SPECIAL INSPIRATIEBIJEENKOMST MAAND VAN DE GESCHIEDENIS 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SPECIAL INSPIRATIEBIJEENKOMST MAAND VAN DE GESCHIEDENIS 2015"

Transcriptie

1 NUMMER 96, 22 MEI 2015 SPECIAL INSPIRATIEBIJEENKOMST MAAND VAN DE GESCHIEDENIS 2015 Deze Erfgoedloper staat helemaal in het teken van de Inspiratiebijeenkomst Maand van de Geschiedenis 2015 op 1 mei in het Auditorium van het Groninger Museum. IN DIT NUMMER Wat is de Maand van de Geschiedenis lees verder De dromen en daden van erfgoedinstellingen lees verder Interview met Thomas von der Dunk lees verder Uit de lezing van Von der Dunk lees verder Het projectteam aan het woord lees verder Tussen droom en daad Tussen Droom & Daad is het thema van de Maand van de Geschiedenis die in oktober van dit jaar plaatsheeft. Een thema dat niet alleen zeer tot de verbeelding spreekt, maar ook goed aansluit bij de kringloop van beleid en bestuur. Als culturele instelling mogen we onze dromen en daden dit jaar op papier zetten, in de hoop dat die worden meegenomen in de nieuwe cultuurnota voor Maar niet alleen de cultuursector is aan zet, ook de politiek heeft dromen verwoord in het nieuwe collegeprogramma en wil die de komende jaren in daden omzetten. De titel Vol vertrouwen schept verwachtingen voor de toekomst. De droom is uitgesproken en het realiseren van de droom kan nu beginnen. Het is hoopgevend dat cultuur en erfgoed een belangrijke plaats houden in het beleid van de provincie en dat er extra geld wordt vrijgemaakt. Niet alleen voor de cultuursector, maar ook voor de economie (toerisme en werkgelegenheid) en de leefbaarheid van onze provincie. Wat is de Maand van de Geschiedenis De Maand van de Geschiedenis is het grootste historische evenement van Nederland en heeft elk jaar plaats in oktober. Media, culturele-, historische-, literaire- en toeristische instellingen slaan deze maand de handen ineen om geschiedenis in de schijnwerpers te zetten, in 2015 rond het thema Tussen Droom & Daad. Jaarlijks organiseren ruim 500 deelnemende instellingen activiteiten voor een breed publiek rond een wisselend thema.

2 De dromen en daden van erfgoedinstellingen Tijdens de inspiratiebijeenkomst vertelde een aantal aanwezigen over hun toekomstdromen en de verwezenlijking daarvan (de daden dus): achtereenvolgens (van links naar rechts) Marjon Edzes, directeur Fraeylemaborg Slochteren (op de foto tweede van rechts), Lenny Bulthuis, artistiek conservator Landgoed Borg Verhildersum Leens, Obby Veenstra, directeur MOW Museum de Oude Wolden in Bellingwolde en Hugo Dokter, hoofd algemene zaken van de Stichting Het Groninger Landschap. Ook Jan Wiebe van Veen, directeur Noordelijk Scheepvaartmuseum lichtte de plannen van zijn museum toe. Follies op de Fraeylemaborg In de loop van dit jaar zullen acht follies worden gebouwd op het terrein van de Fraeylemaborg. Follies zijn rare, romantische bouwsels die in een Engelse landschapspark als dat van de Fraeylemaborg de belevingswaarde verhoogden. Ook deze moderne follies hebben dat doel, maar er moet ook in kunnen worden geëxposeerd. Het is de bedoeling dat de bouwsels minimaal 5 jaar blijven staan. Aan dit project ging een ontwerpwedstrijd vooraf. Uiteindelijk werden 74 ontwerpen ingediend. In het Koetshuis is tot en met 31 mei een tentoonstelling te zien New Follies in ontwerp De tentoonstelling toont de creatieve en gevarieerde ontwerpen in de vorm van ontwerpen, maquettes, bouwtekeningen, foto en film. Het Verhildersum Mysterie Aan de hand van negen fictieve verhalen over Verhildersum, geschreven door studenten van de Schrijversvakschool in Groningen, zijn vijf kunstenaars uit verschillende disciplines aan de slag gegaan. Het Verhildersum Mysterie is een bijzondere manier om spelenderwijs kennis te maken met het verleden en Landgoed Borg Verhildersum. Dwalend over het terrein ontdekt de speurder de fictieve verhalen van oud-bewoners. Dit alles zit in een kleurrijk spel, gericht op kinderen en (groot)ouders. Samen ontdekken ze Verhildersum op een ludieke en bijzondere manier. De jonge Cam en Vinnie rennen over het landgoed op zoek naar de mysterieuze Max en een formule die ze gevonden hebben in de Borg. Onderweg komen ze bijzondere verhalen uit het verleden tegen. MOW Museum de Oude Wolden Het museum in Bellingwolde realiseerde in 2012 een aansprekend en professioneel museumpand als aanvulling op het bestaande gebouw. De nieuwbouw bracht ruimte, licht en uitzicht in het museum waarin zowel artistieke als historische exposities tot hun recht komen. Vanaf september is de historische tentoonstelling Onder Vuur te zien, over Bommen Berend (Bernhard von Galen) en de eerste Münsterse oorlog.

3 Het Groninger Landschap In Warfhuizen bevindt zich de luchtwachttoren 7O1 ( 7 Otto 1 ), een overblijfsel uit de tijd van de Koude Oorlog. Na 1968 verloor het zijn functie. Er is een stichting ter behoud van de toren opgericht met de bedoeling deze op te knappen en open te stellen voor het publiek. Het Groninger Landschap heeft zich bereid verklaard om de luchtwachttoren over te nemen en garant te staan voor de instandhouding, als het gezamenlijk lukt om de financiering voor de restauratie rond te krijgen. In de Vesting Bourtange is onlangs door het Groninger Landschap een informatiecentrum ingericht waar bezoekers worden geïnformeerd over het landschap en over waarom de vesting in het moeras werd gebouwd. Noordelijk Scheepvaartmuseum Als alles meezit gaat volgend jaar zomer een grote wens (droom) van het museum in vervulling: een museumcafé met groot terras aan het water. Het gebouw uit 1870 waar de brasserie in gesitueerd wordt, wordt van binnen helemaal gestript en opgeknapt. Zowel dit gebouw als het jonkheer Rhijnvis Feith huis waar het kantoor van het museum gevestigd is, krijgen een monumentenstatus. Hele geschiedenis een kwestie van droom en daad Geroezemoes van bezoekers begeleidt het gesprek met historicus Thomas von der Dunk: het is vol in het café van het Groninger Museum. Op uitnodiging van de landelijke coördinatie van de Maand van de Geschiedenis bezoekt Von der Dunk een aantal inspiratiebijeenkomsten waaronder dus ook in Groningen. Gezeten in een hoekje achter een glas thee vertelt de historicus dat hij door Ellen Snoep, die hij kent van de Nacht van de Geschiedenis, is gevraagd voor deze inspiratiebijeenkomsten. Al in 2006 was hij betrokken bij, toen nog, de Week van de Geschiedenis, waarvoor hij een boekje schreef rond het thema buren. Het werd een fantasiegeschiedenis over de Duits-Nederlandse betrekkingen. Hoe zou onze geschiedenis er uit hebben gezien als wij bijvoorbeeld een onderdeel van Duitsland zouden zijn geweest? Wat als Willem van Oranje niet was vermoord. De these van Von der Dunk: dan had Nederland niet bestaan, dan zouden wij een erfelijk graafschap zijn geworden, geen republiek en niet soeverein in Tussen Droom en Daad De historicus signaleert dat de thematitels van de afgelopen edities: Land & Water, Arm & Rijk, Vriend & Vijand en nu Tussen Droom & Daad, dus steeds met & ertussen, typisch Duits is. Het gedicht van Willem Elsschot, met de bekende regel want tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren, heeft als titel Het huwelijk en gaat over een man die de wens heeft zijn echtgenote te vermoorden: Hij dacht: ik sla haar dood en steek het huis in brand. I have a dream is volgens Von der Dunk weer typisch Amerikaans en vrij modern.

4 Wij associëren droom vaak met een ideaalvoorstelling, terwijl het dikwijls heel verwarrend is. Een droom is niet altijd positief, het kan ook een nachtmerrie zijn. Von der Dunk ziet zichzelf als een mee-ambassadeur van de maand. Verheugend is dat inmiddels een op de vier Nederlanders bekend is met de Maand van de Geschiedenis en dat er steeds meer activiteiten worden ontwikkeld. Als historicus kan Von der Dunk goed uit de voeten met het thema van 2015: de hele geschiedenis is een kwestie van droom en daad! De grote brand van Londen, Lodewijk XIV, de grote sprong voorwaarts en andere voorbeelden Uit de lezing van Thomas von der Dunk Architectuur: dat is het uitgangspunt van de lezing van Thomas von der Dunk waarmee hij in een boeiende uiteenzetting van drie kwartier voorbeelden noemt van historische dromen en daden. Het publiek luistert geboeid naar de toespraak van Thomas von der Dunk In 1666 voltrok zich een ramp in London: een grote brand verwoestte een belangrijk deel van de stad. De brand is waarschijnlijk ontstaan bij een bakker. Het gebeurt bijna altijd bij bakkers of loodgieters. Maar zeker in die tijd, waar de meeste huizen van hout waren, waren de gevolgen catastrofaal. De architect Christopher Wren kreeg de opdracht voor het verwoestte deel een nieuw plan te maken. Dat bleek echter moeilijk uitvoerbaar. Vrijwel iedereen ging weer zijn eigen huis herbouwen en er was geen geld voor onteigening of uitkopen. tussen droom en daad. De zonnekoning Lodewijk IVX had de droom om het Louvre uit te breiden maar zelfs hij stond niet boven de wet. Een moeizaam proces van het uitkopen van mensen begon en ondertussen maakten zowel the king als the pauper gebruik van dezelfde in- en uitgang van het terrein. Al met al heeft het een eeuw geduurd voordat alle hutjes en huisjes weg waren. Hier stonden dus duidelijk wetten in de weg. De 19 e eeuw was de eeuw van de grote sprong voorwaarts waarin veel dromen in daden werden omgezet. Alle belangrijkste elektronische vindingen werden in die eeuw gedaan. Het kenmerkte zich ook door een onverwoestbaar optimisme. Het leven werd, ondanks armoede, gemakkelijker dankzij de techniek. In de twintigste eeuw werd een van de oudste dromen van de mensheid, te kunnen vliegen (een wens die al in de Griekse oudheid Icarus leefde) werkelijkheid. Von der Dunk nam zijn publiek nog mee langs de torenbouw (van Babel e.a.), de Middeleeuwse bouwkunst en vestingen (zoals die van Bourtange). Tegenwoordig krijgen wij een mooi beeld vanuit vogelperspectief van een vesting maar in de tijd van de bouw kon niemand dat natuurlijk zien.

5 In de koffie-/theepauze was er gelegenheid om met elkaar van gedachten te wisselen in de sfeervolle kantine van het Groninger Museum. Het projectteam aan het woord Ellen Snoep, projectleider (foto)en Padmini Kruitwagen, communicatieadviseur van de Maand van de Geschiedenis over de voordelen van meedoen. Ellen lichtte allereerst het thema toe dat dit jaar wat filosofisch is. Het campagnebeeld, een inktpot met veertje, is vriendelijker dan voorgaande (zoals het geweertje mèt hartjes voor Vriend & Vijand)en symboliseert het thema van alweer de twaalfde editie. De slogan is: Ontdek gisteren om vandaag te begrijpen. De resultaten van de campagne van 2014: (onder andere) 500 deelnemers 35 partners 800 activiteiten mediavermeldingen 24% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder kent de Maand van de Geschiedenis meer dan bezoekers 92% tevreden bezoekers Padmini Kruitwagen Er worden drie hoofddoelgroepen onderscheiden: - de scherpzinnige verdiepingszoeker - de sensitieve allesproever - de impulsieve amuseerder (zo n 45% van de bevolking) De voordelen van deelname voor de instelling: Meeliften op een grote landelijke en regionale mediacampagne (krant, tijdschrift, televisie, online) Kans op opname in het programmamagazine (oplage )

6 Voor offline media geldt activiteiten vóór 6 juli aanmelden. Kans op opname in een van de offline en online kanalen van partners (bijvoorbeeld Museumkaartmailing, bijlage VPRO-Gids en regionale kranten) Kans op opname in selecties voor landelijke en regionale pers Gratis promotiepakket (banier, magazines, raamsticker, posters, ansichtkaarten) Mogelijkheid om nieuw publiek te trekken Nieuwe samenwerkingsmogelijkheden Een eigen pagina voor uw activiteit(en) op maandvandegeschiedenis.nl. Voorwaarden voor deelname zijn ondermeer dat de activiteit aan geschiedenis gerelateerd is en dat het raakvlakken heeft met het thema Tussen Droom & Daad. Meer weten: Erfgoedloper is een uitgave van ERFGOEDPARTNERS: Museumhuis Groningen / Groninger Molenhuis Lopende Diep 8, 9712 NW Groningen t. (050) Reacties en kopij: pol@erfgoedpartners.nl. Wanneer u de Erfgoedloper niet langer wenst te ontvangen, kunt u dit aangeven door een bericht te sturen naar info@erfgoedpartners.nl.

Spreekuur subsidieaanvragen Digitaal Museum NUMMER 130, 3 FEBRUARI Deskundigen op afstand

Spreekuur subsidieaanvragen Digitaal Museum NUMMER 130, 3 FEBRUARI Deskundigen op afstand NUMMER 130, 3 FEBRUARI 2017 IN DIT NUMMER Spreekuur subsidieaanvragen Digitaal Museum - lees verder Kijkje in de keuken lees verder Platforms lees verder Workshop Museum Voor 1 Dag lees verder Groninger

Nadere informatie

Hoofdorganisator Maand van de Geschiedenis. Organisator Nacht van de Geschiedenis. Hoofdpartner en investeerder Maand en Nacht van de Geschiedenis

Hoofdorganisator Maand van de Geschiedenis. Organisator Nacht van de Geschiedenis. Hoofdpartner en investeerder Maand en Nacht van de Geschiedenis Hoofdorganisator Maand van de Geschiedenis Organisator Nacht van de Geschiedenis Hoofdpartner en investeerder Maand en Nacht van de Geschiedenis .Door Achtergrond en verdieping op tv, radio, internet,

Nadere informatie

Cursus Klantgericht denken en handelen NUMMER 93, 20 MAART 2015

Cursus Klantgericht denken en handelen NUMMER 93, 20 MAART 2015 NUMMER 93, 20 MAART 2015 IN DIT NUMMER Cursus Klantgericht denken en handelen lees verder Molen zoekt molenaar (m/v) lees verder Maand van de geschiedenis 2015 lees verder Officiële aftrap Knoal! lees

Nadere informatie

Platform educatie NUMMER 116, 8 APRIL 2016. Vanzelfsprekend mooi

Platform educatie NUMMER 116, 8 APRIL 2016. Vanzelfsprekend mooi NUMMER 116, 8 APRIL 2016 IN DIT NUMMER Platform educatie - lees verder Platform borgen - lees verder Kijkje in de keuken - lees verder Subsidies Themafonds Digitalisering Collecties Groningen - lees verder

Nadere informatie

Bezoekcijfers 2013 NUMMER 65, 17 JANUARI 2013

Bezoekcijfers 2013 NUMMER 65, 17 JANUARI 2013 NUMMER 65, 17 JANUARI 2013 IN DIT NUMMER Bezoekcijfers 2013 lees verder Cursus Werken met nieuwe media lees verder Cursus Klantgericht denken en handelen lees verder Cursus Molengids, Groninger Molenweekend

Nadere informatie

Sterven en begraven in Jever NUMMER 38, 23 NOVEMBER 2012

Sterven en begraven in Jever NUMMER 38, 23 NOVEMBER 2012 NUMMER 38, 23 NOVEMBER 2012 IN DIT NUMMER Sterven en begraven in Jever lees verder Museummagazine 2013-2014 lees verder Veiligheidszorg lees verder BRIM 2013 verschilt van voorgaande jaren lees verder

Nadere informatie

Kijkje in de keuken NUMMER 102, 14 AUGUSTUS 2015

Kijkje in de keuken NUMMER 102, 14 AUGUSTUS 2015 NUMMER 102, 14 AUGUSTUS 2015 IN DIT NUMMER Kijkje in de keuken lees verder Oktobermaand Kindermaand lees verder Maand van de Geschiedenis lees verder Een monnik op Noorderzondag: promotie cultureel erfgoed

Nadere informatie

MAAND van de GESCHIEDENIS

MAAND van de GESCHIEDENIS MAAND van de GESCHIEDENIS oktober 2015 TUSSEN DROOM & DAAD... DOE MEE!... Hoofdorganisator Maand van de Geschiedenis HET NEDERLANDS OPENLUCHTMUSEUM IS HOOFDORGANISATOR VAN DE MAAND VAN DE GESCHIEDENIS.

Nadere informatie

Kijkje in de keuken NUMMER 114, 11 MAART 2016. Leeg depot, opgeruimd gevoel?

Kijkje in de keuken NUMMER 114, 11 MAART 2016. Leeg depot, opgeruimd gevoel? NUMMER 114, 11 MAART 2016 IN DIT NUMMER Kijkje in de keuken - lees verder Cursus Adlib voor beginners - lees verder Cursus Objecten beschrijven - lees verder Openbare lezing cultuuronderwijs - lees verder

Nadere informatie

CURSUSPROGRAMMA 2013-2014

CURSUSPROGRAMMA 2013-2014 CURSUSPROGRAMMA 2013-2014 September --------------------------------------------------------------------------------------------------------- Workshop Kinderactiviteiten Kinderen zijn een belangrijke doelgroep

Nadere informatie

E R F G O E D L O P E R

E R F G O E D L O P E R IN DIT NUMMER nummer 143 1 september 2017 Burgemeestersactie: aftrap Oktobermaand Kindermaand Archeologische lezing over bewoningsgeschiedenis Westerkwartier Foto-expositie Boerderij in Beeld Colloquium

Nadere informatie

Culturele mobiliteit NUMMER 118, 13 MEI 2016. Verbeelding

Culturele mobiliteit NUMMER 118, 13 MEI 2016. Verbeelding NUMMER 118, 13 MEI 2016 IN DIT NUMMER Culturele mobiliteit - lees verder Oktobermaand Kindermaand - lees verder Platform educatie - lees verder Abt Emo Lezing 2016 - lees verder Molennieuws lees verder

Nadere informatie

Hierbij informeren wij u over de stand van zaken met betrekking tot de transitie van het Noordelijk Scheepvaartmuseum naar een historisch museum.

Hierbij informeren wij u over de stand van zaken met betrekking tot de transitie van het Noordelijk Scheepvaartmuseum naar een historisch museum. Stand van zaken transitie Noordelijk Scheepvaartmuseum naar historisch museum M. van der Heide De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN 06 51407779 0 6714400 - Geachte heer, mevrouw,

Nadere informatie

Kijkje in de keuken NUMMER 86, 21 NOVEMBER 2014

Kijkje in de keuken NUMMER 86, 21 NOVEMBER 2014 NUMMER 86, 21 NOVEMBER 2014 IN DIT NUMMER Kijkje in de keuken lees verder Erfgoededucatietrajecten - lees verder Groningermolens.nl lees verder Molentoekomst in Groningen lees verder Platform educatie

Nadere informatie

E R F G O E D L O P E R

E R F G O E D L O P E R IN DIT NUMMER nummer 153 16 februari 2018 Netwerkbijeenkomst Noordelijke Lustwarande Cursus Molengids Bezoekcijfers 2017 Erfgoed op Stee Symposium Ben ik in Beeld Agenda Op de koffie COLUMN Roeli Broekhuis

Nadere informatie

DAG VAN DE ARNHEMSE GESCHIEDENIS

DAG VAN DE ARNHEMSE GESCHIEDENIS DAG VAN DE ARNHEMSE GESCHIEDENIS 28 OKTOBER 2017 12.00 16.00 UUR PROGRAMMA BOEKJE www.dagvandearnhemsegeschiedenis.nl 2 De Maand van de Geschiedenis is het grootste historische evenement van Nederland

Nadere informatie

Wie Tienen zegt zegt suiker wie suiker zegt zegt:

Wie Tienen zegt zegt suiker wie suiker zegt zegt: Wie Tienen zegt zegt suiker wie suiker zegt zegt: Huidige situatie: erfgoedsite Tienen Het suikermuseum opende in september 2002 en is ondertussen aan vervanging toe. In september 2015 startte de stad

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst procedure cultuurnota s provincie en gemeente Groningen

Verslag bijeenkomst procedure cultuurnota s provincie en gemeente Groningen Verslag bijeenkomst procedure cultuurnota s provincie en gemeente Groningen 2017-2020 Groninger Forum, 22 september 2015 Eerste gedeelte interview met cultuurwethouder Paul de Rook en gedeputeerde van

Nadere informatie

COLUMN Roeli Broekhuis

COLUMN Roeli Broekhuis ERFGOEDLOPER NIEUWSBRIEF MUSEUMHUIS GRONINGEN / GRONINGER MOLENHUIS nummer 10, 1 september 2011 In deze ERFGOEDLOPER Column Roeli Broekhuis Oktobermaand Kindermaand De Maand van de Geschiedenis Molenvriendendag

Nadere informatie

De Veenvaart... Kanaal met een verhaal!

De Veenvaart... Kanaal met een verhaal! Nieuwe Vaarroute! Open vanaf juni 2013 De Veenvaart... Kanaal met een verhaal! Vanaf juni 2013 is Nederland een prachtige vaarverbinding rijker: De Veenvaart. Deze nieuwe route voert door de Drentse en

Nadere informatie

Zakelijke ontvangsten 2015

Zakelijke ontvangsten 2015 Zakelijke ontvangsten 2015 Ontvang uw gasten eens in deze historische locatie, die al eeuwen tot verbeelding spreekt en u zeker zal inspireren. Kasteel Ammersoyen is één van de best bewaarde kastelen in

Nadere informatie

Lesaanbod Museum Amstelland

Lesaanbod Museum Amstelland Lesaanbod Museum Amstelland Museum Amstelland beschikt over een schat aan informatie en voorwerpen op het gebied van erfgoed, geschiedenis en aardrijkskunde. De thema s die bijvoorbeeld in het museum behandeld

Nadere informatie

Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon. les 1: Wie waren de graven van Loon

Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon. les 1: Wie waren de graven van Loon Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon les 1: Wie waren de graven van Loon Na deze les kan je de geschiedenis van het graafschap Loon aanduiden op je tijdbalk; kan je informatie opzoeken

Nadere informatie

Stichting Vestingstad Heusden neemt u mee op reis door 7 Eeuwen Heusden

Stichting Vestingstad Heusden neemt u mee op reis door 7 Eeuwen Heusden 1 Stichting Vestingstad Heusden neemt u mee op reis door 7 Eeuwen Heusden Kennismaking 3 Doel 3 Hoe bereiken we dat 3 Wat is daar voor nodig 3 7 eeuwen Heusden 3 Het thema 4 Realiseren 4 Financiering 4

Nadere informatie

Toespraak Gerdi Verbeet. Nationale Holocaust Herdenking Amsterdam, 31 januari Geachte aanwezigen, dames en heren,

Toespraak Gerdi Verbeet. Nationale Holocaust Herdenking Amsterdam, 31 januari Geachte aanwezigen, dames en heren, Toespraak Gerdi Verbeet Nationale Holocaust Herdenking Amsterdam, 31 januari 2016 Geachte aanwezigen, dames en heren, De Tweede Wereldoorlog ligt alweer een hele tijd achter ons, inmiddels 71 jaar. Toch

Nadere informatie

ERFGOEDLOPER NIEUWSBRIEF MUSEUMHUIS GRONINGEN / GRONINGER MOLENHUIS nummer 21, 24 februari 2012

ERFGOEDLOPER NIEUWSBRIEF MUSEUMHUIS GRONINGEN / GRONINGER MOLENHUIS nummer 21, 24 februari 2012 ERFGOEDLOPER NIEUWSBRIEF MUSEUMHUIS GRONINGEN / GRONINGER MOLENHUIS nummer 21, 24 februari 2012 In deze ERFGOEDLOPER Column Roeli Broekhuis Het nieuwe Museumregister: een voorlichtingsbijeenkomst Molenbiotoop

Nadere informatie

Cultuurbeleving. Junipeiling Bewonerspanel. Utrecht.nl/onderzoek

Cultuurbeleving. Junipeiling Bewonerspanel. Utrecht.nl/onderzoek Cultuurbeleving Junipeiling Bewonerspanel Utrecht.nl/onderzoek Colofon uitgave Afdeling Onderzoek Gemeente Utrecht 030 286 1350 onderzoek@utrecht.nl in opdracht van Cultuur Ontwikkelorganisatie Gemeente

Nadere informatie

Leergang cultuuronderwijs NUMMER 85, 7 NOVEMBER 2014

Leergang cultuuronderwijs NUMMER 85, 7 NOVEMBER 2014 NUMMER 85, 7 NOVEMBER 2014 IN DIT NUMMER Leergang cultuuronderwijs lees verder Collectiewacht lees verder Evaluatie Oktobermaand Kindermaand 2014 lees verder Platform Instandhouding molens lees verder

Nadere informatie

Bezoekcijfers 2014 erfgoedinstellingen NUMMER 90, 30 JANUARI 2015

Bezoekcijfers 2014 erfgoedinstellingen NUMMER 90, 30 JANUARI 2015 NUMMER 90, 30 JANUARI 2015 Bezoekcijfers 2014 erfgoedinstellingen lees verder Presentatie erfgoed-educatiemap Slochteren lees verder De erfgoededucatietrajecten geëvalueerd lees verder Cursus erfgoedjuf/erfgoedmeester

Nadere informatie

E GOE LOPER NUMMER 114,11 MAART 2016 NIEUWSBRIEF VAN

E GOE LOPER NUMMER 114,11 MAART 2016 NIEUWSBRIEF VAN E GOE LOPER NUMMER 114,11 MAART 2016 NIEUWSBRIEF VAN IN DIT NUMMER Kijkje in de keuken - lees verder Cursus Adlib voor beginners - lees verder Cursus Objecten beschrijven - lees verder Openbare lezing

Nadere informatie

COLUMN ROELI BROEKHUIS. Bewust? NUMMER 24,13 APRIL 2012

COLUMN ROELI BROEKHUIS. Bewust? NUMMER 24,13 APRIL 2012 NUMMER 24,13 APRIL 2012 IN DIT NUMMER Column Roeli Broekhuis Conferentie Maatschappelijke Stage lees verder Kijkje in de keuken: klantvriendelijkheid lees verder Molenadviesraad: verslag bijeenkomst 23

Nadere informatie

In de tentoonstelling Kinderstad ontdek je de Brusselse architectuur.

In de tentoonstelling Kinderstad ontdek je de Brusselse architectuur. In de tentoonstelling Kinderstad ontdek je de Brusselse architectuur. De cursisten verkennen de expo door te praten over thema s zoals huizen, het straatbeeld en de stad Brussel vroeger & nu. Je sluit

Nadere informatie

Een unieke B&B in een uniek dorp. Annerveenschekanaal. Idee gebruik sportveld AVK 12-0012

Een unieke B&B in een uniek dorp. Annerveenschekanaal. Idee gebruik sportveld AVK 12-0012 Idee gebruik sportveld AVK Annerveenschekanaal Situatie Omgeving Hermes AVK was de voetbalvereniging in Annerveenschekanaal. Opgericht in 1967 ging de club in 2010 ter ziele. Sindsdien staat het clubgebouw

Nadere informatie

Londen ipad. Londen. Tower of Londen. Tower of London. Samengesteld door: BusTic.nl

Londen ipad. Londen. Tower of Londen. Tower of London. Samengesteld door: BusTic.nl Londen ipad Londen Tower of Londen Tower of London 1 Londen ipad De Tower of London werd aan het begin van de 11e eeuw gebouwd door Willem de Veroveraar. In de 13e eeuw werd het sterk uitgebreid tot de

Nadere informatie

Opera. Verzamelaar Ontdekken Theater. Kunstenaar. Reizen. Ruimdenkend Welgesteld. Dit is Anna. Goed geïnformeerd. Honger naar meer.

Opera. Verzamelaar Ontdekken Theater. Kunstenaar. Reizen. Ruimdenkend Welgesteld. Dit is Anna. Goed geïnformeerd. Honger naar meer. Dit is Anna. Zij leest Kunstbeeld als kunstfreak. Goed geïnformeerd Verzamelaar Ontdekken Theater Opera Tentoonstellingen Ruimdenkend Welgesteld Reizen Extravert Kunstenaar Creatieve hobby s Honger naar

Nadere informatie

ESSAY 1: Visie op de opgave - Remi Groenendijk //

ESSAY 1: Visie op de opgave - Remi Groenendijk // ESSAY 1: Visie op de opgave - Remi Groenendijk // 4153588 Inleiding De opgave lijkt eenvoudig. Het betreft de huidige kunsthal te Rotterdam ontworpen door het architectenbureau OMA. De opgave luidt: stel,

Nadere informatie

Omschrijving. Bezienswaardigheden. Activiteiten in deze route. Beeldenroute in Hoorn / wandelroute (5 km) Het Huis Verloren Het Huis Verloren

Omschrijving. Bezienswaardigheden. Activiteiten in deze route. Beeldenroute in Hoorn / wandelroute (5 km) Het Huis Verloren Het Huis Verloren Omschrijving Langs de kust van Hoorn staan zo n dertig beelden van verschillende Nederlandse kunstenaars/beeldhouwers. De wandeling langs de beelden start bij schouwburg Het Park en eindigt bij de oostelijke

Nadere informatie

Groninger Molenweekend 2014 NUMMER 74, 23 MEI 2014

Groninger Molenweekend 2014 NUMMER 74, 23 MEI 2014 NUMMER 74, 23 MEI 2014 IN DIT NUMMER Groninger Molenweekend 2014: naar de molen! lees verder Oktobermaand Kindermaand lees verder Collectiewacht boekt goede resultaten lees verder Aardbevingen en het cultureel

Nadere informatie

PROGRAMMA LANDELIJKE NETWERK BIJEENKOMST 23 MAART 2017 DE GELDERLANDFABRIEK CULEMBORG

PROGRAMMA LANDELIJKE NETWERK BIJEENKOMST 23 MAART 2017 DE GELDERLANDFABRIEK CULEMBORG PROGRAMMA LANDELIJKE NETWERK BIJEENKOMST 23 MAART 2017 DE GELDERLANDFABRIEK CULEMBORG BLOKKENSCHEMA ZAAL HET PLEIN DE FLEX RESTAURANT 10:00 10:15 10:30 10:45 OPENINGSDANS (R)EVOLUTIE & LEZING HERMAN PLEIJ

Nadere informatie

Nieuwsbrief van de Historische Vereniging/ oktober 2015

Nieuwsbrief van de Historische Vereniging/ oktober 2015 Nieuwsbrief van de Historische Vereniging/ oktober 2015 Uw stem is geld waard voor de Historische Vereniging Als u lid bent van de Rabobank Utrechtse Heuvelrug ontvangt u per post uw persoonlijke stemcode

Nadere informatie

De lange geschiedenis van de mensheid op deze aarde is nog lang niet ontrafeld door de gevestigde wetenschap.

De lange geschiedenis van de mensheid op deze aarde is nog lang niet ontrafeld door de gevestigde wetenschap. De lange geschiedenis van de mensheid op deze aarde is nog lang niet ontrafeld door de gevestigde wetenschap. Nog steeds zijn er raadsels waarvoor men simpelweg geen of nauwelijks een verklaring heeft.

Nadere informatie

Buitenwacht Kampen. entree tot de stad. w w w. t e k a m p e n. n l. 4 D e c e m b e r

Buitenwacht Kampen. entree tot de stad. w w w. t e k a m p e n. n l. 4 D e c e m b e r Kampen entree tot de stad 4 D e c e m b e r 2 0 1 3 16 j u l i 2010 1 9 N o v e m b e r 2 0 1 3 V i s i e Achtergrond Het vroegere bruggenhoofd, de entrée tot de stad, werd sinds de late 16e eeuw beschermd

Nadere informatie

Geschiedenis kwartet Tijd van jagers en boeren

Geschiedenis kwartet Tijd van jagers en boeren Geschiedenis kwartet jagers en boeren jagers en boeren jagers en boeren Reusachtige stenen die door mensen op elkaar gelegd zijn. Zo maakten ze een begraafplaats. * Hunebedden * Drenthe * Trechterbekers

Nadere informatie

DePetrus in een notendop

DePetrus in een notendop DePetrus in een notendop April 2018 Bronnen A. Looyenga: De St. Petruskerk te Vught: sleutelwerk van Karel Weber, 2005. H. Smeets: Een uiterst belangrijk experiment. De geschiedenis van de Petrus, 6-4-2018.

Nadere informatie

Waar verleden en heden elkaar ontmoeten

Waar verleden en heden elkaar ontmoeten Waar verleden en heden elkaar ontmoeten Introductie Graafs Museum Het Graafs Museum is gevestigd in de Hampoort, de laatste overgebleven stadspoort van de vestingstad Grave. Een locatie die mede het verhaal

Nadere informatie

Lesvorm: Onderwijsleergesprek en creatieve opdracht

Lesvorm: Onderwijsleergesprek en creatieve opdracht Persoon of personage? Solotentoonstelling Barbara Visser Lesbrief met enkele suggesties voor creatieve verwerkingslessen n.a.v. het bezoek aan de tentoonstelling van Barbara Visser in Museum De Paviljoens

Nadere informatie

Erfgoed Gelderland. Erfgoedfestival Gelderland grensland. Inspiratiebijeenkomst 13 febr. 2017

Erfgoed Gelderland. Erfgoedfestival Gelderland grensland. Inspiratiebijeenkomst 13 febr. 2017 Erfgoed Gelderland Erfgoedfestival Gelderland grensland Inspiratiebijeenkomst 13 febr. 2017 Agenda 14.00 kennismaken 14.05 informatief uitgangspunten het thema grenzen hoe pakken we het aan over communicatie

Nadere informatie

Zakelijke ontvangsten 2016

Zakelijke ontvangsten 2016 Zakelijke ontvangsten 2016 Ontvang uw gasten eens in deze historische locatie, die al eeuwen tot verbeelding spreekt en u zeker zal inspireren. Kasteel Ammersoyen is één van de best bewaarde kastelen in

Nadere informatie

BELVUE MUSEUM. Jongeren eerst!

BELVUE MUSEUM. Jongeren eerst! BELVUE MUSEUM Jongeren eerst! HET BELvue Beheerd door de Koning Boudewijnstichting Geopend in 2005 als centrum voor democratie en geschiedenis Belangrijkste doelgroep: jongeren 2 Democratische waarden

Nadere informatie

Stichting DE KERK Centrum voor de Groninger Amsterdamse School

Stichting DE KERK Centrum voor de Groninger Amsterdamse School Stichting DE KERK Centrum voor de Groninger Amsterdamse School DE KERK is in 1932 door de architect Albert Wiersema ontworpen in de Groninger Amsterdamse School-stijl. Bij de herbestemming van DE KERK

Nadere informatie

Projectinformatie DE BRANDGRENS. Groep 5-6 Erfgoed Primair Onderwijs

Projectinformatie DE BRANDGRENS. Groep 5-6 Erfgoed Primair Onderwijs Projectinformatie DE BRANDGRENS Groep 5-6 Erfgoed Primair Onderwijs BESTE LEERKRACHT Graag informeren wij u over het project De Brandgrens waaraan uw school binnenkort mee doet. In dit document vindt u

Nadere informatie

Wat wordt de toekomst van het Arsenaal en de Infirmerie?

Wat wordt de toekomst van het Arsenaal en de Infirmerie? Wat wordt de toekomst van het Arsenaal en de Infirmerie? Arsenaal Infirmerie Nieuwe kansen! Het Arsenaal staat leeg, de Infirmerie komt leeg. Nieuwe kansen voor het toekomstig gebruik van deze markante

Nadere informatie

Handleiding Reizend Erfgoed. Erfgoed en Zorg

Handleiding Reizend Erfgoed. Erfgoed en Zorg Handleiding Reizend Erfgoed Erfgoed en Zorg Dit is een uitgave van: Erfgoedpartners, Reizend Erfgoed Lopende Diep 8 9712 NW Groningen www.erfgoedpartners.nl Maart 2019 Fotografie: Elmer Spaargaren. Vormgeving:

Nadere informatie

jaargang 18 nummer 5 oktober 2015 Uitnodiging

jaargang 18 nummer 5 oktober 2015 Uitnodiging Secr. Gerard Thijssen Rozenbloemstraat 34, 4921 KG Made Tel: 0162-683323 Mail: heemkundemadedrimmelen@gmail.com NIEUWSBRIEF jaargang 18 nummer 5 oktober 2015. Uitnodiging Op dinsdag 20 oktober organiseert

Nadere informatie

KLIMAATLOOP DEVENTER - ZUTPHEN

KLIMAATLOOP DEVENTER - ZUTPHEN KLIMAATLOOP DEVENTER - ZUTPHEN ROUTE 20 km 20 19 Welkom bij deze klimaatloop van Deventer-Colmschate naar Zutphen, speciaal gemaakt voor de klimaattop in oktober 2015 in Parijs om te kiezen voor een rechtvaardig

Nadere informatie

www.gratisaanbiedingen.nl Valkenburg Ruud van Capelleveen Nummer: 2 kijk op www.gratisaanbiedingen.nl voor meer gratis downloads

www.gratisaanbiedingen.nl Valkenburg Ruud van Capelleveen Nummer: 2 kijk op www.gratisaanbiedingen.nl voor meer gratis downloads Valkenburg Ruud van Capelleveen Nummer: 2 kijk op www.gratisaanbiedingen.nl voor meer gratis downloads Valkenburg DOOR RUUD VAN CAPELLEVEEN Colofon Dit is een uitgave van: Absolute Figures Margrietstraat

Nadere informatie

E GOE LOPER NUMMER 128, 23 DECEMBER 2016 NIEUWSBRIEF VAN

E GOE LOPER NUMMER 128, 23 DECEMBER 2016 NIEUWSBRIEF VAN E GOE LOPER NUMMER 128, 23 DECEMBER 2016 NIEUWSBRIEF VAN IN DIT NUMMER Erfgoededucatietrajecten - lees verder Collectie Groningen/Digitaal Museum - lees verder Platform Borgen - lees verder Spinbarg op

Nadere informatie

Portefeuillehouder: P. Broeksma Behandelend ambtenaar J.Samplonius, 0595 447745 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J.Samplonius)

Portefeuillehouder: P. Broeksma Behandelend ambtenaar J.Samplonius, 0595 447745 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J.Samplonius) Vergadering: 3 december 2013 Agendanummer: 9 Status: Besluitvormend Portefeuillehouder: P. Broeksma Behandelend ambtenaar J.Samplonius, 0595 447745 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. J.Samplonius) Aan

Nadere informatie

2. Bourtange I. Kijk naar het plaatje en lees bovenstaande titel. Waar zou de luistertekst over gaan? Kruis het juiste antwoord aan.

2. Bourtange I. Kijk naar het plaatje en lees bovenstaande titel. Waar zou de luistertekst over gaan? Kruis het juiste antwoord aan. 2. Bourtange I. Kijk naar het plaatje en lees bovenstaande titel. Waar zou de luistertekst over gaan? Kruis het juiste antwoord aan. 1. Boeren gebruiken een tang om de nagels van hanen bij te knippen.

Nadere informatie

Onze doelstelling (volgens de statuten)

Onze doelstelling (volgens de statuten) Onze doelstelling (volgens de statuten) Het bevorderen van het welzijn van in het bijzonder - senioren in Nederland en speciaal in Oost-Groningen door het organiseren en faciliteren van activiteiten, die

Nadere informatie

C.S.G. Willem van Oranje Programma voor Toetsing en Afsluiting Mavo 3

C.S.G. Willem van Oranje Programma voor Toetsing en Afsluiting Mavo 3 Vak: Nederlands Schrijfdossier ens de cursus zijn er 2 schrijfopdrachten (elke schrijfopdracht wordt met een voortgangscijfer beoordeeld). Fictiedossier 2 boeken zelfstandig lezen; titel en auteur meedelen

Nadere informatie

PARTNER PROGRAMMA. Stel je pakket voor 2019 samen

PARTNER PROGRAMMA. Stel je pakket voor 2019 samen 2019 PARTNER PROGRAMMA Stel je pakket voor 2019 samen BESTE VELUWE BELEVING SAMEN WERKEN AAN DE BESTE VELUWE BELEVING! Wat jij en ik eigenlijk allang wisten, werd bevestigd door Hendrik Beerda in zijn

Nadere informatie

Workshop crowdfunding voor de erfgoedsector NUMMER 72, 25 APRIL 2014

Workshop crowdfunding voor de erfgoedsector NUMMER 72, 25 APRIL 2014 NUMMER 72, 25 APRIL 2014 IN DIT NUMMER Workshop crowdfunding voor de erfgoedsector lees verder Ideeën opdoen voor Oktobermaand Kindermaand lees verder Aardbevingen en het cultureel erfgoed in dialoog lees

Nadere informatie

Castellum Hoge Woerd Ontdek het verleden en beleef het zelf

Castellum Hoge Woerd Ontdek het verleden en beleef het zelf Castellum Hoge Woerd Ontdek het verleden en beleef het zelf Wil je zelf ervaren hoe het leven was in een Romeins verdedigingsfort? Dat (en nog veel meer) wordt mogelijk in Castellum Hoge Woerd. Utrecht

Nadere informatie

S C.F.

S C.F. Ref. 1567 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Lake Iseo Oud kasteel te koop op Lake Iseo BESCHRIJVING

Nadere informatie

BIJLAGEN. De virtuele kunstkar. Cultuurdeelname via oude en nieuwe media. Het culturele draagvlak, deel 11. Nathalie Sonck.

BIJLAGEN. De virtuele kunstkar. Cultuurdeelname via oude en nieuwe media. Het culturele draagvlak, deel 11. Nathalie Sonck. BIJLAGEN De virtuele kunstkar Cultuurdeelname via oude en nieuwe media Het culturele draagvlak, deel 11 Nathalie Sonck Jos de Haan Bijlage A Tabellen bij hoofdstuk 2... 2 A.1 Bij culturele informatie raadplegen

Nadere informatie

Façade. Kerktoren van Zuidhorn word folly op in Slochteren. Postbus 1157

Façade. Kerktoren van Zuidhorn word folly op in Slochteren. Postbus 1157 Façade Kerktoren van Zuidhorn word folly op in Slochteren. Lambert Kamps Postbus 1157 9701 BD Groningen 06-48273316 augustus 2016 www.lambertkamps.com info@lambertkamps.com Inleiding Het landgoed Fraeylemaborg

Nadere informatie

Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 [1]

Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 [1] Door wjvanderzanden[2]op vr, 07/24/2015-13:29 Tags:reizen

Nadere informatie

Jagers & boeren Waarvan leefden de jagers-verzamelaars? Jagers & boeren Waarvan leefden de boeren? Van de jacht en van vruchten en planten

Jagers & boeren Waarvan leefden de jagers-verzamelaars? Jagers & boeren Waarvan leefden de boeren? Van de jacht en van vruchten en planten Jagers & boeren Waarvan leefden de jagers-verzamelaars? Jagers & boeren Waarvan leefden de boeren? Van de jacht en van vruchten en planten Van de oogst van hun land en van hun dieren Jagers & boeren Wat

Nadere informatie

OPEN MONUMENTENDAG 2019

OPEN MONUMENTENDAG 2019 OPEN MONUMENTENDAG 2019 Plekken van Plezier Zaterdag 14 september van 10.00 uur tot 17.00 uur Opening om 10.00 uur in de Wintertuin in het Cantonspark Voorwoord Tijdens Open Monumentendag staan de deuren

Nadere informatie

--------------------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------------------- ERFGOEDLOPER NIEUWSBRIEF MUSEUMHUIS GRONINGEN / GRONINGER MOLENHUIS nummer 16, 2 december 2011 In deze ERFGOEDLOPER Column Roeli Broekhuis Tuin en Kunst Tiendaagse 2012 Molenaar worden Cursussen en Kijkje

Nadere informatie

Kadernota Evenementen. Provincie Groningen van de

Kadernota Evenementen. Provincie Groningen van de Kadernota Evenementen 2016-2020 van de Provincie Groningen Kadernota Evenementen 2016-2020 van de provincie Groningen Het huidige evenementenbeleid heeft een looptijd tot en met 2015. In deze kadernota

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme

Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme Werkstuk door een scholier 1970 woorden 12 oktober 2005 6,7 72 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Hoofdvraag: Hoe beschrijven en verklaren we

Nadere informatie

Toespraak ter gelegenheid van de opening van het Huis der Provincie door Zijne Majesteit de Koning op 20 september 2017

Toespraak ter gelegenheid van de opening van het Huis der Provincie door Zijne Majesteit de Koning op 20 september 2017 Toespraak ter gelegenheid van de opening van het Huis der Provincie door Zijne Majesteit de Koning op 20 september 2017 1 Majesteit, Hartelijk welkom in het vernieuwde Huis der Provincie. Het Gelderse

Nadere informatie

Reis door het land van Geometrie fiets en wandelroute Het startpunt van deze route ligt bij Museum Nagele rond 15 km.

Reis door het land van Geometrie fiets en wandelroute Het startpunt van deze route ligt bij Museum Nagele rond 15 km. Reis door het land van Geometrie fiets en wandelroute Het startpunt van deze route ligt bij Museum Nagele rond 15 km. Het startpunt van de wandel en fietsroute ligt bij Museum Nagele, geopend donderdag

Nadere informatie

Educatieflyer Stadsmuseum Zoetermeer

Educatieflyer Stadsmuseum Zoetermeer Educatieflyer 2018-2019 Stadsmuseum Zoetermeer Inleiding Met veel plezier bieden wij u het educatie-overzicht Primair Onderwijs van het Stadsmuseum Zoetermeer voor het schooljaar 2018-2019 aan. Een programma

Nadere informatie

MARKETING GRONINGEN REGIO MARKETING MARKETING STRATEGIE RESULTATEN

MARKETING GRONINGEN REGIO MARKETING MARKETING STRATEGIE RESULTATEN HANS POLL MARKETING GRONINGEN REGIO MARKETING MARKETING STRATEGIE RESULTATEN MARKETING GRONINGEN MARKETING GRONINGEN ADMINISTRATIE DIRECTEUR SECRETARIAAT VVV MARTINITOREN MARKETING MANAGER UIT GRONINGEN

Nadere informatie

Rozentea op 24 juni. Beste belangstellende voor wat zich op Berbice afspeelt,

Rozentea op 24 juni. Beste belangstellende voor wat zich op Berbice afspeelt, Vrienden van Berbice: extra nieuwsbrief rozentea en concert View this email in your browser Beste belangstellende voor wat zich op Berbice afspeelt, Op 7 juni was er een drukbezochte lezingenavond rond

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. Bronnenboekje. KB-0125-a-11-1-b

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. Bronnenboekje. KB-0125-a-11-1-b Bijlage VMBO-KB 2011 tijdvak 1 geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Bronnenboekje Staatsinrichting van Nederland bron 1 Een mening over het bijzonder onderwijs (rond 1900): Kinderen leren al op jonge

Nadere informatie

Vallis ❿ 61. Prachtige gebouwen en panorama's

Vallis ❿ 61. Prachtige gebouwen en panorama's Route 6 60 Vallis 61 Prachtige gebouwen en panorama's In Vaals en Lemiers getuigen monumentale gebouwen van een bewogen verleden. De groene heuvels in de omgeving bieden allerlei fascinerende vergezichten.

Nadere informatie

Omschrijving. Bezienswaardigheden. Activiteiten in deze route. Beeldenroute in Hoorn / wandelroute (5 km)

Omschrijving. Bezienswaardigheden. Activiteiten in deze route. Beeldenroute in Hoorn / wandelroute (5 km) Omschrijving Langs de kust van Hoorn staan zo n dertig beelden van verschillende Nederlandse kunstenaars/beeldhouwers. De wandeling langs de beelden start bij schouwburg Het Park en eindigt bij de oostelijke

Nadere informatie

COLLEGEDAG VRIJDAG 17 MEI 2019 KOUDE OORLOG NATIONAAL MILITAIR MUSEUM SOEST

COLLEGEDAG VRIJDAG 17 MEI 2019 KOUDE OORLOG NATIONAAL MILITAIR MUSEUM SOEST COLLEGEDAG VRIJDAG 17 MEI 2019 KOUDE OORLOG NATIONAAL MILITAIR MUSEUM SOEST PROGRAMMA Ochtend 10.00 10.30 uur: Inloop met koffie/thee 10.30 10.40 uur: Welkomstwoord en inleiding door Bas Kromhout, redacteur

Nadere informatie

Motie cultuurpasse-partout/ cultuurmarketing. De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050)

Motie cultuurpasse-partout/ cultuurmarketing. De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) Motie cultuurpasse-partout/ cultuurmarketing M. van der Heide De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) 367 77 22 0 6863378 - Geachte heer, mevrouw, Met deze brief informeren wij

Nadere informatie

C.S.G. Willem van Oranje Programma voor Toetsing en Afsluiting Mavo 3

C.S.G. Willem van Oranje Programma voor Toetsing en Afsluiting Mavo 3 Vak: Frans Geen schoolexamens (min.) Herkansbaar? Vak: Duits Geen schoolexamens (min.) Herkansbaar? Vak: Engels Leesdossier (1 boek) (min.) Herkansbaar? Uiterlijke inleverdatum donderdag 25 juni 2015 voor

Nadere informatie

Oktobermaand Kindermaand brengt kinderen in contact met cultuur

Oktobermaand Kindermaand brengt kinderen in contact met cultuur NUMMER 67, 14 FEBRUARI 2014 IN DIT NUMMER Oktobermaand Kindermaand brengt kinderen in contact met cultuur lees verder Cursus Werken met nieuwe media verplaatst lees verder Wordt vervolgd. lees verder CLICK!

Nadere informatie

De Aankomst: Molukkers naar Nederland

De Aankomst: Molukkers naar Nederland www.prismaproject.nl Fris je geheugen op 1 De Aankomst: Molukkers naar Nederland Op 19 maart 2004 werd de website De Aankomst: Molukkers naar Nederland gelanceerd. Dit was een gezamenlijk product van het

Nadere informatie

Latijn en Grieks in de 21ste eeuw

Latijn en Grieks in de 21ste eeuw Latijn en Grieks in de 21ste eeuw Kiezen voor Latijn en/of Grieks? Als leerling in het laatste jaar van de basisschool sta jij voor een belangrijke keuze. Welke studierichting moet je gaan volgen in het

Nadere informatie

ELSEVIER HULP BIJ STUDIEKEUZE

ELSEVIER HULP BIJ STUDIEKEUZE ELSEVIER HULP BIJ STUDIEKEUZE Naam:... Klas:... Stap : Wat Kan ik? Voor welke vakken haal(de) je de hoogste cijfers op school? Aardrijkskunde Algemene natuurwetenschappen Bewegen, sport en maatschappij

Nadere informatie

Van Kogge tot Coaster

Van Kogge tot Coaster Van Kogge tot Coaster Speurtocht door het Noordelijk Scheepvaartmuseum leeftijd: 12-15 jaar Welkom in het Noordelijk Scheepvaartmuseum! Met deze speurtocht kun je het museum bezoeken en allerlei vragen

Nadere informatie

466 LEEGKERK Groningen

466 LEEGKERK Groningen LEEGKERK Groningen 466 2 466.Leegkerk.Groningen OPDRACHTGEVER Stichting Oude Groninger Kerken & Bijzonder Locaties Groningen PROJECTARCHITECT ARCHITECTUUR Jan Verrelst, Maarten Verdonschot PROJECTTEAM

Nadere informatie

Over het toneelstuk Gijsbrecht van Amstel

Over het toneelstuk Gijsbrecht van Amstel Voorwoord Gijsbrecht van Amstel leefde rond 1300. Hij was de belangrijkste man van de stad Amsterdam in die tijd. Gijsbrecht was geliefd bij de bevolking van Amsterdam, maar hij had ook veel vijanden.

Nadere informatie

Sponsorplan 2014 Museum Kennemerland

Sponsorplan 2014 Museum Kennemerland Sponsorplan 2014 Museum Kennemerland Huis van de Geschiedenis in Gemeente Beverwijk Bestuur van Museum Kennemerland, januari 2014 Westerhoutplein 1, 1943 AA Beverwijk, mk@museumkennemerland.nl www.museumkennemerland.nl

Nadere informatie

het draagvlak onder huidige en toekomstige generatie vergroten om zo het erfgoed ook in de toekomst te behouden

het draagvlak onder huidige en toekomstige generatie vergroten om zo het erfgoed ook in de toekomst te behouden JAARPLAN 2018 Stichting Folkingestraat Synagoge 1. Inleiding Midden in het centrum van Groningen, in het hart van de voormalige Joodse buurt, staat de Synagoge Folkingestraat, ontworpen door architect

Nadere informatie

Kalender Parels in het Groninger landschap

Kalender Parels in het Groninger landschap Kalender 2020 Parels in het Groninger landschap Parels in het Groninger landschap Het Groninger landschap blinkt uit door haar weidsheid. Je kunt heerlijk ver kijken, waarbij de dorpen en boerderijen

Nadere informatie

Erfgoed- en cultuureducatie 2015 2016 Stadsmuseum Zoetermeer

Erfgoed- en cultuureducatie 2015 2016 Stadsmuseum Zoetermeer Erfgoed- en cultuureducatie 2015 2016 Stadsmuseum Zoetermeer WIE ERGENS NAAR TOE WIL, MOET WETEN (ONTDEKKEN) WAAR HIJ VANDAAN KOMT Erfgoededucatie is omgevingsonderwijs: het leren in, van omgeving tot

Nadere informatie

Oefening 1: Bouw correcte enkelvoudige zinnen door de woorden in de juiste volgorde te plaatsen. Soms heb je een vraagzin.

Oefening 1: Bouw correcte enkelvoudige zinnen door de woorden in de juiste volgorde te plaatsen. Soms heb je een vraagzin. Oefening 1: Bouw correcte enkelvoudige zinnen door de woorden in de juiste volgorde te plaatsen. Soms heb je een vraagzin. 1. Ga opnemen de telefoon je? 2. Ik te laat altijd kwam in de les. 3. Wat zijn

Nadere informatie

Juli - augustus 2011 - nr 335

Juli - augustus 2011 - nr 335 Juli - augustus 2011 - nr 335 Kijker nr 335 : zomer 2011 Voor sommigen zit het er misschien al bijna op. Voor anderen is het nog maar pas begonnen en voor nog anderen duurt het nog enkele weken. Eén ding

Nadere informatie

Sogent zoekt ontwerpteam voor nieuwe vleugel voor Design Museum Gent

Sogent zoekt ontwerpteam voor nieuwe vleugel voor Design Museum Gent Sogent zoekt ontwerpteam voor nieuwe vleugel voor Design Museum Gent Design Museum Gent wordt uitgebreid met een nieuwe vleugel. Het nieuwe gebouw aan de Drabstraat zal de reeds bestaande gebouwen van

Nadere informatie

Het versterken van de culturele identiteit en leefbaarheid van de Liemers, met als dragers cultuur, erfgoed en kunst.

Het versterken van de culturele identiteit en leefbaarheid van de Liemers, met als dragers cultuur, erfgoed en kunst. Het versterken van de culturele identiteit en leefbaarheid van de Liemers, met als dragers cultuur, erfgoed en kunst. Missie uit: Cultuur- en Erfgoedpact 2017-2020 Ontdekken en Verbinden Programma 18.00

Nadere informatie

World soundtrack AwArds REPUTATIESCAN

World soundtrack AwArds REPUTATIESCAN World soundtrack AwArds REPUTATIESCAN STAPPENPLAN REPUTATIESCAN EN WEBCARE SENTIMENTANALYSE Sentiment positief Sentiment neutraal Sentiment negatief Zowel bij sentiment positief, neutraal als negatief

Nadere informatie