Geletterdheidsbeleid, een prioriteit!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Geletterdheidsbeleid, een prioriteit!"

Transcriptie

1 Geletterdheidsbeleid, een prioriteit! Memorandum van de sector Centra voor Basiseducatie naar aanleiding van de regionale en federale verkiezingen in mei 2014

2 Geletterdheid heeft een invloed op het zelfbeeld van mensen, hun interactie met anderen, hun welbevinden en hun inzetbaarheid. De mate van geletterdheid geeft aan in welke mate een samenleving klaar is voor de uitdagingen van de toekomst.

3 Beste geïnteresseerde, Naar aanleiding van de regionale en federale verkiezingen in mei 2014, ligt voor u het memorandum van de sector Centra voor Basiseducatie. In 8 beleidsaanbevelingen met bijhorende acties willen we uw aandacht vestigen op de nood aan een structureel geletterdheidsbeleid in het algemeen en het belang van een kwalitatief en zichtbaar geletterdheidsaanbod van de 13 Centra voor Basiseducatie in het bijzonder. 1 op 7 volwassenen in Vlaanderen is immers onvoldoende geletterd om volwaardig te kunnen participeren in de huidige kennismaatschappij. De specifieke noden en leerbehoeften van laaggeletterde volwassenen, de context waarin zij de geletterdheidsvaardigheden nodig hebben en de mogelijkheden van de cursisten vormen de dagdagelijkse praktijk van de Centra voor Basiseducatie. De Centra hebben dus partners nodig om het geletterdheidsprobleem grondig aan te pakken. Een horizontaal geletterdheidsbeleid, over alle beleidsdomeinen heen, is een noodzaak. Expertise delen en professionele leertrajecten realiseren voor laaggeletterde cursisten in samenwerking met partnerorganisaties, zijn belangrijke componenten. De Centra voor Basiseducatie vragen expliciet erkend te worden als expert ter zake door hen een zichtbare regierol toe te kennen. Om die regierol ten volle te kunnen realiseren, is er nood aan duidelijke beleidskaders die structurele samenwerking stimuleren en faciliteren binnen het onderwijs en tussen de verschillende beleidsdomeinen. Opdat de centra hun expertise maximaal zouden kunnen inzetten, dienen er voldoende middelen en omkadering voor een behoeftedekkend aanbod voorzien te worden. Ook enkele noodzakelijke wijzigingen in het huidige subsidiëringssysteem dringen zich op. De leraar basiseducatie wordt erkend als een specifiek beroep en er wordt gericht geïnvesteerd in professionalisering en kwaliteitszorg. De Federatie Centra voor Basiseducatie verdient zoals andere belangenbehartigersorganisaties een duidelijke plaats in het onderwijslandschap. Een structurele financiering is essentieel om de zichtbaarheid van het geletterdheidsaanbod van de centra mee te borgen. Tot slot moet het debat over het volwassenenonderwijs ten dienste staan van de cursist. In een solide visie op de maatschappelijke rol van het volwassenenonderwijs ligt een duidelijke klemtoon op maatschappelijk kwetsbare groepen. De inhoudelijke invulling, organisatie en financiering moeten een kwalitatief aanbod mogelijk maken. Investeren in het verhogen van geletterdheid bereidt de samenleving immers voor op de uitdagingen van de toekomst! We hopen u met dit memorandum van dienst te zijn en u ervan te overtuigen onze beleidsaanbevelingen mee te realiseren. Steven Van den Eynde Afgevaardigd bestuurder ( 1 )

4 Geletterdheidsbeleid, een prioriteit! Memorandum van de sector Centra voor Basiseducatie naar aanleiding van de regionale en federale verkiezingen in mei 2014 q Ontwikkel een geletterdheidsbeleid in elk beleidsdomein w Maak van geletterdheid een prioriteit in het volwassenenonderwijs e Stimuleer de verdere uitbouw van het geletterdheidsaanbod in de Centra voor Basiseducatie r Geef de Centra voor Basiseducatie de regierol in de uitbouw van leertrajecten voor laaggeletterden t Faciliteer samenwerking tussen verschillende actoren om geïntegreerde leertrajecten op te zetten y Ondersteun de verdere professionalisering van de Centra voor Basiseducatie u Realiseer een flexibel personeelsstatuut en de erkenning van de Federatie Centra voor Basiseducatie (CAO III) i Laat schaalvergroting in het volwassenonderwijs de zichtbaarheid van Basiseducatie niet schaden p. 4-7 p. 8-9 p p p p p p. 20 In dit memorandum staan beleidsaanbevelingen steeds op de even pagina s (links). Op de oneven pagina s (rechts) vindt u achtergrondinformatie over geletterdheid, het volwassenenonderwijs, de werking en samenwerking van centra voor basiseducatie, ( 2 )

5 Geletterdheid Omschrijving Meer dan ooit daagt de snel evoluerende samenleving iedereen uit om geletterd te zijn. We omschrijven geletterdheid zo: Geletterd zijn is de competentie om informatie te verwerven, te verwerken en gericht te gebruiken. Dit betekent met taal, cijfers en grafische gegevens kunnen omgaan en gebruik kunnen maken van ICT. Geletterd zijn is belangrijk om zelfstandig te functioneren en te participeren in de samenleving en om zich persoonlijk te kunnen ontwikkelen. De medewerkers van de Centra voor Basiseducatie werken dagelijks aan het verhogen van geletterdheid bij laaggeletterde volwassenen. Daarbij zoeken we naar een evenwicht tussen de context en de mogelijkheden van het individu en de verwachtingen van de samenleving. De Centra voor Basiseducatie hebben prioritair aandacht voor de mensen die de meeste moeilijkheden en drempels ondervinden op het vlak van geletterdheid. ( 3 )

6 beleidsaanbeveling q Ontwikkel een geletterdheidsbeleid in elk beleidsdomein Laaggeletterdheid is een belangrijk maatschappelijk en socio-economisch probleem. 1 op 7 volwassenen in Vlaanderen is onvoldoende geletterd om mee te zijn en mee te blijven in een snel evoluerende kennismaatschappij. Laaggeletterdheid verdient een plaats bovenaan de politieke agenda van de nieuwe Vlaamse Regering op alle beleidsdomeinen. De overheid houdt in haar beleid, regelgeving en communicatie ermee rekening dat 1 op 7 volwassenen in Vlaanderen laaggeletterd is. De overheid en alle actoren hanteren een brede omschrijving van geletterdheid. Laaggeletterdheid wordt een horizontaal beleidsthema: het wordt beleidsdomeinoverschrijdend aangepakt, minimaal door de beleidsdomeinen onderwijs, werk, welzijn, inburgering, cultuur, media en jeugd. Het Strategisch plan geletterdheid verhogen wordt structureel verankerd. Elk beleidsdomein voorziet in voldoende budget om laaggeletterdheid te bestrijden. Regelgeving in de verschillende beleidsdomeinen wordt onderworpen aan een geletterdheidstoets. De Centra voor Basiseducatie nemen, vanuit hun specifieke expertise, in het horizontaal geletterdheidsbeleid een brugfunctie op om maximaal te kunnen inspelen op de specifieke noden en leerbehoeften van laaggeletterde volwassenen. De overheid installeert een expertisecentrum geletterdheid. Dit centrum verzamelt, ontwikkelt en verspreidt expertise met betrekking tot geletterdheid voor alle actoren in de verschillende beleidsdomeinen. De overheid maakt werk van sensibilisering van de brede bevolking over de geletterdheidsproblematiek. ( 4 )

7 Geletterdheid Onderzoek PIAAC 1 is een grootschalig internationaal onderzoek dat de vaardigheden test van volwassenen tussen 16 en 65 ongeacht hun nationaliteit, staatsburgerschap of de taal die ze spreken. De test werd in Vlaanderen afgenomen in het Nederlands en de Vlaamse steekproef omvat 5463 completed cases 2. In PIAAC worden drie vaardigheidsdomeinen geoperationaliseerd die essentieel zijn voor een volwaardige deelname aan de moderne maatschappij: geletterdheid 3, gecijferdheid en probleemoplossend vermogen in een technologierijke omgeving. PIAAC resultaten in Vlaanderen (2011) laaggeletterdheid hooggeletterdheid 15% 13% laaggecijferdheid geletterdheid hooggecijferdheid laag 14% 18% gecijferdheid hoog 19% 7% probleemoplossend vermogen in een technologierijke omgeving In vergelijking met de resultaten van IALS 4 (1996) stellen we vast dat nog steeds 15% van de volwassenen in Vlaanderen laaggeletterd is. In de groep van de laagst geletterden is er een verschuiving naar: minder werkzoekenden meer ouderen meer jongeren meer mensen met een diploma secundair onderwijs IALS resultaten in Vlaanderen (1996) laaggeletterdheid hooggeletterdheid 15% 15% 1. Programme for the International Assessment of Adult Competence 2. De non-responsgroep van 480 cases (8,8%) bevat mensen met een cognitief probleem of een taalprobleem. 3. Geletterdheid is in PIAAC beperkt tot lees- en verwerkingscompetenties. Het gaat zelfs niet over schrijven. Wat hier geletterdheid is, is in onze omschrijving slechts een onderdeel van de hele competentie (zie p. 3) 4. International Adult Literacy Survey. 5. Enkel het onderdeel geletterdheid uit PIAAC kon vergeleken worden met de IALS gegevens ( 5 )

8 beleidsaanbeveling q Ontwikkel een geletterdheidsbeleid in elk beleidsdomein (vervolg) Onderwijs Het onderwijs levert significante inspanningen om leerlingen, hun ouders, studenten en cursisten met een verhoogd laaggeletterdheidsrisico te bereiken en gepast te ondersteunen. In de lerarenopleiding is ruime aandacht voor de geletterdheidsproblematiek bij alle leeftijden en in alle onderwijsvormen en -niveaus. Vorming Lesgevers, instructeurs, vormingswerkers, in niet-formele en informele settings gaan gepast om met geletterdheidsproblemen zodat laaggeletterdheid geen obstakel vormt om te slagen voor een praktische, technische of beroepsopleiding of deelname aan diverse vormingsactiviteiten. Welzijn Laaggeletterdheid gaat vaak samen met armoede. Mensen in armoede en sociale uitsluiting hebben nood aan extra zorg om een opleiding te vinden, aan te vatten en het vol te houden. Het beleidsdomein welzijn neemt hierin zijn rol op. Financiële drempels worden ook voorkomen of weggewerkt. Het beleidsdomein welzijn realiseert flexibele, toegankelijke en betaalbare kinderopvang voor laaggeletterde ouders die een opleiding volgen. Inburgering Anderstaligheid en laaggeletterdheid versterken elkaar. Daarom is het noodzakelijk dat het inburgeringsbeleid zich niet alleen richt op taalverwerving maar ook op het duurzaam verwerven van brede geletterdheidscompetenties, die eveneens een voorwaarde zijn tot duurzame integratie. Het beleid creëert ruimte in de inburgeringstrajecten voor ondersteuning op het vlak van wiskunde, ICT en maatschappijoriëntatie, al dan niet in geïntegreerde trajecten. Het inburgeringsbeleid gaat er niet van uit dat iedereen het inburgeringstraject in 1 jaar tijd kan afronden. Er moet gewerkt kunnen worden op maat van de noden en leerbehoeften van de inburgeraar. Werk De toegang tot de arbeidsmarkt voor laaggeletterden wordt gegarandeerd. Werkgevers onderwerpen hun personeelsbeleid aan een geletterdheidstoets. De beleidsdomeinen werk en onderwijs faciliteren het inzetten van de methodiek geletterdheidscoach, G-coach genaamd, op de werkvloer.. Het stelsel van het betaald educatief verlof wordt afgestemd op de modaliteiten van het aanbod van de Centra voor Basiseducatie. De huidige drempels voor cursisten Basiseducatie worden weggewerkt. ( 6 )

9 Geletterdheid Doelgroepen Het PIAAC-onderzoek duidt doelgroepen aan die een verhoogd risico hebben op een laag vaardigheidsniveau op de drie geteste domeinen (geletterdheid, gecijferdheid en probleemoplossend vermogen in een technologierijke omgeving): Laaggeschoolden Het opleidingsniveau werkt in twee richtingen: laaggeschoolden 1 vertonen een sterk verhoogd risico op een laag vaardigheidsniveau en hooggeschoolden vertonen een verkleind risico. Lage sociaal-economische status Net als opleidingsniveau werkt sociaal-economische status 2 in twee richtingen: een lage sociaal-economische status vergroot het risico op een laag vaardigheidsniveau terwijl een hoge sociaal-economische status het risico verkleint. Migratiestatus en anderstaligheid In alle onderzochte PIAAC domeinen vertoont migratiestatus steeds een sterke samenhang met het risico op lage prestaties. Op vlak van migratiestatus vertoont de eerste generatie migranten een verhoogd risico in dit onderzoek. Dit betekent echter niet dat de tweede generatie immigranten geen bijzondere aandacht vereist. De Vlaamse groep tweede generatie migranten in het PIAAC-onderzoek zijn immers hoofdzakelijk migranten die het Nederlands voldoende beheersen en zijn dus niet representatief voor de reële groep van tweede generatie migranten in Vlaanderen. Ouderen Ouderen (55-65 jaar) hebben een zeer sterk verhoogd risico op een laag probleemoplossend vermogen. Verder speelt leeftijd een ondergeschikte rol op lage vaardigheidsniveaus. Niet-actieven De activiteitstatus heeft enkel bij laaggeletterdheid en laaggecijferdheid een invloed. Bij deze domeinen hebben niet-actieven, volwassenen die werken noch studeren, een verhoogd risico op een laag vaardigheidsniveau. 1. In PIAAC zijn de laaggeschoolden mensen zonder diploma secundair onderwijs. 2. De sociaal-economische achtergrond is in PIAAC enkel gelinkt aan het opleidingsniveau van de ouders. ( 7 )

10 beleidsaanbeveling w Maak van geletterdheid een prioriteit in het volwassenonderwijs In tijden van economische en financiële schaarste kiest de overheid doelbewust om in het volwassenenonderwijs gericht te investeren in laaggeletterde cursisten. Laaggeletterde cursisten zijn vaak: Laaggeschoolden Mensen met een lage sociaal-economische status Migranten en anderstaligen Ouderen Niet-actieven Laaggeletterde volwassenen kunnen terecht in het volwassenenonderwijs: in de Centra voor Basiseducatie én in de Centra voor Volwassenenonderwijs. Het opleidingsaanbod van het volwassenenonderwijs vernauwt zich niet enkel tot het arbeidsmarktgerichte aanbod. Het volwassenenonderwijs heeft immers een brede maatschappelijke opdracht: persoonlijke ontwikkeling en maatschappelijke participatie van volwassenen stimuleren. De overheid voorziet in voldoende stimulansen om in het volwassenenonderwijs leertrajecten op maat van de noden en leerbehoeften van deze doelgroepen te organiseren. Samenwerking is essentieel en wordt beloond. Centra voor Volwassenenonderwijs worden financieel aangemoedigd om cursisten die doorstromen vanuit de Centra voor Basiseducatie verder te bedienen. De huidige vrijstelling van inschrijvingsgeld voor cursisten uit de Basiseducatie wordt versoepeld zodat meer cursisten er gebruik van kunnen maken. De lacunes op het vlak van leerdoelen tussen de opleidingen van de Centra voor Basiseducatie en de Centra voor Volwassenenonderwijs worden in kaart gebracht en weggewerkt. Er wordt daarnaast rekening gehouden met de kenmerken van de doelgroep laaggeletterden. De overheid ontwikkelt samen met de onderwijsverstrekkers een duidelijke visie op de ondersteuning van laaggeletterde cursisten in het volwassenenonderwijs; in het bijzonder over de geletterdheidsmodules. Veel gedetineerden zijn laaggeletterd. Het volwassenenonderwijs blijft inzetten op onderwijs aan gedetineerden met specifieke aandacht voor laaggeletterden. ( 8 )

11 Centra voor Basiseducatie In het volwassenenonderwijs De Centra voor Basiseducatie maken deel uit van het volwassenenonderwijs, zoals geregeld in het decreet betreffende het volwassenenonderwijs van 15 juni ,4% cursisten volgen les in het volwassenenonderwijs cursisten daarvan in een Centrum voor Basiseducatie In het volwassenenonderwijs werden in de referteperiode 1/04/ /03/ lesurencursist 1 gerealiseerd (lesuren van 50 minuten) De Centra voor Basiseducatie realiseerden lesurencursist (lesuren van 60 minuten) 8,5% De Vlaamse overheid investeert naar schatting euro in het volwassenenonderwijs daarvan gaat naar schatting euro 2 naar de Centra voor Basiseducatie 12,4% 1. Lesurencursist worden berekend door het aantal financierbare cursisten (voldoen aan toelatingsvoorwaarden en aanwezigheidscriterium) te vermenigvuldigen met het aantal lestijden per module. 2. Contractwerk, onderwijs dat niet gesubsidieerd wordt door de Vlaamse overheid, is hierin niet opgenomen. ( 9 )

12 beleidsaanbeveling e Stimuleer de verdere uitbouw van het geletterdheidsaanbod in de Centra voor Basiseducatie De overheid erkent de nood aan dit geletterdheidsaanbod en voorziet in een specifieke financiering. De overheid financiert minimaal de reële prestaties van de CBE en voorziet tevens een verdere uitbreiding van het geletterdheidsaanbod. De Centra voor Basiseducatie worden sterke gespecialiseerde centra. Momenteel wordt de groei van de Centra voor Basiseducatie jaarlijks fors afgetopt. De overheid zorgt voor een subsidiëringsmechanisme dat de reële prestaties dekt. Om geïntegreerde en duale leertrajecten op maat van de laaggeletterde cursisten vorm te geven, is een flexibel aanbod noodzakelijk. Het modulaire aanbod wordt uitgebreid met leergebiedoverstijgende open modules en het geïntegreerd aanbieden van modules, al dan niet uit verschillende leergebieden, wordt eenvoudiger. Administratieve procedures, bv. de werking van DAVINCI, staan het flexibele trajectdenken op maat van laaggeletterde cursisten vaak in de weg omdat ze op maat van meer sequentieel georganiseerde CVO-opleidingen geschreven zijn. De overheid werkt voor de Centra voor Basiseducatie administratieve procedures uit op maat van de specifieke leertrajecten van de laaggeletterde cursisten. De overheid subsidieert binnen de Centra voor Basiseducatie Open Leercentra met begeleiding (OLC+) als educatief aanbod, zodat dit aanbod niet langer met de 10% extra middelen gefinancierd moet worden. Zo komt er meer ruimte vrij voor leertrajectbegeleiding, remediëring en activeringsactiviteiten. OLC+ kan gefinancierd worden op basis van deelnemersuren. De overheid subsidieert individuele geletterdheidscoaching, G-coach, naast het modulaire groepsaanbod. Een subsidiëringssysteem hiervoor maakt geen gebruik van een deler 1. Het G-coachmodel bewees zijn effectiviteit in meerdere contexten: op de werk- en opleidingsvloer, bij onderwijs aan gedetineerden, 2 De huidige puntenenveloppe is ontoereikend om voldoende administratief en ondersteunend personeel aan te werven. De overheid voorziet in een vaste sokkel voor de omkadering van elk centrum. Maatregelen zoals de controle op wettig verblijf, voldoen aan de privacyregelgeving, veiligheidsvoorschriften, aansluiting op DAVINCI,, maar ook de uitwerking van een professioneel IKZ- en VTO-beleid en een samenwerkingsbeleid met andere organisaties vereisen menskracht en middelen. De organisatie van een regionaal gespreid opleidingsaanbod veronderstelt logistiek en infrastructuur die voldoet aan alle wettelijke bepalingen inzake veiligheid en preventie. De werkingsmiddelen moeten opgetrokken worden om dit te realiseren. 1. Bij de berekening van het aantal VTE leraren wordt de deler gebruikt als indicatie van de groepsgrootte. 2. In het schooljaar werden 8 G-coach proefprojecten uitgevoerd met extra projectmiddelen. ( 10 )

13 Centra voor Basiseducatie Missie De sector Basiseducatie bestaat uit 13 pluralistische Centra voor Basiseducatie in Vlaanderen en Brussel. In een maatschappij die steeds meer gekenmerkt wordt door een toenemende kloof tussen hoger- en lagergeschoolden, willen de Centra de geletterdheid verhogen via onderwijs en vorming. De werking van de Centra voor Basiseducatie wordt geregeld in het decreet volwassenenonderwijs van 15 juni Antwerpen 2. Kempen 3. Mechelen 4. Leuven-Hageland 5. Halle-Vilvoorde 6. Brussel 7. Limburg Midden-Noord 8. Limburg-Zuid 9. Waas & Dender 10. Zuid-Oost-Vlaanderen 11. Gent-Meetjesland-Leieland 12. Kortrijk-Roeselare 13. Brugge-Oostende-Westhoek ( 11 )

14 beleidsaanbeveling r Geef de Centra voor Basiseducatie de regierol in de uitbouw van leertrajecten voor laaggeletterden Laaggeletterdheid kan leren in de weg staan. Leertrajecten voor laaggeletterde cursisten zijn afgestemd op de kansen en mogelijkheden van deze cursisten en zijn haalbaar. Het kan zowel over korte als lange trajecten gaan als over functionele of meer algemeen vormende programma s. Efficiënte en doelgerichte trajecten overstijgen soms het aanbod van één onderwijsinstelling. In het vormgeven van de leertrajecten zijn noden en leerbehoeften van de cursist het uitgangspunt. De Centra voor Basiseducatie hebben de nodige expertise in huis om: 1. de noden en leerbehoeften van laaggeletterde cursisten in kaart te brengen 2. vraaggestuurde leertrajecten met gepaste geïntegreerde geletterdheids - ondersteuning vorm te geven 3. leertrajecten van laaggeletterde cursisten ook buiten de Centra voor Basiseducatie op te volgen en te ondersteunen Centra voor Basiseducatie worden erkend als regisseur in de uitbouw van leertrajecten voor laaggeletterde volwassenen, op basis van hun specifieke expertise. Dit vertaalt zich in gestructureerde samenwerking en expertisedeling. Een stimulerende leeromgeving begint bij een grondige intake waarin de (leer)trajectbegeleider nagaat waar de cursist staat, om op basis daarvan leerkansen te scheppen. EVC-procedures betekenen een minimale organisatorische impact voor de Centra en betekenen geen extra drempels voor de cursisten. De Centra voor Basiseducatie beschikken over voldoende flexibiliteit en middelen om hun (opleidings)aanbod in centrumoverstijgende leertrajecten voor laaggeletterde cursisten te kunnen integreren (zie p. 10). De overheid erkent dat leertrajecten gebaseerd op leervragen van cursisten een finaliteit in de Basiseducatie kunnen hebben. Doorstromen naar andere opleidingsverstrekkers is geen dogma. Binnen het leertraject van de cursist faciliteren de Centra voor Basiseducatie als regisseur de doorstroom van laaggeletterde cursisten van de éne naar de andere (onderwijs) instelling. Er is structureel voldoende ruimte om laaggeletterde cursisten die doorstromen naar andere opleidingsverstrekkers of gebruik maken van het opleidingsaanbod van de Centra voor Basiseducatie te kunnen opvolgen en ondersteunen daar waar nodig; minimaal in de vorm van centrumoverstijgende leertrajectbegeleiding. De overheid voorziet de nodige incentives voor alle actoren. ( 12 )

15 Centra voor Basiseducatie Visie Onze Centra bereiken met diverse opleidingen de laaggeletterde volwassenen, ongeacht of ze Nederlandstalig onderwijs gevolgd hebben. Het opleidingsaanbod is dan ook gericht op het aanleren en verhogen van (geletterdheids)competenties, op het vlak van taal, wiskunde, informatie- en communicatietechnologie en maatschappijoriëntatie. Nederlands 5,3% Nederlands alfabetisering tweede taal 27,8% Nederlands tweede taal 44,9% Wiskunde 3,0% Informatie- en communicatietechnologie 9,4% Opstap talen (Engels en Frans) 2,0% Maatschappijoriëntatie 6,3% 1 De sector bouwt een behoeftedekkend, toegankelijk en evenwichtig gespreid regionaal opleidingsaanbod uit in Vlaanderen en Brussel cursisten % geboren in België 73% elders volgen samen lesurencursist Het aandeel van de leergebieden, exclusief maatwerk (1,3%), is hier weergegeven in lesurencursist. 2. Lesurencursist worden berekend door het aantal financierbare cursisten (voldoen aan toelatingsvoorwaarden en aanwezigheidscriterium) te vermenigvuldigen met het aantal lestijden per module. ( 13 )

16 beleidsaanbeveling t Faciliteer samenwerking tussen verschillende actoren om geïntegreerde leertrajecten op te zetten Geletterdheid verhogen vraagt samenwerking over de grenzen van instellingen en beleidsdomeinen heen. Door de inbedding van geletterdheidsondersteuning in relevante contexten, kunnen mensen die geconfronteerd worden met belemmeringen op het vlak van geletterdheid onmiddellijk ondersteund worden. Ondersteunend werken aan geletterdheid werkt niet stigmatiserend. Noden en tekorten worden omgezet in competenties zodat de geletterdheid van cursisten duurzaam verhoogt. In functie van een geïntegreerde aanpak stimuleert de overheid de samenwerking tussen het (volwassenen)onderwijs, de publieke opleidingsverstrekkers en actoren uit belendende beleidsdomeinen: VDAB, Syntra, inburgering, vormingswerk, Deze leertrajecten zijn toegankelijk en bereikbaar voor laaggeletterde volwassenen. Het opzetten van samenwerking tussen partners in functie van geïntegreerde trajecten vergt heel wat extra ontwikkelwerk. Het beleid financiert geïntegreerde trajecten aan 120%. De leerwinkels kunnen een belangrijke rol spelen in de samenwerking tussen alle relevante actoren. Dit concept dient snel uitgewerkt te worden. De leerwinkels bedienen alle volwassen leerders maar hebben prioritair aandacht voor laaggeletterden. De focus ligt op een eerste horizonverkenning en oriëntering. De leerwinkels ondernemen in samenwerking met de aanbodsvertrekkers acties om moeilijk bereikbare doelgroepen te bereiken. De leerwinkels geven vorm aan regionale overlegplatforms. Ze krijgen een adviserende opdracht om in samenspraak met de opleidingsverstrekkers efficiënte en effectieve leertrajecten op te zetten, versnippering van het aanbod tegen te gaan en transparantie in het aanbod te realiseren. De onderwijscoördinatie in de strafinstellingen wordt opgenomen door de leerwinkels en de regionale overlegplatforms worden eveneens gebruikt om het onderwijs aan gedetineerden te faciliteren. De Huizen van het Nederlands worden geïntegreerd in de leerwinkels om verwarring te vermijden en geïntegreerde geletterdheidstrajecten te realiseren. De Centra voor Basiseducatie zijn vertegenwoordigd in de regionale overlegplatforms. De beleidsdomeinen onderwijs en inburgering maken werk van geïntegreerde inburgeringstrajecten voor laaggeletterde inburgeraars. De maatregel wettig verblijf bemoeilijkt de samenwerking over de verschillende beleidsdomeinen heen. Een cursist in een geïntegreerd opleidingstraject van VDAB en CBE wordt soms niet toegelaten in het CBE-onderdeel. Dit leidt tot extra planlast en onbegrip op het terrein. De overheid pakt dit euvel aan. ( 14 )

17 Centra voor Basiseducatie Visie De laaggeletterde cursist staat centraal in ons agogisch project. We benaderen onze cursist vanuit een integrale visie: als lerende en als persoon. (Leer)vaardigheden, leerstijlen, achtergrondkenmerken, rollen in de samenleving, persoonskenmerken en motivatie spelen een belangrijke rol < > cursisten van alle leeftijden volgen les in een Centrum voor Basiseducatie. We zetten in op het uitbouwen van gepersonaliseerde leertrajecten en versterken de cursisten via leren: We vertrekken vanuit de verscheidenheid van onze cursisten We creëren condities die leren bij de cursist mogelijk maken We zetten maximaal in op functioneel en ervaringsgericht leren We benutten de kracht van groepsleren en van individueel leren We maken de cursist bewust van de eigen competenties tijdens het leerproces We benutten de inbreng van de cursist maximaal in het leerproces We werken aan leerplezier en creëren succeservaringen We ondersteunen leren via trajectbegeleiding van de cursist We zorgen actief voor doorstroom van cursisten naar interne en externe (opleidings) trajecten ( 15 )

18 y Ondersteun de verdere professionalisering van de Centra voor Basiseducatie beleidsaanbeveling Laaggeletterdheid aanpakken via onderwijs en vorming vraagt een specifieke benadering.. Deze specificiteit vertrekt vanuit de kenmerken van de laaggeletterde doelgroep. De overheid faciliteert het beleidsvoerend vermogen in de Centra voor Basiseducatie via voldoende omkadering en realistische verwachtingen. De overheid erkent de leraar Basiseducatie als een specifiek beroep met een specifiek beroepscompetentieprofiel. In de lerarenopleidingen, de basisopleiding voor elke leraar, komt er meer aandacht voor het lesgeven aan en het begeleiden van volwassenen in het algemeen en het ondersteunen van laaggeletterde volwassenen in het bijzonder. De overheid stimuleert dit. De aanvangsbegeleiding van de leraren Basiseducatie is een gedeelde verantwoordelijkheid van de lerarenopleidingen, de ondersteuningsdiensten en de Centra zelf. De overheid zorgt ervoor dat elke instelling zijn rol kan spelen. Er wordt gestreefd naar één ondersteuningsdienst voor het volwassenenonderwijs. Het bijeenbrengen van middelen en expertise, verhoogt de slagkracht en de ontwikkeling van specifieke expertise, onder andere over het onderwijs voor laaggeletterde volwassenen. De ondersteuningsdienst werkt nauw samen met het expertisecentrum geletterdheid. De ondersteuningsdienst krijgt een opdracht in het ontwikkelen van instrumenten om naast de harde output, bv. al dan niet slagen voor een module, ook zogenaamde zachte output, bv. versterken van de zelfredzaamheid, van, in kaart in kaart te brengen. te brengen. Kwaliteitszorg blijft de verantwoordelijkheid van de Centra zelf. De externe kwaliteitscontrole ligt in het verlengde daarvan. De kwaliteit van het aanbod basiseducatie Basiseducatie wordt afgemeten aan de mate waarin het beantwoordt aan de noden en leerbehoeften van cursisten enerzijds en de mate waarin de beoogde leerdoelen bereikt zijn anderzijds. Het gehele traject van de cursist (tot en met de functionaliteit) wordt geëvalueerd. ( 16 )

19 Centra voor Basiseducatie Visie Via experimenten en innovatieve methodieken spelen we in op de steeds evoluerende leernoden en behoeften van de laaggeletterde cursisten. We zetten in op het versterken en delen van kennis en expertise zowel op centrum- als op sectorniveau. Via interne en externe (cijfer)analyses houden we voortdurend de vinger aan de pols van onze eigen prestaties en de maatschappelijke evoluties leraren Basiseducatie van alle leeftijden geven les in een Centrum voor Basiseducatie. Onze cursisten mogen rekenen op gedreven, deskundige en betrokken medewerkers in de Centra. De brede inzetbaarheid van medewerkers en de multidisciplinaire teams zijn een meerwaarde in de integrale trajectmatige benadering van de laaggeletterde cursist. De sector ijvert dan ook voor een degelijk en aantrekkelijk werknemersklimaat en werknemersstatuut dat deze meerwaarde kan borgen. 112 VTE 520 VTE 16% 84% 1 samen goed voor 632 VTE 2 1. Tientallen leraren (niet-codo) worden met extra middelen betaald. Zij zijn niet opgenomen in deze cijfers. 2. Voltijdse equivalenten. ( 17 )

20 beleidsaanbeveling u Realiseer een flexibel personeelsstatuut en de erkenning van de Federatie Centra voor Basiseducatie De nieuwe Vlaamse regering voert CAO III Basiseducatie verder uit. Een decreet rechtspositie voor het personeel van de Centra voor Basiseducatie en de erkenning van de Federatie Centra voor Basiseducatie worden verwezenlijkt. Er komt snel duidelijkheid met betrekking tot de overgang van het personeel van de Centra voor Basiseducatie naar een nieuw statuut. Het personeelsstatuut stelt de centra in staat om op een flexibele manier opleidingsaanbod te organiseren dat maximaal inspeelt op de specifieke noden en leerbehoeften van de laaggeletterde cursisten. De overheid ondersteunt samen met de vakorganisaties de uitbouw van ontwikkelcycli voor alle medewerkers van de Centra voor Basiseducatie. Het behoud van de centrumopdracht is essentieel. Dit maakt het volledige takenpakket van een leraar zichtbaar, door uit te gaan van de totale opdracht en tijdsbesteding op jaarbasis. In deze opdracht wordt naast lesgeven structureel ruimte gecreëerd voor de noodzakelijke traject- en cursistenbegeleiding, intervisie, overleg (intern/extern), samenwerking en permanent leren. Dit draagt bij tot verdere professionalisering en uitbouw van expertise over laaggeletterdheid (zie p. 16). Het behoud van de mogelijkheid om via contractonderwijs opleidingsaanbod te organiseren in diverse samenwerkingsverbanden is eveneens essentieel (zie p. 14). De overheid erkent de Federatie Centra voor Basiseducatie als belangenbehartigersorganisatie namens de werkgevers en de doelgroep van de laaggeletterden, door een structurele financiering te voorzien. Deze belangenbehartiging is noodzakelijk om de zichtbaarheid en het verder bestaan van het aanbod voor de laaggeletterde volwassen leerders te garanderen, zowel op institutioneel niveau als naar externe stakeholders. De Federatie Centra voor Basiseducatie wordt eveneens lid van de decretale stuurgroep volwassenenonderwijs. ( 18 )

21 Centra voor Basiseducatie In samenwerkingen De Centra voor Basiseducatie zetten sinds jaar en dag in op samenwerking. Naast het gesubsidieerde maatwerk voor derden (1,3% van het aanbod) wordt een belangrijk deel van het modulair aanbod georganiseerd bij steden en gemeenten, VDAB, welzijnsorganisaties, Ten slotte is er het contractonderwijs waarbij de leraren Basiseducatie betaald worden door de samenwerkingspartner. De sector Basiseducatie wil en moet laaggeletterdheid niet alleen aanpakken en bouwt daarom verder aan een netwerk met relevante externe partners binnen en buiten onderwijs. We kiezen voor structurele samenwerkingsverbanden met als doel: Onze doelgroep bereiken en sensibiliseren Totaaltrajecten uitbouwen Vlotte doorstroom naar (vervolg)trajecten ( 19 )

22 beleidsaanbeveling i Laat schaalvergroting in het volwassenenonderwijs de zichtbaarheid van het aanbod Basiseducatie niet schaden De Centra voor Basiseducatie zijn ontstaan omdat de laaggeletterde cursisten niet terecht konden in het reguliere volwassenenonderwijs. Een specifiek aanbod blijft nodig omdat het verhogen van geletterdheid bij laaggeletterde cursisten een specifieke aanpak vereist. Beleidsdiscussies over organisatorische structuren en schaalgrootte in het volwassenenonderwijs worden gevoerd op basis van een duidelijke en sterke beleidsvisie op het volwassenenonderwijs, waarin laaggeletterde cursisten een duidelijke prioritaire plaats krijgen. De zichtbaarheid van een kwalitatief opleidingsaanbod voor laaggeletterden blijft noodzakelijk. De overheid bewaakt dit. De Centra voor Basiseducatie willen inzetten op verdere intensifiëring van de samenwerking tussen de Centra voor Basiseducatie en Centra voor Volwassenenonderwijs. De overheid stimuleert dit (zie p. 8). De overheid stapt af van de fusie-idee van de Centra voor Basiseducatie en de Centra voor Volwassenenonderwijs. Bij dergelijke fusie dreigt versnippering van het opleidingsaanbod voor de laaggeletterde cursisten. Deze cursisten, waarin extra geïnvesteerd moet worden en die een specifieke aanpak vereisen, vallen mogelijks in een concurrentiedynamiek tussen de mazen van het net en de koepels. Het pluralistische en niet-zuilgebonden karakter van Basiseducatie blijft gevrijwaard. Eén ondersteuningsdienst voor het volwassenenonderwijs kan een eerste aanzet zijn tot zuiloverschrijdende schaalvergroting (zie p. 16). Schaalvergroting mag niet ten koste gaan van de regionale lokale verankering van de Centra voor Basiseducatie. Deelname van lokale besturen en organisaties aan de bestuursraden van de Centra is een meerwaarde, om lokaal en regionaal een draagvlak te creëren en om in samenwerkingen laaggeletterdheid aan te pakken. Daarnaast spelen lokale besturen en organisaties een belangrijke rol bij het ter beschikking stellen van infrastructuur, wat bijdraagt tot een regionaal gespreid en goed bereikbaar opleidingsaanbod. De overheid waardeert de regionale verankering van de Centra voor Basiseducatie. Schaalvergroting kan verschraling en centralisering in de hand werken terwijl er nood is aan een regionaal gespreid aanbod; dicht bij de cursist. De overheid houdt hiermee rekening. ( 20 )

23 Meer info? Contacteer: Steven Van den Eynde Afgevaardigd Bestuurder Federatie Centra voor Basiseducatie vzw Mieke Coulembier Stafmedewerker Federatie Centra voor Basiseducatie Federatie Centra voor Basiseducatie vzw Marcel Broodthaersplein 8/5, 1060 Brussel Cijfers De cijfergegevens van PIAAC komen uit de publicatie Vaardig genoeg voor de 21ste eeuw? De eerste Vlaamse resultaten bij PIAAC. De cijfergegevens over de Centra voor Basiseducatie en het volwassenenonderwijs komen uit het Statistisch jaarboek van het Vlaams onderwijs ( 21 )

24

PIAAC daagt het Plan Geletterdheid uit! Workshop Studiedag PIAAC 20 maart 2014

PIAAC daagt het Plan Geletterdheid uit! Workshop Studiedag PIAAC 20 maart 2014 PIAAC daagt het Plan Geletterdheid uit! Workshop Studiedag PIAAC 20 maart 2014 Welkom Wie zijn de experten te gast? Wie zijn wij? Wat gaan we doen in deze workshop? 1. Presentatie: verwezenlijkingen en

Nadere informatie

Terugkoppeling van de workshops. Chris De Nijs (VRT)

Terugkoppeling van de workshops. Chris De Nijs (VRT) Terugkoppeling van de workshops Chris De Nijs (VRT) Vaardig genoeg voor de 21 ste eeuw? Samen aan de slag met de Vlaamse PIAAC resultaten Brussel - 20 maart 2014 Workshop 1: Basisvaardigheden voor de arbeidsmarkt

Nadere informatie

Ontwerp van decreet. betreffende het Vlaamse integratie- en inburgeringsbeleid. Amendementen ( ) Nr. 7 7 mei 2013 ( )

Ontwerp van decreet. betreffende het Vlaamse integratie- en inburgeringsbeleid. Amendementen ( ) Nr. 7 7 mei 2013 ( ) stuk ingediend op 1867 (2012-2013) Nr. 7 7 mei 2013 (2012-2013) Ontwerp van decreet betreffende het Vlaamse integratie- en inburgeringsbeleid Amendementen Stukken in het dossier: 1867 (2012-2013) Nr. 1:

Nadere informatie

Basiseducatie en het Strategisch Plan Geletterdheid. An Bistmans 29 november 2010

Basiseducatie en het Strategisch Plan Geletterdheid. An Bistmans 29 november 2010 Basiseducatie en het Strategisch Plan Geletterdheid An Bistmans 29 november 2010 BE- kernopdracht geletterdheid Duidelijke plaats in de samenleving en flexibiliteit Modularisering - certificering VKS1

Nadere informatie

Gedifferentieerde leertrajecten

Gedifferentieerde leertrajecten Studiedag: Het volwassenenonderwijs en levenslang leren: een krachtige synergie VERSLAG WORKSHOP PCA / 4 februari 2015 Gedifferentieerde leertrajecten Dit verslag is een beknopte weergave van de gevoerde

Nadere informatie

1. Visie en Missie Strategisch Plan Geletterdheid, maart 2013: tussentijds rapport aan de Minister

1. Visie en Missie Strategisch Plan Geletterdheid, maart 2013: tussentijds rapport aan de Minister Visie en missie Strategisch Plan Geletterdheid verhogen 2012-2016 1. Visie en Missie Strategisch Plan Geletterdheid, maart 2013: tussentijds rapport aan de Minister De Stuurgroep van het Plan Geletterheid

Nadere informatie

stafmedewerker Voorjaar 2018

stafmedewerker Voorjaar 2018 Aanwerving stafmedewerker: verantwoordelijk samen met andere stafmedewerkers voor programmatie en planning van het educatieve aanbod, taakverdeling, coaching van medewerkers en interne kwaliteitszorg Voorjaar

Nadere informatie

Voorjaar I. Missie van het centrum

Voorjaar I. Missie van het centrum Aanwerving Pedagogische stafmedewerker verantwoordelijk voor de inhoudelijke en pedagogische ondersteuning van de educatieve medewerkers en de kwaliteitszorg van de educatieve processen. I. Missie van

Nadere informatie

Visie van de stuurgroep volwassenenonderwijs m.b.t. werken aan geletterdheid in het volwassenenonderwijs

Visie van de stuurgroep volwassenenonderwijs m.b.t. werken aan geletterdheid in het volwassenenonderwijs Visie van de stuurgroep volwassenenonderwijs m.b.t. werken aan geletterdheid in het volwassenenonderwijs Visie van de stuurgroep volwassenenonderwijs m.b.t. werken aan geletterdheid in het volwassenenonderwijs

Nadere informatie

Voorjaar I. Missie van het centrum

Voorjaar I. Missie van het centrum Aanwerving stafmedewerker Programmatie : verantwoordelijk voor programmatie en planning van het educatieve aanbod, taakverdeling, instroomproces, leerloopbaan- en cursistenbegeleiding I. Missie van het

Nadere informatie

Brussel, 5 februari _Advies_Huizen_van_het_Nederlands. Advies. over het voorontwerp van decreet betreffende de Huizen van het Nederlands

Brussel, 5 februari _Advies_Huizen_van_het_Nederlands. Advies. over het voorontwerp van decreet betreffende de Huizen van het Nederlands Brussel, 5 februari 2004 020504_Advies_Huizen_van_het_Nederlands Advies over het voorontwerp van decreet betreffende de Huizen van het Nederlands 1. Inleiding Op 26 januari 2004 heeft de raad van de Vlaams

Nadere informatie

Oriëntatie en leerloopbaanbegeleiding. volwassenen. Liv Geeraert

Oriëntatie en leerloopbaanbegeleiding. volwassenen. Liv Geeraert Oriëntatie en leerloopbaanbegeleiding voor volwassenen Liv Geeraert De Leerplek = een geïntegreerd loket: - Huis van het Nederlands - consortium volwassenenonderwijs - VDAB lokale werkwinkel (aanpalend)

Nadere informatie

Leerkansen Formeel en informeel leren als hefboom in verenigingen waar armen het woord nemen en welzijnsschakels

Leerkansen Formeel en informeel leren als hefboom in verenigingen waar armen het woord nemen en welzijnsschakels 1 Netwerk tegen Armoede Vooruitgangstraat 323 bus 6-1030 Brussel / tel. 02-204 06 50 / fax : 02-204 06 59 info@netwerktegenarmoede.be / www.netwerktegenarmoede.be Federatie Centra voor Basiseducatie vzw

Nadere informatie

Begeleidende informatie bij het structuurschema onderwijs aan gedetineerden

Begeleidende informatie bij het structuurschema onderwijs aan gedetineerden Begeleidende informatie bij het structuurschema onderwijs aan gedetineerden Het volwassenenonderwijs in Vlaanderen De centra Het volwassenenonderwijs in Vlaanderen (en Brussel) wordt ingericht door centra

Nadere informatie

Functieprofiel projectmedewerker

Functieprofiel projectmedewerker Functieprofiel projectmedewerker Situering L4-volwassenenonderwijs vzw is het netwerk van de centra voor volwassenenonderwijs en het centrum voor basiseducatie in de regio Leuven-Hageland-Tervuren. Door

Nadere informatie

Levenslang en samen leren omgaan met diversiteit

Levenslang en samen leren omgaan met diversiteit Levenslang en samen leren omgaan met diversiteit Maart 2017 20-tal ingekantelde organisaties Van 20-tal organisaties naar één Vlaams Agentschap Integratie en Inburgering 2015: installeren 2016: organiseren

Nadere informatie

JAARACTIEPLAN Sept 2015 Aug 2016 RTC Vlaams-Brabant VZW

JAARACTIEPLAN Sept 2015 Aug 2016 RTC Vlaams-Brabant VZW JAARACTIEPLAN Sept 2015 Aug 2016 RTC Vlaams-Brabant VZW Periode 1 september 2015-31 augustus 2016 Goedgekeurd door de Raad van Bestuur op 17/06/2015 1 Inleiding RTC Vlaams-Brabant vzw wil, net als zijn

Nadere informatie

Tussen de Vlaamse Regering, vertegenwoordigd door de heer Frank Vandenbroucke, Vlaamse minister van Onderwijs en Vorming,

Tussen de Vlaamse Regering, vertegenwoordigd door de heer Frank Vandenbroucke, Vlaamse minister van Onderwijs en Vorming, SAMENWERKINGSOVEREENKOMST TUSSEN DE VLAAMSE REGERING, DE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENSTEN EN HET VLAAMS ONDERSTEUNINGSCENTRUM VOOR HET VOLWASSENENONDERWIJS Tussen de Vlaamse Regering, vertegenwoordigd

Nadere informatie

Advies over de keuzemodule 'armoede en sociale uitsluiting' in enkele opleidingsprofielen basiseducatie

Advies over de keuzemodule 'armoede en sociale uitsluiting' in enkele opleidingsprofielen basiseducatie Raad Levenslang en Levensbreed Leren 24 februari 2015 RLLL-RLLL-ADV-1415-003 Advies over de keuzemodule 'armoede en sociale uitsluiting' in enkele opleidingsprofielen basiseducatie Vlaamse Onderwijsraad

Nadere informatie

Advies over de voorstellen van opleidingsprofiel voor het secundair volwassenenonderwijs

Advies over de voorstellen van opleidingsprofiel voor het secundair volwassenenonderwijs Raad Levenslang en Levensbreed Leren 18 november 2014 RLLL-RLLL-ADV-1415-001 Advies over de voorstellen van opleidingsprofiel voor het secundair volwassenenonderwijs Vlaamse Onderwijsraad Kunstlaan 6 bus

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL LERAAR BASISEDUCATIE

FUNCTIEPROFIEL LERAAR BASISEDUCATIE FUNCTIEPROFIEL LERAAR BASISEDUCATIE Federatie Centra voor Basiseducatie vzw Overlegt Werkt Samen Geeft les Leert Permanent Met ondersteuning van PraxisNetwerk 1 Inhoudsopgave 1 Functieprofiel 3 2 De leraar

Nadere informatie

Advies. Uitbouw hoger beroepsonderwijs. Brussel, 23 mei 2016

Advies. Uitbouw hoger beroepsonderwijs. Brussel, 23 mei 2016 Advies Uitbouw hoger beroepsonderwijs Brussel, 23 mei 2016 SERV_20160523_CNhogerberoepsonderwijs_ADV.docx Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen Wetstraat 34-36, 1040 Brussel T +32 2 209 01 11 info@serv.be

Nadere informatie

Ontwerp van decreet. betreffende het Vlaamse integratie- en inburgeringsbeleid. Amendementen. voorgesteld na indiening van het verslag

Ontwerp van decreet. betreffende het Vlaamse integratie- en inburgeringsbeleid. Amendementen. voorgesteld na indiening van het verslag stuk ingediend op 1867 (2012-2013) Nr. 9 27 mei 2013 (2012-2013) Ontwerp van decreet betreffende het Vlaamse integratie- en inburgeringsbeleid Amendementen voorgesteld Stukken in het dossier: 1867 (2012-2013)

Nadere informatie

Basiseducatie LEERGEBIED INFORMATIE EN COMMUNICATIETECHNOLOGIE

Basiseducatie LEERGEBIED INFORMATIE EN COMMUNICATIETECHNOLOGIE RLLL/EXT/ADV/004bijl2 Basiseducatie LEERGEBIED INFORMATIE EN COMMUNICATIETECHNOLOGIE Modulaire opleiding Informatie en communicatietechnologie (ICT) AO BE 001 (Ontwerp) communicatietechnologie, opleiding

Nadere informatie

Decreet duaal leren en de aanloopfase

Decreet duaal leren en de aanloopfase Decreet duaal leren en de aanloopfase Na 2 de principiële goedkeuring 1/12/2017 Context Beleidsnota onderwijs en werk: Van leren en werken een volwaardig onderwijstraject maken Onderwijs blijft eindverantwoordelijke;

Nadere informatie

Brede School - Grimbergen

Brede School - Grimbergen Grimbergen Integratiedienst, gemeentebestuur Grimbergen Ondersteuning ontwikkelingen Brede School vanuit Provincie Vlaams- Brabant (diversiteit & onderwijs) Brede School? Beleidsvisie 2014-2019 Grimbergen:

Nadere informatie

Actielijst arbeidsbeperking Een focus op redelijke aanpassingen tijdens werkplekleren

Actielijst arbeidsbeperking Een focus op redelijke aanpassingen tijdens werkplekleren Actielijst arbeidsbeperking 2020 Een focus op redelijke aanpassingen tijdens werkplekleren Evenredige arbeidsdeelname kansengroepen Diversiteit Gelijke behandeling Actielijst arbeidsbeperking 2020-2 december

Nadere informatie

Een versterkte positie voor het hoger beroepsonderwijs in Vlaanderen

Een versterkte positie voor het hoger beroepsonderwijs in Vlaanderen Een versterkte positie voor het hoger beroepsonderwijs in Vlaanderen 24 april 2012 BRON: non-paper Vlaamse Overheid Aanleiding: Motie van aanbeveling over de hervorming van het hoger onderwijs in Vlaanderen

Nadere informatie

Basiseducatie LEERGEBIED Maatschappijoriëntatie

Basiseducatie LEERGEBIED Maatschappijoriëntatie Basiseducatie LEERGEBIED Maatschappijoriëntatie Opleiding Maatschappijoriëntatie - Cultuur 027 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 17 Inhoud 1 Opleiding... 3 1.1 Relatie opleiding referentiekader... 3 1.2 Inhoud...

Nadere informatie

Dossier Pensioenen Basiseducatie ten behoeve van pers en parlementairen

Dossier Pensioenen Basiseducatie ten behoeve van pers en parlementairen Dossier Pensioenen Basiseducatie ten behoeve van pers en parlementairen 1. Situering van de Basiseducatie (BE) a. Voor 2007: Sociaal Werk, PC 329 b. Overgang van de Basiseducatie dmv het decreet Volwassenenonderwijs

Nadere informatie

Historiek Basiseducatie

Historiek Basiseducatie Overzicht workshop 1. Werking Open-School / Centrum voor Basiseducatie 2.Laaggeletterdheid 3. Hoe doorverwijzen / ermee rekening houden in de eigen praktijk? 4. Eenvoudig taalgebruik Historiek Basiseducatie

Nadere informatie

Inburgeringstraject op maat van laaggeletterde moeders. Naar een meer geïntegreerd migratiebeleid, dankzij het AMIF

Inburgeringstraject op maat van laaggeletterde moeders. Naar een meer geïntegreerd migratiebeleid, dankzij het AMIF Inburgeringstraject op maat van laaggeletterde moeders Naar een meer geïntegreerd migratiebeleid, dankzij het AMIF Waarover gaat oproep ESF-AMIF moeders? Focus op laaggeletterde vrouwen met jonge kinderen

Nadere informatie

VOORONTWERP VAN DECREET BETREFFENDE HET ONDERWIJS XXVII

VOORONTWERP VAN DECREET BETREFFENDE HET ONDERWIJS XXVII VR 2017 1301 DOC.0017/2BIS VOORONTWERP VAN DECREET BETREFFENDE HET ONDERWIJS XXVII Hoofdstuk 5. Volwassenenonderwijs Art. V.1. In artikel 2 van het decreet van 15 juni 2007 betreffende het volwassenenonderwijs,

Nadere informatie

Advies over de decreetwijziging betreffende de Regionale Technologische Centra (RTC)

Advies over de decreetwijziging betreffende de Regionale Technologische Centra (RTC) ALGEMENE RAAD 25 november 2010 AR-AR-KST-ADV-005 Advies over de decreetwijziging betreffende de Regionale Technologische Centra (RTC) Vlaamse Onderwijsraad Kunstlaan 6 bus 6 BE-1210 Brussel T +32 2 219

Nadere informatie

2 Evaluatie door de stuurgroep onderwijs aan gedetineerden

2 Evaluatie door de stuurgroep onderwijs aan gedetineerden Evaluatie van het onderwijsaanbod in de gevangenissen in Vlaanderen en Brussel in functie van de Vlaamse leidraad voor het onderwijsaanbod in de gevangenissen Syntheserapport 22 maart 2017 1 Inleiding

Nadere informatie

DOE MEE MET DE WEEK VAN DE GELETTERDHEID 2017

DOE MEE MET DE WEEK VAN DE GELETTERDHEID 2017 DOE MEE MET DE WEEK VAN DE GELETTERDHEID 2017 Inspiratie voor Centra voor Basiseducatie Inhoud Week van de Geletterdheid 2017: Speel je troeven uit... 3 Armoede: wa is da?!... 3 Leerkansen binnen een armoedeorganisatie...

Nadere informatie

nr. 413 van GRIET COPPÉ datum: 9 juni 2016 aan HILDE CREVITS Levenslang leren - Advies Vlaamse Ouderenraad

nr. 413 van GRIET COPPÉ datum: 9 juni 2016 aan HILDE CREVITS Levenslang leren - Advies Vlaamse Ouderenraad SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 413 van GRIET COPPÉ datum: 9 juni 2016 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Levenslang leren - Advies Vlaamse Ouderenraad

Nadere informatie

PIAAC IN FOCUS 3: VOLWASSENEN MET ZWAK ONTWIKKELDE VAARDIGHEDEN: ONTWIKKELINGEN SINDS 1996

PIAAC IN FOCUS 3: VOLWASSENEN MET ZWAK ONTWIKKELDE VAARDIGHEDEN: ONTWIKKELINGEN SINDS 1996 PIAAC IN FOCUS 3: VOLWASSENEN MET ZWAK ONTWIKKELDE VAARDIGHEDEN: ONTWIKKELINGEN SINDS 1996 Samenvatting - Na het IALS onderzoek van 1996 (International Adult Literacy Survey) naar de vaardigheden van volwassenen

Nadere informatie

Nieuwe kans op extra instroom

Nieuwe kans op extra instroom Nieuwe kans op extra instroom Focus op de arbeidsmarkt Naast het erkennen van leerbedrijven is Calibris verantwoordelijk voor ontwikkeling en onderhoud van kwalificaties in de sectoren zorg, welzijn en

Nadere informatie

VDAB aanbod NT2 NT2 SCHAKKETTEN. VDAB Aanbod NT2. 1) NT2 + Mijn Loopbaanatelier 2) Sectorspecifiek Nederlands 3) Sector-overschrijdend Nederlands

VDAB aanbod NT2 NT2 SCHAKKETTEN. VDAB Aanbod NT2. 1) NT2 + Mijn Loopbaanatelier 2) Sectorspecifiek Nederlands 3) Sector-overschrijdend Nederlands 1 VDAB aanbod Turnhout, 12/12/2018 VDAB Aanbod 2 1) + Mijn Loopbaanatelier 2) Sectorspecifiek Nederlands 3) Sector-overschrijdend Nederlands 1 VDAB Aanbod 3 1) + MIJN LOOPBAAN@TELIER Mijnloopbaan@telier

Nadere informatie

Advies. Duaal leren in volwassenenonderwijs. Brussel, 21 december 2018

Advies. Duaal leren in volwassenenonderwijs. Brussel, 21 december 2018 Advies Duaal leren in volwassenenonderwijs Brussel, 21 december 2018 SERV_20181221_Duaallerenvolwassenenonderwijs_ADV.docx Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen Wetstraat 34-36, 1040 Brussel T +32 2

Nadere informatie

Centrum voor Basiseducatie, een eerste of nadere kennismaking

Centrum voor Basiseducatie, een eerste of nadere kennismaking Centrum voor Basiseducatie, een eerste of nadere kennismaking An Butaye, directeur an.butaye@openschool12.be 3-06-2015 Open School Kortrijk-Roeselare VZW De sector BASISEDUCATIE IN VLAANDEREN Historiek

Nadere informatie

Onthaalbureau Inburgering Limburg vzw. Presentatie voor ERSV (18/12/2012) AI in het Onthaalbureau

Onthaalbureau Inburgering Limburg vzw. Presentatie voor ERSV (18/12/2012) AI in het Onthaalbureau Onthaalbureau Inburgering Limburg vzw Presentatie voor ERSV (18/12/2012) AI in het Onthaalbureau Inhoud 1. Wat doet Onthaalbureau Inburgering Limburg? 2. VuurWerkt als methode voor perspectiefbepaling

Nadere informatie

Voorstel tot verdeling van de middelen die vrijkomen omwille van de statutarisering Na overleg tussen vakbonden en de federatie BE (21 juni 2017)

Voorstel tot verdeling van de middelen die vrijkomen omwille van de statutarisering Na overleg tussen vakbonden en de federatie BE (21 juni 2017) Voorstel tot verdeling van de middelen die vrijkomen omwille van de statutarisering Na overleg tussen vakbonden en de federatie BE (21 juni 2017) Bij consensus hebben de vakorganisaties en de Federatie

Nadere informatie

PERSTEKST 7 september 2011 Turnhout

PERSTEKST 7 september 2011 Turnhout PERSTEKST 7 september 2011 Turnhout Diverscity en de Federatie Centra voor Basiseducatie gaan samen voor competentieversterking op het niveau E en D Diverscity Diverscity is het samenwerkingsverband tussen

Nadere informatie

Beleidsaanbevelingen over onderwijs aan kinderen met ernstige en meervoudige beperkingen

Beleidsaanbevelingen over onderwijs aan kinderen met ernstige en meervoudige beperkingen Vast Bureau 2 juli 2015 AR-VB-END-1415-003 Beleidsaanbevelingen over onderwijs aan kinderen met ernstige en meervoudige beperkingen Vlaamse Onderwijsraad Kunstlaan 6 bus 6 BE-1210 Brussel T +32 2 219 42

Nadere informatie

VR DOC.0254/2TER

VR DOC.0254/2TER VR 2018 3003 DOC.0254/2TER Voorontwerp van decreet tot wijziging van diverse bepalingen van het decreet van 7 juni 2013 betreffende het Vlaamse integratie- en inburgeringsbeleid DE VLAAMSE REGERING, Op

Nadere informatie

Advies over de tweede fase van de modularisering basiseducatie

Advies over de tweede fase van de modularisering basiseducatie ADVIES Raad Levenslang en Levensbreed Leren 24 juni 2008 RLLL/MDR/ADV/009 Advies over de tweede fase van de modularisering basiseducatie VLAAMSE ONDERWIJSRAAD, KUNSTLAAN 6 BUS 6, 1210 BRUSSEL www.vlor.be

Nadere informatie

Relevante regelgeving. 1. Europese en Vlaamse doelstellingen inzake levenslang leren 1 2

Relevante regelgeving. 1. Europese en Vlaamse doelstellingen inzake levenslang leren 1 2 Relevante regelgeving 1. Europese en Vlaamse doelstellingen inzake levenslang leren 1 2 In 2001 werd in Vlaanderen het Pact van Vilvoorde ondertekend, dat vernieuwd werd in 2005. In navolging van het Europese

Nadere informatie

Beleidsvisie Sociaal Werk

Beleidsvisie Sociaal Werk Beleidsvisie Sociaal Werk Jo Vandeurzen Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Het momentum Groot enthousiasme voor deelname aan werkgroepen Sociaal werkers uit verschillende sectoren en

Nadere informatie

Vraag nr. 403 van 8 maart 2013 van MARIJKE DILLEN

Vraag nr. 403 van 8 maart 2013 van MARIJKE DILLEN VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 403 van 8 maart 2013 van MARIJKE DILLEN Resolutie kinderarmoede Onderwijs en

Nadere informatie

GEÏNTEGREERD EVC-BELEID. Lieselotte Bommerez

GEÏNTEGREERD EVC-BELEID. Lieselotte Bommerez GEÏNTEGREERD EVC-BELEID Lieselotte Bommerez Wat levert EVC op? Individuen Laten zien wat ze waard zijn: - Aan huidige of toekomstige werkgever - Zelfvertrouwen/zelfbewuster - Tweede kans/extra kwalificatie

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE DOORLICHTING ZONDER JURIDISCHE CONSEQUENTIES GO! Basisschool Vogelzang (2221)

VERSLAG VAN DE DOORLICHTING ZONDER JURIDISCHE CONSEQUENTIES GO! Basisschool Vogelzang (2221) VERSLAG VAN DE DOORLICHTING ZONDER JURIDISCHE CONSEQUENTIES GO! Basisschool Vogelzang (2221) 1 IN WELKE MATE ONTWIKKELT DE SCHOOL HAAR EIGEN KWALITEIT? K1 K6 K2 K5 K3 K4 K1. Visie en strategisch beleid

Nadere informatie

HET LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG

HET LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG Doe-pakket Kinderopvang voor iedereen Met een lokaal netwerk aan de slag om kinderopvang toegankelijker te maken in je gemeente 1 DE SOCIALE FUNCTIE VAN KINDEROPVANG De laatste jaren wordt meer aandacht

Nadere informatie

Advies over de modulaire opleiding NT2 alfa R1, traject 1.2 voor de basiseducatie

Advies over de modulaire opleiding NT2 alfa R1, traject 1.2 voor de basiseducatie 4 ADVIES Raad Levenslang en Levensbreed Leren 21 maart 2006 RLLL/PCA/ADV/007 Advies over de modulaire opleiding NT2 alfa R1, traject 1.2 voor de basiseducatie VLAAMSE ONDERWIJSRAAD, LEUVENSEPLEIN 4, 1000

Nadere informatie

Krachtlijnen voor een nieuwe organisatie opvang en vrijetijd van kinderen. Ronde van Vlaanderen 2016

Krachtlijnen voor een nieuwe organisatie opvang en vrijetijd van kinderen. Ronde van Vlaanderen 2016 Krachtlijnen voor een nieuwe organisatie opvang en vrijetijd van kinderen Ronde van Vlaanderen 2016 2 - VVSG - Ronde van Vlaanderen maart 2016 Inhoud Op Vlaamse regering (18 december 2015) goedgekeurde

Nadere informatie

Klasbak kick-off seminarie

Klasbak kick-off seminarie Klasbak kick-off seminarie Toespraak Lucas Brion Raadgever volwassenenonderwijs van Vlaams minister van Onderwijs, Pascal Smet Provinciehuis Leuven Provincieplein 1, 3010 Leuven 25 september 2012 Dames

Nadere informatie

Vacature. voltijds medewerker begeleiding educatief secundair traject inburgering

Vacature. voltijds medewerker begeleiding educatief secundair traject inburgering Vacature Consortium volwassenenonderwijs Antwerpen vzw Kantooradres: Francis Wellesplein 1 2018 Antwerpen Postadres: Postbus 10030 Brederodestraat 90 2018 Antwerpen Tel. 03 338 93 70 Fax 03 338 93 65 info@vol-ant.be

Nadere informatie

Conferentie Met Recht Geletterd 29 november 2010. De g-factor in uw bedrijf of organisatie

Conferentie Met Recht Geletterd 29 november 2010. De g-factor in uw bedrijf of organisatie Conferentie Met Recht Geletterd 29 november 2010 De g-factor in uw bedrijf of organisatie Achtergrond G-factor Kadert in toenemende aandacht voor laaggeletterdheid op de werkvloer: Pact van Vilvoorde (2001)

Nadere informatie

Advies over een voorstel van opleidingsprofiel volwassenenonderwijs Studiegebied Slagerij

Advies over een voorstel van opleidingsprofiel volwassenenonderwijs Studiegebied Slagerij Raad Levenslang en Levensbreed Leren 13 maart 2018 RLLL-RLLL-ADV-1718-004 Advies over een voorstel van opleidingsprofiel volwassenenonderwijs Studiegebied Slagerij Vlaamse Onderwijsraad Koning Albert II-laan

Nadere informatie

Vacature. voltijds medewerker begeleiding educatief secundair traject inburgering

Vacature. voltijds medewerker begeleiding educatief secundair traject inburgering Vacature Consortium volwassenenonderwijs Antwerpen vzw Kantooradres: Francis Wellesplein 1 2018 Antwerpen Postadres: Postbus 10030 Brederodestraat 90 2018 Antwerpen Tel. 03 338 93 70 Fax 03 338 93 65 info@vol-ant.be

Nadere informatie

Advies over voorstellen van opleidingsprofielen en van referentiekader voor het leergebied wiskunde voor de basiseducatie

Advies over voorstellen van opleidingsprofielen en van referentiekader voor het leergebied wiskunde voor de basiseducatie ADVIES Raad Levenslang en Levensbreed Leren 4 november 2008 RLLL/MDR /ADV/003 Advies over voorstellen van opleidingsprofielen en van referentiekader voor het leergebied wiskunde voor de basiseducatie VLAAMSE

Nadere informatie

De Sociale plattegrond

De Sociale plattegrond De Sociale plattegrond Sector: Inburgering Spreker: Sofie Michielsen (Inburgering Oost-Vlaanderen) WAT IS INBURGERING? - 2-1 Opdracht Inburgering = Vlaamse beleid Opstap tot integratie door het onthalen

Nadere informatie

Huizen van het Kind. Gezinnen ondersteunen in hun kracht

Huizen van het Kind. Gezinnen ondersteunen in hun kracht Huizen van het Kind Gezinnen ondersteunen in hun kracht Een noodzakelijke, natuurlijke evolutie ondersteund door een nieuwe regelgeving www.huizenvanhetkind.be Doelstelling Hoe Regels Doelstelling Hoe

Nadere informatie

Trajectbegeleiding levenslang en levensbreed leren

Trajectbegeleiding levenslang en levensbreed leren Trajectbegeleiding levenslang en levensbreed leren Workshop E zaal Van Redingen Volwassenenonderwijs en VDAB: de sluitende aanpak? (11.15-12.15) Katlijn Willems, stafmedewerker CBE Leuven Ria Symons, lesgever

Nadere informatie

Resonans geletterdheidsmodules

Resonans geletterdheidsmodules Resonans geletterdheidsmodules Provinciaal Onderwijs Vlaanderen 8 mei 2014 Inhoud 1. Wat 2. Ontwikkeling 3. Stand van zaken 4. Mogelijkheden en beperkingen 5. Organisatie 6. Vragenronde 7. Inhoudelijke

Nadere informatie

Onderwijs voor vluchtelingen: warm onthaal, vlotte leerloopbaan en duurzaam toekomstperspectief Verslag van een strategische verkenning ( )

Onderwijs voor vluchtelingen: warm onthaal, vlotte leerloopbaan en duurzaam toekomstperspectief Verslag van een strategische verkenning ( ) Onderwijs voor vluchtelingen: warm onthaal, vlotte leerloopbaan en duurzaam toekomstperspectief Verslag van een strategische verkenning (2017-2018) Denkgroep Vluchtelingen en onderwijs, onder voorzitterschap

Nadere informatie

nr. 314 van LIONEL BAJART datum: 5 maart 2015 aan HILDE CREVITS

nr. 314 van LIONEL BAJART datum: 5 maart 2015 aan HILDE CREVITS SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 314 van LIONEL BAJART datum: 5 maart 2015 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Laaggeletterdheid in Brussel Initiatieven

Nadere informatie

Knelpuntennota NT2. Raad Levenslang en Levensbreed Leren. 24 februari 2015 RLLL-RLLL-END-1415-001

Knelpuntennota NT2. Raad Levenslang en Levensbreed Leren. 24 februari 2015 RLLL-RLLL-END-1415-001 Raad Levenslang en Levensbreed Leren 24 februari 2015 RLLL-RLLL-END-1415-001 Knelpuntennota NT2 Vlaamse Onderwijsraad Kunstlaan 6 bus 6 BE-1210 Brussel T +32 2 219 42 99 F +32 2 219 81 18 www.vlor.be info@vlor.be

Nadere informatie

Advies. Onderwijsdecreet XXVII - Volwassenenonderwijs. Brussel, 25 januari 2017

Advies. Onderwijsdecreet XXVII - Volwassenenonderwijs. Brussel, 25 januari 2017 Advies Onderwijsdecreet XXVII - Volwassenenonderwijs Brussel, 25 januari 2017 SERV_20170125_ODXXVIIVolwassenenonderwijs_ADV.docx Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen Wetstraat 34-36, 1040 Brussel T

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van

Nadere informatie

Lerend Netwerk Arbeidsmarktkrapte

Lerend Netwerk Arbeidsmarktkrapte OP ESF Vlaanderen 2014 2020 Prioriteit uit OP: 1 - loopbaanbeleid curatief investeringsprioriteit 8i - werkloosheid naar werk Informatieve Bijlage: Lerend Netwerk Arbeidsmarktkrapte Lerend Netwerk Arbeidsmarktkrapte

Nadere informatie

Basiseducatie LEERGEBIED Maatschappijoriëntatie (MO)

Basiseducatie LEERGEBIED Maatschappijoriëntatie (MO) Basiseducatie LEERGEBIED Maatschappijoriëntatie () Opleiding Maatschappijoriëntatie - Rechten en plichten 028 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 18 Inhoud 1 Opleiding... 3 1.1 Relatie opleiding referentiekader...

Nadere informatie

Advies Strategisch Plan Geletterdheid

Advies Strategisch Plan Geletterdheid Algemene Raad 26 oktober 2017 AR-AR-ADV-1718-009 Advies Strategisch Plan Geletterdheid 2017-2024 Vlaamse Onderwijsraad Koning Albert II-laan 37 BE-1030 Brussel T +32 2 219 42 99 www.vlor.be info@vlor.be

Nadere informatie

KANSEN OP LEREN, INTEGREREN EN KWALIFICEREN, EEN LEVEN LANG.

KANSEN OP LEREN, INTEGREREN EN KWALIFICEREN, EEN LEVEN LANG. KANSEN OP LEREN, INTEGREREN EN KWALIFICEREN, EEN LEVEN LANG. Brussel, Vlaamse Onderwijscommissie 21 juni 2016 Focus op secundair volwassenenonderwijs en CBE, gebaseerd op doorlichtingen en thematische

Nadere informatie

Acties en engagementen. Strategisch Plan Geletterdheid

Acties en engagementen. Strategisch Plan Geletterdheid Acties en engagementen Strategisch Plan Geletterdheid 2017-2024 Strategisch Plan Geletterdheid acties en engagementen De acties en engagementen onder dit Actieplan concretiseren de strategische en operationele

Nadere informatie

De motor van de lerende organisatie

De motor van de lerende organisatie De motor van de lerende organisatie Focus op de arbeidsmarkt Naast het erkennen van leerbedrijven is Calibris verantwoordelijk voor ontwikkeling en onderhoud van kwalificaties in de sectoren zorg, welzijn

Nadere informatie

DIVERSITEIT VERBINDINGEN PARTICIPATIE. Kijkwijzer Brede School in Brussel 1

DIVERSITEIT VERBINDINGEN PARTICIPATIE. Kijkwijzer Brede School in Brussel 1 LOKALE CONTEXT BS Omgevingsanalyse Kinderen en jongeren Partners De BS brengt bij de omgevingsanalyse zowel de noden als kansen van de lokale kinderen en jongeren in kaart: houdt hierbij rekening met de

Nadere informatie

Basiseducatie LEERGEBIED Maatschappijoriëntatie (MO)

Basiseducatie LEERGEBIED Maatschappijoriëntatie (MO) Basiseducatie LEERGEBIED Maatschappijoriëntatie () Opleiding Maatschappijoriëntatie - Mobiliteit 022 Opleidingsprofiel Volwassenenonderwijs: Basiseducatie Mobiliteit Versie 1.0 - BVR Pagina 1 van 14 Inhoud

Nadere informatie

Reflectiegesprek: toekomstbeelden

Reflectiegesprek: toekomstbeelden 1 Reflectiegesprek: toekomstbeelden 1. Mastercampussen: nog sterkere excellente partnerschappen in gezamenlijke opleidingscentra (VDAB West-Vlaanderen) 2. Leertijd+: duaal leren van de toekomst (Syntra

Nadere informatie

Advies. Financiering volwassenenonderwijs. Brussel, 25 september 2017

Advies. Financiering volwassenenonderwijs. Brussel, 25 september 2017 Advies Financiering volwassenenonderwijs Brussel, 25 september 2017 SERV_20170925_Financiering_Volwassenenonderwijs_ADV.docx Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen Wetstraat 34-36, 1040 Brussel T +32

Nadere informatie

Over thuis, buurt, kinderopvang, kleuteronderwijs en transitie

Over thuis, buurt, kinderopvang, kleuteronderwijs en transitie Over thuis, buurt, kinderopvang, kleuteronderwijs en transitie Welke uitdagingen liggen er? De kwaliteit van de overgang tussen thuis, kinderopvang en kleuterschool is cruciaal voor jonge kinderen. Onderzoek

Nadere informatie

Naar een optimale relatie tussen mens en werk

Naar een optimale relatie tussen mens en werk Naar een optimale relatie tussen mens en werk Wij optimaliseren de mens-werkrelatie In een veranderende omgeving kan uw bedrijf of organisatie niet achterblijven. Meer dan ooit wordt u uitgedaagd om de

Nadere informatie

Piter Jelles Strategisch Perspectief

Piter Jelles Strategisch Perspectief Piter Jelles Strategisch Perspectief Strategisch Perspectief Inhoudsopgave Vooraf 05 Piter Jelles Onze missie 07 Onze ambities 07 Kernthema s Verbinden 09 Verbeteren 15 Vernieuwen 19 Ten slotte 23 02 03

Nadere informatie

FLEXIBELE LEERTRAJECTEN

FLEXIBELE LEERTRAJECTEN FLEXIBELE LEERTRAJECTEN Achtergrond Wat zijn flexibele leertrajecten? Vanaf een IHP, ook een IAC. Vanaf dat een leerling andere leerstof krijgt dan de rest van zijn groep (hoger of lager niveau). Het heeft

Nadere informatie

1. ICT in de Beleidsnota van de Vlaamse minister van Onderwijs en Vorming Frank Vandenbroucke

1. ICT in de Beleidsnota van de Vlaamse minister van Onderwijs en Vorming Frank Vandenbroucke Commentaar bij 1. ICT in de Beleidsnota van de Vlaamse minister van Onderwijs en Vorming Frank Vandenbroucke 2. Onderwijs wordt internationaler De dertien doelstellingen van het doelstellingenrapport zijn

Nadere informatie

geïntegreerd werken aan geletterdheid

geïntegreerd werken aan geletterdheid geïntegreerd werken aan geletterdheid If there are no easy answers, there are still available and discoverable hard answers, and it is these that we can learn to make and share. Studienamiddag CBE Antwerpen

Nadere informatie

Leuvenseplein 4 Dinsdag, 13 mei Brussel RVOL/PCA/ADV/006

Leuvenseplein 4 Dinsdag, 13 mei Brussel RVOL/PCA/ADV/006 Vlaamse Onderwijsraad Raad Volwassenenonderwijs Leuvenseplein 4 Dinsdag, 13 mei 2003 1000 Brussel RVOL/PCA/ADV/006 Advies over de modulaire opleidingsprofielen basiseducatie voor de opleidingen Nederlands

Nadere informatie

Advies. Strategisch Plan Geletterdheid Brussel, 20 november 2017

Advies. Strategisch Plan Geletterdheid Brussel, 20 november 2017 Advies Strategisch Plan Geletterdheid 2017-2024 Brussel, 20 november 2017 SERV_20171120_Geletterdheid_ADV.docx Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen Wetstraat 34-36, 1040 Brussel T +32 2 209 01 11 info@serv.be

Nadere informatie

Advies opgemaakt door Vlaams Instituut Gezond Leven, VAD, Sensoa en VWVJ

Advies opgemaakt door Vlaams Instituut Gezond Leven, VAD, Sensoa en VWVJ Advies op het voorontwerp van decreet betreffende de leerlingenbegeleiding in het basisonderwijs, het secundair onderwijs en de centra voor leerlingenbegeleiding. Advies opgemaakt door Vlaams Instituut

Nadere informatie

Diplomagericht onderwijs in de gevangenis

Diplomagericht onderwijs in de gevangenis Diplomagericht onderwijs in de gevangenis Colloquium Koning Boudewijnstichting Vorming en opleiding in de gevangenis Best Practices Brussel, 6 mei 2009 Diplomagericht onderwijs Onderwijsdiploma? Organisatie

Nadere informatie

Hoge Raad voor Vrijwilligers over het EYAA 2012 (European Year of Active Ageing 2012)

Hoge Raad voor Vrijwilligers over het EYAA 2012 (European Year of Active Ageing 2012) Hoge Raad voor Vrijwilligers over het EYAA 2012 (European Year of Active Ageing 2012) De Hoge Raad voor Vrijwilligers (HRV) kijkt relatief tevreden terug op 2011, het Europees Jaar voor het Vrijwilligerswerk.

Nadere informatie

sector personen met een handicap

sector personen met een handicap sector personen met een handicap Absoluut, alin, Fovig, Gezin & Handicap, KVG, Marjan, MS-Liga Vlaanderen, MyAssist, Onafhankelijk Leven, SOM, Stan, Vebes, VFG & Vlaams Welzijnsverbond najaar 2018 1 De

Nadere informatie

Introductie: gebruik van het CIPO beoordelingskader

Introductie: gebruik van het CIPO beoordelingskader Bijlage: Geïntegreerd beoordelingskader evaluatie Pedagogische Begeleidingsdiensten en de Permanente Ondersteuningscellen Introductie: gebruik van het CIPO beoordelingskader Omwille van de continuïteit

Nadere informatie

BIJLAGE. Vlaamse Gemeenschapscommissie Collegebesluit nr

BIJLAGE. Vlaamse Gemeenschapscommissie Collegebesluit nr Vlaamse Gemeenschapscommissie Collegebesluit nr. 20152016-0539 23-06-2016 BIJLAGE Bijlage nr. 1 Plan Geletterdheid van de VGC 1. Situering 1.1. Historiek Op 18 juli 2002 keurde het College het Alfabetiseringsplan

Nadere informatie

Audiovisuele Mediacademie

Audiovisuele Mediacademie Audiovisuele Mediacademie mediarte.be, als spil voor talentmanagement in de audiovisuele sector mediacademie.be, als regisseur, moderator, facilitator en monitor voor talentmanagement in de audiovisuele

Nadere informatie

Kosten. Inschrijven. Privacy. Educatief verlof. Heist-op-den-Berg Noordstr. 25 / bus Heist-o/d-Berg 015/

Kosten. Inschrijven. Privacy. Educatief verlof. Heist-op-den-Berg Noordstr. 25 / bus Heist-o/d-Berg 015/ Secretariaat CBE Open School : centrumreglement Het secretariaat van CBE Open School is in de Leopoldstraat 52 te 2800 Mechelen (telefoon: 015/ 431 131) Het secretariaat is open op maandag, dinsdag en

Nadere informatie

Memorandum 2019 voor een Digitaal en Mediawijs Vlaanderen

Memorandum 2019 voor een Digitaal en Mediawijs Vlaanderen Memorandum 2019 voor een Digitaal en Mediawijs Vlaanderen Op 9 juli 2008 nam het Vlaams Parlement een Resolutie aan, ingediend door 6 partijen, betreffende de Ondersteuning van de Gamesector in Vlaanderen.

Nadere informatie

EQF Level 5 in Vlaanderen. dr. ir. Toon Martens, algemeen directeur University College Leuven-Limburg Voorzitter HBO5-platform Vlaanderen

EQF Level 5 in Vlaanderen. dr. ir. Toon Martens, algemeen directeur University College Leuven-Limburg Voorzitter HBO5-platform Vlaanderen EQF Level 5 in Vlaanderen dr. ir. Toon Martens, algemeen directeur University College Leuven-Limburg Voorzitter HBO5-platform Vlaanderen Wettelijk kader EQF level 5=HBO5 2009: Besluit Vlaamse kwalificatiestructuur

Nadere informatie

Betreft: Krachtlijnen voor een nieuwe organisatie voor de opvang- en vrije tijd van schoolkinderen

Betreft: Krachtlijnen voor een nieuwe organisatie voor de opvang- en vrije tijd van schoolkinderen Conceptnota Betreft: Krachtlijnen voor een nieuwe organisatie voor de opvang- en vrije tijd van schoolkinderen 1. Situering Deze conceptnota heeft tot doel om, binnen de contouren van het Vlaams Regeerakkoord

Nadere informatie