Introductie onderwaterhockey. Onderwaterhockeyclub Orca Bilzen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Introductie onderwaterhockey. Onderwaterhockeyclub Orca Bilzen"

Transcriptie

1 Introductie onderwaterhockey Onderwaterhockeyclub Orca Bilzen

2 Introductie Onderwaterhockey is een sport gespeeld op de bodem van het zwembad, waarbij twee ploegen proberen te scoren door de puck met behulp van een stick in een doel te duwen of te schieten. Zoals reeds gezegd wordt de sport op de bodem van het zwembad gespeeld, vermits de loden puck zinkt. Omdat de spelers maar met korte sticks van ongeveer 30 cm lang spelen, moeten ze dus naar de bodem van het zwembad duiken. Men moet over een goed uithoudingsvermogen beschikken om zijn adem te kunnen inhouden. Verdere hulpmiddelen om sneller te kunnen zwemmen en goed te kunnen ademen zijn zwemvinnen, een duikbril en snorkel. Wat onderwaterhockey verder zo bijzonder maakt is het feit dat het spel zich in drie dimensies afspeelt. Men zou zelfs kunnen stellen dat onderwaterhockey zich in vier dimensies afspeelt! De tegenstander is immers niet enkel de tegenspeler die langs alle kanten kan komen aanzwemmen, maar men moet ook steeds rekening houden met hoe lang men zelf nog onder water kan blijven. Goede inschatting van de capaciteiten van zichzelf en de anderen zijn uitermate belangrijk. Deze inschatting zorgt ervoor dat onderwaterhockey de ultieme ploegsport is, want communicatie onder water is bijna onmogelijk en men moet dus blindelings vertrouwen op zijn medespelers.

3 Geschiedenis Onderwaterhockey ontstond zoals de meeste ploegsporten in Engeland. Toch zijn er ook enkele aanwijzingen die tonen dat de sport ook ongeveer terzelfdertijd in Zuid-Afrika ontstond. In 1954 (nu net vijftig jaar geleden) vonden enkele duikers de sport uit om tijdens de lange koude winteravonden aan hun conditie te blijven werken. Na verloop van tijd kwamen Nederlandse duikers in contact met deze sport. Zij brachten de sport mee naar Nederland en hielpen het mee uitdragen over heel de wereld. Intussen zijn er zo een 25 landen waar onderwaterhockey actief is. In Europa zijn Frankrijk en Nederland de grootste onderwaterhockey naties. Zij kennen een volledig georganiseerde structuur en beschikken over ploegen met een hoog niveau. Ook op internationaal vlak zijn hun nationale ploegen een vaste waarde in de hoogste regionen van Europese en wereldkampioenschappen. In België werd onderwaterhockey zo een dertig jaar geleden ontdekt. De eerste ploegen in ons land kwamen er ongeveer gelijktijdig door toedoen van Nederlandse en Franse clubs. Het waren de ploegen van Charleroi, Genk, Bree en Turnhout die het voortouw namen in ons land. Het eerste internationale toernooi werd overigens ook in 1978 in Charleroi gehouden. Ondanks de hulp van ervaren Nederlandse en Franse trainers, lukte het niet om onderwaterhockey te lanceren in ons land. Onze nationale ploeg deed wel enkele malen mee aan EK's en WK's in heel de wereld, maar het lukte hen niet om een schitterend resultaat neer te zetten. In de afgelopen twintig jaar is er veel gebeurd. Vele van de oude clubs werden ontbonden, en nieuwe werden opgericht. De ploegen van Charleroi en Turnhout bestaan inmiddels al niet meer, en nieuwe ploegen zoals Zwevegem, Gent en Menen werden opgericht. De laatste jaren zijn er echter gemotiveerde mensen bijgekomen die willen meehelpen in de ontwikkeling van onze geliefde sport. Samen met de oudere garde, die barst van de ervaring, willen zij onderwaterhockey een vaste structuur geven en trachten het niveau op termijn evenwaardig te maken aan dat van onze buurlanden.

4 Materiaal Duikbril De duikbril zorgt voor een goed zicht onderwater. De voordelen van een duikbril ten opzichte van kleine zwembrillen, is het verbeterde zicht, de bescherming en het makkelijk verwijderen van binnengelopen water. Bovendien kunnen duikbrillen tegenwoordig met lenscorrecties worden uitgerust. Deze correcties kunnen een oplossing zijn indien er problemen worden ondervonden met het dragen van lenzen (verlies, plakken tegen de oogbol, ). Bij aankoop van een duikbril voor onderwaterhockey zijn er dus enkele aandachtspunten. Een eerste punt is de aansluiting van het masker op het gezicht. Dit deel zorgt voor het comfortabel en waterdicht dragen van de duikbril. Voor de waterdichtheid moet er gelet worden op een dubbele afsluiting. De meeste duikbrillen zijn hier standaard mee uitgerust, maar bij aankoop van een kinderduikbril moet hier naar worden gekeken. Het comfort wordt bepaald door de vorm en het materiaal. De pasvorm kan worden getest door de duikbril stevig op het gezicht te drukken en wat lucht te laten ontsnappen, waarna de duikbril zou moeten blijven zitten op het gezicht. Ook de materiaalkeuze van de aansluiting is belangrijk. Doorschijnende silicone aansluitingen hebben de voorkeur door lichtinval en hygiëne. Een tweede punt is de grootte van de duikbril. Hierbij geldt niet altijd dat groter beter is. Het belangrijkste element voor een groot gezichtsveld is de afstand van de lenzen tot de ogen. Hoe kleiner deze afstand, des te groter is het gezichtsveld. De duikbril moet goed zicht naar boven en onder, en links en rechts bieden. Samenhangend met de afstand lens en oog, is het volume van de duikbril. Een lager volume zorgt er voor dat de duikbril minder snel zal worden afgetrokken of afgezwommen. Door het kleine volume zal er ook een kleinere druk op het gezicht worden uitgeoefend op grote diepte. Een laatste punt betreft de lenzen van de duikbril. Deze lenzen moeten een schot van een puck, een slag van een zwemvin kunnen weerstaan. Het is dan ook verplicht om een duikbril met tempered of safety glass (=gehard glas) te dragen. Het is verder aangeraden om een duikbril met gescheiden glazen te kopen, waar er op een kleine neusbrug gelet moet worden. Enkele merken zijn Aqua Lung, Cressi en Scubapro.

5 Snorkel / tuba De snorkel maakt het mogelijk aan de oppervlakte te ademen, zonder het hoofd te moeten wegdraaien van het spel. Vermits er tijdens het spel kort en krachtig moet worden geademd aan het oppervlakte, is het noodzakelijk dat de diameter van de snorkel voldoende groot is. De diameter van de buis is best groter als 2cm. Deze buis moet verder flexibel zijn en minstens op één plaats niet te losjes scharnieren met het mondstuk. Vaak zijn de buizen gevormd naar het hoofd, dit biedt het voordeel dat de snorkel onder de elastiek van de duikbril doorgestoken kan worden. Een onbelangrijk punt bij aankoop is de lengte van de buis. Bijna elke snorkel zal immers moeten worden aangepast aan onderwaterhockey. Een lange buis is storend voor de speler en zijn medespelers. De buis zal dan ook worden afgezaagd tot net achter het hoofd. Een ventiel dat eventueel op het uiteinde geplaatst is zal dus ook zijn nut verliezen. Het andere belangrijke deel van de snorkel is het mondstuk. De snorkel moet steeds stevig in de mond worden geklemd. Kleine rubberen uitsteeksels worden snel kappot gebeten en de voorkeur gaat dan ook uit naar grote voorgevormde mondstukken. Er bestaan ook mondstukken met een ventiel in verwerkt. Dit zou het legen van de snorkel vergemakkelijken. De meningen over dit systeem zijn verdeeld, aankoop hiervan is dus persoonlijke voorkeur. Aangeraden snorkel is de Aqualung Heliox. Cap De caps gebruikt bij onderwaterhockey zijn standaard zwart/wit caps zoals ze ook teruggevonden worden bij waterpolo. Door hun plastieken oorschelp bieden ze bescherming tegen trommelvliesbreuk en wonden aan de oorschelp. Elke cap heeft een nummer, dit moet per speler in een ploeg verschillen. Bij aankoop van eigen caps kan dit best worden nagevraagd binnen het team.

6 Vinnen Vinnen zorgen voor snelheid en kracht onderwater. Door hun groot oppervlakte stuwen ze je voort. De vinnen gebruikt bij onderwaterhockey zijn van het type binnenvinnen, dit wilt zeggen dat de voet in een pocket zit en er geen gesp rond zit. Scherpe randen of uitstekende delen zijn verboden uit veiligheid voor zichzelf en de medespeler. Doordat bij onderwaterhockey een grote snelheid vereist is, zijn grote en stijve vinnen noodzakelijk. Een grote wendbaarheid is echter ook noodzakelijk. Speciale uitsparingen of insneden bieden geen voordeel voor snelheid, flexibele tussenstroken bieden wel voordelen. Een nieuwe trend binnen de ontwikkeling van hockeyvinnen is het gebruik van carbon en glasvezel. Er worden zeer goede eigenschappen toegeschreven aan deze vinnen, echter weegt de grote investering niet op tegen de korte levensduur. Vinnen worden niet per maat gemaakt, daardoor worden er vaak sokken in gedragen. Dit kunnen zowel normale sportsokken tot aan de enkel zijn, als neoprene duiksokken. Een andere sterk aan te raden accessoire is een paar vin- retainers. Deze Y-vormige elastieken houden de vin onder zwaarste omstandigheden rond de voet. Aan te raden vinnen zijn de Mares Avanti Tre en Mares Avanti Quattro Power. Handschoen Een goede handschoen is naast een stick, een essentieel item om te kunnen hockeyen. Doordat de hand bijna constant contact maakt met de bodem, zijn verwondingen door de tegelranden snel opgelopen. Het gebruik van handschoenen met siliconen gaat deze verwondingen tegen en beschermt bovendien tegen de impact van de puck of een stick van de tegenstander. Handschoenen voor hockey zijn niet in de winkel verkrijgbaar, vaak zijn ze zelfgemaakt, of worden ze gekocht op toernooien.

7 Sticks Een van de belangrijkste stukken uit de uitrusting van een onderwaterhockeyspeler is de stick. De stick is de enige manier om de puck te spelen en dus van zeer groot belang. Sticks zijn gemaakt in alle maten, vormen en materialen. Bijna iedere club heeft een eigen ontwerp. Het ontwerp is wel gebonden aan enkele voorschriften, maar laat ruimte genoeg om te experimenteren. Vele sticks zijn dan ook zelfgemaakt uit hout of plastics. Door de professionalisering van de sport, zijn er nu bedrijven die machinaal gemaakte rubber gecoate plastic sticks maken. Het ontwerp van deze sticks is zeer uitgekiend en de materiaalkeuze is de gulden middenweg tussen de handeling van houten sticks en de sterkte van plastics. Voor beginnende spelers valt de aankoop van deze sticks aan te bevelen. Door gebruik van deze sticks kan de juiste techniek worden aangeleerd. Indien de speler ver genoeg is gevorderd, kan worden overgeschakeld op ontwerpen aangepast aan zijn specifieke noden. Voor de keuze van stick wordt een stick van BentFishDesign of Dorsal aangeraden. Binnen BentFishDesign is er een gamma aan verschillende sticks. Voor kinderen wordt de Wand of Carve 252 standard aangeraden, voor volwassenen de Carve 279 standard. Dorsal biedt de Elite standard voor volwassenen. Zwemkledij Voor onderwaterhockey worden zwemslips en badpakken aangeraden. Het dragen van een short zorgt voor te grote weerstand in het water. Ook aansluitende zwembroeken met pijpen blijken sneller te slijten en hebben snel last van verminderd draagcomfort. Voor vrouwelijke spelers is een competitie of waterpolo badpak aan te raden. Chloorresistentie en sneldrogend zijn twee belangrijke aandachtspunten. Voor zwemkledij wordt de Speedo Endurance lijn aangeraden.

Initiatieprotocol. Orca Bilzen

Initiatieprotocol. Orca Bilzen Orca Bilzen Onderwaterhockey Een vreemde benaming voor een zogezegd vreemde sport. Maar niets is minder waar. Onderwaterhockey is de ultieme verzameling van conditie, tactiek en vooral fun. En dat allemaal

Nadere informatie

INITIATIEPROTOCOL ONDERWATERHOCKEY

INITIATIEPROTOCOL ONDERWATERHOCKEY ONDERWATERHOCKEY Een vreemde benaming voor een zogezegd vreemde sport. Maar niets is minder waar. Onderwaterhockey is de ultieme verzameling van conditie, tactiek en vooral fun. En dat allemaal op de bodem

Nadere informatie

Naam: Niels Ruiter Datum: 27 januari 2014 School : De Ambelt (Kampen) Groep: KE Leeftijd: 10 jaar

Naam: Niels Ruiter Datum: 27 januari 2014 School : De Ambelt (Kampen) Groep: KE Leeftijd: 10 jaar Naam: Niels Ruiter Datum: 27 januari 2014 School : De Ambelt (Kampen) Groep: KE Leeftijd: 10 jaar Ik doe mijn spreekbeurt over duiken, omdat ik duiken heel leuk vind. Ik duik met FUNDIVING. Speciaal voor

Nadere informatie

De drie sporten die bij de NOB horen, zijn: duiken, onderwaterhockey en vinzwemmen.

De drie sporten die bij de NOB horen, zijn: duiken, onderwaterhockey en vinzwemmen. Spreekbeurt De NOB De NOB is de. Dit is net zoals je bij voetbal de KNVB hebt, bij tennis de KNLTB en bij atletiek de KNAU. De regelt dus veel dingen voor mensen die onderwatersport beoefenen. De NOB is

Nadere informatie

ABC-MATERIEEL. De snorkel of tuba

ABC-MATERIEEL. De snorkel of tuba ABC-MATERIEEL ABC-materieel is het basismaterieel wat je nodig hebt in het zwembad bij de trainingen. Hieronder verstaan wij, een duikbril, snorkel of tuba, loodgordel met lood en zwemvliezen of palmen.

Nadere informatie

Ik houd mijn spreekbeurt over duiken omdat ik het een leuk onderwerp vind en mijn vader en moeder ook hebben gedoken. Duiken is een onderwatersport.

Ik houd mijn spreekbeurt over duiken omdat ik het een leuk onderwerp vind en mijn vader en moeder ook hebben gedoken. Duiken is een onderwatersport. Duiken Ik houd mijn spreekbeurt over duiken omdat ik het een leuk onderwerp vind en mijn vader en moeder ook hebben gedoken. Duiken is een onderwatersport. De Geschiedenis Het begon allemaal dat mensen

Nadere informatie

Deze les wordt gegeven door een redder!

Deze les wordt gegeven door een redder! Duikleider 3* DL 1 20 30 45 seconden stilstaande apnea (bodemtijd). 1 x 2 x 3 x masker klaren. 4 lengtes aan de oppervlakte om ter snelst. 4 lengtes aan de oppervlakte rustig uitbollen. 4 x een lengte

Nadere informatie

Voorbereiding 1* duiker VD 1

Voorbereiding 1* duiker VD 1 Voorbereiding 1* duiker VD 1 100 m kunnen zwemmen (vrije stijl, zonder onderbreking) snorkelen met vinnen, bril en snorkel oefenen uitleg gebruik masker, ontwasemen, gebruik snorkel, uitleg palmtechniek:

Nadere informatie

Mijn spreekbeurt gaat over: leren sportduiken

Mijn spreekbeurt gaat over: leren sportduiken Mijn spreekbeurt gaat over: leren sportduiken Waarom dit onderwerp? Redenen kunnen bijvoorbeeld zijn: Ik vind het een leuk en interessant onderwerp Ik vind de onderwater natuur erg leuk Ik snorkel graag

Nadere informatie

Inhoud: 1. Waarom ik mijn spreekbeurt over duiken doe. 2. Geschiedenis. 3. Wat heb je nodig. 4.Wat kun je allemaal zien

Inhoud: 1. Waarom ik mijn spreekbeurt over duiken doe. 2. Geschiedenis. 3. Wat heb je nodig. 4.Wat kun je allemaal zien Inhoud: 1. Waarom ik mijn spreekbeurt over duiken doe 2. Geschiedenis 3. Wat heb je nodig 4.Wat kun je allemaal zien WAAROM Ik mijn spreekbeurt over duiken doe Ik heb dit onder werp gekozen omdat mijn

Nadere informatie

Pupillen. Waterpolo. (waterpolo voor dummies)

Pupillen. Waterpolo. (waterpolo voor dummies) Pupillen Waterpolo (waterpolo voor dummies) Ben je net begonnen met waterpolo en moet je binnenkort misschien je eerste wedstrijd spelen? Of heb je al vaker een wedstrijd gespeeld, maar ken je nog niet

Nadere informatie

Bowlen. Inleiding. Inhoud. Geschiedenis

Bowlen. Inleiding. Inhoud. Geschiedenis Inleiding Ik doe een spreekbeurt over bowlen, omdat het een leuke sport is. Ik zit zelf op bowlen en wil over mijn sport vertellen. Inhoud Geschiedenis Materiaal De bowlingbal Bal vasthouden en gooien.

Nadere informatie

Carvalho Custom wieler- en triatlonkledingcatalogus

Carvalho Custom wieler- en triatlonkledingcatalogus Carvalho Custom wieler- en triatlonkledingcatalogus Carvalho Custom is gevestigd in Portugal en is een van de hoofdleveranciers van custom wieler- en triatlonkleding in Europa. Naast tenues voor de bovengenoemde

Nadere informatie

Hoe korfbal is ontstaan

Hoe korfbal is ontstaan Hoe korfbal is ontstaan Korfballers hebben hun sport te danken aan een onderwijzer, Nico Broekhuysen is zijn naam. Hij woonde in Amsterdam en hij moest een cursus gaan volgen in Zweden. s Avonds deden

Nadere informatie

Open Water Diver. FYSICA Algemeen

Open Water Diver. FYSICA Algemeen Open Water Diver FYSICA Algemeen INHOUD Drijfvermogen Soortelijk gewicht van water Verband tussen druk, volume en dichtheid De gevolgen van toenemende druk De techniek van het klaren De gevolgen van afnemende

Nadere informatie

Bijlage 2: 3.2 onderzoek

Bijlage 2: 3.2 onderzoek Bijlage : 3. onderzoek Ik heb een onderzoek gedaan naar de fitheid van de kinderen van groep 7 en 8 van de Sint Lambertus school in Asten. Ik heb eerst een enquête afgenomen, en heb daarna testjes afgenomen

Nadere informatie

IJSHOCKEY SPORTLEIDER 1

IJSHOCKEY SPORTLEIDER 1 WAT IS IJSHOCKEY? IJshockey is de snelste teamsport ter wereld met bijna 3 miljoen spelers in alle leeftijden, spelend over de gehele wereld. Het is een teamsport waarbij techniek, snelheid, discipline

Nadere informatie

Coaching Boekje 2014-2015. U7-U12 Dragons

Coaching Boekje 2014-2015. U7-U12 Dragons Coaching Boekje 2014-2015 U7-U12 Dragons INLEIDING Coachen is niet gemakkelijk, 6 vuistregels voor effectief coachen bij U7-U12: 1. Bespreek per wedstrijd maximaal 2 onderwerpen, herhaal deze in de rust.

Nadere informatie

JACKSON SAFETY* Oog en gelaatsbescherming

JACKSON SAFETY* Oog en gelaatsbescherming JACKSON SAFETY* Oog en gelaatsbescherming 23 Wetgeving met betrekking tot oog en gelaatsbescherming De wettelijke verantwoordelijkheden Volgens de Europese wetgeving moeten werkgevers de noodzaak van persoonlijke

Nadere informatie

REEKS MASKERS EN SNORKELS

REEKS MASKERS EN SNORKELS VRIJETIJD MASKER REEKS MASKERS EN SNORKELS POLYCARBONAAT GLAZEN REF 1358 : GALAPAGOS SENIOR Polycarbonaat glasvenster REF 1359 : BABYLUXE ENFANT 3-5 jaar KINDEREN REF 1357 : ESTIVAL SENIOR REF 1362 : OCEAN

Nadere informatie

Nederlandstalige Handleiding - Vliegende Helium Vis

Nederlandstalige Handleiding - Vliegende Helium Vis Nederlandstalige Handleiding - Vliegende Helium Vis Deel A: Montage Bevestig het touw aan de vis en aan de doos. Aan de achterkant van de vis vindt u een opening: hier plaatst u de tuit van de heliumcilinder

Nadere informatie

Padel, de racketsport van de toekomst! Binnenkort ook in uw buurt?

Padel, de racketsport van de toekomst! Binnenkort ook in uw buurt? Padel, de racketsport van de toekomst! Binnenkort ook in uw buurt? UW PADEL TERREIN VAN A tot Z HERWEBO bvba +32 486 84 27 26 info@herwebo.be www.herwebo.be 2 3 1. Funderingen Om de zware staal- en glasconstructie

Nadere informatie

Padel, de racketsport van de toekomst! Binnenkort ook in uw buurt?

Padel, de racketsport van de toekomst! Binnenkort ook in uw buurt? Padel, de racketsport van de toekomst! Binnenkort ook in uw buurt? UW PADEL TERREIN VAN A tot Z HERWEBO bvba +32 486 84 27 26 info@herwebo.be www.herwebo.be 3 INDEX 1. Funderingen 2. Glas en metaalconstructies

Nadere informatie

Padel, de racketsport van de toekomst! Binnenkort ook in uw buurt?

Padel, de racketsport van de toekomst! Binnenkort ook in uw buurt? Padel, de racketsport van de toekomst! Binnenkort ook in uw buurt? UW PADEL TERREIN VAN A tot Z HERWEBO bvba +32 486 84 27 26 info@herwebo.be www.herwebo.be 3 INHOUD 1. Funderingen 2. Glas en metaalconstructies

Nadere informatie

Zwemmen na laryngectomie

Zwemmen na laryngectomie Jean Streuve - september 2000 1 Jean Streuve - september 2000 2 Zwemmen na laryngectomie Probleem Eigenlijk heb je na laryngectomie een opening in je lichaam te veel om nog in het water te gaan. Douchen

Nadere informatie

INHALEREN MET VOORZETKAMER

INHALEREN MET VOORZETKAMER INHALEREN MET VOORZETKAMER 1029 Inhaleren met een voorzetkamer 1. Dosis aërosol krachtig schudden en in de voorzetkamer plaatsen. 2. Plaats het mondstuk van de voorzetkamer tussen de tanden en sluit de

Nadere informatie

Een verschil van dag en nacht

Een verschil van dag en nacht www.traxxatwork.com Een verschil van dag en nacht Bata Industrials Europe Postbus 10050 5680 DB Best Nederland Tel.: +31 (0)499-362 911 Fax: +31 (0)499-362 962 ISO 9001:2008 041010403 TRAXX 19 S1 /ventilerend

Nadere informatie

Wet Wheels: Duiken voor en met personen met een handicap

Wet Wheels: Duiken voor en met personen met een handicap Wet Wheels: Duiken voor en met personen met een handicap http://wiki.nelos.be/ http://wiki.nelos.be/index.php/commissie_duikers_met_een_handicap VOORWAARDEN BEGINNENDE WW er - Lid Nelos club - Minimum

Nadere informatie

Lente-aanbieding 1. Balgengasmeters en toebehoren. Actie loopt t/m 30-06-2011 of zolang de voorraad strekt. Ik bestel..

Lente-aanbieding 1. Balgengasmeters en toebehoren. Actie loopt t/m 30-06-2011 of zolang de voorraad strekt. Ik bestel.. Lente-aanbieding 1 Balgengasmeters en toebehoren Onze gasmeters voldoen aan alle voorgeschreven eisen. Het betreft elektronische temperatuur-gecompenseerde balgengasmeters met een hoge nauwkeurigheid.

Nadere informatie

HC Houten, periodisering seizoen : Middenveld aanspelen

HC Houten, periodisering seizoen : Middenveld aanspelen opgeheven, maar daar tegenover staat wel dat er dan geen goede druk meer kan worden gezet op de achterhoede. Daar is nu namelijk een 3:2 situatie ontstaan. Uiteraard kan de tegenstander ook zijn vrije

Nadere informatie

De juiste schaats voor beginner en gevorderde schaatser..

De juiste schaats voor beginner en gevorderde schaatser.. De juiste schaats voor beginner en gevorderde schaatser.. Goede schaatsen zijn een must voor maximaal schaatsplezier en optimale prestaties (dat geldt natuurlijk ook voor het skeelermateriaal). Ik krijg

Nadere informatie

Oogstkaarten SGM. versie augustus 2019

Oogstkaarten SGM. versie augustus 2019 Oogstkaarten SGM Oogsten@ns.nl versie augustus 2019 De trein: SGM Totaal overzicht onderdelen SGM SGM staat voor stadsgewestelijk materieel. Dit type trein rijdt sinds 1978 door Nederland als sprinter.

Nadere informatie

Aanpassingen korfbalspelregels 2010

Aanpassingen korfbalspelregels 2010 Aanpassingen korfbalspelregels 2010 Huidige regel Voorgestelde tekst 1.2 Afbakening Nieuwe tekst 1.2 Afbakening Het strafworpgebied is een gebied tot 2,50 m (in alle richtingen) vanaf het strafworppunt,

Nadere informatie

Niveau A. Niveau B. Niveau C. Niveau D. oom. autono. el hulp. hulp OW. Autonoom. Ervaren + NEEN, hulp nodig of? Maar beetje hulp nodig?

Niveau A. Niveau B. Niveau C. Niveau D. oom. autono. el hulp. hulp OW. Autonoom. Ervaren + NEEN, hulp nodig of? Maar beetje hulp nodig? Flowchart Niveau (her)bepalen? JA + geslaagd theorie 2*D Autonoom Ervaren + duiken? Redden? NEEN, hulp nodig? JA Niveau A NEEN 1ste niv.? Niveau B Maar beetje hulp nodig? JA Niveau C Jaarlijkse herevaluatiee

Nadere informatie

Nederlands dameselftal 2010. hockey

Nederlands dameselftal 2010. hockey Nederlands dameselftal 2010 hockey Milou Vermeulen Groep 5 oktober 2010 1 Inhoud 1. Wat is hockey. 2. Wat heb je nodig. 3. Hoe zit het met de spelregels. 4. Hockey vroeger en nu. 5. Hockey allerlei. 6.

Nadere informatie

Beknopte handleiding voor het begeleiden van wedstrijden U7 tot U13. Seizoen 2014 2015

Beknopte handleiding voor het begeleiden van wedstrijden U7 tot U13. Seizoen 2014 2015 Beknopte handleiding voor het begeleiden van wedstrijden U7 tot U13 Seizoen 2014 2015 De 8 principes van respect = FAIRPLAY 1. Respect voor de spelregels 2. Respect voor de scheidsrechter en de officials

Nadere informatie

Een prop plaatsen in een lekke band

Een prop plaatsen in een lekke band Een prop plaatsen in een lekke band Met dank aan: Motor Houtrust Den Haag voor de demonstraties op 8 sept 2013. 1 Disclaimer De informatie is bedoeld om de lezer te laten zien hoe diverse mensen op een

Nadere informatie

Basketbal. Bronvermelding. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik basketbal altijd al een leuk sport vond. Daarom leek het

Basketbal. Bronvermelding. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik basketbal altijd al een leuk sport vond. Daarom leek het Basketbal Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik basketbal altijd al een leuk sport vond. Daarom leek het mij interessant om te weten hoe dat allemaal in mekaar zit. Bronvermelding 1 / 6 Ik heb de informatie

Nadere informatie

HEREXAMEN EIND MULO tevens IIe ZITTING STAATSEXAMEN EIND MULO 2009

HEREXAMEN EIND MULO tevens IIe ZITTING STAATSEXAMEN EIND MULO 2009 MNSTERE VAN ONDERWJS EN VOLKSONTWKKELNG EXAMENBUREAU HEREXAMEN END MULO tevens e ZTTNG STAATSEXAMEN END MULO 2009 VAK : NATUURKUNDE DATUM : VRJDAG 07 AUGUSTUS 2009 TJD : 7.30 9.30 UUR DEZE TAAK BESTAAT

Nadere informatie

Spelregels Waterpolo

Spelregels Waterpolo Spelregels Waterpolo Het speelveld: Het speelveld is maximaal 20 meter breed en 30 meter lang bij heren, bij dames is de maximale lengte 25 meter. Is het bad waarin gespeeld wordt groter, dan wordt het

Nadere informatie

Wervelbedfilters. Van glas kan je het dus ook maken zoals ik al eerder op merkte Voordeel het is goedkoper Nadeel het is kwetsbaarder

Wervelbedfilters. Van glas kan je het dus ook maken zoals ik al eerder op merkte Voordeel het is goedkoper Nadeel het is kwetsbaarder Wervelbedfilters Een nieuwe ontwikkeling opgebied van filtering is een wervelbedfilter. Deze wordt al een geruime tijd toegepast op proffesioneelgebied denk maar aan Oceaan van Dierentuin Blijdorp te Rotterdam.

Nadere informatie

Trainerscongres 2014

Trainerscongres 2014 Trainerscongres 2014 Inhoud Inhoud 2 Enkele tips om topspin aan te leren 3 Enkele tips om flip en kort leggen aan te leren 6 Willems Jo Sporttechnisch coördinator VTTL Pagina 2 Enkele tips om topspin aan

Nadere informatie

B E A C B D D C C1 M C G J I H L K F A1 B1 M D K H C1 C B1 B A1 A E D D J A G C I G F F B I G F 6 4 7 8 A C D A 7 4 6 9 3 B 4 9 4 8 B C D 12 10 1 13 10 2 6 4 7 7 4 6 H J I K F G 12 11 1 13 11 2 9 9

Nadere informatie

John Ward. Safety Gloves

John Ward. Safety Gloves John Ward Safety Gloves MaxiFit Precieze handelingen 1.50.355.00 Superlichte Micro Foam nitril op een 15 gauge naadloze katoen/nylon/lycra voering Ademende coating houdt de handen koel en droog Uiterst

Nadere informatie

NAUWKEURIG BETROUWBAAR KRACHTIG ELEKTRISCHE MACHINES VOOR METAALBEWERKING & ACCESSOIRES

NAUWKEURIG BETROUWBAAR KRACHTIG ELEKTRISCHE MACHINES VOOR METAALBEWERKING & ACCESSOIRES NAUWKEURIG BETROUWBAAR KRACHTIG ELEKTRISCHE MACHINES VOOR METAALBEWERKING & ACCESSOIRES Sneller, Veiliger & Netter Slijpen kan overmatig stof, dampen, rook, vuur en zelfs ontploffing veroorzaken. Evolution

Nadere informatie

15/12/2014. Opleiding van jonge handballers in Frankrijk: Oriëntering. 4 invloedrijke factoren mbt de opleiding van jonge spelers

15/12/2014. Opleiding van jonge handballers in Frankrijk: Oriëntering. 4 invloedrijke factoren mbt de opleiding van jonge spelers Opleiding van jonge handballers in Frankrijk: Oriëntering 4 invloedrijke factoren mbt de opleiding van jonge spelers 1) De eigenheid van de activiteit Petitgirard Guy - Entraineur National FFHB 4 invloedrijke

Nadere informatie

Orlando Ramakers DSM Dyneema. Veilig werken met comfortabele werkhandschoenen

Orlando Ramakers DSM Dyneema. Veilig werken met comfortabele werkhandschoenen Orlando Ramakers DSM Dyneema Veilig werken met comfortabele werkhandschoenen De Handschoenenzaak Het slachtoffer: De verstrekte handschoenen waren onvoldoende snijbestendig Het verweer: De aanschaf van

Nadere informatie

Opzetinstructie Partytent 4x4 PVC Classic

Opzetinstructie Partytent 4x4 PVC Classic Partytent 1 4x4 PVC Classic Opzetinstructie Partytent 4x4 PVC Classic - Partytentkopen.nl 2019 Duotent Gebruikershandleiding Inleiding: Gefeliciteerd met de aankoop van dit product en veel plezier met

Nadere informatie

Borstcrawl keerpunt: - De benadering - De rol - Voeten plaatsen / afzet - Handbeweging

Borstcrawl keerpunt: - De benadering - De rol - Voeten plaatsen / afzet - Handbeweging Borstcrawl keerpunt: - De benadering - De rol - Voeten plaatsen / afzet - Handbeweging De benadering Bij de benadering is het belangrijk dat er met zoveel mogelijk snelheid het keerpunt ingegaan wordt.

Nadere informatie

Commissie. Secretaris Voorzitter

Commissie. Secretaris Voorzitter Koers 2014 Inleiding Koers 2014 is van ons allemaal. Het is ons gezamenlijke kompas voor de toekomst van onze groep onderwaterhockeyers van V.Z.V. Njord. Spelers, trainers en commissieleden gaven in de

Nadere informatie

Open water zwemmen. Tips en trainingssuggesties

Open water zwemmen. Tips en trainingssuggesties Open water zwemmen Tips en trainingssuggesties 1. Starten 2. Oriënteren en kijken 3. 4. Boei ronden 5. Wetsuit uitdoen 6. Trainingssuggesties Starten. Als het onbekend is hoe diep het water is, laat jezelf

Nadere informatie

Nieuwerkerkse Hockey Club De IJssel. Coach tips Tactische uitgangspunten

Nieuwerkerkse Hockey Club De IJssel. Coach tips Tactische uitgangspunten Tactische uitgangspunten te gebruiken bij trainingspartijen en wedstrijden Hieronder vind je de tactische principes die je bij het coachen kunt gebruiken. Door deze principes ook tijdens de training/afsluitende

Nadere informatie

Fris en fit ontwaken maakt je dag goed!

Fris en fit ontwaken maakt je dag goed! Fris en fit ontwaken maakt je dag goed! Je slaapt toch het liefst in je eigen Avek bed. Geniet van een perfect bedklimaat in je eigen Simmer. De Simmer boxspring van Avek is geïnspireerd op de verfrissende

Nadere informatie

Nikon introduceert MONARCH HG-verrekijkers met een diameter van 30 mm

Nikon introduceert MONARCH HG-verrekijkers met een diameter van 30 mm Nikon introduceert MONARCH HG-verrekijkers met een diameter van 30 mm Amsterdam, 28 juni 2018: Nikon kondigt de introductie aan van lichte, compacte verrekijkers met een diameter van 30 mm (8x30 en 10x30)

Nadere informatie

PBM: ademhalingsbescherming

PBM: ademhalingsbescherming PBM: ademhalingsbescherming Inleiding Veel werknemers in de bouwnijverheid hebben last van stof. Ingeademd stof kan allerlei effecten op de gezondheid hebben. De effecten variëren van betrekkelijk onschuldig,

Nadere informatie

Baluster mal. Maak zelf uw Balusters concrete! Gelieve te excuseren de kwaliteit van de vertaling, die werd gedaan met internet

Baluster mal. Maak zelf uw Balusters concrete! Gelieve te excuseren de kwaliteit van de vertaling, die werd gedaan met internet Baluster mal Maak zelf uw Balusters concrete! Gelieve te excuseren de kwaliteit van de vertaling, die werd gedaan met internet Wij zijn fabrikanten en uitvinders van de mallen balustrade, leuning, zuil,

Nadere informatie

Montage Handleiding van SignWorld

Montage Handleiding van SignWorld Montage Handleiding van SignWorld 1. De ondergrond reinigen Ook al lijkt de ondergrond schoon, u moet de ondergrond altijd reinigen op de hierna beschreven wijze: Maak de ondergrond schoon met zeepwater

Nadere informatie

Zierikzee. Voor wie is deze Brabo Indoor Hockeystick Love Zwart/Roze geschikt?

Zierikzee. Voor wie is deze Brabo Indoor Hockeystick Love Zwart/Roze geschikt? Zierikzee Brabo zaalsticks Brabo Indoor Hockeystick Love Zwart/Roze 29,99 De Brabo Indoor Hockeystick Love Zwart/Roze is een kleurrijk ontworpen hockeystick met 24 mm kromming. De stick is gemaakt van

Nadere informatie

Koninklijke Belgische Hockey Bond vzw Association Royale Belge de Hockey asbl 6-TAL HOCKEY JONGENS: SPEL- EN GEDRAGSREGELS

Koninklijke Belgische Hockey Bond vzw Association Royale Belge de Hockey asbl 6-TAL HOCKEY JONGENS: SPEL- EN GEDRAGSREGELS Referentie : Spelregels FIH Versie: 7-2009 (van toepassing vanaf 1/9/2009) Deze regels zijn van toepassing op eekhoorntjes jongens. De wijzigingen ten opzichte van de vorige versie 1-2003 zijn aangegeven

Nadere informatie

Rubbermat op de rol voor. ligboxen loopgangen melkstallen

Rubbermat op de rol voor. ligboxen loopgangen melkstallen Rubbermat op de rol voor ligboxen loopgangen melkstallen Huber: de grootste fabrikant in Europa voor rubbermat op de rol! Onze geschiedenis 1925 als vulkaniseerbedrijf opgericht door Anton Huber sr. in

Nadere informatie

Kenmerken kabouters. Algemene regels. Versie 1.2 Pagina 1

Kenmerken kabouters. Algemene regels. Versie 1.2 Pagina 1 Kenmerken kabouters en Algemene regels Augustus 2012 Versie 1.2 Pagina 1 Algemene regels kaboutervoetbal - Alle kinderen zitten om 9.10 uur klaar in de kleedkamer. - Alle kinderen gaan gezamenlijk met

Nadere informatie

Hockey begeleiding Jongste Jeugd

Hockey begeleiding Jongste Jeugd Hockey begeleiding Jongste Jeugd Agenda Wat is Hockey Spelbegeleiding Spelregels Wat is hockey Algemeen: Hockey is een spel waarbij 2 teams tegen elkaar spelen. Alle spelers hebben een stick. Met die stick

Nadere informatie

De wereld op z n kop!

De wereld op z n kop! De wereld op z n kop! dreamlitenachtlenzen dreamlite.nl Lees eerst het informatieblad dat je ontvangen hebt bij het verstrekken van de lenzen. Voorbereidingen om je DreamLite nachtlenzen in te zetten Wanneer

Nadere informatie

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 HOCKEY.

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 HOCKEY. LES 3. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: - De leerling speelt als verdediger of als aanvaller. - De leerling kent de (veiligheids)regels van hockey en past deze ook toe. Groep 5/6 - De leerling kan een hockeybal

Nadere informatie

Lesmateriaal bovenbouw

Lesmateriaal bovenbouw Lesmateriaal bovenbouw Workshopdag Satellieten 8 oktober 2008 Space Expo, Noordwijk Bouw je eigen telescoop Benieuwd naar het oppervlak van de maan? Of de ringen van Saturnus? Deze dingen staan te ver

Nadere informatie

SPORT. Leader: gecertificeerd. Sportbrillen voor tieners en volwassenen. Te verglazen sportbrillen in curve 6 en 8. Zwembrillen en duikbillen

SPORT. Leader: gecertificeerd. Sportbrillen voor tieners en volwassenen. Te verglazen sportbrillen in curve 6 en 8. Zwembrillen en duikbillen SPORT Leader: gecertificeerd. Sportbrillen voor tieners en volwassenen Te verglazen sportbrillen in curve 6 en 8 Zwembrillen en duikbillen QUALITY MADE SPORT FOCUS TIPS & TRICKS 1 BETTER VISION. BETTER

Nadere informatie

Beter slapen op vakantie

Beter slapen op vakantie Beter slapen op vakantie Niet zelf meten Makkelijk te bestellen Gratis thuisbezorgd EEN DRÖM kwaliteitsmatras op maat Gerust op reis begint met een goed matras De meeste mensen gaan op vakantie om er even

Nadere informatie

Gyproc Habito. Wanden, ontworpen op maat van jouw comfort

Gyproc Habito. Wanden, ontworpen op maat van jouw comfort Gyproc Habito Wanden, ontworpen op maat van jouw comfort Habito, de nieuwe generatie Gyproc-platen De Habito-platen maken deel uit van een nieuwe generatie producten die speciaal ontwikkeld werden om gebruikers

Nadere informatie

Uw opticien, Bril-in-Mode.

Uw opticien, Bril-in-Mode. Uw opticien, Bril-in-Mode. Zien is belangrijk en kan de kwaliteit van uw leven behoorlijk beïnvloeden. De kwaliteit van de opticien die u kiest, is bepalend voor de oplossing die u aangedragen krijgt.

Nadere informatie

Dräger X-pect 8200 / 8300 Veiligheidsbril Oogbescherming

Dräger X-pect 8200 / 8300 Veiligheidsbril Oogbescherming Dräger X-pect 8200 / 8300 Veiligheidsbril Oogbescherming De Dräger X-pect 8200 en 8300 veiligheidsbrillen zijn ontworpen voor een optimale pasvorm en een hoog comfort. Zij gaan lang mee dankzij het gebruik

Nadere informatie

GUIDE 24W. Wind- en waterdichte winterhandschoen uitgevoerd in synthetisch leer

GUIDE 24W. Wind- en waterdichte winterhandschoen uitgevoerd in synthetisch leer GUIDE 24W Wind- en waterdichte winterhandschoen uitgevoerd in synthetisch leer Guide 24W is een veelzijdige handschoen, die is ontwikkeld voor gebruik buitenshuis in koud en nat weer. De handen blijven

Nadere informatie

DAT VERDIENT EEN BLOEMETJE!

DAT VERDIENT EEN BLOEMETJE! 1B DAT VERDIENT EEN BLOEMETJE! - Tuinbouw - "ik hoor en ik vergeet, ik zie en ik onthoud, maar ik doe en ik begrijp" Naam:... Klas:... 1 Probleem Binnen enkele weken is het weer infodag en de directie

Nadere informatie

Alles wat u moet weten over het dragen van zachte contactlenzen

Alles wat u moet weten over het dragen van zachte contactlenzen MAANDLENZEN Alles wat u moet weten over het dragen van zachte contactlenzen Uw eigen oogzorg Goede verzorging van uw lenzen kan bijdragen aan de gezondheid van uw ogen. Ga daarom zorgvuldig met uw lenzen

Nadere informatie

Darten. De geschiedenis van het dart spel

Darten. De geschiedenis van het dart spel Darten Mijn spreekbeurt gaat over darten. Al twee jaar vind ik dat een erg leuke sport om naar te kijken op tv. Dat komt vooral omdat er veel aandacht voor is op de tv en de Nederlandse mannen en vrouwen

Nadere informatie

BRUTE Solutions. Nieuwe Container BRUTE 167 L. De helft gemakkelijker. circulatie. lucht. circulatie. lucht. www.rubbermaidbruteproducts.

BRUTE Solutions. Nieuwe Container BRUTE 167 L. De helft gemakkelijker. circulatie. lucht. circulatie. lucht. www.rubbermaidbruteproducts. Nieuwe Container BRUTE 167 L ERGONOMISCHE VUILVERWIJDERING : dankzij de ingebouwde luchtgleuven heeft u 50% minder kracht nodig om volle zakken te verwijderen. VERHOOGDE PRODUCTIVITEIT : De zakgrepen maken

Nadere informatie

Premium veiligheidsbrillen

Premium veiligheidsbrillen 3M Marcus Grönholm 7146200001CP 7146200002CP 7146200003CP Hypoallergeen metalen montuur met instelbare neuspads. Buigzame, met rubber beklede oorveren voor extra draagcomfort en instelbaarheid. Platte

Nadere informatie

professional workwear

professional workwear professional workwear 2014-2015 www.dassy.eu NL 96 DASSY VEILIGHEIDSSCHOENEN STA STEVIG IN UW SCHOENEN Professionals weten maar al te goed hoe belangrijk goed schoeisel is. Zo krijgen uw voeten dagelijks

Nadere informatie

Daylight loeplamp Slimline. Vergroting Dioptrie Doorsnede Artikelnummer Prijs 1-75-en-2-25 3-en-5 130 25030 135,99

Daylight loeplamp Slimline. Vergroting Dioptrie Doorsnede Artikelnummer Prijs 1-75-en-2-25 3-en-5 130 25030 135,99 Daylight loeplamp Slimline Een praktische Daylight loeplamp Slimline voor de meest uiteenlopende werkzaamheden. De loep heeft een LED Daylight lamp en een uiterst smalle lensrand zodat u meer van uw object

Nadere informatie

Praktische opdracht ANW De Pet-Raket

Praktische opdracht ANW De Pet-Raket Praktische opdracht ANW De Pet-Raket Praktische-opdracht door een scholier 1863 woorden 30 juni 2004 6,5 51 keer beoordeeld Vak ANW Fase 1: Het probleem en de onderzoeksvraag Wij houden ons de komende

Nadere informatie

SPREEKBEURT SLUIERSTAARTGOUDVIS

SPREEKBEURT SLUIERSTAARTGOUDVIS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT SLUIERSTAARTGOUDVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE SLUIERSTAARTGOUDVIS

Nadere informatie

Stofzuigers en schrobmachines

Stofzuigers en schrobmachines Stofzuigers en schrobmachines Ergonomische eisen en aanbevelingen Zo werk je prettiger! Stofzuigen is voor veel schoonmakers dagelijkse kost. Schoonmakers van kantoren, vliegtuigen, treinen en bussen besteden

Nadere informatie

Scherp zien onder water

Scherp zien onder water Scherp zien onder water Keuzeopdracht biologie/natuurkunde voor de bovenbouw Een verdiepende opdracht over de werking van lenzen Voorkennis: het oog; breking van licht; brekingsindex; beeldvorming bij

Nadere informatie

Handleiding Comfort Mat

Handleiding Comfort Mat Handleiding Comfort Mat Het toppunt van comfort. Het toppunt van eenvoud. Elektrische vloerverwarming Inleiding In deze handleiding van de elektrische vloerverwarming beschrijven wij stapsgewijs waar u

Nadere informatie

Babyhaler. Informatie voor ouders of verzorgers

Babyhaler. Informatie voor ouders of verzorgers Babyhaler Informatie voor ouders of verzorgers De dosis-aërosol Uw arts heeft uw kind een geneesmiddel voorgeschreven voor problemen met de luchtwegen. Dit geneesmiddel bestaat uit een zeer fijn poeder,

Nadere informatie

Open Water Scuba Diver

Open Water Scuba Diver Open Water Scuba Diver Theorie voor autonome duikers Fysica & decompressieziekte Duikuitrusting Fysiologie en de duikomgeving Noodgevallen & duikplanning Open Water Scuba Diver Geluid heeft dus weinig

Nadere informatie

Toezichtplan Boerhaavebad

Toezichtplan Boerhaavebad Toezichtplan Boerhaavebad Opgesteld door: Frans Maijs Technisch Commissie SVZ Haarlem, april 2006 Aangepast: juli 2012 Inleiding Het houden van toezicht in een zwembad is een hot item in de zwemwereld.

Nadere informatie

Werkstuk Verzorging Condoom

Werkstuk Verzorging Condoom Werkstuk Verzorging Condoom Werkstuk door een scholier 1010 woorden 23 maart 2003 6,8 131 keer beoordeeld Vak Verzorging HET CONDOOM INHOUD Voorwoord Wat is het precies? Waar worden ze van gemaakt? Soorten

Nadere informatie

QUICK CART SLIM ONTWERP, BETROUWBARE ERVARING.

QUICK CART SLIM ONTWERP, BETROUWBARE ERVARING. QUICK CART SLIM ONTWERP, BETROUWBARE ERVARING. Inleiding PERCEPTIE IS BELANGRIJK, WERKEN ZONDER KAR IS ESSENTIEEL Uw personeel werkt elke dag hard om een schone en nette omgeving te verkrijgen en te behouden.

Nadere informatie

Hottub, extra opbouwtips!!

Hottub, extra opbouwtips!! Hottub, extra opbouwtips!! Alle schroefgaten voorboren om splijting tegen te gaan. In tegenstelling tot de omschrijving zitten er 50 wandplanken bij. Als de bodem in elkaar zit de hele onderkant van de

Nadere informatie

Nu 2 e matras halve prijs *

Nu 2 e matras halve prijs * Nachtrust is de meest onderschatte training Ontdek hier waarom >> Daarom slaapt team Belkin op M Line M Line en Topsport Goed slapen is de beste training! Over M Line Om overdag maximaal te kunnen presteren

Nadere informatie

Aftekenlijst. Naam:

Aftekenlijst. Naam: Aftekenlijst 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. Naam: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Werkblad 1 Ventiel,

Nadere informatie

Spelregels 3-tal, 6-tal en 8-talhockey bij de mini's

Spelregels 3-tal, 6-tal en 8-talhockey bij de mini's Spelregels 3-tal, 6-tal en 8-talhockey bij de mini's Spelregels drietalhockey: Bij het minihockey heeft de spelbegeleider een 'lerende' taak en ziet deze er op toe dat sportief en veilig gespeeld wordt.

Nadere informatie

kindergeneeskunde informatiebrochure Richtlijnen voor het correct puffen bij kinderen

kindergeneeskunde informatiebrochure Richtlijnen voor het correct puffen bij kinderen kindergeneeskunde informatiebrochure Richtlijnen voor het correct puffen bij kinderen Inhoudstafel 1. Waarom een voorzetkamer gebruiken? 4 2. Welk masker is het meest geschikt? 4 3. Afleiding 4 4. Medicatie

Nadere informatie

Installatie voorschriften Rigid Core XL. Ga voor meer informatie naar:

Installatie voorschriften Rigid Core XL. Ga voor meer informatie naar: Installatie voorschriften Rigid Core XL Ga voor meer informatie naar: www.rigidcorexl.nl Voor u begint / Voorbereidingen: Lees alle instructies voor u start met de installatie. Bij een onjuiste installatie

Nadere informatie

aluminium 2,7 0, ,024 ijzer 7,9 0, ,012

aluminium 2,7 0, ,024 ijzer 7,9 0, ,012 DEZE TAAK BESTAAT UIT 36 ITEMS. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Dichtheid Soortelijke

Nadere informatie

4-TAL HOCKEY : SPEL- EN GEDRAGSREGELS

4-TAL HOCKEY : SPEL- EN GEDRAGSREGELS Referentie : Spelregels FIH Versie : 1-2008, van toepassing vanaf 1/2/2008 Deze regels zijn van toepassing op eekhoorntjes meisjes. De wijzigingen ten opzichte van de vorige versie 1-2003 zijn aangegeven

Nadere informatie

* Raketten lanceren *

* Raketten lanceren * Benodigdheden * Raketten lanceren * Luchtraket (1 exemplaar): Anderhalf blad A4 papier Plakband Een stukje aluminiumfolie Een schaar Een meetlat Een potlood Een lanceersysteem (PVC buis + flexibele darm)

Nadere informatie

Werkstuk bewegingsonderwijs

Werkstuk bewegingsonderwijs Werkstuk bewegingsonderwijs Taekwon-Do 26-6-2010 Door: Edwin Wanner Klas: V5B Inhoudsopgave 0. Inhoudsopgave.. Pagina 2 1. Plan van aanpak.. Pagina 3 2. Logboek.. Pagina 4 3. Vragen van het interview..

Nadere informatie

Wat heb je allemaal nodig om te kunnen honkballen of softballen.

Wat heb je allemaal nodig om te kunnen honkballen of softballen. Informatie voor de ouders van onze jeugdleden. Allereerst willen wij jullie van harte welkom heten bij onze vereniging. D.m.v. dit informatie bulletin willen wij jullie alvast een beetje wegwijs maken

Nadere informatie

Praten onderwater OK-

Praten onderwater OK- Praten onderwater Om veiligheidsredenen, maar ook om meer plezier te hebben, communiceren we onderwater en delen we details en info. Onze wens kan zijn om een signaal te geven dat er een dolfijn voorbijkomt,

Nadere informatie