Rapport brandveiligheidsaspecten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Rapport brandveiligheidsaspecten"

Transcriptie

1 Rapport brandveiligheidsaspecten Agrarisch bedrijfsgebouw A1, A2, B1 en B2 Datum: 3 juni 2015 Agra-Matic B.V. Postbus BJ Ede Tel Fax info@agra-matic.nl B. Dijkgraaf Specialist brandveiligheid

2 Rapport brandveiligheidsaspecten Project: Bouwplan agrarisch bedrijfsgebouw Onderdeel: Rapport brandveiligheidsaspecten Opdrachtgever: H.C. Vink Lekdijk GC Langerak Bouwlocatie: Melkweg LA Langerak Datum: 3 juni Agra-Matic B.V.

3 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inleiding Gegevens aanvrager/gebruiker Gebruikte basisinformatie en verwijzingen Basisgegevens Situering Afmetingen gebouw A2 en B Toetsing bouwbesluit Afdeling 2.9 Beperking van het ontwikkelen van brand en rook Afdeling 2.10 Beperking van uitbreiding van brand Afdeling 2.11 Verdere beperking van uitbreiding van brand en beperking van verspreiding van rook Afdeling 2.12 Vluchtroutes Afdeling 6.1 Verlichting, nieuwbouw en bestaande bouw Afdeling 6.6 Vluchten bij brand, nieuwbouw en bestaande bouw Afdeling 6.7 Bestrijden van brand, nieuwbouw en bestaande bouw Afdeling 6.8 Bereikbaarheid voor hulpverleningsdiensten, nieuwbouw en bestaande bouw Afdeling 7.1 Voorkomen van brandgevaar en ontwikkeling van brand, nieuwbouw en bestaande bouw Afdeling 7.2 Veilig vluchten bij brand, nieuwbouw en bestaande bouw Conclusie Bijlage I Vuurlastberekening brandcompartiment A1/A Samenvatting resultaten Toe te passen materialen Berekening permanente vuurlast volgens Methode BvB Berekening variabele vuurlast volgens Methode BvB Berekening maximaal toegestane compartimentsgrootte volgens Methode BvB Bijlage II Vuurlastberekening brandcompartiment B1/B2 en A Samenvatting resultaten Toe te passen materialen Berekening permanente vuurlast volgens Methode BvB Berekening variabele vuurlast volgens Methode BvB Berekening maximaal toegestane compartimentsgrootte volgens Methode BvB Agra-Matic B.V.

4 Bijlage III Eisen aan gevels en wanden Straling van noordgevel gebouw A Straling van noordgevel gebouw A Straling van oostgevel gebouw A Straling van noordgevel gebouw A1 (as 10) Straling van oostgevel gebouw A Straling van zuidgevel gebouw A Straling van westgevel gebouw A Straling van zuidgevel gebouw B Straling van zuidgevel gebouw B Straling van oostgevel gebouw B Straling van westgevel B Agra-Matic B.V.

5 1 Inleiding De heer Vink is voornemens het agrarisch bedrijf uit te breiden. Hiertoe worden de bestaande agrarische bedrijfsgebouwen uitgebreid. Na realisatie worden zeugen en biggen in de nieuwbouw gehuisvest. De bestaande gebouwen A en B blijven ongewijzigd in gebruik. Een beperkt deel van de nieuwbouw wordt ingericht als opslag/berging. De nieuwbouw komt ten westen van de bestaande bebouwing gebouw A1 en B1. Het Bouwbesluit 2012, met de wijzigingen zoals in werking getreden op 1 april 2014, stelt eisen aan o.a. de brandveiligheid van (nieuwe) gebouwen. Het bedrijfsgebouw wordt in dit rapport aan deze eisen van het Bouwbesluit 2012 getoetst. 1.1 Gegevens aanvrager/gebruiker Aanvrager/gebruiker Naam: H.C. Vink Adres: Lekdijk 69 Postcode en woonplaats: 2967 GC Langerak Bouwlocatie Adres: Melkweg 6 Postcode en woonplaats: 2967 LA Langerak Kadastrale gegevens Kadastrale gemeente: Langerak Sectie(s): F Nummer(s): 0099 en Gebruikte basisinformatie en verwijzingen Onderstaande gegevens zijn geraadpleegd bij het opstellen van dit rapport. Algemene gegevens Mondelinge informatie opdrachtgever Bouwbesluit 2012 Praktijkboek Bouwbesluit 2012 NEN 6068 Bepaling van de weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag tussen ruimten Beheersbaarheid van Brand 2007 Deel 1: Methode BvB Beheersbaarheid van Brand 2007 Deel 2: Toepassingsinstructie BvB Beheersbaarheid van Brand 2007 Deel 3: Afwegingsmodel BvB Tekening(en) Bv-A-1 t/m Bv-A-2, d.d. 11 februari 2015; laatst gewijzigd 3 juni Bv-B-1 t/m Bv-B-2, d.d. 11 februari 2015; laatst gewijzigd 3 juni Br-15, d.d. 11 februari 2015; laatst gewijzigd 3 juni 2015 Bij het opstellen van dit rapport is/zijn de hierboven onder "Tekening(en)" genoemde tekening(en) als uitgangspunt genomen. Bij een eventuele wijziging van de tekening(en) en/of het bouwplan, dient de situatie opnieuw te worden beoordeeld en de rapportage eventueel te worden aangepast. Opdrachtgever is te allen tijde verantwoordelijk voor de signalering van eventuele wijzigingen en voor de uitvoering van de daarop volgende herbeoordeling. 4 Agra-Matic B.V.

6 2 Basisgegevens Het bouwplan betreft de bouw van gebouw A2 en B2. In deze gebouwen zullen na realisatie zeugen en gespeende biggen gehuisvest worden. Het bouwplan wordt getoetst aan het bouwbesluit 2012 met de wijzigingen zoals op 1 april 2014 in werking zijn getreden. De nieuwbouw komt ten westen van de bestaande bedrijfsgebouwen A1 en B1. De gebouwen wordt opgedeeld in twee brandcompartimenten. Gebouw A2 en een deel van A1 (stramien A1 tot stramien A10) worden gezien als een brandcompartiment en gebouw B1, B2 en een deel van A1 (van stramien A10 tot en met stramien A14) worden gezien als één brandcompartiment. In de hierna volgende paragrafen volgt een beschrijving van de situering en omvang van de nieuwbouw. 2.1 Situering Op het bouwperceel zijn bestaande bedrijfsgebouwen aanwezig. Deze bestaande bebouwing bestaan uit de gebouwen A1 en B1 en de woning. De nieuwbouw komt tegen de bestaande bedrijfsgebouwen te staan. De woning staat op enige afstand. Aan de andere zijden hebben de brandcompartimenten geen belendingen. De perceelgrenzen liggen op enige afstand. De afstand tot de perceelgrens varieert. Afbeelding 1: situatietekening In de ballonnen de afstand tot de belening of perceelgrens in meters 10 5,8 10,2 > 20 6,8 10,8 18,9 2.2 Afmetingen gebouw A2 en B2 De nieuwbouw betreft gebouw A2 en B2. De nieuwbouw komt tegen de bestaande gebouwen te staan. Tussen gebouw A2 en B2 is een vrije ruimte gesitueerd. Gebouw A2 en B2 zijn aan elkaar verbonden door middel van het luchtkanaal. De gebruiksoppervlakte van gebouw A2 is m². De gebruiksoppervlakte van gebouw B2 heeft een oppervlakte van m². Gebouw A2 is grotendeels een open ruimte met stalinrichting voor dragende zeugen. Vanaf stramien 9 staan er wanden dwars door de stal. 5 Agra-Matic B.V.

7 Deze wanden verdelen dit deel van gebouw A2 in afdelingen. Langs de westzijde van de bestaande gebouwen A1 en B1 ligt de centrale gang. De afdelingen in gebouw A2 kunnen elk afzonderlijk vanuit de centrale gang worden bereikt. In gebouw B2 wordt tegen de noordgevel de luchtwasser geplaatst. Vanaf de zuidgevel tot de luchtwasser wordt gebouw B2 ingedeeld in afdelingen. In gebouw B2 komen in totaal 10 afdelingen. Elke afdeling is afzonderlijk vanuit de centrale gang te bereiken. De verse lucht voor gebouw A2 wordt binnengehaald door de zijgevels. Deels wordt de lucht door middel van luchtinlaatventielen binnengelaten. De verse lucht in gebouw B2 wordt via de luchtinlaat aan de westzijde en aan de zuidzijde binnengelaten. Vanaf stramien A9 in gebouw A2 en in gebouw B2 komt een ventilatieplafond op een hoogte van 3000 mm boven peil. De verse lucht verdeeld zich over het plafond en zakt dan door het plafond de afdelingen in. De indeling in gebouw A1 en B1 wijzigt niet. In gebouw A1 is op stramien A10 een brandscheiding gerealiseerd. Deze brandscheiding blijft in gebruik. 6 Agra-Matic B.V.

8 3 Toetsing bouwbesluit In dit hoofdstuk worden de verschillende artikelen uit het bouwbesluit besproken die te maken hebben met brandveiligheid en die betrekking hebben op dit bouwplan. Elk bouwwerk is onderverdeeld in één of meer (hoofd)gebruiksfuncties. De gebruiksfunctie voor dit bouwplan is industriefunctie. Onder industriefunctie wordt verstaan: gebruiksfunctie voor het bedrijfsmatig bewerken of opslaan van materialen en goederen, of voor agrarische doeleinden. Een hoofdgebruiksfunctie kan onderverdeeld zijn in verschillende subgebruiksfuncties. De (sub)gebruiksfunctie van het te toetsen bouwplan is lichte industrie voor het bedrijfsmatig houden van dieren. Onder deze functie wordt verstaan: lichte industriefunctie waarin dieren als bedoeld in de bijlage bij het Besluit aanwijzing voor productie te houden dieren, worden gehouden. Gebouw A1 en B1 worden bij afdeling 2.9 en afdeling 2.10 uit het bouwbesluit getoetst aan de eisen voor bestaande bouw. 3.1 Afdeling 2.9 Beperking van het ontwikkelen van brand en rook De toe te passen materialen (in gebouw A2 en B2) in de zijde van een constructieonderdeel dat grenst aan de binnenlucht voldoet aan de brandklasse B en aan de rookklasse S2 conform artikel 2.67, beide bepaald volgens NEN-EN (Euroklassen). De toe te passen materialen in de zijde van een constructieonderdeel die grenst aan de buitenlucht voldoet aan de brandklasse D conform artikel 2.68, bepaald volgens NEN-EN (Euroklassen). De toe te passen materialen in gebouw A1 en B1 grenzend aan het binnenoppervlak voldoen minimaal aan brandklasse D en rookklasse s2 zoals beschreven in artikel De toe te passen materialen grenzend aan het buitenoppervlak voldoen minimaal aan brandklasse D zoals beschreven in artikel In deze artikelen staat dat de brand- en rookklasse moeten worden bepaald volgens NEN 6065 en NEN Afdeling 2.10 Beperking van uitbreiding van brand De maximale gebruiksoppervlakte van een brandcompartiment mag volgens artikel 2.83 niet meer zijn dan m². Het brandcompartiment A1/A2 heeft een gebruiksoppervlakte van m². Brandcompartiment B1/B2 en A1 heeft een gebruiksoppervlak van m². Hierdoor wordt niet voldaan aan de eis van artikel Artikel 1.3 Gelijkwaardigheid bepaling geeft de mogelijkheid om de gelijkwaardigheid aan te tonen. De veiligheidsregio Zuid Holland Zuid geeft aan dat de gelijkwaardigheid aangetoond kan worden met een vuurlastberekening opgesteld conform methode Beheersbaarheid van Brand 2007 (BvB 2007). Deze vuurlastberekening is in bijlage I en II weergegeven. Voor dit bouwplan wordt gekozen voor maatregelenpakket 1 uit BvB Hier wordt gekozen voor een zogenoemd afbrandscenario. Voor een brandcompartiment met een gebruiksoppervlakte van meer dan m² geldt een minimale weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag (WBDBO) van 60 minuten. Uit de vuurlastberekening in bijlage I en II blijkt dat de brandcompartimenten voldoen aan de maximale grootte en maximale vuurlast. 7 Agra-Matic B.V.

9 De gebruiksoppervlakte van brandcompartiment A1/A2 bedraagt m². Volgens de vuurlastberekening mag de maximaal toegestane gebruiksoppervlakte m² zijn. De gebruiksoppervlakte van brandcompartiment B1/B2 en A1 bedraagt m². Volgens de vuurlastberekening mag de maximaal toegestane gebruiksoppervlakte m² zijn. De techniekruimte wordt voorzien van een 60 minuten brandwerende schil. Deze schil zorgt ervoor dat de brand die hier kan ontstaan voor een tijdsduur van 60 minuten binnen deze ruimte blijft. De openingen en doorvoeren mogen geen afbreuk doen aan de brandwerendheid. Met de gestelde eis aan de brandwerendheid wordt de brandwerendheid vanuit de techniekruimte bedoeld. De meterkast is gesitueerd in gebouw A1 in de bedieningsruimte. In paragraaf 2.1 zijn de belendingen van het brandcompartiment beschreven. In bijlage III zijn de stralingsberekeningen van de brandcompartimenten op de belendingen bijgevoegd. Het bouwplan voldoet aan de eisen zoals beschreven in artikel 2.84 en 1.3 Gelijkwaardigheidsbepaling. 3.3 Afdeling 2.11 Verdere beperking van uitbreiding van brand en beperking van verspreiding van rook Volgens artikel 2.92 wordt een brandcompartiment onderverdeeld in één of meer subbrandcompartimenten. Een subbrandcompartiment kan de totale vloeroppervlakte van het brandcompartiment beslaan. De oppervlakte van het subbrandcompartiment is gelijk aan het brandcompartiment. In de brandcompartimenten is geen verdeling in subbrandcompartimenten. 3.4 Afdeling 2.12 Vluchtroutes Er zijn meerdere manieren om de loopafstand voor het ontvluchten van een brandcompartiment te bepalen. In Bouwbesluit 2012 wordt gesproken over loopafstand en gecorrigeerde loopafstand. De loopafstand van een vluchtroute is de werkelijk af te leggen lengte vanuit het brandcompartiment tot aan de uitgang van het subbrandcompartiment. De gecorrigeerde loopafstand van een vluchtroute is de afstand, gemeten langs een denkbeeldige kortst realiseerbare lijn tussen een punt in het subbrandcompartiment en de uitgang van dat subbrandcompartiment. De maximale gecorrigeerde loopafstand binnen het gebouw mag 40 meter zijn. De werkelijke loopafstand mag maximaal 60 meter zijn. De indeling van het gebouw is bekend, een toetsing aan de gecorrigeerde loopafstand is hier dan ook niet noodzakelijk. De maximale werkelijke loopafstand in de nieuwbouw is niet meer dan 60 meter. Hiermee wordt voldaan aan artikel van Bouwbesluit Voor de bestaande bouw wordt eveneens voldaan aan de in het bouwbesluit gestelde maximale loopafstand van 75 meter. 3.5 Afdeling 6.1 Verlichting, nieuwbouw en bestaande bouw Er is geen noodverlichting nodig bij een lichte industriefunctie. 8 Agra-Matic B.V.

10 3.6 Afdeling 6.6 Vluchten bij brand, nieuwbouw en bestaande bouw De deuren in de vluchtroutes zijn draaideuren. Een nooddeur kan geen schuifdeur zijn. Aan de buitenzijde grenzende zijde van een nooddeur of nooduitgang dient het opschrift <<nooddeur vrijhouden>> of <<nooduitgang>> te zijn aangebracht. Dit opschrift voldoet aan de eisen voor aanvullende tekens NEN De deuren in de inwendige scheidingsconstructie waar een wbdbo-eis voor geldt, moeten zelfsluitend uitgevoerd zijn. Aangezien een aantal loopdeuren om praktische redenen dagelijks worden gebruikt, hoeft hier geen aanduiding <<nooddeur vrijhouden>> of <<nooduitgang>> aangebracht te worden. Op tekening zijn bordjes weergegeven met de tekst: <<nooduitgang vrijhouden>> waar dit wel noodzakelijk is. Hiermee wordt voldaan aan artikel 6.25 en Afdeling 6.7 Bestrijden van brand, nieuwbouw en bestaande bouw Voor een doeltreffende inzet van de brandweer is een toereikende bluswatervoorziening nodig. In artikel 6.30 van Bouwbesluit 2012 is voorgeschreven dat elk bouwwerk een bluswatervoorziening moet hebben, tenzij dit naar het oordeel van het bevoegd gezag niet nodig is. Deze bluswatervoorziening hoeft niet op het eigen terrein te liggen als er een toereikende openbare voorziening in de nabijheid aanwezig is. Wanneer de afstand tot en de capaciteit van de openbare bluswatervoorziening niet afdoende is zal een bluswatervoorziening op het perceel aangelegd moeten worden. De afstand tot de openbare bluswatervoorziening is aanzienlijk. Er kan gebruik gemaakt worden van de oppervlaktewater dat ten zuiden langs hert terrein loopt. Hierdoor wordt voldaan aan artikel 6.30 van Bouwbesluit Verspreid over de inrichting worden blustoestellen aangebracht conform artikel 6.31 van Bouwbesluit Het is te adviseren om, waar mogelijk, blustoestellen met blusschuim toe te passen. Conform artikel 6.27 van Bouwbesluit 2012 hoeven bij de gebruiksfunctie Lichte industrie geen brandslanghaspels te worden toegepast. 3.8 Afdeling 6.8 Bereikbaarheid voor hulpverleningsdiensten, nieuwbouw en bestaande bouw Het bouwwerk dient goed bereikbaar te zijn vanaf de openbare weg. Voor een bouwwerk met een lichte industriefunctie, uitsluitend voor het telen, kweken of opslaan van gewassen of daarmee vergelijkbare producten ligt dit anders. Wanneer de permanente vuurlast in dit gebouw niet boven de 150 MJ/m² komt, is een verbindingsweg voor voertuigen van de brandweer en andere hulpverleningsdiensten niet verplicht. Gezien de ligging van het bouwwerk tot de openbare weg en de ligging van de erf verharding wordt hier voldaan aan artikel Wanneer een verbindingsweg noodzakelijk is, zie voorgaande artikel, is tevens een opstelplaats voor de brandweer noodzakelijk. Op tekening is de opstelplaats weergegeven. Hiermee wordt voldaan aan artikel Agra-Matic B.V.

11 3.9 Afdeling 7.1 Voorkomen van brandgevaar en ontwikkeling van brand, nieuwbouw en bestaande bouw Roken en open vuur is verboden in een ruimte bestemd voor de opslag van brandgevaarlijke stoffen, bij het verrichten van handelingen die het uitstromen hiervan kunnen veroorzaken en bij het vullen van een brandstofreservoir voor brandgevaarlijke stoffen. Het verbod hierop wordt goed zichtbaar aangegeven door een gestandaardiseerd symbool conform NEN Afdeling 7.2 Veilig vluchten bij brand, nieuwbouw en bestaande bouw De deuren in de vluchtroute moeten van binnenuit zonder hulpmiddel kunnen worden geopend. Op tekening zijn de deuren aangegeven. Hiermee wordt voldaan aan artikel Agra-Matic B.V.

12 4 Conclusie Het bouwplan betreft de nieuwbouw van agrarische bedrijfsgebouwen aangeduid met A2 en B2. De bestaande gebouwen A1 en B1 zijn niet beschreven in dit rapport. Deze gebouwen behoren wel tot de brandcompartimenten. Het bouwplan valt onder gebruiksfunctie lichte industrie voor het bedrijfsmatig houden van dieren. De nieuwbouw met de bestaande bouw worden opgedeeld in twee brandcompartimenten. Gebouw A2 en gebouw A1 vanaf as1 t/m as 10 worden gezien als één brandcompartiment en gebouw B1/B2 en gebouwa1 vanaf as 10 t/m as 14 worden gezien als één brandcompartiment. De bestaande gebouw binnen het brandcompartiment worden bij afdeling 2.9 en afdeling 2.10 uit het bouwbesluit getoetst aan de eisen voor bestaande bouw. De toe te passen materialen in constructieonderdelen die grenzen aan de binnen en buitenlucht voldoen aan brandklasse en rookklasse zoals beschreven in artikel 2.67 en 2.68 van het bouwbesluit; Brandcompartiment A1/A2 heeft een gebruiksoppervlakte van m². Het gebruiksoppervlak van brandcompartiment B1/B2 en A1 heeft een oppervlakte van m². Beide brandcompartimenten voldoen hiermee niet aan artikel 2.83; Maximaal toegestane gebruiksoppervlakte van brandcompartiment A1/A2 conform de uitkomst van de vuurlastberekening is m²; De variabele vuurlast bedraagt kg vurenhout voor brandcompartiment A1/A2 De permanente vuurlast bedraagt kg vurenhout voor brandcompartiment A1/A2 De totale vuurlast bedraagt kg vurenhout voor brandcompartiment A1/A2 en blijft onder de maximaal toegestane kg vurenhout. De maatgevende vuurlast bedraagt kg vurenhout voor brandcompartiment A1/A2. Dit resulteert in een maatgevende vuurlast per m² van 54 kg. Maximaal toegestane gebruiksoppervlakte van brandcompartiment B1/B2 en A1 conform de uitkomst van de vuurlastberekening is m²; De variabele vuurlast bedraagt kg vurenhout voor brandcompartiment B1/B2 en A1 De permanente vuurlast bedraagt kg vurenhout voor brandcompartiment B1/B2 en A1 De totale vuurlast bedraagt kg vurenhout voor brandcompartiment B1/B2 en A1 en blijft onder de maximaal toegestane kg vurenhout. De maatgevende vuurlast bedraagt kg vurenhout voor brandcompartiment B1/B2 en A1. Dit resulteert in een maatgevende vuurlast per m² van 62 kg. De maximale werkelijke loopafstand in de brandcompartimenten is minder dan 60 meter voor de nieuwbouw en < 75 meter voor de bestaande bouw. Verspreid over de inrichting worden blustoestellen aangebracht. Er worden eisen gesteld aan de gevels: Er worden geen eisen gesteld aan de verschillende gevels met uitzondering van de volgende gevels of geveldelen: De oostgevel van gebouw A2 tussen as 10 en as 14. Hier dient in een weerstand van 60 minuten te worden voorzien. De constructie van de brandscheiding mag niet voortijdig bezwijken. De scheidingswand op as 10 in gebouw A1. Dit is een bestaande brandscheiding die in de gevraagde weerstand voorziet. 11 Agra-Matic B.V.

13 De noordgevel van de uitbouw achter gebouw A2. Deze gevel dient in een weerstand van 60 minuten te voorzien. Het bouwplan voldoet aan de eisen van Bouwbesluit 2012 met betrekking tot de brandveiligheidsaspecten met uitzondering van artikel Artikel 1.3 Gelijkwaardigheid bepaling geeft de mogelijkheid om de gelijkwaardigheid aan te tonen. Door middel van het toepassen van Methode Beheersbaarheid van Brand 2007 (vuurlastberekening) kan de gelijkwaardigheid worden aangetoond ten aanzien van het overschrijden van de maximale omvang van het brandcompartiment. Er is gekozen voor maatregelpakket 1 uit de Methode Beheersbaarheid van Brand Dit houd in dat er wordt gekozen voor een afbrandscenario. 12 Agra-Matic B.V.

14 Bijlage I Vuurlastberekening brandcompartiment A1/A2 Samenvatting resultaten compartimentering max. toegestane gebruiksoppvl. Brandcompartiment volgens "Beheersbaarheid van Brand 2007" zie blad 2 en m² oppervlakte brandcompartiment (gebruiksoppervlakte) m² variabele vuurlast in kg vurenhout kg vurenhout permanente vuurlast in kg vurenhout kg vurenhout onvoorzien 10% kg vurenhout totale vuurlast in kg vurenhout kg vurenhout maatgevende vuurlast in kg vurenhout kg vurenhout maatgevende vuurlast per m ² 54 kg vurenhout Brandveiligheid H.C. Vink, Lekdijk 69 te Langerak. bouwlocatie: Melkweg 6 te Langerak. 13 Agra-Matic 2015

15 Toe te passen materialen PERMANENTE VUURLAST niet brandbaar brandbaar VARIABELE VUURLAST niet brandbaar brandbaar onderdeel materiaal materiaal onderdeel materiaal materiaal stalinrichting staal kunststof (pvc) onderbouw fundering, vloeren, kelders beton HWA pvc electra norm 50 MJ per m² metaal kunststof roosters beton kunststof voederapparatuur voertransport pvc kopgevels gevel prefab beton isolatie motoren 2,0 kw NIBRA-norm topgevel staal isolatie voerbakken metaal kunststof regelwerk staal voerdosator kunststof valpijp pvc zijgevels gevel prefab beton isolatie metaal isolatie drinksysteem leidingen pvc luchtinlaat metaal kunststof nippels metaal lichtstraat polycarbonaat tussenschotten multiplex mestgassen gas onder lage druk binnenmuren prefab beton kunststof (pvc) levende have Bij BvB niet meerekenen in de vuurlast kap dakbedekking staal isolatie voeders voeders in stal mineralen en water organische droge stof spanten staal gordingen staal ventilatoren/meetwaaiers kunststof plafond glaswolisolatie kunststof regelwerk plafond vurenhout overing computer NIBRA-norm luchtkanaal staal isolatie hygienemateriaal kleding kilgoot staal isolatie opslag kunststof pvc overige deuren kunststof (pvc) vurenhout pallets kantoor computer bureau+ stoel tafel tafel + stoelen Brandveiligheid H.C. Vink, Lekdijk 69 te Langerak. bouwlocatie: Melkweg 6 te Langerak. 14 Agra-Matic 2015

16 Berekening permanente vuurlast volgens Methode Beheersbaarheid van Brand 2007 gewicht hoeveelheid verbrandings permanente vuurlast eenheid in oppvl kg brandbare brandbare kg waarde vuurlast l of b h stuk / kg brandbaar inhoud massa per massa of MJ per totaal maatgevend onderdeel aantal m/ m²/ m³ materiaal aantal eenheid totaal stuk kg of stuk q % qm qm onderbouw fundering, vloeren, kelders HWA 320 m pvc 30% 320,0 0,6 192 kg 19 3,65 3 0,09 GJ roosters 718 m² kunststof 718,0 10, kg , ,18 GJ kopgevels gevel 103,5 0,06 3,50 m³ isolatie 21,7 30,0 652 kg 30 19, ,46 GJ topgevel 103,5 0,06 2,75 m³ isolatie 17,1 30,0 512 kg 30 15, ,07 GJ regelwerk zijgevels gevel 271 0,06 2,20 m³ isolatie 35,8 30, kg 30 32, ,76 GJ 221 0,06 1,00 m³ isolatie 13,3 30,0 398 kg 30 11, ,51 GJ luchtinlaat 42 st kunststof 42,0 5,0 210 kg 43 9,03 0 0,00 GJ lichtstraat 170 m² polycarbonaat 170,0 12, kg 19 38, ,14 GJ tussenschotten 32 0,02 1,00 m³ multiplex 0,6 700,0 403 kg 19 7, ,66 GJ binnenmuren 873 m² kunststof (pvc) 873,0 12, kg , ,53 GJ kap dakbedekking ,5 0,05 m³ isolatie 269,8 30, kg , ,14 GJ spanten gordingen plafond 1426 m² kunststof 1426,0 0,7 998 kg 43 42, ,05 GJ regelwerk plafond ,04 0,20 m³ vurenhout 9,5 580, kg , ,38 GJ luchtkanaal 52 12,50 0,10 m³ isolatie 65,0 30, kg 30 58, ,95 GJ kilgoot 53 2,50 0,10 m³ isolatie 13,3 30,0 398 kg 30 11,93 0 0,00 GJ overige deuren 30 st kunststof (pvc) 30,0 55, kg 19 31, ,41 GJ subtotaal permanente vuurlast GJ Brandveiligheid H.C. Vink, Lekdijk 69 te Langerak. bouwlocatie: Melkweg 6 te Langerak. 15 Agra-Matic 2015

17 Berekening variabele vuurlast volgens Methode Beheersbaarheid van Brand 2007 gewicht hoeveelheid verbrandings variabele vuurlast eenheid in oppvl kg brandbare brandbare kg waarde vuurlast (GJ) l of b h stuk / kg brandbaar inhoud massa per massa of MJ per totaal maatgevend onderdeel aantal m/ m²/ m³ materiaal aantal eenheid totaal st m², kg of stuk q % qm qm stalinrichting 803 m² kunststof (pvc) 803,0 12, kg , ,48 GJ electra m² kunststof 5231, m² , ,69 GJ voederapparatuur voertransport 1400 m pvc 1400,0 0,4 560 kg 19 10, ,34 GJ motoren 2,0 kw 5 st NIBRA-norm 5,0 5 st 19,6 0, ,04 GJ voerbakken 152 st kunststof 152,0 2,0 304 kg 43 13, ,07 GJ voerdosator 2044 st kunststof 2044,0 1, kg 43 87,89 8 7,03 GJ valpijp 5110 m pvc 5110,0 0, kg 19 48,55 8 3,88 GJ drinksysteem leidingen 6510 m pvc 6510,0 0, kg 19 24, ,70 GJ nippels mestgassen 3900 m³ gas onder lage druk 3900, m³ , ,68 GJ levende have Bij BvB niet meerekenen in de vuurlast voeders voeders in stal 5,5 ton organische droge stof 5,5 1000, kg 14 77, ,70 GJ ventilatoren/meetwaaiers 15 st kunststof 15,0 50,0 750 kg 43 32, ,90 GJ overing computer 8 st NIBRA-norm 8,0 8 st 215 1, ,08 GJ hygienemateriaal 50 kg kleding 50,0 50 kg 19 0,95 0 0,00 GJ opslag 250 kg kunststof 250,0 250 kg 43 10, ,69 GJ 250 kg pvc 250,0 250 kg 19 4, ,19 GJ 250 kg vurenhout 250,0 250 kg 19 4, ,19 GJ 25 st pallets 25,0 25 st , ,62 GJ kantoor 5 st computer 5,0 5 st 215 1,08 0 0,00 GJ 2 st bureau+ stoel 2,0 2 st 475 0,95 0 0,00 GJ 2 st tafel 2,0 2 st 689 1,38 0 0,00 GJ GJ Brandveiligheid H.C. Vink, Lekdijk 69 te Langerak. bouwlocatie: Melkweg 6 te Langerak. 16 Agra-Matic 2015

18 Berekening maximaal toegestane compartimentsgrootte volgens methode Beheersbaarheid van Brand 2007 berekening compartimentsgroottte totaal q vuurlast maatgevend qm NB: in het gebouw aanwezige dieren behoeven overeenkomstig subtotaal variabele vuurlast GJ maatregelenpakket I van "Beheersbaarheid van Brand 2007" subtotaal permanente vuurlast GJ niet te worden meegerekend in de vuurbelasting. onvoorzien 10% GJ totale vuurlast vloeroppervlak GJ m² gemiddelde vuurbelasting ( q ) idem in kg vurenhout toelaatbaar vloeroppervlakvan een brandcompartiment maatgevende vuurlast (qm) 1024 MJ/m² ( A max ) volgens "Beheersbaarheid van Brand 2007" wordt berekend maatgevende vuurlast (qm) in kg vurenhout 54 kg met formule: A max x q x M Amax = maximale oppervlakte brandcompartiment M = gelijk aan 1 bij toepassen maatregelenpakket I 1,00 q = gemiddelde vuurbelasting in kg vurenhout / m² = maximale vuurlast in brandcompartiment bij Maatregelenpakket I maximaal toegestane compartimentsgrootte M = 1 bij toepasen maatregelenpakket I Amax = / ( 23 x 1,00 ) = m² compartimentsgrootte aanvraag 5231 m² de aanvraag voldoet aan de maximaal toegestane compartimentsgrootte volgens "Beheersbaarheid van Brand 2007" variabele vuurlast in kg vurenhout /19= kg Vh permanente vuurlast in kg vurenhout /19= kg Vh ** De berekende eis aan de brandwerendheid in de gevel wordt afgerond op een standaardgetal. De afronding geschiedt in principe omhoog wanneer de berekende waarde overtuigend (orde van groote: 2 minuten of meer) boven het midden van twee standaard waarden uitkomt. Bron: pag 67 Beheersbaarheid van Brandveiligheid H.C. Vink, Lekdijk 69 te Langerak. bouwlocatie: Melkweg 6 te Langerak. 17 Agra-Matic 2015

19 Bijlage II Vuurlastberekening brandcompartiment B1/B2 en A1 Samenvatting resultaten compartimentering max. toegestane gebruiksoppvl. Brandcompartiment volgens "Beheersbaarheid van Brand 2007" zie blad 2 en m² oppervlakte brandcompartiment (gebruiksoppervlakte) m² variabele vuurlast in kg vurenhout kg vurenhout permanente vuurlast in kg vurenhout kg vurenhout onvoorzien 10% kg vurenhout totale vuurlast in kg vurenhout kg vurenhout maatgevende vuurlast in kg vurenhout kg vurenhout maatgevende vuurlast per m ² 62 kg vurenhout Brandveiligheid H.C. Vink, Lekdijk 69 te Langerak. bouwlocatie: Melkweg 6 te Langerak. 18 Agra-Matic 2015

20 Toe te passen materialen PERMANENTE VUURLAST niet brandbaar brandbaar VARIABELE VUURLAST niet brandbaar brandbaar onderdeel materiaal materiaal onderdeel materiaal materiaal stalinrichting staal kunststof (pvc) onderbouw fundering, vloeren, kelders beton HWA pvc electra norm 50 MJ per m² metaal kunststof roosters beton kunststof voederapparatuur voertransport pvc kopgevels gevel prefab beton isolatie motoren 2,0 kw NIBRA-norm topgevel staal isolatie voerbakken metaal kunststof regelwerk staal voerdosator kunststof valpijp pvc zijgevels gevel prefab beton isolatie metaal isolatie drinksysteem leidingen pvc luchtinlaat metaal kunststof nippels metaal lichtstraat polycarbonaat tussenschotten multiplex mestgassen gas onder lage druk binnenmuren prefab beton kunststof (pvc) levende have Bij BvB niet meerekenen in de vuurlast kap dakbedekking staal isolatie voeders voeders in stal mineralen en water organische droge stof spanten staal gordingen staal ventilatoren/meetwaaiers kunststof plafond glaswolisolatie kunststof regelwerk plafond vurenhout overig computer NIBRA-norm luchtkanaal staal isolatie hygienemateriaal kleding kilgoot staal isolatie opslag kunststof pvc overige deuren kunststof (pvc) vurenhout luchtwasser metaal pvc pallets kunststof drukkamer metaal isolatie kunststof (pvc) luchtinlaat metaal kunststof (pvc) regelwerk vurenhout Brandveiligheid H.C. Vink, Lekdijk 69 te Langerak. bouwlocatie: Melkweg 6 te Langerak. 19 Agra-Matic 2015

21 Berekening permanente vuurlast volgens Methode Beheersbaarheid van Brand 2007 gewicht hoeveelheid verbrandings permanente vuurlast eenheid in oppvl kg brandbare brandbare kg waarde vuurlast l of b h stuk / kg brandbaar inhoud massa per massa of MJ per totaal maatgevend onderdeel aantal m/ m²/ m³ materiaal aantal eenheid totaal stuk kg of stuk q % qm qm onderbouw fundering, vloeren, kelders HWA 200 m pvc 30% 200,0 0,6 120 kg 19 2, ,96 GJ roosters 3782 m² kunststof 3782,0 10, kg , ,59 GJ kopgevels gevel 174 0,06 3,50 m³ isolatie 36,5 30, kg 30 32, ,95 GJ topgevel 174 0,06 2,75 m³ isolatie 28,7 30,0 861 kg 30 25, ,10 GJ regelwerk zijgevels gevel 218 0,06 2,20 m³ isolatie 28,8 30,0 863 kg 30 25, ,44 GJ 218 0,06 1,00 m³ isolatie 13,1 30,0 392 kg 30 11, ,47 GJ luchtinlaat 0 st kunststof 0,0 5,0 0 kg 43 0,00 0 0,00 GJ lichtstraat 78 m² polycarbonaat 78,0 12,0 936 kg 19 17, ,22 GJ tussenschotten 130 0,02 1,00 m³ multiplex 2,3 700, kg 19 31, ,89 GJ binnenmuren 2168 m² kunststof (pvc) 2168,0 12, kg , ,52 GJ kap dakbedekking ,5 0,05 m³ isolatie 266,3 30, kg , ,32 GJ spanten gordingen plafond 4654 m² kunststof 4654,0 0, kg , ,01 GJ regelwerk plafond ,03 0,20 m³ vurenhout 24,2 580, kg , ,04 GJ luchtkanaal ,00 0,10 m³ isolatie 174,0 30, kg , ,11 GJ kilgoot 54 2,50 0,10 m³ isolatie 13,5 30,0 405 kg 30 12,15 0 0,00 GJ overige deuren 27 st kunststof (pvc) 27,0 55, kg 19 28,22 0 0,00 GJ luchtwasser 1000 kg pvc 1000,0 1, kg 19 19,00 0 0,00 GJ 1250 kg kunststof 1250,0 1, kg 43 53,75 0 0,00 GJ drukkamer 60 0,06 6,00 m³ isolatie 21,6 30,0 648 kg 30 19,44 0 0,00 GJ 360 m² kunststof (pvc) 360,0 12, kg 19 82,08 0 0,00 GJ luchtinlaat 48 m² kunststof (pvc) 48,0 12,0 576 kg 19 10, ,06 GJ 180 0,07 0,25 m³ vurenhout 3,2 580, kg 19 34, ,72 GJ subtotaal permanente vuurlast GJ Brandveiligheid H.C. Vink, Lekdijk 69 te Langerak. bouwlocatie: Melkweg 6 te Langerak. 20 Agra-Matic 2015

22 Berekening variabele vuurlast volgens Methode Beheersbaarheid van Brand 2007 gewicht hoeveelheid verbrandings variabele vuurlast eenheid in oppvl kg brandbare brandbare kg waarde vuurlast (GJ) l of b h stuk / kg brandbaar inhoud massa per massa of MJ per totaal maatgevend onderdeel aantal m/ m²/ m³ materiaal aantal eenheid totaal st m², kg of stuk q % qm qm stalinrichting 2086 m² kunststof (pvc) 2086,0 12, kg , ,66 GJ electra m² kunststof 5084, m² , ,82 GJ voederapparatuur voertransport 1400 m pvc 1400,0 0,4 560 kg 19 10, ,70 GJ motoren 2,0 kw 5 st NIBRA-norm 5,0 5 st 19,6 0,10 0 0,00 GJ voerbakken 244 st kunststof 244,0 15, kg , ,38 GJ voerdosator 144 st kunststof 144,0 1,0 144 kg 43 6,19 0 0,00 GJ valpijp 1580 m pvc 1580,0 0,5 790 kg 19 15, ,50 GJ drinksysteem leidingen 2980 m pvc 2980,0 0,2 596 kg 19 11, ,40 GJ nippels mestgassen 1300 m³ gas onder lage druk 1300, m³ 36 46, ,78 GJ levende have Bij BvB niet meerekenen in de vuurlast voeders voeders in stal 12 ton organische droge stof 12,0 1000, kg , ,20 GJ ventilatoren/meetwaaiers 41 st kunststof 41,0 50, kg 43 88, ,38 GJ overig computer 22 st NIBRA-norm 22,0 22 st 215 4,73 0 0,00 GJ hygienemateriaal 50 kg kleding 50,0 50 kg 19 0,95 0 0,00 GJ opslag 250 kg kunststof 250,0 250 kg 43 10,75 0 0,00 GJ 250 kg pvc 250,0 250 kg 19 4,75 0 0,00 GJ 250 kg vurenhout 250,0 250 kg 19 4,75 0 0,00 GJ 25 st pallets 25,0 25 st ,48 0 0,00 GJ GJ Brandveiligheid H.C. Vink, Lekdijk 69 te Langerak. bouwlocatie: Melkweg 6 te Langerak. 21 Agra-Matic 2015

23 Berekening maximaal toegestane compartimentsgrootte volgens methode Beheersbaarheid van Brand 2007 berekening compartimentsgroottte totaal q vuurlast maatgevend qm NB: in het gebouw aanwezige dieren behoeven overeenkomstig subtotaal variabele vuurlast GJ maatregelenpakket I van "Beheersbaarheid van Brand 2007" subtotaal permanente vuurlast GJ niet te worden meegerekend in de vuurbelasting. onvoorzien 10% GJ totale vuurlast vloeroppervlak GJ m² gemiddelde vuurbelasting ( q ) idem in kg vurenhout toelaatbaar vloeroppervlakvan een brandcompartiment maatgevende vuurlast (qm) 1182 MJ/m² ( A max ) volgens "Beheersbaarheid van Brand 2007" wordt berekend maatgevende vuurlast (qm) in kg vurenhout 62 kg met formule: A max x q x M Amax = maximale oppervlakte brandcompartiment M = gelijk aan 1 bij toepassen maatregelenpakket I 1,00 q = gemiddelde vuurbelasting in kg vurenhout / m² = maximale vuurlast in brandcompartiment bij Maatregelenpakket I maximaal toegestane compartimentsgrootte M = 1 bij toepasen maatregelenpakket I Amax = / ( 53 x 1,00 ) = 5674 m² compartimentsgrootte aanvraag 5084 m² de aanvraag voldoet aan de maximaal toegestane compartimentsgrootte volgens "Beheersbaarheid van Brand 2007" variabele vuurlast in kg vurenhout /19= kg Vh permanente vuurlast in kg vurenhout /19= kg Vh ** De berekende eis aan de brandwerendheid in de gevel wordt afgerond op een standaardgetal. De afronding geschiedt in principe omhoog wanneer de berekende waarde overtuigend (orde van groote: 2 minuten of meer) boven het midden van twee standaard waarden uitkomt. Bron: pag 67 Beheersbaarheid van Brandveiligheid H.C. Vink, Lekdijk 69 te Langerak. bouwlocatie: Melkweg 6 te Langerak. 22 Agra-Matic 2015

24 Bijlage III Eisen aan gevels en wanden Onderzocht wordt, of er door straling overslag van brand kan optreden. In dit rapport wordt de straling en de daarvan af te leiden bijdrage aan de WBDBO bepaald volgens de vereenvoudigde berekeningswijze welke staat in hoofdstuk 5 van de methode Beheersbaarheid van Brand Straling van noordgevel gebouw A2 De noordgevel van gebouw A2 heeft een gemiddelde hoogte van 6,32 meter. De totale breedte van de noordgevel is 34,7 meter. De afstand tot de belending bedraagt 10 meter. Deze belending bestaat uit gebouw B2. In onderstaande afbeelding is de warmtestraling berekend tegenover een stralende gevel en is weergegeven welke bijdrage de afstand levert. De straling op de gevel van de belending bedraagt 12,8 kw/m². De afstand heeft volgens de berekening in bovenstaande afbeelding een bijdrage van 96 minuten. Hierbij wordt aan de eis van ten minste 60 minuten conform het bouwbesluit en de vuurlastberekening voldaan. Aan de noordgevel van gebouw A2 worden geen eisen gesteld met betrekking tot branddoorslag en brandoverslag. Het luchtkanaal vanuit gebouw A2 loopt door naar gebouw B2. In het luchtkanaal ter hoogte van de zuidgevel van gebouw B2 komt een brandwerende voorziening. De brandscheiding in het ventilatiekanaal bestaat uit meerdere brandwerende deuren naast elkaar. De deuren sluiten automatisch bij detectie van brand. De eerste vier meter van de zijgevels en onderzijde van het luchtkanaal, gezien vanaf de zuidgevel van gebouw B2, wordt 60 minuten brandwerend uitgevoerd. 23 Agra-Matic B.V.

25 Straling van noordgevel gebouw A2 De noordgevel van de uitbouw achter gebouw A2 heeft een gemiddelde hoogte van 3,55 meter. De totale breedte van de uitbouw is 21 meter. De afstand tot de belending bedraagt 6,8 meter. Deze belending bestaat uit gebouw B2. In onderstaande afbeelding is de warmtestraling berekend tegenover een stralende gevel en is weergegeven welke bijdrage de afstand levert. De straling op de gevel van de belending bedraagt 10,5 kw/m². De afstand heeft volgens de berekening in bovenstaande afbeelding een bijdrage van 134 minuten. Hierbij wordt aan de eis van ten minste 60 minuten conform het bouwbesluit en de vuurlastberekening voldaan. Aan de noordgevel van de uitbouw van gebouw A2 worden geen eisen gesteld met betrekking tot branddoorslag en brandoverslag. 24 Agra-Matic B.V.

26 Straling van oostgevel gebouw A2 De oostgevel van gebouw A2 is de scheidingswand met gebouw A1 (as 10 t/m as 14) en heeft een gemiddelde hoogte van 3,55 meter. De breedte van deze gevel is 24,5 meter. De afstand tot de belending bedraagt 0 meter. In onderstaande afbeelding is de warmtestraling berekend tegenover een stralende gevel en is weergegeven welke bijdrage de afstand levert. De straling op de gevel van de belending bedraagt 45,0 kw/m². De afstand heeft volgens de berekening in bovenstaande afbeelding een bijdrage van 0 minuten. Hierbij kan niet aan de eis van ten minste 60 minuten conform het bouwbesluit en de vuurlastberekening worden voldaan. De scheidingswand tussen gebouw A2 en A1 zoals hierboven beschreven wordt 60 minuten brandwerend opgetrokken. De openingen en doorvoeren in deze gevel worden voldoende brandwerend en waar nodig zelfsluitend uitgevoerd. De constructie van deze brandscheiding dient zodanig opgetrokken te worden dat deze bij een eventuele brand niet vroegtijdig bezwijkt. Bij de aansluiting van het dakvlak aan de brandscheiding mag geen doorslag van brand plaats vinden. Brandoverslag moet hier zo goed als mogelijk worden beperkt. 25 Agra-Matic B.V.

27 Straling van noordgevel gebouw A1 (as 10) De gevel op as 10 van gebouw A1 is de scheidingswand met het achterliggende brandcompartiment en heeft een gemiddelde hoogte van 6,32 meter. De breedte van deze gevel is 34,7 meter. De afstand tot de belending bedraagt 0 meter. In onderstaande afbeelding is de warmtestraling berekend tegenover een stralende gevel en is weergegeven welke bijdrage de afstand levert. De straling op de gevel van de belending bedraagt 45 kw/m². De afstand heeft volgens de berekening in bovenstaande afbeelding een bijdrage van 0 minuten. Hierbij kan niet aan de eis van ten minste 60 minuten conform het bouwbesluit en de vuurlastberekening worden voldaan. Deze scheidingswand is de bestaande brandscheiding in gebouw A1 en is 60 minuten brandwerend opgetrokken. De openingen en doorvoeren in deze gevel zijn voldoende brandwerend en waar nodig zelfsluitend uitgevoerd. De constructie van deze brandscheiding is zodanig opgetrokken dat deze bij een eventuele brand niet vroegtijdig bezwijkt. Bij de aansluiting van het dakvlak zijn voorzieningen getroffen. 26 Agra-Matic B.V.

28 Straling van oostgevel gebouw A1 De oostgevel van gebouw A1 heeft een gemiddelde hoogte van 3,55 meter. De totale breedte van deze gevel is 65,9 meter. De afstand tot de belending bedraagt 11,6 meter. De belending bestaat uit de spiegelsymmetrische benadering. De perceelgrens aan deze zijde ligt op een afstand van 5,8 meter van gebouw A1. In onderstaande afbeelding is de warmtestraling berekend tegenover een stralende gevel en is weergegeven welke bijdrage de afstand levert. De straling op de gevel van de belending bedraagt 6,7 kw/m². De afstand heeft volgens de berekening in bovenstaande afbeelding een bijdrage van 196 minuten. Hierbij wordt aan de eis van ten minste 60 minuten conform het bouwbesluit en de vuurlastberekening voldaan. Aan de oostgevel van gebouw A1 tot aan as 10 worden geen eisen gesteld met betrekking tot branddoorslag en brandoverslag. 27 Agra-Matic B.V.

29 Straling van zuidgevel gebouw A1 De zuidgevel van gebouw A1 heeft een gemiddelde hoogte van 6,32 meter. De totale breedte van deze gevel is 13,8 meter. De afstand tot de belending bedraagt 10,2 meter. De belending bestaat uit de woning. In onderstaande afbeelding is de warmtestraling berekend tegenover een stralende gevel en is weergegeven welke bijdrage de afstand levert. De straling op de gevel van de belending bedraagt 8,9 kw/m². De afstand heeft volgens de berekening in bovenstaande afbeelding een bijdrage van 160 minuten. Hierbij wordt aan de eis van ten minste 60 minuten conform het bouwbesluit en de vuurlastberekening voldaan. Aan de zuidgevel van gebouw A1 worden geen gesteld met betrekking tot branddoorslag en brandoverslag. De scheidende wand op as A2 tussen de voorbouw en de stal is 60 minuten brandwerend uitgevoerd. Derhalve is de stralingsberekening uitgevoerd vanaf de zuidzijde van het staldeel. Deze afstand is 10,2 meter. 28 Agra-Matic B.V.

30 Straling van westgevel gebouw A2 De westgevel van gebouw A2 heeft een gemiddelde hoogte van 3,55 meter. De totale breedte van deze gevel is 90,4 meter. De afstand tot de belending bedraagt 21,6 meter. De belending bestaat uit de spiegelsymmetrische benadering. De afstand van gebouw A2 tot de perceelgrens is 10,8 meter. In onderstaande afbeelding is de warmtestraling berekend tegenover een stralende gevel en is weergegeven welke bijdrage de afstand levert. De straling op de gevel van de belending bedraagt 3,6 kw/m². De afstand heeft volgens de berekening in bovenstaande afbeelding een bijdrage van 240 minuten. Hierbij wordt aan de eis van ten minste 60 minuten conform het bouwbesluit en de vuurlastberekening voldaan. Aan de westgevel van gebouw A2 worden geen eisen gesteld met betrekking tot branddoorslag en brandoverslag. 29 Agra-Matic B.V.

31 Straling van zuidgevel gebouw B2 De zuidgevel van gebouw B2 heeft een gemiddelde hoogte van 6,32 meter. De totale breedte van de zuidgevel is 34,7 meter. De afstand tot de belending bedraagt 10 meter. Deze belending bestaat uit gebouw A2. In onderstaande afbeelding is de warmtestraling berekend tegenover een stralende gevel en is weergegeven welke bijdrage de afstand levert. De straling op de gevel van de belending bedraagt 12,8 kw/m². De afstand heeft volgens de berekening in bovenstaande afbeelding een bijdrage van 96 minuten. Hierbij wordt aan de eis van ten minste 60 minuten conform het bouwbesluit en de vuurlastberekening voldaan. Aan de zuidgevel van gebouw B2 worden geen eisen gesteld met betrekking tot branddoorslag en brandoverslag. 30 Agra-Matic B.V.

32 Straling van zuidgevel gebouw B2 De zuidgevel van gebouw B2 heeft een gemiddelde hoogte van 6,32 meter. De totale breedte van de zuidgevel is 34,7 meter. De afstand tot de belending bedraagt 6,8 meter. Deze belending bestaat uit de uitbouw achter de noordgevel van gebouw A2. In onderstaande afbeelding is de warmtestraling berekend tegenover een stralende gevel en is weergegeven welke bijdrage de afstand levert. De straling op de gevel van de belending bedraagt 18,5 kw/m². De afstand heeft volgens de berekening in bovenstaande afbeelding een bijdrage van 0 minuten. Hierbij wordt niet aan de eis van ten minste 60 minuten conform het bouwbesluit en de vuurlastberekening voldaan. Aan de noordgevel van de uitbouw achter gebouw A2 wordt 60 minuten brandwerend uitgevoerd. De openingen en doorvoeren in de gevel worden voldoende brandwerend en daar waar nodig zelfsluitend uitgevoerd. 31 Agra-Matic B.V.

33 Straling van oostgevel gebouw B1 De oostgevel van gebouw B1 heeft een gemiddelde hoogte van 3,55 meter. De totale breedte van de oostgevel is 53,4 meter. De afstand tot de belending bedraagt 11,6 meter. Deze belending bestaat uit de spiegelsymmetrische benadering. De afstand tot de perceelgrens is 5,8 meter. In onderstaande afbeelding is de warmtestraling berekend tegenover een stralende gevel en is weergegeven welke bijdrage de afstand levert. De straling op de gevel van de belending bedraagt 6,6 kw/m². De afstand heeft volgens de berekening in bovenstaande afbeelding een bijdrage van 197 minuten. Hierbij wordt aan de eis van ten minste 60 minuten conform het bouwbesluit en de vuurlastberekening voldaan. Aan de oostgevel van de gebouw B1 worden geen eisen gesteld met betrekking tot branddoorslag en brandoverslag. 32 Agra-Matic B.V.

34 Straling van westgevel B2 De westgevel van gebouw B2 heeft een gemiddelde hoogte van 3,55 meter. De totale breedte van de westgevel is 69,9 meter. De afstand tot de belending bedraagt 21,6 meter. Deze belending bestaat uit de spiegelsymmetrische benadering. De perceelgrens ligt op een afstand van 10,8 meter van het brandcompartiment. In onderstaande afbeelding is de warmtestraling berekend tegenover een stralende gevel en is weergegeven welke bijdrage de afstand levert. De straling op de gevel van de belending bedraagt 3,4 kw/m². De afstand heeft volgens de berekening in bovenstaande afbeelding een bijdrage van 240 minuten. Hierbij wordt aan de eis van ten minste 60 minuten conform het bouwbesluit en de vuurlastberekening voldaan. Aan de westgevel van gebouw B2 worden geen eisen gesteld met betrekking tot branddoorslag en brandoverslag. 33 Agra-Matic B.V.

stralend ontvangend vereiste bijdrage WBDBO vlak vlak gevel brandcompartiment

stralend ontvangend vereiste bijdrage WBDBO vlak vlak gevel brandcompartiment Bijlage I Vuurlastberekening compartimentering Samenvatting resultaten brandoverslag stralend ontvangend vereiste bijdrage WBDBO vlak vlak gevel brandcompartiment noordoostgevel spiegelsymm. 0 min brandcomp.

Nadere informatie

Brandveiligheidsaspecten

Brandveiligheidsaspecten Brandveiligheidsaspecten Agrarisch bedrijfsgebouw Datum: 20 januari 2014 Laatst gewijzigd 22 april 2014 Agra-Matic B.V. Postbus 396 6710 BJ Ede Tel. 0318-675 400 Fax. 0318-675 409 E-mail: info@agra-matic.nl

Nadere informatie

Brandveiligheidsaspecten

Brandveiligheidsaspecten Brandveiligheidsaspecten Agrarisch bedrijfsgebouw Datum: 23 april 2014 Laatst gewijzigd: 20 oktober 2014 Agra-Matic B.V. Postbus 396 6710 BJ Ede Tel. 0318-675 400 Fax. 0318-675 409 E-mail: info@agra-matic.nl

Nadere informatie

Rapport Aspecten Brandveiligheid. Michelstraat 14 Zelhem

Rapport Aspecten Brandveiligheid. Michelstraat 14 Zelhem Rapport Aspecten Brandveiligheid Michelstraat 14 Zelhem Aanvrager Kuipers Pluimvee BV Kampendwarsweg 3a 7722 WB Dalfsen Agra-Matic B.V. B. Dijkgraaf Postbus 396 6710 BJ Ede Datum: 29 augustus 2016 Status:

Nadere informatie

: Industrie : B5 : 10-004-07-00-dlv-bom-wessels van de bouwkunst bv

: Industrie : B5 : 10-004-07-00-dlv-bom-wessels van de bouwkunst bv Maatschap Bom T.a.v. mevr. J. Bom Verl. Scholtenskanaal o.z. 23 7881 JR Emmercompascuum Datum: Onderwerp: 23 mei 2011 Bouwplantoets brandveiligheid, rundveestal. Geachte mevrouw Bom, Onderstaand treft

Nadere informatie

NIEUWBOUW 78 APPARTMENTEN HABITAGE TE HEERHUGOWAARD

NIEUWBOUW 78 APPARTMENTEN HABITAGE TE HEERHUGOWAARD RAPPORT BRANDVEILIGHEID NIEUWBOUW 78 APPARTMENTEN HABITAGE TE HEERHUGOWAARD Behoort bij besluit van Burgemeester en wethouders van Heerhugowaard Nr.: 16-1476-OMG Project 7016.016 8 juli 2016 Versie 1.0

Nadere informatie

Onderzoeksrapport. Toetsing aan: Beheersbaarheid van Brand 2007. Opdrachtgever De Rooij Oisterwijksebaan 2 5059 AR HEUKELOM NB

Onderzoeksrapport. Toetsing aan: Beheersbaarheid van Brand 2007. Opdrachtgever De Rooij Oisterwijksebaan 2 5059 AR HEUKELOM NB Onderzoeksrapport Toetsing aan: Beheersbaarheid van Brand 2007 Opdrachtgever De Rooij Oisterwijksebaan 2 5059 AR HEUKELOM NB Adviseur J.S.M. de Groot 06-20423896 Adviseur brandpreventie : Ing. A.H. van

Nadere informatie

RAPPORTAGE BEHEERSBAARHEID VAN BRAND

RAPPORTAGE BEHEERSBAARHEID VAN BRAND RAPPORTAGE BEHEERSBAARHEID VAN BRAND Project: Nieuwbouw bedrijfspand Marchandweg 7 in Barneveld Onderdeel: Rapportage beheersbaarheid van brand Opdrachtgever: GEKA b.v. Koopmansgoed 8 3771 MK BARNEVELD

Nadere informatie

STAPPENPLAN BEOORDELING BRANDVEILIGHEID volgens Bouwbesluit 2012 UTILITEITSGEBOUWEN. Kenmerk: 2013-R-V1.2

STAPPENPLAN BEOORDELING BRANDVEILIGHEID volgens Bouwbesluit 2012 UTILITEITSGEBOUWEN. Kenmerk: 2013-R-V1.2 STAPPENPLAN BEOORDELING BRANDVEILIGHEID volgens Bouwbesluit 2012 UTILITEITSGEBOUWEN Kenmerk: 2013-R-V1.2 Datum rapport : Opdrachtgever : Project nummer : Behandeld door : Opmerking : STAPPENPLAN BEOORDELING

Nadere informatie

Beheersbaarheid van Brand Project:

Beheersbaarheid van Brand Project: Behoort bij beschikking van Burgemeester en Wethouders van Leiden BV. 151332-1860977 Beheersbaarheid van Brand Project: Verbouw Lidl Vijf Meiplein Leiden Vlampunt Plataanlaan 14 3741 WE Baarn t 035 541

Nadere informatie

Brandpreventie. Werk nr. 2010-057 Datum: 15-09-2014 HOOFDGEBOUW (2014)

Brandpreventie. Werk nr. 2010-057 Datum: 15-09-2014 HOOFDGEBOUW (2014) Brandpreventie Project: Werk nr. 2010-057 Datum: 15-09-2014 Camping Oranjezon HOOFDGEBOUW (2014) Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Algemeen Hoofdstuk 2 Indeling brandcompartimenten Hoofdstuk 3 Indeling beschermde

Nadere informatie

NIEUWBOUW BEDRIJFSPAND OSSEBROEKEN 13 BEILEN

NIEUWBOUW BEDRIJFSPAND OSSEBROEKEN 13 BEILEN W2N engineers b.v. Dopheide 2 Postbus 258 9200 AG Drachten T: 0512 544888 E: drachten@w2n.nl W: www.w2n.nl B: NL79 RABO 0369 0496 83 k.v.k. Leeuwarden 59819588 NIEUWBOUW BEDRIJFSPAND OSSEBROEKEN 13 BEILEN

Nadere informatie

NIEUWBOUW KINDERDAGVERBLIJF DE ARK AGRA MATIC BV

NIEUWBOUW KINDERDAGVERBLIJF DE ARK AGRA MATIC BV W2N engineers b.v. Dopheide 2 Postbus 258 9200 AG Drachten T: 0512 544888 E: drachten@w2n.nl W: www.w2n.nl B: NL79 RABO 0369 0496 83 k.v.k. Leeuwarden 59819588 NIEUWBOUW KINDERDAGVERBLIJF DE ARK AGRA MATIC

Nadere informatie

Brandveiligheidsonderzoek. Van de nieuw te bouwen loods aan de Druisdijk 9B te Alphen

Brandveiligheidsonderzoek. Van de nieuw te bouwen loods aan de Druisdijk 9B te Alphen Brandveiligheidsonderzoek Van de nieuw te bouwen loods aan de Druisdijk 9B te Alphen Van Dun Advies BV Dorpsstraat 54 5113 TE Ulicoten T: 013-519 9458 F: 013-519 9727 E: info@vandunadvies.nl www.vandunadvies.nl

Nadere informatie

Rapportage NEN 6060 Brandveiligheid grote brandcompartimenten Uitbreiding Insulcon Lancasterstraat 4 te Steenbergen

Rapportage NEN 6060 Brandveiligheid grote brandcompartimenten Uitbreiding Insulcon Lancasterstraat 4 te Steenbergen BEM1604034 gemeente Steenbergen Rapportage NEN 6060 Brandveiligheid grote brandcompartimenten Uitbreiding Insulcon Lancasterstraat 4 te Steenbergen Opdrachtgever: Kraak Bouwtechnisch Managementburo B.V.

Nadere informatie

STAPPENPLAN BEOORDELING BRANDVEILIGHEID (voor nieuwbouw utiliteitsgebouwen, op hoofdlijnen, volgens bouwbesluit 2012 versie 1.0)

STAPPENPLAN BEOORDELING BRANDVEILIGHEID (voor nieuwbouw utiliteitsgebouwen, op hoofdlijnen, volgens bouwbesluit 2012 versie 1.0) STAPPENPLAN BEOORDELING BRANDVEILIGHEID (voor nieuwbouw utiliteitsgebouwen, op hoofdlijnen, volgens bouwbesluit 2012 versie 1.0) Dit stappenplan biedt ontwerpers een richtlijn om te komen tot een brandveilig

Nadere informatie

Beheersbaarheid van Brand Project:

Beheersbaarheid van Brand Project: Beheersbaarheid van Brand Project: Nieuwbouw Lidl Rijksparallelweg Staphorst Vlampunt Plataanlaan 14 3741 WE Baarn t 035 541 62 23 www.vlampunt.nl e info@vlampunt.nl IBAN NL62ABNA 0460016997 BIC. ABNANL2A

Nadere informatie

Beheersbaarheid van brand

Beheersbaarheid van brand Beheersbaarheid van brand (Vuurlastberekening) VOOR DE NIEUWBOUW VAN EEN PLUIMVEESTAL Opdrachtgever: VOF Tieltjes gelegen aan de Halsedijk/Landeweerweg in Halle (projectnummer ) Bouwburo AR 7156 LL Telefoon:

Nadere informatie

SPLITSING UNITS A-1 EN A-4 WOONBOULEVARD HOOGSTAD TE VLAARDINGEN

SPLITSING UNITS A-1 EN A-4 WOONBOULEVARD HOOGSTAD TE VLAARDINGEN SPLITSING UNITS A-1 EN A-4 WOONBOULEVARD HOOGSTAD TE VLAARDINGEN Advies- en onderzoeksrapport brandveiligheidtoets Bouwbesluit 2012 In opdracht van: SV PATRIZIA Handels-Invest Europa I Patrizia GewerbenInvest

Nadere informatie

AFD BEPERKING ONTSTAAN BRANDGEVAARLIJKE SITUATIE

AFD BEPERKING ONTSTAAN BRANDGEVAARLIJKE SITUATIE UITGANGSPUNTEN Regelgeving Tekeningen Gebouw LEGENDA UITGANGSPUNTEN..P LEGENDA VOORZIENINGEN BRANDVEILIGHEID Opmerking 1 Opmerking 2 Het bouwplan is getoetst aan: - Bouwbesluit 2012; - 2.2 Sterkte bij

Nadere informatie

Beach hotel te Zoutelande. Rapportage berekening permanente vuurbelasting

Beach hotel te Zoutelande. Rapportage berekening permanente vuurbelasting Beach hotel te Zoutelande Rapportage berekening permanente vuurbelasting Beach hotel te Zoutelande Rapportage berekening permanente vuurbelasting Opgesteld door: Datum: 6-3-2015 S&W Consultancy Rapportnr:

Nadere informatie

Bovengenoemd project betreft de nieuwbouw van een melkveestal voor vof Aarts aan de Broekstraat 2a te Asten-Heusden.

Bovengenoemd project betreft de nieuwbouw van een melkveestal voor vof Aarts aan de Broekstraat 2a te Asten-Heusden. Documentnummer 1405f d.d. 30 mei 2014 Projectnummer 14.5725.1a Project melkveestal Aarts Betreft brandcompartimentering Bovengenoemd project betreft de nieuwbouw van een melkveestal voor vof Aarts aan

Nadere informatie

Beheersbaarheid van Brand Project:

Beheersbaarheid van Brand Project: Beheersbaarheid van Brand Project: Uitbreiding Lidl Bleiswijk Vlampunt Plataanlaan 14 3741 WE Baarn t 035 541 62 23 www.vlampunt.nl e info@vlampunt.nl IBAN NL62ABNA 0460016997 BIC. ABNANL2A KvK nr. 32126074

Nadere informatie

Onderzoeksrapport. Toetsing aan: Beheersbaarheid van Brand 2007. Opdrachtgever Voortstalling H.Heukelsweg 21 1331 EA Almere

Onderzoeksrapport. Toetsing aan: Beheersbaarheid van Brand 2007. Opdrachtgever Voortstalling H.Heukelsweg 21 1331 EA Almere Onderzoeksrapport Toetsing aan: Beheersbaarheid van Brand 2007 Opdrachtgever Voortstalling H.Heukelsweg 21 1331 EA Almere Adviseur A.H. van Rossum 06-53375097 Datum rapport: 10 februari 2012 Versie 2.0

Nadere informatie

RAPPORTAGE TOETSING BRANDVEILIGHEID

RAPPORTAGE TOETSING BRANDVEILIGHEID RAPPORTAGE TOETSING BRANDVEILIGHEID Bedrijfsgebouw Erfstraat 2a Uden Opdrachtgever: M.A.M. van Lanen Strikseweg 5 5406 PS UDEN Opmaak datum: 5 januari 2017/ 11-01-2017 Documentnummer: Status: Definitief

Nadere informatie

BRANDPREVENTIE TOETSING

BRANDPREVENTIE TOETSING BRANDPREVENTIE TOETSING 26-4-2016 Project: HERBOUW HISTORISCHE SCHUUR HOLSTRAAT 3 TE HAAREN Architect Naam : Architektenburo Snijders en van Stekelenburg Adres : Stationsstraat 87 Postcode / plaats : 5281

Nadere informatie

project: Nieuwbouw varkensstal Bandert 14 Deurne iov Mts Koppens v. Gog

project: Nieuwbouw varkensstal Bandert 14 Deurne iov Mts Koppens v. Gog project: Nieuwbouw varkensstal Bandert 14 Deurne iov Mts Koppens v. Gog opdrachtgever: Mts Koppens-van Gog te Deurne document: Brandveiligheid kenmerk: 4469N01b datum: 19 september 2012 opgesteld door:

Nadere informatie

Advies en onderzoeksrapportage Beheersbaarheid van Brand

Advies en onderzoeksrapportage Beheersbaarheid van Brand MVH Adviseurs BV Brandpreventie, Bouwplantoetsing & Juridische brandveiligheidsvraagstukken Fonteinkruid 1 3931 WT WOUDENBERG E. info@mvhadviseurs.nl T. 033-2586334 KvK Gooi en Eemland 32112056 BTW nr.

Nadere informatie

Beheersbaarheid van brand

Beheersbaarheid van brand Beheersbaarheid van brand (Vuurlastberekening) VOOR DE NIEUWBOUW VAN EEN BIGGENSTAL: Opdrachtgever: Mts. Van de Lagemaat gelegen aan de Grolseweg 19 in (projectnummer ) Behoort bij besluit van burgemeester

Nadere informatie

<> Inhoudsopgave 1 Algemene projectgegevens Sterkte bij brand (afdeling 2.2) Beperking van het ontstaan van een brandgevaarlijke situa

<> Inhoudsopgave 1 Algemene projectgegevens Sterkte bij brand (afdeling 2.2) Beperking van het ontstaan van een brandgevaarlijke situa Adviesbureau VanderWeele Installatietechniek en Bouwfysica Brandveiligheid Marinegebouw 6 te Amsterdam Datum: eferentie: apport: 19 maart 2015, rev. 15 september 2015 2015106 309 J.P. van der Weele / S.

Nadere informatie

Biomassacentrale Ooms. Rapportage brandveiligheid. Rapportnr: Datum: Versie: 1 Contactpersoon: L. Mol

Biomassacentrale Ooms. Rapportage brandveiligheid. Rapportnr: Datum: Versie: 1 Contactpersoon: L. Mol Biomassacentrale Ooms Rapportage brandveiligheid Rapportnr: 2160714 Datum: 10-06-2016 Versie: 1 Contactpersoon: L. Mol Samenvatting In opdracht van Kodi B.V. is door S&W Consultancy een brandtoetsing gemaakt

Nadere informatie

Nieuwbouw kantoor Bon Holding

Nieuwbouw kantoor Bon Holding W2N engineers b.v. Dopheide 2 Postbus 258 9200 AG Drachten T: 0512 544888 E: drachten@w2n.nl W: www.w2n.nl B: NL79 RABO 0369 0496 83 k.v.k. Leeuwarden 59819588 Nieuwbouw kantoor Bon Holding BRANDPREVENTIE

Nadere informatie

ROCKWOOL BRANDOVERSLAG REKENTOOL

ROCKWOOL BRANDOVERSLAG REKENTOOL ROCKWOOL BRANDOVERSLAG REKENTOOL Om snel een inschatting te maken van het risico op brandoverslag bij industriële hallen kunt u de ROCKWOOL brandoverslag Rekentool gebruiken. Hiermee kan de benodigde brandwerendheid

Nadere informatie

project: Nieuwbouw kalverstal iov Mts Weekers-Linders Leveroysedijk 2a Nederweert-Eind

project: Nieuwbouw kalverstal iov Mts Weekers-Linders Leveroysedijk 2a Nederweert-Eind project: Nieuwbouw kalverstal iov Mts Weekers-Linders Leveroysedijk 2a opdrachtgever: van den Schoor bouwkundig ontwerpburo BV document: Brandveiligheid brandoverslag kenmerk: 7023 N01 datum: 13 december

Nadere informatie

document: Gelijkwaardigheid beperking uitbreiding van brand - verkoopruimte

document: Gelijkwaardigheid beperking uitbreiding van brand - verkoopruimte D162602726 D162602726 project: Verbouw Jumbo Fenikshof te Nijmegen opdrachtgever: Jumbo Supermarkten B.V. document: Gelijkwaardigheid beperking uitbreiding van brand - verkoopruimte kenmerk: 6412N01a datum:

Nadere informatie

Rapportage Beheersbaarheid van brand (BvB)

Rapportage Beheersbaarheid van brand (BvB) Rapportage Beheersbaarheid van brand (BvB) Betreft : M.T.S. Ruijter Locatie : Bierdijk 5, Hippolytushoef Projectnummer : 20140819 Versie : 0.1 Datum : 20 augustus 2014 Dit plan is verzorgd door: I.F.T.T.S.

Nadere informatie

BRANDVEILIGHEIDSONDERZOEK Uitbreiding varkenshouderij

BRANDVEILIGHEIDSONDERZOEK Uitbreiding varkenshouderij BRANDVEILIGHEIDSONDERZOEK Uitbreiding varkenshouderij Klein Bedaf 3, Baarle-Nassau Datum : 8 mei 013 Rapportnummer : 13-BKB3-bv-v Koolweg 64 5759 PZ Helenaveen Tel. 0493-539803 Fax. 0493-539804 E-mail.

Nadere informatie

Permanente vuurlastberekening. Ten behoeve van: Uitbreiding kwekerij Aalsmeerderweg 681 te Rijsenhout

Permanente vuurlastberekening. Ten behoeve van: Uitbreiding kwekerij Aalsmeerderweg 681 te Rijsenhout Permanente vuurlastberekening Ten behoeve van: Uitbreiding kwekerij Aalsmeerderweg 681 te Rijsenhout Aansprakelijkheid: Ondanks alle aan deze rapportage bestede zorg kan de samensteller geen aansprakelijkheid

Nadere informatie

Uitbreiding tweede openluchtschool te Amsterdam. Rapportage brandveiligheid. Rapportnr: Datum: Versie: 1 Contactpersoon: L.

Uitbreiding tweede openluchtschool te Amsterdam. Rapportage brandveiligheid. Rapportnr: Datum: Versie: 1 Contactpersoon: L. Uitbreiding tweede openluchtschool te Amsterdam Rapportage brandveiligheid Rapportnr: 2161296 Datum: 16-12-2016 Versie: 1 Contactpersoon: L. Mol Samenvatting In opdracht van Tom Jonker Architectuur & Stedebouw

Nadere informatie

project: Uitbreiding varkensstal Bankers-Derikx V.O.F. te Deurne opdrachtgever: Bergs Advies B.V. te Heythuysen document: Brandveiligheid

project: Uitbreiding varkensstal Bankers-Derikx V.O.F. te Deurne opdrachtgever: Bergs Advies B.V. te Heythuysen document: Brandveiligheid project: Uitbreiding varkensstal Bankers-Derikx V.O.F. te Deurne opdrachtgever: Bergs Advies B.V. te Heythuysen document: Brandveiligheid kenmerk: 6236N01a datum: 5 augustus 2016 projectleider: Ing. Arnold

Nadere informatie

Rapportage Beheersbaarheid van Brand

Rapportage Beheersbaarheid van Brand opdrachtgever firma Beker Holthuizerweg 11 6971 JE Brummen project Nieuwbouw melkveebedrijf referentie 53.686 datum 15-04-2014 auteur jc bouwlocatie Cortenoeverseweg 105, Brummen Rapportage Beheersbaarheid

Nadere informatie

Beschouwde afdelingen van het Bouwbesluit afdeling artikel; leden

Beschouwde afdelingen van het Bouwbesluit afdeling artikel; leden DEUR, BINNEN, BRANDWEREND, STAAL (attest) BRL 3241 "Brandwerende puien, ramen en deuren (2003-11) Beschouwde afdelingen van het Bouwbesluit afdeling artikel; leden Beperking van ontwikkeling van brand

Nadere informatie

OMGEVINGSVERGUNNING. ProjectManagement Bureau Gemeente Amsterdam Postbus BG AMSTERDAM

OMGEVINGSVERGUNNING. ProjectManagement Bureau Gemeente Amsterdam Postbus BG AMSTERDAM Brandveiligheid Datum 2 juni 2017 Projectnummer 16015 Project Clubgebouw AFC Status Definitief Fase OMGEVINGSVERGUNNING Opdrachtgever ProjectManagement Bureau Gemeente Amsterdam Postbus 1269 1000 BG AMSTERDAM

Nadere informatie

Brandveiligheidsadvies Nieuwbouw winkel en bedrijfsruimten Binnenweg te Heemstede te Naarden

Brandveiligheidsadvies Nieuwbouw winkel en bedrijfsruimten Binnenweg te Heemstede te Naarden Brandveiligheidsadvies Nieuwbouw winkel en bedrijfsruimten Binnenweg te Heemstede te Naarden Opdrachtgever: Trottoir Participaties B.V. Loet 2 1911 BR UITGEEST Contactpersoon: de heer M. Dekker MD Bouwadvies

Nadere informatie

Brandcompartimenten in Bouwbesluit 2012

Brandcompartimenten in Bouwbesluit 2012 Brandcompartimenten in Bouwbesluit 2012 Indelen met verstand van zaken kan kosten besparen Ing. Adriaan de Jong 25 april 2012 Kennismaking Adriaan de Jong Nieman Raadgevende Ingenieurs Eindhoven Vestigingsdirecteur

Nadere informatie

Rapportage NEN 6060 Brandveiligheid van grote brandcompartimenten

Rapportage NEN 6060 Brandveiligheid van grote brandcompartimenten Rapportage NEN 6060 Brandveiligheid van grote brandcompartimenten t.b.v. een vleesvarkensstal aan de Dijkerheideweg 9 te Horst In opdracht van Reijnders Fokvarkens Dijkerheideweg 3 5961 NC Horst Contactpersoon

Nadere informatie

Verbouwing gezondheidszorgcomplex aan de Zuiderweg 15 te Schagen. Rapportage brandveiligheid

Verbouwing gezondheidszorgcomplex aan de Zuiderweg 15 te Schagen. Rapportage brandveiligheid Verbouwing gezondheidszorgcomplex aan de Zuiderweg 15 te Schagen Rapportage brandveiligheid Rapportnr: 2170303 Datum: 01-08-2017 Versie: 3 Contactpersoon: L. Mol Samenvatting In opdracht van De gelukkige

Nadere informatie

Brandveiligheidsonderzoek. Nieuw te bouwen vleeskuikenstal aan de Klein Bedaf 7 te Baarle-Nassau

Brandveiligheidsonderzoek. Nieuw te bouwen vleeskuikenstal aan de Klein Bedaf 7 te Baarle-Nassau Brandveiligheidsonderzoek Nieuw te bouwen vleeskuikenstal aan de Klein Bedaf 7 te Baarle-Nassau Van Dun Advies BV Dorpsstraat 54 5113 TE Ulicoten T: 013-519 9458 F: 013-519 9727 E: info@vandunadvies.nl

Nadere informatie

NIEUWBOUW VAN EEN VLEESKUIKENSTAL VOOR MTS. A.G.H. KOCKS & J. KOCKS-TEN CAAT aan t Haantje 66 in t Haantje

NIEUWBOUW VAN EEN VLEESKUIKENSTAL VOOR MTS. A.G.H. KOCKS & J. KOCKS-TEN CAAT aan t Haantje 66 in t Haantje NIEUWBOUW VAN EEN VLEESKUIKENSTAL VOOR MTS. A.G.H. KOCKS & J. KOCKS-TEN CAAT aan t Haantje 66 in t Haantje Advies- en onderzoeksrapport beheersbaarheid van brand methode 2007 In opdracht van: Van Westreenen

Nadere informatie

Aviko Steenderen, Beheersbaarheid van Brand vrieshuis. Aviko Steenderen, Beheersbaarheid van Brand vrieshuis

Aviko Steenderen, Beheersbaarheid van Brand vrieshuis. Aviko Steenderen, Beheersbaarheid van Brand vrieshuis datum 26 juni 2015 project Aviko Steenderen brandveiligheid vestiging Arnhem betreft Beheersbaarheid van Brand vrieshuis uw kenmerk - verwerkt door MBR ons kenmerk F.2014.0682.02.N002 versie 003 contactpersoon

Nadere informatie

project: Plan dragende zeugenstal iov Dhr. Tomassen a/h Loon 60 Liessel

project: Plan dragende zeugenstal iov Dhr. Tomassen a/h Loon 60 Liessel project: Plan dragende zeugenstal iov Dhr. Tomassen a/h Loon 60 Liessel opdrachtgever: Dhr. M.B.F. Tomassen document: Brandveiligheid WBDBO kenmerk: 6641N01 datum: 18 mei 2017 opgesteld door: ing. Arnold

Nadere informatie

Hoefbladstraat te Nieuw-Vennep Beoordeling brandveiligheid. Datum 10 december 2015 Referentie Hoofdweg GH ROTTERDAM

Hoefbladstraat te Nieuw-Vennep Beoordeling brandveiligheid. Datum 10 december 2015 Referentie Hoofdweg GH ROTTERDAM Hoofdweg 70 3067 GH ROTTERDAM T +31 (0)10-4257444 F +31 (0)10-4254443 E rotterdam.ch@dpa.nl www.dpa.nl/cauberg-huygen K.v.K 58792562 IBAN NL71 RABO 0112 075584 Hoefbladstraat 24-26 te Nieuw-Vennep Beoordeling

Nadere informatie

Rekenmodel NEN 6060 Rekenmodel NEN 6060 : 2015

Rekenmodel NEN 6060 Rekenmodel NEN 6060 : 2015 Bijlage 1 Rekenmodel Grote Brandcompartimenten Datum: Versie 1.0 Rekenmodel NEN 6060 Rekenmodel NEN 6060 : 2015 Rekenmodel: NEN 6060 : 2015 Gewijzigd 1 Ontwikkeling: Bouwkundig adviesbureau Jaap Bakker

Nadere informatie

project: Plus Van der Wal, Kleyburgplein 9-15 te Nieuw Lekkerland document: Brandveiligheid met gelijkwaardigheid brandcompartimentering

project: Plus Van der Wal, Kleyburgplein 9-15 te Nieuw Lekkerland document: Brandveiligheid met gelijkwaardigheid brandcompartimentering project: Plus Van der Wal, Kleyburgplein 9-15 te Nieuw Lekkerland opdrachtgever: Plus Vastgoed BV document: Brandveiligheid met gelijkwaardigheid brandcompartimentering kenmerk: 5163N01d datum: 23 september

Nadere informatie

Afdeling Vluchtroutes Nieuwbouw. Artikel Stuurartikel

Afdeling Vluchtroutes Nieuwbouw. Artikel Stuurartikel Afdeling 2.18. Vluchtroutes 2.18.1. Nieuwbouw Artikel 2.153 Stuurartikel 1. Een te bouwen bouwwerk heeft voldoende vluchtroutes waarlangs bij brand een veilige plaats kan worden bereikt. 2. Voorzover voor

Nadere informatie

Algemene gebruiksvoorschriften behorende bij de omgevingsvergunning voor de activiteit brandveilig gebruik.

Algemene gebruiksvoorschriften behorende bij de omgevingsvergunning voor de activiteit brandveilig gebruik. Algemene gebruiksvoorschriften behorende bij de omgevingsvergunning voor de activiteit brandveilig gebruik. Paragraaf 1.4 Bijzondere bepalingen Artikel 1.16 Zorgplicht Een bij of krachtens de wet aanwezige

Nadere informatie

Brandveiligheidstoets Nieuwbouw fustopslag & expeditie FruitNL te Ommeren

Brandveiligheidstoets Nieuwbouw fustopslag & expeditie FruitNL te Ommeren Brandveiligheidstoets Nieuwbouw fustopslag & expeditie FruitNL te Ommeren Opdrachtgever: Van Kessel Architectuur en Projectmanagement B.V. t.a.v. de heer R. Noordijk Tielerweg 19 4191 NE GELDERMALSEN Tel.

Nadere informatie

Brandveiligheid. Onderwerp: Advies nieuwbouw rijhal "Hippisch Recreatiepark Ter Maarsch" Adres: Vledderweg 3 Stadskanaal Aanvrager: HPF Projecten BV

Brandveiligheid. Onderwerp: Advies nieuwbouw rijhal Hippisch Recreatiepark Ter Maarsch Adres: Vledderweg 3 Stadskanaal Aanvrager: HPF Projecten BV Onderwerp: Advies nieuwbouw rijhal "Hippisch Recreatiepark Ter Maarsch" Adres: Vledderweg 3 Stadskanaal Aanvrager: HPF Projecten BV Gebruiksfunctie(s): - Winkelfunctie - Bijeenkomstfunctie - Kantoorfunctie

Nadere informatie

NIEUWBOUW BEDRIJFSLOODS HOOFDWEG AM SMILDE

NIEUWBOUW BEDRIJFSLOODS HOOFDWEG AM SMILDE W2N engineers b.v. Dopheide 2 Postbus 258 9200 AG Drachten T: 0512 544888 E: drachten@w2n.nl W: www.w2n.nl B: NL79 RABO 0369 0496 83 k.v.k. Leeuwarden 59819588 NIEUWBOUW BEDRIJFSLOODS HOOFDWEG 113 9422

Nadere informatie

Zorgboerderij Hagelkruisweg 20 te Hegelsom. Rapportage brandveiligheid

Zorgboerderij Hagelkruisweg 20 te Hegelsom. Rapportage brandveiligheid Zorgboerderij Hagelkruisweg 20 te Hegelsom Rapportage brandveiligheid Projectnr: 2170155 Datum: 19-06-2018 Versie: 1 Contactpersoon: Liselotte Bolier Samenvatting In opdracht van Cor Mastenbroek Architecten

Nadere informatie

Appartementen B&B Oudebosschebaan 35 te Helvoirt. Rapportage brandveiligheid

Appartementen B&B Oudebosschebaan 35 te Helvoirt. Rapportage brandveiligheid Appartementen B&B Oudebosschebaan 35 te Helvoirt Rapportage brandveiligheid Appartementen B&B Oudebosschebaan 35 te Helvoirt Rapportage brandveiligheid Opgesteld door: Datum: 9-1-2015 S&W Consultancy Rapportnr:

Nadere informatie

BEM1403270. Omschrijving : Toetsing bebouwing t.b.v. het houden van een Agrarische Kinderopvang aan De Zeeweg 4 te Nieuw-Vossemeer (Gem. Steenbergen).

BEM1403270. Omschrijving : Toetsing bebouwing t.b.v. het houden van een Agrarische Kinderopvang aan De Zeeweg 4 te Nieuw-Vossemeer (Gem. Steenbergen). BEM1403270 gemeente Steenbergen Stoofweg 3 4681 RK Nieuw-Vossemeer Telefoon 0167 56 05 09 Telefax 0167 56 09 10 e-mail info@kraakbv.nl Projectnummer : 14056 Onderdeel : Eisen brandveiligheid, daglicht,

Nadere informatie

Brandveiligheidsonderzoek. Pluimveestallen 5+6 aan de Mosstraat 23 te Rijen

Brandveiligheidsonderzoek. Pluimveestallen 5+6 aan de Mosstraat 23 te Rijen Brandveiligheidsonderzoek Pluimveestallen 5+6 aan de Mosstraat 23 te Rijen Van Dun Advies BV Van Dun Advies BV Dorpsstraat 54 5113 TE Ulicoten T: 013-519 9458 F: 013-519 9727 E: info@vandunadvies.nl www.vandunadvies.nl

Nadere informatie

BDA Groep. BDA Groep 1976 circa 60 medewerkers. Brandveiligheid in hoofdlijnen. Verwarring over aspecten. Beoordelingsgrondslag!

BDA Groep. BDA Groep 1976 circa 60 medewerkers. Brandveiligheid in hoofdlijnen. Verwarring over aspecten. Beoordelingsgrondslag! Brandveiligheid BDA Groep 1976 circa 60 medewerkers Ing. Arno H. Bron BDA Groep Brandveiligheid in hoofdlijnen Verschillende aspecten Juiste termen Verwarring over aspecten onbrandbaar 60 minuten brandwerend

Nadere informatie

Garage naast een woning: brandveiligheid

Garage naast een woning: brandveiligheid Garage naast een woning: brandveiligheid Probleem Aan de hand van het Bouwbesluit vaststellen welke eisen gelden voor de beperking van uitbreiding van brand bij een woning met een garage. Oplossingsrichtingen

Nadere informatie

Beschrijving. Adviesvraag. Gelijkwaardige brandveiligheid in tweelaagse kippenstal. Advies Definitief

Beschrijving. Adviesvraag. Gelijkwaardige brandveiligheid in tweelaagse kippenstal. Advies Definitief Trefwoorden: Bouwbesluit 2012, NEN 6068, industriefunctie, BvB2007, NEN 6060, NEN 6090, gelijkwaardigheid, nieuwbouw, compartimentering, BMI. Datum: 20 juni 2018 Status: Definitief Beschrijving Een bouwplan

Nadere informatie

V&L MEMO BRANDVEILIGHEID. Bijlage 25 bij besluit 2017/2543-V1

V&L MEMO BRANDVEILIGHEID. Bijlage 25 bij besluit 2017/2543-V1 V&L MEMO BRANDVEILIGHEID Aan : de heer M. Tiggeloven Vrijborg B.V. Van : de heer F. Ariens/ de heer J. Staassen Onderwerp : Brandveiligheidsadvies Dr. Jan Ingen Houszplein te Breda Datum : 30 augustus

Nadere informatie

groot brandcompartiment, handhaving, spiegelsymmetrie, WBDBO

groot brandcompartiment, handhaving, spiegelsymmetrie, WBDBO ADVIES Registratienummer: 1103 Betreft: Trefwoorden: WBDBO bedrijfspand Vastgesteld d.d.: 31 januari 2011 Status: groot brandcompartiment, handhaving, spiegelsymmetrie, WBDBO Definitief Postbus 30941 2500

Nadere informatie

Toetsing brandpreventie

Toetsing brandpreventie Gemeente Hilvarenbeek Ingekomen: 24-2-2017 Marktstraat 47 Mierlo F +31(0)492-430115 Postbus 48, 5730 AA Mierlo info@wouters-bouwadvies.nl T +31(0)492-430114 www.wouters-bouwadvies.nl Toetsing brandpreventie

Nadere informatie

nieuwbouw melkveebedrijf: Werktuigenberging C, Jongveestal D, Ligboxenstal E jc Cotenoeverseweg 105, Brummen

nieuwbouw melkveebedrijf: Werktuigenberging C, Jongveestal D, Ligboxenstal E jc Cotenoeverseweg 105, Brummen opdrachtgever firma Beker Holthuizerweg 11 6971 JE Brummen project referentie datum auteur bouwlocatie nieuwbouw melkveebedrijf: Werktuigenberging C, Jongveestal D, Ligboxenstal E 53.686 1542014 jc Cotenoeverseweg

Nadere informatie

ISOLATIE, MUUR, THERMISCH, VOORGEVORMD (attest, productcertificaat)

ISOLATIE, MUUR, THERMISCH, VOORGEVORMD (attest, productcertificaat) ISOLATIE, MUUR, THERMISCH, VOORGEVORMD (attest, productcertificaat) BRL 1304 "Thermische isolatie van uitwendige scheidingsconstructies (fabriekmatig vervaardigde producten in spouwmuren)" (2004-11) +

Nadere informatie

WAND, BINNEN, NIET DRAGENDE, MONTAGEWAND, GIPSPLATEN (attest, productcertificaat)

WAND, BINNEN, NIET DRAGENDE, MONTAGEWAND, GIPSPLATEN (attest, productcertificaat) WAND, BINNEN, NIET DRAGENDE, MONTAGEWAND, GIPSPLATEN (attest, productcertificaat) BRL 1003 "Niet dragende -binnenwanden" (2003-12) BRL 2212 "Montage van systeemwanden en/of systeemplafonds" (2000-01) Beschouwde

Nadere informatie

Herontwikkeling Bedrijfspand Kruisbergseweg 10, Hengelo (Gld)

Herontwikkeling Bedrijfspand Kruisbergseweg 10, Hengelo (Gld) Het onderzochte gebouw moet volgens Bouwbesluit Artikel 6.20 worden voorzien van een brandmeld- en ontruimingsalarminstallatie met niet-automatische bewaking zonder doormelding naar de brandweer. Dit houdt

Nadere informatie

Stralingsberekening NEN 6068

Stralingsberekening NEN 6068 Behoort bij beschikking d.d. nr.(s) 04-06-2014 ZK14000188 Juridisch beleidsmedewerker Publiekszaken / vergunningen Stralingsberekening NEN 6068 Nieuw te bouwen werktuigenberging BEM1401121 gemeente Steenbergen

Nadere informatie

project: Bouw varkensbedrijf aan de Donschotseweg 12a te Deurne

project: Bouw varkensbedrijf aan de Donschotseweg 12a te Deurne project: Bouw varkensbedrijf aan de Donschotseweg 12a te Deurne opdrachtgever: Madou Agro Varkens CV te Asten Heusden document: Rapportage Brandveiligheid op basis van NEN6060 kenmerk: 6191N01a datum:

Nadere informatie

AFL/Adviesbureau F. Lemmens Rapport 201117-1 datum: 5 december 2011. Nettorama De Limpensstraat Sittard, beoordeling brandcompartimentering

AFL/Adviesbureau F. Lemmens Rapport 201117-1 datum: 5 december 2011. Nettorama De Limpensstraat Sittard, beoordeling brandcompartimentering Rapport 201117-1 datum: 5 december 2011 Nettorama De Limpensstraat Sittard, beoordeling brandcompartimentering Opdrachtgever: SATIJNplus Architecten Postbus 210 6120 BA BORN Behandeld door: ir. J.A.M.

Nadere informatie

1 Inleiding Algemeen Doel Uitgangspunten Computermodel 5 2 NEN

1 Inleiding Algemeen Doel Uitgangspunten Computermodel 5 2 NEN Rapport nr. 3091-01-01A 11 maart 2014 Zorgwoningen Jacob Catssingel, Breda Inhoud Pagina 1 Inleiding 4 1.1 Algemeen 4 1.2 Doel 4 1.3 Uitgangspunten 5 1.4 Computermodel 5 2 NEN 6068 6 2.1 Toepassingsgebied

Nadere informatie

Toetsing Brandveiligheid Bouwbesluit BB 2012

Toetsing Brandveiligheid Bouwbesluit BB 2012 Projectnaam : Projectnummer : Datum : Herinrichting winkelcentrum "Kleyburgplein"- Blok C PR5229 22 april 2014 Tekening: BA d.d. 18 april 2014 Versie : v 1.0 Opdrachtgever : Brand BBA gemaakt door: PKE

Nadere informatie

croes Bouwtechnisch Ingenieursbureau

croes Bouwtechnisch Ingenieursbureau croes Bouwtechnisch Ingenieursbureau D161020668 D161020668 Projectnummer 9871.001 Herbouw cafetaria De Notenhout O.C. Huismanstraat te Nijmegen Documentnummer 230-1-001 versie 2 Brandoverslag berekening

Nadere informatie

project: Houthavens Kavel 1c te Amsterdam - bouwen opdrachtgever: Peter Tuin Holding B.V. document: Rapportage Brandveiligheid kenmerk: 6140R01c

project: Houthavens Kavel 1c te Amsterdam - bouwen opdrachtgever: Peter Tuin Holding B.V. document: Rapportage Brandveiligheid kenmerk: 6140R01c project: Houthavens Kavel 1c te Amsterdam - bouwen opdrachtgever: Peter Tuin Holding B.V. document: Rapportage Brandveiligheid kenmerk: 6140R01c datum: 9 september 2016 projectleider: W. van Elst opgesteld

Nadere informatie

ATRIA EN HET BOUWBESLUIT

ATRIA EN HET BOUWBESLUIT ATRIA EN HET BOUWBESLUIT Veiligheidsregio Haaglanden 11-09-2006 Inleiding Onder een atrium wordt verstaan een wel of niet besloten ruimte welke zich over een aantal verdiepingen uitstrekt. Deze vorm van

Nadere informatie

1-12-2014. Beheersbaarheid van Brand. door Hans Smits

1-12-2014. Beheersbaarheid van Brand. door Hans Smits Beheersbaarheid van Brand door Hans Smits 1 EVEN VOORSTELLEN Hans Smits Brandweer Eindhoven Smits Brandveiligheidsadvies Senior adviseur Brandweer Laarbeek - Postcoördinator Post Lieshout Brandpreventie

Nadere informatie

Rapportage BRANDO2: bepaling van de weerstand tegen brandoverslag conform NEN 6068:2008+C1:2011

Rapportage BRANDO2: bepaling van de weerstand tegen brandoverslag conform NEN 6068:2008+C1:2011 Rapportage BRANDO2: bepaling van de weerstand tegen brandoverslag conform NEN 6068:2008+C1:2011 1. Gegevens Omschrijving: basis Gebruikte normversie: NEN 6068:2008+C1:2011 Rekenhart versie: 2.0 2. Doel

Nadere informatie

DAKBEDEKKING, METALEN ELEMENTEN of STROKEN (attest, productcertificaat)

DAKBEDEKKING, METALEN ELEMENTEN of STROKEN (attest, productcertificaat) DAKBEDEKKING, METALEN ELEMENTEN of STROKEN (attest, productcertificaat) BRL 1504 "Dakbedekkingssystemen van metalen elementen met dakpanprofiel en andere vormen" (2004-01) Beschouwde afdelingen van het

Nadere informatie

HOUTWOLPLAAT, MINERAAL GEBONDEN (attest-met-productcertificaat) Beschouwde afdelingen van het Bouwbesluit afdeling artikel; leden

HOUTWOLPLAAT, MINERAAL GEBONDEN (attest-met-productcertificaat) Beschouwde afdelingen van het Bouwbesluit afdeling artikel; leden HOUTWOLPLAAT, MINERAAL GEBONDEN (attest-met-productcertificaat) BRL 5065 "Mineraal gebonden houtwolplaten" (2003-10) Beschouwde afdelingen van het Bouwbesluit afdeling artikel; leden Beperking van ontwikkeling

Nadere informatie

Rapportage. Concept. Toetsing aan het Bouwbesluit. InterConcept ID:

Rapportage. Concept. Toetsing aan het Bouwbesluit. InterConcept ID: Rapportage Toetsing aan het Bouwbesluit Concept OLO: 2757775 Dossiernaam: Safari Resort Beekse Bergen Centrumgebouw Locatie: Datum aanvraag: 24-01-2017 Organisatie: Contactpersoon organisatie: Dossierverantwoordelijke:

Nadere informatie

Brandveiligheidsonderzoek Herenweg 4 te Aagtekerke. Opdrachtgever Deltabig B.V. Pekelingseweg FB Aagtekerke tel.

Brandveiligheidsonderzoek Herenweg 4 te Aagtekerke. Opdrachtgever Deltabig B.V. Pekelingseweg FB Aagtekerke tel. Brandveiligheidsonderzoek Herenweg 4 te Aagtekerke Opdrachtgever Deltabig B.V. Pekelingseweg 6 4363 FB Aagtekerke tel.nr: 0118-583665 ZLTO Advies Ir.A.C.H.M. Commissaris Senior adviseur Omgeving Kantoor

Nadere informatie

AMSTERDAM ARENA ENERGIE OPSLAG Brandveiligheid 9 DECEMBER 2016

AMSTERDAM ARENA ENERGIE OPSLAG Brandveiligheid 9 DECEMBER 2016 AMSTERDAM ARENA ENERGIE OPSLAG Brandveiligheid 9 DECEMBER 2016 Contactpersonen PETER RIKUMAHU Bouwkundig Specialist T +31884261261 M +31627060543 E peter.rikumahu@arcadis.com Arcadis Nederland B.V. Postbus

Nadere informatie

AMSTERDAM ARENA ENERGIE OPSLAG Brandveiligheid 10 MEI 2017

AMSTERDAM ARENA ENERGIE OPSLAG Brandveiligheid 10 MEI 2017 AMSTERDAM ARENA ENERGIE OPSLAG Brandveiligheid 10 MEI 2017 Contactpersonen PETER RIKUMAHU Bouwkundig Specialist T +31884261261 M +31627060543 E peter.rikumahu@arcadis.com Arcadis Nederland B.V. Postbus

Nadere informatie

MEMO 1. INLEIDING 2. UITGANGSPUNTEN 3. TOETSKADER: BOUWBESLUIT 2012

MEMO 1. INLEIDING 2. UITGANGSPUNTEN 3. TOETSKADER: BOUWBESLUIT 2012 MEMO Aan: De heer B. Stolker, Bilfinger Real Estate B.V. Van: De heer H.T.M.T. Dirks Datum/versie: 30 juni 2016, versie 02a Betreft: Clubsportive SOM-gebouw Amsterdam, beoordeling brandveiligheid Projectnr:

Nadere informatie

aanvullende eisen stellen aan de bereikbaarheid, beheersbaarheid en bestrijding van de brand Bestrijding, beheersbaarheid, bereikbaarheid

aanvullende eisen stellen aan de bereikbaarheid, beheersbaarheid en bestrijding van de brand Bestrijding, beheersbaarheid, bereikbaarheid ADVIES Registratienummer: 1101 Betreft: Trefwoorden: : April 2011 Status: aanvullende eisen stellen aan de bereikbaarheid, beheersbaarheid en bestrijding van de brand Bestrijding, beheersbaarheid, bereikbaarheid

Nadere informatie

MEMO 1. INLEIDING 2. UITGANGSPUNTEN

MEMO 1. INLEIDING 2. UITGANGSPUNTEN MEMO Aan: De heer B. Stolker, Bilfinger Real Estate B.V. Van: De heer H.T.M.T. Dirks / D. Machielsen Datum/versie: 16 augustus 2016, versie 02D Betreft: Club Sportive SOM-gebouw Amsterdam, beoordeling

Nadere informatie

Prestatie eisen, artikelen brandveiligheid stallen.

Prestatie eisen, artikelen brandveiligheid stallen. Prestatie eisen, artikelen brandveiligheid stallen. De artikel in geel zijn specifiek van belang voor stallen nieuwbouw, welke direct van invloed zijn op de veiligheid van dieren in een stal. Tekst van

Nadere informatie

Bepaling WBDBO-eisen tussen woningen in een woongebouw

Bepaling WBDBO-eisen tussen woningen in een woongebouw Bepaling WBDBO-eisen tussen woningen in een woongebouw Probleem Aan de hand van het Bouwbesluit vaststellen welke wbdbo-eisen gelden tussen woningen in een woongebouw. Oplossingsrichtingen Stappenplan

Nadere informatie

WAND, BINNENSPOUWBLAD, NIET DRAGEND, BETON (attest, productcertificaat)

WAND, BINNENSPOUWBLAD, NIET DRAGEND, BETON (attest, productcertificaat) WAND, BINNENSPOUWBLAD, NIET DRAGEND, BETON (attest, productcertificaat) BRL 1001 "Niet-dragende binnenspouwbladen en gevelvullende elementen" (2003-12) Beschouwde afdelingen van het Bouwbesluit afdeling

Nadere informatie

van uun Brandveiligheidsonderzoek Advies BV Uitbreiding van een loods aan de Klein Westerwijksestraat Te Biest-Houthakker

van uun Brandveiligheidsonderzoek Advies BV Uitbreiding van een loods aan de Klein Westerwijksestraat Te Biest-Houthakker van uun Advies BV Uitbreiding van een loods aan de Klein Westerwijksestraat 14-16 Te Biest-Houthakker cu cu cu zs ŝ CU fflĩl ĵ^^^tftdvieā BV Van Dun Advies BV Dorpsstraat 54 5113 TE Ulicoten T 013-519

Nadere informatie

UITBREIDING VAN EEN BEDRIJFSHAL VOOR FIRMA BMI-THEGON Dambroek te Baak

UITBREIDING VAN EEN BEDRIJFSHAL VOOR FIRMA BMI-THEGON Dambroek te Baak UITBREIDING VAN EEN BEDRIJFSHAL VOOR FIRMA BMI-THEGON Dambroek 22 24 te Baak Advies- en onderzoeksrapport NEN 6060 In opdracht van: Wopereis Staalbouw B.V. Postbus 463 7000 AL Doetinchem Projectnummer:

Nadere informatie

UITBREIDING VAN EEN VLEESVARKENSSTAL VOOR P.A.M. WEENINK a/d Kloosterstraat 3 te Lievelde

UITBREIDING VAN EEN VLEESVARKENSSTAL VOOR P.A.M. WEENINK a/d Kloosterstraat 3 te Lievelde UITBREIDING VAN EEN VLEESVARKENSSTAL VOOR P.A.M. WEENINK a/d Kloosterstraat 3 te Lievelde Advies- en onderzoeksrapport beheersbaarheid van brand methode 2007 In opdracht van: Van Westreenen BV Varsseveldseweg

Nadere informatie

Nieuwbouw showroom Skoda/Seat Noordhoek aan de Kraaivenstraat 13 te Tilburg

Nieuwbouw showroom Skoda/Seat Noordhoek aan de Kraaivenstraat 13 te Tilburg Nieuwbouw showroom Skoda/Seat Noordhoek aan de Kraaivenstraat 13 te Tilburg Beheersbaarheid van Brand Maatregelpakket I Behoort bij besluit van Burgem eester en Wethouders da t u m : 7 december 2015 r

Nadere informatie

Projectnaam : Charlotte de Bourbon Willem de Zwijgerstraat te Bodegraven

Projectnaam : Charlotte de Bourbon Willem de Zwijgerstraat te Bodegraven Projectgegevens Projectnaam : Charlotte de Bourbon Willem de Zwijgerstraat 12-16 te Bodegraven Projectnummer : PR12546 Datum : 23 januari 2018 Tekening : DO d.d. 16 januari 2019 Versie : 1.0 Opdrachtgever

Nadere informatie