Spreekbeurt informatie over de gymschoen



Vergelijkbare documenten
Ieder van ons is volmaakt en tegelijk onvolmaakt. Wij zijn volmaakte reizigers, maar nog geen volmaakte bezitters. Als reizigers zijn wij onderweg.

De voordelen van hardlopen

Huppel de pup. Zaag 40 cm rondhout af. Gebruik een verstekbak en een toffelzaag.

HANDIG HONDEN ONTMOETEN

Tips voor een goede spreekbeurt

Medley 5: Liefde is over medley

Luisteren: muziek (B1 nr. 4)

Verhaal: Jozef en Maria

Door Nel Bakker, Lioessens(links vooraan witte T-Shirt)

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje.

BIJLAGE 1 BEELD met toelichting BOEREN IN DE IJZERTIJD

Aan de poort van de stad der geletterdheid

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

We spelen in het huis van mijn mama deze keer,

TEST 1: Eerst denken of eerst doen? Kruis steeds het antwoord aan dat het best bij jou past. Probeer zo eerlijk mogelijk te antwoorden.

Schaapje Schaap woont op de weide samen met Nina en Osto.

Bouwmaterialen door de eeuwen heen

Basketbal. Bronvermelding. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik basketbal altijd al een leuk sport vond. Daarom leek het

Leesboekje de kleding

De teksten van de vormingspakketten die de sociaal adviseurs gebruiken worden gescreend op klare taal door de collega s van diversiteitsmanagement.

Een goede vangst! Een goede vangst

GESTRIKT VOOR DE LENTE WILD EVERY DAY HIPPE EN VROLIJKE TIPTOO SCHOENMODE HET VOORJAAR IN A SNEAKER DAY SANDALEN VOOR HET VOORJAAR

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2

PORTERS VIJFKRACHTENMODEL

landelijk, licht EN eclectisch interieur

Karate. 空 手. Een werkstuk gemaakt door Chuck Beekhuizen.

PREVIEW. Probeer nu 1 dag DAVID DE JONGE JAREN VAN VIJF DAGEN: GOD, SPORT & JEZELF MET PRAKTISCHE, SPORT- EN PERSOONLIJKE VOORBEELDEN

Lees Zoek op Om over na te denken

Luisteren: muziek (B2 nr. 3)

De muur. Maar nu, ik wil uitbreken. Ik kom in het nauw en wil d r uit. Het lukt echter niet. De muur is te hoog. De muur is te dik.

En rijke mensen werken niet. Die kunnen de hele dag doen wat ze leuk vinden.

Inhoud. Inleiding. Het kerstverhaal klopt niet! 7. Is het echt gebeurd? 10. Klinkt het niet te mooi? 18. Waarom al die lichtjes?

Spelen met zand. Zandpaspoort voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar

Het eerste schrift hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

E-BOOK. Krachtschema. Wil jij fitter en sterker worden? DOE MEE. Voor 1 dag

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen!


HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

Auditieve oefeningen: thema schoenen

Ik ben Linda (18 jaar), ik zit nu in het derde leerjaar van de MBO opleiding dierverzorging. Afgelopen winter heb

Er vaart een boot op het grote meer

LYRICS. 1. Dat is de toon van de waarheid Door: A.L. Snijders, 26 oktober 2006

Ik ben Steenkool. Nooit meer oorlog groep 7-8. De Steenkool, een beetje Limburg is hem niet vreemd. En hij is niet zo goed in Engels.

VERVANGTAAK LICHAMELIJKE OPVOEDING VOOR LANGDURIG GEBLESSEERDEN

Pimp een Windmolen! Droommachine

Wrts.nl. Woordenschat leer je zo!

Ik doe mijn spreekbeurt over majoretten, omdat ik er zelf opzit. Ik ga iets vertellen over de volgende onderwerpen.

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!

Canonvensters Michiel de Ruyter

Sociale leeromgeving. Wie zit er in jouw netwerk? Leeromgeving sociale leeromgeving

is geraden, kan er besproken worden welke eigenschappen er allemaal bij dat dier passen.

HC zd. 42 nr. 31. dia 1

Tweede wereldoorlog:

Breien in de late middeleeuwen Een stukje geschiedenis over een geliefd tijdverdrijf

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Dimanida Kemkievelden Groep 7abcd

Voor we iets gaan maken moeten we wel het een en ander weten van meten. We zeggen altijd meten is weten. Hoi Leuk dat je er weer bent.

Uw arm of been in het gips

Mijn Verhaal van Brabant

Ontwerp je eigen prefabhuis

Bijlage 2: 3.2 onderzoek

Rapportage TIP HorstaandeMaas mei Inhoudsopgave. Zonnen 2

Archeologen logboek Namen:....

Borstkanker ''Angst voor het onbekende''

Een goede vangst! Opdracht van Domein en Knaapen Groep: een goede vangst -

Materiaal: - boekje: De ridder die bang was in het donker. Organisatie: De kleuters zitten in een hoefijzer in de onthaal hoek.

Charles den Tex VERDWIJNING

MOERASBOS IN STADSHAGEN. Thema: natuur

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd

Pittenzakken gooien. Trampolinespringen en hordeloop. Duikelen en slalom

De aanhouder wint! Zij die in tranen zaaien, zullen oogsten met gejuich. Psalm 126:5

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak.

Handleiding Lesmethode Groep 7 &8 Huiswerk Bikkels. Inkijkexemplaar

euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo osb in de onderbouw theoretische leerweg

Ten slotte wens ik je veel plezier bij het lezen. Hopelijk geeft het de kennis en de inspiratie om ook zelf met je kinderen aan de slag te gaan!


VERSJES: Mourik lou VADERDAG. Lieve papa, kom eens even met uw hoofd heel dicht bij mij. k wil u graag een zoentje geven en u krijgt daar nog wat bij!

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij?

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd

Mooie muts! gemeente Kampen

Leer 5 kilometer hardlopen in 10 weken - Iedereen kan het!

inhoud blz. 1. Een wereld vol letters 2. Letters 3. Plaatjes lezen 4. Het pictogram 5. Van plaatje naar teken 6. Letters en klanken

Professionele uitstraling, duidelijke uitleg en behulpzame adviezen; dat waren voor Mike en Nina doorslaggevende factoren om met Vision Line in zee

De gymles van begin tot eind

Niet veel mensen krijgen deze ziekte en sommige volwassenen hebben er vaak nog nooit van gehoord of weten er weinig vanaf.

Wij zijn twee vrienden... jij en ik

Wasadvies Welke maat moet ik hebben? Krimp Katoen of polyester? Juiste maat van een judoband? Een losse judobroek kopen nodig? IJF Approved uitleg

Spreekbeurt over de orthodontist door Joyce de Bie (12 jaar) uit Katwijk

DE AARDE IS OOK. TOOLKIT: TIPS & IDEEëN VOOR VRIJWILLIGERS. Mueller/GP

Spreekbeurt, en werkstuk

Handleiding les 1: Een verhaal schrijven over jouw dag in 2034 voor een toekomsttentoonstelling

Lesmateriaal bovenbouw

Leonardo Da Vinci s brug

Van vleugels tot vliegtuig

De lamp. Copyright Vakcollege Groep B.V Alle rechten voorbehouden.

Gert van der Heiden Maria het Lam Anna Sterrenburg Wytske Benschop

Transcriptie:

Spreekbeurt informatie over de gymschoen Vooraf: Je kunt deze informatie gebruiken als onderdeel van jouw spreekbeurt. Een tips is om de delen tekst in jouw taal te herschrijven. Je kunt ook de gehele spreekbeurt doen over de gymschoen maar hou dan de tijd in de gaten die je hebt meegekregen van jouw leerkracht! Inhoudsopgave Geschiedenis van de gewone schoen... 2 Wat is een gymschoen?... 3 Soorten... 4 Van wat voor materiaal worden gymschoenen gemaakt?... 5 Wat heeft de ruimtevaart hier aan toegevoegd?... 5 Testjes... 6 Uitvoering:... 6 Bronnen... 6

Geschiedenis van de gewone schoen Tip: zoek de website op en print het plaatje uit. Deze kun je aan de klas laten zien. Ook kun je de website via de beamer laten zien. De prehistorie Historici vermoeden dat de schoen al bestaat zolang er mensen bestaan. Niet zo heel vreemd, want niemand zal het fijn vinden om door weer en wind, door bossen en andere gebieden te lopen op blote voeten. Vroeger ook niet. De allereerste gevonden schoen stamt uit 8000 voor Christus. Alleen zagen die schoenen er wel wat anders uit dan nu. Met een riempje of touw werd een stuk dierenhuid om de voeten gebonden. Erg primitief dus! Het oude Egypte & de Romeinse tijd In de tijd van de Egyptenaren, piramides en farao's werd de schoen gezien als een statussymbool: alleen rijke mensen droegen sandalen. Deze sandalen werden gemaakt van papyrus, leer, gevlochten riet of palmbast. In de Romeinse tijd was dat al anders. Iedereen droeg sandalen, de zogeheten 'kresip'. Rijke dames droegen ook graag stukken kurk onder hun zolen. Zo leken ze langer en slanker. De middeleeuwen Rond 1200 verschenen de eerste laarsjes met spitse neuzen, die snavelschoenen heetten. De punt van de schoen was wederom een statussymbool: hoe langer de punt, hoe belangrijker de persoon in de schoenen. Sommige punten waren zo lang, dat ze met een touwtje aan de knie moesten worden vastgemaakt. Arme mensen droegen toen gewone leren schoenen (zonder punt), en ook de houten klomp werd vaak gedragen. Van 1500 tot 1800 In deze periode werd de schoen steeds belangrijker, mooier en gekker! In 1580 bedacht über-uitvinder Leonardo Da Vinci de eerste hak. Niet veel later werden de 'chopines' een rage, een hoge schoen met een plateauzool van soms wel 75 centimeter hoog! Ook de Franse zonnekoning Louis XIV weigerde zijn huis uit te gaan zonder zijn beschilderde en zelfontworpen plateauzolen.

1800 tot 2000 De ontwikkeling van de schoen ging steeds sneller. Rond 1800 was daar ineens de eerste schoenfabriek. Met de komst van de eerste naaimachine in 1834 werd ook meteen de allereerste gymschoen bedacht. Rijgbottines (hoge laarzen met veters) en bandschoenen (sandalen met hakken en riempjes) waren rond 1900 erg populair. In de jaren zestig werden de eerste flatjes en ballerina's ontwikkeld en in de flowerpowerperiode van de jaren zeventig waren de cowboylaarzen niet aan te slepen. 2007 De schoenen van nu beginnen steeds meer op de ouderwetse schoenen te lijken. Want de hippe 'wedges' lijken wel erg op de plateauzolen van kurk uit de Romeinse tijd. En de sandalen met riempjes van tegenwoordig hebben ook wel wat weg van de sandalen van Egyptenaren. Ook de ballerina's en laarzen met vetertjes zijn weer helemaal in. Laten we hopen dat die hoge chopines nooit meer terugkomen (bron: http://www.kidsweek.nl/artikel/173449) Wat is een gymschoen? Een gymschoen heet eigenlijk een gymnastiekschoen. De schoen werd gemaakt om mee te kunnen sporten. De schoen moet dus licht zijn, zweet kunnen opnemen en verwerken. Hierdoor zijn ze ideaal om er mee te sporten. De gymschoen wordt niet gebruikt door turnsters of voetballers. Deze dragen andere soort schoenen. Een gymschoen lijkt tegenwoordig meer een alledaagse schoen. Alleen is de zool van wit of geel materiaal. Juist: om geen strepen op de vloer van de gymzaal te krijgen.

Soorten Gymschoenen zijn er in alle soorten maten en vormen: Met klittenband: Bron: http://www.kidshome.nl/images/10000095eb0d31c31.jpg Of met gewone veters en met een sportievere uitstraling: Bron: http://mode.beslist.nl/mode/imagexxl/1496663.png Of gymschoenen met een ouderwetse uiterlijk maar die anno 2008 erg populair zijn: Bron: http://www.shoes.com/productimages/shoes_iaec1011610.jpg

Van wat voor materiaal worden gymschoenen gemaakt? Wat belangrijk is bij sportschoenen is de demping. Zodra jij een beweging maakt moet dat gedempt worden door de schoen. Je spieren en gewrichten vangen deze krachten op. Denk aan je knieën of enkels. Een website waar je zeer goede informatie kan vinden is: http://members.lycos.nl/sportschoen/studies.html Haal je voordeel hier uit!! (En vergeet niet de bron te vermelden!) Wat heeft de ruimtevaart hier aan toegevoegd? Zoals jij op de website hebt kunnen lezen is de demping er belangrijk in een schoen. Dit bestaat uit schuimrubber of lucht. En het laatste bestaat dankzij de ruimtevaart. Teams, afdelingen en fabrikanten zochten een lange tijd naar een schokdempende, stabiele en soepele sportschoen die lang mee kon gaan. Een zekere meneer Al Gross stortte zich in de alternatieven voor schuimrubber die in de zool van de schoen zit. Ruimtepakken van de astronauten zijn er stijf. Je kunt er nauwelijks in bewegen. Door op scharnierpunten van het pak de ruimte op te vullen met lucht kan de astronaut zich gemakkelijker bewegen. Je moet niet vergeten dat zo n pak erg dik is om de straling van de zon tegen te gaan. Er werden verschillende lagen en combinaties van materialen gebruikt. Ook de vorm de grootte en de aantallen luchtruimte kunnen door ontwerpen aangepast worden. Zo kan men het pak soepel maken. De zool van de gymschoen werd aangepast in de dikte en de vorm. Ook het aantal lagen werden veranderd. Holtes met lucht werden aangebracht in de zool en hak om de schokken op te vangen. De bekende Nike Air schoenen. http://www.germes-online.com/direct/dbimage/50321535/nike_air_jordan_shoes.jpg

Testjes Het is leuk om jouw klasgenoten te laten ondervinden hoe anders het loopt als je op luchtgeveerde schoenen loopt. Je bent nodig: - Sportschoen met luchtvering - Sportschoen met schuimrubberen zool Kijk of je ergens deze schoenen kan lenen, voor schoenen met luchtvering zijn in de regel toch duurder. Uitvoering: Nodig een kandidaat uit jouw klas (of de docent) uit en laat hem springen, rennen en lopen door de klas. Dit met de twee soorten schoenen doen. Vraag hem naar zijn ervaringen! Bronnen Deze informatie heb ik samengesteld met behulp van het internet en het boek Uitvindingen uit de ruimte van David Baker.