Preventiefactoren wiegendood. G. Naulaers Centrum ter preventie en diagnose van wiegendood UZ Gasthuisberg Leuven

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Preventiefactoren wiegendood. G. Naulaers Centrum ter preventie en diagnose van wiegendood UZ Gasthuisberg Leuven"

Transcriptie

1 Preventiefactoren wiegendood G. Naulaers Centrum ter preventie en diagnose van wiegendood UZ Gasthuisberg Leuven

2 DEFINITIE WIEGENDOOD De plotse en onverwachte dood van een zuigeling jonger dan één jaar en meestal voorbij de onmiddellijke perinatale periode en die onverklaard blijft na een volledig onderzoek, waarbij een volledige autopsie en een review van de omstandigheden van het overlijden en de klinische anamnese. Het begin van de lethale periode was meest waarschijnlijk tijdens de slaap (m.a.w. de zuigeling was niet wakker op dat moment). Minimale inflammatoire infiltraten of andere abnormaliteiten die het overlijden niet kunnen verklaren zijn aanvaardbaar. Beckwith et al

3 The Old Testament : Oppressio infantium (infant suffocation). 9th century : infant suffocation is closely related to infanticide and a crime against the Fifth Commandment. Paus Stefan V (891) : baby s s mogen niet in bed bij de moeders blijven gedurende de nacht. The Code of Guta (medieval)) : De moeder moet voor het kind zorgen bij elke voeding, het terugplaatsen in de wieg naast haar of het op haar schoot houden of het in bed leggen en ernaast gaan liggen.

4 Kwetsbare baby Exogene stressoren Buiklig Temperatuur Roken Infectie Slaapomgeving Kritische periode in de ontwikkeling in het eerste levensjaar

5 KWETSBARE BABY GEKENDE AFWIJKINGEN TER HOOGTE VAN DE HERSENSTAM. AFWIJKINGEN TER HOOGTE VAN DE AROUSAL MULTIGENISCHE THEORIE Cardiale oorzaken (Long QT) ) en metabole stoornissen (MCAD( MCAD). Infecties (RSV( RSV) OP DIT MOMENT KUNNEN WE DEZE KWETSBARE BABY S NIET DEDECTEREN.

6 HET TOEPASSEN VAN DE PREVENTIE-MAATREGELEN IS TOT NU TOE HET ENIGE DAT DE INCIDENTIE VAN WIEGENDOOD ECHT HEEFT KUNNEN VERMINDEREN

7 WELKE PREVENTIEFACTOREN?

8 RUGLIG, ZIJLIG OF BUIKLIG? RUGLIG IS DE ENIGE VEILIGE LIGGING VOOR DE BABY. LEG EEN BABY NOOIT OP DE BUIK TE SLAPEN. OOK NIET ALS HIJ VEEL HUILT! LEG HEM ZELFS NIET 1 ENKELE KEER OP DE BUIK TE SLAPEN. ALS EEN BABY WAKKER IS EN ONDER TOEZICHT VAN EEN VOLWASSENE MAG HIJ OP DE BUIK GELEGD WORDEN HOU EEN ZUIGELING IN DE BOX OOK IN HET OOG ALS HIJ OP ZIJN RUG LIGT. HIJ DRAAIT GEMAKKELIJKER OP DE BUIK IN DE BOX DAN IN BED.

9 RUGLIG, ZIJLIG OF BUIKLIG? OPGEPAST VOOR BABY S S DIE GEWOON ZIJN OP DE RUG TE SLAPEN EN DAN OP BUIKLIG KOMEN. ZIJLIGGING IS AF TE RADEN GEZIEN HET HOGERE RISICO OP SECUNDAIRE BUIKLIG.

10 PREVENTIE VAN SIDS RUGLIG EN PLAGIOCEPHALIE

11 PREVENTIE VAN SIDS RUGLIG EN PLAGIOCEPHALIE RAADGEVINGEN : Eerst laten wennen op de buik door dragen op de buik en buiklig tijdens aankleding en verzorging. Bewegingsspelletjes op het eigen lichaam Nadien geregelde periodes van gesuperviseerd spelen op de buik. Baby rechthouden voor knuffels. Verschillende houdingen aanbieden op verschillende momenten (niet steeds in Maxi-Cosi of relax of autostoel) Regelmatig hoofdje draaien.

12 PREVENTIE VAN SIDS RUGLIG EN PLAGIOCEPHALIE BELANGRIJKE ALARMTEKENS : Een vlakke plaats achteraan het hoofd met weinig haar. Een voorkeurshouding. Weinig of overdreven oprichting in buiklig (in kader van hypo- of hypertonie). Ouderinstructie zal vaak voldoende zijn, indien tijdig gestart. Indien nodig, dient kinesitherapie gestart te worden Zeldzaam is helmtherapie nodig

13 NICOTINE

14 NICOTINE

15 NICOTINE ROKEN IS MOMENTEEL DE BELANGRIJKSTE RISICOFACTOR VOOR WIEGENDOOD. ROKEN TIJDENS DE ZWANGERSCHAP IS DE MEEST SCHADELIJKE OORZAAK. ROKEN NA DE ZWANGERSCHAP GEEFT OOK EEN VERHOOGD RISICO. PATERNEEL ROKEN IS OOK EEN RISICO. HET IS EEN DOSISAFHANKELIJK EFFECT. HOE MEER MENSEN IN HET HUISGEZIN ROKEN, HOE HOGER HET RISICO.

16 TEMPERATUUR Pas de kamertemperatuur aan. De eerste 8 weken tussen 18 en 20 C, daarna 18 C. Kleed je kindje niet te warm aan. Leg nooit een elektrisch deken of kersenpitkussen bij je baby. Die D geven te veel warmte af. Gebruik geen dekbedden en bedrandbeschermers tot 1 jaar, geen kussens tot 2 jaar. Laat je baby gewoon slapen met een deken en lakentje of in een slaapzak met armsgaten en op zijn maat. Let op dat het gezichtje van je kind niet bedekt is. Een zuigeling in een groot kinderbed kan de eerste maanden te slapen gelegd worden in de onderste helft van het bed, dus meer naar het voeteinde toe. Verwijder kettingen, fopspeentouwtjes, plastic zakken, pluchen dieren d en kussens uit het bedje of de wieg. Ook de hemel van de wieg mag de lucht niet afsluiten. Oriet et al : Acta Paediatr 87 : Sawczenko et al : Sleep 19 : S267-S270, 1996.

17 BEDSHARING versus COSLEEPING We moeten een onderscheid maken tussen bedsharing (slapen in bed van ouders) en cosleeping (slapen in dezelfde kamer als ouders) Voordelen bedsharing en cosleeping : Meest voorkomende manier van slapen sedert de oudheid Minder huilbuien Meer slaap bij moeder en baby Toename in hoeveelheid moedermelk door meer frequente nachtvoedingen. Meer arousals bij de moeder gedurende de nacht. Cosleeping is een belangrijke preventieve maatregel bij wiegendood McKenna et al, Ped Resp Rev 6: , 2005

18 BEDSHARING versus COSLEEPING Biologisch duidelijk dat moeder en kind samen moeten zijn (in dierenwereld blijft jong juist stil als moeder weg is) Belangrijkste reden van ruglig is juist de voedingsrelatie moeder-kind kind.. Kind kan niet borstvoeden op de buik. Pas na invoeren flesvoeding is de buiklig en het alleen slapen ingevoerd. Infrarood videostudies tonen aan dat interactie moeder-kind veel groter is dan voorheen beschreven. Voordelen op lange termijn : Meer sociale activiteiten Beter self-esteem Betere levensvreugde Minder slaapstoornissen Minder separatie-angst angst Minder nachtmerries en fobieën McKenna et al, Ped Resp Rev 6: , 2005

19 Tappin et al. J Pediatr 2005; 147: 32-7 BEDSHARING versus COSLEEPING COSLEEPING MOET AANGERADEN WORDEN ALS PREVENTIEVE MAATREGEL VOOR DE ONTWIKKELING VAN DE BABY BEDSHARING KAN NIET AANGERADEN WORDEN, ONDANKS HET FEIT DAT HET BIOLOGISCH DE VOORKEUR IS.

20 BEDMATERIAAL DONSDEKENS, KUSSENS, HOOFDBESCHERMERS, SCHAAPSVACHT EN PLASTIC ZIJN ABSOLUUT TEGENAANGEWEZEN. GEBRUIK EEN STEVIG MATRAS. Verwijder kettingen, fopspeentouwtjes, plastic zakken, pluchen dieren en kussens uit het bedje of de wieg. Ook de hemel van de wieg mag de lucht niet afsluiten

21 SPEENTJES Er is een licht voordeel bij het gebruik van speentjes Anderzijds worden speentjes afgeraden bij het opstarten van borstvoeding. De belangrijke effecten van het vermijden van de andere risicofactoren maken de discussie betreffende speentjes irrelevant.

22 MEDICATIE HET GEBRUIK VAN HOESTSIROPEN MET PHENOTHIAZINES, CODEINE, DEPTROPINE EN KETOTIFEN (ZADITEN) ZIJN ABSOLUUT TEGENAANGEWEZEN BIJ ZUIGELINGEN.

23 COMMERCIELE HULPMIDDELEN. ER BESTAAT GEEN ENKEL HULPMIDDEL WAARVAN WERKELIJK BEWEZEN IS DAT HET HELPT WIEGENDOOD TE VOORKOMEN.

24 ROL VAN DE HUISARTS Huisarts kan belangrijke rol spelen bij voorkomen van roken tijdens en na de zwangerschap. Huisarts kan een belangrijke rol spelen door de preventiemaatregelen steeds na te vragen bij jonge ouders en grootouders Huisarts heeft ook de mogelijkheid om risicofactoren bij de patiënten thuis na te kijken.

25 ZIN EN ONZIN VAN POLYSOMNOGRAFIE POLYSOMNOGRAFIE ALS POPULATIE SCREENING HEEFT GEEN ZIN : Er zijn verschillende casussen van zuigelingen met een normale polysomnografie die nadien overleden aan wiegendood. Er is geen bewijs dat zuigelingen met een verhoogd risico op SIDS kunnen geïdentificeerd worden door polysomnografie. American Academy of Pediatrics. Task Force on Infant Sleep Position and Sudden Infant Death Syndrome. Pediatrics 105 : 650-6, 2000.

26 INDICATIES POLYSOMNOGRAFIE

27 INDICATIES POLYSOMNOGRAFIE ZUIGELINGEN MET ALTE (ACUTE LIFE THREATENING EVENTS). 12% van de baby s s overleden aan wiegendood vertoonden minstens één n ALTE in de periode voor het overlijden (vs( 3 % in controlegroep en dit na de preventiecampagnes)*. In casu van ALTE dient polysomnografie ook en vooral als een diagnostische test, die de oorzaak van ALTE kan weergeven (bv( bv. RSV-infectie infectie,, epilepsie, reflux, )

28 INDICATIES POLYSOMNOGRAFIE SIBLINGS VAN EEN OVERLEDEN BABY : geen verhoogd risico aangetoond, maar medisch, wetenschappelijk en emotioneel belangrijk en het betreft een klein aantal patienten. ONGERUSTE OUDERS : indien het een ALTE betreft. Soms nodig wanneer de relatie tussen ouders en baby hierdoor verstoord wordt. Echter pas na een goede uitleg dat we geen 100% zekerheid hebben

29 Polysomnography was performed in 1511 preterm patients. Abnormal polysomnography 105 patients Normal polysomnography 1406 patients 66 patients had a bradycardia of less than 50 beats per minute for longer than 3 seconds on cardiorespiratory home monitoring. 39 patients had no serious alarms at home on cardiorespiratory home monitoring. No monitors were given. No SIDS cases were reported in this patient group. Accepted for Acta Paediatrica 2006

30 ALTE mature Serious events ALTE immature Normal 0

31 BESLUIT. De enige manier om wiegendood te beperken is de preventiefactoren adequaat toe te passen. De huisarts speelt hierbij een belangrijke rol. Cardiorespiratoire thuismonitoring kan nuttig zijn in een goed gedefinieerde groep van patienten. Dit dedecteert acute ernstige gebeurtenissen thuis, doch het kan niet bewezen worden dat dit de incidentie van wiegendood vermindert.

slaap veilig slaap lekker

slaap veilig slaap lekker slaap veilig slaap lekker waarom deze folder? Soms overlijden kinderen tussen de 0 en 2 jaar onverwacht in hun slaap. Die kinderen leken gezond. Dat heet wiegendood. Er is veel onderzoek gedaan naar de

Nadere informatie

Centrum voor diagnose van het risico op wiegendood & Centrum voor Preventieve cardiorespiratoire monitoring tegen plotse dood.

Centrum voor diagnose van het risico op wiegendood & Centrum voor Preventieve cardiorespiratoire monitoring tegen plotse dood. U.Z. K.U.Leuven Centrum voor diagnose van het risico op wiegendood & Centrum voor Preventieve cardiorespiratoire monitoring tegen plotse dood. 7.83.504.62 Herestraat 49 3000 Leuven Nr. Van directe telefoonlijn:

Nadere informatie

JGZ-richtlijn Preventie Wiegendood Samenvatting

JGZ-richtlijn Preventie Wiegendood Samenvatting H.W.M. van Velzen-Mol RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu Centrum Jeugdgezondheid Postbus 1 3720 BA Bilthoven www.rivm.nl JGZ-richtlijn Preventie Wiegendood Samenvatting JGZ-richtlijn Preventie

Nadere informatie

Safe Sleep: onderzoek naar de kennis en attitude betreffende wiegendood bij ouders met een kind < 1 jaar. Leen Van den Eeden

Safe Sleep: onderzoek naar de kennis en attitude betreffende wiegendood bij ouders met een kind < 1 jaar. Leen Van den Eeden Safe Sleep: onderzoek naar de kennis en attitude betreffende wiegendood bij ouders met een kind < 1 jaar Leen Van den Eeden Katholieke Hogeschool Kempen Departement Gezondheidszorg Lier 1 Doel Kennis over

Nadere informatie

Wat u moet weten. over wiegendoodscreening/ polysomnografie

Wat u moet weten. over wiegendoodscreening/ polysomnografie Wat u moet weten over wiegendoodscreening/ polysomnografie Beste ouders In samenspraak met uw behandelend kinderarts, werd er besloten om bij uw baby een slaaponderzoek uit te voeren. Voor dit onderzoek

Nadere informatie

Preventie van wiegendood. Informatie en aanbevelingen

Preventie van wiegendood. Informatie en aanbevelingen Preventie van wiegendood Informatie en aanbevelingen Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 2 1 INLEIDING... 3 2 EEN VEILIGE SLAAPOMGEVING... 3 3 EEN VEILIGE SLAAPHOUDING... 4 4 VEILIG TOEDEKKEN, BIJ EEN VEILIGE

Nadere informatie

Veilig slapen. Verloskunde. alle aandacht

Veilig slapen. Verloskunde. alle aandacht Veilig slapen Verloskunde alle aandacht Veilig slapen Een baby slaapt veel. s Nachts, maar ook overdag. Thuis, maar ook als hij ergens anders is. Of onderweg. Uw baby kan veilig slapen. Als u maar weet

Nadere informatie

Slaaponderzoek bij kinderen

Slaaponderzoek bij kinderen Slaaponderzoek bij kinderen Beste ouder Uw kind komt voor een slaaponderzoek (polysomnografie) waarbij uw kind gedurende één nacht in het ziekenhuis blijft. Het onderzoek gebeurt rond de leeftijd van 6

Nadere informatie

Protocol wiegendood 1

Protocol wiegendood 1 PROTOCOL WIEGENDOOD Naam Trefwoorden Gastouderbureau Identificatie protocol Revisienummer Ingangsdatum Revisiedatum Einddatum geldigheid van deze revisie Protocol wiegendood Warmteprotocol, Formulier medicijnregistratie,

Nadere informatie

kindergeneeskunde informatiebrochure Preventie voor afvlakking van het achterhoofd

kindergeneeskunde informatiebrochure Preventie voor afvlakking van het achterhoofd kindergeneeskunde informatiebrochure Preventie voor afvlakking van het achterhoofd Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Preventieve adviezen ter voorkoming van de afvlakking van het hoofd 4 3. Contactgegevens

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Met uw baby naar huis

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Met uw baby naar huis Met uw baby naar huis MET UW BABY NAAR HUIS INLEIDING Deze informatiefolder is bedoeld als steuntje in de rug wanneer uw baby na een opnameperiode in het ziekenhuis thuis komt. Verschillende onderwerpen

Nadere informatie

Protocol veilig slapen

Protocol veilig slapen Protocol veilig slapen They Care - Nanny Solutions They Care - Nanny Solutions Herengracht 252 1016 BV Amsterdam Tel 020 77 07 247 Fax 020 20 10 127 Mail: info@nannysolutions.nl Website: www.nannysolutions.nl

Nadere informatie

Richtlijn Preventie wiegendood (2009, Landelijke Samenwerkingsafspraken 2017)

Richtlijn Preventie wiegendood (2009, Landelijke Samenwerkingsafspraken 2017) Richtlijn Preventie wiegendood (2009, Landelijke Samenwerkingsafspraken 2017) Inleiding Sinds 1984 is de incidentie van wiegendood in Nederland gedaald van 120 per 100.000 levend geborenen naar 9 / 100.000

Nadere informatie

Preventie van wiegendood bij zuigelingen

Preventie van wiegendood bij zuigelingen Preventie van wiegendood bij zuigelingen Edith Hesse Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid Operationele Directie Volksgezondheid en surveillance J. Wytsmanstraat, 14 B - 1050 Brussel 02 / 642 57 71

Nadere informatie

Handleiding VEILIG SLAPEN

Handleiding VEILIG SLAPEN Handleiding VEILIG SLAPEN Ouders van een pasgeboren baby willen weten hoe hun kindje veilig kan slapen. Zij horen veel verschillende meningen van allerlei mensen om zich heen. Dit kan verwarring veroorzaken.

Nadere informatie

Vo o r k e u r s h o u d i n g b i j b a b y ' s

Vo o r k e u r s h o u d i n g b i j b a b y ' s Vo o r k e u r s h o u d i n g b i j b a b y ' s Wat kunt u doen om een voorkeurshouding bij uw baby te voorkomen of te verminderen? Onderdeel van Vo o r k e u r s h o u d i n g b i j b a b y ' s Wat is

Nadere informatie

1 Wat is wiegendood? 3

1 Wat is wiegendood? 3 1 Inhoudsopgave 1 Wat is wiegendood? 3 2 Wat kunnen wij doen om de veiligheid te bevorderen? 3 2.1 Leg een baby nooit op de buik te slapen 3 2.2 Voorkom dat een baby te warm ligt 4 2.3 Zorg voor veiligheid

Nadere informatie

Protocol veilig slapen en wiegendood preventie in de sector Kinderopvang

Protocol veilig slapen en wiegendood preventie in de sector Kinderopvang Protocol Veilig slapen Protocol veilig slapen en wiegendood preventie in de sector Kinderopvang Helaas komt het in Nederland voor dat een baby tijdens kinderopvang overlijdt onder het beeld van wiegendood.

Nadere informatie

G e b r u i k s a a n w i j z i n g i n b a k e r s l a a p z a k j e

G e b r u i k s a a n w i j z i n g i n b a k e r s l a a p z a k j e G e b r u i k s a a n w i j z i n g i n b a k e r s l a a p z a k j e Belangrijk! Lees deze gebruiksaanwijzing in zijn geheel door voordat je je baby in de TinyNanny inbakerslaapzak legt. De TinyNanny

Nadere informatie

PROTOCOL VEILIG SLAPEN. Versie november 2015, versie 07 Verantwoordelijke Beleidsmedewerker Kwaliteit

PROTOCOL VEILIG SLAPEN. Versie november 2015, versie 07 Verantwoordelijke Beleidsmedewerker Kwaliteit PROTOCOL VEILIG SLAPEN Versie november 2015, versie 07 Verantwoordelijke Beleidsmedewerker Kwaliteit Aantal pagina s 5 pagina s incl. voorpagina Geldig tot 31 december 2017 Voorwoord/inhoud Het doel van

Nadere informatie

Ontslagbrochure baby. Imeldaziekenhuis

Ontslagbrochure baby. Imeldaziekenhuis Ontslagbrochure baby Imeldaziekenhuis et ingt u m imelda omr zorg Beste ouders, U hebt enkele dagen geleden de geboorte van een (of zelfs meerdere) kindje(s) mogen vieren. De kinderartsen van het Imeldaziekenhuis

Nadere informatie

Voorkeurshouding bij baby s

Voorkeurshouding bij baby s Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor ouders Voorkeurshouding bij baby s z 1 Als een baby ongeveer drie kwart van de tijd met het hoofdje naar één kant kijkt of naar één kant

Nadere informatie

Kinderfysiotherapie. tips en adviezen. Paramedische afdeling

Kinderfysiotherapie. tips en adviezen. Paramedische afdeling Paramedische afdeling Kinderfysiotherapie tips en adviezen Inleiding In deze folder geven wij u verschillende tips en adviezen. Deze gaan vooral over het goed neerleggen (bijvoorbeeld houdingen bed of

Nadere informatie

Voorkomen van een voorkeurshouding In deze folder worden adviezen bij de dagelijkse verzorging gegeven

Voorkomen van een voorkeurshouding In deze folder worden adviezen bij de dagelijkse verzorging gegeven Voorkomen van een voorkeurshouding In deze folder worden adviezen bij de dagelijkse verzorging gegeven In deze folder worden adviezen gegeven bij de dagelijkse verzorging om een voorkeurshouding en afplatting

Nadere informatie

PROTOCOL VEILIG SLAPEN. Versie November 2014, versie 06 Verantwoordelijke Beleidsmedewerker Kwaliteit

PROTOCOL VEILIG SLAPEN. Versie November 2014, versie 06 Verantwoordelijke Beleidsmedewerker Kwaliteit PROTOCOL VEILIG SLAPEN Versie November 2014, versie 06 Verantwoordelijke Beleidsmedewerker Kwaliteit Aantal pagina s 6 pagina s incl. voorpagina Geldig tot 31 december 2016 Voorwoord/inhoud Het doel van

Nadere informatie

Geboortegewicht: kg. (Gewicht.././. :..kg) Lengte: cm. (Lengte.././. :..cm) Hoofdomtrek: cm. (Schedelomtrek.././. :..cm)

Geboortegewicht: kg. (Gewicht.././. :..kg) Lengte: cm. (Lengte.././. :..cm) Hoofdomtrek: cm. (Schedelomtrek.././. :..cm) 1 Identificatiesticker Reden van opname: Geboortegewicht: kg. (Gewicht.././. :..kg) Lengte: cm. (Lengte.././. :..cm) Hoofdomtrek: cm. (Schedelomtrek.././. :..cm) Apgarscore: 1 minuut na de geboorte:...

Nadere informatie

Adviezen voor de hantering van uw baby

Adviezen voor de hantering van uw baby Adviezen voor de hantering van uw baby bij een voorkeurshouding Heeft uw baby een voorkeurshouding ontwikkeld? Dan geeft deze folder u tips om dit te verhelpen. Wat is een voorkeurshouding? Tegenwoordig

Nadere informatie

Wiegendoodpreventie tijdens kinderopvang dr. Nadine De Ronne, medische-kwaliteitscoördinator

Wiegendoodpreventie tijdens kinderopvang dr. Nadine De Ronne, medische-kwaliteitscoördinator Wiegendoodpreventie tijdens kinderopvang dr. Nadine De Ronne, medische-kwaliteitscoördinator Inleiding Wiegendood is het plotselinge, onverwachte overlijden van een jong kind tijdens de slaap; onverwacht

Nadere informatie

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu?

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Als uw baby in de eerste levensmaanden altijd met z n hoofd op dezelfde kant ligt, kan hij een afgeplat hoofd krijgen.

Nadere informatie

Zorgprotocol preventie van een voorkeurshouding en schedelvervorming

Zorgprotocol preventie van een voorkeurshouding en schedelvervorming Zorgprotocol preventie van een voorkeurshouding en schedelvervorming 1. Inleiding Het is van belang dat de pasgeborene geen voorkeurshouding ontwikkelt. Een voorkeurshouding staat een voorspoedige symmetrische

Nadere informatie

Mijn baby heeft een. voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby

Mijn baby heeft een. voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Als uw baby in de eerste levensmaanden een voorkeurshouding heeft, kan hij een afgeplat hoofd krijgen. Deze folder

Nadere informatie

Richtlijnen bij de verzorging van uw pasgeboren baby

Richtlijnen bij de verzorging van uw pasgeboren baby 1 Richtlijnen bij de verzorging van uw pasgeboren baby Dienst kindergeneeskunde Identificatiesticker Geboortegewicht: kg (gewicht bij ontslag: datum.././. :. kg) Lengte: cm Hoofdomtrek: cm Apgarscore:

Nadere informatie

Wiegendood. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk

Wiegendood. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk Wiegendood T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André Dumont Stalenstraat

Nadere informatie

Adviezen bij de dagelijkse verzorging van uw baby

Adviezen bij de dagelijkse verzorging van uw baby Adviezen bij de dagelijkse verzorging van uw baby Kinderfysiotherapie Beter voor elkaar 2 Inhoudsopgave Adviezen bij de dagelijkse verzorging van uw baby 4 Wat is een voorkeurshouding 5 Slapen 5 Spelen

Nadere informatie

Beleid veilig slapen. LANCELOT Kraamzorg protocollen 2007 - protocol Veilig slapen 1

Beleid veilig slapen. LANCELOT Kraamzorg protocollen 2007 - protocol Veilig slapen 1 Beleid veilig slapen Inleiding Medewerkers van kraamzorg en jeugdgezondheidszorg spelen een belangrijke rol in de voorlichting rond de preventie van wiegendood. De folder veilig slapen is een hulpmiddel

Nadere informatie

Preventie van wiegendood en wiegendoodscreening. Informatiebrochure

Preventie van wiegendood en wiegendoodscreening. Informatiebrochure Preventie van wiegendood en wiegendoodscreening Informatiebrochure Inhoudstafel INLEIDING... 4 1 WIEGENDOOD... 5 1.1 Wat is wiegendood?...5 1.2 Wat is gemiste wiegendood?...5 1.3 Welke baby s hebben een

Nadere informatie

Bedsharing en aansluiten bij ouders

Bedsharing en aansluiten bij ouders Bedsharing en aansluiten bij ouders Centraal Multidisciplinair overleg versie 14/10/2015 Bij elk thema, maar zeker bij standpunten die niet door alle ouders in dezelfde mate gedeeld worden is het in het

Nadere informatie

Preventie van wiegendood en wiegendoodscreening. Informatie en aanbevelingen

Preventie van wiegendood en wiegendoodscreening. Informatie en aanbevelingen Preventie van wiegendood en wiegendoodscreening Informatie en aanbevelingen Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 2 1 WAT IS WIEGENDOOD?... 4 1.1 Inleiding...4 1.2 Wat is wiegendood?...4 1.3 Wat is gemiste wiegendood?...4

Nadere informatie

Slaaponderzoek en tips voor veilig slapen. informatie voor de ouders

Slaaponderzoek en tips voor veilig slapen. informatie voor de ouders Slaaponderzoek en tips voor veilig slapen informatie voor de ouders B653 06 2016 Beste ouders, De dokter heeft voor uw baby een slaaponderzoek aangevraagd of u wil zelf graag zo n onderzoek laten uitvoeren.

Nadere informatie

Op schoot en in een stoeltje. Algemeen

Op schoot en in een stoeltje. Algemeen Als uw baby in de eerste levensmaanden een voorkeurshouding heeft, kan hij een afgeplat hoofd krijgen. Deze folder geeft u tips om dit te verhelpen. Wat is er aan de hand? Voorkeurshouding is een probleem

Nadere informatie

Voorkeurshouding bij baby s

Voorkeurshouding bij baby s FYSIOTHERAPIE Voorkeurshouding bij baby s ADVIES Voorkeurshouding bij baby s Soms houden baby s hun hoofdje te vaak naar dezelfde kant gedraaid. Dan spreken we van een voorkeurshouding. Een voorkeurshouding

Nadere informatie

Over slapen, (teveel) huilen en regelmaat

Over slapen, (teveel) huilen en regelmaat VERZORGING Over slapen, (teveel) huilen en regelmaat voor ouders met een baby tot 3 maanden 2 Waarom huilt een baby? Alle baby s huilen en dat is een gezonde zaak. Het is normaal. Huilen hoort bij de ontwikkeling

Nadere informatie

*** KWALITEITSDOCUMENT KINDEROPVANG SNOOPY ***

*** KWALITEITSDOCUMENT KINDEROPVANG SNOOPY *** Titel: Veilig slapen *** KWALITEITSDOCUMENT KINDEROPVANG SNOOPY *** Document code: 4.82 Soort document: Protocol Aantal pagina s: 9 (incl. bijlage van 6 pag.) Aantal bijlagen: 2 Status: Vastgesteld Actie:

Nadere informatie

Prematurenafdeling. Campus Brugsesteenweg Roeselare

Prematurenafdeling. Campus Brugsesteenweg Roeselare Campus Brugsesteenweg Roeselare Inleiding Tijdens het verblijf 1 Geachte ouders 2 Eerste bezoek Uw baby werd opgenomen op de prematurenafdeling. Aan de hand van deze infobrochure geven we u graag informatie

Nadere informatie

Wat wij weten van wiegendood

Wat wij weten van wiegendood Wat wij weten van wiegendood Samenvatting van actuele gegevens en inzichten, die kan dienen als uitgangspunt voor een spreekbeurt of als basis voor een scriptie. Wiegendood is het plotseling, onverwacht

Nadere informatie

April 2011. Protocol Wiegendood

April 2011. Protocol Wiegendood April 2011 Protocol Wiegendood Inhoud 1. DOEL 2 2. GELDIGHEIDSBEREIK 2 3. ACHTERGROND INFORMATIE 2 4. PREVENTIEVE MAATREGELEN 3 4.1 LEG EEN BABY NOOIT OP DE BUIK TE SLAPEN 3 4.2 VOORKOM DAT EEN BABY TE

Nadere informatie

Omgang met uw baby Tips en adviezen

Omgang met uw baby Tips en adviezen Omgang met uw baby Tips en adviezen Afdeling fysiotherapie Uw baby mag met u mee naar huis. Dit is een vreugdevolle en ook spannende gebeurtenis. Spannend omdat u nu zelf de zorg voor uw kindje op u gaat

Nadere informatie

Richtlijn Preventie wiegendood (2009, Landelijke Samenwerkingsafspraken 2017)

Richtlijn Preventie wiegendood (2009, Landelijke Samenwerkingsafspraken 2017) Richtlijn Preventie wiegendood (2009, Landelijke Samenwerkingsafspraken 2017) 3. Kernadviezen Om het risico van wiegendood zo veel mogelijk te verkleinen, adviseert iedere professional (aanstaande) ouders

Nadere informatie

Inhoud. Woord vooraf... 2. Tips voor mama... 3. Tips voor de verzorging van je baby... 4. Problemen/vragen?... 5

Inhoud. Woord vooraf... 2. Tips voor mama... 3. Tips voor de verzorging van je baby... 4. Problemen/vragen?... 5 Inhoud Woord vooraf... 2 Tips voor mama... 3 Tips voor de verzorging van je baby... 4 Problemen/vragen?... 5 1 Woord vooraf Uw verblijf op de kraamafdeling zit er bijna op. De geboorte van uw baby zal

Nadere informatie

1. Doel. 2. Geldigheidsbereik. 3. Achtergrond informatie

1. Doel. 2. Geldigheidsbereik. 3. Achtergrond informatie Protocol Wiegedood Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Doel...3 2. Geldigheidsbereik...3 3. Achtergrond informatie...3 4. Preventieve maatregelen...4 4.1 Leg een baby nooit op de buik te slapen...4 4.2

Nadere informatie

Eindelijk thuis afdeling 9B/9C. Uw kind mag binnenkort naar huis. Met deze folder willen wij u extra houvast geven voor de eerste periode thuis.

Eindelijk thuis afdeling 9B/9C. Uw kind mag binnenkort naar huis. Met deze folder willen wij u extra houvast geven voor de eerste periode thuis. Eindelijk thuis afdeling 9B/9C Uw kind mag binnenkort naar huis. Met deze folder willen wij u extra houvast geven voor de eerste periode thuis. Ritme Uw kind kan de eerste dagen onrustig zijn, meer huilen,

Nadere informatie

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu?

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Als uw baby in de eerste levensmaanden altijd met z n hoofd op dezelfde kant ligt, kan hij een afgeplat hoofd krijgen.

Nadere informatie

voorkomen van een voorkeurshouding bij uw baby

voorkomen van een voorkeurshouding bij uw baby patiënteninformatie voorkomen van een voorkeurshouding bij uw baby Als uw baby lang op de rug of vaak met het hoofd naar dezelfde kant ligt, heet dit een voorkeurshouding. Hierdoor kan het hoofd platter

Nadere informatie

Naar huis. Neonatale zorgeenheid. Versie juni 2016 - objectid 230656. vzw Jessa Ziekenhuis Salvatorstraat 20, 3500 Hasselt, www.jessazh.

Naar huis. Neonatale zorgeenheid. Versie juni 2016 - objectid 230656. vzw Jessa Ziekenhuis Salvatorstraat 20, 3500 Hasselt, www.jessazh. Neonatale zorgeenheid Versie juni 2016 - objectid 230656 vzw Jessa Ziekenhuis Salvatorstraat 20, 3500 Hasselt, www.jessazh.be 9. Ontslag Spreek met de verpleegkundige een datum af voor een ontslaggesprek

Nadere informatie

Prematurenafdeling. Campus Brugsesteenweg Roeselare

Prematurenafdeling. Campus Brugsesteenweg Roeselare Campus Brugsesteenweg Roeselare 1 Inleiding Geachte ouders Uw baby werd opgenomen op de prematurenafdeling. Aan de hand van deze infobrochure geven we u graag informatie mee over: de werking van de prematurenafdeling,

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Kraamafdeling BABY S EERSTE DAGEN

Patiënteninformatie. Kraamafdeling BABY S EERSTE DAGEN Patiënteninformatie Kraamafdeling BABY S EERSTE DAGEN 1. Inleiding Beste ouders Van harte gefeliciteerd met de geboorte van jullie kindje. Wij wensen jullie veel vreugde en geluk! Graag willen we jullie

Nadere informatie

Baby met ontslag. Moeder en Kind Centrum. Beter voor elkaar

Baby met ontslag. Moeder en Kind Centrum. Beter voor elkaar Baby met ontslag Moeder en Kind Centrum Beter voor elkaar Alles rondom het ontslag Het is bijna zo ver, uw baby mag met ontslag. Rondom het ontslag ontstaan meestal veel vragen. Via dit informatieblad

Nadere informatie

Protocollen KDV Het (B)engeltje. 3 april 2013

Protocollen KDV Het (B)engeltje. 3 april 2013 Protocol veilig slapen en wiegendoodpreventie Preventiemaatregelen Stel ouders met een jonge baby voorafgaand aan plaatsing enkele keren in de gelegenheid om hun kind aan de sterk veranderde omstandigheden

Nadere informatie

1 Wat is wiegendood? 3

1 Wat is wiegendood? 3 1 Inhoudsopgave 1 Wat is wiegendood? 3 2 Wat kunnen wij doen om de veiligheid te bevorderen? 3 2.1 Leg een baby nooit op de buik te slapen 3 2.2 Voorkom dat een baby te warm ligt 4 2.3 Zorg voor veiligheid

Nadere informatie

Beleid. Veilig slapen. Datum: 14/11/2011 Versie: 003

Beleid. Veilig slapen. Datum: 14/11/2011 Versie: 003 Beleid Veilig slapen Datum: 14/11/2011 Versie: 003 Inhoud Inleiding... 3 Een veilige en gezonde slaapomgeving... 4 Veiligheid Bedden... 4 Temperatuur, CO 2 en luchtvochtigheid... 4 Controleren slaapkamer...

Nadere informatie

Protocol. Gastouderbureau. Smarttkids

Protocol. Gastouderbureau. Smarttkids Protocol Wiegendood Gastouderbureau Smarttkids Gastouderopvang voor kinderen van 0 tot 12 jaar Inhoudsopgave 1. Doel 3 2. Geldigheidsbereik............ 3 3. Achtergrondinformatie 3 4. Preventiemaatregelen

Nadere informatie

Uw baby inbakeren met de Puckababy bakerzak

Uw baby inbakeren met de Puckababy bakerzak Heeft u opmerkingen of suggesties i.v.m. deze brochure? Geef ons gerust een seintje! Dienst kwaliteit E-mail: info@jessazh.be Tel: 011 33 55 11 Uw baby inbakeren met de Puckababy bakerzak Jessa Ziekenhuis

Nadere informatie

Meubilering voor minicréches

Meubilering voor minicréches Meubilering voor minicréches Een veilig kinderbed Een kinderbed is veilig als de volgende punten in orde zijn: De markering EN 716 staat op het bed. Dit betekent dat het voldoet aan de Europese norm. Aan

Nadere informatie

Zorgprotocol Veilig Slapen en Preventie Wiegendood

Zorgprotocol Veilig Slapen en Preventie Wiegendood Zorgprotocol Veilig Slapen en Preventie Wiegendood 1. Inleiding Pasgeboren baby's zijn door de jaren heen steeds op wisselende manieren te slapen gelegd, namelijk op de zij (wisselligging), op de buik

Nadere informatie

Mijn baby heeft een. voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby

Mijn baby heeft een. voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Als uw baby in de eerste levensmaanden een voorkeurshouding heeft, kan hij een afgeplat hoofd krijgen. Deze folder

Nadere informatie

Richtlijnen houdingsadviezen bij zuigelingen

Richtlijnen houdingsadviezen bij zuigelingen Richtlijnen houdingsadviezen bij zuigelingen voorkeurshouding en overstrekken Na de geboorte houden zuigelingen/baby s hun hoofd vaak naar dezelfde kant. Meestal gaat dit binnen enkele weken over. Echter

Nadere informatie

Rust en regelmaat voor uw baby. Praktische adviezen

Rust en regelmaat voor uw baby. Praktische adviezen 1 Rust en regelmaat voor uw baby Praktische adviezen 2 Rust en regelmaat voor uw baby Praktische adviezen Adviezen over rust en regelmaat voor uw baby en het verminderen van prikkels in de omgeving van

Nadere informatie

Overstrekken bij baby s

Overstrekken bij baby s Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor ouders Overstrekken bij baby s z 1 Als uw baby voortdurend de rugspieren aanspant en het hoofdje achterover drukt, overstrekt hij zich.

Nadere informatie

Auteursrechten voorbehouden aan Leentje Lotje 1

Auteursrechten voorbehouden aan Leentje Lotje 1 Ouderinformatiebrief: Voorkeurshouding & kinderfysiotherapie Wat is een voorkeurshouding? Als uw kindje tijdens het spontaan bewegen een groot deel van de tijd naar één zijde kijkt of gedraaid ligt, kan

Nadere informatie

Kinderdagverblijf De Droomengeltjes

Kinderdagverblijf De Droomengeltjes Pagina: 1/7 Alle medewerkers van Kinderdagverblijf De Droomengeltjes die betrokken zijn bij de opvang van jonge kinderen worden tijdens de inwerkperiode op de hoogte gebracht van dit protocol. De hieronder

Nadere informatie

Hanteringsadviezen ter preventie van een voorkeurshouding en schedelvervorming

Hanteringsadviezen ter preventie van een voorkeurshouding en schedelvervorming Hanteringsadviezen ter preventie van een voorkeurshouding en schedelvervorming 1. Introductie Het is van belang dat de pasgeborene geen voorkeurshouding ontwikkelt. Een voorkeurshouding staat een voorspoedige

Nadere informatie

Resultaten voor België Risicofactoren voor wiegendood Gezondheidsenquête, België, 1997

Resultaten voor België Risicofactoren voor wiegendood Gezondheidsenquête, België, 1997 6.7.4.1. Inleiding Er werd reeds vroeger bewezen dat een prematuur respiratoir systeem een oorzaak was voor wiegendood. Het gevaar bestond vooral tijdens de slaap. Met de huidige kennis van zaken zijn

Nadere informatie

Protocol veilig slapen en wiegendoodpreventie

Protocol veilig slapen en wiegendoodpreventie Protocol veilig slapen en wiegendoodpreventie Preventiemaatregelen 1. Stel ouders met een jonge baby voorafgaand aan plaatsing enkele keren in de gelegenheid om hun kind aan de sterk veranderde omstandigheden

Nadere informatie

Wiegendood in Nederland Feiten & Fabels

Wiegendood in Nederland Feiten & Fabels Wiegendood in Nederland Feiten & Fabels Dr Adèle Engelberts, kinderarts Zuyderland Ziekenhuis Si=ard - Geleen * Secretaris Landelijke Werkgroep Wiegendood Nederlandse Vereniging Kindergeneeskunde * Lid

Nadere informatie

Protocol Veilig slapen en wiegendoodpreventie KDV Polderpret

Protocol Veilig slapen en wiegendoodpreventie KDV Polderpret Protocol Veilig slapen en wiegendoodpreventie KDV Polderpret Inhoudsopgave 1 Wat is wiegendood?... 3 2 Wat kunnen wij doen om de veiligheid te bevorderen?... 3 2.1 Leg een baby nooit op de buik te slapen...

Nadere informatie

kindergeneeskunde informatiebrochure Wiegendood

kindergeneeskunde informatiebrochure Wiegendood kindergeneeskunde informatiebrochure Wiegendood Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Oorzaken 4 3. Preventie 5 4. Contactgegevens bij vragen 9 5. Persoonlijke notities 9 3 1. Inleiding Wiegendood is een angstbeeld

Nadere informatie

Slaaplabo: indicaties, methodiek en outcome

Slaaplabo: indicaties, methodiek en outcome Slaaplabo: indicaties, methodiek en outcome Stijn Verhulst Slaapcentrum voor Kinderen Universitair Ziekenhuis Antwerpen Overzicht Indicaties Methodiek Outcome 2 1 Overzicht Methodiek Indicaties Outcome

Nadere informatie

WAT VERWACHT UW BABY FRANCISCUS GASTHUIS & VLIETLAND

WAT VERWACHT UW BABY FRANCISCUS GASTHUIS & VLIETLAND WAT VERWACHT UW BABY FRANCISCUS GASTHUIS & VLIETLAND Inleiding Deze folder is bedoeld voor aanstaande ouders. Er is een baby op komst, misschien wel meer dan één? Ouder worden is een prachtige ervaring

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Informatiefolder onrustige baby Langeland Ziekenhuis

Patiënteninformatie. Informatiefolder onrustige baby Langeland Ziekenhuis Informatiefolder onrustige baby Langeland Ziekenhuis Uw bent op de poli bij de kinderarts geweest, omdat u zich zorgen maakt om de onrust van uw baby. Deze informatiefolder kan u wellicht inzicht geven

Nadere informatie

Protocol Veilig Slapen en Wiegendoodpreventie

Protocol Veilig Slapen en Wiegendoodpreventie Protocol Veilig Slapen en Wiegendoodpreventie Preventiemaatregelen: 1. Stel ouders met een jonge baby voorafgaand aan plaatsing enkele keren in de gelegenheid om hun kind aan de sterk veranderde omstandigheden

Nadere informatie

Borstvoeding voor een twee- of meerling

Borstvoeding voor een twee- of meerling 1/5 Vrouw-kindeenheid Borstvoeding voor een twee- of meerling Inleiding Deze folder geeft u informatie over borstvoeding in het algemeen, en borstvoeding bij een twee- of meerling in het bijzonder. Voordelen

Nadere informatie

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu?

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Als uw baby in de eerste levensmaanden altijd met z n hoofd op dezelfde kant ligt, kan hij een afgeplat hoofd krijgen.

Nadere informatie

Resultaten voor Vlaamse Gemeenschap Risicofactoren voor wiegendood Gezondheidsenquête, België, 1997

Resultaten voor Vlaamse Gemeenschap Risicofactoren voor wiegendood Gezondheidsenquête, België, 1997 6.7.4.1. Inleiding Er werd reeds vroeger bewezen dat een prematuur respiratoir systeem een oorzaak was voor wiegendood. Het gevaar bestond vooral tijdens de slaap. Met de huidige kennis van zaken zijn

Nadere informatie

gebroken sleutelbeen of bovenarm bij baby

gebroken sleutelbeen of bovenarm bij baby patiënteninformatie gebroken sleutelbeen of bovenarm bij baby Tijdens de geboorte heeft uw baby zijn/haar sleutelbeen of bovenarm gebroken. Om dit te laten herstellen geven we u een aantal adviezen. Hoe

Nadere informatie

Op weg naar huis INFORMATIEBROCHURE VOOR DE OUDERS

Op weg naar huis INFORMATIEBROCHURE VOOR DE OUDERS Op weg naar huis INFORMATIEBROCHURE VOOR DE OUDERS INHOUD 1. INLEIDING...4 2. NUTTIGE WEETJES...6 3. VOEDING...7 4. VITAMINES EN MEDICATIE...7 6. VEILIG SLAPEN...8 7. EEN ROOKVRIJE OMGEVING...9 8. ENKELE

Nadere informatie

Richtlijn JGZ-richtlijn Preventie wiegendood

Richtlijn JGZ-richtlijn Preventie wiegendood Richtlijn JGZ-richtlijn Preventie wiegendood Inleiding Sinds 1984 is de incidentie van wiegendood in Nederland gedaald van 120 per 100.000 levend geborenen naar 9 / 100.000 in 2004. Inmiddels is door epidemiologisch

Nadere informatie

Regelmaat, voorspelbaarheid en prikkelreductie bij baby's. Informatie voor ouders/opvoeders

Regelmaat, voorspelbaarheid en prikkelreductie bij baby's. Informatie voor ouders/opvoeders Regelmaat, voorspelbaarheid en prikkelreductie bij baby's Informatie voor ouders/opvoeders In deze folder vindt u informatie over hoe u uw baby kunt ondersteunen bij het ontwikkelen van een goed en regelmatig

Nadere informatie

Kennismaken met uw baby De fysiologische blauwdruk van uw baby

Kennismaken met uw baby De fysiologische blauwdruk van uw baby Kennismaken met uw baby De fysiologische blauwdruk van uw baby Patiënteninformatie Kennismaken met uw baby Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Fysiologische blauwdruk van uw baby 3 De eerste ontmoeting 4 De eerste

Nadere informatie

Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde Richtlijn Preventie Wiegendood. juli 2007

Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde Richtlijn Preventie Wiegendood. juli 2007 Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde Richtlijn Preventie Wiegendood juli 2007 Voorbereidingscommissie: J.H. Ruys*, A.C. Engelberts*, H.W.M. van Velzen-Mol** * Landelijke Werkgroep Wiegendood,

Nadere informatie

Ontwikkelingszorg en positionering infosessie ontwikkelingszorg FOD volksgezondheid 19 november 2013

Ontwikkelingszorg en positionering infosessie ontwikkelingszorg FOD volksgezondheid 19 november 2013 Ontwikkelingszorg en positionering infosessie ontwikkelingszorg FOD volksgezondheid 19 november 2013 Sofie Vuylsteke Lic. Kinesitherapie Bobath therapeute Neonatologie UZ Leuven Problemen waar prematuur

Nadere informatie

Slaaponderzoek bij kinderen

Slaaponderzoek bij kinderen Heeft u opmerkingen of suggesties i.v.m. deze brochure? Geef ons gerust een seintje! Slaaponderzoek bij kinderen Dienst kwaliteit E-mail: info@jessazh.be Tel: 011 30 90 22 Jessa Ziekenhuis vzw Campus Virga

Nadere informatie

Protocol veilig slapen en wiegendood.

Protocol veilig slapen en wiegendood. Protocol veilig slapen en wiegendood. Kinderdagverblijf De Kleine Zeester 1 Inhoudsopgave - Inleiding - Wat is Wiegendood? - Laat baby s altijd op hun rug slapen - Voorkom dat een baby te warm ligt - Zorg

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Uw kind thuis. en dan...?

PATIËNTEN INFORMATIE. Uw kind thuis. en dan...? PATIËNTEN INFORMATIE Uw kind thuis en dan...? 2 PATIËNTENINFORMATIE Binnenkort gaat (gaan) uw kind(eren) mee naar huis. Om u een helpende hand te bieden in de nieuwe situatie thuis, wil het Maasstad Ziekenhuis

Nadere informatie

Inleiding. Protocol wiegendood

Inleiding. Protocol wiegendood Prococol wiegendood Inleiding Helaas komt het in Nederland af en toe voor dat een baby tijdens kinderopvang overlijdt onder het beeld van wiegendood. Zowel in de dagverblijven als bij de gastouders. In

Nadere informatie

Wiegendood Richtlijnen en Bijlagen

Wiegendood Richtlijnen en Bijlagen Wiegendood Richtlijnen en Bijlagen 1. Doel Het uitsluiten van risico s die wiegendood kunnen veroorzaken. In een geval van (bijna) wiegendood zorgen voor adequate instructies en adviezen. 2. Geldigheidsbereik

Nadere informatie

Protocol 1: Veilig Slapen en Wiegendoodpreventie 1 (VSWD) KDV t Sprookjesland

Protocol 1: Veilig Slapen en Wiegendoodpreventie 1 (VSWD) KDV t Sprookjesland Protocol 1: Veilig Slapen en Wiegendoodpreventie 1 (VSWD) KDV t Sprookjesland 1 Laatste versie: 27 januari 2014 Inhoudsopgave Inleiding 1. Wat is Wiegendood? 1.1. Laat babies altijd op hun rug slapen 1.2.

Nadere informatie

Protocol Veilig slapen en Wiegendood preventie

Protocol Veilig slapen en Wiegendood preventie Protocol Veilig slapen en Wiegendood preventie Stichting Vrije Kinderopvang Eindhoven Mimosaplein 1 5643 CJ Eindhoven Inhoudsopgave Achtergrondinformatie... 2 Afspraken... 2 Wat doen wij om de veiligheid

Nadere informatie

Leefregels en adviezen voor de kraamvrouw

Leefregels en adviezen voor de kraamvrouw Leefregels en adviezen voor de kraamvrouw 2 Van harte gefeliciteerd met de geboorte van uw dochter of zoon. Voor het optimaal genieten van uw kraamperiode en voor een goed herstel van uw lichaam na de

Nadere informatie

Over slapen, (teveel) huilen en regelmaat

Over slapen, (teveel) huilen en regelmaat VERZORGING Over slapen, (teveel) huilen en regelmaat voor ouders met een baby tot 3 maanden Waarom huilt een baby? Alle baby s huilen en dat is een gezonde zaak. Het is normaal. Huilen hoort bij de ontwikkeling

Nadere informatie