PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 257 Samenwerkingsverband sinds In dit nummer:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 257 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer:"

Transcriptie

1 PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. Samenwerkingsverband sinds Komende clubavonden dinsdag 9 september Chip Sept In dit nummer: Komende clubavonden Vorige clubavond Reparatie Colofon Kees en Hendrik Google Maps Een radioverhaal PI4TUE De gevoeligheid Op dinsdagavond 9 september start voor de VERON afd. Wageningen en de VRZA afd. Zuid Veluwe het nieuwe seizoen. Nu de vakanties achter de rug zijn wordt het hoog tijd om weer wat meer aan onze hobby te gaan doen. Wat dat betreft beginnen we op de juiste wijze, want Wolter Nijmeijer, PA5WN gaat ons laten zien hoe chips gebakken worden. En dan hebben we het niet over de variant met paprika of tuinkruiden maar over het type chips dat een hoog silicium gehalte bevat. Dit soort chips is op overvloedige wijze in onze transceivers gestrooid zodat het interessant is om wat meer over hun ontstaanswijze te weten te komen. Behalve de behandeling van dit boeiende onderwerp is er uiteraard voldoende tijd voor onderling QSO, het ophalen/afgeven van QSL-kaarten en het lenen/terugbrengen van amateurbladen. Vergeet ook niet deel te nemen aan de Valleironde op 145,250 MHz, 8 september om 20:30 uur. Dinsdag 14 oktober Transceiver keuze Op dinsdagavond 14 oktober gaan we ons verdiepen in de keuze van een transceiver. Internet geeft veel tabellen en getallen maar wat is nu echt belangrijk bij het maken van een selectie? En hoe moet je die getallen interpreteren? Eén en ander hangt natuurlijk ook af van het gebruiksdoel. Een fervente contester stelt heel andere eisen dan een amateur die gezellig wat QSO s wil maken. En dan is er nog de kwestie van het prijsplaatje. Wat is een goede set voor een schappelijke prijs? Mans, PA0MBJ, zal proberen een en ander wat nader toe te lichten met een presentatie over het onderwerp getiteld: HELP!, welke transceiver moet ik kiezen? PG200KMAR WK 2014 Recordsnelheid IBAN Magnetisch veld Activiteiten kalender Overname van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding Vorige clubavond De juni avond van de VERON/VRZA stond in het teken van antennemetingen. Gelukkig werkte het weer mee en konden er diverse metingen worden gedaan vóór het clubhonk in Ede. Een zelfgebouwde halvegolf antenne op 4 meter bleek een uitstekende SWR te hebben op een iets te lage frequentie. Maar dat is uiteraard eenvoudig te verhelpen. Een ex-tv 3-elements Yagi antenne, eveneens op 4 meter, was een lastiger klus. Maar dankzij de professionele meetapparatuur van Robert (PA1RK) kon worden vastgesteld dat zowel de resonantiefrequentie van de Yagi als de aanpassing van de balun niet correct was. Er zal dus nog het nodige zaag- en vijlwerk moeten gebeuren voordat de antenne bruikbaar is op de nieuwe 4-m amateurband. We hadden weer een flinke opkomst en het feit dat we als meetlocatie nu bij het clubhonk zaten betekende dat ook OM s die geen antennes gemeten wilden hebben toch aan hun trekken kwamen met onderling QSO.

2 Pagina 2 Nieuwsbrief VERON afd. Wageningen Colofon VRZA afd. Zuid-Veluwe Correspondentieadres VERON afd. Wageningen p/a Nijhofflaan EV Veenendaal T: E: bestuur@pi4wag.nl Voorzitter Mans Jansen PA0MBJ T: E: pa0mbj@pi4wag.nl Secretaris Fred Verburgh PA0FVH T: E: pa0fvh@veron.nl Penningmeester Roelof Waninge PA4RW T: E: pa4rw@veron.nl Bestuurslid Wouter Lingeman PG2W T: E: pg2w@veron.nl Bestuurslid Cor Steevens PA1RET T: E: pe1ret@veron.nl Afdelingszender PI4WAG Vergunninghouder: Fred Verburgh PA0FVH Uitzending elke maandagavond vóór de 2e dinsdag van iedere maand. Aanvang: 20:30 uur Frequentie: MHz Bankelatie IBAN nr. NL47.ING.B t.a.v. Veron afd. Wageningen p/a Beemdkroon 66, 4007 SP TIEL Website Clubavonden Iedere 2e dinsdag van de maand in de Kantine korfbalvereniging CKV Reehorst 45 Langekampweg 4, 6715 AV Ede Aanvang 20:00 uur Zaal is om 19:30 uur open T: QSL-Manager Gerrit Plasman PA3DDP Hof van Putten TL Bennekom T: E: g.e.plasman@tele2.nl DOPE nieuwsbrief Rikus van Holland PD0IAZ E: h.v.holland@hetnet.nl Oplage: 307 Correspondentieadres VRZA afd. 24 Zuid-Veluwe p/a Lindelaan VC Bennekom T: E: pi4ede@vrza.nl Voorzitter Wolter Nijmeijer PA5WN T: E: pa5wn@vrza.nl Secretaris André van Silfhout PE0AVS T: E: pe0avs@vrza.nl Penningmeester Rijk van Harn PE1PTJ T: E: pe1ptj@vrza.nl Bestuurslid Vacant=> Vacature Bestuurslid Vacant=> Vacature Afdelingszender PI4EDE Vergunninghouder: Jaap Zoet PA3BQC Uitzending elke maandagavond vóór de 2e dinsdag van iedere maand. Aanvang: 20:30 uur Frequentie: MHz Girorelatie IBAN: NL30.ING.B t.a.v. Vereniging van Radio Zend-Amateurs afd. Zuid-Veluwe p/a Oude Kerkweg 58, 6717 JR Ede Website Clubavonden Iedere 2e dinsdag van de maand in de Kantine korfbalvereniging CKV Reehorst 45 Langekampweg 4, 6715 AV Ede Aanvang 20:00 uur Zaal is om 19:30 open T: QSL-Manager Gerrit Plasman PA3DDP Hof van Putten TL Bennekom T: E: g.e.plasman@tele2.nl QSL verzorging PI4EDE via Jacques Bouvrie PA3DWU T: E: pa3dwu@vrza.nl

3 Pagina 3 Nieuwsbrief Nieuw voorstel Marco PD2MN Kees en Hendrik Het leek mij leuk om iedere nieuwsbrief een Kees en Hendrik te plaatsen met de inspraak van alle club leden. Hier alvast een voorzetje: Je kan de tekst en ideen rechtstreeks via pd2nn@live.nl naar mij sturen Ik zal dan zorgen dat het in de nieuwsbrief komt. Dit moet dan wel uiterlijk de laatste dag van de maand zijn omdat eerst de beide besturen de totale nieuwsbrief doornemen en goedkeuren voor verzending. Het lijkt mij een leuke aanvulling voor de maandelijkse nieuwsbrief. Vriendelijke groet, Marco / pd2mn Afstanden meten Google Maps Het is weer mogelijk om eenvoudig in Google Maps afstanden te meten. Eerder was deze mogelijkheid al beschikbaar in de oude versie van Google Maps als experimentele feature. Het meten van een afstand kan door met de rechtermuisknop op een punt te klikken op de kaart, in het menu dat vervolgens tevoorschijn komt klik op het laatste menu item, Afstand meten. Klik daarna op een ander punt op de kaart om een afstand te meten, door daarna op een volgend punt te klikken kan er een hele route worden uitgestippeld. Het resultaat wordt zowel bij het eindpunt getoond als in een informatiekaart linksboven, het gaat dan om het totale aantal kilometers met erachter in het grijs tussen haakjes het totale aantal mijl. Het meten van afstanden kan overigens ook op een vergelijkbare manier in Google Earth.

4 Pagina 4 Nieuwsbrief Welcome to the D.K.A.R.S. De Dutch Kingdom Amateur Radio Society gaat naast het organiseren van de jaarlijkse Dutch Kingdom Contest ook bezig houden met andere zaken zoals: Het behartigen van de belangen van radiozendamateurs in Europees en Caribisch Nederland; Het behartigen van de belangen bij lokale, regionale, landelijke en Europese overheid; Het bevorderen van de radiohobby (ook bij jonge mensen); Promotie van Radiotechniek/Telecommunicatie in zijn algemeen en binnen het onderwijs in het bijzonder; De inzet van radiozendamateurs in geval van nood, dit speciaal voor de BES-eilanden; Het uitgeven van een eigen gratis informatieblad(als PDF); Hulp bij antenneplaatsing problemen(vooral in Nederland een actueel punt); Het (voornamelijk) in Nederland oplossen van een steeds grotere storingsproblematiek, zaken als powerline communicatie, plasma TV s niet CE gemarkeerde storende producten; En wat verder nog ter tafel kan komen De Stichting Airborne Feelings, september 1944 in Ede E.O. is een netwerkorganisatie voor gemeenten, organisaties, particulieren, bedrijven die met name in de maand september activiteiten (willen) ontplooien in relatie tot de Slag om Arnhem. Stichting Airborne Feelings betreft de vier airborne gemeenten: Renkum Ede Arnhem Overbetuwe Op deze website vind u informatie uit deze regio over airborne evenementen airborne monumenten Recreatie mogelijkheden musea over de Slag om Arnhem Bovendien is er een uitgebreide Activiteiten Agenda met detail informatie en een link naar de betreffende organisatie. Tot slot kunt u op deze website geschikte restaurants, hotels en campings vinden in deze regio. Wij wensen u veel plezier in de airborne regio en zijn zeer benieuwd naar uw reactie in het gastenboek. Het Vfonds subsidieert de Liberation Route Europe, waar Airborne Feelings, september 1944 een co-branding mee heeft. Url:

5 Pagina 5 Nieuwsbrief Een radioverhaal van de westpunt van Europa door Sake PC7S Afgelopen juni waren de XYL en ik op vakantie in Ierland. De schiereilanden in het zuidwesten vormden het hoofddoel van de reis, want die kenden we nog niet. Aan de noordwestpunt van Iveragh, het op één na noordelijkste schiereiland, ligt een eilandje met de naam Valentia Island. Daaraan hebben we een volle dag besteed, want er zijn daar nogal wat bezienswaardigheden. De naam van het eiland klinkt Spaans, maar is in werkelijkheid een Engelse verbastering van de Ierse (Gaelic) naam BéalInse dat zoiets betekent als monding bij het eiland. De officiële Ierse naam is Oilean- Dairbhre, wat eikeneiland betekent. We hebben er geen eik gezien, maar van Ierse eikenbossen is bekend dat ze in de 17 e en 18 e eeuw nagenoeg allemaal door of namens de Engelsen zijn gekapt ten behoeve van de scheepsbouw. Het eiland is sinds 1953, toen de laatste bewoners een ander Iers eiland (Great Blasket Island) verlieten, het meest westelijke bewoonde stukje van Europa. Foto 1 toont het uitzicht vanaf het eiland naar het westen, richting Amerika dus, met de laatste brokjes Europa (the Skelligs). Foto 1. Uitzicht vanaf Valentia Island naar het westen. De twee rotspunten in zee (The Skelligs) zijn de laatste stukjes Europa. De rechter rots is tussen ongeveer 700 en 1200 bewoond door monniken. Daarachter is Newfoundland het eerstvolgende stuk land. Door die westelijke ligging was Valentia Island in 1857 een goed aanlandingspunt voor de eerste trans-atlantische telegraafkabel, mede omdat het kustwachtstation op het eiland al een telegraafverbinding met Londen had. De kabel heeft, afgezien van enkele kinderziektes, gefunctioneerd van 1858 tot 1966 (zie voor meer informatiede site ). De aanwezigheid van het kustwachtstation had natuurlijk eveneenste maken met de westelijke ligging. Op het eiland was ook een weerstation dat op weerkaarten van Europa meestal opviel door de hoge gemeten windsnelheid en de vele regen (ongeveer 2x zoveel als De Bilt). Tegenwoordig ligt het iets oostelijker, net op het vasteland, bij het plaatsje Cahirciveen. Het kustwacht- en radiostation is er nog. De dipoolantenne (kippenladdervoeding in het midden) is te zien vanaf de top van de heuvel Geokaun (Foto2). Vervolg pag.5

6 Pagina 6 Nieuwsbrief Foto 2. Antennemasten van Valentia Coastal Radio Station De dipoolantenne hangt tussen beide masten, de voedingskabel is op de foto niet te zien. Bovenop Geokaun, met 266 m de hoogste top van het eiland, waar je per auto kunt komen, staat nog een mast met antennes. Volgens een informatiebord dat daar staat, zijn die voor ontvangst. Een ander informatiebord bord beschreef de geschiedenis van een zekere Paddy Burke die daar telegrafist was (Foto 3). Die geschiedenis was de aanleiding voor het schrijven van dit stukje. Voor wie moeite heeft met het Engels volgt hieronder een vertaling. Paddy Burke werd geboren in Union Hall in West Cork op 5 maart Hij begon zijn loopbaan als scheepsradioofficier in Hij leed schipbreuk op 5 december 1929 toen de Francis Duncan voor de kust van Cornwallzonk. Hij werd gered door de Alice Marie. Hij ging vervolgens werken op het schip Lucign. Vijf maanden nadien was het geluk met hem toen 500 mijl ten noordwesten van de Azoren de hele radiohut overboord spoelde. Hij zat er tot zijn geluk niet in! Daarna besloot hij, een baan aan de wal te zoeken. Paddy Burke werd in 1930 aangenomen bij Valentia Radio. Hij beantwoordde daar heel wat noodsignalen, maar hij is vooral bekend gebleven door het oppikken en ontcijferen van brokstukken van een signaal van de overlevenden van de G.H. Jones die ten noorden van de Azoren (PuntaDelgado) was getorpedeerd. Paddy Burke pikte een zwak noodsignaal op van de Engelsman Eric Smith die met een groep metgezellen uitzond met behulp vaneen met de hand aangedreven radio. Paddy vroeg, alle generatoren bij Valentia Radio te stoppen om de exacte positie te kunnen vaststellen. Eric Smith s zwaar beschadigde pols (overbelast door dagenlang continu seinen?, S.)werd gered van amputatie toen hij en enkele anderen na vier dagen werden opgepikt. John McDowell en anderen werden na acht dagen opgepikt. Uiteindelijk overleefden 41 van de 42 man. Eén was omgekomen bij de inslag van de torpedo. Eric Smith kwam in 1968 naar Valentia om de radio-officier die zijn leven had gered, te bedanken. John McDowell maakte na een lange zoektocht in oktober 1988 contact met Valentia Radio en de familie Burke. Paddy Burke overleed in mei Vervolg pag. 6

7 Pagina 7 Nieuwsbrief Reparatie bandrecorders Foto 3. De geschiedenis van Paddy Burke. Zo kom je in een vakantie nog eens wat tegen. Ik heb Internet afgezocht om te zien of ik van Paddy Burke nog wat meer te weten kon komen. Er kwamen genoeg mensen van die naam bovendrijven (in Ierland is Paddy Burke net zoiets algemeens als Piet Jansen bij ons), maar onze Paddy was er niet bij. Meer over Valentia Radio Station is o.a. te vinden op Sake PC7S Bij het verplaatsen van diverse spullen kwam ik mijn bandrecorder deck Sony TC-377 tegen en diverse 18 cm Banden. Deze hadden enkele jaren achter een schot op zolder gestaan. Eerst maar eens open maken om te kijken hoe hij er van binnen uit zou zien. En ja hoor de snaren waren allemaal gebroken. Help!! Hoe kom je aan nieuwe!! Ik kreeg van een kennis een tip van een firma die deze snaren nog zou verkopen. En ja hoor na een paar dagen kwam een complete set snaren voor een paar Euro s in de brievenbus. Met veel pijn en moeite heb ik ze gemonteerd en zie alles draait weer als nieuw. Hier de URL van de firma Electro Andijk die veel spullen voor de reparatie kan leveren. Kijk onder knop winkel Rikus PD0IAZ

8 Pagina 8 Nieuwsbrief Einde van PI4TUE In 2014 komt, na een aanwezigheid van bijna 35 jaar een einde aan PI4TUE, het amateur radiostation op de Technische Universiteit Eindhoven. Geen onderdak, en geen dak, zal er nog zijn voor het amateurradiostation ESRAC wanneer eind 2014 de faculteit Electrical Engineering gaat verhuizen. Na een aanwezigheid van bijna 35 jaar van een amateur radiostation op de Technische Universiteit Eindhoven waarmee door Radiozendamateurs vele honderdduizenden verbindingen zijn gemaakt met Radiozendamateurs over de hele wereld, gaat er een einde komen aan het bestaan van het best uitgeruste amateur radiostation van Nederland. Ook de service die zij bieden zoals APRS, Repeaters, Packetradio de websdr ontvangers, weerstations, de mail server en het satellieten volgstation, waaronder het International Space Station ISS zullen hierdoor verdwijnen. Door al deze activiteiten heeft de TU/e grote bekendheid gekregen over de hele wereld. Het station is in 1981 opgericht als dispuut van Electrical Engineerings studievereniging Thor. Hier zijn altijd studenten bij betrokken geweest die, door deelte nemen aan het amateur radioverkeer en de daarbij behorende veelal nieuwe technieken, zowel analoog als digitaal, veel kennis hebben opgedaan in theorie en praktijk. Eind 2014 gaat de Faculteit Electrical Engineering verhuizen van Potentiaal naar FLUX, een nieuw gebouw. In FLUX is geen ruimte meer gereserveerd voor het amateur radiostation wat nu in Potentiaal gevestigd is. Bovendien gaat Potentiaal een andere bestemming krijgen wat betekent dat wij Potentiaal en daarmee de TU/e, moeten verlaten. Om voorgaande redenen zal het amateur radiostation in zijn geheel worden ontmanteld en verdwijnt deze activiteit bij de TU/e. Hierdoor zal er ook een einde komen aan de samenwerking tussen de Faculteit Electrical Engineering van de Technische Universiteit Eindhoven, de VERON afdeling Eindhoven en de Maxwell Stichting. Het is jammer dat een verhuizing van de Faculteit EE het einde betekent van een amateur radiostation op de TU/e. Het is een verlies voor de TU/e, om in de praktijk alle technische mogelijkheden van het amateur radio verkeer onder de aandacht te brengen van leerlingen van het basis en voortgezet onderwijs en TU/e studenten tijdens hun opleiding. Bron: PI4WNO bulletin

9 Pagina 9 Nieuwsbrief TIP: De gevoeligheid van het touchpad veranderen Soms lijkt het wel alsof de muisaanwijzer van je laptop een eigen willetje heeft. Bijvoorbeeld wanneer je een tekst op je notebook aan het typen bent en de cursor opeens op een andere plek in het document staat. Meestal komt dat doordat het touchpad te gevoelig is ingesteld. Op veel laptops is standaard een speciaal stuurprogramma geïnstalleerd, bijvoorbeeld Synaptics TouchPad, waarmee je de gevoeligheid lager kunt instellen. Van deze applicatie vind je doorgaans een pictogram rechts onder in het systeem vak. Na een klik daarop beland je bij de instellingen, die zich vanzelf wijzen. Indien er geen speciale driver op het systeem is geïnstalleerd, is het touchpad als een normale PS/2-muis bij het systeem aangemeld. In dat geval klik je met de rechtermuisknop op»computer«of»deze pc«en selecteer je»eigenschappen«in het snelmenu. Klik vervolgens op»apparaat beheer«in het linkerdeel van het scherm en open»muizen en andere aanwijsapparaten«door op het driehoekje ervóór te klikken. Je ziet dan het touchpad vermeld staan als PS-compatibele muis. Klik daar met de rechtermuisknop op en open de»eigenschappen«van het touchpad. Op het tabblad»geavanceerde instellingen«stel je de gevoeligheid van het touchpad in. Bron:CHIP Special station met de roepletters PG200KMAR Dit speciale station met de roepletters PG200KMAR zal nog QRV zijn tussen nu en februrari 2015 in nog 4 periodes: van 26 juni t/m 23 juli 2014, van 21 augustus t/m 17 september 2014, van 16 oktober t/m 12 november 2014 en van 11 december 2014 t/m 7 januari Dit is ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van de Koninklijke Marechaussee. Gedurende deze periodes zullen verschillende IPARC-leden actief zijn op de korte golfbanden, 2 meter en op 70 centimeter in alle modes, inclusief PSK31 en telex. Alle QSL's zullen pas worden verstuurd na alle activiteiten via het bureau. Direct ontvangen QSL's met SAE, worden rechtstreeks beantwoord. Alle eqsl's worden ook bevestigd met een papieren QSL. Stuur geen RC's mee. Die worden niet geaccepteerd bij het postagentschap. Let op! De QSL-kaart van PG200KMAR telt voor 2 punten bij het Windmill Award. Daarvoor moeten 3 punten worden verzameld. Dus nog 1 QSO met een IPARC-PA lid (hint: vraag aan de operator voor een QSO met zijn eigen call) en u kunt het award aanvragen. Zie de website of Bron:

10 Pagina 10 Nieuwsbrief WK 2014: hoe werkt de doellijntechnologie? Wie de WK voetbalwedstrijd Frankrijk - Honduras heeft gekeken, zag dat er voor het eerst een geldig doelpunt werd toegekend door middel van de op dit WK 2014 ingezette doellijntechnologie. Maar hoe werkt dit precies? De doellijntechnologie zorgt voor extra ondersteuning voor de lijns- en scheidsrechter om te bepalen of een bal wel of niet over de doellijn is gegaan. Aangezien het bij snelle acties niet altijd goed te zien is of een bal daadwerkelijk die lijn heeft gepasseerd, wordt gebruik gemaakt van verschillende hogesnelheidscamera's die beelden van het goal van verschillende hoeken opnemen. Er zijn verschillende systemen ontwikkeld voor deze methode, maar op het WK 2014 wordt gebruik gemaakt van een door Duits bedrijf ontwikkeld systeem: GoalControl. Dit systeem is geheel gebaseerd op camera's en gebruikt - in tegenstelling tot andere systemen - geen bal die is voorzien van een speciale machnetische tracker. Het GoalControl-systeem maakt gebruik van maar liefst 14 hogesnelheidscamera's, die op meerdere plekken in het stadion hangen en waarvan er 7 gericht zijn op de verschillende hoeken van beide goals. Hierdoor is een 360 graden beeld van het doel te maken. De positie van de bal wordt door deze camera's getrackt en automatisch omgezet in 3D-beelden. Hierdoor is op de beelden exact te zien waar de bal zich bevindt en tot op de milimeter naukeurig te bepalen of een bal wel of niet over de doellijn is geweest. Er is pas een geldig goal als de gehele bal over de doellijn is geweest. Bekijk ook de video op Youtube Niet goedkoop Het Duitste systeem GoalControl is overigens verre van goedkoop: een enkel stadion uitrusten met het systeem (14 hogesnelheids hd-camera's, computers, software, 3D-techniek) kost zo'n 20 miljoen euro. Bron PCM Een recordsnelheid van internet is gemeten Alcatel-Lucent heeft een test gedaan over een koperlijn voor telefoons. Er werd gemeten met eenrichtingsverkeer zo meldt Alcatel- Lucent. Dit bedrijf heeft een onderzoeksafdeling genaamd Bell Labs waar de test is uitgevoerd. Deze afdeling deed eveneens een symmetrische test waar een snelheid van 1 Gbps werd gemeten over koperdraad. Het record dat is gemeten via de normale test is geklokt op 10 Gbps (1,25 gigabyte per seconde). Wat betekent deze uitkomst? Gebruikers die via een traditionele telefoonlijn internet krijgen kunnen een upload- en downloadsnelheid van maximaal 120 MB per seconde krijgen. Alcatel-Lucent denkt een doorbraak te hebben ontdekt. Dit kan betekenen dat in de toekomst plekken waar geen glasvezel kan worden aangelegd toch een breedbandverbinding worden gerealiseerd. De laatste meters van een huis naar een wijkverbinding kan op deze wijze met traditionele lijnen worden verbonden. Het aanschaffen en aanleggen van glasvezel wordt zo voor bestaande huizen eenvoudiger maar ook goedkoper. Kijkend naar de toekomst verwacht Alcatel-Lucent dat deze nieuwe interneteenheid in 2015 beschikbaar zal zijn. De snelheid van deze techniek is afhankelijk van de lengte van de telefoonkabels. Over honderd meter is de snelheid 500 Mbps mogelijk en over 70 meter is dit 1Gbps. Bron: HCC Nieuws

11 Pagina 11 Nieuwsbrief Hoe werkt IBAN na 1 augustus 2014 Wie internetbankiert, hoeft zich nog niet zoveel van IBAN aan te trekken. Rekeningnummers worden online automatisch omgezet. Maar per 1 augustus 2014 houdt dit op. Dan moet je het dus zelf doen. Dat je de IBAN van de ontvanger nauwkeurig moet invoeren, spreekt voor zich. Maar hoe weet je of je de juiste code gebruikt? IBAN: wat is het en waar is het goed voor? IBAN staat voor International Bank Account Number. Een internationaal bankrekeningnummer dus, dat in alle Europese landen op dezelfde manier is opgebouwd. IBAN is een stap op weg naar SEPA: de Single Euro Payments Area. Het doel van SEPA is om alle betalingen in euro s gelijk te trekken. Dit maakt betalingen van of naar andere Europese landen gemakkelijker. Ook voor binnenlandse betalingen moet IBAN worden gebruikt. Hoe ziet een IBAN eruit? Een Nederlandse IBAN beslaat in totaal 18 tekens. Het begint met de landcode (NL) en een controlegetal van 2 cijfers, op basis van een ingewikkelde berekening. Dan komt de 4-letterige code voor de bank (bijvoorbeeld: RABO, INGB, ABNA, TRIO, ASNB of SNSB; bekijk hier de lijst met bankcodes). De IBAN wordt afgesloten met het 10-cijferige rekeningnummer. Mocht je rekeningnummer minder cijfers hebben, dan zet je er zoveel nullen voor dat je in totaal alsnog 10 cijfers hebt. Hoe zet ik een rekeningnummer om in IBAN? Je eigen IBAN staat op de rekeningafschriften van je bank, of binnen de omgeving van je internetbankieren-account. Daarnaast kun je rekeningnummers, dus ook die van anderen, gemakkelijk omzetten in een IBAN-nummer via de website Let op dat je de juiste site gebruikt (klik op de link in dit artikel, of controleer de adresbalk, daar moet staan: Ook kun je bellen met of een sms sturen met het betreffende rekeningnummer naar Tot slot kunnen smartphonegebruikers met ios, Android of Windows als besturingssysteem ook de app OveropIBAN downloaden. Al deze gezamenlijke diensten van de Nederlandse banken zijn beschikbaar tot eind maart Pas op voor namaak Bankgegevens zijn erg gewild bij criminelen. Je hoeft om een IBAN-nummer te verkrijgen dan ook nooit meer in te vullen dan het oude rekeningnummer. Wordt op een website wel om meer gegevens gevraagd, dan weet je dus dat dit niet klopt. Geef dan ook nooit meer gegevens af! Er zijn al phishingmails gesignaleerd die je vragen om je aan te melden voor IBAN, of om 'je rekening geschikt te maken'. Trap hier niet in: je hoeft helemaal niets te doen om een IBAN te verkrijgen; als je een bankrekening hebt, heb je automatisch een IBAN. Bron RADAR

12 Pagina 12 Nieuwsbrief Magnetisch veld van de aarde wordt snel zwakker. De afgelopen zes maanden is het magnetisch veld van de aarde over het algemeen sterk verzwakt. Dat blijkt uit de eerste metingen van drie satellieten van ESA. Het kan erop wijzen dat het magnetisch veld zich binnenkort gaat omkeren. De drie satellieten die samen worden aangeduid als Swarm werden in november 2013 gelanceerd. Onderzoekers gebruiken ze om het magnetisch veld van de aarde dat ons beschermt tegen onder meer kosmische straling te bestuderen. De eerste resultaten van Swarm zijn nu binnen en werden halverwege vorige maand tijdens de Third Swarm Science Meeting gepresenteerd. Uit de gegevens blijkt dat het magnetisch veld van de aarde de afgelopen zes maanden over het algemeen sterk verzwakt is. Met name op het westelijk halfrond nam het magnetisch veld in kracht af. In andere gebieden zoals bijvoorbeeld het zuidelijke deel van de Indische Oceaan is het magnetisch veld sinds januari juist in kracht toegenomen. De laatste metingen bevestigen bovendien dat het magnetische noorden zich richting Siberie beweegt. De onderzoekers hopen de komende tijd het magnetisch veld van de aarde met behulp van Swarm nader te bestuderen. Ze hopen dan onder meer te achterhalen waarom het magnetisch veld momenteel zwakker wordt. En waarom het veel sneller verzwakt dan eerder het geval was. Een van de mogelijke verklaringen voor het snel zwakker wordende magnetische veld is dat de magnetische polen zich binnenkort gaan omkeren. Hoewel zich over het omkeren van de magnetische polen van de aarde allerlei wilde verhalen de ronde doen, is de omkering geen reden tot zorg. De magnetische polen van de aarde keren zich vrij regelmatig om: de laatste twintig miljoen jaar gebeurde het gemiddeld elke tot jaar. Afgaande op de snelheid waarmee het magnetisch veld tot voor kort veranderde, dachten onderzoekers dat het binnen 2000 jaar weer zo ver zou zijn. Swarm wijst er echter op dat het magnetische veld sneller aan het verzwakken is en dat de omkering zich wellicht eerder aandient. Bron PI4WNO bulletin

13 Pagina 13 Nieuwsbrief Club- & landelijke activiteiten September 6-7 IARU Fielddays (SSB) 8 20:30 uur Valleironde PI4EDE en PI4WAG op MHz 9 20:00 uur Clubavond Lezing over de fabricatie van IC s kantine open 19:30 uur 14 Ballonvossenjacht van t/m uur PI35BFH 20 34e HF-Dag 1e Wormenseweg 460, 7333 GZ Apeldoorn, 27 Radio Onderdelen Markt de Lichtmis, Hermelenweg 190,tussen Zwolle en Meppel Oktober 11 31e Radio onderdelen markt Flowerdome Eelde 13 20:30 uur Valleironde PI4EDE en PI4WAG op MHz 14 20:00 uur Clubavond Lezing Mans PA0MBJ Tansceiverkeuze open 19:30 uur November 1 54e Dag vd Radioamateur te Apeldoorn 10 20:30 uur Valleironde PI4EDE en PI4WAG op MHz 11 20:00 uur Clubavond Meetavond kantine open 19:30 uur 23 VRZA QSO-Party December 8 20:30 uur Valleironde PI4EDE en PI4WAG op MHz 9 20:00 uur Clubavond Eindejaarsavond?????? Januari 12 20:30 uur Valleironde PI4EDE en PI4WAG op MHz 13 20:00 uur Clubavond Heb je een idée voor een avondprogramma laat dit dan zo spoedig mogelijk weten aan de besturen zodat we deze op haalbaarheid kunnen beoordelen en eventueel in de agenda kunnen inpassen.

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 258 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer:

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 258 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer: PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Komende clubavonden oktober 2014 In dit nummer: Komende clubavonden Vorige clubavond Dinsdag 14 oktober 2014 - Transceiver keuze Op

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 255 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer:

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 255 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer: PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Komende clubavonden Mei 2014 In dit nummer: Komende clubavonden Vorige clubavond Colofon Politie werft Uitslag van de PACC 2014 XP-gebruikers

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 260 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer:

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 260 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer: PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 December 2014 In dit nummer: Komende clubavonden Vorige clubavond Colofon Nieuwjaarsbijeenkomst Kees en Hendrik Oproep ledenlijst Examens

Nadere informatie

Wat betekent SEPA voor uw steun aan ons? Het betalingsverkeer. in Nederland verandert

Wat betekent SEPA voor uw steun aan ons? Het betalingsverkeer. in Nederland verandert Wat betekent SEPA voor uw steun aan ons? Het betalingsverkeer in Nederland verandert Het betalingsverkeer in Nederland verandert SEPA (Single Euro Payments Area) komt eraan. Het is de nieuwe Europese manier

Nadere informatie

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 234 Opgericht 24 februari 1976 Van het afdelingsbestuur Oproep voor de ALV April 2012 In dit nummer: Van het afdelingsbestuur Afmetingen

Nadere informatie

Het betalingsverkeer. in Nederland verandert. Wat betekent SEPA voor uw steun aan ons?

Het betalingsverkeer. in Nederland verandert. Wat betekent SEPA voor uw steun aan ons? Het betalingsverkeer in Nederland verandert Wat betekent SEPA voor uw steun aan ons? Het betalingsverkeer in Nederland verandert SEPA komt eraan. Het is de nieuwe Europese manier van betalen. Iedereen

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 283 Samenwerkingsverband sinds In dit nummer:

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 283 Samenwerkingsverband sinds In dit nummer: PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Komende clubavonden Maart 2017 In dit nummer: Komende clubavonden Colofon Vorige clubavond Een overval!! 'gedragslijn vergunningen'

Nadere informatie

Uw bankrekeningnummers omzetten naar IBAN/BIC met de UNIT4 Multivers IBAN Converter

Uw bankrekeningnummers omzetten naar IBAN/BIC met de UNIT4 Multivers IBAN Converter Uw bankrekeningnummers omzetten naar IBAN/BIC met de UNIT4 Multivers IBAN Converter Inhoud 1 Wat doet de UNIT4 Multivers IBAN-Converter?... 1 1.1 Stappen bij de invoering... 1 2 Het uitvoeren van de wizard...

Nadere informatie

We beginnen met wat begrippen, zodat we weten waar we het over hebben.

We beginnen met wat begrippen, zodat we weten waar we het over hebben. 1 2 We beginnen met wat begrippen, zodat we weten waar we het over hebben. 3 Er zijn 3 soorten kaartbestanden: de basis kaart (nodig om de Zūmo te laten werken), de primaire kaart en de aanvullende kaart

Nadere informatie

Presentatie betreffende de ervaringen met WSPR door PA3EDR een vervolg op de presentatie van Dick PA4VHF

Presentatie betreffende de ervaringen met WSPR door PA3EDR een vervolg op de presentatie van Dick PA4VHF Presentatie betreffende de ervaringen met WSPR door PA3EDR een vervolg op de presentatie van Dick PA4VHF Welke punten komen er aan de orde? Wat is WSPR? Wat kunnen we ermee? Hoe werkt het? Waar is het

Nadere informatie

PI35EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe

PI35EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe PI35EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 227 Opgericht 24 februari 1976 Van het bestuur Juni 2011 In dit nummer: Van het bestuur Soma-Actief Colofon Bijdrage leden Verslag velddagen

Nadere informatie

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 243 Opgericht 24 februari 1976 Van het afdelingsbestuur Zuid-Veluwe maart 2013 In dit nummer: Ronde op maandag 11 maart op 145.250 MHz

Nadere informatie

Januari 2009. Verenigingsblad van de Veron afd. Schagen. Zo huist de knutselende Radio-amateur

Januari 2009. Verenigingsblad van de Veron afd. Schagen. Zo huist de knutselende Radio-amateur Januari 2009 SRA Bulletin Verenigingsblad van de Veron afd. Schagen. Zo huist de knutselende Radio-amateur Redactieteam: Jan Spoelstra Klaas Jan Kaan Gerrit Dekker Inleveren copy bij Gerrrit PA3DS pi4sra@amsat.org

Nadere informatie

Handleiding SEPA. Handleiding SEPA vanaf Assistent versie 3.1.38.1

Handleiding SEPA. Handleiding SEPA vanaf Assistent versie 3.1.38.1 Handleiding SEPA 1 Inhoud Inleiding... 3 Algemene instellingen... 4 IBAN omnummering... 5 IBAN & BIC... 6 Automatische Incasso s & Betalingen... 8 Acceptgiro s... 11 Systeemtest IBAN-acceptgiro s... 13

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 253 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer:

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 253 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer: PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Komende clubavond Maart 2014 In dit nummer: Komende clubavond Vorige clubavond Colofon PACC contest Ruud PG1R PACC contest Ad PA3EDE

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 256 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer:

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 256 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer: PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Komende clubavonden juni 2014 In dit nummer: Komende clubavonden Vorige clubavond Colofon Silent Key Wubbo Okkels Beveiligingslek Op

Nadere informatie

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 245 Opgericht 24 februari 1976 Van het afdelingsbestuur Zuid-Veluwe Mei 2013 In dit nummer: Van het afdelingsbestuur LET OP!! In mei

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 266 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer:

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 266 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer: PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. 266 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Komende clubavonden Juni 2015 In dit nummer: Komende clubavonden Vorige clubavond Colofon Amateurpanel 70cm WebSDR Apple-computer

Nadere informatie

Handleiding website Buurten Met Uitzicht

Handleiding website Buurten Met Uitzicht Handleiding website Buurten Met Uitzicht www.buurtenmetuitzicht.nl Op de site www.buurtenmetuitzicht.nl kunt u berichten of tweets plaatsen en iets op de buurtagenda zetten. Alle berichten worden niet

Nadere informatie

Een hobbyist die wereldwijd vrienden heeft met dezelfde veelzijdige hobby: communiceren via radiogolven

Een hobbyist die wereldwijd vrienden heeft met dezelfde veelzijdige hobby: communiceren via radiogolven Een zendamateur: wat is dat? Een hobbyist die wereldwijd vrienden heeft met dezelfde veelzijdige hobby: communiceren via radiogolven Dat kan via de microfoon, maar ook via Morse signalen, amateurtelevisie,

Nadere informatie

Automatische conversie banknummers naar het IBAN formaat

Automatische conversie banknummers naar het IBAN formaat Automatische conversie banknummers naar het IBAN formaat Sdu Advocatensupport Sdu Uitgevers www.scherpinsupport.nl september 2013 1 Inhoudsopgave Overzicht... 3 Converteren banknummers... 3 Rapport maken...

Nadere informatie

WOW-NL in de klas. Les 2 Aan de slag met WOW-NL. Primair Onderwijs. bovenbouw. WOW-NL Les 2 1

WOW-NL in de klas. Les 2 Aan de slag met WOW-NL. Primair Onderwijs. bovenbouw. WOW-NL Les 2 1 WOW-NL in de klas Les 2 Aan de slag met WOW-NL Primair Onderwijs bovenbouw WOW-NL Les 2 1 Colofon Het lespakket WOW-NL is ontwikkeld door De Praktijk in opdracht van het KNMI, op basis van lesmaterialen

Nadere informatie

1. Omzetten rekeningsnummers naar IBAN nummers

1. Omzetten rekeningsnummers naar IBAN nummers 1. Omzetten rekeningsnummers naar IBAN nummers Inleiding Binnen iedere kinderopvangorganisatie zullen er specifieke vragen zijn over bepaalde processen binnen The Nanny. Met dit document willen wij u een

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG. Op dinsdag 8 december organiseren de VRZA afd. Zuid-Veluwe en de VERON afd. Wageningen de traditionele eindejaarsavond

PI4EDE & PI4WAG. Op dinsdag 8 december organiseren de VRZA afd. Zuid-Veluwe en de VERON afd. Wageningen de traditionele eindejaarsavond PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Komende clubavonden November 2015 In dit nummer: Komende clubavonden Vorige clubavond Colofon Dia s Intrudes Verstoringen CEPT-licentie

Nadere informatie

UNIT4 Multivers Installatie bankrekeningnummers omzetten naar IBAN

UNIT4 Multivers Installatie bankrekeningnummers omzetten naar IBAN UNIT4 Multivers Installatie bankrekeningnummers omzetten naar IBAN Datum: 22-4-2013 Versie: 1.0 Inhoud Inleiding... 3 Wat doet de Multivers Installatie IBAN omzetter?... 5 Stappen/controles uit te voeren

Nadere informatie

Jeugdcompetitie 2013 A.V.Start

Jeugdcompetitie 2013 A.V.Start Nieuwsbrief januari 2013. Alle leden nog de beste wensen voor 2013. Bomenwacht Nederland is de nieuwe sponsor van de competitie. Jeugdcompetitie 2013 A.V.Start Dag Datum Wedstrijd Plaats Afstand zondag

Nadere informatie

AFFILIATE WORDEN Geld verdienen met het promoten van onze diensten.

AFFILIATE WORDEN Geld verdienen met het promoten van onze diensten. AFFILIATE WORDEN Geld verdienen met het promoten van onze diensten. In deze paper leer je: Wat een affiliate is Hoe je zo geld kunt verdienen Hoe je zelf een affiliate wordt Welke tools we hiervoor gebruiken

Nadere informatie

SportCTM 2.0 Sporter

SportCTM 2.0 Sporter SportCTM 2.0 Sporter APP Inloggen Dotcomsport heeft ter ondersteuning van de dagelijkse praktijk ook een APP ontwikkeld, om data invoer te vereenvoudigen. Deze APP ondersteunt de onderdelen; Agenda (invoer

Nadere informatie

SKYPE, de goedkope manier van communiceren via internet (VOIP) Voor allen die willen weten hoe je Skype moet installeren en instellen op je PC.

SKYPE, de goedkope manier van communiceren via internet (VOIP) Voor allen die willen weten hoe je Skype moet installeren en instellen op je PC. SKYPE, de goedkope manier van communiceren via internet (VOIP) Voor allen die willen weten hoe je Skype moet installeren en instellen op je PC. Ik zal je nu stap voor stap vertellen hoe je dat moet doen.

Nadere informatie

Jaarlijks, in oktober, houdt de Scouting-beweging een weekend waarin draadloze kontakten tussen diverse scouting- groepen over de hele wereld worden

Jaarlijks, in oktober, houdt de Scouting-beweging een weekend waarin draadloze kontakten tussen diverse scouting- groepen over de hele wereld worden JOTA-JOTI en CAMRAS Jaarlijks, in oktober, houdt de Scouting-beweging een weekend waarin draadloze kontakten tussen diverse scouting- groepen over de hele wereld worden gemaakt. Hierbij wordt hulp ingeroepen

Nadere informatie

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 216 Opgericht 24 februari 1976

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 216 Opgericht 24 februari 1976 PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 216 Opgericht 24 februari 1976 Mededelingen van het bestuur 17 juni 2010 In dit nummer: Mededelingen van het bestuur Clubavonden Velddagen

Nadere informatie

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR ANDROID-SMARTPHONES EN -TABLETS GEBRUIKERSHANDLEIDING

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR ANDROID-SMARTPHONES EN -TABLETS GEBRUIKERSHANDLEIDING cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR ANDROID-SMARTPHONES EN -TABLETS GEBRUIKERSHANDLEIDING Inleiding cbox is een applicatie die u eenvoudig op uw computer kunt installeren. Na de installatie wordt in de

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 267 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer:

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 267 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer: PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. 267 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Komende clubavonden September 2015 In dit nummer: Komende clubavonden Vorige clubavond Colofon Velddag 2015 PI4VRZ/A Waar is die

Nadere informatie

Via methodewebsite www w.emma.eisma.nl of de ELO van de school

Via methodewebsite www w.emma.eisma.nl of de ELO van de school Via methodewebsite www.emma.eisma.nl of de ELO van de school Veelgestelde vragen rondom de online leerlingomgeving Veelgestelde vragen rondom de online leerlingomgeving (Station, Library en Route 2F) servicedesk@eisma.nl

Nadere informatie

Vandaag Nog Beter Internet? Lees dit E-Book Door En Geniet Vandaag Nog Van Sneller Internet

Vandaag Nog Beter Internet? Lees dit E-Book Door En Geniet Vandaag Nog Van Sneller Internet Vandaag Nog Beter Internet? Lees dit E-Book Door En Geniet Vandaag Nog Van Sneller Internet Introductie Na een lange en zware dag werken kom je eindelijk thuis. Het eerste wat je doet is even snel de laatste

Nadere informatie

CASH is SEPA-proof! U kunt eenvoudig uw eigen IBAN en BIC codes opvragen via de website:

CASH is SEPA-proof! U kunt eenvoudig uw eigen IBAN en BIC codes opvragen via de website: Er vinden de komende tijd grote veranderingen plaats binnen het Europese betalingsverkeer, welke ook gevolgen hebben voor het gebruik van CASH. Wij willen u graag op de hoogte stellen dat CASH deze ontwikkelingen

Nadere informatie

OFFICE 365. Start Handleiding Medewerkers

OFFICE 365. Start Handleiding Medewerkers OFFICE 365 Start Handleiding Medewerkers Meer info: Naast deze handleiding is er zeer veel informatie reeds voorhanden op het internet of door op het vraagteken te klikken in de Office 365 omgeving. Ook

Nadere informatie

Handleiding Facebook Pergamano International Augustus 2012

Handleiding Facebook Pergamano International Augustus 2012 Handleiding Facebook Pergamano International Augustus 2012 Inhoudsopgave 1 Wat is Facebook? 2 Registreren bij Facebook en een account aanmaken 3 Foto s toevoegen in een album 4 Een omslag foto toevoegen

Nadere informatie

Toeristen in Nederland

Toeristen in Nederland Toeristen in Nederland Het is bijna zomer. Veel Nederlanders gaan lekker op vakantie naar het buitenland. Maar er komen ook heel veel buitenlandse toeristen naar Nederland. Hoeveel zijn dat er eigenlijk?

Nadere informatie

Leerlingenhandleiding Beginnen met FlexBase

Leerlingenhandleiding Beginnen met FlexBase Leerlingenhandleiding Beginnen met FlexBase FlexBase is het leermiddelenarrangement voor het bakkersonderwijs in Nederland, waarbij zowel papieren als digitale leermiddelen worden gebruikt. Deze handleiding

Nadere informatie

Informatie over het mdwf

Informatie over het mdwf Informatie over het mdwf Uitleg over de Sportlinked Applicatie en het mobiel Digitaal WedstrijdFormulier (mdwf) 31-10- 2015 Paul te Riele / Werkgroep Opleidingen (WGO) Wat is de Sportlinked applicatie?

Nadere informatie

7 februari 2011 op TV L in Limburg Dichterbij,Ine Hellwig als lid van het reizigersoverleg Limburg.

7 februari 2011 op TV L in Limburg Dichterbij,Ine Hellwig als lid van het reizigersoverleg Limburg. Bestuurslid op de TV bij L1. 7 februari 2011 op TV L in Limburg Dichterbij,Ine Hellwig als lid van het reizigersoverleg Limburg. Begin januari werd het ROL via de provincie gevraagd een bijdrage te leveren

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. 291 Samenwerkingsverband sinds

PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. 291 Samenwerkingsverband sinds PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Jan. 2018 In dit nummer: Komende clubavonden Colofon Vorige clubavond Afdelingscompetitie Natrium- ion-accu s Virusscanner Nostalgie

Nadere informatie

2. Wat kost HBO GO? HBO GO is onderdeel van het HBO Pakket. Daarom betaalt u er niets extra voor.

2. Wat kost HBO GO? HBO GO is onderdeel van het HBO Pakket. Daarom betaalt u er niets extra voor. Q&A HBO GO Versie: 0 Versie: 1 Datum: 27 april 2012 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Algemeen Instellingen Problemen oplossen

Nadere informatie

Introductie Workshop. Tom Hufkens Shopmanager Turnhout & Geel tom.hufkens@webstore.be

Introductie Workshop. Tom Hufkens Shopmanager Turnhout & Geel tom.hufkens@webstore.be Introductie Workshop Tom Hufkens Shopmanager Turnhout & Geel tom.hufkens@webstore.be Introductie in Android & Windows 8 Inhoud: DEEL 1: ANDROID Wat is het en hoe er mee werken? DEEL 2: WINDOWS 8 Wat zijn

Nadere informatie

Installatie handleiding Reinder.NET.Optac

Installatie handleiding Reinder.NET.Optac Installatie handleiding Reinder.NET.Optac Versie : 2012.1.0.1 Inhoudsopgave 1 Systeemvereisten... 2 2 Pincode... 2 3 Licentie... 2 4 Installatie... 2 5 Eerste gebruik... 4 Titel Pagina 1 van 6 23-1-2012

Nadere informatie

1. Doelstellingen ICT binnen het domein informatie zoeken en verwerken ( leerlijn VSKO)

1. Doelstellingen ICT binnen het domein informatie zoeken en verwerken ( leerlijn VSKO) 12 juni 2007 Een les net voor de vakantie begint EEN IDEE VOOR EEN COMPUTERLES ( 1 lestijd) 4 de, 5 de en 6 de leerjaar VAKANTIE Voor deze les maken we gebruik van : www.nmbs.be www.google.be www.meteofrance.com

Nadere informatie

Uitleg van de Systeeminstellingen in Ubuntu.

Uitleg van de Systeeminstellingen in Ubuntu. Uitleg van de Systeeminstellingen in Ubuntu. In Windows kun u in het configuratiescherm de computer aanpassen naar uw wensen. In Ubuntu heet dit Systeeminstellingen. Ik zal in deze handleiding de meest

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG. Komende clubavonden VERON afd. Wageningen. Op deze avond komen aan de orde: 1. Het jaarverslag van de afdelingssecretaris,

PI4EDE & PI4WAG. Komende clubavonden VERON afd. Wageningen. Op deze avond komen aan de orde: 1. Het jaarverslag van de afdelingssecretaris, PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Komende clubavonden VERON afd. Wageningen Dinsdag 10 februari 2015 - Huishoudelijke vergadering Februari 2015 In dit nummer: Komende

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG. Speciale call i.v.m. 70 jaar bevrijding

PI4EDE & PI4WAG. Speciale call i.v.m. 70 jaar bevrijding Mei 2015 In dit nummer: Speciale calll PA70F Komende clubavonden Colofon PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Speciale call i.v.m. 70 jaar bevrijding Omdat Wageningen 70

Nadere informatie

Welkom bij al Printing WebCenter

Welkom bij al Printing WebCenter Welkom bij al Printing WebCenter al Printing WebCenter is een online programma voor het beoordelen van uw proeven op een gebruiksvriendelijke manier. Wij hopen dat deze service van al Printing kan bijdragen

Nadere informatie

Handleiding Office 2013 en Office 365. voor thuisgebruik

Handleiding Office 2013 en Office 365. voor thuisgebruik Handleiding Office 2013 en Office 365 voor thuisgebruik Versie: augustus 2015 1 Inhoudsopgave 1. Wat is Office 365 en wat kun je ermee?... 3 2. Wat je moet weten voordat je gaat installeren?.... 13 3.

Nadere informatie

Downloaden van Software.

Downloaden van Software. Downloaden van Software. Op een Computer staan altijd een enorme hoeveel programma's en bestanden, soms erg klein, maar ook hele uitgebreide bestanden. Soms is er behoefte om een ander programma uit te

Nadere informatie

TYPISCHE KENMERKEN VAN EEN CLOUDDIENST

TYPISCHE KENMERKEN VAN EEN CLOUDDIENST TYPISCHE KENMERKEN VAN EEN CLOUDDIENST We hoeven niet meer met de poten in de klei te staan. Het is helemaal hip om met je hoofd in de wolken te zweven. Werken in de Cloud is normaal. Maar als je ooit

Nadere informatie

Pumadrivers nieuwsbrief 3/2011

Pumadrivers nieuwsbrief 3/2011 Pumadrivers nieuwsbrief 3/2011 Van de voorzitter Ik heb in de eerste nieuwsbrief van dit jaar gezegd dat er nieuws moet zijn voor een nieuwe nieuwsbrief En nieuws hebben we zeker weer. Nieuwe bestuursleden

Nadere informatie

Inhoud van deze folder

Inhoud van deze folder Inhoud van deze folder Single Euro Payments Area (SEPA) Pagina 2 Rekeningnummer omzetten naar IBAN en BIC Pagina 3 Bankafschriften inlezen Pagina 4 Snelstart en verkoopfacturen Pagina 6 Vragen? Pagina

Nadere informatie

Handleiding MijnUitkering

Handleiding MijnUitkering Versie 21 juli 2017 Handleiding MijnUitkering MijnUitkering is er voor: Het volledig online aanvragen van uw uitkering. U stuurt ook alle benodigde documenten online naar ons toe. Het makkelijk en overzichtelijk

Nadere informatie

Handleiding voor het installeren van en werken met Skype

Handleiding voor het installeren van en werken met Skype Handleiding voor het installeren van en werken met Skype 1 Inhoudsopgave: Wat is Skype?... 3 Systeem-eisen Skype... 3 Skype installeren... 4 Skype account aanmaken... 7 Werken met Skype... 10 Skype verwijderen...

Nadere informatie

Online Back-up installatie handleiding. Sikkelstraat 2 4904 VB Oosterhout www.winexpertise.nl. E: info@winexpertise.nl

Online Back-up installatie handleiding. Sikkelstraat 2 4904 VB Oosterhout www.winexpertise.nl. E: info@winexpertise.nl Online Back-up installatie Sikkelstraat 2 4904 VB Oosterhout www.winexpertise.nl E: info@winexpertise.nl Datum: 1-10-2012 Document versie: V1.0 Versie en distributie geschiedenis Versie Datum Auteur Status

Nadere informatie

Net2 kaarten bedrukken

Net2 kaarten bedrukken kaarten bedrukken kaarten bedrukken - Welke methode? Er bevinden zich twee pakketen om kaarten te bedrukken in de software. Een basis vast formaat dat al aanwezig is in de software sinds 2003 (V3.16) en

Nadere informatie

Medewerker handleiding. PersoneelsSysteem - HorecaSysteem - ZorgSysteem

Medewerker handleiding. PersoneelsSysteem - HorecaSysteem - ZorgSysteem Medewerker handleiding PersoneelsSysteem - HorecaSysteem - ZorgSysteem Voorwoord Bedankt voor het downloaden van deze handleiding. De handleiding kan gebruikt worden voor het PersoneelsSysteem (www.personeelssysteem.nl),

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

Schotel. De installatie stap voor stap:.

Schotel. De installatie stap voor stap:. Pagina 1 De installatie stap voor stap:. 1. Stel vast, waar de schotel geplaatst moet worden. Let er op dat de hoogte voor de ontvangst niet van belang is, wel van belang zijn evt. obstakels. Als er obstakels

Nadere informatie

Het is de bedoeling om de motor zodanig te laten draaien dat de schotel als het ware steeds in deze Clarck belt kijkt.

Het is de bedoeling om de motor zodanig te laten draaien dat de schotel als het ware steeds in deze Clarck belt kijkt. Installeren van een Diseqc motor (1.2) (Bron: http://thaskull.tripod.com/diseqc.htm) Deze pagina is een basishandleiding voor het installeren van een diseqc motor: Stab, Moteck...het is geen gemakkelijke

Nadere informatie

Isotron (vogelhuisje) voor 40/80/160 meterband.

Isotron (vogelhuisje) voor 40/80/160 meterband. Isotron (vogelhuisje) voor 40/80/160 meterband. Inleiding: Deze antenne werkt electro/magnetisch als een loop-yagi, heeft een stralings diagram van een groundplane en de korte opstralingshoek van een richtbeam.

Nadere informatie

1. De Satelliet ontvanger.

1. De Satelliet ontvanger. U heeft dit document gedownload omdat u op zoek bent naar een satellietset voor uw camper, caravan, boot of ander recreatie object. Graag helpen wij u op weg om een juiste keuze te maken in de aanschaf

Nadere informatie

Een les met WOW - Temperatuur

Een les met WOW - Temperatuur Een les met WOW - Temperatuur Weather Observations Website HAVO - VWO WOW handleiding 1 Colofon Deze les is gemaakt door het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) in opdracht van het

Nadere informatie

Handleiding Digicampuz voor Stichting Onderwijs Midden-Limburg

Handleiding Digicampuz voor Stichting Onderwijs Midden-Limburg Handleiding Digicampuz voor Stichting Onderwijs Midden-Limburg Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 1 Voorwoord 3 2 Belangrijke gegevens 4 2.1 Aanmeldgegevens 4 2.2 De Digicampuz 4 3 Aan de slag 5 3.1 Aanmelden

Nadere informatie

Handleiding aanmelden 2015 Laat jezelf zien

Handleiding aanmelden 2015 Laat jezelf zien www.landstedembo.nl/aanmelden Handleiding aanmelden 2015 Laat jezelf zien 2 Handleiding aanmelden 2015 Handleiding aanmelden bij Landstede MBO voor decanen/mentoren/leerlingbegeleiders Deze handleiding

Nadere informatie

Beginnersles 2 Computerles Windows 7

Beginnersles 2 Computerles Windows 7 Beginnersles 2 Computerles Windows 7 Ik geef hier nogmaals een overzicht van de belangrijkste Toets-Combinaties: (Ik gebruik ze al jaren, en heb daar veel gemak van ) Ctrl + A = Selecteren Ctrl + C = Kopiëren

Nadere informatie

Stage verslag 18 juni 2012. Stage verslag. 18-6-2012 Koning ICT Hristo van Zuidam. Versie 1.0 Pagina 0

Stage verslag 18 juni 2012. Stage verslag. 18-6-2012 Koning ICT Hristo van Zuidam. Versie 1.0 Pagina 0 Stage verslag 18-6-2012 Koning ICT Hristo van Zuidam Versie 1.0 Pagina 0 Inhoudsopgave Opdracht 1 het stage bedrijf... 2 A beschrijving van het bedrijf... 2 B geschiedenis van het bedrijf... 2 C een plattegrond...

Nadere informatie

Datum test: dinsdag 8 april 2014 Schrijven review: donderdag 10 april 2014

Datum test: dinsdag 8 april 2014 Schrijven review: donderdag 10 april 2014 Datum test: dinsdag 8 april 2014 Schrijven review: donderdag 10 april 2014 Getest met: Samsung Galaxy S4 mini (GT-I9195) op 4G netwerk KPN Android versie: 4.2.2 Mijn Hi Beta versie: 3.0.0 build 95 Als

Nadere informatie

Interview Tabletrestaurants.nl: Vision menu

Interview Tabletrestaurants.nl: Vision menu Interview Tabletrestaurants.nl: Vision menu Inleiding Kunt u vertellen over het ontstaan van uw bedrijf? Vision Multimedia is een bedrijf van mijn zoon. Het is ontstaan uit Vision Electronics, een bedrijf

Nadere informatie

Grafisch ontwerp. Referenties. https://developers.google.com/webmasters/mobile-sites/ http://www.bluetrainmobile.com/mobile-showcase

Grafisch ontwerp. Referenties. https://developers.google.com/webmasters/mobile-sites/ http://www.bluetrainmobile.com/mobile-showcase Mobiel Datanose Op dit moment is mobiel datanose niet goed gedaan; je krijgt gewoon de site te zien zoals je het te zien krijgt op pc's of laptops. Maar vaak heb je het probleem dat je op je mobiel moet

Nadere informatie

1. Starten op het World Wide Web

1. Starten op het World Wide Web 21 1. Starten op het World Wide Web Het internet bestaat uit duizenden computers die allemaal met elkaar verbonden zijn door middel van kabels, het telefoonnet of televisiekabelnet en satellietverbindingen.

Nadere informatie

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 232 Opgericht 24 februari 1976

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 232 Opgericht 24 februari 1976 PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 232 Opgericht 24 februari 1976 Van het afdelingsbestuur februari 2012 In dit nummer: Van het afdelingsbestuur HF dipool Colofon Bijdrage

Nadere informatie

App4Broker : uw nieuwe app!

App4Broker : uw nieuwe app! App4Broker : uw nieuwe app! Pagina 1 van 20 Inhoudsopgave 1. U GEBRUIKT MYBROKER AL... 3 1.1. APP4BROKER DOWNLOADEN OP UW TABLET... 3 1.2. INSTALLATIE VAN HET CERTIFICAAT... 4 2. U HEEFT NOG NOOIT MET

Nadere informatie

Veel gestelde vragen Magister 6

Veel gestelde vragen Magister 6 Veel gestelde vragen Magister 6 De Magistersite draait extern, bij de leverancier Schoolmaster in Leeuwarden. De school kan hier geen invloed op uitoefenen. Bij en aantal ouders geeft Magister soms echter

Nadere informatie

Enquête over onderhoud

Enquête over onderhoud Enquête over onderhoud In november 2014 legden we het Bo-Ex Panel een enquête voor met als onderwerp Onderhoud. Het thema onderhoud is erg breed. Daarom kozen we vooral te vragen naar ervaringen bij de

Nadere informatie

Editie september 2017

Editie september 2017 Editie september 2017 De Flevo Rondstraler Het blad voor en door leden van de VERON-afdeling Flevoland COLOFON VERON-afdeling A41 Flevoland Voorzitter Dick van Vulpen PA0DVV pa0dvv@veron.nl Vicevoorzitter

Nadere informatie

JOTA-JOTI 2011 en CAMRAS

JOTA-JOTI 2011 en CAMRAS JOTA-JOTI 2011 en CAMRAS Jaarlijks, in oktober, houdt de Scouting-beweging een weekend waarin kontakten tussen diverse scouting- groepen over de hele wereld worden gemaakt. Hierbij wordt hulp ingeroepen

Nadere informatie

Welkom bij Dropbox. Grote bestanden verzenden. Je bestanden veilig bewaren. Je spullen altijd bij de hand. Samenwerken aan bestanden

Welkom bij Dropbox. Grote bestanden verzenden. Je bestanden veilig bewaren. Je spullen altijd bij de hand. Samenwerken aan bestanden Aan de slag met Dropbox: 1 2 3 4 Je bestanden veilig bewaren Je spullen altijd bij de hand Grote bestanden verzenden Samenwerken aan bestanden Welkom bij Dropbox 1 Je bestanden veilig bewaren Je kunt met

Nadere informatie

MINDSTORM LEGO ROBOTS

MINDSTORM LEGO ROBOTS MINDSTORM LEGO ROBOTS Les 1: Robot basis, en programma aanpassen Les 2 & 3 & 4 : Eigen robot bouwen Les 5 & 6 : Robot programmeren Les 7: Geschiedenis opzoeken robots Les 8 & 9 & 10 : Film maken en op

Nadere informatie

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 221 Opgericht 24 februari 1976

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 221 Opgericht 24 februari 1976 PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 221 Opgericht 24 februari 1976 Mededelingen van het bestuur December 2010 In dit nummer: Silent key Leendert Nietveld PA7LN Mededelingen

Nadere informatie

QSL kaarten manager (PA1AT)

QSL kaarten manager (PA1AT) QSL kaarten manager (PA1AT) QSL Bureau Assen en omstreken. QSL kaarten kunt u inleveren bij PA1AT Gerard uit Assen dit kan op de SOOS. Of u kunt u kaarten sturen aan: Gerard Nieboer PA1AT Kamilletuin 22

Nadere informatie

Meest gestelde vragen

Meest gestelde vragen Meest gestelde vragen Gezien alle commoties over webcams, in hoeverre is beeldbellen beveiligd? Omdat wij met ouderen werken, zijn veilighe id en privacy extra belangrijk voor ons. Beeldbellen kan alleen

Nadere informatie

Een spreekbeurt houden

Een spreekbeurt houden Een spreekbeurt houden Kies je onderwerp Je kiest natuurlijk een onderwerp waar je veel belangstelling voor hebt. Misschien weet je er al veel van, of je wilt dat nu juist gaan onderzoeken! Ga vervolgens

Nadere informatie

Google Drive. Wat is google drive. Wat heb je nodig en wat krijg je. Je aanmelden aan de cloud

Google Drive. Wat is google drive. Wat heb je nodig en wat krijg je. Je aanmelden aan de cloud Google Drive Wat is google drive Google drive is het cloud systeem van google. Je kan er documenten, beelden, films. op kwijt. Het is ook mogelijk om gebruik te maken van hun online applicaties zoals google

Nadere informatie

UNIDIS KLANTENDAG 2013 UW ADMINISTRATIE SEPA PROOF TRAINING

UNIDIS KLANTENDAG 2013 UW ADMINISTRATIE SEPA PROOF TRAINING Pagina 1 van 35 UNIDIS KLANTENDAG 2013 UW ADMINISTRATIE SEPA PROOF TRAINING Pagina 2 van 35 1. SEPA CHECK Ga naar http://www.unidis.nl/ en klik op doe de SEPA check. Zie onderstaande screenshot. U komt

Nadere informatie

De digitale vrijwilligersvacaturebank

De digitale vrijwilligersvacaturebank De digitale vrijwilligersvacaturebank Een handleiding Op onze website is het mogelijk dat vrijwilligersorganisaties in Apeldoorn vacatures en klussen kunnen plaatsen en vinden. In deze handleiding vindt

Nadere informatie

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR SMARTPHONES EN TABLETS MET HET ios BESTURINGSSYSTEEM GEBRUIKERSHANDLEIDING

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR SMARTPHONES EN TABLETS MET HET ios BESTURINGSSYSTEEM GEBRUIKERSHANDLEIDING cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR SMARTPHONES EN TABLETS MET HET ios BESTURINGSSYSTEEM GEBRUIKERSHANDLEIDING Inleiding cbox is een applicatie die u eenvoudig op uw computer kunt installeren. Na installatie

Nadere informatie

PC gebruik - Praktische weetjes

PC gebruik - Praktische weetjes PC gebruik - Praktische weetjes voor Club 3 - Bornem door Willy Hermans Dinsdag, 26 augustus 2008. Clublokaal Rusthuis Bornem. Een lijst met enkele praktische zaken waar we effectief iets aan hebben. Het

Nadere informatie

Gebruikershandleiding MobiDM

Gebruikershandleiding MobiDM Gebruikershandleiding MobiDM Gebruikershandleiding voor versie 3.6.2 Versie 1.0 INHOUDSOPGAVE 1. DE MOBIDM PORTAL.... 2 1.1. INLOGGEN... 2 1.2. WACHTWOORD VERGETEN?... 2 2. TOESTELBEHEER.... 3 2.1. OS-AFHANKELIJKE

Nadere informatie

WebDAV versus iwork.com op je ipad

WebDAV versus iwork.com op je ipad WebDAV versus iwork.com op je ipad Datum: 14 maart 2011 Versie: 1.0 Auteur: Pierre Gorissen (http://ictoblog.nl/ ) Een van de minder handige dingen aan de iwork verzameling voor de ipad (Pages, Keynote,

Nadere informatie

1. Laad de software voor de camera van op het menu

1. Laad de software voor de camera van  op het menu 1. Laad de software voor de camera van www.overmax.eu. op het menu producten, selecteer RTV, dan IP camera s en uw camera model. Dan subpagina Product selecteer de [HELP] - klik op de grijze pijl symbool

Nadere informatie

Een les met WOW - Temperatuur

Een les met WOW - Temperatuur Een les met WOW - Temperatuur Weather Observations Website VMBO WOW handleiding 1 Colofon Deze handleiding is gemaakt door het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) in opdracht van het

Nadere informatie

1. Starten op het World Wide Web

1. Starten op het World Wide Web 21 1. Starten op het World Wide Web Het internet bestaat uit duizenden computers die allemaal met elkaar verbonden zijn door middel van kabels, het telefoonnet of televisiekabelnet en satellietverbindingen.

Nadere informatie

(de derde is van Firefox) Safari wordt meestal alleen in combinatie met Ipads en andere Apple-computers gebruikt.

(de derde is van Firefox) Safari wordt meestal alleen in combinatie met Ipads en andere Apple-computers gebruikt. Nieuwe Mail: 13 augustus 2012 Pagina 1 van 5 Opmerkingen vooraf: Lees de volgende info even, nou ja even., goed door. Ik heb geprobeerd zo duidelijk mogelijk te zijn, zodat je snel goed goed kunt gebruiken

Nadere informatie

MCBDirect Corporate Aanmelden met een Soft Token

MCBDirect Corporate Aanmelden met een Soft Token MCBDirect Corporate Aanmelden met een Soft Token Document versie: 2.1 Uitgavedatum: september 2014 Inhoud Over Soft Token authenticatie... 3 Aanmelden op MCBDirect Corporate online bankieren... 4 Soft

Nadere informatie

1. Starten op het World Wide Web

1. Starten op het World Wide Web 13 1. Starten op het World Wide Web Het internet bestaat uit duizenden computers die allemaal met elkaar verbonden zijn door middel van kabels, het telefoonnet of televisiekabelnet en satellietverbindingen.

Nadere informatie