NIEUWSBRIEF BAANCOMMISSIE GOLF & COUNTRYCLUB LIEMEER GREEN DEAL: HOE IS DIT TOT STAND GEKOMEN BRON: WEBSITE GREENDEAL

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "NIEUWSBRIEF BAANCOMMISSIE GOLF & COUNTRYCLUB LIEMEER GREEN DEAL: HOE IS DIT TOT STAND GEKOMEN BRON: WEBSITE GREENDEAL"

Transcriptie

1 NIEUWSBRIEF BAANCOMMISSIE GOLF & COUNTRYCLUB LIEMEER Via deze nieuwsbrief willen wij u informeren over de Green Deal en welke impact dit kan hebben voor de golfbanen van Liemeer alsmede de gevolgen van het onderhouden van onze golfbanen. GREEN DEAL: HOE IS DIT TOT STAND GEKOMEN BRON: WEBSITE GREENDEAL Met Green Deals naar een duurzame samenleving is Nederland op weg naar een nieuwe, duurzame economie. Door de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, duurzame energie te stimuleren en energie te besparen, wil de Rijksoverheid uitdagingen als de stijgende kooldioxide-uitstoot, de duurder en schaarser wordende fossiele brandstoffen en de natuur die uit balans raakt het hoofd bieden. De overheid kan dit niet alleen. Voor duurzame oplossingen in de energie- en voedselvoorzieningen, het water, de grondstoffen, biodiversiteit, mobiliteit, biobased economy, klimaat en bouw heeft ze de creativiteit, kennis en kunde nodig van groepen burgers, bedrijven, medeoverheden en andere organisaties. Juist door die samenwerking zijn er veel kansen om een duurzame, groene economie te realiseren. Of het nu gaat om nieuwe energiebesparingstechnieken, efficiënt watergebruik, duurzaam vervoer, alternatieve bouwmaterialen of bestendige productiesystemen in de landbouw. In 2011 is daarom de Green Deal-aanpak begonnen. Met deze interactieve werkwijze wil de overheid vernieuwende, duurzame initiatieven uit de samenleving de ruimte geven. Dit doet zij door knelpunten in de wet- en regelgeving weg te nemen, nieuwe markten te creëren, goede informatie te geven en te zorgen voor optimale samenwerkingsverbanden. Door heldere onderlinge afspraken kunnen deelnemers werken aan concrete resultaten, waarbij iedere betrokken partij zijn eigen verantwoordelijkheid heeft - See more at:

2 HOE ZIT DIT NOU VOOR GOLFBANENVAN LIEMEER! BRON: WEBSITE NGF Green Deal (NGF) Een nieuwe uitdaging voor de golfbaanbranche dient zich aan met het voornemen van de Rijksoverheid voor een verbod op gebruik van chemische gewasbescherming in sport en recreatie per Het gebruik van chemische gewasbescherming was in ons land al beperkt, maar vanaf 2018 is dit dus, naar alle waarschijnlijkheid, geheel verboden Gezonde groei; duurzame oogst De rijksoverheid noemt in de 'Tweede Gewasbeschermingsnota: Gezonde Groei, Duurzame Oogst' een aantal heldere beleidsvoornemens voor de periode Zij stelt hierin onder meer dat uiterlijk per 2018 het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op sport- en recreatieterreinen niet meer is toegestaan. Speelkwaliteit Het gebruik van chemische gewasbescherming was in ons land al beperkt, maar vanaf 2018 is dit dus, naar alle waarschijnlijkheid, geheel verboden. De komende jaren zullen beheerders van golfbanen en sportvelden - voor zover dit nog niet ten dele gebeurd is - de uitdaging moeten oppakken om binnen dit nieuwe kader toch de gewenste speelkwaliteit te kunnen garanderen komen. De Nederlandse Greenkeepers Associatie (NGA), de Nederlandse Vereniging van Golfaccommodaties (NVG) en de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie (NGF) hebben de handen ineen geslagen om de branche te ondersteunen in deze noodzakelijke transitie. Naast de inspanningen om de branche bewust te maken en voor te lichten met betrekking tot de ontwikkelingen en mogelijke gevolgen van het voorgenomen pesticiden verbod, zullen de genoemde organisaties zich inzetten om de belangen van de golfsport in de breedste zin van het woord te behartigen. De inzet zal zijn om te streven naar een haalbare transitie, en indien de deadline van 2018 niet haalbaar blijkt, dan zullen wij ons sterk maken voor een redelijke overgangstermijn.

3 HOE PAKTLIEMEER DIT AAN! WAT ZIJN DE AFSPRAKEN MET DE GREENKEEPING EN GEO Baancommissie en Manager volgen en geven gehoor aan de opdracht gestuurd vanuit de green deal: Terugdringen van de CO2 uitstoot, géén gebruikmaken van pesticide en bestrijdingsmiddelen, verlagen fosfaat- en nitraatgehalte alsmede meer sturen op duurzaamheid en sterk verlagen van het energieverbruik. Overigens gaan we ook het gebruik van meststoffen proberen te verlagen, daar waar dit mogelijk is! REGISTRATIE EN VASTLEGGING BINNEN GEO CONTROLE UITGEVOERD DOOR NL ADVISEURS Voor ons houdt dit in dat we het ook moeten aantonen, alle gebruikte materialen zoals: meststoffen, brandstoffen, waterverbruik (beregening golfbaan + watergebruik faciliteiten) worden nauwkeurig genoteerd binnen de GEO administratie, deze getallen moeten we kunnen aantonen. De controle op de aangeleverde cijfers wordt uitgevoerd door NL Adviseurs. Dit geldt ook voor alle vormen van energieverbruik binnen het onderhoud van de golfbanen en aanlengende gebouwen zoals: Clubgebouw, drivingrange, tassenloods, verblijf Greenkeeping etc. Tevens wordt er van ons verlangd dat we energie verlagende ideeën meer en meer toepassen. Voorbeeld: Verlichting, versneld een overstap maken naar LED verlichting. Dit is tegenwoordig een simpele stap omdat er steeds meer en betere led verlichting beschikbaar is op de markt, ook TL verlichting is eenvoudig te vervangen voor LED verlichting. Een andere mogelijkheid om bij te dragen aan de verlaging van de CO2 uitstoot zijn de transportbewegingen en manier van bewerken/werken op de golfbaan. We moeten beter nadenken hoe we bepaalde transportbewegingen kunnen verminderen, voorbeeld: Knotten van wilgen en snoeien van struweel/bomen, dit vrijgekomen snoeihout/afval moet tegen kostprijs worden afgevoerd. Hiervoor zijn veel transportbewegingen nodig. We hebben hiervoor een oplossing gevonden door Ecco-rillen aan te leggen op de golfbaan. Dit werkt effectiever voor de greenkeepers, zij hoeven niet meer heen en weer te rijden (golfbaan naar stortplaats visa versa) maar kunnen dit afval kwijt bij de dichtstbijzijnde Ecco-ril dit zijn substantiële brandstofbesparingen en mede daardoor een sterke verlaging van de CO2 uitstoot.

4 GEVOLGEN TOEPASSINGEN/UITVOERING GREEN DEAL: ZIJN ER CONSEQUENTIES? Op dit moment is het niet helemaal duidelijk wat alle consequenties zijn van het toepassen van de Green Deal. Men verwacht wel dat er kwaliteitsverandering zal plaatsvinden. Omdat veel bestrijdingsmiddelen niet meer gebruikt mogen worden, kunnen onkruiden (dit zijn in werkelijkheid kruiden maar groeien op de verkeerde plek) zich makkelijker handhaven. We moeten opzoek naar alternatieven zoals: meer mechanische bewerking in plaats van spuiten, we moeten ook de golfer/golfster vragen om de eisen tot de kwaliteit bij te stellen. Accepteren dat er meer onkruiden te zien zijn op de golfbaan, het gras misschien niet meer die groene kleur heeft als voorheen, het gras misschien wel iets hoger is en de green daarom iets langzamer, rough veel meer onkruid heeft en dat in een lagere frequentie word verwijderd uit plantvakken. Dit geldt ook voor: vijvers, drivingrange, misschien wel parkeerplaatsen, tuinen rondom het clubhuis. We kunnen ook bepaalde onkruiden bestrijden op een natuurlijke manier. Door extra aanplant van (on)kruiden of creëren van Ecco-rillen, kun je ervoor zorgen dat er meer insecten naar de golfbaan komen, deze zorgen er op hun beurt voor dat er ook meer vogels (leven van deze insecten) en andere dieren (egels, muizen) naar de golfbaan komen. Een natuurlijke kringloop op een hele duurzame manier!, natuurlijk is deze manier van bestrijden gericht op de omgeving. In ons geval gaat het om het behoud van inrichting op de golfbaan. Voorbeeld: greens zijn erg gevoelig omdat de grassen op de green zeer kort worden gehouden. Zolang deze grasmat gesloten is (zonder beschadigingen) kunnen langpootmuggen moeilijk toegang vinden tot de laag onder het gras om daar hun eitjes af te zetten. De door de langpootmug gelegde eitjes vormen larve (emelten), deze emelten leven van de graswortels en kunnen een green compleet verwoesten. Het bestrijden van deze insecten is al erg moeilijk als het gaat om chemische bestrijding, laat staan op een natuurlijke wijze. Toch moeten we alternatieven vinden en zijn er gelukkig al alternatieven gevonden: Glasaaltjes, deze leven van emelten. Ook spreeuwen zijn een welkome oplossing! Zij leven ook van deze emelten. In tegenstelling tot eksters en kraaien maken zij géén beschadigingen op de green! Alternatief: zorg dat er meer spreeuwen op en om de baan leven, zorg daarom voor nestgelegenheid! Langpootmug legt eitjes, dit worden emelten het uiteindelijke voer voor spreeuwen. Foto rechts

5 WAAR DOEN WE HET VOOR! DE JEUGD!,DE TOEKOMST!,DE NATUUR!,BESCHERMING DRINKWATER! Er zijn nog veel meer redenen te vinden waarom dit moet gebeuren, maar we moeten hier wel aan meewerken anders zijn alle inspanningen verloren. Als we nu niet op een duurzame manier omgaan met de natuur op en om de golfbaan heeft de jeugd er straks ook niet veel meer aan. Dit willen we toch niet? Heeft u ideeën hoe een en ander op een duurzame manier te veranderen/verbeteren, schroom niet door dit kenbaar te maken bij de baancommissie/manager van de golfclub. Geraadpleegde bronnen: Website Green Deal: Met Green Deals naar een duurzame samenleving Website NGF: Green deal sportvelden Website NGA: Nederlandse Greenkeepers Association NL Adviseurs Cees van de Noort: lid baancommissie Liemeer Golf & Countryclub We kunnen het maar één keer doen, laten we het vooral goed doen!

GOLF& GROEN SYMPOSIUM SYMPOSIUM 10 DECEMBER. Landgoed De Horst, Driebergen

GOLF& GROEN SYMPOSIUM SYMPOSIUM 10 DECEMBER. Landgoed De Horst, Driebergen GOLF& GROEN GOLF& GROEN SYMPOSIUM 2014 SYMPOSIUM 2014 10 DECEMBER Landgoed De Horst, Driebergen GREEN DEAL: DE WINST VAN DUURZAAM De Green Deal Sportvelden is gericht op het terugbrengen dan wel geheel

Nadere informatie

Green Deal Sportvelden. Bart van Kollenburg Adviseur Openbaar Groen, Sportvelden & Golfbanen

Green Deal Sportvelden. Bart van Kollenburg Adviseur Openbaar Groen, Sportvelden & Golfbanen Green Deal Sportvelden Bart van Kollenburg Adviseur Openbaar Groen, Sportvelden & Golfbanen Het bedrijf Vos Capelle is een totaalleverancier voor openbaar groen en tuinbouw. Wij leveren alle materialen

Nadere informatie

C-189 Green Deal Gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op sportvelden

C-189 Green Deal Gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op sportvelden C-189 Green Deal Gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op sportvelden Partijen a. De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, mevrouw W.J. Mansveld en de Minister van Economische Zaken, de heer H.G.J.

Nadere informatie

De Enk Groen & Golf De Vernieuwers

De Enk Groen & Golf De Vernieuwers PALEIS HET LOO De Enk Groen & Golf De Vernieuwers Inhoud Even voorstellen Geschiedenis van Greenkeeping Beheer Golfbanen Huidige situatie Greenkeeping Toekomst van Greenkeeping Uitdagingen Beheer Golfbanen

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 14025 23 maart 2016 C-189 Green Deal Gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op sportvelden Partijen a. De Staatssecretaris

Nadere informatie

Regionale Golf & Groen workshops 2019 Dinsdag 14 mei Golf & Countryclub Geijsteren

Regionale Golf & Groen workshops 2019 Dinsdag 14 mei Golf & Countryclub Geijsteren Regionale Golf & Groen workshops 2019 Dinsdag 14 mei Golf & Countryclub Geijsteren Deze dag wordt georganiseerd door de Golfalliantie Programma 12:00 Ontvangst met lunch 12:30 Welkom en inleiding - door

Nadere informatie

1e Klusjes dag vrijwilligers golf & Countryclub Liemeer

1e Klusjes dag vrijwilligers golf & Countryclub Liemeer 2015 1e Klusjes dag vrijwilligers golf & Countryclub Liemeer Cees van de Noort Baancommissie Golf & Countryclub Liemeer 2-8-2015 De eerste kleine klusjes dag op Golf & Countryclub Liemeer zit er al weer

Nadere informatie

Ultima een duurzaam alternatief voor onkruidbestrijding

Ultima een duurzaam alternatief voor onkruidbestrijding Ultima een duurzaam alternatief voor onkruidbestrijding Inhoud presentatie 1. Wetgeving GBM buiten de landbouw 2. Wat is Ultima 3. Hoe werkt Ultima 4. Waarom Ultima 5. Hoe wordt Ultima toegepast 6. One

Nadere informatie

Amsterdamse Golf Club

Amsterdamse Golf Club Amsterdamse Golf Club 1)Algemeen De baan van de Amsterdamse Golf Club is 30 jaar geleden aangelegd met een goede routing, maar in uitvoering was hij nogal beperkt. De afgelopen drie decennia hebben er

Nadere informatie

NATIONAAL GOLF& GROEN SYMPOSIUM 10 DECEMBER WOUDSCHOTEN, ZEIST

NATIONAAL GOLF& GROEN SYMPOSIUM 10 DECEMBER WOUDSCHOTEN, ZEIST NATIONAAL GOLF& GROEN SYMPOSIUM 2015 10 DECEMBER WOUDSCHOTEN, ZEIST GROEN LICHT VOOR SPEELKWALITEIT ANDERS DENKEN, ANDERS DOEN De Green Deal Sportvelden is recentelijk ondertekend en is gericht op het

Nadere informatie

Vogelvriendelijk Golfbaanbeheer

Vogelvriendelijk Golfbaanbeheer Vogelvriendelijk Golfbaanbeheer Informatiebord Golfbaan Princenbosch NGF Afdeling Duurzaam beheer & Agronomie hoofdpunten vogelvriendelijk golfbaanbeheer. 1. Ecologisch bewustzijn: alles heeft met elkaar

Nadere informatie

DUURZAAM GOLFBAAN BEHEER MONITORING

DUURZAAM GOLFBAAN BEHEER MONITORING Houten, 15 december 2014 DUURZAAM GOLFBAAN BEHEER MONITORING Flip Wirth Onderwerpen 1.Geschiedenis en ontwikkeling 2.Monitoring DGBeheer 3.Ontwikkelingen en mogelijkheden 4.Afronding START IN MEI 2005

Nadere informatie

Green Deals gesloten voor stimuleren groene economische groei

Green Deals gesloten voor stimuleren groene economische groei Green Deals gesloten voor stimuleren groene economische groei Burgers, bedrijven, milieu-organisaties en overheden hebben vandaag op initiatief van minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en

Nadere informatie

Specialist in beheer en onderhoud van golfaccommodaties.

Specialist in beheer en onderhoud van golfaccommodaties. Golf onderhoud Specialist in beheer en onderhoud van golfaccommodaties. Wat verwacht úw klant? Wij spreken met onze klant over zijn wensen. Het is van groot belang dat wij samen dagelijks de accommodatie

Nadere informatie

Hendriks Infra B.V. is lid van het SKAO en houdt zich daardoor op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van CO 2.

Hendriks Infra B.V. is lid van het SKAO en houdt zich daardoor op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van CO 2. Deelname keteninitiatieven 2018 Dit document beschrijft de inventarisatie en deelname van Hendriks Infra B.V. aan initiatieven. Deze deelname is conform eisen van de CO 2-Prestatieladder Inventarisatie

Nadere informatie

Chemievrije sportvelden: praktijkervaringen

Chemievrije sportvelden: praktijkervaringen 1 Chemievrije sportvelden: praktijkervaringen 2 Aan de slag met sportvelden De regelgeving en de organisatie Wetgeving Gemeentes Haaren, Helmond, Bladel (en Schijndel) Leertraject: informatie en kennis

Nadere informatie

Jaarplan Gewasbescherming

Jaarplan Gewasbescherming Jaarplan Gewasbescherming Branchevereniging Sport en Cultuurtechniek Branchevereniging Sport en Cultuurtechniek Jaarplan Gewasbescherming De Branchevereniging Sport en Cultuurtechniek (BSNC) presenteerde

Nadere informatie

klimaatcasino Stellingenspel

klimaatcasino Stellingenspel Stelling 1 Dat een klein land als België z n CO 2 -uitstoot terugdringt, helpt niks. De grote landen moeten het doen. Stelling 2 Acties rond de opwarming van het klimaat zijn niet meer nodig omdat iedereen

Nadere informatie

Committed to Green Bevordert kwaliteit, Verhoogt speelvreugde, Geeft een groen imago Bevordert golf als boswachter Europa Nederland

Committed to Green Bevordert kwaliteit, Verhoogt speelvreugde, Geeft een groen imago Bevordert golf als boswachter Europa Nederland Committed to Green Committed to Green (CtG) is ontstaan in 1994 uit een initiatief van de Europese Golf Associatie toen een Ecologie Unit was opgericht. Door de grote groei van de golfsport in Europa en

Nadere informatie

Initiatieven CO2 reductie MVOI BV.

Initiatieven CO2 reductie MVOI BV. Initiatieven CO2 reductie MVOI BV. MVOI BV Versie: 1 Datum: 15-05-2017 Pagina 1 van 6 Inhoud 1 Inleiding...3 2. Initiatieven waarin we zijn toegetreden....4 2.1 Warmtetafel. (Warmtenetwerk)...4 De Warmtetafel

Nadere informatie

Helmonds Energieconvenant

Helmonds Energieconvenant Helmonds Energieconvenant Helmondse bedrijven slaan de handen ineen voor een duurzame en betrouwbare energievoorziening. Waarom een energieconvenant? Energie is de drijvende kracht Energie is de drijvende

Nadere informatie

Netwerkdag Zonder Pesticiden

Netwerkdag Zonder Pesticiden Geslaagd We kunnen terugkijken op een geslaagde en succesvolle netwerkdag, aldus de vele reacties van de deelnemers. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft samen met de Vereniging Stadswerk

Nadere informatie

Mineral Valley Twente: Toonaangevend voor bodem en mestverwerking

Mineral Valley Twente: Toonaangevend voor bodem en mestverwerking Mineral Valley Twente: Toonaangevend voor bodem en mestverwerking Aanleiding In Twente is het mestoverschot aanzienlijk. De agrarische bedrijven moeten een bestemming voor het mestoverschot vinden buiten

Nadere informatie

Green Deal. 21 November 2013 Herry Nijhuis (AgentschapNL) Coördinerend manager Green Deals

Green Deal. 21 November 2013 Herry Nijhuis (AgentschapNL) Coördinerend manager Green Deals Green Deal 21 November 2013 Herry Nijhuis (AgentschapNL) Coördinerend manager Green Deals Inhoud presentatie Overheidsbeleid Green Deal Green Deal Aanpak Voorbeelden van Green Deals Green Deal initiatief

Nadere informatie

De droom van Wilma Mansveld:

De droom van Wilma Mansveld: Sportveldbeheer zonder chemische middelen! Demodag Sportvelden Zuideinderpark Schijndel 17 april 2014 Wim Bekkers 11 april 2014 1 Waarom een Green Deal: - Er zijn nog te veel onduidelijkheden en knelpunten

Nadere informatie

Verbod chemische onkruidbestrijding op verhardingen -Informatieblad-

Verbod chemische onkruidbestrijding op verhardingen -Informatieblad- Verbod chemische onkruidbestrijding op verhardingen -Informatieblad- Inleiding Voor de bestrijding van onkruiden op verharding worden in Nederland momenteel methoden toegepast die vallen onder de hoofdcategorieën:

Nadere informatie

Bouwstenen circulaire gebouwde omgeving Utrecht Een onderzoek naar de kansen voor circulaire bouw en demontage in de regio Utrecht

Bouwstenen circulaire gebouwde omgeving Utrecht Een onderzoek naar de kansen voor circulaire bouw en demontage in de regio Utrecht Bouwstenen circulaire gebouwde omgeving Utrecht Een onderzoek naar de kansen voor circulaire bouw en demontage in de regio Utrecht Opbouw presentatie Waarom circulaire bouw en demontage Voorbeeldproject

Nadere informatie

C-153 Green Deal Groen Bouwen

C-153 Green Deal Groen Bouwen C-153 Green Deal Groen Bouwen Partijen 1. De Minister van Economische Zaken, de heer H.G.J Kamp, en de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, mevrouw W.J. Mansveld, ieder handelende in haar of

Nadere informatie

Aanpak duurzaam GWW in de praktijk Meerwaarde door een integrale aanpak. Imagine the result

Aanpak duurzaam GWW in de praktijk Meerwaarde door een integrale aanpak. Imagine the result Aanpak duurzaam GWW in de praktijk Meerwaarde door een integrale aanpak Even voorstellen: Esther Heijink Sr. adviseur veiligheid en duurzaamheid bij ARCADIS Programmamanager Duurzaamheid divisie Mobiliteit

Nadere informatie

NATIONAAL GOLF& GROEN SYMPOSIUM 27 NOVEMBER DRIEBERGEN

NATIONAAL GOLF& GROEN SYMPOSIUM 27 NOVEMBER DRIEBERGEN NATIONAAL GOLF& GROEN SYMPOSIUM 2018 27 NOVEMBER DRIEBERGEN INSPELEN OP VERANDERING DENKEN, DURVEN, DOEN! Met het per 2020 uitfaseren van pesticiden op golfbanen en sportvelden staat de sportsector voor

Nadere informatie

Regionale Golf & Groen workshops 2019 Dinsdag 14 mei Golf & Countryclub Geijsteren

Regionale Golf & Groen workshops 2019 Dinsdag 14 mei Golf & Countryclub Geijsteren Regionale Golf & Groen workshops 2019 Dinsdag 14 mei Golf & Countryclub Geijsteren Deze dag wordt georganiseerd door de Golfalliantie Programma 12:00 Ontvangst met lunch 12:30 Welkom en inleiding - door

Nadere informatie

Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is

Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is Klare taal Inleiding Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is ook een kwetsbare provincie. De bodem daalt en de zeespiegel stijgt door klimaatverandering. Er

Nadere informatie

NLadviseurs. Big Year Challenge adviesbureau voor natuurbeheer en landschapsoptimalisering ...

NLadviseurs. Big Year Challenge adviesbureau voor natuurbeheer en landschapsoptimalisering ... adviesbureau voor natuurbeheer en landschapsoptimalisering Big Year Challenge 2017 2018... De NLadviseurs relatiedag van 2 maart 2017 stond in het teken van The big year. Vogelaar Arjan Dwarshuis opende

Nadere informatie

Klimaat- en energiebeleid Gemeente Nijmegen

Klimaat- en energiebeleid Gemeente Nijmegen Klimaat- en energiebeleid Gemeente Nijmegen Fons Claessen sr.adviseur klimaat, energie & duurzaamheid Gemeente Nijmegen Waarom moeten we iets doen?? 1: Klimaatverandering 2: Energie en grondstoffen 3.

Nadere informatie

DUURZAAM GOLFBAAN BEHEER TRANSITIE

DUURZAAM GOLFBAAN BEHEER TRANSITIE Reeuwijk, 2 maart 2017 DUURZAAM GOLFBAAN BEHEER TRANSITIE Flip Wirth INDELING 1.Problematiek anno 2017 2.Duurzaamheid door andere kijk op beheer 3.Transitie met ITM en disturbance theorie 4.Aan de slag

Nadere informatie

Participatie. Deelname aan initiatieven in de sector

Participatie. Deelname aan initiatieven in de sector Participatie Deelname aan initiatieven in de sector Definitief Participatie Deelname aan initiatieven in de sector Versie 1 Opdrachtgever Eelerwoude Mossendamsdwarsweg 3 7472 DB Goor T 0547 26 35 15 F

Nadere informatie

De Energiezuinige Wijk - De opdracht

De Energiezuinige Wijk - De opdracht De Energiezuinige Wijk De Energiezuinige Wijk De opdracht In deze opdracht ga je van alles leren over energie en energiegebruik in de wijk. Je gaat nadenken over hoe jouw wijk of een wijk er uit kan zien

Nadere informatie

Programma Circulaire Economie RKI NRK, december 2018

Programma Circulaire Economie RKI NRK, december 2018 Programma Circulaire Economie RKI, december 2018 Het sluiten van kringloop Aanpak programma /PEN Stuurgroep CE e acties/projecten Door (groepen) bedrijven Consumentenproducten acties/projecten door bedrijven

Nadere informatie

OPEN. 21 punten voor Nijkerk in

OPEN. 21 punten voor Nijkerk in OPEN 21 punten voor Nijkerk in 2014-2018 We staan open voor vernieuwing en verandering van top-down handelen naar open staan voor verbinden met andere overheden, instellingen en bedrijven van denken in

Nadere informatie

PEILING DUURZAAMHEID JULI 2019

PEILING DUURZAAMHEID JULI 2019 PEILING DUURZAAMHEID JULI 2019 Onderzoek Respons Het aantal uitgenodigde digipanel leden is 1186. Het aantal respondenten is 687. De responsratio komt hiermee op 58%. Verdeling: Geslacht Man Vrouw % digipanel

Nadere informatie

WATER- SCHAPPEN & ENERGIE

WATER- SCHAPPEN & ENERGIE WATER- SCHAPPEN & ENERGIE Resultaten Klimaatmonitor Waterschappen 2014 Waterschappen willen een bijdrage leveren aan een duurzame economie en samenleving. Hiervoor hebben zij zichzelf hoge ambities gesteld

Nadere informatie

Veilig, Verantwoordelijll, VVD!

Veilig, Verantwoordelijll, VVD! Veilig, Verantwoordelijll, VVD! Verkiezingsprogramma Waterschap Zuiderzeeland 2019-2023 Waterschap 2019-2023 Veilig, Verantwoordelijk, Doelmatig, VVD! De wereld om ons heen verandert, dus ook die van het

Nadere informatie

Naar chemievrij beheer van de openbare ruimte in Nederland?

Naar chemievrij beheer van de openbare ruimte in Nederland? Naar chemievrij beheer van de openbare ruimte in Nederland? Studiedag PAN-Europe Brussel 8 juni 2015 ing. M.J. (Rien) Klippel sr. Beleidsmedewerker Emissies T 088-2461355 M 06-53734538 e rien.klippel@scheldestromen.nl

Nadere informatie

Samen Duurzaam DOEN! Stap 1 // Welkom en inleiding. Stap 2 // Voorstelronde aanwezigen. (5 minuten) (10 minuten)

Samen Duurzaam DOEN! Stap 1 // Welkom en inleiding. Stap 2 // Voorstelronde aanwezigen. (5 minuten) (10 minuten) Samen Duurzaam DOEN! Leuk dat u samen met uw buren na wilt denken over duurzaamheid. Aan de hand van dit stappenplan helpen wij u graag op weg om het gesprek op gang te brengen. Dit stappenplan is bedoeld

Nadere informatie

NATIONAAL GOLF& GROEN SYMPOSIUM 7 DECEMBER DRIEBERGEN

NATIONAAL GOLF& GROEN SYMPOSIUM 7 DECEMBER DRIEBERGEN NATIONAAL GOLF& GROEN SYMPOSIUM 2017 7 DECEMBER DRIEBERGEN GEEL IS HET NIEUWE GROEN DENKEN, DURVEN, DOEN! Met het per 2020 uitfaseren van pesticiden op golfbanen en sportvelden, staat de sportsector voor

Nadere informatie

Milieukeur/ On the way to PlanetProof Bloembollen en Bolboemen

Milieukeur/ On the way to PlanetProof Bloembollen en Bolboemen Milieukeur/ On the way to PlanetProof Bloembollen en Bolboemen Wim Uljee Communicatie Manager SMK februari 2018 Onze opdracht Stimuleren van duurzamer produceren en consumeren door middel van keurmerken

Nadere informatie

Copyright Biocontrole. Partners in biologische plaagbestrijding.

Copyright Biocontrole. Partners in biologische plaagbestrijding. Copyright Biocontrole Partners in biologische plaagbestrijding. Ad van Bruggen, Accountmanager Biocontrole BV, Hazerswoude-Dorp. Woonplaats is Meppel Verantwoordelijk voor onderzoek, advies en plaagdierbestrijding,

Nadere informatie

Intentieverklaring biomassa uit bos, natuur, landschap en de houtketen

Intentieverklaring biomassa uit bos, natuur, landschap en de houtketen Intentieverklaring biomassa uit bos, natuur, landschap en de houtketen Ondergetekenden: 1. De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, mevrouw G. Verburg, handelend als bestuursorgaan, hierna

Nadere informatie

Gedragscode met betrekking tot het gebruik van pesticiden op volkstuinenpark Slotenkouter.

Gedragscode met betrekking tot het gebruik van pesticiden op volkstuinenpark Slotenkouter. vzw Volkstuin Werk van den Akker Sint-Amandsberg Koninklijke Vereniging Maatschappelijke zetel: Sint-Dorotheastraat 80 B-9040 Gent Gedragscode met betrekking tot het gebruik van pesticiden op volkstuinenpark

Nadere informatie

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de STEM VOOR TIJD VOOR VERANDERING HET VERKIEZINGSPROGRAMMA IN 5 MINUTEN GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. Wij kiezen ervoor om de

Nadere informatie

Programma Kies voor de toekomst van Brabant

Programma Kies voor de toekomst van Brabant Programma 2019-2023 Kies voor de toekomst van Brabant Beste Brabander! Voor je ligt de samenvatting van het verkiezingsprogramma 2019-2023 van D66 voor de provincie Noord-Brabant. D66 wil in Brabant en

Nadere informatie

Duurzame biomassa. Een goede stap op weg naar een groene toekomst.

Duurzame biomassa. Een goede stap op weg naar een groene toekomst. Duurzame biomassa Een goede stap op weg naar een groene toekomst. Nuon Postbus 4190 9 DC Amsterdam, NL Spaklerweg 0 1096 BA Amsterdam, NL Tel: 0900-0808 www.nuon.nl Oktober 01 Het groene alternatief Biomassa

Nadere informatie

Zeker in Hollandse Delta.

Zeker in Hollandse Delta. Zeker in Hollandse Delta. Verkiezingsprogramma PvdA waterschap Hollandse Delta 2019-2023. 1 Verkiezingsmanifest waterschappen PvdA Zuid-Holland. We wonen in een schitterende delta. Al eeuwenlang is water

Nadere informatie

Presentatie Nationaal Golfpaspoort. Toelichting presentatie Nationaal Golf Congres & Beurs 2012

Presentatie Nationaal Golfpaspoort. Toelichting presentatie Nationaal Golf Congres & Beurs 2012 Presentatie Nationaal Golfpaspoort Toelichting presentatie Nationaal Golf Congres & Beurs 2012 Inleiding Hieronder wordt iedere slide van de presentatie over het Nationaal Golfpaspoort die tijdens het

Nadere informatie

uitnodiging NVG S E V E R E N E R L A N D I N G N E D V A I E S O L F

uitnodiging NVG S E V E R E N E R L A N D I N G N E D V A I E S O L F N G I G T A uitnodiging N E D E R L A N D S E V E NVG R E N I N G V A I E S L F A C C M M D the drive to happiness Mensen hebben tijd en geld over voor de dingen die hen gelukkig maakt. En gelukkig zijn

Nadere informatie

Duurzame ontwikkeling:

Duurzame ontwikkeling: Duurzaam Tynaarlo Duurzame ontwikkeling: Een ontwikkeling die kan voorzien in de behoeften van de huidige generaties zonder die van de toekomstige generaties in gevaar te brengen. (Our common future 1987)

Nadere informatie

Praktische opdracht ANW Biobased economy keuzekaart

Praktische opdracht ANW Biobased economy keuzekaart Praktische opdracht ANW Biobased economy k Praktische-opdracht door een scholier 1807 woorden 26 juni 2011 4,7 3 keer beoordeeld Vak ANW Keuzeopdracht ANW Jan H. 4V SGL 09-06-2011 Biobased Economy Het

Nadere informatie

[MISSION SUSTAINABLE]

[MISSION SUSTAINABLE] [MISSION SUSTAINABLE] PRAKTISCH INNOVEREN IN BESTAANDE GEBOUWEN [MISSION SUSTAINABLE] Bert van Renselaar Manager Operations @ CFP Green Buildings TITEL GROEIENDE WERELDBEVOLKING LEGT STEEDS GROTER BESLAG

Nadere informatie

B-140 Green Deal: Groene Gevangenis Veenhuizen: naar een gevangenis voorzien van duurzame energie uit de regio

B-140 Green Deal: Groene Gevangenis Veenhuizen: naar een gevangenis voorzien van duurzame energie uit de regio B-140 Green Deal: Groene Gevangenis Veenhuizen: naar een gevangenis voorzien van duurzame energie uit de regio Partijen: De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, de heer drs. M.J.M. Verhagen,

Nadere informatie

De rol van biomassa in de energietransitie.

De rol van biomassa in de energietransitie. De rol van biomassa in de energietransitie. Bert de Vries Plaatsvervangend directeur-generaal Energie, Telecom en Mededinging, Ministerie van Economische Zaken Inhoud 1. Energieakkoord 2. Energietransitie

Nadere informatie

Het Energiebeleid van komende jaren. dr.j.a. Vijlbrief DG Energie, Telecom en Markten

Het Energiebeleid van komende jaren. dr.j.a. Vijlbrief DG Energie, Telecom en Markten Het Energiebeleid van komende jaren dr.j.a. Vijlbrief DG Energie, Telecom en Markten Opbouw Ambities en hoofdlijnen Ontwikkelingen in het energieveld Keuzes van het kabinet Ambitie Regeerakkoord: 1. Minder

Nadere informatie

CO 2 Prestatieladder. Participatie. De Enk Groen & Golf B.V. Definitief. Jurgen Fuselier. Opgesteld door De Enk Groen & Golf B.V.

CO 2 Prestatieladder. Participatie. De Enk Groen & Golf B.V. Definitief. Jurgen Fuselier. Opgesteld door De Enk Groen & Golf B.V. CO 2 Prestatieladder Participatie De Enk Groen & Golf B.V. Definitief Opgesteld door De Enk Groen & Golf B.V. Auteur Jurgen Fuselier Projectnummer KAM Documentnaam CO 2 Participatie r.01 Versie Goedgekeurd

Nadere informatie

[MISSION SUSTAINABLE] Praktisch innoveren in bestaande gebouwen

[MISSION SUSTAINABLE] Praktisch innoveren in bestaande gebouwen [MISSION SUSTAINABLE] Praktisch innoveren in bestaande gebouwen Bert van Renselaar Manager Operations @ CFP Green Buildings Expertgroep Circulaire en Inclusieve Economie @ FMN Groeiende wereldbevolking

Nadere informatie

CO2-Prestatieladder. Actieve deelname initiatieven Schilderwerken De Boer Obdam B.V.

CO2-Prestatieladder. Actieve deelname initiatieven Schilderwerken De Boer Obdam B.V. CO2-Prestatieladder Actieve deelname initiatieven Schilderwerken De Boer Obdam B.V. 3.D. Actieve deelname initiatieven (2016.001)website.docx Pagina 1 van 9 Inhoudsopgave 1 Actieve deelname initiatief...

Nadere informatie

Energie Management ACTIE Plan

Energie Management ACTIE Plan 1. Inleiding Het Energie Management ACTIE Plan (EMAP) geeft weer hoe binnen Schulte en Lestraden B.V. de zogenaamde stuurcyclus (Plan-Do-Check-Act) wordt ingevuld om de prestaties en doelstellingen van

Nadere informatie

Hoewel ook het laatste IPCC rapport wat minder stellig is over de menselijke invloed op de klimaatverandering zijn wij ervan overtuigd dat we iets

Hoewel ook het laatste IPCC rapport wat minder stellig is over de menselijke invloed op de klimaatverandering zijn wij ervan overtuigd dat we iets december 2011 1 Hoewel ook het laatste IPCC rapport wat minder stellig is over de menselijke invloed op de klimaatverandering zijn wij ervan overtuigd dat we iets aan de opwarming moeten doen. 2 Wij zijn

Nadere informatie

Kunststofketenproject. Gemeentelijk Grondstoffencongres 30 maart 2017

Kunststofketenproject. Gemeentelijk Grondstoffencongres 30 maart 2017 Kunststofketenproject Gemeentelijk Grondstoffencongres 30 maart 2017 Het KIDV Opgericht op 1 januari 2013: Raamovereenkomst Verpakkingen 2013 2022 Vermindering milieudruk verpakkingsketen Kennisfunctie

Nadere informatie

TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA

TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA 2018-2022 2 INLEIDING Op 21 maart 2018 zijn er weer verkiezingen. Iedereen mag stemmen op een politieke partij. We kiezen dan de partijen die vier jaar lang samen

Nadere informatie

C-211 Green Deal Verantwoord particulier gebruik van gewasbeschermingsmiddelen

C-211 Green Deal Verantwoord particulier gebruik van gewasbeschermingsmiddelen C-211 Green Deal Verantwoord particulier gebruik van gewasbeschermingsmiddelen Partijen 1. De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, mevrouw S.A.M. Dijksma en de Minister van Economische Zaken,

Nadere informatie

Verzorging. Pireco. Delumbri. Ter voorkoming van wormenoverlast. Delumbri. Dosering en toediening. Samenstelling en werking

Verzorging. Pireco. Delumbri. Ter voorkoming van wormenoverlast. Delumbri. Dosering en toediening. Samenstelling en werking Ter voorkoming van wormenoverlast Wormen kunnen grote overlast bezorgen wanneer deze in te groten getale voorkomen in de land- en tuinbouw, tuinen en plantsoenen. Ook op sportvelden is het van belang om

Nadere informatie

NATIONAAL GOLF& GROEN SYMPOSIUM 8 DECEMBER DRIEBERGEN

NATIONAAL GOLF& GROEN SYMPOSIUM 8 DECEMBER DRIEBERGEN NATIONAAL GOLF& GROEN SYMPOSIUM 2016 8 DECEMBER DRIEBERGEN DRIVE NAAR STRUCTURELE SPEELKWALITEIT SAMEN NAAR EEN NIEUW PERSPECTIEF Met het uitfaseren van pesticide op golfbanen en sportvelden per 2020,

Nadere informatie

Kennisbijeenkomst. Chemievrij onkruidbeheer op Verhardingen. Welkom

Kennisbijeenkomst. Chemievrij onkruidbeheer op Verhardingen. Welkom Kennisbijeenkomst Chemievrij onkruidbeheer op Verhardingen Welkom Programma 9.30 uur Welkom 9.45 uur Ministerie I&M over regelgeving en GreenDeals 10.05 uur Eco Consult over de praktijk 10.35 uur CLM over

Nadere informatie

In de rubriek Team in beeld ditmaal aandacht voor de Oosterhoutse Golfclub. Wie zorgen er voor het baanonderhoud, wat doen ze anders dan anderen

In de rubriek Team in beeld ditmaal aandacht voor de Oosterhoutse Golfclub. Wie zorgen er voor het baanonderhoud, wat doen ze anders dan anderen Van links naar rechts: Alex Roovers (greenkeeper/monteur), John Bink (greenkeeper), Myles Bancroft (seizoensgreenkeeper), David Smans (greenkeeper), Sean Mccavana (seizoensgreenkeeper), Arijan van Alphen

Nadere informatie

CO2 reductie

CO2 reductie CO2 reductie 2015-2020 1 In dit document willen wij onze CO2 uitstoot publiceren over de jaren 2015, 2016 en 2017. Daarbij nemen wij alvast een voorschot op de verwachting voor het jaar 2020 als we de

Nadere informatie

De waarde van biomassa

De waarde van biomassa De waarde van biomassa Betaalbaar beheer en onderhoud 1 oktober2015 Mireille Götz Programmamanager Omdat wij niet denken aan onze toekomstige generaties, zullen zij ons nooit vergeten Biobased Economy

Nadere informatie

Bedreigingen. Broeikaseffect

Bedreigingen. Broeikaseffect Bedreigingen Vroeger gebeurde het nogal eens dat de zee een gat in de duinen sloeg en het land overspoelde. Tegenwoordig gebeurt dat niet meer. De mensen hebben de duinen met behulp van helm goed vastgelegd

Nadere informatie

NMVisie op Koe&Klimaat

NMVisie op Koe&Klimaat Wat is de positie van de melkveehouderij in het klimaatvraagstuk? Voor ons blijft onderbelicht wat het significante verschil is met overige bronnen van broeikasgassen. Positie van de melkveehouderij in

Nadere informatie

Startnotitie Ontwikkelingsperspectief Circulaire Economie Noord-Holland

Startnotitie Ontwikkelingsperspectief Circulaire Economie Noord-Holland Startnotitie Ontwikkelingsperspectief Circulaire Economie Noord-Holland 1. Inleiding... 3 1.1 Doel... 3 1.2 Aanleiding... 3 1.3 Deel van een groter geheel... 4 2. Algemene uitgangspunten... 5 2.1. De opgave...

Nadere informatie

Green Deal groene gewasbescherming

Green Deal groene gewasbescherming Green Deal groene gewasbescherming Jacobijn van Etten Projectleider Green Deal Ctgb Coördinator biologische middelen 11 juni 2015 Inhoud Vergroening Begrippen Doelstelling Green Deal Werkwijze Resultaten

Nadere informatie

Energietransitie in het Brabantse landschap. maart 2019

Energietransitie in het Brabantse landschap. maart 2019 Energietransitie in het Brabantse landschap maart 2019 Hoe ziet de avond eruit? 19:30 uur Kennismaken en energiequiz 19:45 uur Toelichting Energie in Brabant 20:00 uur Samen aan de slag 21:30 uur Afronding

Nadere informatie

288445/ gebruik chemische gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest

288445/ gebruik chemische gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest Valkenswaard Lokaal t.a.v. de heer F. Emmerik V de VA LKENSWAAR.D \ \\ Hofnar 15 Postbus 10100 5550 GA Valkenswaard T (040) 208 34 44 F (040) 204 58 90 oemeente(5>valkenswaard.nl www. alkenswaard.nl Uw

Nadere informatie

F A C T S H E E T E U R O P A D E C E N T R A A L & V N G

F A C T S H E E T E U R O P A D E C E N T R A A L & V N G E U R O P A D E C E N T R A A L & V N G F A C T S H E E T E u r o p e s e v e r k i e z i n g s p r o g r a m m a ' s Op 23 mei 2019 vinden de verkiezingen plaats voor het Europees Parlement. In de aanloop

Nadere informatie

Beersel wekt op. Klimaatneutraal Beersel 2040?

Beersel wekt op. Klimaatneutraal Beersel 2040? Klimaatneutraal Beersel 2040? 2013-2014: participatief traject 100 acties voor klimaatplan 2014-2015: inspelen op bestaande initiatieven en acties 2017-2018: Beersel wekt op De zon is van iedereen Zonnelaan

Nadere informatie

TECHNOLOGIE IN HARMONIE MET HET MILIEU

TECHNOLOGIE IN HARMONIE MET HET MILIEU TECHNOLOGIE IN HARMONIE MET HET MILIEU BETERE PRODUCTEN VOOR EEN BETERE TOEKOMST Als het aankomt op het kiezen van technologie, begrijpen we dat bedrijven betrouwbaarheid en gevolgen voor het milieu boven

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

Resultaten van ons duurzaamheidsbeleid

Resultaten van ons duurzaamheidsbeleid Resultaten van ons duurzaamheidsbeleid In 2013 zijn we van start gegaan met de implementatie van ons duurzaamheidsbeleid en onderstaand ziet u de doelstellingen uit onze duurzaamheidsverklaring en de behaalde

Nadere informatie

TUINREGELS Versie 29 juli 2015

TUINREGELS Versie 29 juli 2015 TUINREGELS Versie 29 juli 2015 Dit zijn de tuinregels van de Volkstuinvereniging De Honderd Morgen. De regels geven in het kort weer waar elk lid zich aan dient te houden. De tuinregels hebben betrekking

Nadere informatie

Energiemanagementprogramma W. van den Heuvel & Zn.

Energiemanagementprogramma W. van den Heuvel & Zn. Energiemanagementprogramma W. van den Heuvel & Zn. Elementen A, B en C Dit energiemanagementprogramma is vastgesteld en ondertekend door: R. van den Heuvel Directeur Datum: 12-12-2017 1 Energiemanagementprogramma

Nadere informatie

Ruud Jongejan Coordinator Werkgroep Partij voor de Dieren Voorne-Putten Social Media Beheerder Partij voor de Dieren afdeling Zuid-Holland

Ruud Jongejan Coordinator Werkgroep Partij voor de Dieren Voorne-Putten Social Media Beheerder Partij voor de Dieren afdeling Zuid-Holland Yvonne Brouwer /Hellevoetsluis Verzonden door: Yvonne Brouwer/Hellevoetsluis 16-08-2013 10:10 Aan gemeente@hellevoetsluis.nl Cc Griffier/Hellevoetsluis@Hellevoets luis Onderwerp Fw: Hellevoetsluis gifvrij

Nadere informatie

WELKOM. Biobased Business Event Emmen. Over natuurlijke oplossingen gesproken

WELKOM. Biobased Business Event Emmen. Over natuurlijke oplossingen gesproken WELKOM Biobased Business Event Emmen Over natuurlijke oplossingen gesproken Natural Plastics Ontwikkelen, produceren en op de markt brengen van groene producten welke geen schade opleveren voor de natuur

Nadere informatie

CO2-Prestatieladder Participatieplan Invalshoek D: Participatie

CO2-Prestatieladder Participatieplan Invalshoek D: Participatie Titel: CO2-Prestatieladder Participatieplan Rapport: CO2-2014/R-05; rev. 0; d.d. 07-04-2015 Auteur: J.A.C. van Dijk Verificateur: A.L.J. Timmermans Vervolgblad : 1 van 4 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2

Nadere informatie

B-115 Green Deal van Third Paradise/Onze NDSM Energie met de Rijksoverheid

B-115 Green Deal van Third Paradise/Onze NDSM Energie met de Rijksoverheid B-115 Green Deal van Third Paradise/Onze NDSM Energie met de Rijksoverheid Partijen: 1. De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, de heer drs. M.J.M. Verhagen en de Staatssecretaris van

Nadere informatie

AQUATISCHE LANDBOUW. haal meer uit land én water

AQUATISCHE LANDBOUW. haal meer uit land én water AQUATISCHE LANDBOUW haal meer uit land én water AQUATISCHE LANDBOUW Waarom wel het land, maar niet de sloot benutten in de veenweiden? Dat is de vraag waar het om draait in het icoon Aquatische landbouw

Nadere informatie

Keppelse Golfclub Algemene ledenvergadering 6 november 2017

Keppelse Golfclub Algemene ledenvergadering 6 november 2017 Keppelse Golfclub Algemene ledenvergadering 6 november 2017 1 Agenda 1. Opening en inleiding 2. Vaststellen notulen van de vergadering van 3 april 2017 3. Ingekomen stukken en mededelingen 4. Evaluatie

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF MAART Club Agenda. U kunt inschrijven voor een wedstrijd via Proware.

NIEUWSBRIEF MAART Club Agenda. U kunt inschrijven voor een wedstrijd via Proware. NIEUWSBRIEF MAART 2018 Club Agenda Zo 11 Jeugd Openingswedstrijd 10.00 u Do 15 Senioren 09.00 u Wo14 [1 e Business Club Wedstrijd] 13.00 u Di 20 Dames Openingswedstrijd 10.00 u Do 22 Senioren 09.00 u Zo

Nadere informatie

Deal or no deal? Van doelstelling tot realisatie

Deal or no deal? Van doelstelling tot realisatie Deal or no deal? Van doelstelling tot realisatie Workshop Relatiedag NLadviseurs 2 maart 2017 Maurice Evers 7-3-2017 Nr.1 Even voorstellen! kennisontwikkeling kwaliteitbeoordeling + advies kennisoverdracht

Nadere informatie

Meer grip op klimaatbeleid

Meer grip op klimaatbeleid Meer grip op klimaatbeleid Klimaatbeleid voeren is complex. Het is interdisciplinair en omgeven met onzekerheid. Hoe zorg je als overheid dat je klimaatbeleid aansluit bij je ambities? En waarmee moet

Nadere informatie

CALL#4 SNELHEID IN DE ENERGIE- TRANSITIE

CALL#4 SNELHEID IN DE ENERGIE- TRANSITIE CALL#4 SNELHEID IN DE ENERGIE- TRANSITIE Circular Art Lab Limburg (CALL) legt maatschappelijke opgaven via open oproepen ( calls ) voor aan geëngageerde makers en denkers. Zij worden uitgenodigd kansen

Nadere informatie

Gedetailleerde doelen Duurzame Zuivelketen

Gedetailleerde doelen Duurzame Zuivelketen Gedetailleerde doelen Duurzame Zuivelketen Inleiding Via de Duurzame Zuivelketen streven zuivelondernemingen (NZO) en melkveehouders (LTO) gezamenlijk naar een toekomstbestendige en verantwoorde zuivelsector.

Nadere informatie

Milieumanagement & Duurzaam Ondernemen

Milieumanagement & Duurzaam Ondernemen Milieumanagement & Duurzaam Ondernemen Milieumanagement en duurzaam ondernemen Duurzaam ondernemen en milieumanagement zijn begrippen die vaak, bijna onbewust, gekoppeld worden aan milieubelastende sectoren

Nadere informatie