Verslag bijeenkomst procedure cultuurnota s provincie en gemeente Groningen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verslag bijeenkomst procedure cultuurnota s provincie en gemeente Groningen"

Transcriptie

1 Verslag bijeenkomst procedure cultuurnota s provincie en gemeente Groningen Groninger Forum, 22 september 2015 Eerste gedeelte interview met cultuurwethouder Paul de Rook en gedeputeerde van cultuur Fleur Gräper-van Koolwijk, door dagvoorzitter Erik Akkermans. Cultuurnota s Cultuurpijlers moeten Groningse cultuursector nog sterker maken De cultuurnota s : stad en provincie Groningen hebben allebei hun eigen kadernota geschreven, maar voor cultuurinstellingen die deel willen uitmaken van de nieuwe cultuurnota is er slechts één digitaal vragenformulier. Het is een praktisch en positief gevolg van de intensieve samenwerking tussen cultuurwethouder Paul de Rook en gedeputeerde van cultuur Fleur Gräper-van Koolwijk. Ook inhoudelijk willen de D66-bestuurders zoveel mogelijk samen optrekken. Wat zijn hun doelstellingen voor het cultuurbeleid in de periode en wat verwachten zij van de culturele instellingen? Een vraaggesprek met twee jonge en ambitieuze bestuurders. Jullie zijn nog niet zo heel lang bestuurder op het gebied van cultuur: Paul sinds mei 2014 en Fleur sinds april Wat is jullie affiniteit met kunst? Ik heb theater gespeeld en dat heeft me veel geleerd, zegt Paul. Zonder theater was ik nooit in de politiek terechtgekomen. Verder ben ik een bijzonder beroerde gitaarspeler. Fleur heeft ook iets met theater. Mijn dochter doet fanatiek aan toneelspelen. We gaan vaak naar voorstellingen. Wat zien jullie als de kracht van cultuur in Groningen? Kunst en cultuur moeten je uitdagen, maar gaan ook over waar je je thuis en vertrouwd voelt, zegt Fleur. In Groningen zijn we in beide heel sterk. Het een zit wat

2 meer in de stad, het ander wat meer in het ommeland. De uitdaging voor de komende jaren is om dat wat meer door elkaar te gooien. Paul: Kunst en cultuur kunnen veel betekenen voor iemand als persoon. Voor de stad als geheel is het ook heel belangrijk. Het is een gigantische economische motor, het is een belangrijke reden waarom mensen hier graag wonen. Met kunst en cultuur kunnen wij onze stad aantrekkelijk houden. Het is vrij uniek dat stad en provincie in zo n mate samen optrekken als nu gebeurt. Wat zijn de belangrijkste overeenkomsten tussen de beide cultuurnota s? Toen ik begon als gedeputeerde hebben Paul en ik elkaar vrij snel opgezocht. We wilden onze kans grijpen om goede verbindingen te leggen, vertelt Fleur. Resultaat is dat er in vier van de zes lijnen in beide nota s overlap zit. Een hele belangrijke gezamenlijke lijn gaat over een sterke basis en ruimte voor vernieuwing. We constateren met z n tweeën dat je in het veld een aantal sterke pijlers nodig hebt om de cultuursector overeind te houden. In die cultuurpijlers moeten we investeren, zorgen dat ze draagkracht hebben om het cultuurveld te kunnen ondersteunen. Ook moeten we de verbindingen tussen de pijlers opzoeken. Dat kan alleen als stad en provincie samenwerken. De cultuurpijlers zijn een nieuw element in de cultuurnota s. Hoe gaan die onze cultuursector overeind houden? De kracht van Groningen is de breedte die we hebben, zegt Paul. Als je iets breed bouwt, moet je ook zorgen voor fundering. We willen voor alle kunstsectoren dat er een aantal krachtige organisaties zijn die de breedte kunnen dragen en in hun eigen kunstsector tot versteviging kunnen leiden. Daarvoor moeten we gezamenlijk naar een fonds toe voor cultuurpijlers die in samenwerking met anderen tot nieuwe en stevige ideeën willen komen, aldus Paul. Naast dit fonds blijven de structurele en incidentele subsidies natuurlijk gewoon bestaan, zegt Fleur. Waar werken provincie en gemeente nog meer samen? Een mooi voorbeeld van onze samenwerking is ons speerpunt een leven lang cultuur, zegt Fleur. Mensen zouden hun leven lang in aanraking moeten komen met cultuur. Als provincie zijn we verantwoordelijk voor cultuureducatie in het primair onderwijs. Daarnaast richten we een steunfunctie in voor amateurkunst. De stad heeft een rol in talentontwikkeling en -begeleiding en de rijksoverheid heeft een rol in de cultuureducatie in het voortgezet onderwijs. Dat willen we op elkaar laten aansluiten, zodat er voor kinderen een logische lijn ontstaat: van kennismaken met kunst en cultuur op de basisschool naar verder proeven en beleven in de amateurkunst en voor echte talenten zijn er doorstroommogelijkheden. Samen met Leeuwarden, Friesland en Drenthe proberen we te komen tot een Noordelijk cultuurconvenant en we hopen ook het Rijk aan boord te krijgen. En hoe verloopt de samenwerking tussen de provincie en de andere Groningse gemeenten?

3 Fleur: Ik ben samen met Paul bij de Vereniging van Groninger Gemeenten geweest. We zijn met een aantal gemeenten in gesprek om te bezien hoe de kadernota hen kan helpen in hun keuzes. Onze samenwerking met de Stad is goed en dat is van belang, maar tegelijkertijd zijn we ook nadrukkelijk met andere gemeenten in gesprek. Gemeente en provincie leggen ook hun eigen accenten. Hoe onderscheidt de stad zich van andere steden? Groningen is een stad van talent, zegt Paul. Dat geldt niet alleen voor de cultuursector, het hoort bij onze identiteit als stad. We zijn gezegend met een breed aanbod aan kunstopleidingen van een hoog niveau. We willen graag de plek zijn waar kunstenaars de eerste stappen in hun carrière zetten. Met een nieuw en groot programma voor talentontwikkeling willen we een zodanig aanbod creëren dat we kunstenaars vasthouden. Ik wil dat we over vijf tot tien jaar bekend staan als dé stad waar culturele talenten zich kunnen ontwikkelen. En waarmee onderscheidt de provincie zich? Een van de belangrijkste taken van kunst en cultuur in de provincie is het laten beleven door mensen van onze culturele identiteit, zegt Fleur. Wat maakt dat wij ons thuis voelen in onze omgeving, ons landschap? Erfgoed is daarin belangrijk. Een object krijgt voor mensen waarde als ze het verhaal ervan kennen. Het vertellen van die verhalen voedt voor een belangrijk deel onze culturele identiteit. Een mooi voorbeeld is Aduard. Daar wordt sinds kort met 3D-zuilen en een app op je smartphone inzichtelijk gemaakt hoe het klooster er in de Middeleeuwen uitzag. Een schitterend project dat de identiteit van het dorp versterkt en tegelijkertijd kansen biedt voor toerisme en recreatie. Tot slot: de kadernota s liggen er, nu zijn de instellingen aan zet. Wat verwachten jullie van hen? Dat ze zichzelf, hun omgeving én ons uitdagen. Durf scherp te zijn naar jezelf toe, bepaal waarin je wilt excelleren, zegt Fleur. Paul vult aan: Gemeente en provincie investeren fors. Organiseer het zo dat je als instelling je doelstelling haalt en dat wij dit ook kunnen doen. De kadernota s van gemeente en provincie en meer informatie over de aanvraagprocedure vind je vanaf 15 oktober op Een kortere versie van dit artikel verschijnt op 13 oktober in het tijdschrift Kunst & Stad, een uitgave van CBK Groningen.

4 Tweede gedeelte - samenvatting van de vragen uit de zaal en de antwoorden hierop door gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk en wethouder Paul de Rook. Cultuurpijlers De cultuurpijlers zijn mij niet duidelijk, zegt Marjon Edzes van de Fraeylemaborg. Kunnen jullie die droom schetsen? In mijn ogen zijn dat organisaties die niet alleen verbindingen leggen binnen hun eigen kunstdiscipline maar ook tussen de disciplines onderling, zegt Fleur Gräpervan Koolwijk. Organisaties die op zoek gaan naar raakvlakken tussen disciplines om te ontdekken welke nieuwe vormen van kunst en cultuur daar zouden kunnen ontstaan. Denk ook aan het zoeken van samenwerking met partijen buiten de kunstsector. Of aan samenwerking tussen publiek en privaat en tussen cultuur en sport bijvoorbeeld. Cultuurpijlers zijn ook organisaties die niet alleen bezig zijn met hun eigen bestaan maar ook met de vraag hoe hun omgeving mee kan groeien in hun existentie. Hoeveel cultuurpijlers komen er?, vraagt Ton Kee van het Luthers Bach Ensemble. En in welke sectoren? Paul de Rook: We hebben in Groningen een brede vloer aan kunst en cultuur. Elke sector zou een pijler moeten hebben die dat draagt. Welke sectoren we gaan benoemen, dat is nog niet uitgekristalliseerd. Daarover vragen we advies aan de Kunstraad. Rol van de Kunstraad Is de rol van de Kunstraad veranderd, nu gemeente en provincie meer samenwerken?, vraagt een vertegenwoordiger van het Cultuurhistorisch Centrum Oldambt. We hebben gezamenlijk aan de Kunstraad gevraagd om de plannen die straks binnenkomen te beoordelen en ons daarover te adviseren, zegt Fleur Gräper-van Koolwijk. Ook hebben we de Kunstraad verteld dat de instellingen wat ons betreft niet aan alle eisen hoeven te voldoen, maar dat er uiteindelijk wel een compleet palet moet ontstaan. Zo hopen we maximale synergie te halen uit de samenwerking. Paul de Rook vult aan: Deels hebben we de opdracht aan de Kunstraad wel wat ingewikkelder gemaakt. De raad moet niet voor elke organisatie een checklist afvinken. Neem bijvoorbeeld cultuureducatie. Wat ons betreft hoeft niet meer iedereen aan cultuureducatie te doen. Dat is niet ons belang. Maar ons belang is wel dat er een samenhangend en logisch aanbod van cultuureducatie overblijft. Mediafonds Het landsdeel Noord gaat zich ontfermen over een in te stellen Mediafonds, lees ik in de provinciale cultuurnota. Wat betekent dit concreet?, vraagt Lejo Siepe van Stichting Beeldlijn.

5 Fleur Gräper-van Koolwijk: De provincie Groningen praat met Drenthe en Friesland over het instellen van een mediafonds. Lukt dit, dan kan het een Noordelijk mediafonds worden. Lukt het niet, dan houden we het bij een Gronings mediafonds. Met zo n fonds willen we mediaproducties mogelijk maken. Bij veel regionale media staat de onderzoeksjournalistiek onder druk. Cultuur kan mij als individu kritisch prikkelen. Maar ook als politicus ben ik gebaat bij een kritische tegenhanger. Fonds voor Noordelijke cultuur Zien jullie een verband tussen de samenwerking met het bedrijfsleven en talentontwikkeling?, vraagt Berend Vis van Station Noord. Want startende kunstenaars hebben niet alleen behoefte aan inhoudelijke ontwikkeling, maar ook aan kopers en opdrachten. Paul de Rook: VNO-NCW Noord is bezig met het opzetten van een fonds om de Noordelijke cultuur te stimuleren. We willen deze inzet van het bedrijfsleven aanwenden om gezamenlijk een aantal programma s te ondersteunen. We onderzoeken nu wat voor programma s we zouden kunnen ontwikkelen en hoe de culturele instellingen daar een goede plek in kunnen krijgen. Het bedrijfsleven moet nu eerst zelf bepalen wat zij hierin willen doen. Daar moeten wij ons als overheid nu even niet mee bemoeien. Ons idee is wel om dit samen te voegen in een convenant met het ministerie. Waarbij we zeggen: dit zijn de plannen, en nu boter bij de vis. De suggestie om talentontwikkeling hierbij te betrekken neem ik mee. Fleur Gräper-van Koolwijk vult aan: Het fonds moet zodanig groot worden dat het rendement geïnvesteerd kan worden in de regio. Daarmee behouden bedrijven een levendige en dynamische omgeving waar de mensen die zij nodig hebben zich willen vestigen. Bedrijven geven aan dat ze ons willen ondersteunen en versterken. Ze zien dat wij als overheden samenwerken in Noordelijk verband. Dat maakt het voor hen aantrekkelijker om hierin een rol te spelen. Blij met samenwerking Tenslotte zegt Ebrien den Engelsman van de Kunstraad Groningen blij te zijn met de samenwerking tussen provincie en gemeente. Omdat het onze opdrachtgevers zijn. Er is nu één procedure. Voor de instellingen in het veld werkt dat veel beter.

De gereserveerde 15 miljoen euro voor Maastricht Culturele Hoofdstad wordt over de hele provincie ingezet voor culturele doeleinden.

De gereserveerde 15 miljoen euro voor Maastricht Culturele Hoofdstad wordt over de hele provincie ingezet voor culturele doeleinden. Limburg heeft een uniek en veelzijdig cultuuraanbod. Dit komt tot uitdrukking in een enorme verscheidenheid met talloze monumenten, cultureel erfgoed, musea, culturele organisaties, evenementen en een

Nadere informatie

STATENFRACTIE DRENTHE

STATENFRACTIE DRENTHE STATENFRACTIE DRENTHE De verbeelding van Drenthe Cultuurnota Drenthe 2017-2020 Rudolf Bosch Vergadering Provinciale Staten 28 september 2016 Nederlanders behoren tot de gelukkigste mensen ter wereld; en

Nadere informatie

onderwerp Informeren raad over cultuurpijlers De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Geachte heer, mevrouw,

onderwerp Informeren raad over cultuurpijlers De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Geachte heer, mevrouw, onderwerp Informeren raad over cultuurpijlers Steller A. van der Molen De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon (050) 367 77 35 Bijlage 7 Datum 27 juni 2017 Uw brief van Ons

Nadere informatie

Noordelijk cultuurprogramma We the North

Noordelijk cultuurprogramma We the North Noordelijk cultuurprogramma We the North 2017-2020 Jaarverslag 2017 2 Symposium Zin-tuigen Station Noord 2.0 - Pluk de Dag - Mohamed Yusuf Boss Station Noord 2.0 - Sijas de Groot - Tussenland 3 We the

Nadere informatie

6) Cultuur en erfgoed

6) Cultuur en erfgoed 6) Cultuur en erfgoed Wat willen we bereiken in deze coalitieperiode? Wij helpen de kwaliteit van het aanbod te verbeteren en meer mensen van cultuur en erfgoed te laten genieten. Kinderen komen al vroeg

Nadere informatie

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant'

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' 'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' OPROEP VANUIT DE VRIJETIJDSSECTOR Opgesteld door: Vrijetijdshuis Brabant, TOP Brabant, Erfgoed Brabant, Leisure Boulevard, NHTV, MKB, BKKC, Stichting Samenwerkende

Nadere informatie

Kadernota ter voorbereiding op de nieuwe Cultuurnota

Kadernota ter voorbereiding op de nieuwe Cultuurnota Kadernota ter voorbereiding op de nieuwe Cultuurnota Inleiding Kunst en cultuur leveren een bijdrage aan de kwaliteit van ons bestaan, aan de kwaliteit van het leven van individuen en daarmee ook aan de

Nadere informatie

De Kunst van verbinden en verankeren.

De Kunst van verbinden en verankeren. Onderwerp: Aanvullende notitie kadernota Cultuur 2009 2012. Inleiding. De Kunst van verbinden en verankeren. Tijdens de behandeling van de kadernota cultuur is uitvoerig gediscussieerd over de inhoud van

Nadere informatie

Er van uitgaande... CULTUURPROFIEL ZUID-NEDERLAND. Deel II Ambities en prioriteiten. Ten behoeve van Cultuurnota 2005-2008

Er van uitgaande... CULTUURPROFIEL ZUID-NEDERLAND. Deel II Ambities en prioriteiten. Ten behoeve van Cultuurnota 2005-2008 Er van uitgaande... CULTUURPROFIEL ZUID-NEDERLAND Deel II Ambities en prioriteiten Ten behoeve van Cultuurnota 2005-2008 Juni 2003 0 In onze naam, Cultuurconvenant Zuid-Nederland (CZN), staat het woord

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Onderwerp Evaluatierapport Kunstraad Groningen Steller M.M.A. Blom De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon (050) 367 62 50 Bijlage(n) 1 Ons kenmerk 6616761 Datum Uw brief van

Nadere informatie

Relatie met het coalitieakkoord/collegewerkprogramma/eerder aangenomen moties en gedane toezeggingen:

Relatie met het coalitieakkoord/collegewerkprogramma/eerder aangenomen moties en gedane toezeggingen: Rotterdam, 19 februari 2019. 19bb11881 Aan: de gemeenteraad Onderwerp: Vaststelling van de nota Rotterdamse Cultuurvisie: Cultuur ondersteunt de veranderingen in de stad. Gevraagd besluit: Samenvattend

Nadere informatie

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw mr. M.C. van der Laan

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw mr. M.C. van der Laan Cultuurconvenant 2005 2008 OCW, provincie Overijssel, provincie Gelderland, gemeente Zwolle, gemeente Enschede, gemeente Hengelo, gemeente Apeldoorn, gemeente Arnhem, gemeente Nijmegen De Staatssecretaris

Nadere informatie

Welkom bij Cultuureducatie en cultuurparticipatie in alle Staten! Utrecht, 2 maart 2015, TivoliVredenburg

Welkom bij Cultuureducatie en cultuurparticipatie in alle Staten! Utrecht, 2 maart 2015, TivoliVredenburg Welkom bij Cultuureducatie en cultuurparticipatie in alle Staten! Utrecht, 2 maart 2015, TivoliVredenburg Het Filiaal Ik smolt uit De grote illusionist Frans Vreeke Directeur TivoliVredenburg Cor Wijn

Nadere informatie

Bijlage Specifieke toetsingscriteria per doelstelling

Bijlage Specifieke toetsingscriteria per doelstelling Bijlage Specifieke toetsingscriteria per doelstelling A. Subsidies voor incidentele activiteiten en projecten A.1 Doelstelling: Herkenbare en onderscheidende culturele identiteit door behoud en ontwikkeling

Nadere informatie

Concept Kader cultuur Gemeente Hoogeveen

Concept Kader cultuur Gemeente Hoogeveen Concept Kader cultuur Gemeente Hoogeveen Augustus 2013 1 Inhoudsopgave Inleiding 1 Ontwikkelingen en visie 1.1 Ontwikkelingen rijk, provincie en lokaal 1.2 Cultuur in samenhang met andere beleidsterreinen

Nadere informatie

Budget Educatie en Participatie Projecten (BEPP)

Budget Educatie en Participatie Projecten (BEPP) Budget Educatie en Participatie Projecten (BEPP) Met het Budget Educatie en Participatie Projecten willen de provincie Groningen en het Rijk een aantal doelstellingen bereiken. We hanteren daarbij een

Nadere informatie

Aan de leden van Provinciale Staten

Aan de leden van Provinciale Staten Aan de leden van Provinciale Staten Datum : 27 januari 2009 Briefnummer : 2009-04028/5/A.22, CW Zaaknummer : 155503 Behandeld door : Antonis M. Telefoonnummer : (050) 316 4312 Antwoord op : Bijlage : Onderwerp

Nadere informatie

Bijeenkomst voor gemeenten: Nieuw beleid voor Cultuur en Erfgoed

Bijeenkomst voor gemeenten: Nieuw beleid voor Cultuur en Erfgoed Bijeenkomst voor gemeenten: Nieuw beleid voor Cultuur en Erfgoed - 3-12-2015 De bedoeling van de bijeenkomst wordt door gedeputeerde Josan Meijers toegelicht. Vanaf januari 2017 gaat er een nieuwe beleidsperiode

Nadere informatie

Samen naar cultuur voor iedereen

Samen naar cultuur voor iedereen Ministerie van OCW VNG IPO t.a.v. de minister t.a.v. de voorzitter t.a.v. de voorzitter Mevrouw Ingrid van Engelshoven de heer Jan van Zanen de heer Th.J.F.M. Bovens Postbus 16375 Postbus 30435 Postbus

Nadere informatie

Cultureel Perspectief in Rijswijk

Cultureel Perspectief in Rijswijk Cultureel Perspectief in Rijswijk Rijswijk, maart 2014 de Bibliotheek aan de Vliet Cultureel Perspectief in Rijswijk Voorwoord In dit Cultureel Perspectief vragen ondergetekenden aandacht voor het belang

Nadere informatie

AGENDA VOOR HET PROVINCIAAL CULTUURBELEID De provincie: belangrijk schakelpaneel in de culturele infrastructuur.

AGENDA VOOR HET PROVINCIAAL CULTUURBELEID De provincie: belangrijk schakelpaneel in de culturele infrastructuur. WOENSDAG 9 FEBRUARI 2011 DORDRECHT Bijdrage Ad 's-gravesande AGENDA VOOR HET PROVINCIAAL CULTUURBELEID De provincie: belangrijk schakelpaneel in de culturele infrastructuur. Cultuur leeft: er wordt op

Nadere informatie

SAMENWERKING CULTUUR OOST-NEDERLAND

SAMENWERKING CULTUUR OOST-NEDERLAND SAMENWERKING CULTUUR 1 SAMENWERKING CULTUUR 2 SAMENWERKING CULTUUR Met ROUTE OOST ontwikkelen we een perspectief voor de Oost- Nederlandse culturele infrastructuur en een routekaart met en tussen de stedelijke

Nadere informatie

VERGADERING GEMEENTERAAD d.d.. AGENDA NR. Vul agendanr in. VOORSTEL Kunst- en cultuurbeleid Gennep De Kunst van Samen. Aan de Gemeenteraad

VERGADERING GEMEENTERAAD d.d.. AGENDA NR. Vul agendanr in. VOORSTEL Kunst- en cultuurbeleid Gennep De Kunst van Samen. Aan de Gemeenteraad VOORSTEL Kunst- en cultuurbeleid Gennep 2016-2020 De Kunst van Samen. Geachte raad, Aan de Gemeenteraad VERGADERING GEMEENTERAAD d.d.. AGENDA NR. Vul agendanr in. Hierbij biedt ons college u het Kunst-

Nadere informatie

' Dit is de tijd die niet verloren gaat: iedre minuut zet zich in toekomst om.' M. Vasalis

' Dit is de tijd die niet verloren gaat: iedre minuut zet zich in toekomst om.' M. Vasalis IDENTITEITS- BEWIJS ' Dit is de tijd die niet verloren gaat: iedre minuut zet zich in toekomst om.' M. Vasalis 2 Onderwijs draait om mensen Als wij in onze onderwijsinstelling iets willen bereiken, dan

Nadere informatie

Voorstel aan de raad. Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel:

Voorstel aan de raad. Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: Voor raadsvergadering d.d.: 11-10-2016 Agendapunt: Onderwerp: Cultuuragenda Kansen

Nadere informatie

Aan: de gemeenteraad Vergadering: 26 juni 2017

Aan: de gemeenteraad Vergadering: 26 juni 2017 Aan: de gemeenteraad Vergadering: 26 juni 2017 Onderwerp: Beleidskader Kunst cultuur en erfgoed 2017-2020 Agendapunt: STATUS RAADSVOORSTEL Instemmen met het kunst-, cultuur- en erfgoedbeleid 2017-2020.

Nadere informatie

Investeer in cultuur, juist nu!

Investeer in cultuur, juist nu! Investeer in cultuur, juist nu! Input coalitievorming voor een cultureel sterk Fryslân De Friese provinciale culturele instellingen, festivals, musea, cultuurmakers, LF 2028, amateurkunst en andere relevante

Nadere informatie

Welkom bij De provinciale staat van cultuurbeleid! Tilburg, 4 maart 2015

Welkom bij De provinciale staat van cultuurbeleid! Tilburg, 4 maart 2015 Welkom bij De provinciale staat van cultuurbeleid! Tilburg, 4 maart 2015 Loek Sijbers Dagvoorzitter twitter mee via #PS15 Ocker van Munster Directeur LKCA Brigite van Haaften-Harkema Gedeputeerde provincie

Nadere informatie

identiteitsbewijs identiteitsbewijs onderwijsgroep noord

identiteitsbewijs identiteitsbewijs onderwijsgroep noord 1 identiteitsbewijs identiteitsbewijs onderwijsgroep noord identiteitsbewijs onderwijsgroep noord I Zijn wie je bent. Dat is geluk. I Erasmus 2 Onderwijs draait om mensen Als we met elkaar in het onderwijs

Nadere informatie

' Zijn wie je bent. Dat is geluk.'

' Zijn wie je bent. Dat is geluk.' identiteitsbewijs ' Zijn wie je bent. Dat is geluk.' Erasmus 4 Onderwijs draait om mensen Onderwijs draait om mensen. Als we met elkaar in het onderwijs iets willen bereiken, dan draait alles om passie,

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht Samen Sterker

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht Samen Sterker Samen Sterker Vrije tijd Mike Broers > gemeente moet verleiden tot bewegen > aansluiten bij Jeugdcultuurfonds > verdere groei Muziekgieterij als verbinden in de popcultuur Vrije tijd Sport & Bewegen In

Nadere informatie

Nr. : Dnst. : Griffie. Beleidsuitgangspunten Cultuurnota. Leiden, 13 april 2004.

Nr. : Dnst. : Griffie. Beleidsuitgangspunten Cultuurnota. Leiden, 13 april 2004. Nr. : 04. 0060 Dnst. : Griffie Beleidsuitgangspunten Cultuurnota Leiden, 13 april 2004. Uw Raad heeft in zijn vergadering van 12 november 2003 in een motie het College verzocht om met spoed een cultuurnota

Nadere informatie

De kunst van samen vernieuwen

De kunst van samen vernieuwen De kunst van samen vernieuwen Cultuuragenda gemeente Zutphen 2016 Kunst, cultuur en erfgoed geven kleur aan Zutphen. Ze zorgen voor een leefbare en dynamische samenleving, sociale en economische vitaliteit

Nadere informatie

Basis voor cultuureducatie als basis voor vernieuwing

Basis voor cultuureducatie als basis voor vernieuwing Basis voor cultuureducatie als basis voor vernieuwing Ronald Kox, hoofd Cultuureducatie Nieuwegein, 17 maart 2017 ronaldkox@lkca.nl Waarom kunst en cultuur? Artistiek-creatief proces Iteratief proces Universeel

Nadere informatie

groningen CC UI UJ -3 JUU /27/A.8, GW Kramer R. (050) Uw schriftelijke vragen 1 CLi

groningen CC UI UJ -3 JUU /27/A.8, GW Kramer R. (050) Uw schriftelijke vragen 1 CLi o o groningen Aan het lid van Proyiniciale Staten, Mevrouw/ P. Benjanhins-van Oudsheusden Datum Briefnummer Zaaknummer Behandeld door Telefoonnummer E-mail op Bijlage Onderwerp -3 JUU 2012 2012-28.872/27/A.8,

Nadere informatie

Samenwerken. Samenwerken. Samenwerken. Samenwerken. Dit kan ik al goed... Dit kan ik al goed... Hier moet ik nog aan werken...

Samenwerken. Samenwerken. Samenwerken. Samenwerken. Dit kan ik al goed... Dit kan ik al goed... Hier moet ik nog aan werken... Kiezen: wanneer wil ik samenwerken? Soms kom je echt verder door samen te werken maar soms heb je de rust nodig iets juist alleen voor jezelf te doen. Ik kan uitleggen waarom ik kies voor samenwerken.

Nadere informatie

onderwijsgroep noord identiteitsbewijs

onderwijsgroep noord identiteitsbewijs onderwijsgroep noord identiteitsbewijs 'Zijn wie je bent. Dat is geluk.' Erasmus 4 Onderwijs draait om mensen Als we met elkaar in het onderwijs iets willen bereiken, dan draait alles om passie, energie

Nadere informatie

hierna gezamenlijk aan te duiden als partijen of bestuurlijk NOC (bestuurlijk Noordelijk Overleg Cultuur);

hierna gezamenlijk aan te duiden als partijen of bestuurlijk NOC (bestuurlijk Noordelijk Overleg Cultuur); bijlage 1 SAMENWERKINGSOVEREENKOMST WE THE NORTH 1. provincie Groningen, ten deze rechtsgeldig vertegenwoordigd door mevrouw F. Gräper; 2. de provincie Fryslân, ten deze rechtsgeldig vertegenwoordigd door

Nadere informatie

Motie cultuurpasse-partout/ cultuurmarketing. De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050)

Motie cultuurpasse-partout/ cultuurmarketing. De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) Motie cultuurpasse-partout/ cultuurmarketing M. van der Heide De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) 367 77 22 0 6863378 - Geachte heer, mevrouw, Met deze brief informeren wij

Nadere informatie

Cultuurbeleid. Ontwikkelingen in onze samenleving en in de culturele. groei van het aantal inwoners in de stedelijke gebieden, hebben

Cultuurbeleid. Ontwikkelingen in onze samenleving en in de culturele. groei van het aantal inwoners in de stedelijke gebieden, hebben Cultuurbeleid 2021-2024 Stedelijke en regionale profielen Ontwikkelingen in onze samenleving en in de culturele sector beïnvloeden elkaar over en weer. Veranderingen in de samenstelling van de bevolking,

Nadere informatie

Grenzeloos cultuur: voor iedereen, met iedereen. Strategisch Beleidskader Cultuur 2017-2020

Grenzeloos cultuur: voor iedereen, met iedereen. Strategisch Beleidskader Cultuur 2017-2020 Grenzeloos cultuur: voor iedereen, met iedereen Strategisch Beleidskader Cultuur 2017-2020 De waarde van cultuur: een introductie We maken geen cultuur, we zijn cultuur. Kunst en cultuur is wat ons onderscheid

Nadere informatie

Onderzoeksvoorstel opbrengsten culturele activiteiten

Onderzoeksvoorstel opbrengsten culturele activiteiten Onderzoeksvoorstel opbrengsten culturele activiteiten 13 december 2007 lauwers 14 9405 BL Assen 0592-304 790 www.noordelijkerekenkamer.nl Inhoudsopgave 1. Inleiding en focus...3 1.1 Inleiding...3 1.2 Onderzoek

Nadere informatie

Beleidsplan Tellus Film Fundering

Beleidsplan Tellus Film Fundering Beleidsplan 2018-2022 Tellus Film Fundering Indeling: 1. Samenvatting 2. Inleiding 3. Missie en visie 4. Wat biedt de stichting? 5. Speerpunten voor de komende jaren 6. Professionalisering van de organisatie

Nadere informatie

OCW, provincie Drenthe, provincie Fryslân, provincie Groningen, gemeente Groningen, gemeente Leeuwarden

OCW, provincie Drenthe, provincie Fryslân, provincie Groningen, gemeente Groningen, gemeente Leeuwarden Cultuurconvenant 2005 2008 OCW, provincie Drenthe, provincie Fryslân, provincie Groningen, gemeente Groningen, gemeente Leeuwarden De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw mr.

Nadere informatie

Evaluatie Kunst- en Cultuurbeleid 2009-2012 Thema s Kunst- en Cultuurbeleid 2013-2016

Evaluatie Kunst- en Cultuurbeleid 2009-2012 Thema s Kunst- en Cultuurbeleid 2013-2016 Evaluatie Kunst- en Cultuurbeleid 2009-2012 Thema s Kunst- en Cultuurbeleid 2013-2016 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding...3 Evaluatie Kunst- en cultuurbeleid 2009-2012...3 Cultuureducatie... 3

Nadere informatie

Ontwerp Strategisch Beleidskader Cultuur 2017-2020

Ontwerp Strategisch Beleidskader Cultuur 2017-2020 Ontwerp Strategisch Beleidskader Cultuur 2017-2020 Vooraf Het huidige provinciale cultuurbeleid heeft een looptijd tot en met 2016. In dit Ontwerp Strategisch Beleidskader Cultuur 2017-2020 benoemen we

Nadere informatie

24 september september 2018

24 september september 2018 Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 24 september 2018 10 10 september 2018 wethouder A.G.J. Bosch Zaaknummer 7184-2018

Nadere informatie

Beleidskaders regionaal CULTUUR beleid. Beleid, trends en toekomstverwachtingen

Beleidskaders regionaal CULTUUR beleid. Beleid, trends en toekomstverwachtingen Film in de regio Beleidskaders regionaal CULTUUR beleid Beleid, trends en toekomstverwachtingen Trends (algemeen) Veranderende wijze van werken Regionale identiteit en nabijheid nemen toe Toenemende aandacht

Nadere informatie

PEILING MET ALTERNATIEVEN

PEILING MET ALTERNATIEVEN Gemeente Amersfoort PEILING MET ALTERNATIEVEN Van : Burgemeester en Wethouders Reg.nr. : 4518181 Aan : Gemeenteraad Datum : 4 november 2013 Portefeuillehouder : Wethouder P. van den Berg Programma : 1

Nadere informatie

COMMUNICEREN VANUIT JE KERN

COMMUNICEREN VANUIT JE KERN COMMUNICEREN VANUIT JE KERN Wil je duurzaam doelen bereiken? Zorg dan voor verbonden medewerkers! Afgestemde medewerkers zijn een belangrijke aanjager voor het realiseren van samenwerking en innovatie

Nadere informatie

Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen ter vaststelling van het Strategisch Beleidskader Cultuur

Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen ter vaststelling van het Strategisch Beleidskader Cultuur 8 september 2015 Corr.nr. 2015-31.515, ECP Nummer 57/2015 Zaaknr. 585422 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen ter vaststelling van het Strategisch Beleidskader Cultuur

Nadere informatie

vaardigheden - 21st century skills

vaardigheden - 21st century skills vaardigheden - 21st century skills 21st century skills waarom? De Hoeksteen bereidt leerlingen voor op betekenisvolle deelname aan de wereld van vandaag en de toekomst. Deze wereld vraagt kinderen met

Nadere informatie

provincieþrenthe de heren R.A.A. Bosch en R. du Long

provincieþrenthe de heren R.A.A. Bosch en R. du Long prooinciebais tùtesterbrink r, Assen postadres Postbus r2z,94oo ec Assen www.drenthe.nl (o592) 36 55 55 provincieþrenthe Aan: de heren R.A.A. Bosch en R. du Long (i.a.a. de overige Statenleden) Assen,

Nadere informatie

Mening van het digitaal Burgerpanel Oss over: Kunst en Cultuur. Gemeente Oss. December 2013

Mening van het digitaal Burgerpanel Oss over: Kunst en Cultuur. Gemeente Oss. December 2013 Mening van het digitaal Burgerpanel Oss over: Kunst en Cultuur Gemeente Oss. December 2013 1 INLEIDING Waarom is het burgerpanel gevraagd naar haar mening over Kunst en Cultuur? De gemeente bezuinigt op

Nadere informatie

Van Forum tot Universum. Visie op kunst en cultuur in Leidschendam-Voorburg

Van Forum tot Universum. Visie op kunst en cultuur in Leidschendam-Voorburg Van Forum tot Universum Visie op kunst en cultuur in Leidschendam-Voorburg 3 Leidschendam, de molens in Stompwijk. Even verderop tref je Museum Swaensteyn, theater Ludens, het Veur theater en een eindeloos

Nadere informatie

L I V E YOUR E S T I N Y IDENTITEITSBEWIJS

L I V E YOUR E S T I N Y IDENTITEITSBEWIJS L I V E YOUR E S T I N Y IDENTITEITSBEWIJS 1. IDEOLOGIE WAARIN GELOVEN WIJ? IDEOLOGIE Waarin geloven wij? WIE BEN IK? Wij geloven dat ieder mens een bestemming heeft. Ieder mens heeft een identiteit. We

Nadere informatie

Toeristische agenda Een toekomstvisie op de vrijetijdseconomie op De Bevelanden & een marketing concept

Toeristische agenda Een toekomstvisie op de vrijetijdseconomie op De Bevelanden & een marketing concept Toeristische agenda 2016-2023 Een toekomstvisie op de vrijetijdseconomie op De Bevelanden & een marketing concept Waar we vandaan komen; visie uit 2005 De Bevelanden recreëert Thematische regiovisie (Wonen,

Nadere informatie

Datum : 2 november 2004 Nummer PS : PS2004ZCW13 Dienst/sector : MEC/DCU Commissie : ZCW. Titel : Cultuurprogramma

Datum : 2 november 2004 Nummer PS : PS2004ZCW13 Dienst/sector : MEC/DCU Commissie : ZCW. Titel : Cultuurprogramma S T A T E N V O O R S T E L Datum : 2 november 2004 Nummer PS : PS2004ZCW13 Dienst/sector : MEC/DCU Commissie : ZCW Registratienummer : 2004MEC001940i Portefeuillehouder : J.van Bergen Titel : Cultuurprogramma

Nadere informatie

Samen Sterk Voor Uw Belang

Samen Sterk Voor Uw Belang Samen Sterk Voor Uw Belang Verkiezingsprogramma GemeenteBelangen 2014 2018 Speerpunten www.gemeentebelangen-aalten.nl Samen sterk voor uw belang Verkiezingsprogramma 2014 2018 GemeenteBelangen werkt actief

Nadere informatie

Kadernota Evenementen. Provincie Groningen van de

Kadernota Evenementen. Provincie Groningen van de Kadernota Evenementen 2016-2020 van de Provincie Groningen Kadernota Evenementen 2016-2020 van de provincie Groningen Het huidige evenementenbeleid heeft een looptijd tot en met 2015. In deze kadernota

Nadere informatie

Dit is de Lindenberg. Onze filosofie. Geniet van talent. Strategisch Meerjarenplan

Dit is de Lindenberg. Onze filosofie. Geniet van talent. Strategisch Meerjarenplan Dit is de Lindenberg De Lindenberg is het huis waar alles kan. Niet in de letterlijke zin natuurlijk; ook de Lindenberg heeft te maken met wet- en regelgeving en financiële grenzen. Maar de zin verwoordt

Nadere informatie

De Muziekimpuls Regeling Professionalisering Cultuuronderwijs. 26 januari 2016

De Muziekimpuls Regeling Professionalisering Cultuuronderwijs. 26 januari 2016 De Muziekimpuls Regeling Professionalisering Cultuuronderwijs 26 januari 2016 Het cultuuronderwijs is in Breda vormgegeven binnen een aantal heldere kaders, waarmee een brede ontwikkeling van het kind

Nadere informatie

CKE koers 2014. van care naar share. Eindhoven, september 2011

CKE koers 2014. van care naar share. Eindhoven, september 2011 CKE koers 214 van care naar share Eindhoven, september 211 Doelstellingen CKE heeft in mei deze verkenning gestart naar aanleiding van de druk op het subsidie en de wens adequaat in te kunnen spelen op

Nadere informatie

Provinciale Staten van Noord-Holland

Provinciale Staten van Noord-Holland Provinciale Staten van Noord-Holland Voordracht 86 Haarlem, 12 oktober 2004 Onderwerp: Cultuurnota provincie Noord-Holland 2005-2008 Cultuur verbindt Bijlagen: Ontwerpbesluit Cultuurnota 1. Inleiding Voor

Nadere informatie

Uitvoeringsbesluit subsidieverlening Cultuurnota 2013-2016 provincie Drenthe

Uitvoeringsbesluit subsidieverlening Cultuurnota 2013-2016 provincie Drenthe Uitvoeringsbesluit subsidieverlening Cultuurnota 2013-2016 provincie Drenthe Thema en doelen subsidieprogramma Cultuurnota 2013-2016 Oude wereld, nieuwe mindset De provincie Drenthe staat voor een herkenbare

Nadere informatie

Uitvoeringsbesluit subsidieverlening Cultuurnota provincie Drenthe

Uitvoeringsbesluit subsidieverlening Cultuurnota provincie Drenthe CVDR Officiële uitgave van Drenthe. Nr. CVDR371686_1 29 november 2016 Uitvoeringsbesluit subsidieverlening Cultuurnota 2013-2016 provincie Drenthe Inhoud Artikel 1 Toepasselijkheid Algemene subsidieverordening

Nadere informatie

Hierbij informeren wij u over de stand van zaken met betrekking tot de transitie van het Noordelijk Scheepvaartmuseum naar een historisch museum.

Hierbij informeren wij u over de stand van zaken met betrekking tot de transitie van het Noordelijk Scheepvaartmuseum naar een historisch museum. Stand van zaken transitie Noordelijk Scheepvaartmuseum naar historisch museum M. van der Heide De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN 06 51407779 0 6714400 - Geachte heer, mevrouw,

Nadere informatie

Zes erfgoedambassadeurs over de Omgevingsvisie

Zes erfgoedambassadeurs over de Omgevingsvisie Zes erfgoedambassadeurs over de Omgevingsvisie Wat verwacht je van de omgevingsvisie? Biedt een omgevingsvisie kansen? Jan van Susante Voorzitter Heemschut Limburg alles van waarde is weerloos (Lucebert)

Nadere informatie

Aanvraagformat voor. Uitvoeringsprogramma Cultuur Provincie Groningen Subsidiegegevens. 1.2 Instellingsgegevens. 1.

Aanvraagformat voor. Uitvoeringsprogramma Cultuur Provincie Groningen Subsidiegegevens. 1.2 Instellingsgegevens. 1. Aanvraagformat voor Uitvoeringsprogramma Cultuur Provincie Groningen 2017-2020 1. Subsidiekeuze en instellingsgegevens 1.1 Subsidiegegevens Gevraagd subsidiebedrag (uit normbegroting) 1.2 Instellingsgegevens

Nadere informatie

ECSD/U201402324 Lbr. 14/092

ECSD/U201402324 Lbr. 14/092 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft leren over cultureel ondernemen uw kenmerk ons kenmerk ECSD/U201402324 Lbr. 14/092 bijlage(n) 2 (separaat

Nadere informatie

Welkom in Beekdaelen. de gemeente van u, van mij, van ons!

Welkom in Beekdaelen. de gemeente van u, van mij, van ons! Welkom in de gemeente van u, van mij, van ons! Welkom in de gemeente van u, van mij, van ons! In 2019 woont of werkt u in. De nieuwe gemeente voor de inwoners van Onderbanken, Nuth en Schinnen. Een nieuwe

Nadere informatie

Nieuwe culturele landschap: Cultura Venray(CV) in relatie tot Kunstencentrum Jerusalem (KCJ)

Nieuwe culturele landschap: Cultura Venray(CV) in relatie tot Kunstencentrum Jerusalem (KCJ) Nieuwe culturele landschap: Cultura Venray(CV) in relatie tot Kunstencentrum Jerusalem (KCJ) Algemeen/ontwikkelingen Op18 mei 2016 heeft de raad besloten om de subsidie voor het kunstencentrum Jerusalem

Nadere informatie

Kijk op actuele ontwikkelingen in beleid voor cultuureducatie en cultuurparticipatie

Kijk op actuele ontwikkelingen in beleid voor cultuureducatie en cultuurparticipatie 2017 2020 Kijk op actuele ontwikkelingen in beleid voor cultuureducatie en cultuurparticipatie Met een nieuwe kabinetsperiode in het vooruitzicht (2017-2020), wil het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie

Nadere informatie

Besluit college van Burgemeester en Wethouders

Besluit college van Burgemeester en Wethouders Registratienr: 191050 Afdeling: Leefomgeving Registratiedatum: 03-11-2015 Agendapunt: 49-02-00 Openbaar: Ja Nee Reden niet openbaar: Onderwerp: Kunst- en cultuurbeleid "De Kunst van Samen" 2016-2020 Het

Nadere informatie

CULTUURNOTA Gemeente Groningen

CULTUURNOTA Gemeente Groningen Aanvraagformat voor CULTUURNOTA Gemeente Groningen 2017-2020 1. Subsidiekeuze en instellingsgegevens 1.1 Subsidiegegevens Gevraagd subsidiebedrag (uit normbegroting) Gemeente 1.2 Instellingsgegevens statutaire

Nadere informatie

Criteria voor Cultuur subsidie

Criteria voor Cultuur subsidie Criteria voor Cultuur subsidie 1 Cultuureducatie voor iedereen Heeft u een vernieuwend plan om Ridderkerkers kennis te laten maken met cultuureducatie, dien het dan in! Het gaat om cultuureducatie in de

Nadere informatie

Nota voor burgemeester en wethouders

Nota voor burgemeester en wethouders gemeente Dinkelland Nota voor burgemeester en wethouders Reg.nr. DIV: Datum vergadering, 6 februari 2007 Onderwerp: Cultuurprogramma 2007-2008 Advies Instemmen met het Cultuurprogramma 2007-2008. De raad

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Onderwerp Talentontwikkeling Steller M. van der Heide De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon (050) 367 77 22 Bijlage(n) 0 Ons kenmerk 6920648 Datum Uw brief van Uw kenmerk

Nadere informatie

Cees Oosterom Cultuur beweegt

Cees Oosterom Cultuur beweegt curatorlezing Cees Oosterom Cultuur beweegt 28 oktober 2015 pomonalezing zoals uitgesproken op woensdag 28 oktober 2015 in de theaterzaal van Kade40, Vlaardingen Stichting Mareado Cultuur beweegt In de

Nadere informatie

Meerwerf basisschool t Tuselant

Meerwerf basisschool t Tuselant Meerwerf basisschool t Tuselant www.meerwerf.nl Leren in cultuur en natuur N Leren in cultuur en natuur Basisschool t Tuselant is een kleine school, gelegen in het prachtige Helderse duingebied. De duinen

Nadere informatie

Nieuw perspectief voor Westerveld

Nieuw perspectief voor Westerveld Nieuw perspectief voor Westerveld Verkiezingsprogramma voor de gemeenteraad 2014 2018 1 STERK Westerveld is een nieuwe lokale politieke kiesvereniging in de gemeente Westerveld De politieke missie van

Nadere informatie

Veel gestelde vragen aanvragen Cultuureducatie met Kwaliteit

Veel gestelde vragen aanvragen Cultuureducatie met Kwaliteit Veel gestelde vragen aanvragen Cultuureducatie met Kwaliteit Met deze vragenlijst proberen we antwoord te geven op vragen die er over de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit (CmK) en het aanvragen daarvan

Nadere informatie

IK VIND HET BELANGRIJK OM LID

IK VIND HET BELANGRIJK OM LID Wil je meer invloed op het Brabantse cultuurbeleid? Vind je ook dat financieringsregelingen eenvoudiger en beter op elkaar afgestemd moeten zijn? Dat regeldruk en planlast minder wordt in plaats van meer?

Nadere informatie

Profielschets Burgemeester van Smallingerland

Profielschets Burgemeester van Smallingerland Profielschets Burgemeester van Smallingerland 1 november 018 Smallingerland zoekt een energieke, betrokken burgemeester die onze mooie gemeente nog meer op de kaart zet! De gemeente Smallingerland is een

Nadere informatie

Wat doe jij op de eerste schooldag in 2015???

Wat doe jij op de eerste schooldag in 2015??? Wat doe jij op de eerste schooldag in 2015??? ROC in verandering Doel van de structuurverandering: goed, kleinschalig en betrokken onderwijs organiseren/faciliteren Nu overgangsfase van een oude, naar

Nadere informatie

Trends & ontwikkelingen in cultuurbeleid. van Gelderse gemeenten. Kunst maakt gelukkig en moet voor iedereen toegankelijk zijn.

Trends & ontwikkelingen in cultuurbeleid. van Gelderse gemeenten. Kunst maakt gelukkig en moet voor iedereen toegankelijk zijn. Trends & ontwikkelingen in cultuurbeleid Kunst maakt gelukkig en moet voor iedereen toegankelijk zijn. van Gelderse gemeenten Vossenstraat 6 6811 JL Arnhem 026 351 90 29 info@cultuuroost.nl www.cultuuroost.nl

Nadere informatie

FORMAT TUSSENRAPPORTAGE CULTUURARRANGEMENT DEEL A: VERANTWOORDING GEMEENTE: Dalfsen JAAR: 2014

FORMAT TUSSENRAPPORTAGE CULTUURARRANGEMENT DEEL A: VERANTWOORDING GEMEENTE: Dalfsen JAAR: 2014 FORMAT TUSSENRAPPORTAGE CULTUURARRANGEMENT 2013-2016 DEEL A: VERANTWOORDING 2014 GEMEENTE: Dalfsen JAAR: 2014 AMATEURKUNST/BUITEN- SCHOOLSE CULTUUREDUCATIE PROJECT DOELSTELLINGEN FINANCIELE VERANTWOORDING

Nadere informatie

Toespraak commissaris van de Koning Max van den Berg, seminar 'Wetenschap middenin de samenleving', Groningen, 30 mei 2013

Toespraak commissaris van de Koning Max van den Berg, seminar 'Wetenschap middenin de samenleving', Groningen, 30 mei 2013 Toespraak commissaris van de Koning Max van den Berg, seminar 'Wetenschap middenin de samenleving', Groningen, 30 mei 2013 Dames en heren, Wetenschap is ontstaan uit verwondering en nieuwsgierigheid. Al

Nadere informatie

TOEKOMSTVISIE. het Land van Slochteren 2020 ruimte voor kwaliteit en ontmoeting

TOEKOMSTVISIE. het Land van Slochteren 2020 ruimte voor kwaliteit en ontmoeting TOEKOMSTVISIE het Land van Slochteren 2020 ruimte voor kwaliteit en ontmoeting Als je plannen maakt voor een vakantie, dan kies je eerst een bestemming. Gran Canaria of Schiermonnikoog, Amsterdam of Barcelona,

Nadere informatie

Effectmeting De transnationale stad, over Rotterdams internationaal cultuurbeleid

Effectmeting De transnationale stad, over Rotterdams internationaal cultuurbeleid Effectmeting De transnationale stad, over Rotterdams internationaal cultuurbeleid 1 Korte omschrijving van het advies De Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur adviseert de gemeente Rotterdam besef te

Nadere informatie

Van idee naar subsidiabel projectplan

Van idee naar subsidiabel projectplan FINALEDAG 3-2-1-CO! ZORGT VOOR VERRIJKTE INNOVATIEVE IDEEËN Van idee naar subsidiabel projectplan Door: Martine van Dijk A+O fonds Gemeenten / Fotografie: Kees Winkelman Op 26 maart 2015 vond voor de tweede

Nadere informatie

De bevolking van de gemeente Twenterand maakt kennis met nieuwe cultuuruitingen.

De bevolking van de gemeente Twenterand maakt kennis met nieuwe cultuuruitingen. Collegebesluit 31 mei 2011 Hoewel niet iedereen zich dit altijd direct realiseert, krijgen we allemaal in ons leven met cultuur te maken. Doorgaans zijdelings, wanneer we via de radio naar muziek luisteren,

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Agendanummer 6.2. Onderwerp: Concept Beleidsplan Kunst en cultuur 2008-2012 'Eén cultuur, elf gezichten'

RAADSVOORSTEL Agendanummer 6.2. Onderwerp: Concept Beleidsplan Kunst en cultuur 2008-2012 'Eén cultuur, elf gezichten' RAADSVOORSTEL Agendanummer 6.2 Raadsvergadering van 24 januari 2008 Onderwerp: Concept Beleidsplan Kunst en cultuur 2008-2012 'Eén cultuur, elf gezichten' Verantwoordelijke portefeuillehouder: M.G. de

Nadere informatie

VOORWOORD. beschouwing gelaten. Ze maken zeker deel uit van kunst en cultuur maar ook van bijvoorbeeld ruimtelijke ordening, economie en toerisme.

VOORWOORD. beschouwing gelaten. Ze maken zeker deel uit van kunst en cultuur maar ook van bijvoorbeeld ruimtelijke ordening, economie en toerisme. VOORWOORD Den Helder heeft een rijk cultureel leven. Daar ben ik heel trots op! Bij heel veel verenigingen en gezelschappen worden mensen blij door schilderen, dansen, zingen of het maken van muziek. Activiteiten

Nadere informatie

Openbaar Vervoer in Limburg Zorgeloos reizen van deur tot deur

Openbaar Vervoer in Limburg Zorgeloos reizen van deur tot deur Openbaar Vervoer in Limburg Zorgeloos reizen van deur tot deur Zorgeloos reizen van deur tot deur Woon je in de stad of in een kleine kern, ga je naar je werk, of reis je in je vrije tijd; het Limburgs

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 10 november 2015 Agenda nr: 3 Onderwerp: Het nieuwe Museum. Aan de gemeenteraad,

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 10 november 2015 Agenda nr: 3 Onderwerp: Het nieuwe Museum. Aan de gemeenteraad, Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 10 november 2015 Agenda nr: 3 Onderwerp: Het nieuwe Museum Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van het raadsvoorstel Doel: Het doel is om een kwalitatief

Nadere informatie

PS2008WMC Ontwerpbesluit pag. 3. Toelichting pag. 5

PS2008WMC Ontwerpbesluit pag. 3. Toelichting pag. 5 PS2008WMC19-1 - College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel Datum : 30 september 2008 Nummer PS : PS2008WMC19 Afdeling : ECV Commissie : WMC Registratienummer : 2008INT229290 Portefeuillehouder : Raven

Nadere informatie