Cultureel seizoen 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Cultureel seizoen 2014"

Transcriptie

1 KASTEEL LE CLOS LUCÉ PARK LEONARDO DA VINCI Woonplaats van Leonardo da Vinci Cultureel seizoen 2014 INLICHTINGEN PERS Catherine Simon Marion Marie-Caroline Chaudruc Algemeen afgevaardigde Public relations Tel.: +33 (0)

2 CULTUREEL SEIZOEN 2014 DE WERELD VAN CREATIES Frankrijk - China: uitstekende dialoog 30 april - 25 mei, 8ste editie NACHTVOORSTELLING Leonardo da Vinci en het bal der planeten 11-12, augustus, uur Leonardo da Vinci heeft een passie voor astronomie: hij volgt onderzoeken van zijn tijdgenoten op de voet en bestudeert de stand en voortbeweging van hemellichamen met behulp van een zelf vervaardigd planetarium. De door Jean Louis Dumont geregisseerde voorstelling gaat over het beroemde Festival van het Paradijs dat in 1490 in Milaan werd georganiseerd. Een machine beeldde toen het hemelgewelf en de loop van de sterren uit, met de planeten, zon en maan en de twaalf tekens van de dierenriem... EUROPEES FESTIVAL RENAISSANCEMUZIEK 26, 27, 28 september, 9de editie Het kasteel Le Clos Lucé organiseert elk jaar het Europese Festival Renaissancemuziek ter ere van Leonardo da Vinci, die ook een getalenteerd musicus was. Op 26 september om uur speelt het ensemble Ritratto dell Amore Venise Galante (het galante Venetië). Op 27 september om uur speelt het ensemble De Caelis Le chant des sibylles (het lied van de sibillen). Op 28 september om uur speelt het ensemble Doulce Mémoire Musiques pour la chambre d Anne de Bretagne (muziek voor de slaapkamer van Anna van Bretagne).

3 HET JAAR VAN ANNA VAN BRETAGNE: Ter gelegenheid van de herdenking van de 500ste sterfdag van Anna van Bretagne kunt u de geschiedenis leren kennen van de huiskapel die Karel VIII liet bouwen voor zijn jonge echtgenote, Anna van Bretagne. 28 september uur, CONFERENTIE Les musiques à la Cour d Anne de Bretagne (de muziek aan het hof van Anna van Bretagne), met Denis Raisin Dadre, artistiek directeur van Doulce Mémoire uur, CONCERT Musiques pour la chambre d Anne de Bretagne door het ensemble Doulce Mémoire. Het ensemble Doulce Mémoire brengt tijdens de concerten en voorstellingen muziek ten gehore waar internationaal erkende genieën uit de renaissance, zoals Leonardo da Vinci, Michelangelo, Rabelais en Frans I, naar luisterden. Sommigen onder hen hebben een duidelijk stempel gedrukt op het Loiredal en de beroemde renaissancekastelen van deze streek. Het programma richt zich op een muziekvorm die aan het Hof gangbaar was: het chanson rustique, een polyfone interpretatie van van oorsprong volksmelodieën. Zo zal Doulce Mémoire liederen interpreteren van De Févin, Agricola, Josquin Desprez en Compere Gascogne. LEONARDO-DA-VINCIPRIJS 4de editie 24, 25, 26 september 2014 De Leonardo-da-Vinciprijs werd in het leven geroepen door het kasteel Le Clos Lucé en de vereniging Les Hénokiens, waar veertig grote ondernemingen uit zeven verschillende landen lid van zijn. Deze prijs wordt uitgereikt aan een familiebedrijf dat op uitzonderlijke wijze culturele waarden en know-how ontastbaar levend erfgoed aan de jongere generaties heeft weten door te geven, wat onmisbaar is voor het succes en voortbestaan van zo n bedrijf. In 2011 was de Italiaanse onderneming Salvatore Ferragamo winnaar van de eerste editie van de Leonardo-da-Vinciprijs. In 2012 werd hij aan de Duitse onderneming Otto Bock HealthCare GmbH toegekend en in 2013 aan de Franse onderneming Daher. In 2014 zal de prijs worden uitgereikt aan een belangrijke Japanse onderneming.

4 Leonardo da Vinci heeft op uitnodiging van Frans I de laatste drie jaar van zijn leven op het kasteel Le Clos Lucé doorgebracht, waar hij zich aan de voltooiing van zijn uitvindingen heeft gewijd. Hij is zeer productief en geïnspireerd en werkt als ingenieur en architect en zelfs als regisseur: hij organiseert prachtige feesten voor het Hof. In zijn woning op 300 meter afstand van het koninklijk kasteel maakt hij de bouwtekeningen van een modelkasteel voor Frans I in Romorantin en tekent de dubbele wenteltrap van Chambord. Het kasteel Le Clos Lucé is tegenwoordig een cultureel park waar u de wereld van de Italiaanse Meester kunt leren kennen en begrijpen.

5 Het dagelijkse leven van Leonardo da Vinci, 40 van zijn fabuleuze uitvindingen Het kasteel Le Clos Lucé is sinds twee eeuwen eigendom van de familie Saint Bris; hier worden alle uitvindingen van Leonardo da Vinci getoond. U kunt zijn slaapkamer en die van Margaretha van Navarra (beide volledig gerestaureerd), de keuken, de raadzaal en de kapel met de door zijn leerlingen geschilderde fresco s bezichtigen, evenals veertig van zijn uitvindingen op het gebied van militair ingenieurswezen, stedenbouwkunde, mechanica, vliegmachines en waterbouwkunde. Zes nieuwe 3D-animaties laten u zien hoe de uitvindingen van Leonardo in hun werk gingen. Het Park Leonardo da Vinci: een landschapsroute in de voetsporen van Leonardo da Vinci Bezoekers kunnen tijdens een leerwandeling de inspiratiebronnen van Leonardo da Vinci ontdekken. Twintig aandrijfbare en levensgrote machines en veertig gigantische doeken met daarop details van de schilderijen van Leonardo da Vinci brengen hen volledig in de ban van de inspiratie van Leonardo. De tuin van Leonardo: in harmonie met de natuur Het kasteel Le Clos Lucé brengt als eerste in een natuurlijke omgeving de botanische tekeningen, de geologische en hydrodynamische studies en de landschappen van Leonardo da Vinci tot leven. Via de brug met twee etages die door de Meester werd uitgedacht en door de Compagnons du Devoir (soort gildeorganisatie) gebouwd werd, kunt u een wandeling maken door een omgeving en langs planten en watervallen die de Meester hier zelf ook ooit bewonderde.

6 De glimlach van Mona Lisa in Le Clos Lucé In de herfst van 1516 gaat Leonardo da Vinci in op een koninklijke uitnodiging en trekt op 64- jarige leeftijd op een ezel over de Alpen met enkele van zijn leerlingen, onder wie Francesco Melzi en zijn trouwe Milanese bediende Batista de Vilanis. Vanuit Rome heeft Leonardo in zijn leren tassen drie van zijn favoriete doeken meegenomen en al zijn opschrijfboeken en schetsen die een weerspiegeling zijn van zijn uitgebreide en gevarieerde oeuvre. Volgens de secretaris van de kardinaal van Aragón, die een bezoek aan Le Clos Lucé bracht, was daar een schilderij bij van een naar de natuur geschilderde dame uit Florence op bestelling van wijlen Giuliano de Medici. De Mona Lisa werd tussen 1503 en 1514 geschilderd en is een voorbeeld van de beroemde sfumato (vervagende omtrekken) van Leonardo da Vinci. De twee andere doeken, Maagd en kind met St. Anne en Johannes de Doper, werden door Leonardo op het kasteel Le Clos Lucé afgemaakt.

7 Nieuw: App voor IPhone en Ipad De machines van Leonardo da Vinci Na het succes van de App Alles over Leonardo da Vinci op het kasteel Le Clos Lucé, waar nog uitgebreidere informatie voor het publiek te vinden is, heeft het kasteel Le Clos Lucé sinds april een nieuwe App ontwikkeld over Leonardo da Vinci als ingenieur: De machines van Leonardo da Vinci. Met deze App kunt u op een vernieuwende, ludieke en interactieve manier het geniale en vooruitstrevende werk van de Meester helemaal volgen. De vijftig maquettes in het kasteel die door IBM zijn ontwikkeld, de levensgrote machines die in het Park Leonardo da Vinci staan opgesteld en de collectie van veertig houten maquettes Leonardo da Vinci ingenieur worden volgens de chronologische volgorde van de rondleiding getoond, waarbij kan worden ingezoomd op HD-beelden. Door een heldere wetenschappelijke uitleg en 6 3D-animaties wordt het u duidelijk hoe de machines werken. De App geeft antwoord op de vragen die door de enorme creativiteit van de Meester worden opgeroepen: Wat waren de inspiratiebronnen van Leonardo da Vinci? Zijn deze uitvindingen nooit in de tijd van Leonardo da Vinci gebouwd? Heeft Leonardo da Vinci er sommige van uitgetest? Werken deze uitvindingen echt? Zo wordt het met uw Iphone of Ipad gemakkelijk om uw bezoek voor te bereiden of op de inhoudelijke informatie in te gaan tijdens uw wandeling door het kasteel Le Clos Lucé, het park en de tuin. Iedereen kan op het moment zelf met vrienden en familie zijn ervaringen op Facebook en Twitter delen. De App is vanaf juni gratis beschikbaar op de App Store.

8 Twee permanente tentoonstellingen die een must zijn TENTOONSTELLING LEONARDO DA VINCI INGENIEUR Leonardo put zijn inspiratie uit boeken, uit door Siënese ingenieurs verricht onderzoek en uit technischwetenschappelijke tradities uit de middeleeuwen en de Oudheid. Hij weet al deze kennis in kaart te brengen en met zijn grote vindingrijkheid uit te werken. De vijftig maquettes die aan de hand van zijn tekeningen zijn gebouwd, geven een beeld van zijn brede ingenieurstalenten: vliegtuigbouwkunde, machines voor de industrie, zeewezen, meetinstrumenten, mechanismen, civiele en militaire bouwkunde en architectuur. Hierdoor krijgt u beter inzicht in wie Leonardo da Vinci nu eigenlijk was: zowel een schilder, een civiele en militaire ingenieur als een hoveling, maar ook een nieuwsgierig en geïnspireerd mens en een onvermoeibare natuurverkenner. TENTOONSTELLING LEONARDO DA VINCI EN FRANKRIJK Een fascinerende relatie van tien jaar tussen drie Franse koningen en Leonardo da Vinci De tentoonstelling geeft een overzicht van zijn studie, werk en onderzoek uit de Milanese ( ) en de Franse ( ) periode. De speciale band die hij met Frankrijk had via drie koningen Karel VIII, Lodewijk XII en Frans I (en niet te vergeten de beslissende rol van Louise van Savoye) vormt mede de basis van de renaissance in het Loiredal. In 2013 werden de tentoonstelling en de collecties verrijkt met nieuwe, unieke kunstwerken. Een reproductie van David en Goliath staat tentoongesteld in de zaal die gewijd is aan de paardenen ruitertekeningen van Leonardo da Vinci. Dit beeld werd tussen 1430 en 1432 door Donatello gegoten en wordt beschouwd als het eerste grote bronzen beeld sinds de Oudheid. Een van de laatste aanwinsten die nu te zien is, is een kopie van de mechanische leeuw die vervaardigd is volgens de manuscripten van Leonardo da Vinci. Dit unieke kunstwerk heeft 3000 arbeidsuren gekost en bestaat uit mechanische, ijzeren onderdelen die gesmeed, uitgezaagd en bijgevijld werden. Wat u beslist niet mag missen is een oude editie van het Traité de Peinture (over de schilderkunst) van Leonardo da Vinci, de eerste Franse versie in folioformaat. De geschriften van Leonardo da Vinci zijn pas een eeuw na zijn dood gepubliceerd. De tweetalige editie Frans- Italiaans van dit werk werd voor het eerst in 1651 in Parijs uitgegeven.

Kasteel le Clos Lucé Woonplaats van Leonardo da Vinci

Kasteel le Clos Lucé Woonplaats van Leonardo da Vinci Kasteel le Clos Lucé Woonplaats van Leonardo da Vinci Leonardo da Vinci heeft op uitnodiging van Frans I de laatste drie jaar van zijn leven op het kasteel Le Clos Lucé doorgebracht, waar hij zich aan

Nadere informatie

Leonardo da Vinci, de uitvindingen van een Genie. Het genie in Da Vinci. Andere facetten van een genie

Leonardo da Vinci, de uitvindingen van een Genie. Het genie in Da Vinci. Andere facetten van een genie Leonardo da Vinci, de uitvindingen van een Genie Ter gelegenheid van de 500ste verjaardag van de dood van Leonardo da Vinci, wordt een uitzonderlijke tentoonstelling over deze Renaissance-genie gepresenteerd

Nadere informatie

Nu'ge bouwwerken Realis5sche beeldhouwkunst Schilderkunst met perspec5ef Veel mozaïek Vereren van de keizer Afname geloof in goden Toename geloof in

Nu'ge bouwwerken Realis5sche beeldhouwkunst Schilderkunst met perspec5ef Veel mozaïek Vereren van de keizer Afname geloof in goden Toename geloof in 750 0 500 Nu'ge bouwwerken Realis5sche beeldhouwkunst Schilderkunst met perspec5ef Veel mozaïek Vereren van de keizer Afname geloof in goden Toename geloof in God 4 de 10 de eeuw 10 de 13 de eeuw 13 de

Nadere informatie

Leonardo Da Vinci. Doel: Na deze opdracht weet meer over het leven van Leonardo Da Vinci

Leonardo Da Vinci. Doel: Na deze opdracht weet meer over het leven van Leonardo Da Vinci Thema: de boer op Geschiedenis Tijd van Ontdekkers en Hervormers Renaissance Leonardo Da Vinci Moeilijkheid: **** Tijdsduur: **** Juf Carolien Doel: Na deze opdracht weet meer over het leven van Leonardo

Nadere informatie

ART HISTORY. V4 Renaissance 1400-1530

ART HISTORY. V4 Renaissance 1400-1530 ART HISTORY V4 Renaissance 1400-1530 Tijdlijn Renaissance = wedergeboorte van de klassieke cultuur De klassieken zijn het grote voorbeeld. Het aardse leven is belangrijk. De mens bepaalt het eigen lot.

Nadere informatie

Leonardo hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Leonardo hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 21 September 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/61303 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken

Nadere informatie

2012 Zusters in Zaken

2012 Zusters in Zaken Nieuwsbrief najaar 2012 2012 Zusters in Zaken Olympische Spelen Heeft u ook allemaal zo genoten van de Olympische Spelen die de afgelopen zomer plaatsvonden in Londen? Geweldige sportieve prestaties door

Nadere informatie

individuele hotelfietsreis vanaf 499 Koningen en kunstenaars

individuele hotelfietsreis vanaf 499 Koningen en kunstenaars Loire 8 dagen individuele hotelfietsreis vanaf 499 Koningen en kunstenaars De kastelen en kasteeltuinen in het rivierengebied van de Loire en de Cher zijn beladen met geschiedenis. In de driehoek Chenonceaux-Amboise-

Nadere informatie

Op bezoek in de Sint Bavo Basiliek aan de Leidsevaart.

Op bezoek in de Sint Bavo Basiliek aan de Leidsevaart. Op bezoek in de Sint Bavo Basiliek aan de Leidsevaart. Via de Nederlandse Genealogische Vereniging, afd. Kennemerland zijn we in de gelegenheid gesteld om een rondleiding in de Sint Bavo Basiliek bij te

Nadere informatie

organiseert Een exclusieve kennismakingsreis met Milaan, van donderdag 13 t/m zaterdag 15 september 2018

organiseert Een exclusieve kennismakingsreis met Milaan, van donderdag 13 t/m zaterdag 15 september 2018 organiseert Een exclusieve kennismakingsreis met Milaan, van donderdag 13 t/m zaterdag 15 september 2018 Treed in de voetsporen van Leonardo da Vinci en Georgio Armani. Ga genieten van een hedendaagse

Nadere informatie

Mens- en wereldbeeld - HV 12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/61301

Mens- en wereldbeeld - HV 12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/61301 Auteur VO-content Laatst gewijzigd 25 June 2015 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/61301 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Een Egyptische collectie in Leiden

Een Egyptische collectie in Leiden Een Egyptische collectie in Leiden Naam: Klas:.. Het Rijksmuseum van Oudheden, de naam zegt het al, toont voorwerpen uit oude tijden. De collectie bestaat uit objecten van beschavingen die vandaag de dag

Nadere informatie

fotoreis Inspired by Monet Loulou Beavers

fotoreis Inspired by Monet Loulou Beavers fotoreis Inspired by Monet Loulou Beavers Monet stond aan de bakermat van het impressionisme. Deze kunststroming is ontstaan is vanuit de schilderkunst. Typerend voor deze stijl is dat het voornamelijk

Nadere informatie

Bestemming Frankrijk. Plaats Loirev allei. Duur 10 dagen. M oeilijkheid Z eer makkelijk. Reisperiode Van april tot nov ember

Bestemming Frankrijk. Plaats Loirev allei. Duur 10 dagen. M oeilijkheid Z eer makkelijk. Reisperiode Van april tot nov ember Reisaanbot langs de Loire van Orléans naar Tours Bestemming Frankrijk Plaats Loirev allei Duur 10 dagen M oeilijkheid Z eer makkelijk Reisperiode Van april tot nov ember M inimale Leef tijd 1 jaar Verw

Nadere informatie

Bestemming Frankrijk. Plaats Loirevallei. Duur 2 dagen. Moeilijkheid Makkelijk. Reisperiode Van April tot November. Minimale Leeftijd 9 jaar

Bestemming Frankrijk. Plaats Loirevallei. Duur 2 dagen. Moeilijkheid Makkelijk. Reisperiode Van April tot November. Minimale Leeftijd 9 jaar Reisaanbot Authentiek fietsweekend in de omgeving van Amboise Een bewerkte versie van het beste wat de Loiretal rond het charmante middeleeuwse stad Amboise te bieden heeft. Bestemming Frankrijk Plaats

Nadere informatie

Koninklijke Bibliotheek van België EDUCATIEVE DIENST

Koninklijke Bibliotheek van België EDUCATIEVE DIENST Koninklijke Bibliotheek van België EDUCATIEVE DIENST INTRO No furniture so charming as books, verkondigde de Engelse schrijver Sydney Smith twee eeuwen geleden. Boeken hebben we in de Koninklijke Bibliotheek

Nadere informatie

inhoud KLAAR IS MIJN MEESTERWERK.. WACHT EVEN.. HOE KAN ME DAT ONTGAAN ZIJN?????

inhoud KLAAR IS MIJN MEESTERWERK.. WACHT EVEN.. HOE KAN ME DAT ONTGAAN ZIJN????? Leonardo da Vinci inhoud Inleiding 3. Leonardo s jeugd 4 2. Leonardo als leerling 5 3. Op eigen benen 7 4. Leonardo, de schilder 8 5. Leonardo, de schrijver 0 6. Leonardo, de musicus 7. Leonardo, de architect

Nadere informatie

17 december 2018, 08:45 (CET) Opstelling De collectie als tijdmachine in Van der Steur gebouw

17 december 2018, 08:45 (CET) Opstelling De collectie als tijdmachine in Van der Steur gebouw 17 december 2018, 08:45 (CET) Laatste kans Opstelling De collectie als tijdmachine in Van der Steur gebouw (collectiezalen open t/m 13 januari) (tentoonstellingsvleugel open t/m 26 mei) Bezoekers die nog

Nadere informatie

Lodewijk XV van Frankrijk: Versailles, 15 februari 1710 aldaar overleden op 10 mei 1774

Lodewijk XV van Frankrijk: Versailles, 15 februari 1710 aldaar overleden op 10 mei 1774 Lodewijk XV van Frankrijk: Versailles, 15 februari 1710 aldaar overleden op 10 mei 1774 Lodewijk XV regeerde als koning van Frankrijk en van Navarra van 1 september 1715 tot zijn dood. Hij besteeg de troon

Nadere informatie

S C.F.

S C.F. Ref. 3803 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Pistoia Typisch Toscaanse luxe villa in Pistoia BESCHRIJVING

Nadere informatie

WERKWEEK-WERVING. Algemene gegevens. Kennismaken met de Italiaanse cultuur en de kunst van de 13 e eeuw t/m renaissance

WERKWEEK-WERVING. Algemene gegevens. Kennismaken met de Italiaanse cultuur en de kunst van de 13 e eeuw t/m renaissance WERKWEEK-WERVING Werkweek-aanspreekpunt Contact VAN LUIJN Afk. LUIJ Mail luijnm@ovc.nl Tel 0627064553 Algemene gegevens Werk-titel Werkweek Omschrijving Lokatie Handelingsdeel Sectie-Cluster Giro Fiorentino

Nadere informatie

Bestemming Frankrijk. Plaats Loire-v allei. Duur 10 dagen. M oeilijkheid Z eer makkelijk. Reisperiode Van april tot nov ember

Bestemming Frankrijk. Plaats Loire-v allei. Duur 10 dagen. M oeilijkheid Z eer makkelijk. Reisperiode Van april tot nov ember Reisaanbot langs de Loire van Orléans naar Tours Bestemming Frankrijk Plaats Loire-v allei Duur 10 dagen M oeilijkheid Z eer makkelijk Reisperiode Van april tot nov ember M inimale Leef tijd 1 jaar Verw

Nadere informatie

Koningsstraat 20. Brussel

Koningsstraat 20. Brussel Koningsstraat 20 Brussel De Koningsstraat nr. 20 is gelegen in de nabijheid van het Koninklijk Paleis en het Parlement in Brussel. Hier zijn de Directie en enkele afdelingen van de bank gevestigd en op

Nadere informatie

Co Westerik - Dagelijkse verwondering

Co Westerik - Dagelijkse verwondering 29 november 2018, 09:10 (CET) Co Westerik - Dagelijkse verwondering 9 februari tot en met 26 mei 2019 Beeldmateriaal In 2019 brengt Museum Boijmans Van Beuningen een hommage aan de onlangs op 94-jarige

Nadere informatie

Functies en Invalshoeken Kunst

Functies en Invalshoeken Kunst Inleiding Kunst Algemeen Functies en Invalshoeken Kunst Overal om ons heen zien we kunst: of het nou in de gangen van school is, in het museum, of in een kerk het hangt er vol mee. In heel uiteenlopende

Nadere informatie

Koninklijke Bibliotheek van België EDUCATIEVE DIENST

Koninklijke Bibliotheek van België EDUCATIEVE DIENST Koninklijke Bibliotheek van België EDUCATIEVE DIENST INTRO Bijna zeven miljoen boeken, miljarden pagina s, honderden miljarden woorden, beelden en ideeën. Eeuwen van onderzoek en werk om ze te begrijpen,

Nadere informatie

PERSBERICHT 16 januari 2015

PERSBERICHT 16 januari 2015 Van: Carina Blokzijl Museum Gouda [Carina.Blokzijl@museumgouda.nl] Verzonden: vrijdag 16 januari 2015 12:36 Onderwerp: van Michel tot Israels Bijlagen: GeorgesMichel_Gezicht_op_de_heuvel_van_Montmartre.jpg;

Nadere informatie

S C.F.

S C.F. Ref. 0635 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Milaan INDRUKWEKKEND KASTEEL BIJ MILAAN TE KOOP BESCHRIJVING

Nadere informatie

Lodewijk XIII van Frankrijk: Fontainebleau, 27 september Saint-Germain-en-Laye, 14 mei 1643

Lodewijk XIII van Frankrijk: Fontainebleau, 27 september Saint-Germain-en-Laye, 14 mei 1643 Lodewijk XIII van Frankrijk: Fontainebleau, 27 september 1601 - Saint-Germain-en-Laye, 14 mei 1643 Lodewijk XIII, bijgenaamd de Rechtvaardige (le Juste), koning van Frankrijk van 1610 tot aan zijn dood,

Nadere informatie

Het is een grote eer om u hier in het Errera Huis, de officiële. residentie van de Vlaamse Regering, te mogen verwelkomen. Dit

Het is een grote eer om u hier in het Errera Huis, de officiële. residentie van de Vlaamse Regering, te mogen verwelkomen. Dit Donderdag 2 februari 2012 Welkomstwoord JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Ontmoeting Chinese minister van Cultuur Cai Wu - Errera, Brussel Zeer geachte collega, minister

Nadere informatie

Lodewijk XIV van Frankrijk: Saint-Germain-en-Laye, 5 september 1638 Versailles, 1 september 1715

Lodewijk XIV van Frankrijk: Saint-Germain-en-Laye, 5 september 1638 Versailles, 1 september 1715 Lodewijk XIV van Frankrijk: Saint-Germain-en-Laye, 5 september 1638 Versailles, 1 september 1715 Ook bekend als Lodewijk de Grote (Frans: Louis le Grand) of de Zonnekoning (Frans: le Roi-Soleil), was koning

Nadere informatie

lifestyle Jeannette Spierings Nonchalante speurtocht naar de werkelijke essentie

lifestyle Jeannette Spierings Nonchalante speurtocht naar de werkelijke essentie 9 lifestyle Jeannette Spierings Nonchalante speurtocht naar de werkelijke essentie 10 De precisie van weleer heeft plaatsgemaakt voor kernachtigheid, voor focus. Jeannette Spierings heeft als schilderes

Nadere informatie

4 PRACHTIGE ROUTES DOOR HEEL FRANKRIJK CHAMBRES D HOTES WIJZER -!1

4 PRACHTIGE ROUTES DOOR HEEL FRANKRIJK CHAMBRES D HOTES WIJZER -!1 4 PRACHTIGE ROUTES DOOR HEEL FRANKRIJK CHAMBRES D HOTES WIJZER -!1 Prachtige routes door heel Frankrijk Door de redactie van Chambres d Hotes Wijzer Dit eboek is een uitgave van The Authenticity Company.

Nadere informatie

KONINKLIJK MUSEUM VAN MARIEMONT

KONINKLIJK MUSEUM VAN MARIEMONT KONINKLIJK MUSEUM VAN MARIEMONT Wetenschappelijke instelling van de Franse Gemeenschap van België Programma voor groepen 2014 Rondleidingen permanente collecties «De schatten van Mariemont»: de pronkstukken

Nadere informatie

Architectenwoning. te Borgerhout. Cruyslei 1b (hoek Joos Robijnslei) Architect : Albert Barentsen (1915 1985)

Architectenwoning. te Borgerhout. Cruyslei 1b (hoek Joos Robijnslei) Architect : Albert Barentsen (1915 1985) Architectenwoning te Borgerhout Cruyslei 1b (hoek Joos Robijnslei) Ontworpen in het expo-jaar 1958 Gebouwd in 1959 Architect : Albert Barentsen (1915 1985) Huis Cruyslei 1b - Architect Albert Barentsen

Nadere informatie

Gaston van Orléans: Fontainebleau, 25 april 1608 Blois, 2 februari 1660

Gaston van Orléans: Fontainebleau, 25 april 1608 Blois, 2 februari 1660 Gaston van Orléans: Fontainebleau, 25 april 1608 Blois, 2 februari 1660 Gaston Jean Baptiste van Frankrijk, hertog van Orléans, prins van Frankrijk. Hij werd geboren als het vijfde kind en derde zoon van

Nadere informatie

Bestemming Frankrijk. Plaats Loirev allei. Duur 2 dagen. M oeilijkheid M akkelijk. Reisperiode Van April tot Nov ember. M inimale Leef tijd 9 jaar

Bestemming Frankrijk. Plaats Loirev allei. Duur 2 dagen. M oeilijkheid M akkelijk. Reisperiode Van April tot Nov ember. M inimale Leef tijd 9 jaar Reisaanbot Authentiek fietsweekend in de omgeving van Amboise Een bewerkte versie van het beste wat de Loiretal rond het charmante middeleeuwse stad Amboise te bieden heeft. Bestemming Frankrijk Plaats

Nadere informatie

Gymnasium. Op het Hondsrug College. Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst!

Gymnasium. Op het Hondsrug College. Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Gymnasium Op het Hondsrug College Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Gymnasium Hondsrug Het Gymnasium Hondsrug is een afdeling van het Hondsrug College. Het is onderdeel van het vwo,

Nadere informatie

S C.F.

S C.F. Ref. 1031 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Siena Heel oud kasteel te koop in de heuvels van Siena

Nadere informatie

Welkom op de Engelenburg. Eerbeekseweg 6 6971 LB Brummen Telefoon 0575-569999 Telefax 0575-569992 www.engelenburg.com info@engelenburg.

Welkom op de Engelenburg. Eerbeekseweg 6 6971 LB Brummen Telefoon 0575-569999 Telefax 0575-569992 www.engelenburg.com info@engelenburg. Welkom op de Engelenburg Eerbeekseweg 6 6971 LB Brummen Telefax 0575-569992 info@engelenburg.com Proef de geschiedenis Culinair genieten Dineren onder de sterren in het 19e eeuwse serre restaurant. Genieten

Nadere informatie

De renaissance!! Waarschijnlijk heb je al eens van deze term gehoord bij het bezoeken van museums of tijdens lessen geschiedenis.!

De renaissance!! Waarschijnlijk heb je al eens van deze term gehoord bij het bezoeken van museums of tijdens lessen geschiedenis.! De renaissance Waarschijnlijk heb je al eens van deze term gehoord bij het bezoeken van museums of tijdens lessen geschiedenis. Deze term betekent letterlijk de wedergeboorte, en is een kunststroming uit

Nadere informatie

S C.F.

S C.F. Ref. 1567 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Lake Iseo Oud kasteel te koop op Lake Iseo BESCHRIJVING

Nadere informatie

GALERIE HONINGEN. start nieuwe kunstseizoen 5 nieuwe realisten Grégory Asselbergh Maarten Boffé Jan Willem Eskes Suzan Schuttelaar Gerard van de Weerd

GALERIE HONINGEN. start nieuwe kunstseizoen 5 nieuwe realisten Grégory Asselbergh Maarten Boffé Jan Willem Eskes Suzan Schuttelaar Gerard van de Weerd GALERIE HONINGEN S I N D S 1 9 9 7 start nieuwe kunstseizoen 5 nieuwe realisten Grégory Asselbergh Maarten Boffé Jan Willem Eskes Suzan Schuttelaar Gerard van de Weerd + nieuwe collectie aanwinsten 6 t/m

Nadere informatie

Jij als onderzoeker Docentenhandleiding Groep 4 t/m 8

Jij als onderzoeker Docentenhandleiding Groep 4 t/m 8 Docentenhandleiding Groep 4 t/m 8 1 Utrecht, 2016 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma. In deze docentenhandleiding

Nadere informatie

FOTOEXPOSITIE. De Wereld van Van Gogh

FOTOEXPOSITIE. De Wereld van Van Gogh - - persbericht FOTOEXPOSITIE De Wereld van Van Gogh Zundert, 1 oktober 2014 - In het kader van het Van Goghjaar 2015 organiseert het Vincent van GoghHuis een tentoonstelling van fotografen die in de loop

Nadere informatie

Milaan. Milaan. Duomo

Milaan. Milaan. Duomo Milaan Duomo De Duomo di Milano, de prachtige gotische kathedraal van Milaan, is een van de grootste kerken ter wereld. De indrukwekkende wit marmeren voorgevel, een van de mooiste ter wereld, domineert

Nadere informatie

DaVinci: Wereldverkenning

DaVinci: Wereldverkenning DaVinci: Wereldverkenning samen met ouders Alles heeft te maken met al het andere, Leonardo Da Vinci Ik verwonder me over Ik verwonder me over Ik verwonder me over DaVinci Ieder kind is uniek en het is

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis H1

Samenvatting Geschiedenis H1 Samenvatting Geschiedenis H1 Samenvatting door Meryam 1203 woorden 23 oktober 2015 7 16 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Werkplaats 1.1. Een nieuwe tijd: A: kunstenaars, klokken en kalenders Een

Nadere informatie

Attracties. Pass Het Memoriaal Het Memoriaal

Attracties. Pass Het Memoriaal Het Memoriaal Attracties Het Memoriaal 1815 Het Memoriaal Aan de voet van de Heuvel met de Leeuw vindt u het ondergrondse Memoriaal 1815. Hier beleeft u één van de meest bewogen tijden van onze Geschiedenis, alsof u

Nadere informatie

QUIZ. geschiedenis hoofdstuk 1

QUIZ. geschiedenis hoofdstuk 1 QUIZ vraag 1: Over welke eeuw gaat dit hoofdstuk? A. De 20 ste eeuw B. De 14 de eeuw C. De 16 de eeuw D. De 18 de eeuw vraag 2: Hoe wordt deze tijd ook wel genoemd? A. Tijd van de Azteken en de Maya s.

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 2016 Nr. 63

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 2016 Nr. 63 1 (2016) Nr. 2 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2016 Nr. 63 A. TITEL Verdrag tussen de Regering van het Koninkrijk der Nederlanden en de Regering van de Franse Republiek betreffende

Nadere informatie

2 Eeuw van het Verstand

2 Eeuw van het Verstand 2 Eeuw van het Verstand Caravaggio, 1600 Veranderingen Het vorige werkboek eindigde met de barok in Zuid-Europa en de Gouden Eeuw in Nederland. Zowel in de 16e als de 17e eeuw leefden een aantal van de

Nadere informatie

TENTOONSTELLINGSPROGRAMMA Rembrandt observeert mensen Etsen uit de collectie van Het Rembrandthuis

TENTOONSTELLINGSPROGRAMMA Rembrandt observeert mensen Etsen uit de collectie van Het Rembrandthuis TENTOONSTELLINGSPROGRAMMA 2018-2019 Museum Het Rembrandthuis presenteert de komende twee jaar een gevarieerd programma aan tentoonstellingen. Zo ontmoeten we in 2018 Rembrandt als observator van de mens

Nadere informatie

3. Kehinde Wiley, het Louvre 2.0

3. Kehinde Wiley, het Louvre 2.0 3. Kehinde Wiley, het Louvre 2.0 Door: Lieke Hammink Niveau: bovenbouw havo/vwo Vak: ckv Deze les laat je kijken naar werk van Kehinde Wiley. Uiteraard is er aandacht voor de thematiek waar Wiley zich

Nadere informatie

Karel VIII van Frankrijk: Amboise, 30 juni 1470 aldaar, 7 april 1498

Karel VIII van Frankrijk: Amboise, 30 juni 1470 aldaar, 7 april 1498 Karel VIII van Frankrijk: Amboise, 30 juni 1470 aldaar, 7 april 1498 Karel VIII (Amboise, 30 juni 1470 aldaar, 7 april 1498) was koning van Frankrijk van 1483 tot aan zijn dood. Koning van Frankrijk Periode:

Nadere informatie

De tentoonstelling «Bernard van Orley. Brussel en de renaissance» loopt tot 26 mei Aantal deelnemers Maximum 15 Duur 1:30

De tentoonstelling «Bernard van Orley. Brussel en de renaissance» loopt tot 26 mei Aantal deelnemers Maximum 15 Duur 1:30 Maak kennis met de 16de-eeuwse Brusselse meester Bernard van Orley. Hij schilderde voor het hof van de Habsburgers, maar ontwierp ook wandtapijten en glasramen. De cursisten verkennen de expo samen met

Nadere informatie

Geniet van een stijlvol kunststuk in uw woonkamer!

Geniet van een stijlvol kunststuk in uw woonkamer! Rembrandt 350 Geniet van een stijlvol kunststuk in uw woonkamer! De Rembrandt 350 is een buitengewoon orgel, vernoemd naar de Hollandse meester Rembrandt van Rijn. Dankzij het mooie klassieke meubel en

Nadere informatie

Bedoeling van de lesbrief. Over de expositie

Bedoeling van de lesbrief. Over de expositie Bedoeling van de lesbrief De lesbrief kunt u gebruiken om een les te geven over de Bijbel, ter voorbereiding en aanvulling op een bezoek aan de expositie Het Boek der Boeken. U kunt alles uit de lesbrief

Nadere informatie

XPO LEONARDO DA VINCI

XPO LEONARDO DA VINCI XPO LEONARDO DA VINCI THE INVENTIONS OF A GENIUS PEDAGOGISCH DOSSIER - LAGERE SCHOOL Jean-Christophe HUBERT Leonardo da Vinci... een buitengewone man In het midden van de 15e eeuw duikt er een bijzondere

Nadere informatie

Het WelzijnsPalet Amandelhof brengt u deze zomervakantie in Italiaanse sferen.

Het WelzijnsPalet Amandelhof brengt u deze zomervakantie in Italiaanse sferen. Vakantie in eigen huis! Het Amandelhof brengt u deze zomervakantie in Italiaanse sferen. Veel Nederlanders kennen Italië als vakantieland. Italië staat vooral bekend om de rijke cultuur en geschiedenis,

Nadere informatie

Ontspan op een historisch landgoed midden in de natuur

Ontspan op een historisch landgoed midden in de natuur Welkom! PERSOONLIJK Ontspan op een historisch landgoed midden in de natuur BEST WESTERN PREMIER Kasteel De Vanenburg biedt u in een sfeervolle landelijke omgeving volop gelegenheid om te ontspannen. Deze

Nadere informatie

Wij zorgen voor het decor, de ervaring creëert u zelf...

Wij zorgen voor het decor, de ervaring creëert u zelf... Wij zorgen voor het decor, de ervaring creëert u zelf... IN DE NATUUR Kamperen in de Dordogne: dat staat garant voor vakanties in de natuur met het gezin. Hier kunt u genieten van de kleine maar charmante

Nadere informatie

Douai, Musée de la Chartreuse

Douai, Musée de la Chartreuse Douai, Musée de la Chartreuse Douai, Musée de la Chartreuse Het museum ligt sinds 1958 in het oude kartuizerklooster dat meerdere gebouwen beslaat: het hôtel d Abancourt (1559) en een vleugel met een hoge

Nadere informatie

Een werkboek met creatieve ideeën om met kinderen originele portretten en zelfportretten te maken. Voor kinderen van 6 12 jaar

Een werkboek met creatieve ideeën om met kinderen originele portretten en zelfportretten te maken. Voor kinderen van 6 12 jaar Ursula Gareis CREATIEF WERKEN MET PORTRET EN ZELFPORTRET Een werkboek met creatieve ideeën om met kinderen originele portretten en zelfportretten te maken Voor kinderen van 6 12 jaar Elke pagina van dit

Nadere informatie

Heeft u al na gedacht over de volgende vakantie?

Heeft u al na gedacht over de volgende vakantie? Heeft u al na gedacht over de volgende vakantie? Dat is het! Het is zomer en u kunt gaan genieten van een welverdiende vakantie. Nu heeft u voldoende tijd om uw vakantie voor 2017 te organiseren zonder

Nadere informatie

Gauguin, Bonnard, Denis. Dit werkboekje is van:

Gauguin, Bonnard, Denis. Dit werkboekje is van: Gauguin, Bonnard, Denis Dit werkboekje is van: Hallo! Je gaat binnenkort op bezoek in het museum Hermitage Amsterdam. Het woord Hermitage spreek je uit als hermitaasje. Een museum is een gebouw waarin

Nadere informatie

Informatiebrief voor docenten uit het voortgezet onderwijs

Informatiebrief voor docenten uit het voortgezet onderwijs Informatiebrief voor docenten uit het voortgezet onderwijs Gebakken Lucht Piero Manzoni Merda d artista no. 58, 1961 blikje, etiket 4,8 x 64 cm Fondazione Piero Manzoni, Milaan Museumles bij de tentoonstelling

Nadere informatie

S C.F.

S C.F. Ref. 3785 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Pontedera Prachtig huis met zwembad in het natuurschoon

Nadere informatie

stichting Kastelen Buitenplaatsen Landgoederen Het nationale podium voor kastelen, historische buitenplaatsen & landgoederen

stichting Kastelen Buitenplaatsen Landgoederen Het nationale podium voor kastelen, historische buitenplaatsen & landgoederen stichting Kastelen Buitenplaatsen Landgoederen Het nationale podium voor kastelen, historische buitenplaatsen & landgoederen www.skbl.nl Nederland is ongekend mooi. Overal zijn plekken waar je onder de

Nadere informatie

S C.F.

S C.F. Ref. 3662 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Carrara Historische villa te koop in Carrara BESCHRIJVING

Nadere informatie

S C.F.

S C.F. Ref. 1783 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Piacenza Kasteel te koop in de buurt van Piacenza BESCHRIJVING

Nadere informatie

Londen ipad. Londen. Tower of Londen. Tower of London. Samengesteld door: BusTic.nl

Londen ipad. Londen. Tower of Londen. Tower of London. Samengesteld door: BusTic.nl Londen ipad Londen Tower of Londen Tower of London 1 Londen ipad De Tower of London werd aan het begin van de 11e eeuw gebouwd door Willem de Veroveraar. In de 13e eeuw werd het sterk uitgebreid tot de

Nadere informatie

KIJK EN VERGELIJK DE LEERLING ALS KUNSTKENNER

KIJK EN VERGELIJK DE LEERLING ALS KUNSTKENNER KIJK EN VERGELIJK DE LEERLING ALS KUNSTKENNER VOORAF Het programma Kijk en vergelijk. De leerling als kunstkenner is gericht op het goed kijken en vergelijken van werken van verschillende kunstenaars.

Nadere informatie

Factsheet over het educatieve aanbod

Factsheet over het educatieve aanbod De tentoonstelling in het Solomon R. Guggenheim Museum in New York, in 2012 Photo: David Heald Factsheet over het educatieve aanbod De tentoonstelling in het Cobra Museum Het Cobra Museum brengt van 5

Nadere informatie

Beste COV-vrienden. Marleen De Brauwer COV senioren Aalst

Beste COV-vrienden. Marleen De Brauwer COV senioren Aalst Beste COV-vrienden Vorig jaar konden wij u tijdens de reis naar Duitsland, Tsjechië en Polen enkele vrij onbekende, maar toch zeer mooie hoekjes van deze landen laten ontdekken. Een paar van de toen bezochte

Nadere informatie

Jules De Bruycker te gast bij Frank Brangwyn

Jules De Bruycker te gast bij Frank Brangwyn persinfo TENTOONSTELLING 11/10/ 13 > 12/01/ 14 Arentshuis, Dijver 16 I B- 8000 Brugge Jules De Bruycker liet zich in zijn etsen met sterke lichtcontrasten inspireren door het werk van Frank Brangwyn. Deze

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 1

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 1 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 1 Samenvatting door Tmp_cox 1330 woorden 11 mei 2014 6,8 116 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Werkplaats Geschiedenis 1.1 A: kunstenaars, klokken en kalenders

Nadere informatie

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW MASSACULTUUR. H5 CKV-profiel Cobra en Karel Appel Moderne Amerikanen in musea

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW MASSACULTUUR. H5 CKV-profiel Cobra en Karel Appel Moderne Amerikanen in musea ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW MASSACULTUUR H5 CKV-profiel Cobra en Karel Appel Moderne Amerikanen in musea Tijdsbeeld tweede helft 20ste eeuw Vrijheid na WOII-Europa ligt in puin.. Koude oorlog: angst

Nadere informatie

Bestemming Frankrijk. Plaats Bretagne. Duur 8 dagen. M oeilijkheid M akkelijk. Reisperiode Van april tot nov ember. M inimale Leef tijd 9

Bestemming Frankrijk. Plaats Bretagne. Duur 8 dagen. M oeilijkheid M akkelijk. Reisperiode Van april tot nov ember. M inimale Leef tijd 9 Reisaanbot Fietsvakantie Bretagne: de Bretoense cultuur op fietsafstand Bestemming Frankrijk Plaats Bretagne Duur 8 dagen M oeilijkheid M akkelijk Reisperiode Van april tot nov ember M inimale Leef tijd

Nadere informatie

Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 [1]

Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 [1] Door wjvanderzanden[2]op vr, 07/24/2015-13:29 Tags:reizen

Nadere informatie

Probusclub Merwestad Het Paleis op de Dam te Amsterdam

Probusclub Merwestad Het Paleis op de Dam te Amsterdam Cees de Wit Het Paleis op de Dam te Amsterdam 16 48-1665 Architect: Jacob van Campen Constructeur: Daniël Stalpaert Het paleis is In de 17 e eeuw gebouwd als Stadhuis van het toen rijke en oppermachtige

Nadere informatie

Werkblad Auteursrecht van beeldend kunstenaars

Werkblad Auteursrecht van beeldend kunstenaars Werkblad Auteursrecht van beeldend kunstenaars Auteursrecht en beeldende kunst Heb je wel eens gehad dat je in een museum liep en dacht hé dat had ik zelf ook wel kunnen maken? Denk bijvoorbeeld aan een

Nadere informatie

MIRACOLI. Opens doors which remain closed for others

MIRACOLI. Opens doors which remain closed for others MIRACOLI Opens doors which remain closed for others WAT HEEFT MIRACOLI U TE BIEDEN Verlangt u naar een onvergetelijk verblijf in Italië? MIRacoli helpt u graag bij het samenstellen van uw ideale reis,

Nadere informatie

Catalogus tentoonstelling Junglegroep

Catalogus tentoonstelling Junglegroep Catalogus tentoonstelling Junglegroep Rembrandt van Rijn (zelfportret) Wereldberoemd om de Nachtwacht. Schilderde veel portretten. Dit ben ik op mijn zelfportret: Aan alle bezoekers van deze tentoonstelling:

Nadere informatie

Naam: DE GOUDEN EEUW en Rembrandt

Naam: DE GOUDEN EEUW en Rembrandt Naam: DE GOUDEN EEUW en Rembrandt De Gouden Eeuw duurde niet precies honderd jaar. Hij begon aan het eind van de 16de eeuw, beleefde zijn hoogtepunt rond 1675 en was in de 18de eeuw voorbij. De Gouden

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln

Mentor Datum Groep Aantal lln Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Rachel van der Pijl P14EhvADT De Springplank. Eindhoven

Nadere informatie

Persbericht. Rubens: schetsen en zilverwerk! 25 september 2014

Persbericht. Rubens: schetsen en zilverwerk! 25 september 2014 Persbericht 25 september 2014 Rubens: schetsen en zilverwerk! De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België verwelkomen twee uitzonderlijke zilverstukken geïnspireerd door Rubens. Deze bruikleen

Nadere informatie

N 41. JACQUES NÈVE Uurwerkmaker - Horloger d Art + 32 (0)

N 41. JACQUES NÈVE Uurwerkmaker - Horloger d Art + 32 (0) N 41 JACQUES NÈVE Uurwerkmaker - Horloger d Art + 32 (0)477 27 19 08 - jneve@horloger.net - www.horloger.net ABRAHAM-AIMÉ CHARLES VINCENT Leerling van Ferdinand Berthoud, Paris MOOIE PENDULE NAAR EEN NEOKLASSIEK

Nadere informatie

Een Belgische en een Franse kunstenaar stellen samen tentoon. in de Dorpskerk van Cadzand

Een Belgische en een Franse kunstenaar stellen samen tentoon. in de Dorpskerk van Cadzand Een Belgische en een Franse kunstenaar stellen samen tentoon in de Dorpskerk van Cadzand van 4 juli t/m 30 juli 2015 HANS M. HUYGHEBAERT is een veelzijdig Belgisch kunstenaar. Hij kreeg zijn opleiding

Nadere informatie

S C.F.

S C.F. Ref. 0769 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Venetië HISTORISCH PAND IN VENETIË TE KOOP BESCHRIJVING

Nadere informatie

Goudse Rembrandts bekend!

Goudse Rembrandts bekend! PERSBERICHT 17 juli 2014 Goudse Rembrandts bekend! De jury (directeur Museum Gouda, Gerard de Kleijn) heeft ruim honderd tekeningen en schilderwerken ontvangen voor de tekenwedstrijd: Wie is de beste Rembrandt

Nadere informatie

125 jaar. Geïnspireerd door de beroemde werken van Nederlands schilder. Vincent van Gogh (1853-1890)

125 jaar. Geïnspireerd door de beroemde werken van Nederlands schilder. Vincent van Gogh (1853-1890) 125 jaar Geïnspireerd door de beroemde werken van Nederlands schilder Vincent van Gogh (1853-1890) WWW.BNWALLCOVERINGS.COM 125 JAAR GEÏNSPIREERD DOOR DE WERKEN VAN KUNSTSCHILDER VINCENT VAN GOGH De collectie

Nadere informatie

Chronologie

Chronologie Chronologie 1689-1755 Maarten Colette 1689. 18 januari. Geboorte van Charles-Louis de Secondat in het kasteel van La Brède in de nabijheid van Bordeaux. Zijn ouders heten Jacques de Secondat en Marie-Françoise

Nadere informatie

Voorouders en onderscheidingen. Hoe kunnen gedragen onderscheidingen helpen bij het onderzoek naar voorouders?

Voorouders en onderscheidingen. Hoe kunnen gedragen onderscheidingen helpen bij het onderzoek naar voorouders? Voorouders en onderscheidingen Hoe kunnen gedragen onderscheidingen helpen bij het onderzoek naar voorouders? Programma Inleiding in de faleristiek Genealogie en faleristiek Vragen - Definitievraagstuk

Nadere informatie

De Jeroen Bosch krant

De Jeroen Bosch krant De Jeroen Bosch krant G E M A A K T V O O R E N D O O R L E E R L I N G E N 2 maart 2016 Workshop groep1/2 Circuit in groep 7 Groep 7 van de vlieger ging op 4-3-2016 een circuit houden over Jeroen Bosch.

Nadere informatie

Eigen werk maken. Kunstwerk namaken. Lesformat onderzoekscyclus kunstles (OOL) Lisanne Vinke Verwonderen Introduceer het kunstwerk.

Eigen werk maken. Kunstwerk namaken. Lesformat onderzoekscyclus kunstles (OOL) Lisanne Vinke Verwonderen Introduceer het kunstwerk. Lesformat onderzoekscyclus kunstles (OOL) Kunstwerk namaken Eigen werk maken 1. Verwonderen Introduceer het kunstwerk. 1. Verwonderen Introduceer een idee/opdracht/probleem. 2. Verkennen Bespreek wat de

Nadere informatie

Herfstige. ontdekkingstocht. 102 tuin in beeld

Herfstige. ontdekkingstocht. 102 tuin in beeld 102 tuin in beeld 103 Herfstige ontdekkingstocht BENT U OP ZOEK NAAR INSPIRATIE VOOR UW TUIN? OF WILT U GEWOON EVEN GENIETEN VAN EEN MOOIE WANDELING OF EEN RUSTIG MOMENT OP EEN MOOIE PLEK? DAN ZOU U ZEKER

Nadere informatie

De uiteenzetting met een historische site is nooit een gemakkelijke en éénduidige opdracht. Vele verschillende lezingen zijn mogelijk.

De uiteenzetting met een historische site is nooit een gemakkelijke en éénduidige opdracht. Vele verschillende lezingen zijn mogelijk. 6Educatieve en culturele dienst Beste leraren, De uiteenzetting met een historische site is nooit een gemakkelijke en éénduidige opdracht. Vele verschillende lezingen zijn mogelijk. De educatieve dienst

Nadere informatie

IK ZIE, IK ZIE... BENNER

IK ZIE, IK ZIE... BENNER IK ZIE, IK ZIE... BENNER onderwijsprogramma primair onderwijs groep 5 t/m 8 INLEIDING Gerrit Benner vond de gewone wereld lang niet altijd even leuk, dus die schilderde hij ook niet. Maar achter die gewone

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 32 820 Nieuwe visie cultuurbeleid Nr. 180 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der

Nadere informatie