Power BI. Selfservice BI-tools van Microsoft. ITsmart Business Intelligence Whitepapers

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Power BI. Selfservice BI-tools van Microsoft. ITsmart Business Intelligence Whitepapers"

Transcriptie

1 Power BI Selfservice BI-tools van Microsoft ITsmart Business Intelligence Whitepapers

2 Over ITsmart ITsmart is al ruim 10 jaar gespecialiseerd in Business Intelligence-oplossingen. Business Intelligence (BI) is het vormgeven van informatievoorziening binnen een bedrijf op zo'n manier dat iedereen altijd de juiste informatie heeft. In het verleden betrof dat vooral managementinformatie, waarop beslissingen over de koers van het bedrijf werden gebaseerd. Tegenwoordig is de juiste en tijdige informatie ook voor andere medewerkers in het bedrijf van essentieel belang. Er worden tegenwoordig zoveel gegevens vastgelegd, dat elk bedrijf op een goudmijn aan data zit. Maar slechts weinig bedrijven realiseren zich dit, laat staan dat zij er optimaal gebruik van maken. ITsmart helpt ondernemingen zo nodig met het gehele traject, zowel aan de bedrijfskundige kant als bij de technische uitvoering. Wij helpen bij het definiëren van de strategie en daaruit voortvloeiende doelstellingen, en maken de KPI s helder. We brengen de huidige en gewenste Informatievoorziening in kaart en maken een plan om tot een centrale database te komen die de gegevens bevat waarop u de organisatie wilt kunnen sturen. Vervolgens kunnen wij de koppelingen met de bestaande bronsystemen, het datawarehouse, en eventueel data kubussen ontwikkelen. De gebruikers van het BI-systeem krijgen de beschikking over interactieve rapportages en krachtige analysetools. Daarmee kunnen zij de informatie verzamelen, analyseren, delen en presenteren. ITsmart Business Intelligence Whitepapers Met de ITsmart Business Intelligence Whitepapers deelt ITsmart graag haar kennis over het vakgebied van Business Intelligence. In korte artikelen vatten wij op begrijpelijke wijze onderwerpen samen zodat u snel tot de essentie van het onderwerp komt.

3 Power BI Inleiding Power BI is de verzamelnaam voor de selfservice BI-tools van Microsoft. Met diverse invoegtoepassingen voor Excel, maar ook losse tools en online diensten biedt Microsoft tegenwoordig een moderne en complete set tools. Het complete proces van gegevensverwerking binnen een BI-omgeving is tegenwoordig niet alleen meer voor de IT-afdeling en professionele ontwikkelaars weggelegd. Met de moderne tools kunnen alle informatiewerkers in de organisatie hun eigen gegevens verzamelen, bewerken, modelleren, analyseren, rapporteren en met elkaar delen. In dit artikel beschrijven wij de onderdelen van Power BI en welke mogelijkheden deze tools bieden om uw organisatie effectiever gebruik te laten maken van alle data die nu verscholen zit in diverse systemen. Selfservice BI Het begrip selfservice BI heeft betrekking op het in staat stellen van (eind-) gebruikers om zelf hun informatie te verzamelen, bewerken, modelleren, analyseren, rapporteren en met elkaar delen. Er wordt nu ook al heel veel (bedrijfskritische) informatie door deze zogenoemde informatiewerkers zelf vergaard, verwerkt en beheerd. Hoewel het veel voorkomt en deze activiteiten wel degelijk in een belangrijke behoefte voorzien, zijn de problemen daarvan vaak: - Afhankelijkheid van één persoon - Bedrijfskritische informatie niet toegankelijk voor anderen - Geen dagelijks inzicht - Definities van getallen liggen niet centraal vast - Veel handwerk; arbeidsintensief De IT-afdelingen hebben een andere aanpak: zij willen liefst een strikt beheerde en georganiseerde centrale informatievoorziening van waaruit alle medewerkers de standaard rapportages gebruiken. Dat leidt wel tot kwalitatief betere informatie, maar mist de benodigde flexibiliteit die de business vereist. De IT-afdelingen slagen er niet altijd in de door de medewerkers gewenste informatie op te leveren, dus zoeken zij een andere manier. De huidige selfservice BI-tools bieden, samen met de traditionele onderdelen van een BI-oplossing, een uitstekende mogelijkheid om hierin de gulden middenweg te vinden. Als basis dienen gegevensbronnen met gevalideerde data, berekeningen en formules, die beschikbaar zijn voor de eindgebruikers. Zij kunnen vervolgens met deze goedgekeurde tools hun eigen informatie, rapportages en dashboards samenstellen.

4 Power BI Power BI is de verzamelnaam voor diverse tools van Microsoft. De verschillende onderdelen worden hier kort beschreven. Power Query Power Query is kort samengevat een selfservice ETL-tool. U kunt er gegevens mee opvragen uit uiteenlopende soorten gegevensbronnen en deze bewerken zodat ze geschikt zijn voor verder gebruik. Power Query is een (gratis) invoegtoepassing voor Excel. Power Pivot Met Power Pivot kunt u diverse gegevensbronnen aan elkaar knopen in een gegevensmodel. Dat gegevensmodel is een in-memory database die de gebruiker in staat stelt gigantische hoeveelheden data (tientalen miljoenen records is geen enkel probleem) razendsnel te raadplegen en te analyseren. Power Pivot is een (gratis) invoegtoepassing voor Excel. Power View Power View is een moderne rapportage-omgeving waarin op zeer gebruiksvriendelijke wijze aantrekkelijke datavisualisaties gemaakt kunnen worden. Het is een gratis invoegtoepassing voor Excel. Deze Power View rapporten kunnen gedeeld worden in de Excelsheet zelf, maar ook in SharePoint, in Power BI for Office 365 en in de nieuwe Power BI Dashboards. Power Map Power Map is een analyse- en rapportagetool binnen Excel waarmee geografische gegevens zeer fraai gevisualiseerd kunnen worden. Op eenvoudige wijze kunt u gegevens op interactieve landkaarten weergeven met annotaties en animaties in de tijd. Het is een invoegtoepassing voor Excelgebruikers die een abonnement hebben op Power BI for Office 365. Voor gewone Excelgebruikers is er een previewversie met iets minder functionaliteit. Power BI for Office 365 Power BI for Office 365 is de online dienst waarmee de eerder genoemde query s, modellen en rapportages gedeeld kunnen worden met andere medewerkers in de organisatie. Ook bevat deze online dienst extra functionaliteiten zoals Q&A, een manier om met gewone spreektaal query s op de data uit te voeren. De gegevens kunnen periodiek ververst worden op basis van een on-premise data source. Power BI Dashboards De allernieuwste online dienst, bij het schrijven van deze whitepaper nog in de Public Preview fase, is Power BI Dashboards. Hier kunnen grafieken van meerdere Power View rapporten worden samengebracht op één interactief dashboard. Ook kunt u hierbij zoeken met Q&A. Deze dashboards en rapporten staan direct in verbinding met een on-premise of cloud-based data source. De rapporten en dashboards kunnen online gemaakt worden, gewoon met de browser. Ook kunt u Excel 2013 gebruiken of de nieuwe Power BI Designer. Power BI Designer Met Power BI Designer is er geen Excel meer nodig om Power BI Dashboards te kunnen maken. Alle functionaliteiten van Power Query, Power View zijn hierin gebouwd. Het is gratis te downloaden als lokaal te installeren programma. Dit is ideaal voor mensen die geen Excel 2013 tot hun beschikking hebben.

5 Figuur 1 - De Power BI Dashboards zijn te gebruiken op alle devices: PC s, Tablets en Smart Phones, want het is compatibel met Windows, ios en Android. De verschillende onderdelen van Power BI dekken de volledige levenscyclus van een BI-traject af. In een typisch Business Intelligence-traject wordt van ruwe data bruikbare informatie gemaakt die leidt tot waardevolle inzichten om de organisatie beter te sturen. Daartoe worden gegevens verzameld en bewerkt en in een model vastgelegd. Dit model stelt de gebruikers in staat om de gegevens te analyseren en daarvan rapporten te maken die de basis zijn voor nieuwe inzichten. Deze kunnen gepresenteerd worden aan collega s of andere belanghebbenden en worden gedeeld. In de figuur hieronder is verbeeld waar de verschillende Power BI-onderdelen te plaatsen zijn. Figuur 2 - Plaats van Power BI tools in de BI stack We zullen deze verschillende onderdelen hierna verder bespreken.

6 Power Query Power Query is een selfservice ETL-Tool. ETL staat voor Extract, Transform en Load. Gegevens worden ergens vandaan gehaald, vervolgens bewerkt en dan geladen in een database of ander opslagmodel. De gegevens kunnen uit uiteenlopende bronnen komen. Uiteraard kunnen traditionele databases en kubussen dienen als gegevensbron. Maar ook externe bronnen kunnen gebruikt worden, denk aan web services, online data markten, OData feeds, maar ook bijvoorbeeld tabellen uit webpagina s. Zo kunt u gegevens van uw eigen organisatie combineren met externe informatie. Dat kan tot interessante inzichten leiden. Bij deze rijke mogelijkheden is ook een kanttekening te plaatsen. Het risico bestaat dat rapportages niet gevalideerde externe informatie bevatten. Maar die beheerkwestie is er tegenwoordig ook al, met al het creatieve geknutsel in Excel. Dat moet opgelost worden in het proces. Daar kan de technologie alleen ondersteunend in zijn. Nadat de gegevens verzameld zijn, kunnen er diverse bewerkingen op los worden gelaten. Denk aan het splitsen van kolommen, vervangen van bepaalde waardes, berekende kolommen toevoegen, kolommen verwijderen, data filteren, noem maar op. Er is ook een programmeertaal, genaamd M, waarmee de mogelijkheden voor gegevensbewerking bijna oneindig zijn. Alle bewerkingsstappen worden bewaard en kunnen steeds opnieuw toegepast worden als de brondata vernieuwd wordt. Hierdoor is het hele ETL-proces erg overzichtelijk. De gemaakte query s kunnen gebruikt worden in een Power Pivot Model (zie hierna) of gedeeld worden met andere medewerkers in de organisatie via Power BI for Office 365 (ook hierna). Anderen kunnen zo de goedgekeurde query s hergebruiken. Figuur 3 - Screenshot van Power Query

7 Power Query is een gratis invoegtoepassing voor Excel 2010 SP1 en Excel Link: Power Pivot Power Pivot is een invoegtoepassing voor Excel die u kunt gebruiken om krachtige gegevensanalyse in Excel kunt uitvoeren. Power Pivot is het hart van de selfservice BI-oplossing op uw eigen PC. Met Power Pivot kunt u enorme hoeveelheden gegevens met ongelooflijke snelheid veranderen in zinvolle informatie en antwoorden krijgen in secondes. Het is erg toegankelijk omdat het binnen het alom bekende Excel werkt. De gegevensbronnen voor Power Pivot kunnen net zo divers zijn als voor Power Query. Bovendien kunnen Power Query s dus als bron gebruikt worden. Alle bewerkingsstappen worden bij het verversen van het Power Pivot Model opnieuw uitgevoerd, zodat alle data in het juiste formaat binnenkomt. De gegevens worden vastgelegd in een Power Pivot Model. Dat is functioneel gezien vergelijkbaar met een OLAP kubus. Gegevens kunnen op allerlei manieren weergegeven en geanalyseerd worden, omdat de relaties tussen feiten (getallen) en dimensies (bijv. tijd, klanten, producten, medewerkers) in het model zijn vastgelegd. Technisch is het alleen anders: het model draait geheel in het werkgeheugen van de computer. Door slimme compressietechnieken kunnen zo enorme hoeveelheden gegevens heel snel worden verwerkt en dat gewoon op uw eigen PC of laptop. Figuur 4 - Screenshot van een Power Pivot model

8 In het model kunnen extra kolommen of berekeningen worden toegevoegd. Er zijn speciale functies, bijvoorbeeld voor cumulatieve gegevens van het huidige jaar, vergelijkingen met overeenkomende periodes van voorgaande jaren, die het erg gemakkelijk maken om waardevolle informatie te verzamelen. Deze functies kunnen verder uitgebreid worden met Data Analysis Expressions (DAX), een formuletaal die een beetje lijkt op de bekende Excelformules, maar heel krachtige mogelijkheden biedt. In het model kunt u hiërarchieën maken die het navigeren vergemakkelijken. Denk aan productgroepen op diverse niveaus of Jaar-Maand-Dag. Ook kunnen in het model KPI s worden gedefinieerd. KPI s zijn een combinatie van huidige waarde, trend, doel en status. Hiermee kunnen gebruikers snel zien hoe het staat met de realisatie van de doelstellingen waarvoor zij verantwoordelijk zijn. Een Power Pivot model binnen Excel is eigenlijk voor persoonlijk gebruik. Het Excelwerkboek kan met anderen gedeeld worden in SharePoint of in Power BI for Office 365. Een andere manier om het model te delen is om het te publiceren naar een Microsoft SQL Server Analysis Service server. Dat is een databaseserver die geschikt is voor OLAP kubussen of Power Pivot modellen, of Tabular Models zoals het dan heet. Zo kan het model gebruikt worden door Excelgebruikers in de hele organisatie. Het is functioneel gezien net alsof ze een kubus gebruiken. U kunt er met gewone Excel draaitabellen, grafieken, en slicers analyses en rapportages van maken. Figuur 5 - Voorbeeld van Excel dashboard met slicers op een Power Pivot Model Power Pivot is ook een gratis invoegtoepassing voor Excel 2010 SP1 en is ingebouwd in Excel Link:

9 Power View Power View is een interactieve omgeving om gegevens te verkennen, visualiseren en te presenteren. Het is een erg gebruiksvriendelijke tool en is daarom erg geschikt voor ad-hoc rapportages, te maken door de gebruikers zelf. Als gegevensbron kan hoofdzakelijk een Power Pivot Model (in hetzelfde Excel werkboek) of een Tabular Model (op de server) worden gebruikt. Met Power View maakt u moderne en aantrekkelijke visualisaties van data. Deze is bovendien interactief: relaties tussen grafieken met overeenkomende data zorgen ervoor dat alles meebeweegt, afhankelijk van wat de gebruiker selecteert. Klikt deze bijvoorbeeld op gegevens van een land in de ene grafiek, dan worden de andere grafieken ook gefilterd op dat land. Er zitten fraaie soorten grafieken bij, zoals een interactieve Bing Maps kaart en een Moving Bubble Chart, een balletjesgrafiek die u kunt afspelen in de tijd. Figuur 6 Voorbeeld van een Power View rapport Power View rapporten kunnen gepubliceerd worden naar de Power BI for Office 365 site om te delen met andere gebruikers. Ook is er een mogelijkheid om deze Power View rapporten in een webpagina in te bouwen. Power View is ingebouwd in Excel 2013 en ook beschikbaar in SharePoint Meer info:

10 Power Map Met Power Map kunt u geografische informatie op een zeer fraaie manier weergeven op een interactieve wereldbol. Als bron kunt u gegevens van een Excelwerkblad gebruiken, maar ook die van een Power Pivot of Tabular Model. Het is niet nodig om bij de plaatsen de exacte coördinaten vast te leggen. Deze worden direct opgezocht via de Bing Maps webservice. Het is erg gemakkelijk om een dergelijke visualisatie te maken. Met behulp van een stap-voor-stap gids vult u de benodigde informatie in en al gauw verschijnt een fraaie kaart die uitnodigt tot het analyseren van de data. Figuur 7 -Screenshot van Power Map U kunt annotaties en grafieken toevoegen, in- en uitzoomen, en doorvliegen naar andere locaties. U kunt verschillende scenes maken en zo een hele presentatie van de informatie en de analyse maken. Deze kunt u opnemen als videobestand. Dat videobestand kan vervolgens gedeeld worden op een website, in een PowerPoint presentatie en dergelijke. Een andere manier om dit moois te delen met collega s is het verspreiden van het Excel-bestand. Power Map Preview is een gratis invoegtoepassing voor Excel Met Excel voor Office 365 krijgt u de nieuwste versie met wat extra mogelijkheden. Daarin kunt u bijvoorbeeld de data filteren en ook een eigen kaart gebruiken, denk aan een plattegrond van een winkel.

11 Power BI for Office 365 Power BI for Office 365 is een clouddienst en daarvoor is een Office 365 abonnement nodig. Power BI is een applicatie die u installeert binnen Office 365 SharePoint Online. Het werkt als een aparte site waarin u Power BI-rapporten en -werkboeken kunt delen en beheren. Excelwerkboeken, en dus ook Power Pivot werkboeken, kunt u uploaden naar die site. In een online versie van Excel binnen SharePoint Online worden de werkboeken getoond. Ze zijn volledig interactief, net alsof u deze gebruikt op uw eigen PC. Extra functionaliteit is er ook. Data en Power Query s kunnen beheerd worden door zogenaamde Data Stewards. Zij geven aan welke data betrouwbaar is en wie er toegang toe heeft. De data in die Excelwerkboeken kan automatisch vernieuwd worden. Bijvoorbeeld elke nacht wordt verbinding gemaakt met de database op kantoor en de gegevens en dus ook de rapporten worden dan bijgewerkt. Een andere interessante functie is Q&A, waarmee u met gewone woorden in een zin een query kunt formuleren. Terwijl u typt, verschijnt het antwoord als Power View rapport. Figuur 8 - Power BI for Office 365 Rapporten die gepubliceerd zijn naar Power BI kunnen ook als HTML5 rapport getoond worden. Dat betekent dat deze ook bruikbaar zijn op ipads en Android tablets of smartphones. Er zijn ook apps voor ios en Windows 8 waarmee de rapporten van Power BI kunnen worden gebruikt. Meer info:

12 Power BI Dashboards Power BI Dashboards is de nieuwste ontwikkeling van Power BI. Sinds december 2014 is de preview uit en er wordt nu nog hard aan gewerkt om deze nog completer te maken. Het is een online service waarmee u dashboards kunt maken, gebaseerd op Power View rapporten. Zo n dashboard is een verzameling van grafieken uit de achterliggende rapporten. Als u op een van de onderdelen van het dashboard klikt, gaat u door naar het bijbehorende detailrapport. Belangrijk verschil met de Power BI for Office 365 site is, dat u dus niet een Excelwerkboek online draait, maar de rapporten zelf draaien in die website. De data kan erin zitten, maar ook volledig afkomstig zijn uit een directe verbinding met de databases op kantoor of ergens in de Cloud. Als gegevensbron kan van alles gebruikt worden. Uiteraard standaard databases, kubussen en tabular models, maar er zijn ook connectoren voor veelgebruikte clouddiensten zoals Salesforce en Zendesk. Deze collectie connectoren zal nog verder gaan groeien. De rapporten kunnen op verschillende manieren gemaakt worden. Ten eerste volledig online. Met de Power BI Dashboards website zelf kunt u alles ontwikkelen. Daarnaast kunt u gebruikmaken van de Power BI Designer (zie hierna). Ook kunt u met Excel 2013 rapporten maken en uploaden. Verder zijn er nieuwe visualisaties die erg welkom zijn zoals een combo grafiek, een staafdiagram gecombineerd met een lijn, een trechtergrafiek en een tree map. Onlangs is de prijsstelling van Power BI Dashboards voor Amerika bekendgemaakt. De basisversie is gratis, en de versie met extra functionaliteit $9,99 per gebruiker per maand. Vergeleken met de oude situatie, waarbij zowel een Office 365 abonnement als een Power BI licentie nodig waren, is dat een enorme vooruitgang. Het zal bijdragen aan de brede verspreiding van Power BI.

13 Power BI Designer Power BI Designer is een lokaal te installeren applicatie waarmee rapporten en dashboards voor Power BI gemaakt kunnen worden. Er is geen Excel 2013 meer nodig om dat te kunnen doen. Dat is voor veel organisaties waarin de overgang naar nieuwe Office versies langzaam verloopt een grote uitkomst. Figuur 9 - Screenshot van de Power BI designer Power BI Designer is eigenlijk Power Query en Power View in één applicatie. Meer info:

14 Tot slot Wij hopen u hiermee een goed overzicht te hebben gegeven van de fraaie selfservice BI-tools die Microsoft tegenwoordig te bieden heeft met Power BI. En dat bijna allemaal gratis, als invoegtoepassing voor Excel, die bijna iedereen al heeft. Microsoft heeft met Excel en SQL server een zeer volwaardig platform voor het maken van Business Intelligence-oplossingen. Belangrijk is om te benadrukken dat de kwaliteit van rapportages en analyses valt of staat met de kwaliteit van de onderliggende data. Als de bedrijfsgegevens niet goed gestructureerd zijn, niet goed gemodelleerd en kwalitatief te wensen overlaten, dan blijft het ook met deze fraaie tools moeilijk om waardevolle informatie boven tafel te krijgen. ITsmart kan u helpen bij het volledige BI-traject, van het ontsluiten van de data, het maken van een datawarehouse, data kubus of tabular model, tot en met het inrichten van analysetools en het opleiden van gebruikers van de BI-tools.

15 2015 ITsmart Slimme BI Oplossingen Anna Aleidalaan KT Leusden The Netherlands Telefoon: +31 (0) Website:

Inhoud. Wat is Power BI?... 3. Voorbeelden gemaakt met Power BI... 4. Beginnen met Power BI... 6. Werkruimte uitleg... 7

Inhoud. Wat is Power BI?... 3. Voorbeelden gemaakt met Power BI... 4. Beginnen met Power BI... 6. Werkruimte uitleg... 7 Inhoud Wat is Power BI?... 3 Voorbeelden gemaakt met Power BI... 4 Beginnen met Power BI... 6 Werkruimte uitleg... 7 Naar een dashboard in 3 stappen... 8 Stap 1: Gegevens ophalen... 8 Stap 2: Rapport maken...

Nadere informatie

Magnutude 2012 Efficient BI. 18 september Joost de Ruyter van Steveninck

Magnutude 2012 Efficient BI. 18 september Joost de Ruyter van Steveninck Magnutude 2012 Efficient BI 18 september Joost de Ruyter van Steveninck 2 Inhoud Is BI nog niet efficiënt? Trends in BI Efficient BI: de trends in praktijk 3 Feedback van de gebruiker Informatie behoefte

Nadere informatie

MA!N Rapportages en Analyses

MA!N Rapportages en Analyses MA!N Rapportages en Analyses Auteur Versie CE-iT 1.2 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Microsoft Excel Pivot analyses... 4 2.1 Verbinding met database... 4 2.2 Data analyseren... 5 2.3 Analyses verversen... 6

Nadere informatie

Cursus PowerPivot voor Excel 2016 Level I

Cursus PowerPivot voor Excel 2016 Level I Cursus PowerPivot voor Excel 2016 Level I Lesvormen: Kosten: Duur: Taal: Planning: Cursuslocaties SignOn: Op uw bedrijfslocatie: Categorie: Individueel, In-company maatwerk, Open inschrijving (klassikale

Nadere informatie

12 gouden regels voor KPI s

12 gouden regels voor KPI s 12 gouden regels voor KPI s ITsmart Business Intelligence Whitepapers Over ITsmart ITsmart is al 10 jaar gespecialiseerd in Business Intelligence oplossingen. Business Intelligence (BI) is het vormgeven

Nadere informatie

Workflows voor SharePoint met forms en data K2 VOOR SHAREPOINT

Workflows voor SharePoint met forms en data K2 VOOR SHAREPOINT Slimmer samenwerken met SharePoint Workflows voor SharePoint met forms en data K2 VOOR SHAREPOINT Workflows, forms, reports en data WAAROM KIEZEN VOOR K2? Of u nu workflows moet maken voor items in SharePoint

Nadere informatie

Titel Uw processen transparant met SAP Process Mining.

Titel Uw processen transparant met SAP Process Mining. 1 Titel Uw processen transparant met SAP Process Mining. Introductie SAP Process Mining powered by Celonis is een nieuwe component van SAP op HANA. Process Mining gaat niet uit van vooraf gedefinieerde

Nadere informatie

Business Intelligence www.globalservices.be www.sap-training.be

Business Intelligence www.globalservices.be www.sap-training.be Business Intelligence www.globalservices.be www.sap-training.be Global Services + Business Intelligence = perfect match! Het concept Wenst u ook sneller inzicht in beleidsinformatie, rapportering en cijfers?

Nadere informatie

BEGRIJP, VERGELIJK EN VERKLAAR UW DATA MET DATAVISUALISATIE POWERED BY

BEGRIJP, VERGELIJK EN VERKLAAR UW DATA MET DATAVISUALISATIE POWERED BY BEGRIJP, VERGELIJK EN VERKLAAR UW DATA MET DATAVISUALISATIE SNELLERE INZICHTEN MET DATAVISUALISATIE Met de uitdrukking een beeld zegt meer dan duizend woorden bent u wellicht bekend. Beelden vertellen

Nadere informatie

1 Dienstbeschrijving Lancom Workspace 365

1 Dienstbeschrijving Lancom Workspace 365 1 Dienstbeschrijving Lancom Workspace 365 2 Inleiding Lancom biedt haar klanten reeds sinds 2007 de mogelijkheid om te gaan werken van uit een Cloud model waarbij de servers in een datacenter van Lancom

Nadere informatie

Excel 2013 Snelstartgids

Excel 2013 Snelstartgids Beknopte handleiding Microsoft Excel 2013 ziet er anders uit dan de vorige versies. Daarom hebben we deze handleiding gemaakt, zodat u sneller vertrouwd raakt met het programma. Pagina 1 van 6 Aan de slag

Nadere informatie

COGNOS VERSUS POWER BI

COGNOS VERSUS POWER BI Datum: 31 maart 2017 Auteur: Ynte Tadema & Jos Zagers COGNOS VERSUS POWER BI EEN VERGELIJKING VOOR GEMEENTEN INHOUD Inleiding... 1.1 Managed BI vs Self-Service BI... 1.2 Managed BI: Cognos... 1.3 Self-Service

Nadere informatie

SHAREPOINT ONLINE (SAMEN-)WERKEN IN DE WOLKEN. http://www.ie-net.be - Workshop SharePoint 1

SHAREPOINT ONLINE (SAMEN-)WERKEN IN DE WOLKEN. http://www.ie-net.be - Workshop SharePoint 1 SHAREPOINT ONLINE (SAMEN-)WERKEN IN DE WOLKEN 1 WIE ZIJN WIJ? 2 WIE BENT U? Professional Op zoek naar productiviteit Samenwerken met Collega s Externe partijen Onderaannemers 3 WAT IS ONS PLAN? 1. Wat

Nadere informatie

Mijn kennismaking met SAP BusinessObjects Cloud

Mijn kennismaking met SAP BusinessObjects Cloud Door Maarten Kooijman, November 2016? Mijn kennismaking met SAP BusinessObjects Cloud Op dit moment zijn er veel nieuwe ontwikkelingen op het gebied van cloud analytics en business intelligence. Eén van

Nadere informatie

HANDLEIDING ONEDRIVE IN OFFICE365

HANDLEIDING ONEDRIVE IN OFFICE365 HANDLEIDING ONEDRIVE IN OFFICE365 1 van 13 OGD ict-diensten Inhoud Wat is onedrive for Business?... 3 Werken met onedrive for Business... 4 Inloggen:... 4 Nieuwe bestanden aanmaken:... 4 Bestanden openen

Nadere informatie

De knoppen op het lint verkennen Elk tabblad op het lint bevat groepen en elke groep bevat een reeks gerelateerde opdrachten.

De knoppen op het lint verkennen Elk tabblad op het lint bevat groepen en elke groep bevat een reeks gerelateerde opdrachten. Beknopte handleiding Microsoft Excel 2013 ziet er anders uit dan de vorige versies. Daarom hebben we deze handleiding gemaakt, zodat u sneller vertrouwd raakt met het programma. Opdrachten toevoegen aan

Nadere informatie

De knoppen op het lint verkennen Elk tabblad op het lint bevat groepen en elke groep bevat een reeks gerelateerde opdrachten.

De knoppen op het lint verkennen Elk tabblad op het lint bevat groepen en elke groep bevat een reeks gerelateerde opdrachten. Beknopte handleiding Microsoft Excel 2013 ziet er anders uit dan de vorige versis. Daarom hebben we deze handleiding gemaakt, zodat u sneller vertrouwd raakt met het programma. Opdrachten toevoegen aan

Nadere informatie

Haaglanden Medisch Centrum

Haaglanden Medisch Centrum Cloud oplossing in Haaglanden Medisch Centrum 26 september 2016 Agenda I. Introductie Haaglanden MC II. Situatieschets (voor implementatie) III. Probleemstelling huidige situatie IV. Doelstelling V. Pakket

Nadere informatie

OpenText RightFax. Intuitive Business Intelligence. Whitepaper. BI/Dashboard oplossing voor OpenText RightFax

OpenText RightFax. Intuitive Business Intelligence. Whitepaper. BI/Dashboard oplossing voor OpenText RightFax OpenText RightFax Intuitive Business Intelligence Whitepaper BI/Dashboard oplossing voor OpenText RightFax Beschrijving van de oplossing, functionaliteit & implementatie Inhoud 1 Introductie 2 Kenmerken

Nadere informatie

Technische keuzes Management Informatie Systeem MeanderGroep

Technische keuzes Management Informatie Systeem MeanderGroep Technische keuzes Management Informatie Systeem MeanderGroep Dit document beschrijft de keuzes die gedaan worden ten aanzien van de hard en software voor het Management Informatie Systeem. Voor de presentatielaag

Nadere informatie

Dit is een onderdeel waarin veel functionaliteit is toegevoegd aan de 2010 versie (zie paragraaf 22.6).

Dit is een onderdeel waarin veel functionaliteit is toegevoegd aan de 2010 versie (zie paragraaf 22.6). Hoofdstuk 22: Draaitabellen * 2010 22.0 Inleiding Dit hoofdstuk had ook snel gegevens samenvatten genoemd kunnen worden. Excel biedt een heel degelijk hulpmiddel om met tabellen gegevens samen te vatten

Nadere informatie

Microsoft Office 365 voor bedrijven. Remcoh legt uit

Microsoft Office 365 voor bedrijven. Remcoh legt uit Microsoft Office 365 voor bedrijven Remcoh legt uit Beter samenwerken, ook onderweg Starten met Office 365 is starten met het nieuwe werken. Met Office 365 heeft u namelijk de mogelijkheid om altijd en

Nadere informatie

Qlik Sense Healthcare. Document 16052

Qlik Sense Healthcare. Document 16052 Qlik Sense Healthcare Document 16052 Inhoud 1. Introductie... 3 1.1 Qlik Sense... 3 1.2 Qlik Sense Healthcare... 3 1.3 Qlik Sense als product... 3 2 Overview healthcare module... 4 2.1 De opbouw van de

Nadere informatie

Hoe kunt u profiteren van de cloud? Whitepaper

Hoe kunt u profiteren van de cloud? Whitepaper Hoe kunt u profiteren van de cloud? Whitepaper Auteur: Roy Scholten Datum: woensdag 16 september, 2015 Versie: 1.1 Hoe u kunt profiteren van de Cloud Met de komst van moderne technieken en de opmars van

Nadere informatie

Technische nota AbiFire5 Rapporten maken via ODBC

Technische nota AbiFire5 Rapporten maken via ODBC Technische nota AbiFire5 Rapporten maken via ODBC Laatste revisie: 29 juli 2009 Inhoudsopgave Inleiding... 2 1 Installatie ODBC driver... 2 2 Systeeminstellingen in AbiFire5... 3 2.1 Aanmaken extern profiel...

Nadere informatie

Breng jouw gegevens tot leven met Office 365. Vertel het verhaal van jouw gegevens. Sneller.

Breng jouw gegevens tot leven met Office 365. Vertel het verhaal van jouw gegevens. Sneller. Breng jouw gegevens tot leven met Office 365 Vertel het verhaal van jouw gegevens. Sneller. Inzichten van jouw gegevens, in maximaal vijf minuten Zou het niet handig zijn als je kon uitvinden hoe je binnen

Nadere informatie

De Outlook en SharePoint integratie

De Outlook en SharePoint integratie Direct vanuit Outlook e-mailberichten en/of bijlagen opslaan in SharePoint ( drag and drop ). GeONE is uw partner voor SharePoint Informatie Management. Alle document management functionaliteiten beschikbaar

Nadere informatie

Nieuwe BI-omgeving van ApplicationNet is waardevolle bron van informatie voor facturatie, rapportages, kostenbesparing en marketing

Nieuwe BI-omgeving van ApplicationNet is waardevolle bron van informatie voor facturatie, rapportages, kostenbesparing en marketing Nieuwe BI-omgeving van ApplicationNet is waardevolle bron van informatie voor facturatie, rapportages, kostenbesparing en marketing Organisatie Werkplek Online is de private cloud oplossing van ApplicationNet

Nadere informatie

The Diver Solution Krachtige en complete BI oplossing

The Diver Solution Krachtige en complete BI oplossing The Diver Solution Krachtige en complete BI oplossing Dimensional Insight en de Diver Solution Dimensional Insight (DI) helpt organisaties wereldwijd om data te benutten voor het verbeteren van hun prestaties.

Nadere informatie

Safe Harbor Statement

Safe Harbor Statement Safe Harbor Statement Onze discussie bevat onder meer voorspellingen, schattingen of andere informatie die kan worden beschouwd als toekomstgericht. Hoewel deze anticiperende statements een actueel oordeel

Nadere informatie

De heldere weg naar Business Intelligence. Optimaliseer uw beslissingen met SAP Crystal Solutions

De heldere weg naar Business Intelligence. Optimaliseer uw beslissingen met SAP Crystal Solutions SAP Oplossing in Detail u SAP Crystal Solutions (2011) De heldere weg naar Business Intelligence. Optimaliseer uw beslissingen met SAP Crystal Solutions Onbetrouwbare, vertraagde en onbruikbare informatie

Nadere informatie

Mobiliteit van de manager vraagt om nieuwe toepassingen Procesgegevens nu ook inzichtelijk en overzichtelijk op je ipad

Mobiliteit van de manager vraagt om nieuwe toepassingen Procesgegevens nu ook inzichtelijk en overzichtelijk op je ipad Mobiliteit van de manager vraagt om nieuwe toepassingen Procesgegevens nu ook inzichtelijk en overzichtelijk op je ipad Insurance Government Automotive Finance Energy Healthcare Logistics Mobiliteit van

Nadere informatie

Office 365 gebruiken op uw iphone of ipad

Office 365 gebruiken op uw iphone of ipad Office 365 gebruiken op uw iphone of ipad Snelstartgids E-mail controleren U kunt uw iphone of ipad instellen voor het versturen en ontvangen van e-mail van uw Office 365-account. Altijd toegang tot uw

Nadere informatie

Data transformeren naar actiegerichte inzichten REPORTS ANALYTICS

Data transformeren naar actiegerichte inzichten REPORTS ANALYTICS Data transformeren naar actiegerichte inzichten REPORTS to ANALYTICS Voordelen Voor de Business professional Vanaf dag 1 heb je waardevolle inzichten die voor een jumpstart van uw business intelligence

Nadere informatie

SAMENWERKEN IN ONEDRIVE (OFFICE 365)

SAMENWERKEN IN ONEDRIVE (OFFICE 365) SAMENWERKEN IN ONEDRIVE (OFFICE 365) Onlangs werd Office 365 beschikbaar gemaakt voor het Odisee-personeel. Naast het kunnen werken met de online versies van de Officeprogramma s (Word, Excel, PowerPoint,

Nadere informatie

Nationale Controllersdag 2016. Tips & Trucs voor data-analyse met Excel

Nationale Controllersdag 2016. Tips & Trucs voor data-analyse met Excel Nationale Controllersdag 2016 Tips & Trucs voor data-analyse met Excel Agenda Tips & Trucs voor data-analyse Ingrediënten van een effectieve data-analyse Werken met tabellen Effectieve dwarsdoorsnedes

Nadere informatie

Business Intelligence als voorspeller... 4 Analyse voor de gebruiker, door de gebruiker... 5

Business Intelligence als voorspeller... 4 Analyse voor de gebruiker, door de gebruiker... 5 WHITE PAPER Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Wat is data-analyse?... 4 Business Intelligence als voorspeller...... 4 Analyse voor de gebruiker, door de gebruiker... 5 3. Wat is Analytics Desktop?... 6 Gebruiksvriendelijk...

Nadere informatie

Ontdek wat Office 365 voor Uw organisatie kan doen!

Ontdek wat Office 365 voor Uw organisatie kan doen! Microsoft Office 365 / 2013 Office 365 maakt een heel nieuwe werkwijze mogelijk. Office 365 biedt vrijwel overal toegang tot de vertrouwde Microsoft Office-tools, aangevuld met hoogwaardige, eenvoudig

Nadere informatie

De week van Excel. 24 tot en met 27 augustus 2015

De week van Excel. 24 tot en met 27 augustus 2015 De week van Excel 24 tot en met 27 augustus 2015 DE WEEK VAN EXCEL Haarweg 20 3953 BH Maarsbergen Tel: 0343-444919 E-mail: info@bakkercomputeropleidingen.nl Website: www.bakkercomputeropleidingen.nl INHOUD

Nadere informatie

Introductie 11. Wat zijn PowerPivot en Power View? 12 PowerExcellent BV 13. 1 Met databases werken in Excel 15

Introductie 11. Wat zijn PowerPivot en Power View? 12 PowerExcellent BV 13. 1 Met databases werken in Excel 15 Inhoud Introductie 11 Wat zijn PowerPivot en Power View? 12 PowerExcellent BV 13 1 Met databases werken in Excel 15 1.1 Introductie 16 1.2 Het databaseconcept van Excel 17 1.3 importeren van gegevens uit

Nadere informatie

Self Service BI. de business

Self Service BI. de business BI in de praktijk Self Service BI Breng de kracht van BI naar de business Luc Alix Sogeti Nederland B.V. Redenen voor Business Intelligence Sneller kunnen beslissen 42 % Beter kunnen beslissen 42 % Concurrentieel

Nadere informatie

Introductie tot Business Intelligence

Introductie tot Business Intelligence Introductie tot Business Intelligence Analyseren Verbeteren Stefan Leunis Zaakvoerder Blue Bay Business Intelligence Consultancy Specialisatie in allerhande BI tools Sinds 2011: oplossing voor KMO markt

Nadere informatie

Afstudeeropdracht bachelor informatica

Afstudeeropdracht bachelor informatica Webgebaseerde ontsluiting loggegevens van IDEAS Afstudeeropdracht bachelor informatica David Beniers, Anand Mandhre, Michiel van Kempen Bastiaan Heeren, Harold Pootjes Inhoud Opdracht IDEAS Aanpak Taakverdeling

Nadere informatie

Gebruikersvriendelijke beheer van bestanden in SharePoint

Gebruikersvriendelijke beheer van bestanden in SharePoint #1 Oplossing wereldwijd. Bewezen in omgvangrijke omgevingen 100+ en 10.000+ gebruikers. GeONE is uw partner voor SharePoint Informatie Management. GeONE levert het volledige pakket aan SharePoint toepassingen

Nadere informatie

iprova Suite Systeemeisen iprova 5 Hosting

iprova Suite Systeemeisen iprova 5 Hosting iprova Suite Systeemeisen iprova 5 Hosting Let op Dit document bevat de systeemeisen voor versie 5.0 van de iprova Suite. Door nieuwe ontwikkelingen kunnen de systeemeisen voor iprova wijzigen. Controleer

Nadere informatie

Your view on business On your favorite device

Your view on business On your favorite device ANY2INFO OVER ONS Your view on business On your favorite device Any2info is een ICT-onderneming gespecialiseerd in de ontwikkeling van standaard software waarmee mobiele bedrijfsapps kunnen worden gebouwd

Nadere informatie

Zorginstelling Reinier de Graaf Groep realiseert solide business intelligence-systeem

Zorginstelling Reinier de Graaf Groep realiseert solide business intelligence-systeem Zorginstelling Reinier de Graaf Groep realiseert solide business intelligence-systeem Overheid en verzekeraars willen dat zorginstellingen efficiënter en kosteneffectiever functioneren. Met standaard Microsoft-technologie

Nadere informatie

Power BI. TOP 10 Leerpunten uit de praktijk. Donderdag 23 juni 2016

Power BI. TOP 10 Leerpunten uit de praktijk. Donderdag 23 juni 2016 Power BI TOP 10 Leerpunten uit de praktijk Donderdag 23 juni 2016 Even voorstellen Wouter Volkeri Senior Consultant ECM @woutervolkeri https://www.linkedin.com/in/woutervolkeri Mijn ervaring met Power

Nadere informatie

1 Het Microsoft-account 1. Microsoft-account 2 Aanpassen Microsoft-account 4. 2 Office op de ipad installeren 7

1 Het Microsoft-account 1. Microsoft-account 2 Aanpassen Microsoft-account 4. 2 Office op de ipad installeren 7 Inhoudsopgave 1 Het Microsoft-account 1 Microsoft-account 2 Aanpassen Microsoft-account 4 2 Office op de ipad installeren 7 Office 8 Word installeren 9 Excel installeren 9 PowerPoint installeren 10 OneNote

Nadere informatie

Naar de cloud: drie praktische scenario s. Zet een applicatiegerichte cloudinfrastructuur op. whitepaper

Naar de cloud: drie praktische scenario s. Zet een applicatiegerichte cloudinfrastructuur op. whitepaper Naar de cloud: drie praktische scenario s Zet een applicatiegerichte cloudinfrastructuur op whitepaper Naar de cloud: drie praktische scenario s Veel bedrijven maken of overwegen een transitie naar de

Nadere informatie

Office 365 & Office 2016

Office 365 & Office 2016 In de wolken met Office 365 & Office 2016 Christelijke Scholengemeenschap Anna Maria van Schurman Cort van der Lindenstraat 1, 8802 RX Franeker tel.: (0517) 395900, fax: (0517) 397009, e-mail: info@annamaria.nl

Nadere informatie

Office 2010 en SharePoint 2010: bedrijfsproductiviteit op zijn best. Praktische informatie

Office 2010 en SharePoint 2010: bedrijfsproductiviteit op zijn best. Praktische informatie Office 2010 en SharePoint 2010: bedrijfsproductiviteit op zijn best Praktische informatie De informatie in dit document vertegenwoordigt de huidige visie van Microsoft Corporation op zaken die ten tijde

Nadere informatie

Inleiding. Schema Achterhoekagenda

Inleiding. Schema Achterhoekagenda Inleiding In deze instructie wordt uitleg gegeven over de functionaliteit van de Achterhoekagenda. De informatie is tevens terug te vinden op de website. Schema Achterhoekagenda. De werking van de Achterhoekagenda

Nadere informatie

Van Big Data tot waardevolle informatie op maat van de (interne)gebruiker en de burger

Van Big Data tot waardevolle informatie op maat van de (interne)gebruiker en de burger Van Big Data tot waardevolle informatie op maat van de (interne)gebruiker en de burger Tijdens deze sessie krijgt u een inzicht in een specifieke visie over hoe men op basis van grote hoeveelheden ongestructureerde

Nadere informatie

Taxis Pitane SQL beheerder. Censys BV - Eindhoven

Taxis Pitane SQL beheerder. Censys BV - Eindhoven Taxis Pitane SQL beheerder Censys BV - Eindhoven Inhoud Wat is Taxis Pitane SQL beheerder?... 3 Kenmerken van de software... 3 De juiste SQL server editie voor uw organisatie... 3 SQL Server 2008 Express...

Nadere informatie

OneDrive handleiding

OneDrive handleiding OneDrive handleiding Voorwoord OneDrive for Business is een dienst die Mondia beschikbaar stelt voor medewerkers en leerlingen om bestanden op te slaan op het internet. De dienst wordt aangeboden via het

Nadere informatie

Aan de slag met BusinessObjects XI Release 2 Service Pack 2/Productivity Pack

Aan de slag met BusinessObjects XI Release 2 Service Pack 2/Productivity Pack Aan de slag met BusinessObjects XI Release 2 Service Pack 2/Productivity Pack Over deze handleiding Over deze handleiding In deze handleiding wordt beschreven hoe u kunt werken met BusinessObjects XI Release

Nadere informatie

4orange Connect. 4orange, 2015. Hogehilweg 24 1101 CD Amsterdam Zuidoost www.4orange.nl

4orange Connect. 4orange, 2015. Hogehilweg 24 1101 CD Amsterdam Zuidoost www.4orange.nl 4orange Connect 4orange, 2015 Hogehilweg 24 1101 CD Amsterdam Zuidoost www.4orange.nl 2 Inhoud Inhoud... 2 1. Achtergrond... 3 2) Browsen... 4 3) Scheduler... 4 4) Frequenties en kruistabellen... 4 5)

Nadere informatie

Dienstbeschrijving Cloud. Een dienst van KPN ÉÉN

Dienstbeschrijving Cloud. Een dienst van KPN ÉÉN Dienstbeschrijving Cloud Een dienst van KPN ÉÉN Versie : 1.0 Datum : 12 april 2016 Inhoud 1 Dit is Cloud 3 2 Dit is Office 365 4 3 Specificatie Domeinnamen 7 4 Technische voorwaarden en service 8 Blad

Nadere informatie

Zakelijk Office 365 Snel aan de slag met Zakelijk Office 365 Professional Plus

Zakelijk Office 365 Snel aan de slag met Zakelijk Office 365 Professional Plus Zakelijk Office 365 Snel aan de slag met Zakelijk Office 365 Professional Plus Versie 1.2 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Zakelijk Office 365 voor het eerst gebruiken... 4 2.1 Inloggen op Zelfservice

Nadere informatie

Marlin Family. Marlin

Marlin Family. Marlin PCA Mobile PCA Mobile Organisatie PCA Mobile BV maakt deel uit van de Mobile Solution Group en biedt met ruim 40 enthousiaste collega s een veelomvattend pakket van innovatieve en gebruiksvriendelijke

Nadere informatie

1. Kennismaken met Windows 8

1. Kennismaken met Windows 8 13 1. Kennismaken met Windows 8 Met de introductie door Microsoft van Windows 8 (inmiddels Windows 8.1) is er een brug geslagen tussen het werken met computers en tablets of smartphones. In Windows 8.1

Nadere informatie

Wat is nieuw in Office 2016

Wat is nieuw in Office 2016 Wat is nieuw in Office 2016 In vergelijking met Office 2010 heeft Office 2016 veel verbeteringen en moderniseringen 'onder de motorkap'. De gebruikersinterface is nauwelijks veranderd. Hieronder een paar

Nadere informatie

HET SUCCES VAN QLIKVIEW. Breda, 31 augustus 2011 Leon de Ridder, UNIT4

HET SUCCES VAN QLIKVIEW. Breda, 31 augustus 2011 Leon de Ridder, UNIT4 HET SUCCES VAN QLIKVIEW Breda, 31 augustus 2011 Leon de Ridder, UNIT4 UNIT4 BI SOLUTIONS Leon de Ridder UNIT4, beursgenoteerd, 24 landen Specialist in BI & Financial Management Sinds 1996 actief, > 800

Nadere informatie

Contict Drive Versie 3.0 Laatst herzien: juni 2016

Contict Drive Versie 3.0 Laatst herzien: juni 2016 Contict Drive Versie 3.0 Laatst herzien: juni 2016 Inhoudsopgave 1. Welkom bij Contict Drive!... 2 2. Aan de slag met Contict Drive... 3 2.1 Registreren... 3 2.2 Een Vault aanmaken... 4 2.3 Contict Drive

Nadere informatie

FCA SI2 SNELSTARTGIDS

FCA SI2 SNELSTARTGIDS FCA SI2 SNELSTARTGIDS Inhoudstabel...2 1 Aan de slag...3 1.1 Aanmelden...3 1.2 Uw profiel aanpassen...3 1.3 Functionaliteiten...4 2 How To...5 2.1 Navigatie - rapporten...5 2.2 Navigatie - geografie...5

Nadere informatie

Dataconversie met Oracle Spatial

Dataconversie met Oracle Spatial Realworld klantendag 19 september 2013 Voorstellen 1 2 Computer Science & Engineering (TU/e) 3 Realworld Systems 4 Datamigraties Alliander Stedin Agenda 1 Architectuur Inleiding Ontwerp migratie 2 Rapportage

Nadere informatie

SAP Mobile Documents SP 05 Hoe het werken met de nieuwste versie nog makkelijker is geworden.

SAP Mobile Documents SP 05 Hoe het werken met de nieuwste versie nog makkelijker is geworden. SAP Mobile Documents SP 05 Hoe het werken met de nieuwste versie nog makkelijker is geworden. Documentnummer: 1.0 Datum: 4-1-2016 Auteur: SANDER MAES Rompertdreef 1b 5233 ED s-hertogenbosch Postbus 86

Nadere informatie

Installatie van sqlserver

Installatie van sqlserver Installatie van sqlserver Download SQLserver 2005 Express basis van de website van 2work: www.2work.nl, tabblad downloads; beveiligde zone. De inlog gegevens kunnen via de helpdesk aangevraagd worden.

Nadere informatie

Zakelijk Office 365 Aan de slag met Zakelijk Office 365

Zakelijk Office 365 Aan de slag met Zakelijk Office 365 Zakelijk Office 365 Aan de slag met Zakelijk Office 365 Versie 1.2 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Zakelijk Office 365 voor het eerst gebruiken... 4 2.1 Inloggen op Zelfservice ICT-diensten... 4 2.2

Nadere informatie

Gratis kaart. Complete en betaalbare MKB-oplossing

Gratis kaart. Complete en betaalbare MKB-oplossing Complete en betaalbare MKB-oplossing De Oracle Business Intelligence Suite is een open en complete oplossing waarmee u iedereen binnen de organisatie van de juiste informatie kunt voorzien: De gegevens

Nadere informatie

OFFICE 365. Start Handleiding Leerlingen

OFFICE 365. Start Handleiding Leerlingen OFFICE 365 Start Handleiding Leerlingen Meer info: Naast deze handleiding is er zeer veel informatie reeds voorhanden op het internet of door op het vraagteken te klikken in de Office 365 omgeving. Ook

Nadere informatie

Registratie Data Verslaglegging

Registratie Data Verslaglegging Registratie Data Verslaglegging Registratie Controleren en corrigeren Carerix helpt organisaties in het proces van recruitment en detachering. De applicatie voorziet op een eenvoudige wijze in de registratie

Nadere informatie

Business Intelligence. Toepassing BI Database en Datawarehouse BI proces BI Organisatie Implementatie BI

Business Intelligence. Toepassing BI Database en Datawarehouse BI proces BI Organisatie Implementatie BI Business Intelligence Toepassing BI Database en Datawarehouse BI proces BI Organisatie Implementatie BI Toepassing BI (Operationele) sturing Financieel (BBSC) Performance NIET voor ondersteuning proces

Nadere informatie

Bent u geïnteresseerd? Neemt u dan eens telefonisch contact met ons op 030-2729976 of stuur een e-mail naar info@powerproject.nl

Bent u geïnteresseerd? Neemt u dan eens telefonisch contact met ons op 030-2729976 of stuur een e-mail naar info@powerproject.nl Mogelijke rapportages met Asta Powerproject Dit document geeft een overzicht over de mogelijke manieren om met Asta Powerproject rapportages te maken, maar ook rapportage mogelijkheden met daaraan gekoppelde

Nadere informatie

Business Intelligence in Lier

Business Intelligence in Lier Business Intelligence in Lier LUC JANSSENS DATA-, -ANALYSE- & GIS-COÖRDINATOR STAD EN OCMW VAN LIER 1: Data, Informatie & Intelligentie 1. Data, Informatie & Intelligentie Operationele Omgeving Niet- of

Nadere informatie

André van de Graaf, Judith van Dam. Dashboards: Haal eruit wat er in zit.

André van de Graaf, Judith van Dam. Dashboards: Haal eruit wat er in zit. André van de Graaf, Judith van Dam Dashboards: Haal eruit wat er in zit. Agenda Wat is het nut van dashboards? Hoe transformeren we data naar informatie? Hoe presenteren we deze informatie? Op welke manieren

Nadere informatie

Your View on Business

Your View on Business ANY2INFO PRESENTER Your View on Business On your favorite device Any2info ontwerpt en configureert, met een standaard applicatie, maatwerk datasets, appformulieren en dashboards voor jouw kijk op zaken.

Nadere informatie

AdBackup Pro November 2015 AdBackup Pro 6.13 is beschikbaar op het platform Oodrive Vision en als een op zichzelf staand product AdBackup Pro

AdBackup Pro November 2015 AdBackup Pro 6.13 is beschikbaar op het platform Oodrive Vision en als een op zichzelf staand product AdBackup Pro AdBackup Pro 6.13 - November 2015 AdBackup Pro 6.13 is beschikbaar op het platform Oodrive Vision en als een op zichzelf staand product AdBackup Pro Pagina 1 van 6 INDEX VAN DE FUNCTIES 1. HERZIENING VAN

Nadere informatie

Nieuwe Sales Forecast en Demand Planning op het HANA platform

Nieuwe Sales Forecast en Demand Planning op het HANA platform Nieuwe Sales Forecast en Demand Planning op het HANA platform Al meer dan tien jaar geleden lanceerde SAP APO, het supply chain planning systeem wat in vele bedrijven wereldwijd wordt gebruikt voor sales

Nadere informatie

Voorbeelden en mogelijkheden rondom het delen van bestanden/foto s

Voorbeelden en mogelijkheden rondom het delen van bestanden/foto s Voorbeelden en mogelijkheden rondom het delen van bestanden/foto s Versie 21 april 2017 Er zijn tegenwoordig steeds meer mogelijkheden als het gaat om het delen van bestanden en foto s met anderen, waarbij

Nadere informatie

Handleiding voor MS Office 365 online Burgemeester Walda School

Handleiding voor MS Office 365 online Burgemeester Walda School Handleiding voor MS Office 365 online Burgemeester Walda School Helpdesk P I t e r J e l l e s L e e u w a r d e n 2 0 1 6 Handleiding voor MS Office 365 online Burgemeester Waldaschool De BWS biedt voor

Nadere informatie

Handleiding Office 365 IN EEN NOTENDOP ALLES OVER OFFICE 365 CARLO KONIJN CHI COMPUTERS HEERHUGOWAARD

Handleiding Office 365 IN EEN NOTENDOP ALLES OVER OFFICE 365 CARLO KONIJN CHI COMPUTERS HEERHUGOWAARD 2014 Handleiding Office 365 IN EEN NOTENDOP ALLES OVER OFFICE 365 CARLO KONIJN CHI COMPUTERS HEERHUGOWAARD Inhoud Inleiding... 2 Aanmelden bij office 365 via het portaal.... 2 Het portaal en gebruikers:...

Nadere informatie

Klachten en Meldingen. Managementdashboard

Klachten en Meldingen. Managementdashboard Welkom bij de demonstratie van het Welkom bij de systeem demonstratie van Welkom bij de systeem demonstratie van het Management Klachten en Meldingen System Managementdashboard Systemen van Inception Borgen

Nadere informatie

Viaa Online - OneDrive

Viaa Online - OneDrive Viaa Online - OneDrive Wat is OneDrive Onedrive maakt het mogelijk om je bestanden op te slaan in de cloud. Cloudopslag betekent dat je bestanden opgeslagen worden op het internet en je ze ook vanaf iedere

Nadere informatie

Selenium IDE Webdriver. Introductie

Selenium IDE Webdriver. Introductie Selenium IDE Webdriver Het Wielsem 10, 5231 BW s- Hertogenbosch, telefoon 073-6409311 e- mail info@testwork.nl internet http://www.testwork.nl 1 Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave... 2 2 Selenium IDE... 3 3

Nadere informatie

Kenmerken Nomadesk Software

Kenmerken Nomadesk Software Kenmerken Nomadesk Software DATABEVEILIGING Versleutelde lokale schijf Nomadesk creëert een veilige virtuele omgeving, een Vault, op uw lokale harde schijf. Alle mappen en bestanden opgeslagen op de Vault

Nadere informatie

Installatie SQL Server 2014

Installatie SQL Server 2014 Installatie SQL Server 2014 Download de SQL Server Express net advanced Services van de website: https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=42299 klik op Download. Als u een 64 bit variant

Nadere informatie

ArcGISSM. Online. Hét kaartplatform voor uw organisatie

ArcGISSM. Online. Hét kaartplatform voor uw organisatie ArcGISSM Online Hét kaartplatform voor uw organisatie ArcGIS Online is een cloud gebaseerd platform voor het maken en delen van kaarten, apps en andere geografische data en content. Kenniswerkers Beleidsmakers

Nadere informatie

Microsoft; applicaties; ontwikkelaar; developer; apps; cloud; app; azure; cloud computing; DevOps; microsoft azure

Microsoft; applicaties; ontwikkelaar; developer; apps; cloud; app; azure; cloud computing; DevOps; microsoft azure Asset 1 van 7 Over het bouwen van cloudoplossingen Gepubliceerd op 24 february 2015 Praktische handleiding voor ontwikkelaars die aan de slag willen met het maken van applicaties voor de cloud. Zij vinden

Nadere informatie

Microsoft Dynamics 365 / Office 365

Microsoft Dynamics 365 / Office 365 Microsoft Dynamics 365 / Office 365 Jeroen Paters Sales & Business Development Dynamics 365 Mobile : +31 (0) 6 2953 1467 E-mail: jeroen.paters@prodware.nl Agenda Microsoft Dynamics 365 for Sales (CRM)

Nadere informatie

BELANGRIJKSTE CRITERIA BIJ DE KEUZE VOOR EEN BUSINESS INTELLIGENCE TOOL. Qlik Sense vs. Tableau

BELANGRIJKSTE CRITERIA BIJ DE KEUZE VOOR EEN BUSINESS INTELLIGENCE TOOL. Qlik Sense vs. Tableau BELANGRIJKSTE CRITERIA BIJ DE KEUZE VOOR EEN BUSINESS INTELLIGENCE TOOL Qlik Sense vs. Tableau De hoeveelheid data groeit gestaag verder. Daarmee ook de behoefte van organisaties om data te visualiseren

Nadere informatie

Gebruikersvriendelijke beheer van bestanden in SharePoint

Gebruikersvriendelijke beheer van bestanden in SharePoint #1 Oplossing wereldwijd. Bewezen in omgvangrijke omgevingen 100+ en 10.000+ gebruikers. GeONE is uw partner voor SharePoint Informatie Management. GeONE levert het volledige pakket aan SharePoint toepassingen

Nadere informatie

Curriculum Vitae Ishak Atak. www.ishakatak.nl. Naam : Ishak Atak Roepnaam : Ishak. Woonplaats : Utrecht Geboorte datum : 13-05-1983

Curriculum Vitae Ishak Atak. www.ishakatak.nl. Naam : Ishak Atak Roepnaam : Ishak. Woonplaats : Utrecht Geboorte datum : 13-05-1983 Naam : Ishak Atak Roepnaam : Ishak Woonplaats : Utrecht Geboorte datum : 13-05-1983 Tel. : +316-46 17 76 00 Beschikbaar : Full time December 2015 Email: : contact@ishakatak.nl Datum CV : November 2015

Nadere informatie

Inhoud: Inleiding tot Taak 1.1.14 1 Omschrijving van vacatures 2 Matrix van benodigde 5 Bronvermeldingen 7

Inhoud: Inleiding tot Taak 1.1.14 1 Omschrijving van vacatures 2 Matrix van benodigde 5 Bronvermeldingen 7 Inleiding Taak 10 gaat over het oriënteren op het vakgebied van onze toekomst. Als we straks afgestudeerd zijn zullen we automatisch werk moeten gaan zoeken. Maar welk werk of in welke sector? Dat gaan

Nadere informatie

Team Performance Management

Team Performance Management Beste relatie, Bijgaand ontvangt u de QlikView nieuwsbrief van Active Professionals. Mocht u naar aanleiding van deze nieuwsbrief meer informatie wensen of heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen

Nadere informatie

PC-TRAINERS. Geachte bezoeker van onze website,

PC-TRAINERS. Geachte bezoeker van onze website, Geachte bezoeker van onze website, In onze NIEUWSBRIEF Alles kan met Microsoft Excel heeft u kunnen lezen hoe u spreadsheets effectief in kunt zetten in uw organisatie. Onze doelstelling bij elke training

Nadere informatie

Installatie SQL: Server 2008R2

Installatie SQL: Server 2008R2 Installatie SQL: Server 2008R2 Download de SQL Server 2008.exe van onze site: www.2work.nl Ga naar het tabblad: Downloads en meld aan met: klant2work en als wachtwoord: xs4customer Let op! Indien u een

Nadere informatie

Uitgebreid voorstel Masterproef Informatica

Uitgebreid voorstel Masterproef Informatica HoGent Uitgebreid voorstel Masterproef Informatica Titel van het project: Optimalisatie & ontwikkeling van een gegevenstransfertool voor Business Intelligence-gebruikers Datum : 01/11/2012 Naam student

Nadere informatie

Handleiding voor MS Office 365 online OSG Piter Jelles

Handleiding voor MS Office 365 online OSG Piter Jelles Handleiding voor MS Office 365 online OSG Piter Jelles S e r v i c e b u r e a u O S G P I t e r J e l l e s L e e u w a r d e n 2 0 1 5 Handleiding voor MS Office 365 online OSG Piter Jelles OSG Piter

Nadere informatie