I N F O R M A T I E BO E K J E 2015 JEUGDORKEST Gemeente Bergen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "I N F O R M A T I E BO E K J E 2015 JEUGDORKEST Gemeente Bergen"

Transcriptie

1 I N F O R M A T I E BO E K J E 2015 JEUGDORKEST Gemeente Bergen Bergen, Limburg

2 WELKOM Hartelijk welkom als nieuw lid van het jeugdorkest van de gemeente Bergen. Het doet ons heel veel plezier dat je bij onze vereniging muziek komt maken. Muziek maken is leuk en sámen muziek maken nog veel leuker! Dit boekje is opgesteld om je wat wegwijs te maken over de gang van zaken binnen ons jeugdorkest en zal er hopelijk voor zorgen dat je, je snel thuis voelt. Bewaar het boekje dus goed. Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust. Namen en telefoonnummers staan verderop in het boekje. Jeugdorkest van de gemeente Bergen Al vele jaren hebben de verschillende fanfares en harmonie binnen onze gemeente een jeugdorkest of een vergelijkbare samenspeelgroep waarin muziekleerlingen met heel veel plezier gezamenlijk musiceren. Dit orkest kan gezien worden als opstap naar de grote fanfare of harmonie. Vanaf september 2014 zijn de jeugdorkesten van Bergen, Well. Wellerlooi en Siebengewald samengegaan en vormen zij het jeugdorkest gemeente Bergen. Voor de meeste jeugdleden van ons orkest geldt, dat zij eerst een aantal jaren spelen bij het jeugdorkest voordat zij tot de fanfare of harmonie toetreden. Het jeugdorkest bestaat uit jeugdleden die in opleiding zijn voor het diploma A, tot jeugdleden met diploma D. Daarnaast worden voor de grotere instrumenten zo nu en dan ook enkele oudere jeugdleden van de Fanfare of de harmonie gevraagd. Het jeugdorkest heeft een eigen muziekprogramma, een eigen activiteitenprogramma en staat sinds september 2015 onder leiding van dirigent Miko Derks.

3 VRIJDAG REPETITIES De repetities worden gehouden in zaal de Vennen op de benedenverdieping van sporthal Den Asseldonk in Bergen tot dat de nieuwe zaal daar klaar is. Dan verhuizen we naar boven. Tijdstip van de repetitie is (behoudens schoolvakanties) elke vrijdag van uur tot uur. Om op tijd te kunnen beginnen dienen jullie uiterlijk uur aanwezig te zijn. Muziek maken in een orkest is vergelijkbaar met teamsport. Het gaat pas optimaal als iedereen er is en zich volledig inzet, want alle instrumenten en alle stemmen spelen een belangrijke rol. Dit geldt vanzelfsprekend bij uitvoeringen, maar zeker ook bij de repetities. Laat je medemuzikanten dus niet in de steek! Er wordt ook verwacht dat iedereen helpt met het klaarzetten van de stoelen voor aanvang van de repetitie en ook het opruimen daarvan na de repetitie. Zet altijd eerst je lessenaar en muziek klaar, en pak dan pas je instrument. Loop nooit met alles tegelijk in je handen, dat voorkomt beschadigingen. Na de repetitie leg je eerst je instrument in je koffer (even poetsen!) en dan ruim je pas je muziek en lessenaar op. CONCERTEN en OPTREDENS Een paar keer per jaar hebben we een optreden. Vaste optredens zijn o.m. het opluisteren van de kerstviering van de KBO in Bergen en de gezinsmis met Kerstmis in de Petruskerk in Bergen. Verder proberen we voor de rest van het jaar wat optredens te regelen, bijvoorbeeld een uitwisselingsconcert met een ander orkest. Wij proberen de data hiervan zo vroeg mogelijk bekend te maken zodat iedereen daar rekening mee kan houden. Als er voor een optreden vervoer noodzakelijk is doen wij een beroep op ouders. Vertrek is meestal vanaf de parkeerplaats van Den Asseldonk. Alle ouders en belangstellenden gaan natuurlijk ook mee, want er is toch niets leuker dan een groot publiek en een klaterend applaus!

4 AFMELDINGEN Mocht je voor een repetitie of een uitvoering écht verhinderd zijn, moet je dit zo spoedig mogelijk laten weten. Afmelden voor repetities telefonisch of via de mail bij de dirigent : Miko Derks miko.derks@ziggo.nl In verband met het vervoer dienen de leden uit Well, Wellerlooi en Siebengewald zich, naast de afmelding bij de dirigent, ook af te melden bij hun eigen vereniging; Well: Lieke Mooren-Arts, , lieke_arts@hotmail.com Wellerlooi: Wil van Zwieten, , zwieten.van@hetnet.nl Siebengewald: Berty Schreurs , bertyschreurs@hotmail.com Afmelden voor een optreden uitsluitend bij de dirigent (uiterlijk 14 dagen voor het optreden, met reden): Miko Derks miko.derks@ziggo.nl

5 UNIFORM Bij optredens en concerten dragen we een uniform. Dit bestaat uit een witte bloes (dus géén T-shirt), een donkerblauwe, lange spijkerbroek, donkere sokken en donkere dichte schoenen. Hier moet je zelf voor zorgen. GEBRUIK EN ONDERHOUD VAN INSTRUMENTEN De leden van het jeugdorkest hebben een instrument van de fanfare/harmonie in bruikleen. Muziekinstrumenten zijn erg kostbaar. Wij gaan er daarom ook vanuit dat er voorzichtig mee wordt omgegaan. Niet op stoelen leggen en niet onbeheerd achter laten, maar altijd terug in je koffer. Verder onderhoud: 1. Poets na het spelen je vingerafdrukken van het instrument met de doek die bij het instrument hoort. Door transpiratie (dwz. zweethanden) wordt de lak aangetast en gaat de glans eraf. Gebruik hiervoor alleen die doek. Was de doek niet uit! 2. Regelmatig bespelen van je instrument is goed voor het behoud ervan. 3. Zorg dat je instrument zo droog mogelijk in je koffer gaat. Laat het water eruit lopen. Maak ook het mondstuk droog en berg het rietje (saxofoons en klarinetten) op in een mapje. Doe een natte doek niet in je koffer maar in je tas. 4. Verzorg de pompen (niet de ventielen) als dat nodig is met een dun laagje zuurvrije vaseline. Ook de kurken kun je, als dat nodig is, met een dun laagje vaseline insmeren. 5. Gebruik ventielolie om te voorkomen dat de ventielen tijdens het spelen vastlopen. Als je niet weet hoe dat moet, vraag het dan aan je leraar. 6. Het mondstuk mag je schoonmaken in lauw water met een beetje azijn. 7. Vlak voor of tijdens het blazen mag je niet eten of snoepen.

6 Er kan natuurlijk altijd een ongelukje gebeuren. Meld dit dan direct aan de volgende personen: Voor Bergen: Frank Knoops ( ) Voor Well:Lieke Mooren-Arts ( ) Voor Wellerlooi: Leon van Rhee ( ) Voor Siebengewald: Berty Schreurs ( ) Dergelijke kosten kunnen wij als fanfare/harmonie helaas niet voor eigen rekening nemen. Dit betekent dat wij de ouders voor dit soort schades aansprakelijk moeten stellen. In de meeste gevallen zal de WA verzekering de schade vergoeden. Het normale jaarlijkse onderhoud aan de instrumenten komt voor rekening van de fanfare/harmonie. TOT SLOT Als naar aanleiding van deze informatie nog vragen, ideeën of opmerkingen zijn, staan de leden van de Jeugdcommissie je graag te woord. Misschien willen je ouders ook meehelpen bij de Jeugdcommissie of bij activiteiten van het jeugdorkest. Zij zijn altijd welkom en kunnen zich melden bij een van de Jeugdcommissieleden!

7 JEUGDCOMMISSIE en TELEFOONNUMMERS Voor allerlei praktische zaken in en rond het jeugdorkest is een jeugdcommissie actief. De contactpersonen hiervan zijn: Voor Bergen: Ria van Seggelen Telefoon , Voor Well: Lieke Mooren-Arts Telefoon: Voor Wellerlooi: Wil van Zwieten Voor Siebengewald: Berty Schreurs Telefoon: Dirigent van het jeugdorkest is: Miko Derks Telefoon Verdere informatie over elke vereniging is te vinden op hun eigen website:

8