Extra nieuwsbrief konijn

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Extra nieuwsbrief konijn"

Transcriptie

1 D I E R E N A R T S E N P R A K T I J K L A A K K W A R T I E R oktober 2013 Jaargang 2, nr. 3 Extra nieuwsbrief konijn In dit nummer: Aanschaf van een konijn: waar moet ik op letten? Konijnenziektes: belang van vaccineren 1 2 Parasieten en ziektes 2 huisvesting 3 Geboortebeperking en dracht 3 voeding 4 DAP Laakkwartier op Facebook! 5 Denkt u erover om een konijn aan te schaffen? Leuk! Een konijn is een huisdier waar u veel plezier aan kunt beleven. Omdat een konijn een sociaal dier is, wordt aangeraden om minimaal twee konijnen aan te schaffen. Dit maakt het leven voor het konijn een stuk aangenamer,en het is voor u ook heel leuk om te kijken hoe de konijnen met elkaar omgaan. Ze wassen elkaar, spelen samen en liggen lekker tegen elkaar aan als het wat minder warm is. Een mannetje en vrouwtje samen werkt vaak het beste. Natuurlijk moet het mannetje dan wel tijdig gecastreerd worden (zie gedrag en voortplanting). Dan is er nog de vraag: waar gaat u het konijn aanschaffen? Bij de dierenwinkel heeft u een ruime keuze, en natuurlijk ziet zo n klein bolletje er altijd heel schattig uit. Het is Aanschaf van een konijn moeilijk om aan een klein konijntje te zien of het gezond is, maar als de konijntjes in een vies hok zitten, of u ziet snotterige uitvloeiing bij neus of oogjes, dan weet u zeker dat u even verder moet kijken. Een konijntje in een dierenwinkel is vaak maar kort aanwezig en in die korte tijd kunnen de medewerkers niet altijd zien of het konijntje iets mankeert. Een andere optie is om eens een kijkje te nemen in de knaagdierenopvang. Hier heeft u een ruime keuze aan lieve konijnen, die soms al als koppel worden aangeboden. Bovendien is het konijn hier vaak langer aanwezig, dus als het konijn iets mankeert zal dit vaak worden opgemerkt door de medewerkers. Een knaagdierenopvang zal er alles aan doen om de konijnen die zij in de opvang hebben een goed huisje te bieden. Daarnaast weten zij ook veel over de verzorging van het konijn, en kunnen ze u daar uitgebreid over vertellen. Moet u bij de opvang meer betalen dan bij de dierenwinkel? Als u nagaat dat het konijn al is gevaccineerd, en vaak ook al gecastreerd, dan kunt u zich voorstellen dat de opvang wel een redelijk bedrag moet vragen voor het konijntje. Hoe fijn zij het ook vinden dat u het konijntje liefdevol opvangt. Het Knaaghof Huis te Landelaan SG Rijswijk T info@hetknaaghof.nl Het Knagertje Westhovenplein BD Den Haag T

2 Pagina 2 Konijnenvaccinatie In Nederland komen twee zeer besmettelijke, maar vooral ook dodelijke virusziekten voor bij konijnen. Myxomatose is een meestal dodelijke virusziekte die door muggen, vlooien en vliegen worden overgebracht. Ook konijnen die altijd binnen zitten kunnen dus besmet worden! Het konijn is erg sloom, heeft koorts en ontstoken, gezwollen oogleden. Later ontstaan zwellingen aan de kop, oren en anus, wil het konijn niet meer eten en drinken en gaat dood. VHS (Viraal Haemorrhagisch Syndroom) wordt overgebracht via besmet groenvoer waar wilde konijnen mee in aanraking zijn geweest, of via kleding en schoenen. Soms is de ziekte te herkennen aan bloed uit de neus van het konijn, maar vaak sterven de dieren zonder symptomen. Beide ziektes zijn ernstig en dodelijk (zie parasieten en ziektes), daarom is er een vaccin ontwikkeld om uw konijn te beschermen. U kunt uw konijntje vanaf de leeftijd van 5 weken laten vaccineren. Het vaccin werkt voor een jaar. Daarna moet de vaccinatie ieder jaar opnieuw gegeven worden. Diarree is een veelvoorkomend probleem bij konijnen. Het kan ontstaan door plotselinge voerverandering of eetpatroon: teveel krachtvoer in verhouding tot het aantal vezels, of ook vaak veroorzaakt door gebitsproblemen. Ook bepaalde parasieten kunnen diarree veroorzaken (coccidiose of wormen). Deze zijn in de ontlasting aan te tonen. Huidparasieten komen ook regelmatig voor. Naast vlooien komen bij het konijn vaak schurftmijten voor zoals oormijt en de schilfermijt. Veel voorkomende verschijnselen zijn dan korsten op en in de oorschelp of overmatige schilfering op de rug met uiteindelijk veel jeuk en kale plekken. Myxomatose Parasieten en ziektes wilde en tamme konijnen. De ziekte wordt veroorzaakt door een virus. Jonge konijnen zijn gevoeliger dan volwassen dieren. De tijd tussen de besmetting en de eerste symptomen duurt enkele dagen tot een week. In de huid van het zieke konijn ontwikkelen zich bobbels (myxomen). Meestal gebeurt dit rond de ogen, de snuit, de oren en de anus. Na verloop van tijd kleven de ogen aan elkaar en ontstaat er een pussige oog- en neusuitvloeiing. Veel konijnen sterven ten gevolge van myxomatose (zie belang vaccineren). Virale hemorrhagische ziekte (VHD) Viral hemorrhagic disease (VHD) is een zeer besmettelijke, dodelijke konijnenziekte. Voornamelijk konijnen ouder dan 10 weken worden door deze ziekte getroffen. De tijd tussen besmetting en het zien van de eerste symptomen bedraagt 1-3 dagen. Er komen verschillende vormen voor. De zeer snelle vorm, waarbij een konijn dood gevonden wordt terwijl hij de dag ervoor niet ziek leek. De snelle vorm waarbij het konijn stopt met eten, hoge koorts krijgt, wankel wordt, en in het laatste stadium een bloederige neusuitvloeiing heeft gevolgd door de dood. In zeldzame gevallen komt de milde vorm voor en herstelt het konijn van de ziekte % van de besmette konijnen sterft aan deze ziekte (zie belang vaccineren).

3 Pagina 3 Huisvesting Er zijn standaard minimale maten te noemen voor een konijnenhok, maar eigenlijk is ieder hok te klein voor een konijn om permanent in te verblijven. Een konijn in het wild rent en dolt graag door het veld. Voor een tam konijntje geldt eigenlijk precies hetzelfde: rennen en gekke sprongetjes maken is het leukste dat er is. Daarom is het belangrijk om, welk hok er ook gekozen wordt, het konijn regelmatig los te laten in de huiskamer of tuin. Let Hok Juliette (Pet s Place) binnenshuis op kabels die gevaarlijk zijn voor het konijn. In de tuin zijn er weer andere gevaren: konijnen kunnen behoorlijk hoog springen, diep graven en aan giftige planten knabbelen. Geboortebeperking en de dracht Het is best een hele klus om uw tuin en/of huis konijnproof te maken, maar het zal het houden van een konijn een stuk leuker maken (voor u en voor het konijn!). Meer informatie kunt u vinden op PS wist u dat een konijn gemakkelijk zindelijk te maken is? Door een kattenbak of konijnentoilet aan te schaffen, blijven uw tuin en huiskamer schoon! Vanaf drie tot vijf maanden kunnen de konijntjes zich al gaan voortplanten. De castratie kan vanaf een maand of zes. In de tussentijd moeten de konijnen dus apart gehouden worden, en dat kan nog een behoorlijke opgave zijn voor u als eigenaar! Het is namelijk belangrijk dat de konijnen elkaar in de tussentijd wel kunnen zien en ruiken, zodat ze wel aan elkaar gewend blijven. Heeft Cupido toch toegeslagen in het konijnenhok? Dan is de kans groot dat er na ongeveer een maand gezinsuitbreiding is. Er valt niets te zien aan de voedster, maar u zult wel merken dat ze een onverzadigbare honger heeft. De duur van de dracht is dagen, afhankelijk van de grootte van het konijn. U kunt er nu alleen maar voor zorgen dat de voedster niet teveel wordt lastiggevallen (niet oppakken!) en dat ze een warm en donker plekje heeft om te kunnen bevallen. Vlak voordat het konijn moet werpen gaat ze haar eigen buikwol plukken en naar het hok brengen. Ze zal eerst een strootje in haar bek nemen en dan gaan plukken. Dat is heel slim want door dat strootje kan het haar niet in haar bekje schieten. Zo zal ze een warm nest maken en meestal in de vroege ochtend bevallen. Zo'n bevalling gaat razend snel en is meestal in 20 minuten of nog korter gepiept. De nageboorten eet ze op. Wanneer het nestje is geboren kunt u het beste de eerste 24 uur niks doen totdat de moeder haar kleintjes al een keer gevoed heeft. Veel zal moeder konijn niet met haar kinderen bezig zijn. Het lijkt wel of ze er niet naar omkijkt, maar dat is niet zo. Ze gaat ze maar 1 of 2 keer in de 24 uur voeden en dat voeden duurt niet langer dan 3 minuten. Toch krijgen die kleintjes genoeg voeding, want konijnenmelk is zeer geconcentreerd. Na 8 weken kunnen de konijntjes weg naar een nieuwe eigenaar! Zorg er dan voor dat de nieuwe eigenaar minstens twee konijnen bij elkaar zet, en de konijntjes netjes laat vaccineren.

4 Pagina 4 Voeding Voeding is heel belangrijk om uw konijn zo gezond mogelijk te houden. De voeding moet vooral bestaan uit ruwvoer (hooi en gras). Hier zitten vezels in die de darmen actief houden, en ook de tanden blijven hierdoor op de juiste lengte. Goed werkende darmen zijn van levensbelang voor konijnen. Vers hooi moet altijd aanwezig zijn, uw konijn mag dit onbeperkt eten. Naast het ruwvoer mag u beperkte porties krachtvoer geven. Ook dit voer moet voornamelijk uit vezels bestaan. Het beste is om pellets te geven; bij gemengd voer bestaat het risico dat het konijn alleen de lekkere dingetjes eruit snoept en juist de vezelrijke staafjes laat liggen. Hiernaast vindt u de groentesoorten die u aan uw konijn kunt geven als extraatje. Voor alles geldt natuurlijk: met mate! Foto gemaakt door paraveterinair Ramona (Ramona Rikkers Dierenfotografie) Konijnenweetjes Wist u dat: Konijnen erg intelligent zijn? Ze leren snel, en onthouden ook informatie. Het hol van een konijn in het wild twee uitgangen heeft zodat de bewoners snel kunnen wegkomen bij gevaar? Het oudste konijn 24 jaar geworden is? U bij Proteq een verzekering kunt afsluiten voor uw konijn?

5 Dierenartsenpraktijk Laakkwartier Pasteurplein RB Den Haag Telefoon: (070) Fax: (070) dierenarts@daplaakkwartier.nl Bezoek ons ook op dierenartslaakkwartier,nl Like ons op Facebook en Twitter! (Twitter) Praktijkmanager/invalassistente Maaike met eigen konijn Stoffer Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Stuur dan een afmelding naar dierenarts@daplaakkwartier.nl

Waarom vaccinatie zo belangrijk is voor konijnen

Waarom vaccinatie zo belangrijk is voor konijnen Waarom vaccinatie zo belangrijk is voor konijnen en Viraal Haemorrhagisch Syndroom (VHS) zijn twee ernstige (maar te voorkomen) besmettelijke ziekten bij konijnen. VHS wordt ook wel rabbit haemorrhagic

Nadere informatie

HANDIG KONIJNEN LATEN INENTEN

HANDIG KONIJNEN LATEN INENTEN HANDIG KONIJNEN LATEN INENTEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER ZIEKTEN WAARTEGEN JE

Nadere informatie

Nieuwsbrief OKTOBER 2015

Nieuwsbrief OKTOBER 2015 Nieuwsbrief OKTOBER 2015 Deze maand in de nieuwsbrief Suikerziekte bij de kat overgewicht bij de hond en kat Konijnen vaccineren Advertentie met actiekortingen Suikerziekte bij de kat Wat is suikerziekte

Nadere informatie

Aanschaf & verzorging

Aanschaf & verzorging Konijnen Nooit één, maar twee minimum leeftijd: 8 weken Huisvesting Aanschaf & verzorging Voor je een konijn in huis haalt, zijn er een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden. Net als

Nadere informatie

Mijn konijn is gezond!

Mijn konijn is gezond! Mijn konijn is gezond! FOTO Naam konijn... Geboortedatum... Geslacht... Ras... Vacht en kleur... Datum sterilisatie / castratie... Plak of noteer hier het chipnummer 2 1 e Eigenaar Naam... Adres... Tel....

Nadere informatie

Chinchilla. Kids for Animals chinchilla spreekbeurt. Chinchilla kennis. Wilde chinchilla s. Als huisdier

Chinchilla. Kids for Animals chinchilla spreekbeurt. Chinchilla kennis. Wilde chinchilla s. Als huisdier Chinchilla Chinchilla kennis Chinchilla s zijn knaagdieren die oorspronkelijk uit het Andes gebergte in Zuid-Amerika komen. Ze hebben een dikke zilverblauwgrijze vacht en zien er erg knuffelbaar uit. Maar

Nadere informatie

Nieuwsbrief April 2015

Nieuwsbrief April 2015 Inhoud Nieuwe assistente... 2 Allemaal beestjes... 2 Vlooien... 2 Wormen... 3 Teken... 4 Actiepagina... 5 Konijnenvaccinatie nu met 5 euro korting... 5 Castratie kater nu met 17 euro korting... 7 15% korting

Nadere informatie

Rat Ratten kennis. Kids for Animals Ratten spreekbeurt. Soorten ratten. Een rat als huisdier

Rat Ratten kennis. Kids for Animals Ratten spreekbeurt. Soorten ratten. Een rat als huisdier Rat Ratten kennis De ratten die wij als huisdier houden stammen af van de wilde bruine rat. Deze soort komt oorspronkelijk uit Azië. Rond 1700 kwam de bruine rat in handelsschepen naar Europa. In de 19

Nadere informatie

Ziekten en problemen. Algemeen. Abcessen. Agressie. Anorexie

Ziekten en problemen. Algemeen. Abcessen. Agressie. Anorexie Ziekten en problemen Algemeen Konijnen laten niet snel zien dat ze ziek zijn. Dit komt omdat ze van nature prooidieren zijn en in de natuur meteen opgegeten zouden worden als ze zich ziek tonen. Een konijn

Nadere informatie

De geschiedenis van het konijn

De geschiedenis van het konijn De geschiedenis van het konijn Wij kennen konijnen allemaal als huisdier en op veel plaatsen in Nederland komt hij ook in het wild voor. Maar het konijn bestaat natuurlijk al veel langer en werd voor het

Nadere informatie

Konijnen als huisdier: huisvesting, (medische) verzorging en voeding

Konijnen als huisdier: huisvesting, (medische) verzorging en voeding : huisvesting, (medische) verzorging en voeding Konijnen als huisdier Wist u dat konijnen net als honden en katten regelmatig onderzocht en gevaccineerd moeten worden? Konijnen zijn fantastische huisdieren.

Nadere informatie

Cavia. Cavia. Serie zoogdieren

Cavia. Cavia. Serie zoogdieren Serie zoogdieren Cavia Cavia De cavia is een knaagdier dat veel als huisdier gehouden wordt. Cavia s zijn groepsdieren, ze kunnen het best samen gehuisvest worden. Deze dieren planten zich snel voort.

Nadere informatie

HANDIG BUIKPIJN BIJ KONIJNEN

HANDIG BUIKPIJN BIJ KONIJNEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG BUIKPIJN BIJ KONIJNEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER BUIKPIJN BIJ KONIJNEN.

Nadere informatie

PRAKTISCH HOUD UW KONIJN GEZOND!

PRAKTISCH HOUD UW KONIJN GEZOND! l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH HOUD UW KONIJN GEZOND! over houden van huisdieren Wie konijnen heeft, wil zo lang mogelijk van hen genieten

Nadere informatie

* Leeftijd aanschaf: 6-8 weken * Gemiddelde leeftijd: 5-10 jaar (sommige echter 15 jaar)

* Leeftijd aanschaf: 6-8 weken * Gemiddelde leeftijd: 5-10 jaar (sommige echter 15 jaar) vv Dierenartsen Combinatie Holten konijn Algemeen Het konijn is officieel geen knaagdier, maar behoort tot de orde der Lagomorpha. Deze zijn gekenmerkt door het bezit van 4 snijtanden in de bovenkaak (2

Nadere informatie

2/ Onjuiste voeding veel problemen en zelfs overlijden kan veroorzaken.

2/ Onjuiste voeding veel problemen en zelfs overlijden kan veroorzaken. Het konijn Inleiding Konijnen zijn tegenwoordig heel populaire huisdieren, die hoofdzakelijk worden gefokt als gezelschapsdier. Helaas ontbreekt vaak de kennis over huisvesting, verzorging en voeding die

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT AXOLOTL AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT AXOLOTL AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT AXOLOTL AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE AXOLOTL BIJ

Nadere informatie

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE

Nadere informatie

SPREEKBEURT Chinchilla

SPREEKBEURT Chinchilla l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT Chinchilla ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE CHINCHILLA

Nadere informatie

Nieuwsbrief Maart 2014

Nieuwsbrief Maart 2014 Nieuwsbrief Maart 2014 Beste Klant, Eerst graag uw aandacht voor het volgende: In Zoetermeer en Ypenburg zijn de afgelopen week, eind februari, verschillende honden ziek geworden door het Canine Distemper

Nadere informatie

Konijnen. Het verzorgen van konijnen

Konijnen. Het verzorgen van konijnen Konijnen Het verzorgen van konijnen Voor meer informatie: Het Knaaghof Huis te Landelaan 2 2283 SG Rijswijk Tel: 070-3945523 www.hetknaaghof.nl info@hetknaaghof.nl Openingstijden: Dinsdag t/m zondag, 13.00

Nadere informatie

Een kitten in huis. een volwassen vlo

Een kitten in huis. een volwassen vlo Een kitten in huis Een kitten in huis is erg leuk, maar heeft ook veel verzorging en aandacht nodig. In deze informatiebrief behandelen we enkele onderwerpen die van belang zijn bij de gezondheid van uw

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT LACHDUIF VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT LACHDUIF VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT LACHDUIF VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE LACHDUIF BIJ ELKAAR

Nadere informatie

U bent de trotse eigenaar van een konijn? Bij deze een aantal tips om uw huisdier in optimale conditie te houden. Voeding en drank

U bent de trotse eigenaar van een konijn? Bij deze een aantal tips om uw huisdier in optimale conditie te houden. Voeding en drank U bent de trotse eigenaar van een konijn? Bij deze een aantal tips om uw huisdier in optimale conditie te houden. Voeding en drank Het konijn is een planteneter of herbivoor. Konijnen hebben een heel gevoelig

Nadere informatie

HANDIG KONIJNEN KOPPELEN

HANDIG KONIJNEN KOPPELEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG KONIJNEN KOPPELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HET KOPPELEN VAN TWEE KONIJNEN.

Nadere informatie

Het verzorgen van Konijnen

Het verzorgen van Konijnen Het verzorgen van Konijnen 1 Inhoud 1 Feiten 3 2 Gedrag 4 2.1 Samenstelling van de groep 4 2.2 Konijnentaal 4 2.3 Konijnenspeelgoed 5 3 Huisvesting 6 3.1 Buitenhok 6 3.2 Binnenhok 7 4 Hygiëne 8 4.1 Tips

Nadere informatie

Handleiding voor de verzorging van konijnen

Handleiding voor de verzorging van konijnen Dierenhandel Hoogendoorn Voor al uw dieren en dierverblijven! Handleiding voor de verzorging van konijnen Wij wensen u veel plezier met uw nieuwe aanwinst(en). Het Hoogendoorn Team HANDLEIDING Bij de

Nadere informatie

SPREEKBEURT VUURSTAARTLABEO

SPREEKBEURT VUURSTAARTLABEO SPREEKBEURT VUURSTAARTLABEO l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE VUURSTAARTLABEO

Nadere informatie

Inentingen bij huisdieren deel 2: honden

Inentingen bij huisdieren deel 2: honden Inentingen bij huisdieren deel 2: honden Door Marije Blok Het is verstandig uw huisdier(en) te laten inenten tegen verschillende dierziekten. Maar waartegen worden ze nu eigenlijk ingeënt? En waarom is

Nadere informatie

SPREEKBEURT Chinese vuurbuiksalamander

SPREEKBEURT Chinese vuurbuiksalamander SPREEKBEURT Chinese vuurbuiksalamander l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER

Nadere informatie

l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH ZOÖNOSEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e www.licg.nl over houden van huisdieren

l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH ZOÖNOSEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e www.licg.nl over houden van huisdieren PRAKTISCH ZOÖNOSEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n over houden van huisdieren Zoönosen: ziekten bij dieren die overgedragen kunnen worden op mensen

Nadere informatie

SPREEKBEURT Chinchilla

SPREEKBEURT Chinchilla SPREEKBEURT Chinchilla l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE CHINCHILLA

Nadere informatie

Protocol 8: Zieke Kinderen in het Kindercentrum 1 (ZKKC) KDV t Sprookjesland

Protocol 8: Zieke Kinderen in het Kindercentrum 1 (ZKKC) KDV t Sprookjesland Protocol 8: Zieke Kinderen in het Kindercentrum 1 (ZKKC) KDV t Sprookjesland 1 Laatste versie: 27 januari 2014 INHOUD 8.1. Ziek of niet ziek? 8.2. Kan het kind in de groep blijven? 8.3. Wanneer moeten

Nadere informatie

Bescherm uw huisdier en uw gezin

Bescherm uw huisdier en uw gezin Ontwormen van honden en katten Bescherm uw huisdier en uw gezin Waarom ontwormen? Honden en katten maken deel uit van ons gezin. We aaien ze, knuffelen en spelen met ze. Maar dit is niet altijd zonder

Nadere informatie

Protocol zieke kinderen.

Protocol zieke kinderen. Protocol zieke kinderen. Kinderdagverblijf De Kleine Zeester Inhoud. - Inleiding - Ziek of niet ziek? - Kan het kind in de groep blijven? - Wanneer moeten de ouders worden gewaarschuwd? - Wanneer wordt

Nadere informatie

Regelmatig ontwormen is belangrijk om uw gezin en uw hond te beschermen tegen wormen.

Regelmatig ontwormen is belangrijk om uw gezin en uw hond te beschermen tegen wormen. Regelmatig ontwormen is belangrijk om uw gezin en uw hond te beschermen tegen wormen. Waarom ontwormen? Honden maken deel uit van ons gezin. We aaien, knuffelen en spelen met ze. Maar dit is niet altijd

Nadere informatie

WEES WIJS, GA BESCHERMD OP REIS

WEES WIJS, GA BESCHERMD OP REIS WEES WIJS, GA BESCHERMD OP REIS Gezondheidsinformatie voor de Hadj en Umrah www.vggm.nl WEES WIJS, GA BESCHERMD OP REIS GEZONDHEIDSINFORMATIE VOOR DE HADJ EN UMRAH Tijdens de jaarlijkse bedevaart reizen

Nadere informatie

SPREEKBEURT GUPPY VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT GUPPY VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GUPPY VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE GUPPY BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden

Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden Hoi, ik ben Ikki. Wat leuk dat je je spreekbeurt doet over het houden van huisdieren! Daar kan ik je een heleboel over vertellen Bijvoorbeeld dat er veel komt kijken

Nadere informatie

Knaag & Ko opvangcentrum voor konijnen en knaagdieren Dierenbescherming regio Utrecht

Knaag & Ko opvangcentrum voor konijnen en knaagdieren Dierenbescherming regio Utrecht Konijnen Knaag & Ko opvangcentrum voor konijnen en knaagdieren Dierenbescherming regio Utrecht Inhoud Algemeen 3 Gezelschap 3 Huisvesting 4 Voeding 5 Voortplanting 7 Gedrag 8 Verzorging 9 Gezondheid, ziekten

Nadere informatie

Spoelwormen leven in de darmen van honden en katten.

Spoelwormen leven in de darmen van honden en katten. Darmparasieten komen zowel bij honden als bij katten zeer regelmatig voor. De vaakst voorkomende besmettingen zijn die met spoelwormen en lintwormen. Af en toe zien we ook infecties met giardia. Ook aan

Nadere informatie

De kinderen zochten zelf informatie op over de dieren die ze dagelijks verzorgen.

De kinderen zochten zelf informatie op over de dieren die ze dagelijks verzorgen. Dag kinderen, om jullie weer te zien! Deze krant staat volledig in het teken van! De kinderen zochten zelf informatie op over de dieren die ze dagelijks verzorgen. 1 zochten info over Ik heb honger. Weten

Nadere informatie

SPREEKBEURT MANDARIJNEEND

SPREEKBEURT MANDARIJNEEND SPREEKBEURT MANDARIJNEEND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE MANDARIJNEEND

Nadere informatie

PRAKTISCH KONIJNEN KOPPELEN WAAROM EN MET WIE? www.licg.nl over houden van huisdieren

PRAKTISCH KONIJNEN KOPPELEN WAAROM EN MET WIE? www.licg.nl over houden van huisdieren l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH KONIJNEN KOPPELEN WAAROM EN MET WIE? www.licg.nl over houden van huisdieren Konijnen zijn groepsdieren. Dat

Nadere informatie

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE

Nadere informatie

Ik ben zwanger. Wat kan ik doen om geen infecties te krijgen?

Ik ben zwanger. Wat kan ik doen om geen infecties te krijgen? . Wat kan ik doen om geen infecties te krijgen? U bent zwanger. Het is daarom belangrijk dat u goed voor uzelf en uw ongeboren kind zorgt. U moet infecties voorkomen. Sommige infecties zijn slecht voor

Nadere informatie

Wormen. Zorg voor uzelf 12

Wormen. Zorg voor uzelf 12 Wormen Zorg voor uzelf 12 Wormen Bah, wat vies! is vaak de eerste reactie als er in ontlasting kleine, bewegende witte wormpjes te zien zijn. Of bijvoorbeeld een dikke ronde worm. Vooral gezinnen met kinderen

Nadere informatie

Oryctolagus cuniculus

Oryctolagus cuniculus Oryctolagus cuniculus Het konijn behoort tot de familie van de haasachtigen (Lagomorpha). Een konijn is dus, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, geen knaagdier. De haasachtigen hebben achter hun

Nadere informatie

Ontwormen en mestonderzoek bij paarden

Ontwormen en mestonderzoek bij paarden Nieuwsbrief Paard Maart Een aantal keer per jaar stellen we voor paardeneigenaren een korte nieuwsbrief samen. In deze eerste nieuwsbrief willen we een aantal vragen beantwoorden die er nog zijn omtrent

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Het belang van regelmatig ontwormen. Actie: Juni is de chip maand. Gedurende de hele maand chippen incl. registratie voor E 21,-

Nieuwsbrief. Het belang van regelmatig ontwormen. Actie: Juni is de chip maand. Gedurende de hele maand chippen incl. registratie voor E 21,- D i e r e n k l i n i e k T e r G o u w e Actie: Juni is de chip maand Gedurende de hele maand chippen incl. registratie voor E 21,- Nieuwsbrief 1 7-5 - 2 0 1 3 Het belang van regelmatig ontwormen. Zoals

Nadere informatie

Mocht u vragen hebben dan kunt u terecht bij de leidinggevende van uw locatie.

Mocht u vragen hebben dan kunt u terecht bij de leidinggevende van uw locatie. Informatie aan ouders over zieke kinderen Voorwoord Uitgaande van de richtlijnen van de GGD heeft onze organisatie een beleid ontwikkeld dat handvatten geeft bij eventuele ziekte van uw kind(eren). Dit

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT HAMSTER ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT HAMSTER ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT HAMSTER ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE HAMSTER BIJ

Nadere informatie

Eekhoorn. Kids for Animals Eekhoorn spreekbeurt. Eekhoorn kennis. Woonplaats

Eekhoorn. Kids for Animals Eekhoorn spreekbeurt. Eekhoorn kennis. Woonplaats Kids for Animals Eekhoorn spreekbeurt Eekhoorn Eekhoorn kennis Natuurlijk ken je de eekhoorn al. Ikki is er een! Eekhoorns kun je herkennen aan hun roodbruine vacht en mooie grote pluimstaart. Ze hebben

Nadere informatie

SPREEKBEURT SUMATRAAN

SPREEKBEURT SUMATRAAN SPREEKBEURT SUMATRAAN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE SUMATRAAN BIJ

Nadere informatie

KONIJN. Dierenarts Véronique Rousseau. Dierenartsenpraktijk Rousseau

KONIJN. Dierenarts Véronique Rousseau. Dierenartsenpraktijk Rousseau KONIJN Dierenarts Véronique Rousseau Dierenartsenpraktijk Rousseau 2 KONIJN Deze presentatie geeft een kort en algemeen overzicht en is in geen geval een allesomvattend naslagwerk Neem bij vragen of twijfel

Nadere informatie

Verloskunde. Fret. Klas 43DP

Verloskunde. Fret. Klas 43DP Verloskunde Fret Klas 43DP Inhoudsopgave 1. De voortplanting bij de fret... 3 1.1 Algemeen... 3 1.2 Pathologie van de voortplanting... 3 2 1. De voortplanting bij de fret 1.1 Algemeen Een vrouwtje is geslachtsrijp

Nadere informatie

SPREEKBEURT SCHAAP ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT SCHAAP ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT SCHAAP l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER HET SCHAAP BIJ

Nadere informatie

inhoud Het konijn 1. Bos en duin 2. Het hol 3. Keutels 4. Gevaar 5. Een huisdier 6. Rassen 7. Filmpje Pluskaarten Bronnen en foto s

inhoud Het konijn 1. Bos en duin 2. Het hol 3. Keutels 4. Gevaar 5. Een huisdier 6. Rassen 7. Filmpje Pluskaarten Bronnen en foto s Het konijn Het konijn inhoud. Bos en duin 3. Het hol 5 3. Keutels 6 4. Gevaar 7 5. Een huisdier 6. Rassen 7. Filmpje 3 Pluskaarten 4 Bronnen en foto s 6 Colofon en voorwaarden 7 Het konijn Een konijn is

Nadere informatie

Kinderdagverblijf. Duckie. Ziektebeleid

Kinderdagverblijf. Duckie. Ziektebeleid Kinderdagverblijf Duckie Ziektebeleid Ziektebeleid Kinderdagverblijf Duckie is niet berekend op de opvang van zieke kinderen. Ziekte is echter een nogal rekbaar begrip. Er ontstaat daardoor voor de ouders

Nadere informatie

De vakantie staat weer voor de deur, houd u er rekening mee dat als u naar. Het buitenland gaat uw hond laat vaccineren tegen Rabies (hondsdolheid)!

De vakantie staat weer voor de deur, houd u er rekening mee dat als u naar. Het buitenland gaat uw hond laat vaccineren tegen Rabies (hondsdolheid)! Beste huisdierliefhebbers, De vakantie staat weer voor de deur, houd u er rekening mee dat als u naar Het buitenland gaat uw hond laat vaccineren tegen Rabies (hondsdolheid)! Dit is in europa en daar buiten

Nadere informatie

Ziekteverwekkende micro-organismen dringen via lichaamsopeningen het lichaam binnen:

Ziekteverwekkende micro-organismen dringen via lichaamsopeningen het lichaam binnen: IMMUNITEIT 1 Immuniteit Het lichaam van mens en dier wordt constant belaagd door organismen die het lichaam ziek kunnen maken. Veel van deze ziekteverwekkers zijn erg klein, zoals virussen en bacteriën.

Nadere informatie

Streptopelia roseogrisea domestica

Streptopelia roseogrisea domestica Serie vogels Lachduif Streptopelia roseogrisea domestica Lachduifjes zijn vogels die zowel in de huiskamer als in een volière gehouden kunnen worden. Ze werden door de zeelieden van de VOC in Europa geïntroduceerd

Nadere informatie

SPREEKBEURT MAANVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT MAANVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT MAANVIS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE MAANVIS BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Limburgs Landschap. natuurboekje van

Limburgs Landschap. natuurboekje van Limburgs Landschap natuurboekje van winter 2014 Hoi! Veel dieren houden winterslaap. Kikkers, egels, vleermuizen, salamanders Een vos niet. Voor meneer en mevrouw vos zijn de wintermaanden druk druk druk.

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken Wilde Konijn Het wilde konijn: Wie is wie? Mannetje = rammelaar of ram Vrouwtje = voedster Waar komen konijnen voor: Ze leven in de vrije natuur, liefst op zandgronden.ze zitten graag in half open landschappen

Nadere informatie

Zwangerschap en vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP

Zwangerschap en vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP Zwangerschap en vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP Zwangerschap en vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) Nieuwe Influenza A, ook wel Mexicaanse griep genoemd, geeft

Nadere informatie

Katten kunnen 15 tot 20 jaar worden! Als je een kat in huis haalt, dan moet je dus bereid zijn om er een hele tijd voor te zorgen.

Katten kunnen 15 tot 20 jaar worden! Als je een kat in huis haalt, dan moet je dus bereid zijn om er een hele tijd voor te zorgen. Katten Katten Katten Katten jagen erg graag op speeltjes. Het zijn echte speelvogels! Ook krabpalen vinden we geweldig: zo kunnen we onze nagels uittesten. Katten kunnen 15 tot 20 jaar worden! Als je een

Nadere informatie

GEZONDHEIDSINFORMATIE

GEZONDHEIDSINFORMATIE GEZONDHEIDSINFORMATIE voor risicovolle beroepsgroepen vaccinatie DTP en Hepatitis A/B www.vggm.nl GEZONDHEIDSINFORMATIE VOOR RISICOVOLLE BEROEPSGROEPEN Als medewerker kunt u via uw werk risico lopen op

Nadere informatie

SPREEKBEURT MONGOOLSE GERBIL

SPREEKBEURT MONGOOLSE GERBIL l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT MONGOOLSE GERBIL ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE MONGOOLSE

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT HAMSTER ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT HAMSTER ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT HAMSTER ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE HAMSTER BIJ

Nadere informatie

Ziekten en afwijkingen

Ziekten en afwijkingen Ziekten en afwijkingen Algemeen Cavia s laten niet snel zien dat ze ziek zijn. Dit komt omdat ze van nature prooidieren zijn en in de natuur meteen opgegeten zouden worden als ze zich ziek tonen. Een cavia

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT MUIS ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT MUIS ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT MUIS ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE MUIS BIJ ELKAAR

Nadere informatie

SPREEKBEURT SLUIERSTAARTGOUDVIS

SPREEKBEURT SLUIERSTAARTGOUDVIS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT SLUIERSTAARTGOUDVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE SLUIERSTAARTGOUDVIS

Nadere informatie

Verloskunde. Cavia en hamster. Klas 43DP

Verloskunde. Cavia en hamster. Klas 43DP Verloskunde Cavia en hamster Klas 43DP Inhoudsopgave 1. De voortplanting bij de cavia... 3 1.1 De oestrische cyclus... 3 1.2 De dracht... 3 1.3 De bevalling... 4 2. De voortplanting bij de hamster... 5

Nadere informatie

Kinderziektes van 0-4 jaar

Kinderziektes van 0-4 jaar Kinderziektes van 0-4 jaar Voor het 6 de levensjaar komen de kinderen in aanraking met honderden virussen. De eerste grote confrontatie is bij een gastouder en daar moet je als ouder wel even aan wennen.

Nadere informatie

Wormen VRAAG OVER UW MEDICIJNEN?

Wormen VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? 400043 Wormen_400043 Wormen 02-07-15 15:40 Pagina 6 Wormen WAT ZIJN WORMEN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN VRIJ VERKRIJGBARE MEDICIJNEN

Nadere informatie

Allereerst wensen wij iedereen natuurlijk een beestachtig en gelukkig 2014 toe!

Allereerst wensen wij iedereen natuurlijk een beestachtig en gelukkig 2014 toe! Nieuwsbrief Januari 2014 Allereerst wensen wij iedereen natuurlijk een beestachtig en gelukkig 2014 toe! Wij staan in het nieuwe jaar weer voor u en uw huisdieren klaar! Ik wilde het over het nut en het

Nadere informatie

SPREEKBEURT ZWAARDDRAGER

SPREEKBEURT ZWAARDDRAGER SPREEKBEURT ZWAARDDRAGER l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE ZWAARDDRAGER

Nadere informatie

Geschreven door Diernet Team woensdag, 12 januari 2011 00:00 - Laatst aangepast woensdag, 12 januari 2011 23:21

Geschreven door Diernet Team woensdag, 12 januari 2011 00:00 - Laatst aangepast woensdag, 12 januari 2011 23:21 Omschrijving Oorzaken Verschijnselen Diagnose Therapie Prognose Omschrijving Een infectie met parvovirus is een acute (plotselinge en hevige) generaliseerde (systemische) ziekte bij honden. De aandoening

Nadere informatie

toch ziektetekens opwekken. Anderzijds kunnen om dezelfde reden de symptomen van een ziekte erger worden dan ze zouden zijn zonder de bijkomende

toch ziektetekens opwekken. Anderzijds kunnen om dezelfde reden de symptomen van een ziekte erger worden dan ze zouden zijn zonder de bijkomende De BVD Boviene virale diarree of BVD is een aandoening bij runderen die zwaar onderschat wordt.de besmetting brengt veel meer schade toe aan de veestapel dan men over het algemeen aanneemt, maar komt ook

Nadere informatie

Felis catus. www.licg.nl. Serie zoogdieren Kat

Felis catus. www.licg.nl. Serie zoogdieren Kat Serie zoogdieren Kat Felis catus Wanneer u overweegt een kat te kopen is het belangrijk dat u stilstaat bij de gevolgen. Een kat wordt met gemak vijftien jaar oud. Het is een gezellig huisdier, dat niet

Nadere informatie

Teken. Dit is de april nieuwsbrief van de Dierenkliniek Europawijk. Inhoud van deze nieuwsbrief

Teken. Dit is de april nieuwsbrief van de Dierenkliniek Europawijk. Inhoud van deze nieuwsbrief Dit is de april nieuwsbrief van de Dierenkliniek Europawijk. We doen ons best om elke maand een nieuwsbrief met interessante onderwerpen (voor elk wat wils) te creëren. We wensen u veel leesplezier. En

Nadere informatie

Informatiebrief een pup.

Informatiebrief een pup. Informatiebrief een pup. Wanneer u besloten heeft een hond te nemen moet u van te voren op een paar dingen letten voordat u de pup gaat halen. Allereerst moet de pup een eigen plekje in huis hebben. Een

Nadere informatie

LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN

LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN Serie zoogdieren Konijn Oryctolagus cuniculus

Nadere informatie

PRAKTISCH VACCINATIE VAN DE HOND

PRAKTISCH VACCINATIE VAN DE HOND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH VACCINATIE VAN DE HOND over houden van huisdieren Vaccinatie is een belangrijke en effectieve manier om besmettelijke

Nadere informatie

Nieuwsbrief november 2014 Dierenkliniek Goeree Overflakkee. De ziekte van Weil (leptospirose).

Nieuwsbrief november 2014 Dierenkliniek Goeree Overflakkee. De ziekte van Weil (leptospirose). Nieuwsbrief november 2014 Dierenkliniek Goeree Overflakkee De ziekte van Weil (leptospirose). In het Westland is eind augustus een hond overleden aan de gevolgen van de infectieziekte leptospirose, ook

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Heeft u ideeën of vragen over deze nieuwsbrief? Mail dan gerust naar

Nieuwsbrief. Heeft u ideeën of vragen over deze nieuwsbrief? Mail dan gerust naar Nieuwsbrief December 2015 2014 Deze maand in de nieuwsbrief, o.a. Katten informatie avond, vuurwerk, chocolade, het konijnenvirus, patiënt van de maand. Heeft u ideeën of vragen over deze nieuwsbrief?

Nadere informatie

Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden

Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden Hoi, ik ben Ikki. Wat leuk dat je je spreekbeurt doet over het houden van huisdieren! Daar kan ik je een heleboel over vertellen Bijvoorbeeld dat er veel komt kijken

Nadere informatie

Preventiebox OMGEVING WORMEN VLOOIEN TEKEN

Preventiebox OMGEVING WORMEN VLOOIEN TEKEN Preventiebox OMGEVING WORMEN VLOOIEN TEKEN P02 Vets Place Preventiebox P03 Vets Place dierenarts P05 Vectra 3D P06 Waarom wachten tot ze bijten? P07 Tips voor toediening Vectra 3D P08 Ectoparasieten bij

Nadere informatie

Nieuwsbrief april 2016

Nieuwsbrief april 2016 Nieuwsbrief april 2016 Deze maand in de nieuwsbrief. Huisdier en vakantie, regel het op tijd!. PAS OP voor teken!!. Een maatje voor je konijn vinden. Let op voor foute fokkers. Hondenpoep niet alleen grote

Nadere informatie

Ziekte Ziekteverschijnselen Incubatietijd Besmettelijk? Wering school * Risicogroepen. Ja, 5 dagen voor tot negen dagen na het begin van de zwelling.

Ziekte Ziekteverschijnselen Incubatietijd Besmettelijk? Wering school * Risicogroepen. Ja, 5 dagen voor tot negen dagen na het begin van de zwelling. Hieronder vindt u een lijst met veel voorkomende kinderziektes op school. Als school hanteren wij de richtlijnen van de GGD. Op de site van de GGD vindt u nog meer informatie over deze kinderziektes en

Nadere informatie

Dierenkliniek Nesselande Nieuwsbrief April 2015

Dierenkliniek Nesselande Nieuwsbrief April 2015 Dierenkliniek Nesselande Nieuwsbrief April 2015 Beste Klant, De lente is weer begonnen, dit vieren wij met leuke nieuwtjes en schitterende lente actie s!! Een stukje de ziekte myasis en het vaccineren

Nadere informatie

SPREEKBEURT BRUINE ANOLIS

SPREEKBEURT BRUINE ANOLIS SPREEKBEURT BRUINE ANOLIS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE BRUINE

Nadere informatie

SPREEKBEURT VINK VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT VINK VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT VINK l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE VINK BIJ ELKAAR GEZOCHT.

Nadere informatie

Egel. Kids for Animals Egel spreekbeurt. Egel kennis. Schemerdier. Houdt van planten

Egel. Kids for Animals Egel spreekbeurt. Egel kennis. Schemerdier. Houdt van planten Egel Egel kennis Misschien heb je wel eens een egel gezien in de tuin. Het is een klein rond stekelig beestje dat rustig door bladeren en struiken schuifelt om eten te zoeken. De haren op zijn buik zijn

Nadere informatie

TIPS en ADVIES. Laat uw kitten zien waar de kattenbak, eten en drinken staat.

TIPS en ADVIES. Laat uw kitten zien waar de kattenbak, eten en drinken staat. TIPS en ADVIES Het is heel goed mogelijk dat het kitten even van slag is door de verhuizing naar zijn nieuwe adres. Het mist zijn moeder, broertjes, zusjes en zijn vertrouwde omgeving. Mocht het dus even

Nadere informatie

Leren houden van levend erfgoed - Konijnen -

Leren houden van levend erfgoed - Konijnen - Leren houden van levend erfgoed - Konijnen - Dit Doeboek is van:. Leren houden van levend erfgoed - konijnen is een onderdeel van het project Leren houden van levend erfgoed, een initiatief van Stichting

Nadere informatie

Alles over RSV (Respiratoir Syncytieel Virus)

Alles over RSV (Respiratoir Syncytieel Virus) Alles over RSV (Respiratoir Syncytieel Virus) Wat is RSV RSV staat voor Respiratoir Syncytieel Virus, de meest voorkomende oorzaak van ernstige luchtweginfecties bij baby s en kinderen onder de vier jaar.

Nadere informatie

Vaccineren van honden Voorkomen is beter dan genezen!

Vaccineren van honden Voorkomen is beter dan genezen! INFORMATIE Vaccineren van honden Voorkomen is beter dan genezen! Vaccineren Als eigenaar verzorgt u uw hond natuurlijk zo goed mogelijk. Immers, een goede voeding en de juiste verzorging houden uw dier

Nadere informatie