Infobulletin, december 2013



Vergelijkbare documenten
Infobulletin, december 2014

Infobulletin, juli 2014

BUITENKRANT 12. week 14, schooljaar Beste ouders, vrienden, leerlingen,

D E V R I E N D E N K R A N T

INFORMATIE DECEMBER 2015 NUMMER 5

Nieuwsbrief. Ik wens u nu alvast een hele fijne kerstvakantie en een goede start van het nieuwe jaar!

Musical De Eendenclub verdwaalt

Wie is wie? Bij elke nieuwe Emmer mag iemand zich voorstellen. We geven telkens de pen aan iemand anders van het orkest door.

23 3 januari K E R S T V A K A N T I E

New Voices, een koor waar woorden gaan leven!

Peuterspeelzaal het Boemeltje en BSO Willem Eggert december

Nieuwsbrief 17 december 2015 Het einde van het jaar..

Vanuit de directie. Beste ouders/verzorgers,

19.00 uur - Repetitie Fine Tuning uur - Repetitie kamerkoor

Belangrijke data komende periode:

De Algemene ledenvergadering vindt morgen plaats om uur op school. In de bijlage vindt u het jaarverslag van de ouderraad.

Nieuwsbrief SG De Dijk september 2015

Nieuwskraker. Wat komen gaat. Verderop in deze Nieuwskraker: de special van groep 5a.

SHOW: The Feel Good Show of The Year. Artiesten: Blues Brothers. Naam: Sjuul Kroon. Klas 3GTA. Vak: CKV Opdracht: ckv verslag.

CBS Prins Maurits Orionstraat GS

DE VELDHOVENSE REVUE 2016

Vlindernieuws. Belangrijke data. Personeel

Nieuwsbrief Vrije School Kennemerland

donderdag 22 januari: uur: teamvergadering vrijdag 23 januari: groep 3-4: Heemkundegebouw

Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn

GELUKKIG NIEUWJAAR! DE NIEUWJAARSBOODSCHAP! VAN MUZEMIX OP PAGINA 2

Dag 2: Goed aangekomen & dag 2

En.donderdag is het dan ook nog Hoeksteenfeestdag! De weersvoorspelling is goed en dat belooft dus ook weer een topdag te worden.

Nieuwsbrief nr.20 9 juni 2016

AGENDA Maandag 19 december t/m vrijdag 23 december

DE WEKROEP VNJ MORTSEL JANUARI

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.:

Jeugdfanfare en slagwerkgroep

!!!!! !!!!!!!!!!!! Uit: Glazen Speelgoed (Tennesse Williams)! (zacht) Hallo. (Ze schraapt haar keel)! Hoe voel je je nu? Beter?!

NIEUWSBRIEF 30 mei nummer 7

Borstkanker ''Angst voor het onbekende''

juli 2015 Er is er één jarig hoera, hoera, dat kun je wel zien dat zijn zij

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik.

Werkboek Het is mijn leven

Nummer 17, 18 april 2019 HOERA! AGENDA. Wist je dat

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal,

Verslag stage ID-dance

IN DEZE BIJLAGE VAN DE NIEUWSBRIEF:

De foto hierboven laat het eigenlijk al zien, waar dit nummer overgaat.

Decembermail. Pepernoten bakken

Leraar, je wist dat je het was.

AGENDA RAPPORTGESPREKKEN 25 JUNI ALGEMENE LEDEN VERGADERING 27 JUNI VELE HANDEN MAKEN. INTERNE VERHUIZING DONDERDAG 4 JULI

Jaarverslag

Opening door Harry Welkom aan alle leden, we hebben een volle agenda deze avond.

Nieuwsbrief CBS De Schalmei

Herfst, appels plukken, wandelingen in het bos, paddenstoelen zoeken en bomen tekenen. Zingen, verhalen horen, rekenen tot 1000, en ook breuken leren.

NIEUWSBRIEF MET EEN LACH EN EEN TRAAN

Wingerdbericht. Agenda. Open dag: 30 april. Nummer 15: Jaargang

Kunstweek Piet Mondriaan

Huishoudelijk Reglement

1 0.0% % % % % % % % % % 10

De Spieker. Schooljaar Uitgave 9 Datum: Beste ouders,

Nieuwsflits juli 2014

Dirigent: Henriëtte Sabel

Februari/Maart 2016 Activiteiten commissie A.N.B.O. afdeling Wemeldinge:

Donderdagbrief 18 december 2014 Bezoek bejaardenhuis de 10 gemeenten door groep 6

Iedereen is uniek, niemand is volmaakt, maar samen zijn we compleet

Nieuwsbrief april e jaargang nr. 1

De Wilgentenen. Inhoud

Evaluatie project webshop 2.0

Kamp NGK Veenendaal september

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg.

DE CASEMBROOTKOORKRANT

Niet in slaap vallen hoor!

Jaargang 21, Maand: juli INFO

Schoolkrant. Maart WaLL of. Fame

Huishoudelijk Reglement.

Het relaas van de kleine Nicolaas nr. 3

NIEUWSBRIEF. NR. 16 vrijdag 18 december 2015

Belangrijke informatie om je weg te vinden binnen het koor

Welkom op de leukste pagina van de hele school!

Nieuwsbrief

Schaduwen Maart 2016

WEEKBRIEF 11 DECEMBER 2015 / NUMMER 18

nieuwsbrief Dit leest u in deze nieuwsbrief:

Houts Gemengd Koor. Onderscheiden met de Koninklijke Erepenning

BASISSCHOOL DE ZEVENSPRONG

NIEUWSBRIEF december 2014

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

28 augustus Vreedzame school. Nieuw meubilair groep 3. Lydia

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

Nieuwsbrief Juli 2015

N I E U W S B R I E F

Schooljaar , nieuwsbrief 7 december Beste ouders,

Masters hangen aan Eelco's lippen...

D R U P P E L S G E W I J S

SCHEEPSJOURNAAL. Als extraatje waren het weekend de havendagen in Rotterdam.

Sintkrant. OBS De Ster en psz De Sterretjes

In deze schoolkrant: Een interview met. Een lekker gezond recept van Lisa! Verslag van het bowlingtoernooi en het bezoek aan Sparta van groep 7!

GGK-Bulletin Nr

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, opening vmbo-schooljaar, Hogeland College, Uithuizen, 20 september 2012

PR-team, stand van zaken

Transcriptie:

Voorwoord van de Voorzitter We zijn op het einde van 2013 aangekomen en kunnen concluderen dat dit een rustig en prettig jaar is geweest, met toch de nodige beweging binnen onze vereniging. Ik heb in juni gemeld dat we tijdens de open monumentendagen in de Leidse Schouwburg zouden gaan zingen, maar dat is door de Leidse Stadspodia gewijzigd in de Stadsgehoorzaal waar juist de entree hal was verbouwd. We hebben daar toch voor redelijk veel publiek fijn gezongen. De kleine concerten zijn ook beter gegaan dan vorig jaar en we gaan op 15 december het jaar voor de concerten afsluiten in de Messiaskerk te Wassenaar. Ik heb daar zoals gewoonlijk gekeken en gezien dat dit een mooie ruimte is om te zingen. Wat nu vlak voor het einde van het jaar ook tot stand is gekomen, is de vernieuwde website. We zijn nu vooral volop aan het repeteren voor het grote concert van de Verdi opera Giovanna d Arco, ik denk dat we met de repetities goed op schema liggen en het is dan ook fijn te merken dat de sfeer er weer goed in zit. Toch zullen de komende 5 maanden beslist erg druk worden - we hebben naast de 2 zondag repetities ook plannen om bij één van het orkest repetities met solisten aanwezig te zijn en waar nodig mee te zingen. Ben Verdel heeft de flyer omgewerkt tot een flyer/affiche voor de uitvoering en we zullen deze op 15 december a.s. al bij het concert neerleggen. Wij zullen ook met de kaartverkoop vroeg in januari gaan starten, zodat we met z n allen ruim de tijd hebben om de uitgedeelde kaarten te verkopen. Het is om diverse reden natuurlijk goed om voor een uitverkochte zaal ons concert te geven! Zoals ik in de Info van juli al schreef, zijn we met de sponsor commissie druk bezig en hebben we ook duidelijke plannen om de sponsoren iets extra s te bieden: een mooie plaats op het balkon en de verzorging van een hapje en een drankje voor aanvang, in de pauze en na afloop van het concert. Kennen jullie mensen of bedrijven die daar in geïnteresseerd zijn, dan hoor ik dit graag en nemen wij contact met hen op. Zoals bekend is, gaat het GOOK hetzelfde concert als wij uitvoeren. Hun koor is minder groot en er zullen beslist mannen en dames zijn die het concert nogmaals willen uitvoeren en die zijn daar dan ook van harte welkom. Een traditie van ons is om op 2 januari een Nieuwjaarsreceptie te houden en ook dit jaar zullen we die weer in het Gemeentecentrum kunnen geven. Tot slot wens ik eenieder mede namens het bestuur fijne

kerstdagen, een goed oudjaar en een prima start van 2014 toe. Hans Honsbeek Impressies van een nieuw lid Verrassend! Toch wel spannend, de overstap van een pop-koor naar De Troubadours. Ik was toe aan een ander breder repertoire en meer uitdaging. Getipt door Els (Schelling) ben ik vorig jaar net voor de zomervakantie gaan proef zingen bij De Troubadours. Wat voor mij meteen al genieten was: de mannenzang en de hartelijkheid en behulpzaamheid van iedereen. En dat is na ruim een jaar zingen bij dit koor zo gebleven. Mijn ervaring met optredens was beperkt tot verzorgingshuizen en dergelijke. Wat er allemaal zou komen kijken bij de uitvoering van Singin in the rain (My Fair Lady, Porgy and Bess, West Side Story en Treemonisha) in de Regenboogkerk, daar had ik amper bij stilgestaan. Het begon mij te dagen toen wij op enkele zondagen extra repetities hadden met orkest erbij. Bij de verkoop van toegangskaarten van 20 per stuk (inclusief consumptie) had ik nog steeds zo mijn aarzelingen. Was het dit wel waard? een gezonde dosis spanning. Maar de uitvoering was geweldig met orkest en professionele solisten. Echt een verrassing door onze dirigent Erik met al zijn creativiteit tot een mooi geheel gecomponeerd. Voor het eerst heb ik toen ervaren wat een energie een staande ovatie kan geven. Dit concert overtrof al mijn verwachtingen. Ik heb twee avonden zitten kicken in mijn rolstoel. Mede dankzij de goede voorbereidingen en organisatie door het bestuur was dit de 20 meer dan waard. Mijn complimenten! Nog een tip tot slot: bij het concert volgend jaar ons koor een meer Italiaanse uitstraling à la Verdi geven met kleurrijke accenten. Bertine Duijndam Foto s van ons concert in september in de Stadsgehoorzaal voor de Open Monumentendagen Leiden Vrijdag 12 en zaterdag 13 april was het dan zover. Iedereen had last van

Nieuwjaarsreceptie op 2 januari 2014 Wederom kunnen we dit jaar onze nieuwjaarsreceptie houden in de hal van het Gemeentecentrum. Komt allen op 2 januari 2014, aanvang 20.00 uur Jet en Bram van der Wees als echtpaar lid en projectlid Wederwaardigheden van een oud bestuurslid (tekst Hamida) Mijn naam is Jet van der Wees, en ik ben voornamelijk door de werkzaamheden van mijn man (Bram) met ons gezin van Amsterdam naar Leiderdorp geëmigreerd, waar we nu alweer 26 jaar wonen. Eenmaal ingeburgerd, heb ik in Leiderdorp mijn grote hobby s, toneelspelen en zingen, met veel plezier kunnen uitoefenen. Via de jaarlijkse Scratch uitvoeringen in de Pieterskerk in Leiden hebben mijn man en ik kennis gemaakt met de opera s van Verdi en we hebben in deze scratch-setting een aantal jaren gezongen. Wij zijn zulke enthousiaste zangers geworden dat, toen de gelegenheid zich voordeed, wij lid werden van het Utrechts Operakoor. Tot nu toe hebben we daar elk jaar een mooie productie meegezongen. Hoe kwam ik dan bij de Troubadours terecht? Het zal een aantal jaren geleden zijn, toen ik de oproep van de Troubadours in de krant zag staan.

Er werden zangers/zangeressen gevraagd voor een project waarbij zowel operette als opera werd gezongen. Omdat mijn belangstelling hierdoor gewekt werd, meldde ik mij aan. Omdat ik de sfeer en enthousiasme in het gezelschap als heel hartelijk ervaren had, besloot ik lid van de Troubadours te worden. Buiten het zingen worden er ook sociale activiteiten georganiseerd. Zelf vind ik de afsluiting van het jaar het leukst. Dan wordt er een uitdaging op de creativiteit van de leden gedaan. Geweldig hoe dat dan met muzikale begeleiding van Erik onze duizendpoot dirigent - en presentator Hans gebracht wordt. Onvermoede talenten komen los. Enig! En nu repeteren we weer voor een nieuw opera project Giovanna d'arco, prachtige muziek van Verdi, dat volgend jaar in de Stadsgehoorzaal uitgevoerd wordt. En met het enthousiasme van iedereen, gestimuleerd door Erik, weet ik zeker dat dit een muzikaal feest gaat worden. Veel zangplezier! Jet van der Wees Ik ben Bram van der Wees en ik ben pas erg laat begonnen met zingen. De eerste 50 jaar van mijn leven heb ik nooit het idee gehad dat zingen mijn leven zo zou kunnen verrijken. Ik ben in aanraking gekomen met zingen doordat mijn vrouw Jet, die nu al een aantal jaren met veel plezier bij de Troubadours zit, mij op een gegeven moment ( een jaar of 10 geleden) heeft aangemoedigd om mee te gaan doen met de Scratch-Verdi in de Pieterskerk. Zij deed al een aantal jaren aan de Scratch mee, en was daar erg enthousiast over. Hoewel ik niet het idee had dat ik een noot fatsoenlijk kon uitbrengen, heb ik de stoute schoenen aangetrokken en mij aangemeld voor de dag met de highlights uit opera s van Verdi. Ik weet nog goed dat ik die dag na korte tijd al helemaal in de ban was van die prachtige muziek, en dat ik het ook echt een kick vond geven om met zoveel mensen met elkaar muziek te maken en aan een uitvoering te werken. Ik heb daarna nog een paar keer meegedaan, en vond het zo leuk dat we op een gegeven moment op zoek zijn gegaan naar een operakoor om op een intensievere manier dan 1 keer per jaar te zingen. Na enig gegoogle kwam ik uit op het Utrechts Operakoor (UOK), dat al een jaar of twintig bezig was met vooral Italiaans operarepertoire. Voordeel van het UOK was dat er geen audities of ballotage werden toegepast, zoals bij de meeste andere operakoren in de Randstad wel het geval was. Als je zo weinig zangervaring hebt als ik toentertijd is die laagdrempeligheid een groot voordeel, anders kom je waarschijnlijk niet eens binnen. Ik herinner mij nog goed dat Jet en ik de eerste keer bij het UOK binnenkwamen. Iemand van het

bestuur ving ons op en zette ons ergens in het koor. Ik kwam bij de bassen terecht naast een boom van een kerel met een stem als een klok. Het leek wel een professionele operazanger. De moed zakte mij ter plekke in de schoenen. Wat deed ik hier eigenlijk? Gelukkig hoorde ik daarna om mij heen dat niet iedereen zo ongelooflijk goed kon zingen, en er ook wel eens naast zat. Dat stelde mij weer gerust. Mijn eerste zangcontacten met de Troubadours dateren van 2011, toen ik halverwege de repetities voor de Carmina Burana gelukkig nog als projectlid kon meedoen. Daarvoor had ik het koor al meer informeel op feest avonden leren kennen omdat Jet mij meenam. Ik wist dus dat de Troubadours een goede sfeer hebben. En tijdens de repetities voor de Carmina merkte ik ook dat de zangkwaliteit van de Troubadours prima is. Omdat ik eigenlijk vooral een operaman ben, en niet zo geïnteresseerd ben in operette of musical, heb ik mij na afloop van de Carmina niet aangemeld als vast lid. Ik was dan ook aangenaam verrast toen ik hoorde dat de Troubadours dit jaar een opera van Verdi gingen doen. Dit was voor mijn voldoende aanleiding om mijn vaste schilderavond op maandag bij Ars Aemula dit jaar op te offeren voor het project bij de Troubadours. De muziek is echt prachtig en ik draai de CD al maanden helemaal grijs. En als ik kijk naar de repetities tot nu toe is iedereen 100% gemotiveerd om er wat moois van te maken! Bram van der Wees Wat doen we aan? (tijdens het Verdi concert) De kleding commissie heeft de kleding voorschriften voor het Verdi concert in mei nu al besproken zodat iedereen tijd heeft om in zijn kast te kijken wat hij/zij heeft en indien nodig iets aan te schaffen. De dames dragen: Zwart: broek, rok (lang of kort), zwarte blouse (lange mouw), jurk (lang of kort met lange mouw). Dit alles met een zwarte panty en zwarte schoenen. Daarbij een corsage met een witte roos (vastgezet met magneetjes tegen het eventueel beschadigen van uw kleding). De kosten zullen ongeveer 5.00 zijn. Dit is voor eigen rekening, maar ze zullen door de vereniging besteld worden. De heren dragen: Zwarte smoking of donker pak met wit overhemd en zwarte vlinderdas. Kosten ± 10.00. Deze wel zelf aanschaffen. Verder zwarte sokken en schoenen. De kleding commissie wenst u goede feestdagen en een heel goed zangjaar.

De kledingcommissie Vrijdag 16 mei: uitvoering Verdi opera Stadsgehoorzaal Leiden Onze solisten voor het Verdi concert De drie solisten voor onze Verdi uitvoering in mei 2014 zijn bekend. Het zijn Lisa Houben (sopraan), Edwin van Gelder (tenor) en Bas Kuijlenburg (bariton). Zoek ze op het internet op en geniet! En we worden tijdens het concert begeleid door Colla Voce met een orkest van 45 man sterk. Bestuur: Hans Honsbeek - voorzitter Margot Hoppe - penningmeester Mia Klünnen-de Leeuw - secretaris Eveline de Graaf alg. bestuurslid Agenda Maandag 16 december: laatste zangrepetitie vóór de kerstvakantie Donderdag 2 januari: nieuwjaarsreceptie - Gemeentecentrum Maandag 6 januari: eerste zangrepetitie ná de kerstvakantie Maandag 17 februari: geen repetitie (krokusvakantie) Zondag 9 maart: zondag repetitie - Sumatrastraat 120, Leiden Zondag 23 maart: concert ter afscheid van Burgemeester Timmers - Kasteel Oud-Poelgeest, Oegstgeest Zondag 6 april: zondag repetitie - Sumatrastraat 120, Leiden Maandag 28 april: geen repetitie (meivakantie) Donderdag 15 mei: generale repetitie Stadsgehoorzaal Leiden