Alles wat u moet weten over het dragen van zachte contactlenzen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Alles wat u moet weten over het dragen van zachte contactlenzen"

Transcriptie

1 MAANDLENZEN Alles wat u moet weten over het dragen van zachte contactlenzen

2 Uw eigen oogzorg Goede verzorging van uw lenzen kan bijdragen aan de gezondheid van uw ogen. Ga daarom zorgvuldig met uw lenzen om en draag ze altijd volgens de instructies van uw opticien. Die helpt u de juiste handelingen te verrichten bij het gebruik van uw lenzen. Of u nu wel of niet eerder lenzen hebt gedragen, het is belangrijk om regelmatig een lenscontrole te laten doen. Er wordt dan gekeken of de conditie van uw ogen goed blijft, uw lenzen nog goed passen en of de lenzen en/of vloeistoffen geen irritatie veroorzaken. Maak voor lenscontroles een afspraak met onze opticien. In deze folder leest u alles over het gebruik van uw lenzen. Als u start met lenzen kunt u het beste met 4 uur dragen beginnen en dan elke dag 2 uur erbij tot maximaal 14 uur.* Wanneer u aan de lenzen gewend bent, kunnen ze de gehele dag gedragen worden.. Neem er de tijd voor Lenzen indoen Het inzetten van uw lenzen is in het begin even wennen, maar wordt al snel een gewoonte. Neem er rustig de tijd voor. Even controleren: Zorg dat uw handen schoon en droog zijn en dat er geen pluisjes van de handdoek aan zitten. Maak er een gewoonte van om eerst uw rechterlens in te doen. Deze gewoonte zorgt ervoor dat u als vanzelf de juiste lens in het juiste oog doet. Haal de lens uit de verpakking door de verpakking eerst licht te schudden en pas daarna het folie voorzichtig open te trekken. Leg uw vinger op de lens en schuif deze naar de zijkant van de verpakking totdat de lens uit de verpakking is. U kunt de lens ook gewoon pakken met uw vingers, maar let er op dat u daarbij uw nagels niet gebruikt. Gebruik nooit een pincet of andere hulpmiddelen om uw lenzen te pakken. Gebruik altijd uw vingertoppen en nooit uw nagels! Het maakt niet uit welke vinger u gebruikt om uw lenzen in te doen. De meeste mensen gebruiken gewoon hun wijsvinger. * gemiddelde draagtijd hangt af van type lenzen en advies van opticien/contactlensspecialist

3 Controleer de lens door hem op uw vingertop te leggen en te kijken naar de ronding. Het moet een regelmatige cirkel zijn. Is de onderkant gedeukt of wijst de bovenkant naar buiten, dan ligt uw lens waarschijnlijk binnenstebuiten. U herkent na enige tijd vanzelf of uw lens goed ligt. Als de lens binnenstebuiten ligt, leg hem dan in de palm van uw hand, doe er wat lenzenvloeistof op en keer de lens voorzichtig tussen uw vingers om. Controleer de lens op stof en spoel deze zo nodig schoon met vloeistof. Stap voor stap indoen Begin met uw rechteroog Kijk recht vooruit in de spiegel en houd uw bovenste ooglid stevig naar boven met uw linkerwijsvinger Houd uw onderste ooglid omlaag met uw rechtermiddelvinger Kijk met uw linkeroog in de spiegel en breng de lens naar uw rechteroog Plaats de lens zachtjes op het gekleurde deel van uw oog, zodat de hele lens uw oog raakt Houd uw oogleden nog 5 seconden vast en laat dan langzaam uw oogleden los. De lens krijgt dan de kans om zich goed te positioneren Als u zeker weet dat uw lens goed zit, herhaal dan deze stappen voor uw linkeroog Lenzen kunnen nooit achter je ogen komen! Controleren of uw lens goed zit De belangrijkste maatstaf voor draag comfort is uw eigen gevoel. Hoe voelt uw lens aan? Als de lens niet lekker zit, verschuif hem dan naar een zijkant en laat hem vanzelf weer op z n plek terugkomen. Als het nog steeds onprettig aanvoelt, verwijder dan de lens en spoel hem zorgvuldig af met de lenzenvloeistof die is geadviseerd door uw opticien. Als u een lens binnenstebuiten indoet, voelt dat oncomfortabel. Doe de lens uit en controleer de vorm zoals beschreven op de pagina hiernaast. Contactlens binnenstebuiten Contactlens goed Als u niet scherp ziet, kan het zijn dat uw lens is uitgevallen. Dit kan gebeuren door het knipperen met uw ogen terwijl uw lens niet goed zit. Vaak vindt u de lens dan in uw wimpers, op uw wang of ligt hij voor u. Spoel uw lens af met lenzenvloeistof voordat u hem weer indoet. Neem altijd een lenzendoosje mee, gevuld met schone lenzenvloeistof, tenzij u daglenzen draagt. Neem voor de zekerheid ook altijd uw bril mee.

4 Gebruik nooit kraanwater! Sport en vrije tijd Tijdens het beoefenen van de meeste sporten en bij vele manieren van vrijetijdsbesteding zijn zachte contactlenzen aan te bevelen boven een bril of harde, zuurstofdoorlatende lenzen. Bespreek dit tijdens de aanpassing van de contactlenzen met uw opticien. Zwemmen (en andere watersporten) met contactlenzen is echter wel aan voorwaarden gebonden, afhankelijk van de kwaliteit van het zwemwater. Vooral in de zomermaanden zijn zwembaden, meren en plassen vaak niet echt schoon wat tot oogproblemen kan leiden. Met name in warme perioden zouden er bacteriën in zwemwater kunnen voorkomen. Het dragen van een zwembril, of het uitnemen van uw lenzen, wordt derhalve aangeraden. Douchen met zachte contactlenzen hoeft geen probleem te zijn, maar pas op voor direct water in het gezicht. Lenzen uitdoen Voordat u de lenzen uitneemt: zorg dat uw handen schoon zijn. Controleer of uw contactlenzendoosje schoon is en gevuld met verse lenzenvloeistof. Gebruik nooit kraanwater! Verwijder de lens U kunt lenzen eenvoudig van uw oog af plukken. Kijk in de richting van het plafond Schuif de lens met uw wijsvinger op het onderste witte gedeelte van uw oog Knijp de lens met uw duim en wijsvinger zachtjes los van het oog. Knijp niet te hard Als de lensoppervlakken aan elkaar blijven plakken zodat de lens gevouwen lijkt, plaats hem dan in het lenzendoosje met wat vloeistof en wacht enkele minuten voordat u probeert de lens open te vouwen. Maak de lens vervolgens op de gebruikelijke manier schoon.

5 Lenzen schoon houden Uw opticien zal u adviseren over het schoonmaken van uw lenzen. Bij Specsavers kennen we verschillende methoden om lenzen schoon te maken. Bij het geven van een schoonmaak advies houdt uw opticien rekening met uw lens type. U krijgt een advies dat bij u past. Volg de schoonmaakinstructies die op de verpakking staan van de Specsavers-lenzenvloeistoffen. Verkeerd schoonmaken zou kunnen leiden tot problemen aan de ogen. LET OP: Als u de Easyvision one step + multifunction peroxide vloeistof gebruikt, gebruik dan altijd de bijgeleverde lenshouder. Controleer voor gebruik altijd of de bodem van de lenshouder is voorzien van een katalyserend schijfje. Laat de lenzen minimaal zes uur in de vloeistof staan. Dit is noodzakelijk om de werking van de vloeistof te neutraliseren voordat u de lenzen in uw ogen doet. Deze vloeistof mag nooit rechtstreeks uit het flesje in uw ogen komen. Uw lenzendoosje Houdt uw lenzendoosje schoon. Maak elke week uw lenshouder schoon en spoel hem af met de desinfecterende lenzenvloeistof. Gebruik nooit kraanwater. Vervang regelmatig uw lenzendoosje. Uw opticien kan u hierover adviseren of lees de bijsluiter van de lenzenvloeistof. Sluit na gebruik altijd de lenzenvloeistof direct af. Lenzen vervangen Als u de lenzen niet regelmatig vervangt of reinigt, kunnen er eiwitresten op de lenzen gaan zitten, die extra schoonmaak vereisen. Onze opticiens kunnen u hierover uitgebreider adviseren. U kunt altijd bij onze mede werkers terecht met vragen over het schoonmaken van uw lenzen. Met ons automatische afschrijf systeem krijgt u elk half jaar op tijd nieuwe lenzen. We kunnen ze ook eenvoudig bij u thuis laten bezorgen via onze Lensmail service (vraag in de winkel naar de voorwaarden). Gooi uw lenzen altijd weg als de houdbaarheidsdatum is verstreken. Neem gerust contact met ons op bij vragen of problemen en als u op een of meerdere onderstaande punten veranderingen merkt. BIJ TWIJFEL ALTIJD uw LENZEN UITNEMEN! Stel uzelf elke dag deze drie eenvoudige vragen: 1. Hoe voelen mijn lenzen aan? 2. Hoe goed kan ik zien? 3. Hoe zien mijn ogen er uit?

6 TIPS! Laat uw lenzen regelmatig controleren. Uw contactlensspecialist kan u adviseren hoe vaak u dat het beste kan doen. Neem gerust contact op als u vragen hebt. Zelfs als u denkt dat het iets onbenulligs is. Doe lenzen uit als uw ogen rood of pijnlijk zijn en neem direct contact met ons op. Doe de dop direct weer op de fles van de lenzenvloeistof na gebruik Maak uw lenzendoosje regelmatig schoon en laat het altijd open opdrogen. Maak het doosje dus niet droog met een doek. Overleg met uw arts bij gebruik van oogdruppels op recept. Vervang de vloeistof in uw lenzendoosje dagelijks. Eenmaal geopend is de lenzenvloeistof beperkt houdbaar (zie verpakking). Het is zeer aan te bevelen om naast uw contactlenzen een bril te hebben met uw huidige sterkte. Mocht u om wat voor reden dan ook de lenzen tijdelijk niet of minder vaak kunnen dragen dan kunt u uw bril dragen. Verder is het ook prettig een bril te hebben voor s morgens vroeg en s avonds laat. Vervang uw lenshouder regelmatig. Gooi uw lenzen weg na de uiterste houdbaarheidsdatum. Verander uw schoonmaakpatroon alleen op advies van uw opticien. Draag uw lenzen niet langer dan geadviseerd. Negeer problemen of ongemak van uw lenzen niet. Laat uw nagels niet in aanraking komen met de lenzen. De lenzen kunnen hierdoor snel scheuren. Draag geen lenzen tijdens het slapen (met uit zondering van de Easyvision All Day All Night lenzen). Maak uw lenzen niet schoon met speeksel of kraanwater.

7 Uw specsavers winkel Uw Contactlens afspraak Dag: Datum: Tijd: Wilt u meer weten of een afspraak maken? Kijk op bel uw Specsavers-winkel of loop bij ons binnen Prijswijzigingen voorbehouden. Specsavers is niet aansprakelijk voor zet- en drukfouten. De volgende merken zijn geregistreerde merken van de vennootschappen van Specsavers Specsavers, het Specsavers logo.

First Lens Geniet maximaal van je nieuwe maandlenzen.

First Lens Geniet maximaal van je nieuwe maandlenzen. First Lens Geniet maximaal van je nieuwe maandlenzen. Welkom bij First Lens Hartelijk bedankt dat je voor lenzen hebt gekozen; je bent nu een van de miljoenen mensen die niet meer afhankelijk hoeven te

Nadere informatie

First Lens Geniet maximaal van je nieuwe daglenzen.

First Lens Geniet maximaal van je nieuwe daglenzen. First Lens Geniet maximaal van je nieuwe daglenzen. Welkom bij First Lens Hartelijk bedankt dat je voor lenzen hebt gekozen; je bent nu een van de miljoenen mensen die niet meer afhankelijk hoeven te zijn

Nadere informatie

De wereld op z n kop!

De wereld op z n kop! De wereld op z n kop! dreamlitenachtlenzen dreamlite.nl Lees eerst het informatieblad dat je ontvangen hebt bij het verstrekken van de lenzen. Voorbereidingen om je DreamLite nachtlenzen in te zetten Wanneer

Nadere informatie

DreamLite. Gebruikershandleiding.

DreamLite. Gebruikershandleiding. DreamLite. Gebruikershandleiding. Voorbereidingen om uw DreamLite lenzen in te zetten Lees eerst het informatieblad dat u ontvangen heeft bij het verstrekken van de lenzen Wanneer u uw nachtlenzen veilig

Nadere informatie

Een zorgvrager helpen bij het verzorgen van een bril, contactlenzen of kunstoog

Een zorgvrager helpen bij het verzorgen van een bril, contactlenzen of kunstoog OPDRACHTFORMULIER Een zorgvrager helpen bij het verzorgen van een bril, contactlenzen of kunstoog Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer

Nadere informatie

Werkwijzer Hoe help ik een cliënt bij het verzorgen van een bril, contactlenzen of kunstoog? Checklist

Werkwijzer Hoe help ik een cliënt bij het verzorgen van een bril, contactlenzen of kunstoog? Checklist Werkwijzer Hoe help ik een cliënt bij het verzorgen van een bril, contactlenzen of kunstoog? Checklist Hoe help ik een cliënt bij het verzorgen van een bril, contactlenzen of kunstoog? Je helpt een cliënt

Nadere informatie

Volg altijd de instructie van uw arts, ook als deze anders is dan in de bijsluiter staat aangegeven.

Volg altijd de instructie van uw arts, ook als deze anders is dan in de bijsluiter staat aangegeven. Oogheelkunde Oogdruppelen Bij uzelf of bij een ander druppelen Inhoud Paginanummer Inleiding Bijsluiter Meerdere keren per dag druppelen Oogdruppels en contactlenzen Oogdruppelen bij uzelf Hygiëne Aandachtspunten

Nadere informatie

Instructie zachte contactlenzen

Instructie zachte contactlenzen Instructie zachte contactlenzen Het dragen van lenzen is comfortabeler en veiliger dan het ooit is geweest. Maar omdat contactlenzen direct op het oog gedragen worden, hebben contactlenzen wel aandacht

Nadere informatie

Nachtlenzen. Scherp kunnen zien zonder overdag een bril of contactlenzen te dragen.

Nachtlenzen. Scherp kunnen zien zonder overdag een bril of contactlenzen te dragen. Nachtlenzen Scherp kunnen zien zonder overdag een bril of contactlenzen te dragen. Overdag scherp zien, zonder dat je een bril of contactlenzen draagt? Nachtlenzen zouden dan de ideale oplossing voor jou

Nadere informatie

Omgaan met zachte. contactlenzen

Omgaan met zachte. contactlenzen Omgaan met zachte contactlenzen Omgaan met zachte contactlenzen U heeft, samen met uw ANVC-contactlensspecialist, de keuze gemaakt voor de aanschaf van zachte contactlenzen. Contactlenzen dragen is tegenwoordig

Nadere informatie

www.cibavision.be I www.cibavision.nl Postbus 3126 I 4800 DC Breda I Nederland Wayenborgstraat 22 I 2800 Mechelen I België CIBA Vision Benelux NV/SA

www.cibavision.be I www.cibavision.nl Postbus 3126 I 4800 DC Breda I Nederland Wayenborgstraat 22 I 2800 Mechelen I België CIBA Vision Benelux NV/SA Vraag advies aan je contactlensspecialist CIBA Vision Benelux NV/SA Wayenborgstraat 22 I 2800 Mechelen I België Postbus 3126 I 4800 DC Breda I Nederland www.cibavision.be I www.cibavision.nl PR 01212007

Nadere informatie

Al eens aan contactlenzen gedacht? PRODUCTEN. Vraag advies aan je contactlensspecialist. www.cibavision.nl I www.cibavision.be

Al eens aan contactlenzen gedacht? PRODUCTEN. Vraag advies aan je contactlensspecialist. www.cibavision.nl I www.cibavision.be PR02122009 Vraag advies aan je contactlensspecialist CIBA VISION Benelux NV/SA Postbus 3126 I 4800 DC Breda I Nederland Wayenborgstraat 22 I 2800 Mechelen I België www.cibavision.nl I www.cibavision.be

Nadere informatie

BIJSLUITER. CHLOORHEXIDINE 0,02% oogdruppels

BIJSLUITER. CHLOORHEXIDINE 0,02% oogdruppels BIJSLUITER CHLOORHEXIDINE 0,02% oogdruppels Lees de hele bijsluiter goed voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien heeft

Nadere informatie

BIJSLUITER. POVIDONJODIUM 0,3% oogdruppels

BIJSLUITER. POVIDONJODIUM 0,3% oogdruppels BIJSLUITER POVIDONJODIUM 0,3% oogdruppels Lees de hele bijsluiter goed voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien heeft

Nadere informatie

Instructie vormstabiele maatwerk contactlenzen

Instructie vormstabiele maatwerk contactlenzen Instructie vormstabiele maatwerk contactlenzen U heeft gekozen voor vormstabiele maatwerk contactlenzen. Vormstabiele contactlenzen kunnen zeer veilig en verantwoord gedragen worden, maar hebben wel de

Nadere informatie

EYE DEFINITION HYDRA Plus 1 day

EYE DEFINITION HYDRA Plus 1 day EYE DEFINITION HYDRA Plus 1 day NELFILCON A (DD02 en DD03) DAGLENZEN GEBRUIKSAANWIJZING DEZE FOLDER BEVAT BELANGRIJKE GEBRUIKS- EN VEILIGHEIDSINSTRUCTIES. LEES ZE AANDACHTIG EN BEWAAR DE FOLDER ZODAT U

Nadere informatie

BIJSLUITER. HOMATROPINE HBr 2% oogdruppels

BIJSLUITER. HOMATROPINE HBr 2% oogdruppels BIJSLUITER HOMATROPINE HBr 2% oogdruppels Lees de hele bijsluiter goed voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien heeft

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. ISOPTO TEARS 5 mg/ml oogdruppels, oplossing Hypromellose

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. ISOPTO TEARS 5 mg/ml oogdruppels, oplossing Hypromellose BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS 5 mg/ml oogdruppels, oplossing Hypromellose Lees goed de hele bijsluiter, want deze bevat belangrijke informatie. Dit geneesmiddel kunt u zonder voorschrift krijgen.

Nadere informatie

BIJSLUITER. SCOPOLAMINE HBr 0,25% oogdruppels

BIJSLUITER. SCOPOLAMINE HBr 0,25% oogdruppels BIJSLUITER SCOPOLAMINE HBr 0,25% oogdruppels Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien heeft

Nadere informatie

Toedienen van oogdruppels en oogzalf

Toedienen van oogdruppels en oogzalf Toedienen van oogdruppels en oogzalf Toedienen van oogdruppels 1. Was uw handen met zeep en droog ze goed af. 2. Maak altijd uw oogleden en wimpers schoon. Bevochtig een tissue of gaasje met kraanwater.

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. PROTAGENS 2% oogdruppels, oplossing Povidon

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. PROTAGENS 2% oogdruppels, oplossing Povidon BIJSLUITER 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER PROTAGENS 2% oogdruppels, oplossing Povidon Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

Contactlens onderhoud. Zachte contactlens. de Akker 7 5251 AB Vlijmen. 073 5130006 info@coolsbrillen.nl www.coolsbrillen.nl

Contactlens onderhoud. Zachte contactlens. de Akker 7 5251 AB Vlijmen. 073 5130006 info@coolsbrillen.nl www.coolsbrillen.nl Contactlens onderhoud Zachte contactlens Cools brillen Brillen - Contactlenzen - Hoortoestellen de Akker 7 5251 AB Vlijmen 073 5130006 info@coolsbrillen.nl www.coolsbrillen.nl Contactlensspecialist E.

Nadere informatie

BIJSLUITER. ATROPINESULFAAT 0,25%, 0,5% en 1,0% oogdruppels

BIJSLUITER. ATROPINESULFAAT 0,25%, 0,5% en 1,0% oogdruppels BIJSLUITER ATROPINESULFAAT 0,25%, 0,5% en 1,0% oogdruppels Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter.

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Allergodil oogdruppels, oogdruppels, oplossing 0,5 mg/ml. azelastinehydrochloride

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Allergodil oogdruppels, oogdruppels, oplossing 0,5 mg/ml. azelastinehydrochloride BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS oogdruppels, oogdruppels, oplossing 0,5 mg/ml azelastinehydrochloride Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken - Bewaar deze bijsluiter.

Nadere informatie

Oogdruppels en oogzalf

Oogdruppels en oogzalf Oogdruppels en oogzalf Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Doel medicatie... 1 3 Aandachtspunten... 1 4 Contactlenzen... 2 5 Dosering en tijden... 2 6 Oogdruppelinstructie... 3 7 Druppelen bij een ander...

Nadere informatie

BIJSLUITER. NAFAZOLINENITRAAT 0,025% en 0,05% oogdruppels

BIJSLUITER. NAFAZOLINENITRAAT 0,025% en 0,05% oogdruppels BIJSLUITER NAFAZOLINENITRAAT 0,025% en 0,05% oogdruppels Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter.

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Oogdruppels en oogzalf

Patiënteninformatie. Oogdruppels en oogzalf Patiënteninformatie Oogdruppels en oogzalf Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Doel van oogdruppels en oogzalf... 3 Waar moet u op letten?... 3 Contactlenzen... 4 Dosering en tijden... 5 Tips over druppels...

Nadere informatie

BIJSLUITER. POLYMYXINE B 0,1% oogdruppels / oordruppels

BIJSLUITER. POLYMYXINE B 0,1% oogdruppels / oordruppels BIJSLUITER POLYMYXINE B 0,1% oogdruppels / oordruppels Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien

Nadere informatie

Oogdruppels en oogzalf Instructie

Oogdruppels en oogzalf Instructie Oogheelkunde Oogdruppels en oogzalf Instructie Als u na een bezoek aan de oogarts een recept voor oogdruppels of oogzalf mee krijgt, dan zijn deze medicijnen in de meeste gevallen bedoeld om infectie en

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. DURATEARS Z, oogzalf

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. DURATEARS Z, oogzalf BIJSLUITER 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER DURATEARS Z, oogzalf Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar

Nadere informatie

Uw opticien, Bril-in-Mode.

Uw opticien, Bril-in-Mode. Uw opticien, Bril-in-Mode. Zien is belangrijk en kan de kwaliteit van uw leven behoorlijk beïnvloeden. De kwaliteit van de opticien die u kiest, is bepalend voor de oplossing die u aangedragen krijgt.

Nadere informatie

CONTACTLENZEN. 1 Doel van deze tekst. 2 Indicaties van contactlenzen. 3 Soorten contactlenzen

CONTACTLENZEN. 1 Doel van deze tekst. 2 Indicaties van contactlenzen. 3 Soorten contactlenzen CONTACTLENZEN Deze tekst is niet bedoeld als vervanging van het gespek met de oogarts. Uw behandelende oogarts blijft natuurlijk steeds bereid om al uw vragen met betrekking tot contactlenzen te beantwoorden.

Nadere informatie

BIJSLUITER. PILOCARPINE 0,125%, 1% en 4% oogdruppels

BIJSLUITER. PILOCARPINE 0,125%, 1% en 4% oogdruppels BIJSLUITER PILOCARPINE 0,125%, 1% en 4% oogdruppels Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. SICCAGENT 20 mg/ml oogdruppels, oplossing. Povidone K25

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. SICCAGENT 20 mg/ml oogdruppels, oplossing. Povidone K25 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER SICCAGENT 20 mg/ml oogdruppels, oplossing Povidone K25 Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. TEARS NATURALE 1 mg/ml + 3 mg/ml oogdruppels, oplossing. Dextran 70 / Hypromellose

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. TEARS NATURALE 1 mg/ml + 3 mg/ml oogdruppels, oplossing. Dextran 70 / Hypromellose Bijsluiter: informatie voor de gebruiker TEARS NATURALE 1 mg/ml + 3 mg/ml oogdruppels, oplossing Dextran 70 / Hypromellose Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken, want er

Nadere informatie

TEARS NATURALE 1 mg/ml + 3 mg/ml oogdruppels, oplossing. Dextran 70 / Hypromellose

TEARS NATURALE 1 mg/ml + 3 mg/ml oogdruppels, oplossing. Dextran 70 / Hypromellose TEARS NATURALE Bijsluiter: informatie voor de gebruiker TEARS NATURALE 1 mg/ml + 3 mg/ml oogdruppels, oplossing Dextran 70 / Hypromellose Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken,

Nadere informatie

Omgaan met vormstabiele. contactlenzen

Omgaan met vormstabiele. contactlenzen ANVC Boekje 3_Opmaak 1 18-10-12 22:18 Pagina 1 Omgaan met vormstabiele contactlenzen Omgaan met vormstabiele contactlenzen U heeft, samen met uw ANVC-contactlensspecialist, de keuze gemaakt voor de aanschaf

Nadere informatie

BIJSLUITER. PREDNISOLON NEOMYCINE oog/oor druppels

BIJSLUITER. PREDNISOLON NEOMYCINE oog/oor druppels BIJSLUITER PREDNISOLON NEOMYCINE oog/oor druppels Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. ALCON EYE GEL 3 mg/g ooggel Carbomeer

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. ALCON EYE GEL 3 mg/g ooggel Carbomeer BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER ALCON EYE GEL 3 mg/g ooggel Carbomeer Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. Gebruik

Nadere informatie

BAUSCH & LOMB BOSTON ADVANCE TM Comfort Formula Conditioning Solution LEES DEZE BIJSLUITER ZORGVULDIG DOOR EN BEWAREN VOOR TOEKOMSTIG GEBRUIK

BAUSCH & LOMB BOSTON ADVANCE TM Comfort Formula Conditioning Solution LEES DEZE BIJSLUITER ZORGVULDIG DOOR EN BEWAREN VOOR TOEKOMSTIG GEBRUIK BAUSCH & LOMB BOSTON ADVANCE TM Comfort Formula Conditioning Solution LEES DEZE BIJSLUITER ZORGVULDIG DOOR EN BEWAREN VOOR TOEKOMSTIG GEBRUIK Speciaal geschikt voor fluor siliconen acrylaat, siliconen

Nadere informatie

Eerste hulp bij lenzen. Inhoud. Contacteer Jo voor meer info. Bel of mail pagina 1

Eerste hulp bij lenzen. Inhoud. Contacteer Jo voor meer info. Bel of mail pagina 1 pagina 1 Zet u uw eerste stappen in de wonderlijke lenzenwereld? Of bent u een doorwinterd lenzendrager? Hier antwoorden we op vaak voorkomende vragen rond lenzen. U zal ongetwijfeld bijleren. Inhoud Mag

Nadere informatie

BIJSLUITER. NAFAZOLINENITRAAT 0,025% oogdruppels

BIJSLUITER. NAFAZOLINENITRAAT 0,025% oogdruppels BIJSLUITER NAFAZOLINENITRAAT 0,025% oogdruppels Lees de hele bijsluiter goed voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien

Nadere informatie

Hoortoestel CIC/IHO (in het oor) aanbrengen:

Hoortoestel CIC/IHO (in het oor) aanbrengen: Hoortoestel CIC/IHO (in het oor) aanbrengen: (tip: het rechterhoortoestel heeft een rode markering en het linker hoortoestel een blauwe markering) CIC/IHO hoortoestel. Sluit het batterijbakje volledig.

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. ALCON EYE GEL 3 mg/g ooggel Carbomeer

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. ALCON EYE GEL 3 mg/g ooggel Carbomeer BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER ALCON EYE GEL 3 mg/g ooggel Carbomeer Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. Gebruik

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Livocab oogdruppels 0,5 mg/ml oogdruppels levocabastine

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Livocab oogdruppels 0,5 mg/ml oogdruppels levocabastine BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Livocab oogdruppels 0,5 mg/ml oogdruppels levocabastine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken - Bewaar deze bijsluiter. Misschien

Nadere informatie

Natriumcromoglicaat Teva 20 mg/ml, oogdruppels Dinatriumcromoglicaat

Natriumcromoglicaat Teva 20 mg/ml, oogdruppels Dinatriumcromoglicaat 1.3.1 : Bijsluiter Bladzijde : 1 Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Natriumcromoglicaat Teva 20 mg/ml, Dinatriumcromoglicaat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken

Nadere informatie

1.       WAT IS THILO-TEARS EN WAARVOOR WORDT DIT MIDDEL

1.       WAT IS THILO-TEARS EN WAARVOOR WORDT DIT MIDDEL THILOTEARS Bijsluiter: informatie voor de gebruiker THILOTEARS 3 mg/g ooggel Carbomeer Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor

Nadere informatie

I N F O R M A T I E B R O C H U R E : C O N T A C T L E N Z E N

I N F O R M A T I E B R O C H U R E : C O N T A C T L E N Z E N [ O O G A R T S E N P R A K T I J K ] Penitentenstraat 28 9000 Gent Dr. S. Van Slycken Tel. 09/225 03 35 Dr. C. Candaele Fax. 09/233 73 52 Dr. L. De Croock www.oogcentrum-gent.be I N F O R M A T I E B

Nadere informatie

Flesvoeding praktische tips

Flesvoeding praktische tips Flesvoeding praktische tips In deze folder vindt u informatie over flesvoeding. Soorten flesvoeding Als u van tevoren al weet dat u kunstvoeding wilt gaan geven, kunt u voor de bevalling alvast de voeding

Nadere informatie

Livocab 0,5 mg/ml oogdruppels, suspensie levocabastine

Livocab 0,5 mg/ml oogdruppels, suspensie levocabastine BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Livocab 0,5 mg/ml oogdruppels, suspensie levocabastine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

Hoe gebruik ik oogdruppels?

Hoe gebruik ik oogdruppels? Hoe gebruik ik oogdruppels? Veel mensen die oogdruppels gebruiken hebben hier moeite mee. Wat kan helpen om de ogen goed te druppelen? Aandachtspunten Lees de bijsluiter zodat u weet hoe u de medicijnen

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT. Opticrom, oogdruppels, oplossing 20 mg/ml Opticrom Unit Dose, oogdruppels, oplossing 20 mg/ml

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT. Opticrom, oogdruppels, oplossing 20 mg/ml Opticrom Unit Dose, oogdruppels, oplossing 20 mg/ml BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT Opticrom, oogdruppels, oplossing 20 mg/ml Opticrom Unit Dose, oogdruppels, oplossing 20 mg/ml Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. TEARS NATURALE 1 mg/ml + 3 mg/ml oogdruppels, oplossing. Dextran 70 / Hypromellose

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. TEARS NATURALE 1 mg/ml + 3 mg/ml oogdruppels, oplossing. Dextran 70 / Hypromellose BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER TEARS NATURALE 1 mg/ml + 3 mg/ml oogdruppels, oplossing Dextran 70 / Hypromellose Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken, want er

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. ISOPTO TEARS 5 mg/ml oogdruppels, oplossing Hypromellose

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. ISOPTO TEARS 5 mg/ml oogdruppels, oplossing Hypromellose BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER ISOPTO TEARS 5 mg/ml oogdruppels, oplossing Hypromellose Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

1. WAT IS DURATEARS EN WAARVOOR WORDT DIT MIDDEL GEBRUIKT?

1. WAT IS DURATEARS EN WAARVOOR WORDT DIT MIDDEL GEBRUIKT? BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER DURATEARS Oogzalf Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. Gebruik dit geneesmiddel

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. DURATEARS FREE oogdruppels voor éénmalig gebruik. Povidon 20 mg/ml

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. DURATEARS FREE oogdruppels voor éénmalig gebruik. Povidon 20 mg/ml BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER DURATEARS FREE oogdruppels voor éénmalig gebruik Povidon 20 mg/ml Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

Instructies bij ontslag: staaroperatie controle op de polikliniek. Maatschap Oogheelkunde IJsselland Ziekenhuis

Instructies bij ontslag: staaroperatie controle op de polikliniek. Maatschap Oogheelkunde IJsselland Ziekenhuis Instructies bij ontslag: staaroperatie controle op de polikliniek Maatschap Oogheelkunde IJsselland Ziekenhuis De patiënteninformatie over staar bestaat uit 2 delen: In de folder Staar diagnose en operatie

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER DURATEARS, oogdruppels (Dextraan 70, Hypromellose)

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER DURATEARS, oogdruppels (Dextraan 70, Hypromellose) BIJSLUITER 1 van 55 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER DURATEARS, oogdruppels (Dextraan 70, Hypromellose) Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

Pterygium vleugeltje

Pterygium vleugeltje Pterygium vleugeltje Uw behandelend oogarts heeft pterygium bij u geconstateerd. In deze folder vindt u informatie over deze aandoening en de behandelingsmogelijkheden. Wat is een pterygium? Er is bij

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Oogdruppelen en oogzalf

PATIËNTEN INFORMATIE. Oogdruppelen en oogzalf PATIËNTEN INFORMATIE Oogdruppelen en oogzalf Door middel van deze folder wil het Maasstad Ziekenhuis u informeren over oogdruppelen en oogzalf en hoe u dit het beste kunt doen. Wij adviseren u deze informatie

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de patiënt. EMADINE 0,5 mg/ml oogdruppels, oplossing emedastine

Bijsluiter: informatie voor de patiënt. EMADINE 0,5 mg/ml oogdruppels, oplossing emedastine Bijsluiter: informatie voor de patiënt EMADINE 0,5 mg/ml oogdruppels, oplossing emedastine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in

Nadere informatie

Cataract Oogheelkunde

Cataract Oogheelkunde Cataract Oogheelkunde Beter voor elkaar Inhoudsopgave 1.1 Wat is Cataract (grijze staar)? 3 1.2 Verschijnselen 3 1.3 Wanneer behandelen 4 1.4 De operatie 5 2.1 Na de operatie 7 2.2 Druppelinstructie 11

Nadere informatie

Cataract Oogheelkunde

Cataract Oogheelkunde Cataract Oogheelkunde Beter voor elkaar Inhoudsopgave 1 1 Wat is Cataract (grijze staar)? 3 1.2 Verschijnselen 3 1.3 Wanneer behandelen 4 1.4 De operatie 5 2.1 Na de operatie 7 2.2 Druppelinstructie 11

Nadere informatie

Dagelijks gebruik Daglenzen INSTRUCTIE- BOEKJE VOOR LENSDRAGERS

Dagelijks gebruik Daglenzen INSTRUCTIE- BOEKJE VOOR LENSDRAGERS Dagelijks gebruik Daglenzen INSTRUCTIE- BOEKJE VOOR LENSDRAGERS 0086 Dagelijks gebruik - Eenmalig gebruik Beoogd gebruik en draagschema Binnenstebuitenindicator Oplossing in de verpakking Dit instructieboekje

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT Opticrom, oogdruppels, oplossing 20 mg/ml Opticrom Unit Dose, oogdruppels, oplossing 20 mg/ml dinatriumcromoglicaat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel

Nadere informatie

Hoortoestel CIC/IHO (in het oor) aanbrengen:

Hoortoestel CIC/IHO (in het oor) aanbrengen: Hoortoestel CIC/IHO (in het oor) aanbrengen: Tip: het Rechterhoortoestel heeft een Rode markering en het linkerhoortoestel een blauwe. De R van rood en rechts is een ezelsbruggetje om het makkelijk te

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Lecrolyn 40 mg/ml oogdruppels, oplossing Natriumcromoglicaat

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Lecrolyn 40 mg/ml oogdruppels, oplossing Natriumcromoglicaat Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Lecrolyn 40 mg/ml oogdruppels, oplossing Natriumcromoglicaat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

Behandeling voor een oogprothese

Behandeling voor een oogprothese Behandeling voor een oogprothese Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde Inleiding U heeft een oog verloren. Uw behandelaar (oogarts of chirurg) heeft u geadviseerd een

Nadere informatie

Inleiding Soort voeding Starten met de voeding

Inleiding Soort voeding Starten met de voeding FLESVOEDING 1186 Inleiding In deze folder leest u informatie en adviezen over flesvoeding. Borstvoeding is de beste zuigelingenvoeding. Er kunnen echter verschillende redenen zijn waarom ouders kiezen

Nadere informatie

Aangeboren of op jonge leeftijd verworven cataract (staar)

Aangeboren of op jonge leeftijd verworven cataract (staar) Aangeboren of op jonge leeftijd verworven cataract (staar) Wat is cataract (staar) In het oog wordt, via het hoornvlies en de lens, het beeld op het netvlies (retina) geprojecteerd. De lens behoort helder

Nadere informatie

Package leaflet

Package leaflet 1.3.1.3 Package leaflet 1.3.1.3-1 Bijsluiter: informatie voor de gebruiker natriumcromoglicaat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

Duette Lens specificaties

Duette Lens specificaties Duette Lens specificaties Duette Lens specificaties NIEUW Duette progressive Voordelen van de Duette lens Skirt design stimuleert traancirculatie en Beweging voor comfortabel dragen, gezondheid van cornea

Nadere informatie

Flesvoeding Praktische tips

Flesvoeding Praktische tips Flesvoeding Praktische tips Vrouw Moeder Kind-Centrum Inleiding Ook al heeft borstvoeding de voorkeur en verdient het de eerste keus, toch kan het zijn dat u geen borstvoeding kunt geven. In dat geval

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. TOBREX oogzalf 3 mg/g. Tobramycine

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. TOBREX oogzalf 3 mg/g. Tobramycine BIJSLUITER BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER TOBREX oogzalf 3 mg/g Tobramycine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor

Nadere informatie

De verzorging van uw gebit

De verzorging van uw gebit De verzorging van uw gebit Inhoud Tanden poetsen De electrische tandenborstel Flossen Tandenstokers Ragers De verzorging van uw gebit Samen werken aan gezonde tanden is al vanaf de start van onze praktijk

Nadere informatie

Handleiding Babymassage. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambities

Handleiding Babymassage. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambities Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambities Het Slotervaartziekenhuis is een algemeen ziekenhuis in Amster dam. Wij hebben de ambitie om kwalitatief goede medisch specialistische zorg te bieden aan jong

Nadere informatie

Staaroperatie (lokale anesthesie) Oogarts: Dr Bolmers

Staaroperatie (lokale anesthesie) Oogarts: Dr Bolmers Staaroperatie (lokale anesthesie) Oogarts: Dr Bolmers Voorbereiding Biometrie Datum: Lokatie Tilburg route 6 Recept oogdruppels Medicijnlijst Ingevuld meebrengen a.u.b op afspraak biometrie Zo spoedig

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van je blaas en urinewegen (mictiecystogram)

Röntgenonderzoek van je blaas en urinewegen (mictiecystogram) Röntgenonderzoek van je blaas en urinewegen (mictiecystogram) De afspraak voor de mictiecystogram Het onderzoek van je blaas en urinewegen vindt plaats op: Datum:.. Dag/tijdstip: dag. uur Je wordt verwacht

Nadere informatie

Zorg bij oogklachten

Zorg bij oogklachten Zorg bij oogklachten Inhoud De ogen 3 Klachten en symptomen 3 Wanneer moet je een arts raadplegen 5 Wat kun je er zelf aan doen 6 Geneesmiddelen 6 Oogmiddelen en contactlenzen 8 Hulpmiddelen 9 De ogen

Nadere informatie

STAAR (CATARACT) middel van een cataractoperatie.

STAAR (CATARACT) middel van een cataractoperatie. STAAR (CATARACT) Door middel van deze folder wil het Spijkenisse Medisch Centrum u informeren over staar en de behandeling hiervan. U wordt geadviseerd deze informatie zorgvuldig te lezen. Wat is staar

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Allergodil oogdruppels, oogdruppels, oplossing 0,5 mg/ml. azelastinehydrochloride

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Allergodil oogdruppels, oogdruppels, oplossing 0,5 mg/ml. azelastinehydrochloride BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER oogdruppels, oogdruppels, oplossing 0,5 mg/ml azelastinehydrochloride Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

Papier recyclen. Inlage

Papier recyclen. Inlage Inlage A1 Papier maken Voor deze opdracht heb je de volgende materialen nodig: A - 1 Drielenzige loep B - 3 Bladen viltpapier C - 1 Reinigingsdoek D - 1 Zeef E - 1 Scheprand F - Stapel oude kranten G -

Nadere informatie

Nazorg bij een staaroperatie

Nazorg bij een staaroperatie U krijgt binnenkort een staaroperatie. Om ervoor te zorgen dat het herstel zo voorspoedig mogelijk verloopt, is het belangrijk dat u zich houdt aan een aantal leefregels en dat u uw oog goed verzorgt.

Nadere informatie

PATIËNTENINFO. Contactlenzen. Oogheelkunde

PATIËNTENINFO. Contactlenzen. Oogheelkunde PATIËNTENINFO Contactlenzen Oogheelkunde Beste patiënt, Welkom op de dienst oogheelkunde van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Indien u overweegt om contactlenzen te dragen of al contactlenzen draagt

Nadere informatie

AeroChamber Informatie voor ouders. Astmapoli voor kinderen

AeroChamber Informatie voor ouders. Astmapoli voor kinderen 00 AeroChamber Informatie voor ouders Astmapoli voor kinderen 1 De dosis-aërosol Uw kind heeft luchtwegproblemen en daarom heeft de arts het medicijn dosis-aërosol voorgeschreven. Dit is een spuitbus met

Nadere informatie

Inhaleren met de Aerochamber, met masker

Inhaleren met de Aerochamber, met masker Inhaleren met de Aerochamber, met masker voor kinderen van 0 tot ongeveer 4 jaar De arts heeft vastgesteld dat uw kind problemen heeft met de luchtwegen. Uw kind krijgt daarvoor medicijnen via een voorzetkamer,

Nadere informatie

DAGELIJKS GEBRUIK DAGLENZEN INSTRUCTIE- BOEKJE VOOR LENSDRAGERS

DAGELIJKS GEBRUIK DAGLENZEN INSTRUCTIE- BOEKJE VOOR LENSDRAGERS DAGELIJKS GEBRUIK DAGLENZEN INSTRUCTIE- BOEKJE VOOR LENSDRAGERS 1 0086 Dit instructieboekje voor lensdragers heeft betrekking op de volgende contactlenzen van het merk ACUVUE die afzonderlijk worden vermeld

Nadere informatie

Oogklachten. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Oogklachten. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Oogklachten Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud De ogen 3 Klachten en symptomen 3 Wanneer moet je een arts raadplegen 5 Wat kun je er zelf aan doen

Nadere informatie

1 Flesvoeding... 1. 2 Wanneer geef je je kind een voeding?... 1. 3 Welk merk?... 1. 4 Hoeveel melk doe je in de fles?... 1

1 Flesvoeding... 1. 2 Wanneer geef je je kind een voeding?... 1. 3 Welk merk?... 1. 4 Hoeveel melk doe je in de fles?... 1 Flesvoeding Inhoudsopgave 1 Flesvoeding... 1 2 Wanneer geef je je kind een voeding?... 1 3 Welk merk?... 1 4 Hoeveel melk doe je in de fles?... 1 5 Krijgt je kind genoeg?... 2 6 Extra vitamines?... 2 7

Nadere informatie

Datum : oktober 2010 Versie : 1 Opgesteld door : Theo Valkenburg. Handleiding contactlenzen

Datum : oktober 2010 Versie : 1 Opgesteld door : Theo Valkenburg. Handleiding contactlenzen Datum : oktober 2010 Versie : 1 Opgesteld door : Theo Valkenburg Handleiding contactlenzen Inhoudsopgave Inhoudsopgave.2 Inleiding.....3 Deel 1 Unicare contactlenzen...4 1.1 Informatie over Unicare contactlenzen..4

Nadere informatie

Het gebruik van APIDRA in injectieflacon

Het gebruik van APIDRA in injectieflacon EEN GIDS VOOR ALS U BEGINT MET APIDRA (insuline glulisine) 1x 10ML INJECTIEFLACON (100 Eenheden/ml) De Apidra 100 eenheden/ml oplossing voor injectie (in injectieflacon) wordt in een injectieflacon geleverd

Nadere informatie

OPTI-FREE* PRO* Hydraterende Lensdruppels

OPTI-FREE* PRO* Hydraterende Lensdruppels OPTI-FREE* PRO* Hydraterende Lensdruppels PACKAGE INSERT OPTI-FREE* PRO* Hydraterende Lensdruppels Lees deze bijsluiter zorgvuldig door en bewaar hem voor latere raadpleging. BESCHRIJVING: OPTI-FREE PRO

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT. Artelac 3,2 mg/ml Oogdruppels, oplossing Hypromellose

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT. Artelac 3,2 mg/ml Oogdruppels, oplossing Hypromellose BIJSLUITER 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT Artelac 3,2 mg/ml Oogdruppels, oplossing Hypromellose Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

Lader rol reiniging FS 2000 / FS 3000 series

Lader rol reiniging FS 2000 / FS 3000 series Lader rol reiniging FS 2000 / FS 3000 series Inhoudsopgave Uw machine handmatig reinigen pagina 3 Storingen & oplossingen pagina 13 1. Schakel de machine uit. 2. Open beide kleppen aan de voorzijde. 3.

Nadere informatie

Oogdruppelen en oogzalf. Oogheelkunde

Oogdruppelen en oogzalf. Oogheelkunde Oogdruppelen en oogzalf Oogheelkunde Inleiding Hieronder wordt informatie uiteengezet over het gebruik van oogdruppels of oogzalf. Deze informatiefolder bevat een medicatieschema en een uitgebreide oogdruppelinstructie.

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. NAPHCON FORTE 1 mg/ml oogdruppels, oplossing. Naphazolinehydrochloride

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. NAPHCON FORTE 1 mg/ml oogdruppels, oplossing. Naphazolinehydrochloride BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER NAPHCON FORTE 1 mg/ml oogdruppels, oplossing Naphazolinehydrochloride Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

*smith&nephew PICO Negatieve druktherapie voor eenmalig gebruik. Patiënteninformatie voor wondbehandeling met PICO

*smith&nephew PICO Negatieve druktherapie voor eenmalig gebruik. Patiënteninformatie voor wondbehandeling met PICO Patiënteninformatie voor wondbehandeling met PICO *smith&nephew PICO Negatieve druktherapie voor eenmalig gebruik Geachte patiënt, deze handleiding bevat belangrijke patiënteninformatie over uw negatieve

Nadere informatie

DAGELIJKS- (REGELMATIGE VERVANGING) EN LANGDURIG GEBRUIK INSTRUCTIE- BOEKJE VOOR LENSDRAGERS

DAGELIJKS- (REGELMATIGE VERVANGING) EN LANGDURIG GEBRUIK INSTRUCTIE- BOEKJE VOOR LENSDRAGERS DAGELIJKS- (REGELMATIGE VERVANGING) EN LANGDURIG GEBRUIK INSTRUCTIE- BOEKJE VOOR LENSDRAGERS 1 0086 Dit instructieboekje voor lensdragers heeft betrekking op de volgende contactlenzen van de merken ACUVUE

Nadere informatie

De artificiële urinaire sfincter AMS 800

De artificiële urinaire sfincter AMS 800 Incontinentiekliniek Informatie voor patiënten De artificiële urinaire sfincter AMS 800 DIENST UROLOGIE De artificiële urinaire sfincter AMS 800 Geachte mevrouw, geachte heer, In overleg met uw uroloog

Nadere informatie

Onderzoek van de blaas en urinewegen bij kinderen. (mictiecystogram)

Onderzoek van de blaas en urinewegen bij kinderen. (mictiecystogram) Onderzoek van de blaas en urinewegen bij kinderen (mictiecystogram) De afspraak voor het mictiecystogram Het onderzoek vindt plaats op de afdeling radiologie: Datum:.. Dag/tijdstip: dag. uur Je wordt van

Nadere informatie