Blusschuim en blusschuimsystemen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Blusschuim en blusschuimsystemen"

Transcriptie

1 Blusschuim en blusschuimsystemen Snel blussen in hoog-risico situaties Protecting Your Future

2 Uw brandbeveiliging in één hand Brandveiligheid en risicocontrole Een tankpark vol ruwe olie, een opslag gevuld met vaten vol brandbare chemicaliën of een kilometerslange tunnel. Situaties waarin een brand rampzalige gevolgen heeft. Situaties waarin blusschuimsystemen worden toegepast om in het geval van een calamiteit snel en adequaat in te kunnen grijpen. Blusschuimsystemen van Ajax helpen u een beginnende brand in deze hoog-risico objecten snel en effectief te bestrijden en zo te voorkomen dat een onbeheersbare vlammenzee ontstaat. Wij hebben diepgaande kennis van en ruime ervaring met alle aspecten van brandveiligheid en risicocontrole. Bij het bepalen van het juiste blussysteem voor uw specifieke situatie kijken wij niet alleen naar het brandrisico en de ernst van een brand, maar hebben wij ook oog voor andere belangen. Zo kiezen wij voor een kostentechnisch gunstig blussysteem dat het beste de continuïteit van uw onderneming waarborgt, maar bovenal de veiligheid van uw medewerkers garandeert. Als specialist in brandbeveiliging zijn wij dé aangewezen partner waar u op kunt vertrouwen.

3 Ajax Ajax is dé specialist in brandveiligheid. Wij voeren het volledige pakket van risicoanalyse, detectie, brandsuppressie en preventie tot service en onderhoud. Onze relaties vertrouwen erop dat wij de beste oplossing bieden voor hun situatie. Dit vertrouwen steunen wij door het leveren van innovatieve en vooruitstrevende producten, systemen en diensten. Onze systemen voldoen aan alle hiervoor geldende normen en richtlijnen en sluiten aan bij de eisen van de brandweer, uw verzekeraar en inspectiebureau. Deskundigheid en ervaring Het ontwikkelen, installeren en onderhouden van schuimblussystemen is één van onze specialisaties. Wij besteden dan ook veel aandacht aan onderzoek en ontwikkeling van blusschuimen en blusschuimsystemen. Wij hebben hiervoor deskundigen in huis met jarenlange ervaring, die continu onderzoek doen naar het effect van de wijze van blussen op het gedrag van brandbare stoffen. Met deze toonaangevende kennis kunnen wij voor alle risicosituaties de beste oplossing toepassen, waarbij we uiteraard rekening houden met de relevante normen, zoals PGS15 en NFPA. Alles in één hand Ajax: Dé specialist in brandbeveiliging Het gehele proces houden wij in één hand. Wij doen ons eigen onderzoek, ontwerpen en installeren het systeem en verzorgen de praktijktesten en de in-bedrijf-stelling. Daarnaast voeren we preventief onderhoud uit. We testen jaarlijks de installatie(s) en de kwaliteit van het blusschuim en kunnen mogelijke storingen snel en adequaat verhelpen. U kunt dus voor alle aspecten van uw brandveiligheid bij Ajax terecht.

4 Snel en effectief Snelle en effectieve blussing met blusschuim: suppressie èn preventie Blusschuim is uiterst effectief om het brand- en explosiegevaar in de chemische en petrochemische industrie te bestrijden. Blusschuim is de beste keuze als een beginnende brand snel gedoofd moet worden, een brandbare stof afgedekt moet worden of een lekkende cryogene vloeistof snel afgedekt moet worden om een grote ramp met enorme vlammen of een explosie te vermijden. Blusschuim wordt toegepast om vuur te doven of een explosie of herontsteking te voorkomen. Daarnaast is blusschuim zeer effectief als een groot oppervlak snel geblust moet worden. Blusschuim wordt op verschillende manieren toegepast waardoor het zowel in open ruimtes, in afgesloten ruimtes of ter blussing van een losstaand object ingezet kan worden. Blusschuim wordt veel gebruikt bij chemicaliënopslagen, in vliegtuighangars, pompputten van tankparken, brandstof- en chemicaliëntankers en tunnels en op laad- en lospieren.

5 Bluseffecten Blussen met schuim is gebaseerd op de volgende effecten. Het afdek- en koeleffect De schuimdeken voorkomt het verder vrijkomen van brandbare stoffen of gassen. Door het gelijktijdig afkoelen van het brandbare product vermindert de dampspanning, waardoor hernieuwde gasvorming wordt voorkomen. Door uitstromende, brandbare vloeistoffen preventief met blusschuim te bedekken, worden milieuschadelijke emissies voorkomen. Het gevaar van het ontstaan van nieuwe branden wordt praktisch geëlimineerd. Het verdringingseffect Door het volschuimen van een ruimte worden de voor verbranding noodzakelijke zuurstof en brandbare gassen verdrongen. Het isolatie-effect Door het gering warmtegeleidend vermogen van het blusschuim, zullen door een schuimdeken bedekte producten niet door hitte worden (her)ontstoken. Het spreidingseffect Dit effect is vooral van toepassing bij blusschuimen die een waterige film vormen (AFFF s). Door speciale tensiden vormt zich een dunne waterige film op het brandende oppervlak. Deze film vloeit zeer snel waardoor een korte blustijd gerealiseerd wordt. Voor elke situatie het beste blusschuim PGS15 opslagruimten Voor opslagruimten die volgens de PGS15-richtlijn (voorheen CPR15) beveiligd moeten worden, past Ajax een HTFG-1000 lichtschuimgenerator toe, in combinatie met het door Ajax ontwikkelde schuimconcentraat HTF Dit is een synthetisch schuimvormend middel. Het vormt een zeer stabiel lichtschuim bij het aanzuigen van zure rook- en verbrandingsgassen. Het schuimvormende middel is biologisch afbreekbaar en kan worden gebruikt met zoet, zout, brak en industrieel water. Helidecks Ajax ontwikkelt speciale twin-agentblusunits voor het beveiligen van helidecks van bijvoorbeeld offshore platforms en bij ziekenhuizen. Deze bestrijden een brand gelijktijdig met zowel bluspoeder als blusschuim. Het bluspoeder dooft de brand in de weglopende en ontvlambare vloeistoffen terwijl het blusschuim de vloeistof afdekt zodat herontsteking niet meer kan optreden.

6 Het beste bluseffect Het blusschuimsysteem De schuimmenger voegt een kleine hoeveelheid schuimvormend middel (SVM) aan het bluswater toe. Een pomp perst dit SVM/water-mengsel door het leidingnet naar de schuimmakers. De schuimmaker zuigt lucht aan en vermengt dit met het SVM/water-mengsel waardoor dit expandeert en het blusschuim zich vormt. De verhouding water en SVM (bijmenging) is van groot belang om het beste bluseffect te bereiken. Het schuimvormend middel en het type schuimmaker bepalen de expansievoud. In een aantal gevallen verdient het de voorkeur om het schuimvormend middel met sprinklers ongeëxpandeerd op een beginnende brand te sproeien. Goede voorlichting over de toepassingsmogelijkheden van blusschuim is dan ook essentieel.

7 Soorten blusschuim De soorten blusschuim definiëren we naar hun expansievoud. Zwaarschuim (met een expansievoud kleiner dan 20) Zwaarschuim wordt toegepast voor het blussen en afdekken van branden in de brandklassen A en B. Het vloeit gemakkelijk uit, heeft een hoge hitte- en vlambestendigheid en voorkomt herontbranding. De brandende objecten blijven bij het gebruik van zwaarschuim voor langere tijd bedekt met een isolerende, luchtafsluitende schuimlaag. Door de relatief hoge massa kan met behulp van werpers een grote afstand worden overbrugd. Dat maakt het blussen vanaf een veilige afstand mogelijk. Zwaarschuim vloeit snel waardoor het blusschuim zich snel kan verspreiden. De werking berust vooral op het afdek- en koeleffect. Middelschuim (met een expansievoud van 20 tot 200) Middelschuim is een blusschuim met een relatief lage massa en een groot volume. Het schuim kan in korte tijd een gehele ruimte vullen en wordt daarom op vele plaatsen ingezet zoals in (pomp)putten, kelders en schachten. Het schuim vormt een afgesloten, geen luchtdoorlatende schuimlaag. Ook preventief, bij bijvoorbeeld reparatie- en laswerkzaamheden, kan middelschuim worden ingezet. De werking berust vooral op het afdek-, isolatie- en verdringingseffect. Lichtschuim (met een expansievoud van 200 en groter) Lichtschuim geeft veel schuim bij een gering verbruik van het SVM/water-mengsel. Lichtschuim bevat veel lucht en heeft een groot volume en een lage massa. Toepassing vindt vooral plaats bij branden in afgesloten ruimten. Door de enorme expansie kunnen grote ruimten in korte tijd worden volgeschuimd, waarbij in verhouding zeer weinig water wordt gebruikt. De werking berust op het afdek-, isolatie- en verdringingseffect. Wilt u weten wat Ajax voor uw bedrijf kan betekenen? Of wilt u uw bestaande systeem wijzigen, uitbreiden of vervangen? Bel ons en vraag naar onze schuimafdeling. Nederland: +31 (0) , België: +32 (0)

8 Argentina Kidde Argentina SA Australia Angus Fire Armour (Australia) Pty Ltd Kidde Graviner Australia Pty Ltd Belgium Van Rullen Brazil Resmat Parsch Yanes Minas Industria e Comercio Ltda Canada Angus Fire Pyrene Corp China Kidde Shanghai National Foam Denmark A/S Dansk Hustelefon Selskab Ginge-Kerr Danmark A/S GW Sprinkler A/S Finland Samtekno-Tempus Oy France Eau et Feu L Hotellier Sides Germany Kidde-Deugra GmbH Hong Kong Kidde China Limited Italy SIA Fenwal Italia SpA Silvani Antincendi SpA Mexico FSI Mexicana S.A. De CV IFSA Netherlands Ajax Brandbeveiliging BV Norway Autronica Fire and Security AS Firetech A/S Heien-Larssen A/S Kidde Scandinavia NOHA Norway A/S Norfass A/S Poland Kidde Polska Sp zoo Portugal Parsi SA Russia Kidde Singapore Heien-Larssen Kidde Asia Spain Industrias Parsi, SA Daex SA Daex Control SL Extarsa Sweden Autronica Fire and Security Svenska Tempus AB Switzerland INCOM Explosionsschutz AG Thailand Guardfire Thailand Ltd Kidde Thailand Ltd United Arab Emirates Kidde United Kingdom Angus Fire Autronica Industrial Ltd Ginge-Kerr Ltd Guardall Ltd Kidde Fire Protection Ltd Kidde Graviner Ltd Kidde Research Kidde Safety Norsen Fire Hose Reels WFEL USA Angus Fire Armour Badger Fire Protection Chemetron Fire Systems Detection Systems Inc Detector Electronics Corp Engineered Fire Systems, Inc Engineered Fire Systems, Inc FSI Systems Inc Fenwal Safety Systems Fenwal Safety Systems Fireye Inc Flexline Forney Corp Imperial Kidde Aerospace Kidde Dual Spectrum Kidde Fenwal Kidde Fire Fighting Kidde Fyrnetics Kidde plc Inc Kidde Safety Lane Fire & Safety National Foam Powhatan/Automatic Sprinkler Meer informatie Wilt u meer informatie over Ajax producten en diensten? Dat kan! Ajax gaat graag in samenwerking met u aan de slag om te onderzoeken wat de beste oplossingen zijn. Ajax Brandbeveiliging B.V. info@ajaxfire.nl Ajax Fire Protection info@ajaxfire.nl Amsterdam Antwerpen Cruquiusweg 118 Ingberthoeveweg 3G 1019 AK Amsterdam 2630 Aartselaar Postbus GK Amsterdam Telefoon +31 (0) Telefoon +32 (0) Telefax +31 (0) Telefax +32 (0) Overige vestigingen in Nederland Eindhoven Ondernemingenweg BV Eindhoven Telefoon +31 (0) Telefax +31 (0) Groningen Atoomweg AJ Groningen Telefoon +31 (0) Telefax +31 (0) Ajax Marine Safety Achterzeedijk 57, unit SB Barendrecht Telefoon +31 (0) Telefax +31 (0) Vestiging in Duitsland Ajax Fire Protection Hauptstrasse Stapelveld Duitsland Telefoon +49 (0) Telefax +49 (0)

Conventionele brandmeldsystemen

Conventionele brandmeldsystemen Conventionele brandmeldsystemen Protecting Your Future Brand- en ontruimingscentrales Op het gebied van brandbeveiliging is Ajax een van de meest toonaangevende ondernemingen van ons land. Ajax biedt een

Nadere informatie

Sprinklerbeveiliging. Brand krijgt geen kans dankzij onze knappe koppen. Protecting Your Future

Sprinklerbeveiliging. Brand krijgt geen kans dankzij onze knappe koppen. Protecting Your Future Sprinklerbeveiliging Brand krijgt geen kans dankzij onze knappe koppen Protecting Your Future Brand in grote gebouwen kan het leven van vele mensen in gevaar brengen. De brandschade en de waterschade aan

Nadere informatie

Service. ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions

Service. ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions Service ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions www.besam.be Service van wereldniveau Kiest u voor Besam, dan kunt u rekenen op onze wereldwijde service met lokale, gecertificeerde en deskundige

Nadere informatie

InnoVfoam B.V. Enterprise in foam firefighting innovations

InnoVfoam B.V. Enterprise in foam firefighting innovations InnoVfoam B.V. Enterprise in foam firefighting innovations InnoVfoam B.V. Enterprise in foam firefighting innovations Vragen over schuimblussystemen? Behoefte aan advies over het ontwerpen van een installatie?

Nadere informatie

Inzet van fluorhoudend versus fluorvrij blusschuim Gepubliceerd 8 september 2017 ( laatst bijgewerkt 7 september 2017 )

Inzet van fluorhoudend versus fluorvrij blusschuim Gepubliceerd 8 september 2017 ( laatst bijgewerkt 7 september 2017 ) Inzet van fluorhoudend versus fluorvrij blusschuim Gepubliceerd 8 september 2017 ( laatst bijgewerkt 7 september 2017 ) De laatste jaren neemt de discussie over de toepassing van fluorhoudend blusschuim

Nadere informatie

Werk in uitvoering...

Werk in uitvoering... Werk in uitvoering... AT&C Detachering: vakkundige repressie Protecting Your Future AT&C Detachering Vakkundige repressie In de schakels pro-actie, preventie en preparatie verricht uw veiligheidsorganisatie

Nadere informatie

CIJFERS BELGIË OVERNIGHT STAYS

CIJFERS BELGIË OVERNIGHT STAYS OVERNACHTINGEN 2015-2016 - 9 maanden VOORLOPIGE CIJFERS BELGIË OVERNIGHT STAYS 2015-2016 - 9 months PRELIMINARY FIGURES BELGIUM België 15 668 923 15 878 478 +209 555 +1,3% Belgium Nederland 4 071 014 3

Nadere informatie

-5- Noem de blusmethoden voor een klasse A-brand. -5- Omschrijf de brandklassen. -5- Noem de blusmethoden voor een klasse B-brand.

-5- Noem de blusmethoden voor een klasse A-brand. -5- Omschrijf de brandklassen. -5- Noem de blusmethoden voor een klasse B-brand. -5- Met welk bord wordt een explosiegevaarlijke gebied aangegeven? -5- Noem de blusmethoden voor een klasse A-brand. -5- Noem de blusmethoden voor een klasse B-brand. -5- Noem de blusmethoden voor een

Nadere informatie

FACTSHEET Grapes: special India HScode 08 06 10 (10)

FACTSHEET Grapes: special India HScode 08 06 10 (10) FACTSHEET Grapes: special India HScode 08 06 10 (10) Summery India was sinds 2000 sterk in opkomst als exporteur van druiven. In 2000 ging het nog om een hoeveelheid van 16.000 ton en in 2008 bereikte

Nadere informatie

Ken uw risico s. AT&C Auditing: zorgvuldige pro-actie. Protecting Your Future

Ken uw risico s. AT&C Auditing: zorgvuldige pro-actie. Protecting Your Future Ken uw risico s AT&C Auditing: zorgvuldige pro-actie Protecting Your Future AT&C Auditing Zorgvuldige pro-actie De veiligheid in uw organisatie begint met een correct en volledig beeld van de actuele risico

Nadere informatie

Brand en explosiegevaar

Brand en explosiegevaar Brand en explosiegevaar Door brand en explosie tijdens werkzaamheden vallen er jaarlijks tientallen doden en gewonden. Dus moet je brand en explosies zien te voorkomen. Mede doordat deze zeer onvoorspelbaar

Nadere informatie

IChO26 landenklassement Oslo Noorwegen 1994

IChO26 landenklassement Oslo Noorwegen 1994 IChO26 landenklassement Oslo Noorwegen 1994 1 P.R. of China 317,601 2 United Kingdom 313,998 3 U.S. of America 303,541 4 Austria 300,036 5 Singapore 299,143 6 Korea 294,383 7 Chinese Taipei 292,39 8 Czech

Nadere informatie

Plan uw preventie. AT&C Consultancy: planmatige preventie. Protecting Your Future

Plan uw preventie. AT&C Consultancy: planmatige preventie. Protecting Your Future Plan uw preventie AT&C Consultancy: planmatige preventie Protecting Your Future AT&C Consultancy Planmatige preventie Preventie is alleen effectief als de gekozen maatregelen goed bij de risico s van uw

Nadere informatie

AERO 20 AERO 25. www.nilfisk-alto.com 302002328-2008-05-21

AERO 20 AERO 25. www.nilfisk-alto.com 302002328-2008-05-21 www.nilfisk-alto.com AERO 20 AERO 25 302002328-2008-05-21 NEDERLANDS - Gebruiksaanwijzing Belangrijke veiligheidsaan wijzingen Lees in elk geval de gebruiksaanwijzing door en berg deze binnen handbereik

Nadere informatie

Wat is een explosie? Een explosie is een zeer snel verlopende brand met een vrijkomende (verwoestende) drukgolf.

Wat is een explosie? Een explosie is een zeer snel verlopende brand met een vrijkomende (verwoestende) drukgolf. Toolbox: Brand en Explosie Het doel van een toolboxmeeting is om de aandacht en motivatie voor veiligheid en gezondheid binnen het bedrijf te verbeteren. Wat is brand? Brand is een chemische reactie van

Nadere informatie

toerisme in cijfers tourism in figures aantal overnachtingen naar logiesvorm 2011 number of overnight stays by type of accommodation 2011

toerisme in cijfers tourism in figures aantal overnachtingen naar logiesvorm 2011 number of overnight stays by type of accommodation 2011 in cijfers tourism in figures 2011 XL 01 aantal overnachtingen naar logiesvorm 2011 number of overnight stays by type of accommodation 2011 Kennisbeheer Juni 2012 2 AANTAL OVERNACHTINGEN NAAR LOGIESVORM,

Nadere informatie

ERO. Productinformatieblad Repressie. 30-XS Blusvloeistof

ERO. Productinformatieblad Repressie. 30-XS Blusvloeistof 30-XS Blusvloeistof 30-XS is speciaal ontwikkeld voor het bestrijden van vaste stoffen branden (Klasse A), zoals hout, papier, textiel, tapijt, woningbranden etc. De krachtige blusvloeistof is uniek omdat

Nadere informatie

FACTSHEET BRAZIL EXPORT 2014

FACTSHEET BRAZIL EXPORT 2014 FACTSHEET BRAZIL EXPORT Fruit&VegetableFacts; JanKeesBoon; +31654687684; fruitvegfacts@gmail.com Brazilië: In minder verse groenten en fruit uitgevoerd Nederland veruit de belangrijkste afnemer De Braziliaanse

Nadere informatie

KREEKRAKSLUIZEN BRANDPREVENTIE - BRANDBESTR JDING RIJKSWATERSTAAT RAPPORT: C 2891

KREEKRAKSLUIZEN BRANDPREVENTIE - BRANDBESTR JDING RIJKSWATERSTAAT RAPPORT: C 2891 KREEKRAKSLUIZEN RAPPORT: BRANDPREVENTIE - BRANDBESTR JDING RIJKSWATERSTAAT C 2891 DIRECTIE BRUGGEN BIBLIOTHEEK BOUWDIENST RIJKSWATERSTAAT NR iflfy.fc.om RAPPORT BRANDPREVENTIE / BRANDBESTRIJDING VOOR

Nadere informatie

Asparagus: Acreage and companies in the Netherlands

Asparagus: Acreage and companies in the Netherlands FACTSHEET ASARAGUS Areaal Nederland groeit niet meer In 2012 is er een einde gekomen aan het gestaag groeien van het areaal asperges in Nederland. Het CBS registreerde vorig jaar een areaal van 2.890 ha.

Nadere informatie

toerisme in cijfers tourism in figures 2011

toerisme in cijfers tourism in figures 2011 toerisme in cijfers tourism in figures 2011 XL 15 Evolutie aankomsten inclusief huurlogies via verhuurkantoren aan de kust, 2007-2011 Trend arrivals, accommodations for rent by rental agencies at the coast

Nadere informatie

Toerisme in cijfers Tourism in figures XL

Toerisme in cijfers Tourism in figures XL www.milo-profi.com 2014 Toerisme in cijfers Tourism in figures XL overnachtingen huurlogies via verhuurkantoren aan de kust 2014 overnight stays in accommodations for rent by rental agencies at the coast

Nadere informatie

Welkom. Tips voor debiteurenbeheer en incasso Hilde Malyster

Welkom. Tips voor debiteurenbeheer en incasso Hilde Malyster Welkom Tips voor debiteurenbeheer en incasso Hilde Malyster Reach the ultimate balance between maximized sales and minimized risks. 4 Weet met wie je zaken doet Controleer klant voor overeenkomst Financïele

Nadere informatie

toerisme in cijfers tourism in figures 2011 08 aantal aankomsten naar logiesvorm 2011 number of arrivals by type of accommodation 2011

toerisme in cijfers tourism in figures 2011 08 aantal aankomsten naar logiesvorm 2011 number of arrivals by type of accommodation 2011 in cijfers tourism in figures 2011 XL 08 aantal aankomsten naar logiesvorm 2011 number of arrivals by type of accommodation 2011 Kennisbeheer Juni 2012 2 AANTAL AANKOMSTEN NAAR LOGIESVORM, 2011 Tabel P.

Nadere informatie

Sprinklers in de zorg. Onze hoogwaardige techniek garandeert de vereiste veiligheid

Sprinklers in de zorg. Onze hoogwaardige techniek garandeert de vereiste veiligheid Sprinklers in de zorg Onze hoogwaardige techniek garandeert de vereiste veiligheid Sprinklers in de zorg Veel zorginstellingen hebben te maken met personele onderbezetting. Lastig in de dagelijkse praktijk,

Nadere informatie

Netherlands: Import stonefruit (in 1000 ton; source: CBS) - Nectarines Paeches Plums

Netherlands: Import stonefruit (in 1000 ton; source: CBS) - Nectarines Paeches Plums FACTSHEET STEENFRUIT Fruit&VegetableFacts; JanKeesBoon; +31654687684; jankeesboon15@gmail.com MARKT STEENFRUIT GROEIT Maar niet in Nederland Grootse deel van import in Nederland wordt weer gere-exporteerd

Nadere informatie

Quinoa: Ondanks problemen in Peru wereldhandel op peil gebleven

Quinoa: Ondanks problemen in Peru wereldhandel op peil gebleven TONS Factsheet Quinoa, januari 2018 FACTSHEET QUINOA fruitvegfacts@gmail.com Fruit & Vegetable Facts; Jan Kees Boon; +31654687684; Quinoa: Ondanks problemen in Peru wereldhandel op peil gebleven Bolivia

Nadere informatie

De connected shopper journey

De connected shopper journey Over mij Nienke Smit Director Retail & Shopper TNS NIPO TNS NIPO Grote Bickersstraat 74 PO box 247 Amsterdam 1000 AE Amsterdam 020 5225 444 www.tns-nipo.com 2 Het was ooit heel simpel Behoefte Aankoop

Nadere informatie

Optimale veildigheid: Fire Defender is inzetbaar zonder manschappen tijdens gebruik.

Optimale veildigheid: Fire Defender is inzetbaar zonder manschappen tijdens gebruik. Fire Defender Omschrijving De Fire Defender is een nieuw en veelzijdige waterscherm. De Fire Defender is speciaal ontwikkeld voor de inzet van een waterscherm over grote afstand met uitzonderlijk veel

Nadere informatie

FACTSHEET KIWIFRUIT (HS code ) (8 februari 2013)

FACTSHEET KIWIFRUIT (HS code ) (8 februari 2013) FACTSHEET KIWIFRUIT (HS code 08 10 50) (8 februari 2013) Summery De wereldproductie van kiwi s was in de eerste heft van het vorige decennium redelijk stabiel op een niveau van ruim 1 miljoen ton daarna

Nadere informatie

Toerisme in cijfers Tourism in figures 2013

Toerisme in cijfers Tourism in figures 2013 Toerisme in cijfers Tourism in figures 2013 XL 14 aankomsten huurlogies via verhuurkantoren aan de kust 2013 arrivals in accommodations for rent by rental agencies at the coast 2013 Kennisbeheer u i 2014

Nadere informatie

De effectiviteit van sprinklers Iets is beter dan niets, maar is dat iets wel effectief?

De effectiviteit van sprinklers Iets is beter dan niets, maar is dat iets wel effectief? De effectiviteit van sprinklers Iets is beter dan niets, maar is dat iets wel effectief? Wouter Haak Property underwriting manager XL Benelux 4 November 2010 Stelling 1a Liever 10 dan 1 2009, XL Insurance

Nadere informatie

Trend Control Systems Ltd

Trend Control Systems Ltd Trend Control Systems Ltd Trend Approved Partner Network: Australia Germany ** Malaysia * Portugal Sweden ** Austria * Belgium China ** Croatia Czech Republic Denmark ** Estonia Faroe Islands Finland *

Nadere informatie

HANDLEIDING VOICE/DATA SIM USA (USA- 3GB-60DAYS)

HANDLEIDING VOICE/DATA SIM USA (USA- 3GB-60DAYS) HANDLEIDING VOICE/DATA SIM USA (USA- 3GB-60DAYS) Copyright 2017. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar

Nadere informatie

Ajax FPS weerlegt deel uitspraken Jan Pronk

Ajax FPS weerlegt deel uitspraken Jan Pronk Welkom bij deze lezing die als titel heeft meegekregen: Ajax FPS weerlegt deel uitspraken Jan Pronk door: M. Hovers Historie (start Ajax in 1910) Ajax anno 2001 Schuim Mengen met water... indien dit is

Nadere informatie

- WAT IS BRAND? - BRANDKLASSEN - HOE EEN BRAND BESTRIJDEN? - KLEINE BLUSMIDDELEN - WAT TE DOEN BIJ BRAND - VOORKOMEN VAN BRAND

- WAT IS BRAND? - BRANDKLASSEN - HOE EEN BRAND BESTRIJDEN? - KLEINE BLUSMIDDELEN - WAT TE DOEN BIJ BRAND - VOORKOMEN VAN BRAND - WAT IS BRAND? - BRANDKLASSEN - HOE EEN BRAND BESTRIJDEN? - KLEINE BLUSMIDDELEN - WAT TE DOEN BIJ BRAND - VOORKOMEN VAN BRAND Brand of verbranding is een oxydatieverschijnsel waarbij een brandbaar product

Nadere informatie

FACTSHEET WORLDWIDE INTERNATIONAL TRADE Fruit & Vegetable Facts; Jan Kees Boon; ;

FACTSHEET WORLDWIDE INTERNATIONAL TRADE Fruit & Vegetable Facts; Jan Kees Boon; ; FACTSHEET WORLDWIDE INTERNATIONAL TRADE Fruit & Vegetable Facts; Jan Kees Boon; +31654687684; fruitvegfacts@gmail.com MET AANDEEL VAN 3% GAAT VERENIGD KONINKRIJK DE STIJD AAN VK en USA: beide grote negatieve

Nadere informatie

Toolbox-meeting Kleine blusmiddelen

Toolbox-meeting Kleine blusmiddelen Toolbox-meeting Kleine blusmiddelen Unica installatietechniek B.V. Schrevenweg 2 8024 HA Zwolle Tel. 038 4560456 Fax 038 4560404 Inleiding Er zijn de laatste tijd veel nieuwe blusstoffen ontwikkeld. De

Nadere informatie

Presentatie Smits. Vendor Solutions. Hajo Kuperus Accountmanager Vendorlease 2 december 2014

Presentatie Smits. Vendor Solutions. Hajo Kuperus Accountmanager Vendorlease 2 december 2014 Presentatie Smits Vendor Solutions Hajo Kuperus Accountmanager Vendorlease 2 december 2014 Agenda Wie zijn wij? Wat gaan wij samen doen? Hoe werkt dat? Leasevormen Acties Onze ambitie 2 In het kort Opgericht

Nadere informatie

Toerisme in cijfers Tourism in figures 2013. 03 aantal overnachtingen naar verblijfsmotief 2013 number of overnight stays by motive of stay 2013

Toerisme in cijfers Tourism in figures 2013. 03 aantal overnachtingen naar verblijfsmotief 2013 number of overnight stays by motive of stay 2013 Toerisme in cijfers Tourism in figures 2013 XL 03 aantal overnachtingen naar verblijfsmotief 2013 number of overnight stays by motive of stay 2013 Ju i 2014 2 AANTAL OVERNACHTINGEN NAAR VERBLIJFSMOTIEF,

Nadere informatie

ERIFLEX. FLEXIBAR Plooi & Buig Gereedschap

ERIFLEX. FLEXIBAR Plooi & Buig Gereedschap ERIFLEX FLEXIBAR Plooi & Buig Gereedschap ERIFLEX FLEXIBAR plooi gereedschap gereedschap MFF gereedschap voor U-vormen - MFFU gereedschap Fixeer element - MFFV Zie pagina 4 Zie pagina 5 Zie pagina 5 gereedschap

Nadere informatie

Innovatief blussen betrouwbare beveiliging! Brandbeveiliging

Innovatief blussen betrouwbare beveiliging! Brandbeveiliging Innovatief blussen betrouwbare beveiliging! Brandbeveiliging Een blusmiddel voor speciale toepassingen. Innovatief blussen betrouwbare beveiliging! Om in iedere voorkomende situatie een individueel toegesneden

Nadere informatie

AIRSLIDE SCHUIFDEUREN Entreedeuren met behoud van comfort

AIRSLIDE SCHUIFDEUREN Entreedeuren met behoud van comfort AIRSLIDE SCHUIFDEUREN Entreedeuren met behoud van comfort DRIE GROTE VOORDELEN 1 ENERGIE EFFICIËNT Een luchtgordijn waarmee we verspilling tegengaan: bescherming tegen kou in de winter en tegen warmte

Nadere informatie

FACTSHEET VERWERKTE GROENTEN Incl. aardappelproducten

FACTSHEET VERWERKTE GROENTEN Incl. aardappelproducten FACTSHEET VERWERKTE GROENTEN Incl. aardappelproducten Fruit&VegetableFacts; JanKeesBoon; +31654687684; jankeesboon15@gmail.com; www.fruitandvegetablefacts.com Nederland grote producent en exporteur verwerkte

Nadere informatie

Hart voor uw zaak. Het veilige gevoel van Saval

Hart voor uw zaak. Het veilige gevoel van Saval Hart voor uw zaak Het veilige gevoel van Saval Saval BV Huifakkerstraat 22, postbus 3499 4800 DL Breda tel: +31 (0)76 548 70 00, fax: +31 (0)76 541 79 22 e-mail: systems@saval.nl of info@saval.nl website:

Nadere informatie

FACTSHEET CUT FLOWERS RUSSIA import jan-may 2015

FACTSHEET CUT FLOWERS RUSSIA import jan-may 2015 IMPORT IN MILLION DOLLAR Factsheet RUSSIA cut flowers FACTSHEET CUT FLOWERS RUSSIA import Fruit&VegetableFacts; JanKeesBoon; +31654687684; fruitvegfacts@gmail.com RUSSISCHE IMPORT SNIJBLOEMEN BEGIN DIT

Nadere informatie

toerisme in cijfers tourism in figures 2010

toerisme in cijfers tourism in figures 2010 in cijfers tourism in figures 2010 XL 02 evolutie overnachtingen naar logiesvorm 2006-2010 trend in the number of overnight stays by type of accommodation 2006-2010 planning & onderzoek Juni 2011 (coverfoto:

Nadere informatie

WHITEPAPER WATERMIST. Whitepaper Watermist in draagbare blusmiddelen. Wim Kwakkenbos (Manager Technology SK FireSafety Group)

WHITEPAPER WATERMIST. Whitepaper Watermist in draagbare blusmiddelen. Wim Kwakkenbos (Manager Technology SK FireSafety Group) WHITEPAPER WATERMIST Titel: Auteur: Whitepaper Watermist in draagbare blusmiddelen Wim Kwakkenbos (Manager Technology SK FireSafety Group) Datum: November 2018 WATER - WONDERMIDDEL? Water is het oudste

Nadere informatie

Service en onderhoud. Wat ons betreft begint service en onderhoud al bij het nadenken over de techniek.

Service en onderhoud. Wat ons betreft begint service en onderhoud al bij het nadenken over de techniek. Service en onderhoud Wat ons betreft begint service en onderhoud al bij het nadenken over de techniek. Erkend installatie- en onderhoudsbedrijf voor sprinklers en brandmeldinstallaties Eén aanspreekpunt

Nadere informatie

Cutflowers: Export Netherlands and other countries - 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014

Cutflowers: Export Netherlands and other countries - 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 in million euro Factsheet cutflowers export worldwide november 2015 FACTSHEET CUTFLOWERS Fruit&VegetableFacts; JanKeesBoon; +31654687684; fruitvegfacts@gmail.com WERELDHANDEL SNIJBLOEMEN: 7 MILJARD EURO

Nadere informatie

Het voordeel van een gesloten verwarmingssysteem. White paper

Het voordeel van een gesloten verwarmingssysteem. White paper Het voordeel van een gesloten verwarmingssysteem White paper Flamco B.V. November 2016 Gesloten tegenover open verwarmingssystemen Verwarmings- en koelinstallaties maken gebruik van water voor de energieoverdracht

Nadere informatie

Handleiding brandveiligheidtraining Arduin

Handleiding brandveiligheidtraining Arduin Inleiding: Alle medewerkers van Arduin hebben van het bedrijf T.S.A. een brandveiligheidtraining gehad. Het doel hiervan was, dat een ieder binnen Arduin weet wat hij/zij wel of beter niet kan doen in

Nadere informatie

SUUNTO GUIDING STAR VERZORGING EN GARANTIE

SUUNTO GUIDING STAR VERZORGING EN GARANTIE SUUNTO GUIDING STAR VERZORGING EN GARANTIE 2 1 Info Suunto Guiding Star... 3 2 Verzorging en hantering... 4 3 Beperkte levenslange garantie... 5 1 INFO SUUNTO GUIDING STAR Een heldere Scandinavische winternacht,

Nadere informatie

AIRSLIDE SCHUIFDEUREN Entreedeuren met behoud van comfort

AIRSLIDE SCHUIFDEUREN Entreedeuren met behoud van comfort SCHUIFDEUREN Entreedeuren met behoud van comfort DRIE GROTE VOORDELEN 1 EFFICIËNT Een luchtgordijn waarmee we verspilling tegengaan: bescherming tegen kou in de winter en tegen warmte in de zomer. Een

Nadere informatie

Statistieken 2012 96 ste Vierdaagse

Statistieken 2012 96 ste Vierdaagse Statistieken 2012 96 ste Vierdaagse De limiet voor het aantal inschrijvingen is in 2012 gesteld op 45.000. In totaal zijn 4.896 personen uitgeloot voor de Vierdaagse. Barometer 2012 alle lopers % uitval

Nadere informatie

Partner in brandbeveiliging

Partner in brandbeveiliging Partner in brandbeveiliging Brandveilig! Brand is de grootste nachtmerrie voor iedere ondernemer. Altebra zorgt dat u rustig kunt slapen! Wij leveren en onderhouden slimme sprinklerinstallaties om uw bedrijf

Nadere informatie

Ondersteunde landenlijst

Ondersteunde landenlijst Ondersteunde landenlijst Inleiding Geosat levert al zijn track en trace toestellen gebruiksklaar aan huis, dit houdt in dat wij ook de simkaart bijleveren en indien nodig een tracking platform aanbieden.

Nadere informatie

CombiFlex. Verticale centrifugaalpomp

CombiFlex. Verticale centrifugaalpomp CombiFlex Verticale centrifugaalpomp CombiFlex De flexibele ruimtebesparende werker op de achtergrond De CombiFlex is een verticale enkeltraps centrifugaalpomp. Het hydraulische werkgebied komt overeen

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Zuid-Afrika-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Zuid-Afrika-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Zuid-Afrika-Nederland 1 Tabel 2A: Voornaamste exportpartners Zuid-Afrika (bedragen x 1.000 euro) Importers Exported value in 2014 Exported value in 2015 Exported value in

Nadere informatie

Inspection, testing en maintenance van brandbestrijdingsinstallaties. VSE seminar 7 oktober 2015

Inspection, testing en maintenance van brandbestrijdingsinstallaties. VSE seminar 7 oktober 2015 Inspection, testing en maintenance van brandbestrijdingsinstallaties VSE seminar 7 oktober 2015 Even voorstellen - JK-Fire consultancy - Productspecialist Dr. Sthamer Hamburg - Werkgroepen - PGS14 - PGS15,

Nadere informatie

Automatische blusinstallatie

Automatische blusinstallatie Ons bedrijf All Fire Security bestaat uit een dynamisch team samengesteld uit enthousiaste medewerkers met jarenlange ervaring. Ons bedrijf biedt diverse diensten aan zoals : Brandbestrijding Verkoop en

Nadere informatie

BESCHEIDEN ROL NEDERLAND IN WERELDMARKT WALNOTEN

BESCHEIDEN ROL NEDERLAND IN WERELDMARKT WALNOTEN FACTSHEET WALNOTEN Fruit&VegetableFacts; JanKeesBoon; +31654687684; fruitvegfacts@gmail.com BESCHEIDEN ROL NEDERLAND IN WERELDMARKT WALNOTEN Wereldhandel in noten: 20 miljard euro waarvan 2 miljard walnoten.

Nadere informatie

BRAND IN UW BEDRIJF!!! JE MOET ER NIET AAN DENKEN.

BRAND IN UW BEDRIJF!!! JE MOET ER NIET AAN DENKEN. BRAND IN UW BEDRIJF!!! JE MOET ER NIET AAN DENKEN. Mocht het toch gebeuren en men is aanwezig dan kunt u dikwijls door snel ingrijpen uitbreiding voorkomen. Door deze actie en hopelijk beperkte brandschade

Nadere informatie

FACTSHEET BRAZIL FRESH FRUIT AND VEGETABLES

FACTSHEET BRAZIL FRESH FRUIT AND VEGETABLES FACTSHEET BRAZIL FRESH FRUIT AND VEGETABLES Nederland belangrijkste afnemer van Braziliaans fruit Brazilië is een grootmacht op agrarisch gebied. Wereldwijd gezien is het land de 4 de exporteur. In 2012

Nadere informatie

Alternatieven voor fluorhoudend blusschuim Conclusies van een verkennend onderzoek

Alternatieven voor fluorhoudend blusschuim Conclusies van een verkennend onderzoek Rotterdam, 18 december 2017 Landelijk Expertisecentrum BrandweerBRZO Projectleider: drs. ing. J.A (Jan) Meinster www.ifv.nl/kennisplein/brandweerbrzo Inleiding De toepassing van fluorhoudend blusschuim

Nadere informatie

8th international conference for fire brigades in the high hazard industry 10 & 11 november 2015

8th international conference for fire brigades in the high hazard industry 10 & 11 november 2015 8th international conference for fire brigades in the high hazard industry 10 & 11 november 2015 Op 10 en 11 november jl. hebben wij (Maurice en Pauline) de achtste international conference for fire brigades

Nadere informatie

Bijlagen bij: Algemene Voorwaarden Gebruik en inrichting van ruimtes met sprinkler(s)

Bijlagen bij: Algemene Voorwaarden Gebruik en inrichting van ruimtes met sprinkler(s) Bijlagen bij: Algemene Voorwaarden Gebruik en inrichting van ruimtes met sprinkler(s) Inhoudsopgave Bijlage 1 Toelichting sprinklervoorwaarden... 2 Bijlage 2 Informatie: Werking van een sprinklerinstallatie...

Nadere informatie

Logistieke vrijheid door sprinklers. Technische kennis en vaardigheid geeft ons juist de ruimte om te manoeuvreren.

Logistieke vrijheid door sprinklers. Technische kennis en vaardigheid geeft ons juist de ruimte om te manoeuvreren. Logistieke vrijheid door sprinklers Technische kennis en vaardigheid geeft ons juist de ruimte om te manoeuvreren. Een terechte eis! Wanneer door brandschade niet aan de leveringsverplichtingen kan worden

Nadere informatie

4e Post EAUN Meeting. Men s Health. Willem de Blok Verpleegkundig specialist oncologie-urologie Antoni van Leeuwenhoek Amsterdam Board member EAUN

4e Post EAUN Meeting. Men s Health. Willem de Blok Verpleegkundig specialist oncologie-urologie Antoni van Leeuwenhoek Amsterdam Board member EAUN 4e Post EAUN Meeting Men s Health Willem de Blok Verpleegkundig specialist oncologie-urologie Antoni van Leeuwenhoek Amsterdam Board member EAUN Weergave presentatie Ian Banks 14-6-2011 Brussel Men s Health

Nadere informatie

Infographic: bellen vanuit Nederland naar Nederland + Top 10 handelspartners (FLEX) INTERN. 0 ct

Infographic: bellen vanuit Nederland naar Nederland + Top 10 handelspartners (FLEX) INTERN. 0 ct Infographic: bellen vanuit Nederland naar Nederland + Top 10 handelspartners (FLEX) INTERN 1 NL DE BE UK FR CN USA SE ES PT BR Abonnementskosten FirmTel MOBILE Per maand 5.00 Firmtel SENS Per maand 14.75

Nadere informatie

Omdat er schakelkasten zijn waar absoluut niks mis mee mag gaan.

Omdat er schakelkasten zijn waar absoluut niks mis mee mag gaan. Omdat er schakelkasten zijn waar absoluut niks mis mee mag gaan. NOFIQ heeft een uniek en innovatief concept om branden in schakelkasten te voorkomen en hiermee de continuïteit van kritisch-efficiënte

Nadere informatie

Pon Power. Klantgericht innoveren met betrekking van Service Design. Platform voor Klantgericht Ondernemen Michael Boon

Pon Power. Klantgericht innoveren met betrekking van Service Design. Platform voor Klantgericht Ondernemen Michael Boon Pon Power Klantgericht innoveren met betrekking van Service Design Platform voor Klantgericht Ondernemen Michael Boon Agenda Pon Pon Power Service Design door Pon Power Pon Wereldwijd Canada United States

Nadere informatie

De productie van EPS 2 % Geëxpandeerd polystyreen. 1. Petrochemische industrie 2. Chemische industrie 3. EPS (kunststof)verwerking

De productie van EPS 2 % Geëxpandeerd polystyreen. 1. Petrochemische industrie 2. Chemische industrie 3. EPS (kunststof)verwerking De productie van EPS 1 t.b.v. verpakkingen en bouw 2% 2 Geëxpandeerd polystyreen 3 1. Petrochemische industrie 2. Chemische industrie 3. EPS (kunststof)verwerking 2 % 1 Styfabel is de Belgische vereniging

Nadere informatie

Industrie en Procesinstallaties Segment

Industrie en Procesinstallaties Segment Brandbeveiliging voor industriële gebouwen en procesinstallaties Industrie en Procesinstallaties Segment Industrie en Procesinstallaties Industriële gebouwen zijn er in alle soorten en maten. Voor veel

Nadere informatie

Marketsurvey ONIONS. UIEN: Wereldproduct Wereldhandel groeit met ton per jaar. Marketsurvey onions

Marketsurvey ONIONS. UIEN: Wereldproduct Wereldhandel groeit met ton per jaar. Marketsurvey onions Marketsurvey ONIONS UIEN: Wereldproduct Wereldhandel groeit met 350.000 ton per jaar De productie en internationale handel van uien groeit wereldwijd gezien nog steeds. De FAO schat dat er jaarlijks meer

Nadere informatie

De connected shopper journey

De connected shopper journey Het was ooit heel simpel Behoefte Aankoop 2 maar het beïnvloeden van shoppers wordt een steeds complexere taak Behoefte Aankoop 3 ... die zich in toenemende mate buiten de winkel afspeelt 4 We leven in

Nadere informatie

FACTSHEET PLUMS SHORT VERSION

FACTSHEET PLUMS SHORT VERSION FACTSHEET PLUMS SHORT VERSION Fruit & Vegetable Facts; Jan Kees Boon; +31654687684; fruitvegfacts@gmail.com WERELDHANDEL IN PRUIMEN GROIET MAAR IN 2014 EVEN(?) NIET - Jaarlijks wordt er 700 miljoen ton

Nadere informatie

Sprinklersystemen. Alleen met hoogwaardige techniek halen wij de hoogste norm van veiligheid.

Sprinklersystemen. Alleen met hoogwaardige techniek halen wij de hoogste norm van veiligheid. Sprinklersystemen Alleen met hoogwaardige techniek halen wij de hoogste norm van veiligheid. Sprinklersystemen Brand. Het ergste dat u kan overkomen. Mensenlevens, verdriet. Maar ook aantasting van de

Nadere informatie

HANDLEIDING VOICE/DATA SIM USA

HANDLEIDING VOICE/DATA SIM USA HANDLEIDING VOICE/DATA SIM USA Copyright 2017. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige

Nadere informatie

HI-EX INSIDE AIR SYSTEMEN IN PGS 15 OBJECTEN

HI-EX INSIDE AIR SYSTEMEN IN PGS 15 OBJECTEN Technisch bulletin 61A datum 2 december 2011 HI-EX INSIDE AIR SYSTEMEN IN PGS 15 OBJECTEN VERVOLGSTAPPEN NAAR AANLEIDING VAN HET TEBODIN RAPPORT NR. 3318001 D.D. 28 SEPTEMBER 2001 1 PROBLEEMSTELLING Hi-Ex

Nadere informatie

Het Asecos veiligheidsconcept

Het Asecos veiligheidsconcept Het Asecos veiligheidsconcept Als het op veiligheid aankomt sluiten wij geen compromissen. Wij nemen het onderhoud van uw brandveiligheidsopslagkasten en arbeidsmiddelen serieus. Ook in uw belang. Brandveiligheidsopslagkasten

Nadere informatie

Samenwerken rond dak- en thuislozen. De eerste ervaringen met de InterRAI Community Health vragenlijst

Samenwerken rond dak- en thuislozen. De eerste ervaringen met de InterRAI Community Health vragenlijst Samenwerken rond dak- en thuislozen De eerste ervaringen met de InterRAI Community Health vragenlijst 2 Disclosure (PotenDële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relades met bedrijven

Nadere informatie

Always Supplying Advanced Flexible Excellence BENELUX

Always Supplying Advanced Flexible Excellence BENELUX A-SAFE iflex RackGuard vooraanzicht. WAAROM KIEZEN VOOR ONZE iflex RackGuard? 01 Voor het beschermen van uw magazijnstellingen ontwikkelde A-Safe de iflex RackGuard, de beste stellingbescherming die bestaat.

Nadere informatie

FACTSHEET NEW ZEALAND EXPORT FRESH FRUIT AND VEGETABLES JAN-JUN 2016

FACTSHEET NEW ZEALAND EXPORT FRESH FRUIT AND VEGETABLES JAN-JUN 2016 TONNES Factsheet NEW ZEALAND export fresh fruit and vegetables jan-jub FACTSHEET NEW ZEALAND EXPORT FRESH FRUIT AND VEGETABLES JAN-JUN Fruit&VegetableFacts; JanKeesBoon; +31654687684; fruitvegfacts@gmail.com

Nadere informatie

Statistieken 2013 97 ste Vierdaagse

Statistieken 2013 97 ste Vierdaagse Statistieken 2013 97 ste Vierdaagse De limiet voor het aantal inschrijvingen is in 2013 gesteld op 46.000. In totaal zijn 4.314 personen uitgeloot voor de Vierdaagse. Barometer 2013 alle lopers % uitval

Nadere informatie

Naar een zorgcontinuüm : het Protocol 3 en het RAI-instrument

Naar een zorgcontinuüm : het Protocol 3 en het RAI-instrument Naar een zorgcontinuüm : het Protocol 3 en het RAI-instrument PATRICK MAGGI SAM DELYE PROF. CHRISTIANE GOSSET OUDERENZORG BEST PRACTICES UIT DE EUROMETROPOOL LILLE-KORTRIJK-TOURNAI 16/09/2014 Komt uit

Nadere informatie

Internationale veiligheidsrichtlijnen Hoofdstuk 5. Hoofdstuk 5 BRANDBESTRIJDING

Internationale veiligheidsrichtlijnen Hoofdstuk 5. Hoofdstuk 5 BRANDBESTRIJDING Hoofdstuk 5 BRANDBESTRIJDING Dit hoofdstuk beschrijft de soorten brand die kunnen voorkomen op een tanker of op een terminal, samen met de middelen voor het blussen van deze branden. Beschrijvingen van

Nadere informatie

WERELDHANDEL IN EXOTEN GROEIT NOG STEEDS Groei import EU/Nederland blijft steeds verder achter

WERELDHANDEL IN EXOTEN GROEIT NOG STEEDS Groei import EU/Nederland blijft steeds verder achter FACTSHEET EXOTEN Fruit&VegetableFacts; JanKeesBoon; +31654687684; fruitvegfacts@gmail.com WERELDHANDEL IN EXOTEN GROEIT NOG STEEDS Groei import EU/Nederland blijft steeds verder achter Exportwaarde meer

Nadere informatie

Technisch bulletin 61

Technisch bulletin 61 Technisch bulletin 61 datum 21 april 2004 Goedgekeurd door Commissie van Deskundigen Blus op 21 april 2004 1 Technisch bulletin 61 HI-EX INSIDE AIR SYSTEMEN IN CPR 15-2 OBJECTEN VERVOLGSTAPPEN NAAR AANLEIDING

Nadere informatie

AFFF IN SPRINKLERINSTALLATIES. Dit memorandum is vervallen verklaard met het verschijnen

AFFF IN SPRINKLERINSTALLATIES. Dit memorandum is vervallen verklaard met het verschijnen M E M O R A N D U M 4 3 AFFF IN SPRINKLERINSTALLATIES Dit memorandum is vervallen verklaard met het verschijnen van memorandum 64 MEMORANDUM43 AFFF in sprinklerinstallaties. In dit memorandum worden de

Nadere informatie

FACTSHEET CHILE EXPORT FRESH FRUIT AND VEGETABLES 2015 Fruit&VegetableFacts; JanKeesBoon; ;

FACTSHEET CHILE EXPORT FRESH FRUIT AND VEGETABLES 2015 Fruit&VegetableFacts; JanKeesBoon; ; million dollar / 10000 ton Share Netherlands FACTSHEET CHILE EXPORT FRESH FRUIT AND VEGETABLES 2015 Fruit&VegetableFacts; JanKeesBoon; +31654687684; fruitvegfacts@gmail.com 2015: Licht herstel Chileense

Nadere informatie

E-Ready? Wordt de Vlaamse consument reeds warm van het e-boek?

E-Ready? Wordt de Vlaamse consument reeds warm van het e-boek? E-Ready? Wordt de Vlaamse consument reeds warm van het e-boek? De verkoopcijfers Cindy Van Mulders Business Unit Manager GfK Retail and Technology GfK introductie GfK Group actief in meer dan 100 landen

Nadere informatie

Veiligheid als uitgangspunt

Veiligheid als uitgangspunt Veiligheid als uitgangspunt Het brandbeveiligingssysteem dient te zijn afgestemd op het risico dat beschermd moet worden BVI is een geaccrediteerde inspectie-instelling voor brandbeveiligingssystemen Inspectie

Nadere informatie

Oefentoets-Brandpreventie en brandbestrijding-2016

Oefentoets-Brandpreventie en brandbestrijding-2016 Projecttitel: Oefentoets-Brandpreventie en brandbestrijding-2016 Aantal items: 25 Max. aantal punten: 30 1 Bij welke letters horen de brandklassen? Match de letters in de rechterkolom met de juiste brandklasse

Nadere informatie

KENNISREGIO VLAANDEREN: STERKTES EN UITDAGINGEN IN INTERNATIONAAL PERSPECTIEF

KENNISREGIO VLAANDEREN: STERKTES EN UITDAGINGEN IN INTERNATIONAAL PERSPECTIEF KENNISREGIO VLAANDEREN: STERKTES EN UITDAGINGEN IN INTERNATIONAAL PERSPECTIEF Dirk Van Damme OECD/EDU/IMEP Twitter: @VanDammeEDU Korea Russian Federation Poland Slovenia Czech Republic Slovak Republic

Nadere informatie

XS 55 Veiligheidslijst met weerstand

XS 55 Veiligheidslijst met weerstand XS 55 Veiligheidslijst met weerstand DE FAAC XS 55 IS DE ENIGE RUBBEREN VEILIGHEIDSLIJST DIE op de markt verkrijgbaar is met een Plug and Play -systeem. De nieuwe veiligheidslijst XS 55 is zowel als rol

Nadere informatie

ComfoFan CMF 14 Handleiding voor de installateur

ComfoFan CMF 14 Handleiding voor de installateur ComfoFan CMF 14 Handleiding voor de installateur Handleiding voor de gebruiker z.o.z. Verwarming Koeling Ventilatie Filtering ZGNL-Manual_8849051062, V0913, NL, Onderhevig aan verandering Asia (China)

Nadere informatie

WHITE PAPER. BRANDBEVEILIGING KUNSTSTOF EN METALEN IBC s IN OPSLAGPLAATSEN VOOR GEVAARLIJKE STOFFEN SEPTEMBER 2015

WHITE PAPER. BRANDBEVEILIGING KUNSTSTOF EN METALEN IBC s IN OPSLAGPLAATSEN VOOR GEVAARLIJKE STOFFEN SEPTEMBER 2015 BRANDBEVEILIGING KUNSTSTOF EN METALEN IBC s IN OPSLAGPLAATSEN VOOR GEVAARLIJKE STOFFEN SEPTEMBER 2015 MARSH RISK CONSULTING 1 Brandbeveiliging Kunststof en Metalen IBCs Versie 2.0 September 2015 De informatie

Nadere informatie

Brand. Voor het ontstaan van brand heb je 3 zaken nodig. Dit noemt men de branddriehoek. - Brandbare stof - Zuurstof - Een ontbrandingstemperatuur

Brand. Voor het ontstaan van brand heb je 3 zaken nodig. Dit noemt men de branddriehoek. - Brandbare stof - Zuurstof - Een ontbrandingstemperatuur Brand Opleiding: BHV in de binnenvaart Overal kan brand ontstaan. De meeste branden ontstaan doordat machines falen of door menselijke fouten. Denk hierbij bv aan het broeien van afvalproducten, onvoorzichtigheid

Nadere informatie

Centrale bluswatervoorzieningen. Innovatie is voor ons de innerlijke kracht van techniek.

Centrale bluswatervoorzieningen. Innovatie is voor ons de innerlijke kracht van techniek. Centrale bluswatervoorzieningen Innovatie is voor ons de innerlijke kracht van techniek. Normen ten aanzien van bluswater De eisen die waterleidingbedrijven aan het leidingnet stellen zijn -uiteraard!-

Nadere informatie