Verpleegtechnische handelingen. Test jezelf.



Vergelijkbare documenten
Verpleegtechnische handelingen Test jezelf.

BIJLAGEN STARTBEKWAME FASE BEROEPSOPDRACHT D

BIJLAGEN STARTBEKWAME FASE BEROEPSOPDRACHT D

Overzicht BSL e-learning verzorgenden en verpleegkundigen 2018

OPLEIDING tot Verzorgende-IG. Ondersteuningsmagazijn. Beroepstaak D Startbekaam

Aftekenboekje MBO Verpleegkunde Het uitvoeren van verpleegtechnische en voorbehouden handelingen

Opleiding Verzorgende IG, vanaf cohort 2013

BIJLAGEN STARTBEKWAME FASE BEROEPSOPDRACHT D

PATIËNTEN INFORMATIE. Plaatsing PEG-katheter bij kinderen Informatie voor ouders/verzorgers

Versneld herstel na een dikke darmoperatie

Plaatsing van een PEG-sonde

Plaatsing van een PEG-katheter

Overzicht BSL e-learning verzorgenden en verpleegkundigen 2019

Scholingsaanbod vanaf 1 september 2014 t/m eind 2014

Versneld herstel na een dikke darmoperatie

Kinderen met sondevoeding

Overzicht vaardigheden

Scholingsaanbod vanaf 1 januari 2012

Arbeidsmarktroute MBOberoepen

Inbrengen van een PEG- sonde door de MDL-arts

Transurethrale resectie van een

Een operatie voor het verwijderen van de blaas en het aanleggen van een Hautmannblaas

Het inbrengen van een PEG of PEG (J)- sonde door de MDL-arts

H Inbrengen van een PEGsonde

Vochtbalans Radboud universitair medisch centrum

Beroepsopdracht/ leermenu 5. Verpleegtechnische handelingen deel 2

HBO Verpleegkundige. update 2017

Versneld herstel na een dikke darmoperatie

Subtitel voorpagina. Kinderen met sondevoeding in de thuissituatie

Hoe werkt ons lichaam? Waarom water drinken? Vocht vasthouden Puur water Tips bij water drinken Vragen

PEG-sonde plaatsen. De behandeling. Voor de behandeling

Pyelumplastiek via een open operatie

Aftekenboekje Verpleegtechnische Handelingen

Protocollen verpleegtechnische handelingen voor PBGZ

Open prostaatoperatie. voor goedaardige prostaatvergroting

Het opheffen van een darmstoma

Met sondevoeding naar huis

1 Inleiding Wat is een PEG-sonde Waarvoor dient de PEG-sonde Hoe wordt de PEG-sonde geplaatst Voorbereiding...

Albert Schweitzer ziekenhuis Kinderafdeling januari 2015 pavo Blindedarmontsteking bij kinderen

Verwijderen van de galblaas. Polikliniek chirurgie

Dit project is gefinancierd door de steun van de Europese Commissie. Deze mededeling weerspiegelt alleen de mening van de auteur en de Europese

Transurethrale resectie van een blaastumor. Urologie

In deze folder vindt u de volgende informatie:

H Inbrengen katheter via de buik (suprapubische katheter)

Versneld herstel na een dikke darmoperatie

Pyelumplastiek via een open operatie

Verzorging nierkatheter nefrostomie katheter

Een operatie voor het opheffen van een vernauwing van de urineleider Pyelumplastiek

Verwijdering van de galblaas (cholecystectomie)

Inleiding De operatie Voorbereiding De operatie Na de operatie Bloedverdunners... 4

Verwijderen van een tumor uit de blaas volgens de TUR-methode Transurethrale resectie

Incontinentie-operatie

Verwijdering van een blaastumor via de plasbuis

Röntgenonderzoek van de galwegen en de alvleesklier met sedatie (roesje) E.R.C.P.

PATIËNTEN INFORMATIE. Sneller beter na een. dikkedarmoperatie. ERAS-programma

Verpleegtechnische handeling: Datum: Handtekening docent: Naam docent: Paraaf docent:

PEG-sonde. Afdeling endoscopie. mca.nl

Behandeling met Medacinase

Blaasspoelingen met mitomycine of epirubicine

continent ileostoma Een stoma

Verwijderen van de galblaas (cholecystectomie)

Plaatsen PEG-sonde Endoscopie afdeling

Wat is een PEG-sonde

Sondevoeding via een PEG-sonde

Verwijderen van een tumor uit de blaas volgens de TUR-methode Transurethrale resectie

PEG sonde. Interne Geneeskunde. 5652i FUN.035/0812

Waarom een vochtbalans?

Operatie bij vernauwing plasbuis

Blindedarmontsteking bij kinderen

Gebruik van sondevoeding thuis

Chirurgie. Een darmoperatie met het ERAS-programma

P.E.G. katheter. Endoscopie afdeling. Percutane Endoscopische Gastrostomie. Plaats: Endoscopie afdeling, straat 10. Datum:

Bloedvergiftiging. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden

Behandeling van een overactieve blaas met Botox

ZELFKATHETERISATIE BIJ MAN OF VROUW

Informatie over uw blaaskatheter

Verpleegtechnische handelingen Niveau 3

Epiduroscopie. Centrum voor Pijngeneeskunde. Centrumlocatie. Doel van de behandeling

Persoonlijk Informatie Dossier. Kanker in het hoofdhalsgebied

Wat is een cholecystectomie? Cholecystectomie is de chirurgische verwijdering van de galblaas. Soms worden daarbij ook de galwegen geopend.

Sondevoeding thuis. Diëtetiek

Een nefrostomie katheter (nierdrain)

Nazorg na een hypospadieoperatie

Operatieve ingreep in de blaas

Overactieve blaas behandeling (Botuline-toxine injecties) Maatschap Urologie IJsselland Ziekenhuis

Voorbehouden en risicovolle handelingen

PEG-katheter (maagsonde) Sophia Kinderziekenhuis

Verwijderen van de lymfeklieren in het kleine bekken

Suprapubische katheter

TURB. (Trans Urethrale Resectie van de Blaas)

Continent urinestoma bij kinderen

Bijlage 2. Uitvoeringsverzoek tot voorbehouden handelingen 1

Galblaasoperatie (Cholecystectomie)

Informatie over een verblijfskatheter. Afdeling Urologie

Een poliep in de blaas moet altijd worden verwijderd. De poliep kan groter worden, bloedingen veroorzaken en doorgroeien in de spierwand.

Eenvoudige verpleegtechnische. Informatie voor cliënten en ADL-assistenten

Het verwijderen van een nier

Verwijderen van een blaastumor via de plasbuis

Een operatie voor het verwijderen van de blaas

Transcriptie:

Verpleegtechnische handelingen. Test jezelf. Pagina 1

Weet jij hoe het zit met wetgeving, wanneer je bevoegd en bekwaam bent? Weet je alles van verpleegtechnisch handelen? Kun je deelnemen aan onderzoek? Doe de testjes en kijk of jij een kei bent! 1. W(e)et Hoeveel punten haal jij in de test? Weet jij alles over de wet? Maak de test en verras jezelf met de uitslag! Geef het juiste antwoord op onderstaande vragen. 1. Welke wetten zorgen ervoor dat er kwaliteit geleverd wordt door hulpverleners? a. AWBZ en de WOD. b. BIG, WOG en de WKZ. c. WGBO en de WW. d. BIG en AOW. 2. In welke wet zijn je arbeidomstandigheden vastgelegd? a. ARBO. b. CAO. c. BIG. d. RWW. 3. Als je bevoegd bent, ben je ook bekwaam. a. Juist b. Onjuist 4. Wat is iemand die in staat is om op redelijke wijze voor zijn belangen op te komen? a. Verstandig. b. Onwillig. c. Wilsonbekwaam. d. Wilsbekwaam. 5. Hoe lang is een IBS geldig? a. Een week. b. Twee weken. c. Drie weken. d. Vier weken. Pagina 2

1-b; 2-a; 3-c; 4-d; 5-c 4-5 goed: Goed zo, jij kent de wet al goed. 2-3 goed: Lees de theorie nog eens door. 0-1 goed: Daar moet nog flink aan gewerkt worden! 2. Sondevoeding Heb jij voldoende kennis over sondevoeding? Maak onderstaande vragen en geef het juiste antwoord. 1. Een maagsonde is een slangetje van: a. Hard plastic. b. Metaal. c. Glasvezel. d. Silicone, rubber of polyurethaan. 2. Wat zit er in normale sondevoeding? a. Eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen en mineralen. b. Extra eiwitten en suikers. c. Een zoutoplossing. d. Koolhydraten, vitaminen en mineralen. 3. Een sonde: a. kan worden hergebruikt. b. kan worden afgespoeld. c. moet steriel verpakt zijn. d. hoeft niet steriel te zijn. 4. Je kunt sondevoeding: a. met een lepel geven. b. druppelsgewijs, met een voedingspomp of infuusfles toedienen. c. alleen met een fles toedienen. d. alleen met een voedingspomp geven. 5. PEG is de afkorting voor: a. Per Extra Gastricum. Pagina 3

b. Pro Endo Gaster. c. Precutaan En Gastro. d. Percutane Endoscopische Gastrostomie. 1-d; 2-a; 3-c; 4-b; 5-d 4-5 goed: Goed zo, jij bent al aardig op de hoogte van sondevoeding. 2-3 goed: Bekijk de stof nog eens. 0-1 goed: Daar moet nog flink aan gewerkt worden! 3. Katheter Heb jij voldoende kennis over katheterzorg? Maak de onderstaande vragen en geef het juiste antwoord. 1. Meneer Boersma heeft buikpijn en kan moeilijk stilliggen in bed. Je weet dat zijn katheter vanmorgen is uitgegaan en dat hij een week geleden geopereerd is aan blaaspoliepen. Je vermoedt dat hij een retentieblaas ontwikkeld heeft en je besluit een bladderscan te doen. Daarbij zie je dat meneer Boersma 850 cc residuale urine heeft. Omdat je het katheteriseren van de blaas beheerst, besluit je over te gaan tot eenmalige katheterisatie. Je laat de urine afvloeien in een urinaal om de hoeveelheid te meten. Mag je dit doen? 2. Geef van elk van de volgende beweringen over een blaaskatheter aan of deze juist of onjuist is. a. Het inbrengen van een blaaskatheter is een voorbehouden handeling. b. Een verblijfskatheter wordt ingebracht voor residubepaling. 3. Welke symptomen leiden tot het afnemen van een urinekweek bij de zorgvrager met een verblijfskatheter? a. Troebele urine. b. Bloed in de urine. c. Koorts. d. Pijn in de zij of boven de blaas. 4. Breng je een verblijfkatheter in of katheteriseer je eenmalig bij de volgende situaties: a. Residubepaling. b. Er is urine nodig voor bacteriologisch onderzoek. 1. Is je antwoord ja? Geef jezelf 1 punt. Is je antwoord nee, dan levert je dat 4 punten op. 2. Bewering a is juist; bewering b is onjuist. geef jezelf voor ieder goed antwoord 3 punten. Een fout antwoord gegeven? 0 punten. Pagina 4

3. Alle antwoorden zijn goed! Voor ieder goed antwoord krijg je 2 punten. Heb je voor alle antwoorden gekozen? Geef jezelf een punt extra! 4. Zowel bij a als bij b voer je een eenmalige katheterisatie uit. Heb je beide vragen juist, dan krijg je 4 punten. heb je er 1 goed, geef jezelf dan 2 punten. Alles fout levert geen punten op. 15-21 punten: Je bent een kanjer in katheterzorg! 8-14 punten: Kijk nog eens in je theorieboek voor de juiste antwoorden. 0-7 punten: Begin opnieuw aan het bestuderen van de katheterzorg. 4. Pillen en poeders Heb jij voldoende kennis over het werken met medicijnen? Maak de onderstaande vragen en geef het juiste antwoord. 1. Nauwkeurig werken Een zorgvrager mag zo nodig 4 pijnstillers per 24 uur. Je hebt avonddienst en als je om 21.00 uur bij de zorgvrager binnenkomt klaagt ze over pijn. Je controleert de medicijnkaart van mevrouw en ziet dat ze om 10.00 uur en om 19.00 uur een pijnstiller heeft gehad. Wat doe je? a. Je geeft de zorgvrager een pijnstiller want ze mag er 4 per dag. b. Je zegt dat ze nog moet wachten tot de laatste pijnstiller is uitgewerkt. c. Je vraagt waar ze pijn heeft en je geeft haar wat te drinken. d. Je belt een arts om te vragen om ze nog een pijnstiller mag. 2. Mag dat? Je werkt op de afdeling chirurgie van een Algemeen Ziekenhuis. Het is een erg drukke ochtend, omdat verschillende zorgvragers een operatie moeten ondergaan. Je bent samen met een verpleegkundige bezig met de postoperatieve zorg van een zorgvrager. Jullie zijn bijna klaar, alleen het infuus met de antibiotica erin moet nog worden verwisseld. De verpleegkundige wil dit net gaan doen als ze wordt weggeroepen voor een reanimatie. Maak jij het even af? vraagt ze, voordat ze wegsnelt. Wat zou jij in deze situatie doen? a. Het infuus aanhangen, omdat de verpleegkundige het al heeft nagekeken. b. wat de zorgvrager wil. c. Wachten tot de verpleegkundige terugkomt. d. Iemand anders erbij roepen die bevoegd is om het infuus aan te hangen. 3. Artsenhandschrift Wat doe je als een medicijnopdracht van een arts moeilijk leesbaar is? a. Bij je collega s te rade gaan. b. De medicijnopdracht vergelijken met een oude medicijnopdracht van de zorgvrager. c. De arts bellen. d. Het opzoeken in het Repertorium of Farmacotherapeutisch Kompas. Pagina 5

1-b; 2-d; 3-c 3 goed: Wauw, we zijn onder de indruk. Je bent een expert en een vraagbaak voor je collega s. 2 goed: Je bent op de goede weg, maar sla je theorieboek nog eens open. 1 goed: Je moet nog veel leren. Stug doorzetten, dan kom je er wel. 0 goed: Oeps, terug naar de schoolbanken! 5. Prikkie Heb jij voldoende kennis van injecteren? Maak de onderstaande vragen en geef het juiste antwoord. 1. Injecteren a. is nooit pijnlijk. b. is beter dan medicijnen slikken. c. is een voorbehouden handeling. d. mag alleen door een verpleegkundige worden gedaan. 2. In welke wet wordt iets over injecteren gezegd? a. Wet BIG. b. AWBZ. c. WW. d. Arbowet. 3 Waarom hoef je de huid niet te desinfecteren voor het injecteren? a. De huid is te dun. b. Vanwege een mogelijke allergie. c. Het heeft geen enkel beschermend effect. d. Het beschadigt de huid. 4. Hoeveel milliliter vloeistof mag je maximaal in een spier spuiten? a. 2 ml b. 3 ml c. 4 ml d. 5 ml 5. Via welke weg mag je als verzorgende medicatie toedienen? Pagina 6

a. Huid. b. Pomp. c. Intraveneus. d. Subcutaan, intramusculair, luchtwegen, huid. 6. Wat is een 1%-oplossing? a. 0,1 gram op 100 ml. b. 100 gram op 100 ml. c. 10 gram op 100 ml. d. 1 gram op 100 ml. 7. Wat kan een complicatie zijn van inhalatie van medicijnen? a. Doofheid. b. Te veel zuurstof in het bloed. c. Schimmelinfecties in mond- en keelholte. d. Te hoge bloedsuiker. 1-c; 2-a; 3-c;4-d;5-d; 6-d; 7-c 6-7 goed: Wauw we zijn onder de indruk! Je bent een technisch wonder! 3-5 goed: Je weet al heel veel, maar neem de stof toch nog eens door om jezelf tot expert te ontwikkelen. 1 goed: Je moet nog veel leren. Stug doorzetten, dan kom je er wel. 0-2 goed: Oeps! Deze score is wel wat aan de lage kant. 6. Wondverbond Heb jij voldoende kennis van wonderverzorging? Maak onderstaande vragen en geef het juiste antwoord. 1. Polsteren is bedoeld om: a. het verband er netjes uit te laten zien. b. de wond te desinfecteren. c. spanning tijdens het zwachtelen te egaliseren. Pagina 7

2. Waarom is het belangrijk om bij het verwisselen van het verband de onderbenen niet te lang ongezwachteld te laten? a. Het is niet volgens protocol. b. Er treedt oedeem op. c. Het is slecht voor de huid. d. Het bemoeilijkt het zwachtelen. 3. Bevriezing is een voorbeeld van: a. Een chemische wond. b. Stralingsletsel. c. Thermisch letsel. d. Elektrisch letsel. e. IJswrijving. 4. Welk extra voedingsmiddel heeft het lichaam nodig als het veel energie verbruikt, bijvoorbeeld bij wondgenezing? a. Koolhydraten. b. Vitamines. c. Eiwitten. d. Vetten. 5. Wat is het doel van een wondspoeling? a. Oplossen van de wond. b. Reiniging van de wond. c. Vochtig maken van de wond. d. Vochtig houden van de wond. 1-c; 2-b; 3-c; 4-c; 5-b 5 goed: Wauw we zijn onder de indruk! Je bent een kei in wondverzorging! 3-4 goed: Je weet al heel veel, maar neem de stof toch nog eens door om jezelf tot expert te ontwikkelen. 0-2 goed: Oeps! Deze score is wel wat aan de lage kant. Pagina 8

7. Stomazorg Heb jij voldoende kennis van stomazorg? Maak onderstaande vragen en geef het juiste antwoord. 1. Je verliest meer vocht via een colostoma dan via een ileostoma. 2. Een colostoma produceert: a. dunne ontlasting. b. brijachtige ontlasting. c. sterk ingedikte ontlasting. d. normale ontlasting. 3. Een ileostoma produceert: a. dunne ontlasting. b. brijachtige ontlasting. c. sterk ingedikte ontlasting. d. normale ontlasting. 4. Een urostoma produceert: a. meer urine dan normaal. b. minder urine dan normaal. c. evenveel urine als normaal. 5. Bij een zorgvrager met een stoma treedt stenose op. Wat gebeurt er bij deze complicatie? a. Er is een bloeding rond de stoma. b. Er is een uitstulping van de darm. c. Er is een vernauwing. d. Er is een verschrompeling van het bindweefsel. 6. Wat is de maximale temperatuur van spoelvloeistof voor darmspoelen? a. 38 graden Celsius. b. 39 graden Celsius. c. 40 graden Celsius. d. 41 graden Celsius. Pagina 9

7. Een ileostoma ligt rechts op de onderbuik. 8. Zorgvragers met een ileostoma kunnen hun darmen spoelen, waardoor de ontlasting een paar dagen weg blijft. 9. Zorgvragers met een ileostoma hebben meer vochtverlies en natriumverlies dan zorgvragers met een colostoma. 10. De ontlasting bij zorgvragers met een ileostoma is dun en enzymrijk. 1-b; 2-d; 3-b; 4-c; 5-c; 6-c; 7-b; 8-b; 9-a; 10-a 8-10 goed: Wauw we zijn onder de indruk! Je bent een kei in stomazorg! 4-7 goed: Je weet al heel veel, maar neem de stof toch nog eens door om jezelf tot expert te ontwikkelen. 0-3 goed: Oeps! Deze score is wel wat aan de lage kant. 8. Vitaal of niet? Heb jij voldoende kennis over vitale functies? Maak de onderstaande vragen en geef het juiste antwoord. Hieronder staan twaalf verschillende uitslagen van metingen van vitale functies. Welke metingen horen bij een volwassene; welke bij een baby en welke bij een bejaarde? Bloeddruk: RR: 90/60 RR: 160/90 RR: 120/80 Temperatuur: 35,5-37,5 ºC 36-37,5 ºC 36,5-37,5 ºC Pagina 10

Ademhalingsfrequentie: Pols: 16 tot 24 maal per minuut 40 tot 44 maal per minuut 16 tot 24 maal per minuut 60 tot 80 keer per minuut 60 keer per minuut 140 keer per minuut Baby: bloeddruk: 90/60; temperatuur: 35,5-37,5; ademhaling: 40-44; pols: 140. Volwassene: bloeddruk: 120/80; temperatuur: 36,5-37,5; ademhaling: 16-24; pols: 60-80. Bejaarde: bloeddruk: 160-90; temperatuur: 36-37,5; ademhaling: 16-24; pols: 60. 10-12 goed: Wauw we zijn onder de indruk! 7-9 goed: Je bent al redelijk op de hoogte, maar neem de stof toch nog eens door. 4-6 goed: Oeps! Deze score is wel wat aan de lage kant, terug naar de boeken! 0-3 goed: Heb je de boeken wel eens opengeslagen? Duik de theorie in. 9. Adem in adem uit Heb jij voldoende kennis over 'ademhaling'? Maak de onderstaande vragen en geef het juiste antwoord. 1. Wat is er aan de hand bij een hypoxemie? a. De zorgvrager heeft koorts. b. De zorgvrager heeft hoofdpijn. c. De zorgvrager heeft een hypo. d. De zorgvrager heeft te weinig zuurstof in het arteriële bloed. 2. Wat betekent een druk van 200 atmosfeer? a. De druk is 2 maal zo hoog als de druk van de buitenlucht. b. De druk is 20 maal zo hoog als de druk van de buitenlucht. c. De druk is 200 maal zo hoog als de druk van de buitenlucht. d. De druk is 2000 maal zo hoog als de druk van de buitenlucht. Pagina 11

3. Wat is er aan de hand, als de manometer van een 10-liter zuurstofcilinder op 10 atmosfeer staat? a. Er is 100 liter zuurstof aanwezig. b. Er is 10 liter zuurstof aanwezig. c. Er is 1 liter zuurstof aanwezig. d. Er is 1000 liter zuurstof aanwezig. 4. Wat zijn de symptomen bij een teveel aan zuurstof? a. Lage bloedsuiker en hoofdpijn. b. Bewustzijnsstoornissen. c. Hoofdpijn, prikkelbaarheid, slaperigheid, bewustzijnsstoornissen. d. Dorst, prikkelbaarheid, slaperigheid, bewustzijnsstoornissen. 5. Wat is een mayo-tube? a. Een slappe kunststof buis die via de mond wordt ingebracht. b. Een stevige kunststof buis die via de neus wordt ingebracht. c. Een stalen buis die via de neus wordt ingebracht. d. Een stevige kunststof buis die via de mond wordt ingebracht. 1-d; 2-c; 3-a; 4-c; 5-d 5 goed: Wauw we zijn onder de indruk! Je bent een kei in de zorg bij ademhalingsproblemen! 3-4 goed: Je weet al heel veel, maar neem de stof toch nog eens door om jezelf tot expert te ontwikkelen. 0-2 goed: Oeps! Direct terug naar de boeken. 10. Dat is goed onderzocht! Heb jij voldoende kennis over het afnemen van monsters en deelname aan onderzoek? Maak de onderstaande vragen en geef het juiste antwoord. 1. Alle monsters van uitscheidingsproducten van zorgvragers moeten steriel opgevangen worden. Pagina 12

2. Monsters van uitscheidingsproducten en voedingsmiddelen mogen in dezelfde koelkast bewaard worden, mits ze niet naast elkaar staan. 3. Wat meet je met een densimeter? a. Het gewicht van de urine. b. Het soortelijk gewicht. c. De kleur van urine. d. De betrekkelijke zwaarte van urine. 4. Wat doe je als de wond plotseling geel geworden is als je de standaard wondkweek gaat afnemen? a. Je neemt hem niet af en belt eerst de arts. b. Je neemt twee wondkweken af. c. Je neemt zoals afgesproken 1 wondkweek af. d. Je spoelt de wond voor je een kweek neemt. 5. Kun je een steriele ontlasting afnemen? a. Ja, als je een steriel potje gebruikt. b. Nee, ontlasting is nooit steriel. 1. Onjuist. Had je dat goed, dan krijg je 2 punten; zo niet, dan heb je geen punten verdiend. 2. Onjuist. Goed: 2 punten; fout: 0 punten. 3. Koos je antwoord a, geef jezelf dan 1 punt. Antwoord b levert je 2 punten op. Antwoord c levert helaas geen punten op. Koos je d, 1 punt erbij. 4. Koos je antwoord a? Helaas, geen punten. Antwoord b, 1 punt erbij. Antwoord c levert je 2 punten op. Koos je d? Geen punten erbij. 5. Het juiste antwoord is b. Geef jezelf 2 punten als je dat juist had. 8-10 punten: Wauw we zijn onder de indruk! Je bent een kei in het afnemen van monsters! En ook in het deelnemen aan onderzoek! 4-7 punten: Je weet al heel veel, maar neem de stof toch nog eens door om jezelf tot expert te ontwikkelen. 0-3 punten: Oeps! Waar is dat theorieboek Pagina 13