Markeren. Markeerdercursus VKt stageweekend

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Markeren. Markeerdercursus VKt stageweekend 20-08-2016"

Transcriptie

1 Markeren Markeerdercursus VKt stageweekend

2 De markeerder Moet aangesloten zijn bij de VVB maar niet noodzakelijk bij de club waar hij markeert. Is minimum 16 jaar.

3 dl.1 Voor de aanvang van de wedstrijd én voor de toss Bij VKt moet een markeerder zich geen zorgen maken om de hoofding van het wedstrijdblad. Die is altijd correct ingevuld dankzij de goede zorgen van Herman Vandepoele.

4 dl.1 Voor de aanvang van de wedstrijd Het Vak Ploegen moet 30 minuten voor aanvang van de wedstrijd (40 minuten in Divisie en Nationaal) zijn ingevuld. én voor de toss Het vak ploegen

5 Thuisclub altijd links, bezoekers altijd rechts. De verantwoordelijkheid voor het invullen van dit luik ligt (in grote mate) bij de ploegen zelf. (ploegbegeleider / coach) Shirtnummer, spelersnummer (vergunning) Naam in drukletters en voornaam afgekort. Kapitein omcirkelen. Coach (evt. assistent-coach (AC) invullen Libero invullen voor de toss gebeurd is.

6 Code te vinden op de deelnemerslijst (zie vlgde slide) evenals stamnummer van de club (ook in te vullen door coach of ploegbegeleider) Nog niet in te vullen en straks door de markeerder in te vullen: A/B Ook niet voor de toss: Handtekeningen

7

8 dl.1 Voor de aanvang van de wedstrijd Vul naam van de markeerder alsook zijn /haar vergunningsnummer in. Eventueel kan de tegenpartij ook een markeerder aanduiden. Beide markeerders moeten worden ingevuld voor aanvang van de wedstrijd. (kan ook na een set). De scheidsrechters zullen meestal hun naam pas aan het einde van de wedstrijd invullen. én voor de toss Het vak goedkeuring

9 dl.1 Voor de aanvang van de wedstrijd én voor de toss In de hoofding moet de markeerder er wel op toezien dat de terreinafgevaardigde is ingevuld en dat hij /zij heeft getekend.

10 dl.2 Voor de aanvang van de wedstrijd Ploeg die aantreedt, links van de markeerder, is ploeg A. (in te vullen!!). Je kan dan ook de naam van die ploeg (voor gemak van markeren) inschrijven boven de set. en na de toss

11 Ploeg A en B ook aanduiden in de rubriek ploegen. dl.2 Voor de aanvang van de wedstrijd én na de toss

12 dl.2 Voor de aanvang van de wedstrijd én na de toss De markeerder ziet er op toe dat na de toss de ploegkapiteins en de coaches hun handtekening plaatsen.

13 dl.2 Voor de aanvang van de wedstrijd De Scheidsrechter informeert de markeerder wie de opslag heeft en wie moet recepteren. De markeerder duidt dit aan door de O te doorkruisen bij de ploeg met de opslag en de R bij de ploeg die recepteert. De markeerder kan ook al het aanvangsuur invullen. én na de toss De markeerder kan meteen ook al een kruis trekken in het eerste vakje bij de recepterende ploeg en de eerste opslagnemer aanvinken

14 dl.2 Voor de aanvang van de wedstrijd De coaches dienen hun opstellingsbriefjes in en de markeerder noteert dit op het wedstrijdblad én na de toss De Romeinse cijfers komen overeen met de cijfers op het wedstrijdblad. De markeerder vult die gegevens in op het wedstrijdblad en controleert of de opgegeven nummers ook effectief in de rubriek ploegen terug te vinden zijn. Als er geen tweede scheidsrechter is, bezorgt de markeerder de briefjes aan de SR. Is er een tweede SR dan overhandigt hij ze aan de tweede SR.

15

16 dl.3 Tijdens de wedstrijd 1 ste set In setvak 1 naast begin het aanvangsuur invullen. Voor elke opslag controleren of de juiste speler, zoals aangegeven in de rotatievolgorde, aan de opslag is. ** De markeerder noteert de opslagen van elke speler in de vakken genummerd van 1 tot 8 te beginnen in de vakken nr. 1 en zo uiteindelijk (indien nodig tot 8). Concreet: ploeg A heeft de opslag en nr. 8 moet opslaan. Dan vink je onder het nummer acht, het nummertje 1 aan. ** Bij een rotatiefout ben je verplicht eerst de fout te laten gebeuren en dan de scheidsrechter te verwittigen.

17 dl.3 Tijdens de wedstrijd Ploeg A wint de rally. In de kolom punten, doorstreep je dan het cijfer 1 met een /. Ook de volgende rally wordt door ploeg A gewonnen en dus doorstreep je dan het cijfer 2 in de kolom punten. Dan verliest ploeg A de rally. De markeerder noteert het getal twee in het vak I onder speler nummer 8. Ploeg B heeft dus een punt behaald en de markeerder vinkt het cijfer 1 aan in de kolom punten van ploeg B. Daarna vink je ook het cijfertje 1 in kolom II aan vermits deze speler nu aan de opslag komt. Ploeg B wint de volgende drie rally s. Dat betekent dat je dus de cijfers 2,3 en 4 in de kolom punten afvinkt. Daarna verliest ploeg B de rally. Je vult dan 4 in in het vakje 1 van kolom II en dan ga je terug naar het vak van ploeg A waar je in de puntenkolom het derde punt afvinkt. De volgende rally gaat verloren voor ploeg A waardoor je dit afsluit door 3 te schrijven in vakje 1 in kolom 2.

18 dl.3 Tijdens de wedstrijd In het vak punten van ploeg B voeg je een punt toe en dan vink je in kolom III onder nummer 9 vakje 1 aan. Uiteraard opnieuw controleren dat nr. 9 wel degelijk aan de opslag staat. In dit voorbeeld scoort ploeg B dan nog vier punten vooraleer ploeg A er in slaagt de rally te winnen. Dus telkens het punt afvinken in de kolom punten en dan als de rally door de andere ploeg gewonnen wordt, het getal 9 invullen onder speler nr. 9 in het eerste vakje van kolom III.

19 dl.3 Tijdens de wedstrijd Zo ga je verder tot het einde van de set. Op het einde van de set, noteer je het tijdstip waarop de set is beëindigd in de rechterbovenhoek. Punten die in het vakje punten niet doorstreept zijn, worden geannuleerd. Je omcirkelt het laatste punt dat gescoord is. Scoort de winnende ploeg op opslag van de tegenpartij, dan vul je 25 in het rotatievakje in en omcirkel je dat zonder het nummer af te vinken.

20 Het noteren van de time-outs Het noteren van de time-outs. De markeerder is verantwoordelijk voor het aangeven en chronometreren van de technische time-outs (in principe 1 minuut). Zorg dus dat je een fluitje binnen handbereik hebt of gebruik de buzzer. Technische time-outs worden niet op het wedstrijdblad vermeld. Elke ploeg heeft recht op twee time-outs los van de technische time-outs. Bij elke Time-Out duidt de markeerder aan (t.o.v. de scheidsrechter) hoeveel T.O. s elke ploeg gehad heeft. De time-outs worden genoteerd in het vak T (onder het vak punten) bij de ploeg die de time-out aanvraagt. Bij het noteren, schrijf je de eigen punten van ploeg eerst. De markeerder gebruikt de scoreborden om de tijd van de time-out te laten lopen (= 30sec.) Kan dat niet, moet hij/zij dit chronometreren en met een fluittoon aangeven. (of buzzer).

21 dl.3 Tijdens de wedstrijd Invullen gegevens in het vak Resultaat. Als je tijd hebt, kan je dat in principe na elke set doen. Maar het kan ook op het einde van de wedstrijd. Je telt het aantal TO, het aantal wissels en je noteert bij G(gewonnen) een 0 of een 1 en bij P (punten) het behaalde aantal punten. Ook vul je de setduur (in minuten) in.

22 dl.3 Tijdens de wedstrijd SET 2 Set 2. Ploegen wisselen van terrein. De ploeg die de vorige set in receptie stond heeft nu de opslag. Zelfde procedure als voor set 1. Wat het beginmoment van een volgende set betreft, is dat altijd het eindmoment van de vorige set + 3 minuten. Vermits de vorige set geëindigd was om uur moet je de volgende set laten starten om uur zelfs al is dat niet helemaal de realiteit.

23 (snelle) Wissels Goeie afspraken maken.. De vervangingsprocedure begint bij de speler die in correcte spelerskledij en voorzien van het wisselplaatje, de wisselzone betreedt. Door de zoemer te gebruiken kondigt de markeerder aan dat een wisselprocedure wordt opgestart. De speler steekt zijn plaatje omhoog en begeeft zich naar de kant van het terrein en stelt zich op aan de zijlijn. De 2e scheidsrechter blijft op zijn plaats en blijft in visueel contact met de markeerder. Door 1 hand op te steken, geeft de markeerder aan dat de wissel regelmatig en aanvaard is. De 2e scheidsrechter staat de spelers toe om in het veld te gaan en weg te gaan door het huidige gebaar te doen. Wanneer de markeerder zijn inschrijvingen op het wedstrijdblad heeft beëindigd, steekt hij 2 handen op om aan te geven dat hij klaar is. De 2e scheidsrechter doet hetzelfde richting 1e scheidsrechter zodat deze de toelating kan geven voor de volgende opslag.

24 dl.3 Tijdens de wedstrijd: vervangingen. Vul het nummer van de vervangende speler in onder het nummer van de basisspeler die hij vervangt. Vul daaronder de stand in waarbij dit gebeurt. Opnieuw noteren we de eigen punten eerst. Wanneer een basisspeler terugkeert, wordt het nummer van de WISSELSPELER omcirkeld. De stand, waarbij dit gebeurt, wordt daaronder genoteerd. Terug eigen punten eerst. Verwittig de SR bij de 5de en de 6de wissel van een team.

25 Einde set 2 dl.3 Tijdens de wedstrijd

26

27 dl.3 Tijdens de wedstrijd: de 5 de set * Bij de vijfde set wordt opnieuw getost. Het A of B-statuut van de ploeg blijft en afhankelijk van de toss noteert de markeerder de letters A of B bij ploeg. (Je kan meteen ook de meest rechtse kolom invullen want die is een kopie van de meest linkse kolom). * Daarna volg je de procedure als in de andere sets maar maak daarbij gebruik van de eerste twee vakken van set 5. *Het wisselen van terrein gebeurt na het achtste punt voor een van beide ploegen. Dan mag je niet verder werken in het eerste vak maar schrijf je verder in het derde vak. * Noteer voor de ploeg waarvoor je in het eerste vak aan het werken was, het aantal punten bij wisselen. Breng de T.O. en de wissels over naar het derde vak.

28 Alle punten die die ploeg scoort na de wissel, moeten dan in de meest rechtste kolom doorstreept worden. De punten die voor de wissel gescoord zijn, worden verticaal d.m.v. één lijn doorstreept.

29 dl.3 Tijdens de wedstrijd: sancties

30 Sancties voor spelvertraging Is een ploegsanctie. Eerste overtreding: Waarschuwing (geen bestraffing). Te noteren bij waarschuwing met code SV. Tweede en verdere overtredingen: bestraffing. Rode kaart. Te noteren en punt (en opslag) voor tegenstander.

31 Sancties voor wangedrag : zijn voor een individuele speler of official (coach ). Bestraffing: Rode kaart Punt voor de tegenpartij en ook opslag gaat naar de tegenpartij. Uitwijzing: Rode én gele kaart in één hand. Te noteren maar geen consequenties naar punt of opslag Uitsluiting: Rode én gele kaart afzonderlijk. Te noteren maar geen consequenties naar punt of opslag. TIP: papiertje bijhebben en daar de zaken op noteren en pas na de wedstrijd invullen samen met de SR.

32 Rubriek Sancties

33 dl.4 Na de wedstrijd Invullen rubriek Resultaat Optelsom maken van de diverse kolommen. Opgelet totale duur wedstrijd moet gelijk zijn aan totale duur van de sets + Yx3 minuten waarbij Y het aantal gespeelde sets -1 is.

34 dl.4 Na de wedstrijd Tip: laat de kapiteins enkel tekenen in aanwezigheid van de SR. Deze moet immers eerst nog de kans hebben om evt. opmerkingen op het blad te noteren.

35 dl.4 Na de wedstrijd Bedank de scheidsrechters en nodig hen uit om boven in de cafetaria nog iets te komen eten. Voor alle scheidsrechters is er immers een hapje voorzien.

36 Vragen? Tijd om te oefenen (videofragment)

Cursus Jeugdscheidsrechter Correct invullen van het wedstrijdblad

Cursus Jeugdscheidsrechter Correct invullen van het wedstrijdblad Cursus Jeugdscheidsrechter Correct invullen van het wedstrijdblad 1 Algemeen Volgens de reglementen is het correct invullen van het wedstrijdblad een verantwoordelijkheid voor: De clubs; - De thuisploeg;

Nadere informatie

Het Wedstrijdblad. Markeerderscursus Seizoen PSC-Oost-Vlaanderen.

Het Wedstrijdblad. Markeerderscursus Seizoen PSC-Oost-Vlaanderen. Het Wedstrijdblad Markeerderscursus Seizoen 2008-2009 PSC-Oost-Vlaanderen. Inleiding: De Markeerder. De Markeerder. > Is minimum 16 jaar. > Is aangesloten bij het VVB. Dus niet noodzakelijk bij de club

Nadere informatie

Markeren SCHEIDSRECHTERSCOMMISIE

Markeren SCHEIDSRECHTERSCOMMISIE PSC Limburg Wedstrijdblad Markeren SCHEIDSRECHTERSCOMMISIE Auteur: Evers Frank PSC Limburg Wedstrijdblad inhoudsopgave inhoudsopgave...2 1 Algemeenheden...4 1.1 Plaats...4 1.2 Verantwoordelijkheden...4

Nadere informatie

DEEL 5 Wedstrijdformulier

DEEL 5 Wedstrijdformulier DEEL 5 Wedstrijdformulier 1 VOOR DE WEDSTRIJD De teller moet controleren dat de regels en vakken van de wedstrijd, die wordt gespeeld, juist zijn ingevuld. Is dit niet het geval, dan moeten deze als volgt

Nadere informatie

Verantwoordelijkheden van de markeerder Hij houdt het wedstrijdblad bij, overeenkomstig de regels en in samen- werking met de (tweede) scheidsrechter.

Verantwoordelijkheden van de markeerder Hij houdt het wedstrijdblad bij, overeenkomstig de regels en in samen- werking met de (tweede) scheidsrechter. De markeerder en het wedstrijdblad Verantwoordelijkheden van de markeerder Hij houdt het wedstrijdblad bij, overeenkomstig de regels en in samen- werking met de (tweede) scheidsrechter. Hij maakt gebruik

Nadere informatie

NATIONAAL WEDSTRIJDFORMULIER

NATIONAAL WEDSTRIJDFORMULIER NATIONAAL WEDSTRIJDFORMULIER INHOUDSOPGAVE Verkleinde uitgave van wedstrijdformulier 3 I Voor de wedstrijd A Bovenkant van het formulier 4 B Rechteronderkant formulier 4 C Goedkeuring 5 II Na de toss voor

Nadere informatie

Handleiding invullen grote wedstrijdformulier

Handleiding invullen grote wedstrijdformulier Handleiding invullen grote wedstrijdformulier Onderstaand treft u een handleiding aan voor het invullen van het grote wedstrijdformulier, zoals dat wordt gebruikt in de nationale competitie, de Regionale

Nadere informatie

PROVINCIALE SCHEIDSRECHTERSCOMMISSIE OOST-VLAANDEREN

PROVINCIALE SCHEIDSRECHTERSCOMMISSIE OOST-VLAANDEREN PROVINCIALE SCHEIDSRECHTERSCOMMISSIE OOST-VLAANDEREN HANDLEIDING BIJ HET INVULLEN VAN HET INTERNATIONAAL WEDSTRIJDBLAD 2 3 Inhoud Het invullen van het internationaal wedstrijdblad gebeurt in 5 delen. Deel

Nadere informatie

Invullen wedstrijdformulier

Invullen wedstrijdformulier Invullen wedstrijdformulier Handboek nationale competitie 2015-2016 Voor de wedstrijd De teller moet controleren dat de regels en vakken van de wedstrijd, die wordt gespeeld, juist zijn ingevuld. Is dit

Nadere informatie

Inhoud instructie invullen wedstrijdformulier

Inhoud instructie invullen wedstrijdformulier Inhoud instructie invullen wedstrijdformulier pagina Verkleinde uitgave van wedstrijdformulier 3 1 Voor de wedstrijd Bovenkant van het formulier 4 B Rechteronderkant formulier 4 C Goedkeuring 5 2 Na de

Nadere informatie

Leidraad invulling nationaal wedstrijdformulier

Leidraad invulling nationaal wedstrijdformulier Leidraad invulling nationaal wedstrijdformulier 1 VOOR DE WEDSTRIJD A Wedstrijdinformatie aan de bovenkant van het formulier "FROTOS" is de thuis spelende ploeg, "PRIKUSA" zijn de gasten. Bron: Officiële

Nadere informatie

Het wedstrijdblad. Hoe correct in vullen? Kon BC Gistel Oostende Duva Fruit 592

Het wedstrijdblad. Hoe correct in vullen? Kon BC Gistel Oostende Duva Fruit 592 Het wedstrijdblad Hoe correct in vullen? Kon BC Gistel Oostende Duva Fruit 592 Gouden tip!!! *blijf kalm *iedereen kan fouten maken *probleem = roep zo snel mogelijk de scheidsrechter Exemplaren *wit =

Nadere informatie

3) Voor de wedstrijd vullen de trainer of ploegverantwoordelijke van elke team de

3) Voor de wedstrijd vullen de trainer of ploegverantwoordelijke van elke team de 1 Wedstrijdblad 1) De wedstrijdbladen zitten altijd klaar in de koffer (even zoeken, als ze er niet los in zitten zitten ze in het kartonnen mapje of ergens in de blauwe plastic map) 2) Op de wedstrijdbladen

Nadere informatie

Wijzigingen. Internationale Volleybal Spelregels (IVS)

Wijzigingen. Internationale Volleybal Spelregels (IVS) Wijzigingen Internationale Volleybal Spelregels (IVS) De nieuwste IVS omvatten: Een nieuwe benadering van de definitie van de netaanrakingen en de daarbij te beoordelen fouten. Een nieuwe procedure voor

Nadere informatie

Hoe het wedstrijdblad correct invullen vanaf U12

Hoe het wedstrijdblad correct invullen vanaf U12 Hoe het wedstrijdblad correct invullen vanaf U12 Gouden tips Blijf kalm en bij probleem, roep dan zo snel mogelijk de scheidsrechter Help elkaar aan de tafel Wat voor de aanvang van de wedstrijd? De ploegboek

Nadere informatie

E = eerste scheidsrechter T = tweede scheidsrechter

E = eerste scheidsrechter T = tweede scheidsrechter TEKENING 11: OFFICIËLE SCHEIDSRECHTERSTEKENS tekens: 16 t/m 20 om aan te geven vastgehouden bal regel 9.3.3 tweemaal raken tekens te geven door: E = eerste scheidsrechter T = tweede scheidsrechter E de

Nadere informatie

PROVINCIALE SCHEIDSRECHTERSCOMMISSIE OOST-VLAANDEREN HANDLEIDING BIJ HET INVULLEN VAN HET INTERNATIONAAL WEDSTRIJDBLAD

PROVINCIALE SCHEIDSRECHTERSCOMMISSIE OOST-VLAANDEREN HANDLEIDING BIJ HET INVULLEN VAN HET INTERNATIONAAL WEDSTRIJDBLAD PROVINCIALE SCHEIDSRECHTERSCOMMISSIE OOST-VLAANDEREN HANDLEIDING BIJ HET INVULLEN VAN HET INTERNATIONAAL WEDSTRIJDBLAD 2 Inhoud Het invullen van het internationaal wedstrijdblad gebeurt in 5 delen. Deel

Nadere informatie

Handleiding: Invullen van het wedstrijdblad

Handleiding: Invullen van het wedstrijdblad Handleiding: Invullen van het wedstrijdblad 1. Voor de wedstrijd 2 2. Tijdens de wedstrijd 4 2.1. Time outs 5 2.2. Fouten 6 2.3. Persoonlijke fout 6 2.3.1. Zonder vrijworpen 6 2.3.2. Met vrijwopren 6 2.4.

Nadere informatie

De hoofding. x winners loezers Lier Sted. Sporthal 25/ H1P D1P of Gew

De hoofding. x winners loezers Lier Sted. Sporthal 25/ H1P D1P of Gew Het wedstrijdblad De hoofding Antwerpen winners loezers Lier Sted. Sporthal 25/9 18.00 0433 H1P D1P of Gew Wachters L 147 823 kribbelkrabbel Op 25 september wordt de wedstrijd gespeeld A-jeugd jongens

Nadere informatie

PROVINCIALE SCHEIDSRECHTERSCOMMISSIE OOST-VLAANDEREN

PROVINCIALE SCHEIDSRECHTERSCOMMISSIE OOST-VLAANDEREN PROVINCIALE SCHEIDSRECHTERSCOMMISSIE OOST-VLAANDEREN HANDLEIDING BIJ HET INVULLEN VAN HET INTERNATIONAAL WEDSTRIJDBLAD 2 Inhoud 3 Het invullen van het internationaal wedstrijdblad gebeurt in 5 delen. Deel

Nadere informatie

1. Uitdelen tablets. 2. Uitleg downloaden app Opleidingssessie volleyspike

1. Uitdelen tablets. 2. Uitleg downloaden app   Opleidingssessie volleyspike Opleidingssessie volleyspike 1. Uitdelen tablets 2. Uitleg downloaden app www.volleyspike.com Hier zeker ook wijzen op updates die regelmatig zullen gebeuren Bij downloaden kan het zijn dat er wordt gevraagd

Nadere informatie

Opleiding Tafelofficial. Najaar 2017

Opleiding Tafelofficial. Najaar 2017 Opleiding Tafelofficial Najaar 2017 Overzicht A. Tafelofficial B. Aantekenaar: Invullen van het wedstrijdformulier Voor de wedstrijd Tijdens de wedstrijd Bij het einde van de wedstrijd C. Tijdopnemer:

Nadere informatie

Opleiding Tafelofficial. Papieren wedstrijdformulier. 29 augustus en 5 september 2019

Opleiding Tafelofficial. Papieren wedstrijdformulier. 29 augustus en 5 september 2019 Opleiding Tafelofficial Papieren wedstrijdformulier 29 augustus en 5 september 2019 Overzicht A. Tafelofficials: algemeen B. Aantekenaar: Invullen van het papieren wedstrijdformulier Voor de wedstrijd

Nadere informatie

Opleiding Tafelofficial 8-10/09/2015

Opleiding Tafelofficial 8-10/09/2015 Opleiding Tafelofficial 8-10/09/2015 Overzicht 1. Tafelofficial 2. Aantekenaar: Invullen van het wedstrijdformulier Voor de wedstrijd Tijdens de wedstrijd Bij het einde van de wedstrijd 3. Tijdopnemer:

Nadere informatie

Basketball Tafelofficieel: een introductie

Basketball Tafelofficieel: een introductie Oktober 2008 Basketball Tafelofficieel: een introductie Inleiding Bedoeling van dit document is een eerste kennismaking met de taken van de tafelofficieel bij het jeugdbasket. Een kort en hopelijk ook

Nadere informatie

Opleiding Tafelofficial

Opleiding Tafelofficial Opleiding Tafelofficial Overzicht 1. Tafelofficial 2. Aantekenaar: Invullen van het wedstrijdformulier Voor de wedstrijd Tijdens de wedstrijd Bij het einde van de wedstrijd 3. Tijdopnemer: Bediening van

Nadere informatie

Opleiding Tafelofficial 30/08/2013

Opleiding Tafelofficial 30/08/2013 Opleiding Tafelofficial 30/08/2013 Overzicht 1. Tafelofficial 2. Aantekenaar: Invullen van het wedstrijdformulier Voor de wedstrijd Tijdens de wedstrijd Bij het einde van de wedstrijd 3. Tijdopnemer: Bediening

Nadere informatie

Opleiding Tafelofficial 12/09/2017

Opleiding Tafelofficial 12/09/2017 Opleiding Tafelofficial 12/09/2017 Overzicht 1. Tafelofficial 2. Aantekenaar: Invullen van het wedstrijdformulier Voor de wedstrijd Tijdens de wedstrijd Bij het einde van de wedstrijd 3. Tijdopnemer: Bediening

Nadere informatie

Opleidingssessies volleyspike

Opleidingssessies volleyspike Selecteer op de tablet google chrome Surf naar www.volleyspike.com Klik op start now for free De app wordt gedownload. Na de download druk op de download file De installatie wordt aangevangen. Na de installatie

Nadere informatie

Publicatie Playing Protocol Topdivisie en lager

Publicatie Playing Protocol Topdivisie en lager Publicatie 3.4.2 Playing Protocol Topdivisie en lager WR artikel 3.2.9.8 Vanaf dit moment is het playing protocol van toepassing dat door de Organisator is vastgesteld. datum vaststelling 6 oktober 2017

Nadere informatie

SCHEIDSRECHTERSCOMMISSIE VOLLEY OOST-VLAANDEREN HANDLEIDING BIJ HET INVULLEN VAN HET INTERNATIONAAL WEDSTRIJDBLAD

SCHEIDSRECHTERSCOMMISSIE VOLLEY OOST-VLAANDEREN HANDLEIDING BIJ HET INVULLEN VAN HET INTERNATIONAAL WEDSTRIJDBLAD SCHEIDSRECHTERSCOMMISSIE VOLLEY OOST-VLAANDEREN HANDLEIDING BIJ HET INVULLEN VAN HET INTERNATIONAAL WEDSTRIJDBLAD Inhoud 2 Het invullen van het internationaal wedstrijdblad gebeurt in 5 delen. Deel I:

Nadere informatie

Handleiding DEMO Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF)

Handleiding DEMO Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF) Handleiding DEMO Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF) 0 Handleiding DEMO Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF) Inhoudsopgave Volleybal.nl account aanmaken... 1 Oefenen met Digitaal wedstrijdformulier thuis...

Nadere informatie

CURSUS SCOREN EN TIMEN - KTC. Inleiding. Taken van de scorer

CURSUS SCOREN EN TIMEN - KTC. Inleiding. Taken van de scorer CURSUS SCOREN EN TIMEN - KTC Inleiding De jurytafel Bij elke basketbalwedstrijd zijn er in principe twee scheidsrechters en twee (of bij rayonwedstrijden drie) personen achter de jurytafel, die de score

Nadere informatie

Vergadering SCHEIDSRECHTERS Gewest AA

Vergadering SCHEIDSRECHTERS Gewest AA Vergadering SCHEIDSRECHTERS Gewest AA Datum: Maandag 21 januari 2019 Uur: Aanvang stipt om 19u30 Locatie: Volmar Ekeren Pastoor De Vossstraat 19 2180 Ekeren VVB - Gewest AA - SR's Agenda 1. Verwelkoming

Nadere informatie

De internationale volleybal spelregels. - Wijzigingen - Aanpassingen - Aandachtspunten

De internationale volleybal spelregels. - Wijzigingen - Aanpassingen - Aandachtspunten De internationale volleybal spelregels - Wijzigingen - Aanpassingen - Aandachtspunten 2013 2016 5. Ploegverantwoordelijken De libero s kunnen geen ploegkapitein of spelkapitein zijn. 5.1 De kapitein 5.1.2.1

Nadere informatie

Instructie invullen wedstrijdformulier Beachvolleybal

Instructie invullen wedstrijdformulier Beachvolleybal Hoe moet het wedstrijdformulier ingevuld worden dat in de Nederlandse competitie gebruikt wordt? Het Nederlandse wedstrijdformulier is gebaseerd op het formulier zoals dat ook door de FIVB gebruikt wordt.

Nadere informatie

Instructie Scheidsrechter

Instructie Scheidsrechter Instructie Scheidsrechter Een wedstrijd kan niet zonder scheidsrechter. In deze korte instructie wordt beschreven wat er van de scheidsrechter wordt verwacht, voor, tijdens en na de wedstrijd. Treedt rustig

Nadere informatie

Hoe tafel doen? 1. Hoe de wedstrijd- en 24 klok bedienen?

Hoe tafel doen? 1. Hoe de wedstrijd- en 24 klok bedienen? Hoe tafel doen? 1. Hoe de wedstrijd- en 24 klok bedienen? 1.1. De tijdopnemer 2 1.1.1. Functie 2 1.1.2. Hoe de klok bedienen? 2 1.2. De 24 Seconden operator 3 1.2.1. Set en Reset 3 1.2.2. Balbezit 3 1.3.

Nadere informatie

Handleiding LIVE Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF)

Handleiding LIVE Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF) Handleiding LIVE Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF) 0 Handleiding LIVE Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF) Inhoudsopgave DWF voor begin van de wedstrijd - scheidsrechter en coaches... 2 Thuis coach:...

Nadere informatie

Zaaltaken cursus Opleidingscommissie

Zaaltaken cursus Opleidingscommissie Zaaltaken cursus Opleidingscommissie 30-9-2016 Inhoud HET SCOREFORMULIER 2 HET SCOREFORMULIER 3 INVULLEN VOORAF 3 TIME_OUT 4 FOUTEN 4 SCOREVERLOOP 6 EINDE PERIODE OF WEDSTRIJD 7 24-SECONDEN KLOK INSTRUCTIE

Nadere informatie

Opleiding Tafelofficial. Najaar 2018

Opleiding Tafelofficial. Najaar 2018 Opleiding Tafelofficial Najaar 2018 Overzicht A. Tafelofficial B. Aantekenaar: Invullen van het wedstrijdformulier Voor de wedstrijd Tijdens de wedstrijd Bij het einde van de wedstrijd C. Tijdopnemer:

Nadere informatie

Playing Protocol Eredivisie-Topdivisie

Playing Protocol Eredivisie-Topdivisie WR artikel 3.2.9.8 ( ) Vanaf dit moment is het playing protocol van toepassing dat door de Organisator is vastgesteld. datum vaststelling 17 juni 2019 door Manager Wedstrijdzaken Op verzoek kan de Organisator

Nadere informatie

VAN HARTE WELKOM. Opleidingssessies volleyspike

VAN HARTE WELKOM. Opleidingssessies volleyspike VAN HARTE WELKOM Opleidingssessies volleyspike Selecteer op de tablet google chrome Surf naar www.volleyspike.com Klik op start now for free De app wordt gedownload. Na de download druk op de download

Nadere informatie

Versie microben & Pré-microben

Versie microben & Pré-microben Versie microben & Pré-microben Hoe tafel doen - Pré-Microben en Microben 1 Hoe tafel doen? INDEX: 1. Algemene bepaling. 2 1.1. Terrein 2 1.2. Hoogte basketbalring 2 1.3. Bal 2 1.4. Vrije worplijn 2 1.5.

Nadere informatie

Wijzigingen Spelregels

Wijzigingen Spelregels Wijzigingen Spelregels 2016-2017 Agenda Wijzigingen regels 2016-2017 Gebruik DWF Vragen Waarom? Minder spelregels, meer spelplezier! In september 2015 is gestart met het project 'Minder spelregels, meer

Nadere informatie

Spelregels ploegbegeleiders

Spelregels ploegbegeleiders Spelregels ploegbegeleiders Agenda : Kort overzicht Signalen scheidsrechter Officials : Ploegafgevaardigde (PA) Tijdopnemer (TO) opnemer (SO) 24 operator (24O) Blad : Enkele belangrijke begrippen Aanvallende

Nadere informatie

Digitaal wedstrijdformulier

Digitaal wedstrijdformulier Digitaal wedstrijdformulier Agenda - Digitaal wedstrijdformulier voor welke reeksen? - Voorbereidend werk - Opstart wedstrijd - Wedstrijd afsluiten - Verslag na de wedstrijd Digitaal wedstrijdformulier

Nadere informatie

Jurering tijdens wedstrijden

Jurering tijdens wedstrijden Jurering tijdens wedstrijden Er zijn 2 taken aan de jurytafel: de Timer en de Scorer. Zet meteen links onder op het formulier duidelijk je naam. De Timer heeft een hele drukke taak. De timer is het spiedend

Nadere informatie

Koninklijke Algemene Vereniging Van Vriendenclubs Federatie Dans en Sport Multisportfederatie - Gesticht in 1948

Koninklijke Algemene Vereniging Van Vriendenclubs Federatie Dans en Sport Multisportfederatie - Gesticht in 1948 Koninklijke Algemene Vereniging Van Vriendenclubs Federatie Dans en Sport Multisportfederatie - Gesticht in 1948 COMPETITIE VOETBAL ANTWERPEN COMPETITIEVOORZITTER Ronald VAN BOUWEL Muggenberglei 57 / 1

Nadere informatie

VLAAMSE KAMPIOENSCHAPPEN U11-PREMINEMEN 2-tegen-2 (2B) Eurovolleycenter - Vilvoorde donderdag 1 mei 2014

VLAAMSE KAMPIOENSCHAPPEN U11-PREMINEMEN 2-tegen-2 (2B) Eurovolleycenter - Vilvoorde donderdag 1 mei 2014 VLAAMSE KAMPIOENSCHAPPEN U11-PREMINEMEN 2-tegen-2 (2B) - 2013-2014 Eurovolleycenter - Vilvoorde donderdag 1 mei 2014 Inhoud De "Vlaamse kampioenschappen preminiemen 2-tegen-2" is een VVB-organisatie en

Nadere informatie

Handleiding DEMO. Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF)

Handleiding DEMO. Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF) Handleiding DEMO Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF) 1. Oefenen met Digitaal wedstrijdformulier thuis Thuis kun je voordat je in de zaal aan de gang moet met het DWF alvast de demo film kijken en oefenen

Nadere informatie

Aanpassing spelregels 2009-2013 Juni 2012

Aanpassing spelregels 2009-2013 Juni 2012 spelregel Spelregels Algemeen 1. Commentaren die alleen betrekking hadden op scheidsrechters (dus eigenlijk richtlijnen waren) zijn uit de spelregels gehaald en naar de Leidraad gebracht. 2. De spelregels

Nadere informatie

BRV Brugs Recreatief Volleybal REGLEMENTEN

BRV Brugs Recreatief Volleybal REGLEMENTEN 1. ALGEMEEN. 1.1 Alle leden worden geacht de statuten en de reglementen te kennen. 1.2 Overal waar speler vermeld staat, wordt tevens speelster bedoeld. 1.3 De reglementen van BRV zijn bindend voor alle

Nadere informatie

KARDINAALSBEKER VOLLEYBAL 2017 REGLEMENT

KARDINAALSBEKER VOLLEYBAL 2017 REGLEMENT KARDINAALSBEKER VOLLEYBAL 2017 REGLEMENT 1. DEELNEMERS A. De competitie staat open voor de leerlingen van het Secundair Onderwijs, behorende tot het net van het Vrij Katholiek Onderwijs. B. School = een

Nadere informatie

Protocol Handen Schudden - Eredivisie september 2017

Protocol Handen Schudden - Eredivisie september 2017 Protocol Eredivisie NIEUW Indien er mini s bij de wedstrijd betrokken zijn én worden voorgesteld, begint het protocol twee minuten eerder. Tijd Beschrijving Actie scheidsrechter Actie van de teams +35

Nadere informatie

Publicatie Playing Protocol Eredivisie

Publicatie Playing Protocol Eredivisie Publicatie 3.4.1 Playing Protocol Eredivisie WR artikel 3.2.9.8 Vanaf dit moment is het playing protocol van toepassing dat door de Organisator is vastgesteld. Datum vaststelling 01 november 2017 door

Nadere informatie

BOETEN OP TEKORTKOMINGEN BIJ KALENDERORGANISATIE:

BOETEN OP TEKORTKOMINGEN BIJ KALENDERORGANISATIE: BOETENLIJST BOETEN OP TEKORTKOMINGEN BIJ KALENDERORGANISATIE: Kalenderwijzigingen: O02 Algemene uur, zaal- en/of dagwijziging voor 30/06/2017... gratis O03 Algemene uur, zaal- en/of dagwijziging na 30/06/2017,

Nadere informatie

Inhoud: 1. Taken juryleden

Inhoud: 1. Taken juryleden Inhoud: 1. Taken juryleden 2. Balbezit-pijl 3. Speeltijd bijhouden 4. Wissels en time-outs 5. Invullen van het sheet 5.1 Teaminformatie, time-outs en fouten 5.2 In de rust 5.3 Afsluiting wedstrijd 6. Miniregels

Nadere informatie

HANDLEIDING JURY-TAFEL

HANDLEIDING JURY-TAFEL HANDLEIDING JURY-TAFEL ONDERDELEN Algemene instructie Tijdwaarnemer Scorer 24-seconde operator Minispelregels ALGEMENE INSTRUCTIE Hoofdtaak Jurytafel: Administratief centrum. Een team samen met de scheidsrechters.

Nadere informatie

Informatieblad Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF); resultaat invoeren.

Informatieblad Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF); resultaat invoeren. Informatieblad Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF); resultaat invoeren. We willen als TC van Salvora mee met de digitale ontwikkeling wat betreft het wedstrijdformulier. De NeVoBo geeft hiervoor twee opties;

Nadere informatie

HANDLEIDING JURY TAFEL

HANDLEIDING JURY TAFEL HANDLEIDING JURY TAFEL Versie 2011 01 Rayon Oost RWC ONDERDELEN Algemene instructie Tijdwaarnemer Scorer 24 seconde operator Minispelregels 1 ALGEMENE INSTRUCTIE Hoofdtaak Jurytafel: Administratief centrum.

Nadere informatie

1. REEKSINDELING 2 2. OPMAAK KLASSEMENT 2. Competitieregels 7 tegen 7 3

1. REEKSINDELING 2 2. OPMAAK KLASSEMENT 2. Competitieregels 7 tegen 7 3 INHOUDSTAFEL 1. REEKSINDELING 2 2. OPMAAK KLASSEMENT 2 Competitieregels 7 tegen 7 3 1. Speelveld 4 2. Bal 4 3. Aantal spelers 5 4. Spelersuitrusting 5 5. 1 scheidsrechter 5 6. 2 lijnrechters 5 7. Wedstrijdduur

Nadere informatie

RICHTLIJNEN VOLLEY BELGIUM REFEREE SCHOOL (VBRS) Editie 2018 (versie 1.1 januari 2018)

RICHTLIJNEN VOLLEY BELGIUM REFEREE SCHOOL (VBRS) Editie 2018 (versie 1.1 januari 2018) RICHTLIJNEN VOLLEY BELGIUM REFEREE SCHOOL (VBRS) Editie 2018 (versie 1.1 januari 2018) 1 Inleiding Deze richtlijnen zijn unaniem goedgekeurd door de Volley Belgium Referee School (VBRS, 1 ste pijler spelregels)

Nadere informatie

A. GROENE KAART TWEE MINUTEN SCHORSING. De groene kaart met twee minuten schorsing geldt voor alle wedstrijden op een volledig veld.

A. GROENE KAART TWEE MINUTEN SCHORSING. De groene kaart met twee minuten schorsing geldt voor alle wedstrijden op een volledig veld. BIJLAGE 2 : DE KAARTEN A. GROENE KAART TWEE MINUTEN SCHORSING De groene kaart met twee minuten schorsing geldt voor alle wedstrijden op een volledig veld. Regel 14.1.b: Voor elke overtreding kan de speler

Nadere informatie

DRAAIBOEK KLVV BEKERTORNOOIEN voor U11 - U13 - U15 voor het seizoen

DRAAIBOEK KLVV BEKERTORNOOIEN voor U11 - U13 - U15 voor het seizoen DRAAIBOEK KLVV BEKERTORNOOIEN voor U11 - U13 - U15 voor het seizoen 2015-2016 1. Doelstellingen van de bekertornooien - De Limburgse U11 - U13 - U15 jeugd ploegen meer speelgelegenheid op niveau aan te

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Bijlagen: Voorbeeld scoresheet NBB. Blanco scoresheet. scoringscursus

Inhoudsopgave. Bijlagen: Voorbeeld scoresheet NBB. Blanco scoresheet. scoringscursus SCORINGSCURSUS Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 Invullen van het score scheet 4 Miniwedstrijden 9 De jurytafel 9 24-seconden operator 10 Algemene Jurytafel 10 Thuisopdracht 12 Bijlagen: Voorbeeld

Nadere informatie

Handleiding DWF Live bijhouden

Handleiding DWF Live bijhouden Voor het gebruik van de versie Live bijhouden kunnen verschillende devices gebruikt worden; smartphones, tablets, laptops en PC s. voor deze versie is echter wel een goede WiFi verbinding in de sporthal

Nadere informatie

Verschillende in spelregels Eredivisie, Topdivisie en 1e divisie, seizoen

Verschillende in spelregels Eredivisie, Topdivisie en 1e divisie, seizoen Verschillende in spelregels Eredivisie, en 1e divisie, seizoen 2019-2020 Score E-score DWF: Resultaat invoeren of live bijhouden Hoogste vertegenwoordiger (Technisch) Jurylid 1e scheidsrechter Nevobo Protest

Nadere informatie

Reglement Beachkorfbal België

Reglement Beachkorfbal België Reglement Beachkorfbal België 1. Veld en uitrusting 1.1 Speelveld 1. Het speelveld bedraagt 20x10m, waarop 2 korven geplaatst zijn op een gelijke afstand van de zijlijnen en 4m van de achterlijn. Er zal

Nadere informatie

Spelregels Basketbal 1

Spelregels Basketbal 1 Spelregels Basketbal 1 Agenda Regels Kort overzicht Signalen scheidsrechter Officials Ploegafgevaardigde (PV) Tijdopnemer (TO) Scoreopnemer (SO) 24 operator (24O) Den Boek 2 Enkele belangrijke begrippen

Nadere informatie

Instructieboekje Tafelfunctionarissen

Instructieboekje Tafelfunctionarissen Instructieboekje Tafelfunctionarissen Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE... 2 1. INTRODUCTIE... 3 2. TAKEN TAFELFUNCTIONARISSEN... 4 3. BALBEZIT PIJL... 4 4. SPEELTIJD BIJHOUDEN... 4 5. WISSELS EN TIME-OUTS...

Nadere informatie

Instructieboekje jurytafel

Instructieboekje jurytafel Instructieboekje jurytafel Nederlandse Basketball Bond Rayon Noord-Holland Inhoud Taken juryleden Balbezit-pijl Speeltijd bijhouen Wissels en time-outs Scoren o Wat wel en wat niet invullen? o Scores en

Nadere informatie

Cursus tafelen. Inleiding. September 2011

Cursus tafelen. Inleiding. September 2011 Cursus tafelen September 2011 Inleiding De bedoeling van deze les is je snel bekend te maken met de taken achter de jurytafel. In deze handleiding wordt uitgelegd hoe je het sheet invult en hoe je de verschillende

Nadere informatie

Scheidsrechters. Basis cursus

Scheidsrechters. Basis cursus Scheidsrechters Basis cursus naam cursist:. samensteller: L.H. van Herwaarden datum: document nummer: Cursus scheidsrechter basis uitgave: 1.1 tel. 06 22936618 e-mail: scheidsrechters@allvo.eu Verenigings

Nadere informatie

Handleiding nieuw wedstrijdblad

Handleiding nieuw wedstrijdblad Handleiding nieuw wedstrijdblad Vooraleerst hartelijk dank dat jullie willen meewerken aan dit nieuwe project!!! 1. Surf naar http:///wintercompetitie.html Hier staan 2 bestanden (wedstrijdblad.xls en

Nadere informatie

Tafelcursus Becege Doetinchem

Tafelcursus Becege Doetinchem Tafelcursus Becege Doetinchem September 2011 1 Inhoudsopgave INLEIDING 3 WEDSTRIJD VOORBEREIDING 4 INVULLEN VAN HET SCORESHEET 5 SCOREVERLOOP 6 Een score 6 Een wissel 7 Een time-out 7 Een fout 7 Een fout

Nadere informatie

NATIONALE JEUGDKAMPIOENSCHAPPEN WEDSTRIJDREGLEMENT

NATIONALE JEUGDKAMPIOENSCHAPPEN WEDSTRIJDREGLEMENT 20-21/05/2017 NATIONALE JEUGDKAMPIOENSCHAPPEN 2016-2017 WEDSTRIJDREGLEMENT De nationale jeugdkampioenschappen worden betwist volgens de Internationale Spelregels van toepassing in KBVBV, VOLLEY VLAANDEREN

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR DE ZATERDAGMORGEN ZAALWACHT 2015-2016

HANDLEIDING VOOR DE ZATERDAGMORGEN ZAALWACHT 2015-2016 HANDLEIDING VOOR DE ZATERDAGMORGEN ZAALWACHT 2015-2016 Het team dat zaalwacht heeft, moet met het hele team aanwezig zijn. De beheerder zorgt dat de deur open is. Zorg dat je tijdig aanwezig bent, in ieder

Nadere informatie

Vormingsvergadering Gewestelijk SR s Voorbereiding seizoen

Vormingsvergadering Gewestelijk SR s Voorbereiding seizoen Vormingsvergadering Gewestelijk SR s Voorbereiding seizoen 2019-2020 Datum Uur Locatie Uitgenodigd Ma 18/03/2019 19u30 Zaal Elzenhof Kerkplein 3 2650 Edegem SR s / Waarnemers Agenda 1. Voorwoord 2. Aanduidingen

Nadere informatie

2017 PADEL NAJAAR INTERCLUB

2017 PADEL NAJAAR INTERCLUB 2017 PADEL NAJAAR INTERCLUB 1. ALGEMEEN 1.1. De 2017 Padel Interclub is een teamcompetitie voor spelers van clubs die aangesloten zijn bij Tennis Vlaanderen. De competitie wordt georganiseerd volgens de

Nadere informatie

De bedoeling van dit document is een basis te geven van de taak van tafelofficieel.

De bedoeling van dit document is een basis te geven van de taak van tafelofficieel. CURSUS TAFELOFFICIEEL 2 Inleiding De bedoeling van dit document is een basis te geven van de taak van tafelofficieel. Er werd van uit gegaan dat iemand die nog nooit achter een officiële tafel heeft plaatsgenomen

Nadere informatie

Instructieboekje Jurytafel

Instructieboekje Jurytafel Instructieboekje Jurytafel Doel van dit boekje Tijdens een basketballwedstrijd zijn de scheidsrechters verantwoordelijk voor alles wat op en rond het veld gebeurt. Echter, de jurytafel is voor een goed

Nadere informatie

De spelers moeten aangesloten zijn bij VTV en een MINIMUMLEEFTIJD VAN 21 JAAR hebben of worden tijdens dat jaar.

De spelers moeten aangesloten zijn bij VTV en een MINIMUMLEEFTIJD VAN 21 JAAR hebben of worden tijdens dat jaar. Kempische Verstandhouding der Tennisclubs : K.V.T. Reglement van de KVT-competitie: Artikel 1 : Ploegen kunnen ingeschreven worden in verschillende afdelingen: Afdeling 1 : Maximum 80 punten enkel voor

Nadere informatie

Wijzigingen Spelregels Beachvolleybal 2013-2016 Ten opzichte van spelregels 2009-2013 april 2013

Wijzigingen Spelregels Beachvolleybal 2013-2016 Ten opzichte van spelregels 2009-2013 april 2013 Inhoud Spelregels Kenmerken van het volleybalspel Regel 1 Speelruimte 1.1.2 Bij de door of namens de Nevobo georganiseerde competities in Nederland kan afhankelijk van het speelniveau ten behoeve van de

Nadere informatie

ADMINISTRATIEVE FORMALITEITEN VAN DE SCHEIDSRECHTER VOOR DE WEDSTRIJD

ADMINISTRATIEVE FORMALITEITEN VAN DE SCHEIDSRECHTER VOOR DE WEDSTRIJD ADMINISTRATIEVE FORMALITEITEN VAN DE SCHEIDSRECHTER VOOR DE WEDSTRIJD Deze tekst is geschreven in de mannelijke vorm. Hierachter schuilt geen enkele vorm van discriminatie tegenover het vrouwelijke geslacht

Nadere informatie

Meer spelplezier door wijziging (spel)regels!

Meer spelplezier door wijziging (spel)regels! Meer spelplezier door wijziging (spel)regels! De NeVoBo heeft voor het komende seizoen (2016-2017) wijzigingen aangebracht in de spelregels voor de topdivisie tot en met de regioklasse. Voor wie gelden

Nadere informatie

Cursus tafelen. Handleiding tafelen NBB 1/15

Cursus tafelen. Handleiding tafelen NBB 1/15 Cursus tafelen Handleiding tafelen NBB 1/15 Januari 2016 Inleiding De bedoeling van deze les is je snel bekend te maken met de taken achter de jurytafel. In deze handleiding wordt uitgelegd hoe je het

Nadere informatie

Dank je wel voor je engagement. In deze bundel vind je heel wat informatie om alles vlot te laten verlopen. Neem even tijd om hem door te nemen,

Dank je wel voor je engagement. In deze bundel vind je heel wat informatie om alles vlot te laten verlopen. Neem even tijd om hem door te nemen, Beste Sporting speler, Dank je wel voor je engagement. In deze bundel vind je heel wat informatie om alles vlot te laten verlopen. Neem even tijd om hem door te nemen, Veel succes! Belangrijke afspraken

Nadere informatie

ALGEMENE INSTRUCTIE. De jurytafel is als volgt ingericht: SPEELVELD. Tijdwaarnemer ; Scorer ; 24 Seconde operator

ALGEMENE INSTRUCTIE. De jurytafel is als volgt ingericht: SPEELVELD. Tijdwaarnemer ; Scorer ; 24 Seconde operator HANDLEIDING Scorer ALGEMENE INSTRUCTIE De jurytafel is als volgt ingericht: SPEELVELD Tijdwaarnemer ; Scorer ; 24 Seconde operator ALGEMENE INSTRUCTIEfewv VOOR DE WEDSTRIJD Vul alle namen van de jury leden

Nadere informatie

Handleiding voor Tafelofficials

Handleiding voor Tafelofficials Handleiding voor Tafelofficials Wheelchairrugby Nederland Inleiding 1 Taken voorafgaand aan een wedstrijd van de tafelofficials 1 De tijdwaarnemer 2 Taken van de scoretafelaar 4 Taken van de straftafelaar

Nadere informatie

REGLEMENT ZAAL VOETBAL WEEKCOMPETITIE HAALTERT-NINOVE

REGLEMENT ZAAL VOETBAL WEEKCOMPETITIE HAALTERT-NINOVE REGLEMENT ZAAL VOETBAL WEEKCOMPETITIE HAALTERT-NINOVE SEIZOEN 2013-2014 Het spel: Het spel bestaat uit 2 ploegen, om de wedstrijd te beginnen moet een ploeg uit minimum 4 spelers bestaan. Indien er tijdens

Nadere informatie

Administratieve formaliteiten van de scheidsrechter voor de wedstrijd Controle van de documenten

Administratieve formaliteiten van de scheidsrechter voor de wedstrijd Controle van de documenten Administratieve formaliteiten van de scheidsrechter voor de wedstrijd Controle van de documenten De scheidsrechters wordt met aandrang verzocht onderstaande richtlijnen stipt na te leven. Deze richtlijnen

Nadere informatie

TAFEL-CURSUS. Basketballvereniging Simple Dribble - 1

TAFEL-CURSUS. Basketballvereniging Simple Dribble - 1 TAFEL-CURSUS Basketballvereniging Simple Dribble - 1 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave...2 Inleiding...2 Wedstrijd voorbereiding...3 Onpartijdig...3 Hulp...3 Tafel klaarzetten...3 Beurtelings balbezit wisselpijl...3

Nadere informatie

1. Wat verwachten we van een clubafgevaardigde

1. Wat verwachten we van een clubafgevaardigde Functieomschrijving Clubafgevaardigde De clubafgevaardigde kan beschouwd worden als de gastvrouw (heer) van onze club. Haar/zijn manier van optreden zal in grote mate de indruk over onze club bepalen die

Nadere informatie

Handleiding coachen ouders/verzorgers

Handleiding coachen ouders/verzorgers Handleiding coachen ouders/verzorgers Inleiding Door de toename van het aantal jeugdteams de afgelopen jaren, is er een tekort ontstaan aan begeleiders en coaches. De trainers van jeugdteams spelen vaak

Nadere informatie

Artikel 2 : De spelers moeten aangesloten zijn bij VTV en een MINIMUMLEEFTIJD VAN 21 JAAR hebben of worden tijdens dat jaar.

Artikel 2 : De spelers moeten aangesloten zijn bij VTV en een MINIMUMLEEFTIJD VAN 21 JAAR hebben of worden tijdens dat jaar. Kempische Verstandhouding der Tennisclubs : K.V.T. Reglement van de KVT-competitie: Artikel 1 : Ploegen kunnen ingeschreven worden in verschillende afdelingen: Afdeling 1 : Maximum 60 punten voor de Heren.

Nadere informatie

BRV Brugs Recreatief Volleybal

BRV Brugs Recreatief Volleybal 1. ALGEMEEN. BRV (Brevo) start vanaf het seizoen 2015-2016 een samenwerkingsverband enerzijds met de VVB voor het ledenbeheer, en anderzijds met de KWVBV voor de beker- en competitiewedstrijden. De gestelde

Nadere informatie

Digitaal Wedstrijd Formulier. Handleiding voor de teller

Digitaal Wedstrijd Formulier. Handleiding voor de teller Digitaal Wedstrijd Formulier Handleiding voor de teller Het Digitaal Wedstrijd Formulier (afgekort : DWF) is de moderne manier van het registreren van wedstrijden in de Nederlandse volleybalcompetitie.

Nadere informatie

Spelregels U10. (4 tegen 4)

Spelregels U10. (4 tegen 4) Spelregels U10 (4 tegen 4) 2018-2019 Inhoudstafel 1. Aantal spelers per ploeg / deelname... 3 2. Speelveld... 3 3. Hoogte basketring... 4 4. Bal... 4 5. Wedstrijdduur rust... 4 6. Time-outs... 4 7. Vervangingen...

Nadere informatie

Wat wordt er van je verwacht als je bij een wedstrijd een tafelfunctie hebt?

Wat wordt er van je verwacht als je bij een wedstrijd een tafelfunctie hebt? Tijdens een basketbalwedstrijd zijn de scheidsrechters verantwoordelijk voor alles wat op en rond het veld gebeurt. Echter, de tafelfunctionarissen zijn voor een goed verloop van de wedstrijd minstens

Nadere informatie