======================================================= ============~======~

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "======================================================= ============~======~"

Transcriptie

1 W OOR DEN BOE K VAN D E V L A A l>1 S E D ALE K TEN ======================================================================= RJKSUNVERSTET GENT Seminarie voor Vlaamse Dialektologie Blandijnberg GENT (tg: 091/ toestel 4104,4516) Vragenlijst 48 januari 1989 HET SCHAAP (2) ======================================================================== Dialekt van : $ ~., _._ (~tad, dorp,gehucht,wijk,. (gemeente) (prov) ======================================================= ============~======~ GESPROKEN DOOR : Naam : GeLoorteplaats Geboortejaar : (vroeger) 'beroep 0 0 Geboorteplaats vader : Geboorteplaats moeder : 0.-. Volledig adres en telefoonnummer OPGETEKEND DOOR :.. Naam : Geboorteplaats Geboortejaar : ~ Beroep : Volledig adres en telefoonnummer o 4 =============================================---=======-- Beste medewerker, ~--=---==--= ~ _ e n deze vragenlijst worden alleen begrippen gevraagd die verband houden met het kweken van schapen in het algemeen, niet met het hoeden van schapen en het l':erdersberoep. Die zijn het voorwerp van een aparte vragenlijst die we ti t1esg~wenst kunnen toesturen. êze vragenlijst moet dienen voor een dialektwoordenboek. Wil u er dus zorg voor dragen dat u steeds woorden geeft die in uw dialekt gebruikelijk waren of zijn. Tracht de dialektuitspraak zo goed mogelijk weer te geven. Maak u echter geen zorgen als dat soms moeilijk blijkt te zijn. Elke aanduiding, hoe onvolmaakt. ook, is welkom. De vrag~nlijst is opgesteld voor heel Oost-, West-, Frans- en Zeeuws-Vlaanderen; raak dus niet ontmoedigd als u op bepaalde vragen niet kan antwoorden,,', Sommige woorden kunnen in uw streek reeds lang verdwenen zijn; misschien was de zaak zelfs onbekend. u zou ons ook zeer helpen indien u ons zou w~jzen op voorwerpen, handelingen of gewoonten die wij over het hoofd hebben gezien. Opmerkingen kan u altijd, op een apart blad bijvoegen. Mogen wij u vragen de lijst in te vullen voor slechts één plaats en niet voor een hele streek? Geef dan de dorpsnaam op van v66r de gemeentefusies. U vult dus bijvoorbeeld in voor Zeveneken, gemë3nte Lochristi of voor Kammel, gemeente Heuvelland. Dank bij vobrbaat.

2 2. Y9 ~ ;~ D. het plarifaarûig voeder 'dat ~s winters aan de schapen gegeven wordt~ het kan bestaan uit gras, hooi;:~ieten en andere knol- of wortelgewassen 7'. 20 het voedee da t bestaat uit JTanen, zaden en/of.p"?ulvruchten 1 30 het voeder dat door een veevoederfabriek iè bereid dpéciaálvóor ~cha~en? 4 ;;"' de veederbak'voor schapenindes't'alce}f.., in de wei? 50 het houten of ijzeren traliewerk in de stal of in de.wei ' i.vaarin hooi stro of groen-. voer voo~ ~e sc:hapen \iordt gel.egd? 6 co Ho;;; heet.een.vast winterverblijf voor schapen.? 7~' éerl ómneinde'ruimte... :mee~tàl bij..een groté schaapst:al". waa:r::,tn,de schapen bijeen gedreven kunnen worden? " g.-~._.:1e'gro,te c1eur'van de schaapstal die gewoon":,, lijk ui. t -twee helften bestaat? ".~_:.-":'_-~-_-':"--':=-':-":"-'=-'''':'-''':'-'-:''_----_''':'--'':''''_-'':'_-f--_-'':'_-~--''-' ".do bovenste.helft van.een ~chaapstalcdeur? lo het afzoildex.lijk hok in de schaapstal voor een schaap dat pas gelammerd heeft? 12,,.een Ç>verdekte ruimte die,aan één of meer '1/:.z~j,den."pp.e:p._J..i.a...err-w,aar.in. de. schapen:vrij kunnen~rondlcopen? 13. een(verplaatsbare) schutting van planken om de schapen tegen de wi.nd te' beschermen?.. ~ f~~ ~~B2_êsnE!ÊEg2D, 14 n het à,anbrengen van oen baken opde\v'ol van 88n schaap door middel van een kleurstof? l~. h~t VOorwerp waarme!,e dat gedaan wordt? "'1' lel een knipje inde oren om de leeftijd aan te duiden? " '~~~~~~~.' ~~----c: o. het dubbele metal en.plaatje mete,.en nurn:r;ner: op dat in hei: Qor. vane,en schaapwo:r::dt;. geknepen?

3 3. ~'l..,-,~n :JcnummerZ::. 'lastic Jf l1 : ut2:l1 :,l:::'c'ltjc. 3.t a;:m 8en, touwtj..;::,:)1:1 :"2 tliüs v::::n G :.:m schaap wordt gehangen en dat dient ter L.'':.mtific:lti0?.,VOORTPLANTNG Hoe heet in uw dialekt 22. het bevruchten door het mannelijk dier? 23. het laten bevruchten van he t vrouwelijk dier door het mannelijk dier? 24. bronstig, geneigd tot paring, gezegd van de ooi? 25. verlangend naar de paring, gezegd van de ram? 26. de tijd dat de ooi bronstig is? 27. opnieuw bronstig worden als de ooi niet bevrucht is '? 28. een ram die speciaal gehouden wordt om ooien te bevruchten? 29. de riem om de bors-t van de ram g(jhouc:en en waaraan een ggkleur~ krijtje bevestigd is, dat de ooi moet kleuren die gedekt wordt? 30. het gekleurde krijtje dat hieraan bevestigd is? 31. ue schort om de romp van de ram ge:)on.'<01'1 om te beletten dat hij zou dekken? 32. het uitwendige geslachtsdeel van de ooi, waarlangs ze urineert en waarlangs.~e la~~eren geboren worden? 33. ho t inwendige lichaamsdeel van de ooi waarin de vrucht zich ontwikkelt? 34. het uitwendig geslachtsorgaan van de ram. 35. de zak waarin de teelballen zich bevinden? 36. één teelbal 7

4 37. Hoe zegt men van een ooi dat ze bevrucht is na dekking? 38. Hoe zegt men van een ooi dat ze niet drachtig is? 39. Hoe heet de periode tussen de dekking en het werpen van één of meer lammeren? -----~-~----'---' een ooi die één maal gelêf tnerd heeft en daarna onvruchtbaar geworden is? 41. onvruchtbaar, gezegd van een ooi? 42. een schaap drt te oud geworden is om nog geschikt te zijn voor de voortl)lanting? 43. het ter wereld ljrengen van één of meer larnrnèreii? 44. ',et de stuit of.. ac:hterpoten naar de baarmoedermond gekeerd zijn, gezegd.van het l_a_m_? ---'- _ 45: een ongeboren-lam dat voor de geboorte verkeerd ligt, d.w.z. met de achterpoten. naar de baarmoedermond gekeerd? 46. de o.0i hel12.en bij het lammeren? 47. de vliezen met de moederkoek en navelstrengd~e na de geboorte afgescheiden worden? 48. het afscheiden van de nageboorte? 49. het slijm en bloed, eventueel ook etter die na de geboorte afgescheiden wordt?.. :~ t.. SQ. het afscheiden van het bovengenoemde? 51. een zwellende uier krijgen jui~t voor,de geboorte van het lam? 52. melk drinken bij het moederschap, gezegd van het lam? 53. melk geven, dat lam laten zuigen, gezegd van de ooi? 54. de eerste melk na het lammeren? 55. de melk die een moederschaap geeft aan haar lam? 56. de eerste ontlasting van een pasgeboren lam? 57. een lam dat geen moeder heeft?

5 5. 5B. een lam dat door het moederschaap niet aanvaard wordt? het niet aanvaarden van het eigen lam? een moederschaap èlat een vreemd lam zoog-t? 61. een. lam dat bij GGn vreemde moeder zuigt? een lam bij een vreemde moeder laten zuigen? ~ _. 63. een toestel om l.arr.meren kunstmatig te zogen. Gewoonlijk is het een bak waaraan een of meer fopspenen bevestigd zijn die verbonden zijn met een melkrecipiënt. -J :.1. melk geven met Gen zuigfles aan een lam? het la~ het zuigen ontwennen, van de moeder afzonderen om niet langer te laten zuigen? Hoe zegt menveen jonge ram castreren v in het algemeen? 67. castreren door de teelballen weg te snijden? , castreren door de zaadstreng af te klemmen of ~icht te nijpen? 69. de tang om de zaadstreng af te klemmen? 70. een onvruchtbaar gemaakte ram? a) ll.andoeningen en ziekten aan de benen en voeten Hoe heet in uw dialekt : 71. een meje bloed gevulde huic10pzetting aan de klauwen èie vaak ontstaat wanneer de schapen op kiezelsteentjes lopen (dial. bzein~bleen~blaar) 72. Rotkreupel. _Een besmettelijke ziekte bij schapen en geiten die begint met een onsteking van de huid -tussen de klauwen g _hetontstekingsproces zet zich voort onder de hoorn'laag, waardoor een -groot deel van de klauw los,.komt. Gewoonlijk zijn meerder.e vt!leten aangetast. De ziekte komt het meest voor als de schapen op vochtige weiden lopen. (dial. stinkpoot 3 rotpoot 3 polderpoot 3 hinker 3 hunker)

6 6. 73 n ''ussenklauwontsteking. n de tussenklauwspleet ontstaat meestal na een kwetsuur een slepende e'ttering. De poot is warm, pijnlijk en gezwollen. Het dier mankt. 74. Mond- en klauwzeer. Een viruszü:~kte die bij P.l.lle spleetho2'1igen voorkomt. Typische letsels zijn blaren in de mond en in de tussenklauwsplee:t. 1., b) Aandoeningen en ziekten van de huiden de bek 75, Besmettelijk ecthyma. Een virusziekte elie op de lippen en' snuit blaren veroorzci2.kt die Gerst ee:{l wratachtig uitzicht heljben en daarna opdrogen in korsten. Ook de mond- en keelholte kan ontstoken zijn. Doorgaans ' een ziekte met mild verloop vlaarvan de symptomen op de lippen sterk lijken op die van mond- en klauwzeer,. (dial. mondeu)ez~ zere bekjes~ spruw:; schuiz:j muil.schurft., e.a.). 7~, Schurft. Een besmettelijke huidaandoening door de schurftmijt. Het' schaap heeft jeuk en woluitval; het gaat zich schuren en beschadigt zo d.e huid nog meer.. 'tot er korsten' ontstaan. 77. Hoe noemt men in uw dialek,t het oor van e(~n schaap dat door een oorî:tl.;?xk of' een hondebeet gescheurd of gebroken is? c) Aandoeninger; en ziekten van de ing8\'landen '-_._"_..'- 79. p.:i..a.:ç:r:ee : t,,..,. ;,., 79.'biàrree hebbcn ad. Leverbotziekte. Ziekte veroorzaakt door een platte worm die in de gangen van de lever leeft. De s~hapen lijden aan bloedarmoede, de wol wordt 9:r.am1 en laat gemakkelijk los. De oogslijlh'vliezen zijn bleek. De ziekte" khmt vö6raj. voo'r bij' het grazen op 'loch tige weiden en schorren; ze kan bestrec1e l1 worden met pillen of poeders Enterotoxemie. Deze ziekte komt nogal eens voor bij schapen die een rijke voeding krijgen en meestal bij jonge dieren. Een lebmaagovervulling is een geschikte kweekhaard voor een bacterie (chlostridium Welchii type D) die Gen inwendige vergiftiging veroorzaakt. (Zie verder volgend blad)

7 Eerst zljn de dieren sufg daarna springen ze plotseling op, draaien rond en vallen neer. Ze blijven liggen met achterovergeslagen kop en maken spastische bewegingen. Daarop volgt coma en doorl. (dial.seskens~konvuzsi~n~e.( Maaq en darm,,'mrmen '? 83. een middel tegen maag- en darmwormen ingeven? f.3.k. Trornrnelzucht. Een aandoening die bij schapen vaak na het scheren kan on tstaan als. gevol'] van d(~ angst die de dieren hebben doorstaan. Ze manifesteert zich door gasophor\ing in de darmen en buikkramp. 85. de priem die in de linker vang van het schaap gestoken wordt om de gassen te laten ontsnappen. 86. de holle slang die door de slokdarm naar de maag geleid wordt, om de gassen te laten ontsnappen. 87. Lammerdysenterie. Een ziekte die optreedt bij lammeren binnen de week na de geboorte. Ze zui(;:ren niet meer en Llaten voortdurend. Na enkele uren blijven ze uitgeput liggen. De ontlasting is bloederig of zwart. De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie die een Verzwering teweegbrengt in de "vand van de dunne darm 88. Navelinfektie. Een besmetting van de navel die veroorzaakt wordt door bacteriën bij het moederschaap of in de stal? 890 Een longo.ntsteking of longaanc1oe ming door het kou vatten, meestal na het scheren '?

8 90, Besmettelijk verwerpen bij schapen? Te vroeg lammeren, zoóat het lam niet levensvatbaar is? 92. Lijfbieden: het uitstulpen van de schede, eventueel het zichtbaar worden van de baarmoederhals bij een drachtige ooi? 93. Drad-htigheidstoxicose ofketonemie ~ een akute stofwisselingsstoqrnis bij -eén c1rachtig schaap, vooral op het -einde van de dracht en bijeen zware dracht (tvtee- of drieling). Bij gebrek aan voel~?l wordt te veel eigen vet of weefsel verbrand, waardoor het dier uitgeput raakt en niet meer recht kan. Sterfte volgt. e) Andere aandoeningen 9,1. Boutvuur : een gasvormenc1e.::mtsteking in de spiermassa van dij, schouder of bil. Als èe ziekte voorkomt bij schapen kort nahe-t latmeren is de klirik'en ocigeving gezwollen en paar~. De ziekte komt meestal ~oor bij jonge schapen en heeft meestal een vlu9ge dodelijke aflo6p. 95 Chronische polyartritis bij la:m..iteren ~ een be'~smetting langs een wonde door de vlekziekte bacil die zich bijhetla~, lokaliseert in één of -meer gewrich'ten. Die zijn een ~veühiggezwo.llén en voelen warm aan. De dieren manken: eten weinig en vermagerén~ De ziekte duurt 2 à 4 weken. ['liltvuur. (wet" ben. : antrax). Een. zeer besmettelijke en gevaarlijke ziekte. De ziekte verloopt zeer snel. Soms sterven de dieren plots zonder voorgaande verschijnselen en met krampachtige stuipen. Of'l.'Tel krijgt het dier hevige koorts- en pijnaanvallen. De slijmvliezen zijn hoog roodblauw gekleurd, de urine ka_n bloederig zijn en uit aars en klink kan bloed vloeien. Het dier sterft dan in 1 of 2 dagen. Bij het slachten blijkt dat de milt enorm opgezet is. De ziekte. wordt. verwekt door een sporenvormertde bacil, zodat de smetstof jarenlang in de bodem kan blijven, (Dial.ben. koo~3 koo~viey'3 mi~tviey'" v-ic-r)

9 97. Bewegingsstoornissen in de achterhand. De schapen maken een zwaaiende beweging bij het lopen Het zich vaak uitrekken, een holle rug krijgen en tegelijk achterblijven in de groei, gezegd van lammeren _.._-- ~9. Hoe heet een lam dat die aandoening heeft Hersenlisteriose. Een hersenziekte veroorzaakt door listeria bacteriën, die onder andere voorkomen in kuilvoer en die via wondjes in de mond het weefsel binnendringen en de zenuwbanen naar de hersenen volgen. De zieke schapen maken draaiende bewegingen tot ze neervallen Een lam dat bij de geboorte een vlies over de ogen heeft en niet kan zien Hoe heet die vlies voor de ogen?

10

Dialect van :...(stad, dorp, gehucht, wijk),...(gemeente)...(prov.) GESPROKEN DOOR : OPGETEKEND DOOR :

Dialect van :...(stad, dorp, gehucht, wijk),...(gemeente)...(prov.) GESPROKEN DOOR : OPGETEKEND DOOR : W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT Vragenlijst 161 Vakgroep Nederlandse Taalkunde MEI 2006 Blandijnberg 2 9000 Gent NAVRAAGLIJST SCHAAP EN GEIT Dialect van

Nadere informatie

=============~==========~~=============~===================='=== ====== .============~====================================;=== ==================

=============~==========~~=============~===================='=== ====== .============~====================================;=== ================== W OOR DEN BOE K V A N D E V L A A N S E D ALE K TEN =============~==========~~=============~===================='=== ====== RJKSUNVERSTET GENT Seminari.e voor Vlaamse Dialektologie Bla.ndijnberg 2 '9000

Nadere informatie

. ft. Beroep : e

. ft. Beroep : e W OOR DEN BOE K V A N D E V L A A 1'1 S E D. I ALE K TEN ======================================================================== ~IJKSUNlVERSITEITGENT Seminarie voor Vlaamse Dialektologie'' ihandijnberg

Nadere informatie

WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALEKTEN

WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALEKTEN WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALEKTEN ===================================================== UNIVERSITEIT GENT Vragenlijst 64 Vakgroep Nederlandse Taalkunde december 1994 Blandijnberg 2 9000 Gent HUISDIEREN

Nadere informatie

WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALEKTEN ==========-==============================

WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALEKTEN ==========-============================== WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALEKTEN ==========-============================== UNIVERSITEIT GENT Vakgroep Nederlandse Taalkunde Blandijnberg 2 9000 Gent (tel: 091264.40.79 of 264.40.81) Vragenlijst 67

Nadere informatie

SPREEKBEURT SCHAAP ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT SCHAAP ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT SCHAAP l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER HET SCHAAP BIJ

Nadere informatie

NVOG Voorlichtingsbrochure GROEP B STREPTOKOKKEN EN ZWANGERSCHAP

NVOG Voorlichtingsbrochure GROEP B STREPTOKOKKEN EN ZWANGERSCHAP NVOG Voorlichtingsbrochure GROEP B STREPTOKOKKEN EN ZWANGERSCHAP GROEP B STREPTOKOKKEN EN ZWANGERSCHAP 1. Inleiding 2. Wat zijn groep B streptokokken (GBS)? 3. Hoe vaak komen GBS voor bij zwangeren? 4.

Nadere informatie

Bedrijfsbehandelplan en Verloskunde

Bedrijfsbehandelplan en Verloskunde Bedrijfsbehandelplan en Verloskunde Algemeen: Het bedrijfsbehandelplan Waarom Hoe werkt het? Inhoud In 2 groepen Verlossen De praktijk Theorie rondom lammeren Antibiotica-regels voor sectoren die buiten

Nadere informatie

Groep B Streptokokken en Zwangerschap Gynaecologie

Groep B Streptokokken en Zwangerschap Gynaecologie Groep B Streptokokken en Zwangerschap Gynaecologie Locatie Hoorn/Enkhuizen GROEP B STREPTOKOKKEN EN ZWANGERSCHAP 1. Inleiding 2. Wat zijn groep B streptokokken (GBS)? 3. Hoe vaak komen GBS voor bij zwangeren?

Nadere informatie

NVOG Voorlichtingsbrochure GROEP B STREPTOKOKKEN EN ZWANGERSCHAP

NVOG Voorlichtingsbrochure GROEP B STREPTOKOKKEN EN ZWANGERSCHAP NVOG Voorlichtingsbrochure GROEP B STREPTOKOKKEN EN ZWANGERSCHAP GROEP B STREPTOKOKKEN EN ZWANGERSCHAP 1. Inleiding 2. Wat zijn groep B streptokokken (GBS)? 3. Hoe vaak komen GBS voor bij zwangeren? 4.

Nadere informatie

Zorgprotocol. Groep B-streptokokken bij de pasgeborene. 1. Introductie

Zorgprotocol. Groep B-streptokokken bij de pasgeborene. 1. Introductie Groep B-streptokokken bij de pasgeborene 1. Introductie Een klein aantal pasgeborenen wordt ernstig ziek door een infectie met de Groep B- streptokokkenbacterie (GBS-ziekte). Deze ziekte kan goed worden

Nadere informatie

Groep-B-streptokokken en zwangerschap. Poli Gynaecologie

Groep-B-streptokokken en zwangerschap. Poli Gynaecologie 00 Groep-B-streptokokken en zwangerschap Poli Gynaecologie De inhoud van deze voorlichtingsfolder is samengesteld door de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG). Deze folder is zeer

Nadere informatie

Zorgprotocol GBS bij de pasgeborene

Zorgprotocol GBS bij de pasgeborene Zorgprotocol GBS bij de pasgeborene 1. Inleiding 1 Zwangere vrouwen hebben deze bacterie soms in de vagina (schede). Dat kan meestal geen kwaad, maar een klein aantal baby s wordt ernstig ziek door een

Nadere informatie

Groep-B streptokokken en zwangerschap

Groep-B streptokokken en zwangerschap Groep-B streptokokken en zwangerschap De groep B streptokok is een bacterie. Zwangere vrouwen hebben deze bacterie soms in de vagina (schede). Dat kan meestal geen kwaad, maar een klein aantal baby s wordt

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Groep-B-streptokokken en zwangerschap

Patiënteninformatie. Groep-B-streptokokken en zwangerschap Groep-B-streptokokken en Patiënteninformatie Groep-B-streptokokken en 1 Inleiding De groep-b-streptokok is een bacterie die bij veel zwangere vrouwen in de vagina aanwezig is. Meestal kan deze bacterie

Nadere informatie

Groep B streptokokken en zwangerschap

Groep B streptokokken en zwangerschap 1/5 Verloskunde Groep B streptokokken en zwangerschap Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Wat zijn groep B streptokokken (GBS)? 3. Hoe vaak komen GBS voor bij zwangere vrouwen? 4. Hoeveel kans heeft een pasgeboren

Nadere informatie

Zwangerschap en groep-bstreptokokken

Zwangerschap en groep-bstreptokokken Zwangerschap en groep-bstreptokokken Ziekenhuis Gelderse Vallei Inhoud Inleiding 3 Wat zijn Groep-B-streptokokken? 3 Hoe vaak komen Groep-B-streptokokken voor bij zwangeren? 3 De gevolgen van GBS voor

Nadere informatie

Groep B streptokokken en zwangerschap

Groep B streptokokken en zwangerschap Groep B streptokokken en zwangerschap In deze folder leest u meer over de bacterie groep B streptokok. Zwangere vrouwen hebben deze bacterie soms in de vagina (schede). Dat kan meestal geen kwaad, maar

Nadere informatie

Schapen. Inhoud. Benamingen. Geschiedenis. Benamingen

Schapen. Inhoud. Benamingen. Geschiedenis. Benamingen Schapen Inhoud Benamingen Geschiedenis Raskenmerken Lammeren Ziektes Verzorging Omgeving Schapen scheren Wist-je-dat weetjes Benamingen Ooi = vrouwtje Ram = mannetje Lam = schaap t/m 1 jr. Hamel = gecastreerde

Nadere informatie

Obstetrie. Groep B streptokokken en zwangerschap

Obstetrie. Groep B streptokokken en zwangerschap Obstetrie Groep B streptokokken en zwangerschap Inhoudsopgave 1. Inleiding...4 2. Wat zijn groep B streptokokken (GBS)?...4 3. Hoe vaak komen GBS voor bij zwangeren?...4 4. Hoeveel kans heeft een pasgeboren

Nadere informatie

Verloskunde. Fret. Klas 43DP

Verloskunde. Fret. Klas 43DP Verloskunde Fret Klas 43DP Inhoudsopgave 1. De voortplanting bij de fret... 3 1.1 Algemeen... 3 1.2 Pathologie van de voortplanting... 3 2 1. De voortplanting bij de fret 1.1 Algemeen Een vrouwtje is geslachtsrijp

Nadere informatie

Groep B streptokokken en zwangerschap

Groep B streptokokken en zwangerschap Patiënteninformatie Groep B streptokokken en zwangerschap Informatie over een infectie met groep B streptokokken bij zwangerschap Inhoudsopgave Pagina Wat zijn groep B streptokokken (GBS)? 4 Hoe vaak

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Groep-B-streptokokken en zwangerschap

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Groep-B-streptokokken en zwangerschap Refaja Ziekenhuis Stadskanaal Groep-B-streptokokken en zwangerschap GROEP-B-STREPTOKOKKEN EN ZWANGERSCHAP INLEIDING De groep-b-streptokok is een bacterie die bij veel zwangere vrouwen in de vagina (schede)

Nadere informatie

Gynaecologie / obstetrie Groep-B-streptokokken en zwangerschap

Gynaecologie / obstetrie Groep-B-streptokokken en zwangerschap Inleiding Gynaecologie / obstetrie Groep-B-streptokokken en zwangerschap De groep-b-streptokok is een bacterie die bij veel zwangere vrouwen in de vagina (schede) aanwezig is. Meestal kan deze bacterie

Nadere informatie

ja, tot diarree over is (nee bij toxine) uren tot enkele weken 1 tot 4 dagen van 1 dag vóór tot 6 dagen na het begin van de ziekteverschijnselen

ja, tot diarree over is (nee bij toxine) uren tot enkele weken 1 tot 4 dagen van 1 dag vóór tot 6 dagen na het begin van de ziekteverschijnselen INFECTIEZIEKTESCHEMA VOOR OUDERS Algemeen: een kind dat zich ziek voelt (koorts, hangerig, geen eetlust) behoort thuis te blijven Ziekte Ziekteverschijnselen Incubatietijd Besmettelijk? Wering school Risicogroepen

Nadere informatie

groep-bstreptokokken en zwangerschap patiënteninformatie Inleiding Wat zijn Groep-B-streptokokken Hoe vaak komt GBS voor bij zwangere vrouwen

groep-bstreptokokken en zwangerschap patiënteninformatie Inleiding Wat zijn Groep-B-streptokokken Hoe vaak komt GBS voor bij zwangere vrouwen patiënteninformatie groep-bstreptokokken en zwangerschap Inleiding De groep-b-streptokok is een bacterie die bij veel zwangere vrouwen in de vagina (schede) aanwezig is. Meestal kan deze bacterie geen

Nadere informatie

Waarom vaccinatie zo belangrijk is voor konijnen

Waarom vaccinatie zo belangrijk is voor konijnen Waarom vaccinatie zo belangrijk is voor konijnen en Viraal Haemorrhagisch Syndroom (VHS) zijn twee ernstige (maar te voorkomen) besmettelijke ziekten bij konijnen. VHS wordt ook wel rabbit haemorrhagic

Nadere informatie

Jeuk. De meest geduchte huidproblemen bij schapen en geiten. Schurft

Jeuk. De meest geduchte huidproblemen bij schapen en geiten. Schurft De meest geduchte huidproblemen bij schapen en geiten Hilde Nelis, dierenarts verbonden aan de vakgroep Voortplanting, Verloskunde en Bedrijfsdiergeneeskunde, Faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Gent

Nadere informatie

groep-b-streptokokken en zwangerschap

groep-b-streptokokken en zwangerschap patiënteninformatie groep-b-streptokokken en zwangerschap De groep-b-streptokok is een bacterie die bij veel zwangere vrouwen in de vagina (schede) aanwezig is. Meestal kan deze bacterie geen kwaad voor

Nadere informatie

Nieuwsbrief OKTOBER 2015

Nieuwsbrief OKTOBER 2015 Nieuwsbrief OKTOBER 2015 Deze maand in de nieuwsbrief Suikerziekte bij de kat overgewicht bij de hond en kat Konijnen vaccineren Advertentie met actiekortingen Suikerziekte bij de kat Wat is suikerziekte

Nadere informatie

Bescherm uw huisdier en uw gezin

Bescherm uw huisdier en uw gezin Ontwormen van honden en katten Bescherm uw huisdier en uw gezin Waarom ontwormen? Honden en katten maken deel uit van ons gezin. We aaien ze, knuffelen en spelen met ze. Maar dit is niet altijd zonder

Nadere informatie

Groep B-streptokokken en zwangerschap

Groep B-streptokokken en zwangerschap Groep B-streptokokken en zwangerschap GROEP B-STREPTOKOKKEN EN ZWANGERSCHAP De groep B-streptokok is een bacterie die bij veel zwangere vrouwen in de vagina aanwezig is. Meestal kan deze bacterie geen

Nadere informatie

Groep-B-streptokokken en zwangerschap

Groep-B-streptokokken en zwangerschap Groep-B-streptokokken en zwangerschap Inleiding De groep-b-streptokok is een bacterie die bij veel vrouwen in de vagina (schede) aanwezig is. Meestal kan deze bacterie geen kwaad voor een zwangere en

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Groep-B-streptokokken en zwangerschap. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Groep-B-streptokokken en zwangerschap. rkz.nl Patiënteninformatie Groep-B-streptokokken en zwangerschap rkz.nl Inleiding De groep-b-streptokok is een bacterie die bij veel zwangere vrouwen in de vagina (schede) aanwezig is. Meestal kan deze bacterie

Nadere informatie

Ziekte Ziekteverschijnselen Incubatietijd Besmettelijk? Wering school * Risicogroepen. Ja, 5 dagen voor tot negen dagen na het begin van de zwelling.

Ziekte Ziekteverschijnselen Incubatietijd Besmettelijk? Wering school * Risicogroepen. Ja, 5 dagen voor tot negen dagen na het begin van de zwelling. Hieronder vindt u een lijst met veel voorkomende kinderziektes op school. Als school hanteren wij de richtlijnen van de GGD. Op de site van de GGD vindt u nog meer informatie over deze kinderziektes en

Nadere informatie

BASISOPLEIDING BEDRIJFSHULPVERLENING Niet spoedeisende Eerste Hulp

BASISOPLEIDING BEDRIJFSHULPVERLENING Niet spoedeisende Eerste Hulp INHOUDSOPGAVE 3 NIET SPOEDEISENDE EERSTE HULP... - 2-3.1 Flauwte... - 2-3.2 Wonden... - 2-3.3 Neusbloeding... - 4-3.4 Letsel aan het oog... - 4-3.5 Kneuzing / verstuiking... - 4-3.6 Botbreuken / ontwrichting...

Nadere informatie

Groep-B-streptokokken (GBS) en zwangerschap

Groep-B-streptokokken (GBS) en zwangerschap Groep-B-streptokokken (GBS) en zwangerschap 1 Groep-B-streptokokken (GBS) en zwangerschap De groep B streptokok is een bacterie die bij veel zwangere vrouwen in de vagina aanwezig is. Dat kan meestal geen

Nadere informatie

Groep B streptokokken en zwangerschap

Groep B streptokokken en zwangerschap Groep B streptokokken en zwangerschap De 'groep B streptokok' is een bacterie. Zwangere vrouwen hebben deze bacterie soms in de vagina. Dat kan meestal geen kwaad, maar een klein aantal baby s wordt ernstig

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Groep-B-streptokokken en zwangerschap

Patiënteninformatie. Groep-B-streptokokken en zwangerschap Groep-B-streptokokken en zwangerschap Patiënteninformatie Groep-B-streptokokken en zwangerschap Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Wat zijn Groep-Bstreptokokken? 3 Hoe vaak komen Groep- B-streptokokken voor bij

Nadere informatie

Groep-Bstreptokokken. zwangerschap. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie

Groep-Bstreptokokken. zwangerschap. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Groep-Bstreptokokken en zwangerschap Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Inleiding De groep-b-streptokok is een bacterie die bij veel zwangere vrouwen in de vagina (schede) aanwezig is. Meestal kan deze

Nadere informatie

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT Vragenlijst 121 Vakgroep Nederlandse Taalkunde AUGUSTUS 2000 Blandijnberg 2 9000 Gent LICHAAM 3 Dialect van :..................................................(stad,

Nadere informatie

DEEL 7. VERVOLG HOOFDSTUK III - Over Besmettelijke Ziekten. Bacteriën

DEEL 7. VERVOLG HOOFDSTUK III - Over Besmettelijke Ziekten. Bacteriën DEEL 7 VERVOLG HOOFDSTUK III - Over Besmettelijke Ziekten Bacteriën Een bacterie is eigenlijk het kleinste levende wezentje op aarde. Ze zijn verschrikkelijk klein: een duizendste van een millimeter groot.

Nadere informatie

Sommige infecties bij runderen blijven gedurende lange tijd aanwezig op een rundveebedrijf

Sommige infecties bij runderen blijven gedurende lange tijd aanwezig op een rundveebedrijf Moeilijk te ontdekken infectieuze ziekten bij runderen Sommige infecties bij runderen blijven gedurende lange tijd aanwezig op een rundveebedrijf vooraleer ze ontdekt en aangepakt worden. Het gaat om besmettelijke

Nadere informatie

De ezel. Ezels worden gehouden als :... Van ezelinnenmelk maakt men :...

De ezel. Ezels worden gehouden als :... Van ezelinnenmelk maakt men :... De ezel Dit weet ik over mijn dier Het mannetje: Een kruising tussen een ezelhengst en een paardenmerrie noemt men een. Een kruising tussen een paardenhengst en een ezelin noemt men een Er zijn 3 zichtbare

Nadere informatie

Herbivoor, carnivoor, omnivoor Naam vrouwelijk dier Naam mannelijk dier Naam gecastreerd mannetje Naam van een jong. Worpgrootte

Herbivoor, carnivoor, omnivoor Naam vrouwelijk dier Naam mannelijk dier Naam gecastreerd mannetje Naam van een jong. Worpgrootte OPMAAK OPZOEKBOEKDIER_DEF_XP5 06-12-2005 11:41 Pagina 17 17 GEIT zoogdieren Latijnse naam Capra hircus Herbivoor, carnivoor, omnivoor Herbivoor Naam vrouwelijk dier Geit Naam mannelijk dier Bok Naam gecastreerd

Nadere informatie

Groep-B-streptokokken en zwangerschap

Groep-B-streptokokken en zwangerschap Groep-B-streptokokken en zwangerschap Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De groep-b-streptokok is een bacterie die bij veel vrouwen in de vagina (schede) aanwezig

Nadere informatie

Kinderdagverblijf. Duckie. Ziektebeleid

Kinderdagverblijf. Duckie. Ziektebeleid Kinderdagverblijf Duckie Ziektebeleid Ziektebeleid Kinderdagverblijf Duckie is niet berekend op de opvang van zieke kinderen. Ziekte is echter een nogal rekbaar begrip. Er ontstaat daardoor voor de ouders

Nadere informatie

RS-virus. Albert Schweitzer ziekenhuis Kinderafdeling januari 2015 pavo 0059

RS-virus. Albert Schweitzer ziekenhuis Kinderafdeling januari 2015 pavo 0059 RS-virus Albert Schweitzer ziekenhuis Kinderafdeling januari 2015 pavo 0059 Inleiding Uw kind is mogelijk besmet met het RS-virus. In deze folder leest u wat voor ziekte dit is en welke behandeling uw

Nadere informatie

=================================================================== D i a l-e 6 t van :... (stad,dorp,gehucht

=================================================================== D i a l-e 6 t van :... (stad,dorp,gehucht W OOR DEN BOE K V A N D E V L A A ~ S E D I ALE K TEN =================================================================== RIJKSL~I\~RSITEIT GENT Seminarie voor Vlaamse Dialektologie Blandijnberg 2 9000.

Nadere informatie

Groep B streptokokken en zwangerschap

Groep B streptokokken en zwangerschap Groep B streptokokken en zwangerschap Informatie voor patiënten F0538-3415 oktober 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK

Nadere informatie

Regelmatig ontwormen is belangrijk om uw gezin en uw hond te beschermen tegen wormen.

Regelmatig ontwormen is belangrijk om uw gezin en uw hond te beschermen tegen wormen. Regelmatig ontwormen is belangrijk om uw gezin en uw hond te beschermen tegen wormen. Waarom ontwormen? Honden maken deel uit van ons gezin. We aaien, knuffelen en spelen met ze. Maar dit is niet altijd

Nadere informatie

Groep-B-streptokokken en zwangerschap

Groep-B-streptokokken en zwangerschap Gynaecologie Groep-B-streptokokken en zwangerschap www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat zijn groep-b-streptokokken?... 3 Hoe vaak komen groep-b-streptokokken voor bij zwangeren?... 3 De gevolgen van GBS

Nadere informatie

De familie schaap. Praat eens zoals een schaap Welke dierengeluiden ken je nog? Doe ze eens na?

De familie schaap. Praat eens zoals een schaap Welke dierengeluiden ken je nog? Doe ze eens na? Het schaap De familie schaap Schapen zijn bange dieren. Daarom leven ze met velen samen en blijven ze dicht bij elkaar. Een groepje schapen noemen we een kudde. Schapen praten met elkaar door te blaten.

Nadere informatie

Aflamperiode. goed voor dieren Schapenvoer

Aflamperiode. goed voor dieren Schapenvoer Aflamperiode De aflamperiode kost voor zowel de schapenhouder als het schaap veel energie, het is belangrijk dat de schapen genoeg mineralen, vitamines en energierijke stoffen binnen krijgen in deze tijd.

Nadere informatie

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L ECT E N

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L ECT E N W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L ECT E N UNIVERSITEIT GENT Vragenlijst 167 Vakgroep Nederlandse Taalkunde SEPTEMBER 2006 Blandijnberg 2 9000 Gent LICHAAM 7: NAVRAAGLIJST Dialect van

Nadere informatie

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT VRAGENLIJST 165 Vakgroep Nederlandse Taalkunde SEPTEMBER 2006 Blandijnberg 2 9000 Gent Navraaglijst school Dialect van

Nadere informatie

Groep-B-streptokokken en zwangerschap

Groep-B-streptokokken en zwangerschap Groep-B-streptokokken en zwangerschap Gynaecologie Beter voor elkaar 1 Groep-B-streptokokken en zwangerschap Inleiding Door middel van deze folder wil het Ikazia Ziekenhuis u enige informatie geven over

Nadere informatie

Thema 3b Voortplanting. Wereldoriëntatie L6

Thema 3b Voortplanting. Wereldoriëntatie L6 Wereldoriëntatie L6 Les 1 Instandhouding van de soort. p. 3 1. Alle levende wezens zijn opgebouwd uit cellen. Vul de woorden celkern, celvloeistof en celwand correct aan. 2. Vul de tekst aan. In elke

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. biologie CSE KB. tijdvak 1. Deze bijlage bevat informatie.

Bijlage VMBO-KB. biologie CSE KB. tijdvak 1. Deze bijlage bevat informatie. Bijlage VMBO-KB 2008 tijdvak 1 biologie CSE KB Deze bijlage bevat informatie. 800013-1-739b Schapen - Informatie Lees eerst informatie 1 tot en met 5 en beantwoord dan vraag 36 tot en met 49. Bij het beantwoorden

Nadere informatie

l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH ZOÖNOSEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e www.licg.nl over houden van huisdieren

l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH ZOÖNOSEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e www.licg.nl over houden van huisdieren PRAKTISCH ZOÖNOSEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n over houden van huisdieren Zoönosen: ziekten bij dieren die overgedragen kunnen worden op mensen

Nadere informatie

Mocht u vragen hebben dan kunt u terecht bij de leidinggevende van uw locatie.

Mocht u vragen hebben dan kunt u terecht bij de leidinggevende van uw locatie. Informatie aan ouders over zieke kinderen Voorwoord Uitgaande van de richtlijnen van de GGD heeft onze organisatie een beleid ontwikkeld dat handvatten geeft bij eventuele ziekte van uw kind(eren). Dit

Nadere informatie

Huisregels zieke kinderen Peuterspeelzaal Tamarinde

Huisregels zieke kinderen Peuterspeelzaal Tamarinde Huisregels zieke kinderen Peuterspeelzaal Tamarinde 2016 2017 Huisregels zieke kinderen Peuterspeelzaal Tamarinde is niet berekend op de opvang van zieke kinderen. Ziekte is echter een nogal rekbaar begrip.

Nadere informatie

Zicht op Q-koorts. Kernboodschap

Zicht op Q-koorts. Kernboodschap Zicht op Q-koorts Deze informatie is tot stand gekomen in samenwerking met het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), diverse organisaties en beroepsgroepen. 1 Kernboodschap Q-koorts kunt

Nadere informatie

H y g i ë n e r i c h t l i j n e n. Evenementen met dieren

H y g i ë n e r i c h t l i j n e n. Evenementen met dieren H y g i ë n e r i c h t l i j n e n Evenementen met dieren Versie 1.0 - augustus 2016 Zijn er dieren op het evenement? Dan kunnen er extra risico s zijn. Dieren kunnen namelijk allerlei ziekteverwekkers

Nadere informatie

GYNAECOLOGIE. Lichen sclerosus

GYNAECOLOGIE. Lichen sclerosus GYNAECOLOGIE Lichen sclerosus Lichen sclerosus Lichen sclerosus (LS) is een goedaardige huidaandoening. De aangedane huid wordt langzaam minder elastisch. Daardoor voelt de huid strak aan en wordt wittig

Nadere informatie

Nu te bestellen.. Het boek Grasparkieten Kweken

Nu te bestellen.. Het boek Grasparkieten Kweken Nu te bestellen.. Het boek Grasparkieten Kweken Het complete naslagwerk over het kweken van grasparkieten. Met o.a. de volgende onderwerpen die uitvoerig worden besproken. Ca. 100 blz. Kweekvoorbereiding

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL

Bijlage VMBO-GL en TL Bijlage VMBO-GL en TL 2008 tijdvak 1 biologie CSE GL en TL Deze bijlage bevat informatie. 800013-1-617b Schapen - Informatie Lees eerst informatie 1 tot en met 6 en beantwoord dan vraag 32 tot en met 48.

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL

Bijlage VMBO-GL en TL Bijlage VMBO-GL en TL 2008 tijdvak 1 biologie CSE GL en TL Deze bijlage bevat informatie. 800013-1-617b Schapen - Informatie Lees eerst informatie 1 tot en met 6 en beantwoord dan vraag 32 tot en met 48.

Nadere informatie

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT Vragenlijst 134 Vakgroep Nederlandse Taalkunde JANUARI 2002 Blandijnberg 2 9000 Gent VARIA 2 Dialect van :..................................................(stad,

Nadere informatie

1 Vruchtbaarheid en voortplanting Bronst en bevruchting Bronst bij het varken Bevruchting Afsluiting 18

1 Vruchtbaarheid en voortplanting Bronst en bevruchting Bronst bij het varken Bevruchting Afsluiting 18 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Vruchtbaarheid en voortplanting 9 1.1 Bronst en bevruchting 9 1.2 Bronst bij het varken 12 1.3 Bevruchting 14 1.4 Afsluiting 18 2 Bouw en functie van de geslachtsorganen

Nadere informatie

Het spreekt vanzelf dat vooral vrouwen op de hoogte zijn van de dialectbenamingen voor voeding. Ga dus te rade bij echtgenote of (groot)moeder.

Het spreekt vanzelf dat vooral vrouwen op de hoogte zijn van de dialectbenamingen voor voeding. Ga dus te rade bij echtgenote of (groot)moeder. W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT Vragenlijst 127 Vakgroep Nederlandse Taalkunde OKTOBER 2001 Blandijnberg 2 9000 Gent VOEDSEL 2 Dialect van :..................................................(stad,

Nadere informatie

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT VRAGENLIJST 147 Vakgroep Nederlandse Taalkunde DECEMBER 2004 Blandijnberg 2 9000 Gent School II Dialect van :..................................................(stad,

Nadere informatie

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L ECT E N

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L ECT E N W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L ECT E N UNIVERSITEIT GENT Vragenlijst 95 Vakgroep Nederlandse Taalkunde JULI 1998 Blandijnberg 2 9000 Gent ZIEKTEN 1 Dialect van :..................................................(stad,

Nadere informatie

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT Vragenlijst 104 Vakgroep Nederlandse Taalkunde DECEMBER 1998 Blandijnberg 2 9000 Gent PLANTEN 1 Dialect van :..................................................(stad,

Nadere informatie

Extra nieuwsbrief konijn

Extra nieuwsbrief konijn D I E R E N A R T S E N P R A K T I J K L A A K K W A R T I E R oktober 2013 Jaargang 2, nr. 3 Extra nieuwsbrief konijn In dit nummer: Aanschaf van een konijn: waar moet ik op letten? Konijnenziektes:

Nadere informatie

RASSENCOMMISSIE Bleu du Maine Kleine Herkauwers Vlaanderen vzw

RASSENCOMMISSIE Bleu du Maine Kleine Herkauwers Vlaanderen vzw RASSENCOMMISSIE Bleu du Maine Kleine Herkauwers Vlaanderen vzw Opleidingsdag Bleu du Maine 22 juli 2014 Historiek en Oorsprong Bleu du Maine Het Bleu du Maine schaap is van Franse oorsprong, meer bepaald

Nadere informatie

Kinderziektes van 0-4 jaar

Kinderziektes van 0-4 jaar Kinderziektes van 0-4 jaar Voor het 6 de levensjaar komen de kinderen in aanraking met honderden virussen. De eerste grote confrontatie is bij een gastouder en daar moet je als ouder wel even aan wennen.

Nadere informatie

Anaal abces Anale fistel

Anaal abces Anale fistel Anaal abces Anale fistel Jan Yperman Ziekenhuis Briekestraat 12 8900 Ieper www.yperman.net 057 35 35 35 info@yperman.net Inleiding Deze folder geeft u informatie over een anaal abces & anale fistel en

Nadere informatie

Het is in uw eigen belang dat u de folder goed doorleest en de adviezen nauwkeurig opvolgt. Dit om een spoedig herstel te bevorderen.

Het is in uw eigen belang dat u de folder goed doorleest en de adviezen nauwkeurig opvolgt. Dit om een spoedig herstel te bevorderen. D e c u b i t u s Deze folder geeft u informatie over Decubitus, wat u kunt doen om het te voorkomen en hoe het wordt behandeld. Deze folder is bedoeld voor als u geopereerd wordt, of gedurende langere

Nadere informatie

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT Vragenlijst 119 Vakgroep Nederlandse Taalkunde DECEMBER 1999 Blandijnberg 2 9000 Gent LICHAAM Dialect van :..................................................(stad,

Nadere informatie

Jeugdpuistjes en steenpuisten. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Jeugdpuistjes en steenpuisten. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Jeugdpuistjes en steenpuisten Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Jeugdpuistjes (acne) 3 Klachten en symptomen 3 Oorzaken 3 Wanneer arts raadplegen

Nadere informatie

Spreekbeurt Levensbeschouwing AIDS

Spreekbeurt Levensbeschouwing AIDS Spreekbeurt Levensbeschouwing AIDS Spreekbeurt door een scholier 1217 woorden 12 oktober 2003 7,4 76 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Open je ogen voor AIDS ze sluit! Inhoudstafel 1. Inleiding 2.

Nadere informatie

GEZONDHEIDSINFORMATIE

GEZONDHEIDSINFORMATIE GEZONDHEIDSINFORMATIE voor risicovolle beroepsgroepen vaccinatie DTP en Hepatitis A/B www.vggm.nl GEZONDHEIDSINFORMATIE VOOR RISICOVOLLE BEROEPSGROEPEN Als medewerker kunt u via uw werk risico lopen op

Nadere informatie

Schaap. Ovis aries. Serie zoogdieren

Schaap. Ovis aries.  Serie zoogdieren Serie zoogdieren Schaap Ovis aries Schapen zijn middelgrote hoefdieren met een dikke vacht. Ze zijn duizenden jaren geleden ontstaan uit de moeflon, een dier dat gewoon haren heeft en geen dikke wol. Mensen

Nadere informatie

Dialect van :...(stad, dorp, gehucht, wijk),...(gemeente)...(prov.) GESPROKEN DOOR : OPGETEKEND DOOR :

Dialect van :...(stad, dorp, gehucht, wijk),...(gemeente)...(prov.) GESPROKEN DOOR : OPGETEKEND DOOR : W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT Vragenlijst 162 Vakgroep Nederlandse Taalkunde MEI 2006 Blandijnberg 2 9000 Gent NAVRAAGLIJST KLEDING Dialect van :................................................(stad,

Nadere informatie

PRAKTISCH Hondsdolheid (rabiës)

PRAKTISCH Hondsdolheid (rabiës) PRAKTISCH Hondsdolheid (rabiës) l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n over houden van huisdieren Rabiës oftewel hondsdolheid is één van de bekendste zoönosen

Nadere informatie

INFORMATIE OVER EEN CHLAMYDIA- INFECTIE GYNAECOLOGIE

INFORMATIE OVER EEN CHLAMYDIA- INFECTIE GYNAECOLOGIE INFORMATIE OVER EEN CHLAMYDIA- INFECTIE GYNAECOLOGIE FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Seksueel overdraagbare aandoeningen zijn infecties die door

Nadere informatie

Stagedag 1 schapen. Woensdag 9 mei 09-05

Stagedag 1 schapen. Woensdag 9 mei 09-05 Woensdag 9 mei 09-05 Stagedag 1 schapen Ik loop stage bij Riemer van der Molen uit Rottevalle. Een schapenboer met 148 schapen en tot nu toe 200 lammeren. Er moeten nog zo n 20 schapen lammeren. Ook heeft

Nadere informatie

Gastro-enteritis bij kinderen

Gastro-enteritis bij kinderen Gastro-enteritis bij kinderen Informatie voor patiënten F0857-1250 augustus 2010 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

THEMADOSSIER CHLAMYDIA

THEMADOSSIER CHLAMYDIA THEMADOSSIER CHLAMYDIA 1. Soa s Soa s zijn seksueel overdraagbare aandoeningen. Je kan ze dus oplopen door seksueel contact of door contact met het bloed van een besmet persoon. Volgens recent onderzoek

Nadere informatie

Terugkerende aanvallen

Terugkerende aanvallen Genitale herpes Herpes genitalis is een seksueel overdraagbare aandoening (soa), die wordt veroorzaakt door een virus. Dit virus zorgt voor een pijnlijke infectie van de huid en de slijmvliezen in en rond

Nadere informatie

Toets Ziekteleer Opleiding Sport en Bewegen. Behaalde punten Hulpmiddelen geen

Toets Ziekteleer Opleiding Sport en Bewegen. Behaalde punten Hulpmiddelen geen Cijfer In te vullen voor docent In te vullen door leerling Beroepsprestatie B.P.1.3 S.B Naam leerling Toets Ziekteleer Opleiding Sport en Bewegen Klas SB3O1A+B Versie 1 Datum Tijdsduur 60 minuten Naam

Nadere informatie

Veel voorkomende SOA. Gynaecologie. alle aandacht

Veel voorkomende SOA. Gynaecologie. alle aandacht Veel voorkomende SOA Gynaecologie alle aandacht Veel voorkomende SOA Er zijn virale en bacteriële soa. Virale soa worden veroorzaakt door een virus. Als je er eenmaal een hebt opgelopen, blijft een virale

Nadere informatie

toch ziektetekens opwekken. Anderzijds kunnen om dezelfde reden de symptomen van een ziekte erger worden dan ze zouden zijn zonder de bijkomende

toch ziektetekens opwekken. Anderzijds kunnen om dezelfde reden de symptomen van een ziekte erger worden dan ze zouden zijn zonder de bijkomende De BVD Boviene virale diarree of BVD is een aandoening bij runderen die zwaar onderschat wordt.de besmetting brengt veel meer schade toe aan de veestapel dan men over het algemeen aanneemt, maar komt ook

Nadere informatie

Coeliakie bij kinderen

Coeliakie bij kinderen Coeliakie bij kinderen Bij uw kind is coeliakie geconstateerd, of wordt er onderzoek gedaan naar coeliakie. Coeliakie (spreek uit seuliakie, met de klemtoon op de laatste lettergreep) is een levenslange

Nadere informatie

Aflammeren in tijden van Q-koorts

Aflammeren in tijden van Q-koorts Aflammeren in tijden van Q-koorts Enkele adviezen: Laat bij het aflammeren geen mensen uit risicogroepen toe Draag tijdens het aflammeren speciale werkkleding: overall, rubberen laarzen en handschoenen

Nadere informatie

Behandeling van wonden en letsels

Behandeling van wonden en letsels Module 4 Behandeling van wonden en letsels Als u deze module gevolgd hebt, weet u: - Wat u moet doen bij mogelijk inwendig bloedverlies - Wat u moet doen bij uitwendig bloedverlies - Wat u moet doen bij

Nadere informatie

the total feed business Lammerenopfok ForFarmers Hans Kolk

the total feed business Lammerenopfok ForFarmers Hans Kolk the total feed business Lammerenopfok ForFarmers Hans Kolk Agenda Voorstellen Geboorte en belang van biest Lammeren opfok en management Belang van goede voeding Ziektes; diagnose en preventie Rondvraag

Nadere informatie

In dit hoofdstuk komt aan de orde: Bloedneus Insectensteken Tekenbeten Kwallenbeten Tand door de lip Voorwerp in de neus Voorwerp in het oor

In dit hoofdstuk komt aan de orde: Bloedneus Insectensteken Tekenbeten Kwallenbeten Tand door de lip Voorwerp in de neus Voorwerp in het oor In dit hoofdstuk komt aan de orde: Bloedneus Insectensteken Tekenbeten Kwallenbeten Tand door de lip Voorwerp in de neus Voorwerp in het oor Uitgeslagen tand Slangenbeten Irritatie door eikenprocessierups

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving 2009 dierhouderij en -verzorging gezelschapsdieren CSPE KB minitoets bij opdracht 15 A B X C D

landbouw en natuurlijke omgeving 2009 dierhouderij en -verzorging gezelschapsdieren CSPE KB minitoets bij opdracht 15 A B X C D landbouw en natuurlijke omgeving 2009 dierhouderij en -verzorging gezelschapsdieren SPE KB minitoets bij opdracht 15 variant d Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen - Omcirkel het goede antwoord

Nadere informatie