(toekomstige) burgers en ondernemers gemeente Bergen

Vergelijkbare documenten
Een omgevingsvergunning aanvragen

Omgevingsvergunning ii

BIJBEHORENDE BOUWWERKEN

DAKKAPELLEN HEEFT U WEL OF GEEN VERGUNNING NODIG?

Veranderen van gevels en kozijnen

(SCHOTEL) ANTENNES HEEFT U WEL OF GEEN VERGUNNING NODIG?

ERF- OF PERCEELAFSCHEIDINGEN

De omgevingsvergunning Vraag en antwoord

ZONNECOLLECTOREN EN ZONNEPANELEN HEEFT U WEL OF GEEN VERGUNNING NODIG?

Omgevingsvergunning aanvragen

Heeft u plannen in, op of rondom uw woning of bedrijf?

Inleiding. 1.1 Wat is de omgevingsvergunning?

Verzenddatum 20 februari Dossier D Zaaknummer / Ons kenmerk / MW. Behandeld door de heer M.W.

Drachten, Kenmerk Zaaknummer Behandeld door 4 november /cor Z Wiebe Jan Dijk

Toezicht & Handhaving in de Gemeente Meerssen

27 juni Seminar Wabo

EEN OMGEVINGSVERGUNNING VOOR BOUWEN AANVRAGEN

K. Kingma Mr. De Jongwei VN DE TIKE. Drachten, Kenmerk Zaaknummer Behandeld door 15 september /cor Z Alexander van der Veen

Elektronisch. Deze berichten staan op

Omgevingsvergunning. De overwegingen om te komen tot dit besluit staan in de bijlage welke een onderdeel is van dit besluit.

Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo)

GEMEENTE HOOGEVEEN. Raadsvoorstel

Stichting Friesland Bedrijven t.a.v. de heer S. Postma Moleneind Nz ZR DRACHTEN

ÀrchiefexMhpteat ~T. Onderwerp: Omgevingsvergunning op grond van artikel 3.10, derde lid Wabo verlenen aan Dow Benelux B.V.

Drachten, Kenmerk Zaaknummer Behandeld door 11 december /cor Z Alexander van der Veen

Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo)

De omgevingsvergunning in de praktijk

Schouwburg Amphion De heer C. Droste. Hofstraat JD DOETINCHEM. Geachte heer Droste,

Onderwerp Datum

Kaag en Braassem & De omgevingsvergunning

dhr. BJ Westerhuis Zuiderend TK DRACHTEN

Elektronisch. Deze berichten staan op

Elektronisch. Deze berichten staan op

OMGEVINGSVERGUNNING VOORBLAD

mevr. C de Boer De Feart NT DRACHTSTERCOMPAGNIE

* *

* *

Elektronisch. Deze berichten staan op

Omgevingsvergunning UV/

Beoogd resultaat Betere dienstverlening aan de klant door een duidelijke, efficiënte procedure en het voorkomen van regeldruk of vertragingen.

Handboek Beheer van Scoutingkampeerterreinen. Infoblad 3.10 BOUWEN. Op dit infoblad vind je informatie over de volgende onderwerpen:

Omgevingsvergunning. De omgevingsvergunning wordt verleend overeenkomstig de bij dit besluit behorende en als zodanig gewaarmerkte documenten.

Informatie inwinnen. Spoorboekje. emmen Maakt Meer Mogelijk1

uw project centraal in de omgevingsvergunning

Gemeente Smallingerland t.a.v. de heer T. Mosselaar Postbus HA DRACHTEN

* * omgevingsvergunningomgevingsvergunning

Drachten, Kenmerk Zaaknummer Behandeld door 12 januari /cor Z / René Radersma

* *

K. Kingma Mr. De Jongwei VN DE TIKE. Drachten, Kenmerk Zaaknummer Behandeld door 17 november /cor Z Alexander van der Veen

* *

* *

In werking treden vergunning en onherroepelijkheid De vergunning treedt in werking een dag na afloop van de beroepstermijn. Deze vergunning ligt

Gemeenteblad. Officiële bekendmakingen. Gemeente Veendam. Elektronisch. Pagina 2 Pagina 4 Pagina 5. Week 2 8 januari 2013 nummer 2

OMGEVINGSVERGUNNING nr

ONTWERP OMGEVINGSVERGUNNING LET OP! Dit is nog geen omgevingsvergunning. Hiermee kunt u nog niet starten met de werkzaamheden.

* *

Overige bijgevoegde documenten Onlosmakelijk onderdeel van deze vergunning zijn de bijgevoegde en als zodanig gewaarmerkte stukken.

BESCHIKKING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN ZEELAND

mevr. C de Boer De Feart NT DRACHTSTERCOMPAGNIE

mevr. J van Buren Opperbuorren-East VL OUDEGA Drachten, Kenmerk Zaaknummer Behandeld door 24 augustus /cor Z Wiebe Jan Dijk

Elektronisch. Deze berichten staan op

Omgevingsvergunning uitgebreide procedure WBD

Aanvraag bouwinitiatief / principeverzoek

* *

Beschikking Omgevingsvergunning

Regels voor bouwen en verbouwen

Publiek. De overwegingen die aan dit besluit ten grondslag liggen worden verderop in dit document per activiteit vermeld.

OMGEVINGSVERGUNNING 1e Kruisweg 22 in Oud-Beijerland

Bedrijf en fysieke leefomgeving

Kenniscentrum InfoMil Vergunningcheck

Bouwactiviteit van tijdelijke aard Aanlegactiviteiten Planologisch strijdig gebruik waarbij al dan niet sprake is van een bouwactiviteit

* *

Elektronisch. Deze berichten staan op

Met het verlenen van de vergunning wordt de bouw van een woning op genoemd perceel mogelijk gemaakt.

Ontwerp Omgevingsvergunning

Roger Vermeulen, projectleider Wabo. Wabo procedures

* *

Gemeente Smallingerland t.a.v. de heer B. Waninge Postbus HA DRACHTEN

dhr. L Heida Berkelaan LM DRACHTEN Drachten, Kenmerk Zaaknummer Behandeld door 20 december /cor Z Alexander van der Veen

Omgevingsvergunning activiteit bouwen

* *

Omgevingsvergunning uitgebreide procedure 8241

Afwijkingenbeleid Kruimelgevallen

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders

De vergunning is verleend met afwijking van het bestemmingsplan op grond van artikel 2.12, lid 1 onder a, sub 3 van de Wabo.

- Bouwen (art.2.1 lid 1a Wabo) - Strijdig gebruik van grond of bouwwerk (art. 2.1 lid 1c Wabo)

OMGEVINGSVERGUNNING Datum: 11 november 2014

Met inwerkingtreding van de Wabo kan worden volstaan met één omgevingsvergunning.

Verzonden op 15/09/2015

Gebr. van Stiphout Projectontwikkeling B.V. Postbus AA SINT-OEDENRODE. Geachte heer Merks,

mevr. J van Buren Opperbuorren-East VL OUDEGA Drachten, Kenmerk Zaaknummer Behandeld door /cor Z Wiebe Jan Dijk

Bouwfonds Ontwikkeling B.V. Postbus HM Eindhoven. Geachte heer Verschueren,

Overige bijgevoegde documenten Onlosmakelijk onderdeel van deze vergunning zijn de bijgevoegde en als zodanig gewaarmerkte stukken.

Het project waarvoor vergunning wordt gevraagd is als volgt te omschrijven: Het in gebruik nemen en verbouwen van een vakantie-appartementsgebouw.

* *

het oprichten van een appartementengebouw Onyxdijk 167 te Roosendaal

Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant

* *

Elektronisch. Deze berichten staan op

Transcriptie:

MEMO van college aan de raad datum : 8 februari 2011 aan : Gemeenteraad van : College onderwerp : Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) Portefeuillehouder: Inlichtingen bij: A. Hietbrink J. Harmelink Inleiding Op 1 oktober 2010 is de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) in werking getreden. Met deze memo willen wij u informeren over de belangrijkste wijzigingen voor de burgers en ondernemers in de gemeente Bergen en voor de organisatie van de gemeente Bergen. Aanleiding De Wabo maakt het voor burgers en bedrijven voortaan mogelijk om via één overzichtelijke procedure en bij één bevoegd gezag toestemming te kunnen vragen voor hun activiteiten op het gebied van (ver)bouw, monumenten, milieu, natuur en ruimte. De Wabo maakt het mogelijk om voor een fysiek project, zoals de oprichting van een bedrijf in een nieuw gebouw, in één keer een integrale vergunningprocedure te doorlopen. Het afwijken van een bestemmingsplan is per 1 oktober een deelactiviteit van de omgevingsvergunning. Wabo (toekomstige) burgers en ondernemers gemeente Bergen Met de Wabo worden ruim 25 vergunningen/toestemmingen vervangen door één omgevingsvergunning. Deze omgevingsvergunning kunnen burgers en ondernemers met één aanvraagformulier bij onze gemeente aanvragen. Digitaal kan via www.omgevingsloket.nl (met behulp van DigiD) een aanvraag worden ingediend. Als de aanvraag wordt goedgekeurd, ontvangt de aanvrager één omgevingsvergunning, met eenduidige eisen. Voor de vergunningen die in één keer aangevraagd worden is maar één keer bezwaar en beroep mogelijk. Ook is één controlerende instantie verantwoordelijk voor het toezicht en de handhaving. Voor meer informatie is de brochure een omgevingsvergunning aanvragen bij het Informatie Centrum en op www.bergen-nh.nl beschikbaar. Deze brochure vindt u als bijlage bij deze memo. De verschillende communicatievormen aan de burgers en ondernemers staan beschreven in ons communicatieplan.

Met de Wabo wordt de categorie vergunningvrije bouwwerken groter. Een aan-/uit- of bijgebouw (sinds 1 oktober bijbehorend bouwwerk genoemd) kan vergunningvrij gebouwd worden aan of bij een hoofdgebouw. Voor 1 oktober waren er al veel mogelijkheden om vergunningvrij een woning te vergroten. Deze regels zijn verruimd. Links: mogelijkheden voor een bijbehorend bouwwerk binnen de 2,5 meterzone. Rechts: mogelijkheden voor bijbehorende bouwwerken buiten de 2,5 meter zone. Een bijbehorend bouwwerk kan vergunningvrij bij een bedrijf of openbaar gebouw gebouwd worden. Ook een uitbreiding van bijvoorbeeld een school kan vergunningvrij worden uitgevoerd. De adviescommissie ruimtelijke kwaliteit hoeft hierin geen advies uit te brengen. Er is binnen de Wabo een categorie gevallen benoemd waarbij het initiatief voor de activiteit bouwen vergunningvrij is. Een initiatief in strijd met het geldend bestemmingsplan is wel omgevingsvergunningplichtig. De aanvraag omgevingsvergunning behoeft in deze gevallen alleen aangevraagd te worden voor de activiteit afwijken bestemmingsplan. Binnen deze categorie is de activiteit bouwen vergunningvrij waardoor een initiatief niet voorgelegd hoeft te worden aan de adviescommissie ruimtelijke kwaliteit. Links: fietsenstalling vergunningvrij, mits gelegen op het achtererfgebied. Rechts: uitbreiding school vergunningvrij, mits lager dan 5 meter, gelegen op het achtererfgebied en in overeenstemming met bestemmingsplan. Links: recreatiewoning vergunningvrij voor activiteit bouwen. Rechts: zwembad vergunningvrij voor activiteit bouwen. Beide voorbeelden kunnen wél vergunningplichtig zijn en dus een omgevingsvergunning nodig hebben voor het afwijken van het bestemmingsplan. Afwijken van bestemmingsplan Ontwikkelaars, architecten en aannemers wisten dat bij een initiatief voor het bouwen in afwijking van het bestemmingsplan er een vrijstelling en later een ontheffing of projectbesluit nodig

was. Per 1 oktober heeft een initiatief in strijd met het bestemmingsplan een omgevingsvergunning nodig. Regulier: behandeltermijn 8 weken (+ eventueel 6 weken) Aanvragen in strijd met het bestemmingsplan, die passen binnen de bepalingen van het bestemmingsplan (binneplans afwijken) en waar de gemeente Bergen mee wil werken aan het initiatief. Aanvragen in strijd met het bestemmingsplan, maar die passen in een specifiek omschreven categorie ( kruimelgevallenlijst ). Niet tijdig beslissen betekent een omgevingsvergunning van rechtswege. Uitgebreid: behandeltermijn 26 weken (+ eventueel 6 weken) Overige aanvragen in strijd met bestemmingsplan Termijn van 26 weken is een termijn van orde, dus geen omgevingsvergunning van rechtswege. Binnen 26 weken (of uiterlijke 32 weken) dient een beslissing op de omgevingsvergunning te zijn genomen. Bijvoorbeeld de ter inzage legging van een conceptbesluit dient binnen de termijn zijn afgerond. Wijkt een aanvraag omgevingsvergunning af van het geldende planologische regime en past deze niet binnen de categorie kruimelgevallen dan dient bij een buitenplanse afwijking van het bestemmingsplan de aanvraag een uitgebreide procedure te volgen. Het college van burgemeester en wethouders is bevoegd gezag voor het nemen van een besluit op een omgevingsvergunning, maar de raad dient bij een uitgebreide procedure een verklaring van geen bedenkingen af te geven. De raad kan besluiten dat een verklaring van geen bedenking niet nodig is en daarom afzien van de deelbevoegdheid. Een argument om af te zien van de deelbevoegdheid is de termijn waarbinnen de aanvraag behandeld wordt zo kort mogelijk te houden. Een onderzoek wel/niet afzien van de deelbevoegdheid is binnen de afdeling Ontwikkeling gestart. Hierin worden de gevolgen (risico s) van het wel of niet afzien van de bevoegdheid onderzocht. Het 2 e kwartaal van dit jaar volgt er een raadsvoorstel. Wabo medewerkers in de gemeente Bergen De Wabo is direct merkbaar in de werkzaamheden van de medewerkers in de afdelingen Burgers en Bedrijven, Ontwikkeling en Beheer Openbare Ruimte. Met medewerkers van deze afdelingen is in november 2009 het project Omgevingsvergunning van start gegaan. Fase 1, de voorbereidingsfase, is met de inwerking treden van de Wabo (1 oktober 2010) afgerond. In deze fase is loket 3 geschikt gemaakt als omgevingsloket, zijn verordeningen Waboproof gemaakt en is het delegatie- en mandaatbesluit vastgesteld. In deze fase is tevens een start gemaakt met een onderzoek naar de mogelijkheden en noodzakelijkheden om digitaal te kunnen werken. Aanvragen kunnen door de gemeente digitaal via het omgevingsloket worden ontvangen. Eén van de gevolgen van de Wabo is een aanpassing van de software voor het behandelen van een aanvraag van een omgevingsvergunning. Vanuit het project is een werkgroep aan de slag gegaan met het maken van een keuze voor een Wabo softwareapplicatie voor de gemeente Bergen. Op basis van een programma van eisen is er een aanbesteding uitgeschreven waarop drie leveranciers zijn uitgenodigd voor een presentatie. In de afweging is ook de huidige software meegenomen. Uit de inschrijving, de interne sessies en de gegeven demo's van de leveranciers blijkt dat de voorkeur van de werkgroep naar de softwareapplicatie SBA uitgaat.

Fase 2, de implementatiefase, is sinds 1 oktober 2010 van start gegaan. Sinds 1 oktober zijn er 17 reguliere omgevingsvergunningen verleend binnen de 8 weken. Omgevings vergunning Reguliere Lichte Fase 1 Fase 2 Principe Schetspl sloopverg Ingediende 51* aanvragen Verleend 17 22 7 1 7 17 3 8 binnen termijn Van 1 rechtswege Buiten behandeling 2 3 2 1 * aantal is zonder omgevingsvergunning activiteit kap. Projectteam Wabo fase 2 is medio oktober van start gegaan. De leden zijn verantwoordelijk voor het aanpassen van werkprocessen die direct te maken hebben met de Wabo. De werkprocessen bestaan uit diverse taken en per taak wordt de verantwoordelijkheid benoemd met daarbij de taakinhoud en de taakinstructie. In de werkprocessen worden verwijzingen gemaakt naar de wet- en regelgeving en naar beleidsnotities en protocollen. Deze werkprocessen worden tevens gebruikt om de software van SBA te implementeren. In de werkprocessen wordt de gewenste werkwijze beschreven. Het werken conform die nieuwe werkwijze en het werken met nieuwe software zal in 2011 extra druk bij de medewerkers van de afdelingen Burgers en Bedrijven, Ontwikkeling en Beheer Openbare Ruimte leggen. Interne communicatie heeft onze aandacht. De verschillende communicatievormen zijn vastgelegd in ons communicatieplan. Fase 3, de borgingsfase, zal in het tweede kwartaal van 2011 van start gaan. Hierover wordt u in het tweede kwartaal van 2011 nader geïnformeerd.

Gemeente Bergen Bezoekadres: Jan Ligthartstraat 4 1817 MR Alkmaar Postdres: Postbus 175 1860 AD Bergen Telefoon: (072) 888 00 00 Fax: (072) 888 01 00 E-mail: info@bergen-nh.nl Website: www.bergen-nh.nl Openingstijden: Maandag, donderdag en vrijdag: Dinsdag en woensdag: Donderdagavond: 08.30 12.30 uur 08.30 16.30 uur 17.00 20.00 uur Bureau Communicatie Deze folder is een uitgave van de gemeente Bergen. Aan de inhoud kunt u geen rechten ontlenen. December 2010 Een omgevingsvergunning aanvragen

Wie wil bouwen of verbouwen of iets anders aan zijn omgeving wil veranderen, heeft vaak een vergunning nodig. Bijvoorbeeld voor het bouwen of slopen van een woning, het kappen van een boom of het aanleggen van een inrit. Sinds 1 oktober 2010 kunt u veel van deze vergunningen in één keer, in één procedure aanvragen. Stap 2 De gemeente stuurt een bericht van ontvangst en publiceert de aanvraag in de huis-aan-huisbladen De Duinstreek, Bergens Nieuwsblad, Contact met de Egmonden en op de website bergen-nh.nl. Ook controleert de gemeente of de aanvraag compleet is. Als blijkt dat er nog stukken ontbreken, wordt u hierover geïnformeerd. De gemeente zal daarbij aangeven binnen welke termijn u de ontbrekende stukken alsnog kunt aanleveren. Vaak volstaat voor uw project daarom deze ene vergunning. Maar soms heeft u nog een vergunning nodig die niet meegaat in de omgevingsvergunning. Een terras- of evenementenvergunning moet u bijvoorbeeld nog apart aanvragen. En bouwt u op of bij een dijk of waterloop, dan heeft u toestemming nodig van het Waterschap. Het is daarom verstandig in deze gevallen contact op te nemen met de gemeente Bergen. Stap 3 - De gemeente beoordeelt uw aanvraag inhoudelijk en kijkt of uw aanvraag aan alle wettelijke eisen voldoet. Zo kan er onder meer gekeken worden naar regels uit het bestemmingsplan en de welstandsnota. Gaat u bouwen, dan wordt uw aanvraag ook getoetst aan de technische eisen uit het Bouwbesluit (brandveiligheid, ventilatie, etc.). Stap 4 - De gemeente laat u binnen 8 weken weten of u wel of niet een omgevingsvergunning krijgt. De tijd die u nodig heeft om uw aanvraag compleet te maken (zie stap 2) wordt bij de beslistermijn van de gemeente opgeteld. Heeft u een ingewikkeld project, dan kan de gemeente de beslistermijn eenmalig met 6 weken verlengen. De gemeente publiceert de beschikking op uw vergunning in De Duinstreek, Bergens Nieuwsblad, Contact met de Egmonden en op de website bergen-nh.nl. Belanghebbenden, bijvoorbeeld omwonenden, hebben dan nog maximaal 6 weken de tijd om bezwaar in te dienen. Daarna is uw vergunning definitief. Uitzonderingen De omgevingsvergunning voegt ruim 25 vergunningen samen. Vergunningvrij bouwen Met de Wabo wordt de categorie vergunningvrije bouwwerken groter. Mogelijk heeft u voor uw bouwplan dus geen vergunning nodig. Het ministerie van VROM heeft 8 brochures gemaakt over veelvoorkomende bouwwerken, zoals dakkapellen, schotelantennes, erfafscheidingen en aanbouwen. In deze brochures leest u wanneer dit soort bouwwerken vergunningvrij is en wanneer niet. De brochures vindt u op de website rijksoverheid.nl/omgevings vergunning. Meer informatie Wilt u meer informatie over omgevingsvergunningen? Kijk op de websites: U kunt de gemeente Bergen ook bellen of e-mailen: telefoonnummer (072) 888 00 00 of e-mailadres omgevingsvergunning@bergen-nh.nl. Van veel naar één Met de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) worden ruim 25 vergunningen vervangen door één omgevingsvergunning. Deze omgevingsvergunning vraagt u met één aanvraagformulier bij de gemeente aan, digitaal of op papier. Als uw aanvraag wordt goedgekeurd, ontvangt u één omgevingsvergunning, met eenduidige eisen. Voor de vergunningen die u in één keer aanvraagt is maar één keer bezwaar en beroep mogelijk. Ook is één controlerende instantie verantwoordelijk voor het toezicht en de handhaving. Met de Wabo wordt bovendien de categorie vergunningvrije bouwwerken groter. Aanvraagmogelijkheden Met de komst van de omgevingsvergunning kunt u uw benodigde vergunningen in één keer aanvragen. Dat is praktisch, maar u bent het niet verplicht. U mag ook voor alle activiteiten die u gaat uitvoeren, zoals bouwen, kappen en slopen, een aparte vergunning aanvragen. Het nadeel is dan wel dat u voor alle onderdelen apart een vergunningprocedure moet doorlopen. En dat belanghebbenden bij iedere vergunning bezwaar kunnen aantekenen. Ook kan het dan voorkomen dat u de ene vergunning wel krijgt en de andere niet. Zoveel mogelijk in één keer aanvragen bespaart dus tijd en geld. Complexe projecten, waarbij bijvoorbeeld een milieuvergunning of een wijziging van het bestemmingsplan nodig is of waarbij een monument wordt verbouwd, kennen hun eigen regels. Hierbij is het niet altijd mogelijk om voor losse activiteiten een vergunning aan te vragen, maar kan bijvoorbeeld weer wel in twee fasen worden aangevraagd. Als dit voor u van toepassing is, kan de gemeente Bergen u hier meer over vertellen. Termijnen Eenvoudige aanvragen, zoals bouwen, kappen en slopen volgen een reguliere procedure. De beslistermijn is daarbij 8 weken, gerekend vanaf de ontvangstdatum van de aanvraag. Deze termijn kan eenmalig met 6 weken verlengd worden. Als het de gemeente niet lukt om binnen deze termijn een beslissing te nemen, wordt de vergunning van rechtswege verleend. Complexere aanvragen zoals hierboven beschreven, volgen een uitgebreide procedure. De beslistermijn is daarbij 26 weken. Ook deze termijn kan eenmalig met 6 weken verlengd worden. Bij deze procedure kan de vergunning echter niet van rechtswege worden verleend. Stappen in het aanvraagproces Bij het aanvragen van een omgevingsvergunning volgens de reguliere procedure worden in grote lijnen de volgende stappen doorlopen: Stap 1 - U dient uw aanvraag in bij de gemeente. Dit kan op papier of digitaal. Als u digitaal wilt indienen gaat u naar de website van de gemeente Bergen: bergen-nh.nl, of rechtstreeks naar het Omgevingsloket online: omgevingsloket.nl. Vergunningcheck op omgevingsloket.nl In het Omgevingsloket online kunt u een vergunningcheck doen. U voert dan uw locatie en werkzaamheden in. Vervolgens ziet u of u vergunningplichtig of meldingplichtig bent, of geen van beide. Nadat u de check heeft doorlopen kunt u uw aanvraag doen. Dit kan op papier (door een formulier op maat uit te printen) of digitaal. Het systeem vertelt u welke gegevens u moet invullen en welke documenten u moet aanleveren (uploaden). Voor het digitaal aanvragen van een omgevingsvergunning of het doen van een melding heeft u een DigiD inlogcode nodig.