PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 266 Samenwerkingsverband sinds In dit nummer:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 266 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer:"

Transcriptie

1 PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. 266 Samenwerkingsverband sinds Komende clubavonden Juni 2015 In dit nummer: Komende clubavonden Vorige clubavond Colofon Amateurpanel 70cm WebSDR Apple-computer Aantal Zendamateurs QSL kaarten verloren Op dinsdag 9 juni organiseren De VERON afdeling Wageningenen en de VRZA afd. Zuid-Veluwe weer een antenne-meetavond. Die wordt weer gehouden in en bij ons clubhonk, de kantine van de korfbalvereniging C.K.V Reehorst, Langekampweg 4, 6715AV te Ede. Hierdoor is er voor elk wat wils. Antenne enthousiasten kunnen naar buiten (als het weer meewerkt) en OM s die liever binnen blijven voor onderling QSO onder het genot van een kop koffie of iets anders komen ook aan hun trekken. Evenals in de vorige jaren zorgen we ervoor dat er relatieve veldsterktemetingen gedaan kunnen worden aan HF, VHF en UHF antennes. Een mooie gelegenheid om uw campingantennes voor de vakantie eens te controleren.geef van tevoren wel even op wat u gemeten wil hebben en op welke frequenties. Tevens kunnen QSL kaarten worden opgehaald/afgegeven en tijdschriften worden geleend of teruggebracht. Luister ook op maandag 8 juni om 20:30 naar de gebruikelijke uitzending van PI4WAG/PI4EDE op 145,250 MHz waarin de laatste nieuwtjes worden meegedeeld. Fred PA0FVH sec. VERON afd. Wageningen. Vorige clubavond Rijk van Harn, PE1PTJ gaf voor een geïnteresseerd publiek een gloedvolle presentatie over IP adressen, Internetverbindingen en het TCP-IP protocol. In de loop van de avond werd het duidelijk hoe inventief het internet in elkaar zit. Rijk legde duidelijk het verschil uit tussen hubs, switches, bridges en routers en hoe die onderdelen gebruikt worden om het Internet goed te laten functioneren. Ook de bedoeling van de IP-adressen en de MAC adressen kwam voor het voetlicht. Een waardevolle avond voor iedereen die regelmatig het Internet op gaat. Rijk, bedankt. Uitbreiding Reparatiewinkel KIDS DAY Lighthouse Windows 10-build Levensduur Accuduur Activiteiten kalender Oplage 350 Overname van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding Dit is de laatste nieuwsbrief voor de zomer stop!! In de maanden juli en augustus zal er GEEN nieuwsbrief verschijnen. Nieuwsbrief 267 hopen wij in week 36 uit te brengen. Allen een fijne vakantie.

2 Pagina 2 Colofon VERON afd. Wageningen Correspondentieadres VERON afd. Wageningen p/a Nijhofflaan EV Veenendaal T: E: bestuur@pi4wag.nl Voorzitter Mans Jansen PA0MBJ T: E: pa0mbj@pi4wag.nl Secretaris Fred Verburgh PA0FVH T: E: pa0fvh@veron.nl Penningmeester Roelof Waninge PA4RW T: E: pa4rw@veron.nl Bestuurslid Wouter Lingeman PG2W T: E: pg2w@veron.nl Bestuurslid Geeuwke de Boer PG3B T: E: g.en.e.de.boer@planet.nl Afdelingszender PI4WAG Vergunninghouder: Fred Verburgh PA0FVH Bankelatie IBAN nr. NL47.ING.B t.a.v. Veron afd. Wageningen p/a Beemdkroon 66, 4007 SP TIEL Website VRZA afd. Zuid-Veluwe Correspondentieadres VRZA afd. 24 Zuid-Veluwe p/a Lindelaan VC Bennekom T: E: pi4ede@vrza.nl Voorzitter Wolter Nijmeijer PA5WN T: E: pa5wn@vrza.nl Secretaris André van Silfhout PE0AVS T: E: pe0avs@vrza.nl Penningmeester Rijk van Harn PE1PTJ T: E: pe1ptj@vrza.nl Bestuurslid Vacant=> Vacature Bestuurslid Vacant=> Vacature Afdelingszender PI4EDE Vergunninghouder: Jaap Zoet PA3BQC Bankelatie IBAN: NL30.ING.B t.a.v. VRZA afd. Zuid-Veluwe p/a Oude Kerkweg 58, 6717 JR Ede Website Combinatie uitzending afdelingszenders PI4EDE PI4WAG Uitzending elke maandagavond vóór de 2e dinsdag van iedere maand. Aanvang: 20:30 uur Frequentie: MHz Clubavonden Iedere 2e dinsdag van de maand in de Kantine korfbalvereniging CKV Reehorst 45 Langekampweg 4, 6715 AV Ede (52,02,09 N & 5,38,17 O) Aanvang 20:00 uur Zaal is om 19:30 uur open T: QSL-Manager Gerrit Plasman PA3DDP Hof van Putten TL Bennekom T: E: g.e.plasman@tele2.nl DOPE nieuwsbrief Rikus van Holland PD0IAZ E: h.v.holland@hetnet.nl T:

3 Pagina 3 DKARS start Amateurpanel De stichting DKARS wil graag de belangen behartigen van radiozendamateurs in Europees en Caribisch Nederland en daarom willen zij regelmatig naar de mening van haar achterban vragen. DKARS wil dit op een moderne manier vormgeven en aan een ieder die daar voor openstaat met enige regelmaat een vraag(stuk) voorleggen. Iedereen die dat wil kan zich opgeven voor het DKARS-Radioamateurpanel, door een mail te sturen naar panel@dkars.nl met als onderwerp aanmelden. 70cm WebSDR voor Nederlandse repeaters: De mannen van de repeaters hebben weer hippe dingen gedaan. Sinds vandaag is een WebSDR live gezet die vrijwel alle 70cm repeaters in Nederland laat horen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een antenne die opgesteld staat boven de mastcabine van degerbrandytoren, circa 220 meter hoog. Dat is dezelfde antenne die ook gebruikt wordt voor de ontvanger van PI2NOS en de D-Star en DMR-repeaters PI1UTR..De WebSDR heeft een bereik van tot MHz en als hardware wordt gebruik gemaakt van een standaard RTL-Stick, die, uiteraard met de nodige (externe) filtering, verbonden is met de reeds aanwezige antennes. Om het een en ander toonbaar te maken, is de software gebruikt die ontwikkeld is door PA3FWM en ook gebruikt wordt door de WebSDR in Twente. De WebSDR is bereikbaar via de HAMNET url: websdr.pi1utr.ampr.org:8901 en vooralsnog ook via internet beschikbaar. Bron: Hamnieuws Hoeveel zendamateurs in Nederland Vers van de naald vandaag: %2Fappl.agentschaptelecom.nl%2Fcallbook%2Fdownload%2Froepletterlijst_radiozendamateurs.csv&ei=tQ hmvearkttq7aaj3ylgdg&usg=afqjcngedwn4vxfcqp6nyj7fmfxusp7fuw&bvm=bv ,d.zgu&cad =rja Wie wel eens willen weten hoeveel zendamateurs er in Nederland zijn kan op de bovenstaande link klikken. Bij de opmaak van deze nieuwsbrief zijn officieel zendamateurs met licentie in Nederland. Het merendeel is dus geen lid van een van de landelijke verenigingen. Opmerkelijk! Wolter PA5WN

4 Pagina 4 Amerikaanse vrouw gooit Apple-computer van dollar weg Een Amerikaanse vrouw heeft een exemplaar van de eerste Apple-computer ter waarde van dollar aan een afvalverwerkingsbedrijf meegegeven. Dat meldt Mercury News. De Californische recyclingfirma, Clean Bay Area, is op zoek naar de vrouw. Het bedrijf verkocht de computer, een Apple I, voor dollar aan een privéverzamelaar. 50 procent van dat bedrag is bestemd voor de oorspronkelijke eigenaar. De vicepresident van Clean Bay Area, Victor Gichun, zegt de vrouw te kunnen herkennen als hij haar weer ziet. Zij vond de computer naar verluidt in haar garage, die ze besloot uit te ruimen enkele maanden nadat haar man was overleden. Clean Bay Area ontdekte de Apple-computer pas enkele weken later en kon de vrouw dus niet meteen op de hoogte stellen van de zeldzame vondst. Geen naam Gichun hoopt dat de vrouw alsnog haar dollar komt claimen. Bij het afgeven van haar grof vuil liet ze geen naam of adres achter. Van de Apple I zijn in totaal zo'n tweehonderd exemplaren gemaakt. De computer is ontworpen door Apples medeoprichter Steve Wozniak. Vriend Steve Jobs overtuigde hem om meer exemplaren ervan te laten produceren en deze te gaan verkopen, wat leidde tot het oprichten van Apple. Exemplaren van de Apple I brachten al eerder veel geld op. Zo werd in mei van 2013 een nog werkend exemplaar voor ruim een half miljoen euro geveild. Door: NU.nl Ballonvossenjacht 2015 Zondag 13 september 2015 De organisatie van de Ballonvossenjacht heeft vandaag de datum voor 2015 bekend gemaakt. Dit jaar zal de ballonvos, uiteraard weer voorzien van FM-transponder, ATV zender en baken, op zondag 13 september 2015 de lucht in gaan, zo maakt de organisatie bekend. Tijdens de jaarlijkse ballonvossenjacht wordt met medewerking van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut, het K.N.M.I., een met helium gevulde stratosfeerballon opgelaten. Deze ballon zal een radiosonde omhoog brengen welke door radiozendamateurs gebouwd is. De ballon wordt opgelaten vanaf het terrein van het K.N.M.I. in De Bilt. De vluchtleiding is ook in 2015 te gast bij Radio Club t Gooi, gevestigd te Hilversum. Vanuit dit commando centrum zullen de landelijke 2 meter repeater PI3UTR en 70 cm repeater PI2NOS worden aangestuurd. Daarnaast zal de informatievoorziening verlopen via via de kortegolf, ATV en Internet. Dit zogenaamde commando centrum zal dienen om de jagers te voorzien van informatie waarmee zij de ballon kunnen vinden. Meer informatie is te vinden op de website ballonvossenjacht.nl

5 Pagina 5 QSL kaarten verloren tijdens crash MH17: Tijdens de crash van vlucht MH17 boven Oost Oekraïne is ook QSL-post verzonden door Nederlandse zendamateurs verloren gegaan, melden meerdere zendamateurs aan Hamnieuws.nl. Dat blijkt uit en video die op YouTube opgedoken is. De bestemming van de pakket(ten) is in ieder geval Indonesië. Het is niet bekend uit welke periode de kaarten zijn, al laat de video zien dat het in ieder geval om kaarten uit midden 2013 gaat. Met een verwerkingstijd tussen inleveren bij afdelingen en verwerking, sortering en verzending op het Dutch QSL Bureau zou het om kaarten uit geheel 2013 kunnen gaan. Bron: Ham nieuws, Van Marc PD0MV ontving ik een met de site waarop e.e.a. is te zien. Bron PI4GAZ bulletin Advertentie Reparatiewinkel b.v. (hoofdvestiging) Verlengde Blokkenweg 14, 6717 AD Ede, Tel: , info@reparatiewinkel.nl, Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 8.30 tot Reparatiewinkel Ede-Centrum Achterdoelen 8, 6711 AV Ede, Tel: , ede@reparatiewinkel.nl, Openingstijden: maandag dinsdag t/m donderdag , vrijdag , zaterdag Nieuw: Vanaf 9 mei open! Reparatiewinkel Wageningen Bevrijdingsstraat AA Wageningen, Telefoon: wageningen@reparatiewinkel.nl, Openingstijden: Maandag Dinsdag t/m vrijdag , Zaterdag Alle locatie s voor al uw reparaties aan: audio, laptop, autosleutel, lcd, smartphone, tablet, espresso en apparaten waar een stekker aanzit.

6 Pagina 6 KIDS DAY 21 juni De Jeugd- en Jongeren Commissie herinnert u graag aan dit evenement en verzoekt de in de afdeling te ondernemen activiteiten m.b.t. deze dag door de afdelingssecretaris ons te melden, zodat we er een landelijk activiteitenoverzicht van kunnen samenstellen.. Wereldwijd Kids Day zondag 21 juni 2015 Op zondag 21 juni is het de dag waarop vele amateurs jeugd en jongeren achter de transceivers laten plaatsnemen om verbindingen te maken met leeftijdsgenoten. Het is dan ook een ideaal moment om hen in contact te brengen met onze hobby. Het hele jaar mogen niet-amateurs onder begeleiding van een gemachtigde zendamateur verbindingen maken, Echter op 21 juni is een unieke kans om jongeren tegen te komen op een gezamenlijke frequentie. Want het is natuurlijk veel leuker om met je eigen leeftijdgenoten contact te hebben. De aanbevolen frequenties voor Kids Day zijn de volgende: 80m: 3,650 tot 3,750 MHz. 40m: 7,080 tot 7,120 MHz. 20m: 14,270 tot 14,300 MHz. 15M: 21,360 tot 21,400 10m: 28,350 tot 28,400 MHz. 2m: MHz. De jeugd- en jongeren commissie zou graag inzicht krijgen in het aantal amateurs dat aan dit evenement medewerking verleent, zowel in club verband als individueel. Graag horen we ook op welke wijze de amateurs die meedoen in contact treden met jeugdigen om ervoor te zorgen dat er verbindingen gemaakt kunnen worden. Graag ontvangen wij de deelnames en eventuele vragen over Kids Day via Jeugd@VERON.nl De Jeugd- en jongeren commissie wenst iedereen veel succes en radioplezier. M.v.g. Berend Kuiper PD1BK Landelijk coördinator jeugd- en jongeren commissie. Lighthouse & Lightship Weekend Het derde weekend van augustus vindt het jaarlijkse International Lighthouse & Lightship Weekend (ILLW) plaats. Over de gehele wereld worden dan vuurtorens en lichtschepen maximaal 48 uur lang geactiveerd door zendamateurs. Zo zal ook in Nederland een aantal vuurtorens in de lucht worden gebracht op zaterdag 15 en zondag 16 augustus (zie voor meer informatie over het evenement en een deelnemerslijst: ). De dames van PI4YLC hebben het plan opgevat om dit jaar mee te doen aan het vuurtorenweekend. Omdat een internationale samenwerking met andere YLs dit jaar uitbleef, was nog even de vraag in welke vuurtoren we terecht zouden kunnen. Er werd contact gelegd met Jaap van Duin PA7DA, voorzitter A28. Al sinds 2002 is door VERON Leiden en amateurs uit de regio met het ILLW meegedaan, eerst met de call PI4LDN en daarna PG6N. Enkele leden van VERON Leiden boden de dames van PI4YLC 'hun' vuurtoren in Noordwijk aan voor het ILLW. Een zeer galant aanbod, dat we natuurlijk dankbaar hebben aangenomen! Reddingbootdag, 2 mei jl. bleek een mooie kans voor twee dames van PI4YLC, Mariëtte PA1ENG en Claudia PD5AX, om alvast een bezoekje te brengen aan Noordwijk. De vuurtoren is namelijk slechts twee keer per jaar voor het publiek geopend: op Reddingbootdag en op Open Monumentendag (dit jaar op 12 september). Tijdens de reddingbootdag werden HF en VHF geactiveerd door o.a. Eric-Jan PA1EJ en Diederik PD8DA. De eerste afspraken zijn gemaakt: op naar een geslaagd vuurtorenweekend! We hopen voor het vuurtorenweekend de website van PI4YLC in de lucht te hebben. Op QRZ.com is ook informatie te vinden over PI4YLC. 73, Claudia Tamis PD5AX Bron: BRAC nieuws

7 Pagina 7 Nieuwe Windows 10-build Nieuwe Windows 10-build biedt aanpasbaar startmenu en iconen met nieuw design. Microsoft heeft een nieuwe build van Windows 10 vrijgegeven, met nummer Het is vanaf deze versie mogelijk om het startmenu aan te passen, waardoor het onder andere op volledig scherm weergegeven kan worden. Verder is het design van de iconen aangepast. De vernieuwingen die build met zich meebrengt zijn door Microsoft uiteengezet op zijn blog. In de instellingen kunnen gebruikers nu kiezen voor modificaties aan het startmenu. Daardoor is het onder andere mogelijk om het startmenu op het volledige scherm weer te geven, iets dat waarschijnlijk een vergelijkbare interface moet opleveren zoals dat nu gebruikelijk is bij Windows 8.x. Verder zijn er nog een aantal nieuwe instellingen voor het startmenu. Ook nieuw zijn de iconen in Windows: Microsoft heeft ze van een nieuw design voorzien, dat beter moet overeenkomen met de design language die het bedrijf voor ogen heeft. Ook de lijsten in de taskbar zijn iets aangepast, zodat ze beter overeenkomen met de rest van de Windows-interface. Verder zijn er nog een aantal kleinere verbeteringen, onder andere voor de Edge-browser en voor Continuum; laatstgenoemde is software om de volledige versie van Windows 10 te kunnen gebruiken wanneer een smartphone of tablet op een extern scherm wordt aangesloten. In build zit verder een snelkoppeling naar Cortana: door het tegelijkertijd indrukken van de Windows-knop en de c- toets wordt de software geopend. Volgens Microsoft zitten er nog een aantal bugs in build Zo kan de Mail-applicatie soms crashen en is het niet altijd mogelijk om een wifi-verbinding op te zetten. Die foutjes worden in een toekomstige versie gerepareerd, of via Windows Update. Bron tweakers

8 Pagina 8 Gadget van 2 euro verlengt levensduur batterij met 800 procent Een Amerikaanse startup belooft met een klein stripje van 2,50 dollar (2,25 euro) de levensduur van een standaard alkalinebatterij met 800 procent te verlengen. Dat laat Bob Roohparva van Batteroo weten aan PCworld. De Batteriser is een klein metalen stripje dat over een batterij wordt geklikt. Deze strip zorgt ervoor dat de batterijen ook onder de 1,5 volt nog werken en is klein genoeg om te gebruiken in de meeste apparaten, belooft Roohparva. Bij standaard alkalinebatterijen wordt slechts ongeveer 20 procent van de beschikbare lading gebruikt. Omdat het vermogen dan daalt van 1,5 volt naar bijvoorbeeld 1,4 of 1,3 volt beschouwen veel apparaten zoals afstandsbedieningen de batterij als leeg. Het vermogen is dan te laag om te gebruiken. De Batteriser perst de overgebleven 80 procent uit de batterij en zorgt ervoor dat de levensduur met 800 procent toeneemt, aldus Roohparva. Technologie De technologie is niet nieuw en wordt al langer toegepast, maar het is wel voor het eerst dat deze techniek in zo n kleine vorm verpakt is. Hierdoor kunnen de batterijen inclusief Batteriser gewoon nog in afstandsbedieningen, rekenmachnies en zaklampen gebruikt worden en wordt de technologie bruikbaar. Het bedrijf heeft zijn uitvinding volgens PCworld door de San Jose University laten verifiëren. Een wetenschapper van de universiteit laat in een reactie weten dat ook in zijn lab het 80 procent overgebleven vermogen kon worden gebruikt. De Batteriser moet uiteindelijk 2,50 dollar gaan kosten en zal vanaf eind juni op crowdfundingsite Indiegogo beschikbaar zijn en moet vervolgens in september geleverd worden. Roohparva sluit niet uit dat hij zijn gadget in de toekomst gaat bundelen met batterijen van grote fabrikanten. Bron: NU.NL

9 Pagina 9 10 tips om de accuduur van uw smartphone te verlengen De meeste smartphones zijn voorzien van enorm snelle processors en vele gigabytes aan werkgeheugen, maar houden het nauwelijks één dag uit op een volle accu. NUtech geeft je 10 tips om je batterijduur te verbeteren. 1.) Wifi en bluetooth Het ingeschakeld houden van wifi en bluetooth heeft een nadelig effect op de accuduur. Als de bluetoothverbinding met een ander apparaat niet meer nodig is, schakel deze dan uit. Het ligt wat anders bij wifi-verbindingen: deze slurpen alleen stroom als wifi ingeschakeld staat, maar geen netwerk hebben om mee te verbinden. Het is daarom verstandig om wifi uit te schakelen zodra je de deur uit gaat. 2.) GPS De GPS is één van de grootste geheime energieverbruikers van een smartphone. Het constant verversen van de locatie vergt veel energie en een lange tijd navigeren met bijvoorbeeld Google Maps is een zware belasting voor de batterij. Houd daarom in de gaten of apps niet ongewild van de GPS gebruikmaken. Bij Android wordt vaak een bolletje in de notificatiebalk weergegeven wanneer de GPS is ingeschakeld, bij ios verschijnt rechtsboven een pijltje. 3.) Vliegtuigmodus Het in stand houden van een (mobiele) verbinding verbruikt veel energie. Daarom is het activeren van de vliegtuigmodus, waardoor alle mobiele verbindingen stop worden gezet, één van de beste manieren om je accuduur te verlengen. Het nadeel van de vliegtuigmodus is dat je niet van mobiele verbindingen (data en telefoon) gebruik kan maken. Het blijft echter wel mogelijk om met een wifinetwerk te verbinden. De vliegtuigmodus wordt meestal in het instellingenmenu geactiveerd. 4.) Fetchen Apps ontvangen hun informatie via pushnotificaties of door een vooraf ingestelde tijdsinterval die de (Vervolg op pagina 10)

10 Pagina 10 (Vervolg van pagina 9) data ververst. Laatstgenoemde wordt ook wel fetchen genoemd. Omdat het fetchen vaak wel zes keer per uur gebeurt, kan dit snel een negatief effect op de accu hebben. Daarnaast wordt er niet altijd nieuwe data opgehaald, waardoor het fetchen ook verspilling kan zijn. Kijk in de instellingen van de app of je de fetch-interval aan kan passen of haal alleen handmatig nieuwe data op. 5.) Schermhelderheid Hoe feller het scherm, hoe meer energie er wordt verbruikt. Als je standaard de hoogste helderheidsinstelling gebruikt, verbruik je ook het snelst de accu. Het is daarom verstandig de helderheid automatisch naar de lichtsituatie aan te laten passen. Dit is veelal mogelijk via het instellingenmenu. Zo is het scherm in donkere omgevingen niet al te fel en wordt de helderheid opgeschroefd zodra je buiten loopt en de zon op je smartphone schijnt. 6.) Apps afsluiten Het afsluiten van apps is een goede manier om je smartphone wat sneller te laten lopen en om accuduur te verlengen. Dit geldt voornamelijk voor Android-smartphones: apps kunnen daar tegelijkertijd op de achtergrond draaien terwijl deze bij andere mobiele besturingssystemen veelal tijdelijk worden stopgezet. Hoe meer apps op de achtergrond draaien en actief zijn, hoe korter de accuduur vaak is. 7.) Toestel herstarten In het verlengde van apps afsluiten heb je altijd nog de mogelijkheid om je smartphone opnieuw op te starten. Dit kan soms vastlopende apps en andere kleine geheugenfoutjes verhelpen waardoor de accuduur wordt verlengd. Het één keer in de week opnieuw opstarten voorkomt dat kleine foutjes onopgemerkt voor een langere tijd de accuduur negatief kunnen beïnvloeden. 8.) Koel houden Hoe warmer een smartphone is, hoe sneller de accu leeg gaat. Dit betekent niet dat een warm apparaat meer stroom verbruikt, maar dat een warm apparaat vanwege verschillende redenen belast kan worden waardoor de batterij sneller leegloopt. Hoe warmer de smartphone, hoe harder het apparaat werkt. Het is daarom verstandig om de smarphone even te laten rusten als het toestel erg warm is. 9.) Trillen De trilmotor in een smartphone verbruikt veel energie. Het kleine motortje moet een zodanige trilling geven dat elke gebruiker het toestel in zijn broekzak kan voelen. Daarom wordt de trilfunctie in de meeste batterijbesparende modi van smartphones uitgezet. 10.) Oplader bij de hand Het wordt steeds gemakkelijker om je smartphone even op te laden. In menig koffietentje of restaurant is wel een stopcontact te vinden. Houd daarom een oplader bij de hand om de smartphone voor korte periodes even op te laden en daarmee je batterijduur te verlengen. Het is ook mogelijk om alleen een usb-kabel mee te nemen en deze met een laptop te verbinden. Bron: NU.NL

11 Pagina 11 Club- & landelijke activiteiten Juni 6-7 IARU Region 1 Fielddays (CW) 8 20:30 uur Valleironde PI4EDE en PI4WAG op MHz (Rikus PD0IAZ) 9 20:00 uur Clubavond Antenne-meetavond Velddagweekend op de mini camping Rusthoeve in Otterlo 20 VRZA WAP-Contest 14:00-20: Meter 21 Kids Day Juli I.v.m. vakanties verschijnt er GEEN nieuwsbrief 13 20:30 uur Valleironde PI4EDE en PI4WAG op MHz (André PE0AVS) 14 20:00 uur Clubavond n.n.b Aug. I.v.m. vakanties verschijnt er GEEN nieuwsbrief 10 I.v.m. vakanties is er GEEN Vallei ronde 11 I.v.m. vakanties is er GEEN clubavond 29 47e DNAT,bad Bentheim DL Sept. 7 20:30 uur Valleironde PI4EDE en PI4WAG op MHz (Mans PA0MBJ) 8 20:00 uur Clubavond n.n.b 13 Ballonvossenjacht Okt :30 uur Valleironde PI4EDE en PI4WAG op MHz (Rikus PD0IAZ) 13 20:00 uur Clubavond n.n.b 26 4e radio onderdelenmarkt bij de Lichtmis,Meppel Nov. 7 55e dag voor de radioamateur te Apeldoorn 9 20:30 uur Valleironde PI4EDE en PI4WAG op MHz (André PE0AVS) 10 20:00 uur Clubavond n.n.b 22 VRZA QSO Party Dec. 7 20:30 uur Valleironde PI4EDE en PI4WAG op MHz (Mans PA0MBJ) 8 20:00 uur Clubavond eindejaarsavond?? Spel en Sportuitleen Ede Verl. Maanderweg LH Ede Tfn: Heb je een idée voor een avondprogramma laat dit dan zo spoedig mogelijk weten aan de besturen zodat we deze op haalbaar- Verl. Maanderweg LN Ede T: M:

PI4EDE & PI4WAG. Speciale call i.v.m. 70 jaar bevrijding

PI4EDE & PI4WAG. Speciale call i.v.m. 70 jaar bevrijding Mei 2015 In dit nummer: Speciale calll PA70F Komende clubavonden Colofon PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Speciale call i.v.m. 70 jaar bevrijding Omdat Wageningen 70

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG. Op dinsdag 8 december organiseren de VRZA afd. Zuid-Veluwe en de VERON afd. Wageningen de traditionele eindejaarsavond

PI4EDE & PI4WAG. Op dinsdag 8 december organiseren de VRZA afd. Zuid-Veluwe en de VERON afd. Wageningen de traditionele eindejaarsavond PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Komende clubavonden November 2015 In dit nummer: Komende clubavonden Vorige clubavond Colofon Dia s Intrudes Verstoringen CEPT-licentie

Nadere informatie

Attentie!!! ********** De laatste bijeenkomst van het seizoen is deze keer niet op de eerste, maar op de tweede vrijdag van juni, n.l.

Attentie!!! ********** De laatste bijeenkomst van het seizoen is deze keer niet op de eerste, maar op de tweede vrijdag van juni, n.l. Jaargang 42 nummer 06, juni 2015 Verenigingsblad van de Veron afdeling s-hertogenbosch Convocatie De VERON afdeling s-hertogenbosch nodigt alle leden hierbij uit tot het bijwonen van de maandelijkse bijeenkomst

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 267 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer:

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 267 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer: PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. 267 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Komende clubavonden September 2015 In dit nummer: Komende clubavonden Vorige clubavond Colofon Velddag 2015 PI4VRZ/A Waar is die

Nadere informatie

Problemen met de stand-by tijd van uw iphone met ios 7.

Problemen met de stand-by tijd van uw iphone met ios 7. Problemen met de stand-by tijd van uw iphone met ios 7. versie 1.2 - februari 2014 Inleiding Voor u ziet u nu het document Problemen met de stand-by tijd van uw iphone met ios 7. Dit document is u aangeleverd

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 260 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer:

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 260 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer: PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 December 2014 In dit nummer: Komende clubavonden Vorige clubavond Colofon Nieuwjaarsbijeenkomst Kees en Hendrik Oproep ledenlijst Examens

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 255 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer:

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 255 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer: PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Komende clubavonden Mei 2014 In dit nummer: Komende clubavonden Vorige clubavond Colofon Politie werft Uitslag van de PACC 2014 XP-gebruikers

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 256 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer:

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 256 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer: PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Komende clubavonden juni 2014 In dit nummer: Komende clubavonden Vorige clubavond Colofon Silent Key Wubbo Okkels Beveiligingslek Op

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 258 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer:

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 258 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer: PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Komende clubavonden oktober 2014 In dit nummer: Komende clubavonden Vorige clubavond Dinsdag 14 oktober 2014 - Transceiver keuze Op

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 283 Samenwerkingsverband sinds In dit nummer:

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 283 Samenwerkingsverband sinds In dit nummer: PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Komende clubavonden Maart 2017 In dit nummer: Komende clubavonden Colofon Vorige clubavond Een overval!! 'gedragslijn vergunningen'

Nadere informatie

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 234 Opgericht 24 februari 1976 Van het afdelingsbestuur Oproep voor de ALV April 2012 In dit nummer: Van het afdelingsbestuur Afmetingen

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 272 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer:

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 272 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer: PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Komende clubavonden Februari In dit nummer: Komende clubavonden Colofon Silent Key Jaap PA1JD Vorige clubavond Wifi ontvangst ontwikkelen

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. 291 Samenwerkingsverband sinds

PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. 291 Samenwerkingsverband sinds PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Jan. 2018 In dit nummer: Komende clubavonden Colofon Vorige clubavond Afdelingscompetitie Natrium- ion-accu s Virusscanner Nostalgie

Nadere informatie

Betreft: Gebruiksinstructie vrkastour

Betreft: Gebruiksinstructie vrkastour Betreft: Gebruiksinstructie vrkastour www.vrapp.co/komindekas/vrkastour Beste gebruiker, Via deze handleiding leggen we uit hoe je het beste de vrkastour webapplicatie kunt gebruiken. Deze handleiding

Nadere informatie

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 245 Opgericht 24 februari 1976 Van het afdelingsbestuur Zuid-Veluwe Mei 2013 In dit nummer: Van het afdelingsbestuur LET OP!! In mei

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG. Komende clubavonden VERON afd. Wageningen. Op deze avond komen aan de orde: 1. Het jaarverslag van de afdelingssecretaris,

PI4EDE & PI4WAG. Komende clubavonden VERON afd. Wageningen. Op deze avond komen aan de orde: 1. Het jaarverslag van de afdelingssecretaris, PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Komende clubavonden VERON afd. Wageningen Dinsdag 10 februari 2015 - Huishoudelijke vergadering Februari 2015 In dit nummer: Komende

Nadere informatie

Beschrijving 4G voor Business Partners

Beschrijving 4G voor Business Partners Beschrijving 4G voor Business Partners September 2013 Inhoud 1. 4G; Wat is het?... 3 2. Waarom 4G van Yes Telecom... 3 3. Wat kunt u met 4G?... 3 4. Wat heeft u nodig om gebruik te kunnen maken van 4G?...

Nadere informatie

PI35EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe

PI35EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe PI35EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 227 Opgericht 24 februari 1976 Van het bestuur Juni 2011 In dit nummer: Van het bestuur Soma-Actief Colofon Bijdrage leden Verslag velddagen

Nadere informatie

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 243 Opgericht 24 februari 1976 Van het afdelingsbestuur Zuid-Veluwe maart 2013 In dit nummer: Ronde op maandag 11 maart op 145.250 MHz

Nadere informatie

1. Kennismaken met Windows 8

1. Kennismaken met Windows 8 13 1. Kennismaken met Windows 8 Met de introductie door Microsoft van Windows 8 (inmiddels Windows 8.1) is er een brug geslagen tussen het werken met computers en tablets of smartphones. In Windows 8.1

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 253 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer:

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 253 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer: PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Komende clubavond Maart 2014 In dit nummer: Komende clubavond Vorige clubavond Colofon PACC contest Ruud PG1R PACC contest Ad PA3EDE

Nadere informatie

Introductie Workshop

Introductie Workshop Introductie Workshop Introductie in Android & Windows 8 Inhoud: DEEL 1: WINDOWS 8.1 Wat zijn de belangrijkste veranderingen? DEEL 2: ANDROID Wat is het en hoe er mee werken? Inhoud DEEL 1: WINDOWS 8.1

Nadere informatie

Introductie Workshop. Tom Hufkens Shopmanager Turnhout & Geel tom.hufkens@webstore.be

Introductie Workshop. Tom Hufkens Shopmanager Turnhout & Geel tom.hufkens@webstore.be Introductie Workshop Tom Hufkens Shopmanager Turnhout & Geel tom.hufkens@webstore.be Introductie in Android & Windows 8 Inhoud: DEEL 1: ANDROID Wat is het en hoe er mee werken? DEEL 2: WINDOWS 8 Wat zijn

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 270 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer:

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 270 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer: PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 december 2015 In dit nummer: Komende clubavonden Vorige clubavond Colofon Nieuwe Roepletters 14.000 beoefenaars DKARS Topografie QSO

Nadere informatie

LegManager Mobile Handleiding

LegManager Mobile Handleiding LegManager Mobile Handleiding Handleiding LegManager Mobile 1 1. Inhoud 1. INHOUD... 2 2. PROGRAMMAVEREISTEN... 3 a. Vragen, opmerkingen en suggesties... 3 b. Welke tablet/ipad of smartphone/iphone kan

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 263 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer:

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 263 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer: PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Komende clubavond Optische transmissie, van glasvezel tot netwerk. Maart 2015 In dit nummer: Komende clubavond Colofon Vorige clubavond

Nadere informatie

Handleiding Vodafone Cloud

Handleiding Vodafone Cloud Handleiding Vodafone Cloud Hoe installeer ik Vodafone Cloud op mijn mobiel? 1. Download de app op je toestel via de Appstore. Gebruik de zoekterm Vodafone Cloud. 2. Zodra de app geïnstalleerd is klik je

Nadere informatie

Nieuwe cursussen. Ons aanbod in dit voorjaar 2016:

Nieuwe cursussen. Ons aanbod in dit voorjaar 2016: Eigen Herd is officieel erkend als leercentrum van Seniorweb voor het geven van computercursussen. Op www.seniorweb.nl/lessen/leercentra vindt u meer informatie over deze leercentra voor senioren. Onze

Nadere informatie

Internet. Provider. Gebruikers. ADSL De verbinding kan via een kabel of draadloos SBM 2015

Internet. Provider. Gebruikers. ADSL De verbinding kan via een kabel of draadloos SBM 2015 Als gevolg van het niet op tijd inrichten van het leslokaal het slecht funktioneren van Wife en De veelheid van de onderwerpen Verliep les 2 moeizaam. Les 2 gaan we dunnetjes over doen zodat we allemaal

Nadere informatie

Thuis het beste beeld en geluid?

Thuis het beste beeld en geluid? www.hcc.nl/home-entertainment Syllabus home entertainment Thuis het beste beeld en geluid? Deze syllabus geeft achtergrondinformatie over de lezing home entertainment. De onderwerpen die aan bod komen

Nadere informatie

Parkinson Thuis Probleemoplossing

Parkinson Thuis Probleemoplossing Parkinson Thuis Probleemoplossing Probleemoplossing Fox Inzicht App In sommige gevallen kan er een handeling van uw kant nodig zijn om ervoor te zorgen dat de apps altijd ingeschakeld zijn. Dit zal voornamelijk

Nadere informatie

Vandaag Nog Beter Internet? Lees dit E-Book Door En Geniet Vandaag Nog Van Sneller Internet

Vandaag Nog Beter Internet? Lees dit E-Book Door En Geniet Vandaag Nog Van Sneller Internet Vandaag Nog Beter Internet? Lees dit E-Book Door En Geniet Vandaag Nog Van Sneller Internet Introductie Na een lange en zware dag werken kom je eindelijk thuis. Het eerste wat je doet is even snel de laatste

Nadere informatie

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 216 Opgericht 24 februari 1976

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 216 Opgericht 24 februari 1976 PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 216 Opgericht 24 februari 1976 Mededelingen van het bestuur 17 juni 2010 In dit nummer: Mededelingen van het bestuur Clubavonden Velddagen

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. 290 Samenwerkingsverband sinds

PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. 290 Samenwerkingsverband sinds PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Dec. 2017 In dit nummer: Komende clubavonden Colofon Vorige clubavond Reactie NB 288 Sluiproute Examens Cyber-aanvallen Vlissingen

Nadere informatie

Dienstbeschrijving IP One Dash app

Dienstbeschrijving IP One Dash app Dienstbeschrijving IP One Dash app Auteur: Marketing Datum: 05-08-2015 Versie: 1.0 Aantal bladen: 10 Nummer: 1054 2 P a g i n a Inhoud 1 Algemeen... 4 1.1 Wat is de Dash app... 4 1.2 Inloggen... 4 1.3

Nadere informatie

Handleiding Office 2013 en Office 365. voor thuisgebruik

Handleiding Office 2013 en Office 365. voor thuisgebruik Handleiding Office 2013 en Office 365 voor thuisgebruik Versie: augustus 2015 1 Inhoudsopgave 1. Wat is Office 365 en wat kun je ermee?... 3 2. Wat je moet weten voordat je gaat installeren?.... 13 3.

Nadere informatie

EM4590 Universele WiFi-repeater met WPS

EM4590 Universele WiFi-repeater met WPS EM4590 Universele WiFi-repeater met WPS 2 NEDERLANDS EM4590 Universele WiFi-repeater met WPS Inhoudsopgave 1.0 Introductie... 2 1.1 Inhoud van de verpakking... 2 2.0 Waar plaats je de EM4590 WiFi-repeater

Nadere informatie

SMART HOMES - SMART BUILDINGS. Snel aan de slag

SMART HOMES - SMART BUILDINGS. Snel aan de slag Snel aan de slag versie 1.5 Copyright 2014, Plugwise. Alle rechten voorbehouden Plugwise B.V. Wattstraat 56 2171 TR Sassenheim Telefoon: 0252-433070 E-mail: info@plugwise.com Bezoek ons ook via www.plugwise.nl

Nadere informatie

Handleiding Office 365

Handleiding Office 365 Handleiding Office 365 Document: Handleiding Office 365 Datum: 2-6-2016 Versie: 0.2 Auteur: Stefan de Vries en Ingrid de Bont Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Aanmelden bij Office 365... 4 3 Navigeren

Nadere informatie

4.01.2 De computer, software

4.01.2 De computer, software 4.01.2 De computer, software Voor de werking van en met een computer zijn 3 dingen nodig 1. De computer zelf (hardware) 2. Programma's (software) 3. Randapparatuur(hardware) Opmerking vooraf In deze les

Nadere informatie

Even kijken waar wij staan?

Even kijken waar wij staan? Even kijken waar wij staan? Het is nieuw omarmen of verwerpen? Het is wel een beetje eng! Ik heb geen zin om via Facebook te vernemen dat iemand een moeilijke stoelgang heeft. Privé is Privé en dat blijft

Nadere informatie

BASISCURSUS IPAD- IOS 9

BASISCURSUS IPAD- IOS 9 BASISCURSUS IPAD- IOS 9 2015 Computertraining voor 50-plussers PC50plus computertrainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl Basiscursus ipad- IOS 9 C O

Nadere informatie

Nederlandse handleiding Follow 3.0

Nederlandse handleiding Follow 3.0 Met de Follow 3.0 raakt u nooit meer iets kwijt Nederlandse handleiding Follow 3.0 www.sociale-controle.nl 1 Welkom bij Sociale Controle Bedankt voor uw keuze voor Sociale Controle. In deze handleiding

Nadere informatie

We gaan oefenen met communicatie via internet. SBM 2015 2

We gaan oefenen met communicatie via internet. SBM 2015 2 Wat zijn de consequenties wanneer ouderen gebruik gaan maken van internet? Het mag niet zo zijn dat ouderen een kunstje aanleren en dat is het.de cursus is uitgebreider, behandeld wordt onderanderen:veilig

Nadere informatie

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 232 Opgericht 24 februari 1976

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 232 Opgericht 24 februari 1976 PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 232 Opgericht 24 februari 1976 Van het afdelingsbestuur februari 2012 In dit nummer: Van het afdelingsbestuur HF dipool Colofon Bijdrage

Nadere informatie

Beacons. Dichterbij de consument

Beacons. Dichterbij de consument Beacons Dichterbij de consument Inhoud Beacons: waarom? 3 Wat is het? Hoe werkt het? Toepassingen 5 Pushberichten op locatie Indoor navigatie De toekomst 7 www.qanda.nl 2 Beacons: waarom? www.qanda.nl

Nadere informatie

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 233 Opgericht 24 februari 1976 Van het afdelingsbestuur maart2012 In dit nummer: Van het afdelingsbestuur Clubavond met Veron Wageningen

Nadere informatie

Radio Nieuws Flits. First Edition 2012. Zomer 2012. Redactie-adres: Wil Stilma PE1JRA Wilhelminastraat 27 8561 AA Balk. E-mail: pe1jra@gmail.

Radio Nieuws Flits. First Edition 2012. Zomer 2012. Redactie-adres: Wil Stilma PE1JRA Wilhelminastraat 27 8561 AA Balk. E-mail: pe1jra@gmail. Radio Nieuws Flits First Edition 2012 Zomer 2012 Redactie-adres: Wil Stilma PE1JRA Wilhelminastraat 27 8561 AA Balk E-mail: pe1jra@gmail.com Van de redactie Het eerste nummer (The First) van Radio Nieuws

Nadere informatie

HANDLEIDING GRATIS STREAM BOX

HANDLEIDING GRATIS STREAM BOX HANDLEIDING GRATIS STREAM BOX 1 Inhoud Algemene informatie... 3 1. Eerste Gebruik... 3 2. Stream box koppelen aan uw Wifi-netwerk 7 3. Streambox verbinden met internetkabel... 8 4. Schermverhouding aanpassen...

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG. Komende clubavond. Nieuwsbrief nr. 277 Samenwerkingsverband sinds In dit nummer:

PI4EDE & PI4WAG. Komende clubavond. Nieuwsbrief nr. 277 Samenwerkingsverband sinds In dit nummer: PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. 277 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Komende clubavond Sept. 2016 In dit nummer: Komende clubavonden Vorige clubavond Colofon WhatsApp groep Radio link Natuur bij rampen

Nadere informatie

SeniorWeb. augustus t/m december 2015. aan de Vliet

SeniorWeb. augustus t/m december 2015. aan de Vliet SeniorWeb augustus t/m december 2015 aan de Vliet SeniorWeb Ook dit najaar verzorgt SeniorWeb opnieuw interessante computercursussen en workshops voor beginners en gevorderden in de Bibliotheek aan de

Nadere informatie

Een hobbyist die wereldwijd vrienden heeft met dezelfde veelzijdige hobby: communiceren via radiogolven

Een hobbyist die wereldwijd vrienden heeft met dezelfde veelzijdige hobby: communiceren via radiogolven Een zendamateur: wat is dat? Een hobbyist die wereldwijd vrienden heeft met dezelfde veelzijdige hobby: communiceren via radiogolven Dat kan via de microfoon, maar ook via Morse signalen, amateurtelevisie,

Nadere informatie

Introductie in gebruik van Tablets & Smartphones. Inisiatip 16 november 2014

Introductie in gebruik van Tablets & Smartphones. Inisiatip 16 november 2014 Introductie in gebruik van Tablets & Smartphones Inisiatip 16 november 2014 Agenda Tablets & smartphones: wat is het precies? Veiligheid & Privacy Alles over apps Vraag maar raak http://youtu.be/itumo7vll0m

Nadere informatie

SAMSUNG.COM/NL/SELFSERVICE

SAMSUNG.COM/NL/SELFSERVICE Bezoek ons online voor meer ondersteuning: SAMSUNG.COM/NL/SELFSERVICE GAAT JE BATTERIJ SNEL LEEG OF LAADT HIJ NIET OP? In deze informatiebrochure geven we je handige tips om de batterijduur van je smartphone

Nadere informatie

Wifi Bridge. Gebruiksaanwijzing

Wifi Bridge. Gebruiksaanwijzing Wifi Bridge Gebruiksaanwijzing 2 Wifi Bridge Bedankt voor de aankoop van de Wifi Bridge. De Wifi Bridge maakt het mogelijk de verlichting, jaloezieën en andere elektrische apparaten via elke GSM, Tablet

Nadere informatie

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 236 Opgericht 24 februari 1976

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 236 Opgericht 24 februari 1976 PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 236 Opgericht 24 februari 1976 Van het afdelingsbestuur JUNI 2012 In dit nummer: Van het afdelingsbestuur Verslag velddag weekend door

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 252 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer:

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 252 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer: PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Mededelingen van het de besturen. Februari 2014 In dit nummer: Mededelingen van de besturen Vorige clubavond Colofon Komende clubavond

Nadere informatie

Monitor/Deur-raam sensor. Handleiding

Monitor/Deur-raam sensor. Handleiding Monitor/Deur-raam sensor Handleiding 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Introductie... 2 1.1 Systeemvereisten... 3 Hoofdstuk 2. Hardware Overzicht... 4 Hoofdstuk 3. Sensor Setup... 5 3.1 Zet het apparaat aan...

Nadere informatie

Veelgestelde vragen INHOUDSOPGAVE

Veelgestelde vragen INHOUDSOPGAVE Veelgestelde vragen INHOUDSOPGAVE Apparaat Algemeen 1. Wat is de positionering van de S3? 2. Wat meet de S3 Scanner? 3. Wat is het verschil tussen de S2 Everest en de S3? 4. Waaruit bestaat de S3 Scanner-eenheid

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Pagina 2 van 11

Inhoudsopgave. Pagina 2 van 11 Kubi Handleiding Inhoudsopgave Wat is Kubi... 3 Kubi Control... 4 Kubi Animatie... 6 Videobellen... 7 Bereid uw device voor... 7 Bedien de Kubi... 7 Videobellen en de Kubi... 7 Kubi stap voor stap gids...

Nadere informatie

Een route invoeren en rijden met Sygic

Een route invoeren en rijden met Sygic Een route invoeren en rijden met Sygic 1. Eenmalig... 2 a. Instellen van Sygic routeplanning... 2 b. Maak een (korte) testroute en sla deze op... 3 2. De route naar je mobiele apparaat kopiëren.... 6 a.

Nadere informatie

Handleiding Digicampuz voor Stichting Onderwijs Midden-Limburg

Handleiding Digicampuz voor Stichting Onderwijs Midden-Limburg Handleiding Digicampuz voor Stichting Onderwijs Midden-Limburg Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 1 Voorwoord 3 2 Belangrijke gegevens 4 2.1 Aanmeldgegevens 4 2.2 De Digicampuz 4 3 Aan de slag 5 3.1 Aanmelden

Nadere informatie

2. Wat kost HBO GO? HBO GO is onderdeel van het HBO Pakket. Daarom betaalt u er niets extra voor.

2. Wat kost HBO GO? HBO GO is onderdeel van het HBO Pakket. Daarom betaalt u er niets extra voor. Q&A HBO GO Versie: 0 Versie: 1 Datum: 27 april 2012 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Algemeen Instellingen Problemen oplossen

Nadere informatie

Veel gestelde vragen Magister 6

Veel gestelde vragen Magister 6 Veel gestelde vragen Magister 6 De Magistersite draait extern, bij de leverancier Schoolmaster in Leeuwarden. De school kan hier geen invloed op uitoefenen. Bij en aantal ouders geeft Magister soms echter

Nadere informatie

E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement

E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement Stap 1 Aanmaken webaccount Ga naar http://www.bibliotheek.nl/ebooks en klik op Aanmaken webaccount Het onderstaande scherm verschijnt: Vul

Nadere informatie

Windows 10 Privacy instellingen

Windows 10 Privacy instellingen Windows 10 Privacy instellingen DKTP Informatie Technologie Amsterdam, maandag 24 augustus 2015 Auteur: Jan-willem Schimmel Versie 2.0 Over dit document Wanneer je MS Windows 10 installeert staan standaard

Nadere informatie

RI&E Schoonmaak - APP Gebruikershandleiding KMO Solutions

RI&E Schoonmaak - APP Gebruikershandleiding KMO Solutions RI&E Schoonmaak - APP Gebruikershandleiding 2016 KMO Solutions Inhoudsopgave Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Over deze handleiding 4 Hoofdstuk 2 Regis't APP 5 2.1 Voorwaarden voor gebruik... 5 2.1.1... Mogelijkheden

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 257 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer:

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 257 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer: PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Komende clubavonden dinsdag 9 september 2014 - Chip Sept. 2014 In dit nummer: Komende clubavonden Vorige clubavond Reparatie Colofon

Nadere informatie

Nieuwsbrief II juli 2013

Nieuwsbrief II juli 2013 Nieuwsbrief II juli 2013 inhoud Nieuwsbrief II juli 2013 3 vroegere tijden herleven Wageningen bestaat dit jaar 750 jaar! Kapsalon Hoksbergen wil daar graag op haar manier bij stil staan door oude tijden

Nadere informatie

Goede middag. Zo als belooft gaan we het hebben over de Smart TV. Maar laten we eerst eens onderzoeken welke plaats de Smart TV inneemt.

Goede middag. Zo als belooft gaan we het hebben over de Smart TV. Maar laten we eerst eens onderzoeken welke plaats de Smart TV inneemt. Goede middag. Zo als belooft gaan we het hebben over de Smart TV. Maar laten we eerst eens onderzoeken welke plaats de Smart TV inneemt. Zelf had ik mij al een voorstelling gemaakt van een SmartTV. Dat

Nadere informatie

Laatste update: 16 okt 2015 (pa0fot). Aanvullingen en correcties op de agenda zijn welkom!

Laatste update: 16 okt 2015 (pa0fot). Aanvullingen en correcties op de agenda zijn welkom! Agenda: Activiteiten en markten 20-10- recentste versie op www.pi4vlb.nl en members.home.nl/tom.koeken/zoronde: Voor de z.o.-ronde: alleen de komende 4 tot 6 weken vermelden Voor alle activiteiten geldt:

Nadere informatie

TABLET Voor Apple en Android met aandacht voor Windows

TABLET Voor Apple en Android met aandacht voor Windows HAAL MEER UIT JE TABLET Voor Apple en Android met aandacht voor Windows met 14 online instructievideo s DENNIS GANDASOEBRATA 1 e druk, augustus 2013 Copyright 2013 Consumentenbond, Den Haag Auteursrechten

Nadere informatie

LET OP! Lees dit eerst even door!

LET OP! Lees dit eerst even door! LET OP! Lees dit eerst even door! Als je op zoek bent naar de officiële website van WhatsApp klik dan hier. WhatsApp op PC is een onafhankelijk initiatief en is op geen enkele manier verwant aan WhatsApp

Nadere informatie

Workshop itrain - 21/02/2015

Workshop itrain - 21/02/2015 Workshop itrain - 21/02/2015 itrain Agenda : Wat is itrain / icar? Waar ophalen en hoe installeren? Hoe centrale instellen en verbinden met de computer? itrain gebruiken. 2 itrain - Wat is itrain / icar?

Nadere informatie

HAM - FLYER tussendoortje van het HAM-Nieuws. Mededelingen van de VERON afd. Alkmaar A01

HAM - FLYER tussendoortje van het HAM-Nieuws. Mededelingen van de VERON afd. Alkmaar A01 1 HAM - FLYER 04-16 tussendoortje van het HAM-Nieuws Mededelingen van de VERON afd. Alkmaar A01 Vier enthousiaste mensen, bouwers, programmeurs, software en hardware specialisten, presenteren op de verenigingsavond

Nadere informatie

MedSpace synchronisatie

MedSpace synchronisatie MedSpace synchronisatie INHOUDSOPGAVE Inleiding... 2 1-Synchroniseren met Apple... 4 Synchroniseren via de icloud naar alle gekoppelde Apple apparaten.... 4 Synchroniseren naar enkel een iphone... 6 2-Synchroniseren

Nadere informatie

2015 Multizijn V.O.F 1

2015 Multizijn V.O.F 1 Dank u voor de aanschaf van de gloednieuwe SJ5000 Camera. Lees deze handleiding aandachtig door voordat u de camera gaat gebruiken en wij hopen dat u snel vertrouwd zal zijn met de camera en u veel spannende

Nadere informatie

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 206 Opgericht 24 februari 1976 Silent key 16 juni 2009 In dit nummer: Silent Key Cor PA3CFO Mededelingen van het bestuur Clubavonden

Nadere informatie

1. Starten met Windows 8

1. Starten met Windows 8 17 1. Starten met Windows 8 Microsoft, de maker van Windows, heeft in de loop der jaren diverse Windowsversies uitgebracht. Windows 8 is de nieuwste versie. Als u eerder met Windows 7, Windows Vista of

Nadere informatie

Eerste ingebruikname Nyon all New in design one ebike computer

Eerste ingebruikname Nyon all New in design one ebike computer Eerste ingebruikname Nyon all New in design one ebike computer More ground clearance Volg alle stappen van de powerpoint tot het einde Hierna heeft u alle belangrijke stappen doorlopen om zelf de eerste

Nadere informatie

Ik heb de installatiehandleiding gevolgd maar ik heb geen verbinding met mijn range extender

Ik heb de installatiehandleiding gevolgd maar ik heb geen verbinding met mijn range extender Ik heb de installatiehandleiding gevolgd maar ik heb geen verbinding met mijn range extender In deze FAQ wordt besproken hoe je kunt controleren of je range extender verbonden is met je (modem-)router

Nadere informatie

EM4590R1 Universele WiFi-repeater met WPS

EM4590R1 Universele WiFi-repeater met WPS EM4590R1 Universele WiFi-repeater met WPS 2 NEDERLANDS EM4590R1 - Universele WiFi-repeater met WPS Inhoudsopgave 1.0 Introductie... 2 1.1 Inhoud van de verpakking... 2 2.0 Waar plaats je de EM4590 WiFi-repeater

Nadere informatie

INFO 27/04/2015 GWX HET GROTE UPGRADEPROGRAMMA NAAR WINDOWS 10

INFO 27/04/2015 GWX HET GROTE UPGRADEPROGRAMMA NAAR WINDOWS 10 Editie: april 2015 Flanders Nieuwsflash Bulletin brengt maandelijks een overzicht van de artikels die verschenen zijn op onze website als Flanders Nieuwsflash Express. Bezoek onze website voor de meest

Nadere informatie

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 239 Opgericht 24 februari 1976 Van het afdelingsbestuur Zuid-Veluwe November 2012 In dit nummer: Van het afdelingsbestuur PI4WAG Colofon

Nadere informatie

Verbind uw volautomatische espressomachine met de toekomst.

Verbind uw volautomatische espressomachine met de toekomst. Verbind uw volautomatische espressomachine met de toekomst. Home Connect. Een app voor alles. Home Connect is de eerste app die voor u wast, de vaat doet, bakt, koffie zet en in de koelkast kijkt. Uiteenlopende

Nadere informatie

Installatiehandleiding. WNP-RP-002 WiFi-repeater, 300 mbps

Installatiehandleiding. WNP-RP-002 WiFi-repeater, 300 mbps Installatiehandleiding WNP-RP-002 WiFi-repeater, 300 mbps NL Instellen van de WiFi-Repeater In deze handleiding leest u stap voor stap hoe u uw Gembird WNP-RP-002 WiFi-repeater kunt instellen. Deze instellingen

Nadere informatie

1. Over LEVIY 5. Openen van de activiteit 2. Algemene definities 6. Inloggen op het LEVIY dashboard 3. Inloggen 6.1 Overzichtspagina 3.

1. Over LEVIY 5. Openen van de activiteit 2. Algemene definities 6. Inloggen op het LEVIY dashboard 3. Inloggen 6.1 Overzichtspagina 3. Versie 1.0 05.03.2015 02 1. Over LEVIY Wat doet LEVIY? 08 5. Openen van de activiteit Hoe wordt de activiteit geopend? 2. Algemene definities Behandelen van terugkerende definities. 09 6. Inloggen op het

Nadere informatie

Welkom bij Mobile Keys!

Welkom bij Mobile Keys! Welkom bij Mobile Keys! Documentversie: 4 januari 2017 Allereerst heten wij u bij deze van harte welkom bij Mobile Keys! Middels dit document zullen we u zo goed mogelijk opweg helpen om het Mobile Keys

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG. Komende clubavond. Vorige clubavond. Nieuwsbrief nr. 274 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer:

PI4EDE & PI4WAG. Komende clubavond. Vorige clubavond. Nieuwsbrief nr. 274 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer: PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Komende clubavond april 2016 In dit nummer: Komende clubavonden Vorige clubavond Colofon Lezing SDR Aanvulling SDR Silent key PD0CGA

Nadere informatie

Hoe en wat met Windows 10

Hoe en wat met Windows 10 Hoe en wat met Windows 10 Vanaf 29-7-2015 is Microsoft begonnen met het gratis vrijgeven van Windows 10 voor bestaande gebruikers van Windows 7 en Windows 8.1. Deze nieuwe versie van Windows wordt als

Nadere informatie

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. Opgericht 24 februari 1976 Van het afdelingsbestuur Zuid-Veluwe November 2013 In dit nummer: Van het afdelingsbestuur PI4WAG Colofon

Nadere informatie

HANDLEIDING INSTALLEREN MODEM XP/VISTA

HANDLEIDING INSTALLEREN MODEM XP/VISTA HANDLEIDING INSTALLEREN MODEM XP/VISTA WELKOM BIJ CAIWAY! In deze handleiding wordt het installeren van het Webstar modem voor gebruik op het internet met Windows XP en Windows Vista behandeld. Heeft u

Nadere informatie

2015 Multizijn V.O.F 1

2015 Multizijn V.O.F 1 Dank u voor de aanschaf van de SJ4000 WIFI Camera. Lees deze handleiding aandachtig door voordat u de camera gaat gebruiken en wij hopen dat u snel vertrouwd zal zijn met de camera en u veel spannende

Nadere informatie

Hoe wordt de Philips dicteerhub gebruikt

Hoe wordt de Philips dicteerhub gebruikt Hoe wordt de Philips dicteerhub gebruikt Een gids voor klanten Wat is de Philips SpeechExec dicteerhub? Met de diensten van de SpeechExec dicteerhub profiteert u van alle voordelen van een professionele

Nadere informatie

DB Alerts vernieuwde app voor Android gebruikers

DB Alerts vernieuwde app voor Android gebruikers DB Alerts vernieuwde app voor Android gebruikers De DB Alerts app voor Android is volledig vernieuwd. Naast de bekende functionaliteiten uit de vorige versie (bekijken van waarnemingen en het invoeren

Nadere informatie

VVV NL app Statistieken 2014 4-1 - 2

VVV NL app Statistieken 2014 4-1 - 2 VVV NL app Statistieken VVV NL app statistieken Uitgangspunten VVV NL app statistieken VVV NL app draait op het platform ios van Apple en Android van Google Statistieken o.b.v. alle mobiele apparaten (idevices,

Nadere informatie

INSTELLINGEN VERANDEREN

INSTELLINGEN VERANDEREN INSTELLINGEN VERANDEREN INSTELLINGEN VERANDEREN Met dit werkblad ga je leren hoe je je instellingen kan veranderen. Je leert de instellingen van je iphone of ipad aanpassen via de applicatie op je apparaat

Nadere informatie

Paniekknop PNB1301. Handleiding

Paniekknop PNB1301. Handleiding Paniekknop PNB1301 Handleiding 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Introductie... 1 1.1 Systeemvereisten... 2 Hoofdstuk 2. Hardware Overzicht... 3 Hoofdstuk 3. Paniekknop instellen... 4 3.1 Het apparaat aan het

Nadere informatie

Snel aan de slag Installatiegids (versie 1.0)

Snel aan de slag Installatiegids (versie 1.0) Internet Control Station Kijk regelmatig op www.klikaanklikuit.nl voor updates Snel aan de slag Installatiegids (versie 1.0) ICS-1000 Het grootste gemak in draadloos schakelen. Eenvoudig uit te breiden

Nadere informatie

Nederlandse handleiding Guard 3.1

Nederlandse handleiding Guard 3.1 Met de Sociale Controle raakt u nooit meer iets kwijt Nederlandse handleiding Guard 3.1 www.sociale-controle.nl 1 Welkom bij Sociale Controle Bedankt voor uw keuze voor Sociale Controle. In deze handleiding

Nadere informatie