[loiaïerirszagefegging nu 7706982



Vergelijkbare documenten

noiaterinzagelegging nu

io ATerinzagelegging

[loiaïerinzagelegging nu

nu

AÏerinzagelegging

@ATerinzagelegging

qo ATerinzagelegging

o

riomterinzagejegging nu

nojaterinzagelegging nu

oaterinzagelegging

ATerinzagelegging

nu

noiaterinzagelegging nu

ggjj? [io]aïerinzage!eggfng "nu

@ATerinzagelegging

We willen dat de magnetische inductie in het punt K gelijk aan rul zou worden. Daartoe moet men door de draad AB een stroom sturen die gelijk is aan

noiaïerinzagelegging nu

nolaïerinzagelegging nu

gaterinzageiegging

S [11] Octrooiraad. [10] A Terlnzageiegg ca. Nederland [19] NL

[io]aterinzageiegging nu

[loiaïerinzagelegging nu

[loiaïerinzagelegging nu

1. Een karretje op een rail

Langere vraag over de theorie

doiaterinzagelegging nu

In een U-vormige buis bevinden zich drie verschillende, niet mengbare vloeistoffen met dichtheden ρ1, ρ2 en ρ3. De hoogte h1 = 10 cm en h3 = 15 cm.

(61! -- I62! -- Octrooiraad

NATUURKUNDE 8 29/04/2011 KLAS 5 INHAALPROEFWERK HOOFDSTUK

no ATerinzagelegging im

Deze toets bestaat uit 3 opgaven (34 punten). Gebruik eigen grafische rekenmachine en BINAS toegestaan. Veel succes!

Mkv Magnetisme. Vraag 1 Twee lange, rechte stroomvoerende geleiders zijn opgehangen in hetzelfde verticale vlak, op een afstand d van elkaar.

Korte aanduiding: V/erkwijze ter verwerking van alkalihalogenidezouten voor optische en scintillatietoepassingen.

EXAMEN HOGER ALGEMEEN VOORTGEZET ONDERWIJS IN 1975

@ATerinzagelegging

Vlaamse Fysica Olympiade Eerste ronde

NATUURKUNDE KLAS 5. PROEFWERK H8 JUNI 2010 Gebruik eigen rekenmachine en BINAS toegestaan. Totaal 29 p

De hierna volgende tekst is een afdruk van de beschrijving met conclusie(s) en tekening(en), zoals deze op bovengenoemde datum werd ingediend.

@ATerinzagelegging

Opgave 1. Voor de grootte van de magnetische veldsterkte in de spoel geldt: = l

koper hout water Als de bovenkant van het blokje hout zich net aan het wateroppervlak bevindt, is de massa van het blokje koper gelijk aan:

noiaïerinzagelegging nu

nol a iersnzageiegq9ng mi

o a. onveranderd blijven o b. verdubbelen tot -360 kv. o c. stijgen tot een waarde van OV. o d. positief worden tot een waarde van 720 kv.

Wisselwerking. van ioniserende straling met materie

M tl yl Plfll Octrooiaanvrage Nr

Begripsvragen: Elektrisch veld

jaar: 1989 nummer: 10

TENTAMEN ELEKTROMAGNETISME


Eindronde Natuurkunde Olympiade 2014 theorietoets deel 1

Eindronde Natuurkunde Olympiade 2015 theorietoets deel 1

1ste ronde van de 19de Vlaamse Fysica Olympiade 1. = kx. = mgh. E k F A. l A. ρ water = 1, kg/m 3 ( θ = 4 C ) c water = 4, J/(kg.

oefen vt vwo5 h6 Elektromagnetisme Opgaven en uitwerkingen vind je op Oefen vt vwo5 h6 Elektromagnetisme Opgave 1.

1 Welk van onderstaande schakelingen is geschikt om de remspanning te meten?

Nationale Natuurkunde Olympiade. Eerste ronde januari Beschikbare tijd: 2 klokuren

1 Wisselwerking en afscherming TS VRS-D/MR vj Mieke Blaauw

Fysica. Een lichtstraal gaat van middenstof A via middenstof B naar middenstof C. De stralengang van de lichtstraal is aangegeven in de figuur.

Zelf een simpele ionisatiekamer bouwen

1. Weten wat potentiaal en potentiaalverschil is 2. Weten wat capaciteit en condensator is 3. Kunnen berekenen van een vervangingscapaciteit

g AÏerinzagelegging

Examen VWO. natuurkunde 1,2 Compex. Vragen 1 tot en met 12. In dit deel van het examen staan vragen waarbij de computer niet wordt gebruikt.

Zonnestraling. Samenvatting. Elektromagnetisme

Fysica 2 Practicum. Er bestaan drie types van spectra voor lichtbronnen: lijnen-, banden- en continue spectra.

DC Tractievoeding Railsystemen: reductie EM emissie. Ir. D. van Bekkum

Opgave 1 Waterstofkernen

Reductie fijn stof bij pluimveestallen: beschikbare maatregelen. Hilko Ellen

Hoofdstuk 23 Electrische Potentiaal. Copyright 2009 Pearson Education, Inc.

Bliksems. Stefan Kowalczyk

no ATerinzagelegging nu

OPGAVE A. Bijlagen Bijlage A1: brief van de cliënt Bijlage D1: gepubliceerde octrooiaanvrage

Eindronde Natuurkunde Olympiade 2018 theorietoets deel 1

Juli blauw Vraag 1. Fysica

ONDERDRUK IN FLEXIBELE SLANGEN

Detectie TMS MR & VRS-d Stijn Laarakkers

1 Een lichtbron zendt licht uit met een golflengte van 589 nm in vacuüm.

Tentamen Octrooigemachtigden

Exact Periode 5.2. Licht

De Zon. N.G. Schultheiss

NATIONALE NATUURKUNDE OLYMPIADE. Tweede ronde - theorie toets. 21 juni beschikbare tijd : 2 x 2 uur

MINISTERIE VAN ONDERWIJS, WETENSCHAP EN CULTUUR UNIFORM EXAMEN VWO 2015

Samenvatting Het belang van elektronen-geleiding in vaste stoffen zal iedereen onderkennen die iets afweet van elektriciteit. Elektriciteit voorziet e

[54] Modulaire structuur van een hol torusvermig samenstel voor een thermische kernreactor.

formules havo natuurkunde

doiaïerinzagesegging nu

Herkansing tentamen: Kernenergie voor natuurkundigen

Exact Periode 5. Dictaat Licht

Werkblad 2.3: Elektrondiffractie aan Grafiet

Q l = 23ste Vlaamse Fysica Olympiade. R s. ρ water = 1, kg/m 3 ( ϑ = 4 C ) Eerste ronde - 23ste Vlaamse Fysica Olympiade 1

1. Langere vraag over de theorie

Eindexamen natuurkunde havo I

Oplossing examenoefening 2 :

Handleiding Experimenteerset Elektrostatica

a tegen 1/(1+0,2*(R/r)^2)

Samenvatting Natuurkunde hoofdstuk 4

spanning. * Deel het verschil daarvan en deel dat getal door de gewenste stroom om de weerstandswaarde te krijgen.

Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 1 Vrijdag 27 mei totale examentijd 3 uur

7 College 01/12: Electrische velden, Wet van Gauss

Transcriptie:

Octrooiraad [loiaïerirszagefegging nu 7706982 Nederland (19] NL [54] Elektrostatische registratie-inrichting voor röntgenbeelden met een op een gazen ondergrond opgebouwde fotokathodë voor het discrimineren van fotoelektronen. [51] Int.CI 2.: GÖ3G15/00. [71 ] Aanvrager: General Electric Company te Schenectady, New York, Ver.St.v.Am. [74] Gem.: Ir. G.H. Boelsma c.s. Octrooibureau Polak & Charlouis Laan Copes van Cattenburch 80 's-gravenhage. [21] Aanvrage Nr. 7706982. [22] Ingediend 23 juni 1977. [32] Voorrang vanaf 13 augustus 1976. [33] Land van voorrang: Ver. St. v. Am. (US). [31] Nummer van de voorrangsaanvrage: 714254. [23] -- [61] -- [62] -- [43] Ter inzage gelegd 15 februari 1978. De aan dit blad gehechte stukken zijn een afdruk van de oorspronkelijk ingediende beschrijving met conclusie(s) en eventuele tekening(en).

PJC N 2348-711 Ned. M/DvV General Electric Company, Schenectady, N.Y., Verenigde Staten van Amerika. Elektrostatische registratie-inrichting voor röntgenbeelden met een op een gazen ondergrond opgebouwde fotokathode voor het discrimineren van foto-elektronen. De uitvinding heeft betrekking op een inrichting voor het elektrostatisch registreren van röntgenbeelden, en meer in het bijzonder op een nieuwe inrichting, waarbij gebruik gemaakt wordt van een op een gazen ondergrond opgebouwde, 5 foto-elektronen discriminerende fotokathode voor het reduceren van achtergrondruis en voor het verkrijgen van een groter contrast in een dergelijke inrichting. Een inrichting voor het elektrostatisch, registreren van röntgenbeelden, in het bijzonder een inrichting van het 10 type voorzien van een aan de lucht belichtbare registratiefilm, welke snel bewerkt kan worden door xerografische technieken, is bijzonder wenselijk door gebruikers van röntgentechnologie. Een inrichting, die aan deze vereisten voldoet, wordt geopenbaard in het Amerikaanse octrooischrift 15 nr. 3.940.620, dat een elektrostatische registratie-inrichting van röntgenbeelden beschrijft bestaande uit twee op afstand van elkaar gelegen elektroden met daartussen een gasgevulde spleet. Eén van de elektroden bevat een laag van een ultraviolet emitterend fluorescerend materiaal en daarop 20 een laag van een aan lucht belichtbaar ultravioletgevoelig foto-emitterend materiaal. Een kunststof vel is geplaatst nabij de overblijvende elektrode en een elektrisch veld wordt aangelegd over de spleet voor het versnellen van de foto-elektronen, uitgezonden door het foto-emitterend materi- 25 aal als reactie op invallende vacuum-ultraviolette (VUV) fotonen als reactie op invallende röntgenstralen, naar het kunststof vel. Het op het kunststof vel gevormde elektrostatische beeld wordt vervolgens na belichting ontwikkeld door 770 6 98 2

2 xerografische technieken. De spleet tussen het paar elektroden wordt gevuld met een gas, dat wanneer het getroffen wordt door de versnelde foto-elektronen, die over de.spleet bewegen, ion- 5 elektronparen opwekt, die een beperking veroorzaken door een lawine-effect in de spleet. Het foto-emitterende materiaal wordt gestimuleerd teneinde elektronen te mitteren niet alleen door de gewenste VUV fotonen, maar eveneens als reactie op een directe stimula- 10 tie door röntgenstralen, die de luminescerende laag passeren. De rechtstreekse, door röntgenstraling gestimuleerde fotoemissie produceert snelle elektronen, d.w.z. elektronen van voldoende kinetische energie om secondaire ion-elektronparen op te wekken door ionisatie van het in de spleet aanwezige 15 gas. De secondaire elektronen worden versterkt door het gas, tezamen de gewenste langzame elektronen, teneinde voldoende "ruis" op te wekken om de beschikbare contrastverhouding van elektrostatische lading op het beeldvormende vel te reduceren. Het as in de spleet is normaal in hoofdzaak op atmosferische 20 druk. Een werkwijze voor het reduceren van de bijdrage aan de "ruis" tengevolge van snelle elektronen is het verminderen van de druk van het gas in de spleet, waardoor minder gasmoleculen beschikbaar zijn voor ionisatie. Deze 25 opstelling maakt de structuur van de inrichting aangezien een differentiaal druk-afdichtomhulling moet worden aangebracht tussen de elektroden en om de omtrek van de spleet teneinde een reductie van de gasdruk mogelijk te maken, en vergt extra druk-reductiemiddelen, zoals een vacuumpomp 30 en dergelijke. Voorts moeten de omvangrijke öifferentiaaldruk-afdichtmiddelen verwijderd worden uit de inrichting om een verwijdering van de kunststoffilm voor een volgende belichting mogelijk te maken, welke tijdrovende taak ëén van de belangrijkste rendementsfactoren van de aan de lucht 35 belichtbare film-elektrodecombinatie negatief beïnvloedt. In overeenstemming met de uitvinding bevat een 77 0 6 9 8 2-3 -

t 3 elektrostatische registratie-inrichting voor röntgenbeelden, die een verbeterde signaalruis-verhouding realiseert zonder een reductie van de gasdruk in een spleet tussen een paar elektroden te vereisen, een elektron-energie discriminator 5 bestaande uit een geleidend gaas met Qg-het ene oppervlak ervan een aan de lucht stabiel fotokathodisch materiaal en geplaatst binnen de gasgevulde spleet tussen een eerste elektrode voorzien van luminescerend materiaal, dat ultraviolette fotonen produceert als reactie op invallende 10 rontgenfotonen, en een tweede elektrode, die de beeldontvangende laag ondersteunt. De elektroden ontvangen een voorspanning uit een elektrische potentiaalbron onder vorming van een veld in de spleet teneinde elektronen t e versnellen naar de tweede elektrode. De op het. gaas ondersteunde foto- 15 kathode van de discriminator bevindt zich op enige afstand van de ultraviolet emitterende luminescerende laag met een scheidingsafstand van enkele micron, terwijl het fotokathodische materiaal gekeerd is naar de luminescerende laag, waardoor snelle elektronen veroorzaakt door rechtstreekse 20 röntgen foto-emissie onvoldoende worden vertraagd door het elektrische veld in de scheidingsspleet en gedirigeerd'zullen v/orden in een richting weggaande van de registratielaag, terwijl relatief langzame elektronen, geproduceerd als reactie op ultraviolette fotonsfi%laties van de fotokathode, 25 worden versneld naar de beeldontvangende laag. De uitvinding zal hieronder aan de hand van bijgaande tekening nader worden toegelicht. De enige figuur hierin is een doorsnede, die schematisch een voorkeursuitvoeringsvorm van de inrichting 30 volgens de uitvinding weergeeft. De inrichting voor het elektrostatisch registreren van röntgenbeelden bevat een röntgenstralingsbron 10, die een aantal röntgenstralen 11 produceert voor het verlichten van een te analiseren voorwerp 12. In een typerend geval 35 hebben de röntgenstralen 11 energieën in het gebied van 60 KeV. Zoals algemeen bekend is worden röntgenstralen 11 verschillend geabsorbeerd in het voorwerp 12 in overeenstemming 7706982-4-

4 met de dichtheid en de lengte van de erdoor gaande baan. Aldus zijn de buiten de begrenzingen van het voorwerp 12 uittredende röntgenstralen 11a in wezen ongeabsorbeerd, terwijl röntgenstralen lib, die door een betrekkelijk dunne 5 sectie 12a van het voorwerp gaan, verschillend geabsorbeerd zijn in een mindere mate dan röntgenstralen 11c, die gaan door een betrekkelijk dikke sectie 12b van het voorwerp. Een paar elektroden 20 en 21 worden op afstand van elkaar gehouden door (niet-weergegeven) middelen en bezitten 10 een spleet 22 van een lengte D tussen de naar elkaar gekeerde inwendige vlakken ervan. De eerste elektrode 20 bevat een plaat 25 van een licht metaal, bijvoorbeeld aluminium en dergelijke, in hoofdzaak transparant voor röntgenstralen 11, die daarop invallen. De metalen plaat ondersteunt een laag 15 26 van een fluorescerend luminescerend materiaal, dat ultraviolette fotonen uitzendt, bij voorkeur in het VUVgebied, als reactie op excitatie door de röntgenstralen en in een hoeveelheid afhankelijk van de ontvangen energie per oppervlakte-eenheid ervan. De laag 26 bestaat op voor- 20 delige wijze uit een met een driewaardig lathanide geactiveerd trifluoride luminescerend materiaal van het type beschreven in de neven-octrooiaanvrage (RD-7706), welke luminescerende materialen relatief hoge rendementen vertonen voor de omzetting van 60 KeV-röntgenstralen in VÜV- 25 fotonen. De tweede elektrode 21 bevat een laag 28 van een geleidend materiaal en een vel 29 van isolerend materiaal, zoals een polyesterfilm en dergelijke, geplaatst op het inwendig oppervlak van de plaat 23 en gemonteerd op een wijze, 30 waardoor het vel 29 gemakkelijk verwijderd wordt van de plaat 28. Een gas, dat nagenoeg op atmosferische druk is, vult de spleet 22, waardoor een verschil-druk-afdichtmiddel niet vereist is om het volume bepaald tussen de eerste en de tweede elektrode 20, 21 af te sluiten, ofschoon een gas- 35 diffussie-afdichting vereist kan zijn, indien een gas, zoals argon en dergelijke plaats van lucht) wordt toegepast in de spleet 22.

5 Een eerste bron 30 van elektrische potentiaal wordt aangesloten tussen de geleidende laag 25 en de geleidende laag 28 om een positieve spanning mee te delen aan laatstgenoemde laag met betrekking tot de eerst genoemde laag, 5 waardoor een elektrisch veld aangelegd wordt in de richting van de pijl E over de spleet 22. Zoals geopenbaard in het hiervoor genoemde Amerikaanse octrooischrift nr. 3.940.620, kan een laag foto-elektrisch materiaal worden geplaatst in wezen op het naar binnen ge- 10 keerde oppervlak van de luminescerende laag 26; het fotoemitterende materiaal zet de ultraviolette fotonen uitgezonden door de luminescerende laag 26 om in foto-elektronen, die versneld worden naar het isolerende vel 29 door de elektrostatische versnelling van het elektrische veld. Het 15 foto-emitterende materiaal emitteert twee duidelijk verschillende klassen van elektronen: een relatief langzame elektron, dat uitgezonden wordt als reactie op ultraviolette excitatie, en een betrekkelijk snelle elektron,uitgezonden door directe stimulatie van de foto-emitterende bron door - 20 dië röntgenstralen 11, die gaan door de eerste elektrode 20 zonder omzetting ervan in ultraviolette fotonen. De snelle elektronen hebben voldoende kinetische energie om ion-elektronparen op te wekken in het gas in de spleet 22. De opgewekte secondaire elektronen als ook de primaire lang- 25 zaïae elektronen veroorzaken een lawine-effect in het gas en worden versterkt. De versterkte elektronen, zowel van primaire langzame als secondaire aard, vormen een elektrisch ladingsbeeld op de isolerende laag 29, welk beeld een locale intensiteit bezit evenredig met de corresponderende ver-- 30schilabsorptie van röntgenstralen 11 door het voorwerp 12. De secondaire elektronen worden in het algemeen willekeurig opgewekt binnen de met gas gevulde spleet en dragen bij aan een willekeurige lading op het isolerende vel/ 29; deze door secondaire elektronen geïnduceerde "ruis" verlaagt 35 de signaal-ruis-verhouding en dus de contrastverhouding van het resulterende beeld, wanneer het ladingsbeeld op het vel 29 vervolgens ontwikkeld wordt door conventionele xerografische % 7706982-6-

6 77 0 6 9 B2 technieken. In overeenstemming met de uitvinding is gebleken, dat de produktie van secondaire elektronen in hoofdzaak kan worden gereduceerd door het gebruik maken van een discriminator 5 35 bestaande uit een fotokathodisch materiaal 36, dat slechts neergeslagen is op de geleidende gedeelten van een dun planair gaas 37. Het voorkeurs fotokathodisch materiaal is cesium iodide (Csl) als gevolg van de betrekkelijk hoge luchtstabiliteit ervan, ofschoon andere fotoijeleiders, zoals 10 CdTe en dergelijke kan worden gebruikt indien op geschikte wijze afgedicht tegen de omringende atmosfeer. Een door elektrolyse gevormd "nikkelgaas kan een scherm 37 vormen op een wijze die enigszins soortgelijk is aan die welke beschreven is door G.R. Carruthers in 14 Applied Opties 15 1667 (1975). Op voordelige wijze zal de scheiding tussen de individuele draden 37a van het gaas in de orde zijn van 25 micron, waardoor talloze microspopisch kleine openingen 37b gevormd worden in het dunne metallische gaas, welke openingen een voorkeursverhouding van openingsdiameter A 20 tot maasdikte T hebben in de orde van minder dan 1:1 tot ongeveer 2:1, en een voorkeursafstand van hart tot hart in de orde van 40 micron. Een koepelvormige neerslag 36 van het fotokathodische materiaal is slechts gelegen op elke draad 37a van het gaas. 25 De discriminator loopt evenwijdig aan de eerste en de tweede elektrode 20, 21, waarbij de neerslagen 36 van het fotokathodisch materiaal gekeerd zijn naar de eerste elektrode 20 en een scheidingsafstand d bezitten in de orde van 5 micron tussen het inwendige oppervlak van de lumines- 30 cerende laag 26 en het dichtst daarbij gelegen punt van elke neerslag van fotokathodisch materiaal. Het geleidende gaas 37 wordt op aardpotentiaal gehouden. Op voordelige wijze wordt een tweede potentiaalbron 40 geschakeld tussen het gaas 36 en de eerste elektrode geleidende laag 25 35 teneinde laatstgenoemde laag een negatieve voorspanning te geven ten opzichte van het gaas. Het zal duidelijk zijn, dat -7-

7 de potentiaalbron 40 kan worden weggelaten en de bovenste elektrode-geleidende laag 25 op aarapotentiaal gehouden kan worden zonder noemenswaardig verschil in werking van de inrichting, welke werking hieronder wordt toegelicht. 5 In bedrijf lopen verschillend geabsorbeerde röntgenstralen 11 door de geleidende laag 25 van de eerste elektrode 20 om te worden geabsorbeerd door het luminescerende materiaal van de laag 26 en wekken een evenredige emissie van ultraviolette fotonen op die zich voortplanten over 10 banen, in hoofdzaak zoals weergegeven door de gebroken lijnen 50 in de figuur. Aannemende dat het gedeelte 12b gefabriceerd is uit voldoende dicht materiaal en van voldoende baanlengte om in hoofdzaak alle daarop invallende röntgenstralen 11c te absorberen, zal nagenoeg geen van de 15 röntgenstralen daardoorheen gaan (zoals weergegeven door de gestippelde baan 51, hetgeen aangeeft een afwezigheid van röntgenstralen invallend op de luminescerende laag 26 en het scherm 35). De ultraviolette fotonen in een hoeveelheid die 20 omgekeerd evenredig is met de absorptie van röntgenstralen 11 doer het voorwerp 12, worden geëmitteerd en verplaatsen zich in het algemeen omlaag over de scheidingsspleet d teneinde te vallen op een fotokathodisch-materiaalneersl^g 36a, onder en in wezen nabij de plaats 50a, waar het 25 ultraviolette foton werd opgewekt. De ontvangst van ultraviolette fotonen bij de neerslag 36a resulteert in het opwekken van een aantal foto-elektronen 52, die energieën bezitten gelijk aan het energieverschil tussen de ultraviolette fotonen-emissie-energie en de vrijmakingsenergie 30 van het fotokathodische materiaal. Ter illustratie diene, dat indien het luminescerende materiaal 26 VüV-fotonen emitteert met een energie van 7 ev en de vrijmakingsenergie van Csl toegepast voor het fotokathodische materiaal 36, is in de orde van 6eV, de langzame primaire elektrode 52 35 energieën bezitten in de orde van 1 ev. Het elektrische veld tussen de bovenste en de onderste geleidende laag 25 en 28, als reactie op de potentiaalbron 30, is van voldoende 77 0 6 9 8 2-3-

8 grootte om de primaire langzame foto-elektronen, die in het algemeen omhoog geëmitteerd worden naar de luminescerende laag 26, te beletten de luminescerende laag te bereiken. De primaire langzame elektronen worden in plaats daarvan 5 versneld langs een in hoofdzaak gekromde baan 53 (weergegeven als een kettinglijn) waarbij zij het bovenste einde van de openingen binnengaan, welke in wezen vrij zijn van fotokathodisch materiaal. De langzame elektronen worden versneld door de maasopeningen 37b en verplaatsen zich omlaag over 10 de' spleet 22, in het algemeen met lawine-versterking daarbij, waarbij zij het bovenste oppervlak van de kunststof film 29 treffen. Ter illustratie diene, dat voor primaire langzame elektronen met energieën in de orde van 1 ev, een elektrisch veld E met een grootte in de orde van 1000 Volt 15 per millimeter zal voorkomen, dat de primaire langzame elektronen de luminescerende laag 26 bereiken, indien de scheidingsspleetafstand groter is dan ongeveer 1 micron. Aldus voorkomt een scheidingsspleetafstand d in de orde van 5 micron dat nagenoeg alle primaire langzame elektronen 20 de luminescerende laag 26 bereiken en zullen de neerslag van de versterkte primaire langzame elektronen op de kunststof film 29 vergemakkelijken. Zoals hierboven eerder beschreven is, lopen sommige röntgenstralen 11 door de bovenste elektroden 20 zonder 25 door de luminescerende laag 26 ervan geabsorbeerd te worden. Een röntgenstraal 11a' vallend rechtstreeks op een neerslag 36b van fotokathodisch materiaal wekt een foto-elektron op met een relatief hoge kinetische energie, bepaald door het verschil tussen de energie van de röntgenstralen en de 30 elektron-bindingsenergie van het fotokathodische materiaal. Het hoog energetische primaire snelle elektron wordt geëmitteerd uit hetfotokathodische materiaalneerslag 36b langsheen baan 55 (volgens een dubbele kettinglijn) in een richting, die in het algemeen naar boven voert naar de 35 luminescerende laag 26, aangezien een omlaaggaande beweging, naar de tweede elektrode 21, zou maken, dat het primaire -9-

snelle elektron valt op en ingevangen wordt door het geaarde geleidende gaas 37, dat gelegen is onder in wezen alle neerslagen van het fotokathodische materiaal; het ingevangen snelle elektron wordt afgevoerd naar aarde en 5 treedt niet dat deel van de spleet 22 binnen, dat zich bevindt tussen de discriminator 35 en de tweede elektrode 21. De overige primaire snelle elektronen, die een omhooggerichte snelheidscomponent naar de luminescerende laag 26 bezitten, hebben energieën groter dan de veldenergie 10 (welke is in de orde van 5 ev voor een veld in de orde van 1000 V/mm en een scheidingsspleetafstand d in de orde van 5 micron) waardoor deze snelle elektronen omhoog lopen in de eerste elektrode 20 en in hoofdzaak daarin geabsorbeerd worden, maar zijn in eik-geval niet onderhevig aan een 15 omkering van de verplaatsingsbaan naar de tweede elektrode 21. Aldus voorkomt de discriminator 35 in wezen dat de snelle primaire elektronen de spleet binnentreden tussen êe discriminator en de kunststoffilm 29, waardoor secondaire elektronen in wezen noch opgewekt noch versterkt worden 20 voor een bijdrage van ruis van buiten aan het op de kunststof film 29 neergeslagen ladings beeld, waardoor een hogere signaal-ruis-verhouding van het ladingsbeeld vergemakkelijkt wordt en dientengevolge een hoge contrastverhouding van de xerografisch ontwikkelde film. CONCLUSIES. 25 1. Inrichting voor het elektrostatisch registreren van beelden geproduceerd als reactie op een verschil in absorptie van röntgenstralen door een voorwerp, bevattende een eerste elektrode, die licht-fotonen uitzendt als reactie op daarop vallende röntgenèraantum; 30 een tweede elektrode verwijderd van de eerste elektrode onder vorming daartussen van een spleet, welke tweede elektrode op een naar de eerste elektrode gekeerd oppervlak ervan een laag isolerend materiaal bezit; 77 0 6 9 8 2-10-

10 een met gas gevulde spleet tussen de eersèe en de tweede elektrode? middelen voor het opwekken van een elektrisch veld in de spleet tussen de eerste en de tweede elektrode; en 5 middelen opgesteld in de spleet en verwijderd van de eerste en de tweede elektrode voor het emitteren van primaire langzame en snelle elektronen, die respectievelijk reageren op het daarop invallen van de lichtfotonen en tenminste een gedeelte van de röntgenstralen en voor het 10 discrimineren tussen de snelle en de langzame elektronen teneinde de langzame elektronen in staat te stellen te worden versneld over de spleet door het elektrische veld teneinde gedeponeerd te worden op de isolerende laag en om in hoofdzaak de snelle elektronen te beletten de spleet 15 in te gaan tussen de discriminator en de tweede elektrode. 2. Inrichting volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de discriminator een geleidend gazen scherm bevat voorzien van een aantal daardoorheen gevormde openingen, welk geleidend scherm op een meer negatieve elektrische 20 potentiaal gehouden wordt dan de tweede elektrode; en een fotokathodisch materiaal, dat slechts neergeslagen is op de gaasgedeelten van het scherm en gekeerd is naar de eerste elektrode, welk fotokathodisch materiaal foto-elektronen uitzendt als reactie op het getroffen worden door 25 lichtfotonen. 3. Inrichting volgens conclusie 2, met het kenmerk, dat het fotokathodisch materiaal cesium iodide of cadmium telluride bevat. 4. Inrichting volgens conclusie 2 of 3, met het ken- 30 merk, dat de verhouding van de diameter van de openingen tot de dikte van het scherm minder is dan ca. 2:1. 5. Inrichting volgens conclusies 2-4, met het kenmerk, dat de openingen een diameter hebben van ca. 25 micron. 6. Inrichting volgens conclusie 5, met het kenmerk, 35 dat de openingen een afstand van hart op hart hebben van ongeveer 40 micron. 7. Inrichting volgens één der voorafgaande conclusies,

11 met het kenmerk, dat de scheidingsafstand tussen naar elkaar gekeerde oppervlakken van de eerste elektrode en de discriminator ongeveer 5 micron is. 8. Inrichting volgens éën der voorafgaande conclusies met het kenmerk, dat de discriminator in wezen op aardpotentiaal gehouden wordt en hét eerste middel de tweede elektrode handhaaft op een positieve potentiaal ten opzichte van tenminste de discriminator. 9. Inrichting volgens conclusie 8, met het kenmerk, dat het eerste middel de tweede elektrode handhaaft op een positieve potentiaal ten opzichte van de eerste elektrode. 10. Inrichting volgens conclusie 9, gekenmerkt door tweede middelen voor het aanleggen van een ander elektrisch veld tussen de discriminator en de eerste elektrode. 11. Inrichting volgens één der voorafgaande conclusies, met het kenmerk, dat de eerste elektrode een geleidende laag bevat, dat door de röntgenstralen getroffen wordt; en een laag van een luminescerend materiaal, dat lichtfotonen uitzendt als reactie op de ontvangst van de röntgenstralen. 12. Inrichting volgens conclusie 11, met het kenmerk, dat het luminescerende materiaal ultraviolette fotonen emitteert. 77 0 6 982

77 0 6 9 8 1 HOLLAND