Administratie, Informatievoorziening en Control INFORMATIEGIDS STUDIEVISUM

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Administratie, Informatievoorziening en Control INFORMATIEGIDS STUDIEVISUM"

Transcriptie

1 Administratie, Informatievoorziening en Control INFORMATIEGIDS STUDIEVISUM

2 Procedure studievisum Wanneer je naar Nederland wilt komen voor een studie die langer duurt dan drie maanden ben je verplicht een verblijfsvergunning voor studie (studievisum) aan te vragen. Het studievisum wordt door de onderwijsinstelling waar je gaat studeren, die referent is bij de IND, aangevraagd. Wanneer je al in Nederland verblijft en je je huidige verblijfsvergunning wilt omzetten in een studievisum, wordt dit studievisum door de onderwijsinstelling waar je gaat studeren, die referent is bij de IND, aangevraagd. Hieronder zie je enkele voorbeelden: - je studeert bij een andere hogeschool of universiteit en je gaat een hbo-opleiding volgen aan de Hogeschool Rotterdam; - je werkt in Nederland (bijvoorbeeld als au pair) en je gaat een opleiding volgen aan de Hogeschool Rotterdam. Heb je interesse in één van de opleidingen die Hogeschool Rotterdam aanbiedt en heb je een studievisum nodig? Dan moet je vóór 1 april 2018 een verzoek tot inschrijving indienen via Inschrijving: Nederlandstalige opleiding Om te kunnen beoordelen of je in aanmerking komt voor een studievisum moet je aan alle onderstaande toelatingsvoorwaarden hebben voldaan om ingeschreven te kunnen worden. - Een gewaarmerkte kopie van je diploma en bijbehorende cijferlijst Je bent toelaatbaar met een diploma op havo, vwo of mbo-niveau 4 of met een (buitenlands) diploma dat gelijkwaardig is aan dit niveau. Indien je je vooropleiding in het buitenland hebt afgerond en deze vooropleiding is niet in het Nederlands gegeven, dan moet je ook aantonen dat je de Nederlandse taal voldoende beheerst om met succes de studie te kunnen volgen. Hiervoor is het nodig dat je het Staatsexamen NT2 van DUO of het Onderzoek NT2 van Hogeschool Rotterdam op alle onderdelen/ fasen met een voldoende hebt afgelegd. Ben je niet in het bezit van een toelaatbaar diploma en ben je 21 jaar of ouder, dan moet je het 21+ Toelatingsexamen bij de Hogeschool Rotterdam voor de desbetreffende opleiding hebben behaald. De geldigheid van een 21+ Toelatingsexamen is 2 jaar. - Een kopie van je paspoort Je hebt een geldig paspoort. Jouw paspoort moet nog minstens 3 maanden geldig zijn na 1 september Een kopie van de voor- én achterkant van je verblijfsdocument Je ontvangt je verblijfsdocument nadat je je bij de Nederlandse gemeente hebt ingeschreven. - Collegegeld Pas wanneer het volledige collegegeld voor het studiejaar 2018/2019 en de bijbehorende kosten voor een studievisum betaald zijn, kunnen wij de aanvraag voor jou indienen. Wij sturen jou een factuur. Uitzondering: wanneer je al in Nederland woont én je beschikt over een Nederlands rekeningnummer én DigiD, kun je het collegegeld in termijnen betalen door een machtiging via Studielink af te geven. De tarieven van het collegegeld voor het studiejaar zijn vastgesteld door het College van Bestuur en kun je vinden op de site van Hogeschool Rotterdam,

3 - Aanvullende toelatingseisen Voor sommige opleidingen zijn naast de wettelijke toelatingsvoorwaarden ook aanvullende toelatingsvoorwaarden vereist. Zorg dat ook aan deze eisen ruim op tijd voldaan is. Meer informatie daarover kun je vinden op de site van Hogeschool Rotterdam Engelstalige opleiding Ga je een Engelstalige opleiding volgen en heb je een studievisum nodig? Dan dien je de website van het instituut RBS te raadplegen, Kunstopleiding Wanneer je een kunstopleiding aan de Willem de Kooning Academie gaat volgen en je hebt een studievisum nodig, dien je de website van de Willem de Kooning Academie te raadplegen, Hier vind je ook informatie over de Master kunstopleidingen aan het Piet Zwart Instituut. Aanvraagproces Indienen aanvraag en betalen Na het betalen van de kosten studievisum (leges) kan de aanvraag bij de IND worden ingediend. Voor het indienen van de aanvraag ontvangt de student eerst een aanvraagformulier waarop de student moet aangeven welke situatie voor hem/haar van toepassing is. Na ontvangst van het ingevulde aanvraagformulier ontvangt de student een informatiepakket met meer informatie over de benodigde documenten. Om vanuit het buitenland naar Nederland te kunnen reizen heb je een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) nodig. De mvv is een sticker die de Nederlandse vertegenwoordiging (bijv. ambassade) in jouw paspoort plakt. Kosten studievisum (leges) - TEV 192,00 (Toegang En Verblijf) Je verblijft in het buitenland en je bent mvv-plichtig (machtiging tot voorlopig verblijf). Het studievisum wordt aangevraagd volgens de TEV-procedure. - VVR zonder mvv 192,00 Je verblijft in Nederland of nog in het buitenland en je bent niet mvv-plichtig. Het studievisum wordt aangevraagd volgens de VVR-procedure. Ontvangst en controle aanvraag IND Wanneer de IND de aanvraag heeft ontvangen wordt eerst gecontroleerd of de aanvraag compleet is, voordat de IND een beslissing neemt Beslissing IND De IND controleert of er aan alle voorwaarden is voldaan en neemt binnen een termijn van 60 dagen een beslissing. - Positieve beslissing Wanneer je aan alle voorwaarden hebt voldaan, heb je recht op een studievisum. De IND informeert de Hogeschool Rotterdam over deze beslissing. Wij informeren jou onmiddellijk na hun beslissing, zodat jij alvast jouw mvv op kunt halen in je land van herkomst. De IND informeert ook de Nederlandse vertegenwoordiging (bijv. ambassade) in het land van herkomst waar jij op dat moment verblijft. - Negatieve beslissing Wanneer niet aan de voorwaarden voldaan is, krijg je geen verblijfsvergunning. Deze beslissing staat in een beschikking. De IND stuurt de beschikking naar de Hogeschool Rotterdam. Wij informeren jou onmiddellijk na hun beslissing. Je kunt tegen deze beslissing bezwaar maken bij de IND.

4 Naar Nederland reizen Wanneer je de mvv hebt opgehaald kan je naar Nederland reizen. De mvv is 90 dagen geldig. De geldigheidsduur staat op de mvv-sticker. Op de mvv-sticker staan 2 data: Ingangsdatum: vanaf deze datum is de mvv geldig. Einddatum: op deze datum is de mvv niet meer geldig. Je mag met een geldig mvv reizen binnen het Schengengebied. Ophalen studievisum Wanneer jij jouw studievisum mag ophalen, informeren wij jou onmiddellijk per wanneer, hoe en waar je dit kunt doen. Ook vertellen wij je wat je verplicht mee moet nemen om jouw studievisum in ontvangst te mogen nemen. Controleer bij het IND-loket of de informatie op jouw verblijfsvergunning juist is. Klopt er iets niet, meld dit onmiddellijk bij de IND-medewerker!!

5 Voorwaarden IND Een studievisum wordt door de onderwijsinstelling waar je gaat studeren, die referent is bij de IND, aangevraagd. Om in aanmerking te komen voor een studievisum dien je aan onderstaande voorwaarden te voldoen die door de IND zijn vastgesteld. - Paspoort Je beschikt over een geldig paspoort. Het paspoort moet minstens 3 maanden na afgifte van de mvv geldig zijn. - Vooropleiding Je beschikt over een toelaatbaar diploma of je hebt het 21+ Toelatingsexamen bij de Hogeschool Rotterdam voor de desbetreffende opleiding behaald. - Verzoek tot inschrijving Je dient een verzoek tot inschrijving voor een voltijd dagopleiding te hebben bij de Hogeschool Rotterdam. Dit betekent dat je aan alle toelatingsvoorwaarden van de onderwijsinstelling moet hebben voldaan om als student ingeschreven te zijn. Jouw verzoek tot inschrijving heb je al vóór 1 april 2018 ingediend via - Studievoortgangsmonitoring Om het recht op jouw verblijfsvergunning te behouden, dien je minimaal de helft van het aantal studiepunten (ECTS) per studiejaar te behalen. Let op! Als je in het eerste jaar (propedeutisch jaar) zit, dan moet je tussen de ECTS behalen om je opleiding voort te zetten. Houd er rekening mee dat het minimaal aantal ECTS voor de BSA-norm per opleiding verschilt. Voor meer informatie over welke BSA-norm per opleiding geldt verwijzen wij je door naar je opleiding. - Antecedentenverklaring Je bent verplicht een antecedentenverklaring in te vullen. In deze verklaring geeft je informatie over jouw strafrechtelijk verleden. Je mag geen gevaar vormen voor de openbare orde of de nationale veiligheid. Jouw antecedenten zullen worden onderzocht. - Middelen van bestaan Wanneer je in Nederland wilt studeren, moet je over voldoende financiële middelen beschikken om in jouw eigen onderhoud te kunnen voorzien. Je hebt de beschikking over een bedrag dat gelijk is aan het normbedrag per maand voor studenten, exclusief collegegeld en leges. - Zorgverzekering in Nederland Je bent verzekerd tegen ziektekosten in Nederland. Bij een verblijf in Nederland ben je verplicht (zelf) een zorgverzekering af te sluiten. Wij bieden je aan om een zorgverzekering voor jou af te sluiten. Dit kan echter alleen wanneer je dit tegelijkertijd met jouw aanvraag voor een studievisum indient. Inhoudelijke informatie over de hoogte van de premie, de dekking en looptermijn kun je teruglezen in het informatiepakket dat je binnenkort van ons ontvangt. Je bent overigens vrij om zelf een zorgverzekering af te sluiten bij een Nederlandse zorgverzekeraar. - Inschrijving bij de gemeente Wanneer je in Nederland aankomt ben je verplicht je meteen in te schrijven in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente waar je gaat wonen. Voor de inschrijving bij de gemeente (BRP) heb je een (gelegaliseerde en vertaalde) geboorteakte nodig. Neem deze daarom mee wanneer je naar Nederland reist.

6 Middelen van bestaan Indien je in Nederland wilt studeren, moet je over voldoende financiële middelen beschikken. Je beschikt over een bedrag dat gelijk is aan het normbedrag per maand voor studenten, exclusief collegegeld en leges. De normbedragen in het kader van Wml = Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag worden ieder jaar op 1 januari en 1 juli door de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid herzien en gepubliceerd in de Staatscourant. Omdat de IND uitgaat van de normbedragen van de Wml dien je er rekening mee te houden dat de normbedragen op 1 januari en 1 juli wijzigen. Bron: Kies uit één van onderstaande 7 opties om aan te tonen dat je over voldoende middelen beschikt. Je doet dit via het aanvraagformulier Studievisum die je van ons per hebt ontvangen. 1. Je beschikt over eigen middelen Wanneer je als student over eigen middelen beschikt, dan is het maandelijkse normbedrag dat voor jou van toepassing is 870,46. Dit betekent dat je op het moment van de aanvraag over minimaal 12x het normbedrag moet beschikken ( ,52). Wanneer je kiest voor deze optie, stuurt de Hogeschool Rotterdam jou een factuur voor de leges + het collegegeld + het jaarlijkse normbedrag (12x het normbedrag). Het jaarlijkse normbedrag wordt na de bewijsvoering teruggestort op jouw rekening. Helaas is het niet mogelijk om deze factuur in termijnen te betalen. 2. Je hebt een beurs toegewezen gekregen Wanneer je een beurs ontvangt, dien je minimaal 870,46 per maand te ontvangen. Wanneer je kiest voor deze optie heb je o.a. een toekenningsbesluit beurs nodig van jouw beursverstrekker met een bewijs dat je dit bedrag maandelijks ontvangt. 3. Een derde persoon gevestigd in het buitenland biedt financiële ondersteuning aan jou Wanneer iemand in het buitenland jou financieel ondersteunt, dien je minimaal 870,46 per maand te ontvangen van die persoon. 4. Een bedrijf gevestigd in het buitenland biedt financiële ondersteuning aan jou Wanneer een bedrijf in het buitenland jou financieel ondersteunt, dien je minimaal 870,46 per maand te ontvangen van dat bedrijf. 5. Een bedrijf gevestigd in Nederland biedt financiële ondersteuning aan jou Wanneer een bedrijf in Nederland jou financieel ondersteunt, dien je minimaal 870,46 per maand te ontvangen van dat bedrijf. 6. Een persoon in Nederland werkzaam in loondienst staat jou financieel bij Wanneer een persoon in Nederland werkzaam in loondienst jou financieel ondersteunt, dien je minimaal 870,46 van die persoon te ontvangen. Om vast te kunnen stellen of deze persoon genoeg verdient om jou maandelijks met 870,46 te kunnen ondersteunen, wordt er gekeken naar de normbedragen per gezinssituatie. Gezinssituatie Wml-norm per maand mét vakantiegeld Wml-norm per maand zonder vakantiegeld Echtparen en ongehuwd samenwonenden 2.574, ,46 Alleenstaanden en alleenstaande ouders 2.063, ,06 Bovenstaande bedragen zijn bruto bedragen geldig vanaf 1 januari Dit is het bedrag dat in de arbeidsovereenkomst of de salarisspecificatie (loonstrook) staat. Op de loonstrook vind je het bedrag bijvoorbeeld in het vakje SV-loon. SV-loon wordt soms ook 'loon SV' of '(bruto)loon SV' genoemd. Het inkomen moet voor minimaal 12 maanden beschikbaar zijn op het moment van de aanvraag.

7 7. Een persoon in Nederland met inkomsten uit arbeid als zelfstandige (zelfstandig ondernemer) staat jou financieel bij Wanneer een persoon in Nederland met inkomsten als zelfstandige ondernemer jou financieel ondersteunt, dien je minimaal 870,46 van die persoon te ontvangen. In het informatiepakket dat je binnenkort van ons ontvangt zal, op basis van de door jou gekozen middelen van bestaan, duidelijk aangegeven worden welke documenten en bewijsstukken verplicht ingeleverd moeten worden voor de definitieve aanvraag.

8 Aanvullende informatie Familie- /gezinsleden De onderwijsinstelling is alleen verantwoordelijk voor een studievisum van de student. De student is zelf verantwoordelijk voor rechtmatig verblijf van familie-/gezinsleden. Verlenging Wanneer jij je studievisum moet verlengen dan ontvang je na jouw melding een factuur van de Hogeschool Rotterdam. (Let op: de IND kan dit bedrag na deze publicatie verhogen). 3 Maanden voordat jouw studievisum vervalt, stuur je een naar SSC-Studievisum@hr.nl Wij ondersteunen jou bij deze aanvraag. Diefstal/ verlies Wanneer je een nieuw verblijfsdocument moet aanvragen door beschadiging of diefstal, zijn hier kosten aan verbonden. Het nieuwe verblijfsdocument vraag je zelf aan bij de IND. Uitschrijven Als je gaat stoppen met je studie heb je geen recht meer op een studievisum. De onderwijsinstelling is daardoor verplicht je af te melden bij de IND. Als gevolg daarvan word je geacht Nederland te verlaten of zelf bij de IND te informeren naar de mogelijkheden voor een ander soort verblijfsvergunning. Afstuderen Als je je studie hebt afgerond, zal de onderwijsinstelling je afmelden bij de IND waardoor je geen recht meer hebt op een studievisum. Informeer zelf bij de IND naar de mogelijkheden voor een ander soort verblijfsvergunning. Doe dit op tijd om te voorkomen dat je als gevolg van jouw uitschrijving Nederland moet verlaten. Overstap Als je met je studie gaat stoppen omdat je naar een andere onderwijsinstelling gaat overstappen, blijft je huidige studievisum geldig. Je geeft bij jouw nieuwe onderwijsinstelling aan dat je al in het bezit bent van een studievisum. Je nieuwe onderwijsinstelling dient jouw overstap te melden bij de IND. Overname referentschap Wanneer je overstapt van een andere hogeschool in Nederland naar Hogeschool Rotterdam, kan de Hogeschool Rotterdam een verzoek tot overname referentschap indienen bij de IND. Jouw huidige studievisum blijft actief tot en met de vermelde einddatum of totdat je afstudeert. Er hoeft voor een overstap tussen Nederlandse onderwijsinstellingen geen nieuwe verblijfsvergunning te worden aangevraagd. Geef tijdens jouw aanmelding in Studielink aan, dat je in het bezit bent van een studievisum door te mailen naar ssc-studievisum@hr.nl. Zoekjaar Wanneer je in Nederland bent afgestudeerd, kan je een verblijfsvergunning voor een zoekjaar aanvragen bij de IND waardoor je 1 jaar de tijd hebt om een baan te vinden in Nederland. Je dient zelf bij de IND te informeren naar de mogelijkheden voor deze verblijfsvergunning. Omdat je na je afstuderen niet meer als student bent ingeschreven dien je de aanvraag zelf in te dienen bij de IND Wijzigen verblijfsvergunning: meldingsplicht vanuit student Verandert er iets in jouw situatie wat gevolgen heeft voor jouw studievisum? Stop je bijvoorbeeld met studeren? Of heb je onvoldoende studievoortgang? Meld dit meteen bij de IND. Het kan zijn dat je door de verandering in jouw situatie jouw studievisum moet wijzigen naar een andere verblijfsvergunning. Deze wijziging geef je zelf aan bij de IND.

9 Werken met een studievisum Wanneer je een studievisum hebt, mag je naast je studie 16 uur per week werken óf in de maanden juni, juli en augustus seizoensarbeid doen. Je mag alleen werken als je werkgever een tewerkstellingsvergunning (TWV) voor je aanvraagt. Voor deze aanvraag heb je o.a. een bewijs van inschrijving van de onderwijsinstelling nodig. Stage met een studievisum Wanneer je stage gaat lopen in Nederland, heb je geen TWV nodig. Er is wel een stageovereenkomst nodig tussen stageorganisatie en onderwijsinstelling. Studie tijdelijk buiten Nederland? Ga je voor jouw studie tijdelijk studeren in het buitenland? Dan mag je niet langer dan 360 dagen achter elkaar in het buitenland zijn. Ben je langer dan 360 dagen in het buitenland, dan kan de IND jouw studievisum intrekken. Nieuwe richtlijn studievisum Sinds het voorjaar van 2018 voert de IND een nieuwe richtlijn in. In de nieuwe richtlijn met betrekking tot een studievisum, moet uitgaande mobiliteit tijdens je studie gemeld worden bij de IND. Dit moet 4 weken voor beoogd vertrek bekend zijn bij de IND. Uitgaande mobiliteit betekent dat je meer dan 90 dagen, maar minder dan 360 dagen in een andere lidstaat een exchange/ uitwisselingsprogramma volgt. Voor het volgen van het externe programma moet de IND een aanvullend document voor jou maken om vanuit Nederland naar een andere lidstaat te kunnen reizen. Let op! Ook wanneer je in het buitenland studeert of stage loopt geldt de voorwaarde studievoortgangsmonitoring. (Zie hoofdstuk 3 voorwaarden IND). Verplichte afmelding IND De onderwijsinstelling is verplicht jou af te melden wanneer de volgende situaties van toepassing zijn: - Je hebt onvoldoende studievoortgang; - Je bent (tussentijds) gestopt met de opleiding; - Je bent afgestudeerd; - Je bent uitgeschreven bij de onderwijsinstelling; - Je stapt over naar een andere onderwijsinstelling; - Je stapt over van een voltijd dagopleiding naar een andere opleidingsvorm. Inhoudelijke informatie over deze onderwerpen staat op de website van de IND

10 Contactgegevens Postadres Hogeschool Rotterdam T.a.v. Studenten Service Center Postbus HA Rotterdam Bezoekadres Rochussenstraat 198 (begane grond) 3015 EK Rotterdam Maandag t/m vrijdag uur Telefoonnummer Maandag t/m vrijdag uur Chat

INFORMATIEGIDS STUDIEVISUM 2012/2013

INFORMATIEGIDS STUDIEVISUM 2012/2013 INFORMATIEGIDS STUDIEVISUM 2012/2013 Machtiging tot Voorlopig Verblijf (MVV) Verblijfsvergunning regulier (VVR) Wijziging verblijfsdoel/ Change of Purpose (COP) Studenten Service Center versie 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

FAQ Team Zakelijk erkende referenten studie en onderzoek

FAQ Team Zakelijk erkende referenten studie en onderzoek FAQ Team Zakelijk erkende referenten studie en onderzoek Algemeen Welke Richtlijn wordt op 23 mei 2018 geïmplementeerd? Op 23 mei 2018 wordt Richtlijn 2016/801 geïmplementeerd. Richtlijn 2016/801 heeft

Nadere informatie

Stappenplan Hoe schrijf ik me in voor een opleiding aan de HAN?

Stappenplan Hoe schrijf ik me in voor een opleiding aan de HAN? Stappenplan Hoe schrijf ik me in voor een opleiding aan de HAN? Wil je je aanmelden voor een opleiding bij de HAN? Meld je dan aan via Studielink. Studielink is de online inschrijfapplicatie voor het Nederlandse

Nadere informatie

Studiefinanciering voor studenten van Aruba en de Nederlandse Antillen

Studiefinanciering voor studenten van Aruba en de Nederlandse Antillen Studiefinanciering voor studenten van Aruba en de Nederlandse Antillen Aangenaam, wij zijn duo DUO staat voor Dienst Uitvoering Onderwijs. We voeren verschillende onderwijswetten en -regelingen uit, namens

Nadere informatie

Onderzoek verzekering Wlz

Onderzoek verzekering Wlz Versie Maart 2018 Verzekeringen Onderzoek verzekering Wlz Met dit formulier gaan wij na of u verzekerd bent voor de Wlz (Wet langdurige zorg). Wilt uw partner ook weten of hij of zij verzekerd is voor

Nadere informatie

Wijzigingen Student hoger onderwijs buitenland, nieuw stelsel

Wijzigingen Student hoger onderwijs buitenland, nieuw stelsel Wijzigingen Student hoger onderwijs buitenland, nieuw stelsel Dit formulier Dit formulier is voor studenten hoger onderwijs in het buitenland die per 1 september 2015 of later voor het eerst studiefinanciering

Nadere informatie

Onderzoek verzekering Wlz

Onderzoek verzekering Wlz Versie November 2017 Verzekeringen Onderzoek verzekering Wlz Met dit formulier gaan wij na of u verzekerd bent voor de Wlz (Wet langdurige zorg). Wilt uw partner ook weten of hij of zij verzekerd is voor

Nadere informatie

Kennisgeving inkomende mobiliteit student (vreemdeling)

Kennisgeving inkomende mobiliteit student (vreemdeling) Kennisgeving inkomende mobiliteit student (vreemdeling) (531) Lees eerst de toelichting op deze pagina voordat u begint met invullen. Met dit formulier kunt u de IND laten weten dat u in het bezit bent

Nadere informatie

Langdurig ingezetene VVR onbepaalde tijd

Langdurig ingezetene VVR onbepaalde tijd Langdurig ingezetene VVR onbepaalde tijd Voor wie? Voor iedereen die permanent in Nederland wil blijven wonen na minimaal 5 jaar rechtmatig verblijf Doel: Verblijfsvergunning regulier onbepaalde tijd zonder

Nadere informatie

Naar Nederland komen om te studeren

Naar Nederland komen om te studeren Naar Nederland komen om te studeren 1. Waarom deze publicatie? Wil je studeren in Nederland? Voor een verblijf van meer dan 3 maanden heb je een verblijfsvergunning nodig, tenzij je komt uit een land dat

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 1449 20 januari 2014 Besluit van de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie van 4 januari 2014, nummer WBCTU 2014/1,

Nadere informatie

Aanvraag nieuw stelsel Studiefinanciering hoger onderwijs voor studenten van Aruba, Curaçao, Sint Maarten of Caribisch Nederland

Aanvraag nieuw stelsel Studiefinanciering hoger onderwijs voor studenten van Aruba, Curaçao, Sint Maarten of Caribisch Nederland Aanvraag nieuw stelsel Studiefinanciering hoger onderwijs voor studenten van Aruba, Curaçao, Sint Maarten of Caribisch Nederland Dit formulier Gebruik dit formulier als je op Aruba, Curaçao, Sint Maarten

Nadere informatie

Aanvraag verlenging verblijfsvergunning voor studie aan het voortgezet of beroepsonderwijs (vreemdeling)

Aanvraag verlenging verblijfsvergunning voor studie aan het voortgezet of beroepsonderwijs (vreemdeling) Aanvraag verlenging verblijfsvergunning voor studie aan het voortgezet of beroepsonderwijs (vreemdeling) (393) Lees eerst de toelichting voordat u begint met invullen. Voor wie is dit formulier? Dit formulier

Nadere informatie

Studeren aan het hbo. W i n d e s h e i m z e t k e n n i s i n w e r k i n g

Studeren aan het hbo. W i n d e s h e i m z e t k e n n i s i n w e r k i n g Studeren aan het hbo Inhoud van de presentatie Kenmerken van het hbo Verschil tussen havo en hbo Verschil hbo en universiteit Opbouw van een hbo-opleiding Studieresultaten en begeleiding Toelating en aanmelding

Nadere informatie

Stappenplan - Account aanmaken in Studielink met DigiD

Stappenplan - Account aanmaken in Studielink met DigiD Stappenplan - Account aanmaken in Studielink met DigiD (Alleen voor studenten met een Nederlands woonadres) Stap 1: Ga naar www.studielink.nl en klik op . Stap 2: Log in met je DigiD

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 62558 23 november 2016 Besluit van de Staatsecretaris van Veiligheid en Justitie van 4 november 2016, nummer WBV 2016/15,

Nadere informatie

*300* invullen iinvullen. Aanvraag Individuele studietoeslag

*300* invullen iinvullen. Aanvraag Individuele studietoeslag invullen iinvullen Aanvraag Individuele studietoeslag Inkomensondersteuning Stadskantoor Postbus 10007 8000 GA Zwolle Telefoon 14038 www.zwolle.nl Met dit formulier kun je de individuele studietoeslag

Nadere informatie

Studiefinanciering Aanmelden en prestatiebeurs hoger onderwijs

Studiefinanciering Aanmelden en prestatiebeurs hoger onderwijs Studiefinanciering Aanmelden en prestatiebeurs hoger onderwijs Aangenaam, wij zijn duo DUO staat voor Dienst Uitvoering Onderwijs. We voeren verschillende onderwijswetten en -regelingen uit, namens het

Nadere informatie

Aanvraag Ov-vergoeding buitenland

Aanvraag Ov-vergoeding buitenland Aanvraag Ov-vergoeding buitenland 1 Je gegevens Dit formulier Met dit formulier kun je een maandelijkse vergoeding aanvragen als je tijdelijk een deel van je Nederlandse studie in het buitenland volgt.

Nadere informatie

Bijlage 3. Legeswijzer voor de IND. Versie juli 2011

Bijlage 3. Legeswijzer voor de IND. Versie juli 2011 Bijlage 3 Legeswijzer voor de IND Versie juli 2011 Aanvraag verblijfsvergunning met mvv voor hetzelfde verblijfsdoel als waarvoor een verblijfsvergunning wordt aangevraagd > zie tarieflijst A Aanvraag

Nadere informatie

Wijzigingen nieuw stelsel Student hoger onderwijs buitenland

Wijzigingen nieuw stelsel Student hoger onderwijs buitenland Wijzigingen nieuw stelsel Student hoger onderwijs buitenland Dit formulier Dit formulier is voor studenten hoger onderwijs in het buitenland die per 1 september 2015 of later voor het eerst studiefinanciering

Nadere informatie

16 (AUB) Extern. IND-werkinstructie nr. 2011/16. Klantdirecteuren IND c.c. DDMB. Hoofddirecteur IND

16 (AUB) Extern. IND-werkinstructie nr. 2011/16. Klantdirecteuren IND c.c. DDMB. Hoofddirecteur IND IND-werkinstructie nr. 2011/16 16 (AUB) Extern ^~å Klantdirecteuren IND c.c. DDMB s~å Hoofddirecteur IND a~íìã 15 december 2011 sáåçéä~~íë Migratierecht extra låçéêïéêé Normbedragen geldend vanaf 1 Inleiding

Nadere informatie

Stappenplan: Account aanmaken in Studielink

Stappenplan: Account aanmaken in Studielink Stappenplan: Account aanmaken in Studielink (Alleen voor studenten met een Nederlands woonadres die beschikken over DigiD) Stap 1: Ga naar www.studielink.nl om op onderstaande pagina uit te komen. Klik

Nadere informatie

Aanmelden en prestatiebeurs hoger onderwijs

Aanmelden en prestatiebeurs hoger onderwijs Regelingen en voorzieningen CODE 8.3.2.326 Aanmelden en prestatiebeurs hoger onderwijs 2013-2014 brochure bronnen www.ocwduo.nl, februari 2013 Deze brochure bevat informatie over de voorwaarden voor het

Nadere informatie

Vul deze vraag altijd in. Gebruik een blauwe of zwarte pen. Adreswijziging doorgeven. Ja, ik woon (weer) bij mijn ouders

Vul deze vraag altijd in. Gebruik een blauwe of zwarte pen. Adreswijziging doorgeven. Ja, ik woon (weer) bij mijn ouders Wijzigingen Student Dit formulier Dit formulier is voor studenten die studiefinanciering ontvangen of weer willen ontvangen en een wijziging willen doorgeven. Je hoeft alleen de vragen op het formulier

Nadere informatie

Legeswijzer voor de IND

Legeswijzer voor de IND Legeswijzer voor de IND Versie augustus 2012 Aanvraag verblijfsvergunning met mvv voor hetzelfde verblijfsdoel als waarvoor een verblijfsvergunning wordt aangevraagd > zie tarieflijst A Aanvraag verblijfsvergunning

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER VRIJSTELLING

AANVRAAGFORMULIER VRIJSTELLING AANVRAAGFORMULIER VRIJSTELLING Lees voor het invullen van het formulier eerst de toelichting en de procedurebeschrijving. Deze zijn te vinden aan de onderzijde van het document. Het onjuist invullen van

Nadere informatie

Aanvragen en wijzigen Levenlanglerenkrediet

Aanvragen en wijzigen Levenlanglerenkrediet 1 Uw gegevens Lees de toelichting Aanvragen en wijzigen Levenlanglerenkrediet Dit formulier Gebruik dit formulier als u levenlanglerenkrediet aan wilt vragen en u niet (meer) in aanmerking komt voor reguliere

Nadere informatie

Openbaar. Klantdirecteuren IND c.c. DDMB. Hoofddirecteur IND

Openbaar. Klantdirecteuren IND c.c. DDMB. Hoofddirecteur IND IND-werkinstructie nr. 2012/7 (AUA) Openbaar ^~å Klantdirecteuren IND c.c. DDMB s~å Hoofddirecteur IND a~íìã 13 december 2012 sáåçéä~~íë Migratierecht extra låçéêïéêé Normbedragen geldend vanaf 1 Inleiding

Nadere informatie

Studiefinanciering voor studenten van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Caribisch Nederland

Studiefinanciering voor studenten van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Caribisch Nederland Regelingen en voorzieningen CODE 8.3.2.329 Studiefinanciering voor studenten van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Caribisch Nederland brochure bronnen www.duo.nl, december 2012 Zoeken in dit bericht. Door

Nadere informatie

[KENNIS] 1. Wanneer mag of moet je je uitschrijven bij de Basisregistratie Personen?

[KENNIS] 1. Wanneer mag of moet je je uitschrijven bij de Basisregistratie Personen? Wil je weten of je je kan uitschrijven bij de gemeente uit de Basisregistratie Personen? Wil je geldige toezeggingen van de juiste instanties? Maak dan gebruik van de BuitenlandZaken Service van JoHo Inhoud

Nadere informatie

Regeling Colloquium Doctum

Regeling Colloquium Doctum Regeling Colloquium Doctum Toelatingsonderzoek voor de bachelor Theologie 31-10-2012 1 31-10-2012 2 1: Algemeen 1.1 Het colloquium doctum is een toelatingsonderzoek naar de algemene ontwikkeling en de

Nadere informatie

Aanvraag verlenging verblijfsvergunning voor studie aan het voortgezet of beroepsonderwijs (vreemdeling)

Aanvraag verlenging verblijfsvergunning voor studie aan het voortgezet of beroepsonderwijs (vreemdeling) Aanvraag verlenging verblijfsvergunning voor studie aan het voortgezet of beroepsonderwijs (vreemdeling) (393) Lees eerst de toelichting voordat u begint met invullen. Voor wie is dit formulier? Dit formulier

Nadere informatie

*300* iinvullen. Aanvraag Individuele studietoeslag

*300* iinvullen. Aanvraag Individuele studietoeslag invullen iinvullen Aanvraag Individuele studietoeslag Inkomensondersteuning Stadskantoor Postbus 10007 8000 GA Zwolle Telefoon 14038 www.zwolle.nl Met dit formulier kun je de individuele studietoeslag

Nadere informatie

Wijzigingen Student hoger onderwijs buitenland

Wijzigingen Student hoger onderwijs buitenland Wijzigingen Student hoger onderwijs buitenland Dit formulier Dit formulier is voor studenten hoger onderwijs in het buitenland die studiefinanciering ontvangen, of weer willen ontvangen, en een wijziging

Nadere informatie

Erkenning als referent

Erkenning als referent Erkenning als referent 1. Waarom deze publicatie? Hebt u een au-pairbureau of culturele uitwisselingsorganisatie? Haalt uw bedrijf of organisatie regelmatig werknemers uit het buitenland naar Europa? Wilt

Nadere informatie

Openbaar. Klantdirecteuren IND c.c. DDMB. Hoofddirecteur IND

Openbaar. Klantdirecteuren IND c.c. DDMB. Hoofddirecteur IND IND-werkinstructie nr. 2014/6 (AUA) Openbaar Aan Klantdirecteuren IND c.c. DDMB Van Hoofddirecteur IND Datum 15 juni 2014 Vindplaats Migratierecht extra Onderwerp Normbedragen geldend vanaf Inleiding In

Nadere informatie

B 14 Buitenlandse studenten 3

B 14 Buitenlandse studenten 3 B 14 Buitenlandse studenten 3 1 Inleidinq 1.1 Alqemeen Het beleid is erop gericht vreemdelingen in de gelegenheid te stellen in Nederland een studie of opleiding te volgen. Dit houdt in dat de voor studiedoeleinden

Nadere informatie

Aanvraagformulier tewerkstellingsvergunning voor stagiairs

Aanvraagformulier tewerkstellingsvergunning voor stagiairs Aanvraagformulier tewerkstellingsvergunning voor stagiairs Bijgaand treft u het aanvraagformulier, de checklist en de relevante wet- en regelgeving voor stagiairs aan. Relevante wet- en regelgeving Van

Nadere informatie

Inschrijving voor burgers van de Unie (bewijs verblijfrecht)

Inschrijving voor burgers van de Unie (bewijs verblijfrecht) Inschrijving voor burgers van de Unie (bewijs verblijfrecht) Lees eerst de toelichting op deze pagina voordat u begint met invullen. Hoe maakt u een afspraak U levert de aanvraag in door een afspraak te

Nadere informatie

Aanvragen Studiefinanciering voor studenten van de Nederlandse Antillen en Aruba

Aanvragen Studiefinanciering voor studenten van de Nederlandse Antillen en Aruba Aanvragen Studiefinanciering voor studenten van de Nederlandse Antillen en Aruba Dit formulier Gebruik dit formulier als je op de Nederlandse Antillen of Aruba woont en je studiefinanciering wilt aanvragen

Nadere informatie

1. Wanneer mag, of moet, je je zorgverzekering opzeggen?

1. Wanneer mag, of moet, je je zorgverzekering opzeggen? Kan of moet je je zorgverzekering stopzetten? Wil je niet dubbel betalen en niet (te) duur uit zijn bij het verzekeren van je ziektekosten? Wil je geldige toezeggingen van de juiste instanties om boetes

Nadere informatie

(AUA) Openbaar. IND-werkinstructie nr. 2013/13. Klantdirecteuren IND c.c. DDMB. Hoofddirecteur IND

(AUA) Openbaar. IND-werkinstructie nr. 2013/13. Klantdirecteuren IND c.c. DDMB. Hoofddirecteur IND IND-werkinstructie nr. /13 (AUA) Openbaar Aan Klantdirecteuren IND c.c. DDMB Van Hoofddirecteur IND Datum 24 juni Vindplaats Migratierecht extra Onderwerp Normbedragen geldend vanaf 1 juli Inleiding In

Nadere informatie

Aanvraag verblijfsvergunning asiel onbepaalde tijd of verlenging bepaalde tijd

Aanvraag verblijfsvergunning asiel onbepaalde tijd of verlenging bepaalde tijd Aanvraag verblijfsvergunning asiel onbepaalde tijd of verlenging bepaalde tijd M35J-1 / 06A Waarom dit formulier? Met dit formulier kunt u een aanvraag indienen voor een verblijfsvergunning asiel voor

Nadere informatie

t stuur een bewijsstuk mee

t stuur een bewijsstuk mee Dit formulier Met dit formulier kun je studiefinanciering aanvragen als je in het buitenland een volledige opleiding in het hoger onderwijs gaat volgen. 8417A-SF-003 Retouradres: Postbus 50061-9702 DA

Nadere informatie

AFSTUDEREN EN DAN 2015-2016

AFSTUDEREN EN DAN 2015-2016 AFSTUDEREN EN DAN 2015-2016 JE STAAT OP HET PUNT OM AF TE STUDEREN; GEFELICITEERD! IN DEZE FOLDER VIND JE INFORMATIE DIE BELANGRIJK IS OM TE WETEN ALS JE JE STUDIE AAN DE VRIJE UNIVERSITEIT AFRONDT: Uitschrijving

Nadere informatie

Als u een werknemer uit het buitenland wilt laten overkomen

Als u een werknemer uit het buitenland wilt laten overkomen Als u een werknemer uit het buitenland wilt laten overkomen Inhoudsopgave 1. Waarom deze publicatie? 2. Een werknemer uit het buitenland laten overkomen in het kort 3. Voorwaarden 4. Kosten 5. Documenten

Nadere informatie

Aanvraag Studiefinanciering mbo voor studenten van Aruba, Curaçao, Sint Maarten of Caribisch Nederland

Aanvraag Studiefinanciering mbo voor studenten van Aruba, Curaçao, Sint Maarten of Caribisch Nederland 1 Je gegevens Aanvraag Studiefinanciering mbo voor studenten van Aruba, Curaçao, Sint Maarten of Caribisch Nederland Dit formulier Gebruik dit formulier als je op Aruba, Curaçao, Sint Maarten of Caribisch

Nadere informatie

Is één faillissement een indicatie voor onbetrouwbaarheid van de onderneming? Nee, wel een reeks van faillissementen.

Is één faillissement een indicatie voor onbetrouwbaarheid van de onderneming? Nee, wel een reeks van faillissementen. Waar is de wettelijke basis voor de omklap naar het erkend referentschap te vinden? De wettelijke basis is te vinden in rtikel XI Wet modern migratiebeleid (momi): RTIKEL XI 1. Op het tijdstip waarop deze

Nadere informatie

Weener XL voor werk en inkomen

Weener XL voor werk en inkomen Weener XL voor werk en inkomen Weener XL voor werk en inkomen Weener XL is het werk- en ontwikkelbedrijf van de gemeente s-hertogenbosch. Wij zijn er voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. We

Nadere informatie

Aanvraag voor het verblijfsdoel studie (erkend referent) 1 Wie kan deze aanvraag indienen? 2 Gegevens van de onderwijsinstelling

Aanvraag voor het verblijfsdoel studie (erkend referent) 1 Wie kan deze aanvraag indienen? 2 Gegevens van de onderwijsinstelling Aanvraag voor het verblijfsdoel studie (erkend referent) Voortgezet en beroepsonderwijs (393) 1 Wie kan deze aanvraag indienen? U kunt dit formulier alleen gebruiken als u door de IND bent erkend als referent

Nadere informatie

Aanmelden studie Alles over opleidingen met een loting

Aanmelden studie Alles over opleidingen met een loting Aanmelden studie Alles over opleidingen met een loting Je hebt je aangemeld voor een opleiding met een loting. Dit betekent dat je moet deelnemen aan de selectieprocedure om een plaats te krijgen bij de

Nadere informatie

Studiefinanciering voor een mbo-opleiding in het buitenland

Studiefinanciering voor een mbo-opleiding in het buitenland Regelingen en voorzieningen CODE 8.3.2.323 Studiefinanciering voor een mbo-opleiding in het buitenland brochure bronnen www.ocwduo.nl, januari 2012 Sommige beroepsopleidingen kun je volledig in het buitenland

Nadere informatie

IND-werkinstructie nr. 2012/1 (AUA)

IND-werkinstructie nr. 2012/1 (AUA) IND-werkinstructie nr. 2012/1 (AUA) Openbaar ^~å Klantdirecteuren IND c.c. DDMB s~å Hoofddirecteur IND a~íìã 15 juni 2012 sáåçéä~~íë Migratierecht-extra låçéêïéêé Normbedragen geldend vanaf 1 Inleiding

Nadere informatie

Diploma behaald, en dan? Informatieavond ouders 5H/6V 3 okt 2018

Diploma behaald, en dan? Informatieavond ouders 5H/6V 3 okt 2018 Diploma behaald, en dan? Hoe vindt uw kind een passende vervolgopleiding? Wat is uw rol hierbij? Cursus studiekeuze begeleiding 1. Stop voldoende tijd in het studiekeuzeproces. Let er met ons op dat uw

Nadere informatie

Informatie examinering voor de student. Examencommissie Cluster ECUV versie 3

Informatie examinering voor de student. Examencommissie Cluster ECUV versie 3 Informatie examinering voor de student Examencommissie Cluster ECUV 2015-2016 versie 3 Informatie examinering voor de student 2015, Rijn IJssel www.rijnijssel.nl Copyright bij de uitgever. Alle rechten

Nadere informatie

Aanmelding Taal- en Schakelcursus Inholland. Wat stuurt u naar ons op?

Aanmelding Taal- en Schakelcursus Inholland. Wat stuurt u naar ons op? Aanmelding Taal- en Schakelcursus Inholland Wat stuurt u naar ons op? Uw aanmelding is compleet als u de volgende documenten opstuurt: 1. het aanmeldformulier, volledig en duidelijk ingevuld Probeer alles

Nadere informatie

16 (AUB) Openbaar. IND-werkinstructie nr Klantdirecteuren IND c.c. DDMB. Hoofddirecteur IND

16 (AUB) Openbaar. IND-werkinstructie nr Klantdirecteuren IND c.c. DDMB. Hoofddirecteur IND IND-werkinstructie nr. 2010 10/16 16 (AUB) Openbaar ^~å Klantdirecteuren IND c.c. DDMB s~å Hoofddirecteur IND a~íìã 23 december 2010 sáåçéä~~íë Migratierecht extra låçéêïéêé Normbedragen geldend vanaf

Nadere informatie

Als u een werknemer uit het buitenland wilt laten overkomen

Als u een werknemer uit het buitenland wilt laten overkomen Als u een werknemer uit het buitenland wilt laten overkomen Inhoudsopgave 1. Waarom deze brochure? 4 2. Een werknemer uit het buitenland laten overkomen in het kort 4 3. Voorwaarden 5 4. Documenten 5 5.

Nadere informatie

Aanvraag Studiefinanciering mbo voor studenten van Aruba, Curaçao, Sint Maarten of Caribisch Nederland

Aanvraag Studiefinanciering mbo voor studenten van Aruba, Curaçao, Sint Maarten of Caribisch Nederland Aanvraag Studiefinanciering mbo voor studenten van Aruba, Curaçao, Sint Maarten of Caribisch Nederland Dit formulier Gebruik dit formulier als je op Aruba, Curaçao, Sint Maarten of Caribisch Nederland

Nadere informatie

Stappenplan Digitale (incasso)machtiging

Stappenplan Digitale (incasso)machtiging Digitale machtiging Met een digitale machtiging geef je via Studielink de hogeschool of universiteit toestemming om het collegegeld te incasseren van je bankrekening. Betalen via een digitale machtiging

Nadere informatie

Aanvraag Tegemoetkoming scholieren

Aanvraag Tegemoetkoming scholieren Aanvraag Tegemoetkoming scholieren Voor scholieren van 18 jaar of ouder in het voortgezet onderwijs Dit formulier Volg je voortgezet onderwijs? En word je binnenkort 18 jaar of ben je al 18? Dan kun je

Nadere informatie

Wilt u dit formulier volledig invullen en ondertekenen? Uw aanvraag wordt dan sneller afgehandeld.

Wilt u dit formulier volledig invullen en ondertekenen? Uw aanvraag wordt dan sneller afgehandeld. invullen iinvullen Aanvraag Individuele studietoeslag Sociale Zaken en Werkgelegenheid Inkomensondersteuning Stadskantoor Postbus 10007 8000 GA Zwolle Telefoon 14038 www.zwolle.nl Met dit formulier kunt

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER BIJZONDERE BIJSTAND

AANVRAAGFORMULIER BIJZONDERE BIJSTAND AANVRAAGFORMULIER BIJZONDERE BIJSTAND geen uitkering bij WerkSaam Postadres : Postbus 199, 1715 ZK Spanbroek Bezoekadres : Klaproos 1, 1716 VS Opmeer Telefoon : 0226-363 333 E-mailadres : gemeente@opmeer.nl

Nadere informatie

Naar Nederland komen voor culturele uitwisseling

Naar Nederland komen voor culturele uitwisseling Naar Nederland komen voor culturele uitwisseling 1. Waarom deze publicatie? Wil je naar Nederland komen in het kader van een cultureel uitwisselingsprogramma? Voor een verblijf van meer dan 90 dagen heb

Nadere informatie

TOELICHTING COLLEGEGELD 2015 2016, HOGESCHOOL LEIDEN

TOELICHTING COLLEGEGELD 2015 2016, HOGESCHOOL LEIDEN TOELICHTING COLLEGEGELD 2015 2016, HOGESCHOOL LEIDEN Voor je inschrijving bij Hogeschool Leiden betaal je jaarlijks, dit is wettelijk verplicht. De Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek

Nadere informatie

AFSTUDEREN EN DAN 2014-2015

AFSTUDEREN EN DAN 2014-2015 AFSTUDEREN EN DAN 2014-2015 JE STAAT OP HET PUNT OM AF TE STUDEREN; GEFELICITEERD! IN DEZE FOLDER VIND JE INFORMATIE DIE BELANGRIJK IS OM TE WETEN ALS JE JE STUDIE AAN DE VRIJE UNIVERSITEIT AFRONDT: Uitschrijving

Nadere informatie

Je kunt hier de data en tijden vinden van de examens en voorbereidingscursussen voor de volgende trajecten:

Je kunt hier de data en tijden vinden van de examens en voorbereidingscursussen voor de volgende trajecten: Data en tijden 2016 Je kunt hier de data en tijden vinden van de examens en voorbereidingscursussen voor de volgende trajecten: 1. Toelatingsonderzoek 21+ Je bent 21 jaar of ouder en beschikt niet over

Nadere informatie

Oriëntatiefases en zoekmogelijkheden

Oriëntatiefases en zoekmogelijkheden Inzoomen op: Oriëntatiefases en zoekmogelijkheden Hoger onderwijs in beweging Opleidingen en eisen Inschrijvingsprocedure Drie categoriën / drie stadia van oriëntatie Open dagen (algemene oriëntatie)

Nadere informatie

(Her)inschrijven...p.3. Uitschrijven... p.6. Collegegeld...p.9

(Her)inschrijven...p.3. Uitschrijven... p.6. Collegegeld...p.9 (Her)inschrijven.......p.3 Hoe kan ik herinschrijven? Hoe kan ik aangeven dat ik NIET wil herinschrijven voor komend collegejaar? Ik weet nog niet of ik zal afstuderen; moet ik mij wel of niet herinschrijven?

Nadere informatie

Aanvraag Tegemoetkoming scholieren

Aanvraag Tegemoetkoming scholieren Aanvraag Tegemoetkoming scholieren Voor scholieren van 18 jaar of ouder in het voortgezet onderwijs Dit formulier Ben je 18 jaar of ouder en volg je voortgezet onderwijs? Dan kun je met dit formulier een

Nadere informatie

Inschrijving Hoger Onderwijs en Studiefinanciering

Inschrijving Hoger Onderwijs en Studiefinanciering Nieuwsbrief LOB november 2013 Inschrijving Hoger Onderwijs en Studiefinanciering In deze nieuwsbrief vind je de belangrijkste informatie over de inschrijving voor een studie en de aanvraag van studiefinanciering.

Nadere informatie

Aanmelden studie Alles over opleidingen met een loting

Aanmelden studie Alles over opleidingen met een loting Aanmelden studie Alles over opleidingen met een loting Je hebt je aangemeld voor een opleiding met een loting. Dit betekent dat je moet deelnemen aan de selectieprocedure om een plaats te krijgen bij de

Nadere informatie

Aanvraag bijzondere bijstand

Aanvraag bijzondere bijstand In te vullen door gemeente/dmo: datum verzending: datum ontvangst: werkprocesnummer: afdeling: cliëntnr.: Aanvraag bijzondere bijstand invullen op de computer of met zwarte pen en in blokletters Om uw

Nadere informatie

Als u een werknemer uit het buitenland wilt laten overkomen

Als u een werknemer uit het buitenland wilt laten overkomen Als u een werknemer uit het buitenland wilt laten overkomen Inhoudsopgave 1. Waarom deze publicatie? 2. Een werknemer uit het buitenland laten overkomen in het kort 3. Voorwaarden 4. Kosten 5. Documenten

Nadere informatie

Onderwerpen. 1. Tegemoetkoming scholieren. 2. Studievoorschot, de nieuwe studiefinanciering. 3. Aanvragen en aanmelden

Onderwerpen. 1. Tegemoetkoming scholieren. 2. Studievoorschot, de nieuwe studiefinanciering. 3. Aanvragen en aanmelden Welkom bij DUO Onderwerpen 1. Tegemoetkoming scholieren 2. Studievoorschot, de nieuwe studiefinanciering 3. Aanvragen en aanmelden ' of eerst tegemoetkoming scholieren? Afhankelijk van leeftijd en studie!

Nadere informatie

6WDSSHQSODQ +RHVFKULMILNPHLQYRRUHHQRSOHLGLQJDDQGH+$1"

6WDSSHQSODQ +RHVFKULMILNPHLQYRRUHHQRSOHLGLQJDDQGH+$1 6WDSSHQSODQ +RHVFKULMILNPHLQYRRUHHQRSOHLGLQJDDQGH+$1" Aanmelden doe je via Studielink, de landelijke inschrijfapplicatie voor het hoger onderwijs. Een verplicht onderdeel van het aanmeldproces is de controle

Nadere informatie

Studeren in het buitenland hoger onderwijs

Studeren in het buitenland hoger onderwijs Regelingen en voorzieningen CODE 8.3.2.313 Studeren in het buitenland hoger onderwijs brochure bronnen www.duo.nl, januari 2013 Zoeken in dit bericht. Door in de menubalk aan de linkerkant van de pagina

Nadere informatie

Wijzigingen Scholier. Je gegevens. > Heb je geen BSN, vul dan je onderwijsnummer in. Wijziging woonsituatie

Wijzigingen Scholier. Je gegevens. > Heb je geen BSN, vul dan je onderwijsnummer in. Wijziging woonsituatie Wijzigingen Scholier Voor scholieren in het voortgezet onderwijs met tegemoetkoming scholieren Dit formulier Dit formulier is voor scholieren die tegemoetkoming scholieren (hebben) ontvangen en een wijziging

Nadere informatie

Naar Nederland komen om te werken

Naar Nederland komen om te werken Naar Nederland komen om te werken 1. Waarom deze publicatie? Wil je werken in Nederland? Voor een verblijf van meer dan 3 maanden heb je een verblijfsvergunning nodig, tenzij je komt uit een land dat behoort

Nadere informatie

Aanmelden bij de opleiding Media & Entertainment Management (MEM) INHOLLAND Rotterdam 2007-2008

Aanmelden bij de opleiding Media & Entertainment Management (MEM) INHOLLAND Rotterdam 2007-2008 Aanmelden bij de opleiding Media & Entertainment Management (MEM) INHOLLAND Rotterdam 2007-2008 De opleiding Media & Entertainment Management is een opleiding met een numerus fixus. Dit betekent dat er

Nadere informatie

Handleiding Aanvraag Nederlands rijbewijs (3 E 0394)

Handleiding Aanvraag Nederlands rijbewijs (3 E 0394) Handleiding Aanvraag Nederlands rijbewijs (3 E 0394) Datum: 15 november 2016 3 B 0991p Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Doelgroepen... 3 2. Rijbewijs kwijt of gestolen?... 4 3. Verklaring van Geschiktheid...

Nadere informatie

Wijzigingen Scholier. Je gegevens. Wijziging woonsituatie. Voor scholieren in het voortgezet onderwijs met tegemoetkoming scholieren

Wijzigingen Scholier. Je gegevens. Wijziging woonsituatie. Voor scholieren in het voortgezet onderwijs met tegemoetkoming scholieren Wijzigingen Scholier Voor scholieren in het voortgezet onderwijs met tegemoetkoming scholieren Dit formulier Dit formulier is voor scholieren die tegemoetkoming scholieren (hebben) ontvangen en een wijziging

Nadere informatie

Aanvraag Studiefinanciering voor studenten van Aruba, Curaçao, Sint Maarten of Caribisch Nederland

Aanvraag Studiefinanciering voor studenten van Aruba, Curaçao, Sint Maarten of Caribisch Nederland Aanvraag Studiefinanciering voor studenten van Aruba, Curaçao, Sint Maarten of Caribisch Nederland Dit formulier Gebruik dit formulier als je op Aruba, Curaçao, Sint Maarten of Caribisch Nederland woont

Nadere informatie

Kennisgeving inkomende mobiliteit onderzoeker en gezinsleden (vreemdeling)

Kennisgeving inkomende mobiliteit onderzoeker en gezinsleden (vreemdeling) Kennisgeving inkomende mobiliteit onderzoeker en gezinsleden (vreemdeling) (532) Lees eerst de toelichting op deze pagina voordat u begint met invullen. Met dit formulier kunt u de IND laten weten dat

Nadere informatie

Studiefinanciering hoger onderwijs Pontes Het Goese Lyceum september 2018

Studiefinanciering hoger onderwijs Pontes Het Goese Lyceum september 2018 Studiefinanciering hoger onderwijs 2018 2019 www.duo.nl Pontes Het Goese Lyceum september 2018 Dienst Uitvoering Onderwijs Ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap Aanvraag studiefinanciering Twee

Nadere informatie

Inschrijving voor burgers van de Unie (bewijs verblijfrecht)

Inschrijving voor burgers van de Unie (bewijs verblijfrecht) Inschrijving voor burgers van de Unie (bewijs verblijfrecht) Lees eerst de toelichting op deze pagina voordat u begint met invullen. Hoe maakt u een afspraak U levert de aanvraag in door een afspraak te

Nadere informatie

2 Voorlichting Examenklassen

2 Voorlichting Examenklassen Welkom bij DUO 2 Voorlichting Examenklassen Onderwerpen 1. Tegemoetkoming scholieren 2. Studiefinanciering 3. Aanvragen en aanmelden Studiefinanciering of eerst tegemoetkoming scholieren? - Kwartaalinstroom:

Nadere informatie

Vraag: Wat zijn de openingstijden van de visumafdeling? Antw.: de visumafdeling is van maandag t/m vrijdag van 09.00-15.00 uur open.

Vraag: Wat zijn de openingstijden van de visumafdeling? Antw.: de visumafdeling is van maandag t/m vrijdag van 09.00-15.00 uur open. Vraag: Wanneer kan ik mijn visum aanvragen? Antw.: U kunt uw visum op z'n vroegst 2 maanden van tevoren of uiterlijk 1 werkdag voor vertrek aanvragen aan het loket v/d Visumafdeling Vraag: Ik kan het formulier

Nadere informatie

Aanvraag Studiefinanciering mbo voor studenten van Aruba, Curaçao, Sint Maarten of Caribisch Nederland

Aanvraag Studiefinanciering mbo voor studenten van Aruba, Curaçao, Sint Maarten of Caribisch Nederland 1 Je gegevens Aanvraag Studiefinanciering mbo voor studenten van Aruba, Curaçao, Sint Maarten of Caribisch Nederland Dit formulier Gebruik dit formulier als je op Aruba, Curaçao, Sint Maarten of Caribisch

Nadere informatie

FAQ. Holland Scholarship 2016-2017

FAQ. Holland Scholarship 2016-2017 FAQ Holland Scholarship 2016-2017 Inhoud A. Voorwaarden... 4 1. Welke landen nemen deel aan het Holland Scholarship?... 4 2. Komen studenten uit de BES-eilanden (Bonaire, Sint Eustacius en Saba) en ui

Nadere informatie

Wijzigingen Student hoger onderwijs buitenland

Wijzigingen Student hoger onderwijs buitenland Wijzigingen Student hoger onderwijs buitenland Dit formulier Dit formulier is voor studenten hoger onderwijs in het buitenland die studiefinanciering ontvangen of weer willen ontvangen en een wijziging

Nadere informatie

Ouderavond klas 6 vwo schooljaar

Ouderavond klas 6 vwo schooljaar Ouderavond klas 6 vwo schooljaar 2017-2018 Inhoud van de presentatie Inleiding: de weg tot nu toe Bachelor-Master structuur / BSA Aanmelding / Open Opleidingen Aanmelding/ Opleidingen met selectie Selectie

Nadere informatie

Gezinsherenigers/gezinsvormers

Gezinsherenigers/gezinsvormers Aanvraagformulier Rvb Gezinsherenigers/gezinsvormers In te vullen door het COA Versie 3.0 Dossiernummer Ontvangstdatum Inleiding Dit is het aanvraagformulier voor de Regeling verstrekkingen bepaalde categorieën

Nadere informatie

Werkloos? Weener XL helpt u op weg naar werk

Werkloos? Weener XL helpt u op weg naar werk Werkloos? Weener XL helpt u op weg naar werk Hulp op weg naar inkomen Soms gebeuren er dingen in het leven die u liever anders had gezien. U wordt werkloos of mag minder uren werken, uw relatie strandt.

Nadere informatie

Aanvraag voor het verblijfsdoel uitwisseling in het kader van het Working Holiday Program of Working Holiday Scheme

Aanvraag voor het verblijfsdoel uitwisseling in het kader van het Working Holiday Program of Working Holiday Scheme Aanvraag voor het verblijfsdoel uitwisseling in het kader van het Working Holiday Program of Working Holiday Scheme Lees eerst de toelichting voordat u begint met invullen. Voor wie is dit formulier? Dit

Nadere informatie

Ouderavond klas 6 vwo schooljaar

Ouderavond klas 6 vwo schooljaar Ouderavond klas 6 vwo schooljaar 2018-2019 Inhoud van de presentatie Inleiding: de weg tot nu toe Bachelor-Master structuur / BSA Aanmelding / Open Opleidingen Aanmelding/ Opleidingen met selectie Selectie

Nadere informatie

Aanvraag voor het verblijfsdoel seizoenarbeid (erkend referent) 1 Wie kan deze aanvraag indienen? 2 Gegevens van de werkgever

Aanvraag voor het verblijfsdoel seizoenarbeid (erkend referent) 1 Wie kan deze aanvraag indienen? 2 Gegevens van de werkgever Aanvraag voor het verblijfsdoel seizoenarbeid (erkend referent) (644) 1 Wie kan deze aanvraag indienen? U kunt dit formulier alleen gebruiken als u door de IND bent erkend als referent of gemachtigde van

Nadere informatie

Aanvraag voor het verblijfsdoel studie op grond van de pilot inkomende mobiliteit mbo-4 (erkend referent) 1 Wie kan deze aanvraag indienen?

Aanvraag voor het verblijfsdoel studie op grond van de pilot inkomende mobiliteit mbo-4 (erkend referent) 1 Wie kan deze aanvraag indienen? 1 Wie kan deze aanvraag indienen? Aanvraag voor het verblijfsdoel studie op grond van de pilot inkomende mobiliteit mbo-4 (erkend referent) U kunt dit formulier alleen gebruiken als u door de IND bent

Nadere informatie

Ouderavond 5Havo. 5Havo en dan..? 4 oktober 2017

Ouderavond 5Havo. 5Havo en dan..? 4 oktober 2017 Ouderavond 5Havo 5Havo en dan..? 4 oktober 2017 Hallo,. 2 Programma Decanaat Oriënteren, verkennen, beslissen Aanmelding Studiefinanciering en kosten Dedecaan.net Tijdspad 3 Goed kiezen, waar loop je tegenaan?

Nadere informatie