Meer dan rapportages KEMBIT

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Meer dan rapportages KEMBIT"

Transcriptie

1 Meer dan rapportages KEMBIT +31 (0) Kantoor Wijnandsrade Opfergeltstraat 2, 6363 BW Wijnandsrade Kantoor Eindhoven High Tech Campus 41, 5656 AE Eindhoven

2 Inhoudsopgave 1 Inleiding Business Case Stap 1: Behoeften in kaart brengen Stap 2: Architectuur Stap 3: Infrastructuur bepalen Stap 4: Datamodel ontwerpen Stap 5: Datamodel vullen Stap 6: Power BI Stap 7: Ga zelf aan de slag!... 12

3 1 Inleiding Business Case Anderhalf jaar geleden is KEMBIT begonnen met het opzetten van een Business Intelligence (BI) team. Het opzetten van een nieuw team en een voor KEMBIT nieuwe propositie bleek een uitdaging. Het team moest zijn eigen werkwijze ontwikkelen en een goede rolverdeling tussen de teamleden vinden. Eén van de uitdagingen is het voor klanten inzichtelijk krijgen wat het BI-team voor hen kan betekenen, waar de kracht van KEMBIT BI ligt. KEMBIT BI is selfservice BI in een IT managed omgeving. Dit is een omschrijving die wellicht niet meteen tot de verbeelding spreekt. Daarom is gekozen een demo te maken, met gegevens waar veel mensen bekend mee zijn of op z n minst affiniteit mee hebben: Formule 1 data. Een klant kan op basis van bekende gegevens eenvoudiger een rapportagebehoefte definiëren. Met behulp van deze behoefte kunnen we het gemak van selfservice BI demonstreren. De Formule 1 rapportages zijn te vinden op de KEMBIT website: Het is belangrijk om te weten dat de grootste uitdaging niet in de rapportages zit. Het dashboard ziet er weliswaar technisch en ingewikkeld uit, maar deze functionaliteit zit allemaal verweven in de tool Power BI. De grootste uitdaging voor de ontwikkelaars in ons BI-team zit hem in het proces ervoor. Hoe krijgen we de data uit de bronnen op zo n manier gepresenteerd, dat klanten zelf rapporten in elkaar kunnen klikken? Dit proces van het vergaren van gegevens heet Business Intelligence. Dit document beschrijft wat aan bod komt bij Business Intelligence en hoe KEMBIT tot het uiteindelijke resultaat van de Formule 1 rapportages is gekomen. Dit gebeurt onder andere door het in kaart brengen van de rapportagebehoefte, de benodigde bronnen erbij te zoeken en deze te transformeren tot een begrijpelijk model ten behoeve van de rapportages. Een activiteit die niet wordt beschreven in dit document, maar wel essentieel is voor het slagen van een project, is datavalidatie. Deze activiteit gebeurt gedurende het gehele project, waarbij KEMBIT samen met de klant beziet of de getoonde data naar verwachting en eventueel conform bestaande rapportages is. De filosofie achter KEMBIT BI is: wij zorgen dat de juiste data, op het juiste moment, bij de juiste personen volledig geautomatiseerd aangeleverd wordt. Wij leveren een aantal rapporten en de inhoudsdeskundigen zorgen daarna voor het verschaffen van de juiste inzichten met deze data, gebruikmakend van selfservice BI tools, zodat operationeel en strategisch de juiste beslissingen genomen kunnen worden.

4 2 Stap 1: Behoeften in kaart brengen De eerste stap in een Business Intelligence project (en in vele andere IT-projecten) is het in kaart brengen van de informatiebehoeften van de klant. Immers: hoe kun je een model en rapportages ontwikkelen als je niet eens weet wat de klant hierin wil zien? In deze case scheelt het dat KEMBIT haar eigen klant is; er is geen afstemming met een externe partij, we formuleren alle wensen en behoeften zelf. Natuurlijk moeten we hier ook zelf waken voor een juiste, concrete informatiebehoefte om de juiste zaken te kunnen opleveren. Bij het verzamelen en combineren van informatie dient het liefst zo min mogelijk ruimte voor interpretatie gelaten te worden. Daarnaast moet goed gekeken worden of het een realistisch verzoek is en moet de gevraagde informatie wel uit beschikbare data gehaald kunnen worden. Een aantal voorbeelden van concreet uitgeschreven informatiebehoeften zijn: Ik wil per raceseizoen, per coureur voor elke race kunnen zien hoeveel punten hij heeft gehaald Ik wil kunnen zien op welke circuits gemiddeld de meeste ongelukken voorkomen Ik wil voor elke coureur het aantal races, finishes en pole positions kunnen zien Ik wil bij elke race de snelste rondetijd voor iedere coureur kunnen zien Voorbeelden van onvoldoende gedefinieerde informatiebehoeften zijn: Ik wil alle data zien van de coureurs Zeker interessant, maar wat is alle data? Wat is relevant? Wat is beschikbaar? Ik wil graag de races zien in West-Europa Over welke tijdsperiode? Wat wil je van deze races zien? Ik wil de schoenmaat weten van iedere coureur toen ze 12 jaar oud waren Deze data is hoogstwaarschijnlijk niet beschikbaar De ervaring leert ons dat de beste methode om de wensen van de klant in kaart te brengen mockups (schermontwerpen) is. Niet alleen kom je op deze manier achter wat letterlijk het beeld van de klant is bij de rapportages, maar het helpt enorm om tijdens het ontwerpproces meer inzicht en diepgang te krijgen in de benodigde gegevens. Ervaring leert dat door het maken van de schermontwerpen de klant weer tot nieuwe inzichten komt.

5 3 Stap 2: Architectuur Zodra de informatiebehoefte en de benodigde bronnen duidelijk zijn, kan de architectuur bepaald worden. Onderstaande afbeelding toont de globale architectuur van de implementatie van de Formule 1 rapportages: In de afbeelding zijn een drietal soorten bronnen zichtbaar. De onderste bron is een MySQL database, die data bevat van alle Formule 1 races vanaf Verder hebben we twee Excel-lijsten gemaakt om de oorzaken van crashes te categoriseren en om coureurs te koppelen aan hun social media account. De MySQL database en de Excel bestanden worden gebruikt in de zogenaamde full load. Dit is een dataload die we eenmalig per raceseizoen uitvoeren, waarbij het complete datawarehouse wordt leeggegooid en opnieuw gevuld met de brondata (vandaar de naam full load ). Na elke race worden nieuwe resultaten beschikbaar in een web-service. Deze bevat alleen de gegevens van de laatste race. Deze web-service gebruiken we om gedurende het raceseizoen de resultaten aan te vullen. Omdat bij deze dataload het datawarehouse wordt aangevuld (en niet opnieuw gevuld), wordt dit de delta load genoemd. De bronnen worden bij beide typen dataloads eerst ingeladen in een staging omgeving. Deze omgeving is bedoeld om de benodigde brontabellen in één database te hebben staan. Bij de dataload van staging naar datawarehouse vindt pas echt de transformaties plaats. Zodra de gegevens in het datawarehouse zitten, kan het datawarehouse worden ingeladen in Power BI en hier wordt (zover nog niet gebeurd) een begrijpelijk model gevormd. Op basis van dit model worden de rapportages gemaakt.

6 4 Stap 3: Infrastructuur bepalen Nadat we de globale architectuur hebben besproken, komen de locatie en inrichting van de servers aan bod. De volgende vragen zijn hierbij belangrijk: Waar plaatsen we de staging database, het datawarehouse en de ETL (Extraction, Transformation en Load)? Heeft de klant een eigen server beschikbaar? Voldoet deze aan de eisen voor een BI-omgeving? Hoe richten we de OTAP (Ontwikkel-Test-Acceptatie-Productie) omgeving in? Heeft de klant al een Office365-account? Moeten de rapportages binnen de organisatie gedeeld worden? Hoe zorgen we dat de rapporten automatisch verversen? Welke securityeisen zijn er? In deze casus hebben we ervoor gekozen om de staging database, het datawarehouse en de ETL (de eerdergenoemde dataloads) te plaatsen op een bestaande KEMBIT server. Op deze server hebben we twee instances ingericht, een acceptatie en een productie instance. Aan databasekant is hiermee gekozen om productie te scheiden van ontwikkel, test en acceptatie. Een alternatieve keuze is om de omgeving in Azure in te richten. Dit kan door een Azure VM aan te schaffen, waarop alle benodigde functionaliteiten zijn geïnstalleerd, of door losse Azure componenten aan te schaffen, zoals Azure SQL DB en Azure Data Factory (v2). In het laatste geval heb je geen server nodig. Binnen KEMBIT heeft iedere medewerker een Office365 licentie. We willen de rapportages graag delen binnen de organisatie, dus hebben we een werkruimte ingericht waar de benodigde mensen aan toegevoegd zijn. Vanuit Power BI Desktop kun je het rapport naar deze werkgroep publiceren, dan is deze beschikbaar voor iedereen in de werkruimte. Om ervoor te zorgen dat de rapportages automatisch verversen, is het nodig om een gateway te installeren op de gekozen server. In de Power BI werkruimte geef je vervolgens aan dat deze gateway gebruikt dient te worden en kun je de frequentie van de verversing aangeven. In het kader van security zijn er een aantal configuraties beschikbaar. Als Power BI administrator kun je de Power BI security regelen op Office365 tenant niveau. Dit betreft de security van alle werkruimten. De grootste invloed op de security kun je uitoefenen door het goed inrichten van de wekruimten en role-based security. Zo dienen alleen de mensen die toegang tot het rapport mogen hebben toegevoegd te worden aan de werkruimte. Ook kun je binnen een rapport een rol aanmaken, bijvoorbeeld wanneer de wens is dat een groep alleen de data van Max Verstappen mag zien. In het geval van de Formule 1 demo zijn de security-eisen laag, aangezien de rapportage publiekelijk beschikbaar is en iedereen alle data in mag zien.

7 5 Stap 4: Datamodel ontwerpen Op basis van de rapportagebehoeften van de klant kan het datamodel ontworpen worden. Deze stap is in dit document als stap 4 gedefinieerd, maar kan eigenlijk parallel aan stap 3 worden uitgevoerd. We hebben ervoor gekozen om ons datawarehouse als sterschema op te zetten. Dit houdt in dat het datawarehouse bestaat uit feiten en dimensies. We zullen hier niet te veel in detail op ingaan, maar simpel gezegd is een dimensie een invalshoek en is een feit een meetwaarde. Het uiteindelijke datamodel ziet er als volgt uit:

8 Bij het maken van dit model zijn een aantal ontwerpkeuzes gemaakt. Dit wil zeggen dat er ook andere keuzes gemaakt hadden kunnen worden, waardoor het model er anders uit zou zien. Er is niet per definitie één ontwerpkeuze goed of fout. Een aantal ontwerpkeuzes die wij hebben gemaakt: DimSeason is verwerkt in DimRace (aan de hand van de datum) DimCircuit en DimDate hangen aan DimRace De ongelukken zitten verwerkt in de FactRaceResult De totale stand zit verwerkt in FactRaceResult Bij de eerste keuze zou je ook kunnen kiezen om DimSeason als aparte dimensie op te nemen. Bij keuze twee zou ook gekozen kunnen worden om DimCircuit en DimDate direct aan FactResult te hangen en DimRace weg te laten. De gegevens uit keuze 3 en 4 zou je ook in aparte feittabellen op kunnen slaan. Zoals je kunt opmaken uit de alternatieven die we hebben aangeleverd, had hier ook een heel ander model uit kunnen komen. Ontwerpkeuzes hebben grote invloed op het uiteindelijke model; hierbij zijn vele afwegingen te maken.

9 6 Stap 5: Datamodel vullen Nadat het datamodel is ontworpen, dient deze geïmplementeerd en gevuld te worden. Het implementeren gebeurt in SQL Server Management Studio (SSMS) en het vullen van het datamodel gebeurt in SQL Server Integration Services (SSIS). Het aanmaken van het datamodel is gedaan met behulp van SQL-scripts. Hierbij wordt een database aangemaakt, die gelijk is aan het ontworpen datamodel. Dit ziet er in SSMS uit als in nevenstaand voorbeeld. Het vullen van de gecreëerde database is echter een stuk interessanter. De beschikbare data online ziet er uiteraard niet precies zo uit zoals we het in het datamodel willen zien. Hier dienen de nodige transformaties plaats te vinden. Daarnaast is het niet efficiënt om elke keer alle data in te laden; dit kost namelijk een hoop tijd. Daarom hebben we een full- en een delta load gemaakt. Bij de full load wordt gebruik gemaakt van de MySQL source en de Excel files. Hierbij wordt het complete datawarehouse geleegd en opnieuw gevuld. Dit is een tijdrovend proces, waarbij wel alle data (dus elke dimensie, elk feit) volledig wordt gevuld. Bij een full load wordt de data zo efficiënt mogelijk opgeslagen, vergelijkbaar met defragmentatie op je pc. Deze dataload wordt één keer per raceseizoen uitgevoerd. De delta load maakt gebruik van de web-service en haalt de data van de laatste race op als JSON-bestand. Deze load wordt wekelijks uitgevoerd. Hierbij worden alleen de volgende tabellen (aan)gevuld: FactResult: Deze wordt aangevuld met de resultaten van de laatste race FactLaptime: Deze wordt aangevuld met de rondetijden van de laatste race DimDriver: Indien een nieuwe driver heeft meegedaan in de laatste race In de delta load wordt gecontroleerd of de data uit de web-service al in het datawarehouse aanwezig is. Het kan namelijk voorkomen dat er in een week geen race heeft plaatsgevonden. De web-service behoudt dan nog steeds de data van de laatste race van meer dan een week geleden. Met deze controle wordt voorkomen dat data dubbel in het datawarehouse terecht komt. Om ervoor te zorgen dat deze dataload automatisch plaatsvindt, worden de SSIS packages uitgerold naar SSMS. Daar hebben we vervolgens een SQL job aangemaakt om ervoor te zorgen dat elke week de dataload wordt gestart en het datawarehouse daarmee up-to-date blijft.

10 7 Stap 6: Power BI Nu alle benodigde data aanwezig is, zijn we aangekomen bij onze front-end tool: Power BI. Binnen deze tool dienen een aantal sub-stappen te worden genomen: Het rapportagemodel maken (genaamd tabular model ) De rapporten maken De rapportages publiceren en automatisch verversen Zodra je Power BI Desktop opent, heb je de mogelijkheid om data in te laden. Zodra je dit hebt gedaan, zit de data ook daadwerkelijk in het Power BI bestand opgeslagen en kun je ermee aan de slag. In het rapportagemodel dienen een aantal zaken te gebeuren: De naamgevingen omzetten naar gebruiksvriendelijke naamgeving (voor zover dat nog niet het geval is) Kolommen verbergen die niet relevant zijn voor de rapportages (technische ID s e.d.) Relaties leggen tussen de tabellen (in hoeverre Power BI dit niet al voor je doet) Metingen en berekende kolommen toevoegen Na het uitvoeren van bovengenoemde stappen ziet ons model er als volgt uit:

11 Op basis van dit model kunnen de rapportages gemaakt worden. Eén van de krachten van Power BI is dat je in deze tool gebruik kunt maken van DAX-formules, dezelfde formuletaal die in Excel gebruikt wordt. Daarom is de stap van het beheren van je data in Excel naar Power BI miniem. Als je het aantal drivers wilt tellen, kun je dus gewoon een meting aanmaken als: Aantal Drivers = COUNTROWS(Driver) Bij klanten bestaat natuurlijk een informatiebehoefte, anders zouden zij niet bij ons uit zijn gekomen. Daarom is het eigenlijk altijd zo dat KEMBIT de eerste rapportages voor de klant aanmaakt. Het idee is dat de klant hierna voor verdere inzichten zelf aan de slag gaat met Power BI. Onderstaande screenshots tonen één van de rapportages die KEMBIT gemaakt heeft. Voor alle rapportages, kijk op Zodra de rapportages in Power BI Desktop klaar zijn, dienen deze naar de Power BI Cloud gepubliceerd te worden. Hiervoor is een werkruimte specifiek voor de Formule 1 demo aangemaakt. In de Cloud-omgeving kun je vervolgens instellen wanneer de gegevensset moet worden ververst. Hierbij wordt in de Formule 1 casus gebruik gemaakt van de gekoppelde gateway. In de nevenstaande afbeelding wordt getoond hoe dit eruit ziet.

12 8 Stap 7: Ga zelf aan de slag! De laatste stap in het proces is de klant van een Power BI training voorzien, gebruikmakend van de gemaakte rapportages. Na deze training is het idee dat de klant zelf aan de slag gaat met de rapportages. Enthousiast na het lezen van dit whitepaper? Ga dan naar Hier tref je het uiteindelijke resultaat van de rapportages die wij gemaakt hebben en kun je Power BI zelf verkennen door de demo te downloaden. Ook kun je hier direct een vraag of opmerking sturen naar het KEMBIT BI Team. We helpen je graag!

13 Opfergeltstraat BW Wijnandsrade +31 (0) contactus@kembit.nl High Tech Campus AE Eindhoven

Inhoud. Wat is Power BI?... 3. Voorbeelden gemaakt met Power BI... 4. Beginnen met Power BI... 6. Werkruimte uitleg... 7

Inhoud. Wat is Power BI?... 3. Voorbeelden gemaakt met Power BI... 4. Beginnen met Power BI... 6. Werkruimte uitleg... 7 Inhoud Wat is Power BI?... 3 Voorbeelden gemaakt met Power BI... 4 Beginnen met Power BI... 6 Werkruimte uitleg... 7 Naar een dashboard in 3 stappen... 8 Stap 1: Gegevens ophalen... 8 Stap 2: Rapport maken...

Nadere informatie

Office 365 Backup. Whitepaper Karsten Herben, Oktober KEMBIT Services

Office 365 Backup. Whitepaper Karsten Herben, Oktober KEMBIT Services Office 365 Backup Whitepaper Karsten Herben, Oktober 2017 KEMBIT Services +31 (0)88 5700 500 contactus@kembit.nl www.kembit.nl Kantoor Wijnandsrade Opfergeltstraat 2, 6363 BW Wijnandsrade Kantoor Eindhoven

Nadere informatie

OP KOERS NAAR EEN DATAGEDREVEN ORGANISATIE?

OP KOERS NAAR EEN DATAGEDREVEN ORGANISATIE? OP KOERS NAAR EEN DATAGEDREVEN ORGANISATIE? THE FULL STORY Dit artikel verscheen ook in The full story. Een luchtig boek waarmee managers, ondernemers en professionals drie vliegen in één klap slaan. Je

Nadere informatie

Casus: KEMBIT LunchApp

Casus: KEMBIT LunchApp Casus: KEMBIT LunchApp Flow, PowerApps en SharePoint toegepast in de praktijk KEMBIT AUTEURS: RUUD OPHELDERS, ROEL ADAMS +31 (0)88 5700 500 contactus@kembit.nl www.kembit.nl Kantoor Wijnandsrade Opfergeltstraat

Nadere informatie

Magnutude 2012 Efficient BI. 18 september Joost de Ruyter van Steveninck

Magnutude 2012 Efficient BI. 18 september Joost de Ruyter van Steveninck Magnutude 2012 Efficient BI 18 september Joost de Ruyter van Steveninck 2 Inhoud Is BI nog niet efficiënt? Trends in BI Efficient BI: de trends in praktijk 3 Feedback van de gebruiker Informatie behoefte

Nadere informatie

MA!N Rapportages en Analyses

MA!N Rapportages en Analyses MA!N Rapportages en Analyses Auteur Versie CE-iT 1.2 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Microsoft Excel Pivot analyses... 4 2.1 Verbinding met database... 4 2.2 Data analyseren... 5 2.3 Analyses verversen... 6

Nadere informatie

Taxis Pitane SQL beheerder. Censys BV - Eindhoven

Taxis Pitane SQL beheerder. Censys BV - Eindhoven Taxis Pitane SQL beheerder Censys BV - Eindhoven Inhoud Wat is Taxis Pitane SQL beheerder?... 3 Kenmerken van de software... 3 De juiste SQL server editie voor uw organisatie... 3 SQL Server 2008 Express...

Nadere informatie

Haaglanden Medisch Centrum

Haaglanden Medisch Centrum Cloud oplossing in Haaglanden Medisch Centrum 26 september 2016 Agenda I. Introductie Haaglanden MC II. Situatieschets (voor implementatie) III. Probleemstelling huidige situatie IV. Doelstelling V. Pakket

Nadere informatie

Power BI. TOP 10 Leerpunten uit de praktijk. Donderdag 23 juni 2016

Power BI. TOP 10 Leerpunten uit de praktijk. Donderdag 23 juni 2016 Power BI TOP 10 Leerpunten uit de praktijk Donderdag 23 juni 2016 Even voorstellen Wouter Volkeri Senior Consultant ECM @woutervolkeri https://www.linkedin.com/in/woutervolkeri Mijn ervaring met Power

Nadere informatie

Rapporteren in de cloud met Power BI

Rapporteren in de cloud met Power BI In deze brochure vind je alles over de cursus Rapporteren in de cloud met Power BI Het nieuwe rapporteren: efficiënt en betrouwbaar Cursus Verwerf inzicht over rapporteren in de cloud Ervaar de snellere

Nadere informatie

WHITEPAPER RAPPORTAGETOOLS DIE ECHT WERKEN DOOR ERIK VENEMA

WHITEPAPER RAPPORTAGETOOLS DIE ECHT WERKEN DOOR ERIK VENEMA WHITEPAPER RAPPORTAGETOOLS DIE ECHT WERKEN DOOR ERIK VENEMA Rapportagetools die echt werken Data komt in een organisatie uit alle hoeken en gaten binnen. En van buiten af volgt er nog misschien nog meer

Nadere informatie

Historische informatie in een Spatial Dynamisch Data Warehouse. Wil de Jong Enterprise Architect

Historische informatie in een Spatial Dynamisch Data Warehouse. Wil de Jong Enterprise Architect Historische informatie in een Spatial Dynamisch Data Warehouse Wil de Jong Enterprise Architect Spatial Eye Synergiedag 2 februari 2012 Aanleiding Business Intelligence project De oplossing en aanpak BI-Visie

Nadere informatie

Business Intelligence. Toepassing BI Database en Datawarehouse BI proces BI Organisatie Implementatie BI

Business Intelligence. Toepassing BI Database en Datawarehouse BI proces BI Organisatie Implementatie BI Business Intelligence Toepassing BI Database en Datawarehouse BI proces BI Organisatie Implementatie BI Toepassing BI (Operationele) sturing Financieel (BBSC) Performance NIET voor ondersteuning proces

Nadere informatie

Creëer orde in de SharePoint chaos

Creëer orde in de SharePoint chaos Creëer orde in de SharePoint chaos KEMBIT +31 (0)88 5700 500 contactus@kembit.nl www.kembit.nl Kantoor Wijnandsrade Opfergeltstraat 2, 6363 BW Wijnandsrade Kantoor Eindhoven High Tech Campus 41, 5656 AE

Nadere informatie

MJA Deployment Instructies Document MJA Deployment instructies Auteur Digipolis Datum 19/07/2013 Versie V1.0 Project MJA 2014

MJA Deployment Instructies Document MJA Deployment instructies Auteur Digipolis Datum 19/07/2013 Versie V1.0 Project MJA 2014 MJA Deployment Instructies Document MJA Deployment instructies Auteur Digipolis Datum 19/07/2013 Versie V1.0 Project MJA 2014 Bellevue 1, 9050 Gent (Ledeberg), België tel. + 32 9 266 09 00 fax + 32 9 231

Nadere informatie

Cursus PowerPivot voor Excel 2016 Level I

Cursus PowerPivot voor Excel 2016 Level I Cursus PowerPivot voor Excel 2016 Level I Lesvormen: Kosten: Duur: Taal: Planning: Cursuslocaties SignOn: Op uw bedrijfslocatie: Categorie: Individueel, In-company maatwerk, Open inschrijving (klassikale

Nadere informatie

Handleiding Simon. 5 juni Schouw Informatisering B.V. Danny Cevaal. Versienummer 1.0

Handleiding Simon. 5 juni Schouw Informatisering B.V. Danny Cevaal. Versienummer 1.0 Handleiding Simon 5 juni 2015 Schouw Informatisering B.V. Danny Cevaal Versienummer 1.0 2 Schouw Informatisering BV. behoudt zich het recht voor veranderingen in deze publicatie te allen tijde uit te voeren.

Nadere informatie

Mijn kennismaking met SAP BusinessObjects Cloud

Mijn kennismaking met SAP BusinessObjects Cloud Door Maarten Kooijman, November 2016? Mijn kennismaking met SAP BusinessObjects Cloud Op dit moment zijn er veel nieuwe ontwikkelingen op het gebied van cloud analytics en business intelligence. Eén van

Nadere informatie

Zakelijk Office 365 Aan de slag met Zakelijk Office 365

Zakelijk Office 365 Aan de slag met Zakelijk Office 365 Zakelijk Office 365 Aan de slag met Zakelijk Office 365 Versie 1.2 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Zakelijk Office 365 voor het eerst gebruiken... 4 2.1 Inloggen op Zelfservice ICT-diensten... 4 2.2

Nadere informatie

OpenText RightFax. Intuitive Business Intelligence. Whitepaper. BI/Dashboard oplossing voor OpenText RightFax

OpenText RightFax. Intuitive Business Intelligence. Whitepaper. BI/Dashboard oplossing voor OpenText RightFax OpenText RightFax Intuitive Business Intelligence Whitepaper BI/Dashboard oplossing voor OpenText RightFax Beschrijving van de oplossing, functionaliteit & implementatie Inhoud 1 Introductie 2 Kenmerken

Nadere informatie

Uw productassortiment moeiteloos online én op papier met onze database publishing software.

Uw productassortiment moeiteloos online én op papier met onze database publishing software. Uw productassortiment moeiteloos online én op papier met onze database publishing software. De Guidance software pakketten maken het mogelijk om vanuit één centrale database zowel een webshop als catalogus

Nadere informatie

Nieuwe BI-omgeving van ApplicationNet is waardevolle bron van informatie voor facturatie, rapportages, kostenbesparing en marketing

Nieuwe BI-omgeving van ApplicationNet is waardevolle bron van informatie voor facturatie, rapportages, kostenbesparing en marketing Nieuwe BI-omgeving van ApplicationNet is waardevolle bron van informatie voor facturatie, rapportages, kostenbesparing en marketing Organisatie Werkplek Online is de private cloud oplossing van ApplicationNet

Nadere informatie

HANDLEIDING SERVICEDESKPORTAL

HANDLEIDING SERVICEDESKPORTAL HANDLEIDING SERVICEDESKPORTAL SCHOUW INFORMATISERING B.V. 11-10-2018 HANDLEIDING SERVICEDESKPORTAL Schouw Informatisering B.V. behoudt zich het recht voor veranderingen in deze publicatie te allen tijde

Nadere informatie

SHAREPOINT ONLINE (SAMEN-)WERKEN IN DE WOLKEN. http://www.ie-net.be - Workshop SharePoint 1

SHAREPOINT ONLINE (SAMEN-)WERKEN IN DE WOLKEN. http://www.ie-net.be - Workshop SharePoint 1 SHAREPOINT ONLINE (SAMEN-)WERKEN IN DE WOLKEN 1 WIE ZIJN WIJ? 2 WIE BENT U? Professional Op zoek naar productiviteit Samenwerken met Collega s Externe partijen Onderaannemers 3 WAT IS ONS PLAN? 1. Wat

Nadere informatie

Croon Procurement Service

Croon Procurement Service Wat is een CMS? Een content-beheersysteem of Content Management Systeem is een softwaretoepassing, meestal een web-applicatie, die het mogelijk maakt dat mensen eenvoudig, zonder veel technische kennis,

Nadere informatie

BI Roadmap: Highway to success

BI Roadmap: Highway to success BI Roadmap: Highway to success Microsoft Applicatie Platform Congres 2 maart 2011, Zeist Sjoerd Hobo Business Unit manager / Senior BI consultant sjoerd.hobo@qnh.nl Introductie QNH QNH helpt haar klanten

Nadere informatie

Project plan. Erwin Hannaart Sander Tegelaar 61849 62407

Project plan. Erwin Hannaart Sander Tegelaar 61849 62407 Project plan Erwin Hannaart Sander Tegelaar 61849 62407 I4C2 I4C1 1 Inhoudsopgave Doel en doelgroep van het project... 3 Beschrijving van het project... 4 Benodigde materialen... 5 Te verwachten resultaten,

Nadere informatie

Coligo conne ct. Gebruikershandleiding

Coligo conne ct. Gebruikershandleiding Coligo conne ct Gebruikershandleiding Content 1. Inleiding... 3 1.1 Introductie... 3 2. Installeren en in gebruik nemen van Coligo Connect... 3 2.1 Downloaden... 3 2.2 Installeren... 3 2.3 Inloggen...

Nadere informatie

Zakelijk Office 365 Snel aan de slag met Zakelijk Office 365 Professional Plus

Zakelijk Office 365 Snel aan de slag met Zakelijk Office 365 Professional Plus Zakelijk Office 365 Snel aan de slag met Zakelijk Office 365 Professional Plus Versie 1.2 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Zakelijk Office 365 voor het eerst gebruiken... 4 2.1 Inloggen op Zelfservice

Nadere informatie

Kennis na het volgen van de training. Na het volgen van deze training bent u in staat:

Kennis na het volgen van de training. Na het volgen van deze training bent u in staat: Training Trainingscode Duur Gepubliceerd Taal Type Leermethode Kosten SF2015V8 4 dagen 02/02/2015 Nederlands & Engels Developer, basis Invidueel & klassikaal Op aanvraag Deze training richt zich op het

Nadere informatie

Wijzigingen volledig onder controle en geborgd

Wijzigingen volledig onder controle en geborgd Installation Management Platform IMProve 2014 is het ultieme hulpmiddel om het beheer van uw (terminal) serverfarm continu, stap voor stap, op een hoger niveau te brengen. Gedocumenteerd, geborgd en reproduceerbaar

Nadere informatie

Technische implementatie De infrastructuur rondom Transit kent de volgende rollen:

Technische implementatie De infrastructuur rondom Transit kent de volgende rollen: Transit Herkent u het? Steeds dezelfde uitdagingen in migratieprojecten; meerdere variabelen, in verschillende stadia en in een blijvend veranderende omgeving, managen. Grote hoeveelheden gegevens over

Nadere informatie

Data-analyse voor controllers

Data-analyse voor controllers In deze brochure vind je alles over de cursus Data-analyse voor controllers Beter in control data Cursus Haal meer uit (financiële) data Verwerf nieuwe inzichten door onderzoek van bestaande en nog onbekende

Nadere informatie

Begrippenlijst Inzicht in de wereld van big data, marketing en analyse

Begrippenlijst Inzicht in de wereld van big data, marketing en analyse Begrippenlijst Inzicht in de wereld van big data, marketing en analyse 4orange, 13 oktober 2015 Hogehilweg 24 1101 CD Amsterdam Zuidoost www.4orange.nl 2 Inhoud Achtergrond & Aanleiding... 3 A... 3 B...

Nadere informatie

Data Driven: Show & tell

Data Driven: Show & tell Data Driven: Show & tell Agenda 13.10-13.30 Zonder besluiten geen business - Marijn Uilenbroek 13.30-14.00 Architectuur van Analytics - Marcel Westra 14.00-14.30 Hands on use case Analytics Robin Huurman

Nadere informatie

INTRODUCTIE MAVIM BPM ONZE SOFTWARE DEMONSTRATIE

INTRODUCTIE MAVIM BPM ONZE SOFTWARE DEMONSTRATIE MICHEL ECKERSLEY INTRODUCTIE MAVIM BPM ONZE SOFTWARE DEMONSTRATIE INTRODUCTIE MAVIM BPM ONZE SOFTWARE DEMONSTRATIE INTRODUCTIE INTRODUCTIE MAVIM BPM ONZE SOFTWARE DEMONSTRATIE VERBIND PROCESSEN, MENSEN

Nadere informatie

ExpertHandboek Business Intelligence met Power BI in Excel Wim de Groot

ExpertHandboek Business Intelligence met Power BI in Excel Wim de Groot ExpertHandboek Business Intelligence met Power BI in Excel Wim de Groot Van Duuren Media, ISBN 9789463560665 Inhoud Voorwoord 1. Goed beginnen Voor wie is dit boek bedoeld? Werken met dit boek Afspraken

Nadere informatie

Na bestudering van dit hoofdstuk, moet je tot het volgende in staat zijn:

Na bestudering van dit hoofdstuk, moet je tot het volgende in staat zijn: 5. De oefendatabase 5.1. Inleiding In de volgende hoofdstukken ga je oefenen / werken met SQL. Om te kunnen oefenen heb je natuurlijk wel een database nodig. In dit hoofdstuk wordt besproken hoe je deze

Nadere informatie

Het is een verticaal geïntegreerd bedrijf, dat zowel actief is in de productie van grondstoffen en halffabrikaten als van afgewerkte producten.

Het is een verticaal geïntegreerd bedrijf, dat zowel actief is in de productie van grondstoffen en halffabrikaten als van afgewerkte producten. Referenties Beaulieu International Group De klant Beaulieu International Group is een Belgische industriële groep die ontstond in de zomer van 2005 uit de fusie van vijf zelfstandige takken van de voormalige

Nadere informatie

Installatiehandleiding Business Assistent

Installatiehandleiding Business Assistent Installatiehandleiding Business Assistent Wijzigingsgeschiedenis Versie Datum Omschrijving Status 0.1 25-09-2014 Eerste opzet van het installatie Concept document. 1.0 04-11-2014 Geen: Commercieel maken

Nadere informatie

Complete browser-based werkplek

Complete browser-based werkplek Complete browser-based werkplek Demonstreer hoe je het werk van de medewerkers bij jouw klant kunt vereenvoudigen 1. Jouw eigen werkplek 2. Vereenvoudig DMS & mail 3. Alle applicaties bij elkaar 4. Simpel

Nadere informatie

NetPay Desktop Reporting. Rapportage voor Xafax NetPay

NetPay Desktop Reporting. Rapportage voor Xafax NetPay NetPay Desktop Reporting Rapportage voor Xafax NetPay Inhoud 1.0.0 NetPay Desktop Reporting... 3 1.1.0 Minimumeisen... 3 1.2.0 NetPay instellingen... 3 1.2.1 Access Rights groepen... 3 1.2.2 Gebruikers

Nadere informatie

Technische nota AbiFire Rapporten maken via ODBC

Technische nota AbiFire Rapporten maken via ODBC Technische nota AbiFire Rapporten maken via ODBC Laatste revisie: 23 januari 2018 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 2 Systeeminstellingen in AbiFire... 3 2.1 Aanmaken extern profiel... 3 2.2 Toewijzing extern

Nadere informatie

MOC Analyzing Data with Power BI

MOC Analyzing Data with Power BI MOC 20778 Analyzing Data with Power BI Kosten: 1395,- excl. BTW per deelnemer Duur: 3 dagen Max Deelnemers: 8 Analyzing Data with Power BI (MOC 20778) Ben je business intelligence prof? En wil je weten

Nadere informatie

Curriculum Vitae Ishak Atak. www.ishakatak.nl. Naam : Ishak Atak Roepnaam : Ishak. Woonplaats : Utrecht Geboorte datum : 13-05-1983

Curriculum Vitae Ishak Atak. www.ishakatak.nl. Naam : Ishak Atak Roepnaam : Ishak. Woonplaats : Utrecht Geboorte datum : 13-05-1983 Naam : Ishak Atak Roepnaam : Ishak Woonplaats : Utrecht Geboorte datum : 13-05-1983 Tel. : +316-46 17 76 00 Beschikbaar : Full time December 2015 Email: : contact@ishakatak.nl Datum CV : November 2015

Nadere informatie

Toevoegen en beheren van eigen documenten

Toevoegen en beheren van eigen documenten Gebruikershandleiding voor de apotheek Toevoegen en beheren van eigen documenten Gebruikersvragen bij voorkeur via e-mail: ui-online@healthbase.nl Mogelijkheden voor eigen documenten via UI-online Als

Nadere informatie

MijnOmgeving. Geo-informatie dvoor X de ogen van de klant

MijnOmgeving. Geo-informatie dvoor X de ogen van de klant MijnOmgeving Geo-informatie dvoor X de ogen van de klant Presentatie Hoe het scherm eruit ziet Wat het doet Onze benadering Demo Advisering inhoud Wat het niet kan Van idee naar product Projectgroep Functioneel

Nadere informatie

Power BI Desktop en Online Level I incompany

Power BI Desktop en Online Level I incompany Power BI Desktop en Online Level I incompany Kosten: 995,- excl. BTW per deelnemer Duur: 2 dagen Max Deelnemers: 10 U leert tijdens de training Power BI Desktop en Online Level I lokale informatie te verwerken

Nadere informatie

Demonstreer hoe je het werk van de medewerkers bij jouw klant kunt vereenvoudigen. 4. Controle en beveiliging. 2. Vereenvoudig DMS & mail

Demonstreer hoe je het werk van de medewerkers bij jouw klant kunt vereenvoudigen. 4. Controle en beveiliging. 2. Vereenvoudig DMS & mail Demonstreer hoe je het werk van de medewerkers bij jouw klant kunt vereenvoudigen 1. Jouw eigen werkplek 2. Vereenvoudig DMS & mail 3. Alle applicaties bij elkaar 4. Controle en beveiliging Richt de werkplek

Nadere informatie

Handleiding Coligo Connect installatie en gebruik

Handleiding Coligo Connect installatie en gebruik Handleiding Coligo Connect installatie en gebruik Version 1.0 Content 1. Inleiding... 3 1.1 Introductie... 3 2. Installeren en in gebruik nemen van Coligo Connect... 3 2.1 Downloaden... 3 2.2 Installeren...

Nadere informatie

Sparse columns in SQL server 2008

Sparse columns in SQL server 2008 Sparse columns in SQL server 2008 Object persistentie eenvoudig gemaakt Bert Dingemans, e-mail : info@dla-os.nl www : http:// 1 Content SPARSE COLUMNS IN SQL SERVER 2008... 1 OBJECT PERSISTENTIE EENVOUDIG

Nadere informatie

Grip-IT Planning & Forecasting Tool. Voor beheerste Operations en bestuurbare proces-prestaties

Grip-IT Planning & Forecasting Tool. Voor beheerste Operations en bestuurbare proces-prestaties Grip-IT Planning & Forecasting Tool Voor beheerste Operations en bestuurbare proces-prestaties Wat is Grip-IT? Een snelle en degelijke applicatie voor planning en capaciteitsmanagement, bijvoorbeeld als

Nadere informatie

UITLEG BIJ UW TEMPLATE

UITLEG BIJ UW TEMPLATE UITLEG BIJ UW TEMPLATE Woord vooraf Deze handleiding helpt u bij het zelfstandig implementeren van uw bedrijf. U leest hier welke instellingen belangrijk zijn om door te nemen en hoe u uw gegevens kunt

Nadere informatie

Data Governance van visie naar implementatie

Data Governance van visie naar implementatie make connections share ideas be inspired Data Governance van visie naar implementatie Frank Dietvorst (PW Consulting) deelprogrammamanager Caesar - Vernieuwing Applicatie Landschap Leendert Paape (SAS

Nadere informatie

Handleiding capaciteitsplanning

Handleiding capaciteitsplanning Handleiding capaciteitsplanning Inhoud Inleiding... 3 1. Home... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 2. Medewerker invoeren / wijzigen / verwijderen... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 3. Project invoeren

Nadere informatie

Uw eigen vragen maakt u eenmaal aan en kunt u gebruiken bij elke inspectie.

Uw eigen vragen maakt u eenmaal aan en kunt u gebruiken bij elke inspectie. Vanaf deze versie is het mogelijk uw inspectie uit te breiden met eigen vragen, uw eigen vragen kunt u koppelen aan bijvoorbeeld de vloeren, daken, gevels of installaties. Uw eigen vragen maakt u eenmaal

Nadere informatie

Handleiding. Act! SnelStart Connect Pro. handleiding. Act! SnelStartConnect Pro. Versie 1.0 3-4-2014

Handleiding. Act! SnelStart Connect Pro. handleiding. Act! SnelStartConnect Pro. Versie 1.0 3-4-2014 Act! SnelStartConnect Pro Handleiding Versie 1.0 3-4-2014 Inleiding Met SnelStart Connect Pro kunt uw Act!-database koppelen met uw SnelStart boekhouding. SnelStart Connect Pro biedt u de mogelijkheid

Nadere informatie

Titel Uw processen transparant met SAP Process Mining.

Titel Uw processen transparant met SAP Process Mining. 1 Titel Uw processen transparant met SAP Process Mining. Introductie SAP Process Mining powered by Celonis is een nieuwe component van SAP op HANA. Process Mining gaat niet uit van vooraf gedefinieerde

Nadere informatie

Pinakes Integrator Client

Pinakes Integrator Client Pinakes Integrator Client Installatie procedure Pinakes NV Paviljoenstraat 7 1030 Schaarbeek TEL : +32 (0) 2 211 55 95 FAX : +32 (0) 2 211 56.56 INFO@PINAKES.BE WWW.PINAKES.BE 1. Inhoudstafel 1. Inhoudstafel...

Nadere informatie

AUTOMATISERING. Act! WerkbonApp. De koppeling tussen het CRM systeem Act! en de Werkbon applicatie WerkbonApp.

AUTOMATISERING. Act! WerkbonApp. De koppeling tussen het CRM systeem Act! en de Werkbon applicatie WerkbonApp. Act! WerkbonApp De koppeling tussen het CRM systeem Act! en de Werkbon applicatie WerkbonApp. Act! Act! is een CRM softwarepakket waarmee u uw klanten en contacten kunt beheren. Het bevat alle functionaliteiten

Nadere informatie

DRIVEN BY AMBITION SUCCESVOL EXACT IMPLEMENTEREN IN DE PRIVATE CLOUD

DRIVEN BY AMBITION SUCCESVOL EXACT IMPLEMENTEREN IN DE PRIVATE CLOUD DRIVEN BY AMBITION SUCCESVOL EXACT IMPLEMENTEREN IN DE PRIVATE CLOUD WOENSDAG 11 MEI INN STYLE, MAARSSEN Introduction Huub van Langerak Expert team Marc Eilander Expert team 3 Agenda Exact private cloud

Nadere informatie

Van Small Business Server naar Cloud Small Business Services. Uw vertrouwde Small Business Server in de cloud

Van Small Business Server naar Cloud Small Business Services. Uw vertrouwde Small Business Server in de cloud Van Small Business Server naar Cloud Small Business Services Uw vertrouwde Small Business Server in de cloud Oud scenario - Small Business Server 2011 Waarom afscheid nemen? Alweer 6(!) jaar oud Kans op

Nadere informatie

4orange Connect. 4orange, 2015. Hogehilweg 24 1101 CD Amsterdam Zuidoost www.4orange.nl

4orange Connect. 4orange, 2015. Hogehilweg 24 1101 CD Amsterdam Zuidoost www.4orange.nl 4orange Connect 4orange, 2015 Hogehilweg 24 1101 CD Amsterdam Zuidoost www.4orange.nl 2 Inhoud Inhoud... 2 1. Achtergrond... 3 2) Browsen... 4 3) Scheduler... 4 4) Frequenties en kruistabellen... 4 5)

Nadere informatie

Bij het gebruik van SQL Server binnen SnelStart dient er altijd eenmalig een account aangemaakt te worden.

Bij het gebruik van SQL Server binnen SnelStart dient er altijd eenmalig een account aangemaakt te worden. Pagina 1 van 5 Instellingen SQL server 2005 Bij het gebruik van SQL Server binnen SnelStart dient er altijd eenmalig een account aangemaakt te worden. Let op! Om zeker te zijn dat er voldoende rechten

Nadere informatie

Installatiehandleiding Business Assistent

Installatiehandleiding Business Assistent Installatiehandleiding Business Assistent Wijzigingsgeschiedenis Versie Datum Omschrijving Status 0.1 25-09-2014 Eerste opzet van het installatie Concept document. 1.0 04-11-2014 Geen: Commercieel maken

Nadere informatie

Vergelijking verwerkingsregister AVG

Vergelijking verwerkingsregister AVG Vergelijking verwerkingsregister AVG Voor een gemeente in Noord-Nederland is een korte vergelijking gedaan van de verwerkingsregisters van en. Hierbij is met name gekeken naar het voldoen aan de wettelijke

Nadere informatie

Power BI. Selfservice BI-tools van Microsoft. ITsmart Business Intelligence Whitepapers

Power BI. Selfservice BI-tools van Microsoft. ITsmart Business Intelligence Whitepapers Power BI Selfservice BI-tools van Microsoft ITsmart Business Intelligence Whitepapers Over ITsmart ITsmart is al ruim 10 jaar gespecialiseerd in Business Intelligence-oplossingen. Business Intelligence

Nadere informatie

Tools voor canonieke datamodellering Bert Dingemans

Tools voor canonieke datamodellering Bert Dingemans Tools voor canonieke datamodellering Tools voor canonieke datamodellering Bert Dingemans Abstract Canonieke modellen worden al snel omvangrijk en complex te beheren. Dit whitepaper beschrijft een werkwijze

Nadere informatie

Wijzigingsdocument 2018_08

Wijzigingsdocument 2018_08 AEOLUS Wijzigingsdocument 2018_08 Aeolus Front Versie 1-30-8-2018 BLADZIJDE 1 Horlings & Eerbeek Automatisering BV behoudt zich het recht informatie in dit document te allen tijde te kunnen wijzigen, zonder

Nadere informatie

Zorginstelling Reinier de Graaf Groep realiseert solide business intelligence-systeem

Zorginstelling Reinier de Graaf Groep realiseert solide business intelligence-systeem Zorginstelling Reinier de Graaf Groep realiseert solide business intelligence-systeem Overheid en verzekeraars willen dat zorginstellingen efficiënter en kosteneffectiever functioneren. Met standaard Microsoft-technologie

Nadere informatie

Factuur2King 2.0.3 Multi User release notes

Factuur2King 2.0.3 Multi User release notes Factuur2King 2.0.3 Multi User release notes Deze nieuwe versie van Factuur2King, versie 2.0.3, bevat nieuwe functionaliteit en oplossingen voor problemen die naar voren zijn gekomen sinds de release van

Nadere informatie

Nieuwe Installatie/Factuur2King 2.2 MU bijwerken

Nieuwe Installatie/Factuur2King 2.2 MU bijwerken Nieuwe Installatie/Factuur2King 2.2 MU bijwerken Volg de onderstaande stappen om Factuur2King 2.2 MU te installeren of een bestaande installatie bij te werken. Factuur2King 2.2 maakt een wijzing in de

Nadere informatie

Technische keuzes Management Informatie Systeem MeanderGroep

Technische keuzes Management Informatie Systeem MeanderGroep Technische keuzes Management Informatie Systeem MeanderGroep Dit document beschrijft de keuzes die gedaan worden ten aanzien van de hard en software voor het Management Informatie Systeem. Voor de presentatielaag

Nadere informatie

Offerte voor het bouwen van een website Klant: Ideefiks, IdeeKids

Offerte voor het bouwen van een website Klant: Ideefiks, IdeeKids Offerte voor het bouwen van een website Klant: Ideefiks, IdeeKids Consultant: Dirk Derom Inhoudstafel Algemene structuur van de website...6 Front pagina...6 Pagina IDEEFIKS/IDEEKIDS...6 Functionaliteit...10

Nadere informatie

Stage logboek. Datum Uur Omschrijving Persoon 28/jan Voorstelling van het project met Bart, Jorn, Peter, Jochen Iedereen

Stage logboek. Datum Uur Omschrijving Persoon 28/jan Voorstelling van het project met Bart, Jorn, Peter, Jochen Iedereen Stage logboek Datum Uur Omschrijving Persoon 28/jan Voorstelling van het project met Bart, Jorn, Peter, Jochen Opzetten virtual servers en installatie van de nodige programma's Doornemen van de manuals

Nadere informatie

Mamut Business Software

Mamut Business Software Mamut Business Software Eenvoudige installatiehandleiding Inhoud Voor de installatie 3 Over het programma 3 Over de installatie 3 Tijdens de installatie 5 Voorwaarden voor installatie 5 Zo installeert

Nadere informatie

ADMINPOWER. Updates uitvoeren. Syneton

ADMINPOWER. Updates uitvoeren. Syneton ADMINPOWER Updates uitvoeren Syneton Inhoud Voorbereiding... 2 Twee mogelijkheden om AdminPower te updaten... 4 1. Updaten van op de server waar de database staat... 4 2. Updaten vanop ons eigen bureaublad...

Nadere informatie

Inhoudsopgave. versie 0.8

Inhoudsopgave. versie 0.8 JOOMLA! INSTALLATIE HANDLEIDING versie 0.8 Inhoudsopgave Stappenplan...3 Inrichten database...4 Configuratiecentrum cpanel...4 Aanmaken van een database gebruiker...5 Aanmaken van een database...6 Gebruiker

Nadere informatie

Inhoudsopgave Disclaimer... 3 Voorwoord... 4 Inleiding... 5 Het downloaden van XAMPP... 7 Het installeren van XAMPP... 8 Joomla installeren op

Inhoudsopgave Disclaimer... 3 Voorwoord... 4 Inleiding... 5 Het downloaden van XAMPP... 7 Het installeren van XAMPP... 8 Joomla installeren op 1 Inhoudsopgave Disclaimer... 3 Voorwoord... 4 Inleiding... 5 Het downloaden van XAMPP... 7 Het installeren van XAMPP.... 8 Joomla installeren op XAMPP... 15 Handige links... 16 2 Disclaimer Bij de samenstelling

Nadere informatie

Technische nota AbiFire5 Rapporten maken via ODBC

Technische nota AbiFire5 Rapporten maken via ODBC Technische nota AbiFire5 Rapporten maken via ODBC Laatste revisie: 29 juli 2009 Inhoudsopgave Inleiding... 2 1 Installatie ODBC driver... 2 2 Systeeminstellingen in AbiFire5... 3 2.1 Aanmaken extern profiel...

Nadere informatie

Installatiehandleiding Cane Webservices.nl Integratie

Installatiehandleiding Cane Webservices.nl Integratie Installatiehandleiding Cane Webservices.nl Integratie Inhoud INHOUD... 1 1. INTRODUCTIE... 2 DOELSTELLING DOCUMENT... 2 GERELATEERDE DOCUMENTEN... 2 GEBRUIK VAN HET DOCUMENT... 2 LEZERS DOELGROEP... 2

Nadere informatie

Installatiehandleiding. Facto minifmis

Installatiehandleiding. Facto minifmis Installatiehandleiding Facto minifmis 1. Installatie Facto MiniFMIS 1.1 Achtergrond Facto MiniFMIS biedt facilitaire organisaties een eenvoudige en gebruikersvriendelijke hulpmiddel bij het uitvoeren van

Nadere informatie

EPLAN Software & Service. 12 februari 2016 We starten om 14:00 uur

EPLAN Software & Service. 12 februari 2016 We starten om 14:00 uur EPLAN Software & Service. 12 februari 2016 We starten om 14:00 uur Het team van vandaag Martin Versteeg Productmanager Pro Panel Moderator Michiel van de Wiel It specialist Tips en tricks nieuwe stijl

Nadere informatie

RAPPORTAGESMODULE HANDLEIDING. OTYS Recruiting Technology

RAPPORTAGESMODULE HANDLEIDING. OTYS Recruiting Technology RAPPORTAGESMODULE HANDLEIDING OTYS Recruiting Technology OTYS RECRUITING TECHNOLOGY WWW.OTYS.NL 20-2-2017 Versie 2.0 2 INHOUD 1 Introductie... 4 1.1 Over de Rapportagesmodule... 4 1.2 Doel van deze instructie...

Nadere informatie

Prijslijst Dynamics. Engion B.V. Lamersveld 5 5801 HD VENRAY NAV 2013 Online T: 085-4013176

Prijslijst Dynamics. Engion B.V. Lamersveld 5 5801 HD VENRAY NAV 2013 Online T: 085-4013176 Prijslijst Dynamics Engion B.V. Lamersveld 5 5801 HD VENRAY NAV 2013 Online T: 085-4013176 CRM 2013 Online E: info@engion.nl Introductie Microsoft Dynamics NAV, Microsoft Dynamics CRM en andere Office

Nadere informatie

Handleiding voor het zelf onderhouden van je Wordpress website

Handleiding voor het zelf onderhouden van je Wordpress website Handleiding voor het zelf onderhouden van je Wordpress website Inhoud Introductie... 3 Belangrijke Termen... 3 Inloggen op jouw Wordpress website... 4 Een Backup maken... 4 Het Wordpress dashboard... Thema

Nadere informatie

Beveiligingsbeleid. Online platform Perflectie

Beveiligingsbeleid. Online platform Perflectie Beveiligingsbeleid Online platform Perflectie 2018 Beveiligingsbeleid Perflectie Versiebeheer Naam Functie Datum Versie Dimitri Tholen Software Architect 12 december 2014 1.0 Dimitri Tholen Software Architect

Nadere informatie

Een database gebruiken

Een database gebruiken Een database gebruiken In een vorige handleiding heb ik laten zien hoe je met Scratch soortgelijke gegevens kunt opslaan in een lijst om deze op een later moment weer op te halen. Als voorbeeld las ik

Nadere informatie

Cursusmateriaal Masterclass. Business Rapportages. Pagina 1 van 23

Cursusmateriaal Masterclass. Business Rapportages. Pagina 1 van 23 Cursusmateriaal Masterclass Business Rapportages Pagina 1 van 23 Inhoud 1. Inleiding Masterclass Rapportages... 3 Doelgroep... 3 Doelstellingen... 3 Opzet document... 4 2. Bediening... 5 2.1. Benodigde

Nadere informatie

Toepassing van de. LogiXML BI-software. in een. Business Intelligence en Management Information. Architectuur

Toepassing van de. LogiXML BI-software. in een. Business Intelligence en Management Information. Architectuur oepassing van de ogixm B-software in een Business ntelligence en Management nformation Architectuur Auteur : J. truik atum : 5 december 2012 Versie : 1.0 ontrole : M. Maiwald nformatie : m.hoving@novaccent.nl

Nadere informatie

Self Service BI. de business

Self Service BI. de business BI in de praktijk Self Service BI Breng de kracht van BI naar de business Luc Alix Sogeti Nederland B.V. Redenen voor Business Intelligence Sneller kunnen beslissen 42 % Beter kunnen beslissen 42 % Concurrentieel

Nadere informatie

Medical Intelligence in de praktijk

Medical Intelligence in de praktijk Medical Intelligence in de praktijk Een kijkje in de MI straat in het UMCU Aafke Jongsma & Michiel Vuurboom Visie Het uitwisselen van oplossingen en ervaringen ten behoeve van het verzamelen en ontsluiten

Nadere informatie

NIS Notarieel Informatie Systeem

NIS Notarieel Informatie Systeem INSTALLATIEHANDLEIDING CONVISO ID-SCAN NIS Notarieel Informatie Systeem Sportlaan 2h, 818 BE Heerde T (0578) 693646, F (0578) 693376 www.vanbrug.nl, info@vanbrug.nl 2014 Van Brug Software B.V. Hoewel deze

Nadere informatie

Toolselectie checklist

Toolselectie checklist Toolselectie checklist KIES EENVOUDIG HET INCIDENT MANAGEMENT SYSTEEM DAT HET BESTE BIJ JOUW ORGANISATIE PAST Zo werkt het Vul onderstaand de leveranciers in die je wilt vergelijken. Zet vervolgens in

Nadere informatie

Handleiding: Whitelabel Customersite

Handleiding: Whitelabel Customersite ARGEWEB B.V. Handleiding: Whitelabel Customersite Controlportal.nl Argeweb Support 8-1-2009 Handleiding voor het gebruik maken van de Whitelabel Customersite op controlportal.nl, door Resellers van Argeweb.

Nadere informatie

Microsoft Dynamics 365 / Office 365

Microsoft Dynamics 365 / Office 365 Microsoft Dynamics 365 / Office 365 Jeroen Paters Sales & Business Development Dynamics 365 Mobile : +31 (0) 6 2953 1467 E-mail: jeroen.paters@prodware.nl Agenda Microsoft Dynamics 365 for Sales (CRM)

Nadere informatie

Cloud werkplek anno 2014. Cloud werkplek anno 2014

Cloud werkplek anno 2014. Cloud werkplek anno 2014 Introductie Peter Klix Infrastructuurarchitect Specialisatie networking en desktop concepts Peter.klix@eic.nl Cloud desktop Introductie Desktop concepten door de jaren Infrastructuur Cloud concepten Focus

Nadere informatie

Factsheet NPrinting; QlikView reporting done right

Factsheet NPrinting; QlikView reporting done right ; QlikView reporting done right De juiste informatie, bij de juiste mensen op het juiste moment Over Pink Elephant Pink Elephant is een internationale kennisleider op het gebied van bedrijfsinnovatie en

Nadere informatie