Patiënteninformatie. Kraamafdeling BABY S EERSTE DAGEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Patiënteninformatie. Kraamafdeling BABY S EERSTE DAGEN"

Transcriptie

1 Patiënteninformatie Kraamafdeling BABY S EERSTE DAGEN

2 1. Inleiding Beste ouders Van harte gefeliciteerd met de geboorte van jullie kindje. Wij wensen jullie veel vreugde en geluk! Graag willen we jullie wat informatie geven over de voeding en verzorging van jullie kindje. In deze brochure zijn enkele tips op een rijtje gezet. Als er na het lezen toch nog vragen zijn, aarzel dan niet een kinderarts of de kraamafdeling te contacteren. Met vriendelijke groeten Het team van de kraam.

3 2. Borstvoeding Borstvoeding geeft veel voordelen voor moeder en kind. De eerste 6 levensmaanden kan de baby uitsluitend borstvoeding krijgen. Leg je baby aan telkens hij erom vraagt. De eerste dagen kan dat 8 tot 12 keer zijn, waarvan minstens 1 à 2 maal s nachts. Meestal wil een baby in de eerste weken om de 2 à 3 uur drinken. Als je baby meer honger heeft, zal hij meer willen drinken. Geef wat vaker de borst, op die manier komt de melkproductie goed op gang. Geef niet meteen een bijkomend flesje. Advies voor de moeder Eet evenwichtig en drink veel water. Rust zo veel mogelijk uit. Zorg voor rust en ontspanning tijdens het voeden. Neem geen medicatie zonder advies van de arts. Extra info vindt u in onze brochure over borstvoeding. Laat je tijdig bijstaan door een vroedvrouw. Info over de flesvoeding vindt u in onze brochure over flesvoeding. 3. Vitaminen Vitamine D Alle kinderen krijgen D-Cure vanaf dag 5. 1 maal per dag 6 druppels in het mondje, gedurende 6 jaar. Dit is belangrijk voor de botten. Vitamine K Bij de geboorte krijgen alle kindjes een dosis Konakion toegediend. Dit door middel van een inspuiting. Deze is belangrijk voor de bloedstolling.

4 4. Ontlasting De normale frequentie van de ontlasting kan sterk variëren: van 8x per dag tot 1x om de 3-4 dagen. De vastheid en kleur kunnen ook erg verschillen. Enkele dagen na de geboorte zal de ontlasting alle kleuren hebben, behalve zwart, wit en rood. De ontlasting van een kind dat borstvoeding krijgt, kan erg vloeibaar zijn, een geelgroene kleur hebben, met kleine korreltjes en erg frequent zijn. 5. Baby s bad Thuis kan een bad op elk moment van de dag gegeven worden. Vermijdt wel een bad onmiddellijk na de maaltijd. Uw baby zou zijn voeding kunnen teruggeven. Dagelijks baden kan, maar is zeker niet nodig. Wat klaarzetten? Zorg ervoor dat de temperatuur in de badkamer +-21 C 23 C is. Leg alles binnen handbereik, zodat je je kind nooit alleen in bad of op de luiertafel moet laten liggen. (handdoeken, washandje, kleedjes, pamper en verzorgingsproducten)

5 Vul het badje, best niet te diep, met water op lichaamstemperatuur +-37 c. Gebruik eventueel een badthermometer. Het badje Kleed je baby uit en was eerst het gezichtje alleen met water. Start met de oogjes en was deze van buiten naar binnen. Doe vervolgens aan beide kanten van uw washandje zeep. Zeep eerst zijn hoofdje in. De stuit komt het laatste aan de beurt (met de andere zijde van het washandje). Dompel hem nu geleidelijk onder in het water met badolie terwijl je zijn hoofdje ondersteunt. Met je vrije hand spoel je hem af. Na het badje, droog je uw kindje zorgvuldig af. Start terug aan het hoofd en doe als laatste de stuit. Vergeet de kleine plooitjes niet! Vervolgens kan je uw kindje aankleden. 6. Baby s slaap Uw baby slaapt het grootste deel van de dag. De eerste levensmaanden van uw kindje kunnen samengevat worden in 2 woorden: slapen en eten. Een goede rust is dan ook van essentieel belang. Respecteer zoveel mogelijk het slaapritme en het voedingspatroon van uw kindje. Leg je kindje te slapen op de rug en niet op de buik. Zorg voor een rustige en goed verluchte slaapomgeving. De ideale kamertemperatuur bedraagt 20 c wanneer je kindje pas van de kraamkliniek komt, en maximum 18 c vanaf de leeftijd van 2 maand. Als uw baby onrustig is en u wil uw baby bij u houden om te knuffelen/ troosten bij u in bed, zorg er dan steeds voor dat uw baby veilig ligt (bv. gebruik maken van kussens,...). Zorg voor een goed passende en stevige matras in het bedje. Je baby slaapt zonder hoofdkussen of donsdeken tot minstens 1 jaar. Let er altijd op dat het gezichtje van uw kind niet bedekt kan worden: niet te veel knuffels of doekjes rond het hoofdje, geen touwtje of ketting rond het halsje en de afstand tussen de spijlen van het bedje mag maximaal 6cm zijn.

6 Als je kindje stil wordt na een hevige huilbui, controleer dan het best even of alles in orde is. Houd huisdieren op een veilige afstand en rook nooit in de nabijheid van je kindje. Een vast uur voor slapen en opstaan wordt belangrijker naarmate uw kindje ouder wordt. Laat uw baby nooit alleen in de auto. Geef geen flesje mee in bed. Geef uw kindje alleen geneesmiddelen (bv. hoestsiroop, neusdruppels,...) op advies van uw arts. 7. Preventie voor afvlakking van het achterhoofdje Er wordt gevraagd om een baby zoveel mogelijk op de rug te leggen, ter preventie van wiegendood. Hierdoor zien we de laatste tijd meer en meer zuigelingen waarbij het achterhoofd duidelijk is afgeplat. Dit komt omdat de structuur van de schedelbeenderen in het begin nog zeer zacht zijn. Een baby kan in het begin ook nog niet vlot het hoofd draaien omdat de nekspieren nog te slap zijn. Preventieadviezen ter voorkoming van afvlakking Slaaphouding = rugligging, wakker = op de buik Vanaf de eerste dagen kan een kind onder toezicht voor een korte periode op de buik worden gelegd. Hierdoor zal de hoofd- en nekcontrole van uw kindje verbeteren. Wisselhouding van het hoofd tijdens de slaap. Het hoofdje wordt voorzichtig weggedraaid zodat het achterhoofdje niet continu onder druk staat. Draai bijvoorbeeld bij elke slaapperiode het hoofdje naar een andere kant. Let op: het kindje zal ook steeds zijn hoofdje draaien naar de richting van het licht. Het bedje daarom omdraaien kan ook helpen. Zorg ook voor wisselhouding tijdens de voeding. Draag uw kindje niet steeds op dezelfde arm. Afvlakking is meestal van tijdelijke aard en de ontwikkeling van de hersenfuncties worden hierdoor niet beïnvloed.

7 8. Tips om wiegendood te voorkomen Wiegendood komt zelden voor, toch zijn er jaarlijks nog enkele tientallen gevallen in Vlaanderen. De oorzaak is nog onduidelijk, maar ervaring en onderzoek tonen aan dat er een verband bestaat tussen wiegendood en een aantal factoren die kunnen worden vermeden. Uw arts is de geschikte persoon om daarover meer uitleg te geven. Slaaphouding Leg uw baby steeds op zijn rug te slapen. In buikligging slaapt uw kind misschien rustiger, maar er is een verhoogd risico op wiegendood. Ook wanneer uw baby in zijligging slaapt, is dit het geval. Uw baby kan immers al vanaf de eerste levensweken spontaan naar zijn buik kantelen, met als gevolg een verhoogd risico op wiegendood. Wanneer uw baby wakker is, mag u hem wel op zijn buik leggen om te spelen. Laat uw kind in z n eigen bedje slapen. Tussen mama en papa in het grote bed kan gevaarlijk zijn om te slapen. Temperatuur Een pasgeborene is zeer gevoelig voor koude en warmte; Hij koelt snel af, maar heeft het ook vlug te warm. Pas daarom de kamertemperatuur aan. Gebruik geen dekbedden en bedrandbeschermers tot uw kindje 1 jaar is, geen kussens tot 2 jaar. Laat uw baby slapen met een deken en een lakentje of gebruik een dunne slaapzak zonder mouwen en een ritssluiting, aangepast aan de leeftijd. Leg nooit een elektrisch deken of kersenpitkussentje in het bedje terwijl uw baby slaapt. Die geven te veel warmte af. Rook nooit in het bijzijn van uw baby! 9. Extra zorgen Oogjes Bij vuile oogjes, reinigt u deze met een compresje gedrenkt in rozenwater of steriel water (altijd van buiten naar binnen reinigen).

8 Voor elk oogje maakt u gebruik van een nieuw compresje. Temperatuur Deze is goed tussen de 36,5 en 37,5 C. Als de temperatuur tussen de 37,5 en 38 C is en hij zich over het algemeen goed voelt, doe dan het dekentje weg en controleer zijn temperatuur een half uur later nog eens. Wanneer de temperatuur hoger is dan 38 C, spreken we van koorts. Als er sprake is van koorts, kleed u kindje dan niet te warm, een onderhemdje is dan al voldoende. Raadpleeg een arts wanneer de koorts aanhoudt. Indien de temperatuur <36,5 C geef uw baby extra kleertjes aan of dek hem toe met een extra dekentje. Stuit U doet uw kindje best bij elke drinkbeurt een verse luier om. Indien de stuit rood is, dient u een beetje beschermzalf aan te brengen bij elke luierverversing. Navel Wanneer de navelstomp nog niet is afgevallen, kunt u de pamper een slagje omdraaien zodat deze bloot is en droog blijft. De navelstomp valt gewoonlijk tussen de 5de en de 8ste dag af. Tips die de baby aanbelangen Leg uw baby steeds in ruglig te slapen, gebruik geen hoofdkussen. Verwarm baby s kamertje niet hoger dan 18 C tot 20 C en gebruik geen donsdekentje om de baby toe te dekken. Verlucht de babykamer regelmatig (preventie wiegendood). Rook zeker niet in zijn nabijheid. Het is van belang uw kind te laten opgroeien in een rookvrije omgeving (preventie wiegendood). Uw kinderarts beantwoordt graag uw vragen hierover. Toediening van VIT D: 6 druppels per dag tot 6 jaar. Tips die u aanbelangen Uw baarmoeder zal steeds kleiner worden in omvang. Het bloedverlies gaat minderen, maar kan nog een 6-tal weken duren. Gebruik daarom de eerste weken maandverband. Als u daarna toch tampons wil gebruiken, verwissel deze dan vaak.

9 Neem eerder een douche dan een ligbad, zeker tijdens de eerste twee weken. Uw hechtingen zullen stilaan verdwijnen, maar uw bilnaad kan nog wat gevoelig blijven. Wacht dus liefst met betrekkingen 6 weken na de bevalling. Uw plas ophouden kan soms nog wat moeilijk gaan. Blijf daarom steeds bekkenbodemspieroefeningen doen (zie postnatale oefeningen). Neem op tijd uw rust, ook tijdens de dag. U moet immers s nachts regelmatig opstaan voor uw baby. Probeer een schema op te stellen van de bezoeken, om spanning en te veel volk te vermijden. Tracht uw huishoudelijk werk zo te organiseren dat er ook nog tijd voor uzelf overblijft. Een helpende hand van uw partner of familie is hier zeker welkom. De hormonale veranderingen kunnen ook lichamelijke ongemakken meebrengen. Zo is haaruitval niet uitzonderlijk gedurende een aantal weken na de bevalling. Als u vanuit de kraaminrichting een voorschrift voor contraceptie meekreeg, start hier dan mee ongeveer 2 weken na de bevalling. Uw gynaecoloog verwacht u voor een controle 6 weken na de bevalling. Maak hiervoor tijdig een afspraak. 10. Wanneer een kinderarts raadplegen? Als de baby: Een temperatuur heeft meer dan 38 C of minder dan 36 C, zonder aanwijsbare reden. Een veranderd gedrag vertoont, hij is ongewoon kalm of opgewonden. Kreunt terwijl hij slaapt en terwijl hij wakker is. De voeding weigert of overgeeft. Veel hoest of permanent een verstopte neus heeft, een moeilijke ademhaling. Bleek of blauw wordt, het bewustzijn verliest bij het wenen of een onregelmatige ademhaling met pauzes vertoont bij het slapen. Ongewoon veel zweet tijdens zijn slaap (kleertjes zijn doorweekt), zonder aanwijsbare reden. Luidruchtig ademt of snurkt zonder een infectieziekte te hebben. Gevallen is.

10 Contactgegevens kinderartsen In het AZ Sint-Jozef zijn werkzaam: dr. Anne Marie Roodhooft privépraktijk Oostmalle: dr. Lieve Claeys privépraktijk Wijnegem: dr. Kathleen Segers privépraktijk Rijkevorsel: dr. Ann Wouters privépraktijk Zandhoven: dr. Karolien De Moerloose privépraktijk Nijlen: Zij werken met een gezamenlijk patiëntendossier. Hoe een afspraak maken in het ziekenhuis? Raadplegingen van maandag tot en met vrijdag De raadpleging van maandag tot vrijdag gebeurt op afspraak tussen 8 uur en uur. Tussen 8 uur en uur kunt u een afspraak maken op het telefoonnummer Na 20 uur kunt u voor dringende problemen terecht op de dienst spoedgevallen. De spoedarts contacteert de kinderarts van wacht. Raadplegingen tijdens het weekend De raadpleging tijdens het weekend is alleen mogelijk voor dringende gevallen. Liefst een afspraak maken vóór 12 uur s middags op het telefoonnummer Voor hoogdringende problemen kunt u ook steeds terecht op de dienst spoedgevallen. 11. Verkoudheid Mensen met een verkoudheid blijven beter uit de buurt van je kindje. Wanneer je zelf een verkoudheid hebt, was je de handen voordat je je baby aanraakt. Draag eventueel een mondmaskertje. Een verstopt neusje bij je kindje, kan je regelmatig spoelen met fysiologisch serum.

11 12. Wandelen Wandel bij voorkeur bij droog weer. Doe in de winter korte wandelingen op de warmste uren van de dag. Zorg ervoor dat je baby goed is toegedekt, naargelang de buitentemperatuur. In de zomer moet je hoge temperaturen vermijden. Bescherm je baby met een kleine parasol en zonnecrème. Zet je baby nooit in de volle zon! 13. Veilig in de auto Zorg dat je je kind steeds goed vast maakt in de auto. Zorg dat de auto niet onverwarmd of te warm is. Geef extra drinken gedurende lange reizen. Laat je kind NOOIT achter in de auto. Jasje niet laten aanhouden in de auto (het wordt te warm als verwarming aan staat). 14. Zelfstandige vroedvrouw Om een zelfstandige vroedvrouw bij uw thuis te laten komen, raadpleeg dan de website: vroedvrouwen zoek een vroedvrouw in de buurt. Hopelijk maakt deze brochure u een beetje wegwijs in de verzorging van uw baby. Wij geven u graag nog een laatste tip! Geniet intens van uw baby, neem voldoende rust en laat u de eerstvolgende dagen zoveel mogelijk helpen, zodat u met een gerust hart het ziekenhuis verlaat. De kraamafdeling

12 Algemeen Ziekenhuis Sint-Jozef Oude Liersebaan MALLE Tel fax azsintjozef@emmaus.be Het AZ Sint-Jozef maakt deel uit van de groep Emmaüs Opdrachtgever: Marijke Heymans Verantwoordelijke uitgever: algemeen directeur

Preventie van wiegendood. Informatie en aanbevelingen

Preventie van wiegendood. Informatie en aanbevelingen Preventie van wiegendood Informatie en aanbevelingen Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 2 1 INLEIDING... 3 2 EEN VEILIGE SLAAPOMGEVING... 3 3 EEN VEILIGE SLAAPHOUDING... 4 4 VEILIG TOEDEKKEN, BIJ EEN VEILIGE

Nadere informatie

Inhoud. Woord vooraf... 2. Tips voor mama... 3. Tips voor de verzorging van je baby... 4. Problemen/vragen?... 5

Inhoud. Woord vooraf... 2. Tips voor mama... 3. Tips voor de verzorging van je baby... 4. Problemen/vragen?... 5 Inhoud Woord vooraf... 2 Tips voor mama... 3 Tips voor de verzorging van je baby... 4 Problemen/vragen?... 5 1 Woord vooraf Uw verblijf op de kraamafdeling zit er bijna op. De geboorte van uw baby zal

Nadere informatie

Naar huis met de baby

Naar huis met de baby Naar huis met de baby Beste ouders Proficiat met de geboorte van jullie kindje. Wij wensen het een goede gezondheid en veel geluk in zijn nieuwe bestaan. Graag willen we jullie wat informatie geven over

Nadere informatie

kindergeneeskunde informatiebrochure Preventie voor afvlakking van het achterhoofd

kindergeneeskunde informatiebrochure Preventie voor afvlakking van het achterhoofd kindergeneeskunde informatiebrochure Preventie voor afvlakking van het achterhoofd Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Preventieve adviezen ter voorkoming van de afvlakking van het hoofd 4 3. Contactgegevens

Nadere informatie

Geboortegewicht: kg. (Gewicht.././. :..kg) Lengte: cm. (Lengte.././. :..cm) Hoofdomtrek: cm. (Schedelomtrek.././. :..cm)

Geboortegewicht: kg. (Gewicht.././. :..kg) Lengte: cm. (Lengte.././. :..cm) Hoofdomtrek: cm. (Schedelomtrek.././. :..cm) 1 Identificatiesticker Reden van opname: Geboortegewicht: kg. (Gewicht.././. :..kg) Lengte: cm. (Lengte.././. :..cm) Hoofdomtrek: cm. (Schedelomtrek.././. :..cm) Apgarscore: 1 minuut na de geboorte:...

Nadere informatie

Richtlijnen bij de verzorging van uw pasgeboren baby

Richtlijnen bij de verzorging van uw pasgeboren baby 1 Richtlijnen bij de verzorging van uw pasgeboren baby Dienst kindergeneeskunde Identificatiesticker Geboortegewicht: kg (gewicht bij ontslag: datum.././. :. kg) Lengte: cm Hoofdomtrek: cm Apgarscore:

Nadere informatie

Beste ouders. Met vriendelijke groeten. Het team van de materniteit

Beste ouders. Met vriendelijke groeten. Het team van de materniteit Thuis met uw baby Beste ouders Proficiat met de geboorte van jullie baby. Wij wensen jullie pasgeboren kindje een goede gezondheid en veel geluk in zijn/haar nieuwe bestaan. Graag willen we jullie wat

Nadere informatie

slaap veilig slaap lekker

slaap veilig slaap lekker slaap veilig slaap lekker waarom deze folder? Soms overlijden kinderen tussen de 0 en 2 jaar onverwacht in hun slaap. Die kinderen leken gezond. Dat heet wiegendood. Er is veel onderzoek gedaan naar de

Nadere informatie

Naar huis. Neonatale zorgeenheid. Versie juni 2016 - objectid 230656. vzw Jessa Ziekenhuis Salvatorstraat 20, 3500 Hasselt, www.jessazh.

Naar huis. Neonatale zorgeenheid. Versie juni 2016 - objectid 230656. vzw Jessa Ziekenhuis Salvatorstraat 20, 3500 Hasselt, www.jessazh. Neonatale zorgeenheid Versie juni 2016 - objectid 230656 vzw Jessa Ziekenhuis Salvatorstraat 20, 3500 Hasselt, www.jessazh.be 9. Ontslag Spreek met de verpleegkundige een datum af voor een ontslaggesprek

Nadere informatie

Prematurenafdeling. Campus Brugsesteenweg Roeselare

Prematurenafdeling. Campus Brugsesteenweg Roeselare Campus Brugsesteenweg Roeselare Inleiding Tijdens het verblijf 1 Geachte ouders 2 Eerste bezoek Uw baby werd opgenomen op de prematurenafdeling. Aan de hand van deze infobrochure geven we u graag informatie

Nadere informatie

Veilig slapen. Verloskunde. alle aandacht

Veilig slapen. Verloskunde. alle aandacht Veilig slapen Verloskunde alle aandacht Veilig slapen Een baby slaapt veel. s Nachts, maar ook overdag. Thuis, maar ook als hij ergens anders is. Of onderweg. Uw baby kan veilig slapen. Als u maar weet

Nadere informatie

Op weg naar huis INFORMATIEBROCHURE VOOR DE OUDERS

Op weg naar huis INFORMATIEBROCHURE VOOR DE OUDERS Op weg naar huis INFORMATIEBROCHURE VOOR DE OUDERS INHOUD 1. INLEIDING...4 2. NUTTIGE WEETJES...6 3. VOEDING...7 4. VITAMINES EN MEDICATIE...7 6. VEILIG SLAPEN...8 7. EEN ROOKVRIJE OMGEVING...9 8. ENKELE

Nadere informatie

Ontslagbrochure baby. Imeldaziekenhuis

Ontslagbrochure baby. Imeldaziekenhuis Ontslagbrochure baby Imeldaziekenhuis et ingt u m imelda omr zorg Beste ouders, U hebt enkele dagen geleden de geboorte van een (of zelfs meerdere) kindje(s) mogen vieren. De kinderartsen van het Imeldaziekenhuis

Nadere informatie

Prematurenafdeling. Campus Brugsesteenweg Roeselare

Prematurenafdeling. Campus Brugsesteenweg Roeselare Campus Brugsesteenweg Roeselare 1 Inleiding Geachte ouders Uw baby werd opgenomen op de prematurenafdeling. Aan de hand van deze infobrochure geven we u graag informatie mee over: de werking van de prematurenafdeling,

Nadere informatie

Slaaponderzoek en tips voor veilig slapen. informatie voor de ouders

Slaaponderzoek en tips voor veilig slapen. informatie voor de ouders Slaaponderzoek en tips voor veilig slapen informatie voor de ouders B653 06 2016 Beste ouders, De dokter heeft voor uw baby een slaaponderzoek aangevraagd of u wil zelf graag zo n onderzoek laten uitvoeren.

Nadere informatie

Welkom op de dienst neonatologie

Welkom op de dienst neonatologie Welkom op de dienst neonatologie Beste ouders, Wij heten u van harte welkom op onze dienst neonatologie. Uw kindje is bij ons opgenomen omdat het nog wat extra zorgen nodig heeft. We proberen u, als ouders,

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Met uw baby naar huis

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Met uw baby naar huis Met uw baby naar huis MET UW BABY NAAR HUIS INLEIDING Deze informatiefolder is bedoeld als steuntje in de rug wanneer uw baby na een opnameperiode in het ziekenhuis thuis komt. Verschillende onderwerpen

Nadere informatie

Inhoud. Woord vooraf... 2. Voeding... 3. Medicatie... 8. Preventie van wiegendood... 9. Raadpleeg meteen een arts als... 10

Inhoud. Woord vooraf... 2. Voeding... 3. Medicatie... 8. Preventie van wiegendood... 9. Raadpleeg meteen een arts als... 10 Inhoud Woord vooraf... 2 Voeding... 3 Medicatie... 8 Preventie van wiegendood... 9 Raadpleeg meteen een arts als... 10 Ontslaggesprek met de kinderarts... 11 1 Woord vooraf Geachte ouder(s) Uw baby mag

Nadere informatie

Naar huis met de baby

Naar huis met de baby Naar huis met de baby Beste ouders Proficiat met de geboorte van jullie kindje. Wij wensen het een goede gezondheid en veel geluk in zijn nieuwe bestaan. Graag willen we jullie wat informatie geven over

Nadere informatie

kindergeneeskunde informatiebrochure Werking van de raadpleging kinderartsen

kindergeneeskunde informatiebrochure Werking van de raadpleging kinderartsen kindergeneeskunde informatiebrochure Werking van de raadpleging kinderartsen Inhoudstafel 1. De kinderartsen 4 2. Hoe een afspraak maken? 4 3. Opvragen van laboratoriumresultaten 5 4. Inschrijven 6 5.

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Richtlijnen voor thuis van de dienst neonatologie

Patiënteninformatie. Richtlijnen voor thuis van de dienst neonatologie Patiënteninformatie Richtlijnen voor thuis van de dienst neonatologie Inleiding In deze brochure vindt u richtlijnen om de thuiskomst van uw baby vlotter te laten verlopen. De brochure is samengesteld

Nadere informatie

Adviezen voor thuis (neonaat) Afdeling Neonatologie/Kindergeneeskunde

Adviezen voor thuis (neonaat) Afdeling Neonatologie/Kindergeneeskunde Adviezen voor thuis (neonaat) Afdeling Neonatologie/Kindergeneeskunde Borstvoeding Als u uw kind op de afdeling reeds borstvoeding heeft gegeven, zal dit thuis alleen maar prettiger en rustiger gaan. Als

Nadere informatie

voorkomen van een voorkeurshouding bij uw baby

voorkomen van een voorkeurshouding bij uw baby patiënteninformatie voorkomen van een voorkeurshouding bij uw baby Als uw baby lang op de rug of vaak met het hoofd naar dezelfde kant ligt, heet dit een voorkeurshouding. Hierdoor kan het hoofd platter

Nadere informatie

Naar huis. Neonatale zorgeenheid. Versie Mei objectid vzw Jessa Ziekenhuis Salvatorstraat 20, 3500 Hasselt,

Naar huis. Neonatale zorgeenheid. Versie Mei objectid vzw Jessa Ziekenhuis Salvatorstraat 20, 3500 Hasselt, Neonatale zorgeenheid Versie Mei 2018 - objectid 230656 vzw Jessa Ziekenhuis Salvatorstraat 20, 3500 Hasselt, www.jessazh.be Persoonlijke notities en/of vragen.................................................................................................

Nadere informatie

Leefregels en adviezen voor de kraamvrouw

Leefregels en adviezen voor de kraamvrouw Leefregels en adviezen voor de kraamvrouw 2 Van harte gefeliciteerd met de geboorte van uw dochter of zoon. Voor het optimaal genieten van uw kraamperiode en voor een goed herstel van uw lichaam na de

Nadere informatie

Eindelijk thuis afdeling 9B/9C. Uw kind mag binnenkort naar huis. Met deze folder willen wij u extra houvast geven voor de eerste periode thuis.

Eindelijk thuis afdeling 9B/9C. Uw kind mag binnenkort naar huis. Met deze folder willen wij u extra houvast geven voor de eerste periode thuis. Eindelijk thuis afdeling 9B/9C Uw kind mag binnenkort naar huis. Met deze folder willen wij u extra houvast geven voor de eerste periode thuis. Ritme Uw kind kan de eerste dagen onrustig zijn, meer huilen,

Nadere informatie

kraamafdeling informatiebrochure Borstvoeding, ja!

kraamafdeling informatiebrochure Borstvoeding, ja! kraamafdeling informatiebrochure Borstvoeding, ja! Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Hoe bereid ik mijn borsten voor op het geven van borstvoeding? 4 3. Veranderen mijn borsten tijdens de zwangerschap? 4

Nadere informatie

Protocol veilig slapen

Protocol veilig slapen Protocol veilig slapen They Care - Nanny Solutions They Care - Nanny Solutions Herengracht 252 1016 BV Amsterdam Tel 020 77 07 247 Fax 020 20 10 127 Mail: info@nannysolutions.nl Website: www.nannysolutions.nl

Nadere informatie

LETSEL AAN SCHOUDER EN/OF ARM BIJ KINDEREN, ONTSTAAN TIJDENS DE BEVALLING

LETSEL AAN SCHOUDER EN/OF ARM BIJ KINDEREN, ONTSTAAN TIJDENS DE BEVALLING LETSEL AAN SCHOUDER EN/OF ARM BIJ KINDEREN, ONTSTAAN TIJDENS DE BEVALLING 313 Inleiding Wanneer na de bevalling het vermoeden bestaat dat uw kind een letsel aan arm of schouder heeft opgelopen, wordt uw

Nadere informatie

in zachte handen NEONATOLOGIE

in zachte handen NEONATOLOGIE in zachte handen NEONATOLOGIE BESTE OUDERS Gefeliciteerd met de geboorte van uw baby. De opname van uw kindje kan overdonderend zijn. Met deze brochure willen wij zoveel mogelijk duidelijkheid brengen.

Nadere informatie

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu?

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Als uw baby in de eerste levensmaanden altijd met z n hoofd op dezelfde kant ligt, kan hij een afgeplat hoofd krijgen.

Nadere informatie

Bevallen en straks naar huis met het Jan Yperman Ziekenhuis N

Bevallen en straks naar huis met het Jan Yperman Ziekenhuis N Jan Yperman Ziekenhuis Briekestraat 12 8900 Ieper www.yperman.net 057 35 35 35 info@yperman.net Bevallen en straks naar huis met het Jan Yperman Ziekenhuis 17.021N Beste mama en partner, Straks gaan jullie

Nadere informatie

Infobrochure. Flesvoeding. praktische handleiding voor een goede start

Infobrochure. Flesvoeding. praktische handleiding voor een goede start Infobrochure Flesvoeding praktische handleiding voor een goede start Inleiding Als moeder heb je ervoor gekozen om je baby te voeden met kunstvoeding. Met deze folder willen we je graag op weg helpen

Nadere informatie

Praktische zaken rondom verzorging en voeding van uw baby

Praktische zaken rondom verzorging en voeding van uw baby Praktische zaken rondom verzorging en voeding van uw baby Tijdens de opname van uw baby hebben wij u zoveel mogelijk betrokken bij de verzorging en het voeden van uw baby. Het kan echter zo zijn dat u

Nadere informatie

Naar huis. met uw baby

Naar huis. met uw baby Naar huis met uw baby Beste ouders Proficiat met de geboorte van jullie baby. Wij wensen jullie pasgeboren kindje een goede gezondheid en veel geluk in zijn/haar nieuwe bestaan. Graag willen we jullie

Nadere informatie

Mijn baby heeft een. voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby

Mijn baby heeft een. voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Als uw baby in de eerste levensmaanden een voorkeurshouding heeft, kan hij een afgeplat hoofd krijgen. Deze folder

Nadere informatie

Omgang met uw baby Tips en adviezen

Omgang met uw baby Tips en adviezen Omgang met uw baby Tips en adviezen Afdeling fysiotherapie Uw baby mag met u mee naar huis. Dit is een vreugdevolle en ook spannende gebeurtenis. Spannend omdat u nu zelf de zorg voor uw kindje op u gaat

Nadere informatie

Ontslagbrochure Neonatologie Informatie voor de ouders

Ontslagbrochure Neonatologie Informatie voor de ouders Ontslagbrochure Neonatologie Informatie voor de ouders 2 Ontslagbrochure Neonatologie Wanneer mag je baby naar huis? Een baby kan naar huis als: > > er geen ernstige medische problemen meer zijn > > hij

Nadere informatie

Ritme en regelmaat bij onrustige baby s

Ritme en regelmaat bij onrustige baby s Ritme en regelmaat bij onrustige baby s In deze folder geven wij u algemene informatie over ritme en regelmaat bij onrustige baby s. Wat is een onrustige baby? Baby s die onrustig zijn en veel huilen worden

Nadere informatie

Inhoud. Woord vooraf 2. Voeding 4. Medicatie 10. Preventie van wiegendood 11. Raadpleeg meteen een arts als 12. Ontslaggesprek met de kinderarts 14

Inhoud. Woord vooraf 2. Voeding 4. Medicatie 10. Preventie van wiegendood 11. Raadpleeg meteen een arts als 12. Ontslaggesprek met de kinderarts 14 Inhoud Woord vooraf 2 Voeding 4 Medicatie 10 Preventie van wiegendood 11 Raadpleeg meteen een arts als 12 Ontslaggesprek met de kinderarts 14 1 2 Woord vooraf Geachte ouder(s) Uw baby mag binnenkort het

Nadere informatie

Voorkomen van een voorkeurshouding In deze folder worden adviezen bij de dagelijkse verzorging gegeven

Voorkomen van een voorkeurshouding In deze folder worden adviezen bij de dagelijkse verzorging gegeven Voorkomen van een voorkeurshouding In deze folder worden adviezen bij de dagelijkse verzorging gegeven In deze folder worden adviezen gegeven bij de dagelijkse verzorging om een voorkeurshouding en afplatting

Nadere informatie

Slaaponderzoek bij kinderen

Slaaponderzoek bij kinderen Slaaponderzoek bij kinderen Beste ouder Uw kind komt voor een slaaponderzoek (polysomnografie) waarbij uw kind gedurende één nacht in het ziekenhuis blijft. Het onderzoek gebeurt rond de leeftijd van 6

Nadere informatie

MATERNITEIT. Wegwijs op de kraamafdeling. AZ Monica vzw Florent Pauwelslei 1 2100 Deurne 03/320.64.05 www.kraamafdeling.be

MATERNITEIT. Wegwijs op de kraamafdeling. AZ Monica vzw Florent Pauwelslei 1 2100 Deurne 03/320.64.05 www.kraamafdeling.be MATERNITEIT Wegwijs op de kraamafdeling AZ Monica vzw Florent Pauwelslei 1 2100 Deurne 03/320.64.05 www.kraamafdeling.be Mevrouw, Meneer, De geboorte van uw kindje nadert snel. U heeft ongetwijfeld wel

Nadere informatie

Xxx. Naar huis. met uw baby

Xxx. Naar huis. met uw baby Xxx Naar huis met uw baby (Tekenstijl Bold en Bold DONKER ALINEASTIJL Body opsomming gebruiken en indien nodig kan je Beste woorden ouders in het vet plaatsen of italic. Dit doe je door enerzijds de TEKENSTIJL

Nadere informatie

Een gebroken sleutelbeen of bovenarm bij uw baby

Een gebroken sleutelbeen of bovenarm bij uw baby Kindergeneeskunde Een gebroken sleutelbeen of bovenarm bij uw baby www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl KIN041 / Een gebroken sleutelbeen of bovenarm

Nadere informatie

Op schoot en in een stoeltje. Algemeen

Op schoot en in een stoeltje. Algemeen Als uw baby in de eerste levensmaanden een voorkeurshouding heeft, kan hij een afgeplat hoofd krijgen. Deze folder geeft u tips om dit te verhelpen. Wat is er aan de hand? Voorkeurshouding is een probleem

Nadere informatie

Prenatale borstvoedingssessie

Prenatale borstvoedingssessie kraamafdeling informatiebrochure Prenatale borstvoedingssessie Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Hoe bereid ik mijn borsten voor op het geven van borstvoeding? 4 3. Veranderen mijn borsten tijdens de zwangerschap?

Nadere informatie

kindergeneeskunde informatiebrochure Koortsstuipen

kindergeneeskunde informatiebrochure Koortsstuipen kindergeneeskunde informatiebrochure Koortsstuipen Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Wat zijn koortsstuipen of koortsconvulsies? 4 3. Gevolgen 5 4. Adviezen bij een koortsstuip 5 5. Contactgegevens bij vragen

Nadere informatie

Weer naar huis Aandachtspunten voor kraamvrouw en baby

Weer naar huis Aandachtspunten voor kraamvrouw en baby Patiënteninformatie Weer naar huis Aandachtspunten voor kraamvrouw en baby Weer naar huis Aandachtspunten voor kraamvrouw en baby. U bent bevallen in Tergooi en gaat nu met uw baby naar huis. Onze artsen

Nadere informatie

Welkom op materniteit. Infobrochure SAP 4276

Welkom op materniteit. Infobrochure SAP 4276 Welkom op materniteit Infobrochure SAP 4276 2 Geachte Binnenkort verblijft u op de dienst materniteit in het Az Damiaan Oostende. Dit is voor u een belangrijke gebeurtenis. De materniteit bevindt zich

Nadere informatie

Koorts & pijn. Zo zijn ze snel weer helemaal zichzelf. Verantwoord kiezen bij koorts of pijn.

Koorts & pijn. Zo zijn ze snel weer helemaal zichzelf. Verantwoord kiezen bij koorts of pijn. Johnson & Johnson Consumer biedt een uitgebreid gamma aan voor de behandeling van koorts en pijn van je kind: Koorts & pijn op basis van paracetamol op basis van ibuprofen Verantwoord kiezen bij koorts

Nadere informatie

en wat je kan doen. Koorts & pijn Wat je moet weten Krijgt je kind een aangepaste behandeling? Kinderziekten

en wat je kan doen. Koorts & pijn Wat je moet weten Krijgt je kind een aangepaste behandeling? Kinderziekten Wat je moet weten en wat je kan doen. Koorts & pijn Kinderziekten Krijgt je kind een aangepaste behandeling? Koorts & pijn Inhoud De meest gebruikte middelen tegen koorts en pijn voor kinderen bevatten

Nadere informatie

Adviezen bij de dagelijkse verzorging van uw baby

Adviezen bij de dagelijkse verzorging van uw baby Adviezen bij de dagelijkse verzorging van uw baby Kinderfysiotherapie Beter voor elkaar 2 Inhoudsopgave Adviezen bij de dagelijkse verzorging van uw baby 4 Wat is een voorkeurshouding 5 Slapen 5 Spelen

Nadere informatie

Adviezen voor de hantering van uw baby

Adviezen voor de hantering van uw baby Adviezen voor de hantering van uw baby bij een voorkeurshouding Heeft uw baby een voorkeurshouding ontwikkeld? Dan geeft deze folder u tips om dit te verhelpen. Wat is een voorkeurshouding? Tegenwoordig

Nadere informatie

Inhoud. Woord vooraf... 3. Hoe geeft u best de fles?... 4. Op de kraamafdeling... 5. Thuis... 6

Inhoud. Woord vooraf... 3. Hoe geeft u best de fles?... 4. Op de kraamafdeling... 5. Thuis... 6 Inhoud Woord vooraf... 3 Hoe geeft u best de fles?... 4 Op de kraamafdeling... 5 Thuis... 6 1 2 Woord vooraf U hebt gekozen om uw baby flesvoeding te geven. In deze brochure vindt u informatie en tips

Nadere informatie

Uw baby thuis en dan?

Uw baby thuis en dan? Uw baby thuis en dan? Neonatologie Locatie Langendijk Inhoudsopgave Inleiding De verzorging van uw baby Omgevingstemperatuur Lichaamstemperatuur Het gebruik van kruiken Ligging in bed In bad doen Kledingsadvies

Nadere informatie

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu?

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Als uw baby in de eerste levensmaanden altijd met z n hoofd op dezelfde kant ligt, kan hij een afgeplat hoofd krijgen.

Nadere informatie

gebroken sleutelbeen of bovenarm bij baby

gebroken sleutelbeen of bovenarm bij baby patiënteninformatie gebroken sleutelbeen of bovenarm bij baby Tijdens de geboorte heeft uw baby zijn/haar sleutelbeen of bovenarm gebroken. Om dit te laten herstellen geven we u een aantal adviezen. Hoe

Nadere informatie

Flesvoeding. patiënteninformatie

Flesvoeding. patiënteninformatie Flesvoeding patiënteninformatie Mevrouw, Wanneer u geen borstvoeding wenst te geven, of dit om een of andere reden niet mogelijk is, bieden de zuigelingenvoedingen een goed alternatief. In deze brochure

Nadere informatie

ikraamafdeling FLESVOEDING Patiënteninformatie

ikraamafdeling FLESVOEDING Patiënteninformatie ikraamafdeling FLESVOEDING Patiënteninformatie FLESVOEDING Wanneer je flesvoeding zal geven, kan je best volgende tips naleven. Het is de bedoeling dat je baby elke 4u zal eten. Wanneer het tijd is, laat

Nadere informatie

Vo o r k e u r s h o u d i n g b i j b a b y ' s

Vo o r k e u r s h o u d i n g b i j b a b y ' s Vo o r k e u r s h o u d i n g b i j b a b y ' s Wat kunt u doen om een voorkeurshouding bij uw baby te voorkomen of te verminderen? Onderdeel van Vo o r k e u r s h o u d i n g b i j b a b y ' s Wat is

Nadere informatie

Erbse parese bij baby

Erbse parese bij baby patiënteninformatie Erbse parese bij baby adviezen Tijdens de geboorte is de schouder van de baby achter het schaambeen van de moeder blijven haken. Dit heet een Erbse parese. Om dit te laten herstellen

Nadere informatie

Wat u moet weten. over wiegendoodscreening/ polysomnografie

Wat u moet weten. over wiegendoodscreening/ polysomnografie Wat u moet weten over wiegendoodscreening/ polysomnografie Beste ouders In samenspraak met uw behandelend kinderarts, werd er besloten om bij uw baby een slaaponderzoek uit te voeren. Voor dit onderzoek

Nadere informatie

Als uw kindje naar huis toe mag

Als uw kindje naar huis toe mag Kindergeneeskunde Als uw kindje naar huis toe mag Uw kindje mag naar huis, fijn! We kunnen ons voorstellen dat u nog vragen heeft over de verzorging van uw kind thuis. In deze folder geven we u informatie

Nadere informatie

Protocol wiegendood 1

Protocol wiegendood 1 PROTOCOL WIEGENDOOD Naam Trefwoorden Gastouderbureau Identificatie protocol Revisienummer Ingangsdatum Revisiedatum Einddatum geldigheid van deze revisie Protocol wiegendood Warmteprotocol, Formulier medicijnregistratie,

Nadere informatie

Met uw baby naar huis

Met uw baby naar huis Gefeliciteerd, uw baby mag naar huis! Na een verblijf op de couveuseafdeling vindt u het natuurlijk prettig om uw kind mee naar huis te nemen. Maar er komt ook veel bij kijken. Daarom biedt deze folder

Nadere informatie

Als uw baby mee naar huis mag

Als uw baby mee naar huis mag Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Als uw baby mee naar huis mag z Deze brochure is bedoeld als steuntje in de rug wanneer uw baby na een (vaak lange) opnameperiode

Nadere informatie

Rust en regelmaat voor uw baby. Praktische adviezen

Rust en regelmaat voor uw baby. Praktische adviezen 1 Rust en regelmaat voor uw baby Praktische adviezen 2 Rust en regelmaat voor uw baby Praktische adviezen Adviezen over rust en regelmaat voor uw baby en het verminderen van prikkels in de omgeving van

Nadere informatie

Verloskunde Als uw baby extra zorg nodig heeft.

Verloskunde Als uw baby extra zorg nodig heeft. Verloskunde Als uw baby extra zorg nodig heeft www.nwz.nl Inhoud Opname op de afdeling verloskunde 3 Het team van de afdeling verloskunde 4 Hoe draagt u zelf bij aan veilige zorg? 5 Ontwikkelingsgerichte

Nadere informatie

Geboortecentrum. Tips bij borstvoeding. Gezien vanuit uw kindje

Geboortecentrum. Tips bij borstvoeding. Gezien vanuit uw kindje Geboortecentrum Tips bij borstvoeding Gezien vanuit uw kindje Tips bij borstvoeding Als je besluit om je kindje borstvoeding te geven dan wil je dit ook zo goed en prettig mogelijk doen voor je kindje,

Nadere informatie

Over slapen, (teveel) huilen en regelmaat

Over slapen, (teveel) huilen en regelmaat VERZORGING Over slapen, (teveel) huilen en regelmaat voor ouders met een baby tot 3 maanden 2 Waarom huilt een baby? Alle baby s huilen en dat is een gezonde zaak. Het is normaal. Huilen hoort bij de ontwikkeling

Nadere informatie

Het leven van Max en z,n mama *week 11*

Het leven van Max en z,n mama *week 11* Het leven van Max en z,n mama *week 11* Op naar de drie maanden toe, want Max is nu 11 weken oud. Daarna nog een maand van aftellen, dan zitten de vier maanden erop die Daan heeft geleefd. Hopelijk wordt

Nadere informatie

Missie. Visie. Wij zijn een autonoom, algemeen ziekenhuis dat vanuit een christelijke inspiratie specialistische gezondheidszorg aanbiedt.

Missie. Visie. Wij zijn een autonoom, algemeen ziekenhuis dat vanuit een christelijke inspiratie specialistische gezondheidszorg aanbiedt. Missie Wij zijn een autonoom, algemeen ziekenhuis dat vanuit een christelijke inspiratie specialistische gezondheidszorg aanbiedt. Visie Wij maken deel uit van een netwerk waarin we, in overleg met de

Nadere informatie

Flesvoeding praktische tips

Flesvoeding praktische tips Flesvoeding praktische tips In deze folder vindt u informatie over flesvoeding. Soorten flesvoeding Als u van tevoren al weet dat u kunstvoeding wilt gaan geven, kunt u voor de bevalling alvast de voeding

Nadere informatie

Voorkeurshouding bij baby s

Voorkeurshouding bij baby s Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor ouders Voorkeurshouding bij baby s z 1 Als een baby ongeveer drie kwart van de tijd met het hoofdje naar één kant kijkt of naar één kant

Nadere informatie

Baby s die regelmatig huilen

Baby s die regelmatig huilen Baby s die regelmatig huilen Kinderafdeling Beter voor elkaar Huilen Baby s huilen, dat is normaal. Huilen is voor een baby een vorm van communiceren, om te laten merken dat hij/zij u nodig heeft. Door

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Neonatologie

PATIËNTEN INFORMATIE. Neonatologie PATIËNTEN INFORMATIE Neonatologie Inhoudsopgave De dienst neonatologie...4 Welke baby s worden opgenomen...4 Wie kan je allemaal ontmoeten op de neonatologie...4 Inrichting van de dienst...4 De eerste

Nadere informatie

VERLOSKUNDE ONTHAALBROCHURE. hoofdgeneesheer: prof. dr. W. Foulon

VERLOSKUNDE ONTHAALBROCHURE. hoofdgeneesheer: prof. dr. W. Foulon ONTHAALBROCHURE VERLOSKUNDE hoofdgeneesheer: prof. dr. W. Foulon dr. M. Laubach dr. M. Breugelmans dr. A. Vorsselmans dr. G. Faron dr. K. Van Berkel Hoofdvroedvrouw: Lieve Devalckeneer Wanneer moet u binnenkomen?

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Uw kind thuis. en dan...?

PATIËNTEN INFORMATIE. Uw kind thuis. en dan...? PATIËNTEN INFORMATIE Uw kind thuis en dan...? 2 PATIËNTENINFORMATIE Binnenkort gaat (gaan) uw kind(eren) mee naar huis. Om u een helpende hand te bieden in de nieuwe situatie thuis, wil het Maasstad Ziekenhuis

Nadere informatie

Mijn baby heeft een. voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby

Mijn baby heeft een. voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Als uw baby in de eerste levensmaanden een voorkeurshouding heeft, kan hij een afgeplat hoofd krijgen. Deze folder

Nadere informatie

Over slapen, (teveel) huilen en regelmaat

Over slapen, (teveel) huilen en regelmaat VERZORGING Over slapen, (teveel) huilen en regelmaat voor ouders met een baby tot 3 maanden Waarom huilt een baby? Alle baby s huilen en dat is een gezonde zaak. Het is normaal. Huilen hoort bij de ontwikkeling

Nadere informatie

Protocol. Gastouderbureau. Smarttkids

Protocol. Gastouderbureau. Smarttkids Protocol Wiegendood Gastouderbureau Smarttkids Gastouderopvang voor kinderen van 0 tot 12 jaar Inhoudsopgave 1. Doel 3 2. Geldigheidsbereik............ 3 3. Achtergrondinformatie 3 4. Preventiemaatregelen

Nadere informatie

kindergeneeskunde informatiebrochure Wiegendood

kindergeneeskunde informatiebrochure Wiegendood kindergeneeskunde informatiebrochure Wiegendood Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Oorzaken 4 3. Preventie 5 4. Contactgegevens bij vragen 9 5. Persoonlijke notities 9 3 1. Inleiding Wiegendood is een angstbeeld

Nadere informatie

Flesvoeding Praktische tips

Flesvoeding Praktische tips Flesvoeding Praktische tips Vrouw Moeder Kind-Centrum Inleiding Ook al heeft borstvoeding de voorkeur en verdient het de eerste keus, toch kan het zijn dat u geen borstvoeding kunt geven. In dat geval

Nadere informatie

Overstrekken bij baby s

Overstrekken bij baby s Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor ouders Overstrekken bij baby s z 1 Als uw baby voortdurend de rugspieren aanspant en het hoofdje achterover drukt, overstrekt hij zich.

Nadere informatie

Voorkeurshouding bij baby s

Voorkeurshouding bij baby s FYSIOTHERAPIE Voorkeurshouding bij baby s ADVIES Voorkeurshouding bij baby s Soms houden baby s hun hoofdje te vaak naar dezelfde kant gedraaid. Dan spreken we van een voorkeurshouding. Een voorkeurshouding

Nadere informatie

Slaaponderzoek bij kinderen

Slaaponderzoek bij kinderen Heeft u opmerkingen of suggesties i.v.m. deze brochure? Geef ons gerust een seintje! Slaaponderzoek bij kinderen Dienst kwaliteit E-mail: info@jessazh.be Tel: 011 30 90 22 Jessa Ziekenhuis vzw Campus Virga

Nadere informatie

Zorg aan de pasgeborene

Zorg aan de pasgeborene Zorg aan de pasgeborene Tot slot Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, kan u contact opnemen met uw gynaecoloog, kinderarts of vroedvrouw van de materniteit. Nuttige telefoonnummers: Materniteit

Nadere informatie

Handleiding VEILIG SLAPEN

Handleiding VEILIG SLAPEN Handleiding VEILIG SLAPEN Ouders van een pasgeboren baby willen weten hoe hun kindje veilig kan slapen. Zij horen veel verschillende meningen van allerlei mensen om zich heen. Dit kan verwarring veroorzaken.

Nadere informatie

Als je het niet meer ziet zitten...

Als je het niet meer ziet zitten... Infobrochure Als je het niet meer ziet zitten... Omgaan met een huilende baby mensen zorgen voor mensen Inhoud Als je het niet meer ziet zitten...4 Huilen...5 Als huilen een probleem is...6 Voeden...6

Nadere informatie

Kinderfysiotherapie. tips en adviezen. Paramedische afdeling

Kinderfysiotherapie. tips en adviezen. Paramedische afdeling Paramedische afdeling Kinderfysiotherapie tips en adviezen Inleiding In deze folder geven wij u verschillende tips en adviezen. Deze gaan vooral over het goed neerleggen (bijvoorbeeld houdingen bed of

Nadere informatie

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu?

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Als uw baby in de eerste levensmaanden altijd met z n hoofd op dezelfde kant ligt, kan hij een afgeplat hoofd krijgen.

Nadere informatie

Preventie van wiegendood en wiegendoodscreening. Informatie en aanbevelingen

Preventie van wiegendood en wiegendoodscreening. Informatie en aanbevelingen Preventie van wiegendood en wiegendoodscreening Informatie en aanbevelingen Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 2 1 WAT IS WIEGENDOOD?... 4 1.1 Inleiding...4 1.2 Wat is wiegendood?...4 1.3 Wat is gemiste wiegendood?...4

Nadere informatie

Het verzorgen van de baby

Het verzorgen van de baby Het verzorgen van de baby Inleiding Binnenkort mag u met uw baby naar huis. Waarschijnlijk voelt u zich in het begin nog een beetje onwennig bij het verzorgen van uw baby. In deze folder geven wij u daarom

Nadere informatie

Borstvoeding. de beste start. Informatiebrochure patiënten

Borstvoeding. de beste start. Informatiebrochure patiënten Borstvoeding de beste start Informatiebrochure patiënten 3 1. De beste start...4 2. Voordelen...4 2.1 Voor de baby...4 2.2 Voor de moeder...5 3. Samenstelling van borstvoeding...5 4. Starten met borstvoeding...6

Nadere informatie

Praktisch gidsje. voor uw thuiskomst. www.europaziekenhuizen.be

Praktisch gidsje. voor uw thuiskomst. www.europaziekenhuizen.be Praktisch gidsje voor uw thuiskomst www.europaziekenhuizen.be Site St-Elisabeth Site St-Michel 2 Table des matières 3 Inhoudstafel 1. - Het bad. 3 - Bijkomende zorgen 3 - De kleine zorgen. 4 - De slaap.

Nadere informatie

Je begeleidt een kraamvrouw bij het geven van borstvoeding aan de pasgeborene

Je begeleidt een kraamvrouw bij het geven van borstvoeding aan de pasgeborene 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 Opdrachtformulier Je begeleidt een kraamvrouw bij het geven van borstvoeding aan de pasgeborene Naam student: Datum: Opdracht 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en

Nadere informatie

Net bevallen De eerste 6 weken na je bevalling

Net bevallen De eerste 6 weken na je bevalling Jij & je baby Net bevallen De eerste 6 weken na je bevalling Kijk op deverloskundige.nl deverloskundige.nl/netbevallen Deze folder geeft informatie over de periode na de bevalling: de kraamperiode. Wat

Nadere informatie