Moordspel: De dode Kerstman. Maarten Stevens

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Moordspel: De dode Kerstman. Maarten Stevens"

Transcriptie

1 Moordspel: De dode Kerstman Maarten Stevens

2 Uitleg moordspel Het moordspel is een rollenspel waarbij een aantal deelnemers de rol van verdachte spelen. De overige deelnemers moeten in verschillende rondes de verdachten ondervragen en krijgen daarnaast nog aanwijzingen waarmee ze de moord moeten oplossen. Voorbereidingen: Je hebt niet veel nodig om het spel te spelen. Maar met een aantal dingen kan je het spel meer sfeer geven. Belangrijk is dat de verdachten vooraf hun rol krijgen en die bestuderen. Daarnaast moeten ze kleding zoeken die bij de rol past (zie ook Voorbereiding verdachten). Kies een spelleider die zich vervolgens verdiept in het spel en die op de avond zelf het spel leidt. Zorg er voor dat de spelleider het hele spel leest zodat hij/zij overzicht heeft. Handig is ook dat de spelleider de oplossing weet zodat hij/zij precies weet wat belangrijk is voor het spel. Zorg er wel voor dat de verdachten zelf de oplossing niet weten. Als je wilt kun je een soort van crimescene maken met een laken over kussens en een punt van een schoen die er onderuit steekt. Dit kan voor de sfeer, maar hoeft niet per se voor het spel. Het is aan te raden om vooraf na te denken over het aantal groepjes en de samenstelling van de groepjes. Je kan gasten bij binnenkomst bijvoorbeeld een lintje geven en bij de start van het spel zit iedereen met dezelfde kleur lint bij elkaar in de groep. Zorg er voor dat er niet meer groepjes dan verdachten zijn zodat elke groep bij een verdachte kan. Daarnaast is het handig als de groepen elkaar niet kunnen horen bij het ondervragen dus dat de verdachten op verschillende locaties staan. Het spel Als het spel begint lees je de Introductie Moordspel voor. Dit is de start van het spel. Geef elk groepje een Invulblad mee en laat ze vanaf dat moment in groepjes de verdachten ondervragen. Het spel kent 3 rondes. Bij ronde 2 en 3 laat de spelleider de verschillende bewijsstukken zien. Print ze voor elk groepje (dus 5 groepjes 5x printen) zodat elk groepje het mee kan nemen in het onderzoek. Je kunt een vaste tijd afspreken per ronde maar je kan het ook laten afhangen van de groepjes. Als iedereen klaas is start je de nieuwe ronde. Ontknoping:

3 Voorbereiding verdachten: (vooraf) Geef vooraf de personen die verdachte spelen hun rol zodat ze die kunnen voorbereiden. Laat ze kleding zoeken die bij hun rol past en als er attributen bij hun rol vermeld staat moeten ze die ook meenemen, anders kan het zijn dat het spel niet goed loopt. Instrueer de verdachten vooraf, om hun draait immers het spel. Als zij het goed doen krijg je een leuk spel, als ze dingen verkeerd doen kan het spel fout lopen. Er zijn voor de verdachten een aantal regels: 4 Verzin geen dingen bij het spel op het gebied van alibi, motief en plaats delict. Hierdoor kan het gebeuren dat het spel niet meer klopt. 5 Als men vraagt naar dingen die niet in je rolbeschrijving staan zeg je dat je het niet weet of dat het voor het spel niet van belang is. Als je de instructies goed opvolgt blijft het spel speelbaar en oplosbaar!

4 Introductie moordspel Geachte aanwezigen, ik heb slecht nieuws en heel slecht nieuws. Gisteren, 24 december om 16:45, is onze lieve Kerstman vermoord. De politie tast nog in het duister rondom het hoe en waarom van deze zinloze moord Niemand weet waarom de Kerstman vermoord werd. De man die vreugde bracht in duizenden kinderhartjes is niet meer. Geen avonden meer gespannen wachten op de cadeautjes, geen liedjes meer zingen bij de open haard. Geen Kerstman meer Natuurlijk, de Kerstman had zijn eigenaardigheden. Hij was vaak een knorrige oude man. Hij werd handtastelijk als hij een borrel op had en duldde het niet als iemand in zijn omgeving meer aandacht kreeg dan hijzelf. Zijn jarenlange vete met Sinterklaas is daar een goed voorbeeld van. Maar hem daarvoor vermoorden Nee, dat kunnen we niet geloven. Maar waarom werd hij dan wel vermoord..!? We weten het niet. NOG niet!!

5 Invulblad Zoek de moordenaar van de Kerstman. Hij is 24 December om 16:45 vermoord. Ondervraag de verdachten op onderstaande punten om tot een dader te komen. Wie heeft een link met de plaats delict of bezit daderkennis? Wie heeft een motief? Wie heeft geen sluitend alibi? Kortom: Op wie is al van de bovenstaande punten van toepassing? Wie is de dader en welke bewijzen zijn daar voor?

6 Sinterklaas Al jaren ben je met de Kerstman verwikkeld in een prestigestrijd. Wie krijgt het meeste media aandacht? Wie noteert de hoogste speelgoed verkoop? Wie is het populairste? Maar de laatste weken concurreerden jullie op een geheel ander vlak. Eefje, een van de elfjes die de Kerstman helpt met alle cadeaus inpakken kreeg een romantische relatie met de Kerstman. Dat was jou een doorn in het oog was kon je niet verkroppen dat zo'n lekker ding als Eefje voor de Kerstman viel, en niet voor jou! Je begon een tegenoffensief en probeerde haar hart te veroveren. Dat lukte aardig maar hoezeer je ook hoopte dat ze de Kerstman zou vergeten, ze bleef jullie beide zien en kon geen keuze maken Soms speelde het door je hoofd dat het kiezen veel gemakkelijker zou worden als de Kerstman er niet meer zou zijn Kleding: Je hebt je gebruikelijke mijter en staf natuurlijk en een stevige witte baard om het geheel af te maken! Ronde 1: Ronde2: - Als men vraagt naar de baardhaar op de Kerstman met jou DNA zeg je: "Ik heb hier geen verklaring voor. Iemand probeert me er in te luizen!" - Als men vraagt of er naast jou en Eefje iemand anders in het café was zeg je: "Nee." - Je erkent dat Eefje dit SMS-je aan je gestuurd heeft. "Ze is nogal labiel en kan moeilijk kiezen. Soms moet je haar een beetje helpen met de keuzes die ze maakt." - Je weet zeker dat mevrouw Ozinga niet de dader is. "Dat cadeautje bewijst niks!" - Je vertelt: "De Kerstman doodgeschoten? Wie heeft er een pistool?" - Je ontkent een pistool te hebben. - Je erkent dat jij en de Kerstman vandaag gevochten hebben. "We kwamen elkaar tegen en hij schold me uit. We hebben gevochten tot Hoofdpiet tussen beide kwam." Ronde 3: - Je erkent dat je De Kerstman na het gevecht 5 euro hebt gegeven. "Ik zei: Eefje komt bij mij. Hier heb je 5 euro, doe er iets leuks mee. Maar hij gooide het weg "

7 Hoofdpiet Jaren lang ben je al de trouwe knecht van Sinterklaas. Natuurlijk dacht je vaak aan hoe het zou zijn als je eigen baas was maar je zag eenvoudig weg niet in hoe dat ooit kon lukken. Een beetje teleurgesteld zocht je de toevlucht in de drank en het gokken. Tijdens schimmige pokeravonden gokte je er duizenden euro's door. Je kwam in de schulden te zitten en leende bij ongure types wat geld. Toen je niet terug kon betalen kreeg je de keuze: Of snel betalen of de rest van je leven door een rietje drinken Kleding: Je draagt het traditionele pietenpak en je mooie baret met ganzenveer. Ronde 1: - Je bent totaal in paniek en weet niet goed hoe je op de dood van De Kerstmanmoet reageren: "Hoe moet het nu verder? Alle kinderen verwachten cadeautjes En volgend jaar? Is er dan nog een Kerstmanfeest?" - Je ontkent de dader te zijn: "Ik zou de Kerstman nooit vermoorden. Ik had juist heel goed contact met hem. Zakelijk weliswaar, maar wel goed!" - Je erkent dat je de Kerstman geld schuldig was: "Ik heb een moeilijke jeugd gehad en worstelde met een gokverslaving. Maar ik ben in therapie geweest en betaal alles terug! De Kerstman en ik hadden daarover een goede afspraak." - Als men naar je alibi vraagt weet je dat niet meer. "Geen idee, mijn hoofd is een zeef nu. Vraag het me nog eens als ik rustiger ben " - Je verdenk zelf mevrouw Ozinga: "Ze had ene bloedhekel aan Sinterklaas en de Kerstman. Ze vond dat we teveel lawaai maakten. Misschien is zij de dader!?" Ronde2: - Als men vraagt naar je alibi zeg je: "Ik weet het weer. Ik was alleen op pad en niemand kan dat bevestigen " Ronde 3: - Je hebt geen idee wat de 5 euro met de zaak te maken heeft. "De Kerstman droeg nooit geld op zak!" - Je erkent dat de Kerstman je onder druk zette: "Hij was woedend toen hij ontdekte dat ik het geld gestolen had. Hij sloeg me en dreigde me te vermoorden als ik het niet terug zou betalen." - Je vertelt: "Eefje is de dader niet. Ze zag de Kerstman als een vader!"

8 Elfje Eefje Als jonge wees kwam je bij de Kerstman terecht en leerde je de fijne kneepjes van het inpakwerk. Je groeide op van kleine meid tot volwassen vrouw met alle rondingen die daar bijhoren. Een tijdje geleden merkte je dat de Kerstman meer dan een professionele interesse in je had. Natuurlijk kon je cadeaus inpakken als de beste maar de Kerstman had meer oog voor jou dan voor de pakjes. Jullie ging eens samen uit en van het een kwam het ander. Aangezien je nooit een vaderfiguur hebt gehad viel je als een blok voor de oude wijze Kerstman. Zijn verhalen, zijn advies, zijn ongebreidelde kennis, alles aan hem was heerlijk. Het wonderlijke was dat Sinterklaas, die anders altijd erg koel tegen je deed, ineens ook avances begon te maken. Ook Sinterklaas kon je niet weerstaan maar zowel de Kerstman als Sinterklaas drongen aan op een keuze. Maar jij kon niet kiezen. "Dan zullen wij wel voor je kiezen " was hun dreigement Eefje: Ronde 1: - Je ontkent de dader te zijn: "Ik hield van hem, dat zou ik hem toch nooit vermoorden!? Wat denk je wel niet!" - Je verdenkt zelf Ruben: "Ruben is altijd ontevreden over wat hij krijgt. Ik vertrouw die gast voor geen cent!" Ronde 2: - Je vertelt: "Geen idee hoe die baardhaar van Sinterklaas bij de Kerstman terecht is gekomen. Zou dat van de vechtpartij van vanmiddag zijn?" - Als men vraagt of je weer weet waar je was tijdens de moord zeg je: "Ik was met Sinterklaas in een café een wijntje aan het drinken. Ik heb dus een alibi!" - Als men vraagt of er naast jou en Sinterklaas nog anderen in het café waren zeg je: "Nee, we waren samen en het was super romantisch!" - Je geeft toe dat het SMS-je van jou is. "Maar ik bedoelde niet met: Ik wou dat er geen keuze was, dat hij de Kerstman moest vermoorden!" - Je ontkent een pistool te hebben. "Wat moet ik met zo'n ding?" Ronde3: - Je bent bang dat de vijf euro met Sinterklaas te maken heeft. "Sinterklaas gaf de Kerstman 5 euro. Is Sinterklaas de dader?" - Je schrikt van de dreigbrief van de Kerstman: "Hij deed naar tegen de Hoofdpiet. Als iemand dat tegen mij deed zou ik hem misschien ook vermoorden " - Je zegt: "Als iemand wel een motief heeft, geen alibi en wel een link met de plaats delict dan is dat de dader!"

9 Ruben Kleding: Je ziet er uit als een vlotte (jonge)man. Spijkerbroek en een blouse. Ronde 1: - Je vertelt: "Het zat er aan te komen dat hij dood zou gaan. Ruzie met Hoofdpiet, Sinterklaas en mevrouw Ozinga. Er zijn meer mensen met een motief dan zonder!" - Je ontkent de moordenaar te zijn: "Ik heb het niet gedaan. Je hebt geen enkel bewijs tegen me!" Ronde2: - Je vertelt: "DNA op het slachtoffer kan alleen maar DNA van de dader zijn!" - Je vertelt: "Ik weet weer waar ik was tijdens de moord. Ik was bij Eefje en Sinterklaas in het café. Ik heb dus een alibi!" - Je vertelt: "Eefje's SMS een cryptische aanwijzing: Ik wou dat er geen keuze was Doordat Sinterklaas de Kerstman vermoorde hoefde Eefje niet meer te kiezen! Sinterklaas is de dader, Eefje het brein!" - Je vertelt: "Ik ken mevrouw Ozinga goed. Ze doet alles om haar doel te bereiken. Ze gaat over lijken! Dat cadeautje linkt haar aan de crimescene!" - Je weet zeker dat Hoofdpiet de dader niet is. "Die heeft daar de ballen niet voor." Ronde 3 - Je ontkent dat je iets met de 5 euro te maken hebt. "Ik heb een uitkering, ik kan elke cent goed gebruiken."

10 Mevrouw Ozinga U heeft alles in uw leven al gezien. En er zijn nog maar weinig zaken waar u warm voor loopt. Er zijn echter veel zaken waar u witheet van word. Broeken die zo laag hangen dat je de onderbroek of string ziet. Mensen die u aanspreken met je of jij in plaats van u. Het kabinet dat steeds meer kort op het ouderenpensioen. Afval op straat. Draaiorgels in het winkelcentrum. Mimespelers. UPC. Mensen die de wc bril om hoog laten staan. Harde muziek. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Maar de laatste tijd ergert u zich voornamelijk aan dat Sinterklaas en Kerst gebeuren. Volgens u is het niet meer dan volksverlakkerij. Een manier om meer geld uit je zakken te kloppen. Bovendien gaat het gepaard met veel geluidsoverlast, gezang op straat. Paarden en rendieren op het dak. Blije kinderen, enz. enz. 's Avonds in bed, als u weer dat gestommel op het dak hoort besluit u voor eens en altijd: Dit moet afgelopen zijn! Kleding: U draagt een ouderwetse rok met daarover een gebreid vestje. U heeft uw haar in een knotje en loopt met een wandelstok. Ronde 1: - U vertelt dat u geschrokken bent door de moord. "Ik had een bloedhekel aan die vent maar moord gaat me ook weer te ver." - U vertelt: "Ruben zou wel eens de dader kunnen zijn. Hij was zo teleurgesteld in zijn cadeau vorig jaar dat hij zwoor wraak op de Kerstman te nemen " Ronde 2: - Je vertelt: "Die Eefje ziet er uit als een arm en onschuldig schaapje maar volgens mij is het een geraffineerde gold digger!" - Je ontkent dat je op de plaats delict bent geweest. "Dat cadeautje heb ik nog nooit gezien. Ik heb hier niks mee te maken!" - Je vertelt: "Sinterklaas is de dader niet. Hij heeft een grote mond maar iemand vermoorden doet hij niet." - Je ontkent een pistool te hebben. "Ik een pistool? Natuurlijk niet, denk toch na!" Ronde 3: - Je vertelt: "Wat heeft mijn aangifte hier mee te maken. Denken ze soms dat dit mijn motief is? Ik ben toch niet gek om eerst de politie in te lichten en dan iemand te vermoorden!?"

11 Bewijzen Ronde 2 - Onderzoek Lijkschouwing - SMS Eefje - Foto Cadeau

12 Dossiernummer: 19995/TS/3261 Onderwerp: Onderzoek Lijkschouwing Behandeld door: Inspecteur Berend Helder Uit onderzoek op het stoffelijk overschot van de Kerstman zijn twee belangrijke punten naar voren gekomen. 1 De Kerstman is overleden aan drie schotwonden. Alle schotwonden vertonen een inschot wond aan de rug en twee uitschotwonden aan de voorkant. Twee kogels zijn gevonden op de plaats delict. De derde kogel zat in de vierde rib van de rechterborstkas. Zodra we DNA van andere verdachten hebben zullen we hen DNA vergelijken met het op de PD gevonden DNA materiaal. Inspecteur Berend Helder

13 Of de smartphone van Sinterklaas is onderstaand SMS je gevonden van medeverdachten Eefje:

14 Op de plaats delict is half onder het lijk is een cadeautje gevonden:

15 Bewijzen Ronde 3: - Aangifteformulier - Foto 5 euro - Dreigbrief

16 Dossiernummer: 19995/TS/32611 Onderwerp: Aangifte mevr. Ozinga Datum: 24 december Tijd: van 16:28 tot 17:02 Behandeld door: Inspecteur Berend Helder Daarnaast moet ik elke avond het geblèr van die kindjes aanhoren die zo hard mogelijk zingen om cadeautjes te krijgen. Ik kan daar niet van slapen en ben gedwongen om slaappillen in te nemen. Maar als ik pillen inneem krijg ik een droge mond waardoor ik naast mijn bed twee glazen water heb staan tegen mijn droge keel. Omdat ik zoveel drink moet ik midden in de nacht naar de toilet aangezien ik een kleine blaas heb. Omdat ik slecht ter been ben is het voor mij uiterst gevaarlijk om 's nachts naar de wc te lopen. Vorige week viel ik Bijna! Kortom: Het gezang van de kinderen voor het Kerstfeest ervaar ik als een poging tot zware mishandeling. Ik eis dan ook dat het feest stop gezet word zodat ik in mijn rust van mijn oude dag kan genieten. Getekend door: Inspecteur Berend Helder Mevrouw Ozinga

17 In de mond van het slachtoffer bleek iets te zitten. Nader onderzoek wees uit dat het ging om een 5 euro briefje. Het vermoeden is dat dit post mortem in de mond is ingebracht.

18 Op het bureau van de Kerstman lag dit briefje. De politie vermoed dat hier een aanwijzing in kan schuilen in betrekking tot het onderzoek.

19 Oplossing:

20 Bewijzen:

Moordspel: De dode Sint. Maarten Stevens

Moordspel: De dode Sint. Maarten Stevens Moordspel: De dode Sint Maarten Stevens www.uwmoordspel.nl www.feest.co Uitleg moordspel Het moordspel is een rollenspel waarbij een aantal deelnemers de rol van verdachte spelen. De overige deelnemers

Nadere informatie

Maarten Stevens www.uwmoordspel.nl

Maarten Stevens www.uwmoordspel.nl De moord op sinterklaas Maarten Stevens www.uwmoordspel.nl Uitleg moordspel: De moord op Sinterklaas In dit moordspel zitten allerlei dossierstukken die bij elkaar de mogelijkheid bieden de moord op Sinterklaas

Nadere informatie

Moordspel: De moord op Miss Mischa. Maarten Stevens

Moordspel: De moord op Miss Mischa. Maarten Stevens Moordspel: De moord op Miss Mischa Maarten Stevens http://www.uwmoordspel.nl http://www.maartenstevens.nl In dit moordspel vindt u verschillende documenten. Naast een speluitleg vindt u een beschrijving

Nadere informatie

Meneer (ome Jan) Mevrouw Lieselot Jeffrey Kind 1 t/m 4. Wat krijgen we nou, Sinterklaas? Tekst en muziek: Marjon Dobbe

Meneer (ome Jan) Mevrouw Lieselot Jeffrey Kind 1 t/m 4. Wat krijgen we nou, Sinterklaas? Tekst en muziek: Marjon Dobbe Wat krijgen we nou, Sinterklaas? Tekst en muziek: Marjon Dobbe We zijn in de kamer van Sinterklaas in Nederland. Sint zit er wat sip bij. Het boek van Sint is verdwenen! Wie moet nou welk cadeautje? Sint

Nadere informatie

De moord in het restaurant.

De moord in het restaurant. De moord in het restaurant. Maarten Stevens Uwmoordspel.nl Moordspelopmaat.nl In dit moordspel vindt u verschillende documenten. Naast een speluitleg vindt u een beschrijving voor de spelleider en rolbeschrijvingen

Nadere informatie

Moordspel Wie vermoordde Kapitein Roodbaard?

Moordspel Wie vermoordde Kapitein Roodbaard? Moordspel Wie vermoordde Kapitein Roodbaard? Maarten Stevens www.maartenstevens.nl www.schooltoneel.net www.cts-producties.nl www.uwmoordspel.nl In dit moordspel vindt u verschillende documenten. Naast

Nadere informatie

Maarten Stevens

Maarten Stevens De moord op de Kerstman Maarten Stevens www.uwmoordspel.nl Uitleg moordspel: De moord op de Kerstman In dit moordspel zitten allerlei dossierstukken die bij elkaar de mogelijkheid bieden de moord op de

Nadere informatie

De verdwenen pakjes. Maarten Stevens www.cts-producties.nl www.schooltoneel.net

De verdwenen pakjes. Maarten Stevens www.cts-producties.nl www.schooltoneel.net De verdwenen pakjes Maarten Stevens www.cts-producties.nl www.schooltoneel.net Rollen: De bekende kindervriend De trouwe helper van Sinterklaas Pakjespiet 1: Een Piet de taak heeft te zorgen voor de pakjes

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus!

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus! Bijbellezing: Johannes 4 vers 7-27 Zit je in de put? Praat es met Jezus! Wij hadden vroeger een waterput Vroeger is meer dan 55 jaar geleden Naast ons huis aan de Kerkstraat in Harkema Ik weet nog hij

Nadere informatie

De zak. van. Sinterklaas. Maarten Stevens

De zak. van. Sinterklaas. Maarten Stevens De zak van Sinterklaas Rollen: Sinterklaas: Hoofdpiet: Sinterklaas is Tja Behoeft geen verdere uitleg! Hoofdpiet is al een tijdje Hoofdpiet en moet er voor zorgen dat alles goed gaat. Dat is een belangrijke

Nadere informatie

GOED VRIENDJE? FOUT VRIENDJE?

GOED VRIENDJE? FOUT VRIENDJE? Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Veilig Thuis, tel.: 0800 2000 Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een uitgave van JIP Den Haag en Middin.

Nadere informatie

Sinterklaas. en de. smikkelende Smulpiet

Sinterklaas. en de. smikkelende Smulpiet en de smikkelende Door Maarten Stevens http://www.cts-producties.nl http://www.schooltoneel.net http:// Rollen: Behoeft geen verdere uitleg De baas van alle pieten. Een verantwoordelijke, rustige piet.

Nadere informatie

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd.

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. Grammaticaoefeningen 3 Wonen en vervoer Werkwoorden in een andere tijd Oefening 1 Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. 1 Begrijp je deze informatie? ja / nee,

Nadere informatie

"Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5"

Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5 "Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5" Voor het eerst alleen Ik werd wakker in een kamer. Een witte kamer. Ik wist niet waar ik was, het was in ieder geval niet de Isolatieruimte. Ik keek om me

Nadere informatie

De verdwenen bladzijdes uit het grote boek

De verdwenen bladzijdes uit het grote boek De verdwenen bladzijdes uit het grote boek Zie komt de stoomboot uit Spanje weer aan Hij brengt ons Sint Nicolaas, ik zie hem al staan Hoe huppelt zijn paardje het dek op en neer Hoe waaien de wimpels

Nadere informatie

Ik ben Juul de giraf en ik heb gehoord dat jij je eerste communie

Ik ben Juul de giraf en ik heb gehoord dat jij je eerste communie Iedereen welkom 1 Hallo, Ik ben Juul de giraf en ik heb gehoord dat jij je eerste communie wil doen. Klopt dat? Weet je wel wat dat is: communie? Het is zo n moeilijk woord. Wees gerust het is geen ziekte

Nadere informatie

Moordspel. De moord op kantoor. Door Maarten Stevens

Moordspel. De moord op kantoor. Door Maarten Stevens Moordspel De moord op kantoor Door Maarten Stevens www.maartenstevens.nl www.uwmoordspel.nl Uitleg moordspel Het moordspel is een rollenspel waarbij een aantal deelnemers de rol van verdachte spelen. De

Nadere informatie

Goedemorgen Sinterklaas is een BandEvent productie. pagina 1 van 12

Goedemorgen Sinterklaas is een BandEvent productie. pagina 1 van 12 01 Goedemorgen Sinterklaas 2 02 De vriend van ieder kind 3 03 Taai taai 4 04 Zwarte Piet, kijk goed uit! 5 05 Vergeten 6 06 Lieve Sinterklaas 7 07 Go Go Amerigo 8 08 Kijk, Sinterklaas is aangekomen 9 09

Nadere informatie

Moordspel: Wie heeft professor van Kerkhoven vermoord?

Moordspel: Wie heeft professor van Kerkhoven vermoord? Moordspel: Wie heeft professor van Kerkhoven vermoord? Maarten Stevens http://www.cts-producties.nl http://www.maartenstevens.nl http://www.uwmoordspel.nl In dit moordspel vindt u verschillende documenten.

Nadere informatie

De dode schrijver. Door: Maarten Stevens

De dode schrijver. Door: Maarten Stevens De dode schrijver Door: Maarten Stevens www.uwmoordspel.nl www.feest.co Uitleg moordspel: Dit is een moordspel waarbij 1 spelleider per ronde verschillende documenten uitdeelt die samen het moorddossier

Nadere informatie

Ruth 1 - God gaat altijd met je mee!

Ruth 1 - God gaat altijd met je mee! Ruth 1 - God gaat altijd met je mee! Gezinsdienst en Doop Norah Maaike Kloeze Liturgie Welkom Eerste adventskaars aansteken plus gedichtje Zingen 1. Groot en machtig is Hij (Opwekking 387) 2. God kent

Nadere informatie

Sint-Nicolaas. Gedicht van sint en piet. Elk jaar komt sinterklaas met hem pieten. Sint weet niet zo goed

Sint-Nicolaas. Gedicht van sint en piet. Elk jaar komt sinterklaas met hem pieten. Sint weet niet zo goed Sint-Nicolaas Gedicht van sint en piet Sint weet niet zo goed Wat hij voor jou kopen moet Piet weer in de bocht Hij had het verkeerde gekocht Sint zat te balen Hij moest weer iets anders halen De sint

Nadere informatie

Hoera, weer in Nederland

Hoera, weer in Nederland Hoera, weer in Nederland Ik ben al vaak mee naar Nederland geweest en hier aankomen is altijd weer een feest. We worden opgewacht door een groot publiek. Er wordt gezongen en er is muziek. Kinderen kijken

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Moordspel: Wie heeft Freddy Santino vermoord? Maarten Stevens

Moordspel: Wie heeft Freddy Santino vermoord? Maarten Stevens Moordspel: Wie heeft Freddy Santino vermoord? Maarten Stevens http://www.uwmoordspel.nl http://www.maartenstevens.nl In dit moordspel vindt u verschillende documenten. Naast een speluitleg vindt u een

Nadere informatie

Sinterklaas. en de dieven. Maarten Stevens www.cts-producties.nl www.cts-producties.be

Sinterklaas. en de dieven. Maarten Stevens www.cts-producties.nl www.cts-producties.be Sinterklaas en de dieven Maarten Stevens www.cts-producties.nl www.cts-producties.be Rollen: Sinterklaas Hoofdpiet Agent Dief 2.013 Dief 2.012 Die hoeven we niet uit te leggen! Hoofdpiet staat er helemaal

Nadere informatie

Schuld Mel Wallis de Vries

Schuld Mel Wallis de Vries Schuld Mel Wallis de Vries Gemaakt door: Daniëlle Star Datum: 4 maart 2019 Het Boek schuld heeft de genre Jeugdthriller omdat er heel erg veel spanning in terugkomt en er woorden in het boek schuld moorden

Nadere informatie

GAAT ER OP UIT. Balder

GAAT ER OP UIT. Balder Balder GAAT ER OP UIT H et was die ene nacht van het jaar dat de tijd stil lijkt te staan voor het merendeel van de mensen, maar voor EEN persoon ging die nog altijd veel te snel. Er was nooit genoeg tijd

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Zie ginds komt de stoomboot. Hij komt, hij komt!

Zie ginds komt de stoomboot. Hij komt, hij komt! Hij komt, hij komt! Hij komt, hij komt, die lieve goede Sint. Mijn beste vriend, jouw beste vriend, De vriend van ieder kind. Mijn hartje klopt, Mijn hartje klopt zo blij. Wat brengt hij jou, wat brengt

Nadere informatie

Een schot in de roos

Een schot in de roos Een schot in de roos Maarten Stevens Uwmoordspel.nl Uitleg moordspel In dit moordspel zitten allerlei dossierstukken die bij elkaar de mogelijkheid bieden de moord op Abel Roos op te lossen. Bij een kleine

Nadere informatie

Maar gelukkig is er nog de Zing-Piet. Die zorgt ervoor dat alle Pieten alle Sinterklaasliedjes goed kunnen zingen. Dus ook:

Maar gelukkig is er nog de Zing-Piet. Die zorgt ervoor dat alle Pieten alle Sinterklaasliedjes goed kunnen zingen. Dus ook: Weten jullie hoe Sinterklaas van Spanje naar Nederland komt? Ja? Met de fiets? Nee! Met de stoomboot, natuurlijk! Het is een heel gedoe voordat Sinterklaas en zijn Pieten kunnen vertrekken. Je wil niet

Nadere informatie

Voorbereiding in de klas

Voorbereiding in de klas 2 3 Voorbereiding in de klas 1. Zot van A 1. Wat betekent Zot van A?... 2. Waarover denk je dat een film met zo n titel gaat?... 3. Welke andere manier ken je om Ik ben zot van a te zeggen?... 4. Op welke

Nadere informatie

De eekhoorn kon niet slapen. Hij liep van zijn deur om zijn tafel heen naar zijn kast, bleef daar even staan, aarzelde of hij de kast zou opendoen,

De eekhoorn kon niet slapen. Hij liep van zijn deur om zijn tafel heen naar zijn kast, bleef daar even staan, aarzelde of hij de kast zou opendoen, De eekhoorn kon niet slapen. Hij liep van zijn deur om zijn tafel heen naar zijn kast, bleef daar even staan, aarzelde of hij de kast zou opendoen, deed hem niet open, liep langs de andere kant van de

Nadere informatie

Een van de agenten komt naar hem toe. Nou, het is me het dagje wel, zegt hij. Nu zijn er toch rellen in de stad.

Een van de agenten komt naar hem toe. Nou, het is me het dagje wel, zegt hij. Nu zijn er toch rellen in de stad. Een dode De voetbalwedstrijd is afgelopen. Het stadion is bijna leeg. Het is koud, de zon schijnt bleek. Munck staat op de tribune van vak H en staart naar de dode man op de bank. Wat vreselijk, denkt

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12 Bruiloftsfeest Sara en Johannes hebben een kaart gekregen In een hele mooie enveloppe Met de post kregen ze die kaart Weet je wat op die kaart stond? Nou? Wij gaan trouwen!

Nadere informatie

Johannes 12:1-8 Dichtbij Jezus

Johannes 12:1-8 Dichtbij Jezus Johannes 12:1-8 Dichtbij Jezus Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe.

Nadere informatie

Een buik van wol. Tom! Tom! Cato kwam hard aan rennen. En zei: vandaag word mevr. Catharina. 90 jaar en ik wil haar een heel mooi cadeau

Een buik van wol. Tom! Tom! Cato kwam hard aan rennen. En zei: vandaag word mevr. Catharina. 90 jaar en ik wil haar een heel mooi cadeau Een buik van wol. Tom! Tom! Cato kwam hard aan rennen En zei: vandaag word mevr. Catharina 90 jaar en ik wil haar een heel mooi cadeau Geven. Ja maar wat zei Tom. Umm wacht ik Weet het zei Cato een herinnering.

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Taboe. Door mijn verhaal te vertellen wil ik graag het taboe verbreken, dat heerst over mensen die getraumatiseerd zijn door hun verleden.

Taboe. Door mijn verhaal te vertellen wil ik graag het taboe verbreken, dat heerst over mensen die getraumatiseerd zijn door hun verleden. Taboe Door mijn verhaal te vertellen wil ik graag het taboe verbreken, dat heerst over mensen die getraumatiseerd zijn door hun verleden. Sommigen hebben er angst-, dwangmatige of psychische stoornissen

Nadere informatie

Sinterklaas. De kinderen van groep 5 en 6 hebben samen een verhaal geschreven over Sinterklaas.

Sinterklaas. De kinderen van groep 5 en 6 hebben samen een verhaal geschreven over Sinterklaas. Groep 5 en 6 Welkom bij de schoolkrant van groep 5 en 6. Wij hebben stukjes geschreven en gemaakt over de onderwerpen: Sinterklaas, Kerst, de lessen van meester Jason en de workshops. Sinterklaas De kinderen

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

Het letterboek van Sint. Het letterboek van Sint

Het letterboek van Sint. Het letterboek van Sint r s p o n m l k k j i h g f e c z y v u x d a t q b w Het letterboek van Sint Het letterboek van Sint met werkblad, extra puzzels, liedjes en filmpjes groep 3/4 Herziene uitgave 2014 Herziene uitgave 2014

Nadere informatie

Vriendschap op de middelbare school. Een zoektocht naar echte vrienden

Vriendschap op de middelbare school. Een zoektocht naar echte vrienden Vriendschap op de middelbare school Een zoektocht naar echte vrienden De laatste 2 dagen van het 6 de leerjaar Hallo Laura! Dag Jolein! Kom, we gaan naar de speelplaats. Op de speelplaats Tring, tring

Nadere informatie

Moord in de. Oriënt Express. -

Moord in de. Oriënt Express.  - Moord in de Oriënt Express www.uwmoordspel.nl - www.moordspelopmaat.nl Personages: Caspar van Zuylenwijck Magda van Zuylenwijck-Struyck Gerard Stellendam Hunes Margiet Andijk Vincent van Zuylenwijck Hoofdconducteur

Nadere informatie

Sinterklaas en de pieten

Sinterklaas en de pieten Sinterklaas en de pieten Pieten! In de rij. Alle pakjes moeten voor 5 december ingepakt zijn, dus aan de slag. Hallo pieten. Hallo Sinterklaas. Lekker speculaas aan het bakken? Ja, Sinterklaas. Mag ik

Nadere informatie

Moordspel. Deelnemers onbeperkt Leeftijd 10+ Begeleiding 6 verdachten, 1 spelleider (evt. 1 begeleider per groep)

Moordspel. Deelnemers onbeperkt Leeftijd 10+ Begeleiding 6 verdachten, 1 spelleider (evt. 1 begeleider per groep) Moordspel Tijd 1 uur Plaats overal Deelnemers onbeperkt Leeftijd 10+ Begeleiding 6 verdachten, 1 spelleider (evt. 1 begeleider per groep) Benodigdheden Speluitleg voor de deelnemers, pennen (evt. verkleedkleding)

Nadere informatie

Lespakket Sinterklaas en de gouden munten. Huis van Sinterklaas. Sinterklaas en de gouden munten Museum Catharijneconvent 2017

Lespakket Sinterklaas en de gouden munten. Huis van Sinterklaas. Sinterklaas en de gouden munten Museum Catharijneconvent 2017 Lespakket Sinterklaas en de gouden munten Huis van Sinterklaas Sinterklaas en de gouden munten Museum Catharijneconvent 2017 Voorleesverhaal Sinterklaas en de gouden munten Het is bijna pakjesavond. Sinterklaas

Nadere informatie

Help me, Zoey, zeg ik. Zoey kijkt verbaasd. Waarmee?, vraagt ze.

Help me, Zoey, zeg ik. Zoey kijkt verbaasd. Waarmee?, vraagt ze. 1 Ik wou dat ik een vriendje had. Ik wou dat hij in mijn kast zat. Dan kon ik hem tevoorschijn halen wanneer ik maar wilde. Hij zou naar me kijken alsof ik mooi ben. Zwijgend. Hij zou zijn leren jack uittrekken

Nadere informatie

In de bijlage vind je de verhalen van Floris (16), Hiltje (13), Joshua (16) en Wietske (46). Ze komen uit het boekje Ik ben geliefd!

In de bijlage vind je de verhalen van Floris (16), Hiltje (13), Joshua (16) en Wietske (46). Ze komen uit het boekje Ik ben geliefd! Het kwaad Verdieping: Persoonlijke verhalen Leeftijd: 13-16 Thema: Tijdsduur: 20+ min. In de verdiepingsfase ga je met de jongeren in op hun persoonlijke verhalen Duur: 30 minuten Nodig: twee verhalen

Nadere informatie

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg Stap 6: Deel 2 6.2.1 Dealen met afleiding onderweg In het tweede deel van jullie experiment ga je verder met het ondernemen van ACTies die je met de anderen hebt afgesproken te doen. Daarnaast krijg je

Nadere informatie

Sam en de Wonderolie Museum Catharijneconvent 2016

Sam en de Wonderolie Museum Catharijneconvent 2016 Sam en de Wonderolie Museum Catharijneconvent 2016 Het voorleesverhaal Sam en de wonderolie Heel lang geleden was er eens een jongen, Sam. Sam was al heel lang op reis. En nu wilde hij naar huis. Sam moest

Nadere informatie

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Veilig Thuis Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Een stukje uitleg Dat je samen met papa/mama, of een andere persoon in dit boekje gaat werken is niet zo maar. Dat komt omdat

Nadere informatie

Moordspel. De moord op weduwe Zandstra. Maarten Stevens

Moordspel. De moord op weduwe Zandstra. Maarten Stevens Moordspel De moord op weduwe Zandstra Maarten Stevens http://www.uwmoordspel.nl http://www.maartenstevens.nl Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding van het moordspel... 4 Beschrijving van de rollen...

Nadere informatie

Alle Pieten dansen Tekst en muziek: Sander Berendsen

Alle Pieten dansen Tekst en muziek: Sander Berendsen Alle Pieten dansen Tekst en muziek: Sander Berendsen De muziekpiet leest de noten, de hoofdpiet heeft het grote boek. De timmerpiet maakt boten, de verdwaalpiet die is altijd zoek. Profpiet kent veel sommen,

Nadere informatie

Hoe werkt het? Wat heb je nodig? Disclaimer.

Hoe werkt het? Wat heb je nodig? Disclaimer. Hoi! Wat ontzettend leuk dat je mee doet aan de Jouw Lichaam. Jouw Genot. 5 daagse! Ik ben blij dat je mij de kans geeft om jou te helpen meer genot tussen de lakens voor jezelf te creëren. Zodat jij echt

Nadere informatie

Toon Uw heerlijkheid Opwekking 505

Toon Uw heerlijkheid Opwekking 505 Hartelijk welkom Toon Uw heerlijkheid Opwekking 505 Vader van de schepping, volvoer uw eeuwige plan. Maak ons een generatie die overwinnen kan. Heer, laat uw koninkrijk komen, waar heel de schepping

Nadere informatie

De pietenschool. speluitleg

De pietenschool. speluitleg De pietenschool speluitleg Speel de pietenspelletjes, doe de oefeningen en word een echte hulppiet! De Pietenschool is een leuk en gezellig spel voor de Sinterklaastijd. Het spel kan op verschillende manieren

Nadere informatie

40 dagen sparen voor ons goede doel

40 dagen sparen voor ons goede doel Scheurkalender Vastentijd 40 dagen sparen voor ons goede doel. Hoe goed heb JIJ het? Misschien kun je een ander helpen, die het niet zo goed heeft als jij. Scheur elke dag een blaadje af En lees wat je

Nadere informatie

Kerk op Schoot met toelichting

Kerk op Schoot met toelichting Kerk op Schoot met toelichting thema: Het verloren schaap Voor vragen: info@kerkopschoot.nl We vertellen het verhaal van het verloren schaap in heel simpele bewoordingen. De een vertelt, de ander gaat

Nadere informatie

Wie vermoordde Fransesco Trificante? Geschreven door: Maarten Stevens

Wie vermoordde Fransesco Trificante? Geschreven door: Maarten Stevens Wie vermoordde Fransesco Trificante? Geschreven door: Maarten Stevens www.maartenstevens.nl www.uwmoordspel.nl Bij dit moordspel treft u verschillende documenten aan. Naast een speluitleg vindt u een beschrijving

Nadere informatie

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Veilig Thuis Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod 2 Een stukje uitleg Dat je samen met papa/mama, of een andere persoon in dit boekje gaat werken is niet zo maar. Dat komt omdat

Nadere informatie

Kerstmusical voor /door kleine kinderen (onderbouw, groep 1,2,3) Niet religieus, met 4 liedjes. Speelduur ongeveer 30 minuten. Kerstfeest met Rudolf

Kerstmusical voor /door kleine kinderen (onderbouw, groep 1,2,3) Niet religieus, met 4 liedjes. Speelduur ongeveer 30 minuten. Kerstfeest met Rudolf Kerstmusical voor /door kleine kinderen (onderbouw, groep 1,2,3) Niet religieus, met 4 liedjes. Speelduur ongeveer 30 minuten. Kerstfeest met Rudolf Kerstmusical voor de onderbouw. Het toneel stelt voor

Nadere informatie

Hoofdstuk 14 Botsingen

Hoofdstuk 14 Botsingen Hoofdstuk 14 Botsingen Paard vond het heerlijk om trekpaard te zijn. Al zingend en soms zelfs met een klein dansje erbij, trok hij de kar over de smalle bergweggetjes. Er staat een paard in de gang, zong

Nadere informatie

Titel van de sketch: WAAR ZIJN DE KADOOTJES?

Titel van de sketch: WAAR ZIJN DE KADOOTJES? SAMENVATTING van: WAAR ZIJN DE KADOOTJES? Ik geef aan de mensen, die nog nooit een erklaasfeest voor kinderen hebben georganiseerd een eenvoudig uitleg, hoe men dat het best kan doen. U krijgt dus een

Nadere informatie

kalender Wat staat er op de 24 & 31 december KERST EN NIEUWJAAR GEEN SCOUTS want staan voor de deur!

kalender Wat staat er op de 24 & 31 december KERST EN NIEUWJAAR GEEN SCOUTS want staan voor de deur! Krantje december Wat staat er op de kalender 24 & 31 december GEEN SCOUTS want KERST EN NIEUWJAAR staan voor de deur! O nze wens voor het nieuwe jaar is alvast het vinden van vele helpende handen voor

Nadere informatie

Jeremia 1: Vertel het door!

Jeremia 1: Vertel het door! Jeremia 1:4-19 - Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Jeremia 1:4-19 Vertel het door!

Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe.

Nadere informatie

't gummybeertje le journal D' Hoge School redactie: Tom & Senne 24-10-08 jaargang 3 nr. 7 http://zevensprong.org frankieweyns@hotmail.

't gummybeertje le journal D' Hoge School redactie: Tom & Senne 24-10-08 jaargang 3 nr. 7 http://zevensprong.org frankieweyns@hotmail. 't gummybeertje le journal D' Hoge School redactie: Tom & Senne 24-10-08 jaargang 3 nr. 7 http://zevensprong.org frankieweyns@hotmail.com Het aapje en de sleutels Er was eens een man en die had de sleutels

Nadere informatie

De moord op Sneeuwwitje

De moord op Sneeuwwitje De moord op Sneeuwwitje Door: Maarten Stevens www.uwmoordspel.nl www.feest.co Uitleg moordspel Het moordspel is een rollenspel waarbij een aantal deelnemers de rol van verdachte spelen. De overige deelnemers

Nadere informatie

Orde voor de Baalderdienst op 25 februari 2018

Orde voor de Baalderdienst op 25 februari 2018 Orde voor de Baalderdienst op 25 februari 2018 Welkom Aansteken van de Paaskaars Door Ruben Mensen Yinthe Mensen leest het gedicht Het Licht verdrijft de duisternis, omdat de Heer verrezen is. Hij is Gods

Nadere informatie

De moord op de burgemeester

De moord op de burgemeester De moord op de burgemeester Uwmoordspel.nl Moordspelopmaat.nl In dit moordspel vindt u verschillende documenten. Naast een speluitleg vindt u een beschrijving voor de spelleider en rolbeschrijvingen van

Nadere informatie

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 Beertje Anders Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 H. Vos Beertje Anders Wat zonlicht is voor bloemen, is een glimlach voor een beer. Beertje Anders en Beertje Bruin gaan bij oma spelen. Het was maar even

Nadere informatie

Heer, U kent mij als geen ander U weet of ik zit of sta en U kent ook mijn gedachten voordat ik iets zeggen ga

Heer, U kent mij als geen ander U weet of ik zit of sta en U kent ook mijn gedachten voordat ik iets zeggen ga Hieronder staan de teksten van nieuwe liedjes, zodat jullie ze thuis ook kunnen oefenen: 'k Heb Jezus nodig heel mijn leven 'k Heb Jezus nodig, heel mijn leven. 'k Heb Jezus nodig, dag aan dag, in m'n

Nadere informatie

Een greep uit een presentatieviering met als thema: Licht zijn voor anderen

Een greep uit een presentatieviering met als thema: Licht zijn voor anderen Een greep uit een presentatieviering met als thema: Licht zijn voor anderen Openingstekst: (Door een ouder en kind) A. Zeg zou jij het licht aandoen? Je moet opschieten, want het is bijna tijd. Dadelijk

Nadere informatie

Rick de Leeuw. Hou me stevig vast

Rick de Leeuw. Hou me stevig vast Rick de Leeuw Hou me stevig vast Ik zit op de trap En luister naar de radio Er klinkt een mooi en triestig lied Ik neurie zachtjes mee Ik wil muziek als het sneeuwt Ook al sneeuwt het nu even niet Ik neem

Nadere informatie

De avonturen van Sint en Piet

De avonturen van Sint en Piet 2014 De avonturen van Sint en Piet Groep 2b De Wynroas 5-12-2014 Sint en Piet zijn onderweg van Spanje naar Nederland. Maar dan begint het te stormen en de pakjes en de staf vallen van de stoomboot zo

Nadere informatie

Hang de Kwink van de Week onder de deelposter Zelfmanagement (zie Vooruitblik/ deelposter bij les 8 op de website).

Hang de Kwink van de Week onder de deelposter Zelfmanagement (zie Vooruitblik/ deelposter bij les 8 op de website). groepsfase performing VOORBEREIDING Lesdoel Nodig Kwink van de Week Een sterke groep Kwink thuis Emotiewoordenschat Ik herken reclame en kan er kritisch mee omgaan. - Pen en papier (bij Oriëntatie en Zelfstandig)

Nadere informatie

Take a look at my life 51

Take a look at my life 51 Take a look at my life 51 Verslaafd aan foto,s maken. Elke dag weer mijn mobiel uit me zak halen en foto,s maken van de dingen die ik mee maak of tegenkom. Er zijn al zoveel mensen die gebruik maken van

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

Moeders voor Moeders

Moeders voor Moeders Moeders voor Moeders Nu jullie weten dat ik zwanger ben, wil ik hier zeker vaker op terug gaan komen. Jullie hebben mijn verhaal kunnen lezen over de moeite die ik heb moeten doen om zwanger te worden.

Nadere informatie

sin-ter-klaas zing-en mij-ter paard-je stoom-boot ve-ren pe-per-noot da-ken pie-ten-pak ka-do span-je schoor-steen pie-ten hup-pelt schoe-nen

sin-ter-klaas zing-en mij-ter paard-je stoom-boot ve-ren pe-per-noot da-ken pie-ten-pak ka-do span-je schoor-steen pie-ten hup-pelt schoe-nen Auditieve oefeningen - Sinterklaas Hakken en plakken (hak de woorden in stukken, laat de kinderen het hele woord zeggen) sin-ter-klaas zing-en mij-ter paard-je stoom-boot ve-ren pe-per-noot da-ken pie-ten-pak

Nadere informatie

Lelijke griet. Dino is nog steeds te verbaasd om iets normaals te zeggen. Het enige dat hij kan bedenken is: Heet je echt Belle?

Lelijke griet. Dino is nog steeds te verbaasd om iets normaals te zeggen. Het enige dat hij kan bedenken is: Heet je echt Belle? Rolstoeltaxi Dino, wil jij even helpen? Dino reageert niet. Hij is ingespannen bezig met zijn tekening. De opdracht is om het bovenaanzicht van de school te maken. En dat valt niet mee. Dino, vraagt de

Nadere informatie

hoe we onszelf zien, hoe we dingen doen, hoe we tegen de toekomst aankijken. Mijn vader en moeder luisteren nooit naar wat ik te zeggen heb

hoe we onszelf zien, hoe we dingen doen, hoe we tegen de toekomst aankijken. Mijn vader en moeder luisteren nooit naar wat ik te zeggen heb hoofdstuk 8 Kernovertuigingen Kernovertuigingen zijn vaste gedachten en ideeën die we over onszelf hebben. Ze helpen ons te voorspellen wat er gaat gebeuren en te begrijpen hoe de wereld in elkaar zit.

Nadere informatie

eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn

eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 6 blz. 1 Door welke poort moet je gaan

Nadere informatie

Prediker 2:24-25 Hoe word ik gelukkig?

Prediker 2:24-25 Hoe word ik gelukkig? Prediker 2:24-25 Hoe word ik gelukkig? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Een gelukkige huisvrouw

Een gelukkige huisvrouw Een gelukkige huisvrouw Voordat ik zwanger was, was ik een gelukkige huisvrouw, ik had alles wat ik wilde. En daarvoor hoefde ik geen dag te werken. Want werken, dat deed mijn man Harry al. Harry zat in

Nadere informatie

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit Preek Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst Thema: @Home Voorganger: ds. Bert de Wit Schriftlezing: Lucas 15:11-32 Een vader had twee zonen zo begint het verhaal. Met de beschrijving van een gezin.

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters.

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Over dit boek De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Dit boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat over een man die vlucht naar Europa.

Nadere informatie

Prediker 2:24-25 - Hoe word ik gelukkig?

Prediker 2:24-25 - Hoe word ik gelukkig? Prediker 2:24-25 - Hoe word ik gelukkig? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 7 Delen maakt blij. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 7 Delen maakt blij. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 7 Delen maakt blij Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 7 blz. 1 Als je niet wilt delen krijg je ruzie.

Nadere informatie

Vragen voor Sint. met werkblad, puzzels en filmpjes. groep 5/6

Vragen voor Sint. met werkblad, puzzels en filmpjes. groep 5/6 Vragen voor Sint met werkblad, puzzels en filmpjes groep 5/6 inhoud Inleiding 3 1. Zes vragen voor Sint 4 2. Zoek de 10 verschillen 11 4. Sintpuzzel 12 5. Superwoordzoeker 13 inleiding December, feestmaand!

Nadere informatie

Het geheim. van kasteel Dalenstein. Maarten Stevens. Uwmoordspel.nl Allesoverkinderfeestjes.nl

Het geheim. van kasteel Dalenstein. Maarten Stevens. Uwmoordspel.nl Allesoverkinderfeestjes.nl Het geheim van kasteel Dalenstein Maarten Stevens Uwmoordspel.nl Allesoverkinderfeestjes.nl Speluitleg In dit mysteriespel gaat het er om dat de kinderen het mysterie oplossen. Verdeel de kinderen zodat

Nadere informatie

Cadeautjes van de natuur

Cadeautjes van de natuur Cadeautjes van de natuur Een gedicht dat zegt dat ieder mens bijzondere talenten heeft. Ieder mens is uniek en bijzonder. En mag er zijn! Praat met de kinderen over hun talenten. Wat vinden ze leuk om

Nadere informatie

Aansteken van de adventskaarsen. refrein: refrein. refrein. Welkom. Lied: Verlanglichtjes

Aansteken van de adventskaarsen. refrein: refrein. refrein. Welkom. Lied: Verlanglichtjes Kerstfeest 2016 Welkom Aansteken van de adventskaarsen Lied: Verlanglichtjes refrein: Vier kleine kaarsen, verlanglichtjes voor kerst. Zo komt voor jou en mij het kerstfeest dichterbij Steek ze aan. Ze

Nadere informatie

Het leven van Max en z,n mama *week 11*

Het leven van Max en z,n mama *week 11* Het leven van Max en z,n mama *week 11* Op naar de drie maanden toe, want Max is nu 11 weken oud. Daarna nog een maand van aftellen, dan zitten de vier maanden erop die Daan heeft geleefd. Hopelijk wordt

Nadere informatie

3 Pesten is geen lolletje

3 Pesten is geen lolletje Na deze les kun je: het verschil tussen plagen en pesten noemen; jouw ervaringen met pesten vertellen; uitleggen hoe je pesten kunt stoppen; afspraken maken over pesten. 3 Pesten is geen lolletje Pesten

Nadere informatie