Verslag en Achtergrondinformatie van de Wandeling Dommeldal Gestel

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verslag en Achtergrondinformatie van de Wandeling Dommeldal Gestel 15-03-2013"

Transcriptie

1 Verslag en Achtergrondinformatie van de Wandeling Dommeldal Gestel We beginnen de wandeling vanaf de Dommelstraat Zuid in Veldhoven die evenwijdig loopt met de O.L.Vrouwendijk, net voor de Philips visvijvers, tegenover Tuincentrum Veldhoven. De wandeling van vandaag gaat voor het overgrote deel langs de Dommel door het stadsdeel Gestel, richting Genneper Molen. Bij het voorlopen van de wandeling (26 febr.) waren er nog behoorlijk drassige stukken, dus waterdichte wandelschoenen of laarzen zijn wel gewenst, en maar hopen dat het de eerste weken niet te veel regent. Ook werd er aan de Dommel in het gebied de Hogt nog behoorlijk gewerkt zodat we niet helemaal konden lopen zoals was uitgestippeld. Men heeft daar weer een hele lus in de Dommel gelegd. Ook het stuk Dommel net voorbij de Anton Coolenlaan heeft men weer laten meanderen en heeft men twee nieuwe bruggen gemaakt. Als we de OL Vrouwedijk zijn overgestoken zien we de futuristische lijnen van knooppunt de Hogt. Dit fotogenieke knooppunt zien we nu eens van een andere kant. Knooppunt De Hogt is een verkeersknooppunt in de Randweg Eindhoven voor de aansluiting van de autosnelweg A2 en autoweg N2 op de A67. Het is genoemd naar het natuurterrein de Hogt, nu deel van het terrein Dommeldal van Natuurmonumenten. Dit knooppunt is geopend in 1968 als half klaverblad, waarin nog ruimte werd overgelaten voor de nog aan te leggen A69 die in zuidelijke richting zou doorlopen. Deze plannen zijn nooit uitgevoerd. In de jaren 80 is het knooppunt uitgebouwd naar een halve klaverturbine, waarbij een viaduct overbleef dat nooit is afgebroken. Eind juli 2009 is het na een grondige reconstructie opengesteld als half-sterknooppunt. Het hoogste punt van dit knooppunt ligt 21 meter boven het maaiveld en bevindt zich in de fly-over van de parallelbaan N2 in zuidelijke richting. Dit is tevens het hoogste punt van de tussen 2006 en 2010 geheel vernieuwde Randweg Eindhoven. Klik op de link hieronder en zie de Fly-over vanaf de weg:

2 Het gebied dat iets verderop ligt heet: DE KLOTPUTTEN Het gebied Klotputten is een natuurrijk wandelparkje aan de Dommel nabij het Eindhovense stadsdeel Gestel. Het gebied ligt tussen de snelwegen A2 en A67, de High Tech Campus Eindhoven en de Eindhovense wijken Hanevoet en Ooievaarsnest. Vroeger lag het ver buiten de stad, maar nu is het meer en meer door bedrijventerreinen en wegen ingesloten geraakt. Het gebied binnen de rode lijn is de Klotputten De Klotputten is een waterwingebied van het Waterleidingbedrijf Brabant Water. Dit heeft binnen het terrein een drietal diepe winputten. Een deel van de Klotputten is ingericht als een wandelpark met een grote recreatieplas en een gevarieerd en vogelrijk loofbos. Verder liggen er natte hooilandjes met o.a. pinksterbloem, rietruigten en amfibieënpoelen. Door een drassig gedeelte is een laarzenpad aangelegd. Men heeft in 2008 een stuk hermeandering uitgevoerd om de rechtgetrokken Dommel weer een natuurlijker aanzien te geven. De naam Klotputten suggereert dat er vroeger turf is gestoken. Klik op de link hieronder en je ziet een mooi natuurfilmpje opgenomen in de Klotputten. Wil je nog meer zien van de Klotputten? Klik hieronder. Voor prachtige landschapsfoto s en flora en fauna van de Klotputten klik dan hieronder. Als we een beetje geluk hebben, zien we nog een aantal aalscholvers in de bomen zitten. Even verder gaan we over het bruggetje van het Afwateringskanaal Dit Afwateringskanaal is eind jaren 30 uit de vorige eeuw gegraven als een verbinding tussen de Dommel, de Gender en het Beatrixkanaal in het noordwesten van de stad Eindhoven (gegraven tussen 1930 en 1940). De Gender die voorheen de stadsgracht van water voorzag voor drinkwater, spoelwater en bluswater, werd steeds meer gezien als

3 een belemmering. Met de afwatering van de Gender op dit Afwateringskanaal werd voorkomen, dat het water uit de Gender voor overstromingen zou kunnen zorgen in het stadscentrum. De Dommel in Eindhoven (Door Hans Schippers en Hans van de Laarschot) De Dommel slingert zich zo n zeventien kilometer lang door Eindhoven en heeft een historische betekenis voor de stad. De rivier was in de eerste plaats belangrijk als bron van drinkwater, al vervuilden al vroeg bepaalde ambachtelijke activiteiten het water. Daarnaast fungeerde de Dommel als wasplaats voor mens en spullen, en had de rivier een belangrijke functie op het vlak van de stadsverdediging. Het riviertje voedde in de middeleeuwen de stadsgracht en maakte daardoor deel uit van de verdedigingswerken van Eindhoven. Ten slotte vervult de rivier al meer dan een eeuw ook een recreatieve functie: in het laatste kwart van de negentiende eeuw kwam Eindhovens eerste zwembad tot stand in een afgesneden tak van de Dommel. Vanaf circa 1800 speelden de molens bovendien een belangrijke rol in de opkomende Eindhovense industrie. De textielfabriek van Smits, aan het begin van de negentiende eeuw de grootste werkgever van de stad, gebruikte een watermolen om machines in de wolspinnerij aan te drijven. Het bedrijf had ook nog een turbine voor het aandrijven van machines in de katoenspinnerij. Andere molens, zowel bij Smits als bij andere textielbedrijven, werden ingezet voor het vollen en persen van katoenen stoffen. De smederij Van der Waerden gebruikte de turbine van Smits aan het eind van de negentiende eeuw nog steeds voor het aandrijven van apparatuur. Nadat in de tweede helft van de twintigste eeuw de Stadsdommel nogal verwaarloosd en vervuild was geraakt, lanceerden het waterschap De Dommel, de provincie Noord- Brabant, de gemeente Eindhoven en enkele buurgemeenten in 2006 een gezamenlijk plan om de Dommel in het Eindhovense stroomgebied een nieuw aanzien te geven. Onder de naam Dommel door Eindhoven wordt allereerst de hoognodige sanering van de ernstig vervuilde rivierbodem aangepakt. Het project Dommel door Eindhoven gaat de rivier ook laten fungeren als Ecologische Verbindingszone. Dat betekent het aanplanten van bepaalde soorten bomen en heesters, de aanleg van poelen en het vlakker maken van de oevers. Ook bruggen en stuwen worden aangepast, bijvoorbeeld door de bouw van faunatunnels of vistrappen, om ze voor dieren passeerbaar te maken. Anno 2009 kun je de 'nieuwe' oude Dommel al bekijken bij het Van Abbemuseum, waar het riviertje al een nieuw 'wild' aanzicht heeft gekregen. We lopen nu verder langs de Dommel naar de Genneper Watermolen en het naastgelegen MEC (Milieu Educatie Centrum)

4 De Genneper Watermolen, enkele markante punten uit de geschiedenis Ziel en zaligheid In 1249 legde eigenaar pelgrim Lodderken en zijn vrouw Aleidis per akte vast dat de watermolen van Gennep als liefdesgift overgedragen werd aan de Norbertijnenabdij van Postel in België. Dit tot hun beider zielenheil. De korenmolen zou bijna vier eeuwen in het bezit van het klooster blijven, na afloop van de Tachtigjarige oorlog werden in 1648 de rechten geconfisqueerd. Tachtigjarige oorlog De hertog van Parma, landvoogd en veldheer van de Nederlanden namens Filips II, geeft in 1583 de opdracht Eynthoven te heroveren en Kempenland te zuiveren; om strategische redenen wordt daarbij de watermolen verwoest. Herbouw volgt en in 1586 staat de molen er weer. En verder In de 17e eeuw werd de watermolen ook ingezet als volmolen. Later was de Gennepermolen olie- en graanmolen, in 1801 werd vergunning aangevraagd om daartoe een tweede waterrad aan te brengen. Pachter Antoon Holten kocht het molencomplex in 1884 en zijn dochter Marie volgde hem op, zij was zeven jaar lang mulder van de molen. In het huis naast de molen was tot 1935 een café gevestigd, het was geliefd om de specialiteit Dommelpaling in gelei. De aal werd door de molenaar in de Dommelwiel gevangen en was een goede bijverdienste. Sinds 1961 is de gemeente Eindhoven eigenaar van de molen Recreatiepark Eind vijftiger jaren had men grootse plannen voor de molen en omgeving. De Culturele Raad diende een plan in voor een grootscheeps recreatiegebied waar de molen deel van uitmaakte. Anton Pieck maakte schetsontwerpen. Het recreatiegebied was bedoeld als vermaak voor jongeren, het park zou een sporthal, cafetaria met dansgelegenheid, een heemkundig museum, sportvelden, een rolschaatsbaan en een overdekt zwembad moeten huisvesten. De plannen zijn verzand. schetsontwerp van Anton Pieck van de ingang van het recreatiepark Genneper Molen (eind 50-er jaren)

5 Aanpassingen In 1963 werden grote delen van de Genneper watermolen bij een restauratie vervangen, waaronder waterrad en gangwerk, de molen werd feitelijk voor het grootste gedeelte herbouwd. De overbrenging van het raderwerk is daarbij niet goed gereconstrueerd waardoor de molen verre van optimaal functioneert. In 1989/1990 volgde een tweede restauratie, waarbij de watergangen, de los- en maalsluizen en het molenhuis onder handen werden genomen. In 1998 woedde een felle brand waardoor het dak verwoest werd en vervangen moest worden. Het waterrad moet het sindsdien weer zonder overkapping stellen. Vincent van Gogh Nederlands beroemdste schilder na Rembrandt woonde in Nuenen van 1883 tot 1885, hij schilderde de Genneper molen, evenals de Opwettense molen en de Collse molen. Schilderij Genneper Molen van van Gogh (november 1884; Museum Thyssen-Bornemisza, Madrid) Van Gogh schreef in november 1884 aan zijn broer Theo: Dezer dagen ben ik ondanks het hier vrij ter deeg vriest, nog buiten aan t werk, aan een nogal groote studie (meer dan 1 meter) van een oude watermolen te Gennep, aan den anderen kant van Eindhoven. Ik wil dat geheel buiten afwerken, maar t zal ook wel t laatst zijn dat ik dit jaar buiten schilder. Een brief later meldt hij: 'Waarde Theo. Gisteren bracht ik juist thuis die studie van den watermolen te Gennep, waar ik met plezier aan heb gewerkt.' MILIEU EDUCATIE CENTRUM De natuur van Genneper Parken, het Heempark Frater Simon Deltour en de ecologische boerderij zijn allemaal onderdeel van het Milieu Educatie Centrum. Deze accommodaties hebben één ding gemeen: natuur en milieu staan centraal. In het gebouw van het Milieu Educatie Centrum zelf valt spelenderwijs veel te leren over natuur en milieu. Vooral voor kinderen is er van alles te beleven. Voor deze jonge natuuronderzoekers is er een "kinderontdekhoek" en een tocht door het museum. In het Milieu Educatie Centrum is ook een natuurhistorisch museum ondergebracht met een grote collectie zeldzame vlinders, roofvogels, schelpen en bijzondere planten.

6 Heempark Frater Simon Deltour Tegenover het Milieu Educatie Centrum ligt het Heempark Frater Simon Deltour. Wandel eens door dit bijzondere stukje van Genneper Parken, waar maar liefst vijftien typisch Brabantse landschappen bij elkaar liggen. Eerst komt u door de instructietuin waar u gemakkelijk planten kunt opzoeken. Vervolgens loopt u door de landschappentuin, waar u op korte afstand van elkaar verschillende landschapstypen vindt Daar hebben we nu waarschijnlijk geen tijd voor, maar het is leuk om er eens naar toe te gaan, maar dan wel iets later in het jaar. We houden in het MEC een koffiepauze, ook kunnen we daar even naar de tentoonstelling kijken. Na de koffie gaan we weer ongeveer dezelfde weg terug, en waar het kan lopen we aan de andere kant van de Dommel. Dit kan door de werkzaamheden aan de Dommel echter per week veranderen. Als we weer bij de O.L.Vrouwendijk zijn steken we daar over en maken nog een rondje om de Kempense plassen. Kempense Plassen De Kempense plassen worden ook wel de Philipsvijvers genoemd. Twee van deze visvijvers zijn eigendom van de Philips Hengelsportvereniging. De vijvers zijn allebei zo`n 6 hectare groot en zijn gelegen, aan de weg van Veldhoven naar Waalre aan de Onze Lieve Vrouwendijk te Veldhoven, op een terrein met een totale grootte van 16 hectare. Ze staan in de omgeving bekend als vijvers met een zeer goede visstand. Om er te mogen vissen moet je lid zijn van de vereniging. Je hoeft overigens geen Philipspersoneel te zijn om er lid van te mogen worden. Het lidmaatschap staat open voor iedereen die lid wil worden. Sites die ik dankbaar gebruikt heb bij het samenstellen van dit verslag en waaruit je nog meer informatie kunt putten: Chris Pennings

7

Watermolen, Beekdalen Tongelreep en Dommel, Milieu Educatie Centrum, Deltour Kruidenpark, Observatorium, Historisch Openlucht Museum

Watermolen, Beekdalen Tongelreep en Dommel, Milieu Educatie Centrum, Deltour Kruidenpark, Observatorium, Historisch Openlucht Museum Verslag en Achtergrondinformatie van de Wandeling Genneper Parken Eindhoven 18-03-2016 Ook dit jaar houden we onze eerste wandeling weer een beetje in de buurt, namelijk in het natuurrijke recreatiegebied

Nadere informatie

6Plekjes met voelbare historie

6Plekjes met voelbare historie 6Plekjes met voelbare historie Waterwegen hebben in heel veel belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis een rol gespeeld. Voor aanval en verdediging tijdens oorlogen, voor het vervoer van goederen

Nadere informatie

Beekherstel Dommel door Eindhoven tot het Wilhelminakanaal

Beekherstel Dommel door Eindhoven tot het Wilhelminakanaal Inhoud presentatie Beekherstel Dommel door Eindhoven tot het Wilhelminakanaal 1. Aanleiding 2. Het gebied 3. Doel van het project 4. Ontwerpproces en uitdagingen 5. Voorbeelden Frank Gerritsen, projectmanager

Nadere informatie

9Sommige stukken van beken en rivieren bieden nog extra charme, Prachtige oorspronkelijke stukken van beken

9Sommige stukken van beken en rivieren bieden nog extra charme, Prachtige oorspronkelijke stukken van beken Prachtige oorspronkelijke stukken van beken 9Sommige stukken van beken en rivieren bieden nog extra charme, doordat daar de werking van de elementen goed zichtbaar is, of omdat de sfeer er gewoonweg sprookjesachtig

Nadere informatie

Genneper Parken. Fietsroute 8

Genneper Parken. Fietsroute 8 Fietsroute 8 Genneper Parken Aan de zuidrand van Eindhoven ligt het oude buurtschap Gennep als een oase van groen en rust te midden van nieuwbouwwijken, wegen en hightech laboratoria. Vanuit het centrum

Nadere informatie

Presentatie Waterschap De Dommel bij: Volkstuindersvereniging Bladel c.a. Door: Toon Kemps

Presentatie Waterschap De Dommel bij: Volkstuindersvereniging Bladel c.a. Door: Toon Kemps Presentatie Waterschap De Dommel bij: Volkstuindersvereniging Bladel c.a. Door: Toon Kemps Inhoud presentatie Even voorstellen Waterschappen algemeen Video Vragen Project Beemdstraat Bladel Afsluiting

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Deltaplan voor het Landschap, Moerenburg-Heukelom-Koningshoeven

Nieuwsbrief. Deltaplan voor het Landschap, Moerenburg-Heukelom-Koningshoeven Moerenburg- Inhoud: Zichtbare resultaten Kavelruil Heukelom 6 Kavelruil belangrijk voor realisatie doelstellingen Toekomstige plannen Deelname aan de Nationale Natuurwerkdag Procesmanager Nellie Raedts

Nadere informatie

Natuurvriendelijke oevers. Droge voeten, schoon water

Natuurvriendelijke oevers. Droge voeten, schoon water Natuurvriendelijke oevers Droge voeten, schoon water VOOR WIE IS DEZE FOLDER BESTEMD? Deze folder is bestemd voor eigenaren van oevers die in aanmerking komen om hun oever natuurvriendelijk in te richten.

Nadere informatie

Rondje Eindhoven Achelse Kluis km

Rondje Eindhoven Achelse Kluis km Rondje Eindhoven Achelse Kluis 47.38 0 24 26 1 2 3 22 23 25 21 19 4 5 20 18 17 16 14 15 6 13 0 m 0 Eindhoven Het treinstation van 87 m 1 Pathé Eindhoven De cinema "Pathé Eindhoven" is gelegen in 298 m

Nadere informatie

Vogelwerkgroep De Kempen. Slechtvalken geringd in Veldhoven en Eindhoven.

Vogelwerkgroep De Kempen. Slechtvalken geringd in Veldhoven en Eindhoven. Vogelwerkgroep De Kempen Postbus 386, 5500 AJ Veldhoven E-mail: vwgkempen@hetnet.nl Homepage: www.homepages.hetnet.nl/~vwgdekempen Gironummer: 5859111 Kamer van Koophandel: 40238962 Nieuwsbrief Slechtvalken

Nadere informatie

FIETS MEE & PROEF 'T REESTDAL!

FIETS MEE & PROEF 'T REESTDAL! FIETS MEE & PROEF 'T REESTDAL! ROUTE 27 km Een prachtige fietsroute door het Reestdal, waarin je ingrediënten kunt verzamelen voor het maken van Tansy pancakes! Landschap Overijssel wil mensen inspireren

Nadere informatie

De Berk en Kelsdonk. Wandelen. Twee prachtige natuurgebieden ten noorden van Etten-Leur

De Berk en Kelsdonk. Wandelen. Twee prachtige natuurgebieden ten noorden van Etten-Leur Wandelen Twee prachtige natuurgebieden ten noorden van Etten-Leur De Berk en Kelsdonk Staatsbosbeheer Regio Zuid Spoorlaan CH Tilburg T - www.staatsbosbeheer.nl Rust, vogels en natte voeten Wie even de

Nadere informatie

Wandeling Landgoed Wouwse Plantage ca. 9km.

Wandeling Landgoed Wouwse Plantage ca. 9km. Wandeling Landgoed Wouwse Plantage ca. 9km. De wandeling gaat door een afwisselend landschap, gedeeltelijk open gebied maar voornamelijk loofbos. De paden kunnen op sommige plaatsen modderig zijn in natte

Nadere informatie

Lente Uitstap. Zondag 14 juni Eindhoven. Vrienden van het Stedelijk Museum & Archief Diest. 14 mei 2015

Lente Uitstap. Zondag 14 juni Eindhoven. Vrienden van het Stedelijk Museum & Archief Diest. 14 mei 2015 14 mei 2015 Lente Uitstap Vrienden van het Stedelijk Museum & Archief Diest Zondag 14 juni Eindhoven Wie nu rondkijkt in Eindhoven, kan zich bijna niet voorstellen dat het één van de oudste steden van

Nadere informatie

Dag van het Kasteel 2012

Dag van het Kasteel 2012 Dag van het Kasteel 2012 wandelen rond Zeeuwse kastelen en buitenplaatsen Schouwen-Duiveland Slot Moermond, Renesse Zuid-Beveland De Hellenburg, Baarland Walcheren Westhove, Oostkapelle Zeeuws-Vlaanderen

Nadere informatie

voor vaartoeristen, fietsers en wandelaars Tekst:??????

voor vaartoeristen, fietsers en wandelaars Tekst:?????? Koning Willem Alexanderkanaal Een beleefroute voor vaartoeristen, fietsers en wandelaars Tekst:?????? Tekst: Bert Dijenborgh - Foto s: Dianne Dijenborgh 12 Drenthe MagazinE 1216-DM31_ ALEXANDERKANAAL.indd

Nadere informatie

Drie aardkundige monumenten

Drie aardkundige monumenten 10 Drie aardkundige monumenten Aardkundige monumenten geven iets weer van de ontstaansgeschiedenis van ons landschap. Een geschiedenis die ons honderden, duizenden of zelfs miljoenen jaren terugvoert in

Nadere informatie

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum.

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum. 2 INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het museum. In dit werkboekje

Nadere informatie

In de periode legt Waterschap Zuiderzeeland 184 kilometer duurzame en natuurvriendelijke oevers in Flevoland aan. De aanleg van deze oevers

In de periode legt Waterschap Zuiderzeeland 184 kilometer duurzame en natuurvriendelijke oevers in Flevoland aan. De aanleg van deze oevers duurzame oevers In de periode 2012-2015 legt Waterschap Zuiderzeeland 184 kilometer duurzame en natuurvriendelijke oevers in Flevoland aan. De aanleg van deze oevers dragen bij aan het bereiken van de

Nadere informatie

Bathmen: Sallandse Landweer (Salland) Fietsroute: 28 km

Bathmen: Sallandse Landweer (Salland) Fietsroute: 28 km Fietsen in Overijssel BEKIJK DEZE ROUTE OOK IN ONZE GRATIS APP landschapoverijssel.nl/wandeleninoverijssel Bathmen: Sallandse Landweer (Salland) Fietsroute: 28 km Korte introductie Een reis langs de middeleeuwse

Nadere informatie

BATHMEN: SALLANDSE LANDWEER

BATHMEN: SALLANDSE LANDWEER BATHMEN: SALLANDSE LANDWEER ROUTE 28 km 20 19 Een reis langs de middeleeuwse verdedigingslinie, ook wel 'landweer' genoemd. Een mooie fietstocht door het fraaie Sallands landschap, van Bathmen naar Holten

Nadere informatie

Vincent van Gogh. Hier zie je er een afbeelding van.

Vincent van Gogh. Hier zie je er een afbeelding van. Vincent van Gogh Een van de beroemdste schilders die Nederland heeft gehad was Vincent van Gogh. Deze kunstenaar heeft zelfs zijn eigen museum gekregen in Amsterdam. Toch wel heel bijzonder, zeker als

Nadere informatie

Gedichten langs de Geul- route GULPEN-WITTEM

Gedichten langs de Geul- route GULPEN-WITTEM Gedichten langs de Geul- route GULPEN-WITTEM STROOMAFWAARTS De afstand van zuil 1 (Cottessen) tot zuil 14 (Stokhem) is circa 14 km. De gedichtenroute in de Gemeente Gulpen-Wittem begint bij de Heimansgroeve:

Nadere informatie

GPS wandeling over landgoed Rhijnauwen, lengte ongeveer 4 kilometer.

GPS wandeling over landgoed Rhijnauwen, lengte ongeveer 4 kilometer. GPS wandeling over landgoed Rhijnauwen, lengte ongeveer 4 kilometer. 1. Start bij de Veldkeuken, Koningslaan 1, 3981 HD Bunnik Coördinaten: N 52.04.052 E 005.10.224 De Veldkeuken: Puur, ambachtelijk &

Nadere informatie

Fietsen in Overijssel BEKIJK DEZE ROUTE OOK IN ONZE GRATIS APP landschapoverijssel.nl/wandeleninoverijssel

Fietsen in Overijssel BEKIJK DEZE ROUTE OOK IN ONZE GRATIS APP landschapoverijssel.nl/wandeleninoverijssel Fietsen in Overijssel BEKIJK DEZE ROUTE OOK IN ONZE GRATIS APP landschapoverijssel.nl/wandeleninoverijssel Fietsen langs de Doorbraak (Zuid Twente) Hoe kom ik bij het startpunt? Start- en eindpunt: Restaurant

Nadere informatie

WAAR GAAN WE NAARTOE?

WAAR GAAN WE NAARTOE? WAAR GAAN WE NAARTOE? De familie Janssens wil op uitstap. Maar vader, moeder en de kinderen hebben hun eigen wensen! Kan je de familie helpen? Bekijk de brochures. Welke uitstap is goed voor iedereen?

Nadere informatie

ACHTERGRONDINFORMATIE VOOR DE DOCENT OVER DE NOORDMOLEN

ACHTERGRONDINFORMATIE VOOR DE DOCENT OVER DE NOORDMOLEN ACHTERGRONDINFORMATIE VOOR DE DOCENT OVER DE NOORDMOLEN U leest meer informatie over de Noordmolen en slim gebruik van duurzame energie. Verder vindt u ook algemene informatie over molens: - Geschiedenis

Nadere informatie

Wandeling Landgoed Wouwse Plantage Zurenhoek ca. 12,5 km.

Wandeling Landgoed Wouwse Plantage Zurenhoek ca. 12,5 km. Wandeling Landgoed Wouwse Plantage Zurenhoek ca. 12,5 km. De wandeling gaat door een afwisselend landschap, gedeeltelijk open gebied maar voornamelijk bos (naaldbos en loofbos). De paden kunnen op sommige

Nadere informatie

Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 [1]

Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 [1] Door wjvanderzanden[2]op vr, 07/24/2015-13:29 Tags:reizen

Nadere informatie

Van Overloon naar de Christinehoeve.

Van Overloon naar de Christinehoeve. Van Overloon naar de Christinehoeve. Carnavalsbeeld in Overloon. Ons eten bij de Heksenboom. Het eten is goed, de bediening heel attent en aardig, de lucht is weer blauw aan het worden en kinderen van

Nadere informatie

De ecologische verbinding Groene Driehoek en de Utrechtse Heuvelrug

De ecologische verbinding Groene Driehoek en de Utrechtse Heuvelrug De ecologische verbinding Groene Driehoek en de Utrechtse Heuvelrug Inleiding De gemeente Driebergen, de Reehorst en Utrechts Landschap zijn/worden nieuwe eigenaren van gronden tussen de Odijkerweg A Driebergseweg.

Nadere informatie

Nieuwkoopse Plassen. Op weg naar water van topkwaliteit. Droge voeten, schoon water

Nieuwkoopse Plassen. Op weg naar water van topkwaliteit. Droge voeten, schoon water Nieuwkoopse Plassen Op weg naar water van topkwaliteit De Nieuwkoopse Plassen en het aangrenzende gebied vormen een prachtig natuurgebied. We werken samen met anderen aan verbetering van de waterkwaliteit

Nadere informatie

B1 Hoofddorp pagina 1

B1 Hoofddorp pagina 1 B1 Hoofddorp pagina 1 Inhoud 1. Inleiding 2. Geschiedenis 3. Ontwikkeling 4. Bezienswaardigheden 1. Inleiding Hoofddorp is een stad in de provincie Noord-Holland en de hoofdplaats van de gemeente Haarlemmermeer.

Nadere informatie

Genneper Parken Eindhoven heeft kloppend hart nodigʼ

Genneper Parken Eindhoven heeft kloppend hart nodigʼ Genneper Parken Eindhoven heeft kloppend hart nodigʼ EINDHOVEN - Een kloppend hartʼ met wellness-center bij het zwembad Pieter van den Hoogenband, 'toegangspoortenʼ met informatiepunten, betere toegankelijkheid

Nadere informatie

Praktische opdracht Aardrijkskunde Kaart analyse

Praktische opdracht Aardrijkskunde Kaart analyse Praktische opdracht Aardrijkskunde Kaart anal Praktische-opdracht door een scholier 1710 woorden 23 september 2004 4 3 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Inleiding Met deze opdracht leer je omgaan met

Nadere informatie

FIETSEN LANGS DE DOORBRAAK

FIETSEN LANGS DE DOORBRAAK FIETSEN LANGS DE DOORBRAAK ROUTE 14 km 20 18 Aan de zuidkant van Almelo stroomt de Doorbraak; een beek van 13 kilometer, van de instroom bij de Lolee naar Ypelo. Ontdek de Doorbraak en haar omgeving! Een

Nadere informatie

Het grondgebied van de gemeente Eindhoven en de gemeente Veldhoven wordt na toevoeging de nieuwe gemeentegrens die als volgt loopt:

Het grondgebied van de gemeente Eindhoven en de gemeente Veldhoven wordt na toevoeging de nieuwe gemeentegrens die als volgt loopt: Definitieve versie: 24 mei 2016 BIJLAGE 2 Grensbeschrijving Beschrijving van de nieuwe gemeentegrenzen van de gemeente Eindhoven en de gemeente Veldhoven per 1 januari 2017. Grensbeschrijving van Noord-West

Nadere informatie

Malpie. Fietsroute 10

Malpie. Fietsroute 10 Fietsroute 10 10 Malpie Ten zuiden van Valkenswaard liggen uitgestrekte bossen en heidevelden. Daartussenin kronkelen de Dommel en de Tongelreep door natte, grassige beekdalen. Water is er volop in dit

Nadere informatie

Dongen s Gravenmoer Klein-Dongen Vaart. Wandel mee in Dongen en s Gravenmoer! MET KALENDER 2015!

Dongen s Gravenmoer Klein-Dongen Vaart. Wandel mee in Dongen en s Gravenmoer! MET KALENDER 2015! Dongen s Gravenmoer Klein-Dongen Vaart Wandel mee in Dongen en s Gravenmoer! MET KALENDER 2015! 1 Laat je rondleiden in Dongen en s Gravenmoer! In de gemeente Dongen kun je heerlijk wandelen. Zelf of onder

Nadere informatie

Opdrachtenboekje. Waterkant

Opdrachtenboekje. Waterkant enboekje Dit boekje is van Naam:... School:... Groep:... Waterkant - 1 - Dit heb je nodig Lichtgrensmeter 2 loeppotjes aquariumbakje plastic lepel of klein schepnetje groot schepnet zoekkaart waterdiertjes

Nadere informatie

De Veenvaart... Kanaal met een verhaal!

De Veenvaart... Kanaal met een verhaal! Nieuwe Vaarroute! Open vanaf juni 2013 De Veenvaart... Kanaal met een verhaal! Vanaf juni 2013 is Nederland een prachtige vaarverbinding rijker: De Veenvaart. Deze nieuwe route voert door de Drentse en

Nadere informatie

Bijschriften persbeelden Het Verhaal van Brabant

Bijschriften persbeelden Het Verhaal van Brabant Bijschriften persbeelden Het Verhaal van Brabant Hieronder het beeldmateriaal (lage resolutie) met bijschriften dat op dit moment beschikbaar is. Voor meer informatie over dit persbericht of hoge resolutie

Nadere informatie

L ang geleden zag de Achterhoek er. De geschiedenis van Doetinchem, Wehl en Gaanderen

L ang geleden zag de Achterhoek er. De geschiedenis van Doetinchem, Wehl en Gaanderen Vuurstenen werktuigen steentijd [Stadsmuseum] L ang geleden zag de Achterhoek er heel anders uit dan tegenwoordig. Er waren uitgestrekte heidevelden, moerassen en veel bossen. Kortom, een ruig en onherbergzaam

Nadere informatie

VAN GOGH PROJECT GROEP 5 EN 6

VAN GOGH PROJECT GROEP 5 EN 6 VAN GOGH PROJECT GROEP 5 EN 6 Brieven schrijven Deze activiteit is gebaseerd op de briefwisseling tussen Vincent van Gogh en zijn broer Theo. Voorbereiding: Zorg voor een plaat/foto van een landschap.

Nadere informatie

eemhaven amersfoort Eén haven, twee kades: herinrichting zet Eemhaven op de kaart

eemhaven amersfoort Eén haven, twee kades: herinrichting zet Eemhaven op de kaart eemhaven amersfoort Eén haven, twee kades: herinrichting zet Eemhaven op de kaart 300 meter passantensteiger: 60 boten dubbelliggen 30 meter sloepensteiger: 10 sloepen pagina 61 Sloof Steiger Boom Fietspad

Nadere informatie

Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek.

Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek. Beste docent, Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek. De leerlingen hebben in het museum onder andere

Nadere informatie

Vestingstad Hulst. De omwalling en de poorten

Vestingstad Hulst. De omwalling en de poorten WSV Zelden Rust ( Aktivia nr 261) organiseert: Zaterdag mei 20?? Omloop Vestingstad Hulst Start: Reynaertcollege Gildenstraat 1 Hulst ( Zeeuws-Vlaanderen) Afstanden: 7,15,21 en 28 km. Starturen: 07.30

Nadere informatie

Watermolenlandschappen, voorbeelden uit het Geuldal

Watermolenlandschappen, voorbeelden uit het Geuldal Watermolenlandschappen, voorbeelden uit het Geuldal Themabijeenkomst Waterbeheer en Erfgoed Lelystad, 30 november 2017 Presentatie: Harrie Winteraeken Volmolen, Epen 2 Watermolens: Limburg: 49 watermolens

Nadere informatie

Oudste landschap van Nederland Natuurparel De Vilt

Oudste landschap van Nederland Natuurparel De Vilt Oudste landschap van Nederland Natuurparel De Vilt Deze oude Maas-arm is 10.000 jaar geleden gevormd en afgesloten geraakt van de huidige Maas. In de loop van de tijd is hier een uniek natuurlandschap

Nadere informatie

Romantiek. in een sprookjeslandschap. Op een boogscheut van het. drukke Gent treffen we het. Park van Beervelde aan. Wanneer we het domein

Romantiek. in een sprookjeslandschap. Op een boogscheut van het. drukke Gent treffen we het. Park van Beervelde aan. Wanneer we het domein Romantiek in een sprookjeslandschap Tekst: Fanny Storms Fotografie: Park van Beervelde Op een boogscheut van het drukke Gent treffen we het Park van Beervelde aan. Wanneer we het domein betreden worden

Nadere informatie

EEN LANDSCHAPSKUNSTWERK IN OPDRACHT VAN HET WATERSCHAP BRABANTSE DELTA WASTELAND WARLAND PAUL DE KORT

EEN LANDSCHAPSKUNSTWERK IN OPDRACHT VAN HET WATERSCHAP BRABANTSE DELTA WASTELAND WARLAND PAUL DE KORT EEN LANDSCHAPSKUNSTWERK IN OPDRACHT VAN HET WATERSCHAP BRABANTSE DELTA WASTELAND WARLAND PAUL DE KORT WETLAND Vanuit België en het Brabantse beekdallandschap vloeien de beekjes Mark en Aa of Weerijs bij

Nadere informatie

Voortgang ontwikkeling Lunterse beek Plan Wittenoord en traject KleinWolfswinkel-Engelaar

Voortgang ontwikkeling Lunterse beek Plan Wittenoord en traject KleinWolfswinkel-Engelaar Voortgang ontwikkeling Lunterse beek Plan Wittenoord en traject KleinWolfswinkel-Engelaar In de Wijerd van december jl. heeft u in het artikel Kronkelende beek is nog geen natuurlijke beek kunnen lezen

Nadere informatie

Waterbericht van Anita, augustus tot oktober 2017.

Waterbericht van Anita, augustus tot oktober 2017. Waterbericht van Anita, augustus tot oktober 2017. Voor het Algemeen Bestuur van waterschap Aa en Maas bezocht ik onder andere 2 vergaderingen van de commissie Watersysteembeheer en een thema bijeenkomst

Nadere informatie

Een rijker en groter land dankzij molens

Een rijker en groter land dankzij molens Welkom op de molen Een rijker en groter land dankzij molens RIJKER Nederland heeft een groot deel van zijn welvaart te danken aan de inzet van molens. Met gebruik van molens werden eeuwenlang talloze producten

Nadere informatie

inhoud 1. Een leven in beeld 2. Vincents jeugd 3. Aan het werk 4. Brieven 5. Boeren 6. Naar Parijs 7. Naar het zuiden 8. De ruziemaker 9.

inhoud 1. Een leven in beeld 2. Vincents jeugd 3. Aan het werk 4. Brieven 5. Boeren 6. Naar Parijs 7. Naar het zuiden 8. De ruziemaker 9. Vincent van Gogh inhoud 1. Een leven in beeld 3 2. Vincents jeugd 4 3. Aan het werk 5 4. Brieven 6 5. Boeren 7 6. Naar Parijs 9 7. Naar het zuiden 10 8. De ruziemaker 11 9. Ziek 12 10. Het einde 13 11.

Nadere informatie

Verslag en Achtergrondinformatie van de wandeling Run-Vlasroot- Dommeldal

Verslag en Achtergrondinformatie van de wandeling Run-Vlasroot- Dommeldal 1 Verslag en Achtergrondinformatie van de wandeling Run-Vlasroot- Dommeldal. 18-07-2014 We beginnen de wandeling vanaf het parkeerterrein bij het Witven waar tegenwoordig een mooi terras ligt aan zowel

Nadere informatie

Aan de zuidzijde van het landgoed heeft Staatsbosbeheer in de Veenzijdse polder voor de liefhebbers een kort laarzenpad uitgezet.

Aan de zuidzijde van het landgoed heeft Staatsbosbeheer in de Veenzijdse polder voor de liefhebbers een kort laarzenpad uitgezet. Op Landgoed De Horsten is een vijftal wandelingen uitgezet, die met gekleurde paaltjes zijn aangegeven. Twee ervan bestrijken het noordelijke gedeelte en starten vanuit de ingang aan de Papeweg in Wassenaar.

Nadere informatie

Enkele opmerkingen naar aanleiding van een bijschrift over kasteel Crayenstein.

Enkele opmerkingen naar aanleiding van een bijschrift over kasteel Crayenstein. Enkele opmerkingen naar aanleiding van een bijschrift over kasteel Crayenstein. Uit: C. Baardman, Leo J. Leeuwis, M.A. Timmermans, Langs Merwede en Giessen (Den Haag 1961) Op de zuidelijke oever van de

Nadere informatie

De Vlinder gaard 38 eengezinswoningen plattegronden en technisch beschrijving, degaarden-uden.nl

De Vlinder gaard 38 eengezinswoningen plattegronden en technisch beschrijving, degaarden-uden.nl De Vlinder gaard 38 eengezinswoningen plattegronden en technisch beschrijving, degaarden-uden.nl Een fijne woning in een vertrouwde en veilige omgeving Inhoudsopgave Welkom in De Gaarden Een buurt met

Nadere informatie

HOOFDSTUK TITEL. Herontwikkeling plas Caron. Versterking van natuur en recreatie door zandwinning en verondieping

HOOFDSTUK TITEL. Herontwikkeling plas Caron. Versterking van natuur en recreatie door zandwinning en verondieping Herontwikkeling plas Caron Versterking van natuur en recreatie door zandwinning en verondieping OVER PLAS CARON De voormalige zandwinplas plas Caron is een begrip in de omgeving. Vissers, wandelaars en

Nadere informatie

én omgeving Rondje Vallei en Heuvelrug AFSTAND: 30 kilometer TIJDSDUUR: 2 uur Ontdek Scherpenzeel en omgeving op de fiets

én omgeving Rondje Vallei en Heuvelrug AFSTAND: 30 kilometer TIJDSDUUR: 2 uur Ontdek Scherpenzeel en omgeving op de fiets én omgeving Rondje Vallei en Heuvelrug AFSTAND: 30 kilometer TIJDSDUUR: 2 uur 1 Ontdek Scherpenzeel en omgeving op de fiets Rondje Vallei en Heuvelrug De plattegrond van deze route kunt u vinden op blz

Nadere informatie

Ieper - Poperinge. 1. Reservegebieden voor beperkte industriële uitbreiding (KB 14/08/79)

Ieper - Poperinge. 1. Reservegebieden voor beperkte industriële uitbreiding (KB 14/08/79) Ieper - Poperinge 1. Reservegebieden voor beperkte industriële uitbreiding (KB 14/08/79) 1082 De gebieden die als reservegebieden voor beperkte industriële uitbreiding zijn aangeduid, kunnen worden bestemd

Nadere informatie

IK ZIE, IK ZIE... BENNER

IK ZIE, IK ZIE... BENNER IK ZIE, IK ZIE... BENNER onderwijsprogramma primair onderwijs groep 5 t/m 8 INLEIDING Gerrit Benner vond de gewone wereld lang niet altijd even leuk, dus die schilderde hij ook niet. Maar achter die gewone

Nadere informatie

Opdracht Hier volgen twee voorbeelden van buitenhuizen die vandaag de dag worden aangeboden. Bekijk ze goed en lees de beschrijvingen op de volgende

Opdracht Hier volgen twee voorbeelden van buitenhuizen die vandaag de dag worden aangeboden. Bekijk ze goed en lees de beschrijvingen op de volgende Buitenplaatsen Opdracht Hier volgen twee voorbeelden van buitenhuizen die vandaag de dag worden aangeboden. Bekijk ze goed en lees de beschrijvingen op de volgende dia s. Wat valt je op? Kijk en lees.

Nadere informatie

Tot in de 19e eeuw was De Peel een nooit betreden en gevreesd gebied.

Tot in de 19e eeuw was De Peel een nooit betreden en gevreesd gebied. H I K E &T r e k k i n g Links Heidevelden, bos en waterplassen wisselen elkaar af tijdens de wandeling door de Groote Peel. Rechtsonder In de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw is op verschillende plaatsen

Nadere informatie

2017 versie 1 ( )

2017 versie 1 ( ) 2017 versie 1 (01-01-2017) WANDELEN DOOR NATIONAAL PARK WEERRIBBEN-WIEDEN Etappe A 12 km * = bezienswaardigheid (meer informatie vindt u achterin) Vertrek Het Doevehuis 0561 47 73 94 1. Met uw rug naar

Nadere informatie

Lesbrief MAASVLAKTE 2 OPDRACHT 1 - TOPOGRAFIE EN AARDRIJKSKUNDE

Lesbrief MAASVLAKTE 2 OPDRACHT 1 - TOPOGRAFIE EN AARDRIJKSKUNDE Lesbrief Onderbouw voortgezet onderwijs - HAVO MAASVLAKTE 2 De haven van Rotterdam wordt te klein, omdat we steeds meer goederen bestellen uit verre landen. Daarom komt er een nieuw stuk haven: Maasvlakte

Nadere informatie

voor jong en oud Zondag 20 december MAANDAG 21 december

voor jong en oud Zondag 20 december MAANDAG 21 december Programma voor jong en oud Zondag 20 december De door Bredanaars geschilderde verdwenen schilderijen Vang jouw verloren geraakte schilderij Vincent vertelt over herinneringen aan Brabant Verbeelding van

Nadere informatie

Met je klas naar singer laren

Met je klas naar singer laren Met je klas naar singer laren Wat is Singer laren? Museum Villa De wilde zwanen Theater Beeldentuin Waarom heet het singer laren? Vroeger woonde het echtpaar Anna en William Singer hier. Zij kwamen meer

Nadere informatie

Groen en Natuur in Eindhoven. Roel den Dikken Gemeente Eindhoven

Groen en Natuur in Eindhoven. Roel den Dikken Gemeente Eindhoven Groen en Natuur in Eindhoven Roel den Dikken Gemeente Eindhoven Knooppunt Eindhoven 3 landschappelijke eenheden Handelsroutes Ondergrond Eindhoven Beekdalen Dekzandruggen Stuifzand Eindhovens buitengebied

Nadere informatie

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt?

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? Beste kinderen, Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? In mijn vrije tijd ben ik natuurgids. Met mijn verrekijker en vergrootglas trek ik naar allerlei plekjes om de natuur

Nadere informatie

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Vincent van Gogh heeft nooit een kunstenaarsopleiding afgemaakt. Met deze leskaart leer je meer over de jonge Vincent én hoe je met wat hulp en (vooral) heel veel doorzettingsvermogen toch

Nadere informatie

OOSTWAARDPAD. mooi in alle seizoenen!

OOSTWAARDPAD. mooi in alle seizoenen! OOSTWAARDPAD mooi in alle seizoenen! n de Oostwaard van de Biesbosch is een grotendeels onverhard wandelpad uitgezet, langs boerenakkers en dwars door karakteristieke grienden. Boeren hebben enthousiast

Nadere informatie

AANKNOPINGSPUNTEN VOOR DE LEERKRACHT BIJ EEN BEZOEK AAN HET BEELDENBOS

AANKNOPINGSPUNTEN VOOR DE LEERKRACHT BIJ EEN BEZOEK AAN HET BEELDENBOS Welkom in Odapark Even de korte geschiedenis van het park. Het gebied waarin Odapark ligt, heette voorheen Reyndersbos en werd in de volksmond Notarisberg genoemd. Eind 19e eeuw werd het aangekocht door

Nadere informatie

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Vincent van Gogh heeft nooit een kunstenaarsopleiding afgemaakt. Met deze leskaart leer je meer over de jonge Vincent én hoe je met wat hulp en (vooral) heel veel doorzettingsvermogen toch

Nadere informatie

Daags nadat Momgomery's troepen over de Rijn waren, stak Church.1i de rivier over in een Amerikaanse stormboot,

Daags nadat Momgomery's troepen over de Rijn waren, stak Church.1i de rivier over in een Amerikaanse stormboot, 23g2.. passeerden vanmiddag veel bommenwerpers en jagers in oostelijke richting. Vanavond naar Simonse geweest. Toen ik terug naar huis ging en nog maar juist de poort uit was, hoorde ik opeens iets, alsof

Nadere informatie

Samen werken aan waterkwaliteit. Voor schoon, voldoende en veilig water

Samen werken aan waterkwaliteit. Voor schoon, voldoende en veilig water Samen werken aan waterkwaliteit Voor schoon, voldoende en veilig water D D Maatregelenkaart KRW E E N Z D E Leeuwarden Groningen E E W A IJSSELMEER Z Alkmaar KETELMEER ZWARTE WATER MARKER MEER NOORDZEEKANAAL

Nadere informatie

Dorpswandeling Barneveld

Dorpswandeling Barneveld Dorpswandeling Barneveld Deze wandeling door het dorp Barneveld is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 10 tot en met 12 jaar en hun begeleiders. U maakt kennis met de mooiste plekjes in en rond het

Nadere informatie

Hendrick Avercamp, de winterschilder

Hendrick Avercamp, de winterschilder Hendrick Avercamp, de winterschilder Hendrick Avercamp werd in 1585 geboren in Amsterdam. Hij was een zoon van Berent Avercamp en Beatrix Vekemans. In 1586 verhuisde het gezin naar Kampen. Zijn vader kreeg

Nadere informatie

Wikkestraat 2 te Arnhem

Wikkestraat 2 te Arnhem Wikkestraat 2 te Arnhem Eengezinswoning (hoek), ruime tuin, centrale, rustige ligging. Inleiding Deze nette eengezinswoning (hoekwoning) is gelegen aan een rustige straat in Malburgen Oost. De ruime zonnige

Nadere informatie

TULPENGEKTE. 1. Streep door wat niet van toepassing is.

TULPENGEKTE. 1. Streep door wat niet van toepassing is. TULPENGEKTE Je leraar of lerares heeft je een tulpenbol laten zien. Zo n bol stop je in de herfst in de grond, en in de lente groeit er een tulp uit. Niets bijzonders zou je zeggen. Maar vierhonderd jaar

Nadere informatie

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Vincent van Gogh heeft nooit een kunstenaarsopleiding afgemaakt. Met deze leskaart leer je meer over de jonge Vincent én hoe je met wat hulp en (vooral) heel veel doorzettingsvermogen toch

Nadere informatie

Inpassingsplan Kavel B (zuidelijke kavel) Leiweg VM aanleg 3000 m 2 natuur

Inpassingsplan Kavel B (zuidelijke kavel) Leiweg VM aanleg 3000 m 2 natuur Inpassingsplan Kavel B (zuidelijke kavel) Leiweg 16-8-2018 VM aanleg 3000 m 2 natuur Bij de aanleg en onderhoud van het stuk natuur achter de woonbestemming gelegen op de locatie Leiweg ongenummerd perceel

Nadere informatie

We beginnen de wandeling bij de Theresiakapel aan de Dr J van de Mortellaan.

We beginnen de wandeling bij de Theresiakapel aan de Dr J van de Mortellaan. Verslag en Achtergrondinformatie van de Wandeling in de omgeving van Oirschot: Landgoed Baest 17-05-2013 Meanderende Beken, Gemengd Bos, Hoog Gras, Kanaal, Mariakapel en Landgoed We beginnen de wandeling

Nadere informatie

Tongelreep. De Tongelreep ontspringt in België en is een zijriviertje van de Dommel. In de

Tongelreep. De Tongelreep ontspringt in België en is een zijriviertje van de Dommel. In de 9 De Tongelreep ontspringt in België en is een zijriviertje van de Dommel. In de Wandelroute 9 Tongelreep vorige eeuw draaide alles rond deze beek om het kweken van vis. Begin 20e eeuw werd een stelsel

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln

Mentor Datum Groep Aantal lln Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Rachel van der Pijl P14EhvADT De Springplank. Eindhoven

Nadere informatie

Jacob van Ruisdael: Landschap met korenveld (1660-1665)

Jacob van Ruisdael: Landschap met korenveld (1660-1665) Jacob van Ruisdael: Landschap met korenveld (1660-1665) Een klassiek landschap Dit is wat we ons voorstellen bij het woord landschapsschilderkunst. We hebben alle elementen van een landschap: een blikvanger

Nadere informatie

WATERMOLENS IN BOXTEL EN LIEMPDE Hans Pel (auteur) Frank van Doorn (tweede lezer) 1 augustus 2015

WATERMOLENS IN BOXTEL EN LIEMPDE Hans Pel (auteur) Frank van Doorn (tweede lezer) 1 augustus 2015 WATERMOLENS IN BOXTEL EN LIEMPDE Hans Pel (auteur) Frank van Doorn (tweede lezer) 1 augustus 2015 Samenvatting Al in de middeleeuwen stonden langs veel beken in Noord-Brabant watermolens, meestentijds

Nadere informatie

Nuenen West. Opwettens Land

Nuenen West. Opwettens Land Nuenen West Opwettens Land 2 Nuenen West Opwettens Land www.nuenenwest.nl 3 Nuenen West brengt alles dichterbij! Inhoudsopgave 4 LOCATIE, OMGEVING EN VOORZIENINGEN 6 KAVELKAART 8 DE KWALITEIT VAN NUENEN

Nadere informatie

Negentien windmolens van rond 1740

Negentien windmolens van rond 1740 Wandelroute Kinderdijk Lengte: 11 en 20 kilometer Landschap: veenweidegebied, soms zacht en drassig Routebeschrijving: zie pagina 70 Markering: geen Plattegrond: beschikbaar (zie: www.klikprintenwandel.nl)

Nadere informatie

Bezoek aan:

Bezoek aan: 3-10-2011 Bezoek aan: 1. Introductie In 1993 kreeg het natuurgebied van Staatsbosbeheer de status van Nationaal park. Het gebied is 1400 hectare groot en ligt op de grens van Limburg en Noord-Brabant.

Nadere informatie

A13/A16 ROTTERDAM. Toelichting Deelgebied Terbregseveld. Februari 2015

A13/A16 ROTTERDAM. Toelichting Deelgebied Terbregseveld. Februari 2015 A13/A16 ROTTERDAM Toelichting Deelgebied Terbregseveld Februari 2015 TOELICHTING DEELGEBIED TERBREGSEVELD Het gebied Het Terbregseveld ligt binnen de gemeente Rotterdam en is globaal begrensd door de Rotte

Nadere informatie

HOF VAN HALENWEG 2-4 LANDGOED HET GROTE ZAND HOOGHALEN

HOF VAN HALENWEG 2-4 LANDGOED HET GROTE ZAND HOOGHALEN HOF VAN HALENWEG 2-4 LANDGOED HET GROTE ZAND HOOGHALEN DE WONING SLIMME INVESTERING Zoekt u een alternatief voor uw spaargeld, zoekt u een plek om lekker zelf van te genieten, die u ook kunt verhuren?

Nadere informatie

Over cijfers en getallen gesproken

Over cijfers en getallen gesproken Over cijfers en getallen gesproken Voor veel mensen is het tijdens een Van Gogh-rondleiding in Nuenen een eye opener als zij horen dat Vincent in zijn leven zoveel kunstwerken heeft gemaak. Dat zijn er

Nadere informatie

Informatiebrief juni 2015

Informatiebrief juni 2015 In de laatste informatiebrief kreeg u informatie over de inrichting van de bosranden langs het nieuwe fietspad over het Oude Spoorbaantracé. In deze informatiebrief vindt u de huidige stand van zaken m.b.t.

Nadere informatie

Kennis over Kinderarbeid

Kennis over Kinderarbeid Kennis over Kinderarbeid Context onderzoek Naam: Daniël Seton Klas: G&I 1D Datum: 13 Maart 2016 Docent: Harald Warmelink Module: Pr.Context: Research Opdracht: Context Onderzoek Inleiding Uit vooronderzoek

Nadere informatie

Natuur op Eerde uniek in Nederland

Natuur op Eerde uniek in Nederland Natuur op Eerde uniek in Nederland Eerde is méér dan mooi. Tijdens een wandeling met boswachter Jos Schouten van Natuurmonumenten wordt pas echt duidelijk hoe bijzonder de natuur op het historische landgoed

Nadere informatie

Omdat het dorp wat hoger ligt dan de beken eromheen, was de grond goed voor boeren om zich er te vestigen en akkers te bewerken.

Omdat het dorp wat hoger ligt dan de beken eromheen, was de grond goed voor boeren om zich er te vestigen en akkers te bewerken. Laarzenpad bij Chaam 4.9 km wandelen Je wandeling start ten noorden van Chaam, maar je kunt ook vertrekken vanuit het centrum vanaf bijvoorbeeld café Bellevue, de route wordt dan 2 km langer en is vanaf

Nadere informatie

KASSABON ENERGIEOPBRENGST ha zonneveld- 155 GWh/jaar. aantal huishoudens: LANDSCHAPPELIJKE INVESTERING. kosten aankoop/aanleg: LAAG

KASSABON ENERGIEOPBRENGST ha zonneveld- 155 GWh/jaar. aantal huishoudens: LANDSCHAPPELIJKE INVESTERING. kosten aankoop/aanleg: LAAG ENERGIE VOOROP Het scenario energie voorop gaat uit van een maximale energieopbrengst binnen de wettelijke kaders en bestaat uit winden zonne-energie. De gemeenteraad heeft expliciet gevraagd om zo n maximale

Nadere informatie