De moord op stripper Ricardo

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De moord op stripper Ricardo"

Transcriptie

1 De moord op stripper Ricardo Misdaad & co

2 Uitleg van het moordspel In dit moordspel zijn er vijf hoofdverdachten en vijftien aanvullende rollen. In totaal zijn er dus twintig uitgeschreven rollen. Je kunt het moordspel spelen met groepen van vijf tot vijftig personen. Bij groepen met minder als twintig personen neem je steeds de eerste tien of de eerste vijftien (hangt af van hoe groot de groep is). Zo zorg je dat de vijf hoofdverdachten altijd in het spel zitten. Bij groepen groter dan twintig personen spelen de overigen rechercheur, dus zonder een uitschreven rol. Eventueel deel je ze in duo s in: een rol en een rechercheur samen als groepje. De leiding van het spel kun je combineren met het spelen van een rol van één van de verdachten. Maar als je wilt dan kun je de rol van spelleider ook als opzichzelfstaande rol spelen. Voor een leuk effect kun je de crimescene namaken. Je legt dan een laken met een bloedvlek neer en daaronder steekt nog een schoen uit. Eventueel kun je het met lint afzetten. De spelleider begint met het voorlezen van de Moordspel Introductie. Daarna legt de spelleider de Moordspel Regels uit en eventueel hang je die in de ruimte op. Daarna geef je elk persoon/groepje het politieblad met de Tips voor het ondervragen. Je kunt de deelnemers van tevoren hun rol geven. Dan kunnen ze die voorbereiden en passende kleding zoeken. Maar het is ook mogelijk om iedereen bij de start van het spel de rollen te geven. Aan het einde van de drie rondes kun je het op verschillende manieren afsluiten. Je kan iedereen het politieblad laten invullen en daar een winnaar uit kiezen. Je kunt ook een rechtszaak houden (met rechter) waarbij elk persoon/groepje een verdachte aanwijst en daarbij de bewijzen noemt. Speltips: - Spreek een tijdstip af wanneer je de moord gepleegd is - Geef elke deelnemer een sticker met daarop zijn rolnaam

3 Moordspel Introductie Ergens in een achteraf kamertje van een obscuur stripclubje genaamd Lamona s is Ricardo aan zijn einde gekomen. Ricardo, geboren Hubertus Johannes van Zanten, werkte nu anderhalf jaar bij Lamona s en was één van de topattracties van de stripclub. Natuurlijk was het nooit de bedoeling van Ricardo om Ricardo te worden. Hij groeide op in een niet onbemiddeld middenstandsgezin en ging na het VWO aan de studie in Leiden. Maar studeren was na een tijdje bijzaak geworden. Hubertus Johannes had ontdekt dat hij redelijk gezegend was met een mooi uiterlijk en hij liet de aandacht van de dames zich welgevallen. Hij stortte zich vol overgave in het nachtleven en rolde van het ene avontuur in het andere. Al snel was Hubertus, die nu Ricardo heet, gewend aan het snelle geld. Het geld wat hij verdiende gaf hij ook weer snel uit aan feesten, kleding en luxe artikelen. We weten zeker dat de dader in het gebouw is! We roepen uw hulp in om de dader te vinden!

4 Moordspel Regels: 1 Iedere deelnemer volgt de instructie van zijn rolbeschrijving. Je mag niet dingen bewust weglaten die beschreven staan of dingen verzinnen die niet beschreven staan. Anders is de kans aanwezig dat het spel niet meer klopt. 2 *** 3 Je volgt de aanwijzingen die in het spel beschreven staan. Als er staat Je vertelt dan vertel je het actief aan de ander. Staat er Ontkend of Als men vraagt Dan wacht je totdat de ander het vraagt. 4 ***************** 5 Als je iets gevraagd wordt wat niet in je rolbeschrijving of bij de rondes staat dan geef je aan dat dit niet relevant is. 6 Bouw je bewijs tegen de dader op aan de hand van de volgende zaken: - De dader heeft een motief - *** - Er is bewijs wat de dader aan de plaats delict linkt.

5 Tips voor het ondervragen: Om je op weg te helpen hier een paar tips: 1 Vraag iedereen waar ze waren tijdens de moord. Als ze geen alibi hebben zijn ze verdacht! 2 Vraag naar een motief voor moord. Heeft een verdachte ruzie gehad? Dat zou wel eens een motief kunnen zijn 3 Check beweringen. De moordenaar kan natuurlijk liegen. Check dus of wel klopt wat mensen zeggen! 4 ****** Als je een verdachte hebt met een motief, gelegenheid om de moord te plegen (geen alibi) en met een link met de plaats delict dan heb waarschijnlijk de dader! Oplossing voor het moordspel: Wie heeft Ricardo vermoord? Wat is het motief? Wat is de link met het plaats delict? Welke bewijzen heb je daarvoor?

6 Big Mamma Mr. Clean Rolbeschrijving: Je bent de baas van stripclub Lamona s en Ricardo werkt voor jou. Hij is Rolbeschrijving: Je bent de baas van de stripclub Lamona s en Bambi werkte voor jou. Ze is je je beste stripper maar je hoort geruchten dat hij wilde overstappen naar een andere beste stripper maar je hoort geruchten dat ze wilde overstappen naar een andere stripclub. stripclub Kleding: Je draagt opzichtige, pooierachtige, kleding: Een paarse colbert met daaronder een Kleding: Je draagt opzichtige, pooierachtige, kleding: Een paars colbert met daaronder zwart overhemd. Daarnaast heb je een modieus hoedje op en draag je gouden kettingen en een gouden jurk. Daarnaast heb je een modieus hoedje op en draag je gouden kettingen armbanden. en armbanden. Ronde 1: - Jij vertelt dat je Youri van de moord verdenkt. Hij is de ex van Bambi en stalkt Ronde 1: haar. Hij kon er vast niet tegen dat ze met andere mannen omging - Als men vraagt naar je alibi dan zeg je: Ik heb een alibi. Ik was in gesprek met Rudy in het kantoor. Toen we gegil hoorden zijn we samen gaan kijken. - Als men vraagt naar je motief: Niemand slacht het kip met de gouden eieren. Zonder Bambi kan ik wel opdoeken. - Je ontkend dat de kamersleutel van jouw is. Ronde 2: - Je weet weer waar je was ten tijde van de moord: Ik was in gesprek met Miss U in mijn kantoor. Toen we een schreeuw hoorden zijn we samen gaan kijken. - Je ontkent dat de drugs van jou is. - Je weet zeker dat Iris de dader is. Ze is nooit over de breuk met Ricardo gekomen. Volgens mij dealt ze ook drugs in de club. - Je weet zeker dat Mw. Wegeman niet de dader is. Dat is zo n rustige lieve vrouw. Die zou dat nooit doen. Ronde 3:

7 Iris Ronde 1: - Als men vraagt naar je alibi zeg jij dat je alleen in het voorraadhok was. Helaas kan niemand dat bevestigen - Je hebt de kamersleutel eerder gezien maar weet niet meer waar - Jij verdenkt Annie. Ze ziet er keurig uit maar die zijn vaak het ergst. Ik zag dat zij hem bij de arm greep en dat ze ruzie kregen. Waarover het ging weet ik helaas niet - Je ontkent dat je Ricardo vermoord hebt. Hij was een lieve knul! - Je ontkent dat je hem stalkt. Ik mis hem soms en dan zoek hem op. Ik ben geen freak en zeker geen moordenaar! - Je vertelt dat Miss U ook een stripclub heeft en dat ze Ricardo naar haar club wilde halen. Miss U is niet het type dat een Nee accepteert - Je denkt hardop: Als we de eigenaar van de hotelsleutel hebben dan hebben we de dader! Ronde 2: Ronde 3: - Je verdenkt Annie van Zanten. Ricardo vertelde me dat zijn moeder heel bezitterig is. Zij heeft hem vast vermoord omdat hij niet wilde stoppen met strippen. - Je vertelt: Big Mamma en Miss U zaten in hun kantoor. Ik ben de dader niet. Dan

8 Miss U Rolbeschrijving: Jij bent een beruchte nachtbraker die daarnaast een eigen stripclub hebt: Flamingo s. Je probeert al een tijdje Ricardo over te halen voor jouw stripclub te komen werken maar tot nu toe weigerde hij steeds... Kleding: Je draagt een leren jack met daaronder een hip en trendy jurkje. Daarnaast draag je make-up en je haar opgestoken. Ronde 2: - Je ontkent dat het visitekaartje jou als dader aanwijst. Ik heb gewoon mijn kaartje aan Ricardo gegeven voor als hij van gedachten zou veranderen. De moordenaar heeft het in zijn mond gestopt. Ik niet - Je denkt dat de drugs naar Big Mamma wijzen. Zij is de grote dealer hier in de stad - Je vertelt: Die Iris heeft helemaal geen alibi. Bovendien is ze Ricardo s ex Een motief en geen alibi Dat zegt toch eigenlijk al genoeg!? - Als mensen aangeven dat Big Mamma zegt dat jullie samen in haar kantoor waren tijdens de moord zeg je: Ik weet het niet meer. Het ging allemaal zo vlug, weet je. Ronde 3:

9 Mw. Wegeman Rolbeschrijving: Je bent een rijke zakenvrouw die door iedereen gerespecteerd wordt. Je bent gewend te krijgen wat je wilt en je hebt net een belangrijke zakendeal afgesloten. Je bent naar Lamona s gegaan om je succes te vieren met de man van je dromen: Ricardo Kleding: Je draagt een mantelpakje en een dure broche. Je haar zit natuurlijk netjes.

10 Annie van Zanten Ronde 1: - Je stelt je voor als Annie. - Als men je achternaam vraagt zeg je: van Zanten. - Als men vraagt of jullie moeder en zoon zijn dan geef je dat toe. - Je ontkent de moordenaar te zijn. Huilend zeg je Hij was me alles - Je erkent dat jullie ruzie hadden: Dit is toch geen plek voor een lieve knul als Hubertus Johannes. Al die ordinaire vrouwen! - Jij verdenkt Big Mamma. Dat is een geniepige dame. Ik denk dat zij boos was omdat Hubertus Johannes misschien in de club van Miss U ging werken. Maar dat is toch geen reden om iemand te vermoorden!? - Je ontkent dat de hotelsleutel van jou is. - Je was tijdens de moord op het toilet. Ik heb daar met ene Wilma gesproken. Zij kan het bevestigen Ronde 3: - Je vertelt aan iedereen: Zie je wel dat ik een alibi heb: Eindelijk is het bewezen door die getuigenverklaring van Wilma! - Je verdenkt Big Mamma. Zij wilde Ricardo niet kwijt. Het is een egoïstische nare vrouw. - Als men vraagt of Mw. Wegeman in het toilet was dan ontken je dat. Nee, ander had ik het zeker gezien. - Je weet zeker dat Iris niet de dader is. Zij hield van hem. Net als ik! Ook al heeft zij geen alibi. Zij is niet de dader.

11 Aanvullende rollen: Rona da Palma Rolbeschrijving: Je komt hier anders nooit. Heel toevallig ben je vanavond voor het eerst, echt voor het eerst, deze stripclub binnen gelopen. Na een boeiende dans van ene Ricardo blijkt hij later te zijn vermoord Kleding: Je hebt gemakkelijk zittende vrijetijdskleding aan. Ronde 3: Je weet zeker dat Big Mamma de dader is. Zij was bang hem kwijt te raken. Zij is de dader. De drugs bewijzen dat zij op de plaats delict was. - Je weet zeker dat Annie niet de dader is. Zij heeft toch een alibi!? Anne Postma Rolbeschrijving: Je bent ambulancemedewerker en je bent op de noodoproep naar de stripclub gekomen. Daar lag een dode stripper. Aangezien je geïnteresseerd bent in criminologie doe je mee met het speurwerk. Kleding: Je hebt een ambulance overall aan of anders verpleegkundige kleding. Ronde 1: Ronde 2: Ronde 3: - Je hebt het slachtoffer gezien: We moeten het onderzoek afwachten maar er was veel bloed. De dader moet wel erg woedend zijn geweest! - Als men vraagt naar je alibi zeg je: Ik kwam met de ambulance om het lijk op te halen. Dat is mijn alibi! - Je weet zeker dat de drugs niet de doodsoorzaak zijn. Misschien heeft hij drugs gebruikt maar dat is niet de doodsoorzaak! - Je vraagt je af waarom Mw. Wegeman zo woedend op hem was. Dat mens spoort niet! - Je weet zeker dat Iris de dader niet is. Ik ken haar van vroeger. Die zou dat nooit doen! - Je vraagt je hardop af: Wie heeft er hier geen alibi?

12 Karin Rolbeschrijving: Jij bent de buurvrouw van de stripclub. Je hebt vaak last van geluidsoverlast maar vandaag was het anders. Je hoorde gegil en toen je aankwam bleek er een stripper vermoord te zijn. Kleding: Je hebt een morsig shirt aan en een vieze broek. Verder heb je ongekamd haar en loop je op sloffen. Ronde 1: Ronde 2: Ronde 3: - Je weet dat Miss U en Big Mamma allebei wilden dat Ricardo voor hen werkte. Misschien dat zijn dood hiermee te maken heeft? - Je hebt geen alibi nodig: Je was niet eens in de stripclub! - Je hoorde dat Ricardo ruzie had met ene Mw. Wegeman - Je denkt dat iemand het visitekaartje in Ricardo s mond gedaan heeft om iemand de moord in de schoenen te schuiven. - Je hebt veel gehoord dat Big Mamma in drugs handelt. Ik denk dat de drugs van haar kwamen en zij de dader is! - Je denkt hardop: Iemand liegt hier over haar alibi! - Jij verdenkt Annie van Zanten. Zij heeft haar eigen zoon vermoord omdat hij wilde strippen! Gina Fogelsang Rolbeschrijving: Je bent één van de vaste klanten van stripclub Lamona s. Ook vanavond was je weer van de partij. Maar vandaag hing er een rare sfeer in de club. Klanten maakten ruzie met Ricardo, de hoofdact. En even later was Ricardo dood Vermoord! Kleding: Je draagt een hip shirtje. Daarnaast draag je gouden kettingen en zit je haar met een zonnebril in model. Ronde 1: Ronde 2: Ronde 3: - Je vertelt aan iedereen: Mw. Wegeman maakte ruzie met Ricardo. Zij was woedend. Zou ze hem vermoord hebben? - Je vertelt: Die Annie maakte ook ruzie met Ricardo. Waarschijnlijk is dat een motief - Je geeft toe dat je geen alibi hebt: Ik was even een sigaretje roken. Maar niemand kan dat bevestigen. - Jij verdenkt Miss U: Met het visitekaartje heeft zij een link met de plaats delict. - Je denkt dat de drugs van Ricardo is. Hij gebruikte regelmatig Speed. - Je weet zeker dat Iris de dader is: Ze dealt drugs en bij het lijk lag drugs. Ze is zijn ex, dus een motief en ze heeft geen alibi

13 DJ Eve Rolbeschrijving: Jij bent de DJ van stripclub Lamona s en elke avond verzorg jij de muziek. Vandaag had je een nieuw nummer tijdens de show van Ricardo: Back to Black. Even later was alles zwart voor Ricardo s ogen Kleding: Je draagt een trendy shirt en rokje, en een blitse zonnebril. - Je weet zeker dat Mw. Wegeman het niet gedaan heeft. Er is niks wat haar met de plaats delict verbind en ze heeft een alibi bij Miss U. Gerda van Zanten Ronde 1: - Je denkt dat Miss U de dader is. Ze wilde Ricardo voor haar eigen stripclub maar hij wilde niet. Ze heeft nogal een kort lontje - Je denkt dat Annie over haar alibi liegt. - Je hebt je moeder gezien in de stripclub: Ze wilde dat Ricardo met strippen stopte. Ze zal hem toch niet vermoord hebben!? - Je hebt geen alibi: Maar ik heb ook geen motief..! Ik ben zijn zus! Ronde 2: - Je denkt dat iemand het visitekaartje in Ricardo s mond heeft gedaan om de aandacht af te leiden. De moordenaar is heel slim! - Je verdenkt Iris. Zij heeft geen alibi! Ronde 3: - Je twijfelt: Die WC verklaring is nogal verdacht als je het mij vraagt

14 Sebastiane - Je vertelt dat je achter was tijdens de moord. Ik hoorde geruzie bij Ricardo en daarna een schreeuw. Ik durfde niet te kijken Ronde 2: - Jij verdenkt Mw. Wegeman: Toen Ricardo die lapdance weigerde zei zij: Hier ga je spijt van krijgen - Je vertelt: Ricardo gebruikte drugs die hij van Big Mamma kreeg. Dat zakje heeft niks met de moord te maken denk ik. Ronde 3: - Ricardo zei ooit: Als ik vermoord wordt is Iris de dader. Zij is nog steeds verliefd op me. - Je vertelt: Miss U heeft Big Mamma en Ricardo gedreigd te vermoorden als ze haar zouden tegenwerken! Carrie Rolbeschrijving: Jij bent Carrie, de medewerkster van Miss U. Je doet alles voor je bazin en bent bereid haar koste wat het kost te beschermen. Kleding: Je hebt een leren jack en een legerbroek. Daarboven draag je een wit t-shirt. Ronde 3: - Je vraagt je hardop af: Wie heeft een motief en een link met de plaats delict maar geen alibi? - Je weet zeker dat de hotelsleutel de link naar de dader is. Maar van wie is de sleutel?

15 Wanda de Graaff Rolbeschrijving: Je bent Wanda, de boekhoudster van stripclub Lamona s. Je doet al jaren de boekhouding (en de schaduwboekhouding) waardoor je van alles op de hoogte bent wat er in de stripclub gebeurd. Kleding: Je draagt een ouderwetse rok en daarboven een stijve blouse met hoge sluiting en absoluut geen decolleté. Natuurlijk draag je een bril en zit je haar fantasieloos netjes. Ronde 1: Ronde 2: Ronde 3: - Je erkent dat je geen alibi hebt. Ik was alleen op mijn kantoortje. Maar ik heb toch geen motief!? - Je hebt Big Mamma horen zeggen. Als Ricardo voor Miss U gaat werken dan doe ik hem wat! - Je verdenkt Mw. Wegeman. Dat gedoe met haar alibi is erg verdacht! - Je vraagt je af wat de hotelsleutel met de moord te maken heeft. Had Ricardo een privé afspraak met iemand? - Je denkt dat Iris de drugs aan Ricardo heeft gegeven. Zij dealde veel in de club. Meestal in opdracht van Big Mamma. - Je verdenkt Annie. Zij probeerde al langer Ricardo te laten stoppen met strippen. Zij kan nogal driftig zijn als ze haar zin niet krijgt. - Je weet zeker dat Miss U het niet gedaan heeft. Zij heeft niks aan een dode Ricardo Will den Bakker Rolbeschrijving: Je bent een klant van Lamona s en je hebt je oog laten vallen op Ricardo. Net nadat je een afspraak gemaakt hebt elkaar na zijn show privé te zullen zien is Ricardo vermoord Kleding: Je draagt een uitdagende cocktailjurk met opvallende sierraden. - Je verdenkt zelf Annie. Zij blijkt zijn moeder te zijn. Welke moeder wil dat haar zoon stripper wordt? Geen enkele. Ricardo is vermoord omdat hij niet wilde stoppen! Ronde 3: - Je denkt dat Big Mamma liegt over haar alibi. Haar vingerafdruk staat op de drugs en zij liegt over haar alibi! - Je weet zeker dat Iris de dader niet is. Iris hield van Ricardo. Zij zou hem nooit vermoorden!

16 Smokey Rolbeschrijving: Je bent de plaatselijke drugsdealer en je komt vaak in Lamona s. Je bent op de hoogte van de spanning rondom Ricardo maar zijn dood heb je totaal niet zien aankomen! Kleding: Je draagt een bontjas met daarboven een roze cowboyhoed. - Je vraagt je af wat het moordwapen is. Is er geschoten of is hij gewurgd? Is dat al bekend? Ronde 3: - Je weet zeker dat Big Mamma de dader is. Haar vingerafdruk is op de plaats delict gevonden. Bovendien heeft zij geen alibi.! - Je denkt dat het visitekaartje door Big Mamma bewust is neergelegd. Zo wilde zij Miss U er inluizen! Wijkagente Kolma Rolbeschrijving: Je bent al een jaar of twee de wijkagente. In die tijd was er altijd wel wat aan de hand met stripclub Lamona s maar een moord Nee dat had je niet gedacht! Kleding: Je draagt een politie-uniform met pet. Ronde 1: - Je vertelt aan iedereen: Miss U en Big Mamma zijn plaatselijke criminelen die beide een stripclub hebben. Ze hebben een felle concurrentiestrijd. Waarschijnlijk heeft deze moord daarmee te maken. - Je vertelt: Iris, de club drugsdealer is de ex van Ricardo. Misschien ligt daar een motief!?

17 Azira Rolbeschrijving: Je bent een klant van stripclub Lamona s. Meestal zit je rustig in een hoekje alles in de gaten te houden. Het lijkt alsof alles langs je heen gaat maar in werkelijk ontgaat niets je! Kleding: Je draagt een gemakkelijke jas met daaronder een blouse en een gemakkelijke broek. Rosemarie Rolbeschrijving: Je bent een van de bezoekers van Lamona s en je bent stiekem verliefd op de stripper Ricardo. Kleding: Je draagt een leuk jurkje en een kleurige bloem achter je oor. Ronde 1: Ronde 2: Ronde 3: - Je ontkent Ricardo vermoord te hebben. Ik hield van hem! - Je denkt dat de hotelsleutel van Ricardo is. Hij sliep soms in het hotel. Dit heeft niks met de moord te maken! - Je verdenkt Annie. Zij maakte ruzie met Ricardo en was woedend. Zo boos dat ik denk dat zij hem wel kon vermoorden! - De drugs kan niet van Ricardo zijn. Hij was juist het type dat niks van drugs wilde weten! - Je denkt dat Iris de dader is. Zij heeft als enige geen alibi! - Je denkt hardop: Ik weet het zeker. De dader heeft zich versproken en iets vertelt wat alleen de dader kan weten!

18 Marianne Ronde 1: Ronde 2: Ronde 3: - Je ontkent de dader te zijn. Ik kwam pas aan vlak na de moord! - Je kent Miss U goed: Zij had het altijd over Ricardo. Zij zei: Als ik hem niet heb dan zal niemand hem hebben! Dat zou wel eens het motief kunnen zijn. - Je weet zeker dat er iemand liegt over zijn alibi - Je verdenkt Big Mamma. Als zij zou weten dat Ricardo voor Miss U zou gaan werken dan zou zij hem nooit levend laten gaan - Je weet zeker dat Anie niet de dader is. Zij is zijn moeder! Zij zou hem nooit vermoorden!

19 Nieuwe informatie Ronde 1 Plaats delict: Hotelkamersleutel nummer 036 Nieuwe informatie Ronde 2

20 Nieuwe informatie Ronde 2 (vervolg) In de mond van het slachtoffer blijkt een object geplaatst te zijn Bij nader onderzoek blijkt het object een visitekaartje te zijn

21 Nieuwe informatie Ronde 2 (vervolg) Nieuwe informatie Ronde 3 Op de plaats delict is dit bebloede mes aangetroffen, het vermoedelijke moordwapen

22 Nieuwe informatie Ronde 3 (vervolg) Op het zakje drugs is de vingerafdruk van Big Mamma aangetroffen Dossier: 51/26ZBD Behandeld door: Wietze Boersma Getuigen verklaring: Wilma Klavier

23 Dossier: 52/26ZBD Behandeld door: Wietze Boersma Gegevens verdachten: Uit onderzoek hebben we de volgende gegevens kunnen vinden over de verdachten: Big Mamma (Ada Wyslinc) Regenboogstraat 14 Iris Baldati Anemoon 412 Strafblad: - Drugsbezit Miss Unica Klompenmakersweg 2 Mw. Wegeman Geen strafblad Annie van Zanten Geen strafblad

24 Bekentenis:

25 Bewijzen:

26

Moordspel: De moord op Miss Mischa. Maarten Stevens

Moordspel: De moord op Miss Mischa. Maarten Stevens Moordspel: De moord op Miss Mischa Maarten Stevens http://www.uwmoordspel.nl http://www.maartenstevens.nl In dit moordspel vindt u verschillende documenten. Naast een speluitleg vindt u een beschrijving

Nadere informatie

Moordspel: Wie heeft Freddy Santino vermoord? Maarten Stevens

Moordspel: Wie heeft Freddy Santino vermoord? Maarten Stevens Moordspel: Wie heeft Freddy Santino vermoord? Maarten Stevens http://www.uwmoordspel.nl http://www.maartenstevens.nl In dit moordspel vindt u verschillende documenten. Naast een speluitleg vindt u een

Nadere informatie

GOED VRIENDJE? FOUT VRIENDJE?

GOED VRIENDJE? FOUT VRIENDJE? Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Veilig Thuis, tel.: 0800 2000 Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een uitgave van JIP Den Haag en Middin.

Nadere informatie

Het gouden masker van Toetanchamon

Het gouden masker van Toetanchamon Maarten Stevens Uwmoordspel.nl Uitleg van het mysteriespel Dit mysteriespel is geschikt voor een groep van 6 tot 99 personen. In dit mysteriespel zijn er zes hoofdverdachten, die moeten in ieder geval

Nadere informatie

Moordspel. De moord op weduwe Zandstra. Maarten Stevens

Moordspel. De moord op weduwe Zandstra. Maarten Stevens Moordspel De moord op weduwe Zandstra Maarten Stevens http://www.uwmoordspel.nl http://www.maartenstevens.nl Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding van het moordspel... 4 Beschrijving van de rollen...

Nadere informatie

Moordspel: Wie heeft professor van Kerkhoven vermoord?

Moordspel: Wie heeft professor van Kerkhoven vermoord? Moordspel: Wie heeft professor van Kerkhoven vermoord? Maarten Stevens http://www.cts-producties.nl http://www.maartenstevens.nl http://www.uwmoordspel.nl In dit moordspel vindt u verschillende documenten.

Nadere informatie

De moord in het restaurant.

De moord in het restaurant. De moord in het restaurant. Maarten Stevens Uwmoordspel.nl Moordspelopmaat.nl In dit moordspel vindt u verschillende documenten. Naast een speluitleg vindt u een beschrijving voor de spelleider en rolbeschrijvingen

Nadere informatie

Auteurs: Van Hoof & Wieske. Mail:

Auteurs: Van Hoof & Wieske. Mail: Een spannend vrijgezellenfeest Wie heeft de vader van de bruid vermoord en waarom? - zichtversie - Auteurs: Van Hoof & Wieske Mail: jorio001@hotmail.com Inleiding Vandaag komen de vriendinnen van Brigitte

Nadere informatie

Moordspel Wie vermoordde Kapitein Roodbaard?

Moordspel Wie vermoordde Kapitein Roodbaard? Moordspel Wie vermoordde Kapitein Roodbaard? Maarten Stevens www.maartenstevens.nl www.schooltoneel.net www.cts-producties.nl www.uwmoordspel.nl In dit moordspel vindt u verschillende documenten. Naast

Nadere informatie

Moordspel. Deelnemers onbeperkt Leeftijd 10+ Begeleiding 6 verdachten, 1 spelleider (evt. 1 begeleider per groep)

Moordspel. Deelnemers onbeperkt Leeftijd 10+ Begeleiding 6 verdachten, 1 spelleider (evt. 1 begeleider per groep) Moordspel Tijd 1 uur Plaats overal Deelnemers onbeperkt Leeftijd 10+ Begeleiding 6 verdachten, 1 spelleider (evt. 1 begeleider per groep) Benodigdheden Speluitleg voor de deelnemers, pennen (evt. verkleedkleding)

Nadere informatie

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit Preek Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst Thema: @Home Voorganger: ds. Bert de Wit Schriftlezing: Lucas 15:11-32 Een vader had twee zonen zo begint het verhaal. Met de beschrijving van een gezin.

Nadere informatie

Een van de agenten komt naar hem toe. Nou, het is me het dagje wel, zegt hij. Nu zijn er toch rellen in de stad.

Een van de agenten komt naar hem toe. Nou, het is me het dagje wel, zegt hij. Nu zijn er toch rellen in de stad. Een dode De voetbalwedstrijd is afgelopen. Het stadion is bijna leeg. Het is koud, de zon schijnt bleek. Munck staat op de tribune van vak H en staart naar de dode man op de bank. Wat vreselijk, denkt

Nadere informatie

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

KLEM. Katja en Udo in de schulden. Anne-Rose Hermer

KLEM. Katja en Udo in de schulden. Anne-Rose Hermer KLEM Katja en Udo in de schulden Anne-Rose Hermer Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen 1 Katja ontmoet Udo Katja is bijna negentien jaar. Ze woont nog bij haar ouders. Katja werkt in een warenhuis.

Nadere informatie

Reality Reeks Verwerkingsopdrachten. Mooi meisje Verliefd op een loverboy

Reality Reeks Verwerkingsopdrachten. Mooi meisje Verliefd op een loverboy Reality Reeks Verwerkingsopdrachten Mooi meisje Verliefd op een loverboy Lees blz. 3. Woont Laura in de stad of op het platteland? Hoe weet je dat? Lees blz. 5 en 7. Woont Laura s oma al lang op de boerderij?

Nadere informatie

Een schot in de roos

Een schot in de roos Een schot in de roos Maarten Stevens Uwmoordspel.nl Uitleg moordspel In dit moordspel zitten allerlei dossierstukken die bij elkaar de mogelijkheid bieden de moord op Abel Roos op te lossen. Bij een kleine

Nadere informatie

HOE NIEMAND MIJ GELOOFDE EN IK BIJNA ALLES VERLOOR

HOE NIEMAND MIJ GELOOFDE EN IK BIJNA ALLES VERLOOR HOE NIEMAND MIJ GELOOFDE EN IK BIJNA ALLES VERLOOR Deze lesbrief hoort bij Hoe niemand mij geloofde en ik bijna alles verloor van Gertrud Jetten. In dit boek wil Iris niets liever dan bij haar verzorgpony

Nadere informatie

Moord in de. Oriënt Express. -

Moord in de. Oriënt Express.  - Moord in de Oriënt Express www.uwmoordspel.nl - www.moordspelopmaat.nl Personages: Caspar van Zuylenwijck Magda van Zuylenwijck-Struyck Gerard Stellendam Hunes Margiet Andijk Vincent van Zuylenwijck Hoofdconducteur

Nadere informatie

HOE NIEMAND MIJ GELOOFDE EN IK BIJNA ALLES VERLOOR

HOE NIEMAND MIJ GELOOFDE EN IK BIJNA ALLES VERLOOR HOE NIEMAND MIJ GELOOFDE EN IK BIJNA ALLES VERLOOR Deze lesbrief hoort bij Hoe niemand mij geloofde en ik bijna alles verloor van Gertrud Jetten. In dit boek wil Iris niets liever dan bij haar verzorgpony

Nadere informatie

Samen met Jezus op weg

Samen met Jezus op weg Samen met Jezus op weg KERK & WERELD Korte Schipstraat 16 2800 Mechelen Tekst: Myrjam De Keyser 1. De laatste keer samen Jezus en zijn leerlingen willen graag het paasfeest vieren. Daarvoor zijn ze naar

Nadere informatie

Televisie. binnenwerk_herrie 64 pagina s inclusief schutbladen_ indd 4

Televisie. binnenwerk_herrie 64 pagina s inclusief schutbladen_ indd 4 Televisie 4 binnenwerk_herrie 64 pagina s inclusief schutbladen_26 03 2014.indd 4 Weet jij wat ik nou weleens zou willen weten? riep Herrie. Ik zou weleens willen weten waarom ik weer geen televisie mag

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

Wie vermoordde Fransesco Trificante? Geschreven door: Maarten Stevens

Wie vermoordde Fransesco Trificante? Geschreven door: Maarten Stevens Wie vermoordde Fransesco Trificante? Geschreven door: Maarten Stevens www.maartenstevens.nl www.uwmoordspel.nl Bij dit moordspel treft u verschillende documenten aan. Naast een speluitleg vindt u een beschrijving

Nadere informatie

Maarten Stevens www.uwmoordspel.nl

Maarten Stevens www.uwmoordspel.nl De moord op sinterklaas Maarten Stevens www.uwmoordspel.nl Uitleg moordspel: De moord op Sinterklaas In dit moordspel zitten allerlei dossierstukken die bij elkaar de mogelijkheid bieden de moord op Sinterklaas

Nadere informatie

y04 Johannes 08.2 Rinze IJbema - Johannes 8: 30-32, 36

y04 Johannes 08.2 Rinze IJbema - Johannes 8: 30-32, 36 Rinze IJbema - Johannes 8: 30-32, 36 [x] Herken je het? Ik heb het gevoel dat ik dat ene hondje precies begrijp. Je hebt iets uitgevreten en je dacht dat je er mee weg kwam. Maar nu ben je betrapt en je

Nadere informatie

Kijk ook op: www.ploegsma.nl www.jannyvandermolen.nl www.elsvanegeraat.nl

Kijk ook op: www.ploegsma.nl www.jannyvandermolen.nl www.elsvanegeraat.nl Kijk ook op: www.ploegsma.nl www.jannyvandermolen.nl www.elsvanegeraat.nl isbn 978 90 216 7308 0 / nur 277 Tekst: Hans Kuyper en Janny van der Molen 2014 Illustraties: Els van Egeraat 2014 Vormgeving:

Nadere informatie

Elke miskraam is anders (deel 2)

Elke miskraam is anders (deel 2) Elke miskraam is anders (deel 2) Eindelijk zijn we twee weken verder en heb ik inmiddels de ingreep gehad waar ik op zat te wachten. In de tussen tijd dacht ik eerst dat ik nu wel schoon zou zijn, maar

Nadere informatie

Om een of andere reden zijn ze daar allebei heel tevreden

Om een of andere reden zijn ze daar allebei heel tevreden Tweelingen Anna en Thijs wonen in de Verlegenstraat. Zo heet hun straat niet echt. Ze is vernoemd naar een Franse schilder. Fer. Léger staat er op het straatnaambordje. Maar als je de naam hardop uitspreekt

Nadere informatie

In de Hema. O, zegt Kiia. Dat heb ik niet gehoord. Nee, dat blijkt, lacht de vrouw.

In de Hema. O, zegt Kiia. Dat heb ik niet gehoord. Nee, dat blijkt, lacht de vrouw. In de Hema Wat vind je van deze?, vraagt Kiia. Ze kijkt aandachtig in de spiegel. Naar de geruite pet op haar hoofd. Mam?, vraagt Kiia weer. Hoe vind je hem? Ze stopt een pluk van haar blonde haar onder

Nadere informatie

Voor Indigo en Nhimo Papahoorjeme_bw.indd :02

Voor Indigo en Nhimo Papahoorjeme_bw.indd :02 Papahoorjeme_bw.indd 2 05-05-11 15:02 Papahoorjeme_bw.indd 3 05-05-11 15:02 Voor Indigo en Nhimo Tamara Bos Papa, hoor je me? met tekeningen van Annemarie van Haeringen Leopold / Amsterdam De liefste

Nadere informatie

Poekie is verdrietig. Want zijn papa en mama gaan scheiden. Geschreven door. Mariska van der Made. Illustraties van. Dick Rink

Poekie is verdrietig. Want zijn papa en mama gaan scheiden. Geschreven door. Mariska van der Made. Illustraties van. Dick Rink Poekie is verdrietig Want zijn papa en mama gaan scheiden Geschreven door Mariska van der Made Illustraties van Dick Rink Poekie is een lief klein monstertje van vijf jaar oud. Hij woont samen met zijn

Nadere informatie

Schoolkamp. Ze hadden toen allemaal iets verzonnen om niet mee te hoeven met de dropping.

Schoolkamp. Ze hadden toen allemaal iets verzonnen om niet mee te hoeven met de dropping. Schoolkamp En jij, Abel?, vraagt Nadia. Wat doe jij over tien jaar? Abel buigt naar voren om nog een flesje bier uit het kratje te pakken. Dan werk ik bij de Amsterdamse politie, zegt hij. Hij maakt het

Nadere informatie

De moord bij de supermarkt

De moord bij de supermarkt De moord bij de supermarkt Moordspelopmaat.nl Maarten Stevens Opzet van het spel Dit moordspel heeft als opzet dat er 1 spelleider is en dat er een onbeperkt aantal mensen mee kan doen. In dit moordspel

Nadere informatie

Sinterklaas. en de dieven. Maarten Stevens www.cts-producties.nl www.cts-producties.be

Sinterklaas. en de dieven. Maarten Stevens www.cts-producties.nl www.cts-producties.be Sinterklaas en de dieven Maarten Stevens www.cts-producties.nl www.cts-producties.be Rollen: Sinterklaas Hoofdpiet Agent Dief 2.013 Dief 2.012 Die hoeven we niet uit te leggen! Hoofdpiet staat er helemaal

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

DE MOORD OP LOS DE MOORD OP VOOR ER NOG MEER SLACHTOFFERS VALLEN!

DE MOORD OP LOS DE MOORD OP VOOR ER NOG MEER SLACHTOFFERS VALLEN! DE MOORD OP LOS DE MOORD OP VOOR ER NOG MEER SLACHTOFFERS VALLEN! HELP!!! Ik probeerde Eddy al de hele ochtend te bereiken. Hij moest werken vandaag. Normaal neemt hij zijn smartphone altijd op. Ik maakte

Nadere informatie

DE MOORD OP LOS DE MOORD OP VOOR ER NOG MEER SLACHTOFFERS VALLEN!

DE MOORD OP LOS DE MOORD OP VOOR ER NOG MEER SLACHTOFFERS VALLEN! DE MOORD OP LOS DE MOORD OP VOOR ER NOG MEER SLACHTOFFERS VALLEN! HELP!!! Ik probeerde Eddy al de hele ochtend te bereiken. Hij moest werken vandaag. Normaal neemt hij zijn smartphone altijd op. Ik maakte

Nadere informatie

Wat zie je er leuk uit!

Wat zie je er leuk uit! 89 89 HOOFDSTUK 6 Wat zie je er leuk uit! WOORDEN 1 Kies uit: kort paars steil krullen kapper 1 Het haar van de vrouw is niet zwart. Het is! 2 Gisteren ben ik bij de geweest. 3 Mijn zoon heeft in zijn

Nadere informatie

3 Pesten is geen lolletje

3 Pesten is geen lolletje Na deze les kun je: het verschil tussen plagen en pesten noemen; jouw ervaringen met pesten vertellen; uitleggen hoe je pesten kunt stoppen; afspraken maken over pesten. 3 Pesten is geen lolletje Pesten

Nadere informatie

Ik dacht even dat het weer een droom was. Maar dat is niet zo. Je bent me niet vergeten. Ondanks alles. Kom je nog een keertje langs?

Ik dacht even dat het weer een droom was. Maar dat is niet zo. Je bent me niet vergeten. Ondanks alles. Kom je nog een keertje langs? Brieven aan Nathalie Door: Margo Hoogenberk Wat was het fijn je weer te zien. Ik geloofde het niet toen ze zeiden dat er bezoek voor me was, ik ben dat niet gewend. Het was niet eens bezoekuur. Ik droom

Nadere informatie

filosofie vwo 2016-I Opgave 1 Twijfel in de rechtbank

filosofie vwo 2016-I Opgave 1 Twijfel in de rechtbank Opgave 1 Twijfel in de rechtbank tekst 1 De film 12 Angry Men uit 1957 wordt beschouwd als een ode aan het Amerikaanse rechtssysteem. Centraal staat een rechtszaak tegen een jongen van 18 jaar die met

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Filmverslag CKV Van God los

Filmverslag CKV Van God los Filmverslag CKV Van God los Filmverslag door een scholier 2026 woorden 3 maart 2004 5,1 51 keer beoordeeld Vak CKV FILM VERSLAG inleiding De film die ik heb gekozen is VAN GOD LOS. Ik heb deze film gekozen

Nadere informatie

Boekverslag Engels The skeleton man door Joseph Bruchac

Boekverslag Engels The skeleton man door Joseph Bruchac Boekverslag Engels The skeleton man door Joseph Bruchac Boekverslag door een scholier 2262 woorden 3 november 2003 6,2 114 keer beoordeeld Auteur Joseph Bruchac Eerste uitgave 2001 Vak Engels H 1 Op 2

Nadere informatie

Lesbrief bij Niemand mag het weten. Trudy van Harten

Lesbrief bij Niemand mag het weten. Trudy van Harten Lesbrief bij Niemand mag het weten Trudy van Harten Voor groep 6 en 7 Inhoud van deze lesbrief - Thema s in het boek - Lesopzet - Doel van de les - Uitwerking - Bijlage 1: Opdrachtenblad - Bijlage 2: Niemand

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De Cock en het duel in de nacht door A.C. Baantjer

Boekverslag Nederlands De Cock en het duel in de nacht door A.C. Baantjer Boekverslag Nederlands De Cock en het duel in de nacht door A.C. Baantjer Boekverslag door een scholier 1798 woorden 23 februari 2000 7,6 102 keer beoordeeld Auteur Genre A.C. Baantjer Thriller & Detective

Nadere informatie

WERKBLADEN Seksuele intimidatie

WERKBLADEN Seksuele intimidatie WERKBLADEN Seksuele intimidatie 1 Waarom dit boekje? 1.1 Zet een rondje om het goede antwoord. Seksuele intimidatie komt vaak voor. Ja Nee Seksuele intimidatie komt weinig voor. Ja Nee Mannen worden vaker

Nadere informatie

Lees : Mattheüs 25:14-30

Lees : Mattheüs 25:14-30 De gelijkenis van de talenten Lees : Mattheüs 25:14-30 Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Don zit naast Jamiro. Ze zit omgekeerd in haar stoel en kijkt door de achterruit.

Don zit naast Jamiro. Ze zit omgekeerd in haar stoel en kijkt door de achterruit. Botsing Jamiro kijkt door de ruit van de auto. Hij zit achter het stuur, maar hij let niet goed op de weg. Jamiro heeft geen rijbewijs. Hij heeft de auto gestolen. Samen met Don. Don zit naast Jamiro.

Nadere informatie

Jezus kreeg de straf voor onze zonden, wij ontvangen vergeving en vrede. Jesaja 53:4-6 en 1 Petrus 2:24

Jezus kreeg de straf voor onze zonden, wij ontvangen vergeving en vrede. Jesaja 53:4-6 en 1 Petrus 2:24 Jezus kreeg de straf voor onze zonden, wij ontvangen vergeving en vrede. Jesaja 53:4-6 en 1 Petrus 2:24 Als je iets verkeerd doet, verdien je straf. Ja toch? Dat is eerlijk. Er is niemand die nooit iets

Nadere informatie

Moordspel: De dode Kerstman. Maarten Stevens

Moordspel: De dode Kerstman. Maarten Stevens Moordspel: De dode Kerstman Maarten Stevens www.uwmoordspel.nl www.feest.co Uitleg moordspel Het moordspel is een rollenspel waarbij een aantal deelnemers de rol van verdachte spelen. De overige deelnemers

Nadere informatie

Wie heeft mijn schoonmoeder vermoord?

Wie heeft mijn schoonmoeder vermoord? Wie heeft mijn schoonmoeder vermoord? Maarten Stevens Moordspelscript.nl Uwmoordspel.nl Opzet van het moordspel In dit moordspel heeft iedereen een eigen rol. Er zijn 5 rollen die sowieso in het spel mee

Nadere informatie

Lekker ding. Maar Anita kijkt boos. Hersendoden zijn het!, zegt ze. Die Jeroen is de ergste. Ik kijk weer om en zie hem meteen zitten.

Lekker ding. Maar Anita kijkt boos. Hersendoden zijn het!, zegt ze. Die Jeroen is de ergste. Ik kijk weer om en zie hem meteen zitten. Lekker ding Pas op!, roept Anita. Achter je zitten de hersendoden! Ik kijk achterom. Achter ons zitten twee jongens en drie meisjes hun boterhammen te eten. Ze zijn gevaarlijk, zegt Anita. Ze schudt haar

Nadere informatie

TEAMSPEL: UNDERCOVER

TEAMSPEL: UNDERCOVER TEAMSPEL: UNDERCOVER Voorwoord In dit draaiboek vind je alle gegevens die je nodig hebt om eenvoudig een geslaagd uniek spel te organiseren. Het spel kan gespeeld worden als teambuildingsopdracht, maar

Nadere informatie

Bijlage 6: Schetsbordverhaal Zacheüs

Bijlage 6: Schetsbordverhaal Zacheüs Bijlage 6: Schetsbordverhaal Zacheüs 31 oktober 2010 Zacheüs Ellen Zuijdwegt-Dronkers Van dit verhaal is een schetsbord verhaal gemaakt Dit is tekenen of schilderen terwijl je vertelt. Dit kan heel eenvoudig

Nadere informatie

Vieze handen. Je hoeft niet zo n gezicht te trekken. Het is elke keer hetzelfde met jou. Kijk nou hoe je eruitziet!

Vieze handen. Je hoeft niet zo n gezicht te trekken. Het is elke keer hetzelfde met jou. Kijk nou hoe je eruitziet! Vieze handen Wat zie jij eruit! Marts vader kijkt naar hem alsof hij een en al viezigheid is. Mart werpt een blik op zijn handen. Daar zit nog smeer op, dat is waar. Maar als je een motorblok uit elkaar

Nadere informatie

Adam en Eva eten van de boom

Adam en Eva eten van de boom Adam en Eva eten van de boom God maakt een prachtig paradijs. Hij zegt: Het is heel goed. Maar God heeft ook een vijand, En weet jij wel wat hij doet? Het mooie wat God heeft gemaakt, maakt hij juist graag

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Een tool om jongeren en jong volwassen die een strafbaar feit hebben gepleegd te laten nadenken over hun desistance proces.

Een tool om jongeren en jong volwassen die een strafbaar feit hebben gepleegd te laten nadenken over hun desistance proces. Klaar mee?! Een tool om jongeren en jong volwassen die een strafbaar feit hebben gepleegd te laten nadenken over hun desistance proces. Achtergrond van de tool Jongeren die willen stoppen met het plegen

Nadere informatie

De moord op de burgemeester

De moord op de burgemeester De moord op de burgemeester Uwmoordspel.nl Moordspelopmaat.nl In dit moordspel vindt u verschillende documenten. Naast een speluitleg vindt u een beschrijving voor de spelleider en rolbeschrijvingen van

Nadere informatie

Noem vijf voorbeelden uit de film die kenmerkend zijn voor het leven van de jaren negentig/nu (denk aan situaties, handelingen, objecten of types):

Noem vijf voorbeelden uit de film die kenmerkend zijn voor het leven van de jaren negentig/nu (denk aan situaties, handelingen, objecten of types): Boekverslag door Joey 2014 woorden 6 juni 2017 0 keer beoordeeld Vak CKV Romeo & Juliet Vraag 1: Verklaar onderstaande krantenkoppen: 1. Romeo and Juliet for the nineties 2. Shakespeare voor de MTV-generatie

Nadere informatie

Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig

Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig Beertje Anders zit stil in een hoekje als Beertje Bruin langskomt. Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig bent. Kan ik je helpen, want ik ben je vriend en vrienden

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Gezondheid

Spreekopdrachten thema 4 Gezondheid Spreekopdrachten thema 4 Gezondheid Opdracht 1 bij 4.1 * Doe de opdracht in groepjes. Uitleg voor de docent: Verdeel de klas in groepjes van vier à vijf cursisten. Op deze pagina staan kaartjes met lichaamsdelen

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

Filmverslag Nederlands De tweeling

Filmverslag Nederlands De tweeling Filmverslag Nederlands De tweeling Filmverslag door een scholier 1926 woorden 10 maart 2005 6,6 402 keer beoordeeld Vak Nederlands De tweeling 1. Verklaar de titel van de film. De titel van de film is

Nadere informatie

De kippendief. door Nellie de Kok

De kippendief. door Nellie de Kok door Nellie de Kok 1 door Nellie de Kok samenvatting In de bibliotheek staan allerlei mooie boeken. Aan de kinderen wordt gevraagd wat voor boeken je daar allemaal kunt lenen. Kaatje werkt in de bibliotheek

Nadere informatie

Jouw droomprins in het leger..

Jouw droomprins in het leger.. Jouw droomprins in het leger.. van Sharon online: http://www.alle-tests.nl/quiz30/quiz/1384456617/jouw-droomprins-in-het-leger powered by www.alle-tests.nl Inleiding Je komt op je opleiding en op die zelfde

Nadere informatie

De gebroeders Leeuwenhart

De gebroeders Leeuwenhart Astrid Lindgren De gebroeders Leeuwenhart vertaald door Rita Törnqvist-Verschuur met tekeningen van Ilon Wikland Uitgeverij Ploegsma Amsterdam Hoofdstuk 1 Wat ik nu ga vertellen gaat over mijn broer. Over

Nadere informatie

Les 2 Samenvatten. Leestekst: Lachen. 1. "We gaan vandaag weer proberen om de tekst die jullie krijgen samen te vatten."

Les 2 Samenvatten. Leestekst: Lachen. 1. We gaan vandaag weer proberen om de tekst die jullie krijgen samen te vatten. Les 2 Samenvatten Leestekst: Lachen 1. "Goedemorgen." Introductiefase: 1. "We gaan vandaag weer proberen om de tekst die jullie krijgen samen te vatten." 2. Vraag: "Wie kan vertellen wat we de vorige les

Nadere informatie

Arrangement 1 De Luisterthermometer

Arrangement 1 De Luisterthermometer Arrangement 1 De Luisterthermometer DEEL 2 De medewerker Naam: Organisatie: Manager: Datum: Luisterprincipe 2 Luisteren is geven 2.1 Gehoord zijn Je hebt de afgelopen weken vast een keer met je manager

Nadere informatie

DRIE GOUDEN TIPS om "Nee" te leren zeggen tegen alles wat je niet meer wilt. Kies voor het leven dat jij wilt hebben.

DRIE GOUDEN TIPS om Nee te leren zeggen tegen alles wat je niet meer wilt. Kies voor het leven dat jij wilt hebben. DRIE GOUDEN TIPS om "Nee" te leren zeggen tegen alles wat je niet meer wilt. Kies voor het leven dat jij wilt hebben. Chantal Smeets 1 INHOUDSOPGAVE 1. VOORWOORD... 3 2. INLEIDING... 4 3. DRIE GOUDEN TIPS...

Nadere informatie

Moeizaam staat Vincent op. Hij heeft veel pijn. Vloekend loopt hij door het huis. Er is niemand te vinden.

Moeizaam staat Vincent op. Hij heeft veel pijn. Vloekend loopt hij door het huis. Er is niemand te vinden. 1. Vincent opent zijn ogen. Hij ligt op zijn buik op de grond, en heeft geen idee waar hij is. Als hij wil opstaan, voelt hij een stekende pijn in zijn hoofd. Wat is er met hem? Is hij soms bewusteloos

Nadere informatie

INFORMATIE MISS MURDER MOORDSPEL

INFORMATIE MISS MURDER MOORDSPEL INFORMATIE INFORMATIE MISS MURDER MOORDSPEL Voor groepen van 8 tot 250 personen Zelf acteren in een komische detective aan tafel Onder begeleiding van een spelhost Tijdsduur 3 tot 3,5 uur Rollen verdelen

Nadere informatie

Kerk- School- en Gezinsdienst op zondag 29 maart 2015 in de Martinikerk

Kerk- School- en Gezinsdienst op zondag 29 maart 2015 in de Martinikerk Kerk- School- en Gezinsdienst op zondag 29 maart 2015 in de Martinikerk Voorganger: Ds. M.N. Ariesen-Holwerda Organist: Kees Nottrot Pianist: Peter Wagenaar Afkondigingen Zingen van een psalm 122: 1 en

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 7. Eindverslag 86. Extra opdrachten 90. Tips voor op school 94

Inhoud. Inleiding 7. Eindverslag 86. Extra opdrachten 90. Tips voor op school 94 Inhoud Inleiding 7 deel 1 lees- en kijkbio Hoofdstuk 1 Verhalen vertellen 10 Hoofdstuk 2 Zelf verhalen vertellen 12 Hoofdstuk 3 Voorlezen 16 Hoofdstuk 4 Verhalen lezen 18 Hoofdstuk 5 Verhalen in boeken

Nadere informatie

Preek 23 sept 2018 ds. Mw. M.W. Gehrels Psalm 139. God kent mij

Preek 23 sept 2018 ds. Mw. M.W. Gehrels Psalm 139. God kent mij Preek 23 sept 2018 ds. Mw. M.W. Gehrels Psalm 139 God kent mij Gemeente van onze opgestane Heer Jezus Christus, Een keer reed ik s avonds laat met de auto naar huis, over een lange, vrij donkere weg. En

Nadere informatie

ROKEN. Waarom eigenlijk?

ROKEN. Waarom eigenlijk? ROKEN Waarom eigenlijk? Ik ben Mijn klas Schooljaar inhoud Inleiding 6 Hoofdstuk 1: Alles wat je moet weten over roken 8 1.1 Waarom roken we eigenlijk? 10 1.2 Waarom is roken slecht voor je? 14 1.3 Wat

Nadere informatie

OPEN HUIS WIJKPARK TRANSVAAL 28 JULI 2010

OPEN HUIS WIJKPARK TRANSVAAL 28 JULI 2010 OPEN HUIS WIJKPARK TRANSVAAL 28 JULI 2010 Ik arriveer op een zon overgoten Wijkpark. Nog geen kwartier later wordt het park in de schaduw gelegd door donkere wolken. Die trokken gelukkig weg en wederom

Nadere informatie

Boekverslag Engels Body dumps door James Ellroy

Boekverslag Engels Body dumps door James Ellroy Boekverslag Engels Body dumps door James Ellroy Boekverslag door een scholier 2034 woorden 15 december 2002 8,7 15 keer beoordeeld Auteur James Ellroy Eerste uitgave 1998 Vak Engels Samenvatting Dit boek

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 8 Opleidingen

Spreekopdrachten thema 8 Opleidingen Spreekopdrachten thema 8 Opleidingen Opdracht 1 bij 8.2 Lees de vragen. Geef antwoord. 1. Kun je bij jou in de buurt cursussen volgen? Waar dan? 2. Volg jij een cursus of heb je een cursus gevolgd? Welke

Nadere informatie

eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn

eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 6 blz. 1 Door welke poort moet je gaan

Nadere informatie

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten Samenvatting op kaarten 16 kaarten met samenvattingen van de inhoud van de module, psychoeducatie over een Lichte verstandelijke Beperking (LVB) voor cliënten en hun naasten. De kaarten 1 14 volgen de

Nadere informatie

De moeilijkste verkoop in je leven, is het verkopen van jezelf aan jezelf.

De moeilijkste verkoop in je leven, is het verkopen van jezelf aan jezelf. De moeilijkste verkoop in je leven, is het verkopen van jezelf aan jezelf. Verkopen staat gelijk aan inkomen Iedere dag ben je bezig met verkopen je verkoopt aan; jezelf familieleden je omgeving je partner

Nadere informatie

Dan pakt Peter met een glimlach het toestel op. Hallo? O, mijn god mijn god, klinkt een vrouwenstem.

Dan pakt Peter met een glimlach het toestel op. Hallo? O, mijn god mijn god, klinkt een vrouwenstem. 1. Commissaris Van Straaten trommelt met zijn vingers op het bureau. Hij kijkt rechercheur Peter van Opperdoes aan en zucht diep. Je doet je werk goed, Peter, maar ik maak me zorgen om je. O? Daarom zit

Nadere informatie

Hulpvragen Signs of Success

Hulpvragen Signs of Success Hulpvragen Signs of Success Signs of Success is een vragende benadering. Je probeert verandering bij de jongere en zijn netwerk op gang te brengen door vragen te stellen. In deze tool vind je een bonte

Nadere informatie

SPREEKRECHT VAN EEN MOEDER

SPREEKRECHT VAN EEN MOEDER SPREEKRECHT VAN EEN MOEDER Als eerste wil ik u bedanken voor de gelegenheid om spreekrecht te kunnen uitoefenen. Ik zou willen uitleggen wat de waarde daarvan is en hoeveel pijn het heeft gedaan dat ik

Nadere informatie

Maarten Stevens

Maarten Stevens De moord op de Kerstman Maarten Stevens www.uwmoordspel.nl Uitleg moordspel: De moord op de Kerstman In dit moordspel zitten allerlei dossierstukken die bij elkaar de mogelijkheid bieden de moord op de

Nadere informatie

Luk. 24, preek - NGKE

Luk. 24, preek - NGKE Luk. 24, 13-35 - preek - NGKE -11-9- 16 Helemaal gemist Die vrijdag gaat hij vroeg naar zijn akker buiten de stad. Om op de laatste dag voor het Pesachfeest nog net het laatste onkruid weg te kunnen halen.

Nadere informatie

De dode schrijver. Door: Maarten Stevens

De dode schrijver. Door: Maarten Stevens De dode schrijver Door: Maarten Stevens www.uwmoordspel.nl www.feest.co Uitleg moordspel: Dit is een moordspel waarbij 1 spelleider per ronde verschillende documenten uitdeelt die samen het moorddossier

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

Schuld Mel Wallis de Vries

Schuld Mel Wallis de Vries Schuld Mel Wallis de Vries Gemaakt door: Daniëlle Star Datum: 4 maart 2019 Het Boek schuld heeft de genre Jeugdthriller omdat er heel erg veel spanning in terugkomt en er woorden in het boek schuld moorden

Nadere informatie

Die bus heeft hij van zijn vader gekregen, waar hij heel goed mee kan opschieten.

Die bus heeft hij van zijn vader gekregen, waar hij heel goed mee kan opschieten. Boekverslag door B. 1451 woorden 11 maart 2014 5,6 6 keer beoordeeld Auteur Carry Slee Genre Jeugdboek Eerste uitgave 2003 Vak Nederlands Samenvatting De vader van Paco heeft een garage met allemaal oldtimers.

Nadere informatie

Leesboekje de kleding

Leesboekje de kleding Leesboekje de kleding Leesboekje De Kleding Pagina 1 Dit is de broek. Dit is de trui. Dit is de rok. Dit is de jurk. Dit is de bh. Dit is de onderbroek. Dit is het T-shirt. Dit is de panty. Dit is het

Nadere informatie

Inleiding Binnenkort komen de vriendinnen van Josephine Juffers samen om haar vrijgezellenfeest te vieren. Binnenkort trouwt Josephine met Peter de Wi

Inleiding Binnenkort komen de vriendinnen van Josephine Juffers samen om haar vrijgezellenfeest te vieren. Binnenkort trouwt Josephine met Peter de Wi High Tea met de verdwenen bruid Inleiding Binnenkort komen de vriendinnen van Josephine Juffers samen om haar vrijgezellenfeest te vieren. Binnenkort trouwt Josephine met Peter de Wit, een knappe rijke

Nadere informatie

Roodkapje en haar zieke voorleesoma

Roodkapje en haar zieke voorleesoma Toneelstuk opening Kinderboekenweek 2016 Roodkapje en haar zieke voorleesoma Tekst Rian Visser Rollen Roodkapje Moeder Oma Boze wolf Jager Verteller In het verhaal staat een prentenboek centraal. In dit

Nadere informatie