PI4EDE & PI4WAG. Komende clubavonden VERON afd. Wageningen. Op deze avond komen aan de orde: 1. Het jaarverslag van de afdelingssecretaris,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PI4EDE & PI4WAG. Komende clubavonden VERON afd. Wageningen. Op deze avond komen aan de orde: 1. Het jaarverslag van de afdelingssecretaris,"

Transcriptie

1 PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. Samenwerkingsverband sinds Komende clubavonden VERON afd. Wageningen Dinsdag 10 februari Huishoudelijke vergadering Februari 2015 In dit nummer: Komende clubavond Colofon Vorige clubavond Clubavond maart PACC contest VRZA zoekt regiomanager Microsoft stopt zonnevlammen ontstaan van de Veron PC Problemen Info PI4VRZ/A Tv-revolutie Brandstofceloplader voor smartphones Amateursatellieten Activiteiten kalender Oplage 320 Overname van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding Op dinsdag 10 februari 2015 houdt de VERON afd. Wageningen zijn huishoudelijke vergadering. Volgens de reglementen is die alleen toegankelijk voor VERON leden van de afdeling A43 en eventueel door het afdelingsbestuur uitgenodigde andere VERON leden. Op deze avond komen aan de orde: 1. Het jaarverslag van de afdelingssecretaris, 2. Het financieel overzicht van de afdeling over 2014, 3. Voorstellen voor de verenigingsraad, 4. Verkiezing afgevaardigden naar de verenigingsraad, 5. Verkiezing bestuursleden, 6. Verkiezing kascontrolecommissie 7. De begroting over het lopende verenigingsjaar. Omdat onze clubavonden gezamenlijk met de VRZA afd. Zuid Veluwe worden gehouden zullen beide verenigingen het eerste deel van de avond hun huishoudelijke vergaderingen in afzonderlijke ruimtes houden. Na afloop komen we weer gezellig bij elkaar voor onderling QSO en het halen en brengen van tijdschriften en QSL-kaarten. De avond wordt gehouden in de kantine van de korfbalvereniging C.K.V Reehorst, Langekampweg 4, 6715AV te Ede. Komende clubavonden VRZA afd. Zuid-Veluwe Dinsdag 10 februari Huishoudelijke vergadering Op dinsdag 10 februari 2015 houdt de VRZA afd. Zuid-Veluwe zijn huishoudelijke vergadering. Volgens de reglementen is die alleen toegankelijk voor VRZA leden van de afdeling en eventueel door het afdelingsbestuur uitgenodigde andere VRZA leden. Op deze avond komen aan de orde: 1. Het jaarverslag van de afdelingssecretaris, 2. Financieel jaarverslag van de penningmeester 3. Verslag kascommissie 4. Bestuursverkiezing 5. Benoeming kascommissie 6. Begroting Huisvesting 8. Activiteiten Omdat onze clubavonden gezamenlijk met de VERON afd. Wageningen worden gehouden zullen beide verenigingen het eerste deel van de avond hun huishoudelijke vergaderingen in afzonderlijke ruimtes houden. Na afloop komen we weer gezellig bij elkaar voor onderling QSO en het halen en brengen van tijdschriften en QSL-kaarten. De avond wordt gehouden in de kantine van de korfbalvereniging C.K.V Reehorst, Langekampweg 4, 6715AV te Ede.

2 Pagina 2 Colofon VERON afd. Wageningen Correspondentieadres VERON afd. Wageningen p/a Nijhofflaan EV Veenendaal T: E: bestuur@pi4wag.nl Voorzitter Mans Jansen PA0MBJ T: E: pa0mbj@pi4wag.nl Secretaris Fred Verburgh PA0FVH T: E: pa0fvh@veron.nl Penningmeester Roelof Waninge PA4RW T: E: pa4rw@veron.nl Bestuurslid Wouter Lingeman PG2W T: E: pg2w@veron.nl Bestuurslid Geeuwke de Boer PD3GDB T: E: g.en.e.de.boer@planet.nl Afdelingszender PI4WAG Vergunninghouder: Fred Verburgh PA0FVH Bankelatie IBAN nr. NL47.ING.B t.a.v. Veron afd. Wageningen p/a Beemdkroon 66, 4007 SP TIEL Website VRZA afd. Zuid-Veluwe Correspondentieadres VRZA afd. 24 Zuid-Veluwe p/a Lindelaan VC Bennekom T: E: pi4ede@vrza.nl Voorzitter Wolter Nijmeijer PA5WN T: E: pa5wn@vrza.nl Secretaris André van Silfhout PE0AVS T: E: pe0avs@vrza.nl Penningmeester Rijk van Harn PE1PTJ T: E: pe1ptj@vrza.nl Bestuurslid Vacant=> Vacature Bestuurslid Vacant=> Vacature Afdelingszender PI4EDE Vergunninghouder: Jaap Zoet PA3BQC Bankelatie IBAN: NL30.ING.B t.a.v. VRZA afd. Zuid-Veluwe p/a Oude Kerkweg 58, 6717 JR Ede Website Combinatie uitzending afdelingszenders PI4EDE PI4WAG Uitzending elke maandagavond vóór de 2e dinsdag van iedere maand. Aanvang: 20:30 uur Frequentie: MHz Clubavonden Iedere 2e dinsdag van de maand in de Kantine korfbalvereniging CKV Reehorst 45 Langekampweg 4, 6715 AV Ede (52,02,09 N & 5,38,17 O) Aanvang 20:00 uur Zaal is om 19:30 uur open T: QSL-Manager Gerrit Plasman PA3DDP Hof van Putten TL Bennekom T: E: g.e.plasman@tele2.nl DOPE nieuwsbrief Rikus van Holland PD0IAZ E: h.v.holland@hetnet.nl T:

3 Pagina 3 Vorige clubavond De nieuwjaarsbijeenkomst van de VRZA Zuid-Veluwe en de VERON afdeling Wageningen mocht zich verheugen in een ruime opkomst. Ter verhoging van de feestvreugde hadden de besturen gezorgd voor gratis koffie met een tompouce waarop de logo s van de VRZA en de VERON waren afgebeeld. Na diverse afkondigingen, o.m. over de aanstaande PACC contest, werd ook de nostalgie niet vergeten. Mans, PA0MBJ hield een korte presentatie over het opgaan, blinken en verzinken van de radiobuis, vergezeld van de nodige plaatjes van voor de ouderen bekende buistypen. Diverse leden hadden een aantal buizen meegebracht om in levenden lijve te kunnen bekijken. Hierna was er nog ruimschoots tijd voor onderling QSO, het inwisselen van consumptiebonnen voor lekkere drankjes en het nuttigen van de zoutjes die het bar-team had laten aanrukken. Het was zodoende een genoeglijk begin van het nieuwe verenigingsjaar. Clubavond in maart Er staat alweer een interessante lezing op het programma op de gezamenlijke clubavond van de VERON afdeling Wageningen en de VRZA afdeling Zuid-Veluwe. Op dinsdag 10 maart zal Jacco Bronkhorst, PE1OUT een lezing houden over glasvezelverbindingen met als titel Optische transmissie, van glasvezel tot netwerk. Jacco is een professional op dit gebied dus dat garandeert een interessante presentatie die is afgeleid van de veel uitgebreidere training die beroepshalve kan worden gevolgd. We zullen veel te weten komen over glasvezel en de netwerken, van de basiskennis tot de specifieke meetinstrumenten, de connectoren en wat erbij komt kijken, juist dat waar we als zendamateurs weinig van weten is te zien op deze avond. Glasvezel wordt steeds vaker toegepast in de telecommunicatie en deze presentatie is ontstaan uit de behoefte aan basiskennis waar het gaat om optische netwerken en het vakjargon. Vergeet ook niet u in te melden op onze Valleironde die op maandag 9 maart wordt gehouden om 20:30 op 145,250 MHz.

4 Pagina 4 Voorbespreking PACC contest 2015 Alle leden van de VRZA afdeling Zuid-Veluwe en de VERON afdeling Wageningen hebben via het draaiboek PACC-2015 gekregen. Zoals voorgaande jaren zal er ook deze keer ook weer een voorbespreking plaatsvinden om alle neuzen voor de contest dezelfde kant op te krijgen. Deze bespreking wordt a.s. woensdagavond 28 februari 2015 om 20:00 uur in de hal van de Spel en Sportuitleen aan de verl. Maanderweg 125 te Ede gehouden. Als je aan deze contest mee wilt doen, kom dan woensdagavond naar de Spel en Sportuitleen en neem het draaiboek mee!! Deze ruimte is ook dit jaar (waarschijnlijk voor de laatste keer) weer beschikbaar gesteld door de Spel en Sportuitleen. Op het SOMA terrein zijn momenteel diverse werkzaamheden begonnen om de tunnel onder de spoorlijn Uitrecht-Arnhem te maken en zullen wij bij het opbouwen wat aanpassingen moeten maken. Let op! De spoorwegoverweg is nu al afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Met de fiets is het spoor nog wel te passeren. VRZA zoekt regiomanager De regiomanager is lid van het bestuur van de VRZA De regiomanager woont eenmaal per kwartaal de bestuursvergadering bij en zoveel andere vergaderingen als hij wenst. De regiomanager is namens het bestuur het eerste aanspreekpunt voor (het bestuur van) de afdelingen in zijn regio. De regiomanager bezoekt daartoe regelmatig deze afdelingen om te horen wat daar leeft en informeert het verenigingsbestuur daarover.dat kan zowel in de bestuursvergadering als daarbuiten, bijv. via . De regiomanager geeft gevraagd en ongevraagd aan (het bestuur van) de afdelingen uitleg van het door het bestuur gevoerde verenigingsbeleid.de regiomanager tracht in samenspraak met (het bestuur van)de afdeling problemen op te lossen die aan het verenigingsbestuur worden voorgelegd, zo nodig met terugkoppeling op het verenigingsbestuur. De regiomanager bekijkt of er mogelijkheden zijn nieuwe afdelingen op te richten of slapende afdelingen te reactiveren. Wie zoeken we De regiomanager beschikt over goede communicatieve eigenschappen. Bij voorkeur is hij goed bekend in en met de betreffende regio en woont daar ook. Hij heeft de bereidheid ten minste 4 maal per jaar te vergaderen in het centrum van het land. Bestuurssamenstelling Om ervaring met de nieuwe functie op te doen, wil het bestuur beginnen met twee regiomanagers. Een voor de regio Zuidoost en een voor de regio Noordoost. Indien meer ervaring is opgedaan,komen daar maximaal nog twee regiomanagers bij. Het bestuur zal dan uit 9 personen bestaan. Belangstelling? Leden die graag in deze functie zich in willen zetten voor de toekomst van de VRZA worden van harte uitgenodigd contact op te nemen met Floris Wijnnobel, PA1FW, pa1fw@vrza.nl. Deze contacten zullen een vertrouwelijk karakter hebben.

5 Pagina 5 Microsoft stopt standaard-ondersteuning Windows 7 Geen zorg, je kunt het nog gewoon gebruiken Windows 7 is nu echt aan het eind van zijn levensduur. Microsoft is namelijk gestopt met de standaard ondersteuning van het besturingssysteem, en geeft Windows 7 alleen nog maar 'extra' ondersteuning. Microsoft gaat zich nu vooral richten op Windows 8 en Windows 10. Voorlopig is er nog niets aan de hand, want Windows 7 krijgt nog steeds beveiligingsupdates. 'Extra' ondersteuning betekent dat er geen nieuwe functies komen voor het besturingssysteem, maar alleen de nodige. Je kunt Windows 7 dus nog rustig een paar jaar gebruiken. Betaalde updates Wel moeten sommige gebruikers gaan betalen voor bepaalde beveiligingsupdates, maar alleen voor specifieke updates voor bijvoorbeeld bedrijfssystemen. Doorsnee gebruikers krijgen vrijwel alle updates gratis binnen. De betaalde updates zijn vooral voor bedrijven die hun computersystemen op orde willen houden. XP De verlengde 'extra' ondersteuning loopt voor 5 jaar. De volledige ondersteuning voor Windows 7 stopt op 14 januari Dan heeft Windows 7 dezelfde status als Windows XP dat nu ook heeft. Het was al niet meer mogelijk om pc's en laptops te kopen met Windows 7 erop, al kun je Windows 8 nog wel downgraden. Toekomst Microsoft wil zich voornamelijk richten op nieuwe besturingssystemen zoals Windows 8, en in de nabije toekomst ook Windows 10. Dat besturingssysteem komt eind 2015 uit en wordt dan het belangrijkste OS van Microsoft. Bron: Computeridee Kunstmatige intelligentie helpt zonnevlammen te voorspellen Hoewel wetenschappers nog niet helemaal begrijpen hoe zonnevlammen ontstaan, wordt het optreden van deze reusachtige explosies op de zon wel steeds voorspelbaarder. Wetenschappers van de Stanforduniversiteit (VS) hebben software ontwikkeld die de analyse van zonne-uitbarstingen automatisch afhandelt. Bij een zonnevlam komt vele malen meer energie vrij dan bij de explosie van een atoombom. Genoeg zelfs om 150 miljoen kilometer verderop op aarde dus communicatie- en stroomvoorzieningen te verstoren. Deze explosieve uitbarstingen komen voort uit de verstrengelde magnetische velden die over de hele zon optreden. De Stanford-wetenschappers hebben, met behulp van kunstmatige intelligentie, de enorme hoeveelheid waarnemingen van zonnevlammen geanalyseerd die gedaan zijn door het Solar Dynamics Observatory (SDO), een Amerikaanse zonnesatelliet. Daarbij is gekeken in hoeverre gegevens over de magnetische velden rond zonnevlekken relatief koele plekken op de zon kunnen worden gebruikt om de sterkte van komende zonnevlammen te voorspellen. De onderzoekers verzamelden SDO-gegevens van tweeduizend actieve gebieden op de zon waarvan sommige wel en andere geen sterke zonnevlammen produceerden. Vervolgens werd de computer gevoed met zeventig procent van de gegevens, om hem te trainen in het herkennen van relevante kenmerken. De overige dertig procent van de gegevens werd gebruikt om te toetsen in hoeverre de computer iets van deze exercitie had geleerd. De resultaten laten zien dat het optreden van zonnevlammen aan de hand van slechts enkele gegevens over het magnetische veld en de daarin opgeslagen energie kan worden voorspeld. De verwachting is dat de methode nog verder kan worden verfijnd. (EE) - Bron: allesoversterrenkunde.nl

6 Pagina 6 Het ontstaan van de Veron In 2015 zal de Veron 70 jaar bestaan. Reden om een terug te kijken op haar geschiedenis. Is 1939 waren er drie verenigingen aktief, waarvan de leden zich aktief bezig hielden met experimenten op radio gebied. N.V.V.R. (de Nederlandsche Vereeniging Voor Radiotelegrafie) opgericht in N.V.I.R. (de Nederlandsche Vereeniging voor Internationaal Radio amateurisme) opgericht in V.U.K.A. (de Vereenigde Ultra-Kortegolf Amateurs) opgericht in Toen kwam de oorlog, de verenigingen werden opgeheven en werden al deze experimenten illegaal en alle radios moesten ingeleverd worden. Zendamateurs gingen 'ondergronds'. In september 1944 werd Zuid-Nederland bevrijd en vrijwel meteen richten zendamateurs in Eindhoven de N.V.R.A. op. Na de bevrijding van de rest van Nederland sloten veel anderen zich daarbij aan. Op 20 en 21 oktober 1945 wordt een amateur-radioconferentie gehouden in de grote restauratiezaal van de AVRO. Het doel is om de oude verenigingen N.V.V.R., N.V.I.R. en V.U.K.A. en de afdelingen van de N.V.R.A. samen te voegen tot een grote landelijke vereniging met afdelingen. Het begin van de V.E.R.O.N. Het eerste hoofdbestuur bestond onder anderen uit: Mr. A. N. E. Th Enger PA0YM, voorzitter, Dhr. Ph. J. Huis PA0AD, 1e secretaris en Dhr. J. Stuffkens PA0JK, 1e penningmeester. De officiële documenten zijn gedigitaliseerd en liggen in het Museum Jan Corver in Budel. Het uitgebreide verhaal is te lezen op de website van de Veron en is te downloaden als pdf. Bron: PI4WNO bulletin (PA0PHB) Problemen of vragen over je computer? Menno Schoone * (interesse in mijn nieuwe project? Meld u dan aan!) * (voor uw computerproblemen) * (voor de Engelse vertaling) * (voor de startende ondernemer) * (alles over de uitvaart, samenwerkingsverband)

7 Pagina 7 PI4VRZ/A tijdelijk wijzigingen zaterdagmorgen uitzending. Vanaf 17 januari a.s. tijdelijk via PI3UTR Staatsbosbeheer de eigenaar van het voormalig zendterrein van Radio Kootwijk heeft ons deze week laten weten dat zij woensdag 15 januari 2015 gaan starten met de renovatie van het bovenste deel van de Watertoren. Ja, inderdaad, diezelfde watertoren waar onze 2 meter en 4 meter antennes op staan. De werkzaamheden zullen zo n 8 tot 10 weken in beslag gaan nemen, wat dus betekent dat we voor onze uitzendingen vanaf 17 januari tot begin april 2015 naar alternatieven zijn gaan zoeken voor de 2 meter en de 4 meter band. NB: Voor onze uitzendingen in de 40 meter band heeft deze renovatie geen gevolgen. De antenne daarvoor hangt tussen de bomen en zit niet gemonteerd aan de watertoren. Natuurlijk blijven ook onze uitzendingen via de webstream beschikbaar. Voor onze uitzendingen in de 2 meter band hebben we op deze zeer korte termijn een geweldig alternatief gevonden: Van de beheerders van het relais PI3UTR hebben we alle medewerking gekregen om van dit relais gebruik te kunnen maken gedurende de renovatieperiode. Wij danken dan ook Mischa PA1OKZ, Rob PE1CHL en Paul PE1RJV voor hun welwillende hulp. Dat betekent dat onze 2 meter uitzending in fone, dus vanaf ongeveer uur, te beluisteren zal zijn via PI3UTR op de frequentie 145,575 MHz. Ook het tekenen van de presentielijst (QSO's) zullen we gaan doen via dit relais. We zijn heel blij met deze (weliswaar tijdelijke) oplossing, want zo bereiken we weer heel veel andere zendamateurs, die we anders misschien niet zouden hebben gewerkt! Voor onze uitzendingen in de 4 meter band zijn we de mogelijkheden nog aan het bekijken. We vinden het belangrijk ook op 70,425 MHz in de lucht te blijven tijdens de renovatie werkzaamheden, al was het maar onder minder gunstige omstandigheden, zoals een wat lager opgestelde antenne. Details hierover zullen nog volgen, dus houdt onze site en onze uitzendingen in de gaten. Bron RTTY bulletin.

8 Pagina 8 Tv-revolutie: Wat heeft u aan oled, ultra hd, HDR, 8K en quantum dot? De gewone lcd-tv is niet meer. Onze huidige en toekomstige tv s worden uitgerust met een oled-scherm, HDR-technologie, 4K- of 8K-resolutie en quantum dot-lagen. Wat is het allemaal en wat heeft u er aan? 1) Oled Wie: LG is voorlopig de enige fabrikant die vol inzet op oled, maar Samsung houdt nog een oogje in het zeil en veel andere fabrikanten kijken er achter de schermen ook naar. Wat: Oled kan gezien worden als vervanger van lcd. Het is een heel nieuw tv-scherm. Oled zorgt voor diepere zwartwaarden en hoger contrast. Voordelen: Deze schermen hebben geen backlight nodig omdat de pixels in de tv zichzelf verlichten. Zonder de lichtgevende laag uit de lcd-tv kan de televisie dus dunner worden en bovendien energiezuiniger. Een ander voordeel is dat een pixel helemaal uitgeschakeld kan worden en dan pikzwart wordt. Bij lcd blijft er altijd een beetje licht doorheen komen en wordt zwart snel donkergrijs. De kleuren worden bovendien natuurgetrouwer weergegeven omdat de oled-pixels elke kleur kunnen aannemen en geen gebruik maken van kleurfilters, wat bij lcd wel het geval is. Deze filters combineren kleuren waardoor het bereik beperkter is. Oranje moet bijvoorbeeld worden gemaakt door groen en blauw te combineren terwijl oled-pixels gewoon oranje kunnen weergeven. Nadelen: Een groot nadeel van oled is de hoge productieprijs. LG biedt momenteel de goedkoopste oled-tv in Nederland aan voor euro. Displaysearch verwacht dat de gemiddelde prijs voor een oled-tv in euro zal zijn. Daarnaast is de maximale helderheid van een oled-tv erg laag in vergelijking met lcd. Het hoge contrast compenseert dat voor een deel. Wanneer: LG biedt dus al tv s aan met oled, maar fabrikanten zoals Philips en Sony hebben een afwachtende houding. Als de prijs daalt en de helderheid wat wordt opgeschroefd stappen zij over een paar jaar misschien ook in. 2) Quantum dot Wie: Samsung en LG zetten in 2015 in op quantum dot. Ook deze technologie moet zorgen voor veel betere kleuren dan bij onze huidige tv s. Wat: Quantum dot zijn piepkleine nanokristallen die op een laag worden geproduceerd en kunnen worden toegevoegd aan een lcd-tv. Het is dus geen heel nieuw scherm, maar meer een uitbreiding. Voordelen: De kleine nanokristallen lichten gekleurd op als er licht op schijnt. Afhankelijk van het formaat van zo n quantum dot wordt een andere kleur getoond. Het formaat kan heel precies worden geregeld en

9 Pagina 9 dus is het kleurbereik veel groter. Bij de huidige lcd-tv s worden groen en rood bijvoorbeeld onderverzadigd weergegeven omdat het backlight bestaat uit blauwe led-lampjes. Dit blauwe licht schijnt door het kleurfilter en tast zo de weergegeven kleuren aan. Quantum dot is goedkoper dan oled omdat het in de huidige productielijnen van tv s kan worden geïmplementeerd. Nadelen: Ook quantum dot is duurder dan de huidige lcd-tv s en dus zullen de eerste modellen vrij prijzig zijn. Daarnaast lost quantum dot het probleem van lcd met zwart weergeven nog niet helemaal op. Wanneer: Eigenlijk al twee jaar geleden toen Sony ermee begon. De fabrikant is echter gestopt met de ontwikkeling, maar Samsung en LG pakken dat nog dit jaar op. 3) HDR Wie: High Dynamic Range (HDR) staat eigenlijk bij alle grote fabrikanten op de agenda. Sony, Samsung, LG en Philips praten er allemaal over. De technologie moet zorgen voor een sterk verbeterde helderheid en wederom betere kleuren en een hoger contrast. Wat: HDR is geen vervanger voor een lcd-tv of een extra laag in uw tv. Het is een techniek waarin films gemasterd kunnen worden. Speciale processors kunnen deze films die in HDR-kwaliteit bewerkt zijn op een tv weergeven. Voordelen: De beelden hebben op een normale tv al zichtbaar betere kleuren, maar de technologie onderscheidt zich vooral omdat het donker en lichte beelden naast elkaar kan tonen. Zwarte schaduwen zijn echt zwart en de lantaarnpaal een stukje verderop echt fel. Dankzij HDR kunnen tv s bovendien hogere helderheden gaan ondersteunen zonder dat kleuren flets worden. De standaard is nu 450 cd/m2 en Philips belooft dit jaar al een tv van 700 cd/m2. Concepten tonen

10 Pagina 10 zelfs beelden met cd/m2. De truc is om niet heel het scherm zo helder te maken, maar bijvoorbeeld alleen de zon of ontploffend vuurwerk. Dat komt vervolgens veel levendiger over. Nadelen: Er wordt momenteel nog gewerkt aan standaarden voor HDR zodat heel Hollywood dezelfde technologie gebruikt. Netflix gebruikt nu zijn eigen standaard en Dolby en Philips werken tevens aan een eigen technologie. Wanneer: HDR zal in 2015 voor het eerst op de markt verschijnen en zal zijn doorbraak in de jaren daarna beleven. 4) 4K en 8K Wie: Iedereen. Er is in 2015 geen fabrikant die niet met een ultra hd-scherm komt. Ultra hd wordt ook wel 4K genoemd. De opvolger 8K wordt achter de schermen bij grote fabrikanten ook al ontwikkeld. Wat: 4K en 8K slaat op de resolutie van een tv en heeft dus niets met beeldkwaliteit te maken. Waar een full hd-tv nog beschikt over 1920 bij 1080 pixels is dat bij ultra hd al 3840 x 2160 pixels. De resolutie is vier keer hoger. 8K, de opvolger van ultra hd, biedt zelfs 7680 x 4320 pixels en moet dus nog meer scherpte gaan bieden. Voordelen: Ultra hd zorgt voor een hogere pixeldichtheid en dus meer scherpte. In de allerkleinste tv s zal dat niet zichtbaar zijn voor het menselijk oog, maar bij tv s groter dan 50 inch in ieder geval wel. Het beeld wordt scherper. Het prijsverschil met een full hd-tv is langzaam aan het verdwijnen. De gemiddelde ultra hd-tv zal dit jaar naar schatting 890 dollar kosten. Vorig jaar was dat 1154 dollar. De goedkoopste ultra hd-modellen zijn in Nederland al verkrijgbaar vanaf zo n 500 euro. De meeste modellen zitten daar echter nog boven. Nadelen: Momenteel wordt er nog weinig uitgezonden in ultra hd. Netflix biedt wat series aan en films worden steeds vaker in de hogere resolutie aangeboden. Alle tv-fabrikanten rusten hun televisies ook uit met opschaaltechnologieën die full hd-content omtoveren in een resolutie bijna net zo scherp als ultra hd. Het echte voordeel komt echter pas als ook tv-zenders ultra hd gaan uitzenden. Dat probleem gaat bij 8K nog meer spelen omdat veel aanbieders nog bezig zijn met het omschakelen naar ultra hd. 8K heeft bovendien alleen nut op enorme televisies van bijvoorbeeld 75 inch (een diameter van bijna 2 meter). Wanneer: Ultra hd is er al en zit in steeds meer modellen in steeds meer prijsklassen. 8K is de volgende stap. Een doorbraak wordt rond 2020 verwacht wanneer Japan de Olympische Spelen in deze resolutie wil gaan uitzenden. De eerste commerciële 8K-televisies worden in 2016 verwacht. Of 8K dan nog een mooie marketingterm meekrijgt zoals ultra hd is niet bekend. Bron: NU.nl

11 Pagina 11 Brandstofcel-oplader voor smartphones Het Duitse bedrijf ezelleron heeft een brandstofcel onwikkeld die kan worden gebruikt om smartphones en andere mobiele apparatuur op te laden als deze een tijdje niet in de buurt van een elektriciteitsaansluiting zijn. De Kraftwerk -brandstofcel werkt op aanstekergas, en na een gasvulling van drie seconden is de cel in staat om een iphone elf keer op te laden. De nieuwe brandstofcel is zeer geschikt als backup voor bijvoorbeeld reddingswerkers in onherbergzaam gebied. De Kraftwerk -cel heeft ongeveer de afmetingen van een draagbaar scheerapparaat. Het van een USBaansluiting voorziene apparaat levert een uitgangsvermogen van 2 W continu en 10 W piek. De cel is goedgekeurd om zowel in gevulde als ongevulde toestand in vliegtuigbagage te worden meegenomen. De bijproducten van de conversie van gas naar elektriciteit bestaan uit waterdamp en kooldioxide. Het kickstarterproject voor de financiering heeft met nog 49 dagen te gaan al ruimschoots het streefbedrag van US$ overtroffen. De brandstofcel gaat naar verwachting ongeveer US$ 150 kosten en is aan het eind van dit jaar leverbaar. Bron: Elektor Interessedag Amateursatellieten 25 april 2015 Na het succes in 2013, wordt op zaterdag 25 april 2015 de tweede Interessedag Amateursatellieten georganiseerd. De bijeenkomst is onderdeel van de jaarlijkse VHF-dag van de VERON. De organisatie van de Interessedag Amateursatellieten is in handen van Henk PA3GUO en Ivo PA1IVO. De overall organisatie is in handen van de VERON VHF-commissie. Er zijn veel ontwikkelingen gaande op het gebied van amateursatellieten. Uitgevallen satellieten worden opgevolgd door nieuwe, en educatieve cubesats bieden zowel bedreigingen als geweldige mogelijkheden voor ons radioamateurs. En dan de geplande geostationaire satelliet met een transponder voor radioamateurs! Op de Interessedag zijn lezingen te verwachten over zowel de actuele vloot aan satellieten als over achtergrondinformatie van deze tak van de hobby. De komende tijd wordt het programma verder ingevuld en bekend gemaakt via deze website. Ook voor mensen die weinig of geen ervaring hebben met het werken via amateursatellieten is de dag interessant. Speciaal voor deze groep wordt er een starters-sessie gehouden met uitleg over de principes van deze veelzijdige tak van de radiohobby, met ruime gelegenheid voor vragen. Om er zeker van te zijn dat de dag niet alleen theorie bevat, gaan we ook hands-on demonstraties geven. Geïnteresseerden die zelf draagbare apparatuur voor 2m en 70cm bezitten, bijvoorbeeld een portofoon of een FT-817 met een kleine (richt-)antenne, worden uitgenodigd om deze mee te brengen om ter plaatse direct met amateursatellieten aan de slag te gaan. Deze dag is tevens een uitstekende gelegenheid om de banden tussen alle radioamateurs die zich interesseren in satellieten aan te halen en elkaar te ontmoeten. Meer informatie is te vinden op de website van AMSAT-NL. Bron: Hamnieuws

12 Pagina 12 Club- & landelijke activiteiten Februari 9 20:30 uur Valleironde PI4EDE en PI4WAG op MHz 10 20:00 uur Jaarvergadering!! PA6A PACC Contest 2015 (Org. André PE0AVS en Fred PA0FVH ) 28 19e Radiomarkt PI4NOV t Harde Maart 9 20:30 uur Valleironde PI4EDE en PI4WAG op MHz 10 20:00 uur Clubavond Lezing Glasvezel door Jacco PE1OUT 21 40e Landelijke Radio Vlooienmarkt Rosmalen PI4EDE heeft 2 kramen April 11 VRZA ALV Hotel de Witte bergen 13 20:30 uur Valleironde PI4EDE en PI4WAG op MHz 14 20:00 uur 19:00 tot 20:00 uur VR voorstellen Veron leden / n.n.b e Verenigingsraad VERON Mei 9-17 Jutberg donderdag 14 mei Radiomarkt 11 20:30 uur Valleironde PI4EDE en PI4WAG op MHz 12 20:00 uur Clubavond n.n.b Juni 6-7 IARU Region 1 Fielddays (CW) 11 20:30 uur Valleironde PI4EDE en PI4WAG op MHz 12 20:00 uur Clubavond n.n.b Juli 11 20:30 uur Valleironde PI4EDE en PI4WAG op MHz 12 20:00 uur Clubavond n.n.b Heb je een idée voor een avondprogramma laat dit dan zo spoedig mogelijk weten aan de besturen zodat we deze op haalbaarheid kunnen beoordelen en eventueel in de agenda kunnen inpassen.

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 260 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer:

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 260 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer: PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 December 2014 In dit nummer: Komende clubavonden Vorige clubavond Colofon Nieuwjaarsbijeenkomst Kees en Hendrik Oproep ledenlijst Examens

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 253 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer:

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 253 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer: PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Komende clubavond Maart 2014 In dit nummer: Komende clubavond Vorige clubavond Colofon PACC contest Ruud PG1R PACC contest Ad PA3EDE

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 283 Samenwerkingsverband sinds In dit nummer:

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 283 Samenwerkingsverband sinds In dit nummer: PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Komende clubavonden Maart 2017 In dit nummer: Komende clubavonden Colofon Vorige clubavond Een overval!! 'gedragslijn vergunningen'

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 255 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer:

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 255 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer: PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Komende clubavonden Mei 2014 In dit nummer: Komende clubavonden Vorige clubavond Colofon Politie werft Uitslag van de PACC 2014 XP-gebruikers

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. 291 Samenwerkingsverband sinds

PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. 291 Samenwerkingsverband sinds PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Jan. 2018 In dit nummer: Komende clubavonden Colofon Vorige clubavond Afdelingscompetitie Natrium- ion-accu s Virusscanner Nostalgie

Nadere informatie

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 243 Opgericht 24 februari 1976 Van het afdelingsbestuur Zuid-Veluwe maart 2013 In dit nummer: Ronde op maandag 11 maart op 145.250 MHz

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 266 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer:

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 266 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer: PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. 266 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Komende clubavonden Juni 2015 In dit nummer: Komende clubavonden Vorige clubavond Colofon Amateurpanel 70cm WebSDR Apple-computer

Nadere informatie

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 234 Opgericht 24 februari 1976 Van het afdelingsbestuur Oproep voor de ALV April 2012 In dit nummer: Van het afdelingsbestuur Afmetingen

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG. Speciale call i.v.m. 70 jaar bevrijding

PI4EDE & PI4WAG. Speciale call i.v.m. 70 jaar bevrijding Mei 2015 In dit nummer: Speciale calll PA70F Komende clubavonden Colofon PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Speciale call i.v.m. 70 jaar bevrijding Omdat Wageningen 70

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 272 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer:

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 272 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer: PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Komende clubavonden Februari In dit nummer: Komende clubavonden Colofon Silent Key Jaap PA1JD Vorige clubavond Wifi ontvangst ontwikkelen

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG. Op dinsdag 8 december organiseren de VRZA afd. Zuid-Veluwe en de VERON afd. Wageningen de traditionele eindejaarsavond

PI4EDE & PI4WAG. Op dinsdag 8 december organiseren de VRZA afd. Zuid-Veluwe en de VERON afd. Wageningen de traditionele eindejaarsavond PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Komende clubavonden November 2015 In dit nummer: Komende clubavonden Vorige clubavond Colofon Dia s Intrudes Verstoringen CEPT-licentie

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 252 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer:

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 252 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer: PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Mededelingen van het de besturen. Februari 2014 In dit nummer: Mededelingen van de besturen Vorige clubavond Colofon Komende clubavond

Nadere informatie

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 216 Opgericht 24 februari 1976

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 216 Opgericht 24 februari 1976 PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 216 Opgericht 24 februari 1976 Mededelingen van het bestuur 17 juni 2010 In dit nummer: Mededelingen van het bestuur Clubavonden Velddagen

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 258 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer:

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 258 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer: PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Komende clubavonden oktober 2014 In dit nummer: Komende clubavonden Vorige clubavond Dinsdag 14 oktober 2014 - Transceiver keuze Op

Nadere informatie

Een hobbyist die wereldwijd vrienden heeft met dezelfde veelzijdige hobby: communiceren via radiogolven

Een hobbyist die wereldwijd vrienden heeft met dezelfde veelzijdige hobby: communiceren via radiogolven Een zendamateur: wat is dat? Een hobbyist die wereldwijd vrienden heeft met dezelfde veelzijdige hobby: communiceren via radiogolven Dat kan via de microfoon, maar ook via Morse signalen, amateurtelevisie,

Nadere informatie

PI35EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe

PI35EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe PI35EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 227 Opgericht 24 februari 1976 Van het bestuur Juni 2011 In dit nummer: Van het bestuur Soma-Actief Colofon Bijdrage leden Verslag velddagen

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 256 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer:

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 256 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer: PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Komende clubavonden juni 2014 In dit nummer: Komende clubavonden Vorige clubavond Colofon Silent Key Wubbo Okkels Beveiligingslek Op

Nadere informatie

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 239 Opgericht 24 februari 1976 Van het afdelingsbestuur Zuid-Veluwe November 2012 In dit nummer: Van het afdelingsbestuur PI4WAG Colofon

Nadere informatie

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 245 Opgericht 24 februari 1976 Van het afdelingsbestuur Zuid-Veluwe Mei 2013 In dit nummer: Van het afdelingsbestuur LET OP!! In mei

Nadere informatie

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 232 Opgericht 24 februari 1976

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 232 Opgericht 24 februari 1976 PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 232 Opgericht 24 februari 1976 Van het afdelingsbestuur februari 2012 In dit nummer: Van het afdelingsbestuur HF dipool Colofon Bijdrage

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. 290 Samenwerkingsverband sinds

PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. 290 Samenwerkingsverband sinds PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Dec. 2017 In dit nummer: Komende clubavonden Colofon Vorige clubavond Reactie NB 288 Sluiproute Examens Cyber-aanvallen Vlissingen

Nadere informatie

VERON afdeling Amsterdam

VERON afdeling Amsterdam Afz: VERON afd. Amsterdam P/A Tolkamerstraat 105 1107 PC Amsterdam Zuidoost. 1 Voorwoord voorzitter Beste Amsterdamse radioamateurs, Na een onderbreking van enkele jaren hebben wij op 7 en 8 september

Nadere informatie

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 210 Opgericht 24 februari 1976

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 210 Opgericht 24 februari 1976 PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 210 Opgericht 24 februari 1976 Mededelingen van het bestuur In de maand december zal er GEEN nieuwsbrief verschijnen. 17 november 2009

Nadere informatie

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Januari 2012 In dit nummer: Van het afdeling bestuur Beam door PD2MN Colofon Bijdrage leden Zendermuseum Verslag jaarafsluiting PI4WAG Alpe d'huzes!!!!

Nadere informatie

APD NIEUWS. jaargang 34 2011, nr. 4. Bulletin van: VERON, afdeling 05, Apeldoorn.

APD NIEUWS. jaargang 34 2011, nr. 4. Bulletin van: VERON, afdeling 05, Apeldoorn. APD NIEUWS jaargang 34 2011, nr. 4 Bulletin van: VERON, afdeling 05, Apeldoorn. Afdeling Apeldoorn (05) Afdelingsbestuur Voorzitter: Ben van Damme, PA0I (0578)691642 pa0i@veron.nl Vosbergerweg 50A, 8181

Nadere informatie

Wijzigingen Antivirus in 2008

Wijzigingen Antivirus in 2008 Onze 3 de nieuwsbrief van dit jaar. Ditmaal een onderwerp dat soms tot verwarring leid. Beeldschermen en hun verhoudingen tot o.a. films. Wijzigingen Antivirus in 2008 Zoals gewoonlijk zijn er een aantal

Nadere informatie

Januari 2009. Verenigingsblad van de Veron afd. Schagen. Zo huist de knutselende Radio-amateur

Januari 2009. Verenigingsblad van de Veron afd. Schagen. Zo huist de knutselende Radio-amateur Januari 2009 SRA Bulletin Verenigingsblad van de Veron afd. Schagen. Zo huist de knutselende Radio-amateur Redactieteam: Jan Spoelstra Klaas Jan Kaan Gerrit Dekker Inleveren copy bij Gerrrit PA3DS pi4sra@amsat.org

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 282 Samenwerkingsverband sinds In dit nummer:

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 282 Samenwerkingsverband sinds In dit nummer: PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. 282 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 februari 2017 In dit nummer: Komende clubavonden Colofon Vorige clubavond Morse-examen Windows 10 ruimt Storing PI2NOS Veersysteem

Nadere informatie

Kijk voor het laatste nieuws op internet!! www.radioclub.nl

Kijk voor het laatste nieuws op internet!! www.radioclub.nl Jaargang 42 nummer 03 maart 2015 Verenigingsblad van de Veron afdeling s-hertogenbosch Convocatie De VERON afdeling s-hertogenbosch nodigt alle leden hierbij uit tot het bijwonen van de maandelijkse bijeenkomst

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 267 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer:

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 267 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer: PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. 267 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Komende clubavonden September 2015 In dit nummer: Komende clubavonden Vorige clubavond Colofon Velddag 2015 PI4VRZ/A Waar is die

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 263 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer:

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 263 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer: PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Komende clubavond Optische transmissie, van glasvezel tot netwerk. Maart 2015 In dit nummer: Komende clubavond Colofon Vorige clubavond

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 270 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer:

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 270 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer: PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 december 2015 In dit nummer: Komende clubavonden Vorige clubavond Colofon Nieuwe Roepletters 14.000 beoefenaars DKARS Topografie QSO

Nadere informatie

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 233 Opgericht 24 februari 1976 Van het afdelingsbestuur maart2012 In dit nummer: Van het afdelingsbestuur Clubavond met Veron Wageningen

Nadere informatie

HARDWARE TEST BTO 15CL35, 17CL35 & 17CL36

HARDWARE TEST BTO 15CL35, 17CL35 & 17CL36 HARDWARE TEST BTO 15CL35, 17CL35 & 17CL36 15 april door Frank Everaardt Merk: BTO Modellen: P BOOK 15CL35 + 17CL35, X BOOK 17CL36 UPDATE: VANAF JUNI 2011 IS DE GT540-1GB STANDAARD GT555-2GB GEWORDEN volledige

Nadere informatie

Aan de slag met de ipad ios 7.X.X

Aan de slag met de ipad ios 7.X.X Aan de slag met de ipad ios 7.X.X Situering Desktop Computer Laptop Notebook Tablets Smartphone Tablets Windows 8 Android Mac ios voor ipad en ipad mini Windows 8 (Microsoft) Opvolger van MS Surface RT

Nadere informatie

Jaarvergadering Het bestuur van de afdeling Helmond mail: pi4hmd. nl

Jaarvergadering Het bestuur van de afdeling Helmond mail: pi4hmd. nl De Helmondse VARICON 34 e Jaargang nummer 127 Juli 2018 De Varicon is de spreekbuis van de Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek Nederland afdeling Helmond en wordt per e-mail gezonden aan de leden

Nadere informatie

Smartphone Onderzoek OTYS Recruiting Technology

Smartphone Onderzoek OTYS Recruiting Technology Smartphone Onderzoek OTYS Recruiting Technology Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Uitkomst enquête... 4 Conclusie.... 9 2 Inleiding Inleiding Een smartphone is een mobiele telefoon

Nadere informatie

HDR- FOTOGRAFIE. Inleiding. Het digitale beeld - Bijlage

HDR- FOTOGRAFIE. Inleiding. Het digitale beeld - Bijlage HDR- FOTOGRAFIE Inleiding Wanneer je door de zoeker van je al dan niet spiegelreflex camera kijkt en een prachtige scène hebt waargenomen en vastgelegd, dan is er naderhand soms enige teleurstelling wanneer

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG. Komende clubavond. Vorige clubavond. Nieuwsbrief nr. 274 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer:

PI4EDE & PI4WAG. Komende clubavond. Vorige clubavond. Nieuwsbrief nr. 274 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer: PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Komende clubavond april 2016 In dit nummer: Komende clubavonden Vorige clubavond Colofon Lezing SDR Aanvulling SDR Silent key PD0CGA

Nadere informatie

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 250 Opgericht 24 februari 1976 Van het afdelingsbestuur Zuid-Veluwe Eindejaarsavond december 2013 In dit nummer: Van het afdelingsbestuur

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Gebruik van het dossier We zien dat er een aantal mentoren al gebruik maken van Het Dossier. Complimenten daarvoor.

NIEUWSBRIEF. Gebruik van het dossier We zien dat er een aantal mentoren al gebruik maken van Het Dossier. Complimenten daarvoor. NIEUWSBRIEF December Mentorschap Midden-en Noordoost Brabant 2015 Editie 2 Jaargang 1 Hierbij ontvangt u de nieuwe nieuwsbrief van het Mentorschap Midden -en Noordoost brabant. Hiermee houden wij u op

Nadere informatie

Altijd en overal online?

Altijd en overal online? Altijd en overal online? Smartphone Tablet E-Reader Netbook Notebook Chromebook Smartphones Bekende merken en types: Apple iphone 4 Samsung Galaxy S II HTC Desire HD Blackberry bold Steeds minder: Nokia

Nadere informatie

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 221 Opgericht 24 februari 1976

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 221 Opgericht 24 februari 1976 PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 221 Opgericht 24 februari 1976 Mededelingen van het bestuur December 2010 In dit nummer: Silent key Leendert Nietveld PA7LN Mededelingen

Nadere informatie

De Algemene ledenvergadering vindt morgen plaats om 20.00 uur op school. In de bijlage vindt u het jaarverslag van de ouderraad.

De Algemene ledenvergadering vindt morgen plaats om 20.00 uur op school. In de bijlage vindt u het jaarverslag van de ouderraad. Jaargang 27, nr.5 Dat.: 23 sept. 2014 Agenda: Afgelopen vrijdag zijn Marlou, Erica, Jolanda en Babette geslaagd voor hun opleiding 'ik leer anders'. Hiermee is ons team verrijkt met vier leerkrachten die

Nadere informatie

Rob Duits Sander Helling Xander Knol André van de Polder Paco Josée Klas: Rood. Onderzoeksrapport. Medialandschap

Rob Duits Sander Helling Xander Knol André van de Polder Paco Josée Klas: Rood. Onderzoeksrapport. Medialandschap Rob Duits Sander Helling Xander Knol André van de Polder Paco Josée Klas: Rood Onderzoeksrapport Medialandschap Inhoudsopgave 05 Voorbereiding onderzoek - Doel van het onderzoek - Onderzoeksvraag en deelvragen

Nadere informatie

Thuis het beste beeld en geluid?

Thuis het beste beeld en geluid? www.hcc.nl/home-entertainment Syllabus home entertainment Thuis het beste beeld en geluid? Deze syllabus geeft achtergrondinformatie over de lezing home entertainment. De onderwerpen die aan bod komen

Nadere informatie

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 199

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 199 PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 199 MEDEDELINGEN VAN HET BESTUUR: 16 oktober2008 In dit nummer: Mededelingen van het bestuur Onze zieken Clubavonden Colofon Bijdrage

Nadere informatie

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 191

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 191 PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 191 15 januari 2008 In dit nummer: Mededelingen van het bestuur Vorige clubavond Onze website PI4EDE Resultaten examen Colofon Bijdrage

Nadere informatie

Convo 2015. Afz: VERON afd. Amsterdam P/A Tolkamerstraat 105 1107 PC Amsterdam Zuidoost.

Convo 2015. Afz: VERON afd. Amsterdam P/A Tolkamerstraat 105 1107 PC Amsterdam Zuidoost. Afz: VERON afd. Amsterdam P/A Tolkamerstraat 105 1107 PC Amsterdam Zuidoost. 1 Voorwoord voorzitter Beste mede amateurs van de afdeling Amsterdam, Er ligt weer een vol nieuw radio jaar voor ons. Het afgelopen

Nadere informatie

Hoe maak je een HDR-foto?

Hoe maak je een HDR-foto? Hoe maak je een HDR-foto? De eerste vraag is natuurlijk; wat is HDR. HDR staat voor High Dynamic Range en betekent niets meer en minder dat je gewoon een heel groot verschil van donker naar licht in je

Nadere informatie

HAM - FLYER tussendoortje van het HAM-Nieuws. Mededelingen van de VERON Alkmaar INHOUD: Uitnodiging Algemene Ledenvergadering.

HAM - FLYER tussendoortje van het HAM-Nieuws. Mededelingen van de VERON Alkmaar INHOUD: Uitnodiging Algemene Ledenvergadering. 1 HAM - FLYER 01-19 tussendoortje van het HAM-Nieuws Mededelingen van de VERON Alkmaar INHOUD: * Uitnodiging 11 januari 2019 Item 1 * Agenda Jaarvergadering Item 2 * Jaarverslag 2018 Item 3 * Activiteiten

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 254 Samenwerkingsverband sinds In dit nummer:

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 254 Samenwerkingsverband sinds In dit nummer: PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Komende clubavond april 2014 In dit nummer: Komende clubavond Vorige clubavond Colofon Velddagen 2014 Belevenis Rosmalen Radioexamen

Nadere informatie

REGLEMENT LEIDSE AMATEUR FOTOGRAFEN VERENIGING

REGLEMENT LEIDSE AMATEUR FOTOGRAFEN VERENIGING REGLEMENT LEIDSE AMATEUR FOTOGRAFEN VERENIGING Artikel 1. Het verkrijgen van het lidmaatschap 1. Het lidmaatschap kan uitsluitend worden verkregen door invulling en ondertekening van een daartoe bestemd

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG. Komende clubavond. Nieuwsbrief nr. 277 Samenwerkingsverband sinds In dit nummer:

PI4EDE & PI4WAG. Komende clubavond. Nieuwsbrief nr. 277 Samenwerkingsverband sinds In dit nummer: PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. 277 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Komende clubavond Sept. 2016 In dit nummer: Komende clubavonden Vorige clubavond Colofon WhatsApp groep Radio link Natuur bij rampen

Nadere informatie

1. Brillenglazen zijn toch gewoon brillenglazen? Merk jij het verschil tussen een glas van Pearle, Hans Anders of een dure opticien? Waarom een hele hoop euro's betalen als het ook stukken goedkoper kan.

Nadere informatie

Amateursatellieten Wat en hoe? Wouter Weggelaar, PA3WEG FUNcube Team

Amateursatellieten Wat en hoe? Wouter Weggelaar, PA3WEG FUNcube Team Amateursatellieten Wat en hoe? Wouter Weggelaar, PA3WEG FUNcube Team 1 Allereerst... Deze presentatie is (met overleg) voor een groot deel geroofd van: Ivo Klinkert PA1IVO Henk Hamoen PA3GUO Waarvoor enorm

Nadere informatie

Clubblad van OSV Onder Ons, Oosterbeek

Clubblad van OSV Onder Ons, Oosterbeek Clubblad van OSV Onder Ons, Oosterbeek 2 oktober 2017 jaargang 95 nr. 02 COLOFON OSV Onder Ons Opgericht: 7 juni 1911 Sporten: Conditiesport 50+ Hardlopen Jeu de Boules Jeugdhardlopen Nordic walking Buiten

Nadere informatie

WINDOWS 8,10 30/03/2016 VERGETEN VISTA-TAAK ZORGT WEKELIJKS VOOR VERTRAGING

WINDOWS 8,10 30/03/2016 VERGETEN VISTA-TAAK ZORGT WEKELIJKS VOOR VERTRAGING Editie: maart 2016 Flanders Nieuwsflash Bulletin brengt maandelijks een overzicht van de artikels die verschenen zijn op onze website als Flanders Nieuwsflash Express. Bezoek onze website voor de meest

Nadere informatie

Laatste update: 16 okt 2015 (pa0fot). Aanvullingen en correcties op de agenda zijn welkom!

Laatste update: 16 okt 2015 (pa0fot). Aanvullingen en correcties op de agenda zijn welkom! Agenda: Activiteiten en markten 20-10- recentste versie op www.pi4vlb.nl en members.home.nl/tom.koeken/zoronde: Voor de z.o.-ronde: alleen de komende 4 tot 6 weken vermelden Voor alle activiteiten geldt:

Nadere informatie

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 236 Opgericht 24 februari 1976

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 236 Opgericht 24 februari 1976 PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 236 Opgericht 24 februari 1976 Van het afdelingsbestuur JUNI 2012 In dit nummer: Van het afdelingsbestuur Verslag velddag weekend door

Nadere informatie

DIT PROGRAMMA EN EEN ADOBE ID DIENT TE GEBEUREN VOORDAT U BOEKEN KOOPT!

DIT PROGRAMMA EN EEN ADOBE ID DIENT TE GEBEUREN VOORDAT U BOEKEN KOOPT! BELANGRIJKE NOOT OVER e-books: e-books in epub formaat, zijn beveiligd met DRM (Digital Rights Management) Om digitale E-Books te kopen, downloaden en lezen op uw ereader, epub formaat, heeft u het programma

Nadere informatie

Het Z Oo D tje, nieuwsbrief van de afdeling Zuidoost Drenthe (A11) van de VERON

Het Z Oo D tje, nieuwsbrief van de afdeling Zuidoost Drenthe (A11) van de VERON Het Z Oo D tje, nieuwsbrief van de afdeling Zuidoost Drenthe (A11) van de VERON Afd. A 11 Zuidoost Drenthe mei 2018 Opgericht in mei 1956. Correspondentie en info: secretariaat Wilma Meijering e mailadres:

Nadere informatie

LINKS. 2. EasyTRX² verbeteringen 2012. NIEUW in 2012

LINKS. 2. EasyTRX² verbeteringen 2012. NIEUW in 2012 Holland Marine Hardware Nieuwsbrief maart 2012 1.Introductie nieuwe producten Tijdens de Hiswa Amsterdam introduceren wij een aantal nieuwe producten. Het betreft AIS ontvangers en transponders met WIFI.

Nadere informatie

Een beginners handleiding voor energie en vermogen

Een beginners handleiding voor energie en vermogen Een beginners handleiding voor energie en vermogen Waarom moet je leren over energie en vermogen. Het antwoord is omdat we allemaal energie verbruiken in ons dagelijks leven om te verwarmen, te koelen,

Nadere informatie

HANDLEIDING Windows XP Deel 1

HANDLEIDING Windows XP Deel 1 HANDLEIDING Windows XP Deel 1 Bureaublad en Beeldscherm aanpassen Gemaakt door: De Spanjehelpdesk http://www.spanjehelpdesk.nl Voorwoord Windows XP is het besturingssyteem van uw PC. Het besturingssysteem

Nadere informatie

VERON afd. Amsterdam P/A Tolkamerstraat PC Amsterdam Zuidoost Website: A04.veron.nl

VERON afd. Amsterdam P/A Tolkamerstraat PC Amsterdam Zuidoost   Website: A04.veron.nl VERON afd. Amsterdam P/A Tolkamerstraat 105 1107 PC Amsterdam Zuidoost Email: A04@veron.nl Website: A04.veron.nl 1 Beste Amsterdamse radioamateurs, Al enige jaren geleden zijn de vaardigheden op het gebied

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 257 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer:

PI4EDE & PI4WAG. Nieuwsbrief nr. 257 Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014. In dit nummer: PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Komende clubavonden dinsdag 9 september 2014 - Chip Sept. 2014 In dit nummer: Komende clubavonden Vorige clubavond Reparatie Colofon

Nadere informatie

Inhoud: Inleiding Paragraaf 1.1 Blz 2. Inleiding Paragraaf 2.2 Blz 3. Opgroeien met computers Blz 4,5,6. Computers op school Blz 7.

Inhoud: Inleiding Paragraaf 1.1 Blz 2. Inleiding Paragraaf 2.2 Blz 3. Opgroeien met computers Blz 4,5,6. Computers op school Blz 7. Inhoud: Inleiding Paragraaf 1.1 Blz 2. Inleiding Paragraaf 2.2 Blz 3. Opgroeien met computers Blz 4,5,6 Computers op school Blz 7. De toekomst en de pc Blz 8, 9 Nawoord Blz 10. Inleiding Paragraaf 1.1

Nadere informatie

Naam: Louay Alzaghtity StudentNum:1593536 GroepNum: imm08309

Naam: Louay Alzaghtity StudentNum:1593536 GroepNum: imm08309 Naam: Louay Alzaghtity StudentNum:1593536 GroepNum: imm08309 Abstract In dit essay zal ik uitleg geven over het samenwerken en wat ik vooral geleerd hebt. Verder zal ik uitleggen over mijn interactieve

Nadere informatie

Stichting Radio. Januari Februari Maart Amateurs Steden- Uitgave No 5. Driehoek, CQ-SDH. De Nieuwsbrief is onderdeel van PI4SDH

Stichting Radio. Januari Februari Maart Amateurs Steden- Uitgave No 5. Driehoek, CQ-SDH. De Nieuwsbrief is onderdeel van PI4SDH Nieuwsbrief Voor zend & luister- Amateurs Apeldoorn & omstreken. Verschijnt 4x per jaar. Stichting Radio Amateurs Steden- Driehoek, Januari Februari Maart 2017 Uitgave No 5. De Nieuwsbrief is onderdeel

Nadere informatie

Dit kunt u vinden op internet via deze link: http://www.adobe.com/nl/products/digitaleditions/help/

Dit kunt u vinden op internet via deze link: http://www.adobe.com/nl/products/digitaleditions/help/ BELANGRIJKE NOOT OVER e-books: e-books in epub formaat, zijn beveiligd met DRM (Digital Rights Management) Om digitale E-Books te downloaden en lezen op uw ereader, epub formaat, heeft u het programma

Nadere informatie

PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. 292 Samenwerkingsverband sinds

PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. 292 Samenwerkingsverband sinds PI4EDE & PI4WAG Nieuwsbrief nr. Samenwerkingsverband sinds 01-01-2014 Komende clubavonden Febr. 2018 In dit nummer: Komende clubavonden Colofon Vorige clubavond Spectre en Meltdown adblocker AARDWARMTE

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. April 2014. Agenda. Maandthema algemene clubavond maart: Thema: scherpte/onscherpte Onderwerp: vrij

NIEUWSBRIEF. April 2014. Agenda. Maandthema algemene clubavond maart: Thema: scherpte/onscherpte Onderwerp: vrij NIEUWSBRIEF April 2014 Agenda Zaterdag 5 april 2014 9.45 uur carpoolen vanaf de Rabobank in Geldermalsen 11.00 uur bij de ingang van het Nederlandse Fotomuseum (als je op eigen gelegenheid gaat. Viering

Nadere informatie

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 240 Opgericht 24 februari 1976 Van het afdelingsbestuur december 2012 In dit nummer: Van het afdelingsbestuur PI4WAG Colofon QSO Party

Nadere informatie

PI35EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -

PI35EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid - PI35EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid - Nieuwsbrief nr. 223 Opgericht 24 februari 1976 Verslag van de jaarvergadering dinsdag 18 januari 2011, PA5WN Februari 2011 In dit nummer: Verslag jaarvergadering

Nadere informatie

Informatie. over. Fotoclub Rapenland

Informatie. over. Fotoclub Rapenland Informatie over Fotoclub Rapenland 1 Inhoudsopgave Pagina 3 : algemeen : geschiedenis : waarom een fotoclub Pagina 4 : het bestuur : verloop van een clubavond : forumavonden : forumavond met afdrukken

Nadere informatie

September 2013. Mocht je leuk nieuws, weetjes of iets anders hebben voor onze nieuwsbrief, mail dit dan naar nieuwsbrief@judoklub-tilburg.nl.

September 2013. Mocht je leuk nieuws, weetjes of iets anders hebben voor onze nieuwsbrief, mail dit dan naar nieuwsbrief@judoklub-tilburg.nl. Van de redactie Het is nu alweer een jaar geleden dat we zijn begonnen met deze nieuwsbrief. Er is in het afgelopen sportseizoen veel gebeurt. Veel nieuwe banden, slips en ook natuurlijk niet te vergeten

Nadere informatie

Moving Pictures: second screen en schermvoorkeur

Moving Pictures: second screen en schermvoorkeur Moving Pictures: second screen en schermvoorkeur Televisiekijken is een sociale activiteit.. Uit het kijkonderzoek blijkt dat heel vaak samen met het eigen gezin en gasten naar de televisie wordt gekeken.

Nadere informatie

Workshop Octrooien, uitvindingen, merken en modellen 23 november 2011 HAVO/VWO-4

Workshop Octrooien, uitvindingen, merken en modellen 23 november 2011 HAVO/VWO-4 Workshop Octrooien, uitvindingen, merken en modellen 23 november 2011 HAVO/VWO-4 Evenement Op 23 november brachten 18 leerlingen van 1 school uit de regio een bezoek aan De High Tech Campus en kregen de

Nadere informatie

Friesland College Leeuwarden

Friesland College Leeuwarden Voorwoord In dit verslag bekijk laat ik zien wat je nodig hebt en wat het kost om de PC te upgraden van Office XP naar Office 2007. Ik laat zien wat voor processor je nodig hebt en wat de systeemeisen

Nadere informatie

Goede middag. Zo als belooft gaan we het hebben over de Smart TV. Maar laten we eerst eens onderzoeken welke plaats de Smart TV inneemt.

Goede middag. Zo als belooft gaan we het hebben over de Smart TV. Maar laten we eerst eens onderzoeken welke plaats de Smart TV inneemt. Goede middag. Zo als belooft gaan we het hebben over de Smart TV. Maar laten we eerst eens onderzoeken welke plaats de Smart TV inneemt. Zelf had ik mij al een voorstelling gemaakt van een SmartTV. Dat

Nadere informatie

Met o.a. Uitnodiging jaarvergadering dinsdag 17 maart a.s. Locatie tentoonstelling Laatste kans voor ringenbestellen 2015 Ledenlijst maart 2015

Met o.a. Uitnodiging jaarvergadering dinsdag 17 maart a.s. Locatie tentoonstelling Laatste kans voor ringenbestellen 2015 Ledenlijst maart 2015 Met o.a. Uitnodiging jaarvergadering dinsdag 17 maart a.s. Locatie tentoonstelling Laatste kans voor ringenbestellen 2015 Ledenlijst maart 2015 Maart 2015 Bestuur van vogelvereniging Zang & Kleur Woudenberg

Nadere informatie

Computerlessen voorjaar 2014

Computerlessen voorjaar 2014 GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR SENIOREN Secretariaat : Astridplein 17, 9150 Bazel 03 740 04 08 - secretariaat.senior@gmail.com Informatie : http://users.telenet.be/kruibeke Voorzitter : Levien Foubert 03

Nadere informatie

PI35EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe

PI35EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe PI35EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 225 Opgericht 24 februari 1976 Van het bestuur april 2011 In dit nummer: Van het bestuur Gouden speld voor PD0IAZ Voordracht Piet PA0POS

Nadere informatie

Vereniging van Radio Zend Amateurs Afd. 24 Zuid-Veluwe Opgericht: 24 februari 1976 Nieuwsbrief nr.: 172 21 februari 2006

Vereniging van Radio Zend Amateurs Afd. 24 Zuid-Veluwe Opgericht: 24 februari 1976 Nieuwsbrief nr.: 172 21 februari 2006 PI4EDE Vereniging van Radio Zend Amateurs Afd. 24 Zuid-Veluwe Opgericht: 24 februari 1976 Nieuwsbrief nr.: 172 21 februari 2006 Colofon: Correspondentieadres: VRZA afd. 24 Zuid-Veluwe Regio 43 p/a Knoopkruid

Nadere informatie

Lesbrief 14. Naar personeelszaken.

Lesbrief 14. Naar personeelszaken. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 14. Naar personeelszaken. Wat leert u in deze les? Wanneer u zeggen en wanneer jij zeggen. Je mening geven en naar een mening vragen. De voltooide tijd gebruiken.

Nadere informatie

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 208 Opgericht 24 februari 1976

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 208 Opgericht 24 februari 1976 PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 208 Opgericht 24 februari 1976 MEDEDELINGEN VAN HET BESTUUR 15 september In dit nummer: Mededelingen van het bestuur Clubavonden Bericht

Nadere informatie

Windows 10 Workshop 1 Is uw computer klaar voor Windows 10

Windows 10 Workshop 1 Is uw computer klaar voor Windows 10 Windows 10 Windows 10 Workshop 1 Is uw computer klaar voor Windows 10 Gratis.......over naar Windows 10: Gratis upgrade van Windows 7 / 8.1 naar Windows 10; Gedurende 1 jaar (tot 30/7-2016); Na upgrade:

Nadere informatie

wat is dat eigenlijk? Denk mee over acht grote vragen

wat is dat eigenlijk? Denk mee over acht grote vragen Geloven, wat is dat eigenlijk? Denk mee over acht grote vragen pagina 10 Hoe is de wereld ontstaan? pagina 26 Waarom bestaat de mens? pagina 42 Wat is geloven? pagina 58 Wie is God? pagina 74 Waarom heeft

Nadere informatie

Februari/Maart 2016 Activiteiten commissie A.N.B.O. afdeling Wemeldinge:

Februari/Maart 2016 Activiteiten commissie A.N.B.O. afdeling Wemeldinge: DE KOERIER ANBO - WEMELDINGE Februari/Maart 2016 Activiteiten commissie A.N.B.O. afdeling Wemeldinge: Cathrien Kole Bonzijweg 14 tel. 621386 Corrie Mol Kon. Wilhelminastraat 20 tel. 621400 Adri de Lange

Nadere informatie

Op 20 februari zal de jaarlijkse Jaarvergadering plaatsvinden. Een persoonlijke uitnodiging met agenda zal voor de vergadering worden verzonden.

Op 20 februari zal de jaarlijkse Jaarvergadering plaatsvinden. Een persoonlijke uitnodiging met agenda zal voor de vergadering worden verzonden. De Helmondse VARICON 34 e Jaargang nummer 126 December 2017 De Varicon is de spreekbuis van de Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek Nederland afdeling Helmond en wordt per e-mail gezonden aan

Nadere informatie

Kijk voor het laatste nieuws op internet!!

Kijk voor het laatste nieuws op internet!! Jaargang 42 nummer 02 februari 2015 Verenigingsblad van de Veron afdeling s-hertogenbosch Convocatie De VERON afdeling s-hertogenbosch nodigt alle leden hierbij uit tot het bijwonen van de maandelijkse

Nadere informatie

Lesbrief 35. AOW aanvragen.

Lesbrief 35. AOW aanvragen. http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Lesbrief 35. AOW aanvragen. Wat leert u in deze les? Informatie over AOW begrijpen. Uitleg vragen. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den

Nadere informatie

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 201

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 201 PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. 201 MEDEDELINGEN VAN HET BESTUUR 20 januari 2009 In dit nummer: Mededelingen van het bestuur Onze zieken Clubavonden PI4VRZ/A probleem

Nadere informatie

Website BPV Holleblok

Website BPV Holleblok NIEUWSBRIEF NOVEMBER 2012 Website BPV Holleblok Een bijzondere nieuwsbrief! Want we delen u mede dat vanaf aanstaande donderdag 1 november de website van de BPV Holleblok online gaat. Het juiste adres:

Nadere informatie

Programmaboekje. Computercursussen Presentaties Workshops Vragenuurtjes Privéles. Leren in een rustig tempo. Voorjaar 2019

Programmaboekje. Computercursussen Presentaties Workshops Vragenuurtjes Privéles. Leren in een rustig tempo. Voorjaar 2019 Programmaboekje Voorjaar 2019 Computercursussen Presentaties Workshops Vragenuurtjes Privéles Vóór 50 + (en jonger) en dóór 50 + Leren in een rustig tempo SeniorWeb Veldhoven is een stichting met als doelstelling

Nadere informatie

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe

PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe PI4EDEClubstation van de VRZA afdeling Zuid -Veluwe Nieuwsbrief nr. Opgericht 24 februari 1976 Van het afdelingsbestuur Zuid-Veluwe November 2013 In dit nummer: Van het afdelingsbestuur PI4WAG Colofon

Nadere informatie

Desktop, Laptop, Netbook, Ultrabook or Tablet? Which is best for what? Keuzes maken

Desktop, Laptop, Netbook, Ultrabook or Tablet? Which is best for what? Keuzes maken Desktop, Laptop, Netbook, Ultrabook or Tablet? Which is best for what?. Keuzes maken Wanneer je een computer wilt aanschaffen denk je tegenwoordig niet meteen meer aan de desktop. De desktop is een "grote"

Nadere informatie

In de volgende vragen zal je bevraagd worden over verschillende aspecten van digitale media en digitale apparaten, waaronder PC's, laptops,

In de volgende vragen zal je bevraagd worden over verschillende aspecten van digitale media en digitale apparaten, waaronder PC's, laptops, In de volgende vragen zal je bevraagd worden over verschillende aspecten van digitale media en digitale apparaten, waaronder PC's, laptops, notebooks, smartphones, tablets, mobiele telefoons zonder internet,

Nadere informatie

Pixels vs. Resolutie. Documentatie. Datum: Versie: 1.1

Pixels vs. Resolutie. Documentatie. Datum: Versie: 1.1 Pixels vs. Resolutie Documentatie Datum: 14-10-2016 Versie: 1.1 Pixels vs. Resolutie De verwarring is nog steeds groot, wat betekenen deze termen nu eigenlijk en hoe krijgt u de beste weergave online en

Nadere informatie