Voelspriet. Maart Zutphense Kanovereniging ANAX

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voelspriet. Maart Zutphense Kanovereniging ANAX"

Transcriptie

1 Voelspriet Maart 2018 Zutphense Kanovereniging ANAX

2

3 1 Van de bestuurstafel... Dit is de laatste spriet voor de AV. Wat is er dit jaar gebeurd bij het bestuur? Mariska is gestopt met het voorzitterschap en Niels is tijdelijk a.i. voorzitter. Evert is aftredend als secretaris, dus tijdens de Algemene Vergadering van 23 maart zullen er naar alle verwachting ook nieuwe bestuursleden bijkomen. Super dat er enthousiastelingen waren die in het bestuur hebben gezeten en geweldig dat er weer mensen belangstelling hebben om de vacatures in te vullen en...opgeven kan ook nog steeds! We zijn altijd blij als we horen dat er mensen laten weten dat ze iets willen doen. Voelspriet 34e jaargang nr. 1, Maart 2018 Het clubblad van de Zutphense kanovereniging Anax Contactadressen. Anax botenhuis tel Voorzitter Mariska Grevelink tel Achter de schermen wordt er altijd hard gewerkt. Zo worden de WC s ijverig schoon gemaakt, de lampen vervangen en de ventilator gemaakt als dat nodig is. Tijdens de schoonmaak dagen is er weer veel werk verzet. En de vele mensen die zich als maar blijven inzetten voor Anax. Voorbeelden zijn: kantinebeheer, leiding bij schoonmaakdagen, het grondig organiseren en begeleiden van tochten. Natuurlijk alle mensen die begeleiden op het water. Iedereen bedankt voor jullie inzet! Voor aankomend jaar staan er al weer vele mooie tochten op de vaarkalender. Mensen willen jullie de vrijdag 23 en zaterdag 24 maart in jullie agenda s noteren? Secretaris Penningmeester Evert van Dam secretariaat@kanovereniging-anax.nl tel Geert Hiddink Tel Tel maart is de AV en 24 maart de schoonmaak dag! Dan kunnen we 26 maart van start met rondje Zutphen. Toer/evenementencie. Wim de Beer tel Bouw/materiaalcie. Beheercie. Mariska Grevelink tel mariskagrevelink@gmail.com Redactieadres Bertien Ensing redactievoelspriet@gmail.com tel: tel:

4 2 Mededelingen Door Frank Arends werden we gewezen op het feit dat onze schoonmaakploeg stuurloos was en hun wc-drang niet konden verwerken omdat er geen schoonmaakschema was Dat is opgelost door naar het voorbeeld van vorig jaar van Mariska een nieuw schema te maken en aan de schoonmaakploeg leden te versturen. Een kopie is aan een iedere verstuurd. Dit is door Niels geregeld super! Verder kwam er een melding over de sluiting van het grote hek. De verticale staaf die in de grond verdwijnt, is uitsluitend met kracht en geweld (ik, Tom, heb gisteravond een baksteen moeten gebruiken) omhoog en omlaag te brengen. In het donker is het helemaal niet te doen (gelukkig had ik een zaklantaarn bij me). Ik vermoed dat het hek ontzet is. Mogelijk is een oplossing de gleuf in de grond uit te slijpen, maar eigenlijk heb ik er geen verstand van. Hopelijk kan de Beheerscommissie hier aandacht aan geven. Za 21 Lauwersoog-Schiermonniksoog beginnerstocht 8.30 botenhuis, opgeven bij Ben vd Krabben Mei Za 5 begin Frankrijk week tot 12-5 Ma 21 Pinksteren toervaren Lochem Zutphen 8 uur botenhuis. Opgave bij Geert HiddinkDi 22 kopij Voelspriet Zo 27-5 beginnerstocht zeevaren Zeeland, botenhuis 8 uur. Opgeven bij Tom de Ridder Juni VRIJ 1 Voelspriet Zo 3 Toervaren Weerribben voor langzaam en snel. 8 uur botenhuis, opgeven bij Ben vd Krabben Zo 10 Engelmansplaat, beginnerstocht verzamelen op 9 uur bij botenhuis. Opgeven bij Tom de Ridder. Zo 17 vaderdag. Rondje Biesbosch 8 uur verzamelen botenhuis. Opgeven bij Wim de Beer Za 23 Simonszand 5.30 berzamelen botenhuis. Opgeven bij Ben vd Krabben. We zullen hiernaar kijken... Agenda Maart Vr 2 Voelspriet Za 3 BFN, varen op de IJssel, 9 uur vanaf het botenhuis Zo 4 Zwembadtraining Zo 10 Wieden verzamelen 8 uur bij botenhuis, opgeven bij Bert van Eijnden Vrij 23 Algemene vergadering Za 22 Schoonmaakdag vanaf 9 uur Zo 12 Rondje zutphen botenhuis 10 uur Vr 30 1 e vaaravond Algemene vergadering De stukken zitten hierbij. Fijn en gezellig als je ook komt op vrijdag 23 maart April Zo 8 Rondje Lind Tjonger 8 uur botenhuis, opgeven bij Hans Fererda

5 3 Door het succes van 2016 ging in 2017 weer een nieuwe cursus van start. Hoe gaat het dit jaar? Vrijdag 23 MRT 8 uur. Komt allen!!! Grote Schoonmaak 24 maart s morgens vanaf 9 uur Tweejaarlijkse grote schoonmaak van het botenhuis en het terrein. Vele handen maken licht werk en er is altijd genoeg lekkers bij de koffie! Vaarbegeleiding 2018 Seizoen 2016 heeft Anax een beginnerscursus georganiseerd voor iedereen die kennis wilde maken met de kajaksport. De cursus was gericht op het leren van de basisvaardigheden van het kajakken: kennis en gebruik van kleding en materiaal, een juiste houding en een goede voorwaartse slag. En aan bod kwamen ook de belangrijkste slagen om mee te kunnen sturen en te remmen. De cursus werd afgesloten met een tocht in de Weerribben / Wieden waarin alle vaardigheden volop konden worden geoefend, maar waar nóg meer het genieten van het varen voorop stond. Tourtocht Haarlem Vooraf weer een leuke mail van Tom: De Molens- en Fortentocht in en rond Haarlem, is dat wat? Ja, dat is zeker wat.het begint al met de toerleider, die grote faam geniet om zijn arendsblik voor ieder vogelnest en ieder ei in iedere oever, en die dan graag zijn encyclopedische kennis met u deelt. Gezien de tijd van het jaar krijgt hij nu die kans niet, maar zonder twijfel zal hij u dan maar wijzen op de interessante forten en u terdege op de hoogte brengen van de geschiedenis van de Stelling van Amsterdam. Verder peddelt u door de stad over het Spaarne, bij zeker zeilend lid van de Toercommissie ook wel bekend als onderdeel van een staandemastroute tussen Friesland en ZeelandU vaart over de Mooie Nel, hetgeen bij lieden met een bepaald gevoel voor humor steevast tot bijdehante opmerkingen leidt. U werpt een blik op het fraaie gemaal De Cruquius. En u komt een stukje langs de ringdijk, waar voornoemd lid van de Toercommissie in zijn goede jaren regelmatig op coureurssnelheid voorbij flitste tijdens zijn fietsrondje Haarlemmermeer.

6 4 Ja, bij Anax ziet u nog eens wat van de wereld. Met dit als bijzonder resultaat: Zondag 18 februari 2018, Haarlem fortentocht met Anax. Om 8 uur stonden we gereed bij Anax voor de grote tocht westwaards, naar Haarlem stad vol met water en forten. En met de Cruquius!! Voor Wouter was het een tocht naar het gebied waar hij zijn jeugd heeft doorgebracht en nu voor het eerst vanaf het water zou zien. Met een gezelschap van 9 kanoërs met Geert Hiddink als toerleider reden we naar de Spaarndamseweg waar de boten te water gingen. Het was rond 11 uur, een prachtige dag, helder met sluierbewolking, lekker fris en het had de nacht ervoor flink gevroren. Dit merkte je vooral bij het omkleden! Geert had een mooie tocht uitgezet rondom Haarlem en het plan was om eerst buitenom via de mooie Nel te varen en het mooie stuk via de stad te bewaren voor het laatst. Zelf was ik erg benieuwd of we ook een blik zouden kunnen werpen op de Cruquius, het beroemde gemaal waarmee de Haarlemmerpolder is drooggemalen en het land is veroverd op het water. IJsvelden... We gingen op pad en genoten van de heldere lucht maar al op het stukje in de Spaarne naar de Mooie Nel toe, kregen we te maken met ijsvelden. Een fantastische ervaring vanwege het geluid. We staken er op verschillende paadjes doorheen maar het was af en toe toch echt wel een centimeter dik. Aangekomen bij de Mooie Nel bleek het water van links naar rechts en zover als we konden kijken onder ijs te liggen. Dat was dus geen optie. IJsbrekers We draaiden om dan via de stad te gaan. De Schotenbrug onderdoor via dunne ijslagen. Nu netjes achter elkaar om zo weinig mogelijk ijs te breken. Maar ook al had Joop deze dag de mooiste boot en kon hij een prachtig spoor maken, de Spaarne lag vol ijs zover als we keken. Het was heel spijtig maar er was maar een conclusie mogelijk. 5 km Rond 12 uur waren we weer terug bij de instapplek na 5 km te hebben verkend op het water. Omdat Jan en ik een eetafspraak hadden met onze dochters, bleven wij op het water maar de anderen reden terug naar Zutphen. Uiteraard niet zonder eerst een fijn stuk appeltaart te eten in de stad, want al kende Wouter de stad op zijn duimpje, Bertien was er nooit eerder geweest en wilde graag kennismaken. Wij hebben erna nog wat heen en weer gevaren op de Spaarne en plekjes verkend. De zon won iets aan kracht en wat ijs verdween maar de tweede brug hebben we niet gehaald. (Op het kaartje zie je de kriebellijnen). En de Cruquius was dus ook onbereikbaar via het water. Vandaar dat we rond uur de kant op zijn gegaan en met de auto naar het museum zijn gereden. Daar kregen we met een toneelstuk en rondleiding, het hele verhaal van dit prachtige monument te horen.

7 5 ruquius-museum Tochtdata: Deelnemers: Bertien, Jan V., Geert, Ben, Jan S., Joop, Wouter, Patrick en Trudy Lengte tocht: 5 km. Oorspronkelijke plan: 21 km. Duur van de tocht: uur tot ongeveer uur. In totaal 1 uur onderweg geweest zonder pauze. Een enkele keer is uitgevallen, dan zat het weer tegen, mist of te veel wind. Zo hebben we heel wat weer doorstaan. Dat was af en toe best spannend maar gaf na afloop altijd een goed gevoel. Ondertussen is de groep regelmatig uitgebreid, soms drinken we met 9 personen de koffie van Henk. Gezellig tussen de boten dus... BBQ Bijlage: Afbeelding van het instappen aan de Spaarne en een kaartje van de tocht. Trudy Dinsdagmiddaggroep Al enige jaren hebben wij Henk Lindeboom en Arie met z n tweeën op dinsdagmiddag gevaren: Wij varen in principe elke dinsdagmiddag ook in de winter. Het aantal keren dat er een middag uitvalt is zeer gering. De dinsdagmiddagclub heeft op 1 oktober j.l. Voor haar kajakkers en partners een zeer succesvolle bbq. Georganiseerd. Naar aanleiding hiervan heeft zij het plan opgevat om dit volgend jaar voor heel Anax (incl. Partners) te organiseren. Hier hoort natuurlijk wel een leuk vaartochtje bij. Afgelopen vrijdagavond heb ik dit plan voorgelegd aan Wim de Beer en Tom de Ridder van de tourcommissie. Ons gezamenlijk voorstel is om ergens aan het eind van het seizoen als afsluiting van ons vaarseizoen een tocht te organiseren bijvoorbeeld van Rhederlaag naar Zutphen en om deze dag feestelijk af te sluiten met een bbq. Wij hopen dat jullie met dit voorstel willen instemmen. We horen het graag

8 6. Namens de groep Henk Lindeboom Het idee is er, maar staat nog niet in de agenda, misschien volgend jaar? Wat was er vaak hoogwater deze winter geweldig voor ons kanoërs... Zoals deze prachtige tocht bij Nijenbeek waar we nu vlakbij konden komen, maar waar we natuurlijk gelijk van de beheerder te horen kregen dat het een Natura 2000 gebied was waar we eigenlijk niet mochten komen. Uit de krant NIJMEGEN - Hoogwater in de rivieren. Dat trekt kijkers. Het water haalde weliswaar niet de hoogwatergolf van twee weken geleden en kwam ook niet op de Waalkade te staan, het was indrukwekkend om te zien. Nieuwsgierige hoogwatertoeristen zagen hoe de schepen op ooghoogte voorbij kwamen en met wat voor snelheid de schepen gingen die stroomafwaarts voeren Op zaterdagochtend 27 januari 2018 bereikte de Rijn bij Lobith een waterstand van 14,0 m boven NAP. Volgens Rijkswaterstaat wordt maandag het De verwachting is dat de waterstand van de Rijn de komende dagen nog verder stijgt. De maximale waterstand wordt maandag verwacht en zal oplopen tot rond de 14,30 m boven NAP. De verwachte waterstanden blijven daarmee onder de bereikte waterstanden tijdens het vorige hoogwater op de Rijn eerder in januari. Toen bereikte de Rijn bij Lobith een maximale waterstand van 14, 64 m boven NAP. Op dinsdagmiddag vastgelopen in de uiterwaarden en kiezen dus terug of door de modder...

9 7 Omroep Gelderland Het bericht dat het water in de zogeheten Spiegelwaal op 28 januari goed zou staan ging al snel de ronde en plannen om naar Nijmegen af te reizen werden gemaakt. Om half tien in de ochtend lagen de eerste kajakkers in het water en werden de eerste flatspins en cartwheels gedraaid. Langzaam maar zeker kwamen er meer en meer kajakkers bij en het publiek verzamelde zich op de oever. Een aantal fanatieke kajakkers van de 28 jan NIJMEGEN - Een groep kajakkers uit binnen- en buitenland heeft vandaag een wedstrijd gehouden op de Spiegelwaal bij Nijmegen. Want door het hoogwater is de geul veranderd in een wildwaterbaan. Kajakken op de Spiegelwaal in Nederland Tekst: Querine / Foto s: Remi / Elisa Wanneer je aan een mooie freestylewals denkt, denk je niet zo snel aan Nederland. Toch was Nijmegen op 28 januari the place to be! Kajakkers kwamen vanuit heel Nederland en daar buiten om deze legendarische dag te beleven. Het vele water dat vanuit de Alpen onze kant op stroomde zorgde voor een hoge waterstand in de Waal. Door deze hoge waterstand stroomde het water over de drempel bij de nevengeul bij Lent. Deze is twee jaar geleden speciaal voor deze omstandigheden Nijmeegse kanovereniging de Batavieren bedachten een freestyle fun wedstrijd. Onder toeziend oog van een jury en aangemoedigd door het publiek lieten bijna dertig kajakkers hun beste moves zien. Trucjes zoals de peddel helikopter, flatspins, round houses, cartwheels en loops kwamen voorbij. Tien deelnemers haalden het tot de finale en nadat zij allemaal nog een run hadden laten zien werden de winnaars bekend gemaakt. Remi werd 1 e, Raoul 2 e, Joery 3 e e en 1e en Querine 4 bij de dames. aangelegd. De drempel creëert een terugloop van het water en: voilà, er ontstaat een freestylewals

10 8 De wals loopt over bijna de gehele breedte van de Spiegelwaal. Genoeg plek voor dertig kajakkers! Als klap op de vuurpijl werd er dan ook een King of the wave wedstrijd gehouden. Alle deelnemers voeren tegelijkertijd de wals in met als doel om als enige kajakker in de wals over te blijven. Kajakkers gingen om, duwden elkaar uit de golf en probeerden elkaar in de weg te zitten. Polo wist als enige in de Wals over te blijven en werd gekroond tot King of the wave. In de week van 23 januari belde Hans om eens te zien hoe we dat zouden oppakken, natuurlijk moeten we oppassen met het zomaar op de site te zetten. Voor je het weet organiseer je een evenement. Een unieke dag! Met heel veel dank aan NKSV de Batavieren! Hans heeft de Lochemse Kano Vereniging Njord benaderd en uiteindelijk voeren vier van hun leden mee. Voor allen was het de eerste keer dat ze in de uiterwaarden gingen varen. Te gast waren dus Eric van Capelleveen en Henk en Lidy Groeneveld. Gezellig babbelend zijn we tegenover de haven de uiterwaarden in gevaren, dat moest met een aanloopje en dan door het gras, goed doorhalen en dan hup door naar de oude brug. Enkele zijn zelfs door de rioolbuis elementen gevaren die voor het nieuwe uitkijkpunt aan de Hovense kant liggen Via de ruïne van het landhuis, zijn we steeds verder gevaren totdat we tegen het dijkje bij de huizen van Eijerkamp voeren. Uiterwaardentocht met Njord Alweer een aantal jaren geleden ontstond het idee om als het hoogwater was eens kajakkers van andere verenigingen uit te nodigen om dit genot, het varen door de uiterwaarden, eens te ervaren. Daar overgedragen en van daaruit de IJssel overgestoken om te lunchen in de buurt van het Gemaal (Baaksebeek). Hoewel het plan was om rond 14:00 terug te zijn, vertrokken

11 9 we rond die tijd pas van de lunchplek. Terug over naar de uiterwaarden aan de oostzijde, en die volgend terug naar Zutphen. Enkele van ons zijn nog een weggetje overgestoken waar een flinke stroming stond en we snel overgeduwd werden. Bij het strandje terug de IJssel op en daarna bij de nevengeul weer de uiterwaarden in en via de westkant onder de nieuwe brug door. Op youtube heb ik een filmpje gezet van deze dag. ( snme8) Tekst: Niels Foto s en kaartje: Patrick Betrapt in het riet. Gisteren, , wilde ik nog even varen, omdat het er in het weekend waarschijnlijk niet van zou komen. Na weken hoog water was het nu weer een stuk lager. (515 cm in Zutphen Noord; het is zelfs weer iets aan het stijgen!) Prachtig weer, maar met een koude noordoosten wind. Rond lunchtijd zocht ik bij het Strandje oftewel Het Gat van Stam een droog, zonnig plekje uit de wind. Bij deze waterstand staat echter het hele strandje nog onder water. Aan de rechterkant, tegen de wal was het me veel te glad en modderig en iets meer naar de IJssel toe raak je compleet verstrikt in de braamstruiken. Daarom noodgedwongen maar het hoge riet ingevaren, om daar na een meter of 25 alsnog een droog plekje te vinden. Nou ja droog: het was ook één blubberboel. Maar genoeg om even uit te stappen en thermosfles en brood te pakken Terwijl ik daar half verborgen tussen het riet stond riep een ietwat bestraffende stem opeens Hé, wat doe je daar?? Nou ja, Ik ben aan de lunch was mijn antwoord, terwijl ik naar de man toe liep, door het dichte (maar dode) riet. Bij de watermolen weer de IJssel op en dan na de stad, weer via de uiterwaarden achter de schepen in de Houthaven terug naar het botenhuis, daar hebben we onze gasten na de douche nog een kop koffie aangeboden en is iedereen, tevreden naar huis gegaan. Voor een volgende keer proberen we nog een aantal kajakkers te benaderen.

12 10 Het bleek de eigenaar van het riante huis, dat net aan de westkant van het strandje staat (dus niet de witte bungalow). Ik had hem daar vandaag al aan het werk gezien; bomen zagen en omgevallen bomen opruimen. In het gesprek dat volgde maakte hij duidelijk, dat ik mij ruimschoots op particulier terrein bevond, waar men absoluut niet van gediend is. En niet alleen omdat dat uiteraard verboden is, maar nog meer omdat de bewoners van de twee huizen zeer gesteld zijn op rust in het gebied, waar veel vogels voorkomen, maar ook bevers. Er is ook een otter gesignaleerd. Toevallig was het vandaag toch al onrustig door het zagen, maar normaliter heerst er rust in het gebied (ook het terrein rond en vóór zijn huis). Zowel hij als zijn buurman tolereren het zeer frequente bezoek van kanoërs (en roeiers) aan het strandje. Maar wel op voorwaarde dat bezoekers zich rustig en bescheiden opstellen. In dat opzicht realiseerde ik me, dat ik niet dat riet in had moeten varen; tevoren had ik al twijfels En na dit gesprek wil ik alle Anaxieden nadrukkelijk vragen zich te realiseren dat ze zich daar op privé terrein bevinden, en zich daar ook naar te gedragen. Dus de rust bewaren. (Wat overigens meestal al wel gebeurt). Verder bleek dat hij vanuit z n werkkamer alle kanoërs ziet komen en gaan, ook als ze bij hoogwater door de zg kronkelwaard in Cortenoever varen. Hij herkent de meesten Kajak-kano kamperen Al zin in de zomer? Recreatief kajak-kano varen is prima te combineren met kamperen langs dee waterkant, helaas mag je niet overal je tentje neerzetten maar er zijn diverse mogelijkheden om toch in alle vrijheid van de mooie natuur te genieten. In de Biesbosch zijn b.v. twee vrije kampeerplaatsen en in de Wieden drie kampeerplekken op vlonders, speciaal voor de kajak-kanovaarders die een lange tocht maken. In een kano kan je makkelijker en meer kampeerspullen meenemen dan in een kajak. Als je met een toerkajak gaat kamperen zul je meer op de afmetingen en het gewicht van je spullen moeten letten. Er zijn lichtgewicht tenten te kopen zoals b.v. de Hilleberg Akto (4 seizoens solotent dus ook geschikt voor de winter) die maar 1,6 kg weegt en inmiddels aan hun boot. Het gaat hem aan het hart dat ook daar de rust wordt verstoord, al heeft hij er wel veel begrip voor. Ik heb hem voorgehouden, dat dit op jaarbasis maar heel weinig gebeurt. Daar was hij het mee eens. Hans Ferwerda compact is mee te nemen of de MSR Hubba (3 seizoens solotent) die 1,5 kg weegt en een pakmaat heeft van 51x15 cm. Voor extra bescherming tegen vuil en stenen is een footprint aan te bevelen. Een footprint onder

13 11 je tent verlengt de levensduur van het grondzeil van de binnentent. Als slaapmat wordt vaak een opblaas matje meegenomen zoals b.v. de Therm-a-Rest NeoAir All Season, weegt maar 708 gram en heeft een pakmaat van 28x 12 cm. Bij slaapzakken heb je de keus uit synthetische of dons uitvoering, dons heeft een veel hogere isolatie waarde dan synthetisch materiaal en weegt tot 40% minder (klein mee te nemen),maar dons neemt wel vocht op en isoleert dan minder. De keus van het juiste materiaal is afhankelijk van welk seizoen je wilt gaan kamperen.voor een comfortabel licht stoeltje kan ik de Helinox Chair one aanbevelen, weegt 850 gram, is makkelijk in elkaar te zetten en is compact mee te nemen (pakmaat 35x10x14 cm). brandstoffen) of de Vital stove, een compacte brander die werkt op natuurlijke materialen (geen brandstof meenemen), weegt 780 gram. Voor een complete en makkelijke maaltijd kan je van Adventure Food diverse maaltijden kopen waar je nog alleen kokend water moet toevoegen, dan even wachten en daarna kan je uit de verpakking eten. Een andere veel gebruikte kookset onder de kajak-kano vaarders is de Trangia, een spiritus brander, die goed en simpel werkt. Spiritus is een betrouwbare en schone brandstof maar koken gaat wel traag en je hebt er veel van nodig voordat het water kookt. Gasbranders zijn makkelijk en efficient in het gebruik,geen roet,geen verstoppingen maar er is wel kans op ontploffingsgevaar, verder functioneert butaan slecht bij lage temperaturen. Multifuelbranders worden ook veel gebruikt, werken o.a. op benzine,petroleum,kerosine,coleman fuel en gas. Benzine branders presteren goed bij lage temperaturen en zijn efficient maar zijn wel brandgevaarlijk en kunnen verstopt raken. Zelf heb ik een Nordisk Svalbard 1 tent (prima, ruime degelijke tent weegt 2 kg) met een DD superlight S tarp (ideaal als luifel bij de tent,weegt 260 gram) en maak ik gebruik van een Exped Synmat UL 7 slaapmat met een Exped chairkit. Voor het water koken kan je simpelweg een kleine Esbit brander meenemen (weegt maar 168 gram) die brandt op vaste (witte) Esbit blokjes (makkelijk mee te nemen en geen gezeul met vloeibare Zelf gebruik ik een MSR Whisperlite Universal combo multifuelbrander, deze brander is geschikt voor Gas cartouches, Coleman fuel, loodvrije benzine, spiritus, kerosine en diesel. Deze brander werd in 2013 door Op Pad uitgeroepen tot Beste Koop. Deze brander is licht van gewicht en compact te bewaren en goed zelf te onderhouden in het veld. Bij veel wind aan de waterkant is het aan te bevelen om de (meegeleverde) windscherm te gebruiken.

14 12 Houd bij het kajak-kano kamperen wel het maximale laadgewicht en de juiste belading (trimmen) in de gaten van je kajak-kano met al die kampeerspullen E en mooie site met veel informatie over kanokamperen, kan je vinden op : Bij de TKBN ( ) kan je een kampeergids bestellen. Deze kampeergids bevat bijna 500 campings in ons land aan vaarwater dat per kajak-kano bereikbaar is. Handig voor het plannen van een kanotocht. Zutphen op de kanokaart? Lees hiervoor een artikel op kanoweb Zwembadtraining Zondag is de eerste van drie avonden zwembadtraining. De volgende data zijn 25 februari en 4 maart. Tijd: 19 tot 20 uur. We kunnen met een beetje passen en meten iedereen plaatsen, dus we hoeven niet te roosteren. Niettemin stellen we het op prijs als je je bij eventuele verhindering tijdig afmeldt. Je kunt gewoon in zwempak meedoen, maar veel mensen vinden een wetsuit comfortabeler. De kosten zijn 25 euro. De eerste 2 trainingen zijn geweest en waren weer super zinvol! Wat is onderkoeling? Onderkoeling is een verschijnsel dat iedereen kan overkomen. Te water raken is een duidelijke aanleiding voor onderkoeling, maar ook op het droge kan onderkoeling optreden. Het kan iedereen gebeuren die buiten actief is. Tijdens zwemmen, surfen, duiken en zeilen, zelfs tijdens vissen kan onderkoeling ontstaan, zeker wanneer men zich onvoldoende voorbereidt of de weersomstandigheden plotseling veranderen. Maar ook iemand die s nachts thuis valt en niet meer op kan staan kan onderkoeld raken. Het grootste gevaar van onderkoeling is, dat het sluipend verloopt. Omdat weinig mensen van het gevaar van onderkoeling op de hoogte zijn kun je onnodig in een gevaarlijke situatie terechtkomen. Het grootste gevaar van te water raken is cold-shock. Dit is een oncontroleerbare, op hyperventilatie lijkende ademhaling. Men kan het gevoel krijgen dat de luchtweg is afgesloten en voelt hevige pijn. Ook kan cold-shock ervoor zorgen dat men onder water onbedwingbaar moet ademen, wat de paniek alleen maar groter maakt. Mede hierdoor treedt een plotselinge versnelling van de hartslag op en een toename van de bloeddruk. Dit kan leiden tot een hartstilstand. De cold-shock-fase duurt enkele minuten. Juist op dit soort momenten is een goed reddingvest levensreddend doordat dit het gezicht boven water houdt. Na het overleven van de cold-shock zal bij een langer verblijf in het water het lichaam gaandeweg afkoelen. Wat gebeurt er eigenlijk als je onderkoeld raakt? Ook al merken we dit niet, ieder mens verliest voortdurend warmte en maakt voortdurend warmte aan. Wanneer de warmteafgifte groter is dan de aanmaak, zal de lichaamstemperatuur dalen. Vooral bij veel wind en wanneer men nat is, zal afkoeling sneller optreden. In water raakt je lichaam ongeveer 20 keer sneller warmte kwijt dan in

15 13 lucht en hoe kouder het water, hoe sneller het proces verloopt. Zodra de lichaamstemperatuur beneden 35 C daalt, spreekt men van onderkoeling Het eerste stadium van onderkoeling is kippenvel. In het tweede stadium van onderkoeling gaat het lichaam rillen en treedt er soms agitatie op. Wanneer iemand opgewonden of rusteloos is, spreekt men van agitatie. In een volgend stadium wordt de patiënt suf en sloom, gaat hij slechter presteren. Coördinatie en beoordelingsvermogen nemen af. Omdat de spraak verward kan raken, kun je de indruk krijgen dat de patiënt dronken is. De spieren kunnen verstijven waardoor er nauwelijks kracht meer is in armen en benen. Het wordt dan lastig om bijvoorbeeld een reddingmiddel te pakken of een lichtkogel af te schieten. Ook zwemmen wordt na verloop van tijd onmogelijk. Beneden 32 C zal bewusteloosheid optreden en rond 28 C veroorzaakt de lage lichaamstemperatuur een spontane hartstilstand. Toch zijn er onderkoelingslachtoffers bekend die tot ruim onder deze temperatuur zijn afgekoeld, gered zijn en hersteld zijn zonder daarvan nadelige gevolgen te hebben ondervonden. Omdat bij onderkoeling de bloedvaten van de huid en spieren in armen en benen vernauwen, is er nauwelijks hartslag te voelen. Zo kan de indruk ontstaan dat het slachtoffer is overleden. In sommige gevallen is dit echter niet zo! De dood kan pas met zekerheid in een ziekenhuis worden vastgesteld, en alleen als de patiënt eerst is opgewarmd. Vandaar: niemand is dood tenzij warm en dood. Hoe kun je onderkoeling voorkomen? Onderkoeling kan worden voorkomen door goede kledingkeuze en de juiste uitrusting. Een isolatiedeken (van versterkt aluminiumfolie) in combinatie met een deken zijn noodzakelijke hulpmiddelen, mits op de juiste wijze gebruikt. Dikke plastic vuilniszakken zijn echter ook al effectief. In het water koel je 20 keer sneller af dan buiten het water. Hoe verder je lichaam uit het water blijft, hoe beter het is. Reddingvlotten, reddingboeien of wrakhout kunnen je redding betekenen als je daardoor gedeeltelijk uit het water kunt blijven en niet hoeft te zwemmen. Anderzijds zal water in een reddingvlot de afkoeling versnellen. Voorkom onderkoeling door Voldoende warme kleding (thermoondergoed, fleece tussenlaag en water- en winddichte maar wel ademende bovenlaag) of een surfpak, droogpak, overlevingspak of warmteoverall (steamer) te dragen. Te zorgen voor goede ventilatie. Ook door transpireren koel je af. Wanneer transpiratievocht niet weg kan, kan onderkoeling optreden. Draag op het water een goedgekeurd reddingvest. Zorg voor persoonlijke noodsignalen om de tijd in het water zo kort mogelijk te houden. Te letten op de eerste symptomen: rillen, sufheid, verward spreken, stijfheid. Overlevingskansen in water Er is geen enkele wetmatigheid bij de overlevingskansen in water. Onderstaande tabel is een zeer ruwe schatting. De werkelijke overlevingstijd hangt af van veel factoren, zoals lichaamsbouw, hoeveelheid onderhuids vet, gebruik van alcohol of medicijnen, kleding, geslacht, windsnelheid, golfhoogtes, lichamelijke en geestelijke conditie. Watertemperatuur Wetsuit Gekleed Zwemkleding 0 C 15 min 9 min 2 min 5 C 3 uur 1 uur 0,5 uur 10 C 9 uur 3 uur 1 uur 15 C 12 uur 5 uur 2 uur 20 C 15 uur 8 uur 4 uur Raak je te water Ga dan niet zwemmen, tenzij de kant zeer dichtbij is (minder dan 100 meter). Blijf stilliggen en maak je zo klein mogelijk. (HELP-houding) Het

16 14 contactoppervlak met het water is dan klein. Water stroomt langs een kleiner deel van de huid. Er kan zich tijdelijk een dun isolatielaagje van verwarmd water vormen tussen de kleding en de huid. Oksels en liezen liggen beschut zodat onderkoeling langzamer gaat. Raak niet in paniek en denk positief: de wil om te overleven redt levens. Wat moet je doen als iemand onderkoeld is geraakt? 1. Horizontaal verplaatsen Een drenkeling die lang in het water heeft gelegen, heeft een aantal bijzondere veranderingen in de bloedsomloop ondergaan door de voortdurende druk van het water op het lichaam. Eenvoudig gezegd: er wordt gedurende enkele uren steeds meer vocht weggedrukt wat via de nieren wordt afgescheiden en eigenlijk is er sprake van een verstoord evenwicht in de bloedsomloop. Dit merk je pas op het moment dat je het slachtoffer verticaal uit het water haalt. Door de zwaartekracht en drukverm indering op de ledematen, verplaatst het koude stroperige bloed van de romp zich naar de ledematen. Het toch al zwak functionerende hart zal deze verandering niet kunnen bijhouden en daardoor kan er een circulatiestilstand ontstaan. Door het slachtoffer horizontaal uit het water te halen wordt dit enigszins voorkomen. Ook het vervoer op het land moet horizontaal geschieden. 2. Geen ademhaling? Start reanimatie! Zodra je een onderkoeld slachtoffer uit het water hebt gehaald, controleer je of de ademweg vrij is en of het slachtoffer ademhaalt. Twijfelt u aan de ademhaling, ga dan eerst 1 minuut beademen. Bij ernstige onderkoeling kan dit moeizaam verlopen door spierstijfheid. Begin pas na 1 minuut met reanimeren (30 x borst indrukken - tempo 100 p. min., dan 2 maal beademen) tot professionele hulpverleners dit overnemen. Geef de moed niet op. Een onderkoeld slachtoffer heeft meer zuurstof nodig dan iemand met een normale lichaamstemperatuur. Elk beetje zuurstofrijk bloed dat met een reanimatie wordt rondgepompt kan redding betekenen. 3. Temperatuurisolatie Een onderkoeld slachtoffer moet zo snel mogelijk tegen verdere afkoeling worden afgeschermd. Pak de armen en benen apart in zodat ze niet de romp extra kunnen afkoelen. Vergeet vooral niet het hoofd goed te beschermen, het heeft een relatief groot oppervlak en daardoor gaat er veel warmte verloren. Een onderkoelingdeken is ideaal om verdere afkoeling tegen te gaan. Een onderkoelingdeken werkt alleen goed in combinatie met een deken. Heb je geen onderkoelingdeken, gebruik dan vuilniszakken, of bedek het slachtoffer met een deken, een slaapzak, of jassen. Bij voorkeur met het hoofd iets lager en de benen in de voortbewegingsrichting. Laat direct alarmeren via Den Helder Rescue op marifoonkanaal 16 of DSC, of op het land: bel en vertel erbij dat het om een onderkoelingslachtoffer gaat. Niet doen! Probeer een bewusteloos slachtoffer nooit iets te drinken te geven. Geef nooit alcoholische dranken. Alcohol verwijdt de bloedvaten en kan juist daling van de temperatuur tot gevolg hebben. Beweeg een onderkoeld slachtoffer zo weinig mogelijk,

17 15 behandel het lichaam alsof het van glas is gemaakt. Wel doen! Een aanspreekbaar slachtoffer dat zelf een beker kan vasthouden, mag wel warme, liefst goed gesuikerde, dranken innemen en mag begeleid onder een niet te warme douche. Zoek in elk geval warmte en beschutting, bescherm het slachtoffer tegen verdere afkoeling. Kleed het slachtoffer niet uit, tenzij in een beschutte en verwarmde ruimte en als je daarna het slachtoffer ook met droge kleding kan aankleden. Meer weten over onderkoeling? Boordboek EHBO, Douglas Justins en Colin Berry, De Alk & Heijnen Watersport, ISBN Oranje Kruis boekje. Officiële handleiding tot het verlenen van eerste hulp bij ongelukken, Oranje Kruis, Thieme Meulenhoff, ISBN Internet praktische tips, folders en informatie over EHBO-cursussen bij u in de buurt medische informatie, brochures en reanimatiecursussen. Bron: Haha! Kanoën kun je op elke leeftijd leren, steeds vaker ontdekt ook de 40 en 50+ de kanosport als uitdagende sport voor een goede conditie, gezond in de buitenlucht, ver weg van de hectiek van alledag, genieten in de vrije en stille natuur. Het lijken wel eskimo s Verder: Knus toch? Veel mooie plaatjes...

18 16 Bedankt als lid Jonathan Beer Per: Peter Slots Per: Wij feliciteren in: Maart 19 Bert Fransen 21 Marieke Buitink 25 Arie Bauw 26 Hans Ferwerda 26 Jan Volkers April 01 Henny de Goeijen 04 Trudy Altink 06 Rob Bergman 13 Bert van Eijden 13 Ab van der Meij 13 Ynte Popma 16 Ben van der Krabben 16 Melvyn Strunk 19 Arno Kolenberg

19 17 19 Marja Ligtenberg-de Beer 19 Chiel Mariën 21 Tonnis Boersma 25 Huib Hamerling Mei Juni 12 Vivian Siebering 14 Arjan Hendriks 17 Martijn van der Maas 29 Harry van der Zijden 30 Gerleen Strunk 04 Ronald Kleine Koerkamp 04 Roel Peteroff 11 Karin Haarman 11 Jack van Langen 14 Peter Bielars 17 Riekie Schotman 19 Robbert Scholten 20 Tom de Ridder 22 Albert Wieken 25 Wouter Rittel 30 Frank Arends 31 Jaap Kolenberg

20 Advertenties Universele dakdragers over te nemen, even overleggen met Bertien Ensing 18

21 GROENMARKT ZUTPHEN Uw hardloopspeciaalzaak

22 Adverteren in de Voelspriet en tevens ook gratis op de website 1/6 e pagina 20,50 incl. BTW/jaar 1/3 e pagina 36,40 1/2 e pagina 40,90 1 hele pagina 45,45

23 Informatie Zutphense kanovereniging ANAX 2016 Contributie De leden, aspirant-leden en begunstigers ontvangen in het begin van het jaar een factuur voor hun jaarlijkse bijdrage. Zij dienen deze bijdrage te voldoen voor de op of bij die factuur vermelde datum. De betalingstermijn zal minimaal een maand zijn. Aan degenen die op de bedoelde datum hun bijdrage nog niet hebben voldaan, stuurt de penningmeester een herinnering. Het bedrag wordt daarbij verhoogd met 2,50. Degenen van wie het verschuldigde bedrag niet is ontvangen binnen een maand na dag-tekening van deze herinnering, ontvangen een tweede herinnering en een met 10,- verhoogde factuur. Het lidmaatschap is per jaar van 1 januari t/m 31 december, evenals de verrekening van de bijdrage. Opzegging voor het volgende jaar uiterlijk 31 december, anders wordt de contributie in rekening gebracht. Inschrijfgeld: 5 Contributie: Aspirant-lid t/m 11 jaar. 30 (+ eigen ouderbegeleiding als lid) Leden 12 t/m 17 jaar 40 Leden vanaf 18 jaar 60 Vaargeld: bij gebruik verenigingsboot / persoon: Aspirant-lid t/m 11 jaar. 20 Leden 12 t/m 17 jaar 20 Lid vanaf 18 jaar / 1e jaar: 20 Lid / 2e jaar: 30 Lid / 3e jaar: 40 Lid / 4e jaar: 50 Lid / 5e jaar en langer: 60 Stalling / liggeld: Eigen boot als een-persoons: 16 Eigen boot 2 pers. of canadees: 24 liggeld voor afwijkende formaten op aanvraag. Voor alle leden geldt: eigen peddel is verplicht! De verenigingspeddels zijn alleen bedoeld voor kandidaat leden. Verhuur boten tijdens evenementen van de toercommissie (TC): Kajak of wildwaterboot / incl. peddel en spatzijl: per dag: 10 per weekend: 15 per week: 30 Rekeningnummer ANAX Geld overmaken naar ANAX kan door overschrijving naar de ING nr. NL27INGB t.n.v. Zutphense kanovereniging ANAX te Zutphen. Donaties Deze zijn altijd welkom. Bij donatie van 22,50 of meer ontvangt u de Voelspriet. De Voelspriet Dit is het huisorgaan van de kanovereniging ANAX, opgericht 9 april De naam ANAX is afgeleid van Anax imperator" oftewel "Keizerlibel". De Voelspriet verschijnt 4 maal per jaar; eens per kwartaal. Aanlevering van kopij bij voorkeur per mail: redactie@kanovereniging-anax.nl of op CD(met print) op het redactieadres (zie pag. 3). De redactie neemt artikelen, behoudens taalkundige correcties, ongewijzigd over of overlegt eerst met de auteur van het artikel. Internet Actuele en aanvullende informatie (en foto s) van de Zutphense kanovereniging Anax en kanovaren in het algemeen is te vinden op de internetpagina van Anax. Botenhuis Anax Koppelstraat 15 tel: (vrijdag s vanaf 20 uur) (bereikbaar via Tichelerstraat, linksaf over dijk) bij het industrieterrein "de Mars" te Zutphen. 1

24

Wat is onderkoeling? Wat gebeurt er eigenlijk als je onderkoeld raakt?

Wat is onderkoeling? Wat gebeurt er eigenlijk als je onderkoeld raakt? Wat is onderkoeling? Onderkoeling is een verschijnsel dat iedereen kan overkomen. Te water raken is een duidelijke aanleiding voor onderkoeling, maar ook op het droge kan onderkoeling optreden. Het kan

Nadere informatie

Onderkoeling. Wat (niet) te doen in geval onderkoeling. Welke oorzaken zijn er? Cold shock

Onderkoeling. Wat (niet) te doen in geval onderkoeling. Welke oorzaken zijn er? Cold shock Onderkoeling Wat (niet) te doen in geval onderkoeling Onderkoeling is een verschijnsel waarbij de lichaamstemperatuur onder de 35 graden Celsius raakt, waardoor de normale stofwisseling in gevaar komt.

Nadere informatie

Voorkomen en bestrijden van onderkoeling in de watersport

Voorkomen en bestrijden van onderkoeling in de watersport Voorkomen en bestrijden van onderkoeling in de watersport Gelukkig kan ik het nog navertellen Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij 1 Zeevast onderkoeling Wat is onderkoeling? Onderkoeling is een

Nadere informatie

Gratis als u nu donateur wordt!

Gratis als u nu donateur wordt! Zonder u redden wij het niet! De KNRM garandeert de inzet van reddingboten voor noodsituaties op zee. 24 Uur per dag, ongeacht de weersomstandigheden. 1500 keer per jaar varen de reddingboten van de KNRM

Nadere informatie

januari Nieuwjaarsdag vr 2-1 Bardienst Tom de Ridder vr 9-1 Bardienst Ben van der Krabben za 10-1

januari Nieuwjaarsdag vr 2-1 Bardienst Tom de Ridder vr 9-1 Bardienst Ben van der Krabben za 10-1 januari 2015 do 1-1 Nieuwjaarsdag vr 2-1 Bardienst Tom de Ridder za zo 4-1 ma 5-1 di 6-1 wo 7-1 do 8-1 3-1 BFN, varen op de IJssel 9 uur vanaf botenhuis vr 9-1 Bardienst Ben van der Krabben za 10-1 zo

Nadere informatie

Vraag 1 Wat voor diploma s of testen moet ik doen om deel te nemen aan de sport?

Vraag 1 Wat voor diploma s of testen moet ik doen om deel te nemen aan de sport? Veiligheid Roeien is een buitensport. Er maken veel mensen gebruik van het water en op vele manieren. Veiligheid is daarom zeer belangrijk. Inleiding Wat mag wel of juist niet. Waar moet je rekening mee

Nadere informatie

Waterrecreatie? je kan hooguit nat worden

Waterrecreatie? je kan hooguit nat worden Waterrecreatie? je kan hooguit nat worden Nou en??? Richtlijnen van de vereniging, preventie, zie de website Eerste Hulp, onderkoeling en oververhitting, in deze presentatie. Presentatie door: Jeannette

Nadere informatie

Voelspriet. Maart Zutphense Kanovereniging ANAX

Voelspriet. Maart Zutphense Kanovereniging ANAX Voelspriet Maart 2015 Zutphense Kanovereniging ANAX Gespecialiseerd in TUIN en SNIJROZEN rote showtuin met 130 oorten rozen eskundig advies voor uw uinrozen nijrozen elke dag vers uit igen kwekerij ondags

Nadere informatie

Infofolder: Veiligheid op het ijs

Infofolder: Veiligheid op het ijs Infofolder: Veiligheid op het ijs Veiligheid op het ijs Inleiding Zodra sloten en vijvers dichtgevroren zijn, wil men spelen en schaatsen op het ijs, vaak zonder zich hierbij af te vragen of het ijs al

Nadere informatie

Onderkleding Soms is het prettig om dunne kleding onder het neopreen te dragen, dit om huid irritatie te voorkomen.

Onderkleding Soms is het prettig om dunne kleding onder het neopreen te dragen, dit om huid irritatie te voorkomen. KANO KLEDING De beginnende kajakkers staat voor een doolhof van mogelijkheden wanneer het de keuze van kleding en boot betreft. Hier vindt u enige informatie en punten van overwegen voor aankoop van kleding.

Nadere informatie

Als we het hebben over onderkoeling worden twee typen onderscheiden

Als we het hebben over onderkoeling worden twee typen onderscheiden Onderkoeling Inleiding De normale lichaamstemperatuur van de mens is 36,9º Celsius Om zeker te zijn van lichamelijke en geestelijke fitheid moet de temperatuur op dit peil worden gehandhaafd, met een marge

Nadere informatie

Voelspriet. Maart Zutphense Kanovereniging ANAX

Voelspriet. Maart Zutphense Kanovereniging ANAX Voelspriet Maart 2017 Zutphense Kanovereniging ANAX 1 In dit nummer o.a. Van de redactie 1 Van de bestuurstafel 2 Van de facebookpagina 2 Voelspriet 33e jaargang nr. 4, December 2016 Het clubblad van

Nadere informatie

De voordelen van hardlopen

De voordelen van hardlopen Hardloop tips De voordelen van hardlopen Zodra het buiten lekker weer wordt zie je overal om je heen mensen in hun hardloopschoenen springen. Op een mooie lenteof zomerdag is het heerlijk om na het werk

Nadere informatie

regenworm Ik voel me als een

regenworm Ik voel me als een Ik voel me als een regenworm Er was eens een jonge vrouw. Ze voelt zich niet gelukkig. Heel haar leven heeft ze last gehad van depressies. Haar omgeving heeft daar weinig van gemerkt. Maar zij voelde zich

Nadere informatie

Oktober-November 2016

Oktober-November 2016 Kajak 1 Oktober-November 2016 Locatie clubgebouw :Gashavenstraat 9, Deventer Postadres: Postbus 6216 7401 JE Deventer Coordinaten: 52 14'36.67"N - 6 10'1.67"O Website: www.deventerkanovereniging.nl Opgericht:

Nadere informatie

2 15 kilometerwedstrijden, maar toch niet helemaal...

2 15 kilometerwedstrijden, maar toch niet helemaal... 2 15 kilometerwedstrijden, maar toch niet helemaal... Alweer een tijdje geleden, maar vanwege de drukte nog geen verslag, maar zondag 16 november jongstleden liep ik mijn eerste Zevenheuvelenloop in Nijmegen.

Nadere informatie

Daar kwam dit jaar verandering in. Zoals in de Binding nummer 40 aangekondigd, werd er een kanotocht georganiseerd door Ellie en Marjan!

Daar kwam dit jaar verandering in. Zoals in de Binding nummer 40 aangekondigd, werd er een kanotocht georganiseerd door Ellie en Marjan! Kanovaren of fietsen op zondag 3 juni a.s. Kanocentrum WirdumerklapWat doen langlaufers in de zomer? Hoewel langlaufers volgens eigen zeggen voldoende hobby s hebben blijkt toch de wens te bestaan van

Nadere informatie

Bewustsporten.nl. Goed voorbereid aan de start met een sportmedisch onderzoek

Bewustsporten.nl. Goed voorbereid aan de start met een sportmedisch onderzoek Goed voorbereid aan de start met een sportmedisch onderzoek Hardlopen is heerlijk en gezond, maar het is ook belangrijk verantwoord en veilig te sporten. Een goede voorbereiding en training zijn essentieel

Nadere informatie

Voelspriet. December Zutphense Kanovereniging ANAX

Voelspriet. December Zutphense Kanovereniging ANAX Voelspriet December 2017 Zutphense Kanovereniging ANAX 1 Van de redactie... Gisteren weer heerlijk gevaren in de Biesbosch, het leek even erg koud te worden met sneeuwbuien, maar gelukkig daar scheen

Nadere informatie

Een goede conditie helpt vallen voorkomen. Praktische tips om gezond en fit te blijven

Een goede conditie helpt vallen voorkomen. Praktische tips om gezond en fit te blijven Een goede conditie helpt vallen voorkomen Praktische tips om gezond en fit te blijven Met een goede conditie voelt u zich zowel lichamelijk als geestelijk fit. Dat is een voorwaarde om lekker te doen en

Nadere informatie

Van de redactie. Orionzin Jaargang 2018 Voorjaar Pagina 1

Van de redactie. Orionzin Jaargang 2018 Voorjaar Pagina 1 Orionzin Jaargang 2018 Voorjaar Pagina 1 Van de redactie December 2018, het jaar is weer voorbij gevlogen. Voor je ligt de laatste Orionzin van 2018. Helaas is dit ook de allerlaatste keer dat de Orionzin

Nadere informatie

CZT Najaarstocht 2017 met de Mistral naar Oudeschild oktober Met Mirjam, Henk, Greetje, Alna en JanWillem

CZT Najaarstocht 2017 met de Mistral naar Oudeschild oktober Met Mirjam, Henk, Greetje, Alna en JanWillem CZT Najaarstocht 2017 met de Mistral naar Oudeschild 13-15 oktober Met Mirjam, Henk, Greetje, Alna en JanWillem Op een mooie dag in juli van dit jaar, zeilde ik met een vriend een rondje op de Westeinderplassen.

Nadere informatie

Voelspriet. Sept Zutphense Kanovereniging ANAX

Voelspriet. Sept Zutphense Kanovereniging ANAX Voelspriet Sept 2018 Zutphense Kanovereniging ANAX 1 Hallo alle kanoërs en lezers, De Voelspriet ligt er weer. Er is veel meer gebeurd maar fijn dat er overal foto s en stukjes met enthousiaste verhalen

Nadere informatie

Kanovereniging Viking Amsterdam

Kanovereniging Viking Amsterdam Kanovereniging Viking Amsterdam Voorwoord Dit boekje is bedoeld voor iedereen die graag wil kanoën bij kanovereniging Viking. In het eerste deel wordt uitgelegd hoe we de nieuwe Vikingers opleiden tot

Nadere informatie

Protocol Oververhitting

Protocol Oververhitting Inleiding Oververhitting (hyperthermie, hitteletsel) ontstaat wanneer het lichaam meer warmte produceert dan dat het kan afgeven. Hierdoor kan de lichaamstemperatuur oplopen tot boven de normale waarden.

Nadere informatie

Het lichaam maakt teveel warmte aan of raakt te weinig warmte kwijt.

Het lichaam maakt teveel warmte aan of raakt te weinig warmte kwijt. Leerbladen EHBO Hoofdstuk 1 + 7 + 8 Herhaling Hoofdstuk 1: 5 belangrijke punten: 1) Let op gevaar! van jezelf, omstanders en slachtoffer(s). Als het niet veilig is, kan je niet helpen. 2) Ga na wat er

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Oktober 2010

NIEUWSBRIEF Oktober 2010 NIEUWSBRIEF Oktober 2010 Beste Albin Motorboot Vaarders, Hierbij ontvangt u de nieuwe nieuwsbrief, editie najaar 2010. Veel leesplezier, en u weet het: elke reactie van u is welkom op ons e-mail adres

Nadere informatie

Oktober-November 2017

Oktober-November 2017 Kajak 1 Oktober-November 2017 Locatie clubgebouw :Gashavenstraat 9, Deventer Postadres: Postbus 6216 7401 JE Deventer Coordinaten: 52 14'36.67"N - 6 10'1.67"O Website: www.deventerkanovereniging.nl Opgericht:

Nadere informatie

Maatschappelijk werk (alweer)

Maatschappelijk werk (alweer) Maatschappelijk werk (alweer) Na mijn tweede miskraam heb ik toch weer besloten om het er op te wagen naar maatschappelijk werk te gaan. Ik vond de stap echt wel heel zwaar, want ik hou er niet zo van.

Nadere informatie

KOUDE EN VOEDING. Medische Commissie Mieke Acda & Rianne van der Spek. 16 november 2014

KOUDE EN VOEDING. Medische Commissie Mieke Acda & Rianne van der Spek. 16 november 2014 KOUDE EN VOEDING Medische Commissie medisch@nkbv.nl Mieke Acda & Rianne van der Spek 16 november 2014 MEDCOM? Gezondheid in de bergen promoten praatjes en workshops kenniscentrum NKBV.nl hoogtelijn facebook

Nadere informatie

Nieuwsbrief september 2015

Nieuwsbrief september 2015 Nieuwsbrief september 2015 Beste Thialffer, Vakantie voorbij, volop genoten van de zon, zee,en strand. Dan heb je natuurlijk veel te vertellen. Heb je iets moois, leuk of speciaals meegemaakt, ben je op

Nadere informatie

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters.

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Over dit boek De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Dit boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat over een man die vlucht naar Europa.

Nadere informatie

Het boek van VISJE BLUB. Gemaakt door iedereen die op de foto staat

Het boek van VISJE BLUB. Gemaakt door iedereen die op de foto staat Het boek van VISJE BLUB Gemaakt door iedereen die op de foto staat Het is 8 juni, een paar dagen voor de Slootjesdag in Diessen. Een vrijwilligster van de groep zit rustig wat te lezen bij t Turkaa tot

Nadere informatie

KBC-Preventie. Ongevallen thuis. we hebben het voor u

KBC-Preventie. Ongevallen thuis. we hebben het voor u KBC-Preventie Ongevallen thuis we hebben het voor u Basisprincipes van eerste hulp Handel als eerstehulpverlener. Zorg dat u de situatie niet verergert. Blijf rustig in een noodsituatie en verleen de eerste

Nadere informatie

Clubkampioenschappen TOZ Jeugd en Senioren

Clubkampioenschappen TOZ Jeugd en Senioren Nieuwsbrief 4 - April 2015 In dit nummer: Clubkampioenschappen TOZ Jeugd en Senioren Commissieleden gezocht! Veranderingen rondom training Baanbezetting Instructie Verantwoord Alcohol schenken (IVA) Verslag

Nadere informatie

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 1 Vera Kleuskens groep 7 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Inleiding... 4 1. Wat is E.H.B.O... 5 2. E.H.B.O. vereniging... 6 3. Cursus... 7+8+9 4. Reanimatie en A.E.D....

Nadere informatie

Strandlopers en Notenkrakers

Strandlopers en Notenkrakers Week 1: 13 t/m 17 juli 2015 Maandag 13-07: Op de eerste dag van de zomervakantie gaan wij verkoeling zoeken in het water en chillen in het bubbelbad. Waar kunnen we deze elementen beter vinden dan in het

Nadere informatie

Veilig aan boord en op Zee

Veilig aan boord en op Zee Veilig aan boord en op Zee Bas den Braven KNRM station Dordrecht Programma. K. N. R. M.. Aan boord van het schip. Risico verhogend. Reddingsmiddelen. Man Over Boord ( MOB ). Onderkoeling. Schip verlaten.

Nadere informatie

Oudste landschap van Nederland Natuurparel De Vilt

Oudste landschap van Nederland Natuurparel De Vilt Oudste landschap van Nederland Natuurparel De Vilt Deze oude Maas-arm is 10.000 jaar geleden gevormd en afgesloten geraakt van de huidige Maas. In de loop van de tijd is hier een uniek natuurlandschap

Nadere informatie

Take a look at my life week 5&6

Take a look at my life week 5&6 Take a look at my life week 5&6 Maandag 27 januari 2014 Zou vandaag gaan werken, maar heb op het laatste moment afgezegd omdat het nogal glad was op de weg. Dus ik durfde het niet aan om op de fiets naar

Nadere informatie

TOOLBOX Werken bij vriezend weer

TOOLBOX Werken bij vriezend weer TOOLBOX Werken bij vriezend weer 6 januari 2012 Niek Groenendijk Kort overzicht van risico s en maatregelen Aan werken in winterse omstandigheden zijn risico s aan verbonden. Risico s: - Onderkoeling (lichaamstemperatuur

Nadere informatie

Gefeliciteerd! 3. Laatste loodjes 6. Tot zover 12

Gefeliciteerd! 3. Laatste loodjes 6. Tot zover 12 Gefeliciteerd! 3 Waarom dit boek? 3 Hoe gaat dit boek jou helpen? 3 Is er nog iets dat je moet weten voordat je verder leest? 4 Laatste loodjes 6 De agenda 6 Nu jij 9 Tot zover 12 Gefeliciteerd! Als je

Nadere informatie

Bewustsporten.nl. Risico op plotse hartdood. M:06-27072969 Info@bewustsporten.nl T:@bewustsporten Fb:Bewustsporten 023-202 303 4

Bewustsporten.nl. Risico op plotse hartdood. M:06-27072969 Info@bewustsporten.nl T:@bewustsporten Fb:Bewustsporten 023-202 303 4 Goed voorbereid aan de start met een sportmedisch onderzoek Hardlopen is heerlijk en gezond, maar het is ook belangrijk verantwoord en veilig te sporten. Een goede voorbereiding en training zijn essentieel

Nadere informatie

Belangrijke informatie. Kampregels. Van alles wat

Belangrijke informatie. Kampregels. Van alles wat Belangrijke informatie Kantine Unitas: 0341 426535 Leiding Dominique de Vogel: 06 23163692 Mirjam Postma: 06 44381520 Anneke de Boer: 06 18853981 Ton Tönjes: 06 25272788 Maarten van den Bosch: 06 46393341

Nadere informatie

Het hebben van een goede rugzak is van groot belang, mocht je zelf geen rugzak hebben dan kan je er 1 van ons lenen.

Het hebben van een goede rugzak is van groot belang, mocht je zelf geen rugzak hebben dan kan je er 1 van ons lenen. Materiaal Rugzak Rugzak Omschrijving Het hebben van een goede rugzak is van groot belang, mocht je zelf geen rugzak hebben dan kan je er 1 van ons lenen. Rugzakhoes Een rugzakhoes is een nylon of polyester

Nadere informatie

Oude Glorie. Evenementen. Nieuwsbrief jaargang 1, nummer 7. Onregelmatig (als er iets te melden valt) 10 september 2015. Website Oude Glorie

Oude Glorie. Evenementen. Nieuwsbrief jaargang 1, nummer 7. Onregelmatig (als er iets te melden valt) 10 september 2015. Website Oude Glorie Oude Glorie Nieuwsbrief jaargang 1, nummer 7 Onregelmatig (als er iets te melden valt) 10 september 2015 Website Oude Glorie De een is op weg naar het volgende evenement, de ander ligt al weer in de thuishaven.

Nadere informatie

Wedstrijdboekje KV De Geuzen Versie: 1.2 Datum: 15 april 2014 1

Wedstrijdboekje KV De Geuzen Versie: 1.2 Datum: 15 april 2014 1 Wedstrijdboekje KV De Geuzen Versie: 1.2 Datum: 15 april 2014 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Hoe gaat zo n wedstrijd in zijn werk... 3 3. Aan welke wedstrijden kun je meedoen?... 3 4. Categorieën

Nadere informatie

Van de Noordkaap terug naar huis

Van de Noordkaap terug naar huis Van de Noordkaap terug naar huis (het doel is bereikt maar de vakantie is nog niet voorbij) Tinie Hoek 1 Onderweg zijn is mooi Thuiskomen ook Appingedam 2015 Tinie Hoek www.tiniehoek.nl tiniehoek@gmail.com

Nadere informatie

Inleiding. De vakantiegangers waren: Elzelien de Baan Ronald Hovius Frank Boutkan Edwin Roos Mark van Dun. De begeleiding bestond uit:

Inleiding. De vakantiegangers waren: Elzelien de Baan Ronald Hovius Frank Boutkan Edwin Roos Mark van Dun. De begeleiding bestond uit: Inleiding Vrijdag 26 juni 2015 was het dan eindelijk zover. Met z n achten vertrokken vertrokken we van het hoofdkantoor van tendens in Arnhem naar de vakantiebestemming Koblenz in Duitsland. De vakantiegangers

Nadere informatie

Plaats: bij de oud papier doos in de dolfijnen groep. Nodig: oud papier doos.

Plaats: bij de oud papier doos in de dolfijnen groep. Nodig: oud papier doos. Opdracht 1 Plaats: bij de oud papier doos in de dolfijnen groep. Nodig: oud papier doos. Flip heeft gezien dat jullie na het werken papiersnippers in de oud papier doos gooien en niet in de prullenbak.

Nadere informatie

Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning!

Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! Verbeteringen aan uw woning Condens aan de buitenkant: Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! De verbeteringen die we hebben doorgevoerd verschillen per woning,

Nadere informatie

Hart- en vaatziekten. voor Marokkaanse Nederlanders. Zorg goed voor uw hart

Hart- en vaatziekten. voor Marokkaanse Nederlanders. Zorg goed voor uw hart Hart- en vaatziekten voor Marokkaanse Nederlanders Zorg goed voor uw hart Zorg goed voor uw hart Deze folder gaat over gezondheid en hart- en vaatziekten. Eerst vertellen we wat hart- en vaatziekten zijn.

Nadere informatie

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen Neus correctie 2012 Aanleiding Al een tijdje heb ik last van mijn neus. Als kind van een jaar of 5 kreeg ik een schep tegen mijn neus, wat er waarschijnlijk voor heeft gezorgd dat mijn neus brak. Als kind

Nadere informatie

Aan de kinderen en de ouders van de kinderen van de jeugdnatuurgroep De Biesboschonderzoekers

Aan de kinderen en de ouders van de kinderen van de jeugdnatuurgroep De Biesboschonderzoekers Nieuws brief Aan de kinderen en de ouders van de kinderen van de De Biesboschonderzoekers De laatste paar maanden hebben we weer interessante activiteiten ondernomen. Hiervan eerst weer wat korte verslagen.

Nadere informatie

Impact op zijn. leven

Impact op zijn. leven Impact op zijn leven Ryan* student Bedrijfskunde zorgt al drie jaar bijna helemaal alleen voor zijn autistische broer. Ik wil niet een beeld van mezelf neerzetten dat ik zielig ben. Ik kies hier bewust

Nadere informatie

Diepe hyperthermie. Afdeling Radiotherapie. Kanker Instituut

Diepe hyperthermie. Afdeling Radiotherapie. Kanker Instituut Kanker Instituut U heeft van uw behandelend arts gehoord dat u een behandeling met hyperthermie (warmtebehandeling) krijgt. Voorafgaand aan de eerste hyperthermie-behandeling heeft u een gesprek met een

Nadere informatie

TOV! Van wonder tot paasei. Nieuwsbrief februari. Geplande activiteiten. Belangrijke mededeling

TOV! Van wonder tot paasei. Nieuwsbrief februari. Geplande activiteiten. Belangrijke mededeling Nieuwsbrief juni.docx Nieuwsbrief februari TOV! Weerstraat 26, 4001LD Tiel, www.toveten.nl T: 0344-751223 info@toveten.nl.ik ben de levende, en Ik ben dood geweest en zie, Ik ben levend tot in alle eeuwigheid.

Nadere informatie

Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten

Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten Naar mijn vriendin 19 maart ging ik in de middag naar Den-Haag met de trein. Ik zag hier wel erg tegenop met 6 maanden zwangerschap zo,n lange reis

Nadere informatie

Take a look at my life 42

Take a look at my life 42 Take a look at my life 42 Verslaafd aan foto,s maken. Elke dag weer mijn mobiel uit me zak halen en foto,s maken van de dingen die ik mee maak of tegenkom. Er zijn al zoveel mensen die gebruik maken van

Nadere informatie

Nieuwsbrief najaar 2013. Neeltje Jans - Zoutelande met de bus!

Nieuwsbrief najaar 2013. Neeltje Jans - Zoutelande met de bus! Nieuwsbrief najaar 2013 Neeltje Jans - Zoutelande met de bus! Exclusief voor Loopgroep Zeeland leden kunnen wij op zaterdag 14 september met de bus van Zoutelande naar Neeltje Jans. Dat betekent dat je

Nadere informatie

Münchener dunkles voor Serious Request

Münchener dunkles voor Serious Request Münchener dunkles voor Serious Request Het was prachtig weer op vrijdag 6 september toen ik s morgens om 07.00 u thuis de oprit af reed. Ik had met Gerrit afgesproken dat we vanaf Heerenveen samen verder

Nadere informatie

Een roesje bij endoscopisch onderzoek Sedatie

Een roesje bij endoscopisch onderzoek Sedatie Een roesje bij endoscopisch onderzoek Sedatie Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2015 pavo 1084 Inleiding U krijgt binnenkort een onderzoek op de afdeling Endoscopie van het Albert Schweitzer ziekenhuis.

Nadere informatie

Nieuwsbrief 8: 3 november 2017

Nieuwsbrief 8: 3 november 2017 Nieuwsbrief 8: 3 november 2017 Data om te onthouden: Week van 30 okt. t/m 3 nov.: evt. oudergesprekken vanuit ZIEN! Maandag 13 november: 8.30 uur - 9.30 uur inloopuur Jeugd- en gezinscoach Dinsdag 14 november:

Nadere informatie

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen www.edusom.nl Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen Het is belangrijk om veel woorden te leren. In deze extra les vindt u extra woorden bij de Opstartlessen 1 t/m 5. Kijk ook eens naar

Nadere informatie

Alle belangrijke informatie over het nieuwe schooljaar en de introductie kunt u vinden op onze website! NEEM OOK EEN KIJKJE OP

Alle belangrijke informatie over het nieuwe schooljaar en de introductie kunt u vinden op onze website! NEEM OOK EEN KIJKJE OP s 06-07-2018 uitgave 18 Meteen naar de website? Klik hier: Kunt u niet wachten om alle agenda-activiteiten te bekijken, klik dan op de link om het jaarrooster van locatie Leuvensbroek of het jaarrooster

Nadere informatie

WERKEN OP OF AAN HET WATER

WERKEN OP OF AAN HET WATER WERKEN OP OF AAN HET WATER Worden de werkzaamheden vanaf de wal of slootkant uitgevoerd, dan heb je te maken met een talud en natte of zachte bodems. Het gevaar van uitglijden is groot. Ook als je werkt

Nadere informatie

Punctie in de buik met behulp van echografie

Punctie in de buik met behulp van echografie Punctie in de buik met behulp van echografie In overleg met uw behandelend arts is er voor u een punctie in de buik afgesproken (van de lever, nier of een massa in de buik). Dit onderzoek met behulp van

Nadere informatie

Elke miskraam is anders (deel 2)

Elke miskraam is anders (deel 2) Elke miskraam is anders (deel 2) Eindelijk zijn we twee weken verder en heb ik inmiddels de ingreep gehad waar ik op zat te wachten. In de tussen tijd dacht ik eerst dat ik nu wel schoon zou zijn, maar

Nadere informatie

Meer informatie over Ars en de activiteiten is ook terug te vinden op onze website:

Meer informatie over Ars en de activiteiten is ook terug te vinden op onze website: Hoi Ars vrienden, Weer een nieuw jaar, weer een nieuw clubblad, hoeveel jaar houden wij dit nog vol? Hebben jullie enig idee hoelang het Ars clubblad bestaat en welke uitgave dit is. Het antwoord is in

Nadere informatie

DtD deel twee. Mijn tweede trail van 2019 zit er op, en wat voor een. Deze keer dus een nacht trail in Durbuy.

DtD deel twee. Mijn tweede trail van 2019 zit er op, en wat voor een. Deze keer dus een nacht trail in Durbuy. DtD deel twee Mijn tweede trail van 2019 zit er op, en wat voor een. Deze keer dus een nacht trail in Durbuy. Zaterdag vertrek ik om kwart voor twee in de middag samen met Jan naar Durbuy in de Ardennen.

Nadere informatie

Melkweg. Een dagje ouder. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Ouder worden

Melkweg. Een dagje ouder. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Ouder worden Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Een dagje ouder Ouder worden Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Een dagje ouder, 2013 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Dit katern

Nadere informatie

Verloren grond. Murat Isik. in makkelijke taal

Verloren grond. Murat Isik. in makkelijke taal Verloren grond Murat Isik in makkelijke taal Moeilijke woorden zijn onderstreept en worden uitgelegd in de woordenlijst op pagina 84. Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen Mijn geboorte Mijn verhaal

Nadere informatie

De overlevingstijd in roeikleding ligt waarschijnlijk tussen die van Gekleed en Zwemkleding in.

De overlevingstijd in roeikleding ligt waarschijnlijk tussen die van Gekleed en Zwemkleding in. Bijlage G: Koudwaterprotocol 1. De noodzaak Dit protocol is opgesteld om de kans dat roeiers in de risicoperiode (15 november tot 1 mei) te water raken te minimaliseren en om hun overlevingskansen bij

Nadere informatie

Snippentocht. Activiteiten (bouwsteen 4) De hele groep heeft zich prima vermaakt.

Snippentocht. Activiteiten (bouwsteen 4) De hele groep heeft zich prima vermaakt. De Biesbosch leent zich uitstekend om met een groep actief bezig te zijn. Gezellig een dagje weg met vrienden of familieleden. Peddelend met een kano of al varend met een fluisterboot door de kronkelende

Nadere informatie

Ahrdal. 24 t/m 27 maart 2011

Ahrdal. 24 t/m 27 maart 2011 Ahrdal 24 t/m 27 maart 2011 Donderdag 24 maart Heel - Ahrweiler 140 km Het weerbericht voor de komende dagen geeft prachtig weer op dus pakken wij de camper in en gaan richting Duitsland. Het is alweer

Nadere informatie

ZWEMTIPS EN SCHEMA S 11STEDENZWEMTOCHT

ZWEMTIPS EN SCHEMA S 11STEDENZWEMTOCHT ZWEMTIPS EN SCHEMA S 11STEDENZWEMTOCHT ALGEMEEN DE VOORBEREIDING Zwemmen in open water is heel anders dan in een zwembad. Het is handig om een paar keer in open water gezwommen te hebben voordat je aan

Nadere informatie

Charles den Tex VERDWIJNING

Charles den Tex VERDWIJNING Charles den Tex VERDWIJNING 3 Klikketik-tik-tik Het is halftwaalf s ochtends. Marja vouwt een hemd. En kijkt om zich heen. Even staat ze op haar tenen. Zo kan ze over de kledingrekken kijken. Die rekken

Nadere informatie

ZWAAR, LICHT. Je kan honderden voorbeelden geven van wat gewicht is, maar je herinnert je er maar één.

ZWAAR, LICHT. Je kan honderden voorbeelden geven van wat gewicht is, maar je herinnert je er maar één. ZWAAR, LICHT Je kan honderden voorbeelden geven van wat gewicht is, maar je herinnert je er maar één. Wanneer je honderdtwintig kilo weegt omdat je tegen iemand op wilde lopen die tegen je zegt: je kan

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 92 jaargang 9 januari 2013

Nieuwsbrief nr. 92 jaargang 9 januari 2013 Nieuwsbrief nr. 92 jaargang 9 januari 2013 Hallo allemaal, De redactie van de nieuwsbrief wil jullie allemaal een goed, gezond en sportief 2013 wensen. We verwachten dat al jullie goede voornemens uit

Nadere informatie

Take a look at my life 30

Take a look at my life 30 Take a look at my life 30 Er is weer een week om gevlogen, en jullie moeten er echt aan gaan geloven maar het is voornamelijk Daan spam op me blog hihi. Ik kan het niet laten om dat heerlijke snoetje op

Nadere informatie

VIA EEN GOUDEN WEBSITE # K L A N T B E L E V I N G O N L I N E

VIA EEN GOUDEN WEBSITE # K L A N T B E L E V I N G O N L I N E MEER GASTEN NAAR JE CAMPING VIA EEN WEBSITE # K L A N T B E L E V I N G O N L I N E VERSIE 2.0 I N H O U D S O P G A V E Warm welkom Goede website Gouden website Ons verhaal A U T E U R Johanna Bruggeman

Nadere informatie

Diepe hyperthermie. Afdeling Radiotherapie. Kanker Instituut

Diepe hyperthermie. Afdeling Radiotherapie. Kanker Instituut Kanker Instituut U heeft van uw behandelend arts gehoord dat u een behandeling met hyperthermie (warmtebehandeling) zult krijgen. Voorafgaand aan de eerste hyperthermie-behandeling heeft u een gesprek

Nadere informatie

DRAAIBOEK EHBO EVENT 5E EDITIE HAREN-HAREN 2 JULI

DRAAIBOEK EHBO EVENT 5E EDITIE HAREN-HAREN 2 JULI DRAAIBOEK EHBO EVENT 5E EDITIE HAREN-HAREN 2 JULI 1 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding... 3 2. planning... 3 Zondag 2 juli... 3 3. Calamiteiten... 4 Ongeval/blessure... 4 1. Niet levensbedreigende situaties...

Nadere informatie

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17 Inhoud Waarom dit boek? 7 1 De ik-fabriek, wat is dat? 10 2 Lichaamsseintjes 14 3 Je lichaam is net een fabriek 17 4 De ik-fabriek, hoe ziet die eruit? 18 4.1 De eerste verdieping: voelen 20 4.2 De tweede

Nadere informatie

Werkblad Natuurlijk water in de Kwebben

Werkblad Natuurlijk water in de Kwebben Werkblad Natuurlijk water in de Kwebben Droppie in de Kwebben Hallo allemaal! Wat fijn dat jullie straks naar de Kwebben in Vught gaan! Mijn naam is Droppie en ik weet alles over water. Wist je dat water

Nadere informatie

Vet-killer 320 Workout Introductie (eerste deel) Door: Jesse van der Velde http://vetkillerworkout.nl/index2.php

Vet-killer 320 Workout Introductie (eerste deel) Door: Jesse van der Velde http://vetkillerworkout.nl/index2.php Vet-killer 320 Workout Introductie (eerste deel) Door: Jesse van der Velde http://vetkillerworkout.nl/index2.php Copyright 2011 Jesse van der Velde Alle rechten voorbehouden. 1 Introductie Welkom bij de

Nadere informatie

Het rondje Noord Holland is van start. Maar liefst 26 boten dit jaar gaan ermee.

Het rondje Noord Holland is van start. Maar liefst 26 boten dit jaar gaan ermee. Het rondje Noord Holland is van start. Maar liefst 26 boten dit jaar gaan ermee. Donderdagochtend tussen 9:00 uur en 9:30 uur vertrekken de Pietermannen vanuit Volendam en de Kuylkarpers vanuit Hoorn,

Nadere informatie

WATERRATJES WOS. W magazine. Jaargang 5 nr. 46 juli/augustus inhoud. Programma Toertocht Kasterlee Het lijk van de Canche Lachen is gezond.

WATERRATJES WOS. W magazine. Jaargang 5 nr. 46 juli/augustus inhoud. Programma Toertocht Kasterlee Het lijk van de Canche Lachen is gezond. 1 WATERRATJES WOS W magazine Jaargang 5 nr. 46 juli/augustus 2016 inhoud Programma Toertocht Kasterlee Het lijk van de Canche Lachen is gezond. 2 Programma juli/augustus 2016 Tijdens zomermaanden is het

Nadere informatie

Trastuzumab (Herceptin )

Trastuzumab (Herceptin ) Trastuzumab (Herceptin ) Borstkanker (mammacarcinoom) De diagnose borstkanker is bij u vastgesteld. Dit wordt ook wel een mammacarcinoom genoemd. De behandeling van een mammacarcinoom bestaat uit een operatieve

Nadere informatie

Hart- en vaatziekten. voor Nederlanders. Zorg goed voor uw hart

Hart- en vaatziekten. voor Nederlanders. Zorg goed voor uw hart Hart- en vaatziekten voor Nederlanders Zorg goed voor uw hart Zorg goed voor uw hart Deze folder gaat over gezondheid en hart- en vaatziekten. Eerst vertellen we wat hart- en vaatziekten zijn. Daarna vertellen

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Opdracht 1 bij 3.2 Jullie zijn bij het consultatiebureau. Cursist A: je bent arts bij het consultatiebureau. Cursist B: je bent met je baby van twee maanden bij het consultatiebureau.

Nadere informatie

Maximale inspanningstest

Maximale inspanningstest Maximale inspanningstest Je komt bij ons in het ziekenhuis voor een test. Die test heet maximale inspanningstest. Het is een onderzoek waarbij de dokter onderzoekt: Hoe jouw conditie is. Hoe je longen,

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

Kanovereniging Viking Amsterdam

Kanovereniging Viking Amsterdam Kanovereniging Viking Amsterdam Voorwoord Dit boekje is bedoeld voor geïnteresseerden in de kanovereniging Viking. In het eerste deel wordt uitgelegd hoe we de nieuwe vikingers opleiden tot kampioenen.

Nadere informatie

OVERZICHT. Zo nee, wat is de reden, dat u momenteel geen bardienstlid bent?

OVERZICHT. Zo nee, wat is de reden, dat u momenteel geen bardienstlid bent? VRAGEN OVERZICHT Bent u momenteel bardienstlid? Ja 34 Nee 6 Zo nee, wat is de reden, dat u momenteel geen bardienstlid bent? 6 reacties Ivm werk; onregelmatige werktijden en niet op lange termijn vooruit

Nadere informatie

Kaart 10 Sneeuw en ijs

Kaart 10 Sneeuw en ijs Kaart 10 Sneeuw en ijs Informatiekaart Werkblad Proefjes: o Warme sneeuw? o Gesmolten sneeuw o Een koud kunstje Quiz: o http://natuur.ariena.com Voor de leerkracht: De kinderen leren de volgende begrippen:

Nadere informatie

Nieuwsbrief januari 2011 nr.68 Pagina 1 van 5

Nieuwsbrief januari 2011 nr.68 Pagina 1 van 5 Nieuwsbrief nr. 68 jaargang 7 januari 2011 Hallo allemaal, Om te beginnen wil de redactie van de nieuwsbrief jullie een goed, gezond en sportief 2011 wensen. We hopen dat alle goede voornemens uit gaan

Nadere informatie

Zoetermeer. 7 t/m 10 april 2011

Zoetermeer. 7 t/m 10 april 2011 Zoetermeer 7 t/m 10 april 2011 Donderdag 7 april 185 km Heel - Zoetermeer Afgelopen dagen hebben we met belangstelling de weerberichten gevolgd voor aankomend weekend. We hebben zondag een verjaardagsfeest

Nadere informatie

Vakantie Camping La Pinède Consdorf Van donderdag 21 mei t/m maandag 1 juni 2009 Deel IV

Vakantie Camping La Pinède Consdorf Van donderdag 21 mei t/m maandag 1 juni 2009 Deel IV Zaterdag was het afbreekdag voor een groot deel van de Reuselse kolonie. Janneke keek aandachtig toe hoe papa de tent inpakte Zaterdag, 30 mei In de vroege morgen werden we verwelkomd door een orkest van

Nadere informatie