Interplast Holland missie Burundi 18 maart t/m 3 april 2010

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Interplast Holland missie Burundi 18 maart t/m 3 april 2010"

Transcriptie

1 Interplast Holland missie Burundi 18 maart t/m 3 april 2010 Teamleden Rein J. Zeeman - plastisch & reconstructief chirurg (teamleider + verslag) Esther Mesters - plastisch & reconstructief chirurg Rutger van Leersum - anesthesioloog Leo Sitta - anesthesie medewerker Els Gerritsen - operatieassistent Marie-Therese de Bakker - operatieassistent Deo Mbonimpa - operatieassistent Ellen de Campagne - verpleegkundige Andre Nkeshimana - voorzitter Izere (Burundi Diaspora), The Netherlands Bezochte ziekenhuizen: Kliniek Prince Louis Rwagasore, Bujumbura Ngozi Hospital, Ngozi Een week voor vertrek bleken in het CHUK (waar we vorig jaar werkten) de O.K. s niet beschikbaar i.v.m. een verbouwing. We werden gedirigeerd naar Kliniek Prince Louis Rwagasore. Omdat we dit ziekenhuis niet kenden, besloten André en ik een dag eerder te vertrekken om één en ander voor te bereiden. Donderdag vertrokken we met een nachtvlucht naar Nairobi en door naar Bujumbura. Er deden zich geen problemen voor, visa werden bij aankomst geregeld. Ingecheckt in guesthouse en s middags naar Kliniek Prince Louis. Dit bleek tegenover het Ministerie van Gezondheid te liggen.

2 In de veertiger jaren door de Belgen neergezet, was in die tijd het ziekenhuis voor de expats. Na kennismaking met de directrice eerst de O.K. geïnspecteerd. Eenvoudig, klein, maar er valt te werken: twee anesthesie machines, twee tafels en twee keer lichtvoorziening. Een Recovery is niet aanwezig, maar de I.C.U. met 8 bedden is vlakbij. Na de inspectie een presentatie gegeven over het werk van Interplast en de te verwachten medewerking van het Ziekenhuis. Gevraagd om een zaaltje met 10 tot 15 bedden, verpleging, etc. O 2, Halothaan waren voorradig (via Direct. Gen.). Na de presentatie voor de staf, directrice, anesthesist, hoofd verpleging etc. werd iedereen enthousiaster en hoefde ik de komst van het team niet af te blazen. Na dit bezoek toch nog even langs CHUK gereden om te zien wat de problemen waren. De directeur en Liduine (Deputy Director) waren niet aanwezig. Op de O.K. leek alles gewoon, echter volgens de verhalen zou de zaak op instorten staan??, er ging verbouwd worden. Er was net een Frans team geweest (gynaecologen). Erg duidelijk werd het allemaal niet. Maar er kon zover bekend niet gewerkt worden!! De directrice (Basil) van de Kliniek Prince Louis Rwagasore was blij met onze komst en voelde zich min of meer vereerd. Alle teams gaan altijd maar naar CHUK! en Interplast durft het hier aan. Zaterdagochtend 20 maart Team van luchthaven afgehaald zonder Leo Sitta, die de vlucht miste en pas s avonds laat kwam. Visa ter plekke geregeld (gratis). Transport naar guesthouse, waar ik de verdeling van de kamers reeds had gemaakt. De dames boven (luxe) en de heren beneden! Na de lunch op naar de screening. Screening Er stonden zeker 200 mensen te wachten om gezien te worden, grote tumoren, schildklieren, verlamden, blinden. Eerst triage gedaan en alle kinderen met schisis voorrang gegeven en enkele ernstige contracturen na brandwonden. Er werd een wachtlijst schisis/pbc voor volgend jaar gemaakt! Programma s werden gemaakt voor de komende week.

3 Zondag 21 maart Dozen uitgepakt en O.K. ingericht, instrumenten, sterilisatie etc. We zouden de komende dagen twee o.k. assistenten krijgen, die ook keurig om 8 uur begonnen en om h de O.K. verlieten (namen?) Verder assisteerde een anesthesie technician en een KNO arts aan mijn zijde. s Middags nog even bezoek aan het strand van Lake Tanganyika gebracht met uitzicht op de Congo! Maandag t/m Vrijdag (22 t/m 26 maart) Geopereerd op 2 tafels voornamelijk schisis en enkele contracturen en een grote groeiende exophytisch tumor van de orbita van een kindje. Twaalf kinderen per dag was iets te veel voor de opvang op de afdeling. De patiënten met palatum chirurgie gingen voor 1 nacht naar de I.C.U. Els en Deo maakten na de visite s ochtends alle lipjes schoon en gaven instructies aan de ouders. Het eten van de patiënten was aanvankelijk een probleem maar dit heeft zich zonder onze bemoeienis opgelost. Het vervoer, 2 pick ups waren iedere ochtend op tijd zodat we ook op tijd konden beginnen. Opa R met bilat macrostomia De op te leiden K.N.O. arts had zijn opleiding in Rusland gehad, helaas lukte het tekenen van de lip al niet (inzicht?) maar gezien zijn tremor durfde ik hem geen mes in zijn hand te geven. Er kwam nog een Egyptische chirurg langs, die ons werk wel interessant vond. Er blijken nogal wat Egyptenaren te werken in Burundi. De Directeur Generaal van het ministere de Sante (Norbert Biritanya )kwam langs om ons werk te zien. Ondanks de matige faciliteiten hebben we er goed kunnen werken. Er waren ook geen no shows. Els en Deo hadden duidelijke afspraken gemaakt.

4 Zaterdagochtend 27 maart Pakken en op weg naar Ngozi, alwaar s Middags screening. Ondergebracht in een soort guesthouse, de week tevoren nog door André geregeld. Het is schoon en eenvoudig, Esperance en haar kok zijn meegekomen om ons te verzorgen qua eten en drinken! De screening heeft zoveel mensen aangetrokken dat we (André en ik) vanaf de achterbak van de pick-up de menigte hebben moeten toespreken. Eerst kinderen met schisis, dan ouderen met schisis daarna diegene met brandwondcontracturen, geen schildklieren etc. meer dan 400 patiënten waren geregistreerd en gekomen!! Het werd uiteindelijk toch nog een lange sessie waarbij programma s werden gemaakt en een wachtlijst werd aangelegd voor de volgende missie. Het was al ruim donker voordat we naar het guesthouse terug konden. Zondagmiddag 28 maart We begonnen met het inrichten van de O.K. Helaas bleken de anesthesie machines geen verdampers meer te hebben en ook de centrale O 2 leiding paste niet. Goede raad was duur. Zo konden we de schisis-kinderen niet opereren. Lokaal werkte de anaesthesie met Ketamine en een O 2 concentrator. De directeur wist een oplossing. In een naburig ziekenhuis cq. Health Clinic zouden twee machines staan met verdampers. Op weg naar het op 7 km. afstand gelegen Health Centre in Buyo, waar alleen sectio s werden gedaan en geen verdere chirurgie. In de opslag stond een nooit gebruikte machine met verdamper (Belgisch). Op de verloskamer stond dezelfde machine met verdamper en aangesloten aan een O 2 fles. Deze machine werd eens in de maand gebruikt. De lokale anesthesiste vond dat we ook deze machine konden lenen. Nadat we de directeur hadden gezien en gesproken konden we in de avond beide machines in de pick-up meenemen met 6 flessen Halothaan die ook niet werden gebruikt. Deo en Rutger achterin de pick-up om de machines in bedwang te houden terug naar Ngozi. He was een hobbelige en frisse tocht. Maar we konden aan de slag! De volgende ochtend één en ander aangesloten. De drukregulatoren pasten niet op O 2cylinder en N2O aansluiting zat op de O2 aansluiting, verkeerde aansluitingen dus. Uiteindelijk is het gelukt de machines, na enige verbouwing, aan de praat te krijgen. Er kon nog redelijk op tijd worden gestart met het programma. We hadden weer twee tafels op één O.K. geregeld.

5 (Volgens Rutger hadden ze prima Anaesthesie machines Rolls Royce. maar gebruikten ze duwend alleen de radio.de geleende machines waren de - Deux Cheveaux maar werkten wel). Op de andere kamer kwamen Italianen werken, een uroloog met team voor de Vesico vaginale fistels. De benadering via de buik leverde mij nieuwe inzichten op. Het waren overigens vriendelijke Italianen, die soms tot laat werkten om de problemen van re-re operaties na fistel chirurgie te kunnen oplossen. 1 a 2 pat per dag. Maandag t/m donderdag 29 maart t/m 1 april We konden elke dag op tijd beginnen en draaiden onze O.K. programma s goed af. We hadden als assistent de lokale chirurg Augustin en de lokale dokter die voornamelijk met Esther meedeed. Slechts één keer moest een tafel wijken voor een sectio Esther at work Deo geeft instructies

6 Elke ochtend werden de lippen schoongemaakt door Els en Deo en kregen ze instructie mee naar huis. Langer dan 1 nacht opname was niet mogelijk i.v.m. aantal toegewezen bedden. We kregen op de OK bezoek van de Gouverneur van Ngozi District, Niragira Félix, en later in de week van de Minister van Gezondheid zelf Dr. Emmanuel GIKORO met excuses dat hij niet eerder was geweest, nu moest hij helemaal naar Ngozi komen. Hij was zeer onder de indruk van de manier van werken en het aantal patiënten, die we opereerden, en die zich hadden aangemeld. De lokale chirurg begon ook al tegen zijn staf over efficiënt werken te praten. Ook van de kant van de anesthesie deden de lokalen goed mee en kwam de anesthesist uit Buye (waar we de machines hadden geleend) om instructies te krijgen over het gebruik van de geleende machines en het intuberen! Vrijdag 2 april Visite en na-controle en poli voor patiënten die al ontslagen waren. De anesthesiemachines werden weer teruggebracht in de originele staat. Weinig complicaties hier. Het is al vrij koel in de bergen, soms gewoon koud en het regende regelmatig fors. De terugreis naar Bujumbura verliep vlot. Aldaar poli om h. om de patiënten daar uit te pakken (brandwondcontracturen) en de overige te zien. Het was hier weer een stuk warmer. Op de verbandpoli hebben we de kinderen met Ketamine anesthesie kunnen uitpakken. We hebben de schisis-patiënten gezien, er waren toch zo n 30 patiënten. Enkele complicaties een partiële lip dehiscentie en van een bilaterale een kant dehiscent (moeder legde uit dat het door de borstvoeding kwam??). Tevens een P.B.C. met z plastieken was geïnfecteerd geraakt en volledig dehicent Na deze drukke poli waren we uitgenodigd op een afscheidsreceptie door André, met Dr. Norbert Birantanya de directeur generale van het Min. De Santé en de directeuren van zowel de Kliniek St. Prince de Louis als de directeur van het Ngozi Hospital, de anesthesisten en zusters van Kliniek Prince Louis. We waren wat later in het restaurant He -Ho. Na de toespraken, we moesten maar snel terugkomen!, konden we nog even genieten van een life optreden van diverse artiesten in deze populaire uitspanning.

7 onze assistenten Zaterdagochtend 3 april Mijn poli voor oorlogsslachtoffers ging niet door. Pakken en naar de Airport. Zonder problemen met overgewicht via Nairobi nachtvlucht naar Amsterdam. Alle bagage was aanwezig. Dank aan de ophalers op dit vroege uur!. Conclusie. Een succesvolle trip, waarin hard is gewerkt (113 patiënten waarvan 84 shisis ). Met Deo in het team verliep de communicatie met de patiënten véél beter! Aandachtspunten voor volgende trip: Clinique prince Louis 1. Kliniek: betere nazorg door lokaal personeel en lokale dokters 2. Meer onderwijs aan chirurgisch geïnteresseerden 3. Hoofd O.K. (Russin) moet ons wat vriendelijker benaderen 4. De lokale anesthesist (Alexander) begreep ons goed en heeft ook geholpen waar nodig was Nogzi Hospital Het is een stuk frisser in het Noorden!! 1. Infrastructuur Ziekenhuis goed (missie ) 2. Anesthesie machines niet functioneel 3. Opleiding van de lokale chirurgen en dokters loopt goed 4. Opleiding van de lokale anesthesisten loopt goed 5. Opvang was beter en de nazorg was ook beter geregeld door lokaal personeel 6. Nog veel patiënten op wachtlijst 7. Tijdig aankondigen in verband met Italiaanse teams Veel studenten aanwezig in dit ziekenhuis.

8 Verslag Rein Zeeman Oegstgeest April 2010 One see one teach one do Bilat lip (Tessier 3 links )

9 Oogtumor

10

Interplast Holland missie Burundi 29 april 14 mei 2011

Interplast Holland missie Burundi 29 april 14 mei 2011 Interplast Holland missie Burundi 29 april 14 mei 2011 Teamleden Rein Zeeman Esther Mesters Rutger van Leersum Jan van Steen Marie Thérèse de Bakker Ellen de Campagne Colette Sindahamira Andre Nkeshimana

Nadere informatie

Interplast Holland Missie Jemen 14 28 april 2007

Interplast Holland Missie Jemen 14 28 april 2007 Interplast Holland Missie Jemen 14 28 april 2007 Team: Rein J. Zeeman Ahmed Ammari Charles Rutten Greta Hesseling Alexandra Verweij Bezochte ziekenhuizen: plastisch & reconstructief chirurg / teamleider

Nadere informatie

Interplast Holland missie Burundi 25 november 9 december 2017

Interplast Holland missie Burundi 25 november 9 december 2017 1 Interplast Holland missie Burundi 25 november 9 december 2017 Teamleden: Rein Zeeman Gijs Witte Andrew Posma Els Gerritsen Ellen Campagne Leo Sitta Jean Claude Bizimana André Nkeshimana plastisch chirurg

Nadere informatie

Interplast Holland missie Burundi 4 tm 18 november 2011

Interplast Holland missie Burundi 4 tm 18 november 2011 Interplast Holland missie Burundi 4 tm 18 november 2011 Teamleden Rein Zeeman Andrew Posma Jarl Tielemans Hans Pöll Vincent van Weerlee Arend Verbaan Elles Loenen Ingrid van Ginkel Andre Nkeshimana Bezochte

Nadere informatie

Interplast Holland missie Burundi 22 juni 8 juli

Interplast Holland missie Burundi 22 juni 8 juli 1 Interplast Holland missie Burundi 22 juni 8 juli Teamleden: Rein Zeeman Andrew Posma Karin Feddes Gijs Witte Marie-Thérese de By Appy Schmull Wigbold Verweij Ellen Campagne plastisch chirurg NP, teamleider

Nadere informatie

INTERPLAST HOLLAND MISSIE ZANZIBAR 21 februari 8 maart 2014

INTERPLAST HOLLAND MISSIE ZANZIBAR 21 februari 8 maart 2014 INTERPLAST HOLLAND MISSIE ZANZIBAR 21 februari 8 maart 2014 Teamleden: Rein Zeeman Ruth Lester Liam McCarthy Gijs Witte Ingrid Hollander - Mus Agnes Derwa - teamleider en plastisch chirurg NP (verslag)

Nadere informatie

Interplast Holland missie Burundi november 2013

Interplast Holland missie Burundi november 2013 Interplast Holland missie Burundi 15 30 november 2013 Teamleden: Rein Zeeman plastisch chirurg NP, teamleider (verslag) Rutger van Leersum anesthesioloog Esther Metsers plastisch chirurg Marie Therese

Nadere informatie

Verkennende missie Tanzania 18 maart 2 april 2016

Verkennende missie Tanzania 18 maart 2 april 2016 Verkennende missie Tanzania 18 maart 2 april 2016 Team: Rein Zeeman - plastisch chirurg NP en teamleider (verslag) Muriel Siepel - anesthesioloog Marie-Therese de By - ok-assistente Saskia Keijzer - anesth

Nadere informatie

Interplast Holland missie Burundi 1 14 november 2014

Interplast Holland missie Burundi 1 14 november 2014 Interplast Holland missie Burundi 1 14 november 2014 Teamleden: Rein Zeeman Gijs Witte Marjorie Braam Marie Therese de Bakker Els Gerritsen Maria van der Voort Johan Tafijn Jet Greijdanus Andre Nkeshimana

Nadere informatie

- Hospital Nacional Simao Mendes. Ziekenhuis. Stichting Interplast Holland Guinee-Bissau 2017

- Hospital Nacional Simao Mendes. Ziekenhuis. Stichting Interplast Holland Guinee-Bissau 2017 1 Negende Interplast Holland missie in Guinee-Bissau 28 januari 10 februari 2017 Team Rein Zeeman - plastisch & reconstructief chirurg NP / teamleider (verslag) Yoline Mermans - plastisch chirurg in opleiding

Nadere informatie

Interplast Holland missie Burundi 21 september 6 oktober 2012

Interplast Holland missie Burundi 21 september 6 oktober 2012 1 Interplast Holland missie Burundi 21 september 6 oktober 2012 Teamleden Rein Zeeman Esther Mesters Rutger van Leersum Jan van Steen Els Gerritsen Marie Thérèse de Bakker Johanna(Joop) de Vries Andre

Nadere informatie

VERSLAG INTERPLAST GHANA TEAM NOVEMBER 2006

VERSLAG INTERPLAST GHANA TEAM NOVEMBER 2006 VERSLAG INTERPLAST GHANA TEAM NOVEMBER 2006 Teamleden: Plastisch chirurgen: Etienne Lommen (teamleider en verslag) Berend van der Lei Anesthesist: Geertjan Goekoop Anesthesie assist: Eddie Hermanus OK-assistenten:

Nadere informatie

INTERPLAST HOLLAND MISSIE ZANZIBAR. 20 februari 6 maart 2015

INTERPLAST HOLLAND MISSIE ZANZIBAR. 20 februari 6 maart 2015 INTERPLAST HOLLAND MISSIE ZANZIBAR 20 februari 6 maart 2015 Teamleden: Esther Mesters - plastisch chirurg (verslag) Liam McCarthy - kinderuroloog (Birmingham) Gijs Witte - anesthesioloog Elly Hofstede

Nadere informatie

Verslag missie Interplast Holland Yemen najaar 2005

Verslag missie Interplast Holland Yemen najaar 2005 Verslag missie Interplast Holland Yemen najaar 2005 Samenstelling team: John van der Werff Reinier Schoorl Joukje Harinck- de Weerd Ingrid Hollander-Mus Esther Zijp Jolanda Kooiman-Eskes plastisch chirurg,

Nadere informatie

Interplast-missie Sumba / Indonesië (In samenwerking met Stichting Rena)

Interplast-missie Sumba / Indonesië (In samenwerking met Stichting Rena) Interplast-missie Sumba / Indonesië (In samenwerking met Stichting Rena) 13-29 augustus 2004 Teamsamenstelling: Dr. Rein Zeeman Prof. Dr. Joris Bloem Dr.Joukje Harinck-de Weerd Marjo Aerts Ria v.d. Kooy

Nadere informatie

Interplast-missie Sumba / Indonesië (In samenwerking met Stichting Rena) 15 september 3 oktober 2001

Interplast-missie Sumba / Indonesië (In samenwerking met Stichting Rena) 15 september 3 oktober 2001 Interplast-missie Sumba / Indonesië (In samenwerking met Stichting Rena) 15 september 3 oktober 2001 Teamsamenstelling: Joris Bloem plastisch chirurg en teamleider Peter Myny plastisch chirurg Ron Frietman

Nadere informatie

Interplast Holland missie Rwanda, 1 15 november 2008

Interplast Holland missie Rwanda, 1 15 november 2008 Interplast Holland missie Rwanda, 1 15 november 2008 Team: Adriaan de Blécourt Andrew Posma Hans Pöll Elles van Loenen Ingrid van Ginkel Arend Verbaan -plastisch & reconstructief chirurg/ teamleider (verslag)

Nadere informatie

REISVERSLAG BURUNDI MAART 2013

REISVERSLAG BURUNDI MAART 2013 Samenstelling team: REISVERSLAG BURUNDI MAART 2013 Ingrid van Ginkel Elles van Loenen (OK verpleegkundige) (OK verpleegkundige) Arend Verbaan (anesthesiemedewerker) Vincent van Weerlee (anesthesiemedewerker)

Nadere informatie

INTERPLAST HOLLAND MISSIE ZANZIBAR 15 februari 2 maart 2013

INTERPLAST HOLLAND MISSIE ZANZIBAR 15 februari 2 maart 2013 INTERPLAST HOLLAND MISSIE ZANZIBAR 15 februari 2 maart 2013 Teamleden: Rein Zeeman Ruth Lester Gijs Witte Ingrid Hollander - Mus Jolanda Kooijman - Eskes - teamleider en plastisch chirurg (verslag) - plastisch

Nadere informatie

Achtste Interplast Holland missie in Guinee-Bissau 22 januari 6 februari 2016

Achtste Interplast Holland missie in Guinee-Bissau 22 januari 6 februari 2016 1 Achtste Interplast Holland missie in Guinee-Bissau 22 januari 6 februari 2016 Team Rein Zeeman - plastisch & reconstructief chirurg NP / teamleider (verslag) Yoline Mermans - AIO Patricia Riezebos -

Nadere informatie

Interplast Holland missie Tanzania 24 maart 9 april 2017

Interplast Holland missie Tanzania 24 maart 9 april 2017 Interplast Holland missie Tanzania 24 maart 9 april 2017 Team: Rein Zeeman - plastisch chirurg NP en teamleider (verslag) Toni Klok - anesthesioloog Marie-Therese de By - ok-assistente Saskia Keijzer -

Nadere informatie

Reisverslag Nigeria missie oktober 2013

Reisverslag Nigeria missie oktober 2013 Reisverslag Nigeria missie 12-26 oktober 2013 Team: Plastisch chirurg en teamleider Plastisch chirurg Plastisch chirurg i.o. Operatie assistent Operatie assistent Anesthesioloog Anesthesie assistent Technicus

Nadere informatie

REISVERSLAG BURUNDI APRIL 2015

REISVERSLAG BURUNDI APRIL 2015 Samenstelling team: REISVERSLAG BURUNDI APRIL 2015 Ingrid van Ginkel Elles van Loenen Arend Verbaan Vincent van Weerlee Floortje de Kempenaer Andrew Posma Adriaan de Blécourt André Nkeshimana Jean Claude

Nadere informatie

Zesde Interplast Holland missie naar Guinee-Bissau 25 januari - 9 februari 2013

Zesde Interplast Holland missie naar Guinee-Bissau 25 januari - 9 februari 2013 1 Zesde Interplast Holland missie naar Guinee-Bissau 25 januari - 9 februari 2013 Team Rein Zeeman Yoline Mermans Muriel Siepel Karina Heek Marjo Aerts Lokaal team Jan en Will van Maanen Delfim Cabral

Nadere informatie

Missie Zuid Sudan, 25 oktober 6 november

Missie Zuid Sudan, 25 oktober 6 november Missie Zuid Sudan, 25 oktober 6 november Team: Rein Zeeman Gijs Witte Greta Hesseling - plastisch chirurg NP en teamleider (verslag) - anesthesioloog - ok-assistente In samenwerking met: C/A: Lokaal contactpersoon

Nadere informatie

Bangladesh missie 21 januari 5 februari 2017

Bangladesh missie 21 januari 5 februari 2017 Bangladesh missie 21 januari 5 februari 2017 Het team: Cees Spronk Neeltje Spronk Paul Spauwen Rita Witteveen Kees Punt Ankie Galama Elisabeth Spauwen Wouter van der Pot Plastisch chirurg, teamleider Afgevaardigde

Nadere informatie

Zevende Interplast Holland missie naar Guinee-Bissau 25 januari 7 februari 2014

Zevende Interplast Holland missie naar Guinee-Bissau 25 januari 7 februari 2014 1 Zevende Interplast Holland missie naar Guinee-Bissau 25 januari 7 februari 2014 Team Rein Zeeman Yoline Mermans Muriel Siepel Kiki Huijding Marjo Aerts Lokaal team Jan van Maanen Samora Johannes Mooij

Nadere informatie

Verslagen. Mozmed Gurué. Bart Roosenburg

Verslagen. Mozmed Gurué. Bart Roosenburg Verslagen Mozmed Gurué Bart Roosenburg 2013 Week 1 Datum: 5 t/m 9 augustus 2013 Team: Hanneke Dekker (arts), Jacinto Joaquim (evangelist), José Orlando (vrijwilliger), Bart Roosenburg (verpleegkundige).

Nadere informatie

Interplast missie Mangu, Nigeria 2 18 maart 2018

Interplast missie Mangu, Nigeria 2 18 maart 2018 Interplast missie Mangu, Nigeria 2 18 maart 2018 Team: Cees Spronk Pauline Huizinga Tom de Jong Petra Middendorp Annet Brouwer Mirjam de Voogd Geesje Bonhof Rob Niemeijer Jennifer Niemeijer Jenda Hop Ziekenhuis

Nadere informatie

Afdeling Bijzondere Chirurgie/Urologie

Afdeling Bijzondere Chirurgie/Urologie Afdeling Bijzondere Chirurgie/Urologie U komt te liggen op de afdeling Bijzondere Chirurgie/Urologie. In deze folder vindt u informatie over het verblijf op deze afdeling. Neem altijd uw verzekeringsgegevens

Nadere informatie

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen Neus correctie 2012 Aanleiding Al een tijdje heb ik last van mijn neus. Als kind van een jaar of 5 kreeg ik een schep tegen mijn neus, wat er waarschijnlijk voor heeft gezorgd dat mijn neus brak. Als kind

Nadere informatie

NOORWEGEN. Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden 09-05-2012 13-05-2012

NOORWEGEN. Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden 09-05-2012 13-05-2012 NOORWEGEN 09-05-2012 13-05-2012 Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden door onze ouders naar Schiphol gebracht. Ik zat bij Ilonka in de auto. Op Schiphol gaf meester Hendrie

Nadere informatie

Verantwoordingsrapport Dokters van de Wereld. Chirurgisch trainingsproject in Haydom Lutheran Hospital, Tanzania Juni 2018

Verantwoordingsrapport Dokters van de Wereld. Chirurgisch trainingsproject in Haydom Lutheran Hospital, Tanzania Juni 2018 Verantwoordingsrapport Dokters van de Wereld Chirurgisch trainingsproject in Haydom Lutheran Hospital, Tanzania Juni 2018 1 Inhoudsopgave Inleiding blz. 3 Verloop chirurgische missie blz. 3-4 Resultaten

Nadere informatie

Opname Afspraak opname volwassenen

Opname Afspraak opname volwassenen Opname Afspraak opname volwassenen U heeft zojuist samen met uw arts besloten dat u geopereerd wordt. Hoe gaat het nu verder? Afspraak maken bij de anesthesist Het is belangrijk dat u goed en veilig wordt

Nadere informatie

Verslag. Mozmed Gurué. Bart Roosenburg

Verslag. Mozmed Gurué. Bart Roosenburg Verslag Mozmed Gurué Bart Roosenburg 2013 Week 2 Datum: 17 t/m 20 september 2013 Team: Hanneke Dekker (arts), Giovanna Fernándes Sánchez (verpleegkundige), José Orlando (vrijwilliger), Bart Roosenburg

Nadere informatie

Algemene informatie over de operatie

Algemene informatie over de operatie Algemene informatie over de operatie Urologie Beter voor elkaar 2 Inleiding Binnenkort ondergaat u een operatie. In deze folder willen wij u informeren over de gang van zaken rondom de operatie en de operatie

Nadere informatie

Opname AFSPRAAK OPNAME VOLWASSENEN

Opname AFSPRAAK OPNAME VOLWASSENEN Opname AFSPRAAK OPNAME VOLWASSENEN U heeft samen met uw arts besloten dat u geopereerd wordt. Hoe gaat het nu verder? AFSPRAAK MAKEN BIJ DE ANESTHESIST Het is belangrijk dat u goed en veilig wordt voorbereid

Nadere informatie

Rugkliniek Iprenburg Wilhelmina Ziekenhuis Assen

Rugkliniek Iprenburg Wilhelmina Ziekenhuis Assen P a ti ë n t e n i n f ormatie S e l e c t i e ve w o r t e l b l o k kade Rugkliniek Iprenburg Wilhelmina Ziekenhuis Assen Hoe weet ik zeker dat het een hernia is Zenuwpijn, die u vanuit uw rug in uw

Nadere informatie

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp.

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp. Verblijf van Tautvydas Rindzevicius in Kabaya/RWANDA in het kader van het bezoek aan wezen en kwetsbare kinderen gesponsord door de Jyambere stichting. Inleiding Tijdens de periode van juli-augustus 2015,

Nadere informatie

Dag 2: Goed aangekomen & dag 2

Dag 2: Goed aangekomen & dag 2 Dag 2: Goed aangekomen & dag 2 Hallo allemaal, Eerst even een bedankje voor de post, sms'jes die wij gekregen hebben en aan allen die ons uitgeleide hebben gedaan. En natuurlijk aan Maaya voor de koffie,

Nadere informatie

Stichting Rotaplast Nederland Gelieerd aan Rotaplast International

Stichting Rotaplast Nederland Gelieerd aan Rotaplast International Stichting Rotaplast Nederland Gelieerd aan Rotaplast International Rotaplastmissie Naypyidaw, Myanmar van 22 juli tot 5 aug. 2018 Voor het eerst heeft de Stichting Rotaplast Nederland een missie naar Naypyidaw

Nadere informatie

Schoolkamp 2015, Jacco

Schoolkamp 2015, Jacco Schoolkamp 2015, Jacco We gingen om 10:30 weg met de bus, eigenlijk moesten we met de fiets maar het stormde hard. Met de bus reden we naar Basal, daar werd verteld wat ze deden en we gingen stenen zoeken.

Nadere informatie

Take a look at my life week 13

Take a look at my life week 13 Take a look at my life week 13 Dit was me wel een weekje zeg een nogal saai weekje. Met heel veel op bed liggen omdat ik ziek ben. Hoest de longen uit me lijf, ben onwijs verkouden, totaal geen energie

Nadere informatie

Intensive care/coronaire care. Informatie voor de patiënt en familie

Intensive care/coronaire care. Informatie voor de patiënt en familie Intensive care/coronaire care Informatie voor de patiënt en familie De intensive care / coronairy care afdeling U of uw familielid is opgenomen op de intensive care of coronaire care afdeling. Deze afdeling

Nadere informatie

Nefrectomie (nierverwijdering) Afdeling Urologie

Nefrectomie (nierverwijdering) Afdeling Urologie Nefrectomie (nierverwijdering) Afdeling Urologie Uw uroloog heeft bij u een aandoening geconstateerd waarvoor het nodig is uw nier te verwijderen. In deze folder vindt u informatie om uzelf goed te kunnen

Nadere informatie

Inhoudsopgave...2. Voorwoord...3. Inleiding...3. Hoofdstukken...4. 1. Wat is een verpleeghuis?...4. 2. De geschiedenis van het verpleeghuis...

Inhoudsopgave...2. Voorwoord...3. Inleiding...3. Hoofdstukken...4. 1. Wat is een verpleeghuis?...4. 2. De geschiedenis van het verpleeghuis... Naam: School: Groep: 8 Laurens Tap De Trinoom Datum: 10 december 2012 Hoofdstuk: Inhoudsopgave Pagina 1 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave...2 Voorwoord...3 Inleiding...3 Hoofdstukken...4 1. Wat is een verpleeghuis?...4

Nadere informatie

dagbehandeling bij kinderen

dagbehandeling bij kinderen patiënteninformatie dagbehandeling bij kinderen Binnenkort wordt uw kind voor een behandeling of ingreep opgenomen op afdellng Dagbehandeling, locatie F1. Wat kunt u thuis doen om uw kind voor te bereiden

Nadere informatie

Besnijdenis bij kinderen

Besnijdenis bij kinderen Besnijdenis bij kinderen Circumcisie Inleiding In overleg met de uroloog is besloten een besnijdenis (circumcisie) bij uw zoon uit te voeren. Bij een besnijdenis verwijdert de uroloog operatief een gedeelte

Nadere informatie

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik.

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. juni 2014 Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie Eerste nummer Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. INHOUD juni 2014 Eten als een kind Op kamers

Nadere informatie

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen www.edusom.nl Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen Het is belangrijk om veel woorden te leren. In deze extra les vindt u extra woorden bij de Opstartlessen 1 t/m 5. Kijk ook eens naar

Nadere informatie

Verslag Comenius uitwisseling mavo Turkije 31 mei t/m 6 juni 2014

Verslag Comenius uitwisseling mavo Turkije 31 mei t/m 6 juni 2014 Verslag Comenius uitwisseling mavo Turkije 31 mei t/m 6 juni 2014 Zaterdag, 31 mei Na een aangename vlucht kwamen wij in Istanbul St. Gokcan aan en werden na een lange wachttijd bij de pascontrole van

Nadere informatie

WEEKEND SPA/ARDENNEN/EIFFEL 21, 22 EN 23 SEPTEMBER 2007

WEEKEND SPA/ARDENNEN/EIFFEL 21, 22 EN 23 SEPTEMBER 2007 1 van 15 18-11-2012 20:40 WEEKEND SPA/ARDENNEN/EIFFEL 21, 22 EN 23 SEPTEMBER 2007 Door René van Maanen en Nol van Asseldonk Maandag begon de week met wat slechtere weersvoorspellingen voor het weekeinde.

Nadere informatie

Jongeren. Wat is hier te doen? op de Kinder- en jongerenafdeling. Kinder- en jongerenafdeling Zaans Medisch Centrum

Jongeren. Wat is hier te doen? op de Kinder- en jongerenafdeling. Kinder- en jongerenafdeling Zaans Medisch Centrum Jongeren op de Kinder- en jongerenafdeling Wat is hier te doen? Je dacht vast bij jezelf: hoezo kinderafdeling? Maar echt, dit is de leukste afdeling van het ziekenhuis. Inderdaad liggen er veel kleine

Nadere informatie

H Baarmoederverwijdering via de vagina

H Baarmoederverwijdering via de vagina H.85068.0219 Baarmoederverwijdering via de vagina 2 Inleiding U heeft samen met uw gynaecoloog besloten tot een vaginale baarmoederverwijdering. Wachtlijst U komt op de wachtlijst bij het Bureau patiënten

Nadere informatie

CHIRURGIE. Schildklieroperatie BEHANDELING

CHIRURGIE. Schildklieroperatie BEHANDELING CHIRURGIE Schildklieroperatie BEHANDELING Schildklieroperatie U ondergaat binnenkort in ons ziekenhuis een schildklieroperatie. In deze folder leest u meer over welke operaties er mogelijk zijn en waarom

Nadere informatie

Van 11 tot 18 mei waren mijn vrouw en ik op Kreta. Zij was hier 27 jaar geleden als eens geweest, maar voor mij was het de eerste keer.!

Van 11 tot 18 mei waren mijn vrouw en ik op Kreta. Zij was hier 27 jaar geleden als eens geweest, maar voor mij was het de eerste keer.! Reisverslag Kreta 2012 Van 11 tot 18 mei waren mijn vrouw en ik op Kreta. Zij was hier 27 jaar geleden als eens geweest, maar voor mij was het de eerste keer. We hadden een hotel geboekt in Ano Vouves,

Nadere informatie

Groep 4, 5 en 6 bezoekje aan de veldschuur in Rouveen. Groep 7/8 Vomol Landbouwproject ( s morgens).

Groep 4, 5 en 6 bezoekje aan de veldschuur in Rouveen. Groep 7/8 Vomol Landbouwproject ( s morgens). Nieuwsbrief OBS De 't Iekeblattie Schooljaar 2015-2016 Nummer 118 9 maart 2016 Agenda: Maandag 14 maart Donderdag 17 maart Vrijdag 18 maart Woensdag 23 maart Vrijdag 25 maart Maandag 11 april Woensdag

Nadere informatie

Kraamafdeling. Informatieboekje voor kraamvrouwen die worden opgenomen op de kraamafdeling

Kraamafdeling. Informatieboekje voor kraamvrouwen die worden opgenomen op de kraamafdeling Kraamafdeling Informatieboekje voor kraamvrouwen die worden opgenomen op de kraamafdeling Inleiding Als het zeker is dat u in ziekenhuis Lievensberg gaat bevallen, zal de gynaecoloog u doorsturen naar

Nadere informatie

Afdeling dagverpleging Chirurgie

Afdeling dagverpleging Chirurgie Afdeling dagverpleging Chirurgie Binnenkort wordt u verwacht op de Dagbehandeling. In deze folder leggen wij uit wat u kunt verwachten voor, tijdens en na de behandeling. Algemene informatie Dagbehandeling

Nadere informatie

Reisverslag vakantie Indonesie van Peter Latul

Reisverslag vakantie Indonesie van Peter Latul Reisverslag vakantie Indonesie van Peter Latul 16 juli 2014; Op vakantie naar Bali met mijn gezin, schoonzus en nichtje, zwager EN moeder. Na een relaxte vlucht (ondanks dat mijn schoonzus niet wist waar

Nadere informatie

Chirurgie. Informatie over de afdeling Heelkunde. Afdeling: Onderwerp:

Chirurgie. Informatie over de afdeling Heelkunde. Afdeling: Onderwerp: Afdeling: Onderwerp: Chirurgie Informatie over de afdeling Heelkunde Informatie over de afdeling Heelkunde Wie kunt u aan uw bed verwachten Inleiding Tijdens uw verblijf op de afdeling Heelkunde zult u

Nadere informatie

Take a look at my life 35

Take a look at my life 35 Take a look at my life 35 Verslaafd aan foto,s maken. Elke dag weer mijn mobiel uit me zak halen en foto,s maken van de dingen die ik mee maak of tegenkom. Er zijn al zoveel mensen die gebruik maken van

Nadere informatie

Take a look at my life week 11

Take a look at my life week 11 Take a look at my life week 11 Ik weet steeds niet zo goed wat ik nou wil, elke week een diary online of elke 2 weken. Heb het zelfs al een keer elke maand gedaan, maar dat was niet te doen. Toch weer

Nadere informatie

Afdeling A2 Orthopedie

Afdeling A2 Orthopedie ORTHOPEDIE Afdeling A2 Orthopedie U of uw familielid/naaste is zojuist opgenomen op de afdeling Orthopedie van het Laurentius ziekenhuis Roermond. Een opname in het ziekenhuis is niet prettig, maar vaak

Nadere informatie

Van de voorzitter. Heel veel dank. Rein J. Zeeman Voorzitter

Van de voorzitter. Heel veel dank. Rein J. Zeeman Voorzitter Van de voorzitter We are pleased to present you with the 2016 Annual Review of Stichting Interplast Holland. Ditmaal in een iets andere uitgave dan u de laatste jaren van ons gewend bent. Na onze jubileum

Nadere informatie

PLASTISCHE CHIRURGIE. Huidtransplantatie BEHANDELING

PLASTISCHE CHIRURGIE. Huidtransplantatie BEHANDELING PLASTISCHE CHIRURGIE Huidtransplantatie BEHANDELING Huidtransplantatie Deze folder geeft u algemene informatie over een huidtransplantatie. Van uw (plastisch) chirurg hebt u hierover specifieke informatie

Nadere informatie

Reisverslag Nigeria, missie 10 25 oktober 2015

Reisverslag Nigeria, missie 10 25 oktober 2015 Reisverslag Nigeria, missie 10 25 oktober 2015 Team: Cees Spronk Peter Houpt Robbin Thieme Groen Geke Hoeksma Geesje Bonhof Fatima van Klaveren Sandra van der Broek Marthe Houpt Neeltje Spronk- Mulder

Nadere informatie

Afdeling M Inleiding Type afdeling Plattegrond

Afdeling M Inleiding Type afdeling Plattegrond Afdeling M Hoofdhals-oncologie KNO Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie Oogheelkunde Plastische chirurgie Urologie 1 Inleiding U bent, of wordt binnenkort, opgenomen op afdeling M. Deze folder brengt

Nadere informatie

Te kort tongriempje. (Ankyloglossie) Chirurgie

Te kort tongriempje. (Ankyloglossie) Chirurgie Te kort tongriempje (Ankyloglossie) Chirurgie Inhoudsopgave Wat is een te kort tongriempje...4 Zuigelingen...4 Oudere kinderen en volwassenen...5 Behandeling in het St Jansdal...5 Telefonische intake

Nadere informatie

H.366333.1215. Laparoscopisch verwijderen van eileiders en/of eierstokken met cystes

H.366333.1215. Laparoscopisch verwijderen van eileiders en/of eierstokken met cystes H.366333.1215 Laparoscopisch verwijderen van eileiders en/of eierstokken met cystes 2 Inleiding Uw gynaecoloog heeft u een eierstok en eileiderverwijdering via een kijkoperatie geadviseerd. Op deze manier

Nadere informatie

Verwijderen van de baarmoeder

Verwijderen van de baarmoeder Verwijderen van de baarmoeder Samen met uw gynaecoloog heeft u besloten om de baarmoeder te laten verwijderen. De reden van de operatie is met u besproken. Een eventuele verwijdering van de eierstokken

Nadere informatie

Saam bou aan die toekoms

Saam bou aan die toekoms Nieuws over Stichting Table Mountain en onze jubileum reis naar Zuid-Afrika. View this email in your browser Saam bou aan die toekoms Lieve mensen, Over één dag is het zover: op 12 december vliegen we

Nadere informatie

VERSLAG BEZOEK ROEMENIË EN OEKRAÏNE MEIVAKANTIE 2014

VERSLAG BEZOEK ROEMENIË EN OEKRAÏNE MEIVAKANTIE 2014 VERSLAG BEZOEK ROEMENIË EN OEKRAÏNE MEIVAKANTIE 2014 In deze verslagen kunt u lezen over de bevindingen tijdens het bezoek van de familie Veldman aan onze contacten in Roemenië en Oekraïne. Zaterdag 3

Nadere informatie

Vakantie Onur Frankrijk september 2010

Vakantie Onur Frankrijk september 2010 Vakantie Onur Frankrijk september 2010 Inleiding Midden juni begon ons als team op te vallen dat Onur zich erg begon terug te trekken. Hij wilde vaak alleen op zijn kamer blijven terwijl heel Nederland

Nadere informatie

Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm

Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm In 2011 gingen mijn man en ik 10 dagen op vakantie naar Cyprus. Toen we geland waren, stond er een taxi klaar, om ons naar ons vakantieverblijf, te brengen.

Nadere informatie

H Baarmoederverwijdering. via de buikwand

H Baarmoederverwijdering. via de buikwand H.85067.1216 Baarmoederverwijdering via de buikwand 2 Inleiding U heeft samen met uw gynaecoloog besloten tot een baarmoederverwijdering via een snede in de buik. Wachtlijst U komt op de wachtlijst bij

Nadere informatie

Afdeling Heelkunde, locatie AZU. Bijnieroperatie (adrenalectomie)

Afdeling Heelkunde, locatie AZU. Bijnieroperatie (adrenalectomie) Afdeling Heelkunde, locatie AZU Bijnieroperatie (adrenalectomie) Inleiding Deze brochure geeft u informatie over een operatie aan de bijnier(en) (adrenalectomie). Informatie over aandoeningen waarvoor

Nadere informatie

I N F O R M A T I E. o v e r verpleegafdeling Oost 1

I N F O R M A T I E. o v e r verpleegafdeling Oost 1 I N F O R M A T I E o v e r verpleegafdeling Oost 1 Als u deze folder krijgt bent of wordt u opgenomen op de kraamafdeling. Een onbekende omgeving, onbekende regels en onbekende mensen. Om u wat houvast

Nadere informatie

Ik Eet Het Beter. Een lekkere en gezonde lunch! Ik Eet Het Beter

Ik Eet Het Beter. Een lekkere en gezonde lunch! Ik Eet Het Beter Een lekkere en gezonde lunch! Ik eet het beter Hallo, allemaal ik ben Gaby en zit in groep8. En ik ga jullie iets vertellen over wat we twee weken geleden hebben gedaan. Het was 20 maart toen we van de

Nadere informatie

Afdeling M heeft in totaal 27 bedden. De bedden zijn verdeeld over vierpersoonskamers, tweepersoonskamers en eenpersoonskamers.

Afdeling M heeft in totaal 27 bedden. De bedden zijn verdeeld over vierpersoonskamers, tweepersoonskamers en eenpersoonskamers. Afdeling M Hoofdhalsoncologie Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie Oogheelkunde Plastische chirurgie Urologie U bent, of wordt binnenkort, opgenomen op afdeling M. Deze folder brengt u op de hoogte

Nadere informatie

The University Hospital of Crete

The University Hospital of Crete The University Hospital of Crete In Heraklion, Griekenland Snuffel stageverslag Snuffel stageverslag November/december 2012 The University Hospital of Crete Student: Bonnie Oosterveld Nummer: 10004726

Nadere informatie

Patiënten Service Bureau Kwaliteit en veiligheid voor de patiënt in het BovenIJ ziekenhuis! Madeleine Vervenne Rigter

Patiënten Service Bureau Kwaliteit en veiligheid voor de patiënt in het BovenIJ ziekenhuis! Madeleine Vervenne Rigter Patiënten Service Bureau Kwaliteit en veiligheid voor de patiënt in het BovenIJ ziekenhuis! Madeleine Vervenne Rigter Schema PSB Check Check Check Check Check Intake Intake Intake Intake Gegevens Gegevens

Nadere informatie

HET OK BORD. De Operatieafdeling 1

HET OK BORD. De Operatieafdeling 1 HET OK BORD De Operatieafdeling 1 De Operatieafdeling In dit hoofdstuk schenken we aandacht aan aspecten die te maken hebben met de opbouw en indeling van het bord en aspecten rondom het spel op het OK

Nadere informatie

PDF created with pdffactory Pro trial version www.pdffactory.com

PDF created with pdffactory Pro trial version www.pdffactory.com 1 Vandaag is het precies 15 dagen geleden dat ik van mijn pijn lijden verlost werd, moet zeggen dat het een enorme opluchting is om te kunnen lopen en staan zonder (noemenswaardige) pijn. Natuurlijk doet

Nadere informatie

Vaatoperatie. Voor uw opname

Vaatoperatie. Voor uw opname Vaatoperatie Inleiding Deze folder is bestemd voor patiënten die een vaatoperatie zullen ondergaan. Om u voor te bereiden op wat komen gaat, schetsen wij hier een algemeen beeld van de gebeurtenissen rondom

Nadere informatie

Een land in nood, mensen in nood. Daar moet ik, met mijn voorliefde voor humanitaire hulpverlening, toch proberen mijn steentje toe bij te dragen.

Een land in nood, mensen in nood. Daar moet ik, met mijn voorliefde voor humanitaire hulpverlening, toch proberen mijn steentje toe bij te dragen. Ebola departure to Sierra Leone maart 15 Na alle risico s in overweging genomen te hebben en na veel gesprekken met experts on the field, familie en vrienden, heb ik dan toch de beslissing genomen om een

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Vakgroep Heelkunde. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Vakgroep Heelkunde. rkz.nl Patiënteninformatie Vakgroep Heelkunde rkz.nl Samenwerkingsverbanden De vakgroep werkt nauw samen met diverse andere vakgroepen in het ziekenhuis en heeft een structureel samenwerkingsverband met de Vrije

Nadere informatie

Afdeling B6 Chirurgie

Afdeling B6 Chirurgie Afdeling B6 Chirurgie In deze brochure vindt u informatie over de gang van zaken op afdeling B6 van Gelre ziekenhuizen Apeldoorn. Op deze afdeling worden patiënten verpleegd voor traumatologie, vaatchirurgie,

Nadere informatie

Geelzucht. Toen pakte een vrouw mijn arm. Ze nam me mee naar de binnenplaats van het huis. Naast de deur van de binnenplaats was een kraan.

Geelzucht. Toen pakte een vrouw mijn arm. Ze nam me mee naar de binnenplaats van het huis. Naast de deur van de binnenplaats was een kraan. Geelzucht Toen ik 15 was, kreeg ik geelzucht. De ziekte begon in de herfst en duurde tot het voorjaar. Ik voelde me eerst steeds ellendiger worden. Maar in januari ging het beter. Mijn moeder zette een

Nadere informatie

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg.

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Ik begon deze week met het gevoel ik heb er zin in en ik zie wel wat we allemaal gaat gebeuren, ik laat het wel op me afkomen. Na de eerste dag voor

Nadere informatie

Afdeling B6. Afdeling B6. De medewerkers. Afdelingshoofd. Zorgcoördinator. Verpleegkundigen. Afdelingsassistenten. Specialisten

Afdeling B6. Afdeling B6. De medewerkers. Afdelingshoofd. Zorgcoördinator. Verpleegkundigen. Afdelingsassistenten. Specialisten Afdeling B6 In deze brochure vindt u informatie over de gang van zaken op afdeling B6 van Gelre Apeldoorn. Op deze afdeling worden patiënten verpleegd voor traumatologie, vaatchirurgie, urologie, gynaecologie,

Nadere informatie

RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS

RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS Huisartsenpraktijk Dalfsen ARGO BV 2014 Rapportage wachtkamerinterview Inleiding Onder de cliënten van huisartsenpraktijk Dalfsen zijn de afgelopen 2 jaren tevredenheidsonderzoeken

Nadere informatie

H Laparoscopische baarmoeder en/of eierstokken en eileiders verwijdering

H Laparoscopische baarmoeder en/of eierstokken en eileiders verwijdering H.366326.1215 Laparoscopische baarmoeder en/of eierstokken en eileiders verwijdering 2 Inleiding U heeft samen met uw gynaecoloog besloten dat uw baarmoeder en/of eierstokken en eileiders, worden verwijderd

Nadere informatie

Interview met de Nederlandse studenten in de werkgroepen.

Interview met de Nederlandse studenten in de werkgroepen. Wie zijn wij: Daag! Mijn naam is Jorrit en ik ben 23 jaar jong. Ik ben geboren en getogen in Leeuwarden. Ik zit nu in het 2e jaar van de lerarenopleiding Economie. Bij deze wil ik jullie veel plezier en

Nadere informatie

Dagverpleging. Algemeen

Dagverpleging. Algemeen Dagverpleging Algemeen Inhoudsopgave Inleiding...4 Voorbereidingen thuis...5 Als u ziek of verhinderd bent...6 Wat neemt u mee?...7 Wat neemt u niet mee?...7 De dag van opname...8 Dagverpleging van een

Nadere informatie

PROGRAMMA VAKANTIESPEKTAKEL

PROGRAMMA VAKANTIESPEKTAKEL PROGRAMMA VAKANTIESPEKTAKEL ZATERDAGOCHTEND Om 8 uur komt de tent en die moet worden opgezet. Natuurlijk zijn er 2 professionele mensen die weten hoe het moet, maar we hebben vooral veel mensen nodig die

Nadere informatie

Mooie route door Friesland en veel gezien, maar weinig andere A112 onderweg

Mooie route door Friesland en veel gezien, maar weinig andere A112 onderweg De Elfstedentocht Nou daar gaan we dan, onze eerste automeeting met de A112. We hadden er veel zin in en natuurlijk veel te vroeg wakker. Dus door de polder scheuren in de vroegte met de net gepoetste

Nadere informatie

Moeder worden, moeder zijn

Moeder worden, moeder zijn Moeder worden, moeder zijn Uitgeverij Eenvoudig Communiceren Postbus 10208 1001 EE Amsterdam Telefoon: (020) 520 60 70 Fax: (020) 520 60 61 E-mail: info@eenvoudigcommuniceren.nl Website: www.eenvoudigcommuniceren.nl

Nadere informatie

Zenuwletsel van de vinger of hand

Zenuwletsel van de vinger of hand Zenuwletsel van de vinger of hand U heeft een zenuwletsel van de hand of vinger waarvoor u geopereerd wordt. In deze folder leest u meer over uw aandoening en de behandeling ervan. Wat is een zenuwletsel

Nadere informatie