Eindrapportage IPCCOM2100

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Eindrapportage IPCCOM2100"

Transcriptie

1 Eindrapportage IPCCOM2100 Inleiding/ algemeen Op 1 juni 2012 is het project IPCCOM2100 van start gegaan met 11 deelnemers: Bedrijf V.O.F. A. den Dekker & Zonen Nouws Mechanisatie Aardappelhandel van Bladel Aannemersbedrijf van Wijlen B.V. Vrolijk Landbouw V.O.F. VOF De Schalm Van den Borne Aardappelen Loonbedrijf Kasteel Meeuwen B.V. Veenhuis Machines B.V. Branderhorst De Muggenwaard V.O.F. Collectief Plaats specifieke Taakkaart Ontzorgen van de Rundveehouder Ontzorgen van de Rundveehouder Project is overgenomen door B&N Proscan tijdens de projectperiode binnen het collectief Online Nutriënt Analyse. Overdrachtsdocumenten zijn overlegd met RVO en goedgekeurd. Online Nutriënt Analyse Plaats specifieke Taakkaart Project is overgenomen door Mts. Nouws tijdens de projectperiode binnen het collectief Plaats specifieke Taakkaart. Overdrachtsdocumenten zijn overlegd met RVO en goedgekeurd. Op 29 mei 2012 heeft er een startbijeenkomst plaatsgevonden voor de bedrijven waar de regeling is toegelicht en de bedrijven zijn gestart met de projecten. Collectieve bijeenkomsten hebben plaatsgevonden op: Datum Plaats 27 November 2012 Werktuigen coöperatie De Kempen te Vessem 11 Maart 2013 ZLTO te s-hertogenbosch 5 November 2013 CUMELA te Nijkerk 4 Februari 2014 Van den Borne Aardappelen te Reusel 28 Mei 2014 Veenhuis Machines te Raalte Op 18 Juni 2014 heeft er een slotbijeenkomst plaatsgevonden op de Open dagen van de Rusthoeve in Colijnsplaat te Zeeland. Bedrijven hebben hier workshops gehouden voor aanwezigen van de open dag:

2 Eindresultaten projecten In dit collectieve project zijn vier ondernemers op zoek gegaan naar een oplossing voor het digitaal registreren en organiseren van werkzaamheden in het bedrijf. Het beoogde doel van het project was het ontwikkelen van nieuwe diensten: A. Directe storingsservice; door het automatisch ontvangen van een storing kan direct contact opgenomen worden met de klant. B. Onderhoud op maat; door het analyseren van de gebruiksgegevens van de machines wordt een onderhoudsvoorstel op maat gemaakt. C. Service op afstand; door het online ophalen van de klantgegevens kan snellere en betere ondersteuning op afstand worden geboden. Vervolgens wordt direct gefactureerd. D. Beproefde facturatie; het feitelijk gebruik van de machine en de soort werkzaamheden bepalen de af te rekenen huurprijs. In gezamenlijk overleg zijn de bedrijven gekomen tot een maatwerkoplossing per bedrijf. De reden voor verschillende systemen is de software die geïnstalleerd is bij de diverse bedrijven. Deze is afkomstig van AgroIT en Didata. Met deze reden was de te ontwikkelen app niet voor alle bedrijven toepasbaar maar is deze op maat gemaakt per bedrijf zodat deze gekoppeld kon worden aan de geïnstalleerde software. A. den Dekker en Nouws Mechanisatie werken beiden met Didata en hebben via deze weg de volgende app ontwikkeld:

3 De voordelen voor de servicemonteur: Werkorders overal opvragen en bewerken Op iedere locatie de uren en materiaalverbruik registreren Eindoverzicht laten zien aan de klant Klant kan direct tekenen voor de verrichte werkzaamheden De voordelen voor het bedrijf: Direct inzage in de verrichte werkzaamheden servicemonteur Voorraad wordt direct bijgewerkt Factuur kan direct verstuurd worden Geen dubbele handelingen door servicemonteur en administratiepersoneel De beide bedrijven zijn zeer tevreden over het resultaat. Qua uren en kosten zijn beide bedrijven goed op schema gebleven. De facturen en urenregistratie zijn ter inzage beschikbaar. Aannemersbedrijf van Wijlen heeft als softwarepakket Agro It en heeft in samenwerking met een app-maker (spotmaster)de volgende applicatie ontwikkeld: Uniek aan de applicatie van van Wijlen is dat deze gekoppeld is aan de werkzaamheden die van Wijlen doet voor Waterschap Nederland. In de applicatie zijn de werkzaamheden te

4 volgen. De applicatie heeft verder dezelfde mogelijkheden als de applicatie van Den Dekker en Nouws Mechanisatie zoals het registreren van uren, verlof aanvragen, werkorders opvragen, verwerken en laten tekenen en gekoppeld aan de voorraad. Het bedrijf Aardappelhandel van Bladel heeft het afgelopen jaar een aantal ontwikkelingen doorgemaakt voor het eigen bedrijf. Na een moeizame opstart in het collectieve project heeft van Bladel toch aansluiting kunnen vinden met de overige bedrijven. Naar aanleiding van gesprekken met de deelnemers en externe leveranciers heeft van Bladel toch wat stappen kunnen ondernemen. Het is een klein bedrijf waar de bestellingen veelal via de telefoon doorgegeven worden aan elkaar. Van Bladel was op zoek naar een efficiëntere manier om werkorders door te geven, bestellingen soepeler te laten verlopen en de urenregistratie van het personeel te automatiseren. Klanten kunnen nu hun bestellingen naar sturen, nadat ze hun bestelling verstuurd hebben krijgen ze een bevestiging, zodat ze weten dat de bestelling goed is aangekomen. Doordat de bestellingen allemaal op 1 punt binnen lopen ze niet meer door elkaar. De bestelling komen binnen op de Ipad die voor dit project is aangeschaft en vanuit hier worden de bestellingen in een app op de bestellijst gezet. In onderstaande lijst staan de namen van alle klanten, per klant staat er beschreven wat voor soort en welke maat friet of aardappel ze nodig hebben. Door hier de kilo s in te voeren ontstaat er een duidelijk overzicht van de bestellingen en een overzicht van het aantal kilo s dat per dag gemaakt moet worden. Wat ook weer een snellere productie oplevert.

5 Ook voor de urenregistratie van de werknemers heeft van Bladel een oplossing gevonden, door hiervoor een duidelijk formulier te maken waarbij de uren, pauze tijden en verrichte werkzaamheden snel en makkelijk ingevuld kunnen worden. Ook deze urenlijst kunnen de werknemers zelf openen op de app en zo ook via de smartphone, ipad of computer hun uren invullen. Door deze manier van uren registreren is dit natuurlijk ook makkelijker voor de urenregistratie van het bedrijf. Plaats specifieke Taakkaart In dit collectieve project zijn drie ondernemers op zoek gegaan naar het in kaart brengen van bemestingstoestand op het land. Het beoogde doel van het project is om een nieuwe dienst, het bemestingsadvies, te ontwikkelen. Hiermee kan een effectiever mestadvies gegenereerd worden dat automatisch wordt uitgevoerd door de kunstmeststrooier. De bedrijven zijn gestart met een onderzoek, data verzamelen, data analyseren en omzetten in een taakkaart. Het verzamelen van data is per bedrijf/ gewas/ grond gedaan, tevens is er onderscheid tussen de bedrijven in de landbouwwerktuigen waar de sensoren op geplaatst zijn die voor de meting noodzakelijk waren. Op basis van de verzamelde data is een bemestingsadvies vastgelegd in de taakkaart. Vervolgens is er plaats specifiek bemest. Een aantal visuele voorbeelden:

6 Online Nutriënt Analyse In dit collectieve project hebben twee ondernemers een nieuw product ontwikkeld; een meetsysteem wat online nutriëntgehalten in drijfmest analyseert op een transporttank. Het systeem bestaat uit een gekalibreerde sensor en bijbehorende software. Het systeem wordt aangeboden als optie bij de aankoop van nieuwe machines en kan ook gemonteerd worden op reeds aangeschafte machines. Dit wordt bereikt door met de expertise, vaardigheden en middelen van de verschillende deelnemers een meetsysteem te ontwikkelen. Ten opzichte van de huidige erkende monsterapparaten biedt dit online-systeem vele voordelen op het gebied van milieu, economie en arbeidsgemak.

7 In mei 2013 zijn de eerste metingen in mest verricht. Na een paar kleine aanpassingen in de software zijn de bedrijven van start gegaan met het uitvoeren van kalibratiemetingen. Vanaf mei 2013 tot heden zijn er honderden metingen uitgevoerd in verschillende mestsoorten en verschillende regio s. Na gesprekken te hebben gevoerd met het ministerie van Economische Zaken, heeft men aangegeven bereid te zijn om de wetgeving aan te passen zodat NIRS een wettelijk erkende methode wordt. Hiervoor is een gesprekgroep opgericht waarbij allen betrokken partijen aan tafel zitten. Naar verwachting zal eind mei bekend worden welke nauwkeurigheidseisen er gesteld gaan worden. Ontzorgen van de rundveehouder In dit collectieve project hebben twee ondernemers een nieuwe dienst ontwikkeld voor de rundveehouders. De loonwerker neemt de gehele kringloop van de diervoeding uit handen van de veehouder(melkvee en kalveren). De vergoeding van deze dienst vindt plaats door het afrekenen van het geleverde veevoer. De mate waarin de samenstelling van het voer overeenkomt met het berekende rantsoen, bepaalt de hoogte van het bedrag. De volgende acties zijn ondernomen: Opzetten van een centrale database Bepalen van een 0-situatie met betrekking tot de kwaliteit en opbrengend vermogen van de ingebrachte gronden Bepalen van een 0-situatie met betrekking tot het technisch resultaat van het rundveebedrijf en akkerbouwbedrijf Plan van aanpak opstellen per deelnemend bedrijf en een prognose maken van het te behalen rendement Voor de nieuwe dienst is het belangrijk om een duurzaam samenwerkingsverband op te zetten tussen rundveehouders en loonwerkers. Door middel van bijeenkomsten met rundveehouders is de behoefte geïnventariseerd en zijn de voordelen op een rij gezet:

8 Rundveehouder: Akkerbouwer: Loonwerker Alle: - Verminderen van de arbeids behoefte - Beschikbaar hebben van voldoende voer - Door producten en diensten te betrekken op basis van rendement daalt de kostprijs per kg melk - Vergroten van de gewasrotatie - Uitbreiding met ruwvoergewassen en verzekerde afzet hiervan gebaseerd op o.a. kwaliteit - Beschikbaar hebben van bekend organisch mest - Meer zekerheid voor de investeringen - Hogere productiviteit door planning in eigen hand - Onafhankelijke advisering - Afrekenen op basis van rendement - Sparren in studieclub-verband - Samenwerken met vaste partners in Kringloop De volgende technieken worden toegepast: NIR sensoren ter bepaling van de kwaliteit van ruwvoeders en organische meststoffen GPS techniek om de gewas opbrengsten en kwaliteit plaats specifiek vast te leggen Financiële-, planning-, werkbonnen- en teeltregistratie- software om gegevens vast te leggen en opdrachten/taakkaarten aan te maken Grond- en gewas-sensing Bodembalans analyses, bioscans, chroma s, BEV-metingen en bladsap analyses Toepassen van nieuwe technische meststoffen Resultaten: In 2013 alleen al door de onafhankelijke rundvee adviseurs een besparing in de stal van ,- tot ,- behaald op het eerste rundveebedrijf. Grasopbrengst verhoging met bijna 10% per jaar Betere kwaliteit ruwvoer Meer melk per ha Gebleken is dat mais in continue-teelt op lichte zandgronden die goed in balans zijn zonder beregening en schimmelbestrijding een opbrengst van 17 ton ds/ha kunnen halen met een zetmeelgehalte van ruim 400 kg/ton ds Conclusie: Door sensing-technieken en opbrengstmetingen krijgen we inzicht in de grond Door het plaats specifiek toedienen van bodem- en blad-meststoffen zijn we in staat om uniformere planten te oogsten. Om maximale resultaten te halen is het van belang om de bodem in balans te krijgen en zoveel mogelijk de bewerkingen, meststoffen en teeltbescherming in dienst te stellen ten behoeve van het stimuleren van bodemleven Door samenwerking zijn er nog grote besparingen mogelijk

Ontzorgen van de Rundveehouder. Loonbedrijf V.O.F. de Schalm Kennes Balans B.V.

Ontzorgen van de Rundveehouder. Loonbedrijf V.O.F. de Schalm Kennes Balans B.V. Ontzorgen van de Rundveehouder Loonbedrijf V.O.F. de Schalm Kennes Balans B.V. Aanleiding ontwikkelen van nieuwe dienst Groei van melkveebedrijven; Melkveebedrijven ervaren knelpunten op gebied van arbeid,

Nadere informatie

Precisiebemesting & optimalisatie mineralen kringlopen met NIRS

Precisiebemesting & optimalisatie mineralen kringlopen met NIRS Precisiebemesting & optimalisatie mineralen kringlopen met NIRS Philipp Heck John Deere Intelligent Solutions Group Precisielandbouw Toepassingen 2 Mineralen Management & Bemesting Eisen en grote uitdagingen

Nadere informatie

Precies bemesten door meer meten!

Precies bemesten door meer meten! Precies bemesten door meer meten! 2 Hoe help ik mijn bodem zo goed mogelijk de vernieling in Bodemaspecten fysisch, b.v.: structuur (grondbewerking, bandenspanning, bekalking) grondsoort (egalisatie, mengwoelen,

Nadere informatie

De rol van loonwerkers in de mineralenkringloop

De rol van loonwerkers in de mineralenkringloop De rol van loonwerkers in de mineralenkringloop en precisielandbouw Praktijknetwerk loonwerker maar melkveehouder kringloopwijzer Stappenplan naar maximaal ruwvoer van eigen grond Technische uitvoering

Nadere informatie

Smart Farming. Rendement door efficiency. Herman Krebbers Mechanisatie en precisielandbouw

Smart Farming. Rendement door efficiency. Herman Krebbers Mechanisatie en precisielandbouw Smart Farming Rendement door efficiency Herman Krebbers Mechanisatie en precisielandbouw Onderzoek Rabobank Kans! 2 Gebruik beschikbare data 3 Snelle ontwikkeling techniek Meest interessante toepassingen

Nadere informatie

WE ZETTEN MACHINES ZELF AAN HET WERK

WE ZETTEN MACHINES ZELF AAN HET WERK ONE STEP BEYOND WE ZETTEN MACHINES ZELF AAN HET WERK Precision Makers is misschien wel het eerste bedrijf in de wereld dat volledig gespecialiseerd is in de automatisering van de groene sector. Sterker

Nadere informatie

Uw onderneming als schakel in de digitale keten

Uw onderneming als schakel in de digitale keten Uw onderneming als schakel in de digitale keten Inspiratiemiddag Datacommunicatie Roel Veerman rveerman@rovecom.nl 06-53449063. www.rovecom.nl 0528-223535. Uw bedrijf: de belangrijkste schakel BEDRIJF

Nadere informatie

MAISTEELT 2019: DE SUCCESFACTOREN!

MAISTEELT 2019: DE SUCCESFACTOREN! MAISTEELT 2019: DE SUCCESFACTOREN! In deze editie aandacht voor: Vernietigen en verkleinen vanggewas ph Organische stof: compost Kali bemesting Onderzaai Raskeuze Organisatie maisteelt Een plant groeit

Nadere informatie

Precisie. Landbouw. groei door kennis

Precisie. Landbouw. groei door kennis Precisie Landbouw groei door kennis Kansen om uw teelt te optimaliseren Als teler gaat u voor het beste. De juiste keuze is de sleutel tot succes voor het waar maken van een goede financiële opbrengst.

Nadere informatie

www.boerenverstand.nl/blog/projecten/praktijknetwerk-loonwerker-maakt-de-kringloop-wijzer/ 27 januari 2015

www.boerenverstand.nl/blog/projecten/praktijknetwerk-loonwerker-maakt-de-kringloop-wijzer/ 27 januari 2015 Loonwerker maakt melkveehouder kringloopwijzer! www.boerenverstand.nl/blog/projecten/praktijknetwerk-loonwerker-maakt-de-kringloop-wijzer/ 27 januari 2015 http://www.boerenverstand.nl/blog/projecten/praktijknetwerk-loonwerker-maakt-de-kringloop-wijzer/

Nadere informatie

Heeft de lage melkprijs invloed op het grasbeheer?

Heeft de lage melkprijs invloed op het grasbeheer? Heeft de lage melkprijs invloed op het grasbeheer? DMS Hans Dirksen Edward Ensing Bouwen aan een betere balans een analyse van bedrijfststijlen in de melkveehouderij Saldo per kg meetmelk Bedrijfsstijl

Nadere informatie

Ruwvoeravond. Passen alternatieve gewassen bij u?

Ruwvoeravond. Passen alternatieve gewassen bij u? Ruwvoeravond Passen alternatieve gewassen bij u? Hoornaar, 16 feb 2017 Akkerbouwmatige Ruwvoerteelt Planmatig werken aan een optimale(ruwvoer)opbrengst door te sturen op bodem en gewas +2.000 kg ds Wat

Nadere informatie

Precisielandbouw buiten stal: GrasMais-Signaal. Met gras is nog veel te winnen... Melkproduktie per ha. Droge stofproduktie per ha

Precisielandbouw buiten stal: GrasMais-Signaal. Met gras is nog veel te winnen... Melkproduktie per ha. Droge stofproduktie per ha Precisielandbouw buiten stal: GrasMais-Signaal Met gras is nog veel te winnen... Gezonde Veehouderij 2023 5 november 2015 Bert Philipsen ea WUR Droge stofproduktie per ha Melkproduktie per ha Smith et

Nadere informatie

KringloopWijzer. Johan Temmink

KringloopWijzer. Johan Temmink KringloopWijzer Johan Temmink 1 Juli 2013: Sectorplan koersvast richting 2020 Melkveehouderij: Zuivelplan (NZO, LTO) Technische invulling binnen milieurandvoorwaarden KringloopWijzer centraal Film KringloopWijzer

Nadere informatie

HAVEP Easy Sizing. Innovatieve maatopname in enkele minuten POWERED BY QUANTACORP

HAVEP Easy Sizing. Innovatieve maatopname in enkele minuten POWERED BY QUANTACORP HAVEP Easy Sizing Innovatieve maatopname in enkele minuten POWERED BY QUANTACORP Innovatieve maatopname in enkele minuten Het organiseren van passessies bij klanten, waarvoor je vaak verschillende pasmodellen

Nadere informatie

Mestscheiding, waarom zou u hiermee aan de slag gaan?

Mestscheiding, waarom zou u hiermee aan de slag gaan? Mestscheiding, waarom zou u hiermee aan de slag gaan? Via project Langs de Linge is er op donderdag 8 december een demonstratie rondom mestscheiding gehouden. Deze demonstratie vond plaats op het melkveebedrijf

Nadere informatie

Precisielandbouw: voet aan wal in Nederland

Precisielandbouw: voet aan wal in Nederland Precisielandbouw: voet aan wal in Nederland Herman Krebbers DLV Plant Nederlandse telers Koplopers in Productiviteit Hoge productie per hectare Goede kwaliteit producten Hoge productie per arbeidseenheid

Nadere informatie

Precisielandbouw & Geo-informatie Geert Hermans ZLTO

Precisielandbouw & Geo-informatie Geert Hermans ZLTO Precisielandbouw & Geo-informatie Geert Hermans ZLTO Intro Visie en strategie ZLTO Informatie en mogelijkheden GPS en Remote sensing Mijnakker.nl Precisielandbouw & Geo-informatie Visie en strategie ZLTO

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Trimble Agrometius. Precisielandbouw een uitdaging voor de loonwerker. Voorstelling Agrometius/Trimble

INHOUDSOPGAVE. Trimble Agrometius. Precisielandbouw een uitdaging voor de loonwerker. Voorstelling Agrometius/Trimble Precisielandbouw een uitdaging voor de loonwerker INHOUDSOPGAVE Voorstelling Agrometius/Trimble Wat is precisielandbouw en waarom? Cirkel van precisielandbouw: 1. 2. 3. 4. DETECTIE BESLISSEN UITVOEREN

Nadere informatie

Open data als basis voor innovatie in de landbouw

Open data als basis voor innovatie in de landbouw Open data als basis voor innovatie in de landbouw Een interview met Geert Hermans Door: Henk van der Bijl en Jan Willem Kruize geert.hermans@zlto.nl, henk.vanderbijl@planet.nl, janwillem.kruize@wur.nl

Nadere informatie

Geert Vandepitte Verantwoordelijke Vlaanderen

Geert Vandepitte Verantwoordelijke Vlaanderen Geert Vandepitte Verantwoordelijke Vlaanderen presentatie ISAGRI het bedrijf ISA systeem manier van werken PRODUCTEN ISA GPS perceelsmeting ISA 360 gps ISATEELT teeltregistratie ISA app smartphone ENKELE

Nadere informatie

Van den Borne aardappelen Precisielandbouw

Van den Borne aardappelen Precisielandbouw Van den Borne aardappelen Precisielandbouw Van den Borne Aardappelen Bedrijfssoort: Akkerbouw Locatie : Reusel, Noord-Brabant Gewassen: Aardappelen, suikerbieten en maïs Personeel: 3 vaste medewerkers

Nadere informatie

Het inventariseren van kennisvragen over bodem en bemesting binnen de deelnemers van Vruchtbare Kringloop in de Achterhoek en de Liemers

Het inventariseren van kennisvragen over bodem en bemesting binnen de deelnemers van Vruchtbare Kringloop in de Achterhoek en de Liemers Het inventariseren van kennisvragen over bodem en bemesting binnen de deelnemers van Vruchtbare Kringloop in de Achterhoek en de Liemers Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door: Inhoud Onderzoeksvraag

Nadere informatie

I. Aardappelcystenaaltje

I. Aardappelcystenaaltje I. Aardappelcystenaaltje Efficiënter spuiten met behulp van GPS Niet actueel? Marc Goeminne, Mieke Vanderstraeten, PCA Steven Demeyer, PCLT Daniel Wittouck, Melvin Berten, Lies Willaert, LCG Jean-Pierre

Nadere informatie

Workshop: Overig ruwvoer en eigen krachtvoerteelt. Zijn er alternatieven? Huidige situatie voerteelt

Workshop: Overig ruwvoer en eigen krachtvoerteelt. Zijn er alternatieven? Huidige situatie voerteelt Overig ruwvoer en eigen krachtvoerteelt Huidige situatie voerteelt Zijn er alternatieven? Gras eiwit Mais energie zetmeel Aankoop krachtvoer om rantsoen compleet te maken. Voederbieten Soja Lupine Veldbonen

Nadere informatie

Precisielandbouw bij: De Samenwerking BV. Als het nauwkeurig en duurzaam moet.

Precisielandbouw bij: De Samenwerking BV. Als het nauwkeurig en duurzaam moet. Precisielandbouw bij: De Samenwerking BV Als het nauwkeurig en duurzaam moet. Agrarisch loonwerk MEST GRAS MAIS Grond, Weg- & Waterbouw Transport & Handel Transport+handel Drijfmest Losgestort Afval: -Containerverhuur

Nadere informatie

Praktijk: Werken aan organische stof met melkveehouders

Praktijk: Werken aan organische stof met melkveehouders Praktijk: Werken aan organische stof met melkveehouders Nick van Eekeren Programma bodem, grasland en ecosysteemdiensten Productie Waterregulatie: kwantiteit en kwaliteit Klimaat: mitigatie en adaptatie

Nadere informatie

Opbouw van presentatie: Plantsapmetingen verminderen teeltrisico s. Bemesting en productkwaliteit. Hoe groeit een plant?

Opbouw van presentatie: Plantsapmetingen verminderen teeltrisico s. Bemesting en productkwaliteit. Hoe groeit een plant? Opbouw van presentatie: INLEIDING: Doel / nut van gezonde bodem & plant Hoe groeit een plant? Wat doet de bodembiologie voor ons? Plantsapmetingen verminderen teeltrisico s Bemesting en productkwaliteit

Nadere informatie

Weiden met kringloop wijzer? Blij met een koe in de wei?

Weiden met kringloop wijzer? Blij met een koe in de wei? Weiden met kringloop wijzer? Blij met een koe in de wei? VKNN Bert Philipsen, zomer 2017 De KringloopWijzer Beoordeling van kengetallen II De KLW en Weidegang projecten: Wat is een goed KringloopWijzer

Nadere informatie

Meer en beter gras van Eigen land met onze nieuwe graslandverzorgingsmachine

Meer en beter gras van Eigen land met onze nieuwe graslandverzorgingsmachine Nieuwsbrief nr.1 maart 2015 Technieken en wetgeving veranderen continu. Middels de nieuwsbrief gaan we proberen u een aantal keer per jaar op de hoogte te houden van de actualiteiten en nieuwe ontwikkelingen

Nadere informatie

Opbrengstmeting op rooiers en combines. Succesvol data oogsten voor een hogere opbrengst

Opbrengstmeting op rooiers en combines. Succesvol data oogsten voor een hogere opbrengst Opbrengstmeting op rooiers en combines Succesvol data oogsten voor een hogere opbrengst Meten is weten Het eeuwenoude gezegde meten is weten kent iedereen. Door te meten kunt u controleren, vergelijken,

Nadere informatie

Gladiolen Bakkenproef 2011

Gladiolen Bakkenproef 2011 Gladiolen Bakkenproef 2011 Opzet: Doel: Mei geplant, oktober geoogst 90 bollen per m2 Teelt in handen van gespecialiseerde teler Geen chemische onkruidbeheersing, handmatig Grondsoort: lichte-, Calciumrijke

Nadere informatie

AUTOMATISERING. Act! WerkbonApp. De koppeling tussen het CRM systeem Act! en de Werkbon applicatie WerkbonApp.

AUTOMATISERING. Act! WerkbonApp. De koppeling tussen het CRM systeem Act! en de Werkbon applicatie WerkbonApp. Act! WerkbonApp De koppeling tussen het CRM systeem Act! en de Werkbon applicatie WerkbonApp. Act! Act! is een CRM softwarepakket waarmee u uw klanten en contacten kunt beheren. Het bevat alle functionaliteiten

Nadere informatie

Betere maïs met drijfmest in de rij

Betere maïs met drijfmest in de rij Betere maïs met drijfmest in de rij Mogelijkheden en beperkingen van drijfmest in de rij op snijmaïs Albert-Jan Bos DLV Rundveeadvies 12 febr. 2015 Inhoud Hoe werkt het? Wat zijn de effecten op de opbrengst?

Nadere informatie

Organische stof: daar draait het om! Gouden Grond 26 januari 2018 Wim Stegeman. Saalland Advies 1

Organische stof: daar draait het om! Gouden Grond 26 januari 2018 Wim Stegeman. Saalland Advies 1 Organische stof: daar draait het om! Gouden Grond 26 januari 2018 Wim Stegeman Saalland Advies 1 Wat ga ik vertellen? Wie ben ik? Wat is het? Eigen stappen Tips Vragen Saalland Advies 2 Introductie Akkerbouwbedrijf

Nadere informatie

PRECISIE LANDBOUW MET DRONES

PRECISIE LANDBOUW MET DRONES PRECISIE LANDBOUW MET DRONES Airinov: remote sensing voor precisieteelt en R&D Oorsprong Frankrijk IP op sensortechnologie en dataverwerking Sinds 2015 expansie Netwerk in heel Europa In 2016 vestiging

Nadere informatie

Precisielandbouw VAN DEN BORNE AARDAPPELEN

Precisielandbouw VAN DEN BORNE AARDAPPELEN Precisielandbouw Het bedrijf Akkerbouw Reusel, Noord-Brabant 4 vaste medewerkers 140 percelen van gemiddeld 3Ha groot Gemiddeld 6 hoekpunten per perceel Animatie Precisielandbouw Hoe oud is precisielandbouw?

Nadere informatie

Ammoniakreductie, een zaak van het gehele bedrijf

Ammoniakreductie, een zaak van het gehele bedrijf Ammoniakreductie, een zaak van het gehele bedrijf Pilotveehouder Henk van Dijk Proeftuinadviseur Gerrit de Lange Countus Accountants Proeftuin Natura 2000 Overijssel wordt mede mogelijk gemaakt door: 8

Nadere informatie

Vruchtbare Kringloop Overijssel = Kringlooplandbouw. Gerjan Hilhorst WUR De Marke

Vruchtbare Kringloop Overijssel = Kringlooplandbouw. Gerjan Hilhorst WUR De Marke Vruchtbare Kringloop Overijssel = Kringlooplandbouw Gerjan Hilhorst WUR De Marke Kringlooplandbouw Kringlooplandbouw begint met het verminderen van de verliezen => sluiten van de kringloop => minder aanvoer

Nadere informatie

Peeters Financieel Advies Groenestraat PT Dorst Tel:

Peeters Financieel Advies Groenestraat PT Dorst Tel: Peeters Financieel Advies Groenestraat 18 4849 PT Dorst Tel: 0161-416770 www.peetersadvies.com Over Peeters Financieel Advies Peeters Financieel Advies is opgericht in 2007 door Pascal Peeters. Peeters

Nadere informatie

Perspectief Regionale voercentra

Perspectief Regionale voercentra Perspectief Regionale voercentra Aanjager voor optimaliseren op gebiedsniveau Onderwijs Dronten, 22 november 2012 Paul Galama Onderwerpen Waarom voercentrum? Hoe werkt het in praktijk? Gevolgen voor kostprijs

Nadere informatie

Toekomst bemesting aardappelen. Bart Debussche 31/01/2017

Toekomst bemesting aardappelen. Bart Debussche 31/01/2017 Toekomst bemesting aardappelen Bart Debussche 31/01/2017 Overzicht Terugblik Evolutie Toekomst 1. Bemestingsnormen 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012

Nadere informatie

KLW KLW. Meer ruwvoer lucratiever dan meer melk? Jaap Gielen, Specialist melkveehouderij 15/22 februari Ruwvoerproductie en economie!

KLW KLW. Meer ruwvoer lucratiever dan meer melk? Jaap Gielen, Specialist melkveehouderij 15/22 februari Ruwvoerproductie en economie! Meer ruwvoer lucratiever dan meer melk!? Jaap Gielen, Specialist melkveehouderij 15/22 februari 2017 Meer ruwvoer lucratiever dan meer melk? Ruwvoerproductie en economie! KLW Actualiteit: Managementinstrument

Nadere informatie

De invloed van een goede ph op maïsopbrengsten, na bekalking met Ankerpoort kalk

De invloed van een goede ph op maïsopbrengsten, na bekalking met Ankerpoort kalk De invloed van een goede ph op maïsopbrengsten, na bekalking met Ankerpoort kalk Onderzoek naar de effecten van bekalking op de maïsopbrengsten is zeer gedateerd. Deze onderzoeken zijn gedaan in een tijd

Nadere informatie

Weerbaarheid door diversiteit. Studiedag NVTL 2015, Wijnand Sukkel

Weerbaarheid door diversiteit. Studiedag NVTL 2015, Wijnand Sukkel Weerbaarheid door diversiteit Studiedag NVTL 2015, Wijnand Sukkel Ontwikkelingen in de landbouw Schaalvergroting, afnemende genetische (gewas) diversiteit in tijd en ruimte Uitsluiten van niet productieve

Nadere informatie

Satellietbedrijf Mts. Boxen

Satellietbedrijf Mts. Boxen Satellietbedrijf Mts. Boxen Rapportage 2016 Algemeen Bedrijfsgegevens Naam: Mts Boxen Adres: Bosweg 1A, 7858 TA Eeserveen Bedrijf Ligging van bedrijf en de 2 demopercelen Het bedrijf van Mts. Boxen telt

Nadere informatie

2thePoint Project Software. Software voor projectmatig produceren Service- en Onderhoudsmodule

2thePoint Project Software. Software voor projectmatig produceren Service- en Onderhoudsmodule 2thePoint Project Software Software voor projectmatig produceren Service- en Onderhoudsmodule 2thePoint Project Software Software voor bedrijven die projectmatig werken Service- en Onderhoudsmodule 2THE

Nadere informatie

Hightech meets Nature. Natuurinclusief en precisielandbouw

Hightech meets Nature. Natuurinclusief en precisielandbouw Hightech meets Nature Natuurinclusief en precisielandbouw Joris Roskam, 26 januari 2018 Bayer Science for a better life Innovatie voor mensen, dieren en planten Mensen Dieren Planten Page 2 Bayer Crop

Nadere informatie

Meer eigen ruwvoer = betere kringloopwijzer. John Baars

Meer eigen ruwvoer = betere kringloopwijzer. John Baars Meer eigen ruwvoer = betere kringloopwijzer John Baars Dirksen Management Support Hans Dirksen eigenaar/oprichter Vanaf 1986 melkveehouder (parbme) en DMS (parbme) Vanaf 2000; Begeleiden en ondersteunen

Nadere informatie

2thePoint Project Software. Software voor projectmatig produceren

2thePoint Project Software. Software voor projectmatig produceren 2thePoint Project Software Software voor projectmatig produceren 2thePoint Project Software Software voor bedrijven die projectmatig werken 2thePoint software 2thePoint Software heeft een geheel nieuw

Nadere informatie

Laag bodemoverschot deelnemers Vruchtbare Kringloop Overijssel

Laag bodemoverschot deelnemers Vruchtbare Kringloop Overijssel Laag bodemoverschot deelnemers Vruchtbare Kringloop Overijssel Gerjan Hilhorst (WLR De Marke) In het project Vruchtbare Kringloop Overijssel hebben 220 bedrijven in 2014 een gemiddeld bodemoverschot van

Nadere informatie

BEGEO DE ULTIEME CONNECTIE

BEGEO DE ULTIEME CONNECTIE BEGEO DE ULTIEME CONNECTIE De opbrengst komt uit de bodem, beide kunnen we meten! Steven De Meyer Precision Ag Specialist 1 Inhoudsopgave Voorstelling Inleiding precisielandbouw Opbrengstmeting Bodemsensing

Nadere informatie

Bemesting Gras Hogere ruwvoeropbrengst

Bemesting Gras Hogere ruwvoeropbrengst Bemesting Gras 2017 Hogere ruwvoeropbrengst oktober 2016 Top Flow entec fl voor in drijfmest Top Flow entec fl: hogere benutting stikstof uit drijfmest Plant N 2 O lachgas Organische stikstof Mineralisatie

Nadere informatie

N-index: wat zeggen de cijfers?

N-index: wat zeggen de cijfers? Beste klant, N-index: wat zeggen de cijfers? U heeft een analyse ontvangen van de Bodemkundige Dienst met bepaling van de N-index en met het bijhorend N-bemestingsadvies. Hieronder vindt u een verduidelijking

Nadere informatie

NutriNorm.nl. Op NutriNorm vindt u praktische en onafhankelijke informatie over bemesting, meststoffen, bodem en strooien.

NutriNorm.nl. Op NutriNorm vindt u praktische en onafhankelijke informatie over bemesting, meststoffen, bodem en strooien. NutriNorm.nl Op NutriNorm vindt u praktische en onafhankelijke informatie over bemesting, meststoffen, bodem en strooien. Wij werken samen met onze kennispartners: Eurofins Agro, WageningenUR, Louis Bolk

Nadere informatie

Satellietbedrijf Kooiker

Satellietbedrijf Kooiker Satellietbedrijf Kooiker Rapportage 2016 Algemeen Bedrijfsgegevens Naam: Mts Smeenge Adres: Hoofdweg 62 9483 PD Zeegse Teamsamenstelling: Jan Reinder Smeenge, Harry Koonstra, David van der Schans, Harm

Nadere informatie

Luchtkwaliteit: ammoniak en broeikasgassen. VK Loonwerkers Najaar 2018

Luchtkwaliteit: ammoniak en broeikasgassen. VK Loonwerkers Najaar 2018 Luchtkwaliteit: ammoniak en broeikasgassen VK Loonwerkers Najaar 2018 Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door: Methaan Lachgas Kooldioxide Ammoniak Nitraat Fosfaat Milieuopgave melkveehouderij 1 Ammoniak

Nadere informatie

Stefan Muijtjens. keukentafel, demo s, studiegroepen & waardenetwerken.

Stefan Muijtjens. keukentafel, demo s, studiegroepen & waardenetwerken. Stefan Muijtjens Ploegloze bodembewerking(ruim 15 jaar ervaring) Bedrijfseconomische begrotingen(rentabiliteit, rendement per ha of per uur, liquiditeit) Stadslandbouw & lage input landbouw Werkvormen:

Nadere informatie

Omschakelen naar een biologisch rundveebedrijf

Omschakelen naar een biologisch rundveebedrijf Omschakelen naar een biologisch rundveebedrijf Toeren voor Boeren: Veetournee Sander Van Haver Innovatiesteunpunt Stimuleren van de omschakeling van gangbare land- en tuinbouwers naar de biologische productie

Nadere informatie

Opstellen van een bemestingsplan met BDB-net

Opstellen van een bemestingsplan met BDB-net Opstellen van een bemestingsplan met BDB-net 1 Wat is BDB-net? BDB-net is een overkoepelende benaming die in de toekomst alle internet-diensten van de Bodemkundige Dienst zal omvatten. Vanaf 2008 biedt

Nadere informatie

KENNISBUNDEL. Biologische aardappelen. Mei 2013 KOSTPRIJZEN AARDAPPELEN. www.dlvplant.nl

KENNISBUNDEL. Biologische aardappelen. Mei 2013 KOSTPRIJZEN AARDAPPELEN. www.dlvplant.nl KENNISBUNDEL Biologische aardappelen Mei 2013 TEELTTECHNISCHE ASPECTEN LOOFDODEN ZIEKTEN EN PLAGEN / INSECTEN ZIEKTEN EN PLAGEN / VIRUSZIEKTEN ZIEKTEN EN PLAGEN / PHYTOPHTHORA INFESTANS ZIEKTEN EN PLAGEN

Nadere informatie

Praktijkschool Bodem Flevoland. Potentie vaste rijpaden Grasland

Praktijkschool Bodem Flevoland. Potentie vaste rijpaden Grasland Praktijkschool Bodem Flevoland Potentie vaste rijpaden Grasland H. Krebbers, 4 februari 2019 POP3: Praktijkschool Bodem Flevoland Verbeteren ruwvoerproductie en mineralenbenutting Vermijden bodemverdichtingen

Nadere informatie

POP3: Praktijkschool Bodem Flevoland. Potentie vaste rijpaden Grasland

POP3: Praktijkschool Bodem Flevoland. Potentie vaste rijpaden Grasland POP3: Praktijkschool Bodem Flevoland Potentie vaste rijpaden Grasland J. Den Brok en H. Krebbers, 4 februari 2019 POP3: Praktijkschool Bodem Flevoland Verbeteren ruwvoerproductie en mineralenbenutting

Nadere informatie

Dit zijn onze Industry Solutions. Stef Wilsens, 8 mei 2019, Gent

Dit zijn onze Industry Solutions. Stef Wilsens, 8 mei 2019, Gent Dit zijn onze Industry Solutions Stef Wilsens, 8 mei 2019, Gent Agenda Exact Online - Meer dan Boekhouding Exact Online - Handel Exact Online - Productie Exact Online - Consultancy & Dienstverleners Exact

Nadere informatie

Klimaatneutrale landbouw? Binnen bereik??

Klimaatneutrale landbouw? Binnen bereik?? Klimaatneutrale landbouw? Binnen bereik?? Road map Klimaatvriendelijk: carbon footprint Wat is carbon footprint? Wat is klimaatneutraal? Broeikasgassen en akkerbouw Het project boerenklimaat.nl Perspectief

Nadere informatie

Analyse van N_min in de bodem van maïspercelen Vruchtbare Kringloop Achterhoek/Liemers

Analyse van N_min in de bodem van maïspercelen Vruchtbare Kringloop Achterhoek/Liemers Analyse van N_min in de bodem van maïspercelen Vruchtbare Kringloop Achterhoek/Liemers Marleen Plomp en Gerjan Hilhorst (Wageningen Livestock Research) Maart 217 Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Dataset...

Nadere informatie

Modul-Fleet OPTIMALISATIE VAN HET WAGENPARKBEHEER. I can help! Ordered 3 items. Can t serve last client. Running late!

Modul-Fleet OPTIMALISATIE VAN HET WAGENPARKBEHEER. I can help! Ordered 3 items. Can t serve last client. Running late! Modul-Fleet OPTIMALISATIE VAN HET WAGENPARKBEHEER I can help! Ordered 3 items Can t serve last client Running late! Modul-Fleet OPTIMALISATIE VAN HET WAGENPARKBEHEER Wilt u beter inspelen op de groeiende

Nadere informatie

Onze zorgboerderij. Ons melkveebedrijf. Denken in kringlopen (2010): Bodemgezondheid

Onze zorgboerderij. Ons melkveebedrijf. Denken in kringlopen (2010): Bodemgezondheid Ons melkveebedrijf 26,45 ha huiskavel 18. kg melk/ha 6 melkkoeien 22 jongvee zorgtak 1993 bedrijfsverplaatsing 2 bedrijfsovername 28 oprichting VOF met Conny 28 bouw jongveestal 29 start zorgboerderij

Nadere informatie

Opdrachten. Organische bemesting opdrachten 1

Opdrachten. Organische bemesting opdrachten 1 Opdrachten Organische bemesting opdrachten 1 Inleiding Je weet dat je melk moet drinken om voldoende calcium binnen te krijgen voor de opbouw van je botten. Calcium is dus een belangrijk element voor de

Nadere informatie

De bodem is de basis voor gewasbescherming!

De bodem is de basis voor gewasbescherming! De bodem is de basis voor gewasbescherming! www.tenbrinkebv.nl Agenda Bemestingsproeven bloembollen. Bodemvruchtbaarheid Flevoland in gevaar. Verschillen tussen kavels binnen de Noordoostpolder. Grond

Nadere informatie

Satellietbedrijf Mts. Kievit

Satellietbedrijf Mts. Kievit Satellietbedrijf Mts. Kievit Rapportage 2016 Algemeen Bedrijfsgegevens Naam: Mts Kievit Adres: Bongveenweg 4 9496 TE Bunne Bedrijf Kievit Het bedrijf melkt ongeveer 140 koeien en houdt 100 stuks jongvee.

Nadere informatie

Landgebruik en bodemkwaliteit Jan de Wit Nick van Eekeren

Landgebruik en bodemkwaliteit Jan de Wit Nick van Eekeren Landgebruik en bodemkwaliteit 60-20 - 20 Jan de Wit Nick van Eekeren Grasland Bouwland Huidige landbouwontwikkeling naar controle just in time, precisiebemesting,. Dit vraagt ook om risico-beheersing,

Nadere informatie

NORBERT RAUCH RAUCH LANDMASCHINENFABRIK GMBH

NORBERT RAUCH RAUCH LANDMASCHINENFABRIK GMBH NORBERT RAUCH RAUCH LANDMASCHINENFABRIK GMBH De rol van minerale en organische meststoffen in de komende 10 jaar vanuit het oogpunt van de kunstmeststrooier fabrikant 2 Norbert Rauch 20151208 Grond om

Nadere informatie

AVG. Privacy verklaring. Datum: 18/05/2018. Maakt u gebruik van de diensten van Eetvallei? Dan is deze privacyverklaring voor u bedoeld.

AVG. Privacy verklaring. Datum: 18/05/2018. Maakt u gebruik van de diensten van Eetvallei? Dan is deze privacyverklaring voor u bedoeld. AVG Datum: 18/05/2018 Privacy verklaring Maakt u gebruik van de diensten van Eetvallei? Dan is deze privacyverklaring voor u bedoeld. 1 Waarom deze privacyverklaring? In deze privacyverklaring kunt u lezen

Nadere informatie

Voortgangsrapportage januari-juni 2015 PASIFIK

Voortgangsrapportage januari-juni 2015 PASIFIK Voortgangsrapportage januari-juni 2015 PASIFIK Providing Analytical Services for Informed Farming In Kenya (PASIFIK) 2013-2017 Nederlandse boeren laten regelmatig hun bodem en ruwvoer analyseren. Dat stelt

Nadere informatie

Integratie van de mestanalyse op de JOSKIN tanks

Integratie van de mestanalyse op de JOSKIN tanks Integratie van de mestanalyse op de JOSKIN tanks Een samenwerking tussen en Oogst Meting van de mestsinhoud Analyse Beheer Bemesting Wat is het nut van een systeem dat de mest nauwkeurig analyseert? Hogere

Nadere informatie

Quadro is het CRM-pakket van Doppio-L dat standaard software combineert met maatwerk.

Quadro is het CRM-pakket van Doppio-L dat standaard software combineert met maatwerk. Q Een Customer Relationship Management-systeem (CRM-systeem) ondersteunt uw bedrijf en uw medewerkers. Doordat alle afspraken, contactgegevens, wensen, lopende acties, etc. worden vastgelegd in één systeem,

Nadere informatie

Organische stof in de vollegronds tuinbouw. 4 november 2013, Henk van Reuler

Organische stof in de vollegronds tuinbouw. 4 november 2013, Henk van Reuler Organische stof in de vollegronds tuinbouw 4 november 2013, Henk van Reuler Inhoud Factoren die OS gehalte beinvloeden OS gehalte in Nederland OS onderzoek Slot opmerkingen Factoren die het OS gehalte

Nadere informatie

Grondgebondenheid = Eiwit van eigen land

Grondgebondenheid = Eiwit van eigen land Grondgebondenheid = Eiwit van eigen land Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door: Gerjan Hilhorst WUR De Marke Inhoud Resultaten (waar staan we?) Vergelijking laag en hoog scorende bedrijven Resultaten

Nadere informatie

Informa(emiddag bodem & kringlooplandbouw

Informa(emiddag bodem & kringlooplandbouw Informa(emiddag bodem & kringlooplandbouw 13:30 Ontvangst met koffie 13:50 Welkomstwoord Jan van der Staak, vakgroep Rundveehouderij 14:00 Kringloopwijzer en doorkijk Frank Verhoeven, Boerenverstand 14:30

Nadere informatie

Minder Chemie in de Praktijk Landbouw op Algoritmes

Minder Chemie in de Praktijk Landbouw op Algoritmes Minder Chemie in de Praktijk Landbouw op Algoritmes Landbouw zonder Chemie(?) 15-4-2019 Koen van Boheemen WUR Precisielandbouw Precisielandbouw is een bedrijfsmanagementvorm waarbij planten en dieren heel

Nadere informatie

23 februari 2015, Gerard Meuffels WUR-PPO. Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland

23 februari 2015, Gerard Meuffels WUR-PPO. Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland 23 februari 2015, Gerard Meuffels WUR-PPO Rijenbemesting Betere benutting van nutriënten en verkleinen van het risico van uitspoeling / afstroming Kunstmeststoffen reeds gangbare praktijk (o.a. mais) Stikstof:

Nadere informatie

PITCH: Precisielandbouw in

PITCH: Precisielandbouw in PITCH: Precisielandbouw in Nederland Geert Hermans HORTIVERSUM, ZOETERMEER 21 FEBRUARI 2018 V1 21FEB2018 WHY Optimaler telen Verlagen administratieve lastendruk Minder maar veel grotere bedrijven: managen

Nadere informatie

eservice Gebruikershandleiding eservice Gebruikershandleiding v1.0 Pagina 1

eservice Gebruikershandleiding eservice Gebruikershandleiding v1.0 Pagina 1 eservice Gebruikershandleiding eservice Gebruikershandleiding v1.0 Pagina 1 Inhoud Inhoud... 2 Maak een nieuwe gebruiker aan... 3 Registreer een machine... 8 Nieuwe tellerstand doorgeven... 11 Nieuwe bestelling

Nadere informatie

Handboek snijmaïs. 1 Inleiding 1.1 Herkomst en introductie maïs... 7 1.2 Arealen... 7 1.3 Rasontwikkelingen... 8 1.4 Gebruiksvormen van maïs...

Handboek snijmaïs. 1 Inleiding 1.1 Herkomst en introductie maïs... 7 1.2 Arealen... 7 1.3 Rasontwikkelingen... 8 1.4 Gebruiksvormen van maïs... 1 Inleiding 1.1 Herkomst en introductie maïs... 7 1.2 Arealen... 7 1.3 Rasontwikkelingen... 8 1.4 Gebruiksvormen van maïs... 10 6 1 Inleiding Na gras is snijmaïs het belangrijkste gewas voor de melkveehouderij.

Nadere informatie

Weersinvloeden op oogst Actualiteiten Ruwvoerteelten. Weersinvloeden op oogst Weersinvloeden op oogst Januari.

Weersinvloeden op oogst Actualiteiten Ruwvoerteelten. Weersinvloeden op oogst Weersinvloeden op oogst Januari. Actualiteiten Ruwvoerteelten Mei Juni 1 Juli Juli Oktober Oktober 2 Oktober Oktober Terugblik 2015 & Vooruit kijken op 2016 3 Wat is mijn droge stof opbrengst? 1 e snede 4.000 31% 2 e snede 3.000 23% 3

Nadere informatie

26/05/11 HET RENDEMENT VAN GPS. Het rendement. Het rendement

26/05/11 HET RENDEMENT VAN GPS. Het rendement. Het rendement HET RENDEMENT VAN GPS 2 Voordelen GPS: Berekenbare besparingen Niet in rekening te brengen besparingen Knelpunten wegwerken 26/05/11 Berekenbare besparingen Plantgoed Sproeistoffen Bemesting Brandstof/machinekost

Nadere informatie

Werkblad Wiki Precisielandbouw Gewasteelt

Werkblad Wiki Precisielandbouw Gewasteelt Werkblad Wiki Precisielandbouw Gewasteelt Bron: Groenkennisnet Voor je begint moet je dit weten Doelgroep: Doel: Nodig: MBO leerlingen van de opleiding (melk)veehouderij Kennismaken met precisielandbouw

Nadere informatie

Tuinprofessionaldagen 2019 DOOR KENNIS VERBONDEN. Smart Gardening Gebruik van apps in de praktijk

Tuinprofessionaldagen 2019 DOOR KENNIS VERBONDEN. Smart Gardening Gebruik van apps in de praktijk Tuinprofessionaldagen 2019 DOOR KENNIS VERBONDEN Smart Gardening Gebruik van apps in de praktijk INHOUDSOPGAVE Introductie Smart Gardening Case 1: Digitale urenregistratie Case 2: Quickmix - Tubag Case

Nadere informatie

Backoffice. Artikelbeheer

Backoffice. Artikelbeheer Backoffice Een kassa kan veel meer zijn dan enkel een apparaat om geldtransacties mee uit te voeren. Met behulp van Procash softwarepakket wordt een kassa omgetoverd in een echte marketingmachine. Een

Nadere informatie

Bespreking Kostprijs 2006

Bespreking Kostprijs 2006 Bespreking Kostprijs 2006 i.s.m. Wim Govaerts Nick van Eeckeren (Louis Bolk Instituut) Jan Verkaik (Animal Sciences Group Wageningen UR) Eric van Dijken Van Dijken Bedrijfsadvies Vooraf Wie is Eric van

Nadere informatie

De impact van Veldleeuwerik; 15 jaar verder

De impact van Veldleeuwerik; 15 jaar verder Duurzame landbouw Gezond voedsel - Vitaal platteland De impact van Veldleeuwerik; 15 jaar verder Gijs Kuneman 15 juni 2017 1 Evaluatievragen Inzet en motivatie Veldleeuwerikteler Inschatten van impact

Nadere informatie

GEZONDE BODEM, GEZOND VOEDSEL, GEZONDE MENSEN... Bokashi voor professionals

GEZONDE BODEM, GEZOND VOEDSEL, GEZONDE MENSEN... Bokashi voor professionals GEZONDE BODEM, GEZOND VOEDSEL, GEZONDE MENSEN... Bokashi voor professionals WAT IS BOKASHI? Bokashi is het Japanse woord voor gefermenteerd organisch materiaal. Met Bokashi kun je organisch restmateriaal

Nadere informatie

Voorjaarstoepassing van drijfmest op kleigrond voor aardappelen

Voorjaarstoepassing van drijfmest op kleigrond voor aardappelen Voorjaarstoepassing van drijfmest op kleigrond voor aardappelen In PPL het (Programma PrecisieLandbouw) (PPL) investeren investeren landbouwbedrijfsleven en en ministerie van van LNV LNV in in hulpmiddelen

Nadere informatie

I. Aardappelcystenaaltje

I. Aardappelcystenaaltje I. Aardappelcystenaaltje Efficiënter spuiten met behulp van GPS Niet actueel? Marc Goeminne, Mieke Vanderstraeten, PCA Steven Demeyer, PCLT Daniel Wittouck, Melvin Berten, Lies Willaert, LCG Jean-Pierre

Nadere informatie

Van optimale bodem naar optimaal voer!

Van optimale bodem naar optimaal voer! Van optimale bodem naar optimaal voer! Veehouderij en loonwerker informatiebijeenkomst 2016 www.tenbrinkebv.nl Van optimale bodem naar optimaal voer. Inleiding De beste wensen voor een gezond en gelukking

Nadere informatie

Inhoudsopgave Agrometius. Precisielandbouw in de tuinbouw Steven De Meyer - Agrometius PSKW - 16/9/2016

Inhoudsopgave Agrometius. Precisielandbouw in de tuinbouw Steven De Meyer - Agrometius PSKW - 16/9/2016 Precisielandbouw in de tuinbouw Steven De Meyer - Agrometius PSKW - 16/9/2016 Inhoudsopgave Voorstelling Inleiding precisielandbouw Veris Veristech Wat/welke kaarten? Veris dienst Welke adviezen/wat kan

Nadere informatie

Op weg naar een efficiëntere bemesting

Op weg naar een efficiëntere bemesting Op weg naar een efficiëntere bemesting Op weg naar een efficiëntere bemesting Aanleiding Relevantie en bedoeling Project: aanpak en stand van zaken Taak I: Informatie- en sensibiliseringscampagne Taak

Nadere informatie

Van Gangbaar naar Biologisch. Drijfveren en uitdagingen van een omschakelingsproces

Van Gangbaar naar Biologisch. Drijfveren en uitdagingen van een omschakelingsproces Van Gangbaar naar Biologisch Drijfveren en uitdagingen van een omschakelingsproces Even voorstellen Boerderij De Bonte Parels Rutger en Christianne Hennipman Thijs (4) en Tobias (2) Boerderij De Bonte

Nadere informatie

Weidegang & KringloopWijzer. Michel de Haan, et al.

Weidegang & KringloopWijzer. Michel de Haan, et al. Weidegang & KringloopWijzer Michel de Haan, et al. Veelgehoorde kreet Weiden is slecht voor de KringloopWijzer! -> slechte benadering; het gaat om efficientie en niet om KringloopWijzer Vergelijk: -> Sneeuw

Nadere informatie