PI4EDE & PI4WAG. Komende clubavond. Vorige clubavond. Nieuwsbrief nr. 274 Samenwerkingsverband sinds In dit nummer:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PI4EDE & PI4WAG. Komende clubavond. Vorige clubavond. Nieuwsbrief nr. 274 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer:"

Transcriptie

1 PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. Samenwerkingsverband sinds Komende clubavond april 2016 In dit nummer: Komende clubavonden Vorige clubavond Colofon Lezing SDR Aanvulling SDR Silent key PD0CGA en PE1EBQ WSPR in Noord Nederland DX nieuws Opslagruimte Telefonie over wifi Op dinsdag 12 april zal de afdeling VERON Wageningen de ingekomen voorstellen voor de Verenigingsraad behandelen. Om onze gezamenlijke avond met de VRZA- afd. Zuid Veluwe niet teveel te belasten met deze VERON aangelegenheid beginnen we met de voorstellen om 19:30 uur en hopen we hiermee binnen een uur klaar te zijn. Een snufje techniek zal er waarschijnlijk ook zijn. Bijvoorbeeld hoe je op een degelijke manier de diverse coax connectoren aan een kabel monteert. Verder is er gelegenheid voor onderling QSO, het ruilen van tijdschriften en het ophalen/afgeven van QSL-kaarten. Belangstellenden zijn altijd welkom om eens kennis te maken met onze mooie hobby. Kom eens kijken hoe het er op onze gezamenlijke verenigingsavonden aan toe gaat. Op maandag 11 april om 20:30 is er weer de gebruikelijke uitzending van PI4E- DE/PI4WAG in de Vallei-ronde op 145,250 MHz. Op dinsdag 10 mei staat er een lezing op het programma staan. Ronald Stuy, PA3EWP, komt ons vertellen over een van zijn DX-pedities. Dat dit een boeiend verslag wordt met veel en interessant beeldmateriaal hoeft geen betoog. Ook is er uiteraard gelegenheid om uw QSL-kaarten in te leveren of op te halen en dat geldt ook voor de tijdschriften uit de uitleenbibliotheek. Belangstellenden zijn altijd welkom om eens kennis te maken met onze mooie hobby. Kom eens kijken hoe het er op onze gezamenlijke verenigingsavonden aan toe gaat. (Mans PA0MBJ) Intrekkingen Registraties Belevenissen vlooienmarkt Rosmalen. Noodcommunicatie Herman Finkers Activiteiten kalender Oplage 353 Overname van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding Clubavond 8 maart 2016 Op deze avond werd een heel pure vorm van SDR (Software Defined Radio) gepresenteerd door Geeuwke de Boer, PG3B. Geeuwke was al vroeg in de avond in de weer met antennes, laptops en andere snuisterijen om zijn experimenten uit de doeken te doen die hij heeft gedaan voor de ontvangst van het Zweedse Grimeton radiostation dat (af en toe) uitzendt op een frequentie van 17,2 khz. Het werd een boeiend betoog met tal van interessante wetens- Vorige clubavond Geeuwke PG3B in actie. (Vervolg op pagina 3)

2 Pagina 2 Colofon VERON afd. Wageningen Correspondentieadres VERON afd. Wageningen p/a Nijhofflaan EV Veenendaal T: E: bestuur@ pi4wag.nl Voorzitter Mans Jansen PA0MBJ T: E: pa0mbj@ pi4wag.nl Secretaris Fred Verburgh PA0FVH T: E: pa0fvh@ veron.nl Penningmeester Geeuwke de Boer PG3B T: E: g.en.e.de.boer@ planet.nl Bestuurslid Wouter Lingeman PG2W T: E: pg2w@ veron.nl Bestuurslid Gerrit Plasman PA3DDP T: E: g.e.plasman@ tele2.nl Afdelingszender PI4WAG Vergunninghouder: Fred Verburgh PA0FVH Bankelatie IBAN nr. NL47.ING.B t.a.v. Veron afd. Wageningen p/a Varenmos JX Veenendaal Website VRZA afd. Zuid-Veluwe Correspondentieadres VRZA afd. 24 Zuid-Veluwe p/a Lindelaan VC Bennekom T: E: pi4ede@ vrza.nl Voorzitter Wolter Nijmeijer PA5WN T: E: pa5wn@ vrza.nl Secretaris André van Silfhout PE0AVS T: E: pe0avs@ vrza.nl Penningmeester Rijk van Harn PE1PTJ T: E: pe1ptj@ gmail.com Bestuurslid Vacant=> Vacature Bestuurslid Vacant=> Vacature Afdelingszender PI4EDE Vergunninghouder: Jaap Zoet PA3BQC Bankelatie IBAN: NL30.ING.B t.a.v. VRZA afd. Zuid-Veluwe p/a Oude Kerkweg 58, 6717 JR Ede Website Combinatie uitzending afdelingszenders PI4EDE PI4WAG Uitzending elke maandagavond vóór de 2e dinsdag van iedere maand. Aanvang: 20:30 uur Frequentie: MHz Clubavonden Iedere 2e dinsdag van de maand in de Kantine korfbalvereniging CKV Reehorst 45 Langekampweg 4, 6715 AV Ede (52,02,09 N & 5,38,17 O) Aanvang 20:00 uur Zaal is om 19:30 uur open T: QSL-Manager Gerrit Plasman PA3DDP Hof van Putten TL Bennekom T: E: g.e.plasman@ tele2.nl DOPE nieuwsbrief Rikus van Holland PD0IAZ T: E: h.v.holland@ hetnet.nl

3 Pagina 3 (Vervolg van pagina 1) waardigheden en Geeuwke voorzag zijn verhaal van een solide theoretische onderbouwing. Ook zijn inspanning om zijn ontvangststation te kalibreren was heel interessant en getuigde van de juiste HAM spirit. En dan te bedenken dat zijn ontvangststation in alleen maar bestaat uit een laptop met hiervoor geschikte Telegrafiestation SAQ Grimeton software en een op de ingang van de geluidskaart gekoppelde loop-antenne. Het bleef niet bij theorie alleen want Geeuwke liet ook nog een paar tijdbakenstations horen en zien die continu in de lucht zijn op lage frequenties. Het was leuk op deze manier eens een ander aspect van onze radiohobby belicht te zien en om te ontdekken dat je ook radiosignalen kunt ontvangen zonder speciaal daarvoor ontworpen hardware. (Mans PA0MBJ)

4 Pagina 4 Aanvulling op lezing Geeuwke PG3B In mijn verhaal heb ik er namelijk niet zo duidelijk op gewezen dat het aansluiten van een antenne op de ingang van de audiokaart van je computer een serieus risico inhoudt. Het is daarom aan te raden om wel enige voorzorgen in acht te nemen. Het was dus ook niet meer dan terecht dat één van de aanwezigen daar dan ook een opmerking over maakte. Tijdens mijn experimenten heb ik zelf consequent de volgende maatregelen toegepast. 1. In het coaxkabeltje van de 3,5 mm plug waarmee één en ander op de audiokaart wordt aangesloten heb ik tussen de kern (binnengeleider) en de afscherming twee dioden opgenomen (antiparallel), als overspanningsbeveiliging. 2. Bij het maken van de nodige aansluitingen en verbindingen altijd als laatste het 3,5 mm plugje in de audiokaart steken: als je ergens een verbinding maakt door middel van een PL-plug raak je meestal eerst met de middenpen van de plug de hete kant van het tegendeel vóór de afscherming (massa) verbonden is- ; geïnduceerde (stoor-)spanningen worden dan niet afgevoerd naar massa maar worden in volle hevigheid via de middengeleider doorgegeven. Daarentegen: de tip van een 3,5 mm plugje raakt altijd eerst de massa en de afscherming maakt verbinding met de massa voor de binnengeleider contact maakt met het ingangscircuit. 3. Er is voortdurend -door middel van een draadje met twee krokodillenklemmetjes- een kortsluiting aanwezig over de beide dioden; die verwijder ik pas (als laatste) als alles correct is aangesloten, en die breng ik weer aan vóór ik iets aan de opstelling of verbindingen wijzig. Klik op de afbeelding voor verdere infomatie. Voor volledige zekerheid is het aan te raden een transformatorkoppeling toe te passen, zie bijgaande schetsje. Deze schakeling heb ik inmiddels ook getest. De schakelaar heeft hetzelfde doel als het hiervoor genoemde draadje met krokodillenklemmetjes; zorg wel dat goed zichtbaar is of de schakelaar open of gesloten is. Voor de dioden heb ik een beetje een robuust type genomen, iets uit de 1N400x serie is prima. Voor de trafo heb ik genomen wat ik toevallig voorhanden had: een potkern (22x13 mm), materiaal N30. Een ringkern met hoge permeabiliteit kan ook. Met een zelfinductie (voor elke wikkeling) van ongeveer 10 mh werkt het goed. Voor de gebruikte potkern betekent dat twee wikkeling van 35 windingen. Het bovenstaande dient als advies te worden opgevat, het is een ieders eigen verantwoordelijkheid schade te voorkomen, daar neem ik geen aansprakelijkheid voor.

5 Pagina 5 Silent key Ons bereikte het bericht dat 9 maart 2016 op de leeftijd van 69 jaar is overleden: Gerard Kahmann PD0CGA Gerard kennen wij als een zendamateur van het eerste uur bij de VRZA afdeling Zuid-Veluwe. Hij zette zich in bij diverse activiteiten. Hij maakte hiervan als een van de eerste digitale foto s en video opnamen. Ook was hij een grote bewonderaar van treinen. Hiervoor reisde hij door het hele land. Gerard blijft bij ons in gedachten als een bijzondere amateur. De besturen en de leden van de VERON afdeling Wageningen en de VRZA afdeling Zuid-Veluwe wensen zijn zus Linda en de familie veel sterkte toe om dit verlies te kunnen dragen. Silent key Ons bereikte het bericht dat 4 maart 2016 op een leeftijd van 68 jaar is overleden: Leo Borstlap PE1EBQ Op zijn rouwkaart stond de volgende tekst: Na een leven geleefd te hebben op mijn eigen wijze, ben ik vandaag van jullie heen gegaan. Mijn dank gaat uit naar een ieder die mij in de laatste periode van mijn leven gesteund heeft. Het bestuur en de leden van de VERON afdeling Wageningen wensen zijn familie veel sterkte toe om dit verlies te kunnen dragen.

6 Pagina 6 WSPR op VHF in Noord Nederland In Groningen zijn enkele zendamateurs begonnen met WSRP experimenten op de 2-meter band. WSPR is vooral bekend als modulatie op de HFbanden en kan gebruikt worden om propagatie en antenne metingen te doen. Het is dus geen mode om eens lekker te kletsen. De propagatie is niet anders dan op de andere modes op de VHF band. Het grote verschil is dat veel zwakkere signalen ontvangen kunnen worden. In de praktijk blijkt het goed te werken bij signaal ruis verhoudingen van -27 db (minus 5 S-punten) bij een bandbreedte van 2500 Hz. Dus er kan aan vergelegen objecten gereflecteerd kunnen worden, zoals ionosfeer scattering, etc. en daardoor grotere afstanden overbrugd kunnen worden. Het ultieme is dan reflectie aan de maan. Volgens Hamnieuws zijn inmiddels meer dan 10 zendamateurs in de regio actief en spreidt de activiteit zich ook uit naar andere regio s. Ook vanuit Friesland en Drenthe komt er langzaam wat activiteit. Hoog tijd om wat aandacht aan dit experiment te schenken zodat ook andere delen van Nederland meedoen. WSJT, MAP65, WSPR, and WSJT-X zijn 'open-source' programma's om zwakke signalen te ontvangen, voor verschillende toepassingen. De programma's gebruiken de geluidskaart voor het zenden en ontvangen van zwakke signalen door middel van een nieuwe mode 'MEPT-JT', 'Manned Experimental Propagation Tests van Nobelprijs winnaar, Joe Taylor,K1JT'. De belangrijkste doelstelling is het betrouwbaar opnemen van zwakke signalen. WSPR ontvangt en wekt signalen op in gestructureerde boodschappen, waarbij gebruik gemaakt wordt van FEC (forward error correction) en smalle band 4-FSK modulatie. Het programma tast een bandje af van 200 Hz rond de ingestelde frequentie - een QRSS bandje, zoekt MEPT signalen op en decodeert ze. Gebruik een programma als Spectran of Multipsk om het signaal op een waterval display eens te zien. Een WSPR signaal zal zich verraden als een zeer smalle lijn, van ongeveer 6 Hz, die precies twee minuten duurt. Op HF wordt de ruis voornamelijk bepaald door atmosferische en elektrische storingen, die op veel locaties in de VHF-band te verwaarlozen zijn. WPPR op de VHF-band wordt dan een succes met een goede antenne en verliesarme antenne naar transceiver kabel. Hoe lang is het geleden dat u die eens grondig geïnspecteerd heeft? Let wel: een VSWR van 1.0 betekent met grote zekerheid grote verliezen. Een mooi klusje dus voor een eerste lentedag (PA0PHB) Bron PI4WNO Bulletin Hiervoor wordt de frequentie MHz gebruikt (dial: MHz.)

7 Pagina 7 Kingman Reef (KH5) Deleted from DXCC List The ARRL Awards Committee has voted to delete Kingman Reef (KH5) from the DXCC List, effective March 29, Kingman Reef will be added to the Deleted Entities List on March 29, The total number of entities on the List will drop from 340 to 339. The reef is too close to Palmyra Island to count as a separate entity. The reef is now considered part of the Palmyra/Jarvis DXCC entity. Bron: Fred PA0FVH

8 Pagina 8 Bron: Bennekomsnieuwsblad

9 Pagina 9 KPN begint in 2017 met mobiele telefonie over wifi KPN gaat klanten vanaf 2017 mobiel laten bellen via wifi. Dat heeft de provider bekendgemaakt in een presentatie op zijn eigen Capital Markets Day. Bovendien komt de provider met een eigen systeem van wifi-hotspots van klanten. Bellen via wifi, een functie die sommige buitenlandse providers al ondersteunen, maakt het mogelijk om mobiele telefoontjes te plegen als er geen mobiel bereik is. Omdat bellen via het mobiele netwerk steeds meer richting voip gaat in plaats van het circuitgeschakelde bellen via 2g, is het mogelijk om via de internetverbinding van de gebruiker de spraak naar het KPNnetwerk te leiden. Voor gebruikers werkt dat hetzelfde als gewoon bellen en werkt, zo benadrukt KPN, via de normale 'bel'-knop op smartphones. KPN gaat 'vowifi', voice over wifi, aanbieden vanaf volgend jaar, zei topman Joost Farweck bij de bijeenkomst voor investeerders en analisten waarbij de provider vooruitkijkt naar de komende maanden. KPN deed vorig jaar al een test met de technologie. Dit jaar komt KPN al met voice-over-lte, bellen via 4g. Ook dat is een variant op voip. Beide technieken moeten zorgen voor telefoontjes met een beter geluid. Bovendien komt de verbinding sneller tot stand. Daarnaast komt de provider met een eigen systeem voor wifi-hotspots, iets dat nu gebeurt via een samenwerking met Fon. Het doel daarvan is volgens de provider het minder belasten van het mobiele netwerk. Op het mobiele netwerk gaat KPN de maximale theoretische downloadsnelheid opschroeven naar 375Mbit/s. Dat gebeurt door het toevoegen van een derde frequentieband voor carrier aggregation. Daarvoor gebruikt het de 2100MHz-band, die nu in gebruik is voor 3g. KPN gaat 10MHz van de 20M- Hz die het heeft in die band inzetten voor 4g. Bron: Tweakers Intrekkingen registraties Tijdens het Amateur-overleg met ATtelecom van 16 maart jl. is onder andere gesproken over het aantal intrekkingen van registraties door zendamateurs als gevolg van de herinvoering van de retributie. In totaal hebben 1241 amateur-registratiehouders hun registratie ingetrokken in de periode van 1 september 2015 tot en met 31 december Waarvan ruim 200 via een intrekkingsformulier, en bijna 1000 via de website van het Agentschap-telecom. Verlengde Blokkenweg 14 Ede Achterdoelen 8 Ede Bron PI4VRZ bulletin Bevrijdingsstraa 40 Wageningnen

10 Nieuwsbrief Pagina 10 Belevenissen vlooienmarkt Rosmalen. Dit jaar hebben we met zeven man de stands op de Radio Vlooienmarkt in Rosmalen bemand. Met een aanhanger en een paar auto s vol spullen verzamelden we ons om 06:15 op de parkeerplaats bij de benzinepomp langs de A50 bij Heteren. Van daaruit ging het in konvooi naar Rosmalen waar we vanaf zeven uur de stand konden opbouwen. Ongelofelijk wat een hoeveelheid mooie spullen en ook troep er tevoorschijn kwam. Om 9 uur golfden de koopjesjagers de hal in en begon de verkoop. Zoals gewoonlijk druppelen de euro s gestaag binnen en af en toe heb je een klapper ertussen wanneer een duurder apparaat verkocht wordt. De stemming zat er goed in en bij onze deelnemers wamen spontaan talenten van marktkoopman aan het licht. Rond drie uur begon onze uitverkoop, ook al een traditie. Belangstellenden mochten voor vijf euro een plastic tas kopen en die volladen met alles van onze kramen wat hun hartje begeerde (de duurdere spullen hadden we natuurlijk eerst even weggezet). Dat gaf leuken taferelen zoals iemand die dermate gebiologeerd was door verzamelzucht dat hij een paar keer terugkwam om nog meer te halen. En hij had zijn eerste tas al barstensvol gestouwd. Die uitverkoopactie zorgde voor een aardige opruiming van allerlei winkeldochters zodat er belangrijk mindere mee terug hoefde te worden genomen. Na de klok van vier uur was het opruimen geblazen waarna moe maar voldaan de terugtocht werd aanvaard met een mooi bedrag voor de clubkas. Al met al een geslaagde actie van onze VRZA-en VERON afdelingen. Tekst en onderstaande foto s van Mans PA0MBJ Foto s van Fred PA1DEF

11 Pagina 11 Noodcommunicatie via satellieten Het is een bekend feit dat publieke communicatiesystemen vaak uitvallen tijdens rampen. Radioamateurs ondersteunen dan de hulpverleners via hun amateur radioverbindingen. Ook die verbindingen kennen hun beperkingen. Radio amateurs worden in noodsituaties vaak betrokken bij het verzorgen van noodcommunicatie tussen de hulpverleners onderling en naar hun centrale posten. Bovendien zijn radioamateurs in staat om lange afstand verbindingen te onderhouden. Dat wordt zeer gewaardeerd door familieleden van personen in het rampgebied, die daarmee informatie krijgen over hun wel en wee. Het bereik van amateur radioverbindingen kent echter zijn grenzen. Radioverbindingen in het VHF en UHF gebied beperken zich tot direkt zicht, dat wil zeggen op vlak terrein binnen een gebied van 10 tot 20 km, in bergachtig gebied zelfs nog minder. NVIS communicatie op de HF banden geeft een iets groter bereik, maar wel met de nadelen van de noodzaak van een vast opgestelde antenne. Zo n verbinding leent zich dan wel voor communicatie tussen vaste basisstations. Voor grotere afstanden moet men dan terugvallen op HF verbindingen via reflectie aan geïoniseerde lagen in de ionosfeer. Dan moet men rekeningen houden met de propagatie eigenschappen, die per dag en per uur verschillen. De rol die amateurs spelen tijdens noodsituaties is ook doorgedrongen bij de officiële hulpverlenende instanties en in bestuurlijke kringen. De ARRL, de Amerikaanse vereniging voor radio amateurs, samen met onderzoekers van de Technische Universiteit en het Karyn Hume centrum voor Nationale Veiligheid en Technologie van Virginia gaan nu een communicatie systeem ontwikkelen dat radioamateurs in staat zal stellen om 365 dagen per jaar, 24 uren per dag via satelliet radioverbindingen te maken vanaf elke locatie in de USA. Met deze nieuwe satelliet, die in 2017 gelanceerd zal worden in een geostationaire baan, kunnen radioamateurs zonder beperkingen betrouwbare verbindingen onderhouden over grote afstanden. Een grote verbetering dus van de dienstverlening van radioamateurs tijdens noodsituaties. ( Uit PI4WNO bulletin

12 Pagina 12 Herman Finkers grappigste cabaretier van Nederland -De cursus 'Omgaan met teleurstellingen' gaat wederom niet door. - Ik ben niet getrouwd, mijn schoonouders konden geen kinderen krijgen. - Bijna alle dieren hebben een maandelijkse cyclus, behalve natuurlijk de weekdieren. - Deze verrekijker vergroot wel 8 maal, maar toen ik er voor de 9e keer doorheen keek, deed hij het ook nog gewoon. - In Aadorp is de openbare begraafplaats afgebrand doden. - Ik heb het grootste deel van m'n leven in het onderwijs gezeten... ik was een bijzonder trage leerling. - Mijn vrouw en ik zijn op visite geweest bij de deurwaarder. We dachten: het hoeft niet altijd van één kant te komen. - Wanneer ik gedronken heb rijdt altijd mijn vrouw. En wanneer gebeuren de meeste ongelukken? Wanneer je gedronken hebt. - Seksualiteit is geen akkefietje, een nichterige moslim is een Islamietje. - Woon je nou nog steeds bij je moeder? Ik heb je zo vaak al gezegd dat je moet verhuizen!! Finkers: Dat wil ik ook wel maar ik krijg mijn moeder niet mee. - Zelfmoord plegen is wel het laatste wat ik zal doen. - Ja, in de bergen kan het levensgevaarlijk zijn. Alleen vorig jaar al heeft de Vaalserberg 30 doden geëist. Gelukkig is men niet op de eis ingegaan maar je schrikt wel even als je het hoort. - Ik word wakker. Doe een plasje. Sta op. En denk, verrek dat had andersom gemoeten. - Als je de tijd na de donder vermenigvuldigt met de snelheid heb je de afstand. Dus als je de afstand deelt door de snelheid weet je precies hoe snel je geteld hebt. - Soms denk ik uren na en heb ik nog niks op papier, een andere keer bereik ik precies datzelfde in vijf minuten.

13 Pagina 13 Apr. Club- & landelijke activiteiten 9 11:00 uur VRZA Algemene ledenvergadering Hotel de Witte Bergen Eemnes 9-10 De CQ World Scouts contest 9-4 om (UTC)/18.00 (Nederlandse tijd) tot 10-4 om (UTC)/18.00 (Nederlandse tijd) Mei 11 20:30 uur Valleironde PI4EDE en PI4WAG op MHz 12 20:00 uur Clubavond VR voorstellen VERON leden en connectoren monteren 30 Uitje naar Wouda gemaal in Lemmer en bezoek van,s Roermond (ov) 30 apr 8 mei Jutberg Laag Soeren 5 Radiomarkt de Jutberg Laag Soeren 9 20:30 uur Valleironde PI4EDE en PI4WAG op MHz 10 20:00 uur Clubavond Lezing DX expeditie door Ronald Stuy, PA3EWP juni 11 Zendexamen N en F te Assen 13 20:30 uur Valleironde PI4EDE en PI4WAG op MHz 14 20:00 uur Clubavond Meetavond juli 1 Geen Nieuwsbrief i.v.m. vakanties 11 20:30 uur Valleironde PI4EDE en PI4WAG op MHz 12 20:00 uur Clubavond NN Aug 1 Geen Nieuwsbrief i.v.m. vakanties 8 Geen Vallei uitzending i.v.m. vakanties 9 Geen clubavond i.v.m. vakanties Sept 12 20:30 uur Valleironde PI4EDE en PI4WAG op MHz 13 20:00 uur Clubavond Lezing geheime oorlog (ov) 24 35e radio onderdelenmarkt bij de lichtmis te Meppel Okt 10 20:30 uur Valleironde PI4EDE en PI4WAG op MHz 11 20:00 uur Clubavond NN

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 283 Samenwerkingsverband sinds In dit nummer:

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 283 Samenwerkingsverband sinds In dit nummer: PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Komende clubavonden Maart 2017 In dit nummer: Komende clubavonden Colofon Vorige clubavond Een overval!! 'gedragslijn vergunningen'

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 255 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer:

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 255 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer: PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Komende clubavonden Mei 2014 In dit nummer: Komende clubavonden Vorige clubavond Colofon Politie werft Uitslag van de PACC 2014 XP-gebruikers

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 260 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer:

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 260 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer: PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 December 2014 In dit nummer: Komende clubavonden Vorige clubavond Colofon Nieuwjaarsbijeenkomst Kees en Hendrik Oproep ledenlijst Examens

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG. Komende clubavond. Nieuwsbrief nr. 277 Samenwerkingsverband sinds In dit nummer:

PI4EDE & PI4WAG. Komende clubavond. Nieuwsbrief nr. 277 Samenwerkingsverband sinds In dit nummer: PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. 277 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Komende clubavond Sept. 2016 In dit nummer: Komende clubavonden Vorige clubavond Colofon WhatsApp groep Radio link Natuur bij rampen

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. 291 Samenwerkingsverband sinds

PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. 291 Samenwerkingsverband sinds PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Jan. 2018 In dit nummer: Komende clubavonden Colofon Vorige clubavond Afdelingscompetitie Natrium- ion-accu s Virusscanner Nostalgie

Nadere informatie

Een hobbyist die wereldwijd vrienden heeft met dezelfde veelzijdige hobby: communiceren via radiogolven

Een hobbyist die wereldwijd vrienden heeft met dezelfde veelzijdige hobby: communiceren via radiogolven Een zendamateur: wat is dat? Een hobbyist die wereldwijd vrienden heeft met dezelfde veelzijdige hobby: communiceren via radiogolven Dat kan via de microfoon, maar ook via Morse signalen, amateurtelevisie,

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 272 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer:

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 272 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer: PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Komende clubavonden Februari In dit nummer: Komende clubavonden Colofon Silent Key Jaap PA1JD Vorige clubavond Wifi ontvangst ontwikkelen

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG. Op dinsdag 8 december organiseren de VRZA afd. Zuid-Veluwe en de VERON afd. Wageningen de traditionele eindejaarsavond

PI4EDE & PI4WAG. Op dinsdag 8 december organiseren de VRZA afd. Zuid-Veluwe en de VERON afd. Wageningen de traditionele eindejaarsavond PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Komende clubavonden November 2015 In dit nummer: Komende clubavonden Vorige clubavond Colofon Dia s Intrudes Verstoringen CEPT-licentie

Nadere informatie

Presentatie betreffende de ervaringen met WSPR door PA3EDR een vervolg op de presentatie van Dick PA4VHF

Presentatie betreffende de ervaringen met WSPR door PA3EDR een vervolg op de presentatie van Dick PA4VHF Presentatie betreffende de ervaringen met WSPR door PA3EDR een vervolg op de presentatie van Dick PA4VHF Welke punten komen er aan de orde? Wat is WSPR? Wat kunnen we ermee? Hoe werkt het? Waar is het

Nadere informatie

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 243 Opgericht 24 februari 1976 Van het afdelingsbestuur Zuid-Veluwe maart 2013 In dit nummer: Ronde op maandag 11 maart op 145.250 MHz

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 266 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer:

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 266 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer: PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. 266 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Komende clubavonden Juni 2015 In dit nummer: Komende clubavonden Vorige clubavond Colofon Amateurpanel 70cm WebSDR Apple-computer

Nadere informatie

Jaarlijks, in oktober, houdt de Scouting-beweging een weekend waarin draadloze kontakten tussen diverse scouting- groepen over de hele wereld worden

Jaarlijks, in oktober, houdt de Scouting-beweging een weekend waarin draadloze kontakten tussen diverse scouting- groepen over de hele wereld worden JOTA-JOTI en CAMRAS Jaarlijks, in oktober, houdt de Scouting-beweging een weekend waarin draadloze kontakten tussen diverse scouting- groepen over de hele wereld worden gemaakt. Hierbij wordt hulp ingeroepen

Nadere informatie

PI35EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe

PI35EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe PI35EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 227 Opgericht 24 februari 1976 Van het bestuur Juni 2011 In dit nummer: Van het bestuur Soma-Actief Colofon Bijdrage leden Verslag velddagen

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 270 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer:

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 270 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer: PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 december 2015 In dit nummer: Komende clubavonden Vorige clubavond Colofon Nieuwe Roepletters 14.000 beoefenaars DKARS Topografie QSO

Nadere informatie

JOTA-JOTI 2011 en CAMRAS

JOTA-JOTI 2011 en CAMRAS JOTA-JOTI 2011 en CAMRAS Jaarlijks, in oktober, houdt de Scouting-beweging een weekend waarin kontakten tussen diverse scouting- groepen over de hele wereld worden gemaakt. Hierbij wordt hulp ingeroepen

Nadere informatie

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 234 Opgericht 24 februari 1976 Van het afdelingsbestuur Oproep voor de ALV April 2012 In dit nummer: Van het afdelingsbestuur Afmetingen

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG. Komende clubavond. Vorige clubavond. Nieuwsbrief nr. 275 Samenwerkingsverband sinds In dit nummer:

PI4EDE & PI4WAG. Komende clubavond. Vorige clubavond. Nieuwsbrief nr. 275 Samenwerkingsverband sinds In dit nummer: PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. 275 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Komende clubavond mei 2016 In dit nummer: Komende clubavonden Vorige clubavond Colofon Ledeninformatie buitenlandse nummers Nieuwe

Nadere informatie

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 245 Opgericht 24 februari 1976 Van het afdelingsbestuur Zuid-Veluwe Mei 2013 In dit nummer: Van het afdelingsbestuur LET OP!! In mei

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. 290 Samenwerkingsverband sinds

PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. 290 Samenwerkingsverband sinds PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Dec. 2017 In dit nummer: Komende clubavonden Colofon Vorige clubavond Reactie NB 288 Sluiproute Examens Cyber-aanvallen Vlissingen

Nadere informatie

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 216 Opgericht 24 februari 1976

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 216 Opgericht 24 februari 1976 PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 216 Opgericht 24 februari 1976 Mededelingen van het bestuur 17 juni 2010 In dit nummer: Mededelingen van het bestuur Clubavonden Velddagen

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 253 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer:

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 253 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer: PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Komende clubavond Maart 2014 In dit nummer: Komende clubavond Vorige clubavond Colofon PACC contest Ruud PG1R PACC contest Ad PA3EDE

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 282 Samenwerkingsverband sinds In dit nummer:

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 282 Samenwerkingsverband sinds In dit nummer: PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. 282 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 februari 2017 In dit nummer: Komende clubavonden Colofon Vorige clubavond Morse-examen Windows 10 ruimt Storing PI2NOS Veersysteem

Nadere informatie

FT-8 in WSJT-X: How To + loggen via HRD - DEMO ON5MB

FT-8 in WSJT-X: How To + loggen via HRD - DEMO ON5MB FT-8 in WSJT-X: How To + loggen via HRD - DEMO ON5MB 1 7 M E I 2 0 1 9 - T L S Wie is ON5MB Bernard Graficus van opleiding Preventieadviseur arbeidsveiligheid Geen elektronicus Leer/nieuws-gierig Experimenteren

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 256 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer:

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 256 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer: PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Komende clubavonden juni 2014 In dit nummer: Komende clubavonden Vorige clubavond Colofon Silent Key Wubbo Okkels Beveiligingslek Op

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG. Komende clubavonden VERON afd. Wageningen. Op deze avond komen aan de orde: 1. Het jaarverslag van de afdelingssecretaris,

PI4EDE & PI4WAG. Komende clubavonden VERON afd. Wageningen. Op deze avond komen aan de orde: 1. Het jaarverslag van de afdelingssecretaris, PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Komende clubavonden VERON afd. Wageningen Dinsdag 10 februari 2015 - Huishoudelijke vergadering Februari 2015 In dit nummer: Komende

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 258 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer:

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 258 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer: PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Komende clubavonden oktober 2014 In dit nummer: Komende clubavonden Vorige clubavond Dinsdag 14 oktober 2014 - Transceiver keuze Op

Nadere informatie

Het informatiebulletin van de VERON afdeling Friese Meren A62. Editie mei HAMECC2018 hoofdkantoor in Leeuwarden.

Het informatiebulletin van de VERON afdeling Friese Meren A62. Editie mei HAMECC2018 hoofdkantoor in Leeuwarden. Het informatiebulletin van de VERON afdeling Friese Meren A62 Editie mei 2018 HAMECC2018 hoofdkantoor in Leeuwarden. Afdelingsbijeenkomst mei 2018 op: vrijdag 11 mei 2018, aanvang 20.00 uur LT WiFi door

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 279 Samenwerkingsverband sinds In dit nummer:

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 279 Samenwerkingsverband sinds In dit nummer: PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Komende clubavonden Nov. 2016 In dit nummer: Komende clubavonden Colofon Vorige clubavond Op de clubavond van dinsdag 8 november gaan

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG. Speciale call i.v.m. 70 jaar bevrijding

PI4EDE & PI4WAG. Speciale call i.v.m. 70 jaar bevrijding Mei 2015 In dit nummer: Speciale calll PA70F Komende clubavonden Colofon PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Speciale call i.v.m. 70 jaar bevrijding Omdat Wageningen 70

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 284 Samenwerkingsverband sinds In dit nummer: Mans PA0MBJ. Mans PA0MBJ

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 284 Samenwerkingsverband sinds In dit nummer: Mans PA0MBJ. Mans PA0MBJ PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Komende clubavonden April 2017 In dit nummer: Komende clubavonden Colofon Vorige clubavond Ledeninformatie Verslag Rosmalen Foto s

Nadere informatie

3 De afwijking van de tijd. Het is van groot

3 De afwijking van de tijd. Het is van groot Sinds kort ben ik QRV met de digitale mode FT-8. Een openbaring. Lekker snel het ene na het andere QSO maken zonder langdradig gedoe zoals je met PSK-31 etc. vaak aantreft. Het voornaamste is echter dat

Nadere informatie

Verwachtingen? Programma. Aanleg installatie. Aanleg installatie - overzicht installatie

Verwachtingen? Programma. Aanleg installatie. Aanleg installatie - overzicht installatie Verwachtingen? Heb apparatuur maar moet nog aansluiten Heb apparatuur maar wat kan ermee Opleiding zend-amateur in 1 uur Wil kopen 2 / 38 4 / 38 - overzicht installatie - antenne langdraad > 12,5 meter

Nadere informatie

Beschrijving Mini Aanpassingstrafo voor End Fed Antenne

Beschrijving Mini Aanpassingstrafo voor End Fed Antenne Beschrijving Mini Aanpassingstrafo voor End Fed Antenne Beschrijving Mini Aanpassingstrafo voor End Fed Antenne Het voedingspunt van een multiband end fed antenne is niets meer dan een breedband aanpassingstrafo.

Nadere informatie

HAM - FLYER tussendoortje van het HAM-Nieuws. Mededelingen van de VERON afd. Alkmaar A01

HAM - FLYER tussendoortje van het HAM-Nieuws. Mededelingen van de VERON afd. Alkmaar A01 1 HAM - FLYER 04-16 tussendoortje van het HAM-Nieuws Mededelingen van de VERON afd. Alkmaar A01 Vier enthousiaste mensen, bouwers, programmeurs, software en hardware specialisten, presenteren op de verenigingsavond

Nadere informatie

EMC-EMF Cie. EMV voor de amateur. door. Jan Jansen, PA0JMG. 1ste maal gegeven als lezing voor A30 op 12 maart 2010

EMC-EMF Cie. EMV voor de amateur. door. Jan Jansen, PA0JMG. 1ste maal gegeven als lezing voor A30 op 12 maart 2010 EMV voor de amateur door Jan Jansen, PA0JMG 1ste maal gegeven als lezing voor A30 op 12 maart 2010 1 Elektromagnetische velden EMV Bron Elektrische apparaten Ontvanger(s) In Band ZZZender EMC Interferentie

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. 292 Samenwerkingsverband sinds

PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. 292 Samenwerkingsverband sinds PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Komende clubavonden Febr. 2018 In dit nummer: Komende clubavonden Colofon Vorige clubavond Spectre en Meltdown adblocker AARDWARMTE

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 263 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer:

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 263 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer: PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Komende clubavond Optische transmissie, van glasvezel tot netwerk. Maart 2015 In dit nummer: Komende clubavond Colofon Vorige clubavond

Nadere informatie

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 206 Opgericht 24 februari 1976 Silent key 16 juni 2009 In dit nummer: Silent Key Cor PA3CFO Mededelingen van het bestuur Clubavonden

Nadere informatie

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 221 Opgericht 24 februari 1976

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 221 Opgericht 24 februari 1976 PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 221 Opgericht 24 februari 1976 Mededelingen van het bestuur December 2010 In dit nummer: Silent key Leendert Nietveld PA7LN Mededelingen

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 267 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer:

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 267 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer: PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. 267 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Komende clubavonden September 2015 In dit nummer: Komende clubavonden Vorige clubavond Colofon Velddag 2015 PI4VRZ/A Waar is die

Nadere informatie

DRAADLOOS DMX. Kevin Redmeijer PT20

DRAADLOOS DMX. Kevin Redmeijer PT20 DRAADLOOS Natuurlijk kennen wij allemaal draadloze microfoons en allerlei andere draadloze systemen zoals Bluetooth, Wifi en Portofoons. Draadloze DMX bestaat ook en ik ga uitleggen hoe dat in zijn werk

Nadere informatie

17 februari Verslag QRP transceiver knutselavond. Written by Toine Hultermans, PD0MHS

17 februari Verslag QRP transceiver knutselavond. Written by Toine Hultermans, PD0MHS 17 februari 2010 - Verslag QRP transceiver knutselavond Written by Toine Hultermans, PD0MHS Jan, PA0BGB is druk in de weer met het monteren van het eerste printje. Iedere deelnemer heeft een duidelijke

Nadere informatie

Januari 2009. Verenigingsblad van de Veron afd. Schagen. Zo huist de knutselende Radio-amateur

Januari 2009. Verenigingsblad van de Veron afd. Schagen. Zo huist de knutselende Radio-amateur Januari 2009 SRA Bulletin Verenigingsblad van de Veron afd. Schagen. Zo huist de knutselende Radio-amateur Redactieteam: Jan Spoelstra Klaas Jan Kaan Gerrit Dekker Inleveren copy bij Gerrrit PA3DS pi4sra@amsat.org

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 285 Samenwerkingsverband sinds In dit nummer: Mans PA0MBJ. Mans PA0MBJ

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 285 Samenwerkingsverband sinds In dit nummer: Mans PA0MBJ. Mans PA0MBJ PI4EDE & PI4WAG nr. Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Mei 2017 In dit nummer: Komende clubavonden Colofon Vorige clubavond Superdunne stroomdraden robuste PSKS satellieten verbinden Werkgroep N-Pakket

Nadere informatie

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 233 Opgericht 24 februari 1976 Van het afdelingsbestuur maart2012 In dit nummer: Van het afdelingsbestuur Clubavond met Veron Wageningen

Nadere informatie

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 205 Opgericht 24 februari 1976

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 205 Opgericht 24 februari 1976 PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 205 Opgericht 24 februari 1976 MEDEDELINGEN VAN HET BESTUUR Er zijn geen mededelingen vanuit het bestuur. 19 mei 2009 In dit nummer:

Nadere informatie

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 210 Opgericht 24 februari 1976

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 210 Opgericht 24 februari 1976 PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 210 Opgericht 24 februari 1976 Mededelingen van het bestuur In de maand december zal er GEEN nieuwsbrief verschijnen. 17 november 2009

Nadere informatie

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 232 Opgericht 24 februari 1976

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 232 Opgericht 24 februari 1976 PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 232 Opgericht 24 februari 1976 Van het afdelingsbestuur februari 2012 In dit nummer: Van het afdelingsbestuur HF dipool Colofon Bijdrage

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG. Op maandag 12 juni om 20:30 is er weer de gebruikelijke uitzending van PI4EDE/PI4WAG in de Vallei-ronde op 145,250 MHz.

PI4EDE & PI4WAG. Op maandag 12 juni om 20:30 is er weer de gebruikelijke uitzending van PI4EDE/PI4WAG in de Vallei-ronde op 145,250 MHz. PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Komende clubavonden juni 2017 In dit nummer: Komende clubavonden Colofon Vorige clubavond voortgang X-Phase PACC contest 2017 Op dinsdag

Nadere informatie

Programma. Aanleg installatie - overzicht installatie. Verwachtingen? Aanleg installatie

Programma. Aanleg installatie - overzicht installatie. Verwachtingen? Aanleg installatie -email van FAX,Navtex,RTTY 4 / 34 - overzicht installatie Verwachtingen? Heb apparatuur maar moet nog aansluiten Heb apparatuur maar wat kan ermee Opleiding zend-amateur in 1 uur Wil kopen 2 / 34 5 / 34

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 257 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer:

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 257 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer: PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Komende clubavonden dinsdag 9 september 2014 - Chip Sept. 2014 In dit nummer: Komende clubavonden Vorige clubavond Reparatie Colofon

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 273 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer:

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 273 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer: PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Komende clubavonden Maart 2016 In dit nummer: Komende clubavonden Dinsdag 8 maart 2016 - Bijzonder zendstation Op dinsdag 8 maart 2016

Nadere informatie

Laatste update: 16 okt 2015 (pa0fot). Aanvullingen en correcties op de agenda zijn welkom!

Laatste update: 16 okt 2015 (pa0fot). Aanvullingen en correcties op de agenda zijn welkom! Agenda: Activiteiten en markten 20-10- recentste versie op www.pi4vlb.nl en members.home.nl/tom.koeken/zoronde: Voor de z.o.-ronde: alleen de komende 4 tot 6 weken vermelden Voor alle activiteiten geldt:

Nadere informatie

Editie september 2017

Editie september 2017 Editie september 2017 De Flevo Rondstraler Het blad voor en door leden van de VERON-afdeling Flevoland COLOFON VERON-afdeling A41 Flevoland Voorzitter Dick van Vulpen PA0DVV pa0dvv@veron.nl Vicevoorzitter

Nadere informatie

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 239 Opgericht 24 februari 1976 Van het afdelingsbestuur Zuid-Veluwe November 2012 In dit nummer: Van het afdelingsbestuur PI4WAG Colofon

Nadere informatie

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 219 Opgericht 24 februari 1976

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 219 Opgericht 24 februari 1976 PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 219 Opgericht 24 februari 1976 Mededelingen van het bestuur oktober 2010 In dit nummer: Mededelingen van het bestuur Clubavonden Het

Nadere informatie

Mededelingen namens het bestuur van A63

Mededelingen namens het bestuur van A63 www.a63.veron.nl redactie.a63@veron.nl Jaargang 31 nr. 7. April 2018 Inhoudsopgave Mededelingen namens het bestuur van A63... 1 Lidmaatschappen.... 4 Agenda... 4 Bestuur... 5 Medewerkers... 5 Mededelingen

Nadere informatie

DigiContact. in één klik jouw ondersteuning

DigiContact. in één klik jouw ondersteuning DigiContact in één klik jouw ondersteuning Welkom bij DigiContact Ondersteuning van vandaag DigiContact is de ondersteuning van deze tijd. Speciaal voor mensen die zelfstandig wonen en werken, maar soms

Nadere informatie

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 244 Opgericht 24 februari 1976 Van het afdelingsbestuur Zuid-Veluwe april 2013 In dit nummer: Van het afdelingsbestuur PI4WAG Colofon

Nadere informatie

Programma. Aanleg installatie - overzicht installatie. Verwachtingen? Aanleg installatie

Programma. Aanleg installatie - overzicht installatie. Verwachtingen? Aanleg installatie -email van FAX,Navtex,RTTY 4 / 34 - overzicht installatie Verwachtingen? Heb apparatuur maar moet nog aansluiten Heb apparatuur maar wat kan ermee Opleiding zend-amateur in 1 uur Wil kopen 2 / 34 5 / 34

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 271 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer:

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 271 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer: PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Januari In dit nummer: Komende clubavonden Vorige clubavond Colofon PE1OTB ging uit solderen Eerste website Amateuroverleg Youngsters

Nadere informatie

HAM - FLYER tussendoortje van het HAM-Nieuws. Mededelingen van de VERON Alkmaar INHOUD: Uitnodiging Algemene Ledenvergadering.

HAM - FLYER tussendoortje van het HAM-Nieuws. Mededelingen van de VERON Alkmaar INHOUD: Uitnodiging Algemene Ledenvergadering. 1 HAM - FLYER 01-19 tussendoortje van het HAM-Nieuws Mededelingen van de VERON Alkmaar INHOUD: * Uitnodiging 11 januari 2019 Item 1 * Agenda Jaarvergadering Item 2 * Jaarverslag 2018 Item 3 * Activiteiten

Nadere informatie

9e jaargang nummer 7 september 1985 verschijnt 10 maal per jaar. Oplage 400 stuks. Redaktieadres: Trekvogelweg 179, 3815 LE Amersfoort.

9e jaargang nummer 7 september 1985 verschijnt 10 maal per jaar. Oplage 400 stuks. Redaktieadres: Trekvogelweg 179, 3815 LE Amersfoort. 9e jaargang nummer 7 september 1985 verschijnt 10 maal per jaar. Oplage 400 stuks. REDAKTIE: Boy de Leeuw PA0BL Jan van Dalum PE1JHU Redaktieadres: Trekvogelweg 179, 3815 LE Amersfoort. DRUK: Arthur Dekkers

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. 289 Samenwerkingsverband sinds

PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. 289 Samenwerkingsverband sinds PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Komende clubavonden Nov 2017 In dit nummer: Komende clubavonden Colofon Vorige clubavond Chinees ruimtestation PI2NOS QRT! Culinaire

Nadere informatie

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 236 Opgericht 24 februari 1976

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 236 Opgericht 24 februari 1976 PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 236 Opgericht 24 februari 1976 Van het afdelingsbestuur JUNI 2012 In dit nummer: Van het afdelingsbestuur Verslag velddag weekend door

Nadere informatie

3 De afwijking van de tijd. Het is van groot

3 De afwijking van de tijd. Het is van groot Sinds kort ben ik QRV met de digitale mode FT-8. Een openbaring. Lekker snel het ene na het andere QSO maken zonder langdradig gedoe zoals je met PSK-31 etc. vaak aantreft. Het voornaamste is echter dat

Nadere informatie

Een draagbaar multi-functioneel satellietstation

Een draagbaar multi-functioneel satellietstation Een draagbaar multi-functioneel satellietstation Ervaringen met draagbare apparatuur voor LEO satellieten Interessedag Amateursatellieten - 28 september 2013 Ivo Klinkert PA1IVO Een draagbaar multi-functioneel

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 252 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer:

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 252 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer: PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Mededelingen van het de besturen. Februari 2014 In dit nummer: Mededelingen van de besturen Vorige clubavond Colofon Komende clubavond

Nadere informatie

PI35EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -

PI35EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid - PI35EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid - Nieuwsbrief nr. 223 Opgericht 24 februari 1976 Verslag van de jaarvergadering dinsdag 18 januari 2011, PA5WN Februari 2011 In dit nummer: Verslag jaarvergadering

Nadere informatie

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Januari 2012 In dit nummer: Van het afdeling bestuur Beam door PD2MN Colofon Bijdrage leden Zendermuseum Verslag jaarafsluiting PI4WAG Alpe d'huzes!!!!

Nadere informatie

Dorpsraad Nes a/d Amstel Mobiele telefoonenquête Rapport

Dorpsraad Nes a/d Amstel Mobiele telefoonenquête Rapport Zaterdag 25 maart 2006 Dorpsraad Nes a/d Amstel Mobiele telefoonenquête Rapport Inhoud 1 Inleiding 4 1.1 Bevindingen 4 1.2 Conclusie 4 1.3 Indeling van dit rapport 4 2 De GSM mast 5 2.1 Ring netwerk 5

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug, want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. Opgericht 24 februari 1976 Van het afdelingsbestuur Zuid-Veluwe November 2013 In dit nummer: Van het afdelingsbestuur PI4WAG Colofon

Nadere informatie

N najaar 2003. verhoog zendvermogen verhoog de seinsnelheid verlaag de seinsnelheid

N najaar 2003. verhoog zendvermogen verhoog de seinsnelheid verlaag de seinsnelheid N najaar 2003 1- De Q-code QRO betekent: verhoog zendvermogen verhoog de seinsnelheid verlaag de seinsnelheid 2 - De roepletters worden aan de vergunninghouder toegewezen door: KPN Telecom Agentschap Telecom

Nadere informatie

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 238 Opgericht 24 februari 1976 Van het afdelingsbestuur oktober 2012 In dit nummer: Van het afdelingsbestuur Uitnodiging 2e velddagen

Nadere informatie

Ervaringen met de T2FD antenne.

Ervaringen met de T2FD antenne. Ervaringen met de T2FD antenne. Enkele jaren geleden viel mijn oog op een T2FD antenne die werd beschreven in het Rothammel boek. In die beschrijving kwamen enkele interessante punten naar voren t.w. -

Nadere informatie

Jaarvergadering Het bestuur van de afdeling Helmond mail: pi4hmd. nl

Jaarvergadering Het bestuur van de afdeling Helmond mail: pi4hmd. nl De Helmondse VARICON 34 e Jaargang nummer 127 Juli 2018 De Varicon is de spreekbuis van de Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek Nederland afdeling Helmond en wordt per e-mail gezonden aan de leden

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwe lid. Nieuwsbrief nr. 288 Samenwerkingsverband sinds In dit nummer:

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwe lid. Nieuwsbrief nr. 288 Samenwerkingsverband sinds In dit nummer: PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Komende clubavonden Okt. 2017 In dit nummer: Komende clubavonden Colofon Vorige clubavond Nieuw lid internetkabel LED-lampen Op dinsdag

Nadere informatie

Meteo&Tochtplanning SSB SSB. Dag-3-Theorie-1. SSB introductie

Meteo&Tochtplanning SSB SSB. Dag-3-Theorie-1. SSB introductie Communicatieapparatuur introductie Wifi: Mobiele telefoon: VHF: : Erik Slim nut en noodzaak van draadloze communicatie aan boord van pleziervaartuigen 250 m open netwerk 10 Nm uit bewoonde kust 30 Nm uit

Nadere informatie

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 199

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 199 PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 199 MEDEDELINGEN VAN HET BESTUUR: 16 oktober2008 In dit nummer: Mededelingen van het bestuur Onze zieken Clubavonden Colofon Bijdrage

Nadere informatie

Vereniging van Radio Zend Amateurs Afd. 24 Zuid-Veluwe Opgericht: 24 februari 1976 Nieuwsbrief nr.: 172 21 februari 2006

Vereniging van Radio Zend Amateurs Afd. 24 Zuid-Veluwe Opgericht: 24 februari 1976 Nieuwsbrief nr.: 172 21 februari 2006 PI4EDE Vereniging van Radio Zend Amateurs Afd. 24 Zuid-Veluwe Opgericht: 24 februari 1976 Nieuwsbrief nr.: 172 21 februari 2006 Colofon: Correspondentieadres: VRZA afd. 24 Zuid-Veluwe Regio 43 p/a Knoopkruid

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

Convo 2015. Afz: VERON afd. Amsterdam P/A Tolkamerstraat 105 1107 PC Amsterdam Zuidoost.

Convo 2015. Afz: VERON afd. Amsterdam P/A Tolkamerstraat 105 1107 PC Amsterdam Zuidoost. Afz: VERON afd. Amsterdam P/A Tolkamerstraat 105 1107 PC Amsterdam Zuidoost. 1 Voorwoord voorzitter Beste mede amateurs van de afdeling Amsterdam, Er ligt weer een vol nieuw radio jaar voor ons. Het afgelopen

Nadere informatie

Arduino en APRS EZHE Workshop April 2017, PD1DDK

Arduino en APRS EZHE Workshop April 2017, PD1DDK Arduino en APRS EZHE Workshop April 2017, PD1DDK Wat kunnen we met APRS? 1. Op kaarten aprs stations weergeven en hun gegevens opvragen. 2. Weerstation info opvragen. 3. Berichten uitwisselen met andere

Nadere informatie

Proefexamen N najaar 2001

Proefexamen N najaar 2001 Proefexamen N najaar 2001 1- De Q-code QRT betekent: houd op einde bericht ik word gestoord 2 - In het telegrafieverkeer is de gebruikelijke afkorting om de roepletters van het tegen station en het eigen

Nadere informatie

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 191

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 191 PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 191 15 januari 2008 In dit nummer: Mededelingen van het bestuur Vorige clubavond Onze website PI4EDE Resultaten examen Colofon Bijdrage

Nadere informatie

Elementaire facetten van het Radio(zend)amateurisme

Elementaire facetten van het Radio(zend)amateurisme Elementaire facetten van het Radio(zend)amateurisme Bevrediging van nieuwsgierigheid Gewoon lekker bezig zijn Sociaal bezig zijn Uitdagingen Verzamelen De organisatie Spelregels Historie OHP_00 Bevrediging

Nadere informatie

Pajottenlandse Radio Amateurs

Pajottenlandse Radio Amateurs Pajottenlandse Radio Amateurs ON3BL 07/02/2014 SDR ontvangst met RTL-stick Waarvoor staat de afkorting SDR? SDR Software Defined Radio Definitie van Software Defined Radio Een radiocommunicatiesysteem

Nadere informatie

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 204 Opgericht 24 februari 1976

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 204 Opgericht 24 februari 1976 PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 204 Opgericht 24 februari 1976 MEDEDELINGEN VAN HET BESTUUR 21 april 2009 In dit nummer: Mededelingen van het bestuur Lief en leed Clubavonden

Nadere informatie

Isotron (vogelhuisje) voor 40/80/160 meterband.

Isotron (vogelhuisje) voor 40/80/160 meterband. Isotron (vogelhuisje) voor 40/80/160 meterband. Inleiding: Deze antenne werkt electro/magnetisch als een loop-yagi, heeft een stralings diagram van een groundplane en de korte opstralingshoek van een richtbeam.

Nadere informatie

Klik op een agendaitem om aanvullende informatie en locatie te bekijken. november 2009

Klik op een agendaitem om aanvullende informatie en locatie te bekijken. november 2009 Klik op een agendaitem om aanvullende informatie en locatie te bekijken. november 2009 za 14.11.2009 Radiomarkt Assen do 26.11.2009 Bijeenkomst, Film en fotoserie Axel, de Boemerang december 2009 za 05.12.2009

Nadere informatie

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 240 Opgericht 24 februari 1976 Van het afdelingsbestuur december 2012 In dit nummer: Van het afdelingsbestuur PI4WAG Colofon QSO Party

Nadere informatie

De leden bestaan uit (vrijwel alleen) radio zendamateurs (m/v), maar ook binnen die groep bevinden zich weer een aantal geledingen:

De leden bestaan uit (vrijwel alleen) radio zendamateurs (m/v), maar ook binnen die groep bevinden zich weer een aantal geledingen: NIEUWSBRIEF 2 e kwartaal 2017 Deze nieuwsbrief is primair bedoeld voor de leden van de vereniging PI4HAL ten einde de betrokkenheid van de leden bij de ontwikkelingen van het PI4HAL radiostation maar ook

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG. Komende clubavond. Vorige clubavond. Nieuwsbrief nr. 275 Samenwerkingsverband sinds In dit nummer:

PI4EDE & PI4WAG. Komende clubavond. Vorige clubavond. Nieuwsbrief nr. 275 Samenwerkingsverband sinds In dit nummer: PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. 275 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Komende clubavond Juni 2016 In dit nummer: Komende clubavonden Vorige clubavond Leden informatie Colofon Excursie Lemmer PI3AMF

Nadere informatie

Stichting Radio. Januari Februari Maart Amateurs Steden- Uitgave No 5. Driehoek, CQ-SDH. De Nieuwsbrief is onderdeel van PI4SDH

Stichting Radio. Januari Februari Maart Amateurs Steden- Uitgave No 5. Driehoek, CQ-SDH. De Nieuwsbrief is onderdeel van PI4SDH Nieuwsbrief Voor zend & luister- Amateurs Apeldoorn & omstreken. Verschijnt 4x per jaar. Stichting Radio Amateurs Steden- Driehoek, Januari Februari Maart 2017 Uitgave No 5. De Nieuwsbrief is onderdeel

Nadere informatie

De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag.

De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Ik ben Simkaart! De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer. www.eu.nl -> onderwijs Europese Unie Pagina

Nadere informatie

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 247 Opgericht 24 februari 1976 Van het afdelingsbestuur Zuid-Veluwe Sept 2013 In dit nummer: Van het afdelingsbestuur PI4WAG Colofon

Nadere informatie

Uitwerking LES 21 N CURSSUS ) B De eigenschappen in de troposfeer bepalen in belangrijke mate de voorplating van radiogolven in de :

Uitwerking LES 21 N CURSSUS ) B De eigenschappen in de troposfeer bepalen in belangrijke mate de voorplating van radiogolven in de : 1) B De eigenschappen in de troposfeer bepalen in belangrijke mate de voorplating van radiogolven in de : A) VHF- en de HF- band ( HF- band werkt via de ionosfeer ruimte golven-) B) VHF band (troposfeer

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 254 Samenwerkingsverband sinds In dit nummer:

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 254 Samenwerkingsverband sinds In dit nummer: PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Komende clubavond april 2014 In dit nummer: Komende clubavond Vorige clubavond Colofon Velddagen 2014 Belevenis Rosmalen Radioexamen

Nadere informatie

Flevo Rondstraler juni 2007

Flevo Rondstraler juni 2007 COLOFON VERON afdeling A 41 - IJsselmeerpolders (Flevoland) Bestuur Voorzitter Marcel Moerenhout PA3HEB 0320-245718 Vicevoorzitter Randall Tamminga PE1SDE 0320-280977 Secretaris Jan Zaaijer PE1ANL 0320-252018

Nadere informatie