MOS duurzame scholen straffe scholen. Terra is ziek

Vergelijkbare documenten
Terra, de aarde, is ziek. Snuf snuf. Hatsjie! Au! Wat kriebelt en prikt er toch op mijn arme lijfje?

Zack gaat zo op in zijn avontuur dat hij de rivier onder zich niet opmerkt. Plotseling stopt Mistral met blazen. Zack tuimelt naar beneden.

Mier ontmoet worm. MOS duurzame scholen straffe scholen

MOGELIJKE SLEUTELVRAGEN - Wie van jullie vindt het leuk op school? Waarom wel/niet?

Reus Gommaar is boos

Mier heeft een probleem

Ik vind Dylan maar niets!

Het kleine kamertje van de koning

Ik ben de voet, en ik loop heel goed.

Karel Appel staat ongeduldig te wachten. Waar blijft toch dat vliegtuig?! Het heeft reeds twee uur vertraging. Dit vind ik niet leuk meer!

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

Werkblad Natuurlijk water in de Kwebben

Thema: Noordpool, natuur, dieren, reizen, klimaat

GAVE Kerk: werkblad Bijbelklassen en Spoorzoekers

Noach bouwt een ark Genesis 6-8

inhoud blz. Kou 1. Het weer 2. Rillen van de kou 3. Kleren 4. Koelkast en vriezer 5. Koude kleuren 6. Noordpool en Zuidpool 7.

Voor Indigo en Nhimo Papahoorjeme_bw.indd :02

Lelijke griet. Dino is nog steeds te verbaasd om iets normaals te zeggen. Het enige dat hij kan bedenken is: Heet je echt Belle?

Dingetjes I. Kleuter-kabouters

BOOM ZKT SCHOOL. v.u.: Provincie Vlaams-Brabant, Provincieplein 1, 3010 Leuven

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17

Gezond thema: DE HUISARTS

Het feest van de olifant

NAAM. Uil kijkt in een boek. Het is een boek over dieren. Er staan plaatjes in. Van elk dier één. Uil ziet een leeuw. En een pauw. En een bever.

Inhoud Thema Lente... 3 Goedemorgen... 3 Hallo... 3 De wielen van de bus... 3 Op een houten bruggetje... 4 Heb je al gezien het is lente...

Op bezoek. bij Sam op de Intensive Care

Antoine in Nepal. Karel Peeraer.

Volgorde in goede de (In de goede volgorde)

Op bezoek bij Suus op de Intensive care

helpt rust & harmonie terugkeren in de opvoeding

Thom de dino vriend. Lize Ippel

EBOOK WE KRIJGEN ER EEN KINDJE BIJ :)

Als Jasmijn weer eens verliefd is, komt ze meteen naar Lonnie toe.

Energiek de lente in!

Het is druk op het schoolplein. Overal zie je kinderen die aan het knikkeren zijn. Joost heeft een grote zware knikkerzak. Hij roept: 'Ik heb de

Kijk ook op:

Kerstmusical voor /door kleine kinderen (onderbouw, groep 1,2,3) Niet religieus, met 4 liedjes. Speelduur ongeveer 30 minuten. Kerstfeest met Rudolf

Fossiele brandstoffen? De zon is de bron!

Teekla wil er het fijne van weten

Oma Pleuntje en opa Joep

Het speelhuis van Lotte en Nina

Poekie is verdrietig. Want zijn papa en mama gaan scheiden. Geschreven door. Mariska van der Made. Illustraties van. Dick Rink

Spekkie en Sproet Spion uit de lucht

Jij krijgt een operatie van de KNO-arts. Hieronder lees je het verhaal van Jaap, hij krijgt ongeveer dezelfde operatie.

PIJN BIJ KINDEREN AU AU PIJN IS NIET FIJN!

Verpleegkunde RETO

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren'

Verkiezingsprogramma ChristenUnie- SGP in begrijpelijke taal

Inhoud Thema Lente... 3 Goedemorgen... 3 Hallo... 3 De wielen van de bus... 3 Op een houten bruggetje... 4 Heb je al gezien het is lente...

Starttest. nee. nee. nee. nee. nee. nee. nee. Doe voorafgaand aan het verhaal de starttest. Kruis hieronder aan wat jij denkt.

De heppiepet. de behandeling

In dit boekje onderzoek je jouw eigen relatie met de natuur. Je kunt er gedachtes, ideeën en dingen die je belangrijk vindt, in verzamelen.

Opdrachten thema. Veluwe

Verkiezingsprogramma

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet

Papa heeft zijn boek weggelegd en komt ook aan tafel zitten. Ik zal wel de gaatjes in de pinda s prikken. Dan kunnen jullie er een draad doorheen

Mauds amandelen gaan eruit

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1

Liturgie morgendienst 10 september, voorganger ds. W. van der Veer. Welkom en mededelingen. Zingen: Psalm 84(psalmen voor nu)


Mag ik zijn wie ik ben?

Lotte is er erg blij mee. Ik wilde altijd al een huisdier voor mezelf, zegt ze tegen opa. En nu heb ik er opeens een heleboel.


Opwarming van de aarde

klasniveau Het verhaal Tekening 1 Tekening 4 Tekening 5 Tekening 2 Tekening 6 Tekening 3

Liefdesgedichten schrijven

GOED VRIENDJE? FOUT VRIENDJE?

Wie zijn Pluck & Pien?

Vertel de kinderen, of praat met hen over het verschil tussen film, tv kijken of naar het theater gaan.

Johannes 6,1-15 We danken God, want Jezus zorgt voor ons

de Mantoux test Een test om te kijken of je de tuberculose-bacterie in je lichaam hebt

De Man van de Toekomst Module Theater Groep 7-8

Lesbrief. Moeder worden, moeder zijn - Daphne Deckers

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 7 Delen maakt blij. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op pad met. kabouter Wouter en kabouter Lilly. Ik heb ook een dochter. Zij heet Lilly en woont in hetzelfde bos.

Take a look at my life week 13

Eh ja, zegt hij, dat kan ook.

Pech? Dan moet je even wachten op geluk

Meer gezondheid, minder zware metalen. brochure over het verminderen van contact met zware metalen. omgevingvlaanderen.be

Roodkapje en haar zieke voorleesoma

Welkom op de eigen pagina van speelzaal Kleine Columbus. Seizoen 2013 / Thema "water" In dit thema staat water centraal.

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen.

koffie, tandpasta, appels, choco, aardappelen, water, plakband,

De boom van Isaï. Vragen. Lezen: Jesaja 11:1-10

Dan komt Pat op het bed terecht. Maar het gaat niet helemaal goed. Ho, buur, roept Pat, dit gaat mis!

Johannes 6, We danken God, want Jezus zorgt voor ons

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING

Waar dan, Foeksia? Ik zie niemand! Goed kijken, Grobje, lacht Foeksia. Ze duikt omlaag op haar bezem. Grobje vliegt achter haar aan. Zoef! Zoef!

Vind de schat van Het Vinne!

Samen met Jezus op weg

Lesbrief les 3 groep 1 en 2 Energie voor drie

inhoud 1. Mmmmm lekker zoet 2. Waar komt suiker vandaan? 3. Suiker vind je overal 4. Nog meer suiker 5. Te veel suiker 6. Hoe word je te dik?

Kinderen zullen zich graag herkennen in de grappige kleine Bever. En wie wil er niet zo n lieve, grote Beer als vriend?

Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden

Pannenkoeken met stroop

Ria Massy. De film van Abel

Best tof. Asma haalt haar schouders op. Ik weet niet eens of ik niet mag, zegt ze.

Samenvatting Mensen ABC

Stomme trutten. Qatar, Qatar!, giechelen de meisjes voor het huis aan de overkant. Kelly heeft gelijk. Nu zijn ze op de fiets.

Expeditie Boswachterscode

Transcriptie:

MOS duurzame scholen straffe scholen Terra is ziek

Terra, de aarde, is ziek. Snuf snuf. Hatsjie! Au! Wat kriebelt en prikt er toch op mijn arme lijfje? Terra draait zich naar Laura, de zon. Terra en Laura zijn dikke vriendinnen. Laura, ik heb een probleem. Ik voel me niet goed in mijn vel. Het lijkt wel alsof ik een griepje heb, maar het is niet helemaal hetzelfde. Wat is er toch met mij aan de hand? Laura is heel erg slim. Ze is bezorgd om haar vriendin. Tja, dat vind ik een moeilijke. Kan je me vertellen wat je precies voelt?

1

Niet zo heel lang geleden was ik gelukkig. Ik hield van de mooie bloemen, vlinders, vogels, en alle andere dieren die op mij leefden. Ja, ik mag wel zeggen dat ik het goed had. Toen kwamen de mensen. Geen probleem, want ik heb plaats genoeg. Maar het lijkt wel alsof ik me sindsdien niet meer zo lekker voel. Het kriebelt overal op mijn vel. Het lijkt wel koorts, maar dat is het niet. Hier heb ik het koud, daar heb ik het dan weer te warm. Op de ene plaats staat mijn huid precies in brand, en op een andere plaats gutst het zweet als regen van mij af! MOGELIJKE SLEUTELVRAGEN - Wie is er ook al eens ziek geweest? Hoe voelde je je toen? - Is de dokter toen langs geweest? - Wat zou er mis kunnen zijn met Terra?

2

Zonnewonnewat, eigenaardig is dat. antwoordt Laura en ze kijkt daarbij bedenkelijk. Ze houdt van Terra en wil dat ze het goed heeft. Vertel eens, wanneer is het ook alweer begonnen? Dat zal zo n tweehonderd jaar geleden zijn, denk ik. Zowat van de ene dag op de andere verscheen er plotsklaps zwarte rook op mijn buik. Mijn dekentje, dat ervoor zorgt dat er niet teveel warmte op mijn lijf blijft hangen, moest ervan hoesten. Het leek een beetje op een vulkaanuitbarsting, maar het was niet helemaal hetzelfde. Terra zucht en kijkt sip. MOGELIJKE SLEUTELVRAGEN - Wat is de zwarte rook, waar Terra van spreekt? - Hoe zit het met haar dekentje? Wat zou dat zijn? - Waarom heeft Terra een dekentje nodig? - Hoe zou het dekentje van Terra er (kunnen) uitzien? (hier kan je bv. een knutselactiviteit aan koppelen)

3

Zonnewonnewat, het wordt steeds eigenaardiger. herhaalt Laura. Dat vraagt om verder onderzoek. En ze tovert een stethoscoop en een kanjer van een vergrootglas tevoorschijn. Laura luistert geconcentreerd met de stethoscoop op de buik van haar vriendin. Ze lijkt wel een dokter! En, wat hoor je? vraagt Terra. Vooral veel gerommel en gestommel. mompelt Laura. Het lijkt wel alsof er ontelbaar veel mieren over je lijf kriebelen. Jij kent je lichaam het beste. Weet je wat dat zou kunnen zijn? MOGELIJKE ACTIVITEITEN - Tik ergens een stethoscoop op de kop. Laat de kinderen naar elkaars hart luisteren (Wat hoor je?). Laat ze ook eens naar bomen luisteren (Wat hoor je?). Hier kan je met hen filosoferen (Leven bomen? Hebben ze een hart? Kunnen ze met elkaar spreken? Kunnen ze pijn voelen? ). - Laat de kinderen met een vergrootglas op onderzoek gaan. Laat ze elkaar en verschillende soorten voorwerpen van dichtbij bekijken. Vergeet zeker niet om ook bloemen, mieren, lieveheersbeestjes, door het vergrootglas te bekijken. Een nieuwe wereld gaat voor hen open!

4

Dat zullen de mensen wel zijn. antwoordt Terra. Die zijn nogal actief de laatste tijd. Zozo, en wat doen die zoal? vraagt Laura. Bwah, zegt Terra. sinds ze onder mijn vel steenkool en aardolie ontdekten, bouwen ze fabrieken om van alles en nog wat te maken. Ik moet zeggen, die mensjes kriebelen er op los!

5

Zonnewonnewat, echt raar is dat! roept Laura Daar wil ik het fijne van weten. En ze neemt haar vergrootglas om al die kriebelende activiteiten van nabij te bestuderen. Maar, wat is dat?! Die mensen timmeren en bouwen, ze slepen en sjouwen, het lijkt wel alsof ze geen seconde tot rust komen! Plotsklaps schrikt Laura zich een hoedje. Een vliegtuig scheert rakelings langs haar neus. Ik zie auto s en vliegtuigen, mensen die bossen omhakken en afbranden, en massa s koeien die scheetjes en boertjes laten. Dat zorgt voor vieze gaswolken. Die zijn onzichtbaar en je kan ze ook niet ruiken. Dat kan niet goed zijn! MOGELIJKE SLEUTELVRAGEN - Wat is steenkool? Wat is aardolie? Waar komt dat vandaan? - Waar komen die gaswolken vandaan, denk je? - Waarom is dat niet goed voor Terra?

6

Laura gaat verder op onderzoek en volgt de gaswolken die naar boven stijgen. Hé, het lijkt wel alsof die vele, vieze gaswolken zich in jouw dekentje ophopen! Hoe meer van deze vieze gassen, hoe warmer je het krijgt. Je dekentje groeit en groeit, en wordt alsmaar dikker! Geen wonder dat je het zo warm krijgt. Jouw warmte kan niet meer weg en blijft tegen je huid kleven. Je warmt op! Het lijkt wel op een super dikke jas die je niet meer kan uitdoen! MOGELIJKE SLEUTELVRAGEN - Wat gebeurt er met jou als mama/papa een te dik dekentje op je bed legt? (warm, zweten, slecht slapen)

7

Oeijoeijoei! Wat moet ik nu doen? jammert Terra Ik dacht al dat er iets niet in de haak is. Zoals ik het zie, denkt Laura hardop, ben je al aan het veranderen door deze ziekte. Op sommige plaatsen maak je het droger, op andere laat je het dan weer meer regenen, en op nog andere plaatsen smelt het ijs omdat je warmte niet weg kan. Maar of dit goed zal blijven gaan..?

8

Maar wacht eens! roept Laura Wat zie ik daar?! En ze kijkt nog eens extra goed door haar vergrootglas. Sommige mensen nemen niet langer de auto, maar gaan te voet of met de fiets. Anderen eten dan weer minder vlees. En, is dat dan goed? vraagt Terra aarzelend. Maar natuurlijk! knikt Laura enthousiast. Want minder vieze gaswolken in de lucht betekent dat jouw dekentje zich kan herstellen, en dan word je terug gezond. Jippie! roept Terra, nu ook enthousiast Ik voel me precies al een beetje beter.

9

Je bent er nog lang niet. zegt Laura Je bent stevig ziek en dat vraagt een lang herstel. Maar als de mensen die op jou wonen minder vieze gaswolken uitstoten en veel bomen aanplanten, zal je terug beter worden. Ik hoop dan maar dat de mensen slim zijn en snel tot actie over gaan, antwoordt Terra, want zelf kan ik daar weinig aan veranderen. Zij zullen het zelf moeten doen. Weet je wat? zegt Laura Ik vraag het alvast aan de kinderen die nu aan het luisteren zijn. Hey, hey daar, kinderen! Willen jullie Terra helpen om terug beter te worden? (einde) MOGELIJKE SLEUTELVRAGEN - Dat ziet er precies niet zo goed uit voor Terra (en voor ons)! Wat denk je zelf? Wat vind jij ervan? Kunnen we Terra helpen? En wat kunnen wij dan doen om haar (en onszelf) te helpen? TIPS - Blijf niet bij de pakken zitten. Grijp dit verhaaltje aan om met de kinderen leuke acties te bedenken (bv. fietsacties, energiekapiteins, minder afval thuis en op school, een biologisch moestuintje, ). - Laat Terra, Laura, en het dekentje regelmatig terug aan bod komen. - Maak een maquette van een (zieke) aarde en een zon die wil helpen.

10

Terra is ziek FIGURANTEN - Een zieke aarde die sip kijkt, koortsig is, zweet, - Een bezorgde zon die inzit met haar vriendin. DE SCHRIJVER: Herwig Kevelaerts DE ILLUSTRATOR: Fatinha Ramos DOELGROEP: 3 de kleuters 2 de leerjaar v.u.: Peter Cabus, secretaris-generaal, Departement Omgeving - Koning Albert II-laan 20/8, 1000 Brussel