Koperblaasinstrumenten 2 Algemeen 2 Het onderhoud van ventielen en cilinders 3 Het schoonmaken 4 Tot Slot 5 Klarinetten 6 In elkaar zetten 6

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Koperblaasinstrumenten 2 Algemeen 2 Het onderhoud van ventielen en cilinders 3 Het schoonmaken 4 Tot Slot 5 Klarinetten 6 In elkaar zetten 6"

Transcriptie

1 Koperblaasinstrumenten 2 Algemeen 2 Het onderhoud van ventielen en cilinders 3 Het schoonmaken 4 Tot Slot 5 Klarinetten 6 In elkaar zetten 6 Schoonmaken en onderhouden 6 Saxofoons 8 In elkaar zetten 8 Schoonmaken van de saxofoon 8 Het mondstuk 9 Dwarsfluiten 11 In elkaar zetten 11 Schoonmaken 12 Voorzorg 13 Plakkende polsters 13 Onderhoud 14 Houten dwarsfluiten 14 Hobo en Fagot 15 Colofon 15

2 Koperblaasinstrumenten Algemeen In de praktijk komt het vaak voor dat instrumenten defect raken door vuil dat niet is weggehaald. Dit vuil kan door een aantal oorzaken op het instrument komen: In de eerste plaats willen wij wijzen op de vingerafdrukken die achterblijven na gebruik of bespeling van het instrument. Indien deze namelijk niet direct worden verwijderd, ontstaan op die plaatsen onherroepelijk lelijke vlekken. Daarom: Na gebruik van uw instrument dienen vingerafdrukken te worden verwijderd. Gebruik daarvoor een poetsdoek. In de tweede plaats wijzen wij op het gevaar van vocht in de vorm van regenwater of vochtige lucht. Zo laten regendruppels welke op het metaal zijn ingedroogd zich bijzonder moeilijk verwijderen. Daarom: Indien regenwater op uw instrument terecht is gekomen, moet u dit grondig verwijderen en nadien het metaal opwrijven met een poetsdoek, tot de glanzende kleur is teruggekomen. Gebruik voor het oppoetsen van instrument NOOIT een poetsmiddel. Dit omdat dan de laklaag van het instrument kan verdwijnen. In de derde plaats attenderen wij op het gebruik van étuis en koffers. Naast de enorme nuttige functie hiervan blijft er over het nadeel van een té luchtdichte afsluiting. Het vocht in een instrument moet namelijk de mogelijkheid krijgen zich te verwijderen en mag zich niet opslaan in een étui of koffer. Daarom: Na het gebruik van een instrument moet eerst al het vocht worden verwijderd uit het instrument. Vervolgens kan het instrumenten worden opgeborgen in zijn koffer of étui. Hierbij moet worden opgelet dat het vocht kan ontsnappen. Laat zo af en toe de koffer eens open staan.

3 Het onderhoud van ventielen en cilinders De ventielen moeten regelmatig worden geolied met speciale ventielolie. Ventielolie heeft twee functies: - er voor zorgen dat de ventielen of cilinders goed blijven functioneren - er voor zorgen dat het metaal van de ventielen of cilinders schoon blijft. De beste methode voor het oliën van de ventielen is als volgt: - Trek de te oliën ventiel ca 2 á 3 cm uit de ventielbus. - Spuit royaal olie daarop en breng met een draaiende beweging het ventiel weer op de plaats. - Voor cilinders kunt u het beste de ventielolie spuiten in de collies buis, welke op het betreffende cilinderventiel correspondeert en gelijktijdig de cilinder op en neer beweegt. Gaarne geven wij u het volgende advies: Zorg er voor, dat de ventielolie altijd bij de hand is. Zodra de ventielen iets beginnen te zuigen of de cilinders niet vlot draaien, direct inspuiten en het euvel zal zijn verholpen. In de praktijk is duidelijk geworden, dat het schoonmaken van ventielen of cilinders met een doek van minder belang is, dan het regelmatig oliën. Doordat de ventielolie zeer dun is, verdwijnt de olie met het overige vocht via waterklep, buizen of beker. Daarom is voortdurend oliën erg belangrijk. U zult ervaren, dat wanneer u bovenstaand goed toepast, u weinig of in het geheel geen moeilijkheden zult hebben met de ventielen of cilinders. Indien u dan bovendien drie a vier maal per jaar de ventielen of cilinders uit het instrument neemt en schoon maakt met een doek, dan is het onderhoud optimaal.

4 Het schoonmaken Het instrument moet verder iedere 2 a 3 maanden schoongemaakt worden. Dit omdat door het blazen vocht vanuit de mond in het instrument komt. Dit is niet alleen water. Het bevat allerlei vuiligheid, zoals etensresten. Deze blijven in het instrument achter. De buizen zullen steeds verder dichtslibben. Het wordt dan ook steeds moeilijker blazen op zo n instrument. Het instrument zal ook steeds onzuiverder in stemming worden. Haal voor dit onderhoud je hele instrument uit elkaar. Dat wil zeggen: - Ventielen - Ventielbuizen - Stempijpje - Leg het instrument in lauwwarm water. Dit kan in een badkuip of kinderbadje. Lukt dit niet dan kan je altijd je instrument doorspoelen onder de douche. Gebruik nooit heet of kokend water! - Gebruik een klein beetje vloeibaar schoonmaakmiddel zoals Dreft of Badedas. Gebruik nooit soda! - Zorg dat na het weken het instrument wordt schoon gespoeld. - Droog het daarna af met een zachte doek. - Doe dit ook met de losse onderdelen. - Smeer dan de uiteinde van de buizen in met slide grease - Smeer dit ook licht op het schroefdraad van de ventielen. Nooit op de ventielen zelf. - Doe op de ventielen zelf weer enkele druppels ventielolie. - Poets het instrument met een zachte doek en klaar ben je.

5 Tot Slot Voor het schoonmaken van instrumenten zijn verschillende wissers verkrijgbaar, ook in grootte. Het mondstuk steeds voorzichtig in de mondstukbuis zetten en er nooit met de hand op slaan. Berg geen losse onderdelen in de koffer op, of er moet een aparte opbergruimte voor zijn. Eet of drink nooit onder het spelen. Zorg voor een schone mond alvorens te gaan spelen. Houd het mondstuk zowel inwendig als uitwendig goed schoon. Repareer in geen geval uw instrument zelf. Laat dat aan de vakman over. Als er onderdelen van het instrument (ventielen, buizen etc) niet met handkracht los zijn te krijgen, neem dan contact op met de instrumentenbeheerder. Gebruik nooit gereedschap, dat kan het instrument blijvend beschadigen. Gebruik geen vaseline, want bij hoge temperatuur drijft het weg en bij lage temperatuur stolt het.

6 Klarinetten In elkaar zetten Bij het in elkaar zetten van de klarinet moet goed opgelet worden. Het is namelijk een ontzettend kwetsbaar instrument. De stukken passen makkelijk in elkaar als deze stevig, zonder dat de kleppen verbuigen, worden vastgepakt en daarna draaiende naar elkaar toe worden gebracht. Om de brug niet te beschadigen is het nodig om het bovenste deel in de linker hand te houden en de ring kleppen in te drukken bij het in elkaar zetten Schoonmaken en onderhouden Wanneer men enige tijd geblazen heeft, wordt het instrument uit elkaar genomen, de tappen gedroogd en de boring met een wisser schoongemaakt. De kop echter niet met de wisser schoonmaken, daar anders het schuine vlak beschadigt. Kop en riet met lauw (niet heet) water schoonmaken. Denk erom dat de gaten nooit met een zakmes of ander scherp voorwerp schoongemaakt worden, daar deze kunnen beschadigen. Ze zullen dan niet meer goed afgesloten worden door de polsters. Het instrument moet regelmatig op de bewegende onderdelen worden geolied. Let er dan op dat de olie niet op de polsters terecht komt.

7 Vuil kan met een kleine borstel (bijvoorbeeld een tandenborstel) worden weggehaald. Het kurk dat zich op de diverse delen bevindt moet regelmatig worden ingevet met daarvoor bestemd kurkenvet. Mocht je problemen hebben met je klarinet, meld je dan bij de instrumenten beheerder met je probleem.

8 Saxofoons In elkaar zetten Bij het in elkaar zetten van het instrument, dienen we op de volgende punten te letten: Bij plaatsing van het halsstuk op het instrument, het octaaf- mechanisme (uitstekende pennetje) niet verbuigen. De mondstukkurk regelmatig met kurkvet insmeren zodat het kurk niet uitdroogt en het mondstuk soepel op het instrument geplaatst kan worden (stemming aanpassen). Schoonmaken van de saxofoon Na het spelen dient al het water uit het instrument verwijderd te worden. Het meeste vocht verzameld zich onder in de bocht van de beker. Door het instrument voorzichtig om te keren, loopt het meeste water uit de beker. Nog achtergebleven vocht, kunnen we verwijderen door gebruik te maken van een wisser (ronde borstel met een zeem of een z.g. padsaver). Bij de baritonsaxofoon, zal het water zich in de bocht vlak onder het mondstuk verzamelen. We kunnen dit verwijderen door het waterklepje te openen. Wordt het water niet verwijderd, dan zal als het instrument in de koffer wordt opgeborgen, het water vanuit de binnenzijde op de polsters lopen. De polsters worden hierdoor vuil en hard en dichten niet goed meer af.

9 Water in het bovenste deel kan verwijderd worden door de bovenste kleppen te openen en het water tussen klep en zitting weg te blazen. Het halsstuk maken we schoon met een wisser. Dit kan een smal stukje zeemleer zijn waaraan een koord met gewichtje bevestigd is wat we enkele malen door het halsstuk halen. Regelmatig moet deze buis aan de binnenzijde goed schoon gemaakt worden met een flexibele borstel en handwarm water. De octaafklep eerst verwijderen. Het octaafgaatje met een pijpenrager schoonmaken. Het mondstuk Het mondstuk is voor de toonvorming een zeer belangrijk onderdeel en vereist daarom veel aandacht. Het mondstuk kunnen we schoonmaken met een zeemleren lapje of een zakdoek. Eens per maand spoelen we het uit in lauwwarm water, niet te warm, het mondstuk gaat anders vervormen en is dan waardeloos voor gebruik. Door het spoelen lost achtergebleven aanslag op (bron van bacteriën) en deze kan dan met een kleine tandenborstel verwijderd worden. De baan waar het riet tegenaan komt en de binnenzijde van het mondstuk mogen niet beschadigen. Geen scherpe voorwerpen gebruiken voor het schoonmaken. Na het spelen het riet afdrogen tussen duim en wijsvinger en vlak opbergen in een rietetui of een Reedgard (niet op het mondstuk laten zitten). Het riet houdt wanneer het op deze wijze wordt op- geborgen, langer de juiste vorm en spanning. Rieten nooit los in de koffer laten slingeren. Zorg altijd dat je enige rieten in voorraad hebt. Een beschadigd riet is waardeloos en kan weggegooid worden zoals ook een langdurig bespeeld riet zijn veerkracht verliest en vervangen moet worden (bij regelmatig spelen om de drie á vier weken).

10 Het mondstuk altijd zo opbergen in de koffer dat de rietbaan niet kan beschadigen. Wikkel het in een doek of een washandje en berg het op in een apart vakje in de koffer. De beschermkap van het mondstuk nooit te stevig op het mondstuk plaatsen. De tip van het mondstuk kan beschadigen. Extra aandacht als het riet niet op het mondstuk zit. Regelmatig alle draaipunten controleren en losse assen en/of schroeven vastdraaien. De draaipunten spaarzaam smeren met dunne olie. Overtollige olie direct verwijderen en geen olie morsen op de polsters. Stof en vuil verwijderen met een zachte doek en tussen de kleppen en assen met een zacht kwastje. Na het spelen met een zachte doek de vingerafdrukken verwijderen. Mocht het instrument problemen gaan vertonen, raadpleeg dan altijd de instrumentenbeheerder. Ga nooit zelf aan instellingen draaien of kleppen verbuigen als je niet weet wat je doet.

11 Dwarsfluiten In elkaar zetten Waarom zo voorzichtig? Moderne apparaten, van camera s tot haardrogers, hebben hun kwetsbare delen aan de binnenkant, met een doos er omheen. Bij blaasinstrumenten zitten de kwetsbare delen aan de buitenkant. Monteer de dwarsfluit voorzichtig, zonder kracht op de kwetsbare mechaniek te zetten. Houd het middenstuk vast bij de manchet. Houd de delen verticaal en draai ze dan in elkaar. Forceer nooit. Te strakke of juist losse tappen (waar de delen in elkaar schuiven) kunnen dure schade veroorzaken. Laat ze nakijken door een reparateur.

12 Schoonmaken Reinig uw instrument altijd na het spelen. Een oude zakdoek of oude zijden sjaal is hiervoor het beste. Steek een hoekje stof door het oog van de wisserstaaf. Daarna legt u de stof over de top van de staaf heen. De rest van de stof draait u om de staaf. Nu haalt u de stok met de doek door de fluit heen. De Buitenkant van de fluit kunt u schoonmaken met een zilverpoetsdoek. Ook een microvezeldoek is geschikt. Zilverpoetsmiddelen uit flesjes en potjes zijn schadelijk voor het mechaniek. Pas bij het poetsen op om niet langs de polsters te poetsen. De polsters zijn de witte of gele kussentjes in de kleppen. Deze zijn bedekt met een zeer dun vlies, dat uiteraard niet beschadigd mag raken.

13 Voorzorg Veel spelers doen na het drogen een zogenaamde padsaver in hun fluit. Dit is een soort lange borstel van viscose, doe het vocht bij de polsters weghoudt. Een andere voorzorgsmaatregel om uw instrument mooi te houden, is de fluit in de koffer te bewaren. Een standaard is leuk, maar in de koffer blijft hij mooier en het is veiliger. Plakkende polsters Plakkende polsters kunnen heel hinderlijk zijn. Je hoort dan kleine tikjes wanneer de kleppen openen. Het probleem zit deels in het schoonhouden van de fluit, deels in de polster zelf. Het vlies om de polsters is een natuurlijk materiaal en dit is soms wat vettig. Preventief kunt u voor het spelen de mond spoelen met water. Zonodig de polster als volgt behandelen: knip een strookje tissue-papier van 2 cm breed. Plaats dit onder de polster, druk de klep dicht en droog de polster met een stukje keukenpapier. Doe dit niet te vaak, de polster slijt er enorm snel van. Mocht dit niet helpen, laat dan een reparateur ernaar kijken.

14 Onderhoud Verwijder stof tussen de kleppen met een lange zachte kwast. Tip de einden van de assen aan met een klein drupje olie op een naald. Verwijder het teveel met een tissue. Controleer de kopkurk: steek het einde van de wisserstaaf in de fluitkop. Wanneer de staaf tegen de kurk aankomt, moet de groef in de staaf te zien zijn exact in het midden van het blaasgat. Bij aandraaien van de kroon (de knop bovenop de fluitkop) gaat de kurk naar boven. Zit de kurk te hoog, dan de kroon een stuk losdraaien, naar binnen duwen (de kurk gaat nu omlaag en weer een stukje aandraaien). De kurk mag niet te los zitten: als hij lekt wordt de fluit slecht bespeelbaar. Trek de kurk er NOOIT uit aan de bovenkant van de kop. Controleer slotjes en scharniertjes van de koffer. Stofzuig de binnenkant van de koffer. Houten dwarsfluiten Houten dwarsfluit zijn prachtig, maar zij vereisen ook bijzondere aandacht. Houdt ze verre van de CV, droogte en hitte. Snelle veranderingen in temperatuur en droogtegraad kunnen barsten veroorzaken. Olie het hout elk half jaar met pinda-olie of zoete amandelolie. Laat een barst in het hout snel repareren, dan blijft de schade beperkt. Mocht je problemen hebben met je fluit, raadpleeg dan de instrumentenbeheerder.

15 Hobo en Fagot De hobo en fagot zijn zeer specialistische instrumenten. Wanneer je een probleem met je hobo of fagot hebt meld je dan bij de instrumentenbeheerder, diegene zorgt dat je instrument door een specialist wordt behandeld. Colofon Dit is een uitgave van muziekvereniging St.Jan Kilder Tekst en vormgeving: Bart Berendsen Eindredactie: Bestuur muziekvereniging St.Jan Kilder Aan deze uitgave kunnen geen rechten ontleend worden

Riet en koper instrumenten.

Riet en koper instrumenten. In elkaar zetten Riet en koper instrumenten. Bij het in elkaar zetten van de klarinet moet goed opgelet worden. Het is namelijk een ontzettend kwetsbaar instrument. De stukken passen makkelijk in elkaar

Nadere informatie

Onderhoud van koperen en houten blaasinstrumenten

Onderhoud van koperen en houten blaasinstrumenten Uitgave: September 2007 Onderhoud van koperen en houten blaasinstrumenten Inhoudsopgave Inwendig schoonmaken Pag 3 Onderhoud van de ventielen Pag 4 Onderhoud van de pompen Pag 5 Enkele nuttige tips Pag

Nadere informatie

Experience the Sound of Quality. Onderhoudtips. Blaasinstrumenten.

Experience the Sound of Quality. Onderhoudtips. Blaasinstrumenten. Experience the Sound of Quality Onderhoudtips Blaasinstrumenten www.adams-music.com Inhoudsopgave Voorwoord Aankoop nieuw instrument 4 Onderhoud van de pompen 5 Onderhoud van de ventielen 6 Inwendig schoonmaken

Nadere informatie

Onderhoud instrumenten

Onderhoud instrumenten Onderhoud instrumenten Als je meer en langer plezier wilt beleven van je instrument en het maken van muziek, neem dan de navolgende tips n tools in acht. Algemeen In de praktijk komt het vaak voor dat

Nadere informatie

Onderhoud. van blaasinstrumenten

Onderhoud. van blaasinstrumenten Onderhoud van blaasinstrumenten Koperen Blaasinstrumenten Onderhoudsvoorschriften voor koperen blaasinstrumenten U zult meer en langer plezier aan uw instrument beleven, als u de volgende tips in acht

Nadere informatie

Experience the Sound of Quality. Onderhoudtips. Blaasinstrumenten. Adams Onderhoudsboekje A5.indd 1

Experience the Sound of Quality. Onderhoudtips. Blaasinstrumenten.  Adams Onderhoudsboekje A5.indd 1 Experience the Sound of Quality Onderhoudtips Blaasinstrumenten www.adams-music.com Adams Onderhoudsboekje A5.indd 1 03/07/14 14:33 Inhoudsopgave Aankoop nieuw instrument 4 Onderhoud van de pompen 5 Onderhoud

Nadere informatie

Onderhoud Koperen Blaasinstrumenten.

Onderhoud Koperen Blaasinstrumenten. Pagina 1 van 7 Onderhoud Koperen Blaasinstrumenten. Als er een Trompet, Trombone, Bugel, Euphonium, Hoorn of welk ander koperen blaasinstrument aan je wordt uitgeleend, moet dit natuurlijk wel in goede

Nadere informatie

Van onze voorzitter INHOUD: Maart 2013 J A A R G A N G 5

Van onze voorzitter INHOUD: Maart 2013 J A A R G A N G 5 J A A R G A N G 5 NO. 1 7 Van onze voorzitter Maart 2013 INHOUD: Van onze voorzitter De kindertemmer Kinderkleding en speelgoedbeurs Onderhoud I Heel Eivol Onderhoud II Maria Habes Onderling Solistenconcours

Nadere informatie

Handleiding Hogedrukpan Field Koch

Handleiding Hogedrukpan Field Koch Handleiding Hogedrukpan Field Koch 118014 Belangrijke voorzorgsmaatregelen Gebruik alleen GAS als warmtebron Wees extra voorzichtig in het leslokaal Plaats de pan niet in een warme oven Zet de pan voorzichtig

Nadere informatie

Muziekvereniging OZOD bestaat uit de volgende onderdelen:

Muziekvereniging OZOD bestaat uit de volgende onderdelen: Muziekvereniging Harmonie Oefening Zij Ons Doel Tricht Opgericht 3 januari 1898 KvK-nummer 40156537 Website: www.ozod.nl Email: info@ozod.nl IBAN: NL52RABO0321260112 Bestuur Het bestuur bestaat uit 7 personen

Nadere informatie

Handleiding lagers schoonmaken

Handleiding lagers schoonmaken Handleiding lagers schoonmaken * De foto's kun je aanklikken om naar het betreffende product in de webshop te gaan. Stap 1: Haal je lagers uit je wielen, gebruik daarvoor de Bones Bearing Tool. Hiermee

Nadere informatie

MRA (Mandibulair Repositie Apparaat) Ziekenhuis Gelderse Vallei

MRA (Mandibulair Repositie Apparaat) Ziekenhuis Gelderse Vallei MRA (Mandibulair Repositie Apparaat) Ziekenhuis Gelderse Vallei Hard snurken kan een hinderlijk probleem zijn, niet alleen voor de mensen in uw omgeving, maar ook voor u zelf. Snurken kan, gewoon snurken

Nadere informatie

Handleiding lagers schoonmaken

Handleiding lagers schoonmaken Handleiding lagers schoonmaken * De foto's kun je aanklikken om naar het betreffende product en meer informatie in de webshop te gaan. Stap 1: Haal je lagers uit je wielen, gebruik daarvoor de Bones Bearing

Nadere informatie

De verzorging van uw gebit

De verzorging van uw gebit De verzorging van uw gebit Inhoud Tanden poetsen De electrische tandenborstel Flossen Tandenstokers Ragers De verzorging van uw gebit Samen werken aan gezonde tanden is al vanaf de start van onze praktijk

Nadere informatie

VOOR HET SPELEN. Onderdelen. 1. Zorg dat je handen proper zijn.

VOOR HET SPELEN. Onderdelen. 1. Zorg dat je handen proper zijn. VOOR HET SPELEN De klarinet is een heel fragiel instrument. De vele kleppen en sleutels kunnen makkelijk verbogen worden. Als dit gebeurt, kunnen sommige kleppen niet meer sluiten waardoor je sommige noten

Nadere informatie

Onderhoud prothese, liner, handschoen

Onderhoud prothese, liner, handschoen Onderhoud prothese, liner, handschoen Prothese (Myo)-elektrische prothese Handschoen controleren Controleer de handschoen van de prothese regelmatig! Bij het gebruik van een (myo)-elektrische prothese

Nadere informatie

1. Inleiding. 2. Materiaal. 3. De delen van de dwarsfluit?

1. Inleiding. 2. Materiaal. 3. De delen van de dwarsfluit? 1. Inleiding Je wil graag dit wondermooie instrument leren bespelen. Om je hierin op weg te helpen, geef ik jou graag de volgende tips mee. + Zorg ervoor dat je ergens rustig en aandachtig kan werken.

Nadere informatie

Voor de montage van de Bear County schutting Garden Design WPC

Voor de montage van de Bear County schutting Garden Design WPC MONTAGEHANDLEIDING BELANGRIJKE INFORMATIE Voor de montage van de Bear County schutting Garden Design WPC Lees de hele handleiding aandachtig. Als de hierin vermelde instructies niet worden opgevolgd, is

Nadere informatie

Accu ipod Nano 4G Installatie handleiding

Accu ipod Nano 4G Installatie handleiding 1. Steek een openingstool tussen de behuizing en de rand. Maak de vastgelijmde bovenkant vervolgens los van de displayhouder. 2. De hold-schakelaar is nu los en kan vallen. Let op dat u deze niet kwijt

Nadere informatie

Babyhaler. Informatie voor ouders of verzorgers

Babyhaler. Informatie voor ouders of verzorgers Babyhaler Informatie voor ouders of verzorgers De dosis-aërosol Uw arts heeft uw kind een geneesmiddel voorgeschreven voor problemen met de luchtwegen. Dit geneesmiddel bestaat uit een zeer fijn poeder,

Nadere informatie

Bedankt voor uw aankoop van een JUPITER Trombone. Het doel van deze gebruiksaanwijzing is het verstrekken van de benodigde informatie i.v.m.

Bedankt voor uw aankoop van een JUPITER Trombone. Het doel van deze gebruiksaanwijzing is het verstrekken van de benodigde informatie i.v.m. Gebruiksaanwijzing Bedankt voor uw aankoop van een JUPITER Trombone. Het doel van deze gebruiksaanwijzing is het verstrekken van de benodigde informatie i.v.m. het bespelen en onderhoud van uw instrument

Nadere informatie

Postbus 9 3945 ZG COTHEN telefoon 0343 562800 fax 0343 563924 e-mail info@vasasport.nl website www.vasasport.nl

Postbus 9 3945 ZG COTHEN telefoon 0343 562800 fax 0343 563924 e-mail info@vasasport.nl website www.vasasport.nl Onderhoud Bull (en andere rolski's met vrijloopkoppeling) Inleiding Na jaren van uitstekend gebruik van de SkiSkett rolski's van het type Bull zijn er het laatste jaar regelmatig problemen met het vastlopen

Nadere informatie

dan op www.philips.com/welcome. Wat zit er in de doos? - Scheerapparaat - - - - - Local guarantee -vouwblad - Worldwide guarantee -vouwblad

dan op www.philips.com/welcome. Wat zit er in de doos? - Scheerapparaat - - - - - Local guarantee -vouwblad - Worldwide guarantee -vouwblad NEDERLANDS 53 Inleiding dan op www.philips.com/welcome. scheerbeurt met een glad resultaat. Beweeg voor het beste resultaat de scheerhoofden in zowel rechte als draaiende bewegingen over uw huid. Wat zit

Nadere informatie

Reparatie. Reparatie. 1.1 Vervangen van schakelkabels bij eendelige asring

Reparatie. Reparatie. 1.1 Vervangen van schakelkabels bij eendelige asring . Vervangen van schakelkabels (0,9mm specialerohloff kabel). Vervangen van schakelkabels bij eendelige asring Bij vervanging van versleten of geknapte schakelkabels moeten twee mogelijke asringversies

Nadere informatie

Klarinet onderhoud. Voor leerlingen en gevorderde klarinettisten.

Klarinet onderhoud. Voor leerlingen en gevorderde klarinettisten. Klarinet onderhoud. Voor leerlingen en gevorderde klarinettisten. Informatie: Klarinet onderhoud: Het doel van deze gebruiksaanwijzing is het verstrekken van de benodigde informatie i.v.m. het bespelen

Nadere informatie

HANDLEIDING: HOE HOUD IK MIJN PANELEN SCHOON?

HANDLEIDING: HOE HOUD IK MIJN PANELEN SCHOON? wholesaler for distributing SOLARCLARITY PRESENTEERT: HANDLEIDING: HOE HOUD IK MIJN PANELEN SCHOON? 1 WAAROM SCHOONMAKEN? Profiteer van een maximale energieopbrengst Over het algemeen zijn zonnepanelen

Nadere informatie

Packard Bell Easy Repair

Packard Bell Easy Repair Packard Bell Easy Repair EasyNote MB Series Instructies voor het vervangen van het dvd-station 7440910005 7440910005 Documentversie: 1.0 - Februari 2008 www.packardbell.com Veiligheidsinstructies Lees

Nadere informatie

HANDLEIDING LEKTRA draadloze stofzuiger op batterijen Type ZKOX0219 (K940CBX)

HANDLEIDING LEKTRA draadloze stofzuiger op batterijen Type ZKOX0219 (K940CBX) Geïmporteerd door: Zwembad BVBA Industrieweg 9 3190 Boortmeerbeek België www.harmopool.eu HANDLEIDING LEKTRA draadloze stofzuiger op batterijen Type ZKOX0219 (K940CBX) Inhoudsopgave Veiligheidsinstructies...

Nadere informatie

IK EN MIJN BLOKFLUIT

IK EN MIJN BLOKFLUIT IK EN MIJN BLOKFLUIT METHODE VOOR SOPRAANBLOKFLUIT METHODE VOOR SOPRAANBLOKFLUIT WERKBOEK BIJ DEEL 1 MUZIEKUITGEVERIJ TALL & SMALL INHOUD BLADZIJDE 1 Hoe werkt dit werkboek 2 Verzorging van de blokfluit

Nadere informatie

Dosisaërosol met voorzetkamer met mondstuk of masker

Dosisaërosol met voorzetkamer met mondstuk of masker Dosisaërosol met voorzetkamer met mondstuk of masker 2 De voorzetkamer is een hulpmiddel om medicatie uit een dosisaërosol (spuitbusje) te inhaleren. Als het medicijn in de voorzetkamer wordt gespoten,

Nadere informatie

Tip: Lees de handleiding eerst geheel door en ga pas daarna aan de slag.

Tip: Lees de handleiding eerst geheel door en ga pas daarna aan de slag. Houten Jaloezie Montage- en Bedieningsinstructie Dank voor uw aankoop bij MaatStudio.nl. Met een goede montage en gebruik zult u jarenlang plezier van uw aankoop beleven. Het is van belang onderstaande

Nadere informatie

!Tip: Lees de handleiding eerst geheel door en ga pas daarna aan de slag.

!Tip: Lees de handleiding eerst geheel door en ga pas daarna aan de slag. Houten Jaloezie Montage- en Bedieningsinstructie Dank voor uw aankoop bij MAATSTUDIO.NL. Met een goede montage en gebruik zult u jarenlang plezier van uw aankoop beleven. Het is van belang onderstaande

Nadere informatie

De afbeeldingen in deze handleiding kunnen licht afwijken van uw product, afhankelijk van de uitvoering.

De afbeeldingen in deze handleiding kunnen licht afwijken van uw product, afhankelijk van de uitvoering. Controleer vóór montage of het product compleet en vrij van beschadigingen is. Mocht u een gebrek constateren, neem dan contact op met uw Bruynzeeldealer. De leverancier is niet aansprakelijk voor beschadigingen

Nadere informatie

I N F O R M A T I E BO E K J E 2015 JEUGDORKEST Gemeente Bergen

I N F O R M A T I E BO E K J E 2015 JEUGDORKEST Gemeente Bergen I N F O R M A T I E BO E K J E 2015 JEUGDORKEST Gemeente Bergen Bergen, Limburg WELKOM Hartelijk welkom als nieuw lid van het jeugdorkest van de gemeente Bergen. Het doet ons heel veel plezier dat je bij

Nadere informatie

De PEG-sonde Dagelijkse verzorging en het geven van voeding in de thuissituatie

De PEG-sonde Dagelijkse verzorging en het geven van voeding in de thuissituatie De PEG-sonde Dagelijkse verzorging en het geven van voeding in de thuissituatie Albert Schweitzer ziekenhuis mei 2013 pavo 1133 Inleiding U heeft een PEG-sonde gekregen. In deze folder leest u meer over

Nadere informatie

Mato onderhoud 1/9. Wat is er mooier om een raak schot beloond te krijgen met een mooi geluid? Hoe kan je je mato laten klinken als een taiko?

Mato onderhoud 1/9. Wat is er mooier om een raak schot beloond te krijgen met een mooi geluid? Hoe kan je je mato laten klinken als een taiko? Mato onderhoud Wat is er mooier om een raak schot beloond te krijgen met een mooi geluid? Hoe kan je je mato laten klinken als een taiko? Een goed onderhouden mato ziet er strak uit, maar nog belangrijker

Nadere informatie

KRUPS F380. Gebruiksaanwijzing

KRUPS F380. Gebruiksaanwijzing KRUPS F380 Gebruiksaanwijzing 1 2 3 4 5 6 max. 30 cm 7 8 9 max. 3 /4 10 11 12 13 14 15 Nederland Veiligheidsvoorschriften Dit apparaat dient aangesloten te worden op een geaard stopcontact. Het voltage

Nadere informatie

Ventileren in huis. Handleiding mechanisch ventilatiesysteem

Ventileren in huis. Handleiding mechanisch ventilatiesysteem Ventileren in huis Handleiding mechanisch ventilatiesysteem 2 Samen met uw huisgenoten, huisdieren en kamerplanten produceert u iedere dag gemiddeld tien liter vocht. Tel daarbij op de waterdamp die vrijkomt

Nadere informatie

!Tip: Lees de handleiding eerst geheel door en ga pas daarna aan de slag.

!Tip: Lees de handleiding eerst geheel door en ga pas daarna aan de slag. Houten Jaloezie Montage- en Bedieningsinstructie Dank voor uw aankoop bij MAATSTUDIO.NL. Met een goede montage en gebruik zult u jarenlang plezier van uw aankoop beleven. Het is van belang onderstaande

Nadere informatie

Packard Bell Easy Repair

Packard Bell Easy Repair Packard Bell Easy Repair EasyNote MB Series Instructies voor het vervangen van het vasteschijfstation 7440930005 7440930005 Documentversie: 1.0 - Februari 2008 www.packardbell.com Veiligheidsinstructies

Nadere informatie

Lader rol reiniging FS 2000 / FS 3000 series

Lader rol reiniging FS 2000 / FS 3000 series Lader rol reiniging FS 2000 / FS 3000 series Inhoudsopgave Uw machine handmatig reinigen pagina 3 Storingen & oplossingen pagina 13 1. Schakel de machine uit. 2. Open beide kleppen aan de voorzijde. 3.

Nadere informatie

Houten Jaloezie Montage- en Bedieningsinstructie (ook geschikt voor kunststof jaloezie)

Houten Jaloezie Montage- en Bedieningsinstructie (ook geschikt voor kunststof jaloezie) Houten Jaloezie Montage- en Bedieningsinstructie (ook geschikt voor kunststof jaloezie) Dank voor uw aankoop bij MAATSTUDIO.NL. Met een goede montage en gebruik zult u jarenlang plezier van uw aankoop

Nadere informatie

Werkwijzer Hoe help ik een cliënt bij het verzorgen van een bril, contactlenzen of kunstoog? Checklist

Werkwijzer Hoe help ik een cliënt bij het verzorgen van een bril, contactlenzen of kunstoog? Checklist Werkwijzer Hoe help ik een cliënt bij het verzorgen van een bril, contactlenzen of kunstoog? Checklist Hoe help ik een cliënt bij het verzorgen van een bril, contactlenzen of kunstoog? Je helpt een cliënt

Nadere informatie

Bouwbeschrijving speed

Bouwbeschrijving speed Bouwbeschrijving speed Hier volgt een bouwbeschrijving van onze Speed. Het is aanbevolen om heel wat ervaring te hebben in het bouwen van vliegers. Ervaring van het maken van matrassen is een pré. Wanneer

Nadere informatie

BOUWBESCHRIJVING KNIKKERPOMP

BOUWBESCHRIJVING KNIKKERPOMP 1 BOUWBESCHRIJVING KNIKKERPOMP Ten behoeve van demonstratiedoeleinden De knikkerpomp is een type waterpomp dat van PVCbuis en twee knikkers gemaakt wordt. Door zijn eenvoud en omdat PVC goed verkrijgbaar

Nadere informatie

1. Belangrijke aanwijzingen voor het navullen van HP inktcartridges.

1. Belangrijke aanwijzingen voor het navullen van HP inktcartridges. Geachte klant, Hartelijk dank dat Uw keuze gevallen is op de inkt navulset voor HP cartridges ( zwart ). Met dit kwaliteitsproduct kunt U de originele HP cartridges eenvoudig en snel navullen, zonder dat

Nadere informatie

Packard Bell Easy Repair

Packard Bell Easy Repair Packard Bell Easy Repair EasyNote MB Series Instructies voor het vervangen van een draadloos LAN-netwerkkaart 7440900005 7440900005 Documentversie: 1.0 - Februari 2008 www.packardbell.com Veiligheidsinstructies

Nadere informatie

Lcd scherm ipod Classic Installatie handleiding

Lcd scherm ipod Classic Installatie handleiding 1. De ipod Classic is erg moeilijk open te maken zonder schade aan te richten. Ga dus uiterst voorzichtig te werk! Zorg ervoor dat de ipod vergrendeld is voordat u verder gaat. 2. Om de ipod open te maken

Nadere informatie

AUTOMATISCHE KOFFIEMACHINE 1. BELANGRIJK

AUTOMATISCHE KOFFIEMACHINE 1. BELANGRIJK AUTOMATISCHE KOFFIEMACHINE 1. BELANGRIJK Let erop dat de schakelaar op 0 (uit) staat voordat u het snoer op de wandcontactdoos aansluit. Laat de stekker niet in het stopcontact wanneer de koffiemachine

Nadere informatie

Iedereen poetst z n tanden. Maar hoe weet je of je het goed doet? Dat gaan we straks als eerste testen.

Iedereen poetst z n tanden. Maar hoe weet je of je het goed doet? Dat gaan we straks als eerste testen. 04 Je gebit verzorgen Het goed verzorgen van je gebit is belangrijk. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor hoe andere mensen jou zien. Hieronder staat wat je moet kunnen om je gebit goed te verzorgen.

Nadere informatie

BOUWEN VAN EEN ZEEPKIST

BOUWEN VAN EEN ZEEPKIST www.detitanen.be Sint-Denijs BOUWEN VAN EEN ZEEPKIST Hoe bouw ik een zeepkist? * Ook nu is een nostalgische zelfgemaakte zeepkist voor kinderen nog altijd felbegeerd speelgoed. Het stuurwiel is slechts

Nadere informatie

Hoortoestel CIC/IHO (in het oor) aanbrengen:

Hoortoestel CIC/IHO (in het oor) aanbrengen: Hoortoestel CIC/IHO (in het oor) aanbrengen: (tip: het rechterhoortoestel heeft een rode markering en het linker hoortoestel een blauwe markering) CIC/IHO hoortoestel. Sluit het batterijbakje volledig.

Nadere informatie

Onderhoud. Onderhoud

Onderhoud. Onderhoud Onderhoud In deze sectie wordt het volgende besproken: Inkt toevoegen op pagina 7-32 De afvallade legen op pagina 7-36 De onderhoudskit vervangen op pagina 7-39 Het mes voor het losmaken van papier reinigen

Nadere informatie

Injectiehuis Magneti Marelli (1.1i) reinigen

Injectiehuis Magneti Marelli (1.1i) reinigen In navolging van MBa@NL's injectiehuis reiniging voor BOSCH injectiehuizen, hier de How-To voor Magneti Marelli dat te vinden is in de 1.1i AX-en (enkele zeldzame uitzonderingen met Bosch MA2.2 daargelaten).

Nadere informatie

LINO. handleiding douche 3-delige schuifdeur

LINO. handleiding douche 3-delige schuifdeur LINO handleiding douche 3-delige schuifdeur Controleer Controleer vóór vóór montage montage of of het het product product compleet compleet en en vrij vrij van van beschadigingen beschadigingen is. is.

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding...1. Benodigde gereedschappen Mechanische onderdelen Plastic onderdelen... 3

Inhoud. Inleiding...1. Benodigde gereedschappen Mechanische onderdelen Plastic onderdelen... 3 Montagehandleiding Inhoud Inleiding...1 Benodigde gereedschappen... 1 Mechanische onderdelen... 2 Plastic onderdelen... 3 Montage Montage grijper... 6 Montage voet & besturingseenheid... 7 Montage hoofdeenheid...

Nadere informatie

1. Belangrijke aanwijzingen voor het navullen van HP inktcartridges.

1. Belangrijke aanwijzingen voor het navullen van HP inktcartridges. Geachte klant, Hartelijk dank dat Uw keuze gevallen is op de inkt navulset voor HP kleurencartridges. Met dit kwaliteitsproduct kunt U de originele HP cartridges eenvoudig en snel navullen, zonder dat

Nadere informatie

MONTAGE HANDLEIDING ROLLUIK

MONTAGE HANDLEIDING ROLLUIK MONTAGE HANDLEIDING ROLLUIK Montage-instructies voor cassetteschermen ALVORENS U VAN UW ROLLUIK KUNT GAAN GENIETEN DIENT U EERST HET ROLLUIK TE MONTEREN INHOUD VERPAKKING VERPAKKING 1 1. PANTSER IN KAST

Nadere informatie

ONDERHOUDS TIPS VOOR UW PIANO - VLEUGEL

ONDERHOUDS TIPS VOOR UW PIANO - VLEUGEL ONDERHOUDS TIPS VOOR UW PIANO - VLEUGEL Beste plaats voor de piano en optimale omgevingsfactoren Om een piano of vleugel stabiel te houden en technische ongeregeldheden te voorkomen, is het van groot belang

Nadere informatie

Click wheel ipod Classic Installatie handleiding

Click wheel ipod Classic Installatie handleiding 1. De ipod Classic is erg moeilijk open te maken zonder schade aan te richten. Ga dus uiterst voorzichtig te werk! Zorg ervoor dat de ipod vergrendeld is voordat u verder gaat. 2. Om de ipod open te maken

Nadere informatie

Handleiding voor zonnescherm 3x2 M

Handleiding voor zonnescherm 3x2 M Artikelnummer: Modelnummer: OD210017 328.149CGY Handleiding voor zonnescherm 3x2 M Lees deze handleiding voor gebruik goed door. Gooi deze handleiding niet weg na de montage. Bewaar deze handleiding voor

Nadere informatie

COMPONENTEN VOOR JE RB7

COMPONENTEN VOOR JE RB7 COMPONENTEN VOOR JE RB7 TIJDENS DEZE MONTAGESESSIE DECOREER EN MONTEER JE DIVERSE AANBOUWCOMPONENTEN VOOR JE RB7. TOT DE KLEINE ONDERDELEN BEHOREN DE ANTENNE, HET ACHTERLICHT EN DE ARMEN VAN DE PILOOT.

Nadere informatie

Verzorging PEG-sonde. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Verzorging PEG-sonde. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Verzorging PEG-sonde Er is (of wordt binnenkort) bij u een PEG-sonde aangelegd. In deze brochure staat beschreven hoe een PEG-sonde verzorgd moet worden. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs

Nadere informatie

Medicijnen puffen via een voorzetkamer

Medicijnen puffen via een voorzetkamer KINDERGENEESKUNDE Medicijnen puffen via een voorzetkamer KINDEREN Medicijnen puffen via een voorzetkamer Uw kind heeft medicijnen (puffen) gekregen voor de luchtwegen. Deze medicijnen zitten in een verstuiver

Nadere informatie

Inhoudsopgave: Product overzicht 4. Belangrijke veiligheidsaanwijzingen 5. Beginnen 6. Batterijen plaatsen 7. Borstelkop plaatsen 7.

Inhoudsopgave: Product overzicht 4. Belangrijke veiligheidsaanwijzingen 5. Beginnen 6. Batterijen plaatsen 7. Borstelkop plaatsen 7. GEBRUIKSAANWIJZING Inhoudsopgave: Product overzicht 4 Belangrijke veiligheidsaanwijzingen 5 Beginnen 6 Batterijen plaatsen 7 Borstelkop plaatsen 7 Opbergen 8 Poetsinstructies 8 Tongschraper 11 De borstel

Nadere informatie

Verzorging van de waaknaald bij kinderen

Verzorging van de waaknaald bij kinderen Verzorging van de waaknaald bij kinderen Uw kind mag naar huis na zijn/haar ziekenhuisopname, maar dient de intraveneuze medicijnkuur poliklinisch of via de thuiszorg af te maken. Om deze intraveneuze

Nadere informatie

SCHOONMAAKHANDLEIDING GREENFIRE

SCHOONMAAKHANDLEIDING GREENFIRE REINIGING EN ONDERHOUD SCHOONMAAKHANDLEIDING GREENFIRE De kachel hoeft niet vaak te worden schoongemaakt als er houtpellets van een goede kwaliteit als brandstof worden gebruikt. Controleer de volgende

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken Dwarsfluit Inleiding Ik heb dit onderwerp gekozen, omdat ik het eigenlijk al drie jaar wilde doen En omdat ik inmiddels vier jaar speel. Het lijkt me leuk, omdat ik zelf ook nog niet alles van dit onderwerp

Nadere informatie

Onderhoud en reiniging leer

Onderhoud en reiniging leer Onderhoud en reiniging leer Alle leersoorten hebben regelmatig een onderhoud- en reinigingsbeurt nodig. Dat betekent dat je leren meubel af en toe afgeborsteld of voorzichtig afgezogen moet worden. Om

Nadere informatie

Onderhoud RR Trading CV Pelletkachels

Onderhoud RR Trading CV Pelletkachels Onderhoud RR Trading CV Pelletkachels RR Trading B.V. 1 of 11 Rev. 01 Inhoud opgave 1. Benodigdheden... 3 2. Inleiding... 3 3. Het Onderhoud... 3 Panelen verwijderen... 4 Warmtewisselaar schoonmaken...

Nadere informatie

Hoofdstuk 9 Onderhoud en opslag

Hoofdstuk 9 Onderhoud en opslag Onderhoud en opslag Hoofdstuk 9 Onderhoud en opslag 9.1 Onderhoud van het maaidek Robomow is een functionele mulch maaier. Daarom kunnen zich grasresten ophopen onder het maaidek, vooral bij het maaien

Nadere informatie

5. Technisch onderhoud en uitbreiden van uw pc

5. Technisch onderhoud en uitbreiden van uw pc 321 5. Technisch onderhoud en uitbreiden van uw pc Computers lijken snel te verouderen omdat er steeds nieuwe, snellere pc s op de markt verschijnen. Toch hoeft u uw desktopcomputer echt niet ieder jaar

Nadere informatie

Bepaal eerst of het wel nodig is om te gaan poetsen. Vaak volstaat het opwrijven met een katoenen doek of met een geïmpregneerde zilverpoetsdoek.

Bepaal eerst of het wel nodig is om te gaan poetsen. Vaak volstaat het opwrijven met een katoenen doek of met een geïmpregneerde zilverpoetsdoek. Het verantwoord poetsen van koper (legeringen) Inleiding In deze instructie is te lezen hoe u, stap voor stap, koper (legeringen) op een verantwoorde manier kunt onderhouden. Poetsen is eigenlijk een schadelijke

Nadere informatie

Instructies voor de overgang naar tubeless

Instructies voor de overgang naar tubeless Instructies voor de overgang naar tubeless Wat u nodig heeft, voordat u begint: Een fietswiel (van een mountainbike, cyclocross) met band Een conversieset - "Stan's NoTubes Conversion Kit Een veiligheidsbril

Nadere informatie

Gebruikshandleiding art.nr. GP14 "Grote boot" ( versie 2014-02) de meest recente versie is steeds te vinden op www.govaplay.com

Gebruikshandleiding art.nr. GP14 Grote boot ( versie 2014-02) de meest recente versie is steeds te vinden op www.govaplay.com Gebruikshandleiding art.nr. GP14 "Grote boot" ( versie 2014-02) de meest recente versie is steeds te vinden op www.govaplay.com GP14 4 www.govaplast.com TÜV-gecertificeerd Govaerts Recycling NV Kolmenstraat

Nadere informatie

Gebruiks- en montagehandleiding

Gebruiks- en montagehandleiding Gebruiks- en montagehandleiding Opberglade ESS 3060-10 Lees beslist de gebruiks- en montagehandleiding voordat u uw apparaat plaatst, nl-nl installeert en in gebruik neemt. Dat is veiliger voor uzelf en

Nadere informatie

Eerste tandje? Poetsen!

Eerste tandje? Poetsen! Eerste tandje? Poetsen! Poets zodra het eerste tandje doorbreekt Je kindje is al weer 6 maanden. Een mijlpaal. Grote kans dat er binnenkort een tandje doorbreekt. Je ziet misschien al een dikke bobbel

Nadere informatie

ALLES OVER KLEDING & WASSEN

ALLES OVER KLEDING & WASSEN ALLES OVER KLEDING & WASSEN WAS-LABEL INSTRUCTIES De getallen geven de maximum wastemperatuur aan, was nooit heter dan deze temperatuur! E-, spaar- en halve-wasprogramma s behoren ook tot de gewone wasprogramma

Nadere informatie

Handleiding 3D UV hars.

Handleiding 3D UV hars. Handleiding 3D UV hars. Materialen: UV-Hars Polimeerklei (Fimo, Cernit of een ander merk) Sieraadkast (blanks) Pigmentpoeders Penceel voor pigment poeder Penceel voor UV Hars Flexibele gas aansteker (navulbaar)

Nadere informatie

Hoortoestel CIC/IHO (in het oor) aanbrengen:

Hoortoestel CIC/IHO (in het oor) aanbrengen: Hoortoestel CIC/IHO (in het oor) aanbrengen: Tip: het Rechterhoortoestel heeft een Rode markering en het linkerhoortoestel een blauwe. De R van rood en rechts is een ezelsbruggetje om het makkelijk te

Nadere informatie

HANDLEIDING KARSTEN TUNNELTENT

HANDLEIDING KARSTEN TUNNELTENT HANDLEIDING KARSTEN TUNNELTENT Type 2800 en 3600 Gefeliciteerd met uw Karsten Tunneltent, een ambachtelijk kwaliteitsproduct van Karsten Tenten B.V. Voor optimaal kampeerplezier raden wij u aan om deze

Nadere informatie

Onderhoud RR Trading CV Pelletkachels

Onderhoud RR Trading CV Pelletkachels Onderhoud RR Trading CV Pelletkachels RR Trading B.V. 1 of 16 Rev. 01 Inhoud opgave Inhoudsopgave 1. Benodigdheden... 3 2. Inleiding... 3 3. Het Onderhoud... 3 3.1 Panelen verwijderen... 4 3.2 Warmtewisselaar

Nadere informatie

GEVEL[PLAN] BV. Gebruik en onderhoud van de kozijnen, ramen en voor-/achterdeur van de 419 eengezinswoningen Grootstal te Nijmegen

GEVEL[PLAN] BV. Gebruik en onderhoud van de kozijnen, ramen en voor-/achterdeur van de 419 eengezinswoningen Grootstal te Nijmegen GEVEL[PLAN] BV Gebruik en onderhoud van de kozijnen, ramen en voor-/achterdeur van de 419 eengezinswoningen Grootstal te Nijmegen Versie: 04-05-2010 1 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding pag. 3 2. Dagelijks gebruik

Nadere informatie

MONTAGE HANDLEIDING. MAXXGRIP Beadlock systeem; Hét beste beadlocksysteem voor Autosport, Off-Road, en zelfs geschikt voor op de openbare weg!

MONTAGE HANDLEIDING. MAXXGRIP Beadlock systeem; Hét beste beadlocksysteem voor Autosport, Off-Road, en zelfs geschikt voor op de openbare weg! MONTAGE HANDLEIDING MAXXGRIP Beadlock systeem; Hét beste beadlocksysteem voor Autosport, Off-Road, en zelfs geschikt voor op de openbare weg! De onderdelen van het MAXXGRIP beadlock systeem; START HIER:

Nadere informatie

Wachtkamerfolder Eerste tandje? Poetsen!

Wachtkamerfolder Eerste tandje? Poetsen! Wachtkamerfolder Eerste tandje? Poetsen! Poets zodra het eerste tandje doorbreekt Je kindje is al weer 6 maanden. Een mijlpaal. Grote kans dat er binnenkort een tandje doorbreekt. Je ziet misschien al

Nadere informatie

PRODUCTINFORMATIE POSTKASTSYSTEMEN Briefkleppen. Briefklep type C. Briefklep type W. Briefklep type X WWW.OOSTWOUD.COM

PRODUCTINFORMATIE POSTKASTSYSTEMEN Briefkleppen. Briefklep type C. Briefklep type W. Briefklep type X WWW.OOSTWOUD.COM PRODUCTINFORMATIE POSTKASTSYSTEMEN Briefkleppen Briefklep type C MATERIAAL Gepoedercoat zincor, corrosievast staal kwaliteit.40 (AISI 04) gepoedercoat of geborsteld, corrosievast staal kwaliteit.440 (AISI

Nadere informatie

01. links: De unit met verrotte ophangranden. 03. onder: Het los snijden van de verrotte ophangrand aan de. kant van het kunststof frame.

01. links: De unit met verrotte ophangranden. 03. onder: Het los snijden van de verrotte ophangrand aan de. kant van het kunststof frame. Handleiding revisie Bose 901/802 foam : Benodigdheden: 1. revisieset: lijm + ophangranden van. 2. klein model Stanley afbreekmes. 3: spiritus, wc-papier, kommetje, penseel*, grote kwast met fijn haar 3.

Nadere informatie

Voeg de vloerdelen samen en zorg dat de inkepingen goed aansluiten.

Voeg de vloerdelen samen en zorg dat de inkepingen goed aansluiten. Montage instructie Tunni Vloer en basis Voeg de vloerdelen samen en zorg dat de inkepingen goed aansluiten. Plaats de bodem op een stabiele plaats, nadat u de onderkant van de bodem met lijnolie behandeld

Nadere informatie

Wonder Core Smart GEBRUIKERSHANDLEIDING WCS-61. Catalogus Veiligheidsvoorschriften...

Wonder Core Smart GEBRUIKERSHANDLEIDING WCS-61. Catalogus Veiligheidsvoorschriften... WCS-61 Wonder Core Smart GEBRUIKERSHANDLEIDING Lees de Veiligheidsvoorschriften alvorens het apparaat te gebruiken, zodat u het apparaat op de juiste wijze gebruikt. Bewaar deze gebruikershandleiding na

Nadere informatie

Montage-instructie. Rolluik RV40 - RV41

Montage-instructie. Rolluik RV40 - RV41 Montage-instructie Rolluik RV40 - RV41 Inhoud verpakking 1 1. pantser in kast 2. bediening a. handbediening: koord- of bandopwinder b. elektrisch: schakelaar + stekker c. afstandbediend: afstandbediening

Nadere informatie

Bij het gebruik van elektrische apparaten, moeten de basis voorzorgsmaatregelen altijd opgevolgd worden inclusief de volgende:

Bij het gebruik van elektrische apparaten, moeten de basis voorzorgsmaatregelen altijd opgevolgd worden inclusief de volgende: A. Cover BYZOO WHOLE SLOW JUICER ZEBRA HANDLEIDING Gebruiksaanwijzing B. Page 1 BELANGRIJKE VOORZORGSMAATREGELEN Bij het gebruik van elektrische apparaten, moeten de basis voorzorgsmaatregelen altijd opgevolgd

Nadere informatie

LHS Gebruiksaanwijzing inkt navulset voor LEXMARK (zwart)

LHS Gebruiksaanwijzing inkt navulset voor LEXMARK (zwart) Geachte klant, Hartelijk dank dat uw keuze gevallen is op de inkt navulset voor zwarte LEXMARK cartridges. Met dit kwaliteitsproduct kunt u de originele cartridges van LEXMARK, DELL, SAMSUNG en COMPAQ

Nadere informatie

Ring van vlindervleugels

Ring van vlindervleugels Ring van vlindervleugels Stap voor stap Tutorial Miranda Groenendaal 2014 Foto s: Miranda Groenendaal, Klazine de Bas-Verodnschot Vormgeving: Klazine de Bas-Verdonschot Vlinderring tutorial Miranda Groenendaal

Nadere informatie

I N F O R M A T I E BO E K J E 2014 JEUGDORKEST. Fanfare Les Montagnards

I N F O R M A T I E BO E K J E 2014 JEUGDORKEST. Fanfare Les Montagnards I N F O R M A T I E BO E K J E 2014 JEUGDORKEST Fanfare Les Montagnards www.lesmontagnards.nl Bergen, Limburg WELKOM Hartelijk welkom als nieuw lid van het jeugdorkest van Fanfare Les Montagnards. Het

Nadere informatie

8. Onderhoud 8. ONDERHOUD. 8.1 Accu

8. Onderhoud 8. ONDERHOUD. 8.1 Accu 8. Onderhoud Voor een betere bedrijfszekerheid en hogere levensduur, moet u Husqvarna Automower regelmatig controleren en schoonmaken en indien nodig versleten onderdelen vervangen. Voor meer informatie

Nadere informatie

Vertaling Uitgave maart 2014 Bonsaiblad Satsuki Kenkyu

Vertaling Uitgave maart 2014 Bonsaiblad Satsuki Kenkyu Vertaling Uitgave maart 2014 Bonsaiblad Satsuki Kenkyu Les 3: De basis methodes om jonge planten te vormen door bedrading(deel 2) Door Isamu Enomoto (officieel lector van de Japanse Satsuki Vereniging)

Nadere informatie

Tandenpoetsen. Goede mondhygiëne is belangrijk

Tandenpoetsen. Goede mondhygiëne is belangrijk Tandenpoetsen Goede mondhygiëne is belangrijk Met een goede mondhygiëne houdt u tanden, kiezen en tandvlees gezond. Tandenpoetsen vormt hiervoor de basis. Poets tandplak weg Om uw mond gezond te houden,

Nadere informatie

Montage-instructie. Screens. V599 Ritz V599R Ritz V599 Ritz XL

Montage-instructie. Screens. V599 Ritz V599R Ritz V599 Ritz XL Montage-instructie Screens V599 Ritz V599R Ritz V599 Ritz XL Inhoud 1. screenkap met doek en motor 2. zijgeleiders a. achterprofiel b. inlager voorzien van neopreen (of ritslager) c. voorprofiel 3. montageset

Nadere informatie

Register your product and get support at www.philips.com/welcome SCF334, SCF332

Register your product and get support at www.philips.com/welcome SCF334, SCF332 Register your product and get support at www.philips.com/welcome SCF334, SCF332 1 70 NEDERLANDS Inleiding ondersteuning die Philips AVENT biedt, registreer uw product dan op www.philips.com/welcome. Volgens

Nadere informatie

Jane. Montage instructie. Montage instructie... 1 Het inklappen van Jane Tips en aandachtspunten Wat er mis kan gaan...

Jane. Montage instructie. Montage instructie... 1 Het inklappen van Jane Tips en aandachtspunten Wat er mis kan gaan... Jane Montage instructie Montage instructie... 1 Het inklappen van Jane... 12 Tips en aandachtspunten... 13 Wat er mis kan gaan... 14 Version: Jane-V6-NL Montage instructie - 6 Texsolv aanbindkoorden voor

Nadere informatie