NIEUWS VOOR DE VRIENDEN januari april 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "NIEUWS VOOR DE VRIENDEN januari april 2014"

Transcriptie

1 NIEUWS VOOR DE VRIENDEN januari april 2014

2

3 Beste Vrienden, De tijd vliegt voorbij. Het jaar is net begonnen en we zijn weeral aan het einde. Zo ook met ons museum. 7 jaar gesloten: het lijkt eindeloos lang, maar ondertussen zijn er al drie jaar voorbij. Uiteraard zijn er dus ook nog 4 te gaan. Maar het zal sneller voorbij zijn dan we nu denken. Ons museum blijft ook wel in de actualiteit: begin dit jaar met de in gebruik name van het nieuwe depot, nieuwe tentoonstellingen in België met o.a. 350 jaar Academie in het MAS, belangrijke tentoonstellingen in het buitenland zoals de opening van Flemish Masterpieces from Antwerp in Mumbai. Via de website van het museum blijf je perfect op de hoogte van alle activiteiten. Ik heb zelf de gewoonte genomen om elke maand er eens naar te surfen. Heel verrassend hoe veel je van het museum ontdekt, ook als het gebouw gesloten is. Voor vele bezoekers beperkt het museum zich tot wat er te zien is in de zalen. Maar er gebeurt veel meer buiten de zalen. De moderne media geven ons nu de kans om hier mee aan deel te nemen. Ook met de Vrienden blijven we elke maand mooie nieuwe activiteiten organiseren. Reden genoeg dus om opnieuw uw lidmaatschap te verlengen en mee de overbrugging te maken naar de opening binnen 4 jaar. Wij wensen u, namens de raad van bestuur en het secretariaat, een mooie kerstperiode en een heel gelukkig Jan van den Nieuwenhuijzen Voorzitter

4

5 ACTIVITEITEN EXCLUSIEF VOOR DE VRIENDEN JANUARI 2014: Oskar Kokoschka Museum Boijmans Van Beuningen ROTTERDAM Het grootste talent van de jongere generatie, noemde Gustav Klimt hem. Museum Boijmans Van Beuningen toont het werk van Oskar Kokoschka ( ); de meesterschilder die hele generaties kunstenaars inspireerde. Zo n honderdvijftig schilderijen en tekeningen van Kokoschka zijn nu te zien in deze grote overzichtstentoonstelling. Naast privécollecties hebben internationale musea, zoals MoMA en Tate London topstukken in bruikleen gegeven. Aan de hand van acht thema's schetst de tentoonstelling een persoonlijk perspectief van de schilder op de periode rondom de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Van een serie kinderportretten, portretten van de Weense elite tot politiek geladen allegorieën. De expositie start met Kokoschka s vroegste portretten en zijn ontdekking door de beroemde architect van het modernisme Adolf Loos en sluit af met zijn laatste zelfportret (1971/1972). Met de titel Time, Gentlemen please, gebaseerd op de oproep voor de laatste ronde in Engelse pubs, blikt Kokoschka vooruit op zijn eigen dood. Kokoschka dankt zijn succes vooral aan de beroemde modernistische architect Adolf Loos. De kring van Loos zorgde ervoor dat de jonge schilder een groot deel van de intellectuele elite van Wenen kon portretteren. Bekende personen die Kokoschka portretteerde waren publicist Karl Kraus en kunsthistoricus Karl Maria Swoboda. Daarnaast heeft muziek altijd een belangrijke rol in Kokoschka s leven gespeeld en door Loos ontmoette hij de componisten Arnold Schönberg, Anton Webern en Egon Wellesz. Op 26-jarige leeftijd ontmoette Kokoschka de liefde van zijn leven: Alma Mahler, de weduwe van componist Gustav Mahler. In de drie jaar die hun relatie standhield was Alma een grote inspiratiebron voor Kokoschka. Naast de 400 liefdesbrieven, schilderde hij een portret van Alma in de stijl van de Mona Lisa, drie dubbelportretten - waarvan één te zien is in het museum - en maakte hij talloze tekeningen en lithografieën naar haar. Kort na het beëindigen van de relatie trouwde Alma met Bauhaus architect Walter Gropius. Het duurde lang voordat Kokoschka over de breuk heen was; hij liet zelfs nog een pop maken naar evenbeeld van Alma. 'Oskar Kokoschka - Mensen en beesten' is samengesteld door gastconservator Beatrice von Bormann. ( - zaterdag 11 januari 2014 om 9u30 (max. 50 personen)

6 Programma: 09u30: vertrek per bus op de L. De Waelplaats vóór het Museum 11u00: aankomst Museum Boijmans Van Beuningen 11u30: rondleiding in de tentoonstelling Oskar Kokoschka Mensen en beesten 12u30: vrij bezoek aan het museum + vrije lunch 16u00: vertrek terug naar Antwerpen 17u30: vermoedelijke aankomst in Antwerpen L. De Waelplaats Prijs: 40,00 euro p.p. Graag inschrijven ten laatste op 3 januari 2014 door overschrijving op rekeningnummer: BNP PARIBAS FORTIS BE , ING BE of KBC BE met vermelding: Kokoschka. Indien er geen plaatsen meer beschikbaar zijn, krijgt u van ons bericht en wordt het inschrijvingsbedrag teruggestort.

7 FEBRUARI 2014: 1914 De avant-gardekunstenaars in oorlogstijd en Florence! Bundeskunsthalle BONN 1914 De avant-gardekunstenaars in oorlogstijd De Eerste Wereldoorlog geldt als de oercatastrofe van de 20ste eeuw. Zeventig miljoen soldaten stonden in Europa, Afrika, Azië en op de wereldzeeën onder de wapenen, 17 miljoen mensen verloren hun leven. De beslissende jaren vormden een eindpunt en een nieuw begin tegelijk. Ook de kunstenaars mengden zich in het strijdgewoel en de gebeurtenissen lieten in hun werk duidelijke sporen achter. Terwijl er vóór de oorlog een levendige uitwisseling tussen de Europese avant-gardekunstenaars plaatshad, verwoestte de grote oorlog dit vruchtbare samenspel op brute wijze. Op het eind van de oorlog was de koers voor de richtinggevende stromingen van de 20ste eeuw uitgezet. De tentoonstelling presenteert de artistieke activiteiten van deze dramatische tijd aan de hand van hoogwaardige schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken van Beckmann, Dix, Kandinsky, Kirchner, Klee, Lehmbruck, Macke, Malevitsj, Marc, Picasso, Schiele, FLORENCE! Florence fascineert van oudsher door zijn veelomvattende culturele erfgoed. Filosofen, schrijvers, architecten, ingenieurs, schilders en beeldhouwers hebben in de stad aan de Arno eeuwenlang talloze meesterwerken gecreëerd. Florence, dat is de stad van Dante en Boccaccio, van Donatello en Michelangelo, van Amerigo Vespucci en Macchiavelli en de thuishaven van de Medici. De tentoonstelling onderzoekt deze fascinatie door aan de Toscaanse hoofdstad en de fantastische Florentijnse geest (Jacob Burckhardt) een omvangrijke presentatie te wijden. Daarin wordt het portret van de stad getekend over een periode van bijna 700 jaar: vanaf de economische mogendheid in de middeleeuwen via de wieg van de renaissance tot haar rol als intellectueel en kosmopolitisch centrum in de 19de eeuw. ( - zaterdag 15 februari 2014 om 8u00 (max. 40 pers.)

8 Programma: 08u00: vertrek per bus op de L. De Waelplaats vóór het Museum 11u30: Nederlandstalige rondleiding in de tentoonstelling u30: vrije lunch 15u00: Nederlandstalige rondleiding in de tentoonstelling FLORENCE! + vrij bezoek aan het museum 18u: vertrek terug naar Antwerpen +/- 20u30: vermoedelijke aankomst in Antwerpen L. De Waelplaats Prijs: 45,00 euro p.p. Graag inschrijven vóór 4 februari 2013 door overschrijving op rekeningnummer: BNP PARIBAS FORTIS BE , ING BE of KBC BE met vermelding: Bonn. Indien er geen plaatsen meer beschikbaar zijn, krijgt u van ons bericht en wordt het inschrijvingsbedrag teruggestort.

9 MAART 2014: De Modernen. Duo s Koningin Fabiolazaal ANTWERPEN In deze vijfde tentoonstelling in de reeks De MODERNEN gaan zelden geziene kunstparels uit de Collectie Provincie Antwerpen de dialoog aan met werken uit de museumcollectie. Tot 26 januari 2014 is nog de keuze van de curatoren van het Koninklijk Museum en de provincie Antwerpen te zien. En vanaf 1 februari zorgt Jongbloed!, de jongerencrew van het KMSKA, voor een nieuwe opstelling. Jongbloed! is een denk- en doetank van het museum met jongeren tussen 16 en 24 jaar. Hun tentoonstelling vertrekt van dezelfde kunstwerken (mits enkele toevoegingen), maar vertelt een ander verhaal! ( of - dinsdag 11 maart 2014 om 14u (max. 20 pers.) - zaterdag 22 maart 2014 om 11u (max. 20 pers.) Prijs: 8,00 euro p.p. Duur: 1,5 uur Graag inschrijven ten laatste op 4 maart 2014 door overschrijving op rekeningnummer: BNP PARIBAS FORTIS BE , ING BE of KBC BE met vermelding: Duo s + datum. Indien er geen plaatsen meer beschikbaar zijn, krijgt u van ons bericht en wordt het inschrijvingsbedrag teruggestort.

10 APRIL 2014: Rijksmuseum en/of Van Gogh Museum AMSTERDAM Wegens groot succes organiseren we een tweede uitstap naar het Rijksmuseum in Amsterdam. Na 10 jaar verbouwen, restaureren en renoveren opende het Rijksmuseum in Amsterdam in 2013 opnieuw zijn deuren. De wereldberoemde collectie wordt nu op een geheel nieuwe wijze gepresenteerd. Bezoekers kunnen een reis door de Nederlandse (kunst)geschiedenis van de Middeleeuwen tot en met de 20 ste eeuw maken. Het verhaal van Nederland wordt in een internationale context gepresenteerd in een chronologisch tijdpad. In 80 zalen vertellen objecten het verhaal van 800 jaar Nederlandse kunst en geschiedenis. Rembrandts meesterwerk De Nachtwacht is het enige schilderij dat terugkeert naar zijn oorspronkelijke plaats. ( U kan ook kiezen om het Van Gogh Museum te bezoeken waar op dat moment de tijdelijke tentoonstelling Félix Valloton: Het vuur onder het ijs wordt voorgesteld. Van Gogh was een groot bewonderaar van Japanse prenten en liet zich in zijn kunst inspireren door Japanse thema s. Hij was niet de enige: ook de Frans- Zwitserse kunstenaar Félix Vallotton ( ) werd beïnvloed door Japanse kunst. Vallotton behoorde tot Les Nabis (de profeten), een kring van kunstenaars die eind 19 de eeuw een nieuwe weg insloeg naar een sterk decoratieve kunst. Vallotton hield bewust afstand tot de wereld en had een observerende houding in zijn schilderkunsten en zijn zwart-withoutsneden. In de tentoonstelling Félix Vallotton: Het vuur onder het ijs worden schilderijen en prenten gecombineerd. Circa 60 schilderijen uit diverse internationale musea en privéverzamelingen geven samen met ongeveer 40 prenten uit de collectie van het Van Gogh Museum een overzicht van alle facetten van Vallottons oeuvre. Wat broeit er onder die afstandelijkheid van Vallotton? Wat is het vuur onder het ijs? ( - zaterdag 26 april 2014 om 8u30 (max. 50 pers.)

11 Programma: 08u30: vertrek per bus op de L. De Waelplaats vóór het Museum 10u30: vrij bezoek aan het Rijksmuseum en/of het Van Gogh Museum vrije lunch verderzetting vrij bezoek aan een of beide musea of aan de stad Amsterdam 17u30: vertrek terug naar Antwerpen 19u30: vermoedelijke aankomst in Antwerpen L. De Waelplaats Prijs: 19,00 euro p.p. voor de bus + 15,00 euro p.p. inkom Rijksmuseum 5,00 euro audiotour Rijksmuseum en/of 15,00 euro p.p. inkom Van Gogh Museum 5,00 euro multimediatour Van Gogh Museum Graag inschrijven vóór 10 april 2014 door overschrijving op rekeningnummer: BNP PARIBAS FORTIS BE , ING BE of KBC BE met vermelding: Rijksmuseum en/of Van Gogh Museum, met of zonder audio. Indien er geen plaatsen meer beschikbaar zijn, krijgt u van ons bericht en wordt het inschrijvingsbedrag teruggestort.

12 MEDEDELINGEN Op vertoon van uw lidkaart kan u gratis volgende tentoonstellingen bezoeken: Het Gulden Cabinet. Koninklijk Museum bij Rockox te gast tot 31 december 2016 Museum Rockoxhuis, Keizerstraat 12, 2000 Antwerpen Di tot zo: 10u-17u. Het Rockoxhuis is gesloten op maandagen, op 1&2 januari, op Hemelvaartsdag en op 25&26 december - open op paas- en op pinkstermaandag. De MODERNEN. Duo s van 21 september tot 20 april 2014 Koningin Fabiolazaal, Jezusstraat 28, 2000 Antwerpen Di tot vrij en zon: 10u tot 17u, zat: 10u tot 18u Gesloten op maandagen, op 1 en 2 januari, op Hemelvaartsdag en op 25 december. Happy Birthday Dear Academie. 350 jaar Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen tot 26 januari 2014 MAS Museum aan de Stroom, Hanzestedenplaats 1, 2000 Antwerpen Dinsdag tot zondag: 10u tot 17u Gesloten op maandagen (behalve op Paasmaandag en Pinkstermaandag), 1 januari, 1 mei, Hemelvaartsdag, 1 en 2 november en 25 december. Rik Wouters. Hoogtepunten tot eind 2017 Museum Schepenhuis Mechelen, Steenweg 1, 2800 Mechelen Di tot zon: 10u tot 17u, gesloten op maandagen, 24, 25 en 31 december en 1 januari.

13 Bruegelland tot eind 2017 met focustentoonstelling Joseph Lies tot 28 maart 2014 Stedelijk Museum Lier, Florent Van Cauwenberghstraat 14, 2500 Lier Di tot zo: van 10u-12u en van 13u-17u, gesloten op maandagen, 1 januari, op Pasen, op 1 mei, op Hemelvaartsdag, op Pinksteren, op 1 en 11 november en op 25 december.

14 ANDERE ACTIVITEITEN De Modernen. Duo s Koningin Fabiolazaal Rondleidingen voor individuele bezoekers Zondag 5 januari om 14u30. Gratis voor Vrienden! Zonder inschrijving, max. 20 deelnemers. Krokuskriebels: gezinsvriendelijke activiteiten tijdens de Krokusvakantie (1-9 maart) Om ter hardst kijken een familiespel woensdag 5 maart om 10u30 en om 13u30 vrijdag 7 maart om 10u30 Duur: 1,5 uur Reservatie: 03/ Gratis voor kinderen en Vrienden! Of vraag doorlopend naar het gratis kijk- en doeboekje aan de balie van de tentoonstelling. Erfgoeddag 27 april Thema: Grenzeloos Op Erfgoeddag bouwt het KMSKA een nieuwe tentoonstelling van De Modernen op in de Koningin Fabiolazaal. Collectiebeheerders leggen je uit wat er allemaal komt kijken bij het veilig laten reizen van kunstwerken. Ze tonen hoe een schilderij wordt ingepakt in een transportkist. Je kan ook foto s en filmpjes bekijken van eerdere spectaculaire kunsttransporten van het museum. Demonstraties van 30 minuten om 10u30, 11u30, 12u30, 13u30, 14u30, 15u30 en 16u30. Gratis toegang van 10 tot 18 uur. Programma onder voorbehoud. Het definitieve programma vind je vanaf maart op de website

15 Het Gulden Cabinet Museum Rockoxhuis Rondleiding voor blinden en slechtzienden Woensdag 26 februari om 10u30 en 15u. Thema: Middeleeuwse en renaissancekunst Gratis! Samenkomst in de hal van Museum Rockoxhuis. Maximaal 6 deelnemers + begeleiders. Op voorhand inschrijven is noodzakelijk: bart.vanpeer@kmska.be, tel.: 03/ Assistentiehonden zijn toegelaten. Krokuskriebels: gezinsvriendelijke activiteiten tijdens de Krokusvakantie (1-9 maart) Een familieworkshop rond de stillevens in de tentoonstelling Donderdag 6 maart om 10u en om 13u30 vrijdag 7 maart om 13u30 Duur: 2 uur Reservatie: 03/ Gratis voor kinderen en Vrienden! Of vraag doorlopend naar het gratis kijk- en doeboekje aan de balie van de tentoonstelling. Atelierflat van Jozef Peeters Kunstenaar Jozef Peeters beschilderde zijn woning volgens de constructivistische opvattingen, ontwierp zelf de meubels en toverde de flat om tot een uniek modernistisch kunstwerk. Rondleidingen voor individuele bezoekers Elke eerste en derde zaterdag van de maand. Bestel je tickets online via Prijs: 5 euro + reserveringskosten Samenkomst aan de deur van de De Gerlachekaai 8, 2000 Antwerpen.

16 LEZINGEN OP ZONDAG Tot maart nodigt het KMSKA iedere eerste zondagochtend van de maand een spreker uit voor een boeiende causerie. Dit seizoen zijn de sprekers en onderwerpen zeer divers: van Ensorspecialist Herwig Todts over de artistieke smaak van James Ensor, tot museumdirecteur Wim Pijbes over het succes van het nieuwe Rijksmuseum. Iedere lezing duurt ongeveer een uur. Zondag 5 januari 2014 Het nieuwe Rijksmuseum Wim Pijbes Hoofddirecteur Rijksmuseum Amsterdam Zondag 2 februari 2014 François Franck, promotor van Rodin tot Poesjenel Nanny Schrijvers Wetenschappelijk onderzoeker Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen Zondag 2 maart 2014 James Ensor en de kunsthistorische canon Dr. Herwig Todts Wetenschappelijk onderzoeker Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen Aanvang: 11u (deuren: 10u30) Prins Leopold Instituut voor Tropische Geneeskunde,Nationalestraat155, 2000 Antwerpen De lezing van 5 januari 2014 is in de Aula P.G. Janssens, Sint-Rochusstraat 43, 2000 Antwerpen. Gratis Inschrijven verplicht via of 03/

17 TEKENINGEN EN PRENTEN James Ensor, Schilderend geraamte,, 1896, Infraroodreflectogram detail. James Ensor, De dode haan,, 1894, Städtische Kunsthalle Mannheim, detail. Onder de vele soorten van tekeningen vormt de zogenaamde ondertekening een bijzondere soort. Uit eeuwenoude en moderne handleidingen voor schilders (schilderstraktaten) weten we dat zij de uitvoering van een schilderij aanvatten met het aanbrengen van tekens of aanwijzingen op de grondlaag van het schildersdoek of -paneel. Deze indicaties kunnen in een vloeibaar medium met een penseel worden aangebracht of met een droog medium zoals een stukje houtskool of potlood op de grondlaag worden getekend. De ondertekening kan in de loop van de uitvoering van het schilderij als een leiddraad worden gebruikt. Doorgaans verdwijnt deze ondertekening onder de verflagen die de schilder aanbrengt. Er zijn wel onafgewerkte schilderijen bewaard waarop een gedeelte van de aanzet van de compositie zichtbaar is gebleven. Evengoed worden sommige verflagen na vele jaren of eeuwen min of meer doorzichtig en wordt de ondertekening opnieuw zichtbaar. Een veelgebruikte visualisatietechniek in het schilderijenonderzoek is de infraroodreflectografie. Deze techniek maakt gebruik van het onzichtbare, warme infrarode licht. Infrarood licht dringt gedeeltelijk door de bovenste verflagen van een schilderij heen. Met een infraroodcamera kan een opname

18 worden gemaakt van het infrarode licht dat gereflecteerd wordt. Koolstofhoudende elementen, zoals potloodlijnen, absorberen het infrarode licht evenwel en daardoor kan de ondertekening worden gevisualiseerd. In het kader van het Ensor Research Project werden van nagenoeg alle schilderijen van Ensor in de museumverzameling infraroodreflectogrammen gemaakt. Ze bieden uiteraard veel informatie over de opbouw van de schilderijen. Maar de ondertekening zal ook worden bestudeerd in relatie tot de gewone tekeningen die we van Ensor kennen. Herwig Todts

19

20 Vrienden van het KMSKA vzw Gebouw H, Lange Kievitstraat Antwerpen Tel: 03/ Tel. KMSKA: 03/

KUNST- EN EXPOSITIEHAL VAN DE BONDSREPUBLIEK DUITSLAND (Kunst- und Ausstellungshalle der Bundesrepublik Deutschland )

KUNST- EN EXPOSITIEHAL VAN DE BONDSREPUBLIEK DUITSLAND (Kunst- und Ausstellungshalle der Bundesrepublik Deutschland ) KUNST- EN EXPOSITIEHAL VAN DE BONDSREPUBLIEK DUITSLAND ( ) Al sinds 1992 biedt de Bundeskunsthalle een afwisselend programma van wisseltentoonstellingen van internationale allure. Variërend van een tentoonstelling

Nadere informatie

Goudse Rembrandts bekend!

Goudse Rembrandts bekend! PERSBERICHT 17 juli 2014 Goudse Rembrandts bekend! De jury (directeur Museum Gouda, Gerard de Kleijn) heeft ruim honderd tekeningen en schilderwerken ontvangen voor de tekenwedstrijd: Wie is de beste Rembrandt

Nadere informatie

Co Westerik - Dagelijkse verwondering

Co Westerik - Dagelijkse verwondering 29 november 2018, 09:10 (CET) Co Westerik - Dagelijkse verwondering 9 februari tot en met 26 mei 2019 Beeldmateriaal In 2019 brengt Museum Boijmans Van Beuningen een hommage aan de onlangs op 94-jarige

Nadere informatie

Rembrandt vanaf 9 september te zien in Museum Boijmans Van Beuningen. Virtuositeit en verbeeldingskracht: Rembrandt-etsen uit eigen collectie

Rembrandt vanaf 9 september te zien in Museum Boijmans Van Beuningen. Virtuositeit en verbeeldingskracht: Rembrandt-etsen uit eigen collectie Rembrandt vanaf 9 september te zien in Museum Boijmans Van Beuningen Virtuositeit en verbeeldingskracht: Rembrandt-etsen uit eigen collectie 07 SEPTEMBER 2017 SAMENVATTING Museum Boijmans Van Beuningen

Nadere informatie

Jules De Bruycker te gast bij Frank Brangwyn

Jules De Bruycker te gast bij Frank Brangwyn persinfo TENTOONSTELLING 11/10/ 13 > 12/01/ 14 Arentshuis, Dijver 16 I B- 8000 Brugge Jules De Bruycker liet zich in zijn etsen met sterke lichtcontrasten inspireren door het werk van Frank Brangwyn. Deze

Nadere informatie

FAMILIES EN KINDEREN 2012 2013 G R O E N E R U I T E R O P B L A U W P A A R D AMSTERDAM STEDELIJK MUSEUM WAT IS BEWEGING?

FAMILIES EN KINDEREN 2012 2013 G R O E N E R U I T E R O P B L A U W P A A R D AMSTERDAM STEDELIJK MUSEUM WAT IS BEWEGING? STEDELIJK MUSEUM FAMILIES EN KINDEREN 2012 2013 G R O E N E R U I T E R O P B L A U W P A A R D WAT IS BEWEGING? AMSTERDAM WELKOM! Het Stedelijk, Nederlands grootste museum voor moderne en hedendaagse

Nadere informatie

Programma najaar 2013

Programma najaar 2013 Programma najaar 2013 CURSUS: De Kracht van Kunst Kunst is veel meer dan schoonheid alleen. Zij zet ons vertrouwde beeld van de realiteit om in een andere werkelijkheid. Maar welke kracht heeft zij vandaag

Nadere informatie

Opening van de retrospectieve tentoonstelling Constantin Meunier

Opening van de retrospectieve tentoonstelling Constantin Meunier Persbericht 9 september 2014 Opening van de retrospectieve tentoonstelling Constantin Meunier Op 20 september 2014 opent, in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, de retrospectieve tentoonstelling

Nadere informatie

INHOUD. Inleiding Anne Frank Huis Boijmans Van Beuningen Corpus reis door de mens Gevangenismuseum...

INHOUD. Inleiding Anne Frank Huis Boijmans Van Beuningen Corpus reis door de mens Gevangenismuseum... INHOUD Inleiding...6 1 Anne Frank Huis...8 2 Boijmans Van Beuningen... 10 3 Corpus reis door de mens... 12 4 Gevangenismuseum... 14 5 Beeld en Geluid... 16 6 Museon... 18 7 Museum of the Image, MOTI...

Nadere informatie

17 december 2018, 08:45 (CET) Opstelling De collectie als tijdmachine in Van der Steur gebouw

17 december 2018, 08:45 (CET) Opstelling De collectie als tijdmachine in Van der Steur gebouw 17 december 2018, 08:45 (CET) Laatste kans Opstelling De collectie als tijdmachine in Van der Steur gebouw (collectiezalen open t/m 13 januari) (tentoonstellingsvleugel open t/m 26 mei) Bezoekers die nog

Nadere informatie

Reservatie: www.mu-zeemu-zee-um vzw Romestraat 11a 8400 Oostende info@mu-zee-um.be T 059/269064 F 059/517559

Reservatie: www.mu-zeemu-zee-um vzw Romestraat 11a 8400 Oostende info@mu-zee-um.be T 059/269064 F 059/517559 2014 TEN) EERKRACH /L R E G O EN IR/H OLWASSEN /SECUNDA /V IS D S G A U E (B J S N ONDERWIJ + GROEPE ging! een uitda, e n li ip c is sitie of d een expo s u gaan. s r e v op pad te m ngeren o jo d f ig

Nadere informatie

Voor de blinde en slechtziende bezoeker

Voor de blinde en slechtziende bezoeker NL Voor de blinde en slechtziende bezoeker Programma 2017-2018 Publieksbemiddeling Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België Museum op maat wil ervoor zorgen dat iedereen, over handicap, cultuur,

Nadere informatie

Kunst van formaat - De collectie XL vanaf de jaren vijftig

Kunst van formaat - De collectie XL vanaf de jaren vijftig Kunst van formaat - De collectie XL vanaf de jaren vijftig Gastconservator Carel Blotkamp selecteert de allergrootste werken uit de collectie Van 10 februari tot en met 29 april 2018 worden in Museum Boijmans

Nadere informatie

Verslag themanamiddag Een museum toegankelijk maken

Verslag themanamiddag Een museum toegankelijk maken Verslag themanamiddag Een museum toegankelijk maken Plaats: Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen Datum: 21 maart 2013 Om de twee maanden organiseert het Fonds Vrijetijdsparticipatie een themanamiddag

Nadere informatie

Docentenhandleiding Buitenspel

Docentenhandleiding Buitenspel Docentenhandleiding Buitenspel Museumles bij de tentoonstelling De heksen van Bruegel (19 september 2015 t/m 31 januari 2016) Museum Catharijneconvent Utrecht Museum Catharijneconvent, 2015 Inleiding U

Nadere informatie

NIEUWS VOOR DE VRIENDEN

NIEUWS VOOR DE VRIENDEN NIEUWS VOOR DE VRIENDEN Mei sept 2014 Beste Vrienden, Na meer dan 10 jaar heeft jullie vertrouwde aanspreekpunt op het secretariaat, Karine Vandenbussche, besloten een andere weg te bewandelen. Wij willen

Nadere informatie

Leonardo da Vinci, de uitvindingen van een Genie. Het genie in Da Vinci. Andere facetten van een genie

Leonardo da Vinci, de uitvindingen van een Genie. Het genie in Da Vinci. Andere facetten van een genie Leonardo da Vinci, de uitvindingen van een Genie Ter gelegenheid van de 500ste verjaardag van de dood van Leonardo da Vinci, wordt een uitzonderlijke tentoonstelling over deze Renaissance-genie gepresenteerd

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF DECEMBER

NIEUWSBRIEF DECEMBER NIEUWSBRIEF DECEMBER 1 1 IN DE KIJKER: Werken van gedetineerden 2 FACEBOOK.COM/STUDENTENACADEMIEOUDENAARDE Wil je voortdurend op de hoogte blijven van alle nieuwtjes binnen de academie? Neem dan een kijkje

Nadere informatie

NIEUWE TOPSTUKKEN UIT HET BRUGSE PRENTENKABINET

NIEUWE TOPSTUKKEN UIT HET BRUGSE PRENTENKABINET museabrugge.be MUSEA BRUGGE PERSDOSSIER indrukwekkend NIEUWE TOPSTUKKEN UIT HET BRUGSE PRENTENKABINET OUDE MEESTERS ARENTSHUIS MODERNE GRAFIEK GROENINGEMUSEUM 31.10.2015-14.02.2016 SELECTIE 1 05.03.2016-19.06.2016

Nadere informatie

programma 2013 >< 2014 individuele bezoekers volwassenen, kids & families

programma 2013 >< 2014 individuele bezoekers volwassenen, kids & families programma 2013 >< 2014 individuele bezoekers volwassenen, kids & families Rondleidingen, ateliers, stages, voordrachten, familie-activiteiten... Hoe maak je van een museumbezoek een inspirerende ervaring?

Nadere informatie

DE OGEN VAN CHARLEY NIVEAU ++

DE OGEN VAN CHARLEY NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Charley Toorop (1891-1955) kwam uit een echte kunstenaarsfamilie. Haar vader was de beroemde Jan Toorop en ook haar zonen bleken zeer creatief: één zoon werd documentairemaker, de andere

Nadere informatie

museabrugge.be MUSEA BRUGGE Collectiepresentatie georges vantongerloo groeningemuseum I I persdossier

museabrugge.be MUSEA BRUGGE Collectiepresentatie georges vantongerloo groeningemuseum I I persdossier museabrugge.be MUSEA BRUGGE Collectiepresentatie georges vantongerloo groeningemuseum I 26.09. 15-07.02. 16 I persdossier collectiepresentatie Georges Van Tongerloo 2 KORT MEER INFO Het Groeningemuseum

Nadere informatie

VLAMING EN BRUSSELAAR ALS AMBASSADEUR VOOR DE VLAAMSE MEESTERS

VLAMING EN BRUSSELAAR ALS AMBASSADEUR VOOR DE VLAAMSE MEESTERS VLAMING EN BRUSSELAAR ALS AMBASSADEUR VOOR DE VLAAMSE MEESTERS DECEMBER 2018 JANUARI 2019 VISITFLANDERS flemishmasters.com ONDERZOEKSOPZET Kennis van en houding ten aanzien van de Vlaamse Meesters bij

Nadere informatie

Liefde voor Rubens brengt België naar Rotterdam: Vlaamse dame e bezoeker Pure Rubens

Liefde voor Rubens brengt België naar Rotterdam: Vlaamse dame e bezoeker Pure Rubens 20 december 2018, 15:07 (CET) Liefde voor Rubens brengt België naar Rotterdam: Vlaamse dame 100.000e bezoeker Pure Rubens Beeldmateriaal Voor de tentoonstelling Pure Rubens in Museum Boijmans Van Beuningen

Nadere informatie

Verslag infomoment verbouwing KMSKA 19-04-2011 om 19 u Auditorium Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen

Verslag infomoment verbouwing KMSKA 19-04-2011 om 19 u Auditorium Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen Verslag infomoment verbouwing KMSKA 19-04-2011 om 19 u Auditorium Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen Uitgenodigd: buren (5.261) & leden districtsraad Antwerpen (34) Informatie over het infomoment

Nadere informatie

Biënnale van de Schilderkunst: De mens in beeld

Biënnale van de Schilderkunst: De mens in beeld Biënnale van de Schilderkunst: De mens in beeld De Biënnale van de Schilderkunst is dit jaar aan haar derde editie toe Dit tentoonstellingsproject ontstond uit de museale ambitie van zowel het Roger Raveelmuseum

Nadere informatie

DE OGEN VAN CHARLEY NIVEAU ++

DE OGEN VAN CHARLEY NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Charley Toorop (1891-1955) kwam uit een echte kunstenaarsfamilie. Haar vader was de beroemde Jan Toorop en ook haar zonen bleken zeer creatief: één zoon werd documentairemaker, de andere

Nadere informatie

R O G E R R A V E E L M U S E U M. Albisola. Roger Raveel in dialoog met: Lucio Fontana, Asger Jorn, Wifredo Lam, Eva Sørensen & Serge Vandercam

R O G E R R A V E E L M U S E U M. Albisola. Roger Raveel in dialoog met: Lucio Fontana, Asger Jorn, Wifredo Lam, Eva Sørensen & Serge Vandercam Albisola Roger Raveel in dialoog met: Lucio Fontana, Asger Jorn, Wifredo Lam, Eva Sørensen & Serge Vandercam 3 juli 30 oktober 2011 Al eeuwenlang is het Italiaanse stadje Albisola aan de Ligurische kust

Nadere informatie

KONINKLIJKE MUSEA VOOR SCHONE KUNSTEN

KONINKLIJKE MUSEA VOOR SCHONE KUNSTEN Je bewondert een ruim aanbod van de westerse kunstgeschiedenis, van de 15 e eeuw tot nu. De cursisten gaan aan de slag met portretten. Ze beschrijven in groepjes het uiterlijk van een portret, doen een

Nadere informatie

1De Schuttersmaaltijd in de Voetboog (detail), 1648, Bartholomeus van der Helst, Rijksmuseum

1De Schuttersmaaltijd in de Voetboog (detail), 1648, Bartholomeus van der Helst, Rijksmuseum 1De Schuttersmaaltijd in de Voetboog (detail), 1648, Bartholomeus van der Helst, Rijksmuseum Welkom in uw Rijksmuseum Op 13 april 2013 opent het nieuwe Rijksmuseum zijn deuren voor het publiek met een

Nadere informatie

Educatief aanbod 2015-2016 Kasteel het Nijenhuis Basisonderwijs

Educatief aanbod 2015-2016 Kasteel het Nijenhuis Basisonderwijs Educatief aanbod 2015-2016 Kasteel het Nijenhuis Basisonderwijs Museum de Fundatie Sinds juni 2005 vormt het Paleis aan de Blijmarkt in Zwolle met Kasteel het Nijenhuis in Heino samen Museum de Fundatie.

Nadere informatie

Rembrandt en de Bijbel

Rembrandt en de Bijbel Rembrandt en de Bijbel POSE CHRISTENDOM HAV0/VWO 4 - CSG CALVIJN GODSDIENST De profetie van Simeon aan Maria olieverf op paneel (55 44 cm) 1628 Kunsthalle, Hamburg - Duitsland 1 Wat gaan jullie doen? Als

Nadere informatie

Huis van Piet Mondriaan

Huis van Piet Mondriaan Huis van Piet Mondriaan Trade 2016/2017 Gemeentemuseum Den Haag Huis van Piet Mondriaan Trade 2016/2017 Entreeprijzen FIT + groepen Î Toegangsprijs: Û10,50 p.p. Î Reguliere verkoop: Û13,50 p.p. Î Uw tourguide

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen

Tekst lezen en vragen stellen Tekst lezen en vragen stellen 1. Je gaat tijdens het lezen vragen stellen. Lees de uitleg. Een tekst lezen gaat niet vanzelf. Je bent dan druk bezig. Tijdens het lezen komen er vragen in je hoofd op. Sommige

Nadere informatie

Heemkundige avond: vrijdag 7 april 2017

Heemkundige avond: vrijdag 7 april 2017 Met de steun van: Heem- en Oudheidkundige Kring Zele vzw, Kouterbosstraat 62, 9240 Zele Rekeningnummer: IBAN: BE02 0012 1637 4340 BIC: GEBABEBB Web: www.hokzele.be E-mail: hokzele@hotmail.com Museum en

Nadere informatie

Wenen: Wiener Secession, Hundertwasser en moderne architectuur

Wenen: Wiener Secession, Hundertwasser en moderne architectuur Wenen: Wiener Secession, Hundertwasser en moderne architectuur In deze achitectuurreis ligt het accent op 1900-heden. We bekijken de gebouwen van Otto Wagner, de Wiener Secession en wandelen door de Werbundsiedlung.

Nadere informatie

Projectinformatie. Onverwachte ontmoetingen. Groep 7-8 Beeldend keuzeproject Primair Onderwijs

Projectinformatie. Onverwachte ontmoetingen. Groep 7-8 Beeldend keuzeproject Primair Onderwijs Projectinformatie Onverwachte ontmoetingen Groep 7-8 Beeldend keuzeproject Primair Onderwijs BESTE LEERKRACHT Graag informeren wij u over het project Onverwachte ontmoetingen waaraan uw school binnenkort

Nadere informatie

De 17de eeuw door de ogen van Jacques Callot Een selectie uit het Prentenkabinet van het Groeningemuseum

De 17de eeuw door de ogen van Jacques Callot Een selectie uit het Prentenkabinet van het Groeningemuseum persinfo De 17de eeuw door de ogen van Jacques Callot Een selectie uit het Prentenkabinet van het Groeningemuseum p. 2 De 17 de eeuw door de ogen van Jacques Callot. Een selectie uit het Prentenkabinet

Nadere informatie

Jubelparkmuseum. Jubelparkmuseum. Het Jubelparkmuseum is een museum: - voor kunst - voor geschiedenis - voor archeologie

Jubelparkmuseum. Jubelparkmuseum. Het Jubelparkmuseum is een museum: - voor kunst - voor geschiedenis - voor archeologie Jubelparkmuseum Het Jubelparkmuseum is in Brussel. Het Jubelparkmuseum heet zo omdat het in het Jubelpark ligt. Het Jubelparkmuseum is een van de grootste musea van België. Het is een oud museum. Leopold

Nadere informatie

Onyx Trio in Museum Gouda

Onyx Trio in Museum Gouda Onyx Trio in Museum Gouda Op de laatste dag van de tentoonstelling Uitgelezen, zondag 17 mei 2015, speelt het Onyx trio om 15.30 uur in de Gasthuiskapel van Museum Gouda. Zij spelen deze middag beroemde

Nadere informatie

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam Museum. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het

Nadere informatie

Van Bosch tot Tuymans: MSK Gent vernieuwt haar vaste collectie

Van Bosch tot Tuymans: MSK Gent vernieuwt haar vaste collectie Van Bosch tot Tuymans: MSK Gent vernieuwt haar vaste collectie Tien jaar na de renovatie van het museumgebouw schrijft het MSK Gent een nieuw beeld verhaal, van de middeleeuwen tot vandaag. Meer dan 25

Nadere informatie

ONVERGETELIJK Kunst bespreken met mensen met dementie en hun dierbaren

ONVERGETELIJK Kunst bespreken met mensen met dementie en hun dierbaren ONVERGETELIJK Kunst bespreken met mensen met dementie en hun dierbaren 2013: ONVERGETELIJK STEDELIJK & ONVERGETELIJK VAN ABBE Doel: een ontspannen, sociale en inspirerende museumactiviteit organiseren

Nadere informatie

Lente Uitstap. Zondag 14 juni Eindhoven. Vrienden van het Stedelijk Museum & Archief Diest. 14 mei 2015

Lente Uitstap. Zondag 14 juni Eindhoven. Vrienden van het Stedelijk Museum & Archief Diest. 14 mei 2015 14 mei 2015 Lente Uitstap Vrienden van het Stedelijk Museum & Archief Diest Zondag 14 juni Eindhoven Wie nu rondkijkt in Eindhoven, kan zich bijna niet voorstellen dat het één van de oudste steden van

Nadere informatie

TENTOONSTELLINGSPROGRAMMA Rembrandt observeert mensen Etsen uit de collectie van Het Rembrandthuis

TENTOONSTELLINGSPROGRAMMA Rembrandt observeert mensen Etsen uit de collectie van Het Rembrandthuis TENTOONSTELLINGSPROGRAMMA 2018-2019 Museum Het Rembrandthuis presenteert de komende twee jaar een gevarieerd programma aan tentoonstellingen. Zo ontmoeten we in 2018 Rembrandt als observator van de mens

Nadere informatie

Museum Boijmans Van Beuningen: 2019

Museum Boijmans Van Beuningen: 2019 06 december 2018, 14:09 (CET) Museum Boijmans Van Beuningen: 2019 Met trots zet Museum Boijmans Van Beuningen de hoogtepunten van het komende jaar op een rij. Het museum is volop in beweging. 2019 wordt

Nadere informatie

Bloei van de Republiek hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Bloei van de Republiek hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd 15 December 2016 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/61308 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken

Nadere informatie

Datum 01 februari 2016 De verwerving van de huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit

Datum 01 februari 2016 De verwerving van de huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Erfgoed en Kunsten Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag

Nadere informatie

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis. Kijkwijzer HAVO / VWO Joep Nicolas 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015 Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.nl Welkom in het Cuypershuis Het museumgebouw is een uniek complex

Nadere informatie

Blockbuster: 8 september januari 2019

Blockbuster: 8 september januari 2019 Pure Rubens Blockbuster: 8 september 2018 13 januari 2019 (Pers preview: donderdag 6 september 2018) Museum Boijmans Van Beuningen en het Museo Nacional del Prado werken samen om de mooiste olieverfschetsen

Nadere informatie

programma 2013 >< 2014 educatief aanbod

programma 2013 >< 2014 educatief aanbod programma 2013 >< 2014 educatief aanbod Rondleidingen, ateliers, stages, voordrachten, familie-activiteiten... Hoe maak je van een museumbezoek een inspirerende ervaring? Het antwoord vind je bij Educateam!

Nadere informatie

Chartres. Verheffing van de ziel tot de geest Een mysterie-impuls van de Nieuwe Mens

Chartres. Verheffing van de ziel tot de geest Een mysterie-impuls van de Nieuwe Mens Chartres Verheffing van de ziel tot de geest Een mysterie-impuls van de Nieuwe Mens Conferentie van 3 t/m 8 mei 2011 in Chartres Met medewerking van Christine Gruwez, Frans Lutters, Wim Veltman e.a. Waarom

Nadere informatie

5 lessen voor maar 5!!!

5 lessen voor maar 5!!! Aanbod naschoolse activiteiten Brede school Heemse 5 lessen voor maar 5!!! Toneelspelen Ontdek t! Lijkt het je leuk om op een podium te staan? Je in te leven in een ander? Een persoon of een typetje te

Nadere informatie

Het werk Monochrome (Grey) van Anish Kapoor hangt ruggetje, ruggetje met de Zonnebloemen van Van Gogh. pagina 84, 10-10-2015 Het Financieele Dagblad

Het werk Monochrome (Grey) van Anish Kapoor hangt ruggetje, ruggetje met de Zonnebloemen van Van Gogh. pagina 84, 10-10-2015 Het Financieele Dagblad Het werk Monochrome (Grey) van Anish Kapoor hangt ruggetje, ruggetje met de Zonnebloemen van Van Gogh. pagina 84, 10-10-2015 Het Financieele Dagblad Kijk en vergelijk Het is een trend: hedendaagse werken

Nadere informatie

THE FORMER KAMERBEEK COLLECTION

THE FORMER KAMERBEEK COLLECTION PERSBERICHT AMSTERDAM 14 APRIL 2017 ISAAC ISRAELS MOULIN DE LA GALETTE LEIDT DE VEILING VAN THE FORMER KAMERBEEK COLLECTION Isaac Israels (1865-1934), Moulin de la Galette, Parijs ( 300.000-500.000) Amsterdam

Nadere informatie

Zomeraanbod - programma week 33 10 aug t/m 16 aug

Zomeraanbod - programma week 33 10 aug t/m 16 aug Zomeraanbod - programma week 33 10 aug t/m 16 aug Deze week: activiteit: Improvisatietheater door: Alludens, trainingen en entertainment leeftijd: 2 groepen: 12+ en 18+ activiteit: Speelse muzikale workshop

Nadere informatie

2 Vroege renaissance 2.1

2 Vroege renaissance 2.1 2 Vroege renaissance Giotto di Bondone, rond 1315 Veranderingen Het vorige werkboek eindigde met de 14e eeuwse kunstenaar Giotto di Bondone, die in Italië een nieuwe kunststijl introduceerde. Voor het

Nadere informatie

1. Voorwoord. 2. Terugblik

1. Voorwoord. 2. Terugblik v 2012 Inhoudsopgave 1. Voorwoord 2. Terugblik 3. Bijdrage aan het museum 4. Financiële verslaglegging 5. Doelstelling vrienden van museum Jan van der Togt Voorwoord 1. Voorwoord Het afgelopen jaar trok

Nadere informatie

NIEUWS VOOR DE VRIENDEN

NIEUWS VOOR DE VRIENDEN NIEUWS VOOR DE VRIENDEN Sept dec 2014 Beste Vrienden, De tand des tijds ontziet niemand. Ook op het lidmaatschap van de raad van bestuur van de Vrienden van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten is

Nadere informatie

Een kunsteducatieve draaischijf

Een kunsteducatieve draaischijf Een kunsteducatieve draaischijf Hoger Secundair Basis Kleuter Buitengewoon Onderwijs Leerkrachten Volwassenen - Pedagogische Studie dagen -... alle groepen die willen proeven van kunst. 2015-2016 mu-zee-um

Nadere informatie

Rotterdammers adopteren spiegelpanelen Depot Boijmans Van Beuningen

Rotterdammers adopteren spiegelpanelen Depot Boijmans Van Beuningen 21 februari 2019, 11:29 (CET) Rotterdammers adopteren spiegelpanelen Depot Boijmans Van Beuningen De 1664 enorme spiegelpanelen worden vanaf dit voorjaar geplaatst en kunnen geadopteerd worden door iedereen

Nadere informatie

Inspirerende workshops voor ALLE leeftijden 4-5j 6-9j 10-14j 15 30j Volwassenen Met het gezin

Inspirerende workshops voor ALLE leeftijden 4-5j 6-9j 10-14j 15 30j Volwassenen Met het gezin Een kunsteducatieve draaischijf Inspirerende workshops voor ALLE leeftijden 4-5j 6-9j 10-14j 15 30j Volwassenen Met het gezin Programma Januari - Maart 2016 mu-zee-um vzw GESLOTEN in de kerstvakantie INSCHRIJVEN

Nadere informatie

Cursusaanbod en workshops 2012-2013

Cursusaanbod en workshops 2012-2013 Cursusaanbod en workshops 2012-2013 Marc Kuyper Hans van der Pas Atelier: Wateringweg 155 email : art@marckuyper.com en hvdp@telfort.nl 2031EG Haarlem telefoon 06-11204994 (inspreken) Volop gratis parkeergelegenheid

Nadere informatie

Afkomstig uit de nalatenschap van

Afkomstig uit de nalatenschap van in de etalage Afkomstig uit de nalatenschap van Op woensdag 23 januari 2013 vond er een bijzondere onthulling plaats in het Stedelijk Museum Kampen. Een onthulling die werd verricht door Herman Krans,

Nadere informatie

IV Rood en zwart. I Dag mijnheer Vanriet. Kies drie andere kleuren voor het schilderij van Jos Leonard en kijk, het wordt een heel ander kunstwerk.

IV Rood en zwart. I Dag mijnheer Vanriet. Kies drie andere kleuren voor het schilderij van Jos Leonard en kijk, het wordt een heel ander kunstwerk. Reeds als kleine jongen kwam beeldend kunstenaar Jan Vanriet naar het museum. Het jongetje op het schilderij van Erasmus Quellinus en Jan Fijt heeft hij nog nagetekend toen hij twaalf was. Later bewonderde

Nadere informatie

Wenen. Wenen. Belvedere

Wenen. Wenen. Belvedere Wenen Belvedere Het Belvedere is een prachtig paleiscomplex in Wenen. Twee barokke paleizen, het Unteres en Oberes Belvedere, staan tegenover elkaar aan weerzijden van een hellend park met formele Franse

Nadere informatie

SCHATTEN VAN VRIENDEN. 60 JAAR AANWINSTEN

SCHATTEN VAN VRIENDEN. 60 JAAR AANWINSTEN MUSEA BRUGGE SCHATTEN VAN VRIENDEN. 60 JAAR AANWINSTEN SCHATTEN VAN VRIENDEN. 60 JAAR AANWINSTEN VAN 22 SEPTEMBER 18 TOT 27 JANUARI 19 / COLLECTIEPRESENTATIE / ARENTSHUIS INTRO Dit jaar is het zestig jaar

Nadere informatie

Infosessie Erfgoeddag 2017 Brugge. Maandag 19 september 2016

Infosessie Erfgoeddag 2017 Brugge. Maandag 19 september 2016 Infosessie Erfgoeddag 2017 Brugge Maandag 19 september 2016 Programma infosessie 15.00 uur: Welkomstwoord door Ruud Priem, hoofdconservator Hospitaalmuseum 15.05 uur: Korte toelichting Erfgoeddag Vlaanderen

Nadere informatie

een perfect dagje uit in de culturele Hoofdstad

een perfect dagje uit in de culturele Hoofdstad een perfect dagje uit in de culturele Hoofdstad Niets is wat het lijkt Vrijdag 22 & zaterdag 23 juni 2018 Hoofdfoto M.C. Escher s Dag en Nacht the M.C. Escher Company B.V. All rights reserved. www.mcescher.com

Nadere informatie

JAARCURSUSSEN 15/16. Pipe Smet. GC t Blikveld

JAARCURSUSSEN 15/16. Pipe Smet. GC t Blikveld JAARCURSUSSEN 15/16 Pipe Smet GC t Blikveld Elk jaar opnieuw geven een dertigtal enthousiaste lesgevers onze jaarcursussen aan geïnteresseerde deelnemers. Onderstaande cursussen vinden wekelijks plaats

Nadere informatie

Bijlage CULTUURTRAJECT MEESTERVERVALSERS. TIPS & TRUCS TER Voorbereiding

Bijlage CULTUURTRAJECT MEESTERVERVALSERS. TIPS & TRUCS TER Voorbereiding Bijlage CULTUURTRAJECT MEESTERVERVALSERS TIPS & TRUCS TER Voorbereiding 2017-2018 skvr.nl/onderwijs inhoud 1. Tips & Trucs Ter voorbereiding VAN HET Project 3 1.1 Kennismaken met de collectie van Boijmans

Nadere informatie

Een koninklijk huwelijk bij Escher in Het Paleis

Een koninklijk huwelijk bij Escher in Het Paleis Uw Bruiloft Een koninklijk huwelijk bij Escher in Het Paleis Trouw in het winterpaleis van Koningin Emma in de romantische Balzaal of tussen de betoverende werken van Maurits C. Escher. Omgeven door oneindige

Nadere informatie

Klee. en Cobra. Opnieuw beginnen

Klee. en Cobra. Opnieuw beginnen Klee Lesmateriaal groep 5 en 6 deel 1: klassikale les op school bij de tentoonstelling Klee en Cobra Het begint als kind 28.01-22.04 2012 en Cobra Opnieuw beginnen Dit is Paul Klee En dit ook. En dit is

Nadere informatie

Over cijfers en getallen gesproken

Over cijfers en getallen gesproken Over cijfers en getallen gesproken Voor veel mensen is het tijdens een Van Gogh-rondleiding in Nuenen een eye opener als zij horen dat Vincent in zijn leven zoveel kunstwerken heeft gemaak. Dat zijn er

Nadere informatie

DE MODERNEN. TOPSTUKKEN UIT HET KONINKLIJK MUSEUM IN DE KONINGIN FABIOLAZAAL

DE MODERNEN. TOPSTUKKEN UIT HET KONINKLIJK MUSEUM IN DE KONINGIN FABIOLAZAAL DE MODERNEN. TOPSTUKKEN UIT HET KONINKLIJK MUSEUM IN DE KONINGIN FABIOLAZAAL Infofiche voor leerkrachten secundair onderwijs Introductie Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) is vooral

Nadere informatie

CKV Programma. Programma 2015 voor de thuisblijvers van de meerdaagse reis.

CKV Programma. Programma 2015 voor de thuisblijvers van de meerdaagse reis. CKV Programma Programma 2015 voor de thuisblijvers van de meerdaagse reis. Dit is het boekje voor de thuisblijvers van 23 t/m 27 november 2015. Het vwo zal maandag 23 november 2015 beginnen met het programma,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 32 820 Nieuwe visie cultuurbeleid Nr. 180 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der

Nadere informatie

Nationaal Glasmuseum Leerdam

Nationaal Glasmuseum Leerdam Nationaal Glasmuseum Leerdam Tentoonstellingen 2015 Collectie Highlights In de presentatie Collectie Highlights worden bijzondere Leerdamse glasobjecten uit de vaste collectie extra onder de aandacht gebracht.

Nadere informatie

PERSBERICHT 16 januari 2015

PERSBERICHT 16 januari 2015 Van: Carina Blokzijl Museum Gouda [Carina.Blokzijl@museumgouda.nl] Verzonden: vrijdag 16 januari 2015 12:36 Onderwerp: van Michel tot Israels Bijlagen: GeorgesMichel_Gezicht_op_de_heuvel_van_Montmartre.jpg;

Nadere informatie

PASPOORTEN BOVENBOUWERS.NL

PASPOORTEN BOVENBOUWERS.NL PASPOORTEN M.C. Escher 17 juni 1898 27 maart 1972 Leeuwarden Tekeningen die niet klopten. Maurits Cornelius Escher werd geboren in in 1898 in een Friese familie. Hij was de jongste thuis en zijn familie

Nadere informatie

De renaissance!! Waarschijnlijk heb je al eens van deze term gehoord bij het bezoeken van museums of tijdens lessen geschiedenis.!

De renaissance!! Waarschijnlijk heb je al eens van deze term gehoord bij het bezoeken van museums of tijdens lessen geschiedenis.! De renaissance Waarschijnlijk heb je al eens van deze term gehoord bij het bezoeken van museums of tijdens lessen geschiedenis. Deze term betekent letterlijk de wedergeboorte, en is een kunststroming uit

Nadere informatie

Kunstlessen over Hundertwasser

Kunstlessen over Hundertwasser Kunstlessen over Hundertwasser Bovenbouw primair onderwijs en vmbo - een tekst met vragen en opdrachten voor een les op school - opdrachten in de tentoonstelling in het Cobra Museum Colofon 2013 Uitgave

Nadere informatie

Persbericht: 15 november 2017

Persbericht: 15 november 2017 Persbericht: 15 november 2017 Auguste Renoir, Jeune fille à la rose, 1907, olieverf op doek, 42 x 37,5 cm Impressionism & beyond. A Wonderful Journey Singer Laren toont van 16 januari t/m 6 mei 2018 een

Nadere informatie

De brieven van Van Gogh

De brieven van Van Gogh De brieven van Van Gogh Tijdens een rondwandeling door het dorp, vertelt ieder gids wel iets over de vele brieven die Vincent schreef in zijn leven. Hoe belangrijk waren de brieven voor Vincent, aan wie

Nadere informatie

VRIENDENPROGRAMMA SEPTEMBER TOT EN MET DECEMBER 2017

VRIENDENPROGRAMMA SEPTEMBER TOT EN MET DECEMBER 2017 VRIENDENPROGRAMMA SEPTEMBER TOT EN MET DECEMBER 2017 BESTE VRIEND VAN HET GEMEENTEMUSEUM, VRIENDEN FAMILIEPICKNICK Het Gemeentemuseum Den Haag en de vriendenvereniging zijn er weer in geslaagd een inspirerend

Nadere informatie

Beste leerkracht, Concept

Beste leerkracht, Concept Beste leerkracht, In deze handleiding vindt U alle informatie over de stadswandeling doorheen het historisch centrum van Antwerpen die we ontwikkeld hebben in het kader van het project Rockox feest!. Concept

Nadere informatie

Regionale infosessie Erfgoeddag 2016 Rituelen

Regionale infosessie Erfgoeddag 2016 Rituelen Regionale infosessie Erfgoeddag 2016 Rituelen Erfgoeddag? Erfgoeddag 2016 Rituelen Van idee naar activiteit Hoe inschrijven? Promotiemateriaal Belangrijke data welkomsritueel Rhoussoul, Foto: Cigdem Yuksel,

Nadere informatie

A-tekst. De aquarel. Mesdag Israëls Mauve Breitner Mondriaan

A-tekst. De aquarel. Mesdag Israëls Mauve Breitner Mondriaan A-tekst De aquarel Mesdag Israëls Mauve Breitner Mondriaan In de 19de eeuw maakte de Nederlandse aquarel een ongekende bloeiperiode door. De artistieke idealen van die tijd vonden in dit medium een perfecte

Nadere informatie

Stedelijke Musea Ieper. voor gezinnen

Stedelijke Musea Ieper. voor gezinnen Stedelijke Musea Ieper voor gezinnen Om te winnen moet je Om te winnen moet je is een speurtocht met krabloten die kinderen langs het Onderwijsmuseum, het Stedelijk Museum en het Museum Godshuis Belle

Nadere informatie

ECHT kijken. Doeboekje_Echtkijken_binnenwerk.indd 1

ECHT kijken. Doeboekje_Echtkijken_binnenwerk.indd 1 ECHT kijken Doeboekje_Echtkijken_binnenwerk.indd 1 24/04/14 15:22 Om iets te schilderen zoals het er in het echt uit ziet moet je heel goed kunnen kijken. De kunstenaars in de tentoonstelling Onwaarschijnlijk

Nadere informatie

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Vincent van Gogh heeft nooit een kunstenaarsopleiding afgemaakt. Met deze leskaart leer je meer over de jonge Vincent én hoe je met wat hulp en (vooral) heel veel doorzettingsvermogen toch

Nadere informatie

Kunst zien zoals kunst bedoeld is

Kunst zien zoals kunst bedoeld is Lighting Case study Kunst zien zoals kunst bedoeld is Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam Genieten van kleuren als bij daglicht Veel kunstwerken worden vervaardigd bij daglicht. Dan verdienen ze het

Nadere informatie

WHITEPAPER DIGITALE INNOVATIES VOOR MUSEA

WHITEPAPER DIGITALE INNOVATIES VOOR MUSEA WHITEPAPER DIGITALE INNOVATIES VOOR MUSEA Movin Westerlaan 51 8011 CA Zwolle t. +31 (0)85 20 30 010 movin e. info@movin.io DIGITALE INNOVATIES VOOR MUSEA Inspireer je bezoekers door ze een geweldige, persoonlijke

Nadere informatie

Les 12 Agendapunt: welk museum?

Les 12 Agendapunt: welk museum? Les 12 Agendapunt: welk museum? Presentatieopdracht 1 Het Van Goghmuseum Geef aan mensen die nog nooit in het van Goghmuseum zijn geweest in een presentatie van 5 minuten een goede indruk van het Van Goghmuseum.

Nadere informatie

PROGRAMMA MUSEUM OP MAAT

PROGRAMMA MUSEUM OP MAAT PROGRAMMA MUSEUM OP MAAT 2018-2019 Voor maatschappelijk kwetsbare personen en mensen met een mentale of een fysiek- motorische beperking Voor de blinde en slechtziende bezoeker Voor doven, slechthorenden

Nadere informatie

10de jaargang nr 2 februari 2015

10de jaargang nr 2 februari 2015 FOTOGROEP ANTWERPEN VZW Hagenbroeksesteenweg, 174, 2500 Lier www.fotogroepantwerpen.be 10de jaargang nr 2 februari 2015 v.u.: Walter Goormans, Ter Heydelaan 177 bus1, 2100 Deurne, goormans.walter@telenet.be

Nadere informatie

Koninklijke Bibliotheek van België EDUCATIEVE DIENST

Koninklijke Bibliotheek van België EDUCATIEVE DIENST Koninklijke Bibliotheek van België EDUCATIEVE DIENST INTRO No furniture so charming as books, verkondigde de Engelse schrijver Sydney Smith twee eeuwen geleden. Boeken hebben we in de Koninklijke Bibliotheek

Nadere informatie

week 15 8 april 2013 handleiding niveau A CED-Groep - Marije Berding Dwerggras 30, Rotterdam

week 15 8 april 2013 handleiding niveau A CED-Groep - Marije Berding Dwerggras 30, Rotterdam Handleiding niveau A Onderwerp Rijksmuseum eindelijk open Strategie Vragen stellen Sleutelschema Tekstschema Intelligenties Lichamelijk-kinesthetische (beweegknap), en visueelruimtelijke (beeldknap) intelligentie

Nadere informatie

Gemeenteraad Rotterdam beslist: Museum van de toekomst

Gemeenteraad Rotterdam beslist: Museum van de toekomst 21 december 2018, 12:31 (CET) Gemeenteraad Rotterdam beslist: Museum van de toekomst Rotterdam, 21-12-2018: De Rotterdamse gemeenteraad heeft afgelopen nacht besloten om Museum Boijmans Van Beuningen ambitieus

Nadere informatie

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Vincent van Gogh heeft nooit een kunstenaarsopleiding afgemaakt. Met deze leskaart leer je meer over de jonge Vincent én hoe je met wat hulp en (vooral) heel veel doorzettingsvermogen toch

Nadere informatie