Voelspriet. December Zutphense Kanovereniging ANAX

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voelspriet. December Zutphense Kanovereniging ANAX"

Transcriptie

1 Voelspriet December 2017 Zutphense Kanovereniging ANAX

2

3 1 Van de redactie... Gisteren weer heerlijk gevaren in de Biesbosch, het leek even erg koud te worden met sneeuwbuien, maar gelukkig daar scheen de zon, terwijl het hier slecht weer was. Voor mij is het steeds de uitdaging om het in ieder geval warm te houden want als ik het koud krijg kan ik niks meer. En dat lukte gisteren prima, in de kano is het toch vaak best lekker warm, daarna met het omkleden komt de kou pas echt. Gelukkig was de verwarmde stoel in de auto bij Wim een geweldige uitkomst. En dat is toch geweldig dat je het hele jaar door toch goed kunt kanoën, ook al is het even over een hobbel heenkomen om te gaan. Gaaf hoor, al die die-hards. Bertien Voelspriet 34e jaargang nr. 4 december 2017 Het clubblad van de Zutphense kanovereniging Anax Contactadressen. Anax botenhuis tel Voorzitter Secretaris Penningmeester Mariska Grevelink tel mariskagrevelink@gmail.com Evert van Dam secretariaat@kanovereniging-anax.nl tel Geert Hiddink Tel Tel Toer/evenementencie. Wim de Beer tel Bouw/materiaalcie. Beheercie. Mariska Grevelink tel mariskagrevelink@gmail.com Van de bestuurstafel... Beste Anaxleden, De afgelopen tijd is ons bestuur wat uitgedund. Zoals jullie weten heeft Mariska gevraagd haar voorzitterschap tijdelijk te vervangen. Hoe lang tijdelijk is weten we natuurlijk niet maar we merken wel dat we met minder personen zijn. Daarom zal Niels het aanspreekpunt zijn als het algemene vragen betreft. We hopen natuurlijk dat Mariska zich binnenkort weer bij ons aansluit en dat ze weer tijd en energie genoeg heeft. Maar dat wachten we rustig even af. Redactieadres Bertien Ensing redactievoelspriet@gmail.com tel: tel:

4 2 Het bereiken van alle of veel leden moet je dus zelf regelen door gebruik te maken van de telefoonnummers die je hebt, eventueel zelf verzamelde of verkregen adressen of de leden op de vrijdag avond te bereiken en natuurlijk de Whatsapp vaargroep of de Anax vaarkalender op google. Ondertussen wordt er wekelijks gewerkt aan een 3e botenwagen, waar wat laswerk aan te pas komt, een prachtig project waar verschillende mensen zich in uit kunnen leven. Mail-vraag Verder is er een vraag gesteld over het rondmailen. Het antwoord daarop is het volgende: Er zijn twee leden die de mogelijkheid hebben voor het versturen van mails aan alle leden, dat is Tom als het gaat om toertochten georganiseerd door de toercommissie. En Niels als het gaat om zaken die de gehele vereniging aangaan en zijn oorsprong hebben in de vereniging. Het is niet de bedoeling om vragen of opmerkingen of vaarafspraken van individuele leden via deze weg te verspreiden. Binnenkort wordt een nieuwe wet van kracht die dat overigens verbiedt, daarin staat dat de en overigens ook de telefoonnummers en adressen die vereniging beheerd alleen voor verenigingsdoeleinden gebruikt mogen worden. Huur-vraag En er is een vraag gesteld over het huren van verenigingsmateriaal: Het bestuur heeft de vraag mbt de verhuur en het beheer van de verenigingsboten ontvangen en besproken. Met de vaststelling van de huurprijs is rekening gehouden met de levensduur van de boten, dus in het begin is de huurprijs lager dan op dat moment zou moeten en later is die prijs wat hoger. In de huur zit niet alleen de slijtage of gebruik van douches maar ook de voorziening om op zijn tijd bij te dragen aan de aanschaf van extra of nieuwe boten. Voor het varen met introducee of gast zijn de verenigingsboten niet bedoeld. Daarvoor zal je een boot moeten leden van iemand anders. Nieuwe leden of mensen die mogelijk als lid willen meevaren, dienen zich aan te melden voor de introductielessen zoals die door de vereniging worden georganiseerd. De huur van boten, inclusief een peddel en een zwemvest is alleen toegestaan bij activiteiten die door de vereniging georganiseerd worden, dus de introductielessen of tochten van de toercommissie, daarnaast kan het materiaal ingezet worden door de vereniging voor bijvoorbeeld de trainingen in het zwembad. De peddels, spatzeilen en zwemvesten zijn in principe niet los te huren, maar worden altijd in combinatie van de huur of gebruik van een boot, zoals boven beschreven.

5 3 Agenda Maar ook zie je nieuws en uitnodigingen voor de te varen tochten Alleen op de vrijdagse clubavond is onze kantine open vanaf uur. Tijdens eventuele andere vaaravonden is de kantine niet geopend. Op onze website is bij een aantal kanotochten een link opgenomen naar andere websites, die meer info geven over de vaartocht en/of het gebied. N.b. De meest actuele info vind je in de kantine. December Vr 1 Voelspriet Za 2 BFN, varen op de IJssel, 9 uur vanaf het botenhuis Zo 10 Toervaren Lieren Zutphen, 8 uur botenhuis, opgeven bij Ben vd Krabben Zo 12 Gluhweintocht, 10 uur, opgeven bij Wim de Beer Vr 29 Oudejaarsreceptie vanaf 20 uur Januari Za 6 BFN, varen op de IJssel, 9 uur vanaf het botenhuis Het nieuwe programma voor 2018 komt binnenkort weer in de Vaarkalender via de mail. Van de website Van de tourcommissie Hieronder het mailtje van Tom voor de BFN elke eerste zaterdag van de maand in het winterseizoen. En zoals vaak met een nieuwsitem verbonden! Waar of niet waar? Gedegen wetenschappelijk onderzoek (Radboud Universiteit Nijmegen en Erasmus Universiteit Rotterdam) heeft uitgewezen dat 3 uur kanoën in de wintermaanden een gezondheidswinst oplevert van 4,6 tot 9,3 procent. Dat wisten wij natuurlijk allang, door het systematisch monitoren van de BFN-tochten. Anax is eigenlijk een welzijnsinstelling. De website wordt onderhouden door Niels. En er staan soms geinige stukjes in zoals deze gave droogkanoër. Elke 1 e zaterdag: BFN, varen op de IJssel Vertrek om 9 uur Opgeven is niet nodig, meedoen is leuk en dus ook nog verstandig.

6 4 De Swalm Tom schreef: Komend weekend weer een heerlijk riviertje voor de bochtenliefhebbers. Zondag 12 november: de Swalm Boten laden: 8 uur (dan moeten ze dus klaar zijn om opgeladen te worden) Opgeven graag bij Hans Ferwerda, tel Voorwaarde voor deelname is een wildwaterboot. En uiteraard een waterdichte zak voor eten, drinken en droge spullen. Wie geen ww-bootje heeft kan drie dingen doen: 1. Er snel nog eentje kopen. 2. Er een zien te lenen. 3. Een beroep doen op de voorraad van Anax. Daarvoor gelden regels, die door het bestuur onlangs nog zijn samengevat in de Voelspriet. Zie bijgaand bestandje. boten beschikbaar zijn. 3. Er is een door de Algemene Vergadering te bepalen vergoeding verschuldigd. Die vergoeding is: 10 euro per dag 15 euro per weekend 30 euro per week Reservering en betaling vindt plaats via de Toercommissie. Het bovenstaande is lang niet bij iedereen bekend. We attenderen jullie er graag op en verzoeken jullie vriendelijk volgens deze regeling te handelen. Het bestuur Deze uitgestelde tocht is een week later gehouden met prachtig weer en veel interessante obstakels hebben we gehoord. Hier wat foto s Met vriendelijke groet, namens de Toercommissie, Tom de Ridder Gebruik verenigingsboten Anax beschikt over een flink aantal verenigingsboten. Die boten worden gebruikt bij de instructie, en ze staan ter beschikking aan die leden die daarvoor jaarlijks vaargeld betalen. Jammer genoeg met maar 3 man... Maar ook leden die geen jaarlijks vaargeld betalen, kunnen incidenteel en onder voorwaarden gebruikmaken van de verenigingsboten. Die voorwaarden staan omschreven in ons Huishoudelijk Reglement en ze luiden: 1. Het moet gaan om een door de vereniging georganiseerd evenement. 2. De Toercommissie bepaalt of er

7 5 De Batavierentocht 24 september 2017 Eén week voor sluiting van de mogelijkheid van inleveren van copij komt er een mailtje binnen van Bertien; of ik nog wat kan schrijven voor de Voelspriet? Tsja het is Bertien, dat kan ik bijna niet weigeren dus maar het potlood gepakt en aantekeningen maken van wat me nog bij staat van die dag. Het is al weer een tijdje geleden dat we deze tocht gevaren hebben, het was voor mij toch wel een uitdaging want 65 km op een dag kajakken betekent het verleggen van een grens. Dat het een uithoudingstocht werd bleek ook wel uit het deelname veld; 8 mannen. In de mist staan we na aankomst in Emmerich op de parkeerplaats te dansen om de weeerbarstige, door de temperatuur wat stugge neoprenen aan te sjorren. Op 24 september hebben we nog geen weet van #metoo, dus in alle onschuld staan we daar druk te wezen op die parkeerplaats. Een oudere Duitse mijnheer komt eens polshoogte nemen wat dit allemaal te betekenen heeft. Tom legt in alle rust uit wat de bedoeling is en dat we spoedig van deze plek verdwenen zijn richting Zutphen. Ahaaa Zutphen dat kende hij wel, daar was hij wel eens geweest. De omkleedpartij neemt enige tijd in beslag, maar uiteindelijk zat toch iedereen in zijn kajak klaar voor vertrek. Het was mistig en de geluiden leken enigszins gedempt. De Duitse jachthaven aan de voet van de brug bij Emmerich gaf ons een goede startplaats, zorgvuldig door Niels uitgezocht. We hoopten natuurlijk dat de mist iets zou optrekken, maar helaas. Door het kanaaltje naar buiten, naar de Rijn of de Waal, hoe je het maar noemen wil, voor mij is er weinig verschil. Het blijft dezelfde rivier die eigenlijk een uitvergrote IJssel is. De kribben zijn langer, liggen verder uit elkaar, het stroomt een fractie sneller of lijkt dat zo doordat het mistig is en alle aandacht naar de stroom gaat, de stroomdraden en -draaiingen om de kribben. We kunnen net 1 krib verder kijken. Behoedzaam zoeken we de weg, iets stroom meepakkend en net niet te dicht onder de wal, want dan kom je in de neer terecht. Redelijk onverwacht duikt er een boeg van een binnenvaartschip op. Dus kruipen we nog dichter onder de wal. Dit schip blijkt voor anker te liggen en ik verbaas me erover dat er geen ankerbal gehesen is.

8 6 Het wordt al iets beter met het zicht en we passeren de Nederlandse grens. We horen geluiden van passerende schepen die we soms wel en soms ook bijna niet te zien krijgen. Nog plusminus 60 km te gaan, waar ben ik aan begonnen, het kan nog wel eens een zware dag worden enkel en alleen door de lange zit. Maar tourdirecteur Tom waakt er voor dat we op gepaste tijden even kunnen relaxen op een strandje. De route was niet heel ingewikkeld; gewoon een beetje rechts aanhouden en dan komt Zutphen vanzelf in beeld ( hahaha, geduld is een schone zaak) Rechts aanhoudend verlieten we de IJssel XXL (lees Waal) en bracht ons op het Pannerdens kanaal; Minder stroom, maar meer zicht (zie foto). Een volgend waypoint is het begin van de Gelderse IJssel bij Arnhem. Hier neemt de stroomsnelheid direct toe en op de GPS van Jan S. varen we 13.3 km/uur. Daarvoor moet ik er wel hard aantrekken om de Epic 18voet bij te kunnen houden, want mijn topsnelheid ligt op 8.0 km/uur, dus hebben we een stroomsnelheid van de IJssel hier van 5.3 km/uur. Wat ik nu apart vind is dat we onder de brug van de A12 bij Westervoort doorvaren. Hier rijd ik bijna iedere dag met de auto overheen naar mijn werk. Inmiddels is de zon redelijk gaan schijnen en moet er gesmeerd worden. In de loop van de middag komen we bij Rhederlaag aan. Jachten van respectabel formaat spoeden zich terug naar de haven, want op zondagavond moet er Studio Sport gekeken worden, waarom anders die haast? Er zijn her en der wat golven die dit stukje langs de snelweg de moeite waard maken. Op een gegeven moment zit ik precies in de kruisende golven van een tegemoetkomend jacht en een achterop inlopend jacht. Pal voor mijn boeg rijst een steile puntvormige golf waar ik vol in vaar. Ik houd me schrap middels een eventuele lage steun voor de instabiele fase die gaat komen. De boeg gaat de puntgolf in, maar dreigend zoals de situatie eruit ziet, het loopt met een sisser af. Naast Patrick surfen we op een paar golven. Ik zit echter iets te dicht onder de wal en dreig surfend op de stortstenen van de oeverbescherming te belanden, dus moet de noodremprocedure toegepast worden. Dat lukt en we kunnen even later de opening van de Giesbeekse plassen indraaien voor een welverdiende pauze. De laatste loodjes, het water is wat rustiger, de gehaaste jachten liggen afgemeerd, spullen van de motorjachtbemanningen en hun vrouwen in de auto en naar huis op weg naar Studio Sport. Wij moeten nog een stukkie. De zon schijnt en de situatie oogt genoeglijk, maar in werkelijkheid is hier sprake van protesterende zitvlakken en 1 rug die al 60km laat weten dat deze dag niet zo n goed idee was. Een lichte tegenwind maakt dat dit stuk ook niet supersnel gevaren kan worden en we willen eruit. We willen douchen, eten en een lekker biertje, maar we moeten nog zo n stuk. Na zessen varen we de Houthaven in, een prachtige dag, maar het was geen makkie. De Batavieren (voor één dag) sleuren de kajaks naar de loods, wat zou het toch mooi zijn als hier personeel voor was. Dan kon jij de boel de boel laten. Een puntje voor de ALV? Ach nee laat maar, het was niet serieus bedoeld. Harry

9 7 De kunst van kajakken van de dinsdagmiddaggroep In de Zutphense Koerier Ton Swachten: Leuke Anax-promo in Zutphense Koerier; gezellig groepje! Henk, Joke, Jan, Bertien en Nanneke varen verslaggeefster Feikje tegemoet in de Marshaven. "Of het nu mooi weer is of dat het regent, op dinsdagmiddag gaan we er op uit." (foto vanuit de kajak: Feikje Breimer) (Foto: Feikje Breimer) De kunst van kajakken in de IJssel wo 1 nov 2017, 9:52 Sport 'Als ik maar niet omval', denk ik. Voorlopig is daar nog geen sprake van. Ik sta op twee benen aan de oever. Met een duikpak aan en een thermohemd en korte waterdichte laarsjes. En een zwemvest voor je weet maar nooit. In de Marshaven liggen zes kajaks. Eentje is extra stabiel, type gans. In de gans ga ik te water en als ik dat goed doe val ik niet om. Zutphen - Iedere dinsdagmiddag gaat een groepje leden van kajakvereniging Anax om uur varen op de IJssel. In het clubgebouw brengen Nanneke Dorenbos, Bertien Ensing, Joke Beulecke, Henk Lindenboom en Jan mij de eerste beginselen van kajakken op de IJssel bij. "In de IJssel hou je rekening met golven, stromingen en draaikolken", vertelt Joke mij opgewekt. "We varen eerst stroomafwaarts, maar als je langs een krib vaart is de stroom de andere kant op." Stuiteren Mijn gedachten zijn nog bij de golven en ik vraag wat ik moet doen in geval van golven. "Er overheen stuiteren! Dat is geweldig!" "Wij zijn de kleinsten in het water, dus wij passen ons aan," vervolgt Bertien de uitleg. "We gaan ervan uit dat een binnenschipper ons niet ziet, ook voor roeiers gaan we aan de kant, want die varen achteruit en zien ons dus niet." "Jij blijft in de haven", stelt Nanneke mij gerust. In de loods liggen tientallen rode, blauwe en gele kajaks. Anax heeft ruim tachtig leden die niet alleen op de IJssel varen. Anneke: "We gaan wildwatervaren in de Swalm in Limburg of maken zeetochten bij Texel en Zeeland en we doen mee aan toertochten in De Linge of de Biesbosch en de Berkel natuurlijk. Via de IJssel en het Twentekanaal varen we dan naar de sluis bij Eefde waar we de kajaks overdragen." Bertien: "In de zomerperiode varen we op dinsdag naar het Gat van Gorssel en op vrijdagavond maken we een kort tochtje van 12 km over de IJssel. We varen trouwens het hele jaar door, alleen als er ijs ligt varen we niet." Inmiddels sta ik op het strandje te bedenken hoe ik ga instappen. "Daar is een trucje voor. Kijk", legt Nanneke uit, "als je je peddel overdwars op de kajak en de oever legt lig je stabiel en dan stap je zo in." "Dat zijn geen trucjes!" roept Henk, "dat is de kunst van het kajakken!" Pijlsnel schiet de dinsdagmiddagploeg door het water. Onwennig wiebel ik terwijl ik mijn buikspieren aanspan. Met mijn knieën opgetrokken klem ik mij vast in de kajak en maak mijn eerste rondje door de haven. "Weet je waar ik vooral bang voor ben?"

10 8 vraagt Nanneke mij. "Dat ik omsla!" Op de één of ander manier lucht die gedachte mij op. BBQ De dinsdagmiddagclub heeft op 1 oktober j.l. Voor haar kajakkers en partners een zeer succesvolle bbq. Georganiseerd. Naar aanleiding hiervan heeft zij het plan opgevat om dit volgend jaar voor heel Anax (incl. Partners) te organiseren. Hier hoort natuurlijk wel een leuk vaartochtje bij. Afgelopen vrijdagavond heb ik dit plan voorgelegd aan Wim de Beer en Tom de Ridder van de tourcommissie. Ons gezamenlijk voorstel is om op de dag van de Veluweralley als afsluiting van ons vaarseizoen een tocht te organiseren van Rhederlaag naar Zutphen en om deze dag feestelijk af te sluiten met een bbq. Wij hopen dat jullie met dit voorstel willen instemmen. We horen het graag. Tussen Billerbeck en Zutphen gebeurt iets unieks: een grensoverschrijdende samenwerking langs de rivier de Berkel waarbij niet de overheid maar de burgers aan het stuur zitten. Iris Media produceerde hierover een korte film. Namens de groep Henk Lindeboom Trudy was op facebook te zien, ook op de Anax-site.

11 9 Programma Stroomlijn: Werken aan veilige natuurlijke uiterwaarden Met deze nieuwsbrief brengen we u op de hoogte van de ontwikkelingen binnen het programma Stroomlijn langs de IJssel. Dit programma verbetert de doorstroming van de rivieren door begroeiing in de uiterwaarden te verwijderen op plekken waar de rivier bij hoogwater het snelst stroomt. Zo verminderen we de kans op overstromingen. Zorgvuldig en op maat De uitvoering van de werkzaamheden is afhankelijk van begaanbaarheid, het broedseizoen en de mogelijke aanwezigheid van beschermde dier- en plantensoorten, zoals de bever, kwartelkoning en zachthoutooibos. Vooral de aanwezigheid van beschermde dier- en plantensoorten kan veranderen. Vóór de werkzaamheden wordt per locatie een zorgvuldige ecologische controle uitgevoerd. Laatste loodjes Stroomlijn In 2016 zijn de meeste werkzaamheden van het programma Stroomlijn langs de IJssel uitgevoerd. Bijna alle kap en snoeiwerken zijn afgerond. Enkele hectares resteren nog. Vanaf 4 oktober wordt in de volgende uiterwaarden begroeiing verwijderd: De Havikerwaard (gemeente Rheden) Stokebrandwaard (gemeente Zutphen) Welsummerwaarden en Duursche waarden (gemeente Olst-Wijhe) Veessense waarden (gemeente Heerde) Hoenwaard en Gelderdijksche waard (gemeente Hattem) Onderdijkse waard en De Naters (gemeente Kampen) Stronken weghalen en duurzaam beheer mogelijk maken Op locaties waar begroeiing is verwijderd worden stronken weggehaald (frezen). Tevens nemen we maatregelen die het toekomstig beheer van de uiterwaarden vergemakkelijken. Maatregelen die het toekomstig beheer vergemakkelijken, zijn bijvoorbeeld het egaliseren van terreinen zodat een maaimachine een verre uithoek makkelijker kan bereiken. En het plaatsen van veerasters, zodat grote grazers makkelijk een

12 10 uiterwaarde kunnen bereiken. Deze maatregelen worden niet op alle locaties toegepast. In overleg met terreinbeheerders, bevoegde gezagen en natuurorganisaties is afgestemd op welke locaties toekomstig beheer makkelijker wordt gemaakt en op welke locaties een alternatief beheer mogelijk is. Altijd op de hoogte Wilt u weten hoe de plannen voor uw omgeving eruit zien? Wat ze voor u persoonlijk betekenen? Kijk dan op website Sjoerd krijgt de nieuwsbrief en heeft hem doorgestuurd. Dit is wellicht interessant. Klik door en kijk op het kaartje. Dan zie je waar begroeiing wordt verwijderd. Bijvoorbeeld het riet bij het strandje en de bomen daarnaast (niet direct ernaast met de ooievaars).

13 11 Zondag 27 november Biesbos tocht Anax. Klokslag 7.10 sloeg de achterdeur dicht en vertrokken we voor een dagje Biesbos met de kano s op het dak richting Zutphen. Met een fijn gezelschap van 11 kanoërs met Wim de Beer als toerleider stapten we rond uur in de boten bij het Jeppegat. Het was een prachtige dag, helder, koud en een prachtige wolkenlucht. Wim had een mooie tocht uitgezet in de Brabantse Biesbos met een stuk door de Noordwaard van een kleine 30 kilometer. Door de vloedwerking konden we nu ook stukken bevaren die anders droog lagen. Op de kaart is de gevaren route weergegeven. We kwamen regelmatig bordjes van bestaande routes tegen, in de zomer zal er veel worden gevaren. Wij kwamen echter geen andere kanoërs tegen. Bij de lunchpauze hadden we wel een ontmoeting met het paard van Sinterklaas. Deze prachtige schimmel werd getrokken door een klein zwart hondje. Het was een heel bijzonder gezicht. In dit gebied waren zeearenden gespot, er was niet te achterhalen of we door zijn leefgebied voeren. Wel zagen we veel geknotte bomen met vingers, op zeearenden lijkende reigers en het leek wel of er een ijsvogel langs vloog. In de Noordwaard van de Biesbos waren nieuwe wegen en sierlijke bruggen aangelegd. Aan de bruggen waren buizen bevestigd met af en toe een tak erin gestoken. Ze zagen eruit of ze een functie hadden maar we konden geen andere bestemming voor ze vinden dan een kunstwerk. Later zag ik dat de bruggen in 2016 zijn gerealiseerd naar ontwerpen van de bureaus ipv Delft en West 8. Onze takken bruggen bleken Kreekbruggen te zijn:

14 12 De kreekbruggen zijn voorzien van opvallende vogelstokken: met zorg geselecteerde echte boomtakken die zitruimte bieden aan de vogels die in de polder leven. 6/natuur-krijgt-de-ruimte-in-noordwaard Na het verwisselen van de autoband van Wim, reden we terug naar Anax. Om uur draaiden we de oprit op in Borculo. Het was al met al een fijne dag en een mooi vaartje. Tochtdata: Deelnemers: Bertien, Chris, Wim, Jan V., Geert, Daniel, Hans, Ben, Jan S., Bert en Trudy Lengte tocht: 26 km. Duur van de tocht: uur tot ongeveer uur. In totaal 5 uur en drie kwartier onderweg geweest inclusief pauze. Wat foto s van 2017 Deze foto s stonden nog te wachten totdat ze in de clubkrant zouden komen. Ze waren vergeten of zoekgeraakt, maar nu mogen ze dan toch. Wie weet wie, waar en wat? Wie bijvoorbeeld heeft er met deze stoel rondgevaren en waarom ook al weer? Bijlage: Foto van de brug met de boomtakken Afbeelding van de tocht. Trudy Altink De Ben en de Harry, Zutphen voorbij varend, gefotografeerd door Jan

15 13 Hier had Jan een leuke ontmoeting met een vreeemd heerschap uit de tijd van Napoleon, geloof ik. Waar waren we toen toch? En waarom stond deze foto al eens in de krant? En hier zijn vele vogels die in groepen rondvliegen boven de IJssel, soms zijn het meeuwen, zoals deze lijkt me. Maar ook kievieten die zich verzamelen voor de trek naar het zuiden, of spreeuwen en natuurlijk, heeeeel veeeel ganzen. Nieuwe leden Geen Dit mooie sluisje kwam ik ook tegen, maar waar het is? Geen idee. Uitgeschreven leden Atze Hendriks Per: Ineke Blankesteijn Per: Marijke Snelder Per:

16 14 Wij feliciteren in: December 03 Lars Soerink 06 Jonathan Beer 19 Michael Beer 25 Nanneke Dorenbos Januari 01 Annelies de Bode 04 Edward Reijnhout 04 Peter Slots 08 Inge Sipkens 09 Ruud Beem 09 Evert van Dam 14 Mariska Grevelink Februari 07 Diewertje Agaart 08 Lenie van der Marel 08 Joop Agterberg 09 Klaas Wiersma 09 Stefan Oomen 16 Laszlo Erhardt 19 Henny Boswinkel Maart 19 Bert Fransen 21 Marieke Buitink 25 Arie Bauw 26 Hans Ferwerda 26 Jan Volkers 15 Henk Lindeboom 21 Daniël Plijter 25 Michiel Kaatman 25 Ton Swagten 29 Peter van der Wateren

17 GROENMARKT ZUTPHEN Uw hardloopspeciaalzaak

18 Adverteren in de Voelspriet en tevens ook gratis op de website 1/6 e pagina 20,50 incl. BTW/jaar 1/3 e pagina 36,40 1/2 e pagina 40,90 1 hele pagina 45,45

19 Informatie Zutphense kanovereniging ANAX 2016 Contributie De leden, aspirant-leden en begunstigers ontvangen in het begin van het jaar een factuur voor hun jaarlijkse bijdrage. Zij dienen deze bijdrage te voldoen voor de op of bij die factuur vermelde datum. De betalingstermijn zal minimaal een maand zijn. Aan degenen die op de bedoelde datum hun bijdrage nog niet hebben voldaan, stuurt de penningmeester een herinnering. Het bedrag wordt daarbij verhoogd met 2,50. Degenen van wie het verschuldigde bedrag niet is ontvangen binnen een maand na dag-tekening van deze herinnering, ontvangen een tweede herinnering en een met 10,- verhoogde factuur. Het lidmaatschap is per jaar van 1 januari t/m 31 december, evenals de verrekening van de bijdrage. Opzegging voor het volgende jaar uiterlijk 31 december, anders wordt de contributie in rekening gebracht. Inschrijfgeld: 5 Contributie: Aspirant-lid t/m 11 jaar. 30 (+ eigen ouderbegeleiding als lid) Leden 12 t/m 17 jaar 40 Leden vanaf 18 jaar 60 Vaargeld: bij gebruik verenigingsboot / persoon: Aspirant-lid t/m 11 jaar. 20 Leden 12 t/m 17 jaar 20 Lid vanaf 18 jaar / 1e jaar: 20 Lid / 2e jaar: 30 Lid / 3e jaar: 40 Lid / 4e jaar: 50 Lid / 5e jaar en langer: 60 Stalling / liggeld: Eigen boot als een-persoons: 16 Eigen boot 2 pers. of canadees: 24 liggeld voor afwijkende formaten op aanvraag. Voor alle leden geldt: eigen peddel is verplicht! De verenigingspeddels zijn alleen bedoeld voor kandidaat leden. Verhuur boten tijdens evenementen van de toercommissie (TC): Kajak of wildwaterboot / incl. peddel en spatzijl: per dag: 10 per weekend: 15 per week: 30 Rekeningnummer ANAX Geld overmaken naar ANAX kan door overschrijving naar de ING nr. NL27INGB t.n.v. Zutphense kanovereniging ANAX te Zutphen. Donaties Deze zijn altijd welkom. Bij donatie van 22,50 of meer ontvangt u de Voelspriet. De Voelspriet Dit is het huisorgaan van de kanovereniging ANAX, opgericht 9 april De naam ANAX is afgeleid van Anax imperator" oftewel "Keizerlibel". De Voelspriet verschijnt 4 maal per jaar; eens per kwartaal. Aanlevering van kopij bij voorkeur per mail: redactie@kanovereniging-anax.nl of op CD(met print) op het redactieadres (zie pag. 3). De redactie neemt artikelen, behoudens taalkundige correcties, ongewijzigd over of overlegt eerst met de auteur van het artikel. Internet Actuele en aanvullende informatie (en foto s) van de Zutphense kanovereniging Anax en kanovaren in het algemeen is te vinden op de internetpagina van Anax. Botenhuis Anax Koppelstraat 15 tel: (vrijdag s vanaf 20 uur) (bereikbaar via Tichelerstraat, linksaf over dijk) bij het industrieterrein "de Mars" te Zutphen. 1

20

januari Nieuwjaarsdag vr 2-1 Bardienst Tom de Ridder vr 9-1 Bardienst Ben van der Krabben za 10-1

januari Nieuwjaarsdag vr 2-1 Bardienst Tom de Ridder vr 9-1 Bardienst Ben van der Krabben za 10-1 januari 2015 do 1-1 Nieuwjaarsdag vr 2-1 Bardienst Tom de Ridder za zo 4-1 ma 5-1 di 6-1 wo 7-1 do 8-1 3-1 BFN, varen op de IJssel 9 uur vanaf botenhuis vr 9-1 Bardienst Ben van der Krabben za 10-1 zo

Nadere informatie

Voelspriet. Sept Zutphense Kanovereniging ANAX

Voelspriet. Sept Zutphense Kanovereniging ANAX Voelspriet Sept 2018 Zutphense Kanovereniging ANAX 1 Hallo alle kanoërs en lezers, De Voelspriet ligt er weer. Er is veel meer gebeurd maar fijn dat er overal foto s en stukjes met enthousiaste verhalen

Nadere informatie

Voelspriet. Maart Zutphense Kanovereniging ANAX

Voelspriet. Maart Zutphense Kanovereniging ANAX Voelspriet Maart 2015 Zutphense Kanovereniging ANAX Gespecialiseerd in TUIN en SNIJROZEN rote showtuin met 130 oorten rozen eskundig advies voor uw uinrozen nijrozen elke dag vers uit igen kwekerij ondags

Nadere informatie

Voelspriet. Maart Zutphense Kanovereniging ANAX

Voelspriet. Maart Zutphense Kanovereniging ANAX Voelspriet Maart 2017 Zutphense Kanovereniging ANAX 1 In dit nummer o.a. Van de redactie 1 Van de bestuurstafel 2 Van de facebookpagina 2 Voelspriet 33e jaargang nr. 4, December 2016 Het clubblad van

Nadere informatie

WATERRATJES WOS. W magazine. Jaargang 5 nr. 46 juli/augustus inhoud. Programma Toertocht Kasterlee Het lijk van de Canche Lachen is gezond.

WATERRATJES WOS. W magazine. Jaargang 5 nr. 46 juli/augustus inhoud. Programma Toertocht Kasterlee Het lijk van de Canche Lachen is gezond. 1 WATERRATJES WOS W magazine Jaargang 5 nr. 46 juli/augustus 2016 inhoud Programma Toertocht Kasterlee Het lijk van de Canche Lachen is gezond. 2 Programma juli/augustus 2016 Tijdens zomermaanden is het

Nadere informatie

Voelspriet. Juni Zutphense Kanovereniging ANAX

Voelspriet. Juni Zutphense Kanovereniging ANAX Voelspriet Juni 2019 Zutphense Kanovereniging ANAX 1 Van de bestuurstafel... Het vaarseizoen is onderweg. Er worden met wisselende aantallen deelnemers tochten gevaren, en op de vrijdagavonden en dinsdagmiddagen

Nadere informatie

Oktober-November 2016

Oktober-November 2016 Kajak 1 Oktober-November 2016 Locatie clubgebouw :Gashavenstraat 9, Deventer Postadres: Postbus 6216 7401 JE Deventer Coordinaten: 52 14'36.67"N - 6 10'1.67"O Website: www.deventerkanovereniging.nl Opgericht:

Nadere informatie

Kanovereniging Viking Amsterdam

Kanovereniging Viking Amsterdam Kanovereniging Viking Amsterdam Voorwoord Dit boekje is bedoeld voor iedereen die graag wil kanoën bij kanovereniging Viking. In het eerste deel wordt uitgelegd hoe we de nieuwe Vikingers opleiden tot

Nadere informatie

Oktober-November 2017

Oktober-November 2017 Kajak 1 Oktober-November 2017 Locatie clubgebouw :Gashavenstraat 9, Deventer Postadres: Postbus 6216 7401 JE Deventer Coordinaten: 52 14'36.67"N - 6 10'1.67"O Website: www.deventerkanovereniging.nl Opgericht:

Nadere informatie

Het rondje Noord Holland is van start. Maar liefst 26 boten dit jaar gaan ermee.

Het rondje Noord Holland is van start. Maar liefst 26 boten dit jaar gaan ermee. Het rondje Noord Holland is van start. Maar liefst 26 boten dit jaar gaan ermee. Donderdagochtend tussen 9:00 uur en 9:30 uur vertrekken de Pietermannen vanuit Volendam en de Kuylkarpers vanuit Hoorn,

Nadere informatie

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- HUISHOUDELIJK REGLEMENT Overal waar in dit Huishoudelijk Reglement of in andere reglementen over personen wordt gesproken als hij, hem en dergelijke, wordt tevens zij, haar en dergelijke bedoeld. LEDEN

Nadere informatie

WATERRATJES WOS. W magazine

WATERRATJES WOS. W magazine 1 WATERRATJES WOS W magazine Jaargang 5 nr. 43 april 2016 Maartse buien en aprilse grillen Het onaangename weer van de laatste weken heeft wat roet in het eten gestrooid voor de toervaarders. Voor de tochten

Nadere informatie

Voelspriet. September Zutphense Kanovereniging ANAX

Voelspriet. September Zutphense Kanovereniging ANAX Voelspriet September 2016 Zutphense Kanovereniging ANAX Gespecialiseerd in TUIN en SNIJROZEN rote showtuin met 130 oorten rozen eskundig advies voor uw uinrozen nijrozen elke dag vers uit igen kwekerij

Nadere informatie

Oude Glorie. Evenementen. Nieuwsbrief jaargang 1, nummer 7. Onregelmatig (als er iets te melden valt) 10 september 2015. Website Oude Glorie

Oude Glorie. Evenementen. Nieuwsbrief jaargang 1, nummer 7. Onregelmatig (als er iets te melden valt) 10 september 2015. Website Oude Glorie Oude Glorie Nieuwsbrief jaargang 1, nummer 7 Onregelmatig (als er iets te melden valt) 10 september 2015 Website Oude Glorie De een is op weg naar het volgende evenement, de ander ligt al weer in de thuishaven.

Nadere informatie

Snippentocht. Activiteiten (bouwsteen 4) De hele groep heeft zich prima vermaakt.

Snippentocht. Activiteiten (bouwsteen 4) De hele groep heeft zich prima vermaakt. De Biesbosch leent zich uitstekend om met een groep actief bezig te zijn. Gezellig een dagje weg met vrienden of familieleden. Peddelend met een kano of al varend met een fluisterboot door de kronkelende

Nadere informatie

Voelspriet. Van de bestuurstafel... 34e jaargang nr. 1, Maart 2018 Het clubblad van de Zutphense kanovereniging Anax

Voelspriet. Van de bestuurstafel... 34e jaargang nr. 1, Maart 2018 Het clubblad van de Zutphense kanovereniging Anax 1 Van de bestuurstafel... Voelspriet 34e jaargang nr. 1, Maart 2018 Het clubblad van de Zutphense kanovereniging Anax Contactadressen. Anax botenhuis tel. 0575-512334 Voorzitter Wim de Beer tel. 0620000260

Nadere informatie

Voelspriet. December Zutphense Kanovereniging ANAX

Voelspriet. December Zutphense Kanovereniging ANAX Voelspriet December 2016 Zutphense Kanovereniging ANAX Gespecialiseerd in TUIN en SNIJROZEN Grote showtuin met 130 soorten rozen Deskundig advies voor uw Tuinrozen Snijrozen elke dag vers uit eigen kwekerij

Nadere informatie

Regioteam Rivierengebied Watersportverbond. Nieuwsbrief 2. November 2016

Regioteam Rivierengebied Watersportverbond. Nieuwsbrief 2. November 2016 Nieuwsbrief 2 November 2016 ----------------------------------------------------------------------------------- In deze Nieuwsbrief: v Attentie langsdammen in Waal ter hoogte van Tiel. v Sterke Gelderse

Nadere informatie

Daar kwam dit jaar verandering in. Zoals in de Binding nummer 40 aangekondigd, werd er een kanotocht georganiseerd door Ellie en Marjan!

Daar kwam dit jaar verandering in. Zoals in de Binding nummer 40 aangekondigd, werd er een kanotocht georganiseerd door Ellie en Marjan! Kanovaren of fietsen op zondag 3 juni a.s. Kanocentrum WirdumerklapWat doen langlaufers in de zomer? Hoewel langlaufers volgens eigen zeggen voldoende hobby s hebben blijkt toch de wens te bestaan van

Nadere informatie

De Overijsselse Vecht.

De Overijsselse Vecht. De Overijsselse Vecht. De Vecht is een regenrivier die zijn voedingsgebied zowel in Duitsland als in Nederland heeft. De waterstand in het Nederlandse deel wordt met behulp van stuwen zoveel mogelijk constant

Nadere informatie

Toerkalender 2015. Datum: 25 en 26 april 2015 Naam: Bollentocht

Toerkalender 2015. Datum: 25 en 26 april 2015 Naam: Bollentocht Toerkalender 2015 Datum: 18 januari 2015 Naam: Amsterdam Light Festival Organisatie: KV Zeeburg, Amsterdam Lengte: 13 km Informatie/Aanmelding: tochten@kvzeeburg.nl Varen langs 40 lichtkunstwerken in de

Nadere informatie

Voelspriet. Juni Zutphense Kanovereniging ANAX

Voelspriet. Juni Zutphense Kanovereniging ANAX Voelspriet Juni 2017 Zutphense Kanovereniging ANAX 1 In dit nummer o.a. Van de redactie 1 Voelspriet 33e jaargang nr. 4, December 2016 Het clubblad van de Zutphense kanovereniging Anax Contactadressen.

Nadere informatie

Ahrdal. 24 t/m 27 maart 2011

Ahrdal. 24 t/m 27 maart 2011 Ahrdal 24 t/m 27 maart 2011 Donderdag 24 maart Heel - Ahrweiler 140 km Het weerbericht voor de komende dagen geeft prachtig weer op dus pakken wij de camper in en gaan richting Duitsland. Het is alweer

Nadere informatie

Nieuwsbrief 35, Maart 2015 Stichting Eendenkooi Maaspoort

Nieuwsbrief 35, Maart 2015 Stichting Eendenkooi Maaspoort Nieuwsbrief 35, Maart 2015 Stichting Eendenkooi Maaspoort Voor U ligt de 1ste nieuwsbrief van het 10de jaargang. Waarin U kunt zien en lezen wat er in de maanden januari, februari en maart gebeurd is en

Nadere informatie

ZWOLSE KANOVERENIGING DE PEDDELAARS Huishoudelijk reglement

ZWOLSE KANOVERENIGING DE PEDDELAARS Huishoudelijk reglement ZWOLSE KANOVERENIGING DE PEDDELAARS Huishoudelijk reglement Reglement vast gesteld door de algemene ledenvergadering van 23 maart 2007. Algemeen Het huishoudelijk reglement, hierna te noemen HR, is een

Nadere informatie

Wedstrijdboekje KV De Geuzen Versie: 1.2 Datum: 15 april 2014 1

Wedstrijdboekje KV De Geuzen Versie: 1.2 Datum: 15 april 2014 1 Wedstrijdboekje KV De Geuzen Versie: 1.2 Datum: 15 april 2014 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Hoe gaat zo n wedstrijd in zijn werk... 3 3. Aan welke wedstrijden kun je meedoen?... 3 4. Categorieën

Nadere informatie

Activiteitenprogramma 2009

Activiteitenprogramma 2009 Activiteitenprogramma 2009 Zaterdag 4 april Openingstocht Seizoen Rondje Appingedam Ontmoetingsdag "vrienden Wirdumerklap" Even weer bootcontact met een leuke tocht op het Damsterdiep. Ik ontvang jullie

Nadere informatie

Toerkalender 2015 Datum: Naam: Amsterdam Light Festival Organisatie: Lengte: Informatie/Aanmelding: Bijzonderheden: Datum:

Toerkalender 2015 Datum: Naam: Amsterdam Light Festival Organisatie: Lengte: Informatie/Aanmelding: Bijzonderheden: Datum: Toerkalender 2015 Datum: 18 januari 2015 Naam: Amsterdam Light Festival Organisatie: KV Zeeburg, Amsterdam Lengte: 13 km Informatie/Aanmelding: tochten@kvzeeburg.nl Bijzonderheden: Varen langs 40 lichtkunstwerken

Nadere informatie

Roostervrij Aanstaande vrijdag hebben de groepen 1 tot en met 4 een roostervrije dag. We wensen jullie een fijn lang weekend toe.

Roostervrij Aanstaande vrijdag hebben de groepen 1 tot en met 4 een roostervrije dag. We wensen jullie een fijn lang weekend toe. Jaargang 5 nr 11 11 november 2014 Eilenbergstraat 258 5011 EC Tilburg 013-4551292 info@stelaertshoeve.nl www.stelaertshoeve.nl Nieuwsbrief voor ouders van basisschool Stelaertshoeve in MFA De Symfonie.

Nadere informatie

Voelspriet. Maart Zutphense Kanovereniging ANAX

Voelspriet. Maart Zutphense Kanovereniging ANAX Voelspriet Maart 2018 Zutphense Kanovereniging ANAX 1 Van de bestuurstafel... Dit is de laatste spriet voor de AV. Wat is er dit jaar gebeurd bij het bestuur? Mariska is gestopt met het voorzitterschap

Nadere informatie

Nieuwsbrief januari 2011 nr.68 Pagina 1 van 5

Nieuwsbrief januari 2011 nr.68 Pagina 1 van 5 Nieuwsbrief nr. 68 jaargang 7 januari 2011 Hallo allemaal, Om te beginnen wil de redactie van de nieuwsbrief jullie een goed, gezond en sportief 2011 wensen. We hopen dat alle goede voornemens uit gaan

Nadere informatie

VeluweRally 1: Heeeeel vroege start van de voorbereiding voor de 38e VeluweRally (zondag 25 september 2016).

VeluweRally 1: Heeeeel vroege start van de voorbereiding voor de 38e VeluweRally (zondag 25 september 2016). VeluweRally 1: Heeeeel vroege start van de voorbereiding voor de 38e VeluweRally (zondag 25 september 2016). We waren voor deze editie van de VeluweRally eens heel vroeg. En dat willen we graag rondbazuinen.

Nadere informatie

april 30 Nieuwsflits In deze nieuws flits, de agenda, verjaardagen, koningsspelen.

april 30 Nieuwsflits In deze nieuws flits, de agenda, verjaardagen, koningsspelen. april 30 Nieuwsflits 2015 In deze nieuws flits, de agenda, verjaardagen, koningsspelen. Aan de ouders en verzorgers van de leerlingen van De Zuidster, Het is toch even wennen, zorgen dat er een nieuwsflits

Nadere informatie

Nieuwsbrief april 2015 3e jaargang nr. 1

Nieuwsbrief april 2015 3e jaargang nr. 1 Nieuwsbrief april 2015 3e jaargang nr. 1 Beste leden, Heb je vragen, opmerkingen of leuke, anekdotes? Laat het aan ons weten via nieuwsbriefsvs@hotmail.com. Wellicht zullen wij het plaatsen in de nieuwsbrief!

Nadere informatie

Nieuwsbrief najaar 2013. Neeltje Jans - Zoutelande met de bus!

Nieuwsbrief najaar 2013. Neeltje Jans - Zoutelande met de bus! Nieuwsbrief najaar 2013 Neeltje Jans - Zoutelande met de bus! Exclusief voor Loopgroep Zeeland leden kunnen wij op zaterdag 14 september met de bus van Zoutelande naar Neeltje Jans. Dat betekent dat je

Nadere informatie

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd.

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. Grammaticaoefeningen 3 Wonen en vervoer Werkwoorden in een andere tijd Oefening 1 Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. 1 Begrijp je deze informatie? ja / nee,

Nadere informatie

2 15 kilometerwedstrijden, maar toch niet helemaal...

2 15 kilometerwedstrijden, maar toch niet helemaal... 2 15 kilometerwedstrijden, maar toch niet helemaal... Alweer een tijdje geleden, maar vanwege de drukte nog geen verslag, maar zondag 16 november jongstleden liep ik mijn eerste Zevenheuvelenloop in Nijmegen.

Nadere informatie

Met de kajak op de Westerschelde van Waarde naar Borssele

Met de kajak op de Westerschelde van Waarde naar Borssele Met de kajak op de Westerschelde van Waarde naar Borssele Maandag 21 september leek alles ok om de tocht van Waarde naar Borssele te ondernemen. Hoog water rond 8u30, een 3 tot 4 BF met 15 C luchttemperatuur,

Nadere informatie

Een zware tocht! Net voor de 4 uur binnen!! 3 uur 59 min en 24 seconde.

Een zware tocht! Net voor de 4 uur binnen!! 3 uur 59 min en 24 seconde. De 60 van Texel, wat was ie VER!! Zwaar, indrukwekkend en mooi! Één groot avontuur! Mijn eerste ultra run, want zo noemen ze dat als de afstand boven de marathon ligt. Na 7 marathons wil ik een keer mijn

Nadere informatie

Kanovereniging Viking Amsterdam

Kanovereniging Viking Amsterdam Kanovereniging Viking Amsterdam Voorwoord Dit boekje is bedoeld voor geïnteresseerden in de kanovereniging Viking. In het eerste deel wordt uitgelegd hoe we de nieuwe vikingers opleiden tot kampioenen.

Nadere informatie

CLUBBLAD B.S.V. WEST. Editie maart

CLUBBLAD B.S.V. WEST.  Editie maart CLUBBLAD B.S.V. WEST Mail Jeugd: Mail: Website: opgevenbsvwestjeugd@hotmail.com bsvwestleden@hotmail.com www.bsv-west.nl 2018 Editie maart Dagelijks bestuur en bestuursleden: Voorzitter : Jan de Vos Henri

Nadere informatie

CARRABELLA NAAR MANATEE SPRINGS S.P., 2 FEBRUARI

CARRABELLA NAAR MANATEE SPRINGS S.P., 2 FEBRUARI CARRABELLA NAAR MANATEE SPRINGS S.P., 2 FEBRUARI CARRABELLA NAAR MANATEE SPRINGS S.P., 2 FEBRUARI De rit van Carrabella naar Manatee Springs State Park is erg mooi. Veel naaldbossen, grotendeels nieuw

Nadere informatie

Op zondag 31 augustus leek het weer prima voor een tochtje op de Oosterschelde. Een 4 tot 5 Beaufort met af en toe een bui en 18 C luchttemperatuur.

Op zondag 31 augustus leek het weer prima voor een tochtje op de Oosterschelde. Een 4 tot 5 Beaufort met af en toe een bui en 18 C luchttemperatuur. Op zondag 31 augustus leek het weer prima voor een tochtje op de Oosterschelde. Een 4 tot 5 Beaufort met af en toe een bui en 18 C luchttemperatuur. weerbericht yerseke Na de middag laag water zodat ik

Nadere informatie

CLUBBLAD B.S.V. WEST. Opgericht Editie oktober

CLUBBLAD B.S.V. WEST. Opgericht Editie oktober CLUBBLAD B.S.V. WEST Opgericht 1934 Mail Jeugd: Mail: Website: opgevenbsvwestjeugd@hotmail.com bsvwestleden@hotmail.com www.bsv-west.nl 2018 Editie oktober Dagelijks bestuur en bestuursleden: Voorzitter

Nadere informatie

Oosterschelde van de Oesterdam naar Gorishoek en Yerseke

Oosterschelde van de Oesterdam naar Gorishoek en Yerseke Oosterschelde van de Oesterdam naar Gorishoek en Yerseke Maandag 14 juli 2014 plan ik een tochtje op de Oosterschelde van de Oesterdam naar Gorishoek en Yerseke. De weervoorspelling lijkt prima, bewolkt

Nadere informatie

Nieuwsbrief oktober e jaargang nr. 4

Nieuwsbrief oktober e jaargang nr. 4 Nieuwsbrief oktober 2016 4e jaargang nr. 4 Van de voorzitter Beste leden, Ik wil het deze keer weer eens over het weer hebben. Wat hebben we genoten van die heerlijke warmte (hoewel ik het te warm vond

Nadere informatie

Aan de kinderen en de ouders van de kinderen van de jeugdnatuurgroep De Biesboschonderzoekers

Aan de kinderen en de ouders van de kinderen van de jeugdnatuurgroep De Biesboschonderzoekers Nieuws brief Aan de kinderen en de ouders van de kinderen van de De Biesboschonderzoekers De laatste paar maanden hebben we weer interessante activiteiten ondernomen. Hiervan eerst weer wat korte verslagen.

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF AUGUSTUS 2018

NIEUWSBRIEF AUGUSTUS 2018 Beste bewoners van Landgoed Kerkendel, Wat hebben we een geweldig weer deze zomer. Een beetje verkoeling nu gelukkig, daar waren we wel aan toe, maar voor de warmte hoeven we niet naar het buitenland met

Nadere informatie

Van de Noordkaap terug naar huis

Van de Noordkaap terug naar huis Van de Noordkaap terug naar huis (het doel is bereikt maar de vakantie is nog niet voorbij) Tinie Hoek 1 Onderweg zijn is mooi Thuiskomen ook Appingedam 2015 Tinie Hoek www.tiniehoek.nl tiniehoek@gmail.com

Nadere informatie

Voelspriet. Maart Zutphense Kanovereniging ANAX

Voelspriet. Maart Zutphense Kanovereniging ANAX Voelspriet Maart 2014 Zutphense Kanovereniging ANAX Gespecialiseerd in TUIN en SNIJROZEN rote showtuin met 130 oorten rozen eskundig advies voor uw uinrozen nijrozen elke dag vers uit igen kwekerij ondags

Nadere informatie

Eigen oogst. Kwartaalblad van Volkstuindersvereniging De Kavel te Westervoort

Eigen oogst. Kwartaalblad van Volkstuindersvereniging De Kavel te Westervoort Eigen oogst Kwartaalblad van Volkstuindersvereniging De Kavel te Westervoort December 2016 1 Bestuur Voorzitter: W.L.Geul Vuurdoornpad 5 6921EJ Duiven tel: 0316-268060 kavel 73 Secretaris: T. Kortekaas

Nadere informatie

Winter editie W.C.D.67

Winter editie W.C.D.67 Winter editie W.C.D.67 De nieuwsbrief verschijnt 4 keer in het jaar: Begin maart juni eind september begin december Heb je informatie voor de nieuwsbrief? Deadline is 14 dagen voor de volgende nieuwsbrief

Nadere informatie

Juni Locatie clubgebouw :Gashavenstraat 9, Deventer

Juni Locatie clubgebouw :Gashavenstraat 9, Deventer Kajak 1 Juni 2016 Locatie clubgebouw :Gashavenstraat 9, Deventer Postadres: Postbus 6216 7401 JE Deventer Coordinaten: 52 14'36.67"N - 6 10'1.67"O Website: www.deventerkanovereniging.nl Opgericht: 1 januari

Nadere informatie

Regioteam Rivierengebied Watersportverbond. Nieuwsbrief 1. April 2016

Regioteam Rivierengebied Watersportverbond. Nieuwsbrief 1. April 2016 Nieuwsbrief 1 April 2016 ----------------------------------------------------------------------------------- In deze Nieuwsbrief: v Voorwoord van onze voorzitter. v Uitbreiding Beatrixsluis te Vreeswijk

Nadere informatie

Voelspriet. Maart Zutphense Kanovereniging ANAX

Voelspriet. Maart Zutphense Kanovereniging ANAX Voelspriet Maart 2019 Zutphense Kanovereniging ANAX 1 Beste anax-leden, Dit jaar is weer goed begonnen zoals te lezen is in deze Voelspriet. De winter klinkt saai om te varen voor buitenstaanders, maar

Nadere informatie

CLUBBLAD B.S.V. WEST. Opgericht Editie juni

CLUBBLAD B.S.V. WEST. Opgericht Editie juni CLUBBLAD B.S.V. WEST Opgericht 1934 Mail Jeugd: Mail: Website: opgevenbsvwestjeugd@hotmail.com bsvwestleden@hotmail.com www.bsv-west.nl 2018 Editie juni Dagelijks bestuur en bestuursleden: Voorzitter

Nadere informatie

Nieuwsbrief 4, april 2015, SFC Westerkwartier.

Nieuwsbrief 4, april 2015, SFC Westerkwartier. !! Nieuwsbrief 4, april 2015, SFC Westerkwartier. Beste fietsvrienden en vriendinnen, De openingstocht Volgens de jarenlange traditie is in maart de openingstocht weer gereden. Om negen uur die ochtend

Nadere informatie

Samenvatting ongeval Jason, 11 maart Ongeval Jason Looveer 11 Maart 2017 Samenvatting. Jason Arnhem, juni

Samenvatting ongeval Jason, 11 maart Ongeval Jason Looveer 11 Maart 2017 Samenvatting. Jason Arnhem, juni Ongeval Jason Looveer 11 Maart 2017 Samenvatting Jason Arnhem, juni 2017 1 Inleiding In de ochtend van 11 maart 2017 vond een ongeval plaats op de Rijn waarbij drie leden van roeivereniging Jason het leven

Nadere informatie

Augustus Juli Ma Di Wo Do Vr Za Zo. Ma Di Wo Do Vr Za Zo. 12 juli: Raad van Bestuur 22 juli: Frietjes met frikadellen

Augustus Juli Ma Di Wo Do Vr Za Zo. Ma Di Wo Do Vr Za Zo. 12 juli: Raad van Bestuur 22 juli: Frietjes met frikadellen Juli 2011 Ma Di Wo Do Vr Za Zo 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 12 juli: Raad van Bestuur 22 juli: Frietjes met frikadellen Augustus 2011 Ma Di Wo Do

Nadere informatie

Deventer Kano Vereniging -DKV- Welkom bij DKV INFORMATIEBOEKJE

Deventer Kano Vereniging -DKV- Welkom bij DKV INFORMATIEBOEKJE Deventer Kano Vereniging -DKV- Welkom bij DKV INFORMATIEBOEKJE Botenhuis: Gashavenstraat 9 7418AL Deventer 52 o 14 36.37 N - 6 o 10 1.67 O Postbus 6216 7401 JE Deventer www.deventerkanovereniging.nl l

Nadere informatie

Een varende stad. Celien maakt overal foto s van. Binnen en buiten. Ze is zo druk aan het fotograferen, dat ze haar verdriet vergeet.

Een varende stad. Celien maakt overal foto s van. Binnen en buiten. Ze is zo druk aan het fotograferen, dat ze haar verdriet vergeet. Naar Engeland Celien staart naar de horizon, die nauwelijks te zien is. De lucht en de zee hebben dezelfde grauwe kleur. Ze trekt haar jas dichter om zich heen. De boot is net vertrokken en vaart nog niet

Nadere informatie

Nieuwsbrief /2019

Nieuwsbrief /2019 Nieuwsbrief 6 2018/2019 Voorwoord Beste jongens en meisjes, beste ouders, In deze nieuwsbrief belangrijk nieuws over ontwikkelingen binnen onze school op het gebied van de personeelsbezetting. Deze hebben

Nadere informatie

No Distance. We make the difference. Hallo allemaal, Hartelijke groet, Team No Distance. Nieuwsbrief januari Uitje van de maand januari

No Distance. We make the difference. Hallo allemaal, Hartelijke groet, Team No Distance. Nieuwsbrief januari Uitje van de maand januari Nieuwsbrief januari 2017 Hallo allemaal, In deze nieuwsbrief een terugblik op het uitje van december, maar ook informatie over het uitje van de maand januari. Marianne zal zich voorstellen in deze nieuwsbrief.

Nadere informatie

Met in dit nummer. Klubkampioenschappen. Voorbereidingen overvliegkamp

Met in dit nummer. Klubkampioenschappen. Voorbereidingen overvliegkamp Groep Nieuwsbrief augustus 2014 Nieuwsbrief Heb je iets meegemaakt met de scoutinggroep wat je graag wilt delen of heb je iets leuks voor de nieuwsbrief stuur het ons. Het adres is: nieuwsbrief@de-ruyter.nl.

Nadere informatie

MAANDBLAD VAN BUURTVERENIGING DE GAGEL MEI 2012 NR. 359

MAANDBLAD VAN BUURTVERENIGING DE GAGEL MEI 2012 NR. 359 MAANDBLAD VAN BUURTVERENIGING DE GAGEL MEI 2012 NR. 359 IN DIT NUMMER: 2 INHOUD 3 GAGELLOOP 2012 4 MEDEDELINGEN UITNODIGING 5 VERJAARDAGEN 6 PAASMIDDAG 7 SPEELTUIN 8 ADRESSEN AGENDA MEI 2012 nr. 359 COLOFON

Nadere informatie

Inhoud 2. Commissie 3. Voorzitter 4. Bardienst 5. Doublettencompetitie Klaverjascommissie 7. DE Punten 8. Snert toernooi 9.

Inhoud 2. Commissie 3. Voorzitter 4. Bardienst 5. Doublettencompetitie Klaverjascommissie 7. DE Punten 8. Snert toernooi 9. Inhoud 2 Commissie 3 Voorzitter 4 Bardienst 5 Doublettencompetitie 2019 6 Klaverjascommissie 7 DE Punten 8 Snert toernooi 9 Verjaardagen 10 Verantwoordelijken 11 Sponsoren 12 2 Jeu de boules/koersbal vereniging

Nadere informatie

Ook gaan we op deze dag afscheid nemen van de juffen, de meesters en de oude klas: we maken er een fijne, gezellige dag van.

Ook gaan we op deze dag afscheid nemen van de juffen, de meesters en de oude klas: we maken er een fijne, gezellige dag van. Nr. 12 27 juni 19 Sprokkelblad digitaal Het Sprokkelblad wordt gepubliceerd op onze website. Ook kunt u zich via de site aanmelden voor ontvangst per email. Op deze wijze is het mogelijk dat beide ouders/verzorgers,

Nadere informatie

Startpunt Steenbergse vliet naar Oude Tonge - Volkerak. In het geheel een 20 km.

Startpunt Steenbergse vliet naar Oude Tonge - Volkerak. In het geheel een 20 km. Dinsdag 29 juli leek de weersvoorspelling prima voor een al lang gepland tochtje op het Volkerak http://www.deltagids.nl/nl/krammer-volkerak. Bewolkt, weinig zon en een max 23 C luchttemperatuur met 4

Nadere informatie

Take a look at my life 42

Take a look at my life 42 Take a look at my life 42 Verslaafd aan foto,s maken. Elke dag weer mijn mobiel uit me zak halen en foto,s maken van de dingen die ik mee maak of tegenkom. Er zijn al zoveel mensen die gebruik maken van

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Oktober 2010

NIEUWSBRIEF Oktober 2010 NIEUWSBRIEF Oktober 2010 Beste Albin Motorboot Vaarders, Hierbij ontvangt u de nieuwe nieuwsbrief, editie najaar 2010. Veel leesplezier, en u weet het: elke reactie van u is welkom op ons e-mail adres

Nadere informatie

S(~DI~PI~N. NIEUWSIJlUEf NUMMElt 11,.JULI 2015

S(~DI~PI~N. NIEUWSIJlUEf NUMMElt 11,.JULI 2015 S(~DI~PI~N IN}IOUD Het roer gaat om Oproep De Droom van de schepencarrousel Doelstellingen Markante schepen in beweging Professionaliseren Nieuwe schepen Schepen carrousel en social media Donateur worden

Nadere informatie

Nieuwsbrief nummer 11, juli 2015

Nieuwsbrief nummer 11, juli 2015 Inhoud Het roer gaat om Oproep De Droom van de schepencarrousel Doelstellingen Markante schepen in beweging Professionaliseren Nieuwe schepen Schepen carrousel en social media Donateur worden Nieuwsbrief

Nadere informatie

En KarMaatje wil niets liever dan velen mee laten genieten van lekkere gerechten uit eigen keuken.

En KarMaatje wil niets liever dan velen mee laten genieten van lekkere gerechten uit eigen keuken. December 2014. Lieve Allemaal, Het is alweer eventjes geleden dat wij contact met u hebben gehad middels de nieuwsbrief van KarMaatje. De laatste maand van het jaar 2014 willen wij deze lanceren onder

Nadere informatie

Hier zijn ze op weg naar het terras om als het kan ook nog even in de keuken te kijken!

Hier zijn ze op weg naar het terras om als het kan ook nog even in de keuken te kijken! Remember November 2016 is alweer bijna voorbij gevlogen. Er is weer genoeg gebeurd in de wereld. Na 9/11 hebben we nu 11/9 de verkiezing van Trump en verder de aardbevingen in Italië en Nieuw Zeeland etc

Nadere informatie

Rendierjager Kerstmarathon: laatste poging in 2013 om alle doelen te halen

Rendierjager Kerstmarathon: laatste poging in 2013 om alle doelen te halen Rendierjager Kerstmarathon: laatste poging in 2013 om alle doelen te halen Na mijn halve marathon van 2 weken geleden die zo goed verliep, besloot ik toch nog een marathonpoging te wagen dit jaar. Op basis

Nadere informatie

ISU 2018 (102KM ultratrail)

ISU 2018 (102KM ultratrail) ISU 2018 (102KM ultratrail) De ISU zit er weer op. Eigenlijk verliep alles in de voorbereidingen perfect. Vrijdag na een beetje file hier en daar waren we aangekomen bij 'De Pompstee', het B&B waar we

Nadere informatie

CZT Najaarstocht 2017 met de Mistral naar Oudeschild oktober Met Mirjam, Henk, Greetje, Alna en JanWillem

CZT Najaarstocht 2017 met de Mistral naar Oudeschild oktober Met Mirjam, Henk, Greetje, Alna en JanWillem CZT Najaarstocht 2017 met de Mistral naar Oudeschild 13-15 oktober Met Mirjam, Henk, Greetje, Alna en JanWillem Op een mooie dag in juli van dit jaar, zeilde ik met een vriend een rondje op de Westeinderplassen.

Nadere informatie

Haven van Amsterdam. Open zee. Sluis Ijmuiden

Haven van Amsterdam. Open zee. Sluis Ijmuiden Opis 2012. Haven van Amsterdam Open zee Sluis Ijmuiden 3 oktober 2012 De start van vandaag was er een met veel strubbelingen maar met een geweldig eind. Gisterenavond mochten de jongens even van hun privileges

Nadere informatie

Training sessie Northseakayak companions 15 aug 2015 in de haven van Nieuwpoort

Training sessie Northseakayak companions 15 aug 2015 in de haven van Nieuwpoort Training sessie Northseakayak companions 15 aug 2015 in de haven van Nieuwpoort Zaterdag 15 augustus was een trainingssessie aangekondigd van de Northseakayak Companions. Daarenboven was er voor de kust

Nadere informatie

Waterlandjournaal. Nieuws van de directie. Nieuws van de directie oproep. Vakantieregeling. Kinderstralen LOS. Sportochtenden JVA.

Waterlandjournaal. Nieuws van de directie. Nieuws van de directie oproep. Vakantieregeling. Kinderstralen LOS. Sportochtenden JVA. Waterlandjournaal Jaargang 3 nr. 8 29 april 2016 Nieuws van de directie I N D I T N U M M E R : Nieuws van de directie oproep Vakantieregeling 2016-2017 Kinderstralen LOS MR Sportochtenden JVA Bibliotheek

Nadere informatie

De negende editie van de nieuwsbrief

De negende editie van de nieuwsbrief Nieuwsbrief 10 Jaargang 8 16-03-2018 www.olivijn.almere-speciaal.nl De negende editie van de nieuwsbrief Belangrijke data voor de komende periode: 26 tm 28 maart kamp 28 maart schoolreis 29 maart roostervrij

Nadere informatie

Nieuwsbrief Jeugd November 2016

Nieuwsbrief Jeugd November 2016 Nieuwsbrief Jeugd November 2016 Hallo Allemaal, Inmiddels begint het buiten weer steeds vroeger donker te worden en dat betekent dus dat we ook weer een aantal feestdagen gaan krijgen de komende tijd.

Nadere informatie

Nieuwsbrief juli 2017

Nieuwsbrief juli 2017 1947 2017 Nieuwsbrief juli 2017 Feest Heikant 70 jarig bestaan 1947-2017 Datum 8 juli 2017 UITSTAPJE. Het belooft een avontuurlijke dag en avond te worden vol verrassingen en veel gezelligheid! We hopen

Nadere informatie

Herderscheenieuwsbrief

Herderscheenieuwsbrief Herderscheenieuwsbrief Woordje van de directeur. Geachte ouders/verzorgers, Jaargang 15 De laatste, en zeker ook wel leuke, loodjes zijn aangebroken.! Intussen is bekend naar welke groepen of scholen onze

Nadere informatie

28 november Naar Andance, Andancette. We vertrekken in de mist. Daarna wordt het helder.

28 november Naar Andance, Andancette. We vertrekken in de mist. Daarna wordt het helder. 28 november 2011. Naar Andance, Andancette. We vertrekken in de mist. Daarna wordt het helder. Het tweelingdorp is gescheiden door de Rôhne. Met een oude brug die bloedgevaarlijk is want er racen auto

Nadere informatie

MIJN BEZOEK AAN SUNPARKS OOSTDUINKERKE

MIJN BEZOEK AAN SUNPARKS OOSTDUINKERKE MIJN BEZOEK AAN SUNPARKS OOSTDUINKERKE WAT GA IK DOEN EN WANNEER? Binnenkort ga ik naar Sunparks Oostduinkerke. Dit is een groot, tropisch zwembad in Oostduinkerke. Veel kinderen vinden een bezoek aan

Nadere informatie

Billie de Beer en de Tuinstedebrigade (3): Ontmoeten de vogels Juni 2014

Billie de Beer en de Tuinstedebrigade (3): Ontmoeten de vogels Juni 2014 Billie de Beer en de Tuinstedebrigade (3): Ontmoeten de vogels Juni 2014 Janneke Blaauwbroek & Michael Janse, juni 2014 Pagina 1 Billie de Beer woont nu al een paar dagen bij de hamsters in Tuinstede.

Nadere informatie

September - Oktober 2015

September - Oktober 2015 September - Oktober 2015 Beste Welpen en ouders/verzorgers, Jaja, het is bijna weer zover: een nieuw Scoutingseizoen. Dit nieuwe seizoen zal veel nieuws gaan brengen, met als grootste verandering een aantal

Nadere informatie

Take a look at my life 48

Take a look at my life 48 Take a look at my life 48 Verslaafd aan foto,s maken. Elke dag weer mijn mobiel uit me zak halen en foto,s maken van de dingen die ik mee maak of tegenkom. Er zijn al zoveel mensen die gebruik maken van

Nadere informatie

DtD deel twee. Mijn tweede trail van 2019 zit er op, en wat voor een. Deze keer dus een nacht trail in Durbuy.

DtD deel twee. Mijn tweede trail van 2019 zit er op, en wat voor een. Deze keer dus een nacht trail in Durbuy. DtD deel twee Mijn tweede trail van 2019 zit er op, en wat voor een. Deze keer dus een nacht trail in Durbuy. Zaterdag vertrek ik om kwart voor twee in de middag samen met Jan naar Durbuy in de Ardennen.

Nadere informatie

Maatschappelijk werk (alweer)

Maatschappelijk werk (alweer) Maatschappelijk werk (alweer) Na mijn tweede miskraam heb ik toch weer besloten om het er op te wagen naar maatschappelijk werk te gaan. Ik vond de stap echt wel heel zwaar, want ik hou er niet zo van.

Nadere informatie

Nieuwsbrief Top In deze nieuwsbrief. -Agenda Top Even voorstellen Karel en Margreet -Snertloop 25 November -Wijnproeverij 8 December

Nieuwsbrief Top In deze nieuwsbrief. -Agenda Top Even voorstellen Karel en Margreet -Snertloop 25 November -Wijnproeverij 8 December Nieuwsbrief Top-2000 November 2017 In deze nieuwsbrief -Agenda Top-2000. -Even voorstellen Karel en Margreet -Snertloop 25 November -Wijnproeverij 8 December Agenda Top-2000 Seizoen 2017-2018 12 November

Nadere informatie

SPONSOR HEREN 1 Pagina 2 Flits nummer 4 mei 2011

SPONSOR HEREN 1 Pagina 2 Flits nummer 4 mei 2011 SPONSOR HEREN 1 Pagina 2 Flits nummer 4 mei 2011 FLITS OFFICIEEL ORGAAN VAN T.C.EENDRAGT JAARGANG: Vijf en twintig NUMMER: 4 Flits Officieel orgaan Van T.C. Eendragt www.tceendragt.nl Voorzitter Ron Joosten

Nadere informatie

Mooie route door Friesland en veel gezien, maar weinig andere A112 onderweg

Mooie route door Friesland en veel gezien, maar weinig andere A112 onderweg De Elfstedentocht Nou daar gaan we dan, onze eerste automeeting met de A112. We hadden er veel zin in en natuurlijk veel te vroeg wakker. Dus door de polder scheuren in de vroegte met de net gepoetste

Nadere informatie

info Kalender: Agenda Woordje vooraf februari 2018 Schoolkrant OBS DeSpringplank Jaargang 4 Editie 4 Donderdagmiddag 8 februari Carnaval op school!

info Kalender: Agenda Woordje vooraf februari 2018 Schoolkrant OBS DeSpringplank Jaargang 4 Editie 4 Donderdagmiddag 8 februari Carnaval op school! Schoolkrant OBS DeSpringplank Jaargang 4 Editie 4 februari 2018 info Kalender: Agenda Donderdagmiddag 8 februari Carnaval op school! Vrijdag 9 februari Studiedag, alle kinderen zijn vrij 12 februari t/m

Nadere informatie

Leonardo nieuwsbrief april 2016

Leonardo nieuwsbrief april 2016 Leonardo nieuwsbrief april 2016 Voorwoord Beste ouders/verzorgers, Vanaf begin maart ben ik gestart op de Leonardo/Achtbaan. Eerder heb ik mezelf al aan U voorgesteld via een brief. Het was een warm welkom

Nadere informatie

KC DORDRECHT BULLETIN

KC DORDRECHT BULLETIN KC DORDRECHT BULLETIN Tweewekelijks Clubblad van Clubadres Sportpark Amstelwijck Laan van Londen 1340 3317 DA Dordrecht Tel. (078) 618 5627 www.kc-dordrecht.com Correspondentie adres Visserstuin 15 3319

Nadere informatie

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters.

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Over dit boek De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Dit boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat over een man die vlucht naar Europa.

Nadere informatie

~~Weekly Diary 35~~ [social_share]

~~Weekly Diary 35~~ [social_share] ~~Weekly Diary 35~~ [social_share] De maand augustus is alweer voorbij, en voor iedereen zit de vakantie er geloof nu wel weer op. Iedereen weer aan het werk of school, en nog even en de zomer is ook echt

Nadere informatie

De gestolen Juwelen. maarten stevens

De gestolen Juwelen.  maarten stevens De gestolen Juwelen www.uwmoordspel.nl maarten stevens Rollen: is al jaren in dienst bij van Brettelsgaan tot Bovensbergen. Ze doet de huishouding en haalt de boodschappen voor mevrouw. Niemand kan voorstellen

Nadere informatie