Open 10 September Monumentendag. Zaterdag 8 sept Open Monumentendag Brielle

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Open 10 September Monumentendag. Zaterdag 8 sept Open Monumentendag Brielle"

Transcriptie

1 Open Monumentendag Brielle Open 10 September 2016 Monumentendag Zaterdag 8 sept 2018

2 Bastion VIII Molenbolwerk Bastion VII pelstokstraat Asylplein Kruithuisbolwerk Sint-Catharijnehof Bastion VI Bleijkersbolwerk Bastion III Bastion V Bastion IV Het Ravelijn

3 Voorwoord Burgemeester Gregor Rensen Open Monumentendag is een van de grootste culturele evenementen van Nederland. Duizenden monumenten zijn gratis toegankelijk voor iedereen. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt, of om mee te doen aan een eenmalige activiteit. Het landelijk thema 2018 is In Europa, een thema wat goed past bij Brielle met haar geschiedenis van strijd, vrijheid en handel. De Brielse organisatie van Open Monumentendag biedt u dit jaar een afwisselend en gevarieerd programma. Aanraders zijn de markt met ambachtelijke waar bij Korenmolen t Vliegend Hert, het Historisch Museum Den Briel met verhalen over strijd en vrijheid en het Asylplein, waar speciaal voor kinderen, historische verhalen over Brielle worden verbeeld. En verder mag u een wandeling over de vestingwerken, langs de opengestelde bastions, niet missen. Kom en geniet van onze prachtige historische stad!! DE MONUMENTEN ZIJN OPEN VAN UUR. ALLE ACTIVITEITEN STARTEN ROND 13:00 UUR, ZIE INFORMATIE PER ACTIVITEIT. VANAF UUR RIJDEN DE PAARDENTRAMS.

4 Inhoudsopgave Pag 2: Pag 5: Pag 6: Pag 8: Pag 9: Pag 10: Pag 12: Pag 14: Pag 16: Pag 17: Pag 18: Pag 19: Pag 20: Pag 21: Pag 22: Pag 24: Kaart van Brielle VERHALEN & MARKTEN Met de paardentram... Geschiedenis proeven op de ambachtelijke markt Historisch Museum Op stap met de stadsgids Terug in de tijd op het Asylplein Minicolleges op het Wellerondom Een kijkje in de Sint-Catharijnekerk Wandelen over de vesting MONUMENTEN & PLEKKEN Kerken Hoofdwacht & Maarlandhaven Stenen Baak & Kruithuis Vrijmetselaarsloge & De Sjoel Korenmolen t Vliegend Hert & De Provoost POMPOENFAIR & CULINAIR Naar de Pompoenfair op het Bleijkersbolwerk Gezellig natafelen bij de Brielse restaurants

5 5 Met de Paardentram... Stap op de paardentrams bij één van haltes om je te laten vervoeren naar een volgende locatie op Open Monumentendag Brielle Route Markt - Molen Halte Markt (Historisch Museum), Voorstraat, Halte Asylplein, Maarland Zuidzijde, Molenstraat, Halte Molen t Vliegend Hert (Ambachtelijke Markt), Slagveld, Markt. Route Pompoenfair - Molen Halte Bastion IV: Bleijkersbolwerk (Pompoenfair), halte ter hoogte van de Action (Centrum Brielle), Halte Molen t Vliegend Hert (Ambachtelijke Markt) en retour. De paardentrams rijden continu heen en weer tussen en uur en meerijden is gratis tijdens Open Monumentendag.

6 6 Geschiedenis proeven op de Op de markt bij Korenmolen t Vliegend Hert vindt u echte ambachtelijke marktwaar. U koopt er honing van bijenvereniging Voorne-Putten, thee/koffie/chocolade van Wereldwinkel Brielle, kaas vers van het mes van t Voorhuys, Poolse spullen van Anda Verweij van De Vuijle Vaetdoek uit Vierpolders en natuurlijk meel uit de molenwinkel van t Vliegend Hert. Maar ook voor echt Briels bier, gebrouwen door het Brielsch Brouwers Gilde, wafels van wafelbakker Kees Beije en wijn uit de streek van het Domein de Vier Ambachten, kunt u op de ambachtelijke markt terecht.

7 ambachtelijke markt 7 De muzikale aankleding wordt verzorgd door de West Coast Jazz Band. Zij brengen Dixieland en New Orleans-composities ten gehore. De ambachtelijke markt heeft een lokaal karakter. Hierdoor kunnen de aanbieders u alles over de producten vertellen. Van tot uur rijden paardentrams van de Markt naar de ambachtelijke markt en terug en van de molen naar de pompoenfair en terug. De rit is gratis. Met dank aan manegestal Flicka uit Vierpolders. Molenbolwerk

8 8 Historisch Museum In De Tachtigjarige Oorlog. Historisch Museum Den Briel komt de bezoeker aan de hand van objecten, filmpjes, geluidsfragmenten, animaties en spellen van alles te weten over de Tachtigjarige Oorlog ( ). Wat was de inquisitie, wie was Alva? En waarom werd Johan van Oldenbarnevelt op bevel van prins Maurits onthoofd? Uiteraard is er veel aandacht voor 1 april Op die dag werd Brielle door de Watergeuzen op de Spanjaarden veroverd. Brielle was daarmee de eersteling der vrijheid: Libertatis Primitiae. Historisch Museum Den Briel is gevestigd in het centrum van Brielle in de voormalige stadsgevangenis en het naastgelegen waaggebouw. In het museum staat de Tachtigjarige Oorlog centraal met speciale aandacht voor de inname van Den Briel door de watergeuzen op 1 april 1572.

9 Op stap met de stadsgids 9 Gidsengroep Brielle heet u s ochtends welkom in Brielle als u door de poort van Brielle (Oostdam, vanaf Thoelaverweg/Jumbo) stapt. Zij nemen u mee via de vestingwallen richting de Pompoenfair op het Bleijkersbolwerk en vertellen u verhalen over de vestingstad van vroeger. s Middags om verzorgen zij een gratis wandeling vanaf de Markt. Vertrek bij het standbeeld van koningin Wilhelmina. Pompoenfair & Markt

10 10 Terug in de tijd op het Op het Asylplein is er deze dag van alles te doen, voor jong & oud. Wat dacht je van musket laden, een toneelstukje én zelfs een goochelaar? Kom het beleven! Jannes de Goochelaar Jannes de Goochelaar is de enige goochelaar van Nederland die al zijn acts op historische bronnen baseert maar zelfs de knapste historicus staat hier voor raadsels! De magie van het verleden onder je eigen (beetgenomen) neus!

11 Asylplein 11 Workshop Musket Laden Bas Baroen verzorgt historische kinderactiviteiten. Kinderen kunnen deze middag gratis een workshop Musket Laden volgen. Historische toneelstukjes over Brielle als pandstad Brielle hoorde vroeger bijvoorbeeld bij Spanje of Engeland. En waar nog meer bij? Toneel met dank aan Sint-Leonardus, TIOS, José van Dam en Nadra Eleonora.

12 12 Minicolleges op het In de loop der tijd is Brielle door veel belangrijke historische figuren bezocht. Op Open Monumentendag kom je op het Wellerondom enkelen van hen tegen. Zij vertellen over hun ervaringen. Willem Bloys van Treslong is één van de aanvoerders der Watergeuzen die op 1 april 1572 Brielle binnenvielen. Jan Pieterszoon is roeier, vrijdenker, haringhandelaar, rauwdouwer, eenling, veerman en intrigant en werd later bekend onder de naam Coppelstock.

13 Wellerondom 13 Rochus Meeuwiszoon, stadstimmerman van Brielle, hakte op 4 april 1572 het sluisje bij Nieuwland door waardoor de aanval van de Spanjaarden in het water viel! Kapitein Cornelis Roobol is aanvoerder wanneer het geuzen op 1 april 1572 de Noorderpoort (nu de Langepoort) rammeien. Met dank aan Robin Winkelman, André Beukelman, Mark van der Want en Michiel Varekamp.

14 14 Een kijkje in de Sint- De Sint-Catharijnekerk,ook wel de Brielse Dom genoemd, is dé blikvanger van Brielle. Van waar je ook op Brielle aanrijdt, je ziet haar al van verre. In 1417 is gestart met de bouw van de kerk. Door een brand en omdat het geld opraakte, is de kerk echter nooit helemaal afgebouwd. In 1572 werden beelden en altaren door de watergeuzen geroofd of vernield en Willem van Oranje trouwde hier op 12 juni 1575 met zijn derde vrouw Charlotte de Bourbon. Een gebrandschilderd raam, het zogeheten Oranjeraam, herinnert aan dit huwelijk.

15 Catharijnekerk 15 Orgelconcerten Tijdens Open Monumentendag 2018 worden verschillende orgelconcerten gehouden in de Sint-Catharijnekerk. Rondleidingen Doorlopend zijn er rondleidingen door het Brielse Klokkenluidersgilde over twee eeuwenoude zolders: de touw- en de uurwerkzolder.

16 16 Wandelen over de vesting De Brielse wallen behoren tot de best bewaarde vestingwerken van Nederland. Wandel over de Brielse wallen langs kanonnen en affuiten, geniet van mooie vergezichten en bekijk het verleden van Brielle. Bij Bastion V is een audiovisuele presentatie te zien over Brielle in de Franse tijd, gemaakt in samenwerking met Historisch Museum Den Briel en in het Kruithuis is de Oudheidkamer van Brielle gevestigd.

17 Kerken Brielse Dom Sint-Catharijnehof 1 17 Vrijzinnigen Kerkstraat 10 Bedevaartkerk De Rik 5 RK Kerk Nobelstraat 42 Martinuskerk Schoolstraat 1, Zwartewaal

18 18 Hoofdwacht Markt Zoals gebruikelijk in vestingsteden werden ook in Brielle de wachtdiensten bij de verschillende poorten geregeld vanuit een centraal in de stad gelegen hoofdwachthuis. De huidige Hoofdwacht werd daar in 1789 gebouwd ter vervanging van een ouder gebouw. Maarland Haven Maarland Maerlant was ooit een dorp, naast Den Briel. Langs de huidige binnenhaven van Brielle staan vele monumentale panden. Je vindt o.a. de sloepenloods, het zakkendragershuisje, de kippenbrug, het poortwachtershuis en vele panden van vroegere notabelen.

19 19 StenenBaak Brielse Maas 1, Oostvoorne Op een paar kilometer afstand van de binnenstad van vestingstadje Brielle staat in volle glorie De Stenen Baak. Deze voormalige vuurtoren werd in opdracht van het vroedschap Brielle in 1630 gebouwd door stadstimmerman Maarten Cornelis Paeyse. Het was de eerste stenen vuurtoren van Nederland. Kruithuis Bastion II Het Kruithuis is in 1653 gebouwd en diende als opslag voor kruit. Hier is een permanente expositie ingericht van de geschiedenis van de 1 aprilvieringen. Loop gerust binnen en aanschouw het Briels erfgoed!

20 20 Vrijmetselaarsloge Nieuwstraat 22 De geheimen van de Vrijmetselarij ontsluierd? Nou......in elk geval een open huis met tekst en uitleg en een kijkje in de tempel! De Sjoel Turfkade 16 De Sjoel is een cultuurhistorisch monument in het oude stadscentrum van Brielle. Het is de voormalige synagoge die tot de Tweede Wereldoorlog in gebruik was bij de Joodse gemeenschap. Vrijwilligers leiden u rond.

21 21 Molen t Vliegend Hert Molenstraat 14 Het bijzondere aan deze molen zijn de drie zolders: op de middelste zolder is een koppel 15er blauwe maalstenen opgesteld. De bovenste (steen) zolder is voorzien van een koppel 17er kunstmaalstenen. De onderste zolder (de hel) dient als opslagruimte. Wilt u meer weten; vrijwilligers leiden u rond. De Provoost Sint-Catharijnehof 12 De Provoost werd in ten noordwesten van de Catharijnekerk gebouwd als militaire gevangenis. Na de restauratie van heeft het gebouw dienst gedaan als stadsarchief en is nu in gebruik als woonhuis. De Provoost is niet open, maar goed te bezichtigen van de buitenkant.

22 22 Naar depompoenfair op De pompoenfair is al jarenlang een bekende fair op Voorne Putten. Voor het eerst vindt de Pompoenfair plaats in de Vesting van Brielle! En wel op het Bleijkers Bolwerk, Bastion IV. Deze kunt u zaterdag 8 (tijdens Open Monumentendag) en zondag 9 september bezoeken tussen en u. Dit mag je niet missen!

23 het Bleijkersbolwerk 23 Van alles op het gebied van pompoenen, zowel eetbaar als niet eetbaar Brocante, streekproducten en ambachten Schmink, tekenen, ballonnen vouwen en nog meer voor de kinderen Bijzonder eten en drinken zoals aardappelkronkels, exclusieve hamburgers, ijs, schapenkaas, zeewier, rabarberbubbels, chocolade Muziek en natuurlijk een gezellig terras De Pompoenfair wordt georganiseerd door de Brielse Belangenvereniging in samenwerking met Kwekerij Roest.

24 24 Gezellig natafelen... U kunt vanaf uur op Open Monumentendag terecht bij: Restaurant De Smaeck van Brielle Wellerondom 7, desmaeckvanbrielle.nl Restaurant De Hoofdwacht Markt 7, dehoofdwacht-brielle.nl Steakhouse Floor Voorstraat 41, steakhousefloor.nl t Kont van het Paard Kaatsbaan 1, kontvanhetpaard.nl Restaurant De Hooghcamer Nobelstraat 65, hooghcamer.nl Grieks restaurant Petros Voorstraat 126, restaurantpetros.nl Momenti Italian Food & Wine Voorstraat 19-21, primopiano.nl t Swarte Schaep Voorstraat 180, swarteschaepbrielle.nl

25 Brielle zomert door! augustus: Bruisend Brielle 8 en 9 september: Pompoenfair 8 september: Open Monumentendag 15 september: Jumbo Big Band Festival 28 en 29 september: Geuzenpop Kijk voor alle evenementen:

26

27 Colofon Open Monumentendag Brielle 2018 is een project van de Stichting Kunst en Cultuur Brielle en wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Brielle. Wij danken alle locatiehouders voor het openstellen van hun monument en hun gastvrijheid. Wij danken alle deelnemers voor hun bijdrage en inzet. Ontwerp: Carry Maria klein Gunnewiek

28 Pompoenfair Zaterdag 8 en zondag 9 september Bleijkers Bolwerk, vesting Brielle tot ±17.00 uur

Open Monumenten. Dag Open Monumentendag Brielle. 10 September 2016

Open Monumenten. Dag Open Monumentendag Brielle. 10 September 2016 Open Monumenten 10 September 2016 Dag 2016 Open Monumentendag Brielle voorwoord Burgemeester Gregor Rensen De opengestelde monumenten tijdens Open Monumentendag 2016 zijn iconen en symbolen van onze Brielse

Nadere informatie

Open. Monumentendag. Zaterdag 9 sept Boeren, burgers en buitenlui. Open Monumentendag Brielle. 10 September 2016

Open. Monumentendag. Zaterdag 9 sept Boeren, burgers en buitenlui. Open Monumentendag Brielle. 10 September 2016 Open Monumentendag Brielle Open 10 September 2016 Monumentendag Zaterdag 9 sept 2017 Boeren, burgers en buitenlui Bastion VIII Molenbolwerk Bastion VII pelstokstraat Asylplein Kruithuisbo Sint-Catharijnehof

Nadere informatie

Brielle Peter van der Sluijs Nummer: 41 kijk op voor digitale boeken

Brielle Peter van der Sluijs Nummer: 41 kijk op   voor digitale boeken Brielle Peter van der Sluijs Nummer: 41 kijk op www.absolutefigures.nl voor digitale boeken Brielle www.absolutefigures.nl DOOR PETER VAN DER SLUIJS Colofon Dit is een uitgave van: Absolute Figures Margrietstraat

Nadere informatie

rielle stad van nu, sfeer van toen

rielle stad van nu, sfeer van toen rielle stad van nu, sfeer van toen Brielle, tussen heden en verleden De geschiedenis van Brielle als vestingstad gaat terug tot in de tijd dat Brielle stadsrechten kreeg.de eerste stadsrechten kreeg de

Nadere informatie

Wat wordt de toekomst van het Arsenaal en de Infirmerie?

Wat wordt de toekomst van het Arsenaal en de Infirmerie? Wat wordt de toekomst van het Arsenaal en de Infirmerie? Arsenaal Infirmerie Nieuwe kansen! Het Arsenaal staat leeg, de Infirmerie komt leeg. Nieuwe kansen voor het toekomstig gebruik van deze markante

Nadere informatie

Lesbrief Stevig Sterk Zaltbommel

Lesbrief Stevig Sterk Zaltbommel Lesbrief Stevig Sterk Zaltbommel Groep 7/8 Erfgoed educatie Bezoek les Stevig Sterk Zaltbommel Stevig Sterk Zaltbommel is een bezoek les over historische vestingwerken van Zaltbommel. Nadruk ligt op het

Nadere informatie

2. Bourtange I. Kijk naar het plaatje en lees bovenstaande titel. Waar zou de luistertekst over gaan? Kruis het juiste antwoord aan.

2. Bourtange I. Kijk naar het plaatje en lees bovenstaande titel. Waar zou de luistertekst over gaan? Kruis het juiste antwoord aan. 2. Bourtange I. Kijk naar het plaatje en lees bovenstaande titel. Waar zou de luistertekst over gaan? Kruis het juiste antwoord aan. 1. Boeren gebruiken een tang om de nagels van hanen bij te knippen.

Nadere informatie

KIJK EENS NAAR BOVEN STADS WANDELING BRIELLE

KIJK EENS NAAR BOVEN STADS WANDELING BRIELLE STADS WANDELING BRIELLE Voordat huisnummers werden ingevoerd, voor de Franse tijd, gaf men zijn huis vaak een naam of herkenningsteken. Doel was vooral dat vreemden de bewoner konden vinden en de notaris

Nadere informatie

Nieuwsbrief augustus/ september 2012

Nieuwsbrief augustus/ september 2012 Nieuwsbrief augustus/ september 2012 1 en 2 september: Feestweekeinde 100 Jaar Den Dolder met Poppodium, Jaarmarkt, Kunstmarkt en nog meer. Alle activiteiten zijn in het centrum van het dorp op en aan

Nadere informatie

Geuzen in Brielle Peter van der Sluijs Nummer: 42 kijk op voor digitale boeken

Geuzen in Brielle Peter van der Sluijs Nummer: 42 kijk op   voor digitale boeken Geuzen in Brielle Peter van der Sluijs Nummer: 42 kijk op www.absolutefigures.nl voor digitale boeken Geuzen in Brielle www.absolutefigures.nl DOOR PETER VAN DER SLUIJS Colofon Dit is een uitgave van:

Nadere informatie

12 en 13 september 2015

12 en 13 september 2015 12 en 13 september 2015 fietsroute en bezienswaardigheden in Smallingerland 2 zaterdag 12 september Drachtster Compagnie, Rottevalle en Houtigehage hebben samen een leuk programma weten op te stellen.

Nadere informatie

Wandelpuzzeltocht in Willemstad

Wandelpuzzeltocht in Willemstad Mauritshuis Koepelkerk Bastion Groningen Wandelpuzzeltocht in Willemstad Welkom in historisch Willemstad! In deze wandelpuzzeltocht van ongeveer 1,5 km worden 16 multiple choice vragen gesteld over verschillende

Nadere informatie

Hellevoetsluis Vestingdagen Hellevoetsluis, nog maar een kwestie van aftellen!!!

Hellevoetsluis Vestingdagen Hellevoetsluis, nog maar een kwestie van aftellen!!! NIEUWSBRIEF Vestingdagen Hellevoetsluis 2015 https://www.facebook.com/vestingdagenhellevoet Volg ons op Twi,er: @Ves1ngdagen Vestingdagen Hellevoetsluis, nog maar een kwestie van aftellen!!! Nog maar een

Nadere informatie

Willemstad Geschiedenis en bezienswaardigheden

Willemstad Geschiedenis en bezienswaardigheden Willemstad Geschiedenis en bezienswaardigheden Korte geschiedenis Het stadje Willemstad in het meest noordwestelijkste puntje van Noord-Brabant is vernoemd naar de Vader des Vaderlands Willem van Oranje

Nadere informatie

Waar verleden en heden elkaar ontmoeten

Waar verleden en heden elkaar ontmoeten Waar verleden en heden elkaar ontmoeten Introductie Graafs Museum Het Graafs Museum is gevestigd in de Hampoort, de laatste overgebleven stadspoort van de vestingstad Grave. Een locatie die mede het verhaal

Nadere informatie

Jan Klaassen was trompetter in het leger van prins?

Jan Klaassen was trompetter in het leger van prins? Jan Klaassen was trompetter in het leger van prins? Het merk Brielle en de vertaling in het nieuwe erfgoed Agenda 1 Het merk Brielle lokale identiteit en kernkwaliteiten. 2 Binnenstad- en havenvisie De

Nadere informatie

CITYROUTES ORANJESTAD BUREN WANDELROUTE AFSTAND: 3,0 KM HISTORISCHE VESTINGSSTAD IN DE BETUWE

CITYROUTES ORANJESTAD BUREN WANDELROUTE AFSTAND: 3,0 KM HISTORISCHE VESTINGSSTAD IN DE BETUWE ORANJESTAD BUREN HISTORISCHE VESTINGSSTAD IN DE BETUWE WANDELROUTE AFSTAND: 3,0 KM WANDELROUTE 04 03 06 05 10 12 02 01 07 08 09 11 START EIND PARKEREN OVERZICHT WANDELEN IN ORANJESTAD BUREN BUREN MAG ZICH

Nadere informatie

Rondleidingen, tentoonstellingen, muziek, workshops, theater en kinderactiviteiten.

Rondleidingen, tentoonstellingen, muziek, workshops, theater en kinderactiviteiten. Activiteiten programma Open Monumentendag Delft 2015 Rondleidingen, tentoonstellingen, muziek, workshops, theater en kinderactiviteiten. Zaterdag Ambachtenmarkt Op de Markt tegenover het Stadhuis is een

Nadere informatie

Comité Schiedam. 10.00 17.00 uur Openstelling Stedelijk Museum Schiedam, Hoogstraat 112

Comité Schiedam. 10.00 17.00 uur Openstelling Stedelijk Museum Schiedam, Hoogstraat 112 Zaterdag 8 september Activiteiten rond Open Monumentendagen in Schiedam: 10.00 uur ca. 12.00 uur Opening Open Monumentendagen, Open Ateliers en Open Monumentendagen in de Havenkerk, Lange Haven 70 met

Nadere informatie

in Stelling Voorne In Alle Staten Cultureel projectenprogramma samenwerkende gemeenten Voorne-Putten www.voornewiki.nl

in Stelling Voorne In Alle Staten Cultureel projectenprogramma samenwerkende gemeenten Voorne-Putten www.voornewiki.nl Voorne In Alle Staten Cultureel projectenprogramma samenwerkende gemeenten Voorne-Putten www.voornewiki.nl Maak kennis met het militaire verleden van Voorne. in Stelling 110 611 r o u t e Tijdslijn 1572

Nadere informatie

Verslag van de werkzaamheden in Algemeen. 1.1.Visie

Verslag van de werkzaamheden in Algemeen. 1.1.Visie Verslag van de werkzaamheden in 2016 1.Algemeen 1.1.Visie De bestuurders van de gemeente Brielle realiseren zich het grote belang van kunst en cultuur voor de bewoners en bezoekers van de gemeente Brielle.

Nadere informatie

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N René op vakantie 10-17 mei 2013 P U T T E N Begeleider Theo Vrijdag 10 mei Vertrek naar Landal Tegen 12 uur rijdt de Tendens bus de Ranonkelweg in en René straalt als hij mij ziet. Na de lunch nemen we

Nadere informatie

BUITENGOED DE PANOVEN Zevenaar Beleef het Nederlands baksteen en dakpanmuseum

BUITENGOED DE PANOVEN Zevenaar Beleef het Nederlands baksteen en dakpanmuseum DE BASTEI Natuurmuseum, Nijmegen Van klei tot baksteen STIENEO Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis Geschiedenis ontwikkeling baksteenindustrie in beeld BUITENGOED DE PANOVEN Zevenaar Beleef het Nederlands

Nadere informatie

Projectplan Bastions ontsloten

Projectplan Bastions ontsloten Projectplan Bastions ontsloten Van 80 Jarige Oorlog tot Vrijheidsbos Een interactieve rondleiding door de tijd van bezetting en vrijheid. Den Briel, juni 2014 1 PROJECTPLAN BASTIONS ONTSLOTEN! Van Tachtigjarige

Nadere informatie

Pop-up Design fietsroute

Pop-up Design fietsroute Pop-up Design fietsroute Maak al fietsend kennis met Brabants Design van nu. Fiets naar plekken waar het bruist van creativiteit. Stap af, neem de tijd en laat je inspireren. Iedere zaterdag en zondag

Nadere informatie

Onderzoek draagvlak voor monumenten Nationaal Restauratiefonds 4 september 2014

Onderzoek draagvlak voor monumenten Nationaal Restauratiefonds 4 september 2014 Nationaal Restauratiefonds 4 september 2014 Nationaal Restauratiefonds Inleiding In augustus 2014 is in opdracht van het Nationaal Restauratiefonds een onderzoek uitgevoerd onder Nederlanders over hun

Nadere informatie

jaargang 18 nummer 5 oktober 2015 Uitnodiging

jaargang 18 nummer 5 oktober 2015 Uitnodiging Secr. Gerard Thijssen Rozenbloemstraat 34, 4921 KG Made Tel: 0162-683323 Mail: heemkundemadedrimmelen@gmail.com NIEUWSBRIEF jaargang 18 nummer 5 oktober 2015. Uitnodiging Op dinsdag 20 oktober organiseert

Nadere informatie

Plan van aanpak. Vestingstedendagen Geertruidenberg "Brielle" 18 & 19 mei 2013

Plan van aanpak. Vestingstedendagen Geertruidenberg Brielle 18 & 19 mei 2013 Plan van aanpak Vestingstedendagen Geertruidenberg "Brielle" 18 & 19 mei 2013 1. Informatie over Vestingstedendagen 2013 Geertruidenberg De Vereniging Nederlandse Vestingsteden presenteert zich met een

Nadere informatie

Proeven Praten Plezier

Proeven Praten Plezier Dinsdag 23 juni 2015 16.00-20.00 uur Cultureel Kwartier Museum Gouda Museumtuin Achter de Kerk Dé Goudse Netwerkbijeenkomst Proeven Praten Plezier Welkom in Gouda U bent uitgenodigd door een Goudse ondernemer

Nadere informatie

Daguitstap naar Zeeuws-Vlaanderen

Daguitstap naar Zeeuws-Vlaanderen Davidsfonds Wortegem-Petegem nodigt je uit op zaterdag 16 juni 2018 Daguitstap naar Zeeuws-Vlaanderen Met veel plezier nodigen wij jullie uit voor een culturele daguitstap naar Zeeuws-Vlaanderen! Zeeuws-Vlaanderen

Nadere informatie

3b. Doe opdracht- Mijn eigen Geuzenlied

3b. Doe opdracht- Mijn eigen Geuzenlied 3b. Doe opdracht- Mijn eigen Geuzenlied Inleiding: Deze opdracht kan klassikaal gedaan worden. In deze handleiding zit een informatieblad met een duidelijke beschrijving van de opdracht. De beschrijving

Nadere informatie

Dongen s Gravenmoer Klein-Dongen Vaart. Wandel mee in Dongen en s Gravenmoer! MET KALENDER 2015!

Dongen s Gravenmoer Klein-Dongen Vaart. Wandel mee in Dongen en s Gravenmoer! MET KALENDER 2015! Dongen s Gravenmoer Klein-Dongen Vaart Wandel mee in Dongen en s Gravenmoer! MET KALENDER 2015! 1 Laat je rondleiden in Dongen en s Gravenmoer! In de gemeente Dongen kun je heerlijk wandelen. Zelf of onder

Nadere informatie

Het mei bezoek aan Brod

Het mei bezoek aan Brod Het mei bezoek aan Brod Ter gelegenheid van de herdenking van de Tsjechische bevrijding heeft een Brielse delegatie een bezoek gebracht aan Havlíčkův Brod. Het is inmiddels een traditie geworden dat we,

Nadere informatie

Het Brielse Meer zoekt ondernemers met sprankelende ideeën. Ga jij de uitdaging aan?

Het Brielse Meer zoekt ondernemers met sprankelende ideeën. Ga jij de uitdaging aan? Het Brielse Meer zoekt ondernemers met sprankelende ideeën Ga jij de uitdaging aan? Nieuw elan voor het Brielse Meer Het Brielse Meer is een rustig recreatiegebied op het eiland Voorne-Putten. Met schoon,

Nadere informatie

Programma. Cultuurevenement Meerssen in de ban van van 12 augustus t/m 23 september Meer informatie:

Programma. Cultuurevenement Meerssen in de ban van van 12 augustus t/m 23 september Meer informatie: Programma Cultuurevenement Meerssen in de ban van van 12 augustus t/m 23 september 2012 Tentoonstellingslocaties: Leopoldskerkje - Gansbaan 9 - Meerssen Synagoge - Kuileneindestraat 22a - Meerssen Landgoed

Nadere informatie

KUNST & AMBACHT 12 & 13 SEPTEMBER 2015 OPEN MONUMENTENWEEKEND MAASTRICHT

KUNST & AMBACHT 12 & 13 SEPTEMBER 2015 OPEN MONUMENTENWEEKEND MAASTRICHT KUNST & AMBACHT 12 & 13 SEPTEMBER 2015 OPEN MONUMENTENWEEKEND MAASTRICHT KUNST & AMBACHT Met het thema Kunst & Ambacht zal tijdens het Open Monumentenweekend op 12 en 13 september 2015 zowel de kunst als

Nadere informatie

Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 [1]

Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 [1] Door wjvanderzanden[2]op vr, 07/24/2015-13:29 Tags:reizen

Nadere informatie

Projectplan Bastions ontsloten

Projectplan Bastions ontsloten Projectplan Bastions ontsloten Van 80 Jarige Oorlog tot Vrijheidsbos Een interactieve rondleiding door de tijd van bezetting en vrijheid. 1 Den Briel, juni 2014 PROJECTPLAN BASTIONS ONTSLOTEN! Van Tachtigjarige

Nadere informatie

Kwekerij Veelzorg: vijf generaties bollenrijkdom Zaterdag 1 september 2018 Hillegom

Kwekerij Veelzorg: vijf generaties bollenrijkdom Zaterdag 1 september 2018 Hillegom Open Monumentendag SPECIAL Kwekerij Veelzorg: vijf generaties bollenrijkdom Zaterdag 1 september 2018 Hillegom Bloembollen zijn onlos makelijk verbonden met de Nederlandse cultuur. Het kan daarom gerust

Nadere informatie

Programmaboekje Maandag 9 juni uur LEER, als belangrijk gegeven in het verleden van Dongen, maar ook nog in het heden?

Programmaboekje Maandag 9 juni uur LEER, als belangrijk gegeven in het verleden van Dongen, maar ook nog in het heden? Programmaboekje Maandag 9 juni 2014 11.00-17.00 uur LEER, als belangrijk gegeven in het verleden van Dongen, maar ook nog in het heden? Dongen s Gravenmoer Klein-Dongen Vaart Ondernemers uit de toeristische

Nadere informatie

OPEN MONUMENTENDAG 2019

OPEN MONUMENTENDAG 2019 OPEN MONUMENTENDAG 2019 Plekken van Plezier Zaterdag 14 september van 10.00 uur tot 17.00 uur Opening om 10.00 uur in de Wintertuin in het Cantonspark Voorwoord Tijdens Open Monumentendag staan de deuren

Nadere informatie

plekken van PLEZIER Open Monumentendag september uur PROGRAMMA Gemeente Beesel

plekken van PLEZIER Open Monumentendag september uur PROGRAMMA Gemeente Beesel plekken van PLEZIER Open Monumentendag 2019 14 september 10.00-17.00 uur PROGRAMMA Gemeente Beesel Met het thema Plekken van plezier van de Open Monumentendag 2019 kun je letterlijk en figuurlijk alle

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2018-2022 Beleidsplan 2018-2022 Het doel van de stichting is de instandhouding van de inmiddels gerestaureerde St. Antonius molen. Restauratie en onderhoud De restauratie van de St. Antonius

Nadere informatie

OTMV bij de Brabant Stoet

OTMV bij de Brabant Stoet OTMV bij de Brabant Stoet Op zondagmiddag 16 september 2018 trok door de historische binnenstad van Bergen op Zoom de Brabant Stoet. Dit was de grootste optocht die er ooit in Brabant is georganiseerd.

Nadere informatie

5 e Jaargang no. 9 Augustus 2015

5 e Jaargang no. 9 Augustus 2015 5 e Jaargang no. 9 Augustus 2015 01. Foto van de maand ZOMER met als thema ZOMERS ETEN EN DRINKEN. Aanvullende info Foto van de maand : 1. Foto maken in de hoogste resolutie (beste camerastand). 2. In

Nadere informatie

EVENEMENTEN KUNST EN BOMEN 2014 / 16 juli 2014

EVENEMENTEN KUNST EN BOMEN 2014 / 16 juli 2014 Tijdens Kunst en Bomen worden uiteenlopende evenementen georganiseerd. Ze hebben allemaal een eigen karakter en geven extra sfeer en kleur aan het kunstfestival. Wilt u weten wat er te doen is in Oisterwijk

Nadere informatie

Cursussen Utrecht en haar historie

Cursussen Utrecht en haar historie Cursussen 2018 Utrecht en haar historie Wat een stad is Utrecht! Zoveel historie, zoveel nog te zien, en ik ben er al die jaren langs gefietst zonder het te weten. Voor u ligt de eerste folder met cursussen

Nadere informatie

VERHALEN RONDLEIDINGEN WORKSHOPS ARCHEOLOGIE ONDER WATER FORT DE SCHANS KAAP SKIL MUSEUM VAN JUTTERS & ZEELUI

VERHALEN RONDLEIDINGEN WORKSHOPS ARCHEOLOGIE ONDER WATER FORT DE SCHANS KAAP SKIL MUSEUM VAN JUTTERS & ZEELUI VERHALEN RONDLEIDINGEN FORT DE SCHANS WORKSHOPS 2015 ARCHEOLOGIE ONDER WATER KAAP SKIL MUSEUM VAN JUTTERS & ZEELUI Kaap Skil, de Vuurtoren, de Oudheidkamer en Ecomare zijn onderdeel van Stichting Texels

Nadere informatie

Jaarboekje. Culturele Commissie Primair Onderwijs Brielle

Jaarboekje. Culturele Commissie Primair Onderwijs Brielle Jaarboekje Culturele Commissie Primair Onderwijs Brielle 2017-2018 Inhoudsopgave Voorwoord 3 Historie 4 Hoe werkt het? 5 Te Leen 7 Cultuurmenu: Briels Aanbod 8 KijkKunst 11 DoeKunst 14 F.A.Q. 19 C.M.K.

Nadere informatie

Reis Erasmus+ naar Roemenië: 8 t/m 12 oktober 2016.

Reis Erasmus+ naar Roemenië: 8 t/m 12 oktober 2016. Reis Erasmus+ naar Roemenië: 8 t/m 12 oktober 2016. Deelnemers: José Boenders, Niek Kroep, Laura Kuipers, Christel Monnink en Ans Pol. Na een vroege treinreis op zaterdag 8 oktober jl. kwamen we in de

Nadere informatie

WAT GA JE DOEN? Binnenkort geef je samen met een klasgenoot een presentatie in het Joods Historisch Museum. Het onderwerp van je presentatie is:

WAT GA JE DOEN? Binnenkort geef je samen met een klasgenoot een presentatie in het Joods Historisch Museum. Het onderwerp van je presentatie is: b WAT GA JE DOEN? Binnenkort geef je samen met een klasgenoot een presentatie in het. Het onderwerp van je presentatie is: ONDERWERP: SCHOOL OPDRACHT g n i g l o v r e v Joden Baal stof met jodensterren

Nadere informatie

2. Start wandeling Loop vanuit Cultuurhuis de Paulus naar rechts, naar de stoplichten Ga rechtsaf Stop bij foto A (Leidsestraatweg nummer 16)

2. Start wandeling Loop vanuit Cultuurhuis de Paulus naar rechts, naar de stoplichten Ga rechtsaf Stop bij foto A (Leidsestraatweg nummer 16) Fotowandeling langs de route van de tram 1. Start Cultureel Centrum de Paulus Expositie van de Blauwe Tram Filmbeelden Blauwe Tram Ophalen fotowandeling Uitleg fotowandeling. Met behulp van de uitgeschreven

Nadere informatie

overzicht activiteiten 75 jaar bevrijding Gemeente Woensdrecht

overzicht activiteiten 75 jaar bevrijding Gemeente Woensdrecht overzicht activiteiten 75 jaar bevrijding Gemeente Woensdrecht 1944-2019 De Slag om de Schelde In oktober 2019 is het 75 jaar geleden dat Woensdrecht en omgeving bevrijd werd door de geallieerden. Hoewel

Nadere informatie

Activiteitenkalender Ontdek alles waar Brasserie Staverden voor staat: Culinair Historie Cultuur Landgoed Beleving za 15 juli Zomerse wijnproeverij door onze exclusieve wijnleverancier met 17.00-18.30

Nadere informatie

Waar het landschap een verhaal vertelt

Waar het landschap een verhaal vertelt Waar het landschap een verhaal vertelt Introductie Graafs KazemattenMuseum Het Graafs KazemattenMuseum is officieel geopend op 17 september 2011, exact 67 jaar nadat Amerikaanse parachutisten de nabij

Nadere informatie

Vestingstad Hulst. De omwalling en de poorten

Vestingstad Hulst. De omwalling en de poorten WSV Zelden Rust ( Aktivia nr 261) organiseert: Zaterdag mei 20?? Omloop Vestingstad Hulst Start: Reynaertcollege Gildenstraat 1 Hulst ( Zeeuws-Vlaanderen) Afstanden: 7,15,21 en 28 km. Starturen: 07.30

Nadere informatie

NEDERLAND IN DE 16e EEUW

NEDERLAND IN DE 16e EEUW NEDERLAND IN DE 16e EEUW In de 16e eeuw vielen de Nederlanden onder de Spaanse overheersing. Er bestonden grote verschillen tussen de gewesten (= provincies), bv: - dialect - zelfstandigheid van de gewesten

Nadere informatie

Calvijn. Vrede van Augsburg. Margaretha van Parma. Hertog van Alva. De keurvorst van Saksen. Karel V. Buitenlandse zaken en oorlog

Calvijn. Vrede van Augsburg. Margaretha van Parma. Hertog van Alva. De keurvorst van Saksen. Karel V. Buitenlandse zaken en oorlog In welk jaar publiceerde Luther zijn 95 stellingen? Welke Frans-Zwitserse hervormer kreeg veel aanhang in de Nederlanden? Welke vrede bepaalde, dat de vorst de religie van zijn volk bepaalt? 1517 Calvijn

Nadere informatie

Welkom in Graafzicht Ontmoeting & gezelligheid in Graafzicht

Welkom in Graafzicht Ontmoeting & gezelligheid in Graafzicht Welkom in Graafzicht Ontmoeting & gezelligheid in Graafzicht Programma April 2019 Voorwoord In dit boekje vindt u alle activiteiten van de maand april. U bent van harte welkom om hier aan deel te nemen.

Nadere informatie

Open Monumentendag Programma 10 & 11 september 2016

Open Monumentendag Programma 10 & 11 september 2016 Open Monumentendag Programma 10 & 11 september 2016 Opengestelde monumenten Open op zaterdag en zondag van 12-17 uur, tenzij anders vermeld. De nummers verwijzen naar de plattegrond aan de binnenzijde

Nadere informatie

Juni. Welkom bij Camping De Heldense Bossen. Tijdens uw verblijf kunt deelnemen aan een aantal activiteiten die wij voor u organiseren.

Juni. Welkom bij Camping De Heldense Bossen. Tijdens uw verblijf kunt deelnemen aan een aantal activiteiten die wij voor u organiseren. Juni Welkom bij Camping De Heldense Bossen Tijdens uw verblijf kunt deelnemen aan een aantal activiteiten die wij voor u organiseren. Voor een aantal activiteiten kunt u zich inschrijven bij de receptie,

Nadere informatie

Activiteiten maart 2017

Activiteiten maart 2017 Activiteiten maart 2017 Activiteiten worden georganiseerd voor de bewoners van De Looborch. Bewoners van De Oosterborch kunnen aan de activiteiten met een deelnemen. Week 9: 1 maart 4 maart 1 maart 10.30-11.15

Nadere informatie

BIERFABRIEK DELFT. Bierfabriek is een unieke combinatie van. Daarnaast werkt Bierfabriek zo

BIERFABRIEK DELFT. Bierfabriek is een unieke combinatie van. Daarnaast werkt Bierfabriek zo BIERFABRIEK DELFT Bierfabriek is een unieke combinatie van bierbrouwerij, café en restaurant in het historische hart van Delft. Ons concept biedt een ongedwongen sfeer waarin ambachtelijk huisgebrouwen

Nadere informatie

Reizen in de tijd Leren van de plek waar je opgroeit. Leeswijzer bij www.reizenindetijd.nl KUNSTHUIS

Reizen in de tijd Leren van de plek waar je opgroeit. Leeswijzer bij www.reizenindetijd.nl KUNSTHUIS Leeswijzer bij www.reizenindetijd.nl Reizen in de tijd Leren van de plek waar je opgroeit Reizen in de Tijd is een doorlopende leerlijn cultuuronderwijs. De activiteiten gaan over de leerlingen en de plek

Nadere informatie

Coevorden, vólop in beweging!

Coevorden, vólop in beweging! Coevorden, vólop in beweging! Tekst: Stiana Sibon - Foto s: Jan Sibon, Dianne Dijenborgh, Anneke Bloema Een unieke combinatie van een historische stad met een prachtig plattelandsgebied, dat is de gemeente

Nadere informatie

VRAGEN THEMA WELKE PLEKKEN MAG IK NIET MISSEN?

VRAGEN THEMA WELKE PLEKKEN MAG IK NIET MISSEN? VRAGEN THEMA WELKE PLEKKEN MAG IK NIET MISSEN? 1. Waar in s-hertogenbosch kan ik historie vinden? A. In musea. B. Bij speciale tentoonstellingen. C. De hele Bossche binnenstad staat bol van de historie.

Nadere informatie

REISWEEK 2018 Wie reist zal de wereld en zichzelf ten slotte anders, en misschien wel beter gaan zien.

REISWEEK 2018 Wie reist zal de wereld en zichzelf ten slotte anders, en misschien wel beter gaan zien. Wie reist zal de wereld en zichzelf ten slotte anders, en misschien wel beter gaan zien. Alain de Botton Beste leerlingen, Voor jullie ligt het boekje voor de reisweek in 2018. Deze week vindt plaats van

Nadere informatie

HANDEL EN WANDEL STADS WANDELING BRIELLE. 2 km. Deze wandelroute geeft een beeld van bedrijvig Brielle, door de eeuwen heen. Eenmaal andermaal...

HANDEL EN WANDEL STADS WANDELING BRIELLE. 2 km. Deze wandelroute geeft een beeld van bedrijvig Brielle, door de eeuwen heen. Eenmaal andermaal... STADS WANDELING BRIELLE Brielle was ooit een bloeiende handelsnederzetting. In 1280 gaf heer Aelbrecht van Voorne toestemming om twee vuurbakens op te richten. Dat bracht geld op, want schepen die deze

Nadere informatie

Programma Open Monumentendag Giessenlanden zaterdag 9 september 2017 van uur Thema: Boeren, burgers en buitenlui

Programma Open Monumentendag Giessenlanden zaterdag 9 september 2017 van uur Thema: Boeren, burgers en buitenlui Programma Open Monumentendag Giessenlanden zaterdag 9 september 2017 van 10.00-16.00 uur Thema: Boeren, burgers en buitenlui De BankGiro Loterij Open Monumentendag wordt jaarlijks georganiseerd door Comité

Nadere informatie

Ambthuis. Hedendaags wonen met historie. Wonen Zorg Welzijn

Ambthuis. Hedendaags wonen met historie. Wonen Zorg Welzijn Ambthuis Hedendaags wonen met historie Wonen Zorg Welzijn Verzorgd wonen in historisch Bredevoort Zo lang mogelijk zelfstandig wonen, maar wel met de benodigde zorg en voorzieningen binnen handbereik.

Nadere informatie

VAN SYNAGOGE VIA PAKHUIS NAAR SJOELBRIELLE Riet de Leeuw van Weenen-van der Hoek

VAN SYNAGOGE VIA PAKHUIS NAAR SJOELBRIELLE Riet de Leeuw van Weenen-van der Hoek VAN SYNAGOGE VIA PAKHUIS NAAR SJOELBRIELLE Riet de Leeuw van Weenen-van der Hoek 15 JAAR STICHTING BEHOUD SYNAGOGE BRIELLE 10 JAAR SJOEL BRIELLE Het jaar 5775/5776 (2015/2016) is een bijzonder jaar. Honderdvierenveertig

Nadere informatie

Beknopt jaarverslag 2018 Historisch Museum Den Briel

Beknopt jaarverslag 2018 Historisch Museum Den Briel 1 Beknopt jaarverslag 2018 Historisch Museum Den Briel Beleid en uitvoering Het museum voerde het collegeprogramma 2018-2022 uit evenals het juli 2017 door de raad geaccordeerde De Poorten Open. Museumbeleidsplan

Nadere informatie

Vind de mooiste fietsroutes op www.route.nl. Fietsroute 122132 Hoek van Holland, Loosduinen en Naaldwijk

Vind de mooiste fietsroutes op www.route.nl. Fietsroute 122132 Hoek van Holland, Loosduinen en Naaldwijk Fietsroute 122132 Hoek van Holland, Loosduinen en Naaldwijk Praktische informatie Dichtstbijzijnde parkeerplaats staeldiep Rotterdam Dichtstbijzijnde parkeerplaats vanaf eindpunt staeldiep Rotterdam Dichtstbijzijnde

Nadere informatie

WOONTUIN DE PLATAAN 8 APPARTEMENTEN MET GROOT TERRAS & BINNENTUIN

WOONTUIN DE PLATAAN 8 APPARTEMENTEN MET GROOT TERRAS & BINNENTUIN WOONTUIN DE PLATAAN 8 APPARTEMENTEN MET GROOT & BINNENTUIN 2 EEN BIJZONDER PROJECT Sint Annastraat 27, Sluis Woontuin De Plataan is een bijzonder project in het bruisende Sluis. Gelegen bij het centrum

Nadere informatie

23 oktober 2011 Daguitstap regio Oudenaarde

23 oktober 2011 Daguitstap regio Oudenaarde 23 oktober 2011 Daguitstap regio Oudenaarde Na één jaartje afwezigheid knoopt de VDK Vriendenkring terug aan bij de traditie om haar leden jaarlijks een daguitstap aan te bieden. Onze ondervoorzitter,

Nadere informatie

ROUTE-PREVIEW. Van Delft naar Delfshaven. 41 km. Lekker uitwaaien achter de duinen!

ROUTE-PREVIEW. Van Delft naar Delfshaven. 41 km. Lekker uitwaaien achter de duinen! Lekker uitwaaien achter de duinen! Van Delft naar Delfshaven 41 km Editie 2019 Welkom tussen Delft en Delfshaven De naam verraadt het al: ooit hoorde Delfshaven bij Delft. In 1389 werd begonnen met het

Nadere informatie

KUNST & AMBACHT 12 & 13 SEPTEMBER 2015 OPEN MONUMENTENWEEKEND MAASTRICHT

KUNST & AMBACHT 12 & 13 SEPTEMBER 2015 OPEN MONUMENTENWEEKEND MAASTRICHT KUNST & AMBACHT 12 & 13 SEPTEMBER 2015 OPEN MONUMENTENWEEKEND MAASTRICHT KUNST & AMBACHT Met het thema Kunst & Ambacht zal tijdens het Open Monumentenweekend op 12 en 13 september 2015 zowel de kunst als

Nadere informatie

PROMOTIEPAKKET VELUWE NAJAAR WILD VOORKANT. Toolkit najaarcampagne Veluwe - WILD WILDDAGEN ROOTS IN DE WOODS STÖRRIG

PROMOTIEPAKKET VELUWE NAJAAR WILD VOORKANT. Toolkit najaarcampagne Veluwe - WILD WILDDAGEN ROOTS IN DE WOODS STÖRRIG PROMOTIEPAKKET VELUWE NAJAAR WILD VOORKANT Toolkit najaarcampagne Veluwe - WILD WILDDAGEN ROOTS IN DE WOODS STÖRRIG 2 3 4 Inspirerende tekst De Wilddagen Rondje Vierhouten Roots in the Woods Hier vind

Nadere informatie

Op locatie bij Hendrick de Keyser Unieke historische locaties voor bijzondere gelegenheden Velsen-Zuid Beeckestijn Een inspirerende buitenplaats

Op locatie bij Hendrick de Keyser Unieke historische locaties voor bijzondere gelegenheden Velsen-Zuid Beeckestijn Een inspirerende buitenplaats Op locatie bij Hendrick de Keyser Unieke historische locaties voor bijzondere gelegenheden Velsen-Zuid Beeckestijn Een inspirerende buitenplaats Beeckestijn te Velsen-Zuid Amsterdamse regenten vertoefden

Nadere informatie

Stichting Verhalen Verbinden Jaarverslag 2018

Stichting Verhalen Verbinden Jaarverslag 2018 Jaarverslag 2018 Inhoudsopgave Over Stichting Verhalen Verbinden... 3 Projecten en Activiteiten... 4 Financiën... 8 Vooruitzichten... 12 Afsluiting... 13 Pagina 2 1 Over Stichting Verhalen Verbinden 1.1

Nadere informatie

Sjoel staat heel jaar stil bij 15-jarig jubileum

Sjoel staat heel jaar stil bij 15-jarig jubileum Sjoel staat heel jaar stil bij 15-jarig jubileum De Stichting Behoud Synagoge Brielle heeft zondagmiddag 8 november 2015 stilgestaan bij het 15-jarig jubileum van de Stichting Behoud Synagoge Brielle en

Nadere informatie

Verslag motorrit 15 Mei 2011

Verslag motorrit 15 Mei 2011 Verslag motorrit 15 Mei 2011 Het was een dag die niet zo goed begon maar erg goed eindigde. De opstap plaats die deze keer uit de hoge hoed kwam was Alphen a.d. Rijn. Dat is voor mij een kort ritje van

Nadere informatie

DAG VAN DE ARNHEMSE GESCHIEDENIS

DAG VAN DE ARNHEMSE GESCHIEDENIS DAG VAN DE ARNHEMSE GESCHIEDENIS 28 OKTOBER 2017 12.00 16.00 UUR PROGRAMMA BOEKJE www.dagvandearnhemsegeschiedenis.nl 2 De Maand van de Geschiedenis is het grootste historische evenement van Nederland

Nadere informatie

Kijk je naar de Gevangenpoort, dan zie je

Kijk je naar de Gevangenpoort, dan zie je Voorwoord Kijk je naar de Gevangenpoort, dan zie je een ruim 700 jaar oud gebouw. Binnen komt de geschiedenis tot leven. Je staat in de mooie cel waarin de oude Dirk Volkertsz Coornhert gevangen zat. Daar

Nadere informatie

Index Route-informatie vanuit centrum Brielle (Markt):

Index Route-informatie vanuit centrum Brielle (Markt): Brielse Maas-tocht Ontdek de betekenis van de Brielse Maas voor de geschiedenis van Brielle, Oostvoorne en Zwartewaal: per fiets, met de auto of per boot! I Index Route-informatie I De kustplaatsen langs

Nadere informatie

Uw sfeervolle plek voor vergaderen, trainingen en workshops

Uw sfeervolle plek voor vergaderen, trainingen en workshops Uw sfeervolle plek voor vergaderen, trainingen en workshops t praethuys OOSTHALEN 5 9414 tg hooghalen 0593-592097 www.hetpraethuys.com T PraetHuys: vergaderen, trainingen en workshops t Praethuys biedt

Nadere informatie

1c. Losse opdracht- Memoryspel

1c. Losse opdracht- Memoryspel 1c. Losse opdracht- Memoryspel Instructie: Op de volgende pagina van deze instructie vindt u het memory-spel met de portretten van de hoofdrolspelers tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Op elk portret staat

Nadere informatie

beleefwaalsbrabant.be 18 LOUVAIN-LA-NEUVE, EEN JONGE EN BRUISENDE STAD STADSRONDLEIDINGEN BEZOEK AAN HET HERGE MUSEUM MET AUDIOGIDS

beleefwaalsbrabant.be 18 LOUVAIN-LA-NEUVE, EEN JONGE EN BRUISENDE STAD STADSRONDLEIDINGEN BEZOEK AAN HET HERGE MUSEUM MET AUDIOGIDS LOUVAIN-LA-NEUVE, EEN JONGE EN BRUISENDE STAD Een jonge stad, met oog voor kunst gecombineerd bezoek aan de stad aan de hand van verschillende thema s (naar keuze) + bezoek van het Hergé-museum. toegankelijk

Nadere informatie

Cursussen Historie en architectuur van Utrecht

Cursussen Historie en architectuur van Utrecht Cursussen 2019 Historie en architectuur van Utrecht een stad is Utrecht! Zoveel historie, zoveel nog te zien. Ik ben er jaren langs gefietst, zonder het te weten. Gilde Utrecht biedt u een fraai pakket

Nadere informatie

W&M magazine. Uitgave 12, Oktober Rondje Drenthe September 2018, deel 2

W&M magazine. Uitgave 12, Oktober Rondje Drenthe September 2018, deel 2 W&M magazine Uitgave 12, Oktober 2018 Rondje Drenthe September 2018, deel 2 Van de redacteur Veel klussen thuis dit jaar en nu even relaxen in Drenthe. We starten net voor het weekend van de jaarlijkse

Nadere informatie

ftfleôcôeungenblaô Groenewouide Stichting \iö HÖouderiberg

ftfleôcôeungenblaô Groenewouide Stichting \iö HÖouderiberg & ftfleôcôeungenblaô Groenewouide Stichting \iö HÖouderiberg Mededelingenblad augustus 2001 nr. 68 Uitgave van de Stichting Oud Woudenberg te Woudenberg Redactie : G. Gerriten (coördinator) P.R. Haring

Nadere informatie

Een feest, vergadering of evenement tussen de Boeddha s, Dogonmaskers of Incabeelden? Kom naar Museum Volkenkunde!

Een feest, vergadering of evenement tussen de Boeddha s, Dogonmaskers of Incabeelden? Kom naar Museum Volkenkunde! brochure Een feest, vergadering of evenement tussen de Boeddha s, Dogonmaskers of Incabeelden? Kom naar Museum Volkenkunde! Museum Volkenkunde, gelegen in hartje Leiden, is dé plek om uw relaties te verwelkomen.

Nadere informatie

BARCELONA AVOND SPECIAL & MAGISCHE FONTEINEN

BARCELONA AVOND SPECIAL & MAGISCHE FONTEINEN BARCELONA AVOND SPECIAL & MAGISCHE FONTEINEN Vertrek vanuit Salou ± 14.00 h. 23.00 h. Bij binnenkomst in Barcelona rijden we langs het FC Barcelona Camp Nou stadion, indien mogelijk maken we een korte

Nadere informatie

Inhoudstafel. WOORD VOORAF... i LICENTIAATSVERHANDELINGEN

Inhoudstafel. WOORD VOORAF... i LICENTIAATSVERHANDELINGEN Inhoudstafel WOORD VOORAF....................................................... i LICENTIAATSVERHANDELINGEN 1. Hulpwetenschappen................................................ 1 1.1. Chronologie...................................................

Nadere informatie

Hoorn een levend monument

Hoorn een levend monument Wandelnetwerk Noord-Holland Hoorn een levend monument De hoofdtoren met op de voorgrond de historische haven van Hoorn. Tekst en foto s: Joop Duijs S toomtram Hoorn-Medemblik staat er op het bord dat we

Nadere informatie

Woonzorgcentrum. Sint Bernardus. Wonen Zorg Welzijn

Woonzorgcentrum. Sint Bernardus. Wonen Zorg Welzijn Woonzorgcentrum Sint Bernardus Wonen Zorg Welzijn Ieder mens telt Welkom bij woonzorgcentrum Sint Bernardus. Gelegen aan de markt van het sfeervolle boekenstadje Bredevoort. Sint Bernardus biedt een compleet

Nadere informatie

BEELDHOUWEN EN SCHILDEREN IN NOORD FRANKRIJK ATELIER MOOI WERK. Na lang voorbereiden gaat in deze zomer mijn eerste cursus in Frankrijk van start.

BEELDHOUWEN EN SCHILDEREN IN NOORD FRANKRIJK ATELIER MOOI WERK. Na lang voorbereiden gaat in deze zomer mijn eerste cursus in Frankrijk van start. BEELDHOUWEN EN SCHILDEREN IN NOORD FRANKRIJK ATELIER MOOI WERK Na lang voorbereiden gaat in deze zomer mijn eerste cursus in Frankrijk van start. In Noord Frankrijk, 385 km van Den Haag, net onder de Franse

Nadere informatie

Vergelijk bekendheid, imago en potentieel van de Nederlandse Hanzesteden in België (Vlaanderen) en Duitsland

Vergelijk bekendheid, imago en potentieel van de Nederlandse Hanzesteden in België (Vlaanderen) en Duitsland Vergelijk bekendheid, imago en potentieel van de Nederlandse Hanzesteden in België (Vlaanderen) en Geholpen bekendheid Hanzesteden in Nederland Gevraagd naar het begrip Hanzesteden in Nederland weet bijna

Nadere informatie

Nieuwsbrief Vrije Tijd

Nieuwsbrief Vrije Tijd Nieuwsbrief Vrije Tijd week 14 7 april 2017 Nieuws Agenda 9 april: FC Utrecht- Twente 22 april: Vogelwandeling Zeist. 23 april: FC Utrecht- Roda JC. 27 april: Koningsdag. 28 april: optreden van Doornvogels

Nadere informatie