de Schalmei 2 Schalmei DEZE MAAND IN DE SCHALMEI: bladzijde

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "de Schalmei 2 Schalmei DEZE MAAND IN DE SCHALMEI: bladzijde"

Transcriptie

1 Juli Augustus 2018

2 2 Schalmei DEZE MAAND IN DE SCHALMEI: de Schalmei Uitgave van en voor de r.k. parochiegemeenschap Onze Lieve Vrouw Visitatie te 't Zand N.H. 33e jaargang nr. 7 juli-aug 2018 Van de pastoor Van de kapelaan Nieuws uit de parochiezaal Nieuws uit de Regio Redactionele stukken Parochieagenda Vieringen in de Regio Contactgegevens bladzijde De Schalmei wordt 3x per jaar bij U thuisbezorgd: het kerst-, het paas- en het septembernummer. De andere maanden ligt de Schalmei tijdig achterin de kerk. Contact administratie o.a. voor misintenties: rkkerk.tzand@hetnet.nl Redaktie-adres Schalmei: Mirjam Schouten-Dekker schalmeiolv@gmail.com Inleveren kopie voor het september nummer: uiterlijk vrijdag 10 augustus 2018.

3 Juli - Augustus VAN DE PASTOOR Beste parochianen, Wij stevenen af naar het einde van het schooljaar. Nog een paar weken en dan breekt de vakantieperiode aan. Als wij eventjes terugblikken dan is er best wel weer veel gebeurd de afgelopen tijd. De Eerste Heilige Communie van de kinderen uit t Zand, Breezand en Anna Paulowna. Mooi om te zien hoe de kinderen zo intens betrokken waren bij de communie. Kort daarvoor was er het vormsel binnen onze regio. Drieëntwintig vormelingen hebben het sacrament van het vormsel gekregen, toegediend door de hulpbisschop Mgr. Hendriks. Ook hebben wij het feest van Pinksteren gevierd; de tijd waarin de apostelen de Heilige Geest kregen. Voor ons is dat net zo. Door Zijn Geest, de geest van Christus, de geest van God, van de liefde, van de vrede kunnen wij verder gaan. Kunnen wij de blijde boodschap naar de anderen brengen, naar de nieuwe generaties. Zo kunnen wij een wereld van liefde, van vrede opbouwen. Samen met de hulp van onze moeder Maria. Bij haar stonden wij speciaal stil op 2e Pinksterdag; Maria, moeder van de kerk! Al deze leuke momenten van vreugde, van eenheid, van het samen-werken, van de Geest van God, hebben wij in deze tijd gezien en ervaren. Zoals het ook was tijdens de reis naar Assisi. Daar hebben wij de geest van Heilige Franciscus en Clara kunnen ervaren, hun gaven en talenten. Het is mogelijk om de Heilige Geest te zien in alle mensen door de verschillende gaven en talenten die iedereen heeft. Dat is zichtbaar bij de vrijwilligers van onze parochie die waar dan ook hun enthousiasme en inzit brengen. Daarvoor iedereen van u bedankt. Zoals veel van jullie gehoord hebben; kapelaan Szymon is vetrokken naar Zuid Afrika om ook daar het evangelie te verkondigen in de missie. Wij zullen voor hem bidden en wensen hem daar ook een vruchtbare tijd toe.

4 4 Schalmei Gelukkig dat het Bisdom bij ons, voorlopig, een priester heeft kunnen plaatsen die ons in deze tijd kan helpen, kapelaan Pawel Banaszak. Hij komt uit Polen vandaan. Wij gaan een nieuwe tijd in, een tijd ook van veranderingen. Iets concreets zijn de tijden van de vieringen. Voor sommigen zal het ingewikkeld en moeilijk zijn en voor anderen juist toegankelijker en makkelijker. Iedereen is anders en iedereen heeft een mening hierover. Maar voor nieuwe aanvangstijden is niet zomaar gekozen. Er is uitgebreid met het Bisdom gesproken en beleid gemaakt. Den Helder is het eucharistisch centrum; een vaste plek om de eucharistie iedere zondag te kunnen vieren. Het zal misschien even wennen zijn. Ik hoop dat u het, ook al kunt u het niet helemaal begrijpen, er wel begrip voor heeft. Mee te gaan in de nieuwe tijden en ik u daar te kunnen ontmoeten om zo de kerk van Christus te vormen. Hij nodigt iedereen van ons uit om bij Hem te zijn, op welke tijd of plek dan ook, maar bij Hem te kunnen zijn. Nu komt er een tijd van rust. Hierin is ook voor sommigen de mogelijkheid om met vakantie te gaan, waarin velen naar een ander plekje dan thuis gaan. De vakantie is een periode van rust. Rust voor het lichaam die het hele jaar hard gewerkt heeft. Deze rust is heel belangrijk voor ons lichaam dat geeft ook rust aan onze ziel. Bidden wij tot God onze Vader om ons te zegenen, te beschermen en te helpen in deze aankomende tijd. Dat wij waar wij ons dan ook bevinden, Hem te gedenken en te bedanken, door het genieten van wat Hij ons dagelijks geeft. Bid voor mij. Ivan

5 Juli - Augustus ZANDSTOCK VIERING Op zondag 12 augustus 2018 zullen wij een soort kermisviering organiseren. Omdat de kermis in t Zand in oktober wordt gevierd en het weer dan niet altijd optimaal is, hebben wij aan het bestuur van het Zandstock-festival gevraagd of wij wat tijd van hen mogen gebruiken. En gelukkig wilde men daar aan meewerken. Daarom: zondag, voor het optreden van StockOud een (oecumenische) woord- en gebedsdienst met veel muziek in de tent op het Zandstock terrein. De muzikale medewerking is van Timna Raven. Alsmede een muzikale bijdrage van pastoor Iwan. Zondag 12 augustus 2018, aanvang 10:00 uur, in de tent van StockOud op het Zandstock terrein. U bent ALLEN (gelovig of niet) van harte welkom NIEUWE KAPELAAN Nieuwe kapelaan - bekend gezicht In onze vorige Schalmei heeft onze nieuw kapelaan Pawel zich voorgesteld. Wat hij niet heeft vermeld dat hij (fysieke) uitdagingen niet uit de weg gaat: Tijdens een evenement van De Tigers of God heeft Paweł meegedaan aan. het gesprek, met de verdieping, maar liet zich de pannenkoeken goed smaken en deed fanatiek mee aan het klimmen.

6 6 Schalmei NIEUWS UIT DE PAROCHIEZAAL Keinsmerweg 3, 1756 AE 't Zand De parochiezaaladministratie is geopend: dinsdag uur 2 e en 4 e dinsdag van de maand uur telefoon: rkkerk.tzand@hetnet.nl website: en voor uw misintenties: rkkerk.tzand@hetnet.nl (Buiten de openingstijden -alleen voor spoed-: dhr. J.P. Schipper mevr. E. Schilder-van den Berg mevr. G. Dignum-Mooy) **************************************************** Informatie Wilt U een zieke laten aflezen tijdens de vieringen in de kerk? Meldt dit even aan de administratie van de Parochiezaal. Wilt U de communie thuis ontvangen op de eerste vrijdag van de maand? Meldt U dan even aan bij de Parochiezaal. Voor communie thuis in Callantsoog: tel Financiën Opbrengst collectes van de afgelopen weken: datum Collecte kerk Collecte Zandstee totaal alle collectes Dank u voor uw bijdrage.

7 Juli - Augustus NIEUWS UIT REGIO DE NOORDKOP Regio Breed omarm het REGIO DE NOORDKOP OP BEDEVAART NAAR HEILOO De werkgroep Regio-Breed heeft een regiobedevaart naar Heiloo georganiseerd op woensdag 30 mei jl.. Hiervoor hadden zich 32 pelgrims opgegeven. Het was een mooie geslaagde dag. De mensen van Texel vertrokken met de boot van 9 uur vanaf het eiland. In Den Helder stapten zij in de bus. Via de parochiekerken van Den Helder, Anna Paulowna en t Zand in onze regio, werden de medereizigers opgehaald. En gingen we naar Heiloo! De reis verliep voorspoedig en om uur kwamen we aan bij het Heiligdom. Sommige reizigers nuttigde eerst een kopje koffie, andere reizigers gingen direct door naar de Genadekapel voor het rozenkransgebed. In de Genadekapel zijn prachtige muurschilderingen van het leven van Maria. Na het rozenkransgebed woonden we de Heilige mis bij, waar onze eigen pastoor Ivan mee celebreerde. Na de Heilige mis keerden we terug naar het terras van het Oesdom waar we in de schaduw van een mooie beuk onze meegebrachte lunch nuttigde.

8 8 Schalmei op vertrouwen. Daarna werd door de blauwe zusters de geschiedenis van het Heiligdom vertelt in de bedevaart kapel bij het houten beeldje van Maria. Met de mooie boodschap dat, al wie in nood verkeert zich kan richten tot Onze Lieve Vrouw, zij zal onze nood bij Jezus brengen en zo mogen wij door Maria de kracht en steun van Jezus ontvangen. Daar mogen wij allemaal Hierna had iedereen nog even de mogelijkheid om te genieten van de prachtige omgeving van het Heiligdom. Dat werd door iedereen naar eigen behoefte ingevuld. Door een wandeling langs de kruiswegstaties, nog eens de beide kapellen bekijken, een moment van stilte en gebed, het putten en of drinken van het H. water uit de Runxput. Of genieten van het zonnetje op het terras van het Oesdom. Om uur verzamelde iedereen zich weer en stapte we weer in de bus. Het was een hele mooie waardevolle dag. Waarbij we als parochianen vanuit de hele regio met elkaar een gevoel van verbondenheid mochten ervaren. Een dag die voor herhaling vatbaar is. Henny Hin en pastoor Ivan

9 Juli - Augustus THE TIGERS OF GOD van onze regio! Wees moedig en sterk, laat alles gebeuren met liefde 1 Kor. 16,13 WEES EEN TIJGER VAN GOD. Volg de jongeren ook op facebook, Instagram en snapchat. Jongerenviering 3 juni 2018 Op deze zondag hebben we de tweede eucharistieviering met de jongeren van onze regio gevierd. The Tigers of God hebben gedurende het jaar een aantal evenementen. U heeft hierover al in het regio nieuws kunnen lezen, maar de pijler waar the Tigers of God op gedragen worden is hun geloof in God. Dus het element catechese en de eucharistie is onmisbaar voor deze groep jongeren (dit geldt natuurlijk voor ons allemaal. ;-)) De viering was heel mooi en werd muzikaal ondersteund door een aantal seminaristen van het seminarie in Nieuwe Niedorp. Een van de jongeren deed een persoonlijke getuigenis over de ervaring met het sacrament van boete en verzoening. Wat opbouwend voor iedereen die dit konden horen. Na de viering hebben wij buiten in het zonnetje een heerlijke agape genuttigd. Een agape is een feestelijke maaltijd, een grote groep mensen had zelf gemaakte lekkernijen meegebracht. We hebben gezellig nagezeten met koffie/thee en borrel/sap en heerlijke hapjes. Heel mooi om te zien dat de jongeren hun best deden om het de parochianen naar hun zin te maken. Dit werd erg gewaardeerd! De eerstevolgende ontmoeting van the Tigers of God is georganiseerd op vrijdag 29 juni, het grote Jaarfeest. Hierbij zijn alle vormelingen van dit jaar ook

10 10 Schalmei uitgenodigd, dat is hét moment voor deze kinderen om kennis te maken met the Tigers en hierbij aansluiting te vinden. Agape na de viering een feestelijke maaltijd van zelf meegebrachte lekkernijen die we met zijn allen deelden.

11 Juli - Augustus De kerkproeverij is een landelijke actie waarbij wij als parochianen mensen uit onze omgeving uit nodigen om eens mee te gaan naar een viering in de kerk, om hen te laten ervaren [proeven] wat ons inspireert tijdens deze vieringen en wat ons verbindt in onze geloofsgemeenschap. Alle kerken van alle gezindten in heel Nederland kunnen hieraan meedoen. In onze RK regio De Noordkop doen de diverse parochies ook mee aan deze 2e editie van de kerk-proeverij tijdens diverse weekendvieringen in september. Per parochie verschilt de datum. WAT HOUDT DE KERKPROEVERIJ IN? De kerk proeven, kan dat? Dat is misschien uw eerste gedachte bij het woord Kerkproeverij. Bij proeverij denk je toch in eerste instantie aan eten en drinken, en niet zozeer aan de kerk? Maar toch is dat wel de gedachte achter deze uitnodiging. Want wij willen onze parochianen vragen om andere mensen mee te nemen om over de drempel van de kerk te stappen en mee te gaan naar een plek die voor ons belangrijk is. Een plek waar we luisteren naar oude woorden, genieten van de zang en het zelf meezingen, genieten van de rust. Een plek waar we inspiratie op doen, en waar we andere mensen ontmoeten, onderdeel zijn van een gemeenschap. Met de KERKPROEVERIJ willen we u deze ervaring graag laten delen met anderen. Met mensen die onbekend zijn met onze vieringen. Of het niet [meer] gewend zijn. We willen hen hiervan laten proeven. Daarom vragen wij u, onze parochianen, om mensen in uw omgeving uit te nodigen om ook eens te komen proeven van de stilte, de woorden uit de Bijbel, de gemeenschap en de koffie. Zo kunt u hem of haar laten ervaren waarom u op zondag naar de kerk gaat en hen een unieke kans bieden om eens van de sfeer van een viering te proeven. WIE U KUNT UIT NODIGEN U kunt denken aan vrienden, buren, kennissen, familie of uw kinderen. Meer informatie en de uitnodigingen om uit te delen vindt u t.z.t. achter in de kerken.

12 12 Schalmei WAAR EN WANNEER IS DE KERKPROEVERIJ Op 9 september is er kerkproeverij in; In de Petrus en Pauluskerk Kerkgracht 55 Den Helder uur In de Willibrord kerk Parkstraat 24 Julianadorp uur In de St. Martinus kerk Vliestraat 9 Oosterend Texel uur In de Joh. de Doper kerk Molenstraat 34 Den Burg Texel uur In het weekend van 16 september is er kerkproeverij in: In de O.L.V. Praesentatie Nieuweweg 15 Anna Paulowna In de St. Jan de evangelist Wijdenes Spaansweg 58 Breezand In de O.L.V. Visitatie kerk Keinsmerweg 3 t Zand U en uw gasten zijn van harte welkom tijdens de kerkproeverij in de kerken van de regio De Noordkop!! Neemt u ook iemand mee? R.K. NOORDKOP Bavodag 9 juni 2018 Met een klein koppeltje, enthousiaste blije kinderen naar de BAVO dag!. Wat een prachtige dag hebben ze daar beleefd, dat hadden ze voor geen goud willen missen. Het wordt zo langzamerhand een fijne traditie, deze BAVO dag. Een goed georganiseerde dag die de net gevormde kinderen in staat stelt om deze kathedraal op een bijzondere wijze te ontdekken. Het is ook weer een moment om elkaar weer te zien! Wie hebben deze mooie dag beleefd? Vanuit t Zand: Melany, Sophie & Lynn. Vanuit Breezand: Fenna, Maria, Jacob. Vanuit Anna Paulowna: Jesse en Eva. Hartelijk dank aan de ouders die deze dag als begeleiders mee zijn gegaan.

13 Juli - Augustus Foto s BAVO dag 9 juni 2018

14 14 Schalmei Met hulpbisschop J. Hendriks naar Lourdes! Van dinsdag 11 t/m zondag 16 september zal Mgr. J. Hendriks vanuit ons bisdom een bedevaart naar Lourdes begeleiden met het vliegtuig. De Lourdesgroep Bisdom Haarlem-Amsterdam begeleidt al meer dan 20 jaar bedevaartreizen naar Lourdes, in samenwerking met het Huis van de Pelgrim De groep bestaat uit vrijwilligers en verzorgsters die voor u vele hand en spandiensten verrichten tijdens de reis en in Lourdes. De bedevaartreis is daardoor geschikt voor jong en oud, ziek en gezond; de combinatie van ouder met zoon of dochter kan heel bijzonder zijn. Deelnemers die extra zorg nodig hebben kunnen in het zorghotel verzorgd worden door onze eigen Nederlandse vrijwilligers van het Huis van de Pelgrim. Het vliegtuig vertrek vanaf Maastricht Airport, maar er worden vanuit Noord- Holland bussen ingezet naar Maastricht. Tijdens de bedevaart naar Lourdes wordt U een volledig verzorgd programma aangeboden. U kunt deelnemen aan vieringen, processies, verdiepingsmomenten, wandelingen door Lourdes en excursies naar de Pyreneeën. Voor aanvullende informatie, brochure en opgave belt U met reisleidster Joke Hoekman, of diaken Philip Weijers. Bezoek ook onze website daar treft u ook het aanmeldformulier aan. Cliënten bij Zorgverzekeraar CZ kunnen onder voorwaarden in aanmerking komen voor een flinke korting op de reissom. Meer informatie hierover bij Joke Hoekman. Joke Hoekman (06) jokehoekman@ziggo.nl of contact@lourdes-groep.nl Diaken Philip Weijers (06)

15 Juli - Augustus Collecte 2018: Maak zorg bereikbaar in Zimbabwe Op 25 en 26 augustus vindt de jaarlijkse MIVA-collecte in de kerken plaats. Dit jaar vraagt MIVA aandacht voor een bijzonder project: Auto maakt zorg en hulpmiddelen bereikbaar. Voor de allerarmsten in Zimbabwe is medische zorg onbereikbaar. Vervoer is hier van levensbelang. ZORG IN MEEST AFGELEGEN GEBIED In de armste regio van Zimbabwe is medische zorg niet makkelijk bereikbaar. Tawanda werkt voor het afgelegen Silobela ziekenhuis diep in het binnenland van Zimbabwe. Zijn team spoort kinderen en jongeren met een beperking op en geeft ze de juiste zorg. TAWANDA: IEDEREEN HEEFT RECHT OP DE JUISTE ZORG. Tawanda, een man met een duidelijke missie. Al dertien jaar zet hij zich in voor de meest kwetsbare bevolking van Zimbabwe. Hij heeft dan ook een duidelijke bestemming in zijn leven: Ik wil mijn gemeenschap dienen. Het gebied waar Tawanda werkt is één van de armste regio s van Zimbabwe. Tawanda: De bevolking heeft hier geen geld om de busrit naar het ziekenhuis te betalen. Uren lopen als je ziek bent of een beperking hebt is onmogelijk. Samen met een team van 8 zorgverleners trekt hij de afgelegen dorpen in om voorlichting te geven en zorg te verlenen. VIJF UUR LOPEN OM ZORG TE VERLENEN Vervoer is echt ons grootste probleem vertelt Tawanda ons. Luiers, krukken of een rolstoel krijgen we zonder vervoer niet op de juiste bestemming. We lopen soms vijf uur om zorg te verlenen. Met een auto kan ik 6 tot 8 bezoeken per dag afleggen. Zonder auto slechts 1 of hooguit 2. Een auto is noodzakelijk om dit werk te doen. EEN KLEIN BESTAAN Vier jaar geleden kwam Tawanda de kleine Edward (7) op het spoor. Door zijn beperking kon de jongen nauwelijks bewegen. Van Tawanda ontving hij een rolstoel. Met de juiste zorg kan hij nu zelfstandig zitten en gaat hij naar school.

16 16 Schalmei Ook hielp Tawanda de arme familie een klein bestaan op te bouwen. De vader van Edward heeft nu een klein winkeltje. Hier verkoopt hij schooluniformen en levensmiddelen. Door de opbrengst kan de familie nu speciale voeding voor Edward kopen. TWEE AUTO S NODIG Gelukkig heeft MIVA Tawanda al kunnen ondersteunen met een auto. Op dit moment zijn er nog twee auto s nodig. Dan kan ook de bevolking in de andere twee districten de zorg ontvangen waar ze recht op hebben. Helpt u ze op weg? U kunt MIVA steunen door uw bijdrage aan de collecte in de kerk in het weekeinde van 25 en 26 augustus of door uw bijdrage over te maken naar bankrek. NL42 INGB Zomerse sing-along op 18 juli Medio juli begint in onze regio de zomervakantie en die luidt Zinvol Zijpe op woensdag 18 juli opnieuw in met een zomerse editie van de church-sing-along in de kerk van Schagerbrug. Net als de vorige keren gaan we een uur lang samen zingen. We zingen vrolijke en moderne muziek, want de vakantie mag met een feest beginnen. Op grote schermen staan weer de muziekteksten geprojecteerd zodat iedereen makkelijk kan meezingen. De muzikale begeleiding wordt verzorgd door Annelies Komen (piano) en Stephanie Kramer (zang en piano). Erik Jan Tillema zal verhalen achter de muziek vertellen. Praktische informatie: Wanneer: 18 juli Waar: Kerk Schagerbrug (Schagerweg 38a) Tijd: uur Meer informatie:

17 Juli - Augustus R.K. NOORDKOP In navolging op de bijeenkomst van vorig jaar ontmoeten werkgroepen uit onze regio elkaar op 3 juli uur PPkerk Den Helder. Hopelijk in de tuin met een lekkere kop koffie. Wij willen je uitdagen om na te denken over de toekomst en een intensievere samenwerking!

18 18 Schalmei ONS KLEINKIND DOET GEEN EERSTE COMMUNIE VOLGENS JAN STUYT SJ KUNNEN WIJ NIET MEER OVER ONZE RELIGIEUZE ERVARINGEN PRATEN. EN DAT IS EEN REGELRECHTE RAMP. HIJ ZIET DAT HET HAPEREN VAN DE GELOOFSOVERDRACHT BOVENDIEN EEN HARDNEKKIG VERDRIET MEEBRENGT. Menige grootvader en grootmoeder, peettante of peetoom loopt met een klein maar hardnekkig verdriet: ons kleinkind, ons petekind doet geen eerste communie. Waarom nou niet, dat is toch mooi? Maar ze zeggen het aan niemand. Als de mensen zouden doorvragen waarom dat verdriet doet, staan de meesten met een mond vol tanden. Het verdriet wordt niet gedeeld maar verstopt. De grootouders praten er niet over, ook al zien ze dat ze niet de enige zijn. Ze praten er niet over, want ze hebben de woorden niet. Ze willen niet versleten worden voor ouderwets of vroom stel je voor. JE WILT NIET DAT ANDEREN GAAN LACHEN Maar ze hebben mooie herinneringen aan hun eigen eerste heilige communie. Niet alleen het familiefeest en de cadeautjes, maar ook de voorbereiding en het gebeuren in de kerk. Dat was voor menigeen wat genoemd wordt een religieuze ervaring, en zoiets goeds gun je de kinderen ook. Tegelijk heeft bijna niemand woorden om te zeggen wát ze dan hebben meegemaakt. De enkeling die het wel kan zwijgt, zelfs in het eigen gezin, want het is wel heel erg persoonlijk en kwetsbaar, en je wilt niet dat anderen er om zouden lachen. We zijn niet meer in staat om met elkaar over onze religieuze ervaringen te praten en dat is een regelrechte ramp. Als je er niet over kunt praten, kun je het ook niet doorgeven en kun je er ook niet over nadenken. Velen blijven daarom steken in het kindergeloof van toen (dat toen prima was), en als dat kindergeloof niet meer past bij het ouder worden, laten ze het achter zich. Niet iedereen groeit door naar een volwassen geloof. HOE GAAN DIE KINDEREN ZELF GELOVEN? Daar zitten ze dan, die jonge grootouders en peetouders: ze kennen de vreugde van het geloof, en wie weet zijn ze zelfs gegroeid in het omgaan met geloof en

19 Juli - Augustus kerk. Maar wie praat daar wel eens over met een ander, of met zijn eigen kinderen? Op school gebeurt het te vaak alleen vanuit de buitenkant: moslims geloven zus, christenen geloven zo, en dat is allebei oké. Maar wie neemt de kinderen mee op een weg om zelf te geloven wanneer hun eigen ouders dat niet doen? Niemand. DE TIJD VAN DE EERSTE COMMUNIES IS NIET VOOR NIETS IN DE WEKEN ROND PINKSTEREN: DE GEEST ZAL WEL EEN HANDJE HELPEN. Toen ik hierover nadacht, kwam mijn eigen eerste communie terug in mijn herinnering. Ik was blij dat ik met mijn nog geen zeven jaren al mee mocht doen en dat Jezus er ook voor mij was. Bij het vormsel rond mijn dertiende was het minder de band met Jezus, maar wel het weten dat je nu meetelt in de kerk waar de mensen zijn die ook iets met Jezus hebben. Twee keer als kind je bewust zijn van het heilige, en blij dat je erbij mocht zijn. GEEN GELOOFSVERVOLGING, MAAR ONVERSCHILLIGHEID Ik vroeg mij af of het Nieuwe Testament er iets over te zeggen had, maar ik kon het niet vinden. Het Nieuwe Testament is geschreven is een tijd van groei van de kerk en van vervolging van christenen. Wij hebben in onze streken te maken met krimp en met onverschilligheid. Dat is heel wat anders. Daar zitten we dan met onze ervaringen, met ons verlangen om het goede te delen, en onze onmacht om wat ons zo ter harte gaat over te dragen. Kunnen we het er eens samen over hebben? Kunnen we weer leren om over onze eigen weg in het geloof te praten? Alleen in een gesprek met elkaar kunnen we woorden vinden en woorden oefenen, en de durf laten groeien om het aan anderen te vertellen. De tijd van de eerste communies is niet voor niets in de weken rond Pinksteren: de Geest zal wel een handje helpen. OVER DE AUTEUR Jan Stuyt SJ, jezuïet, was deken van Nijmegen en directeur van de Jesuit Refugee Service Europe. Momenteel is hij secretaris van de Vlaamse en Nederlandse jezuïeten. (uit: igniswebmagazine.nl)

20 20 Schalmei Schalmei Sinds 2012 ben ik betrokken bij het maken van het parochieblad de Schalmei. Déze Schalmei zal de laatste van mijn hand zijn. Ik heb altijd getracht een goed blad neer te leggen met zoveel mogelijk informatie. Ik wil graag Mirjam bedanken voor de samenwerking, we kunnen van elkaar op aan, en dat waardeer ik zeer. Ook wil ik graag Sjaak Schipper bedanken, samen hebben we altijd in een prettige sfeer de vieringen die ik in de Schalmei zette nagekeken, zodat daar geen fouten in gemaakt zouden worden. Ik blijf betrokken bij de kerk door het werk voor the Tigers of God, voor de Jeugd van onze Regio en voor het vormselproject. Ik blijf actief in de werkgroep Regio Breed waarin we nadenken en stappen zetten in het samenwerken tussen de parochies in de Noordkop - waar t Zand toe behoort. Dat doe ik met plezier en als God het wil zal ik dat voorlopig ook blijven doen. Hartelijke groet, Anita Bakker Let op: Aanvangstijd van viering op zondag is met ingang van 1 juli om 09:30 uur

21 Juli - Augustus PAROCHIE-AGENDA Weekeinde van 30 mei en 1 juli 2018 WEEKEINDE: 13 E ZONDAG DOOR HET JAAR per 1 juli 2018 zijn er nieuwe aanvangstijden! zondag 1 juli 2018 t Zand 09.30u woord- en communieviering voorganger: Henk Schrader muziek: Esther Raadgers lector: Roos van der KLaauw koster: Trudy Deutekom misdienaars: Randy en Audrey Na de viering is er koffiedrinken. Koffieverzorging: Alie Tol en Roos van der Klaauw Anna Paulowna 09.30u eucharistieviering thema doorgaan voorganger: pastoor Ivan Garcia Ferman Regio Breed Regio eucharistieviering jeugd na je Eerste Heilige Communie gaan we door! t Zand 18.00u eucharistieviering in de Poolse taal voorganger: pastoor D.K. Obiedzinski GEBEDSINTENTIES zondag 1 juli 2018 Antoon Sinnige en overleden familie, Cees Burger

22 22 Schalmei PAROCHIE-AGENDA Week van 2 t/m 8 juli 2018 WEEKEINDE: 14 E ZONDAG DOOR HET JAAR donderdag 5 juli 2018 Zandstee 9.45u eucharistieviering pastoor Ivan Garcia Ferman t Zand u aanbidding Elke eerste donderdag van de maand is er uitstelling van het Allerheiligste in onze parochiekerk. U bent van harte welkom! t Zand zaalcorvee groep 3 zaterdag 7 juli 2018 't Zand 19.00u eucharistieviering voorganger: pastoor Ivan Garcia Ferman koor: Encore lector: Theo Kooijman koster: John Vink misdienaars: Romy zondag 8 juli 2018 t Zand 18.00u eucharistieviering in de Poolse taal voorganger: pastoor D.K. Obiedzinski GEBEDSINTENTIES zaterdag 7 juli 2018 Antoon Sinnige en overleden familie, Gebroeders Droogh, Dora Wijte, Jan en Ans van der Salm-de Vroome

23 Juli - Augustus PAROCHIE-AGENDA Week van 9 t/m 15 juli 2018 WEEKEINDE: 15 E ZONDAG DOOR HET JAAR donderdag 12 juli 2018 Zandstee 09.45u Oecumenische viering voorganger: Ds. Albert van Kampen zondag 15 juli 2018 t Zand 09.30u eucharistieviering voorganger: pastoor Ivan Garcia Ferman muziek: Esther Raadgers kector: Mary de Wit koster: John Vink misdienaars: Randy en Audrey t Zand 18.00u eucharistieviering in de Poolse taal voorganger: pastoor D.K. Obiedzinski GEBEDSINTENTIES zondag 15 juli 2018 Guurt Stam-Schouten, Jaap Stam, Ria en Elly, Piet Dekker, Jan Deutekom Nic Smit (van wie wij gedenken dat hij een jaar geleden is overleden), Antoon Sinnige en overleden familie, Aad Sneekes, Jan en Ans van der Salm-de Vroome

24 24 Schalmei PAROCHIE-AGENDA Week van 16 t/m 22 juli 2018 WEEKEINDE: 16 E ZONDAG DOOR HET JAAR donderdag 19 juli 2018 Zandstee 09.45u woord- en communieviering voorganger: diaken Henk Schrader t Zand kerkcorvee groep 6 zaalcorvee groep 4 zaterdag 21 juli 2018 't Zand 19.00u eucharistieviering voorganger: kapelaan Pawel Banaszak muziek: Joke van Geebergen en Annelies Komen lector: Breggit Smit koster: Gre Beers misdienaars: Dorien en Kian zondag 22 juli 2018 t Zand 18.00u eucharistieviering in de Poolse taal voorganger: pastoor D.K. Obiedzinski GEBEDSINTENTIES zaterdag 21 juli 2018 Antoon Sinnige en overleden familie, Stephanus de Wit en overleden familie

25 Juli - Augustus PAROCHIE-AGENDA Week van 23 t/m 29 juli 2018 WEEKEINDE: 17 E ZONDAG DOOR HET JAAR donderdag 26 juli 2018 Zandstee 09.45u viering rond woord en tafel voorganger: Jos Beers zondag 29 juli 2018 't Zand 09.30u woord- en communieviering voorganger: diaken Henk Schrader koor: samenzang lector: Bea Konijn koster: Trudy Deutekom misdienaars: Nancy en Twan t Zand 18.00u eucharistieviering in de Poolse taal voorganger: pastoor D.K. Obiedzinski GEBEDSINTENTIES zondag 29 juli 2018 Antoon Sinnige en overleden familie, Ronny Sneekes, overleden familie Portegijs-Burger

26 26 Schalmei PAROCHIE-AGENDA Week van 30 juli t/m 5 augustus 2018 WEEKEINDE: 18 E ZONDAG DOOR HET JAAR donderdag 2 augustus 2018 Zandstee 09.45u eucharistieviering voorganger: pastoor Ivan Garcia Ferman t Zand u aanbidding Elke eerste donderdag van de maand is er uitstelling van het Allerheiligste in onze parochiekerk. U bent van harte welkom! t Zand zaalcorvee groep 5 zondag 5 augustus 2018 't Zand 09.30u eucharistieviering voorganger: priester muziek: Esther Raadgers lector: Loes de Wit koster: Gre Beers misdienaars: Randy Na de viering is er gelegenheid een kopje koffie te drinken. Verzorging: Atie Vink en Loes de Wit t Zand 18.00u eucharistieviering in de Poolse taal voorganger: pastoor D.K. Obiedzinski GEBEDSINTENTIES zondag 5 augustus 2018 Gebroeders Droogh, Antoon Sinnige en overleden familie, overleden familie Sneekes-Mosch, overleden ouders Verwer-Meirmans in dankbaarheid, overleden ouders Groot-Schilder, overleden familie Vlaar-Stoop

27 Juli - Augustus PAROCHIE-AGENDA Week van 6 t/m 12 augustus 2018 WEEKEINDE: 19 E ZONDAG DOOR HET JAAR donderdag 9 augustus 2018 Zandstee 09.45u oecumenische viering voorganger: Ds. Dries Blokker t Zand kerkcorvee groep 7 zondag 12 augustus 2018 't Zand 10.00u Woord en gebedsviering / Zandstockviering viering op het Zandstockterrein voorganger: pastoor Iwan/diaken Henk Schrader Met muzikale medewerking van Timna Raven. t Zand 18.00u eucharistieviering in de Poolse taal voorganger: pastoor D.K. Obiedzinski

28 28 Schalmei PAROCHIE-AGENDA Week van 13 t/m 19 augustus 2018 WEEKEINDE: 20 E ZONDAG DOOR HET JAAR woensdag 15 augustus 2018 Maria ten Hemelopneming Den Helder 19.00u eucharistieviering / regioviering Petrus&Pauluskerk voorganger: pastoor Ivan Garcia Ferman donderdag 16 augustus 2018 Zandstee 09.45u woord- en communieviering voorganger: diaken Henk Schrader t Zand zaalcorvee groep 6 zondag 19 augustus 2018 't Zand 09.30u viering rond woord en tafel voorganger: Gert-Jan Slijkerman koor: samenzang lector: Jos Beers koster: John Vink misdienaars: Nancy t Zand 18.00u eucharistieviering in de Poolse taal voorganger: pastoor D.K. Obiedzinski GEBEDSINTENTIES zondag 19 augustus 2018 Guurt Stam-Schouten, Jaap Stam, Ria en Elly, Antoon Sinnige en overleden familie, overleden ouders Strooper-Slijkerman, overleden familie Sneekes- Volkers, Ronny Sneekes, Piet Dekker, overleden ouders Volkers-Meng en overleden ouders Bruinhout-Riteco, Jan van der Salm (van wie wij gedenken dat hij een jaar geleden is overleden)

29 Juli - Augustus PAROCHIE-AGENDA Week van 20 t/m 26 augustus 2018 WEEKEINDE: 21 E ZONDAG DOOR HET JAAR donderdag 23 augustus 2018 Zandstee 09.45u viering rond woord en tafel voorganger: Mary de Wit zaterdag 25 augustus 2018 't Zand 19.00u eucharistieviering voorganger: kapelaan Pawel Banaszak muziek: Joke van Geebergen en Annelies Komen lector: Roos van der Klaauw koster: Trudy Deutekom misdienaars: Romy De collecte is bestemd voor de actie Missie Verkeersmiddelen. zondag 26 augustus 2018 t Zand 18.00u eucharistieviering in de Poolse taal voorganger: pastoor D.K. Obiedzinski donderdag 30 augustus 2018 Zandstee 09.45u viering rond woord en tafel voorganger: Breggit Smit t Zand kerkcorvee groep 8/9 zaalcorvee groep 1 GEBEDSINTENTIES zaterdag 25 augustus 2018 Antoon Sinnige en overleden familie, overleden fam. van Diepen-Poland

30 30 Schalmei Vieringen deze maanden in de regio: Zaterdag 30 juni uur Ten Anker pastoor I. Garcia Ferman uur Willibrordkerk pastoor I. Garcia Ferman uur Breezand diaken H. Schrader Zondag 1 juli uur De Cocksdorp priester uur Anna Paulowna pastoor I. Garcia Ferman uur Petrus&Paulus pastoor I. Garcia Ferman uur Den Burg priester Zaterdag 7 juli uur Ten Anker pastoor I. Garcia Ferman uur Anna Paulowna diaken Henk Schrader Zondag 8 juli uur Oudeschild diaken H. Schrader uur Willibrord parochianen uur Breezand pastoor I. Garcia Ferman uur Petrus&Paulus pastoor I. Garcia Ferman uur Den Burg diaken H. Schrader Zaterdag 14 juli uur Ten Anker diaken H. Schrader uur Willibrord pastoor I. Garcia Ferman uur Breezand diaken Henk Schrader Zondag 15 juli uur Oosterend pastor J. Van Diepen uur Anna Paulowna parochianen uur Petrus&Paulus pastoor I. Garcia Fermen uur Den Burg pastor J. Van Diepen Zaterdag 21 juli uur Ten Anker pastoor I. Garcia Ferman uur Anna Paulowna diaken H. Schrader

31 Juli - Augustus Zondag 22 juli uur Den Burg priester Bisdom Essen uur Willibrord diaken H. Schrader uur Breezand kapelaan P. Banaszak uur Petrus&Paulus kapelaan P. Banaszak Zaterdag 28 juli uur Ten Anker diaken H. Schrader uur Willibrord kapelaan P. Banaszak uur Breezand diaken Henk Schrader Zondag 29 juli uur Anna Paulowna kapelaan P. Banaszak uur Den Burg parochianen uur Petrus&Paulus kapelaan P. Banaszak Zaterdag 4 augustus uur Ten Anker pastoor I. Garcia Ferman uur Willibrord diaken Henk Schrader uur Breezand pastoor I. Garcia Ferman Zondag 5 augustus uur Den Burg pastoor I. Garcia Ferman uur Anna Paulowna diaken H. Schrader uur Petrus&Paulus priester uur Den Burg pastor J. Van Diepen Zaterdag 11 augustus uur Ten Anker diaken H. Schrader uur Anna Paulowna pastoor I. Garcia Ferman Zondag 12 augustus uur Willibrord pastoor I. Garcia Ferman uur Breezand priester/diaken uur Petrus&Paulus pastoor I. Garcia Ferman

32 32 Schalmei Zaterdag 18 augustus uur Ten Anker pastoor I. Garcia Ferman uur Willibrord diaken H. Schrader uur Breezand pastoor I. Garcia Ferman Zondag 19 augustus uur Oosterend diaken H. Schrader uur Anna Paulowna pastoor I. Garcia Ferman uur Petrus&Paulus pastoor I. Garcia Ferman uur Den Burg diaken H. Schrader Zaterdag 25 augustus uur Ten Anker kapelaan P. Banaszak uur Anna Paulowna pastoor I. Garcia Ferman Zondag 26 augustus uur Willibrord kapelaan P. Banaszak uur Breezand pastoor I. Garcia Ferman uur Den Burg parochianen uur Petrus&Paulus kapelaan P. Banaszak

33 Juli - Augustus WIJZIGINGEN IN UW GEZINSSITUATIE? De parochieadministratie is voor het bijhouden van de juiste gegevens in haar administratie veelal afhankelijk van het aanleveren van die gegevens door de parochianen zelf. Mogen wij uw medewerking vragen bij het verstrekken van gegevens betreffende: geboorte samenwonen huwelijk verhuizing van één of meer gezinsleden overlijden LAAT EVEN VAN U HOREN! Stuur even een berichtje (met naam, voornamen, geboortedatum, adres en bijzonderheid) naar onze administratie: brievenbus Parochiezaal, Keinsmerweg 3 of via de rkkerk.tzand@hetnet.nl. HARTELIJK DANK

34 34 Schalmei Voorzitter Pastoor Ivan Garcia Ferman Telefoon: Parochiebestuur TRINITAS Lid Hans Pater Tel.: Vicevoorzitter Hans van Tongerlo Tel.: Secretaris Gerard Schouten Tel.: Lid Frank van Lierop Tel.: Lid Alie Tol Tel.: Penningmeester Henk Beelen Tel.: Parochieraad t Zand Voorzitter Gerard Schouten Zie hierboven Secretaris Jos Beers Tel.: josengre@ziggo.nl Penningmeester Margret van Muijen-van der Salm Tel.: margretvanmuijen@hotmail.com Lid Atie Vink john.atie@hotmail.com Lid Alie Tol Zie hierboven Lid Sandra de Groot-Hoebe Tel.: f2heriksand@hetnet.nl SOOK St. Onderhoud Orgel en Kerkgebouw Voorzitter: Fons Dekker Tel.: fons@pndekker.nl

35 Juli - Augustus Pastorale Team Pastoor Ivan Garcia Ferman Tel.: fgi0017@gmail.com Diaken Henk Schrader Tel.: / henk.schrader@quicknet.nl Uitvaartverzorging Uitvaartvereniging Zijpe VOOR MELDING OVERLIJDEN 24 UUR BEREIKBAAR secretaris@uitvaartverenigingzijpe.nl Breggit Smit tel VOOR MELDING OVERLIJDEN 24 UUR BEREIKBAAR info@breggitsmituitvaart.nl Beheerder begraafplaats René Bakker Tel.: c.a.bakker@quicknet.nl Diverse gegevens OLV Visitatie Administratie tel.: rkkerktzand@hetnet.nl Website: Koster Trudy Deutekom Tel.: Parochiële Caritas Instelling (voor ondersteuning bij financiële en maatschappelijke problemen) Theo Volkers tel / theovolkers@quicknet.nl Betalingsgegevens RK Parochiebestuur NL05 RABO SOOK NL22 RABO PCI NL25 RABO Bloemschikgroep Anneke Tuin Tel.: Redactie Parochieblad Schalmei Mirjam Schouten-Dekker Tel.: schalmeiolv@gmail.com

Toon Hermans. inleveren kopie voor het Mei nummer: uiterlijk vrijdag 6 april 2018

Toon Hermans. inleveren kopie voor het Mei nummer: uiterlijk vrijdag 6 april 2018 April 2018 2 Als je echt van iemand houdt, Iemand alles toevertrouwt, Een die echt weet wie je bent, Ook je zwakke plekken kent, Die je bijstaat en vergeeft, En die naast en in je leeft, Dan voel je pas

Nadere informatie

(Uit: Dichter voor mensen én dichter bij Hem van Paul Vlaar)

(Uit: Dichter voor mensen én dichter bij Hem van Paul Vlaar) Oktober 2018 2 Handen Handen van mensen, van nemen en geven. Met elkaar verbonden, op weg door t leven. Maar er komt een dag, dat je iemand moet laten gaan, waardoor je ineens met lege handen komt te staan.

Nadere informatie

de Schalmei DEZE MAAND IN DE SCHALMEI: Van de kapelaan Nieuws uit de parochiezaal Redactionele stukken Parochieagenda Regiovieringen Contactgegevens

de Schalmei DEZE MAAND IN DE SCHALMEI: Van de kapelaan Nieuws uit de parochiezaal Redactionele stukken Parochieagenda Regiovieringen Contactgegevens Maart 2019 2 DEZE MAAND IN DE SCHALMEI: bladzijde de Schalmei Uitgave van en voor de r.k. parochiegemeenschap Onze Lieve Vrouw Visitatie te 't Zand N.H. 34 e jaargang nr. 3 maart 2019 Van de kapelaan Nieuws

Nadere informatie

de Schalmei DEZE MAAND IN DE SCHALMEI: Van de diaken Nieuws uit de parochiezaal Redactionele stukken Parochieagenda Regiovieringen Contactgegevens

de Schalmei DEZE MAAND IN DE SCHALMEI: Van de diaken Nieuws uit de parochiezaal Redactionele stukken Parochieagenda Regiovieringen Contactgegevens Februari 2019 2 DEZE MAAND IN DE SCHALMEI: bladzijde de Schalmei Uitgave van en voor de r.k. parochiegemeenschap Onze Lieve Vrouw Visitatie te 't Zand N.H. 34 e jaargang nr. 2 februari 2019 Van de diaken

Nadere informatie

de Schalmei DEZE MAAND IN DE SCHALMEI:

de Schalmei DEZE MAAND IN DE SCHALMEI: November/December 2018 2 DEZE MAAND IN DE SCHALMEI: bladzijde de Schalmei Uitgave van en voor de r.k. parochiegemeenschap Onze Lieve Vrouw Visitatie te 't Zand N.H. 32 e jaargang nr. 10 november 2018 Van

Nadere informatie

de Schalmei 2 Schalmei DEZE MAAND IN DE SCHALMEI: bladzijde 3 4

de Schalmei 2 Schalmei DEZE MAAND IN DE SCHALMEI: bladzijde 3 4 September 2018 2 Schalmei DEZE MAAND IN DE SCHALMEI: de Schalmei Uitgave van en voor de r.k. parochiegemeenschap Onze Lieve Vrouw Visitatie te 't Zand N.H. 33e jaargang nr. 8 september 2018 Van de diaken

Nadere informatie

WAT JE S MORGENS HEBT VERLATEN. Toon Hermans DAT DOET SOMS EEN HART ZO N PIJN KAN ER S AVONDS NIET MEER ZIJN

WAT JE S MORGENS HEBT VERLATEN. Toon Hermans DAT DOET SOMS EEN HART ZO N PIJN KAN ER S AVONDS NIET MEER ZIJN Februari 2018 2 GA NOOIT HEEN ZONDER TE GROETEN GA NOOIT HEEN ZONDER EEN ZOEN WIE HET NOODLOT ZAL ONTMOETEN KAN HET MORGEN NIET MEER DOEN GA NOOIT HEEN ZONDER TE PRATEN DAT DOET SOMS EEN HART ZO N PIJN

Nadere informatie

Oktober, Rozenkransmaand!

Oktober, Rozenkransmaand! Rozenkransmaand oktober 2017 Oktober, Rozenkransmaand! Naast de maand mei is de maand oktober bijzonder toegewijd aan Maria en dit door wijze van het bidden van de "heilige rozenkrans. Tijdens de middeleeuwen

Nadere informatie

Wie ben jij. en wie ben ik. we zijn gelukkig. als jij je naar mij. en ik me naar jou. schik.

Wie ben jij. en wie ben ik. we zijn gelukkig. als jij je naar mij. en ik me naar jou. schik. Februari 2017 2 Wie ben jij en wie ben ik we zijn gelukkig als jij je naar mij en ik me naar jou schik. 3 DEZE MAAND IN DE SCHALMEI: bladzijde de Schalmei Uitgave van en voor de r.k. parochiegemeenschap

Nadere informatie

LIEFDE. liefde is... alles begrijpen van elkaar zonder iets te zeggen. liefde is... alle ruzietjes weer snel bijleggen.

LIEFDE. liefde is... alles begrijpen van elkaar zonder iets te zeggen. liefde is... alle ruzietjes weer snel bijleggen. Maart 2017 2 LIEFDE liefde is... alles begrijpen van elkaar zonder iets te zeggen. liefde is... alle ruzietjes weer snel bijleggen. liefde is... naar elkaar luisteren en elkaar vertrouwen, maar het allerbelangrijkste

Nadere informatie

de Schalmei DEZE MAAND IN DE SCHALMEI: Van de diaken Nieuws uit de parochiezaal Redactionele stukken Parochieagenda Kinderpagina Contactgegevens

de Schalmei DEZE MAAND IN DE SCHALMEI: Van de diaken Nieuws uit de parochiezaal Redactionele stukken Parochieagenda Kinderpagina Contactgegevens Februari 2016 2 3 DEZE MAAND IN DE SCHALMEI: bladzijde de Schalmei Uitgave van en voor de r.k. parochiegemeenschap Onze Lieve Vrouw Visitatie te 't Zand N.H. 30e jaargang nr. 2 februari 2016 Van de diaken

Nadere informatie

God geeft voor degenen die wíllen - genoeg licht om te kunnen zien, en voor hen die niet wíllen zien voldoende duisternis om niet te hoéven zien.

God geeft voor degenen die wíllen - genoeg licht om te kunnen zien, en voor hen die niet wíllen zien voldoende duisternis om niet te hoéven zien. Juli Augustus 2017 2 God geeft voor degenen die wíllen - genoeg licht om te kunnen zien, en voor hen die niet wíllen zien voldoende duisternis om niet te hoéven zien. De hemel respecteert de vrijheid van

Nadere informatie

juli - augustus

juli - augustus 201 juli - augustus 2015 2 Rozenkrans van de Goddelijke Barmhartigheid In de Naam van de Vader... (Kruisteken) Begin: Credo, Onze Vader Wees gegroet Op de grote kralen: Eeuwige Vader, ik offer U op het

Nadere informatie

oktober 2015 - Rozenkransmaand

oktober 2015 - Rozenkransmaand oktober 2015 - Rozenkransmaand 2 Oktober Rozenkransmaand De maand oktober wordt van oudsher ook wel de Rozenkransmaand genoemd. In deze maand is er bijzondere devotie tot de H. Maagd Maria, de moeder van

Nadere informatie

de Schalmei DEZE MAAND IN DE SCHALMEI:

de Schalmei DEZE MAAND IN DE SCHALMEI: Mei 2017 2 Ze had het vaak gelezen, haar leven lang gehoord, dat Jezus was gekruisigd Zijn handen diep doorboord en dat Hij na drie dagen uit t graf verrezen was. Maar t wist haar niet te raken als zij

Nadere informatie

de Schalmei DEZE MAAND IN DE SCHALMEI:

de Schalmei DEZE MAAND IN DE SCHALMEI: Kerst 2018 t/m januari 2019 2 DEZE MAAND IN DE SCHALMEI: bladzijde de Schalmei Uitgave van en voor de r.k. parochiegemeenschap Onze Lieve Vrouw Visitatie te 't Zand N.H. 34 e jaargang nr. 1 Kerstmis 2018/

Nadere informatie

Vakantie. Inleveren kopie voor het maart nummer: uiterlijk vrijdag 8 september 2017

Vakantie. Inleveren kopie voor het maart nummer: uiterlijk vrijdag 8 september 2017 September 2017 2 Vakantie Vrij zijn van mijn werk en allerlei verplichtingen. Heerlijk om er even uit te kunnen stappen. Geen vergaderingen, geen post, geen telefoon. Genieten van zoveel mooie dingen.

Nadere informatie

Van wie moet ik eigenlijk zo veel, wie bepaalt hoe ik mijn dag indeel? Is dat ín... of moet het ván de maatschappij, hoor ik er anders niet bij?

Van wie moet ik eigenlijk zo veel, wie bepaalt hoe ik mijn dag indeel? Is dat ín... of moet het ván de maatschappij, hoor ik er anders niet bij? April 2016 2 Van wie moet ik eigenlijk zo veel, wie bepaalt hoe ik mijn dag indeel? Is dat ín... of moet het ván de maatschappij, hoor ik er anders niet bij? Heb ik nog tijd en aandacht voor mensen, en

Nadere informatie

Maak van mij een instrument van vrede

Maak van mij een instrument van vrede Kerstmis 2017 januari 2018 2 Maak van mij een instrument van vrede Maak van mij een instrument van vrede Waar haat is, laat mij liefde brengen. Waar wonden zijn, vergeving. En waar twijfel is, breng ik

Nadere informatie

Enjoy the little things in life... for one day you ll look back and realize they were the big things

Enjoy the little things in life... for one day you ll look back and realize they were the big things November- December 2015 2 Enjoy the little things in life... for one day you ll look back and realize they were the big things 3 DEZE MAAND IN DE SCHALMEI: de Schalmei Uitgave van en voor de r.k. parochiegemeenschap

Nadere informatie

NIEUWS UIT REGIO DE NOORDKOP

NIEUWS UIT REGIO DE NOORDKOP NIEUWS UIT REGIO DE NOORDKOP Regio breed? Omarm het! Ziekenzalving Een keer per jaar houden wij een eucharistieviering in de Keyzershof te Anna Paulowna waarin de mensen het H. Oliesel kunnen ontvangen.

Nadere informatie

Een Vader die altijd bij ons is.

Een Vader die altijd bij ons is. Kerstmis 2016 januari 2017 2 Een Vader die altijd bij ons is. Jezus zal niet altijd blij zijn met de keuzes die we maken, net zo min als een vader dat is met alle keuzes van zijn kinderen. Maar net als

Nadere informatie

Adem in mij, Heilige Geest. Adem in mij, Heilige Geest, opdat ik denk wat heilig is. Stuw mij, Heilige Geest, opdat ik doe wat heilig is.

Adem in mij, Heilige Geest. Adem in mij, Heilige Geest, opdat ik denk wat heilig is. Stuw mij, Heilige Geest, opdat ik doe wat heilig is. JUNI - PINKSTEREN 2 Adem in mij, Heilige Geest Adem in mij, Heilige Geest, opdat ik denk wat heilig is. Stuw mij, Heilige Geest, opdat ik doe wat heilig is. Verlok mij, Heilige Geest, opdat ik bemin wat

Nadere informatie

zijn eigen taak heeft

zijn eigen taak heeft ... waarin ieder zijn eigen taak heeft Beste jongens en meisjes, Wij zijn blij dat wij vandaag rond deze tafel mogen samen zitten. Jullie zijn in de voorbije maanden dikwijls samengekomen om je op deze

Nadere informatie

LEVENSLANG FIT Voor eeuwig jong en geestelijk gezond

LEVENSLANG FIT Voor eeuwig jong en geestelijk gezond Rozenkransmaand oktober 2016 LEVENSLANG FIT Voor eeuwig jong en geestelijk gezond Niet vullen maar voeden Wie in Gods sportschool aan de slag gaat, moet natuurlijk goed en gezond eten. Dus volg het Ezechiel-dieet

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Van de Redactie. De redactie

NIEUWSBRIEF. Van de Redactie. De redactie maart 2018 5de jaargang # 3 Van de Redactie Deze maand staat de nieuwsbrief in het teken van Pasen. Pasen, het grootste feest van de christenen. Overal ter wereld zullen de kerken weer vol zijn met mensen

Nadere informatie

KRUIS - SPINSELS. Zaterdag 12 januari in de Dagkapel uur: Life Teenviering o.l.v. pastoor J. Skiba

KRUIS - SPINSELS. Zaterdag 12 januari in de Dagkapel uur: Life Teenviering o.l.v. pastoor J. Skiba Kerk van het Heilig Kruis Parochie O.L. Vrouw van Amersfoort Liendertseweg 48 3814 PL Amersfoort T 033 472 14 89 www.katholiekamersfoort.nl KRUIS - SPINSELS Zaterdag 12 januari in de Dagkapel 19.00 uur:

Nadere informatie

Mariamaand - mei 2015

Mariamaand - mei 2015 201 Mariamaand - mei 2015 2 Een gebed tot Maria dat Heilige Franciscus van Assisi zelf heeft gemaakt, de begroeting van de heilige Maagd Maria: Wees gegroet, heilige Vrouwe, hoogheilige koningin, Moeder

Nadere informatie

9.30 uur CD Kerk Gebedsviering door Lekenvoorgangers PK

9.30 uur CD Kerk Gebedsviering door Lekenvoorgangers PK Parochie HH Petrus en Paulus SINT JAN S ONTHOOFDING ZOETERWOUDE-DORP NIEUWSBRIEF juli en augustus 2015 Pastorie: R.K. Pastorie Zuidbuurtseweg 14 2381 LB Zoeterwoude Bankrekening Parochiekern Sint Jan:

Nadere informatie

Wat onze parochie biedt voor de jeugd

Wat onze parochie biedt voor de jeugd Wat onze parochie biedt voor de jeugd Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Brink 31, 1251 KT Laren www.belkerken.nl/sintjan Laren, december 2012 Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Beste

Nadere informatie

Hij houdt zoveel van u, dat Hij er alles aan zal doen om u te helpen de persoon te worden zoals u bedoeld bent

Hij houdt zoveel van u, dat Hij er alles aan zal doen om u te helpen de persoon te worden zoals u bedoeld bent Pasen/april 2017 2 Schalmei Hij houdt zoveel van u, dat Hij er alles aan zal doen om u te helpen de persoon te worden zoals u bedoeld bent een vriendelijke, meelevende en liefhebbende mens die een licht

Nadere informatie

KRUIS - SPINSELS. Woensdag 21 november in de Dagkapel uur: Lauden uur: Eucharistieviering. Voorganger: pastoor J. Skiba.

KRUIS - SPINSELS. Woensdag 21 november in de Dagkapel uur: Lauden uur: Eucharistieviering. Voorganger: pastoor J. Skiba. Kerk van het Heilig Kruis Parochie O.L. Vrouw van Amersfoort Liendertseweg 48 3814 PL Amersfoort T 033 472 14 89 www.katholiekamersfoort.nl KRUIS - SPINSELS Zondag 18 november 09.30 uur 33 e zondag door

Nadere informatie

Enquête 2016 Thomas a Kempisparochie

Enquête 2016 Thomas a Kempisparochie 1 van 8 26-1-2016 11:59 Enquête 2016 Thomas a Kempisparochie In deze enquête stellen wij u een aantal vragen over uw ervaringen met de Thomas a Kempisparochie. Ons doel is beter in beeld te krijgen waar

Nadere informatie

Januari - Februari Geloofsgemeenschap Heilig Hart van Jezus Vinkeveen en Waverveen

Januari - Februari Geloofsgemeenschap Heilig Hart van Jezus Vinkeveen en Waverveen Januari - Februari Geloofsgemeenschap Heilig Hart van Jezus Vinkeveen en Waverveen PERSONALIA: OVERLEDEN: 08 december: 67 jaar; Gerrit Hermanus van den Broek, echtgenoot van Trees Compier; Rietveld 26.

Nadere informatie

Jaarplan 2015. Parochie Sint Maarten Kern: Sint Bartholomeus Voorhout

Jaarplan 2015. Parochie Sint Maarten Kern: Sint Bartholomeus Voorhout Jaarplan 2015 Parochie Sint Maarten Kern: Sint Bartholomeus Voorhout Ter inleiding: Voor u ligt het jaarplan 2015 van de parochiekern Sint Bartholomeus. Dit jaarplan is opgesteld door de Commissie Pastoraal

Nadere informatie

Leidraad voor catechisten

Leidraad voor catechisten Voorbeeld van 3 catechetische samenkomsten na een eucharistieviering met ouders die voor hun kind een initiatiesacrament vragen (doopsel, vormsel, eucharistie/communie) Dit voorbeeld uit het aartsbisdom

Nadere informatie

Beleidsvisie Voor de parochiefederatie Born gevormd door de parochie(comité)s: Born, Buchten, Grevenbicht, Holtum en Obbicht

Beleidsvisie Voor de parochiefederatie Born gevormd door de parochie(comité)s: Born, Buchten, Grevenbicht, Holtum en Obbicht Beleidsvisie 2016-2015 Voor de parochiefederatie Born gevormd door de parochie(comité)s: Born, Buchten, Grevenbicht, Holtum en Obbicht 1 Beleidsplan 2016-2025 1. Inleiding 2. Onze missie: waar staan we

Nadere informatie

~ 1 ~ Nieuwsbrief Aflevering Maart 2019

~ 1 ~ Nieuwsbrief Aflevering Maart 2019 Nieuwsbrief Aflevering 2019-3 Maart 2019 In deze aflevering: - Langzaam maar zeker. - Cakeverkoop: sponsoractie Taizé-reis. - Paasfakkeltocht. - Wat kan de parochie betekenen? - Ter herinnering. - Informatie

Nadere informatie

R.K. Parochie Heilige Maria, Sterre der Zee

R.K. Parochie Heilige Maria, Sterre der Zee Parochieblad nr. 3 juni - juli 2018 R.K. Parochie Heilige Maria, Sterre der Zee REDACTIE De redactie van het parochieblad corrigeert en redigeert, maar is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de teksten.

Nadere informatie

bij avondwake en kerkelijke uitvaart

bij avondwake en kerkelijke uitvaart Informatie bij avondwake en kerkelijke uitvaart Rooms-katholieke parochies van de parochiefederatie Sint Franciscus tussen duin en tuin Maasdijk - Poeldijk Heenweg - s Gravenzande Kwintsheul - De Lier

Nadere informatie

de Schalmei DEZE MAAND IN DE SCHALMEI: Uitgave van en voor de r.k. parochiegemeenschap Onze Lieve Vrouw Visitatie te 't Zand N.H.

de Schalmei DEZE MAAND IN DE SCHALMEI: Uitgave van en voor de r.k. parochiegemeenschap Onze Lieve Vrouw Visitatie te 't Zand N.H. september 2015 2 3 DEZE MAAND IN DE SCHALMEI: de Schalmei Uitgave van en voor de r.k. parochiegemeenschap Onze Lieve Vrouw Visitatie te 't Zand N.H. bladzijde Van de Diaken 4 Nieuws uit de parochiezaal

Nadere informatie

Analyse van de tien waarden voor een cultuuromslag in de parochie

Analyse van de tien waarden voor een cultuuromslag in de parochie Analyse van de tien waarden voor een cultuuromslag in de parochie Bron: Fr. James Mallon, Divine Renovation Guidebook, 2016, p. 74-79. Bewerkt door Alpha Nederland en Centrum voor Parochiespiritualiteit,

Nadere informatie

Wat is de betekenis van urbi et orbi? Door wie is Jezus verraden? Wat vieren we op Pasen? Wanneer herdenken we het laatste avondmaal?

Wat is de betekenis van urbi et orbi? Door wie is Jezus verraden? Wat vieren we op Pasen? Wanneer herdenken we het laatste avondmaal? Wat is de betekenis van urbi et orbi? Door wie is Jezus verraden? Wat vieren we op Pasen? Wanneer herdenken we het laatste avondmaal? Wanneer herdenken we de kruisiging en dood van Jezus? Welke liturgische

Nadere informatie

Suggesties voor de naamopgave van de kandidaat-vormelingen

Suggesties voor de naamopgave van de kandidaat-vormelingen Suggesties voor de naamopgave van de kandidaat-vormelingen In de brochure Pastoraal bij het vormsel. Catechese en gemeenschap, wordt de eerste zondag van de advent gesuggereerd als een geschikt moment

Nadere informatie

Op reis met God Liturgie voor de dienst op zondag 5 februari 2012

Op reis met God Liturgie voor de dienst op zondag 5 februari 2012 Op reis met God Liturgie voor de dienst op zondag 5 februari 2012 ter afsluiting van het project Kerk, School en Gezin 2012 in de Grote- of Andreaskerk te Hattem Hervormde gemeente Hattem - wijkgemeente

Nadere informatie

DE STEM VAN ZENDEREN. Van hart tot hart. Ik zie het ook als een (morele) verplichting om iets aan de wereld te verbeteren.

DE STEM VAN ZENDEREN. Van hart tot hart. Ik zie het ook als een (morele) verplichting om iets aan de wereld te verbeteren. DE STEM VAN ZENDEREN Nr. 21 Website Zenderen: www.zenderen.nl 23 maart 2018 Voxbezorging: Klachten: tel. 074-2667736 KERKBERICHTEN PAROCHIE O.L.V. ONBEVLEKT ONTVANGEN 24 maart 2018 31 maart 2018 Parochie

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Parochie Breda Centrum. ZATERDAG-ZONDAG 3 / 4 juni HOOGFEEST VAN PINKSTEREN

NIEUWSBRIEF. Parochie Breda Centrum. ZATERDAG-ZONDAG 3 / 4 juni HOOGFEEST VAN PINKSTEREN DE GEEST DAALT NEER OVER DE APOSTELEN Juni 2017 Parochie Breda Centrum ZATERDAG 3 juni ZATERDAG-ZONDAG 3 / 4 juni HOOGFEEST VAN PINKSTEREN 17.00 Begijnhof: samenzang ZONDAG 4 juni 10.30 Antoniuskathedraal:

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Het project. 2. Misdienen. 3. Goed doel. 4. Verhindering. 5. Taak van de ouders. 6. Ouderavond. 7. Kerkversiering en fotograaf

Inhoudsopgave. 1. Het project. 2. Misdienen. 3. Goed doel. 4. Verhindering. 5. Taak van de ouders. 6. Ouderavond. 7. Kerkversiering en fotograaf EERSTE HEILIGE COMMUNIE 2015-2016 Inhoudsopgave 1. Het project 2. Misdienen 3. Goed doel 4. Verhindering 5. Taak van de ouders 6. Ouderavond 7. Kerkversiering en fotograaf 8. Financiële bijdrage 9. Aanmelden

Nadere informatie

Zondagsbrief Zondag 23 december 2018 Kleur: paars

Zondagsbrief Zondag 23 december 2018 Kleur: paars Zondagsbrief Zondag 23 december 2018 Kleur: paars Vierde zondag van Advent Voorganger: Ouderling van dienst: Organist: Koster: Video Wall: Crèche: ds. Saskia Ketelaar uit Lede, België Elly Tollenaar Joke

Nadere informatie

Parochie Breda Centrum

Parochie Breda Centrum HIJ IS OPGESTAAN VOOR ONS Mei 2017 Parochie Breda Centrum Dinsdag 2 mei 11.00 Antoniuskathedraal: 3e dinsdag Antoniusnoveen ZATERDAG 6 mei ZATERDAG-ZONDAG 6 / 7 mei VIERDE ZONDAG VAN PASEN - ROEPINGENZONDAG

Nadere informatie

Op verhaal komen. Activiteiten van de Protestantse Gemeente te Schoorl-Groet-Camperduin. september-december 2015

Op verhaal komen. Activiteiten van de Protestantse Gemeente te Schoorl-Groet-Camperduin. september-december 2015 Op verhaal komen Activiteiten van de Protestantse Gemeente te Schoorl-Groet-Camperduin september-december 2015 In en rond de kerkjes van Schoorl en Groet gebeurt meer dan je denkt. In dit boekje vind je

Nadere informatie

VIERENDE GEMEENSCHAP...

VIERENDE GEMEENSCHAP... ... IN EEN BIDDENDE EN VIERENDE GEMEENSCHAP... KEN JIJ DE EN? 7 is al eeuwenlang een heilig getal. De zevende dag bijvoorbeeld is een rustdag. Zo zijn er ook zeven sacramenten, zeven belangrijke momenten

Nadere informatie

Wat onze parochie biedt voor de jeugd

Wat onze parochie biedt voor de jeugd Wat onze parochie biedt voor de jeugd Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Brink 31, 1251 KT Laren www.belkerken.nl/sintjan Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Beste lezer, In deze brochure

Nadere informatie

Wat onze parochie biedt voor de jeugd

Wat onze parochie biedt voor de jeugd Wat onze parochie biedt voor de jeugd Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Brink 33, 1251 KT Laren www.belkerken.nl/sintjan Laren, 2015-2016 Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Beste lezer,

Nadere informatie

Agenda 15 t/m 17 juni Kamp groep 8 24 juni Onderbouwdag (groep 1 t/m 4 is vrij) We luisteren naar elkaar.

Agenda 15 t/m 17 juni Kamp groep 8 24 juni Onderbouwdag (groep 1 t/m 4 is vrij) We luisteren naar elkaar. Vrijdag 10 juni 2016 Agenda 15 t/m 17 juni Kamp groep 8 24 juni Onderbouwdag (groep 1 t/m 4 is vrij) Regel van de week: We luisteren naar elkaar. Storing bij het versturen van e-mails Afgelopen week hebben

Nadere informatie

Samen Eucharistie vieren

Samen Eucharistie vieren Samen Eucharistie vieren Presentatie 23 november 2017 Methode OPSTAP 1 Situatieschets catechese 2 Omvorming De Kerk die erop uitgaat is de gemeenschap van missionaire leerlingen die initiatief nemen, die

Nadere informatie

INFORMATIE EERSTE HEILIGE COMMUNIE

INFORMATIE EERSTE HEILIGE COMMUNIE INFORMATIE EERSTE HEILIGE COMMUNIE 2018-2019 BESTE OUDERS/VERZORGERS, Wat fijn dat uw zoon/dochter dit jaar de Eerste Communie doet in de Heilige Martinusparochie. Dit boekje bevat informatie over de

Nadere informatie

Maart e jaargang #3. Van de redactie

Maart e jaargang #3. Van de redactie Van de redactie Op weg naar Pasen is er zoveel te delen dat we nog een vervolg op de vorige nieuwsbrief ontvangt. De inmiddels vaste rubriek uit het domineeslaantje. Uitnodiging avonden over Pasen door

Nadere informatie

Initiatiefgroep Roze Vieringen Rotterdam

Initiatiefgroep Roze Vieringen Rotterdam Initiatiefgroep Roze Vieringen Rotterdam Oecumenisch Roze Viering zondag 6 maart 2016 om 15.00 uur THEMA Hoe ik ook ben Voorganger ds. Ilse Hogeweg Paradijskerk Nieuwe Binnenweg 25, Rotterdam Gedachten

Nadere informatie

(zie: Orde van Dienst voor de viering van de initiatiesacramenten voor volwassenen)

(zie: Orde van Dienst voor de viering van de initiatiesacramenten voor volwassenen) Dag van het Woord OPNAME IN DE KERKGEMEENSCHAP & overhandiging Evangelie/ Woord van God Opname in de Kerkgemeenschap Catechumenen of geloofsleerlingen zijn volwassenen die een lange weg afleggen om christen

Nadere informatie

Sint Martinusklokje. Jaargang 2 nummer 11 november 2018

Sint Martinusklokje. Jaargang 2 nummer 11 november 2018 Sint Martinusklokje Jaargang 2 nummer 11 november 2018 Parochie Sint Martinus (Grote Kerkstraat 40, Venlo) en Kapel van Genooi (Genooyerweg 58, Venlo) NL90 SNSB 086.27.04.898 NL44 ABNA 048.40.69.829 stmartinus@home.nl

Nadere informatie

Betreft: visie en voorstel op parochie als gemeenschap van gemeenschappen van de locatieraad en pastoraatgroep HH Cosmas en Damianus, Abcoude

Betreft: visie en voorstel op parochie als gemeenschap van gemeenschappen van de locatieraad en pastoraatgroep HH Cosmas en Damianus, Abcoude R.K. Parochie St. Jan de Doper, Vecht en Venen Geloofsgemeenschap HH. Cosmas en Damianus Kerkstraat 23 1391 HB Abcoude 0294 281335 secretariaat@cosmasendamianus.nl www.stjandedoper-vechtenvenen.nl Aan

Nadere informatie

Deze wens telt voor iedereen, voor elk jaar.

Deze wens telt voor iedereen, voor elk jaar. februari 2015 2 Weer opnieuw beginnen Wat geweest is, is geweest Wat gedaan is, is gedaan Wat gezegd is, is gezegd. Kom op, met z n allen in de wereld Weer opnieuw beginnen Helemaal van vooraf aan. Wat

Nadere informatie

DE KERKELIJKE UITVAART

DE KERKELIJKE UITVAART DE KERKELIJKE UITVAART Parochie H. Johannes de Doper Deze brochure over de kerkelijke uitvaart is een uitgave van de parochie H. Johannes de Doper. Jaar van uitgave: 2016 2 Gestorven voor deze wereld Sterven

Nadere informatie

Zet je voet maar op het water!

Zet je voet maar op het water! Zet je voet maar op het water! Gezinsdienst Zondag 1 mei 2016 Locatie: Voorganger: Organist: Medewerking: Oosterkerk Ds. Koning Jurjan Lipke Combo Joy 4 All Voor de dienst zingen we: Jezus roept alle kleine

Nadere informatie

Kracht en liefde worden ons gegeven

Kracht en liefde worden ons gegeven Liturgie voor het ochtendgebed op zondag 31 december 2017 Kracht en liefde worden ons gegeven Lezers: Organiste : Ontvangst Annemarie Voorbraak Wijnand Kramer Jan Prij Hanneke Muntjewerf Ineke van der

Nadere informatie

Eucharistieviering van 11 mei 2014 Vierde Paaszondag - 51ste werelddag - roepingenzondag

Eucharistieviering van 11 mei 2014 Vierde Paaszondag - 51ste werelddag - roepingenzondag Eucharistieviering van 11 mei 2014 Vierde Paaszondag - 51ste werelddag - roepingenzondag Openingslied: ZJ 713: God is de Herder. Begroeting P. Wij mogen ons gedragen weten door God, behoeder van alle leven,

Nadere informatie

R.K. Parochie Heilige Maria, Sterre der Zee

R.K. Parochie Heilige Maria, Sterre der Zee Parochieblad nr. 4 augustus - september 2018 R.K. Parochie Heilige Maria, Sterre der Zee Waarom willen wij helpen? Wij geloven in God die wil dat het mensen goed gaat. Dit kan alleen als eerlijk en zorgzaam

Nadere informatie

TOV! Meer dan een kribbe? Nieuwsbrief december. Geplande activiteiten. Belangrijke mededeling

TOV! Meer dan een kribbe? Nieuwsbrief december. Geplande activiteiten. Belangrijke mededeling Nieuwsbrief juni.docx Nieuwsbrief december TOV! Weerstraat 26, 4001LD Tiel, www.toveten.nl T: 0344-751223 info@toveten.nl Dit is wat wij hem hebben horen verkondigen en wat we u verkondigen: God is licht,

Nadere informatie

Protestantse gemeente te Hoek. Zondagsbrief Zondag 5 augustus 2018 Kleur: groen

Protestantse gemeente te Hoek. Zondagsbrief Zondag 5 augustus 2018 Kleur: groen Protestantse gemeente te Hoek Zondagsbrief Zondag 5 augustus 2018 Kleur: groen Voorganger: Ouderling van dienst: Organist: Koster: Video wall: Crèche: ds. Pieter Overduin uit Hulst Henk Siersema Joke de

Nadere informatie

Zondag 22 oktober 2017

Zondag 22 oktober 2017 Zondag 22 oktober 2017 Viering in de Welkomkerk met als thema: Leven doet soms pijn Dichtbij en veraf krijgt ieder mens te maken met lijden dat zich in allerlei vormen kan aandienen. Het verlies van een

Nadere informatie

Na afloop van elke zondagsdienst is er gelegenheid elkaar te ontmoeten met koffie/thee/limonade.

Na afloop van elke zondagsdienst is er gelegenheid elkaar te ontmoeten met koffie/thee/limonade. Zondagsbrief voor zondag 10 september 2017 Hartelijk welkom in deze dienst in de Dorpskerk. Medewerkenden aan deze dienst zijn: Voorganger: ds. Kaj van der Plas Ouderling: Sytske Koopmans Diaken: Jan Menno

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF MET EEN LACH EN EEN TRAAN

NIEUWSBRIEF MET EEN LACH EN EEN TRAAN NIEUWSBRIEF MET EEN LACH EN EEN TRAAN Na een lange zomer met zon en regen is het weer tijd voor een nieuwe nieuwsbrief. Het is misschien een beetje gek maar onze nieuwsbrief lijkt een beetje op de zomer,

Nadere informatie

Parochie Sint Christoffel Het sacrament van het vormsel

Parochie Sint Christoffel Het sacrament van het vormsel Parochie Sint Christoffel Het sacrament van het vormsel St. Paulus Bekering St. Joseph RK Open Hof H. Maria Koningin St. Caecilia H. Jozef Inhoud Inhoudsopgave pag.: 2 Voorwoord pag.: 3 Wat betekent vormsel

Nadere informatie

tijdens het orgelspel worden de tafelkaarsen aangestoken Zingen: LB 213: 1, 2, 5 staande

tijdens het orgelspel worden de tafelkaarsen aangestoken Zingen: LB 213: 1, 2, 5 staande DUINZICHTKERK, zondag 17 maart 2019 Wijkgemeente Archipel-Benoordenhout Voorganger: ds. S. H. Smits, s-gravenhage Ouderling van dienst: Sam Boelens Diaken van dienst: Izabella Hus Organist: Roelfien Folkersma

Nadere informatie

de Schalmei DEZE MAAND IN DE SCHALMEI:

de Schalmei DEZE MAAND IN DE SCHALMEI: Kerstmis 2015 januari 2016 2 Kerst Gedachte Kerstmis vroeger bij ons thuis, mijn hart vol weemoed en verlangen, Met z n allen kort bij t fornuis, de kerstboom helemaal vol gehangen. Liedjes klonken als

Nadere informatie

Orde Van Dienst. voor zondag 13 maart Vijfde zondag in de Veertigdagentijd. Voettocht naar Pasen

Orde Van Dienst. voor zondag 13 maart Vijfde zondag in de Veertigdagentijd. Voettocht naar Pasen Orde Van Dienst voor zondag 13 maart 2016 Vijfde zondag in de Veertigdagentijd Voettocht naar Pasen Thema: 'Die geleden heeft onder Pontius Pilatus' Voorganger: ds. Christien Crouwel Gastheer: Jan Dorleijn;

Nadere informatie

Wat onze parochie biedt voor de jeugd

Wat onze parochie biedt voor de jeugd Wat onze parochie biedt voor de jeugd Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Brink 31, 1251 KT Laren www.belkerken.nl/sintjan Laren, december 2011 Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Beste

Nadere informatie

GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-JACOBUS LICHTERVELDE GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-HENRICUS TORHOUT

GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-JACOBUS LICHTERVELDE GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-HENRICUS TORHOUT GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-JACOBUS LICHTERVELDE GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-HENRICUS TORHOUT Voorwoord Vooreerst willen we jou een goeie dag wensen, jij die nu deze folder leest. Een goeie dag vanwege jullie

Nadere informatie

Pastoraal Hoekje week

Pastoraal Hoekje week Pastoraal Hoekje week 40 2018 Bedankt en tot ziens. Aanstaande zaterdag, 6 oktober, is het dan zover. Na een maand van opstarten van het nieuwe werkjaar, verwelkomen van een nieuwe collega en afscheid

Nadere informatie

Parochie nodig. Pagina 1

Parochie nodig. Pagina 1 Parochie nodig Katholiek worden Wanneer u als volwassene er over nadenkt om katholiek te worden willen wij u daar graag bij begeleiden. Voor meer informatie of als u zich wilt aanmelden dan kunt u contact

Nadere informatie

In de Naam van de Vader, de Zoon en de heilige Geest

In de Naam van de Vader, de Zoon en de heilige Geest 2 Orgelspel Verstilling VOORBEREIDING Welkom door de ouderling van dienst De tafelkaarsen worden aangestoken Wij zingen hierbij Als alles duister is (Taizé, 3x) (We gaan staan) Vg. Allen Vg. Allen In de

Nadere informatie

Belijdenisdienst Pinksteren. Feest van de Geest!

Belijdenisdienst Pinksteren. Feest van de Geest! Liturgie zondag 4 juni 2017 Belijdenisdienst Pinksteren Feest van de Geest! Voorganger: Ds. Margriet van de Bunt Organist: Tijn Bouw met medewerking van True Colors Welkom en mededelingen- ouderling van

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST VOOR DE OPNAME VAN EEN KIND IN DE VOLLEDIGE GEMEENSCHAP VAN DE KATHOLIEKE KERK

ORDE VAN DIENST VOOR DE OPNAME VAN EEN KIND IN DE VOLLEDIGE GEMEENSCHAP VAN DE KATHOLIEKE KERK 1 ORDE VAN DIENST VOOR DE OPNAME VAN EEN KIND IN DE VOLLEDIGE GEMEENSCHAP VAN DE KATHOLIEKE KERK I. Orde van dienst bij de opname tijdens de eucharistieviering (in voorbereiding van de eerste communie)

Nadere informatie

~ 1 ~ Nieuwsbrief Aflevering December 2017

~ 1 ~ Nieuwsbrief Aflevering December 2017 Nieuwsbrief Aflevering 2017-12 December 2017 In deze aflevering: - Geboren. - Kerstpakketten acties. - Kerstvieringen. - Kerst-inn. - Vooraankondiging. - Algemene gegevens. Geboren. Dat geboren mag worden

Nadere informatie

20/09/2016. Kring 12. Info-avond vormsel Algemene informatie

20/09/2016. Kring 12. Info-avond vormsel Algemene informatie Kring 12 Info-avond vormsel 2017 1 Algemene informatie 2 1 De W(eet)-vragen Waarom? Wanneer? Waar? Wat? Wie? 3 Wat? Vormsel is één van de 7 sacramenten Maakt deel uit van de initiatiesacramenten (samen

Nadere informatie

~ 1 ~ Nieuwsbrief Aflevering 2016-4 juni 2016

~ 1 ~ Nieuwsbrief Aflevering 2016-4 juni 2016 Nieuwsbrief Aflevering 2016-4 juni 2016 In deze aflevering: - H. Hartmaand. - Eftelingactie. - Verwijsspreekuur. - Sop- en zeepplank. - Algemene gegevens. H. Hartmaand. De grote feestdagen als Pasen en

Nadere informatie

Sassenheim, september 2014. Beste jongere,

Sassenheim, september 2014. Beste jongere, Sassenheim, september 2014 Beste jongere, Als je gedoopt bent en in groep 8 of de brugklas zit, wordt je nu uitgenodigd om deel te nemen aan de volgende stap in je leven, de voorbereiding op het sacrament

Nadere informatie

Welke ster imponeert ons?

Welke ster imponeert ons? Welke ster imponeert ons? Kerstspecial 2016 Parochie St. Barnabas & Parochie H. Bartholomeus Haastrecht Schoonhoven Algemene informatie Pastoor J.E.M. van der Mee 0182-382455 vandermee@kerkmail.nl St.

Nadere informatie

NIEUWS UIT REGIO DE NOORDKOP

NIEUWS UIT REGIO DE NOORDKOP NIEUWS UIT REGIO DE NOORDKOP TEN GELEIDE Voor u ligt het eerste nummer van het Nieuws uit onze Regio De Noordkop. Zoals u weet bestaat onze regio uit de parochies O.L.V. Praesentatie in Anna Paulowna,

Nadere informatie

VERLANGEN NAAR VREDE

VERLANGEN NAAR VREDE Eerste Advent 2016 samen met mensen met een verstandelijke beperking VERLANGEN NAAR VREDE Troon van vrede symbool van hoop Zij zullen hun zwaarden en speren laten smelten in vuur, en ze zullen er gereedschap

Nadere informatie

Van hart tot hart Wijsheid is voor de geest, wat gezondheid is voor het lichaam

Van hart tot hart Wijsheid is voor de geest, wat gezondheid is voor het lichaam DE STEM VAN ZENDEREN Nr. 15 Website Zenderen: www.zenderen.nl 2 februari 2018 Voxbezorging: Klachten: tel. 074-2667736 KERKBERICHTEN PAROCHIE O.L.V. ONBEVLEKT ONTVANGEN 3 februari 2018 10 februari 2018

Nadere informatie

Lied op de drempel: Welkom mensen (tekst: Piet Schelling; melodie: ELB, lied 218 = Samen in de naam van Jezus )

Lied op de drempel: Welkom mensen (tekst: Piet Schelling; melodie: ELB, lied 218 = Samen in de naam van Jezus ) Welkom en mededelingen De paaskaars wordt aangestoken Stiltemoment Lied op de drempel: Welkom mensen (tekst: Piet Schelling; melodie: ELB, lied 218 = Samen in de naam van Jezus ) Welkom mensen, hier gekomen,

Nadere informatie

Protestantse Wijkgemeente Open Hof te Kampen

Protestantse Wijkgemeente Open Hof te Kampen 1 Welkom in Open Hof Orde van dienst voor de viering op zondag 7 oktober 2018 Israëlzondag om 9.30 uur in Open Hof Protestantse Wijkgemeente Open Hof te Kampen voorganger: zondagskind: lector: orgel: Berthina

Nadere informatie

s-hertogenbosch en Rosmalen Parochieavonden

s-hertogenbosch en Rosmalen Parochieavonden s-hertogenbosch en Rosmalen Parochieavonden WELKOM! Per 1 januari 2015 Emmaus, West Willibrord, Maaspoort San Salvator, Orthen Waarom zijn we hier bij elkaar? Vanwege onze opdracht als gedoopten: Staand

Nadere informatie

Viering voor de derde zondag van de missiemaand

Viering voor de derde zondag van de missiemaand Viering voor de derde zondag van de missiemaand 15 oktober 2017 28 e zondag doorheen het jaar A In samenwerking met de Sint-Pieterparochie van Puurs Intredelied ZJ 735 Zomaar een dak Begroeting P. Vandaag

Nadere informatie

Gepresenteerd door de pastoraatsgroep van de RK Parochie Onze Lieve Vrouw van Lourdes

Gepresenteerd door de pastoraatsgroep van de RK Parochie Onze Lieve Vrouw van Lourdes Gepresenteerd door de pastoraatsgroep van de RK Parochie Onze Lieve Vrouw van Lourdes Ter gelegenheid van het 50 ste verjaardag van het Tweede Vaticaans Concilie werd door Paus Benedictus XVI het kerkelijke

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF november 2015

NIEUWSBRIEF november 2015 Parochie HH Petrus en Paulus SINT JAN S ONTHOOFDING ZOETERWOUDE-DORP NIEUWSBRIEF november 2015 Pastorie: R.K. Pastorie Zuidbuurtseweg 14 2381 LB Zoeterwoude Bankrekeningen: - NL93 INGB 0002 5647 72 t.n.v.

Nadere informatie

Het sacrament van. Het huwelijk. Sacramenten

Het sacrament van. Het huwelijk. Sacramenten Het sacrament van Het huwelijk Sacramenten Sacramenten IIn de Bijbel Deze geloofsboekjes gaan over de In het evangelie willen Farizeeën Jezus op de proef stellen zeven sacramenten. Sacramenten met een

Nadere informatie