Power BI. Selfservice BI-tools van Microsoft. ITsmart Business Intelligence Whitepapers

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Power BI. Selfservice BI-tools van Microsoft. ITsmart Business Intelligence Whitepapers"

Transcriptie

1 Power BI Selfservice BI-tools van Microsoft ITsmart Business Intelligence Whitepapers

2 Over ITsmart ITsmart is al ruim 10 jaar gespecialiseerd in Business Intelligence-oplossingen. Business Intelligence (BI) is het vormgeven van informatievoorziening binnen een bedrijf op zo'n manier dat iedereen altijd de juiste informatie heeft. In het verleden betrof dat vooral managementinformatie, waarop beslissingen over de koers van het bedrijf werden gebaseerd. Tegenwoordig is de juiste en tijdige informatie ook voor andere medewerkers in het bedrijf van essentieel belang. Er worden tegenwoordig zoveel gegevens vastgelegd, dat elk bedrijf op een goudmijn aan data zit. Maar slechts weinig bedrijven realiseren zich dit, laat staan dat zij er optimaal gebruik van maken. ITsmart helpt ondernemingen zo nodig met het gehele traject, zowel aan de bedrijfskundige kant als bij de technische uitvoering. Wij helpen bij het definiëren van de strategie en daaruit voortvloeiende doelstellingen, en maken de KPI s helder. We brengen de huidige en gewenste Informatievoorziening in kaart en maken een plan om tot een centrale database te komen die de gegevens bevat waarop u de organisatie wilt kunnen sturen. Vervolgens kunnen wij de koppelingen met de bestaande bronsystemen, het datawarehouse, en eventueel data kubussen ontwikkelen. De gebruikers van het BI-systeem krijgen de beschikking over interactieve rapportages en krachtige analysetools. Daarmee kunnen zij de informatie verzamelen, analyseren, delen en presenteren. ITsmart Business Intelligence Whitepapers Met de ITsmart Business Intelligence Whitepapers deelt ITsmart graag haar kennis over het vakgebied van Business Intelligence. In korte artikelen vatten wij op begrijpelijke wijze onderwerpen samen zodat u snel tot de essentie van het onderwerp komt.

3 Power BI Inleiding Power BI is de verzamelnaam voor de selfservice BI-tools van Microsoft. Met diverse invoegtoepassingen voor Excel, maar ook losse tools en online diensten biedt Microsoft tegenwoordig een moderne en complete set tools. Het complete proces van gegevensverwerking binnen een BI-omgeving is tegenwoordig niet alleen meer voor de IT-afdeling en professionele ontwikkelaars weggelegd. Met de moderne tools kunnen alle informatiewerkers in de organisatie hun eigen gegevens verzamelen, bewerken, modelleren, analyseren, rapporteren en met elkaar delen. In dit artikel beschrijven wij de onderdelen van Power BI en welke mogelijkheden deze tools bieden om uw organisatie effectiever gebruik te laten maken van alle data die nu verscholen zit in diverse systemen. Selfservice BI Het begrip selfservice BI heeft betrekking op het in staat stellen van (eind-) gebruikers om zelf hun informatie te verzamelen, bewerken, modelleren, analyseren, rapporteren en met elkaar delen. Er wordt nu ook al heel veel (bedrijfskritische) informatie door deze zogenoemde informatiewerkers zelf vergaard, verwerkt en beheerd. Hoewel het veel voorkomt en deze activiteiten wel degelijk in een belangrijke behoefte voorzien, zijn de problemen daarvan vaak: - Afhankelijkheid van één persoon - Bedrijfskritische informatie niet toegankelijk voor anderen - Geen dagelijks inzicht - Definities van getallen liggen niet centraal vast - Veel handwerk; arbeidsintensief De IT-afdelingen hebben een andere aanpak: zij willen liefst een strikt beheerde en georganiseerde centrale informatievoorziening van waaruit alle medewerkers de standaard rapportages gebruiken. Dat leidt wel tot kwalitatief betere informatie, maar mist de benodigde flexibiliteit die de business vereist. De IT-afdelingen slagen er niet altijd in de door de medewerkers gewenste informatie op te leveren, dus zoeken zij een andere manier. De huidige selfservice BI-tools bieden, samen met de traditionele onderdelen van een BI-oplossing, een uitstekende mogelijkheid om hierin de gulden middenweg te vinden. Als basis dienen gegevensbronnen met gevalideerde data, berekeningen en formules, die beschikbaar zijn voor de eindgebruikers. Zij kunnen vervolgens met deze goedgekeurde tools hun eigen informatie, rapportages en dashboards samenstellen.

4 Power BI Power BI is de verzamelnaam voor diverse tools van Microsoft. De verschillende onderdelen worden hier kort beschreven. Power Query Power Query is kort samengevat een selfservice ETL-tool. U kunt er gegevens mee opvragen uit uiteenlopende soorten gegevensbronnen en deze bewerken zodat ze geschikt zijn voor verder gebruik. Power Query is een (gratis) invoegtoepassing voor Excel. Power Pivot Met Power Pivot kunt u diverse gegevensbronnen aan elkaar knopen in een gegevensmodel. Dat gegevensmodel is een in-memory database die de gebruiker in staat stelt gigantische hoeveelheden data (tientalen miljoenen records is geen enkel probleem) razendsnel te raadplegen en te analyseren. Power Pivot is een (gratis) invoegtoepassing voor Excel. Power View Power View is een moderne rapportage-omgeving waarin op zeer gebruiksvriendelijke wijze aantrekkelijke datavisualisaties gemaakt kunnen worden. Het is een gratis invoegtoepassing voor Excel. Deze Power View rapporten kunnen gedeeld worden in de Excelsheet zelf, maar ook in SharePoint, in Power BI for Office 365 en in de nieuwe Power BI Dashboards. Power Map Power Map is een analyse- en rapportagetool binnen Excel waarmee geografische gegevens zeer fraai gevisualiseerd kunnen worden. Op eenvoudige wijze kunt u gegevens op interactieve landkaarten weergeven met annotaties en animaties in de tijd. Het is een invoegtoepassing voor Excelgebruikers die een abonnement hebben op Power BI for Office 365. Voor gewone Excelgebruikers is er een previewversie met iets minder functionaliteit. Power BI for Office 365 Power BI for Office 365 is de online dienst waarmee de eerder genoemde query s, modellen en rapportages gedeeld kunnen worden met andere medewerkers in de organisatie. Ook bevat deze online dienst extra functionaliteiten zoals Q&A, een manier om met gewone spreektaal query s op de data uit te voeren. De gegevens kunnen periodiek ververst worden op basis van een on-premise data source. Power BI Dashboards De allernieuwste online dienst, bij het schrijven van deze whitepaper nog in de Public Preview fase, is Power BI Dashboards. Hier kunnen grafieken van meerdere Power View rapporten worden samengebracht op één interactief dashboard. Ook kunt u hierbij zoeken met Q&A. Deze dashboards en rapporten staan direct in verbinding met een on-premise of cloud-based data source. De rapporten en dashboards kunnen online gemaakt worden, gewoon met de browser. Ook kunt u Excel 2013 gebruiken of de nieuwe Power BI Designer. Power BI Designer Met Power BI Designer is er geen Excel meer nodig om Power BI Dashboards te kunnen maken. Alle functionaliteiten van Power Query, Power View zijn hierin gebouwd. Het is gratis te downloaden als lokaal te installeren programma. Dit is ideaal voor mensen die geen Excel 2013 tot hun beschikking hebben.

5 Figuur 1 - De Power BI Dashboards zijn te gebruiken op alle devices: PC s, Tablets en Smart Phones, want het is compatibel met Windows, ios en Android. De verschillende onderdelen van Power BI dekken de volledige levenscyclus van een BI-traject af. In een typisch Business Intelligence-traject wordt van ruwe data bruikbare informatie gemaakt die leidt tot waardevolle inzichten om de organisatie beter te sturen. Daartoe worden gegevens verzameld en bewerkt en in een model vastgelegd. Dit model stelt de gebruikers in staat om de gegevens te analyseren en daarvan rapporten te maken die de basis zijn voor nieuwe inzichten. Deze kunnen gepresenteerd worden aan collega s of andere belanghebbenden en worden gedeeld. In de figuur hieronder is verbeeld waar de verschillende Power BI-onderdelen te plaatsen zijn. Figuur 2 - Plaats van Power BI tools in de BI stack We zullen deze verschillende onderdelen hierna verder bespreken.

6 Power Query Power Query is een selfservice ETL-Tool. ETL staat voor Extract, Transform en Load. Gegevens worden ergens vandaan gehaald, vervolgens bewerkt en dan geladen in een database of ander opslagmodel. De gegevens kunnen uit uiteenlopende bronnen komen. Uiteraard kunnen traditionele databases en kubussen dienen als gegevensbron. Maar ook externe bronnen kunnen gebruikt worden, denk aan web services, online data markten, OData feeds, maar ook bijvoorbeeld tabellen uit webpagina s. Zo kunt u gegevens van uw eigen organisatie combineren met externe informatie. Dat kan tot interessante inzichten leiden. Bij deze rijke mogelijkheden is ook een kanttekening te plaatsen. Het risico bestaat dat rapportages niet gevalideerde externe informatie bevatten. Maar die beheerkwestie is er tegenwoordig ook al, met al het creatieve geknutsel in Excel. Dat moet opgelost worden in het proces. Daar kan de technologie alleen ondersteunend in zijn. Nadat de gegevens verzameld zijn, kunnen er diverse bewerkingen op los worden gelaten. Denk aan het splitsen van kolommen, vervangen van bepaalde waardes, berekende kolommen toevoegen, kolommen verwijderen, data filteren, noem maar op. Er is ook een programmeertaal, genaamd M, waarmee de mogelijkheden voor gegevensbewerking bijna oneindig zijn. Alle bewerkingsstappen worden bewaard en kunnen steeds opnieuw toegepast worden als de brondata vernieuwd wordt. Hierdoor is het hele ETL-proces erg overzichtelijk. De gemaakte query s kunnen gebruikt worden in een Power Pivot Model (zie hierna) of gedeeld worden met andere medewerkers in de organisatie via Power BI for Office 365 (ook hierna). Anderen kunnen zo de goedgekeurde query s hergebruiken. Figuur 3 - Screenshot van Power Query

7 Power Query is een gratis invoegtoepassing voor Excel 2010 SP1 en Excel Link: Power Pivot Power Pivot is een invoegtoepassing voor Excel die u kunt gebruiken om krachtige gegevensanalyse in Excel kunt uitvoeren. Power Pivot is het hart van de selfservice BI-oplossing op uw eigen PC. Met Power Pivot kunt u enorme hoeveelheden gegevens met ongelooflijke snelheid veranderen in zinvolle informatie en antwoorden krijgen in secondes. Het is erg toegankelijk omdat het binnen het alom bekende Excel werkt. De gegevensbronnen voor Power Pivot kunnen net zo divers zijn als voor Power Query. Bovendien kunnen Power Query s dus als bron gebruikt worden. Alle bewerkingsstappen worden bij het verversen van het Power Pivot Model opnieuw uitgevoerd, zodat alle data in het juiste formaat binnenkomt. De gegevens worden vastgelegd in een Power Pivot Model. Dat is functioneel gezien vergelijkbaar met een OLAP kubus. Gegevens kunnen op allerlei manieren weergegeven en geanalyseerd worden, omdat de relaties tussen feiten (getallen) en dimensies (bijv. tijd, klanten, producten, medewerkers) in het model zijn vastgelegd. Technisch is het alleen anders: het model draait geheel in het werkgeheugen van de computer. Door slimme compressietechnieken kunnen zo enorme hoeveelheden gegevens heel snel worden verwerkt en dat gewoon op uw eigen PC of laptop. Figuur 4 - Screenshot van een Power Pivot model

8 In het model kunnen extra kolommen of berekeningen worden toegevoegd. Er zijn speciale functies, bijvoorbeeld voor cumulatieve gegevens van het huidige jaar, vergelijkingen met overeenkomende periodes van voorgaande jaren, die het erg gemakkelijk maken om waardevolle informatie te verzamelen. Deze functies kunnen verder uitgebreid worden met Data Analysis Expressions (DAX), een formuletaal die een beetje lijkt op de bekende Excelformules, maar heel krachtige mogelijkheden biedt. In het model kunt u hiërarchieën maken die het navigeren vergemakkelijken. Denk aan productgroepen op diverse niveaus of Jaar-Maand-Dag. Ook kunnen in het model KPI s worden gedefinieerd. KPI s zijn een combinatie van huidige waarde, trend, doel en status. Hiermee kunnen gebruikers snel zien hoe het staat met de realisatie van de doelstellingen waarvoor zij verantwoordelijk zijn. Een Power Pivot model binnen Excel is eigenlijk voor persoonlijk gebruik. Het Excelwerkboek kan met anderen gedeeld worden in SharePoint of in Power BI for Office 365. Een andere manier om het model te delen is om het te publiceren naar een Microsoft SQL Server Analysis Service server. Dat is een databaseserver die geschikt is voor OLAP kubussen of Power Pivot modellen, of Tabular Models zoals het dan heet. Zo kan het model gebruikt worden door Excelgebruikers in de hele organisatie. Het is functioneel gezien net alsof ze een kubus gebruiken. U kunt er met gewone Excel draaitabellen, grafieken, en slicers analyses en rapportages van maken. Figuur 5 - Voorbeeld van Excel dashboard met slicers op een Power Pivot Model Power Pivot is ook een gratis invoegtoepassing voor Excel 2010 SP1 en is ingebouwd in Excel Link:

9 Power View Power View is een interactieve omgeving om gegevens te verkennen, visualiseren en te presenteren. Het is een erg gebruiksvriendelijke tool en is daarom erg geschikt voor ad-hoc rapportages, te maken door de gebruikers zelf. Als gegevensbron kan hoofdzakelijk een Power Pivot Model (in hetzelfde Excel werkboek) of een Tabular Model (op de server) worden gebruikt. Met Power View maakt u moderne en aantrekkelijke visualisaties van data. Deze is bovendien interactief: relaties tussen grafieken met overeenkomende data zorgen ervoor dat alles meebeweegt, afhankelijk van wat de gebruiker selecteert. Klikt deze bijvoorbeeld op gegevens van een land in de ene grafiek, dan worden de andere grafieken ook gefilterd op dat land. Er zitten fraaie soorten grafieken bij, zoals een interactieve Bing Maps kaart en een Moving Bubble Chart, een balletjesgrafiek die u kunt afspelen in de tijd. Figuur 6 Voorbeeld van een Power View rapport Power View rapporten kunnen gepubliceerd worden naar de Power BI for Office 365 site om te delen met andere gebruikers. Ook is er een mogelijkheid om deze Power View rapporten in een webpagina in te bouwen. Power View is ingebouwd in Excel 2013 en ook beschikbaar in SharePoint Meer info:

10 Power Map Met Power Map kunt u geografische informatie op een zeer fraaie manier weergeven op een interactieve wereldbol. Als bron kunt u gegevens van een Excelwerkblad gebruiken, maar ook die van een Power Pivot of Tabular Model. Het is niet nodig om bij de plaatsen de exacte coördinaten vast te leggen. Deze worden direct opgezocht via de Bing Maps webservice. Het is erg gemakkelijk om een dergelijke visualisatie te maken. Met behulp van een stap-voor-stap gids vult u de benodigde informatie in en al gauw verschijnt een fraaie kaart die uitnodigt tot het analyseren van de data. Figuur 7 -Screenshot van Power Map U kunt annotaties en grafieken toevoegen, in- en uitzoomen, en doorvliegen naar andere locaties. U kunt verschillende scenes maken en zo een hele presentatie van de informatie en de analyse maken. Deze kunt u opnemen als videobestand. Dat videobestand kan vervolgens gedeeld worden op een website, in een PowerPoint presentatie en dergelijke. Een andere manier om dit moois te delen met collega s is het verspreiden van het Excel-bestand. Power Map Preview is een gratis invoegtoepassing voor Excel Met Excel voor Office 365 krijgt u de nieuwste versie met wat extra mogelijkheden. Daarin kunt u bijvoorbeeld de data filteren en ook een eigen kaart gebruiken, denk aan een plattegrond van een winkel.

11 Power BI for Office 365 Power BI for Office 365 is een clouddienst en daarvoor is een Office 365 abonnement nodig. Power BI is een applicatie die u installeert binnen Office 365 SharePoint Online. Het werkt als een aparte site waarin u Power BI-rapporten en -werkboeken kunt delen en beheren. Excelwerkboeken, en dus ook Power Pivot werkboeken, kunt u uploaden naar die site. In een online versie van Excel binnen SharePoint Online worden de werkboeken getoond. Ze zijn volledig interactief, net alsof u deze gebruikt op uw eigen PC. Extra functionaliteit is er ook. Data en Power Query s kunnen beheerd worden door zogenaamde Data Stewards. Zij geven aan welke data betrouwbaar is en wie er toegang toe heeft. De data in die Excelwerkboeken kan automatisch vernieuwd worden. Bijvoorbeeld elke nacht wordt verbinding gemaakt met de database op kantoor en de gegevens en dus ook de rapporten worden dan bijgewerkt. Een andere interessante functie is Q&A, waarmee u met gewone woorden in een zin een query kunt formuleren. Terwijl u typt, verschijnt het antwoord als Power View rapport. Figuur 8 - Power BI for Office 365 Rapporten die gepubliceerd zijn naar Power BI kunnen ook als HTML5 rapport getoond worden. Dat betekent dat deze ook bruikbaar zijn op ipads en Android tablets of smartphones. Er zijn ook apps voor ios en Windows 8 waarmee de rapporten van Power BI kunnen worden gebruikt. Meer info:

12 Power BI Dashboards Power BI Dashboards is de nieuwste ontwikkeling van Power BI. Sinds december 2014 is de preview uit en er wordt nu nog hard aan gewerkt om deze nog completer te maken. Het is een online service waarmee u dashboards kunt maken, gebaseerd op Power View rapporten. Zo n dashboard is een verzameling van grafieken uit de achterliggende rapporten. Als u op een van de onderdelen van het dashboard klikt, gaat u door naar het bijbehorende detailrapport. Belangrijk verschil met de Power BI for Office 365 site is, dat u dus niet een Excelwerkboek online draait, maar de rapporten zelf draaien in die website. De data kan erin zitten, maar ook volledig afkomstig zijn uit een directe verbinding met de databases op kantoor of ergens in de Cloud. Als gegevensbron kan van alles gebruikt worden. Uiteraard standaard databases, kubussen en tabular models, maar er zijn ook connectoren voor veelgebruikte clouddiensten zoals Salesforce en Zendesk. Deze collectie connectoren zal nog verder gaan groeien. De rapporten kunnen op verschillende manieren gemaakt worden. Ten eerste volledig online. Met de Power BI Dashboards website zelf kunt u alles ontwikkelen. Daarnaast kunt u gebruikmaken van de Power BI Designer (zie hierna). Ook kunt u met Excel 2013 rapporten maken en uploaden. Verder zijn er nieuwe visualisaties die erg welkom zijn zoals een combo grafiek, een staafdiagram gecombineerd met een lijn, een trechtergrafiek en een tree map. Onlangs is de prijsstelling van Power BI Dashboards voor Amerika bekendgemaakt. De basisversie is gratis, en de versie met extra functionaliteit $9,99 per gebruiker per maand. Vergeleken met de oude situatie, waarbij zowel een Office 365 abonnement als een Power BI licentie nodig waren, is dat een enorme vooruitgang. Het zal bijdragen aan de brede verspreiding van Power BI.

13 Power BI Designer Power BI Designer is een lokaal te installeren applicatie waarmee rapporten en dashboards voor Power BI gemaakt kunnen worden. Er is geen Excel 2013 meer nodig om dat te kunnen doen. Dat is voor veel organisaties waarin de overgang naar nieuwe Office versies langzaam verloopt een grote uitkomst. Figuur 9 - Screenshot van de Power BI designer Power BI Designer is eigenlijk Power Query en Power View in één applicatie. Meer info:

14 Tot slot Wij hopen u hiermee een goed overzicht te hebben gegeven van de fraaie selfservice BI-tools die Microsoft tegenwoordig te bieden heeft met Power BI. En dat bijna allemaal gratis, als invoegtoepassing voor Excel, die bijna iedereen al heeft. Microsoft heeft met Excel en SQL server een zeer volwaardig platform voor het maken van Business Intelligence-oplossingen. Belangrijk is om te benadrukken dat de kwaliteit van rapportages en analyses valt of staat met de kwaliteit van de onderliggende data. Als de bedrijfsgegevens niet goed gestructureerd zijn, niet goed gemodelleerd en kwalitatief te wensen overlaten, dan blijft het ook met deze fraaie tools moeilijk om waardevolle informatie boven tafel te krijgen. ITsmart kan u helpen bij het volledige BI-traject, van het ontsluiten van de data, het maken van een datawarehouse, data kubus of tabular model, tot en met het inrichten van analysetools en het opleiden van gebruikers van de BI-tools.

15 2015 ITsmart Slimme BI Oplossingen Anna Aleidalaan KT Leusden The Netherlands Telefoon: +31 (0) Website:

Scriptie onderzoeksemester

Scriptie onderzoeksemester Scriptie onderzoeksemester Auteurs Opdrachtgever Hugo Zonderland esser-emmerik Document Opdrachtgever Scriptie onderzoeksemester esser-emmerik Herman Versteegt herman@esser-emmerik.nl Wouter van Emmerik

Nadere informatie

Business Intelligence (BI) ontwikkel. een intelligente enterprise. Your business technologists. Powering progress

Business Intelligence (BI) ontwikkel. een intelligente enterprise. Your business technologists. Powering progress Business Intelligence (BI) ontwikkel een intelligente enterprise Your business technologists. Powering progress Ontwikkel een intelligente enterprise Informatie wordt gegenereerd door elke activiteit,

Nadere informatie

Leerboek Business Intelligence

Leerboek Business Intelligence Het Leerboek Business Intelligence is geschreven voor studenten die in aanraking gaan komen met Business Intelligence, niet alleen voor de bedrijfskundige studies, maar ook voor bedrijfskundige informatica

Nadere informatie

SharePointCustomer SharePoint Ontwikkeling

SharePointCustomer SharePoint Ontwikkeling SharePointCustomer SharePoint Ontwikkeling 1 P a g e 1 CONTENTS 2 Farm vs SandBox vs Apps... 5 3 tools, strategie en mogelijkheden voor het monitoren... 7 3.1 Overview van de monitoring tools... 7 3.2

Nadere informatie

Stageopdrachten 2012/2013

Stageopdrachten 2012/2013 Stageopdrachten 2012/2013 Stageopdrachten Inleiding Onderzoeksgebieden Agile en Dynamics CRM Analyze en scoping testprocessen bij Dynamics CRM BizBuz: de Message Bus in Retail Customer Profiling & Marketing

Nadere informatie

CLOUD COMPUTING MINOR EAD 15/1/2010. Versie: 1.0. Opdrachtgever: Rody Middelkoop

CLOUD COMPUTING MINOR EAD 15/1/2010. Versie: 1.0. Opdrachtgever: Rody Middelkoop 15/1/2010 Versie: 1.0 Opdrachtgever: Rody Middelkoop MINOR EAD CLOUD COMPUTING Cloud Computing en Enterprise Application Development Studenten: Thijs Smeenk Joris Peters Matthijs Bloemendal Student nr.:

Nadere informatie

Bachelor eindproject

Bachelor eindproject Technische Universiteit Delft Bachelor eindproject Faculteit: Electrotechniek, Wiskunde en Informatica Sectie: Web Information Systems DENC Docs Studenten: Martijn Berger (1123076) Michael Croes (1265180)

Nadere informatie

BUSINESS INTELLIGENCE VOOR LOKALE OVERHEDEN

BUSINESS INTELLIGENCE VOOR LOKALE OVERHEDEN BUSINESS INTELLIGENCE VOOR LOKALE OVERHEDEN een studie van het BICC-Thomas More (2012 2013) als bijdrage aan het IWT-project 3 x I. Informatiekwaliteit, Informatieveiligheid en Informatiearchitectuur in

Nadere informatie

1 Dienstbeschrijving Lancom Workspace 365

1 Dienstbeschrijving Lancom Workspace 365 1 Dienstbeschrijving Lancom Workspace 365 2 Inleiding Lancom biedt haar klanten reeds sinds 2007 de mogelijkheid om te gaan werken van uit een Cloud model waarbij de servers in een datacenter van Lancom

Nadere informatie

Open Data Handleiding 2.0

Open Data Handleiding 2.0 Open Data Handleiding 2.0 Praktijkgerichte handleiding voor de publicatie en het beheer van Open Data mbv het Vlaams Open Data Platform Contactpersoon: Noël Van Herreweghe Programma-manager Open Data bij

Nadere informatie

Collaboration for Business. Whitepaper. Van enkelvoudig samenwerken naar een volledig geïntegreerd sociaal business model.

Collaboration for Business. Whitepaper. Van enkelvoudig samenwerken naar een volledig geïntegreerd sociaal business model. Whitepaper Collaboration for Business Van enkelvoudig samenwerken naar een volledig geïntegreerd sociaal business model. T +31 418 57 07 00, F +31 418 57 07 50 1. Introductie Steeds meer organisaties komen

Nadere informatie

Smartsite ixperion en Microsoft Sharepoint 2010

Smartsite ixperion en Microsoft Sharepoint 2010 Seneca B.V. Elektronicaweg 31 2628 XG Delft Nederland T +31(0)15-251 37 00 F +31(0)15-251 37 01 E info@seneca.nl I www.seneca.nl Een Seneca Whitepaper Smartsite ixperion en Microsoft Sharepoint 2010 Nieuwe

Nadere informatie

Architectuur. Enterprise Portal

Architectuur. Enterprise Portal Architectuur Enterprise Portal Auteur : Ivo Huurdeman Versie : 1.0 Status : Final Documentdatum : 11-02-14 Architectuur 2014 Pagina 1 van 20 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Inleiding... 3 1...Enterprise

Nadere informatie

Cloud computing in het MKB

Cloud computing in het MKB HvA Cloud computing in het MKB Hoe kan SaaS als onderdeel van cloud computing bijdragen aan een beter Nederlands middenen kleinbedrijf? Auteur: Kevin Mans Student nummer: 500674770 Inlever datum: 8-4-2013

Nadere informatie

WAT IS ER NIEUW IN QLIKVIEW 11?

WAT IS ER NIEUW IN QLIKVIEW 11? WAT IS ER NIEUW IN QLIKVIEW 11? QlikView 11 tilt Business Discovery naar een hoger niveau. QlikView 11 stelt gebruikers in staat om eenvoudig informatie te delen met collega s. Grotere, bedrijfsbrede implementaties

Nadere informatie

Ontwikkelen dossierbeheersysteem in CRM 2011

Ontwikkelen dossierbeheersysteem in CRM 2011 Ontwikkelen dossierbeheersysteem in CRM 2011 Project aangeboden door Serbruyns Matthias voor het behalen van de graad van Bachelor in de New Media and Communication Technology Academiejaar 2012-2013 Stageplaats

Nadere informatie

7 Aandachtspunten om een verkeerde CRM software selectie te voorkomen

7 Aandachtspunten om een verkeerde CRM software selectie te voorkomen 7 Aandachtspunten om een verkeerde CRM software selectie te voorkomen Organisaties die zich op dit moment (opnieuw) in een CRM software selectie traject begeven, hebben een grote uitdaging. Daar waar vroeger

Nadere informatie

In 10 stappen een succesvol sociaal intranet op basis van SharePoint in het onderwijs

In 10 stappen een succesvol sociaal intranet op basis van SharePoint in het onderwijs White Paper In 10 stappen een succesvol sociaal intranet op basis van SharePoint in het onderwijs Een sociaal intranet op basis van SharePoint moet goed worden voorbereid. Uiteindelijk zullen er een groot

Nadere informatie

Informatieset Uw ICT, altijd en overal

Informatieset Uw ICT, altijd en overal Informatieset Uw ICT, altijd en overal Tendenz ICT is aangesloten bij: Wie zijn wij? TendenZ ICT is uw ervaren ICT-partner die u adviseert, ondersteunt en volledig kan ontzorgen op het gebied van al uw

Nadere informatie

GESLOTEN RIJKSCLOUD. Functionele Doelarchitectuur

GESLOTEN RIJKSCLOUD. Functionele Doelarchitectuur GESLOTEN RIJKSCLOUD Functionele Doelarchitectuur Status Definitief, vastgesteld in ICCIO Versie 1.0 Datum 27 juni 2013 Samenvatting Aanleiding Cloud computing is, kortgezegd, het met een computer, tablet

Nadere informatie

IT Trends en Innovatie Survey Wat wordt de next big thing?

IT Trends en Innovatie Survey Wat wordt de next big thing? IT Trends en Innovatie Survey Wat wordt de next big thing? Inhoud Voorwoord 4 Trends, innovatie en de CIO agenda 5 Samenhang tussen trends, denken vanuit megatrends 8 Resultaten voor cluster Cloud en

Nadere informatie

Digitaal werken en vergaderen met

Digitaal werken en vergaderen met Digitaal werken en vergaderen met Windows 8 en Microsoft Surface Impact van Windows 8 op Digitaal vergaderen Mogelijkheden van Windows 8 voor Het Nieuwe Werken Impact van Windows 8 op BYOD, CYOD en HIYD

Nadere informatie

De zakelijke voordelen van rijke internetapplicaties

De zakelijke voordelen van rijke internetapplicaties White Paper De zakelijke voordelen van rijke internetapplicaties Samenvatting Adobe kan buigen op een jarenlange ervaring in het leveren van technologieën die de manier waarop mensen met ideeën en informatie

Nadere informatie

De 10 factoren die de Total Cost of Ownership (TCO) bepalen van uw e-commerce software

De 10 factoren die de Total Cost of Ownership (TCO) bepalen van uw e-commerce software De 10 factoren die de Total Cost of Ownership (TCO) bepalen van uw e-commerce software Praktische handvatten voor het kiezen van de juiste enterprise e-commerce software SCALE YOUR ONLINE BUSINESS WITH

Nadere informatie

Vinova debuteert. bij zorgorganisatie Middin. De keuze voor onze Online Backup viel op VCD Paul Willems, Spar Winkels

Vinova debuteert. bij zorgorganisatie Middin. De keuze voor onze Online Backup viel op VCD Paul Willems, Spar Winkels Juni 2013 Jaargang 26 #2 De keuze voor onze Online Backup viel op VCD Paul Willems, Spar Winkels We nemen met een gerust hart afscheid van Unix Martin van den Bersselaar, Wédéflex Zekerheid in gegevens

Nadere informatie

PROF. DR. IR. REMKO HELMS. Datasafari: exploreren om te innoveren

PROF. DR. IR. REMKO HELMS. Datasafari: exploreren om te innoveren PROF. DR. IR. REMKO HELMS Datasafari: exploreren om te innoveren prof. dr. ir. Remko W. Helms Datasafari: exploreren om te innoveren Open Universiteit www.ou.nl Copyright Remko W. Helms, 2015 All rights

Nadere informatie

Quality as a Service. Waarom QaaS? CeneSam, Februari 2014

Quality as a Service. Waarom QaaS? CeneSam, Februari 2014 Quality as a Service Waarom QaaS? CeneSam, Februari 2014 Inleiding Waarom QaaS? of anders gezegd Waarom zou u vandaag nog moeten beginnen met Quality as a Service? Via dit document willen wij u niet alleen

Nadere informatie

Hoe? Zo! Bring Your Own Device (BYOD)

Hoe? Zo! Bring Your Own Device (BYOD) Hoe? Zo! Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Wat is BYOD? 4 3 Hoe kun je BYOD zinvol inzetten? 7 4 Wat zijn de consequenties van de invoering van BYOD? 10 5 Hoe werkt BYOD voor medewerkers? 14 6 Hoe kan ik BYOD

Nadere informatie