Inhoudsopgave. Voorwoord p. 1 Missie, Visie p. 2 Doelen p. 3

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inhoudsopgave. Voorwoord p. 1 Missie, Visie p. 2 Doelen p. 3"

Transcriptie

1 Jaarverslag 2012

2

3 Inhoudsopgave Voorwoord p. 1 Missie, Visie p. 2 Doelen p. 3 Projecten p Natuurbescherming p. 4, 5, 6, 7, 8 Welzijn p. 9, 10, 11 Educatie en Voorlichting p. 12, 13 Kerncijfers p. 14 Wat ontvingen we? p. 14 Wat deden we met uw euro? p. 14 Activiteiten algemeen in 2012 p. 15 Communicatie- en fondsenwerving p. 16, 17 De organisatie p. 18 Het team p. 18 Het bestuur p. 18 Uitdagingen voor 2013 p. 19, 20

4 1 Voorwoord Dankzij de steun van vele donateurs, giftgevers, sponsoren en fondsen hebben we in 2012 een mooie bijdrage kunnen leveren aan de bescherming en het welzijn van beren. Graag geven wij u in dit verslag inzicht in de projecten die Alertis heeft gesteund en de acties die de stichting heeft ondernomen om de beren in het wild te beschermen en de beren in nood te helpen. Tevens treft u een overzicht van de financiën over 2012.

5 2 Missie & Visie Alertis Missie Visie Stichting voor beer- en natuurbescherming, bekend van Het Berenbos in Rhenen, beschermt beren in het wild en helpt beren in nood. Alertis zet haar kennis, expertise en financiële middelen in voor de bescherming van beren in het wild (en hun leefgebied) én beren in gevangenschap. De stichting werkt samen met overheden en lokale organisaties aan projecten op het gebied van natuurbescherming, welzijn, educatie en voorlichting. Onder de bescherming van het leefgebied van de beer (bruine beer, lippenbeer, brilbeer, honingbeer, Aziatische zwarte beer, Amerikaanse zwarte beer, ijsbeer) vallen ook andere diersoorten die hetzelfde leefgebied delen. Alertis gaat er vanuit dat de bescherming van de beer in het wild en in gevangenschap onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Door problemen bij de bron en duurzaam aan te pakken ontstaat er uiteindelijk een wereld waarin mens en beer harmonieus samenleven. Alertis vormt de spil in al het beren-beschermingswerk in Europa en geniet erkenning op mondiaal niveau. Alertis is dé berenstichting van Nederland.

6 3 Doelen Natuurbescherming Berenwelzijn Educatie en voorlichting Alertis speelt een adviserende rol in, en verleent (financiële) steun aan natuurbeschermingsprojecten. Alertis houdt het opvangcentrum voor misbruikte beren, Het Berenbos, in stand. Alertis geeft advies ter verbetering van bestaande opvanglocaties en steunt tegelijkertijd de bouw van nieuwe. Alertis houdt de internationale meldingssite ( voor beren in nood actueel. Alertis houdt de kenniswebsite actueel. Alertis fungeert als kenniscentrum over beren, beerbescherming, beerwelzijn, beeropvang, beereducatie. Alertis verzorgt voorlichting gericht op Nederlandse toeristen die op vakantie gaan naar landen waar beren voorkomen. Alertis verzorgt educatie op (basis-)scholen en voor andere geïnteresseerde groepen.

7 4 Alertis steunde in 2012 de volgende Natuurbeschermingsprojecten: Albanië Beren in nood Hoewel bruine beren in Albanië beschermd zijn bij wet, worden er veel wilde beren gestroopt en is controle hierop nihil. Ook is het houden van beren in gevangenschap verboden. Toch bleek uit eerder onderzoek dat er 28 beren onder erbarmelijke omstandigheden gehouden worden. Zwakke handhaving (en mogelijk corruptie) zorgt er voor dat de populatie wilde beren steeds verder afneemt. Schattingen gemaakt door de LCIE (Large Carnivore Initiative for Europe) variëren tussen de 180 en 250 wilde beren in Albanië. De reden waarom mensen beren uit het wild halen om ze in gevangenschap te houden en vooral ook hoe ze dat doen, is tot op heden onduidelijk. De lokale NGO PPNEA Protection and Preservation of Natural Environment in Albania is in 2011 een onderzoek hiernaar gestart. Alertis steunt dit project ook in Nepal Populatieonderzoek op het dak van de wereld Ook op het zogenaamde dak van de wereld: het Himalaya gebergte, leven bruine en Aziatische zwarte beren. Dit gebergte strekt zich uit over China (Tibet), Bhutan, Nepal, India en Pakistan. Over de populatie bruine beren in Annapurna Conservation Area en het Shey Phoksundo Nationaal Park in Nepal is erg weinig bekend. Biodiversity Research and Training Forum (BRTF) Nepal doet onderzoek naar de populatie bruine beren in dit afgelegen gebied. Alertis steunde dit onderzoek in 2011.

8 5 Alertis steunde in 2012 de volgende Natuurbeschermingsprojecten: Azië Galberen Motie IUCN Wilde beren in Azië kunnen in de toekomst rekenen op betere bescherming. Hiertoe is tijdens het afgelopen IUCN congres in Jeju, Zuid-Korea, van 6 tot 15 september de mede door Alertis ingediende motie M027 Bear farming in Asia, with particular reference to the conservation of wild populations aangenomen. IUCN (International Union for the Conservation of Nature), is de wereldwijde organisatie die zich inzet voor bescherming van natuur. Veel mensen kennen de IUCN van de zogenaamde Rode Lijst van bedreigde soorten. Eenmaal in de vier jaar komen de leden van IUCN bestaande uit overheden en NGO s van over de hele wereld bij elkaar om verregaande afspraken ter bescherming van biodiversiteit te maken. De Aziatische zwarte beer en de Maleise beer staan als kwetsbaar genoteerd op de IUCN Rode Lijst van bedreigde soorten. Zij lijden onder verlies van habitat en exploitatie voor hun gal in beerboerderijen. Sommige beer-boerderijen zijn legaal, maar in enkele Aziatische landen worden beer-boerderijen illegaal geëxploiteerd. Slecht management van deze boerderijen heeft geleid tot hoge sterftecijfers onder de beren, waardoor ter compensatie beren uit het wild worden gehaald. Het verhoogde aanbod van berengal stimuleerde het gebruik van berengal in producten die niet behoren tot de traditionele Chinese geneeskunst, zoals shampoo, bier, wijn. Daarnaast werkte het verhoogde aanbod van berengal de oprichting van illegale beer-boerderijen in de hand. Alertis blijft ook in 2013 nauw betrokken bij deze problematiek.

9 6 Alertis steunde in 2012 de volgende Natuurbeschermingsprojecten: Pakistan Beren in het Ghizer district in Pakistan Slowakije Bear Proof vuilnisbakken Er zijn sterke aanwijzingen dat regelmatig conflicten optreden tussen mens en beer, dat er volop gestroopt wordt voor de handel in onderdelen van beren ten behoeve van de Chinese markt en voor het zogenaamde Bear-baiting, een volksvermaak waarbij honden en beren op gruwelijke wijze met elkaar vechten. Het Ghizer district is uitermate geschikt als leefgebied voor de bruine beer. Er is echter weinig bekend over de beer in dit gebied. De Snow Leopard Foundation (SLF) doet onderzoek naar het voorkomen en de verspreiding van de bruine beer door middel van camera trapping (opnames met behulp van verborgen camera s), in kaart brengen van beersporen (pootafdrukken, krab- en schuursporen), en door verzamelen van mest voor DNA-onderzoek. Interviews met de lokale bevolking moeten meer inzicht opleveren in beer-mensconflicten en stroperij. (Partner: Snow Leopard Foundation) Alertis steunt dit project ook in Beren komen af op afval van mensen. Dat is voor beren een gemakkelijke voedselbron. Ze komen dan echter te dicht bij mensen, waardoor het risico groot is dat er een conflict ontstaat dat de beren meestal met de dood moeten bekopen. Beren kunnen de Bear Proof afvalbakken die in Slowakije zijn ontwikkeld niet openen en komen er daarom ook niet meer naar toe. Op deze manier worden ze beschermd. Door middel van educatie en voorlichting leren mensen tegelijkertijd meer over beren en hun leefgebied en krijgen ze er meer waardering voor waardoor ze bereid zijn de natuur om hen heen te beschermen. (Partner: Slovak Wildlife Society). In 2012 zijn verdere tests uitgevoerd met nieuwe methoden.

10 7 Alertis steunde in 2012 de volgende Natuurbeschermingsprojecten: Roemenië Opvang en rehabilitatie van weesberen Berenbescherming in Roemenië Helaas neemt het aantal jonge weesberen dat opgevangen moet worden steeds meer toe. Moeders zijn slachtoffer van een verkeersongeluk of worden doorgeschoten en de weesberen kunnen nog niet op eigen benen staan. In dit project krijgen weesberen bere-les waardoor ze zich tot een echte beer ontwikkelen. Men onderzoekt of deze rehabilitatiemethode goed werkt en de weesbeertjes na uitzetten in het wild geen probleemberen worden. Het gedrag van uitgezette beren wordt vergeleken met dat van hun wilde soortgenoten. (Partner: Association for Conserving Natural Values). Alertis steunt dit project ook in Roemenië heeft naar schatting de grootste berenpopulatie van Europa. De bevolking ondervindt vaak overlast van beren en ziet ze daarom helaas als een pest. Het project dat Alertis steunt richt zich op het analyseren van beer-mens conflicten door onderzoek te doen naar de verspreiding en het voedselzoekgedrag van de beren. Daarnaast test men samen met de lokale boeren elektrische omheiningen die rondom boomgaarden en bijenkasten kunnen worden gezet. Educatieve projecten op scholen, veldexcursies, productie van leerzame berenbrochures en ontwikkeling van eco-toerisme moeten er onder andere voor zorgen dat de lokale bevolking beren wil gaan beschermen. De komende jaren wil men investeren in het verkrijgen van een officiële beschermde status voor een groot deel van het projectgebied. De aanleg van een snelweg dwars door het gebied maakt de noodzaak voor een dergelijke status nog groter. (Partner: Milvus) Alertis blijft Milvus in 2013 steunen.

11 8 Alertis steunde in 2012 de volgende Natuurbeschermingsprojecten: Russisch Verre Oosten Antistroperij Tijgers, panters, beren worden illegaal bejaagd. Onderdelen van deze dieren brengen flink geld op op de zwarte markt. Door deze stroperij neemt het aantal dieren sterk af. Daarnaast jaagt men bovendien op de prooidieren van deze soorten. Het voedselaanbod neemt af. Door anti-stroperij teams in het Russische Verre Oosten te steunen helpt Alertis de populatie Amoertijgers, Amoerpanters en beren te beschermen. (Partner: Phoenix Foundation). Alertis blijft Phoenix Foundation in 2013 steunen.

12 9 Alertis steunde in 2012 de volgende Berenwelzijnsprojecten: Armenië Een Berenbos in Yerevan Zoo Georgië Inventarisatie van kooiberen Sinds 2011 is FPWC (Foundation for the Preservation of Wildlife and Cultural assets) nauw betrokken bij de dierentuin van Yerevan. Voor de stichting een unieke gelegenheid om de rijke natuur van Armenië onder de aandacht van de dierentuinbezoeker te brengen. Daartoe is het echter vooral ook zaak om de vele, sterk verouderde verblijven die de dierentuin rijk is, aan te pakken zodat het welzijn van de dieren toeneemt. Het oude berenverblijf is daar een voorbeeld van. Met hulp van Alertis is het verblijf nu voorzien van een zachte ondergrond, schuilmogelijkheden en klimstructuren die de beren al veel meer gelegenheid geven om hun natuurlijke gedrag te ontplooien. De verzorgers zijn getraind en weten nu als geen ander hoe ze beren moeten verzorgen. Daarnaast is de ontwikkeling van het nieuwe, 4 hectare grote berenverblijf (een soort Berenbos zoals in Ouwehands Dierenpark) in gang gezet. (Partner: FPWC). Alertis blijft FPWC in 2013 steunen. Het is slecht gesteld met het welzijn van bruine beren in Georgië. Illegale jacht is een groot probleem. Moeder beer wordt gedood en het jong verkocht. Door het hele land leven beren in veel te kleine kooien, vaak met onvoldoende water, voedsel en schaduw. In samenwerking met Alertis heeft NACRES, partnerorganisatie in Georgië, een Captive Bear Action Plan ontwikkeld. De volgende fase is het bouwen van een nieuw opvangcentrum, naar het voorbeeld in Rhenen, Het Berenbos. Dit zal op korte termijn van start gaan en de Georgische overheid heeft inmiddels een deel van het geld toegezegd. In 2013 zal een nieuwe inventarisatieronde worden uitgevoerd.

13 10 Alertis steunde in 2012 de volgende Berenwelzijnsprojecten: Bulgarije Beer Medo Beer Rosa Kormisosh beren naar West-Europa Alertis steunt de verzorging van ex-circusbeer Medo en droeg bij aan de bouw van zijn verblijf in het Large Carnivore Centre in Vlahi (partners: Balkani Wildlife Society en Semperviva). Medo blijkt een goede ambassadeur te zijn voor de bescherming van de beer in Bulgarije. Voor veel mensen is het de eerste keer dat ze daadwerkelijk een beer zien. Alertis blijft dit project in 2013 steunen. Beer Rosa leeft in Kormisosh, een voormalig fokstation voor de jacht in het Rhodopi gebergte in Bulgarije. In 1993 kreeg de bruine beer een beschermde status van de overheid en mocht er niet meer op gejaagd worden. Hierdoor verloor Kormisosh zijn functie en had de overheid geen interesse meer in de beren. Gevolg was dat er nauwelijks nog geld naar het voormalig fokstation ging waardoor de beren niet meer verzorgd konden worden. Alertis kreeg toestemming om beer Rosa te redden. Het verblijf van Medo (zie hierboven) wordt met steun van Alertis uitgebreid waardoor Beer Rosa een mooi nieuw verblijf in Vlahi krijgt, naast beer Medo. Door intensieve bemiddeling met de Bulgaarse overheid kreeg Alertis in mei 2012 toestemming om de Kormisosh beren buiten Bulgarije op te vangen. Het transport van de eerste beer naar een Nederlandse dierentuin werd in 2012 voorbereid.

14 11 Alertis steunde in 2012 de volgende Berenwelzijnsprojecten: Mondiaal www. largebearenclosures. com Bear-Alert: De kenniswebsite over grote berenverblijven waarbij de bouw, het management en veterinaire zorg de belangrijkste pijlers zijn, wordt voortdurend bijgewerkt en uitgebreid. Het is een belangrijke bron van informatie voor partijen die een groot berenverblijf of opvangcentrum willen bouwen. Alertis blijft hier ook in 2012 aan werken. In de zomer van 2011 lanceerde Alertis de internationale beermeldingswebsite Bear-Alert. De database biedt achtergrondinformatie over de Beer-in-nood-meldingen. Alertis krijgt hierdoor nog beter inzicht in de situatie van beren in gevangenschap wereldwijd en kan efficiënter zoeken naar geschikte opvanglocaties voor beren in nood.

15 12 Alertis steunde in 2012 de volgende Educatie- en voorlichtingsprojecten: Slowakije Tools for Management; werken aan een Beer Management Plan India Educatie en voorlichting ten behoeve van dansbeerproblematiek De eerste workshop Brown Bear Management in Slovakia vond plaats in juli Jagers, bosbouwers, natuurbeschermers, overheidsinstanties, vee- en bijenhouders, mensen van de politie en de universiteit zaten aan tafel. Op effectieve wijze werden partijen met tegenovergestelde belangen door Dr. Alistair Bath naar oplossingen en overeenstemming geleid. Dr. Bath is expert op het gebied van Human Dimensions in Wildlife Management. Aan het einde van deze tweedaagse workshop werd door alle aanwezigen, inclusief het ministerie van milieu, de wens geuit aan een tweede workshop te willen deelnemen. Deze vond plaats in oktober van datzelfde jaar en was wederom een succes. Hier kwam in 2012 een vervolg op. Het beheersplan voor de bruine beer in Slowakije is hiermee weer een stap dichterbij gekomen. (Partner: Slovak Wildlife Society) Begin 2012 werd de laatste dansbeer in India door Wildlife SOS van de straat gehaald en opgevangen in één van hun opvangcentra. Deze centra waren tot medio 2012 gesloten voor bezoekers. Na lang aandringen door o.a. Wildlife SOS, besloot de overheid in de tweede helft van 2012 om Agra, het opvangcentrum ten zuiden van New Delhi open te stellen voor bezoekers. Dit hield in dat er eindelijk groen licht werd gegeven aan educatie en voorlichting. Alertis verleende expertise op dit vlak en hielp bij de ontwikkeling van het Education trail dat bezoekers vertelt over de grote ecologische waarde van de vier beersoorten die in India voorkomen en waarom ze bescherming verdienen. Uiteraard wordt ook aandacht besteed aan de voormalige dansbeerproblematiek en de beren in het opvangcentrum.(partner: Wildlife SOS). Alertis blijft Wildlife SOS in 2013 steunen.

16 13 Alertis steunde in 2012 de volgende Educatie- en voorlichtingsprojecten: Laos Bescherming van de Maleise beer in Laos Myanmar Ontwikkeling van bewustzijn bij de lokale bevolking in Myanmar Laos is een relatief onontgonnen land met veel intakte originele bossen. Uitermate geschikt leefgebied voor de Aziatische zwarte beer en de Maleise beer. Maar met de toenemende vraag uit China en Vietnam naar beren en delen van beren (o.a. gal en berenpoten) neemt de druk op de populatie beren in Laos sterk toe. Er zijn recentelijk diverse nieuwe bear farms in het land gebouwd om aan de toenemende vraag naar gal te kunnen voldoen. Dit is zorgwekkend omdat juist in de omringende landen de bear farms langzaam gesloten worden. Vanuit het berenopvangcentrum Tat Kuang Si in Laos startte FTB (Free the Bears) in 2011 een campagne om de lokale bevolking en de overheid bewust te maken van problemen rondom beren. Daarnaast versterkt FTB wet- en regelgeving en bieden ze jagers een alternatieve bron van inkomsten. Alertis is nauw betrokken bij de ontwikkeling van educatie in zowel het berenopvangcentrum van FTB in Laos als in Cambodja. In 2013 blijft Alertis deze projecten steunen. De Aziatische zwarte beer in de Mountain Mei Nen Regio wordt ondanks zijn beschermde status bedreigd door verlies van leefgebied, jacht en stroperij. De lokale bevolking maakt jacht op het dier voor zijn vlees en verjaagt de beer als hij te dicht bij dorpen komt op zoek naar voedsel. Daarnaast vindt er stroperij en handel plaats om de gal van de beer. Het leefgebied van de beer wordt aangetast door kap van bomen ten behoeve van energievoorziening. Dit project is erop gericht de lokale bevolking meer inzicht te geven in de rijkdom van de natuur om hen heen en ze te stimuleren deze te beschermen. (Partner: Dr. Khun Bala van de University of Veterinary Science)

17 14 Kerncijfers Wat ontvingen we (van wie)? Inkomsten totaal: Uit eigen fondsenwerving Verkopen Projectspecifieke baten Uit eigen fondsenwerving uitgesplitst Donateurs 2. Giften 3. Erfenissen 4. Adopties 5. Overig Wat deden we met uw euro? Natuurbeschermingsprojecten 2. Welzijnsprojecten 3. Voorlichting en educatie 4. Overige projecten 5. Kosten fondsenwerving 6. Personeelskosten 7. Overige bedrijfskosten

18 15 Activiteiten algemeen in 2012 Berefeest Eenmaal per jaar nodigt Alertis al haar relaties uit voor een feestelijke dag in en rondom Het Berenbos. Relaties krijgen daartoe ook gratis toegang tot Ouwehands Dierenpark. In 2012 kon men kiezen uit zaterdag 2 juni of zondag 3 juni. Het Berenbos Beer Ronja, een voormalig circusbeer die samen met een mannetjes beer en hun jongen lange tijd doorbracht in een opvangcentrum in Spanje, werd in december 2012 voor onderzoek naar De Lingehoeve gebracht. Ronja vertoonde al geruime tijd ernstig afwijkend gedrag. Vermoedelijk voortgekomen uit haar traumatisch verleden als circusbeer. Ronja wilde haar ruimte in de quarantaine niet verlaten. Omdat het vermoeden bestond dat ze pijn had, is besloten haar te laten onderzoeken. Hieruit bleek dat ze last had van abcessen in haar kaak en zware artrose in haar nek. Gezien de ernst van haar toestand hebben we helaas moeten besluiten beer Ronja niet uit haar narcose te laten ontwaken. Beren in de winter Veel van onze donateurs hebben het Berenbos nog nooit in de winter gezien, als de beren in een natuurlijke winterrust zijn. Dankzij de invoering van een natuurlijk dieet (het Natuurlijk Voedsel Programma) gaan onze beren in winterrust. Ze slapen dus in de winter. Het lijkt alsof er dan helemaal niks gebeurt met zo n beer, maar niets is minder waar. Om onze donateurs te informeren over alles wat er met een beer gebeurt tijdens de winterrust, en om hen kennis te laten maken met Het Berenbos in de winter, is in samenwerking met Ouwehands Dierenpark het evenement Beren in de winter georganiseerd. Dit vond plaats in de dierentuin op 23, 24, 25 en 26 december. EAZA Pole to Pole Campagne In september 2012 werd bekend dat Alertis samen met Ouwehands Dierenpark de volgende EAZA campagne mag organiseren. Een campagne die zich richt op polaire soorten met IJsbeer en King Pinguin als Ambassadeurs. Arctica en Antarctica, regio s op onze aarde die als geen andere grote veranderingen als gevolg van de snelle opwarming ondergaan. Pole to Pole is de eerste EAZA campagne die zich richt op creëren van bewustzijn en stimuleren van duurzaam gedrag. International Bear Association (IBA) Conference Alertis nam in november deel aan de IBA-conference in New Delhi, India.

19 16 Communicatie en fondsenwerving Adopteer een beer In 2012 waren alle beren die in Het Berenbos leven, geadopteerd. Projectspecifieke donaties In de Berekrant is tweemaal een oproep gedaan voor een extra gift. In Berekrant 73 voor een mobiel röntgenapparaat en in Berekrant 75 voor project Berenonderzoek in Nepal. Dag van de Natuur Alertis nam als lid van de FIN (Federatie Internationale Natuurbescherming) deel aan de Dag van de Natuur, een veiling van Belevenissen. Projectmap In 2012 werd het volledige overzicht van alle projecten die Alertis van 1993 tot heden heeft gesteund, aangepast. Het is een levend document dat elk half jaar wordt bijgewerkt. Ambassadeurs In 2012 gaf ambassadeur Bibi Dumon Tak voordrachten tijdens het Berefeest en het evenement Beren in de Winter. Kelvin Wormgoor gaf een optreden tijdens het Berefeest en verzorgde in juni een concert in Rotterdam waarvan de opbrengst naar Alertis ging. Publiciteit Publiciteit is een belangrijk middel om de bekendheid van Alertis te vergroten. In 2012 heeft Alertis via haar eigen communicatiemiddelen zoals de Berekrant, website en flyers (algemene flyer, Erfenissen en legaten en vrijwilligersflyer) aandacht gevraagd voor het werk van de stichting. Daarnaast is een aantal extra publiciteitsactiviteiten ondernomen: Persberichten Ambassadeur Bibi Dumon Tak wint prijs, januari 2012 (Aankondiging van het winnen van de Mildred L. Batchelder Award voor de vertaling van Soldaat Wojtek) Alertis dankt haar sponsoren, februari 2012 (Bedankbericht aan sponsoren naar aanleiding van Valentijnsdag)

20 17 Communicatie en fondsenwerving Goede Doelen Weken OBS Valckesteyn, april 2012 (Aankondiging van de acties van deze school, waarvan de opbrengst bestemd is voor Alertis) Berefeest, mei 2012 (Aankondiging van het jaarlijkse Berefeest op 2 en 3 juni met als bijzonder onderdeel het maken van Berehapjes) Lancering nieuwe website, mei 2012 (Aankondiging geheel nieuwe website) Afronding Goede Doelen Weken OBS Valckesteyn, juni 2012 (Aankondiging uitreiking cheque) Beermeldingen, juli 2012 (Oproep voor het doorgeven van beermeldingen via de website Motie Korea, oktober 2012 (Bericht naar aanleiding van het aannemen van de door Alertis gesponsorde motie tijdens het IUCN congres in Zuid-Korea) Overlijden beer Ronja, december 2012 (Bericht naar aanleiding van het onderzoek en overlijden van beer Ronja) Radio/TV-commercial De Alertis commercial is naast diverse andere films van de Berenbos beren te zien op het You- Tube kanaal van Alertis. Advertenties & Free Publicity Alertis plaatste (gratis of tegen sterk gereduceerd tarief) advertenties in de volgende uitgaven: Maarten!, De Ingenieur, Historisch Nieuwsblad, Natuur, Filosofiemagazine, VARA s Goede Doelen Gids, Mens & Natuur. Social Media Alertis is actief op Facebook en Twitter Internationale Nieuwsbrief Alertis verzorgt vier keer per jaar een Engelstalige Nieuwsbrief.

21 18 Interne organisatie De organisatie Alertis is een stichting met een bestuur en een aantal medewerkers en vrijwilligers. Daarnaast beschikt Alertis over een projectcommissie die de te ondersteunen projecten selecteert. Medewerkers Alertis: José Kok (0,8 fte) directeur/communicatie- en projectmanager Bert de Smidt (0,8 fte) medewerker communicatie & fondsenwerving Koen Cuyten (0,6 fte) Projectcoördinator Welzijn Tilly Leatomu (0,5 fte) Financieel medewerker Corry Wegh; vrijwilligster Bestuur Alertis: Ton Dorresteijn (voorzitter) Pauline Weijers (penningmeester) Robin de Lange (secretaris) Frank van Langevelde Sandra van der Wielen

22 19 Uitdagingen voor 2013 In 2013 blijft Alertis de volgende Beer-projecten steunen 1. Opvang en rehabilitatie van weesberen, Roemenië 2. Berenbescherming in Roemenië 3. Anti-stroperij in RFE 4. Hulp voor de beren in Kormisosh, Bulgarije 5. Beren in nood, Albanië 6. Beren in het Ghizer district in Pakistan. 7. Ontwikkeling van educatieprojecten in India, Laos en Cambodja 8. Een berenbos in Yerevan Zoo, Armenië 9. Inventarisatie van kooiberen in Georgië. 10. Ontwikkeling van de Pole to Pole Campagne Alertis zal zich in 2013 intensief blijven inzetten voor afschaffing van galbeerboerderijen en tegengaan van stroperij van beren en handel in onderdelen ervan in Zuidoost-Azië. Bijna 20 jaar! Alertis en Het Berenbos bestaan in 2013 twintig jaar. Dit vierden we met o.a. een Berenconferentie Bear in Mind en een Bere-race. Voorbereidingen voor deze activiteiten zijn in 2012 van start gegaan. Beer Rosa In 2012 is gestart met een crowdfunding actie voor beer Rosa, één van de beren in Kormisosh, het voormalig fokstation voor de jacht in Bulgarije. Mensen konden via de nieuwe website dit project ondersteunen. In de toekomst wil Alertis vaker fondsen gaan werven via de inzet van crowdsourcing. Berenbossen bouwen Sedert enige jaren is Alertis betrokken bij voorbereidingen voor bouw van Berenbossen in Armenië, Georgië en Bulgarije. Naar verwachting zal de bouw van een Berenbos bij de dierentuin van Yerevan in 2013 gestart worden. In 2013 zal een plan voor een Berenbos in Georgië gemaakt worden. De eerste stappen in de ontwikkelingsfase voor een Berenbos bij een dierentuin in Bulgarije zullen in 2013 hopelijk gezet worden.

23 20 Uitdagingen voor 2013 Samenwerking Alertis gaat actief op zoek naar mogelijkheden voor samenwerking met andere natuurbeschermings- en beerwelzijnsorganisaties. Het Berenbos infoteam van start Het vrijwilligers team is in 2012 uitgebreid. Gestreefd wordt naar een driewekelijkse bezetting van de informatiestand bij de ingang van Het Berenbos. In 2012 is de nieuwe Nederlandse, Engels- en Duitstalige website van Alertis gelanceerd. Deze website biedt veel flexibiliteit en stelt Alertis in staat makkelijk informatie aan alle gebruikers aan te bieden. Nieuwsbrief In 2012 startte Alertis met het maandelijks versturen van een Nederlandstalige Nieuwsbrief.

Inhoudsopgave. Voorwoord p. 1 Missie, Visie p. 2 Doelen p. 3. Projecten p. 4-12 Natuurbescherming p. 4-6 Welzijn p. 7-8 Educatie en Voorlichting p.

Inhoudsopgave. Voorwoord p. 1 Missie, Visie p. 2 Doelen p. 3. Projecten p. 4-12 Natuurbescherming p. 4-6 Welzijn p. 7-8 Educatie en Voorlichting p. Jaarverslag 2010 Inhoudsopgave Voorwoord p. 1 Missie, Visie p. 2 Doelen p. 3 Projecten p. 4-12 Natuurbescherming p. 4-6 Welzijn p. 7-8 Educatie en Voorlichting p. 9 Kerncijfers Wat ontvingen we? p. 10

Nadere informatie

Voorwoord p. 1 Missie, Visie p. 2 Doelen p. 3. Projecten p. 4-11 Natuurbescherming p. 4, 5, 6, 7 Welzijn p. 8, 9, 10 Educatie en Voorlichting p.

Voorwoord p. 1 Missie, Visie p. 2 Doelen p. 3. Projecten p. 4-11 Natuurbescherming p. 4, 5, 6, 7 Welzijn p. 8, 9, 10 Educatie en Voorlichting p. Jaarverslag 2013 Inhoudsopgave Voorwoord p. 1 Missie, Visie p. 2 Doelen p. 3 Projecten p. 4-11 Natuurbescherming p. 4, 5, 6, 7 Welzijn p. 8, 9, 10 Educatie en Voorlichting p. 11 Kerncijfers p. 12 Wat ontvingen

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord p. 1 Missie, Visie p. 2 Doelen p. 3

Inhoudsopgave. Voorwoord p. 1 Missie, Visie p. 2 Doelen p. 3 Jaarverslag 2014 Inhoudsopgave Voorwoord p. 1 Missie, Visie p. 2 Doelen p. 3 Projecten p. 4-10 Natuurbescherming p. 4, 5, 6 Welzijn p. 7, 8, 9 Educatie en Voorlichting p. 10 Kerncijfers p. 11 Wat ontvingen

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord p. 1 Missie, Visie p. 2 Doelen p. 3

Inhoudsopgave. Voorwoord p. 1 Missie, Visie p. 2 Doelen p. 3 Jaarverslag 2011 Inhoudsopgave Voorwoord p. 1 Missie, Visie p. 2 Doelen p. 3 Projecten p. 4-12 Natuurbescherming p. 4, 5, 6, 7 Welzijn p. 8, 9 Educatie en Voorlichting p. 10, 11, 12 Kerncijfers p. 13

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord p. 1 Missie, Visie p. 2 Doelen p. 3

Inhoudsopgave. Voorwoord p. 1 Missie, Visie p. 2 Doelen p. 3 Jaarverslag 2015 Inhoudsopgave Voorwoord p. 1 Missie, Visie p. 2 Doelen p. 3 Projecten p. 4-10 Natuurbescherming p. 4, 5, 6 Welzijn p. 7, 8, 9 Educatie en Voorlichting p. 10 Kerncijfers p. 11 Wat ontvingen

Nadere informatie

Bears in Mind, stichting voor beren

Bears in Mind, stichting voor beren Bears in Mind, stichting voor beren Bears in Mind, bekend van Het Berenbos in Ouwehands Dierenpark Rhenen, beschermt de beer in het wild en helpt de beer in nood. In Het Berenbos worden getraumatiseerde

Nadere informatie

Inhoud. 1. Voorwoord. 2. Ontstaan, geschiedenis. 3. Missie en doelstelling. 4. Organisatie

Inhoud. 1. Voorwoord. 2. Ontstaan, geschiedenis. 3. Missie en doelstelling. 4. Organisatie Jaarverslag 2016 Stichting DierenPark Amersfoort Wildlife Fund Info@wildlifefund.nl KvK 32096523 Postbus 1075 Tel. +31 33 422 71 02 ANBI 8123.50.169 3800 BB Amersfoort NL www.wildlifefund.nl Triodos 19.84.00.543

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Emoya Europe 2018

Beleidsplan Stichting Emoya Europe 2018 Beleidsplan Stichting Emoya Europe 2018 1 Inhoud Beleidsplan Stichting Emoya Europe 20181 Inleiding3 De stichting3 Doelstellingen3 Bereiken van de doelen3 Emoya Sanctuary, Zuid-Afrika4 Samenwerken met

Nadere informatie

Beleidsplan 2018 FELIDA Big Cat Centre

Beleidsplan 2018 FELIDA Big Cat Centre Beleidsplan 2018 FELIDA Big Cat Centre 2 juni 2017 Tijger Salomé koelt af met water tijdens een zomerse dag Inhoudsopgave 1. Projectgegevens... 2 1.1 Locatie... 2 1.2 Belang... 2 2. Organisatie... 3 2.1

Nadere informatie

JAARREKENING Stichting Esperanza Verde

JAARREKENING Stichting Esperanza Verde JAARREKENING 2018 Stichting Esperanza Verde Prattenburg 9-3452NN Vleuten - info@esperanzaverdeperu.com 1 Inhoudsopgave 1. Algemeen... 3 Inschrijving handelsregister... 3 Samenstelling bestuur... 3 Doel

Nadere informatie

BRUINE BEER. Grote alleseter

BRUINE BEER. Grote alleseter BRUINE BEER Grote alleseter Een bruine beer ziet er schattig uit, maar vergis je niet. Deze beer is zonder twijfel het sterkste dier van Europa! Wist jij dat er veel kinderen zijn die wel eens met een

Nadere informatie

Beleidsplan 2019 FELIDA Big Cat Centre

Beleidsplan 2019 FELIDA Big Cat Centre Beleidsplan 2019 FELIDA Big Cat Centre 8 juni 2018 Van de Syrische tijger Sayeeda moesten we helaas afscheid nemen in 2018 Inhoudsopgave 1. Projectgegevens... 2 1.1 Locatie... 2 1.2 Belang... 2 2. Organisatie...

Nadere informatie

Stichting Save The Moonbears

Stichting Save The Moonbears Jaarverslag 2015 Stichting Save The Moonbears Verslag Stichting Save The Moonbears Dierenwelzijnsorganisatie Stichting Save The Moonbears Heeft ten doel het werven van fondsen voor - en het ondersteunen

Nadere informatie

JAARREKENING Stichting Esperanza Verde

JAARREKENING Stichting Esperanza Verde JAARREKENING 2014 Stichting Esperanza Verde 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave...2 2. Algemeen...3 3. Jaarrekening...5 Staat van baten en lasten over 2014... 5 Toelichting op staat van baten en lasten over

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2017-2020 Inhoudsopgave Voorwoord 1. Inleiding 1.1 Motivatie 1.2 Missie 1.3 Doelstelling 1.4 Doelgroep 1.5 Kenmerken van World of Wildlife 2. Organisatie 2.1 Organisatie structuur 2.2 Beloningsbeleid

Nadere informatie

Begroting Begrotingsplan World of Wildlife l versie juni 2018 l 1 van 5

Begroting Begrotingsplan World of Wildlife l versie juni 2018 l 1 van 5 Begroting 2018-2020 Begrotingsplan World of Wildlife 2018-2020 l versie juni 2018 l 1 van 5 1. Motivatie, missie en doelstelling 1.1 Motivatie De mens eist steeds meer ruimte op en gaat destructief om

Nadere informatie

DE SIBERISCHE TIJGER

DE SIBERISCHE TIJGER DE SIBERISCHE TIJGER In de sneeuw! Er zijn veel verschillende soorten katten op de wereld. Denk maar eens aan de huiskat, leeuw, sneeuwpanter of cheeta. Allemaal behoren ze tot de familie van de katachtigen.

Nadere informatie

De Zonnegloed VZW Sanctuary: Wildlife rescue& education farm Dieren die niet terug naar het wild kunnen, hebben een thuis voor de rest van hun leven Een veilige plaats om te groeien, herstellen en genezen.

Nadere informatie

Educatieve rondleiding door Ouwehands Dierenpark o.l.v. gids (90 minuten) U kunt kiezen uit de volgende rondleidingen:

Educatieve rondleiding door Ouwehands Dierenpark o.l.v. gids (90 minuten) U kunt kiezen uit de volgende rondleidingen: W O R K S H O P S & A C T I V I T E I T E N Rondleidingen en speurtochten Educatieve rondleiding door Ouwehands Dierenpark o.l.v. gids (90 minuten) U kunt kiezen uit de volgende rondleidingen: Natuur-

Nadere informatie

Welkom bij het IFAW Animal Action lesprogramma

Welkom bij het IFAW Animal Action lesprogramma Welkom bij het IFAW Animal Action lesprogramma DEZE MAAND IN HET SPOTLICHT: OLIFANTEN Olifantenvrouwtjes en hun dochters brengen hun hele leven samen door. Als er gevaar dreigt, maken de volwassen olifanten

Nadere informatie

Stichting Paraplu Nepal Januari 2014

Stichting Paraplu Nepal Januari 2014 Beleidsplan 2014 Stichting Paraplu Nepal Januari 2014 Beleidsplan 2014 1. Introductie... 2 2. Doelstelling... 2 3. Projecten... 3 4. Bestuursorganisatie... 4 5. (Financieel) beleid... 4 6. Doelgroep...

Nadere informatie

INHOUD. 1. Inleiding 3. 2. Campagnes & beleid 5. 3. Communicatie 7

INHOUD. 1. Inleiding 3. 2. Campagnes & beleid 5. 3. Communicatie 7 BELEIDSPLAN 2014 INHOUD 1. Inleiding 3 2. Campagnes & beleid 5 3. Communicatie 7 2 1. Inleiding Het zijn bewogen tijden voor Bont voor Dieren. Eind 2012 is het nertsenfokverbod een feit geworden. Uniek

Nadere informatie

Jaarverslag Terugloop van donateur, groei van stem in de zorg

Jaarverslag Terugloop van donateur, groei van stem in de zorg Jaarverslag 2015 Terugloop van donateur, groei van stem in de zorg Webshop In onze webshop zijn, folders, informatieboeken en andere leuke hebbedingetjes te koop. Landelijke Endometriose Dag 2015 Een dag

Nadere informatie

Ik heb voor dit onderwerp gekozen omdat ik veel van dieren houd en ik meer wou weten over het WNF.

Ik heb voor dit onderwerp gekozen omdat ik veel van dieren houd en ik meer wou weten over het WNF. Werkstuk door M. 1467 woorden 15 februari 2013 6 150 keer beoordeeld Vak Nederlands Inleiding Ik heb voor dit onderwerp gekozen omdat ik veel van dieren houd en ik meer wou weten over het WNF. Wat is het

Nadere informatie

Stichting The Next Stage

Stichting The Next Stage 14 november 2015 Stichting The Next Stage Beleidsplan Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Doel van de stichting... 3 2.1. Doel... 3 2.2 Visie... 3 2.3 Missie... 3 2.4 Doelstelling... 3 2.3 Resultaten... 4 3. Activiteiten...

Nadere informatie

Beleidsplan 2017 FELIDA Big Cat Centre

Beleidsplan 2017 FELIDA Big Cat Centre Beleidsplan 2017 FELIDA Big Cat Centre 29 mei 2016 Tijger Britt ontspant in haar hangmat van brandslagen bij FELIDA Inhoudsopgave 1. Projectgegevens... 2 1.1 Locatie... 2 1.2 Belang... 2 2. Organisatie...

Nadere informatie

Door Guido Wassink Versie 04032010 Beleidsplan stichting World of Wildlife 0 van 4

Door Guido Wassink Versie 04032010 Beleidsplan stichting World of Wildlife 0 van 4 Beleidsplan 2010 2013 Nieuwe kansen, samen bouwen Door Guido Wassink Versie 04032010 Beleidsplan stichting World of Wildlife 0 van 4 Beleidsplan Stichting World of Wildlife Inleiding Het veld van goede

Nadere informatie

Kleine organisatie, grote impact

Kleine organisatie, grote impact Jaarverslag 2017 Kleine organisatie, grote impact Geachte lezer, De boodschap van ACTAsia is soms moeilijk te verkopen ; onze overtuiging is dat we door educatie aan kinderen voor meer compassie met andere

Nadere informatie

6,1. Werkstuk door een scholier 1741 woorden 4 januari keer beoordeeld. Natuurkunde

6,1. Werkstuk door een scholier 1741 woorden 4 januari keer beoordeeld. Natuurkunde Werkstuk door een scholier 1741 woorden 4 januari 2010 6,1 174 keer beoordeeld Vak Natuurkunde Wereld Natuur Fonds Gemaakt door: Manon 11-11-2009 Inhoud 1. Inleiding 2. Wat is het WNF? 3. Hoe is het WNF

Nadere informatie

Tijger. Een machtige streepjeskat

Tijger. Een machtige streepjeskat Tijger Een machtige streepjeskat Aan de manier waarop tijgers sluipen en op hun prooi afspringen, is goed te zien dat ze uit de familie van katachtigen komen. De tijger is binnen die familie zelfs de grootste

Nadere informatie

REUZENPANDA. Bamboebeer

REUZENPANDA. Bamboebeer REUZENPANDA Bamboebeer Deze zwart-witte beer staat symbool voor bedreigde diersoorten. Er leven nog maar 1.850 reuzenpanda s in het wild. Dankzij natuurbeschermingsprojecten groeit dat aantal langzaam.

Nadere informatie

Beleidsplan Himalaya Welfare Foundation Augustus 2014-2015

Beleidsplan Himalaya Welfare Foundation Augustus 2014-2015 Beleidsplan Himalaya Welfare Foundation Augustus 2014-2015 www.himalayawelfare.org 1. Doelstellingen, visie en werkwijze van de Himalaya Welfare Foundation. De Stichting Himalaya Welfare is opgericht op

Nadere informatie

Stichting Odanadi NL Meerjarenplan 2013 2016

Stichting Odanadi NL Meerjarenplan 2013 2016 Stichting Odanadi NL Meerjarenplan 2013 2016 Meerjarenplan 2013 2016 / Stichting Odanadi NL 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding. 3 2. Terugblik 4 3. Missie en visie 4 4. en doelstellingen. 4 4.1 De basis verstevigen.

Nadere informatie

JAARVERSLAG STICHTING AANDACHT VOOR SPECIALE KINDEREN GHANA

JAARVERSLAG STICHTING AANDACHT VOOR SPECIALE KINDEREN GHANA JAARVERSLAG STICHTING AANDACHT VOOR SPECIALE KINDEREN GHANA 2014 1 Inhoudsopgave pagina 1. Inleiding 3 2. Activiteiten 4 3. Publiciteit 5 4. Samenwerking en kennisuitwisseling 5 5. Interne organisatie

Nadere informatie

Stichting Blessed Sun. Jaarverslag 2013

Stichting Blessed Sun. Jaarverslag 2013 Stichting Blessed Sun Jaarverslag 2013 INHOUDSOPGAVE Voorwoord Pagina 3 Activiteitien Pagina 4 Publiciteit Pagina 5 Interne organisatie Pagina 6 Financieel Jaaroverzicht Pagina 7 Conclusies en Aanbevelingen

Nadere informatie

BELEIDSPLAN. Stichting Peramiho Kruisstraat ZL Weert

BELEIDSPLAN. Stichting Peramiho Kruisstraat ZL Weert BELEIDSPLAN 2018 2020 Stichting Peramiho Kruisstraat 20 6006ZL Weert info@stichtingperamiho.nl Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Missie en Visie... 3 3. Projecten... 4 4. Ambities... 5 5. Sterktes en zwaktes...

Nadere informatie

Beleidsplan 2016 FELIDA Big Cat Centre

Beleidsplan 2016 FELIDA Big Cat Centre Beleidsplan 2016 FELIDA Big Cat Centre 2 december 2015 Jaguar Onca speelt met een kartonnen doos bij FELIDA Inhoudsopgave 1. Projectgegevens... 2 1.1 Locatie... 2 1.2 Belang... 2 2. Organisatie... 3 2.1

Nadere informatie

Stichting Odanadi NL Meerjarenplan

Stichting Odanadi NL Meerjarenplan Stichting Odanadi NL Meerjarenplan 2018-2023 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1.1 Transparantie 1.2 en 2018-2023 2. Terugblik 3. Missie en visie 4. en doelstelling 4.1 De basis verstevigen 4.2 Donateurs en

Nadere informatie

Kuilven 22, 5469 GB Erp NL27 RABO 0142 6019 85 www.childrensperfecthope.org. Beleidsplan Stichting Childrens s Perfect Hope 2013-2018

Kuilven 22, 5469 GB Erp NL27 RABO 0142 6019 85 www.childrensperfecthope.org. Beleidsplan Stichting Childrens s Perfect Hope 2013-2018 Beleidsplan Stichting Childrens s Perfect Hope 2013-2018 Voorwoord In dit beleidsplan geven wij u graag een helder beeld van de activiteiten van Stichting Children s Perfect Hope (CPH). Ook informeren

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2017-2020 Auteur: Bob Arkema Datum: 16 juni 2017 Versie: 0.9 Voorwoord Bij het schrijven van een beleidsplan wordt de koers van de organisatie voor de komende drie tot vijf jaar beschreven.

Nadere informatie

Voeding. klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs

Voeding. klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs Voeding klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs Voeding is belangrijk voor mens, dier en plant. In het dierenpark zie je veel verschillende dieren. Een planteneter eet planten, een vleeseter eet vlees

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Smile on a Face

Beleidsplan Stichting Smile on a Face Beleidsplan Stichting Smile on a Face 2016-2018 Beleidsplan Stichting Smile on a Face Januari 2016 Page 2 of 9 INHOUD: 1 VOORWOORD... 3 2 DOELSTELLINGEN VAN DE STICHTING... 3 2.1 MISSIE EN DOEL... 3 2.2

Nadere informatie

Kijken! Kijken! Niet kopen!

Kijken! Kijken! Niet kopen! Kijken! Kijken! Niet kopen! 1. Aanzetten 1.a Kijken! Kijken! Niet kopen! Jij gaat aan de slag met het dossier Kijken! Kijken! Niet kopen!. Welke onderdelen van het dossier ga jij maken? Overleg met je

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2015 PURE! Foundation

JAARVERSLAG 2015 PURE! Foundation JAARVERSLAG 2015 PURE! Foundation Voorwoord Voor u ligt het jaarverslag van PURE! Foundation 2015. Terugkijkend op het afgelopen jaar hebben we met het bestuur een belangrijke basis gelegd voor de toekomst

Nadere informatie

STICHTING SAM STICHTING VRIEND VAN SAM BELEIDSPLAN

STICHTING SAM STICHTING VRIEND VAN SAM BELEIDSPLAN STICHTING SAM STICHTING VRIEND VAN SAM BELEIDSPLAN 2018-2020 Inhoudsopgave Hoofdstuk Pagina 1. Inleiding 3 2. Stichtinginfo en ANBI status 3 3. Doelstelling 3 4. Bezoldiging 4 5. Werkzaamheden 4 6. Organisatie

Nadere informatie

INHOUD: 1. Voorwoord. 2. Oprichting van Stichting Terima Kasih. 3. Stichting Terima Kasih. 4. Activiteiten. 5. Conclusies

INHOUD: 1. Voorwoord. 2. Oprichting van Stichting Terima Kasih. 3. Stichting Terima Kasih. 4. Activiteiten. 5. Conclusies Stichting Terima Kasih Vier-Morgenweg 6 (postadres) 6721 MS Bennekom KvK Utrecht nr. 50028235 Bankrekeningnr. 10.84.45.771 W.www.stichtingterimakasih.nl E. info@stichtingterimakasih.nl JAARVERSLAG 2012

Nadere informatie

Beleidsplan Opgesteld door Stichting Vogelasiel Delft Januari 2017

Beleidsplan Opgesteld door Stichting Vogelasiel Delft Januari 2017 Beleidsplan 2017-2020 Opgesteld door Stichting Vogelasiel Delft Januari 2017 Inhoudsopgave INLEIDING... 3 DOELSTELLINGEN 2017-2020... 5 ACTIEPLAN PER DOELSTELLING... 6 1. VERKRIJGEN VAN EEN NIEUWE ONTHEFFING

Nadere informatie

BELEIDSPLAN

BELEIDSPLAN BELEIDSPLAN 2016-2019 Oog voor kinderen in risicosituaties Missie, visie en strategie Missie Steeds meer kinderen die in risicosituaties leven de mogelijkheid geven op een hoopvolle toekomst Stichting

Nadere informatie

Stichting strand in zicht, Voorne Maasvlakte. (Voorheen Stichting zeehonden centrum Voorne) Jaarverslag BSN/RSIN

Stichting strand in zicht, Voorne Maasvlakte. (Voorheen Stichting zeehonden centrum Voorne) Jaarverslag BSN/RSIN Stichting strand in zicht, Voorne Maasvlakte. (Voorheen Stichting zeehonden centrum Voorne) Jaarverslag 2015-2016-2017 BSN/RSIN 8545.13.309 Postadres: Rietdijk 20, 3233 KE Oostvoorne. 1 Inhoudsopgave Inleiding...

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Breast Care Foundation 2016 JAARVERSLAG

Jaarverslag Stichting Breast Care Foundation 2016 JAARVERSLAG JAARVERSLAG STICHTING BREAST CARE FOUNDATION 2016 Inhoudsopgave 1. VISIE, MISSIE, DOELSTELLINGEN ALGEMEEN 2. BESTUUR 3. ACTIVITEITEN 2016 4. FINANCIEEL JAARVERSLAG (verlengd boekjaar) 5. DOELSTELLINGEN

Nadere informatie

Samenwerkingsprojecten in Nepal

Samenwerkingsprojecten in Nepal Jaarverslag 2016 1 Inleiding In dit verslag kunt u lezen welke activiteiten Stichting Chimding, al dan niet in samenwerking met andere organisaties, in 2016 heeft uitgevoerd. Naast dit inhoudelijk jaarverslag

Nadere informatie

Nieuwsbrief van De Neushoornstichting March 2017

Nieuwsbrief van De Neushoornstichting March 2017 Nieuwsbrief van De Neushoornstichting March 2017 Neushoornkalfje geboren in Diergaarde Blijdorp. Vrolijk nieuws uit de Rotterdamse dierentuin Blijdorp. Daar is in de nacht van 14 februari de Indische neushoorn

Nadere informatie

Stichting Vrienden van Dôme

Stichting Vrienden van Dôme Stichting Vrienden van Dôme Jaarverslag 2017 1 Inhoud Samenvatting 2017 en verwachtingen 2018 3 Doelstelling Stichting Vrienden van Dome 4 Samenstelling bestuur 4 Public relations 5 Fondsenwerving 5 Inkomsten

Nadere informatie

Samenvatting beleidsplan 2014-2018

Samenvatting beleidsplan 2014-2018 Samenvatting beleidsplan 2014-2018 The Nethrelands-Turkey Friendship Foundation Bezoekadres: Pieter Cornelisz. Hooftstraat 47, 1071 BN Amsterdam Tel: 020-7763 09 55 Mobiel; 06-52 627 833 Web: www.ntff.nl

Nadere informatie

Bevorderen dat inheemse dieren zelfstandig kunnen leven in een natuurlijke omgeving middels de opvang en revalidatie van dieren en natuureducatie.

Bevorderen dat inheemse dieren zelfstandig kunnen leven in een natuurlijke omgeving middels de opvang en revalidatie van dieren en natuureducatie. BELEIDSPLAN STICHTING VOGELREVALIDATIECENTRUM ZUNDERT Dit beleidsplan van stichting Vogelrevalidatiecentrum Zundert (VRC) is opgesteld door het bestuur voor de periode 2018-2022. Beschreven is waar het

Nadere informatie

WOLF. Huilend roofdier

WOLF. Huilend roofdier WOLF Huilend roofdier Wolven hebben vaak een hele slechte naam. Denk maar eens aan de wolf in het verhaal van Roodkapje, die haar oma heeft opgegeten. Of Midas de wolf, die tevergeefs op de drie biggetjes

Nadere informatie

Stichting MRC-Holland Foundation. Jaarverslag 2013. MRC-Holland foundation Jaarverslag 2013 1

Stichting MRC-Holland Foundation. Jaarverslag 2013. MRC-Holland foundation Jaarverslag 2013 1 Stichting MRC-Holland Foundation Jaarverslag 2013 MRC-Holland foundation Jaarverslag 2013 1 Inhoud 1. Oprichting...3 2. Doelstellingen...3 Statutaire doelstellingen...3 3. De MRC-Holland Foundation in

Nadere informatie

Stichting 100% voor dieren Beleidsplan 2015 en 2016

Stichting 100% voor dieren Beleidsplan 2015 en 2016 Stichting 100% voor dieren Beleidsplan 2015 en 2016 Stichting 100% voor dieren Brummelhof 37 7045 AB Azewijn 1 1. Ontstaan, missie, visie en doelstellingen. 1.1 Ontstaan Stichting 100% voor dieren is 2

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Dierentehuis s-hertogenbosch e.o.

Beleidsplan Stichting Dierentehuis s-hertogenbosch e.o. Beleidsplan 2016-2019 Stichting Dierentehuis s-hertogenbosch e.o. Inleiding Dit plan zal inzicht geven in de doelstellingen en actuele plannen van Stichting Dierentehuis s- Hertogenbosch e.o. over de komende

Nadere informatie

(98/C 364/02) Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, inzonderheid op artikel 130 S, lid 1,

(98/C 364/02) Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, inzonderheid op artikel 130 S, lid 1, bron : Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen PB C 364 van 25/11/98 GEMEENSCHAPPELIJK STANDPUNT (EG) Nr. 59/98 door de Raad vastgesteld op 20 juli 1998 met het oog op de aanneming van Richtlijn

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Paleis van de Verdraagzaamheid

Beleidsplan Stichting Paleis van de Verdraagzaamheid Beleidsplan Stichting Paleis van de Verdraagzaamheid november 2013 Voorwoord Het beleidsplan is opgesteld om duidelijk richting te geven aan de activiteiten van het bestuur. Het is echter niet bedoeld

Nadere informatie

Stichting Soduon. Jaarverslag 2015

Stichting Soduon. Jaarverslag 2015 1. Inleiding Stichting SODUON werd op 03 augustus 2010 opgericht vanuit de wens van een aantal Burundese-Nederlanders om wat te kunnen betekenen voor kansarme families en hun kinderen en de wens om dat

Nadere informatie

Tingietersgilde XP Houten The Netherlands Website: Jaarverslag Pas op de plaats

Tingietersgilde XP Houten The Netherlands Website:   Jaarverslag Pas op de plaats Tingietersgilde 18 3994 XP Houten The Netherlands Website: www.changinglives.nl Jaarverslag 2016 Pas op de plaats juni 2017 1 Inhoud Inhoud... 1 Voorwoord... 2 Activiteiten in ontwikkelingslanden... 3

Nadere informatie

Stichting Freedom in Christ Ministries Nederland. Beleidsplan

Stichting Freedom in Christ Ministries Nederland. Beleidsplan Beleidsplan 2017-2019 Stichting Freedom in Christ Ministries Nederland 15-8-2017 Inhoud Achtergrond stichting... 2 Bestuur & Directie... 2 Missie en Visie... 3 Missie... 3 Visie... 3 Strategische doelstellingen...

Nadere informatie

BELEIDSPLAN Naam Stichting: Levi RSIN KvK

BELEIDSPLAN Naam Stichting: Levi RSIN KvK BELEIDSPLAN 2019-2021 Naam Stichting: Levi RSIN 850117947 Referentie Beleidsplan-2019-2021 Beleidsplan Stichting Levi Datum 01-07-2019 Status Definitief 2 1. Inleiding In 2019 werd stichting Levi opgericht.

Nadere informatie

STICHTING MAANDA. Stichting Maanda Deventer

STICHTING MAANDA. Stichting Maanda Deventer Stichting Maanda Deventer 1 INHOUDSOPGAVE ALGEMEEN...3 SAMENSTELLINGSVERKLARING...3 BESTUURSVERSLAG...4 VISIE STICHTING MAANDA:...4 MISSIE STICHTING MAANDA:...4 BELEID STICHTING MAANDA...4 INFORMATIE OVER

Nadere informatie

Jaarverslag 2016 Stichting Iemand geeft om mij

Jaarverslag 2016 Stichting Iemand geeft om mij Jaarverslag 2016 Stichting Iemand geeft om mij Algemeen De stichting is opgericht op 24 januari 2005. Het bestuur bestaat uit vier mensen en de stichting is ingeschreven in het handelsregister op 31 januari

Nadere informatie

Workshop Fondsenwerving

Workshop Fondsenwerving Cursus Goed besturen voor Studentbestuurders Workshop Fondsenwerving 6 oktober 2009 Wat gaan we doen? Introductie Uitgangspunten fondsenwerving Oefening 1 Koffie Aan de slag met fondsenwerving (1) Oefening

Nadere informatie

RONDLEIDINGEN ZOO PLANCKENDAEL

RONDLEIDINGEN ZOO PLANCKENDAEL RONDLEIDINGEN ZOO PLANCKENDAEL BOEIEND EN SPEELS Hieronder vind je een handig overzicht van al onze rondleidingen, per doelgroep en leeftijdscategorie. Zowel scholen en als, families en andere groepen

Nadere informatie

Jaarverslag 2012 van Stichting Dierennood

Jaarverslag 2012 van Stichting Dierennood Jaarverslag 2012 van Stichting Dierennood Inhoudsopgave Pagina 2 - Doel van de stichting en hoofdlijnen beleidsplan; Pagina 6 - Bestuur en beloningsbeleid; Pagina 7 - Verslag van activiteiten; Pagina 9

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting 99%RIDE

Beleidsplan Stichting 99%RIDE Beleidsplan Stichting 99%RIDE Voor de jaren 2013-2015 Vooraf Voor u ligt het beleidsplan van Stichting 99%RIDE. Het plan omvat een overzicht van de doelstellingen en activiteiten en geeft inzicht in de

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Eco Village Development

Beleidsplan Stichting Eco Village Development Beleidsplan Stichting Eco Village Development Juni 2013 Inleiding!... 2 Strategie!... 2 Kernprincipes en uitgangspunten!... 2 Missie!... 2 Werkzaamheden!... 3 Beleid!... 3 Toekomstige projecten en investeringen!...

Nadere informatie

Jaarverslag 2014 19-1-2015

Jaarverslag 2014 19-1-2015 Jaarverslag 2014 19-1-2015 Voorwoord... 3 Het bestuur... 3 Het ontstaan van Stichting Estafetteloop... 4 De Stichting Estafetteloop... 4 De 100 van Spijkenisse... 5 Hoe werkt het... 5 Het goede doel...

Nadere informatie

STICHTING DAPPER KIND BELEIDSPLAN 2013/2014

STICHTING DAPPER KIND BELEIDSPLAN 2013/2014 STICHTING DAPPER KIND BELEIDSPLAN 2013/2014 Dapper Dagboek Dapper Dagboek INHOUDSOPGAVE Beleidsplan Jouw Dagboek, jouw verhaal Organisatie Ziekenhuizen Vrijwilligers Acties Financiën Communicatie Eindwoord

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting PLS Inhoudsopgave. Inleiding. Activiteiten. Publiciteit. Fondsenwerving. Sponsoring. Bestuur. Jaarrekening.

Jaarverslag Stichting PLS Inhoudsopgave. Inleiding. Activiteiten. Publiciteit. Fondsenwerving. Sponsoring. Bestuur. Jaarrekening. Jaarverslag Stichting PLS 2015 Inhoudsopgave Inleiding Activiteiten Publiciteit Fondsenwerving Sponsoring Bestuur Jaarrekening Balans Inleiding Het project PLS in beeld is in 2015 gerealiseerd. Dit in

Nadere informatie

Stichting Emda. Beknopt Jaarverslag 2013. Network for European Monitoring and Development Assistance EMDA. Voorwoord

Stichting Emda. Beknopt Jaarverslag 2013. Network for European Monitoring and Development Assistance EMDA. Voorwoord Stichting Emda Beknopt Jaarverslag 2013 Voorwoord Vanaf 2014 is er voor Organisaties met een ANBI-status, zoals Stichting Emda, een publicatieplicht via de website. De Stichting meent met de publicatie

Nadere informatie

Jaarverslag 2012 Ratu en Andatu juli 2012

Jaarverslag 2012  Ratu en Andatu juli 2012 Jaarverslag 2012 Ratu en Andatu juli 2012 Jaarverslag 2012 De Neushoornstichting Publicatie september 2013 Inhoudsopgave VOORWOORD ------------------------------------------------------------ 7 PROJECTEN

Nadere informatie

:Stichting HZR (Home Zwerfkinderen Roemenie)

:Stichting HZR (Home Zwerfkinderen Roemenie) JAARREKENING 2014 Naam :Stichting HZR (Home Zwerfkinderen Roemenie) KVK nr : 09173140 RSIN nr :818273069 Postadres : Karnak 30 / 3823 KP Amersfoort Tel : 026-7502327 / 00-40-21-81244 Doel stichting Opvang

Nadere informatie

In 2016 zijn de activiteiten van het Jane Goodall Instituut Nederland (JGI NL) onverminderd doorgegaan.

In 2016 zijn de activiteiten van het Jane Goodall Instituut Nederland (JGI NL) onverminderd doorgegaan. Activiteiten Jane Goodall Instituut Nederland 2016 In 2016 zijn de activiteiten van het Jane Goodall Instituut Nederland (JGI NL) onverminderd doorgegaan. JGI is een non-profit organisatie die zich focust

Nadere informatie

Burgemeester van Woelderenlaan LT Vlissingen JAARVERSLAG

Burgemeester van Woelderenlaan LT Vlissingen JAARVERSLAG Burgemeester van Woelderenlaan 62 4384LT Vlissingen info@karunia.org 0118-478498 JAARVERSLAG 2017 www.karunia.org Inhoud Voorwoord van de voorzitter...3 1. Verslag van het bestuur...3 1.1 Activiteiten...3

Nadere informatie

Voeding. Voor klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs

Voeding. Voor klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs Voeding Voor klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs DMVVOO-B&E-2012 Voeding is belangrijk voor de mens, dier en plant. In het dierenpark zie je heel veel verschillende dieren. De planteneter eet planten,

Nadere informatie

UPDATE NOODHULP NEPAL

UPDATE NOODHULP NEPAL UPDATE NOODHULP NEPAL nieuwsbrief #03 / mei 2015 Samen voor Nepal Onmiddellijk na de aardbeving in Nepal sloegen de ADID-organisaties de handen ineen, ter plekke en in Nederland. We staan geen van allen

Nadere informatie

Stichting base 4 life. Jaarverslag en financieel overzicht

Stichting base 4 life. Jaarverslag en financieel overzicht Stichting base 4 life Jaarverslag en financieel overzicht 2011-2012 Stichting base 4 life Pauwenburg 100 8226 TA Lelystad T: +31(0)634203092 T: +31(0)320416275 I: www.base4life.nl E: info@base4life.nl

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting DierenZorg Eemland

Beleidsplan Stichting DierenZorg Eemland Beleidsplan Stichting DierenZorg Eemland 2015 t/m 2020 Vogelopvang Soest, Eemweg 2E, Soest Dierentehuis t Hart, Eemweg 2D, Soest Dierenambulance Eemland Inhoud: - Vestiging - Werkzaamheden / onderdelen

Nadere informatie

Table of Contents 1. VISIE & MISSIE 3 2. ACTIVITEITEN 3 3. ORGANISATIE 5 4. FINANCIËN 6 VISIE 3 MISSIE 3

Table of Contents 1. VISIE & MISSIE 3 2. ACTIVITEITEN 3 3. ORGANISATIE 5 4. FINANCIËN 6 VISIE 3 MISSIE 3 Beleidsplan Stichting Little Superheroes 2017-2018 1 Table of Contents 1. VISIE & MISSIE 3 VISIE 3 MISSIE 3 2. ACTIVITEITEN 3 SAMENWERKING MET LOKALE PARTNER(S) 3 PROJECTEN KORTE TERMIJN 4 PROJECTEN LANGE

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Thalente

Jaarverslag Stichting Thalente Jaarverslag Stichting Thalente 2014 Inhoudsopgave 1. Voorwoord 3 2. Thalente 2.1 Missie Thalente 4 2.2 Dichtbij de projecten 4 2.3 Werkwijze 4 2.4 ANBI 5 3. De Projecten 5 3.1 Lopende projecten 5 4. Vrijwilligers

Nadere informatie

Jaarverslag Paard Zoekt Baas is een Initiatief van de Stichting Zinloos Geweld tegen Dieren

Jaarverslag Paard Zoekt Baas is een Initiatief van de Stichting Zinloos Geweld tegen Dieren Jaarverslag 2017 Verantwoording Paard Zoekt Baas is een Initiatief van de Stichting Zinloos Geweld tegen Dieren JAARVERSLAG PAARD ZOEKT BAAS 2017!1 Inhoudsopgave Ontstaan Pagina 1 Wat doen wij Pagina 4

Nadere informatie

BELEIDSPLAN

BELEIDSPLAN BELEIDSPLAN 2018-2021 www.ulianafoundation.org Faunastraat 87 1531 WD Wormer info@ulianafoundation.org 0648139203 Inhoud Inleiding... 3 1. Missie/visie... 5 1.2 Doelstelling... 5 1.3 Strategie... 5 2.

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2016 PURE! Foundation

JAARVERSLAG 2016 PURE! Foundation JAARVERSLAG 2016 PURE! Foundation 1 Voorwoord Voor u ligt het jaarverslag van PURE! Foundation 2016. Terugkijkend op het afgelopen jaar hebben we met het bestuur ons hoofdzakelijk gericht op de fondsenwervingsactiviteiten

Nadere informatie

Beleidsplan. Stichting Bachi Amaa

Beleidsplan. Stichting Bachi Amaa Beleidsplan Stichting Bachi Amaa 2014-2018 1. Inleiding Voor u ligt het beleidsplan van Stichting Bachi Amaa voor 2014 tot en met 2018. In het beleidsplan wordt het beleid, de missie, de doelstelling en

Nadere informatie

Himalaya Welfare Foundation. Jaarverslag 2014

Himalaya Welfare Foundation. Jaarverslag 2014 Himalaya Welfare Foundation Jaarverslag 2014 De Himalaya Welfare Foundation ondersteunt projecten opgebied van onderwijs, zorg, welzijn en natuur en milieu o.a. in Bhutan vanaf naar verwachting augustus

Nadere informatie

Tingietersgilde XP Houten The Netherlands Website: Jaarverslag De volgende stap

Tingietersgilde XP Houten The Netherlands Website:   Jaarverslag De volgende stap Tingietersgilde 18 3994 XP Houten The Netherlands Website: www.changinglives.nl De volgende stap april 2015 1 Inhoud Inhoud... 1 Voorwoord... 2 Activiteiten in ontwikkelingslanden... 3 Reis 2014... 3 Drinkwater...

Nadere informatie

Voorwoord. Namens het bestuur van stichting True Love Afghan Hound Foundation; Daniel de Niet, Voorzitter. 20 augustus 2014

Voorwoord. Namens het bestuur van stichting True Love Afghan Hound Foundation; Daniel de Niet, Voorzitter. 20 augustus 2014 Voorwoord Dit is het beleidsplan van stichting True Love Afghan Hound Foundation. Het plan omvat een overzicht van de doelstellingen en geeft inzicht in de werving en het beheer van de fondsen. Het plan

Nadere informatie

Sumatran Rhino Sanctuary (Sumatra, Indonesië)

Sumatran Rhino Sanctuary (Sumatra, Indonesië) Sumatran Rhino Sanctuary (Sumatra, Indonesië) www.worldofwildlife.nl Sumatran Rhino Sanctuary (neushoorn) 0 De Sumatran Rhino Sanctuary (SRS) is gelegen in het Way Kambass National Park in het Zuidoosten

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Free a Girl in cijfers 4 1.1 Som der baten 6 1.2 Symbolen 8 1.3 Een impressie van wereldwijde resultaten 10

Inhoudsopgave. 1. Free a Girl in cijfers 4 1.1 Som der baten 6 1.2 Symbolen 8 1.3 Een impressie van wereldwijde resultaten 10 SAMENVATTING JAARVERSLAG 2013 1. Free a Girl in cijfers 4 1.1 Som der baten 6 1.2 Symbolen 8 1.3 Een impressie van wereldwijde resultaten 10 Inhoudsopgave Moeder van de 18-jarige Kalpana Sinds enkele weken

Nadere informatie

Stichting Hofpleintrein Rotterdam

Stichting Hofpleintrein Rotterdam Stichting Hofpleintrein Rotterdam Willebrordusstraat 72-74 3037 TV Rotterdam Jaarverslag 2017 In dit jaarverslag worden de werkzaamheden en gebeurtenissen van het jaar 2017 besproken. Het gaat hier om

Nadere informatie

STICHTING DAPPER KIND BELEIDSPLAN 2017/2018

STICHTING DAPPER KIND BELEIDSPLAN 2017/2018 STICHTING DAPPER KIND BELEIDSPLAN 2017/2018 Dapper Dagboek Dapper Dagboek INHOUDSOPGAVE Beleidsplan Jouw Dagboek, jouw verhaal Organisatie Ziekenhuizen Vrijwilligers Acties Financiën Communicatie Eindwoord

Nadere informatie

3. Rekening van baten en lasten Waarderingsgrondslagen en overige informatie

3. Rekening van baten en lasten Waarderingsgrondslagen en overige informatie Stichting Werk In Nepal Suyderhoflaan 35 3601 JL MAARSSEN Kamer van Koophandel: 67843395 Bestuursverslag 2017 1. Verslag over 2017 2. Balans per 31 December 2017 3. Rekening van baten en lasten 2017 4.

Nadere informatie

Beleidsplan. stichting Hof van Nagele. beleidsplan - stichting Hof van Nagele - Revisie 2912_A12

Beleidsplan. stichting Hof van Nagele. beleidsplan - stichting Hof van Nagele - Revisie 2912_A12 Beleidsplan stichting Hof van Nagele beleidsplan - stichting Hof van Nagele - Revisie 2912_A12 Inhoudsopgave Voorwoord 1 Missie, Visie, Doelen 2 Doelen 2 Bestuur 3 Werkwijze 3 Beheer en besteding van gelden

Nadere informatie

Het Nederlandse Rode Kruis helpt direct. Jaarverslag 2013

Het Nederlandse Rode Kruis helpt direct. Jaarverslag 2013 Het Nederlandse Rode Kruis helpt direct Jaarverslag 2013 Kijk voor het volledige jaarverslag op: www.rodekruis.nl/jaarverslag 2013 2013 is een bewogen jaar Conflicten als in Syrië, natuurrampen en vele

Nadere informatie