OnMiddellijk goed Zien ZOnder inspanning!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "OnMiddellijk goed Zien ZOnder inspanning!"

Transcriptie

1 OnMiddellijk goed Zien ZOnder inspanning! MOeitelOOS SCherp van ver naar dichtbij, en OMgekeerd? het is MOgelijk, Met de nieuwe MUltifOCAle glazen van varilux S 4d tm!

2 Optiek MATUSZCZAK uw expertisecentrum voor multifocale glazen. Optiek Matuszczak bestaat 65 jaar en wordt gerunddoor het dynamische en gepassioneerde optiekersduo Bart Van Wonterghem en Katharina Van Zeebroeck. Optiek Matuszczak is het enige erkende Varilux Center in de regio Eeklo. Varilux Center is geen winkelketen, maar een kwaliteitslabel dat Essilor enkel toekent aan de beste zelfstandige opticiens. Het staat voor expertise en service. Wereldleider Essilor innoveert permanent in zichtcomfort en levenskwaliteit. Zo lanceerde het eind 2012 de Varilux S-series, de laatste generatie van multifocale of progressieve glazen die een scherp en vrijwel onbeperkt zicht bieden, ongeacht de situatie. De 3 revolutionaire technologiën van de Varilux S -series glazen: Dankzij de Nanoptix -technologie ziet u alles stabiel, ook wanneer u beweegt. Een gevoel van perfect evenwicht onder alle omstandigheden. Dankzij de Synchroneyes -technologie wordt uw gezichtsveld gevoelig groter, tot 50% breder dan met andere glazen. En in vrijwel alle kijkzones van het glas blijven de beelden scherp. Dankzij de 4D Technology, die rekening houdt met uw dominante oog, is de reactietijd van uw ogen veel korter, waardoor ze met een grote soepelheid focussen van de ene naar de andere kijkzone in uw brillenglazen. Info: en

3 Enkele klanten van Optiek Matuszczak getuigen. Zij hebben de nieuwe Varilux S 4D al getest! Claudine Verhulst 46 jaar, docente volwassenenonderwijs, hoge bijziendheid Ik heb nu een nog klaardere kijk op de wereld! Vanwege mijn job in het onderwijs moet ik mijn gezichtsfocus veel aanpassen ( op alle afstanden kijken en werken ): mensen aankijken en toespreken, notities inkijken, publiek toespreken, presentaties op projectiescherm lezen, op computer werken... Dus op korte tijd veel wisselen van een verre naar dichte afstand. Ik droeg vroeger altijd een gewone bril, maar sinds ik een bril met multifocale glazen van de laatste generatie draag, kan ik hem niet meer missen en zet hem nooit af. Ik heb nu een soepele overgang tussen wisselende kijkafstanden. Vroeger ging lezen moeilijker en moest ik mijn arm strekken om een boek of dossier beter te kunnen lezen. Nu kan ik lezen in een natuurlijke positie en moet ik zelfs mijn hoofd niet meer meebewegen. Het breedtezicht bij werken op PC is ideaal. Ook bij trappen aflopen of huishoudelijk poetsen weten mijn ogen inmiddels perfect op welke zone van de glazen ze moeten focussen. Qua kostprijs zit je met deze generatie Varilux S 4D -glazen niet in het meest goedkope gamma, maar het is de investering méér dan waard. Ik heb nu immers een nog klaardere kijk op de wereld!

4 IK heb echt een heel goed gevoel bij De nieuwe Glazen Remi Van De Gehuchte 67 jaar, gepensioneerd, hoge verziendheid Sinds ik de meest recente generatie van multifocale Varilux S 4D tm -glazen heb, voel ik me veel geruster en veiliger in het verkeer. Ik heb een veel breder gezichtsveld gekregen. Als ik met de wagen rijd, kan ik veel alerter reageren op wat er links en rechts van mij gebeurt. Normaliter wil ik mijn bril met multifocale glazen permanent dragen, maar ik ben bang dat er iets mee gebeurt. Als hobby verzorg ik immers koers-paarden en die kunnen soms nogal eens onverwacht met hun kop schudden. Maar voor TV kijken, lezen en het huis uitgaan ja hoor! Ik ben ook enorm te spreken over mijn opticien Bart Van Wonterghem. Ik ga er al langer bij, en voor die nieuwe generatie Varilux S 4D -glazen kreeg ik een hele duidelijke uitleg. Mijn ogen werden getest en opgemeten in diverse situaties. Wist u dat iedereen een dominant oog heeft en dat Varilux nu de glazen zo kan personaliseren dat je met beide ogen eenzelfde reactiesnelheid realiseert? Ik had er dus een heel goed gevoel bij, en aangezien ik goed kan vergelijken met de vorige generaties multifocale glazen, kan ik bevestigen dat het comfort van Varilux S 4D alle andere overtreft.

5 Annita Gillis 56 jaar, bejaardenverzorgster, lichte verziendheid Nu neem ik mijn bril niet meer af Als thuisverzorgster voor bejaarden verricht ik huishoudelijke taken, maar moet ik ook formulieren invullen en een logboek bijhouden. Daarvoor droeg ik tot voor kort een gewone leesbril, die ik dan noodgedwongen op en af zette. Maar ik vond mijn bril niet altijd even makkelijk terug. Dus was een bril met multifocale glazen voor mij de ideale oplossing, ook al heb ik -om ver te zien- eigenlijk geen bril nodig. Toch draag ik hem de hele dag door en kan ik hem niet meer missen. Het doet geen afbreuk aan mijn breedtezicht of comfort, integendeel. Ik had ook maar een week nodig om mijn ogen en hersenen te laten gewennen aan de focus op de bovenste, middelste of onderste gezichtszone van de glazen. Nu neem ik mijn bril niet meer af, tenzij voor het poetsen. Ik adviseer andere mensen met gezichtsproblemen om meteen die 4D-versie van Varilux S te nemen. Mijn partner en ik hebben alvast de investering op hetzelfde moment gedaan, waardoor we elkaar niet alleen beter maar dus ook nog liever zien dan vroeger.

6 ik kan nu tv kijken zonder mijn ogen te vermoeien Luc Erauw 53 jaar, bruggepensioneerde, verziend Ik ben verziend en heb een groot verschil tussen mijn linker- en rechteroog. Multifocale glazen waren in het verleden sowieso al aangewezen. Voor de Varilux S 4D TM -glazen had ik een gewenning nodig van 2 à 3 weken aan de afzonderlijke kijkzones en aan hun positie in het glas. Ik ben dan nog eens teruggekeerd naar Optiek MATUSZCZAK voor een tweede test. Daaruit bleek dat de glazen op basis van de metingen van de eerste test juist geplaatst waren in de montuur, maar dat je je bril goed op de neus moet zetten. Eens dat geregeld was, mag ik zeker spreken van een helder zicht, ook als ik via de zijkanten kijk. Ik heb ook een comfortabel breedteveld als ik voor het PC-scherm zit. Ik kan nu zelfs kiezen van op welke afstand ik naar TV kijk, zonder mijn ogen te vermoeien

7 Caroline Pisman 50 jaar, poetsvrouw, licht verziend Als ik hem draag is het net alsof ik geen bril op heb In het begin was ik wat sceptisch over het nut van multifocale glazen. Het blijkt ook voor de ene persoon al wat sneller te wennen dan voor de andere. Mijn opticien Katharina Van Zeebroeck had me alvast beloofd dat zij me terug gewone glazen zou geven als ik me niet goed voelde met de Varilux S 4DTM. Ik heb mezelf in elk geval verplicht om de bril twee weken lang permanent te dragen. In het begin had ik wat last van een schommeleffect als ik de trap afliep, maar dat verbeterde toen ik mijn kin naar de borst bracht zodat mijn ogen gefocust werden op de middelste kijkzone. Vroeger had ik zelfs geen bril; noch voor ver noch voor nabij. Nu is er een wereld voor me open gegaan. Voor alles wat nabij is, heb ik nu een volledig helder en breed gezichtsveld want ik zie ook langs de zijkanten uitstekend. Als ik lees, hoef ik nooit te zoeken naar scherpte, en dus lees ik veel meer en liever dan vroeger. Achteruit rijden met de wagen en manoeuvreren is nu ook een stuk makkelijker. Als ik hem draag, is het net alsof ik geen bril op heb.

8 paul jocqué 49 jaar, laborant, lichte verziendheid het COMfOrt is totaal Ik voelde me al een hele tijd oncomfortabel omdat ik steeds een leesbril moest opzetten als ik bvb. in een winkel kwam en wou lezen wat er op het prijsetiket of op de verpakking stond. Op het werk draag ik sowieso al een beschermbril met multifocale glazen maar de kwaliteit is op geen enkele manier te vergelijken met wat Optiek MATUSZCZAK mij adviseerde om privé te dragen. Ik heb een zeer kleine correctie om ver te zien en een grote correctie om dichtbij te zien. Omwille van dat verschil dacht ik enkele weken nodig te hebben om te wennen. Maar op minder dan een dag wisten mijn ogen reeds in welke glaszone ze moesten kijken. Ik had dus ook geen last van zogenaamde vervormingen, schommelingen of problemen met dieptezicht. Integendeel, ik heb nu een breed gezichtveld en geniet van de heldere kleuren. Het comfort is totaal. Als ik nu een goed boek lees, moet ik mijn houding niet meer constant veranderen. In de wagen voel ik zelfs niet dat ik een bril draag. Alleen om te sporten zet ik hem af, maar dan alleen omdat ik niet wil dat hij zou beschadigen of ik hem zou verliezen.

9 nu Zijn dat heldere kleuren AAn de ZijkAnten. filip tytgat 47 jaar, magazijnier, sterk verziend Als magazijnier ben je altijd een beetje benadeeld. Je moet immers etiketten lezen, barcodes plaatsen, en met de computer werken. Daarom heb ik reeds 15 jaar multifocale glazen, maar deze 4D-versie glazen van Varilux zijn werkelijk top! Als ik vroeger via de zijkanten keek, zag ik regenboogkleuren. Nu zijn dat heldere kleuren en heb ik een ruimere kijk op de wereld. De overgang van ver naar dicht gebeurt zeer vlot zonder schommelingen. Of ik nu op mijn werk naar het PC-scherm tuur op ooghoogte, of thuis in mijn zetel naar de laptop op mijn schoot, dat maakt geen verschil uit qua leescomfort. Omdat ik de houding van mijn vorige bril aannam in het begin, heb ik wel eventjes wazig zicht gehad. Nu kiezen mijn ogen automatisch de juiste zones. Eens je gewend bent aan deze optimale lees- en breedtebeeldervaringen, wil je niets anders meer. Van zodra de gelegenheid zich voordoet, prijs ik overigens de Varilux S 4D TM aan bij familie en vrienden. Bij optiek MATUSZCZAK beschikken ze immers over de visoffice-meettechnieken om de glazen ideaal aan te passen aan de persoon.

10 In minder dan twee uur was de gewenning een Feit Danny Pieters 53 jaar, zaakvoerder keukenzaak, groot astigmatisme Ik draag al een hele tijd een bril omdat ik astigmatische ogen heb. Dat betekent dat mijn hoornvlies niet volwaardig bolvormig is, waardoor mijn gezichtsscherpte verstoord is. In mijn job van keukenontwerper moet alles mooi recht gezaagd en geplaatst worden. Rechte lijnen mogen dus niet gebogen lijken. Bij de vorige generaties multifocale glazen had ik bij het installeren van keukens nog een probleem van wazigheid bij bruuske bewegingen en van schommelingen als je naar het plafond keek. Mijn opticien Bart weet dat ik altijd opensta voor innovaties. Toen hij me vertelde over de troeven van de Varilux S 4D TM -glazen moest ik niet lang twijfelen. In minder dan 2 uur was de gewenning een feit! Ik hoef mijn hoofd slechts 45 te draaien om vervolgens een breedteveld van 110 te hebben als ik in de verte kijk. Onvoorstelbaar! In het onderste leesgedeelte van mijn bril is het zelfs zo dat de uiterst rechtse en linkse zones, die normaal onbruikbaar zijn, toch bruikbaar zijn voor mij. In het verkeer zie ik nu veel beter de signalisatie en verkeersborden, ook als het donker is. Ik heb mijn broer, ook een astigmaat, meteen aangespoord om bij Optiek MATUSZCZAK langs te gaan. Ze doen er vooraf doorgedreven testen en de opvolging is ook perfect, want elke 6 maanden word je verwacht voor een controlebezoek.

11 Voor een klare en evenwichtige kijk op de wereld... kies voor Optiek MATUSZCZAK Verwonderd, en nieuwsgierig naar deze revolutionaire brillenglazen? Kom de Varilux S 4D -series glazen ontdekken bij Optiek Matuszczak. Wij geven u alle garanties op een helder en breed gezichtsveld, zonder golven of schommelingen. Kortom, een klare en evenwichtige kijk op de wereld! Uw garanties op een rijtje: Varilux Center is een exclusief label dat Essilor als fabrikant enkel toekent aan de beste zelfstandige opticiens. Tevredenheidsgarantie: niet tevreden, gratis glasvervanging Echtheidsgarantie van hoogste kwaliteit glazen Breukgarantie gedurende 36 maanden Diefstalgarantie gedurende 36 maanden Travel Assistance: op reis wordt u binnen de twee dagen geholpen Gratis: onderhoud, onmiddellijke herstelling en controlebezoek Bart Van Wonterghem & Katharina Van Zeebroeck

12 Horen, zien en doorvertellen Optiek MATUSZCZAK uw VARILUX expertisecentrum Openingsuren: Maandag tot vrijdag van 9u00 tot 12u00 en van 13u30 tot 18u30. Zaterdag van 9u00 tot 18u00 Stationsstraat Eeklo Tel 09/ Fax 09/

1. Brillenglazen zijn toch gewoon brillenglazen? Merk jij het verschil tussen een glas van Pearle, Hans Anders of een dure opticien? Waarom een hele hoop euro's betalen als het ook stukken goedkoper kan.

Nadere informatie

Tips voor optimaal profijt van uw multifocale brillenglazen

Tips voor optimaal profijt van uw multifocale brillenglazen Tips voor optimaal profijt van uw multifocale brillenglazen Gefeliciteerd met uw nieuwe multifocale brillenglazen! U hebt een hoogwaardig product aangeschaft dat het resultaat is van uitgebreid onderzoek

Nadere informatie

Persbericht. s Nachts lenzen dragen en overdag scherp zien zonder bril of lenzen. Steeds meer sporters stappen over op nachtlenzen

Persbericht. s Nachts lenzen dragen en overdag scherp zien zonder bril of lenzen. Steeds meer sporters stappen over op nachtlenzen Persbericht www.nachtlenzen.nl s Nachts lenzen dragen en overdag scherp zien zonder bril of lenzen Nachtlenzen; de nieuwe manier van lenzen dragen. s Avonds voor het slapen gaan, doet men de nachtlenzen

Nadere informatie

Oogheelkunde De leesbril en verlichtingsadvies

Oogheelkunde De leesbril en verlichtingsadvies Oogheelkunde De leesbril en verlichtingsadvies Leesbril Vanaf het 40e levensjaar wordt het dichtbij zien moeilijker. Uw ooglens wordt langzaam steeds minder flexibel, waardoor u dichtbij niet goed meer

Nadere informatie

imtech Arbodienst beeldschermbril (versie 2.0)

imtech Arbodienst beeldschermbril (versie 2.0) imtech Arbodienst (versie 2.0) veilig en gezond werken Wat is een? Naarmate mensen ouder worden gaat het vermogen van de ogen om op alle afstanden scherp te stellen achteruit. Rond het 40 à 45 levensjaar

Nadere informatie

RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS

RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS Huisartsenpraktijk Dalfsen ARGO BV 2014 Rapportage wachtkamerinterview Inleiding Onder de cliënten van huisartsenpraktijk Dalfsen zijn de afgelopen 2 jaren tevredenheidsonderzoeken

Nadere informatie

Er bestaan verschillende soorten refractie-afwijkingen: Myopie Hypermetropie Astigmatisme Anisometropie

Er bestaan verschillende soorten refractie-afwijkingen: Myopie Hypermetropie Astigmatisme Anisometropie Brilafwijkingen Een brilafwijking (refractieafwijking) is een afwijkende vorm (brekingsafwijking) van het oog waardoor het beeld dat het oog binnenkomt niet precies op het netvlies valt. Hierdoor ontstaat

Nadere informatie

Moderne oogcorrecties

Moderne oogcorrecties Moderne oogcorrecties Dit artikel gaat over ooglaseren en lensimplantaties. In vergelijking met de oudere correctietechnieken. Alle voor- en nadelen worden op een rijtje gezet. Bouw en werking van het

Nadere informatie

Wij hebben oog voor uw rug!

Wij hebben oog voor uw rug! Wij hebben oog voor uw rug! Het dragen van een bril is door de enorme verscheidenheid aan monturen geen noodzakelijk kwaad meer. De brildrager van deze tijd heeft gemiddeld twee of meerdere monturen, die

Nadere informatie

I SEE. mijn zicht op maat

I SEE. mijn zicht op maat I SEE mijn zicht op maat I SEE de technologische uitdaging 1 Controle van de sterkte langs de meridiaan en in de periferische zones. WAAROM EEN PROGRESSIEF BRILLENGLAS OP MAAT? Het comfort en een snelle

Nadere informatie

refractie-afwijking patiënteninformatie

refractie-afwijking patiënteninformatie patiënteninformatie refractie-afwijking Uw oogarts of orthoptist heeft een refractie-afwijking vastgesteld bij u of uw kind. Dit kan worden gecorrigeerd met een bril of contactlenzen. Wat is een refractie-afwijking?

Nadere informatie

Interview 3FM Collin Eisema 20150918.txt Transcript interview Collin Eisema voor 3FM met Harm den Besten.

Interview 3FM Collin Eisema 20150918.txt Transcript interview Collin Eisema voor 3FM met Harm den Besten. Transcript interview Collin Eisema voor 3FM met Harm den Besten. Gemaakt door: Richard van Royen, info@letterval.nl HARM DEN BESTEN (PRESENTATOR): Aankomende zaterdag wordt er wereldwijd aandacht gevraagd

Nadere informatie

Deken Darraslaan 85-8700 Tielt - 051 40 74 35

Deken Darraslaan 85-8700 Tielt - 051 40 74 35 Deken Darraslaan 85-8700 Tielt - 051 40 74 35 COVER: Samuel carrera 115 - Laetitia MISS Dior (Special Edition) 279 Ralph Lauren 99 D&G 120 D&G 149 De beste zonneglazen aangepast aan de noden van de automobilist

Nadere informatie

Een bril bij kinderen. Oogheelkunde

Een bril bij kinderen. Oogheelkunde Een bril bij kinderen Oogheelkunde Inleiding Het menselijk ook is te vergelijken met een fototoestel. Via de lens komen beelden op een licht- en kleurgevoelig oppervlak. Bij een fototoestel is dat de kleurenfilm,

Nadere informatie

SEE AND BE SEEN. eyewear. OPTIEK MATUSZCZAK. Stationsstraat 18. 9900 EEKLO 180 * HUGO BOSS RAY-BAN VOGUE BOSS ORANGE BOSS HUGO BOSS TOMMY HILFIGER

SEE AND BE SEEN. eyewear. OPTIEK MATUSZCZAK. Stationsstraat 18. 9900 EEKLO 180 * HUGO BOSS RAY-BAN VOGUE BOSS ORANGE BOSS HUGO BOSS TOMMY HILFIGER OPTIEK MATUSZCZAK. Stationsstraat 18. 9900 EEKLO RAY-BAN VOGUE BOSS ORANGE 180 * HUGO BOSS BOSS HUGO BOSS TOMMY HILFIGER MARC BY MARC JACOBS ESPRIT SERENGETI CALVIN KLEIN MICHAEL KORS eyewear SEE AND BE

Nadere informatie

Waarom zien veel mensen onscherp?

Waarom zien veel mensen onscherp? Refractie afwijking Waarom zien veel mensen onscherp? Om scherp te zien moeten lichtstralen uit de buitenwereld precies op het netvlies van het oog samenvallen. Het hoornvlies en de lens in het oog zorgen

Nadere informatie

Een bril. Oogheelkunde. alle aandacht

Een bril. Oogheelkunde. alle aandacht Een bril Oogheelkunde alle aandacht De orthoptist heeft de ogen van uw kind onderzocht en geconstateerd dat uw kind een brekingsafwijking aan de ogen heeft. Een bril corrigeert de brekingsafwijking. In

Nadere informatie

Een bril. Oogheelkunde. Locatie Hoorn/Enkhuizen

Een bril. Oogheelkunde. Locatie Hoorn/Enkhuizen Een bril Oogheelkunde Locatie Hoorn/Enkhuizen De orthoptist heeft de ogen van uw kind onderzocht en geconstateerd dat uw kind een brekingsafwijking aan de ogen heeft. Een bril corrigeert de brekingsafwijking.

Nadere informatie

prijzen in de folder = montuur + glazen * (All - in) * zie p 2

prijzen in de folder = montuur + glazen * (All - in) * zie p 2 Brillenmode prijzen in de folder = montuur + glazen * (All - in) ETNIA Barcelona 255 * * zie p 2 OPTIEK VAN VAERENBERGH RENTERGHEM - Winderickxplein - Bruggestraat 13 2 - - 1652 8755 ALSEMBERG Ruiselede

Nadere informatie

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2 Bladzijde negen, Bladzijde tien, Krijg ik het wel ooit te zien? Ander hoofdstuk, Nieuw begin.. Maar niets, Weer dicht, Het heeft geen zin. Dan probeer ik achterin dat dikke boek. Dat ik daar niet vaker

Nadere informatie

OBSERVATIE. Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt. Robbert Kooiman G&I 1-C

OBSERVATIE. Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt. Robbert Kooiman G&I 1-C OBSERVATIE Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt Robbert Kooiman G&I 1-C Contents Inleiding... 2 Covert of Overt... 2 Analyse... 3

Nadere informatie

OPTIEK MATUSZCZAK Brillenmode-herfst/winter collectie

OPTIEK MATUSZCZAK Brillenmode-herfst/winter collectie OPTIEK MATUSZCZAK Brillenmode-herfst/winter collectie ACTIE merkbril op sterkte vanaf 159** [ 269 incl.glazen** ] OPTIEK MATUSZCZAK. Stationsstraat 18. 9900 EEKLO GO WILD Dierenprints zijn nog steeds hot.

Nadere informatie

H.249968.0215. Oogspieroefeningen

H.249968.0215. Oogspieroefeningen H.249968.0215 Oogspieroefeningen Inleiding Omdat de samenwerking en/of de accommodatie van uw ogen zwak is, heeft u het advies gekregen om oogspieroefeningen te doen. Accommodatie is het aanspannen de

Nadere informatie

MAGAZINE VOOR DYNAMISCHE KIJKERS

MAGAZINE VOOR DYNAMISCHE KIJKERS NAJAAR 2009 I VOORJAAR 2010 POWERED BY HOYA LIFE BEGINS @ 40 Als kleine letters een groot probleem worden ENKEL U SCHITTERT! Zorgeloos genieten van uw veredelde glazen Knijpt u ook een oogje dicht? BESCHERM

Nadere informatie

Eerste druk, 2013 2013 Arinka Linders AVI E5 M6 Illustraties: Michiel Linders

Eerste druk, 2013 2013 Arinka Linders AVI E5 M6 Illustraties: Michiel Linders Leo Leeuwtje Eerste druk, 2013 2013 Arinka Linders AVI E5 M6 Illustraties: Michiel Linders isbn: 9789048431052 nur: 282 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel aan de totstandkoming

Nadere informatie

Nu 2 e matras halve prijs *

Nu 2 e matras halve prijs * Nachtrust is de meest onderschatte training Ontdek hier waarom >> Daarom slaapt team Belkin op M Line M Line en Topsport Goed slapen is de beste training! Over M Line Om overdag maximaal te kunnen presteren

Nadere informatie

Brilafwijkingen. Afdeling Oogheelkunde

Brilafwijkingen. Afdeling Oogheelkunde Brilafwijkingen Afdeling Oogheelkunde Bij een brilafwijking wordt het beeld dat het oog binnenkomt niet precies op het netvlies afgebeeld, maar als het ware voor of achter het netvlies. Daardoor is het

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Oog Inleiding De meeste mensen hebben 5 zintuigen. Het gezichtsvermogen om te zien, het gehoor om te horen, de reuk om te ruiken, de smaak om te proeven en het gevoel om te voelen. Met zintuigen maak je

Nadere informatie

!!!!! !!!!!!!!!!!! Uit: Glazen Speelgoed (Tennesse Williams)! (zacht) Hallo. (Ze schraapt haar keel)! Hoe voel je je nu? Beter?!

!!!!! !!!!!!!!!!!! Uit: Glazen Speelgoed (Tennesse Williams)! (zacht) Hallo. (Ze schraapt haar keel)! Hoe voel je je nu? Beter?! Uit: Glazen Speelgoed (Tennesse Williams) Jim Laura Jim Laura Jim wijn aan) Laura Hallo Laura (zacht) Hallo. (Ze schraapt haar keel) Hoe voel je je nu? Beter? Ja. Ja, dankje. Dit is voor jou. Een beetje

Nadere informatie

Interview Rob van Brakel

Interview Rob van Brakel Interview Rob van Brakel Atributes Consequences Values Hallo Rob van Brakel, mag ik jou een aantal vragen mogen stellen? Prima. Hoe oud ben je? 21 jaar Wat is je woonsituatie op het moment? Op het moment

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1 Zwanger Ik was voor het eerst zwanger. Ik voelde het meteen. Het kon gewoon niet anders. Het waren nog maar een paar cellen in mijn buik. Toch voelde ik het. Deel 1 0-3 maanden zwanger Veel te vroeg kocht

Nadere informatie

UW OPTIEKZAAK CALVIN KLEIN EYEWEAR FW 2017

UW OPTIEKZAAK CALVIN KLEIN EYEWEAR FW 2017 UW OPTIEKZAAK CALVIN KLEIN 195 EYEWEAR FW 2017 EYEWEAR FW 2017 EYEWEAR FW 2017 RAY BAN 162 thanks to our models Griet, Michelle, Lisa, Ilona, Céleste & Stephen photo & design toech.be MUA Wena Laperre

Nadere informatie

Bril- of refractieafwijking

Bril- of refractieafwijking Bril- of refractieafwijking Oogheelkundig centrum Uw kind is naar de orthoptist verwezen omdat er een verminderde gezichtsscherpte (visus) is van één of beide ogen. In deze folder worden de verschillende

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

Een nieuw jaar nieuwe kansen en 9 tips die je helpen je doelen te bereiken. coaching en energetische therapie. www.pranakompas.nl

Een nieuw jaar nieuwe kansen en 9 tips die je helpen je doelen te bereiken. coaching en energetische therapie. www.pranakompas.nl Nieuwsbrief 2015-3: Een nieuw jaar nieuwe kansen en 9 tips die je helpen je doelen te bereiken coaching en energetische therapie www.pranakompas.nl Een nieuw jaar nieuwe kansen! 9 Tips die je helpen je

Nadere informatie

Scheelzien, luie ogen en brillen bij kinderen

Scheelzien, luie ogen en brillen bij kinderen OOGHEELKUNDE Scheelzien, luie ogen en brillen bij kinderen KINDEREN Scheelzien, luie ogen en brillen bij kinderen Uw kind wordt in het ziekenhuis onderzocht wegens oogklachten. Het is belangrijk om te

Nadere informatie

Het kasteel van Dracula

Het kasteel van Dracula Uit het dagboek van Jonathan Harker: Het kasteel van Dracula 4 mei Eindelijk kom ik bij het kasteel van Dracula aan. Het kasteel ligt in de bergen. Er zijn geen andere huizen in de buurt. Ik ben moe. Het

Nadere informatie

Design Document If This Then That. HSP moodlight Liad Damhuis G&I1B Game Art

Design Document If This Then That. HSP moodlight Liad Damhuis G&I1B Game Art Design Document If This Then That HSP moodlight Liad Damhuis G&I1B Game Art Concept Iedereen ervaart wel eens stress of een drukke ruimte die ze even teveel wordt waar ze even weg van moeten gaan om tot

Nadere informatie

En u? Ons meest actieve zintuig

En u? Ons meest actieve zintuig 97% van alle Belgen ouder dan 45 jaar heeft oogklachten En u? Hoe maakt u het? Hoe maken uw ogen het? Belgen hechten te weinig belang aan hun ogen! Dat is het resultaat van een grote enquête* die onlangs

Nadere informatie

Dialogen website Motiveren tot rookstop

Dialogen website Motiveren tot rookstop Dialogen website Motiveren tot rookstop Dialoog verandertaal uitlokken en versterken Goedemorgen. Heeft u problemen gehad sinds uw vorige controle? Ja, eigenlijk wel. Mijn tanden zijn sterk verkleurd.

Nadere informatie

Oogheelkunde adviezen na een hernia-operatie. Staar (cataract) ZorgSaam

Oogheelkunde adviezen na een hernia-operatie. Staar (cataract) ZorgSaam Oogheelkunde adviezen na een hernia-operatie Staar (cataract) ZorgSaam 1 STAAR (cataract) Wat is staar Vóór in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden,

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande. Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst. Hallo mede dierenvrienden,

September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande. Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst. Hallo mede dierenvrienden, September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst Hallo mede dierenvrienden, Na mijn indrukwekkende reis naar India, is mij gevraagd om een kort verhaaltje

Nadere informatie

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt?

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? Beste kinderen, Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? In mijn vrije tijd ben ik natuurgids. Met mijn verrekijker en vergrootglas trek ik naar allerlei plekjes om de natuur

Nadere informatie

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 Provided by Fanart Central. http://www.fanart-central.net/stories/user/fightgirl91/21803/rijm Chapter 1 - rijm 2 1 - rijm Gepaard

Nadere informatie

Nadelen multifocale kunstlens 8 Voordelen van een multifocale kunstlens 9 Verzekering, eigen bijdrage 9

Nadelen multifocale kunstlens 8 Voordelen van een multifocale kunstlens 9 Verzekering, eigen bijdrage 9 Een korte uitleg over de werking van het oog: De ooglens zit direct achter de pupil (de zwarte opening) en het regenboogvlies (het gekleurde deel van het oog, de iris). De ooglens en het hoornvlies zorgen

Nadere informatie

De kracht van een goed zicht

De kracht van een goed zicht [ Dubbele progressieve sterkte ] Voorzijde Geoptimaliseerd centraal progressief oppervlak Snelle gewenning De kracht van een goed zicht Achterzijde omgekeerd progressief oppervlak Vermindering van de distorties

Nadere informatie

ZIEN. bril of contact lenzen. brillen. kinder. brillen. Concourslaan 5 A 2132 DH HOOFDDORP. Tel. 023-5639837. www.zienoptiek.nl.

ZIEN. bril of contact lenzen. brillen. kinder. brillen. Concourslaan 5 A 2132 DH HOOFDDORP. Tel. 023-5639837. www.zienoptiek.nl. ZIEN bril of contact lenzen de nieuwste brillen kinder brillen Concourslaan 5 A 2132 DH HOOFDDORP Tel. 023-5639837 www.zienoptiek.nl GOEd ZIEN Begint met een goed advies van Zien! OOGmETING Alles begint

Nadere informatie

Op de volgende pagina volgen wat foto s

Op de volgende pagina volgen wat foto s Wat is een IT biografie?: In een IT biografie beschrijf je alles wat je kan op het gebied van IT en wat je nog wilt leren op het gebied van IT. Je leert de persoon kennen (mij) op het gebied van IT. In

Nadere informatie

Familiekwesties (respect voor diversiteit en privacy)

Familiekwesties (respect voor diversiteit en privacy) Familiekwesties (respect voor diversiteit en privacy) (Uit: Recht in de roos) Doel Elkaar beter leren kennen en begrijpen. Kennis maken met de vele verschillende of net dezelfde gewoontes en gebruiken

Nadere informatie

Getuigenissen // Connected // Seks en internet. Regina (16)

Getuigenissen // Connected // Seks en internet. Regina (16) Regina (16) Ik heb mijn vriend leren kennen tijdens een spelletje op internet. Mijn tegenstander stelde voor om op MSN verder te praten. Hij zette zijn webcam op en toen zag ik zijn vriend Lander. Die

Nadere informatie

Art/Media & Me Autobiotic Selfie document

Art/Media & Me Autobiotic Selfie document Art/Media & Me Autobiotic Selfie document Yannick Seyeux Game Design - G&I1D Docenten Saskia Freeke Sonja van Vuure Martin Lacet John Hennequin 20-11-2015 Uitleg artefact Voor deze opdracht heb ik een

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

ONTDEK ONTDEK BORNEGO BORNEGO

ONTDEK ONTDEK BORNEGO BORNEGO ONTDEK ONTDEK BORNEGO BORNEGO Eerlijk gezegd vond ik het eerst doodeng en spannend om naar een andere school te gaan. Ik wou mijn oude klas van de Ekke de Haan gewoon niet kwijt. We hadden het daar zo

Nadere informatie

VERAF TUSSENAFSTAND DICHTBIJ. De Crystalens Accommoderende lens. Scherp zien van dichtbij tot veraf zonder bril. www.crystalens.

VERAF TUSSENAFSTAND DICHTBIJ. De Crystalens Accommoderende lens. Scherp zien van dichtbij tot veraf zonder bril. www.crystalens. VERAF TUSSENAFSTAND DICHTBIJ De Crystalens Accommoderende lens Scherp zien van dichtbij tot veraf zonder bril www.crystalens.com Informatie over cataracten Intraoculaire lenzen op een rij Het verouderingsproces

Nadere informatie

Wat is staar (cataract) Polikliniek Oogheelkunde

Wat is staar (cataract) Polikliniek Oogheelkunde Wat is staar (cataract) Polikliniek Oogheelkunde Wat is Staar (cataract) Wat is staar Vóór in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze

Nadere informatie

Hoe shopt en betaalt Generatie Z? CCV & Innopay! Onderzoek: januari 2015!

Hoe shopt en betaalt Generatie Z? CCV & Innopay! Onderzoek: januari 2015! Hoe shopt en betaalt Generatie Z? CCV & Innopay! Onderzoek: januari 2015! Na 2020 is Generatie Z aan zet Generatie Z Verdeling! Besteedbaar inkomen per maand! 12-15 jaar: 42% 16-19 jaar: 59% 62% 38% >

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Staar. Cataract

PATIËNTEN INFORMATIE. Staar. Cataract PATIËNTEN INFORMATIE Staar Cataract Algemeen Door middel van deze folder wil het Maasstad Ziekenhuis u informeren over staar (cataract) en de behandeling hiervan. U wordt geadviseerd deze informatie zorgvuldig

Nadere informatie

Het tweede avontuur van Broer Vos en Broer Konijn

Het tweede avontuur van Broer Vos en Broer Konijn Het tweede avontuur van Broer Vos en Broer Konijn Oom Remus bron. Z.n., z.p. ca. 1950 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/remu001twee01_01/colofon.php 2010 dbnl / erven J.C. Harries 2 [Het

Nadere informatie

GRATIS content TIPS & ideeën die jij zelf kan gebruiken voor je eigen (bedrijfs)website! #SchrijvenVoorBedrijven JasperVerelst.be

GRATIS content TIPS & ideeën die jij zelf kan gebruiken voor je eigen (bedrijfs)website! #SchrijvenVoorBedrijven JasperVerelst.be GRATIS content TIPS & ideeën die jij zelf kan gebruiken voor je eigen (bedrijfs)website! #SchrijvenVoorBedrijven JasperVerelst.be - Ik schreef al meer dan 100 commerciële bedrijfswebsites voor ondernemingen

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection

Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection 1 Beste docent, Binnenkort gaat u samen met uw klas naar de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection. Deze lesbrief

Nadere informatie

Portret van H. Gerealiseerd door H. en Linde Stael In samenwerking met het SIHO

Portret van H. Gerealiseerd door H. en Linde Stael In samenwerking met het SIHO Portret van H. Gerealiseerd door H. en Linde Stael In samenwerking met het SIHO Dit portret gaat over H., een vrouw die met een evoluerende spierziekte nog lang voor de klas heeft gestaan in het lager

Nadere informatie

Jorik Prins TEAM FOOTPRINT

Jorik Prins TEAM FOOTPRINT Jorik Prins TEAM FOOTPRINT PVA - Zintuigenproef Het is de bedoeling dat de proefpersoon een of meerdere youtube video s gaat bekijken die in het lijstje staan. Daarbij zal de persoon zich moeten concentreren

Nadere informatie

I SEE. mijn nieuwe digitale omgeving

I SEE. mijn nieuwe digitale omgeving mijn nieuwe digitale omgeving mijn nieuwe digitale omgeving Mijn omgeving verandert De digitale informatiedragers evolueren razendsnel. Mobiele telefoon, GPS, computer, tablet nemen een grote plaats in

Nadere informatie

ZEVEN TIPS OM GOED TE GAAN ZIEN

ZEVEN TIPS OM GOED TE GAAN ZIEN ZEVEN TIPS OM GOED TE GAAN ZIEN ZONDER BRIL, LENZEN OF LASEREN KARIN HOGENBOOM VOLZICHT.NL Ontspannen van de ogen Voorwoord Ik was tien jaar toen ik voor het eerst een bril kreeg. De oogarts had mijn ogen

Nadere informatie

foto s sina willmann haar mannetje

foto s sina willmann haar mannetje foto s sina willmann Sina Willmann staat haar mannetje De wereld van quadraces staat bij het brede publiek voornamelijk bekend als een echte mannenwereld. Er zijn echter ook dames die hun mannetje weten

Nadere informatie

Dit boekje is van:..

Dit boekje is van:.. Ik en mijn plan Dit boekje is van:.. Hallo, Jij bent cliënt bij SOVAK. Je hebt bij SOVAK een persoonlijk begeleider. Samen maak je afspraken over wat jij zelf doet en wat SOVAK doet. Die afspraken staan

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Kwaliteit van Leven vragenlijst

Kwaliteit van Leven vragenlijst Patient registration label Kwaliteit van Leven Vragenlijst 3 4 weken na randomisatie In te vullen door geincludeerde patiënt Patient Identification Number Datum van invullen 1 SF-36 GEZONDHEIDSTOESTAND

Nadere informatie

Operator Handleiding DateLive.nl

Operator Handleiding DateLive.nl Operator Handleiding DateLive.nl Op DateLive.nl zal je erotische berichten beantwoorden op een bericht- per- bericht basis. Je krijgt een nieuw bericht van een klant te zien met de bijbehorende profiel

Nadere informatie

Vlinder en Neushoorn

Vlinder en Neushoorn Vlinder en Neushoorn Hoi, zei Vlinder. Hoi, zei Neushoorn, hoewel hij meestal niets zei. Maar hij was in een goede bui. Vlinder streek neer op de hoorn van Neushoorn en leek erg zenuwachtig. Hoi! zei Vlinder

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B2 nr. 3)

Luisteren: muziek (B2 nr. 3) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Ik besloot te verder te gaan en de zeven stappen naar het geluk eerst helemaal af te maken. We hadden al:

Ik besloot te verder te gaan en de zeven stappen naar het geluk eerst helemaal af te maken. We hadden al: Niet meer overgeven Vaak is de eerste zin die de klant uitspreekt een aanwijzing voor de hulpvraag. Paula zat nog maar net toen ze zei: ik ben bang om over te geven. Voor deze angst is een mooie naam:

Nadere informatie

Nachtrust is de meest onderschatte training

Nachtrust is de meest onderschatte training Nachtrust is de meest onderschatte training ier k h de m >> t o On aar w PREMIUM COLLECTION Slow Motion VIII M Line Ik heb in trainings mijn vaste vonden. e g e j t a a m Slapen op M Line wordt aanbevolen

Nadere informatie

Stufkens Oogzorgweken

Stufkens Oogzorgweken Stufkens Oogzorgweken 5 oktober t/m 7 november OOG GEZONDHEIDS- ONDERZOEK COMFORTABEL ZIEN MET VISION PLUS (V+) STYLE TRENDS AL EENS GEDACHT AAN CONTACTLENZEN? HERFSTVOORDEEL TIJDENS DE STUFKENS OOGZORGWEKEN

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties Preek Gemeente van Christus, Het staat er een beetje verdwaald in dit hoofdstuk De opmerking dat ook Jezus doopte en leerlingen maakte. Het is een soort zwerfkei, je leest er ook snel overheen. Want daarna

Nadere informatie

OMRUILEN KAN, GELD TERUG NIET GARANTIE BIJ OPTIEKZAKEN RECHT

OMRUILEN KAN, GELD TERUG NIET GARANTIE BIJ OPTIEKZAKEN RECHT TEKST SANDRA MUL GARANTIE BIJ OPTIEKZAKEN OMRUILEN KAN, GELD TERUG NIET Goed-zichtgarantie, niet-goed-geld-teruggarantie en omruilgarantie. Klinkt mooi, maar de garanties na aankoop van een bril verschillen

Nadere informatie

Bril- of refractie-afwijking

Bril- of refractie-afwijking Bril- of refractie-afwijking Uw kind is naar de orthoptist verwezen wegens een verminderde gezichtsscherpte (visus) van een of beide ogen. Een orthoptist onderzoekt en behandelt de oogstand, de samenwerking

Nadere informatie

Henk Oostdam is fiscaal adviseur bij zijn eigen praktijk Tax Consult Network en is de vertrouwenspersoon van Tim Coronel en Peter Ouwehand

Henk Oostdam is fiscaal adviseur bij zijn eigen praktijk Tax Consult Network en is de vertrouwenspersoon van Tim Coronel en Peter Ouwehand Henk Oostdam is fiscaal bij zijn eigen praktijk Tax Consult Network en is de vertrouwenspersoon van Tim Coronel en Peter Ouwehand 30 RBA_Fiscale Opleidingen 2015-2016 30 mijn Henk Oostdam We kijken samen

Nadere informatie

Een gelukkige huisvrouw

Een gelukkige huisvrouw Een gelukkige huisvrouw Voordat ik zwanger was, was ik een gelukkige huisvrouw, ik had alles wat ik wilde. En daarvoor hoefde ik geen dag te werken. Want werken, dat deed mijn man Harry al. Harry zat in

Nadere informatie

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne>

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne> Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 Inleiding Timo is een ander mens geworden door zijn grote vriend Tommy. Toch was het niet altijd zo geweest, Timo had Tommy gekregen voor

Nadere informatie

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen.

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. Een klein gesprekje met God Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. God lachte breed. Dat is waar!, zei God. Jij bent ook het licht.

Nadere informatie

het oog > bijziendheid > verziendheid > leeftijdverziendheid > astigmatisme

het oog > bijziendheid > verziendheid > leeftijdverziendheid > astigmatisme Algemeen (emmetroop oog) Een bril of een contactlens wordt in de meeste gevallen toegepast om een brekingsfout van het oog te corrigeren. Er zijn verschillende brekingsfouten. verziendheid en de bijziendheid.

Nadere informatie

Een terugblik op (bijna) twee jaar Barbara Foundation The Gambia.

Een terugblik op (bijna) twee jaar Barbara Foundation The Gambia. Speciale editie December 2015 Nummer: 005 Barbara Foundation The Gambia Een beter leven voor de kinderen in Gambia Een terugblik op (bijna) twee jaar Barbara Foundation The Gambia. Het is alweer jaren

Nadere informatie

Rapportage patiëntenenquête

Rapportage patiëntenenquête Rapportage patiëntenenquête Tandartspraktijk Conradie augustus 2014 Roozeboom consulting b.v. Nieuwe Schoolweg 2 B 9756 BB Glimmen phone +31 (0)50 406 40 40 fax +31 (0)50 406 41 40 mobile +31 (0)6 53 47

Nadere informatie

DOSSIER >>> Wat is een. goede papa? DOSSIER

DOSSIER >>> Wat is een. goede papa? DOSSIER DOSSIER >>> Wat is een DOSSIER goede papa? 42 PSYCHOLOGIES MAGAZINE april 2014 Beter in je vel op het werk Nu de strenge maar afwezige vader definitief heeft afgedaan is het voor papa s zoeken naar een

Nadere informatie

Comfort Contego. Gebruiksvriendelijke draadloze luisterhulp voor een actievere levensstijl

Comfort Contego. Gebruiksvriendelijke draadloze luisterhulp voor een actievere levensstijl Comfort Contego Gebruiksvriendelijke draadloze luisterhulp voor een actievere levensstijl Het is heel gemakkelijk om mijn Comfort Contego in te stellen voor elke gelegenheid. Gertrud en ik reizen veel.

Nadere informatie

hoe we onszelf zien, hoe we dingen doen, hoe we tegen de toekomst aankijken. Mijn vader en moeder luisteren nooit naar wat ik te zeggen heb

hoe we onszelf zien, hoe we dingen doen, hoe we tegen de toekomst aankijken. Mijn vader en moeder luisteren nooit naar wat ik te zeggen heb hoofdstuk 8 Kernovertuigingen Kernovertuigingen zijn vaste gedachten en ideeën die we over onszelf hebben. Ze helpen ons te voorspellen wat er gaat gebeuren en te begrijpen hoe de wereld in elkaar zit.

Nadere informatie

HC zd. 22 nr. 32. dia 1

HC zd. 22 nr. 32. dia 1 HC zd. 22 nr. 32 een spannend onderwerp als dit niet waar is, valt alles duigen of zoals Paulus het zegt in 1 Kor. 15 : 19 als wij alleen voor dit leven op Christus hopen zijn wij de beklagenswaardigste

Nadere informatie

De Zorgmakelaar aan huis. Zonder zorgen thuis blijven wonen

De Zorgmakelaar aan huis. Zonder zorgen thuis blijven wonen De Zorgmakelaar aan huis Zonder zorgen thuis blijven wonen Mijn vrouw en ik kunnen onszelf nog goed uit de slag trekken. Wel organiseert Debbie al wat praktische hulp bij ons thuis waardoor we nu opnieuw

Nadere informatie

t Magazijn centrum voor arbeidszorg met zorg gemaakt

t Magazijn centrum voor arbeidszorg met zorg gemaakt 2100 Deurne Tel / fax: 03/ 324 25 26 t Magazijn centrum voor arbeidszorg met zorg gemaakt Andante vzw www.tmagazijn.be Nieuwsbrief 7 juni 2014 Voorwoord Beste lezer, Hier is hij dan; onze zevende nieuwsbrief.

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 4)

Luisteren: muziek (B1 nr. 4) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

Keuze implantlens. Bij een staaroperatie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Keuze implantlens. Bij een staaroperatie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Keuze implantlens Bij een staaroperatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De oogarts heeft met u besproken dat u een staaroperatie krijgt, waarbij uw eigen troebele

Nadere informatie

Spreekbeurt Dag. Oglaya Doua

Spreekbeurt Dag. Oglaya Doua Spreekbeurt Dag Oglaya Doua Ik werd wakker voordat m n wekker afging. Het was de dag van mijn spreekbeurt. Met m n ogen wijd open lag ik in bed, mezelf afvragend waarom ik in hemelsnaam bananen als onderwerp

Nadere informatie

Uw opticien, Bril-in-Mode.

Uw opticien, Bril-in-Mode. Uw opticien, Bril-in-Mode. Zien is belangrijk en kan de kwaliteit van uw leven behoorlijk beïnvloeden. De kwaliteit van de opticien die u kiest, is bepalend voor de oplossing die u aangedragen krijgt.

Nadere informatie

IK HEB N IN MIJN OOR

IK HEB N IN MIJN OOR IK HEB N IN MIJN OOR Het hele leven horen Dankzij ons gehoor zijn we in staat om de natuur met al haar geluiden waar te nemen, kunnen we genieten van kunst en cultuur en wat het allerbelangrijkste is:

Nadere informatie

D Artagnan gaat naar Parijs

D Artagnan gaat naar Parijs D Artagnan gaat naar Parijs Artagnan reed op zijn oude paard, een uitgeputte knol met een trieste blik. Ook al was zijn paard op zijn minst vreemd te noemen en ook al waren de kleren die hij droeg verbleekt,

Nadere informatie