Invalshoeken. Invloed van de Brexit op het vrij verkeer van goederen. (= The in0luence (or impact) of Brexit on the free circulation of goods.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Invalshoeken. Invloed van de Brexit op het vrij verkeer van goederen. (= The in0luence (or impact) of Brexit on the free circulation of goods."

Transcriptie

1 Brexit

2 Invalshoeken Invloed van de Brexit op het vrij verkeer van goederen. (= The in0luence (or impact) of Brexit on the free circulation of goods.) Een driedelige analyse van het onderwerp: 1. Vrij verkeer van goederen (= interne markt) 2. Wellicht de Brexit 3. Mogelijke impact

3 De interne markt Vrij verkeer van personen kapitaal diensten goederen Wettelijk kader: Regulation (EC) 765/2008 setting out the requirements for accreditation and the market surveillance of products Decision 768/2008 on a common framework for the marketing of products Regulation (EC) 764/2008 laying down procedures relating to the application of certain national technical rules to products lawfully marketed in another EU country. Deze regelgeving kan je online raadplegen:

4 De interne markt Een verordening is een rechtshandeling van de Europese Unie die in alle lidstaten tegelijkertijd rechtstreeks afdwingbaar is. Met andere woorden, het is een bindende rechtshandeling en ze moet in zijn geheel in de hele EU worden toegepast. Verordeningen kunnen onderscheiden worden van richtlijnen die in principe in nationaal recht moeten worden omgezet. Een beslissing is bindend voor degenen aan wie ze is geadresseerd (bijvoorbeeld een EU-land of een individueel bedrijf) en is rechtstreeks van toepassing. Er zijn ook aanbevelingen en adviezen. Zij zijn niet bindend; er zijn geen (rechtstreekse) juridische gevolgen of wettelijke verplichtingen.

5 De interne markt Wetgeving m.b.t. de interne markt voor goederen streeft ernaar om ervoor te zorgen dat producten die op de EU-markt worden gebracht voldoen aan hoge eisen inzake gezondheid, veiligheid, en milieu en dat producten die in de EU mogen worden verkocht zonder handelsbelemmeringen kunnen circuleren en dit met een minimum administratieve lasten. Sleutelvoorbeelden zijn: - veiligheid - technische normen - conformiteitsbeoordeling - CE-markering - wettelijke metrologie

6 De interne markt Het verschil tussen geharmoniseerde en niet geharmoniseerde normen. Veel producten op de EU-markt zijn onderworpen aan geharmoniseerde regels die consumenten, volksgezondheid, en milieu beschermen. Geharmoniseerde regels vormen een beletsel voor eventueel uiteenlopende nationale regels en verzekeren het vrije verkeer van producten binnen de EU. Sommige sectoren zijn echter nog steeds onderworpen aan nationale bepalingen. Het beginsel van het vrij verkeer van goederen zorgt ervoor dat deze bepalingen niet mogen leiden tot onrechtmatige handelsbelemmeringen.

7 Brexit Voor de eerste keer in een generatie is er een zekere waarschijnlijkheid dat een lidstaat de Europese Unie verlaat. (Hoewel er in 1982 de Groenland-zaak was.) Gedurende een verkiezingscampagne beloofde eerste minister David Cameron (Conservative Party) plechtig om een in-out referendum te organiseren vóór het einde van het jaar Het referendum vond plaats op 23 juni 2016 in het VK en Gibraltar. Het resulteerde in een stem om de EU te verlaten, met een meerderheid van 51.9%. Verschil tussen Engeland en Wales, Schotland, en Noord-Ierland. Verschil tussen London, Oxford, Cambridge, en de rest van Engeland.

8

9 Brexit Om het Brexit-proces te starten, moet artikel 50 van het Verdrag betreffende de Europese Unie geactiveerd worden. De soevereiniteit van de parlement stelt Groot-Brittannië in staat om te doen zoals het pleegt; er is hoegenaamd geen juridische verplichting - maar er is wel grote sociaal-politieke druk. Na het activeren van artikel 50 begint in principe een onderhandelingsperiode van twee jaar. Dit zal echter, volgens sommige experten, waarschijnlijk veel langer duren. Nadat Cameron ontslag hadgenomen, begon een nieuwe premier met deze operatie te leiden: Theresa May. Als ze geen actie had ondernomen, zou er niets gebeurd zijn op EU-niveau. Zij organiseert momenteel opnieuw verkiezingen om interne politieke redenen.

10 Brexit Artikel Een lidstaat kan overeenkomstig zijn grondwettelijke bepalingen besluiten zich uit de Unie terug te trekken. 2. De lidstaat die besluit zich terug te trekken, geeft kennis van zijn voornemen aan de Europese Raad. In het licht van de richtsnoeren van de Europese Raad sluit de Unie na onderhandelingen met deze staat een akkoord over de voorwaarden voor zijn terugtrekking, waarbij rekening wordt gehouden met het kader van de toekomstige betrekkingen van die staat met de Unie. Over dat akkoord wordt onderhandeld overeenkomstig artikel 218, lid 3, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie. Het akkoord wordt namens de Unie gesloten door de Raad, die met gekwali0iceerde meerderheid van stemmen besluit, na goedkeuring door het Europees Parlement. 3. De Verdragen zijn niet meer van toepassing op de betrokken staat met ingang van de datum van inwerkingtreding van het terugtrekkingsakkoord of, bij gebreke daarvan, na verloop van twee jaar na de in lid 2 bedoelde kennisgeving, tenzij de Europese Raad met instemming van de betrokken lidstaat met eenparigheid van stemmen tot verlenging van deze termijn besluit. 4. Voor de toepassing van de leden 2 en 3 nemen het lid van de Europese Raad en het lid van de Raad die de zich terugtrekkende lidstaat vertegenwoordigen, niet deel aan de beraadslagingen of aan de besluiten van de Europese Raad en van de Raad die hem betreffen. De gekwali0iceerde meerderheid wordt vastgesteld overeenkomstig artikel 238, lid 3, onder b), van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie. 5. Indien een lidstaat die zich uit de Unie heeft teruggetrokken, opnieuw om het lidmaatschap verzoekt, is op zijn verzoek de procedure van artikel 49 van toepassing.

11

12 Huidige impact de dato mei 2017 De algemene macro-economische impact van (de nog steeds 'potentiële') Brexit is moeilijk om met enige ernst te kwanti0iceren in dit stadium. Het is vrij onwaarschijnlijk dat Londen zal worden uitgerangeerd als Europa's toonaangevende internationale 0inanciële centrum. Twee onmiddellijke resultaten in juni/juli 2016: onzekerheid en het risico op besmetting. Een jaar later kunnen we stellen dat dit ten zeerste beperkt bleef. Een belangrijke impact, vrijwel onmiddelijk: waardedaling van de Britse vastgoedfondsen.

13 Vijf mogelijke scenario's op vlak van het vrije verkeer van goederen 1. Norwegian-style EEA agreement 2. Turkish-style customs union 3. FTA-based approach 4. Swiss-style bilateral accords 5. MFN-based approach

14 1. Norwegian-style EEA agreement EEA = European Economic Area (Europese Economische Gemeenschap) Het Verenigd Koninkrijk zou lid worden van de Europese Economische Gemeenschap en zou volledige toegang tot de interne markt behouden, maar moet daarvoor "EU standards and regulations" aanvaarden en implementeren zonder enige invloed op de inhoud van deze regelgeving. In dit geval zal het VK een substantiële bijdrage betalen aan het Europese budget en is het voor het VK onmogelijk om immigratiemaatregelen te nemen. Dit is geen oplossing voor de politieke onenigheid van de Britten met de Europese politiek.

15 2. Turkish-style customs union Interne douanemaatregelen (t.t.z. tarieven om produkten in- of uit te voeren) zouden in dit scenario vermeden worden, waarbij het VK vele Europese wetten op vlak van produktregulering zou overnemen, maar de douane-unie zou onvolledig zijn. Het Verenigd Koninkrijk zou Europese externe douanetarieven moeten implementeren, zonder daar enige invloed op te hebben en zonder gegarandeerde handelstoegang tot 'third markets'. Dit zou gezien worden als een slecht compromis voor de Britten.

16 3. FTA-based approach FTA = free-trade agreement / free-trade area (vrijhandelsakkoord / vrijhandelszone) In dit scenario is het VK vrij om op ona0hankelijke wijze vrijhandelsakkoorden te negociëren en af te sluiten en de relatie van het VK met de EU is dan ook bepaald in een dergelijk akkoord. Douanetarieven zijn dan onwaarschijnlijk, maar zoals met alle vrijhandelsakkoorden zal het VK dan een equilibrium moeten vinden tussen to diepgaande samenwerking dat betekent een akkoord vinden over 'common standards and regulation' en ona0hankelijkheid. Er is m.a.w. steeds een 'prijs' die moet betaald worden. Het resultaat zou a0hangen van de individuele akkoorden die afgesloten worden.

17 4. Swiss-style bilateral accords Het VK en de EU sluiten in dit scenario een reeks bilaterale akkoorden die het VK toegang garanderen tot de interne markt voor speci0ieke handelssectoren. In Brussel zou men wellicht angstig zijn voor "cherry picking" en dat kan het aantal sectoren limiteren. Het VK zal dan de Europese regelgeving respecteren wat de speci0ieke sectoren betreft, maar moet daarbij telkens individuele handelsakkoorden (FTA's) afsluiten. Dit is voor de Europese Unie geen attractieve optie.

18 5. MFN-based approach MFN = most favoured nation (meest begunstigde natie) In dit scenario is er geen nooodzaak om over alle regels een akkoord te vinden, maar het VK zal wel het Europese "common external tariff" moeten respecteren; dat zal de Britse handel met de EU beperken (zowel voor goederen als diensten). Belemmeringen (bijvoorbeeld kwantitatieve bepalingen) zouden kunnen geïmplementeerd worden wat bepaalde handelssectoren kan treffen. Dit zou enigszins inconsistent zijn met de heel vrije handelsmentaliteit van het VK.

19 Conclusie De impact van Brexit op Britse bedrijven, de Britse economie, en de ruimere Britse belangen zou ernstig kunnen zijn, en zou men kunnen voelen over verschillende sectoren heen. Zowel het te bewandelen pad als het eindstation, wat betreft de relatie tussen het VK en de rest van de EU, is momenteel onzeker. De directe impact op de rest van de Europese Unie zou ook signi0icant kunnen zijn. De export, supply chain, investerings- en beleidsbelangen van vele grote bedrijven zouden negatief geraakt kunnen worden, maar wellicht de grootste invloed zal zijn op het ophalen van fondsen (kapitaal) door bedrijven (bedrijfs0inanciering), die een pak moeilijker zal worden.

20 Conclusie Brexit zou een bredere politieke impact gehad kunnen hebben op de EU, enerzijds door de interne politieke dynamiek te verstoren en omwille van het risico op besmetting als dit 'pioniersproject' om de EU te verlaten andere disintegrerende krachten en bewegingen zou stimuleren. Europa zou dan ook invloed en prestige verliezen op geopolitiek vlak. Lidstaten zullen in verschillende orde van grootte invloed ondervinden. Die invloed zal wellicht een impact hebben op de wijze waarop lidstaten, en de EU in het algemeen, bereid zullen gevonden worden om tegemoet te komen aan de Britse vragen tijdens de onderhandelingen. Alle lidstaten zullen enigszins impact ondervinden van de Brexit, ofwel op politiek vlak, ofwel op economisch vlak, ofwel op beiden.

GSC.TFUK. Brussel, 22 maart 2019 (OR. en) EUCO XT 20006/19 BXT 26. RECHTSHANDELINGEN Betreft:

GSC.TFUK. Brussel, 22 maart 2019 (OR. en) EUCO XT 20006/19 BXT 26. RECHTSHANDELINGEN Betreft: Brussel, 22 maart 2019 (OR. en) EUCO XT 20006/19 BXT 26 RECHTSHANDELINGEN Betreft: BESLUIT VAN DE EUROPESE RAAD vastgesteld in overeenstemming met het Verenigd Koninkrijk tot verlenging van de in artikel

Nadere informatie

EUCO XT 20007/19 1 NL

EUCO XT 20007/19 1 NL Europese Raad Brussel, 22 maart 2019 (OR. en) EUCO XT 20007/19 BXT 27 NOTA van: aan: Betreft: het secretariaat-generaal van de Raad de delegaties Instemming van het Verenigd Koninkrijk met het ontwerpbesluit

Nadere informatie

1. Procedure artikel 50 EU-Verdrag 2. Onderhandelingsproces 3. Na de brexit toekomstige relatie 4. Indicatieve tijdlijn 5. NL voorbereidingen 6.

1. Procedure artikel 50 EU-Verdrag 2. Onderhandelingsproces 3. Na de brexit toekomstige relatie 4. Indicatieve tijdlijn 5. NL voorbereidingen 6. Brexit 1. Procedure artikel 50 EU-Verdrag 2. Onderhandelingsproces 3. Na de brexit toekomstige relatie 4. Indicatieve tijdlijn 5. NL voorbereidingen 6. Economische relatie NL en VK 1.1 Procedure artikel

Nadere informatie

Aanbeveling voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Aanbeveling voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 3.5.2017 COM(2017) 218 final Aanbeveling voor een BESLUIT VAN DE RAAD waarbij de Commissie wordt gemachtigd onderhandelingen te openen over een akkoord met het Verenigd Koninkrijk

Nadere informatie

EUCO XT 20013/19 GSC.TFUK. Europese Raad Brussel, 11 april 2019 (OR. en) EUCO XT 20013/19 BXT 38. RECHTSHANDELINGEN Betreft:

EUCO XT 20013/19 GSC.TFUK. Europese Raad Brussel, 11 april 2019 (OR. en) EUCO XT 20013/19 BXT 38. RECHTSHANDELINGEN Betreft: Europese Raad Brussel, 11 april 2019 (OR. en) EUCO XT 20013/19 BXT 38 RECHTSHANDELINGEN Betreft: BESLUIT VAN DE EUROPESE RAAD vastgesteld in overeenstemming met het Verenigd Koninkrijk tot verlenging van

Nadere informatie

Raad van de Europese Unie Brussel, 11 april 2019 (OR. en)

Raad van de Europese Unie Brussel, 11 april 2019 (OR. en) Raad van de Europese Unie Brussel, 11 april 2019 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2019/0097 (E) XT 21027/19 BXT 44 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: BESLUIT VAN DE RAAD tot wijziging

Nadere informatie

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 19.12.2018 COM(2018) 891 final 2018/0435 (COD) Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot wijziging van Verordening (EG) nr. 428/2009 van de Raad

Nadere informatie

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 30.1.2019 C(2019) 791 final GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE van 30.1.2019 tot wijziging van Verordening (EU) nr. 648/2012 van het Europees Parlement en de

Nadere informatie

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 30.1.2019 COM(2019) 53 final 2019/0019 (COD) Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot vaststelling van noodmaatregelen op het gebied van de coördinatie

Nadere informatie

GSC.TFUK. Raad van de Europese Unie Brussel, 7 januari 2019 (OR. en) XT 21106/18. Interinstitutioneel dossier: 2018/0426 (NLE) BXT 125

GSC.TFUK. Raad van de Europese Unie Brussel, 7 januari 2019 (OR. en) XT 21106/18. Interinstitutioneel dossier: 2018/0426 (NLE) BXT 125 Raad van de Europese Unie Brussel, 7 januari 2019 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2018/0426 (E) XT 21106/18 BXT 125 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: BESLUIT VAN DE RAAD betreffende

Nadere informatie

B8-0237/2017 } B8-0241/2017 } RC1/REV/Am. 7

B8-0237/2017 } B8-0241/2017 } RC1/REV/Am. 7 B8-0241/2017 } RC1/REV/Am. 7 7 Overweging P bis (nieuw) P bis. overwegende dat de Leavecampagne grotendeels gewonnen heeft dankzij de kwesties van het controleren van de immigratie, het terughalen van

Nadere informatie

Brexit en de burgers. Dr. Hanneke van Eijken LLM.

Brexit en de burgers. Dr. Hanneke van Eijken LLM. Brexit en de burgers Dr. Hanneke van Eijken LLM. De onderhandelingen VK EU De positie EU burgers/britse onderdanen Blik naar de toekomst?? Artikel 50 VEU It is like having a fire exinguisher that should

Nadere informatie

LIFE.1.C EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT. Brussel, 14 maart 2019 (OR. en) 2019/0019 (COD) PE-CONS 62/19 SOC 114 EMPL 81 PREP-BXT 62 CODEC 500

LIFE.1.C EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT. Brussel, 14 maart 2019 (OR. en) 2019/0019 (COD) PE-CONS 62/19 SOC 114 EMPL 81 PREP-BXT 62 CODEC 500 EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT DE RAAD Brussel, 14 maart 2019 (OR. en) 2019/0019 (COD) PE-CONS 62/19 SOC 114 EMPL 81 PREP-BXT 62 CODEC 500 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: VERORDENING

Nadere informatie

Krachtenveld Europese Unie

Krachtenveld Europese Unie Krachtenveld Europese Unie Korte omschrijving De leerlingen plaatsen de begrippen op de juiste plek in de puzzel, waardoor ze een overzicht krijgen van de belangrijkste instellingen binnen de Europese

Nadere informatie

GSC.TFUK. Raad van de Europese Unie Brussel, 9 januari 2019 (OR. en) XT 21105/1/18 REV 1. Interinstitutioneel dossier: 2018/0427 (NLE) BXT 124

GSC.TFUK. Raad van de Europese Unie Brussel, 9 januari 2019 (OR. en) XT 21105/1/18 REV 1. Interinstitutioneel dossier: 2018/0427 (NLE) BXT 124 Raad van de Europese Unie Brussel, 9 januari 2019 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2018/0427 (E) XT 21105/1/18 REV 1 BXT 124 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: BESLUIT VAN DE RAAD

Nadere informatie

TREE.1 EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT. Brussel, 14 maart 2019 (OR. en) 2019/0030 (COD) PE-CONS 55/19

TREE.1 EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT. Brussel, 14 maart 2019 (OR. en) 2019/0030 (COD) PE-CONS 55/19 EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT DE RAAD Brussel, 14 maart 2019 (OR. en) 2019/0030 (COD) PE-CONS 55/19 EDUC 78 JEUN 19 SPORT 17 SOC 108 RELEX 162 RECH 104 CADREFIN 104 PREP-BXT 61 IA 71 CODEC 486 WETGEVINGSBESLUITEN

Nadere informatie

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Straatsburg, 12.2.2019 COM(2019) 88 final 2019/0040 (COD) Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD betreffende bepaalde aspecten van spoorwegveiligheid en

Nadere informatie

Brexit domineert de beurs. Nederlandse bedrijven met hoogste blootstelling aan de UK

Brexit domineert de beurs. Nederlandse bedrijven met hoogste blootstelling aan de UK Brexit domineert de beurs Nederlandse bedrijven met hoogste blootstelling aan de UK Volgende week donderdag gaan de Britten naar de stembus om over een uittreding uit de Europese Unie te stemmen. Op dit

Nadere informatie

20 juni Onderzoek: Brexit, Nexit en Europa

20 juni Onderzoek: Brexit, Nexit en Europa 20 juni 2016 Onderzoek: Brexit, Nexit en Europa Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek.

Nadere informatie

POSITIE. Brexit: VBO-positie over het kader van de toekomstige relatie tussen de EU en het VK. Samenvatting. Onze ref.

POSITIE. Brexit: VBO-positie over het kader van de toekomstige relatie tussen de EU en het VK. Samenvatting. Onze ref. Benoit Monteyne Adjunct-adviseur Onze ref.: 201804121014bm Brussel, 28 mei 2018 POSITIE Brexit: VBO-positie over het kader van de toekomstige relatie tussen de EU en het VK Samenvatting Na het vertrek

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL KLIMAAT

EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL KLIMAAT EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL KLIMAAT Brussel, 19 december 2018 Rev1 KENNISGEVING AAN BELANGHEBBENDEN TERUGTREKKING VAN HET VERENIGD KONINKRIJK EN EU-REGELS OP HET GEBIED VAN GEFLUOREERDE BROEIKASGASSEN

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL JUSTITIE EN CONSUMENTENZAKEN

EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL JUSTITIE EN CONSUMENTENZAKEN EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL JUSTITIE EN CONSUMENTENZAKEN Brussel, 18 januari 2019 REV1 vervangt de kennisgeving aan belanghebbenden van 21 november 2017 KENNISGEVING AAN BELANGHEBBENDEN TERUGTREKKING

Nadere informatie

BIJLAGE. bij. Aanbeveling voor een BESLUIT VAN DE RAAD

BIJLAGE. bij. Aanbeveling voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 20.12.2017 COM(2017) 830 final ANNEX 1 BIJLAGE bij Aanbeveling voor een BESLUIT VAN DE RAAD tot aanvulling van het Besluit van de Raad van 22 mei 2017 waarbij machtiging wordt

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL GEZONDHEID EN VOEDSELVEILIGHEID

EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL GEZONDHEID EN VOEDSELVEILIGHEID EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL GEZONDHEID EN VOEDSELVEILIGHEID Brussel, 27 februari 2018 KENNISGEVING AAN BELANGHEBBENDEN TERUGTREKKING VAN HET VERENIGD KONINKRIJK EN EU-REGELS OP HET GEBIED VAN

Nadere informatie

Raad van de Europese Unie Brussel, 20 maart 2019 (OR. en)

Raad van de Europese Unie Brussel, 20 maart 2019 (OR. en) Raad van de Europese Unie Brussel, 20 maart 2019 (OR. en) XT 21014/19 BXT 15 CO EUR-PREP 10 NOTA van: aan: Betreft: het secretariaat-generaal van de Raad de delegaties Instrument betreffende het Akkoord

Nadere informatie

GEVOLGEN OP VLAK VAN DOUANE

GEVOLGEN OP VLAK VAN DOUANE BREXIT WAAR STAAN WE OP VANDAAG? GEVOLGEN OP VLAK VAN DOUANE HOE ZICH VOORBEREIDEN? REGIONAAL FORUM BRUSSEL BRUSSEL 12/11/2018 TEAM ECONOMISCHE ONDERSTEUNING Immle De Staercke (teamchef) Hannes Goossens

Nadere informatie

Brexit Special. Hoe kunt u zich voorbereiden op een harde Brexit?

Brexit Special. Hoe kunt u zich voorbereiden op een harde Brexit? Brexit Special Hoe kunt u zich voorbereiden op een harde Brexit? www.kroesewevers.nl Een harde Brexit Op 13 november 2018 is een Brexit-akkoord bereikt door de onderhandelaars. Met dat akkoord zou een

Nadere informatie

XT 21004/18 ADD 1 REV 2 mou/asd/ev 1 UKTF

XT 21004/18 ADD 1 REV 2 mou/asd/ev 1 UKTF Raad van de Europese Unie Brussel, 29 januari 2018 (OR. en) XT 21004/18 ADD 1 REV 2 BXT 5 NOTA van: aan: Betreft: het secretariaat-generaal van de Raad de delegaties BIJLAGE bij het BESLUIT VAN DE RAAD

Nadere informatie

Waarom Europa de brexitdreiging niet mag negeren

Waarom Europa de brexitdreiging niet mag negeren Waarom Europa de brexitdreiging niet mag negeren Date : maart 8, 2016 Terwijl de kranten in het Verenigd Koninkrijk momenteel druk speculeren over het referendum over het Britse lidmaatschap van de Europese

Nadere informatie

De verhouding tussen Richtlijn 98/34/EG en de Verordening betreffende wederzijdse erkenning

De verhouding tussen Richtlijn 98/34/EG en de Verordening betreffende wederzijdse erkenning EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL ONDERNEMINGEN EN INDUSTRIE Leidraad 1 Brussel, 1.2.2010 - De verhouding tussen Richtlijn 98/34/EG en de Verordening betreffende wederzijdse erkenning 1. IEIDING

Nadere informatie

Aanbeveling voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Aanbeveling voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 20.12.2017 COM(2017) 830 final Aanbeveling voor een BESLUIT VAN DE RAAD tot aanvulling van het Besluit van de Raad van 22 mei 2017 waarbij machtiging wordt verleend tot het

Nadere informatie

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT DE RAAD Brussel, 14 maart 2019 (OR. en) 2019/0009 (COD) PE-CONS 35/19 PECHE 63 PREP-BXT 50 CODEC 380 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: VERORDENING

Nadere informatie

Hoe bereid ik ondernemers. voor op Brexit? Welkom. Get prepared! Intermediairsbijeenkomst 12 oktober

Hoe bereid ik ondernemers. voor op Brexit?   Welkom. Get prepared! Intermediairsbijeenkomst 12 oktober Welkom Get prepared! www.brexitloket.nl Hoe bereid ik Latest ondernemers news and upcoming events Information and advice Brexit Impact Scan Brexit Vouchers (for SME s active on UK market) voor op Brexit?

Nadere informatie

AANGENOMEN TEKSTEN Voorlopige uitgave. Wijzigingsverordening (EU) nr. 1316/2013 in verband met de terugtrekking van het VK uit de EU ***I

AANGENOMEN TEKSTEN Voorlopige uitgave. Wijzigingsverordening (EU) nr. 1316/2013 in verband met de terugtrekking van het VK uit de EU ***I Europees Parlement 2014-2019 AANGENOMEN TEKSTEN Voorlopige uitgave P8_TA-PROV(2019)0191 Wijzigingsverordening (EU) nr. 1316/2013 in verband met de terugtrekking van het VK uit de EU ***I Wetgevingsresolutie

Nadere informatie

Position Paper MKB Nederland ten behoeve van de hoorzitting in de Tweede Kamer over Brexit op woensdag 7 juni 2017

Position Paper MKB Nederland ten behoeve van de hoorzitting in de Tweede Kamer over Brexit op woensdag 7 juni 2017 Position Paper MKB Nederland ten behoeve van de hoorzitting in de Tweede Kamer over Brexit op woensdag 7 juni 2017 Na de uitslag van het referendum in het Verenigd Koninkrijk (VK) over Brexit in juni 2016

Nadere informatie

BREXIT WAT HEB JE NODIG? LEERDOEL Leerlingen weten waar de Brexit over gaat. HOE LANG DUURT HET? 25 JANUARI 2019 AAN DE SLAG MET #1

BREXIT WAT HEB JE NODIG? LEERDOEL Leerlingen weten waar de Brexit over gaat. HOE LANG DUURT HET? 25 JANUARI 2019 AAN DE SLAG MET #1 BREXIT 25 JANUARI 2019 AAN DE SLAG MET #1 WAT HEB JE NODIG? Een PowerPoint https://prodemos.nl/powerpoint -bij-quiz-aan-de-slag-met-brexit/ Voor ieder team 3 A4 tjes Een stift DE WERKVORM IN HET KORT De

Nadere informatie

BREXIT Stand van zaken

BREXIT Stand van zaken BREXIT Stand van zaken Raadgevend comité maart 2018 Overzicht 1. Stand van zaken 2. Deelname FAVV aan vergaderingen 1. België 2. EU-werkgroepen 3. Technical Expert Seminar in SPS area 1. Stand van zaken

Nadere informatie

Handleiding Aanloop naar Brexit

Handleiding Aanloop naar Brexit Oktober 2018 Handleiding Aanloop naar Brexit Wat onze klanten moeten weten De Brexit-handleiding van DPD Inleiding en achtergrond DPD volgt het Brexit-proces op de voet en beschikt over gedetailleerde

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL MOBILITEIT EN VERVOER

EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL MOBILITEIT EN VERVOER EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL MOBILITEIT EN VERVOER Brussel, 19 januari 2018 KENNISGEVING AAN BELANGHEBBENDEN TERUGTREKKING VAN HET VERENIGD KONINKRIJK EN EU-REGELS OP HET GEBIED VAN HET WEGVERVOER

Nadere informatie

B8-0434/2017 } B8-0435/2017 } B8-0450/2017 } RC1/Am. 91

B8-0434/2017 } B8-0435/2017 } B8-0450/2017 } RC1/Am. 91 B8-0450/2017 } RC1/Am. 91 91 John Stuart Agnew Paragraaf 1 bis (nieuw) 1 bis. verwerpt iedere poging van de Commissie om de regering van het VK te dwingen een soort "brexit-rekening" te betalen wanneer

Nadere informatie

AMENDEMENTEN ingediend door de Commissie industrie, onderzoek en energie

AMENDEMENTEN ingediend door de Commissie industrie, onderzoek en energie 8.2.2019 A8-0014/ 001-008 AMENDEMENTEN 001-008 ingediend door de Commissie industrie, onderzoek en energie Verslag Miroslav Poche A8-0014/2019 Aanpassing van Richtlijn 2012/27/EU van het Europees Parlement

Nadere informatie

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT DE RAAD Brussel, 4 april 209 (OR. en) 208/0390 (COD) PE-CONS 7/9 VISA 49 COMIX 36 PREP-BXT 77 CODEC 572 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: VERORDENING

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Datum 16 augustus 2018 Betreft Beantwoording vragen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 23 987 Lidmaatschap van de Europese Unie Nr. 241 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

TREE.2 EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT. Brussel, 14 maart 2019 (OR. en) 2018/0299 (COD) PE-CONS 22/19

TREE.2 EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT. Brussel, 14 maart 2019 (OR. en) 2018/0299 (COD) PE-CONS 22/19 EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT DE RAAD Brussel, 14 maart 2019 (OR. en) 2018/0299 (COD) PE-CONS 22/19 TRANS 67 FIN 86 CADREFIN 53 POLGEN 16 REGIO 18 ENER 50 TELECOM 40 COMPET 89 MI 84 ECO 14 PREP-BXT

Nadere informatie

Voor de delegaties gaat hierbij een brief van 29 maart 2017 van de premier van het Verenigd Koninkrijk aan de voorzitter van de Europese Raad.

Voor de delegaties gaat hierbij een brief van 29 maart 2017 van de premier van het Verenigd Koninkrijk aan de voorzitter van de Europese Raad. Europese Raad Brussel, 29 maart 2017 (OR. en) XT 20001/17 BXT 1 BEGELEIDENDE NOTA van: het secretariaat-generaal van de Raad aan: de delegaties Betreft: Kennisgeving van het Verenigd Koninkrijk uit hoofde

Nadere informatie

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 1.8.2018 COM(2018) 568 final 2018/0299 (COD) Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot wijziging van Verordening (EU) nr. 1316/2013 wat betreft

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 21 501-02 Raad Algemene Zaken en Raad Buitenlandse Zaken Nr. 1771 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN Aan de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

BELANGRIJKE INFORMATIE OVER UW VERZEKERINGSPOLIS BIJ CNA HARDY - GELIEVE ZORGVULDIG DOOR TE NEMEN

BELANGRIJKE INFORMATIE OVER UW VERZEKERINGSPOLIS BIJ CNA HARDY - GELIEVE ZORGVULDIG DOOR TE NEMEN Geachte BELANGRIJKE INFORMATIE OVER UW VERZEKERINGSPOLIS BIJ CNA HARDY - GELIEVE ZORGVULDIG DOOR TE NEMEN Uit onze gegevens blijkt dat u momenteel een groepspolis of -polissen hebt of eerder heeft gehad

Nadere informatie

5307/10 VP/mm DG H 2 B

5307/10 VP/mm DG H 2 B RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 2 februari 2010 (OR. en) 5307/10 Interinstitutioneel dossier: 2009/0192 (E) JAI 36 COPEN 8 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: BESLUIT VAN DE RAAD betreffende

Nadere informatie

Nieuwsbrief Brexit. No deal Brexit? Voorkom verrassingen!

Nieuwsbrief Brexit. No deal Brexit? Voorkom verrassingen! Nieuwsbrief Brexit No deal Brexit? Voorkom verrassingen! Het scenario van een no deal komt steeds dichterbij. De Rijksoverheid en werkgeversorganisaties roepen ondernemers die zakendoen met het Verenigd

Nadere informatie

Brexit. Maart Uitkomst van de brexit

Brexit. Maart Uitkomst van de brexit Brexit Maart 2018 46% hoopt dat de brexit ongedaan wordt gemaakt 79% geeft aan dat de brexit geen impact heeft of zal hebben op het bedrijf Van de 21% ondernemingen die aangeven dat de brexit wel een impact

Nadere informatie

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 1.8.2018 COM(2018) 567 final 2018/0298 (COD) Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot wijziging van Verordening (EG) nr. 391/2009 wat betreft

Nadere informatie

Brexit. Gevolgen en impact. Alexandra Dumitru, RaboResearch

Brexit. Gevolgen en impact. Alexandra Dumitru, RaboResearch Brexit Gevolgen en impact Alexandra Dumitru, RaboResearch NEVI Congres, 20-6- 2018 Agenda Brexit onderhandelingen onze verwachting Handelsbetrekkingen VK EU De economische impact van Brexit Gevolgen voor

Nadere informatie

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

(Voor de EER relevante tekst)

(Voor de EER relevante tekst) L 85 I/60 27.3.2019 VERORDENING (EU) 2019/503 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 25 maart 2019 betreffende bepaalde aspecten van spoorwegveiligheid en spoorverbindingen in verband met de terugtrekking

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL BELASTINGEN EN DOUANE-UNIE

EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL BELASTINGEN EN DOUANE-UNIE EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL BELASTINGEN EN DOUANE-UNIE Brussel, 11 september 2018 KENNISGEVING AAN BELANGHEBBENDEN TERUGTREKKING VAN HET VERENIGD KONINKRIJK EN EU-REGELS OP HET GEBIED VAN DE

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 24 november 2004 (26.11) (OR. en) 15130/04 JAI 490 ASIM 47

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 24 november 2004 (26.11) (OR. en) 15130/04 JAI 490 ASIM 47 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 24 november 2004 (26.11) (OR. en) 15130/04 JAI 490 ASIM 47 BEGELEIDENDE NOTA van: het voorzitterschap aan: het Coreper (2e deel) nr. vorig doc.: 14497/04 JAI 441 ASIM

Nadere informatie

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES RVV- 481 RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES Over een ontwerp van koninklijk besluit inzake kennisgeving van gevaarlijke mengsels aan het Nationaal centrum ter voorkoming en behandeling van intoxicaties. Brussel,

Nadere informatie

Brexit: belangrijke belangen

Brexit: belangrijke belangen Brexit: belangrijke belangen De belangrijkste zorgen en wensen van ondernemers 360 internationaal ondernemen & logistiek www.evofenedex.nl Brexit, belangrijke belangen Het dreigende vertrek van het Verenigd

Nadere informatie

15201/17 gar/oms/dp 1 DG D 2A

15201/17 gar/oms/dp 1 DG D 2A Raad van de Europese Unie Brussel, 30 november 2017 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2016/0359 (COD) 15201/17 NOTA van: aan: het voorzitterschap de Raad nr. vorig doc.: 9316/17 Nr. Comdoc.: 14875/16

Nadere informatie

Amendement 3 Claude Moraes namens de Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken AMENDMENTEN VAN HET EUROPEES PARLEMENT *

Amendement 3 Claude Moraes namens de Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken AMENDMENTEN VAN HET EUROPEES PARLEMENT * 3.4.2019 A8-0047/3 Amendement 3 Claude Moraes namens de Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken Verslag A8-0047/2019 Sergei Stanishev Vaststelling van de lijst van derde landen

Nadere informatie

Brexit Stand van Zaken. Joren Schep Brexitloket.nl Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Brexit Stand van Zaken. Joren Schep Brexitloket.nl Rijksdienst voor Ondernemend Nederland Brexit Stand van Zaken Joren Schep Brexitloket.nl Rijksdienst voor Ondernemend Nederland 1. Key players EU UK X X Michel Barnier Jean-Claude Juncker Theresa May Stephen Barclay Guy Verhofstadt (EP) Mark

Nadere informatie

Raad van de Europese Unie Brussel, 15 april 2015 (OR. en)

Raad van de Europese Unie Brussel, 15 april 2015 (OR. en) Raad van de Europese Unie Brussel, 5 april 205 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 205/0062 (E) 785/5 VISA 04 COMEM 55 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: BESLUIT VAN DE RAAD betreffende

Nadere informatie

Advies van de Executive Board van het Europees Netwerk van Raden voor de. Justitie (ENRJ) over de aanvraag van de Krajowa Rada Sądownictwa uit Polen.

Advies van de Executive Board van het Europees Netwerk van Raden voor de. Justitie (ENRJ) over de aanvraag van de Krajowa Rada Sądownictwa uit Polen. Advies van de Executive Board van het Europees Netwerk van Raden voor de Justitie (ENRJ) over de aanvraag van de Krajowa Rada Sądownictwa uit Polen. Het ENRJ heeft een verzoek tot samenwerking ontvangen

Nadere informatie

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 9.8.2017 COM(2017) 422 final 2017/0189 (COD) Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot vervanging van bijlage A bij Verordening (EU) 2015/848 betreffende

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 24 mei 2011 (OR. en) 9876/11 Interinstitutioneel dossier: 2011/0068 (NLE)

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 24 mei 2011 (OR. en) 9876/11 Interinstitutioneel dossier: 2011/0068 (NLE) RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 24 mei 2011 (OR. en) 9876/11 Interinstitutioneel dossier: 2011/0068 (E) COHAFA 47 DEVGEN 138 RELEX 472 ALIM 7 AGRIFIN 50 AGRI 354 PROCIV 65 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE

Nadere informatie

TYPES INSTRUMENTEN OVERZICHT

TYPES INSTRUMENTEN OVERZICHT TYPES INSTRUMENTEN OVERZICHT Aanbeveling... 2 Advies... 2 Algemeen commentaar... 2 Beleidsdocument... 3 Besluit... 3 Decreet... 3 Europees besluit... 3 Grondwet... 3 Koninklijk besluit... 3 Mededeling...

Nadere informatie

Internationale Spectator 6 2015 (jrg. 69) Item 3 van 16 ARTIKEL

Internationale Spectator 6 2015 (jrg. 69) Item 3 van 16 ARTIKEL ARTIKEL Vijf mythes over het Britse referendumendum Rem Korteweg De Britse premier David Cameron onderhandelt de komende maanden over het Britse EUlidmaatschap. Medio volgend jaar volgt het EU-referendum.

Nadere informatie

6812/15 cle/gra/hh 1 DG D 2A

6812/15 cle/gra/hh 1 DG D 2A Raad van de Europese Unie Brussel, 6 maart 205 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 203/09 (COD) 682/5 JUSTCIV 40 FREMP 36 CODEC 283 NOTA van: aan: het voorzitterschap de Raad nr. vorig doc.: 6599/5 JUSTCIV

Nadere informatie

REACTIE RSA BREXIT. Veelgestelde vragen - extern gebruik

REACTIE RSA BREXIT. Veelgestelde vragen - extern gebruik REACTIE RSA BREXIT Veelgestelde vragen - extern gebruik ACHTERGROND Op 23 juni 2016 heeft het Verenigd Koninkrijk (VK) gestemd voor het verlaten van de Europese Unie (EU). Op 29 maart 2017 heeft het VK

Nadere informatie

*** ONTWERPAANBEVELING

*** ONTWERPAANBEVELING Europees Parlement 2014-2019 Commissie internationale handel 2016/0052(E) 7.6.2016 *** ONTWERPAANBEVELING over het ontwerp van besluit van de Raad betreffende de sluiting van de Overeenkomst tussen de

Nadere informatie

e) Nr. impact assessment Commissie en Opinie Raad voor Regelgevingstoetsing N.v.t.

e) Nr. impact assessment Commissie en Opinie Raad voor Regelgevingstoetsing N.v.t. Fiche 1: Wijziging van de Noordzee Middellandse Zee corridor na de Brexit 1. Algemene gegevens a) Titel voorstel Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad tot wijziging van Verordening

Nadere informatie

Raad van de Europese Unie Brussel, 9 maart 2018 (OR. en)

Raad van de Europese Unie Brussel, 9 maart 2018 (OR. en) Conseil UE Raad van de Europese Unie Brussel, 9 maart 2018 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2016/0399 (COD) 6932/18 LIMITE NOTA I/A-PUNT van: aan: het voorzitterschap INST 96 JUR 109 CODEC 343 JUSTCIV

Nadere informatie

SAMENVATTING SYLLABUS

SAMENVATTING SYLLABUS SAMENVATTING SYLLABUS Julie Kerckaert Inleiding tot het Europees en internationaal recht Academiejaar 2014-2015 Inhoudsopgave Deel 2: Inleiding tot het Europees recht... 2 1. Het juridisch kader van het

Nadere informatie

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 30.5.2016 COM(2016) 317 final 2016/0159 (COD) Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot vervanging van de lijsten van insolventieprocedures en

Nadere informatie

Kris Peeters: Bedrijven en overheid concreet voorbereiden op Brexit zonder akkoord

Kris Peeters: Bedrijven en overheid concreet voorbereiden op Brexit zonder akkoord Vice-Eersteminister en Minister van Werk, Economie en Consumenten, belast met Buitenlandse Handel Vice-Premier Ministre et Ministre de l Emploi, de l Economie et des Consommateurs, chargé du Commerce Extérieur

Nadere informatie

Krachtenveld Europese Unie

Krachtenveld Europese Unie Krachtenveld Europese Unie Korte omschrijving De leerlingen plaatsen de begrippen op de juiste plek in de puzzel, waardoor ze een overzicht krijgen van de belangrijkste instellingen binnen de Europese

Nadere informatie

29 maart 2019 Auteur: Rozemarijn Lubbe. De brexit

29 maart 2019 Auteur: Rozemarijn Lubbe. De brexit 29 maart 2019 Auteur: Rozemarijn Lubbe De brexit Samenvatting Meerderheid wil dat GB lid blijft van EU Samenvatting Meeste mensen willen in EU blijven Veel mensen in Nederland zien het liefst dat de brexit

Nadere informatie

De voorbereiding op de terugtrekking is niet alleen een zaak van de EU en de nationale overheden, maar ook van bedrijven en burgers.

De voorbereiding op de terugtrekking is niet alleen een zaak van de EU en de nationale overheden, maar ook van bedrijven en burgers. EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL FINANCIËLE STABILITEIT, FINANCIËLE DIENSTEN EN KAPITAALMARKTENUNIE Brussel, 8 februari 2018 Rev1 KENNISGEVING AAN BELANGHEBBENDEN TERUGTREKKING VAN HET VERENIGD

Nadere informatie

en - zonder de bepalingen met betrekking tot "in de handel gebrachte goederen" die zijn vastgesteld in het terugtrekkingsakkoord.

en - zonder de bepalingen met betrekking tot in de handel gebrachte goederen die zijn vastgesteld in het terugtrekkingsakkoord. EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL INTERNE MARKT, INDUSTRIE, ONDERNEMERSCHAP EN MIDDEN- EN KLEINBEDRIJF Brussel, 6 maart 2019 VRAGEN EN ANTWOORDEN IN VERBAND MET DE TERUGTREKKING VAN HET VERENIGD

Nadere informatie

Raad van de Europese Unie Brussel, 15 april 2015 (OR. en)

Raad van de Europese Unie Brussel, 15 april 2015 (OR. en) Raad van de Europese Unie Brussel, 15 april 2015 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2015/0046 (E) 7099/15 VISA 82 COMEM 53 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: BESLUIT VAN DE RAAD betreffende

Nadere informatie

Krachtenveld Europese Unie

Krachtenveld Europese Unie Krachtenveld Europese Unie Korte omschrijving De leerlingen plaatsen de begrippen op de juiste plek in de puzzel, waardoor ze een overzicht krijgen van de belangrijkste instellingen binnen de Europese

Nadere informatie

13032/18 ADD 1 1 JAI LIMITE NL

13032/18 ADD 1 1 JAI LIMITE NL Raad van de Europese Unie Brussel, 26 oktober 2018 (OR. en) 13032/18 ADD 1 LIMITE PV CONS 50 JAI 986 COMIX 552 ONTWERPNOTULEN RAAD VAN DE EUROPESE UNIE (Justitie en Binnenlandse Zaken) 11 en 12 oktober

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL MOBILITEIT EN VERVOER

EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL MOBILITEIT EN VERVOER EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL MOBILITEIT EN VERVOER Brussel, 5 juli 2018 KENNISGEVING AAN BELANGHEBBENDEN TERUGTREKKING VAN HET VERENIGD KONINKRIJK EN EU-REGELS OP HET GEBIED VAN DE BEVEILIGING

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2000 2001 21 501-18 Raad Werkgelegenheid en Sociaal Beleid Nr. 138 BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELE- GENHEID Aan de Voorzitter van de

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 1 februari 2010 (OR. en) 5306/10 Interinstitutioneel dossier: 2009/0189 (NLE) JAI 35 COPEN 7

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 1 februari 2010 (OR. en) 5306/10 Interinstitutioneel dossier: 2009/0189 (NLE) JAI 35 COPEN 7 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 1 februari 2010 (OR. en) 5306/10 Interinstitutioneel dossier: 2009/0189 (E) JAI 35 COPEN 7 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: BESLUIT VAN DE RAAD betreffende

Nadere informatie

Aanbeveling voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Aanbeveling voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 1.6.2012 COM(2012) 255 final Aanbeveling voor een BESLUIT VAN DE RAAD tot verlening van een machtiging om onderhandelingen te openen over aanpassing van de volgende overeenkomsten

Nadere informatie

ONDERNEMERS OVER BREXIT. Impact voor veel ondernemers nog onduidelijk, groot deel niet voorbereid

ONDERNEMERS OVER BREXIT. Impact voor veel ondernemers nog onduidelijk, groot deel niet voorbereid ONDERNEMERS OVER BREXIT Impact voor veel ondernemers nog onduidelijk, groot deel niet voorbereid 1 1. INLEIDING 1.1 Aanleiding van het onderzoek Op 23 juni 2016 heeft het Verenigd Koninkrijk een referendum

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL MOBILITEIT EN VERVOER

EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL MOBILITEIT EN VERVOER EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL MOBILITEIT EN VERVOER Brussel, 10 juli 2018 Annuleert en vervangt de kennisgeving van 27 februari 2018 KENNISGEVING AAN BELANGHEBBENDEN TERUGTREKKING VAN HET VERENIGD

Nadere informatie

Hierbij gaat voor de delegaties de gederubriceerde versie van bovengenoemd document.

Hierbij gaat voor de delegaties de gederubriceerde versie van bovengenoemd document. Raad van de Europese Unie Brussel, 29 oktober 2018 (OR. en) 6512/04 DCL 1 JUSTCIV 28 DERUBRICERING van document: 6512/04 d.d.: 20 februari 2004 nieuwe status: Betreft: Publiek Ontwerp-aanbeveling voor

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL MOBILITEIT EN VERVOER

EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL MOBILITEIT EN VERVOER EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL MOBILITEIT EN VERVOER Brussel, 23 oktober 2018 Vervangt de kennisgeving aan belanghebbenden van 5 juli 2018 KENNISGEVING AAN BELANGHEBBENDEN TERUGTREKKING VAN HET

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET. Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie; (met Bijlagen) Rome, 25 maart 1957

TRACTATENBLAD VAN HET. Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie; (met Bijlagen) Rome, 25 maart 1957 13 (1957) Nr. 21 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2011 Nr. 143 A. TITEL Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie; (met Bijlagen) Rome, 25 maart 1957 B. TEKST De Franse

Nadere informatie

Raad van de Europese Unie Brussel, 10 juli 2015 (OR. en)

Raad van de Europese Unie Brussel, 10 juli 2015 (OR. en) Raad van de Europese Unie Brussel, 0 juli 05 (OR. en) 0506/5 ENFOPOL 9 COMIX 3 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: Ontwerp-UITVOERINGSBESLUIT VAN DE RAAD houdende vaststelling van de datum

Nadere informatie

Moeilijke besluiten voor de Europese Raad

Moeilijke besluiten voor de Europese Raad Moeilijke besluiten voor de Europese Raad Korte omschrijving: Leerlingen gaan aan de slag met actuele Europese dilemma s. Er zijn vijf dilemma s. U kunt zelf kiezen welke dilemma s u aan de orde stelt.

Nadere informatie

Gezamenlijk voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Gezamenlijk voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE HOGE VERTEGENWOORDIGER VAN DE UNIE VOOR BUITENLANDSE ZAKEN EN VEILIGHEIDSBELEID Brussel, 28.11.2016 JOIN(2016) 54 final 2016/0366 (NLE) Gezamenlijk voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Nadere informatie

Hierbij gaat voor de delegaties de gederubriceerde versie van bovengenoemd document.

Hierbij gaat voor de delegaties de gederubriceerde versie van bovengenoemd document. Raad van de Europese Unie Brussel, 29 oktober 2018 (OR. en) 7223/04 DCL 1 JUSTCIV 42 DERUBRICERING van document: 7223/04 d.d.: 11 maart 2004 nieuwe status: Betreft: Publiek Ontwerp-aanbeveling voor een

Nadere informatie

Europa: Uitdagingen? Prof. Hylke Vandenbussche Departement Economie- International Trade 26 April 2018 Leuven

Europa: Uitdagingen? Prof. Hylke Vandenbussche Departement Economie- International Trade 26 April 2018 Leuven Europa: Uitdagingen? Prof. Hylke Vandenbussche Departement Economie- International Trade 26 April 2018 Leuven America First! Wat is het potentiële banenverlies voor België en Europa? VIVES discussion paper

Nadere informatie

BESLUITEN. Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 43, in samenhang met artikel 218, lid 9,

BESLUITEN. Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 43, in samenhang met artikel 218, lid 9, L 185/30 BESLUITEN BESLUIT (EU) 2019/1178 VAN DE RAAD van 8 juli 2019 betreffende het namens de Europese Unie in te nemen standpunt in het Samenwerkingscomité dat is opgericht bij de Overeenkomst tot instelling

Nadere informatie

Toelichting Vlaams kaderdecreet no-deal brexit. Context

Toelichting Vlaams kaderdecreet no-deal brexit. Context Toelichting Vlaams kaderdecreet no-deal brexit Context Op 15 januari heeft het Britse Parlement het Terugtrekkingsakkoord dat op 14 november 2018 bereikt werd tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese

Nadere informatie