Inhoud instructie invullen wedstrijdformulier

Handleiding invullen grote wedstrijdformulier

E = eerste scheidsrechter T = tweede scheidsrechter

Cursus Jeugdscheidsrechter Correct invullen van het wedstrijdblad

Instructie invullen wedstrijdformulier Beachvolleybal

Toelichting op het spelen met twee Libero s

Markeren. Markeerdercursus VKt stageweekend

Instructieboekje jurytafel

Voornaamste aanpassingen

Verantwoordelijkheden van de markeerder Hij houdt het wedstrijdblad bij, overeenkomstig de regels en in samen- werking met de (tweede) scheidsrechter.

Instructieboekje Jurytafel

Handleiding: Invullen van het wedstrijdblad

Scheidsrechters. Basis cursus

OFFICIËLE VOLLEYBAL SPELREGELS R-L

Veranderingen spelregels In rood de veranderingen t.o.v. publicatie januari Spelregels

Publicatie Playing Protocol Topdivisie en lager

Veranderingen spelregels en HIA TD en lager Spelregels

Het Wedstrijdblad. Markeerderscursus Seizoen PSC-Oost-Vlaanderen.

Verschillende in spelregels Eredivisie, Topdivisie en 1e divisie, seizoen

3) Voor de wedstrijd vullen de trainer of ploegverantwoordelijke van elke team de

Spelregels. voor het spelen van wedstrijden in de RECVOL Rivierenland volleybal competitie & bekercompetitie

VOLLEYBAL DE REGELS OP EEN RIJ

Handleiding LIVE Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF)

Wat wordt er van je verwacht als je bij een wedstrijd een tafelfunctie hebt?

Handleiding DEMO. Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF)

Publicatie Playing Protocol Eredivisie

Protocol Handen Schudden - Eredivisie september 2017

1.1 Speelveld, -ruimte en -zaal breedte speelveld 9 meter lengte totale speelveld 18 meter

Meer spelplezier door wijziging (spel)regels!

Wijzigingen Spelregels

Instructieboekje Tafelfunctionarissen

1. Uitdelen tablets. 2. Uitleg downloaden app Opleidingssessie volleyspike

Handleiding voor Tafelofficials

Hoe het wedstrijdblad correct invullen vanaf U12

Handleiding DEMO Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF)

CURSUS SCOREN EN TIMEN - KTC. Inleiding. Taken van de scorer

ALGEMENE INSTRUCTIE. De jurytafel is als volgt ingericht: SPEELVELD. Tijdwaarnemer ; Scorer ; 24 Seconde operator

INTRODUCTIE SPELREGELS RECREANTEN(GEMERT) Erik Wieleman Voorjaar 2013

PROVINCIALE SCHEIDSRECHTERSCOMMISSIE OOST-VLAANDEREN

Opleiding Tafelofficial. Najaar 2018

Tafelcursus Becege Doetinchem

Dames Jeugd Challenge

Handleiding DWF Live bijhouden

Officiële spelregels beachvolleybal NEDERLANDSE VOLLEYBAL BOND OFFICIËLE BEACHVOLLEYBAL SPELREGELS

Cursus tafelen. Handleiding tafelen NBB 1/15

Jurering tijdens wedstrijden

Programma & Spelregels. Olympische Dag Haarlem vrijdag 10 juni Programma: Volleybal

HANDLEIDING JURY-TAFEL

HANDLEIDING VOOR HET INVULLEN VAN HET RAPPORTAGEFORMULIER.

Digitaal Wedstrijd Formulier. Handleiding voor de teller

HANDLEIDING JURY TAFEL

Badminton spelregels

2. Duur van het experiment. Het experiment loopt van 1 augustus 2005 tot 1 juni 2006.

Het wedstrijdblad. Hoe correct in vullen? Kon BC Gistel Oostende Duva Fruit 592

Handleiding coachen ouders/verzorgers

Shootoutsbriefing Silver Cup

Inhoudsopgave. Bijlagen: Voorbeeld scoresheet NBB. Blanco scoresheet. scoringscursus

Veranderingen spelregels Topdivisie, divisies en klassen. Spelregels. Ondertitel

G-cursus. Basketballvereniging Uitsmijters Almelo Peter Veldhuizen. Basketballvereniging Uitsmijters Almelo

BEKNOPTE SPELREGELS.

Cursus tafelen. Inleiding. September 2011

INFOSESSIE VOOR SCHEIDSRECHTERS HOE EEN SCOREKAART INVULLEN?

Studiehandleiding Volleybalscheidsrechter 2

HOOFDSTUK 1: HET TERREIN 2 HOOFDSTUK 2: DE SHUTTLE 2 HOOFDSTUK 3: HET NET 2 HOOFDSTUK 4: DE SPELERS 2 HOOFDSTUK 5: DE LOTING 2 HOOFDSTUK 6: DE MATCH 3

Informatieavond Spelregels BV Schijndel

DE RODE DRAAD Uitleg Brabantse Voorjaars Jeugd Competitie

Handleiding gebruik DWF Digitaal Wedstrijd Formulier. Resultaat achteraf invoeren*

Leidraad L3.5 Arbitrage

Scheidsrechter bij Recvol en Nevobo

Koninklijke Belgische Korfbalbond Vlaamse Liga v.z.w. Tornooireglement Beker van België

Je begint het spel badminton met de tos. De scheidsrechter gooit de shuttle in het midden van het veld de lucht in.

HET WEDSTRIJDFORMULIER

Reglement Special Olympics Belgium. Badminton. November Belgium

Transcriptie:

Leidraad invulling nationaal wedstrijdformulier 1 VOOR DE WEDSTRIJD A Wedstrijdinformatie aan de bovenkant van het formulier "FROTOS" is de thuis spelende ploeg, "PRIKUSA" zijn de gasten. Bron: Officiële spelregels volleybal 2009-2013 Versie: augustus 2011 B In het vak voor de TEAMS aan de rechteronderkant van het formulier C In het deel onder Goedkeuring Leidraad invulling nationaal wedstrijdformulier 1

2 NA DE TOSS VÓÓR DE OPSLAG 1 Informatie van de eerste scheidsrechter voor de teller: op welke speelhelft ieder team begint het team dat de eerste opslag heeft. "PRIKUSA" begint links van de teller, "FROTOS" rechts. "PRIKUSA" wordt dan "A", "FROTOS" wordt "B". "PRIKUSA" slaat als eerste op, aanduiden met een "X" door "S". "FROTOS" gaat ontvangen, aanduiden met een "X" door "R". 2 Van de tweede scheidsrechter voor de teller: de opstellingsbriefjes voor de eerste set met de nummers van de spelers vermeld in de beginopstelling. 3 De teller kan nu verder met invullen: bij SET 1 PRIKUSA X door S FROTOS X door R Bij wedstrijdinformatie aan de bovenkant van het formulier: B en A invullen bij TEAMS: B en A invullen 4 Met de opstellingsbriefjes, van de tweede scheidsrechter, voor iedere set de opstelling invullen: Leidraad invulling nationaal wedstrijdformulier 2

3 TIJDENS DE WEDSTRIJD 1 Bij "Start" de tijd noteren waarop de scheidsrechter fluit voor de eerste opslag. 2 Controle van de opstelling en of de juiste speler gaat opslaan. 3 Opslagbeurten van iedere speler noteren: a. De 1e opslag van team A, N o 8, afvinken met V, na de opslag. (in vakje met 1, 1e kolom A onder I, N o 8) Als team A de opslag verliest, het aantal punten van A noteren. (in vakje met V 1, 1e kolom A onder I, N o 8) b. Naar team B en plaats een X (in vakje met 1, 1e kolom B onder I, N o 3) De opslag van team B, N o 1, afvinken met V, na de opslag. (in vakje met 1, 2e kolom B onder II, N o 1) c. In de kolom PUNTEN de score van het team noteren door het wegstrepen met /. Bij opslag verlies wordt de score, die het laatst met / is weggestreept, genoteerd bij de speler die opslag had. 4 Voorbeeld van puntennotering en controle van de opslag in een set. a. Team A, N o 8, begint met opslaan. Afvinken met V, na de opslag. Team A wint de rally. Met / bij A-PUNTEN, de 1 wegstrepen. Team A wint ook de volgende rally. Met / de 2 wegstrepen. Etc. Na 4 gewonnen punten verliest team A de opslag. Teller noteert 4 in het vakje met V 1, bij N o 8. b. Teller naar team B. Team B heeft de rally gewonnen, dus met / bij B-PUNTEN, de 1 wegstrepen. Plaats een X in het vakje met 1, onder speler N o 3. Is de niet gespeelde opslag van N o 3 annuleren. Team B moet doordraaien dus komt speler N o 1 aan opslag. N o 1 heeft de eerste opslag voor team B. Afvinken met V, na de opslag. Team B wint de rally. Met / bij B-PUNTEN, de 2 wegstrepen. De volgende rally wordt verloren. Noteer 2 bij V 1, onder N o 1. c. Teller naar team A. Team A heeft de rally gewonnen, dus met / bij A-PUNTEN, de 5 wegstrepen. Plaats een V in het vakje met 1, onder speler N o 4, na de opslag. Speler N o 4 wint twee punten voordat hij de opslag verliest. Noteer 7 bij V 1, onder N o 4. Etc. d. De teller gaat op deze manier verder tot het einde van de set. De set eindigt met een score van 25-22 voor team A. Bij "Einde" wordt de tijd, 16:24 ingevuld. e. Bij 24-24 wordt de set voortgezet totdat er een verschil van twee punten is bereikt. (26-24, 27-25, etc.) f. De niet met / doorgestreepte punten in de kolom PUNTEN vervallen. De laatst gescoorde punten worden omcirkeld. In dit voorbeeld heeft team A, aan opslag, de set winnend afgesloten met 25-22. Omcirkel bij team A score 25 bij V 2, onder N o 12. Omcirkel bij team B score 22 bij V 2, onder N o 9. Leidraad invulling nationaal wedstrijdformulier 3

4 f. Met een voorbeeld hoe de laatst gescoorde punten worden omcirkeld als de serverende ploeg verliest. In dit voorbeeld heeft team A, aan opslag met N o 12, de set verliezend afgesloten met 22-25. Omcirkel bij team A score 22 bij V 2, onder N o 12. Omcirkel bij team B score 25 bij 2, onder N o 7, zonder V bij de speler die zou gaan opslaan. 5 Bij het spelen van een beslissende set (5e set). Uit: Officiële spelregels volleybal 2009-2013 a. Na de toss noteert de teller in de lege vierkanten de letter A of B behorende bij ieder team, waarbij in het linkerdeel het team wordt vermeld die aan zijn linkerzijde speelt; Opm. Het wedstrijdformulier heeft geen "lege vierkanten", A en B staan al voorgedrukt op het formulier. Mocht het zo zijn dat team A op de linkerzijde begint dan kan men de voorgedrukte A en B gebruiken. In onderstaand voorbeeld begint A echter aan de rechterzijde. Streep dan de A links door en noteer een B. Streep in de middenkolom de B door en noteer een A. In de rechterkolom, streep de A door en noteer een B. Afvinken met V, na de opslag, en het wegstrepen met / bij PUNTEN, blijft gelijk aan de voorgaande sets. Gebruik, bij het begin van de set, de linker- en middenkolom van het vak, genaamd SET 5. Tot het moment dat één van de teams het 8 e punt scoort. Na punt 8 wordt er gewisseld van speelhelft. Noteer de stand bij "Tussenstand bij veldwisseling". Herhaal de opstelling van het linker team in de rechterkolom. Herhaal ook de eventuele wissels. De gescoorde punten en de opslagvolgorde, van het team dat eerst links stond en nu rechts, worden vanaf nu ook genoteerd in de rechterkolom. Bij een stand van 14-14 wordt de set voortgezet tot een team een voorsprong van twee punten heeft. Leidraad invulling nationaal wedstrijdformulier 4

5a Spelerswissels Bij het noteren van de stand in geval van spelerswissels of time-outs: altijd links de punten van het aanvragende team, rechts de punten van het andere team. In bovenstaand voorbeeld: Eerste wissel(s) in deze set: Bij een stand van 3-7 wordt door team B een dubbele wissel toegepast. N o 5 vervangt N o 6, N o 10 vervangt N o 8. Team B (aanvrager) had op dat moment 3 punten, en team A 7 punten. Bij een stand van 7-9 wordt door team B een wissel toegepast. N o 6 komt weer terug voor N o 5. Hierbij wordt N o 5 omcirkeld, om aan te geven dat, in deze set, deze speler niet meer kan wisselen. Uitzonderlijke wissels voor een geblesseerde speler of vervanging van een geblesseerde Libero moeten worden genoteerd in het deel Opmerkingen. De teller moet de set, de naam van het team, het nummer en de naam van de geblesseerde speler of Libero en de gegevens van de nieuwe speler of Libero èn de stand bij de wissel aangeven. 6 Time-outs In bovenstaand voorbeeld: Onder de kolom PUNTEN van ieder team kunnen aangevraagde time-outs genoteerd worden. Bij een stand van 7-12 wordt door team B een eerste time-out aangevraagd. Team B (aanvrager) had op dat moment 7 punten, en team A 12 punten. Bij een stand van 21-22 wordt door team B een tweede time-out aangevraagd. Team B (aanvrager) had op dat moment 21 punten, en team A 22 punten. Leidraad invulling nationaal wedstrijdformulier 5

7 Noteren van maatregelen a. Onjuist verzoek: Ieder onjuist verzoek moet op het moment dat dit wordt geweigerd gemarkeerd worden met een X in het vierkant van het team dat de fout begaat; b. Maatregelen bij spelophouden: i Noteren met een S in de kolom "W" of "B" in het blok "Strafmaatregelen". Noteer A of B om het team aan te geven, het nr. van de set onder "SET" en de stand onder "STAND". ii De straf bij spelophouden is het verlies van de rally. Dit punt wegstrepen met / bij "PUNTEN". Om aan te geven dat dit punt behaald is door een maatregel wordt dit punt omcirkeld. iii Voorbeelden: Team A krijgt in set 1 bij de stand 17-15 een waarschuwing voor spelophouden. Onder W(aarschuwing) wordt een S voor team A genoteerd. Team A krijgt in set 1 bij de stand 24-21 een bestraffing voor spelophouden. Onder B(estraffing) wordt een S voor team A genoteerd. Team B krijgt in set 3 bij de stand 15-6 een waarschuwing voor spelophouden. Onder W(aarschuwing) wordt een S voor team A genoteerd. b. Maatregelen bij wangedrag: i Noteren met het nummer van de speler of de afkorting van de functie zoals in het vak TEAMS, in kolom: "B" voor een bestraffing, "U" voor uit het veld zenden en 'D" voor diskwalificatie. Noteer A of B om het team aan te geven, het nr. van de set onder "SET" en de stand onder "STAND". ii Punten gescoord als gevolg van een straf voor wangedrag en spelophouden van de tegenstander moeten worden omcirkeld in de kolom PUNTEN. iii Voorbeelden: Speler no. 5 van team B krijgt in set 3 bij de stand 15-6 een gele kaart voor onbehoorlijk gedrag. Onder B(estraffing) wordt speler no. 5 genoteerd. De assistent-coach van team B krijgt in set 3 bij de stand 15-7 een rode kaart voor beledigend gedrag. Onder U(it veld sturen) wordt AC genoteerd. Speler no. 13 van team A krijgt in set 3 bij de stand 24-21 een gele kaart voor onbehoorlijk gedrag. Onder B(estraffing) wordt speler no. 13 genoteerd. Speler no. 2 van team A krijgt in set 4 bij de stand 16-19 de gele en rode kaart samen voor agressief gedrag. Onder D(iskwalificatie) wordt speler no. 2 genoteerd. Leidraad invulling nationaal wedstrijdformulier 6

4 NA DE WEDSTRIJD Aan het einde van iedere set en de wedstrijd noteert de teller in de rubriek "Resultaten": 1 De naam van team A in de linkerkant van het vak en de naam van team B in de rechterkant; 2 Noteer onder "SET Tijdsduur" het aantal minuten per set, tussen haakjes. Bereken het aantal minuten per set met de ingevulde tijden bij "Start- en eindtijden" van ieder gespeelde set. Noteer bij "Totaaltijd sets" de totale duur in min. van alle gespeelde sets. Tel de minuten in de kolom op. Noteer bij "Starttijd:" de tijd vermeld bij "Start" in de eerste set, uit de regel "Start- en eindtijden". Noteer bij "Eindtijd:" de tijd vermeld bij "Einde" in de laatste set, uit de regel "Start- en eindtijden". 3 In de kolom "P" (= punten) de gescoorde punten per team, per set. Tel onderaan, in de zesde regel, in de kolom "P" alle gescoorde punten op. 4 In de kolom "W" (= winst) een 1 voor het winnen of een 0 bij verlies van een set bij het betreffende team. Tel onderaan, in de zesde regel, in de kolom "W" alle winst-punten op. (Is ook de "Eindstand", zie punt 8) 5 In de kolom "S" (= spelerswisselingen) het aantal wissels per team, per set. Noteer bij geen wissel 0. Tel onderaan, in de zesde regel, in de kolom "S" alle wissels op. 6 In de kolom "T" (= time-outs) het aantal time-outs per team, per set. Noteer bij geen time-out. Tel onderaan, in de zesde regel, in de kolom "T" alle time-outs op. 7 Noteer bij "Starttijd:" de tijd vermeld bij "Start" in de eerste set, uit de regel "Start- en eindtijden". Noteer bij "Eindtijd:" de tijd vermeld bij "Einde" in de laatste set, uit de regel "Start- en eindtijden". Vermeldt aan de hand van "Starttijd:" en "Eindtijd:" de totale duur in uur en min. bij "Duur:". 8 Vermeldt onderaan bij "WINNAAR:" de naam van het winnende team en de eindstand bij "Eindstand". 9 Hij noteert (of staat met toestemming van de eerste scheidsrechter de vermelding toe van) ieder protest dat tijdens de wedstrijd is ingediend. De aanvoerder van het protesterende team zal de tekst aangeven of schrijft het protest zelf in het vak "Opmerkingen". Beide aanvoerders moeten voor gezien tekenen. 10 Tot slot worden in het vak "Goedkeuring" de handtekeningen geplaatst in de volgorde: a de teller en/of de assistent-teller; b de aanvoerders; c de tweede scheidsrechter; d de eerste scheidsrechter; Ten slotte zet het jurylid (in de A-League), ter goedkeuring, zijn naam en handtekening op het wedstrijdformulier in het vak "Opmerkingen. Leidraad invulling nationaal wedstrijdformulier 7