PowerPoint 2: Paar bekende voorbeelden van symbolen; kruis pictogram geweld OM teken- peace- Live strong armband- red ribbon- toilet pictogrammen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PowerPoint 2: Paar bekende voorbeelden van symbolen; kruis pictogram geweld OM teken- peace- Live strong armband- red ribbon- toilet pictogrammen"

Transcriptie

1 PowerPoint 1: De stad Haarlem heeft een vriendschapsband met de stad Mutare in Zimbabwe. Net als bij de vriendschap tussen mensen onderling houdt een vriendschap tussen twee steden in dat je leuke dingen met elkaar doet, dat je elkaar respecteert en voor elkaar klaar staat. De Stichting die vorm geeft aan deze vriendschapsband houdt zich dan ook bezig met het uitwisselen van leuke dingen, zoals kunst, cultuur en studenten. Daarnaast houdt het zich ook bezig met het ondersteunen van projecten om het opbouwproces van Mutare te ondersteunen. Dit alles gebeurt vanuit het oogpunt van wederzijds respect. Bovendien wil de stichting de bewoners van Haarlem en Mutare betrekken bij deze vriendschapsband, dit bijvoorbeeld door educatie projecten zoals deze.

2 PowerPoint 2: Symboliek : Een symbool is een teken zonder natuurlijke relatie met het gene waar het voor staat. Het is een betekenis drager en is berust op afspraken tussen de gebruikers van een symbool. De betekenis van symbolen verschilt dan ook tussen culturen en tijden. Paar bekende voorbeelden van symbolen; kruis pictogram geweld OM teken- peace- Live strong armband- red ribbon- toilet pictogrammen

3 PowerPoint 3: Door het bijzondere trek gedrag van de Gierzwaluw, helemaal van Noord- Europa tot zuidelijk Afrika, staat deze vogel symbool voor de connectie tussen deze twee continenten. Deze vogel staat daarom symbool voor de Stedenband tussen Haarlem en de zusterstad Mutare in Zimbabwe. Voor de Stedenband Haarlem-Mutare laat deze vogel zien dat deze afstand, waarbij je verschillende klimaten, landschappen en ook culturen passeert, toch te overbruggen is. Net als deze vogel probeert de Stedenband deze verschillen te overbruggen en samen te werken. Met onze interesse en betrokkenheid vliegen we samen met deze vogel mee naar Zuid Afrika. De stichting houdt zich daar bezig met de ondersteuning van het opbouwproces van het land. Vanuit Zimbabwe vliegen we met de Gierzwaluw mee naar Nederland, om hier het inzicht, de betrokkenheid en de bewustwording te vergroten over zowel de problematiek alsook de cultuur en leefwijze van Zimbabwe. De Gierzwaluw kan gezien worden als de ambassadeur en boodschapper van het werk van de Stedenband en het leven van mensen in Afrika.

4 PowerPoint 4: De Griekse naam van de Gierzwaluw is Apus Apus, letterlijk betekent dit zonder voeten en benen, en zorgt er voor dat de vogel zich niet voort kan bewegen op vaste grond. Ook veel mensen in Mutare lopen tegen beperkingen aan door gebrek aan mogelijkheden op het gebied van educatie, huisvesting en gezondheidszorg. Maar net als de vergelijking getrokken kan worden tussen de onbekwaamheid van de Gierzwaluw om te lopen met de beperkingen in het leven van de bevolking in Mutare, kan ook de vergelijking worden getrokken met het vermogen van de vogel om deze tocht te maken en de mogelijkheden die de samenwerking biedt om deze beperkingen te overbruggen. Net als de Gierzwaluw kunnen ook mensen zich aanpassen aan hun omstandigheden en omgeving. Het doel is dan ook om ons te focussen op mogelijkheden, met in achtneming de natuurlijke, culture en politieke situatie van het land.

5 PowerPoint 5: Een van de punten waar de Stedenband zich op focust in Sport, wat door ons gezien wordt al middel om mensen samen te brengen, groepen te integreren, capaciteiten over te brengen en bewustwording te creëren. Onze sportactiviteiten vinden zowel in Haarlem als in Mutare plaats en worden in samenwerking met de Mutare Haarlem Sportleaders uitgevoerd. Samen met deze organisatie proberen we via sport te laten zien dat zelf onder moeilijke omstandigheden er mogelijkheden zijn om het onmogelijke te doen, net als deze kleine vogel die de sportieve prestatie bereikt een lange tocht van km per jaar af te leggen. De MHS houdt zich in Mutare bezig met het promoten van sport onder jongeren. Het biedt kansarme jongeren de mogelijkheid deel te nemen aan sport activiteiten. Ook zorgen de activiteiten voor sociale ontwikkeling, er wordt voorlichting gegeven aan jongeren over gezondheid en er worden vooroordelen doorbroken. Bovendien werkt de organisatie mee aan maatschappelijke ontwikkeling, de organisatie leidt namelijk jongeren op tot sportleiders. De MHS is opgericht vanuit het idee van wederkerigheid, Haarlem en Mutare wisselen kennis en ervaring uit op het gebied van sport.

6 PowerPoint 6: Deze kennis en ervaring wordt onder andere uitgewisseld aan de hand van de uitwisseling van studenten die stage gaan lopen. Zo worden er Nederlandse studenten uitgezonden naar Mutare om stage te lopen bij de Mutare Haarlem Sportleaders en zijn en sporters uit Mutare op bezoek geweest in Haarlem. Net als de Gierzwaluw maken deze studenten de lange tocht en doorkruizen ze verschillende omgevingen en culturen. De culturele uitwisseling en waardering voor elkaars tradities en gewoonte zijn een enorme verrijking voor beide partijen. Kunst en cultuur zijn een belangrijke bron voor de ontwikkeling en saamhorigheid binnen een samenleving. Elkaars cultuur en gewoonte leren kennen en afstanden overbruggen, en net als de Gierzwaluw in staat zijn om ons aan te passen aan beide locaties, zien wij als de manier om succesvol te kunnen zijn in zoeken naar oplossingen voor problemen. Door elkaar te begrijpen kunnen de projecten aangepast worden aan de directe leefomgeving en uitgevoerd worden door de mensen om wie het gaat. Daarnaast proberen we via de uitwisselingen de grenzeloosheid van mogelijkheden aan te tonen. Ook hiervoor kan het migratie gedrag van de Gierzwaluw als voorbeeld genomen worden, the sky is not the limit.

7 PowerPoint 7: Het enige moment in het leven van de Gierzwaluw waarop het niet in beweging is, is als jong in het nest of als volwassene om te broeden of de jonge te verzorgen. Deze jonge volgen van jongs af aan hun instinct en vliegen uit in de goede richting door hun unieke oriëntatie en uithoudingsvermogen. Via educatie leren kinderen ook hun capaciteiten en instincten te gebruiken om de goede richting te geven aan hun leven. Voor de jongeren in Mutare, die tegen beperkingen aanlopen, proberen we het zelfvertrouwen te bevorderen en vaardigheden bij te brengen die ze kunnen helpen de moeilijke situatie waar ze tegen aan kunnen lopen te kunnen overbruggen. Zodat ze kunnen groeien tot verre hoogte en net zulke grote successen kunnen boeken als de Gierzwaluw. In Haarlem proberen we via educatie jongeren in aanraking te brengen met de problematiek in Afrika. Op deze manier proberen we jongeren te stimuleren net als de Gierzwaluw hun vleugels te spreiden en hun gezichtsveld te verbreden.

8 PowerPoint 8: Als de Gierzwaluw trekt richting het broed gebied, probeert het altijd terug naar hetzelfde nest als het jaar ervoor. Het brengt alleen de nodige aanpassingen aan om het weer een geschikte broedplaats te maken. De Gierzwaluw vond in het verleden een geschikte plek om zijn nest te bouwen in kieren en spleten in rotsen, maar toen men huizen ging bouwen vond deze vogel hier zijn broedplaats. De laatste jaren is het echter steeds moeilijker voor de Gierzwaluw om zijn oude nest weer terug te vinden en nieuwe nesten te vinden. We geven deze vogel geen ruimte meer, steeds meer huizen zijn zover geïsoleerd dat er geen kieren en spleten meer te vinden zijn, of de gebouwen zijn gemaakt van glas of aluminium. Net als voor deze vogel is het ook voor de bevolking van Mutare steeds moeilijker om een geschikte locatie te vinden om een gezin te stichten. In Mutare bestaat er een groot tekort aan woningen, ook de arme mensen van Mutare wordt er geen ruimte gegeven om hun eigen woning te bouwen. Een grote groep mensen heeft in de afgelopen jaren hun onderkomen verloren omdat er door veiligheidsdiensten en de politie een groot gedeelte van de onderkomens in de Townships gesloopt zijn. Daarom is de Stedenband sinds 1995 betrokken geraakt bij een huisvestingsproject die zich richt op mensen met lagere inkomens. Deze groep mensen kon net als de Gierzwaluw niet terug keren naar hun onderkomen en ook zie moesten opzoek gaan naar een nieuw onderkomen. De Stedenband zet zich in voor het bouwen van nestkasten voor de Gierzwaluw en huizen voor de bevolking van Mutare.

9 PowerPoint 9: Ook op het gebied van gezondheidszorg kan er een overeenkomst getrokken worden tussen de situatie van de Gierzwaluw en de bevolking in Mutare. Door het gebrek aan geschikte nest locaties is de Gierzwaluw langzaam aan het verdwijnen uit Nederland. Hierdoor is de Gierzwaluw een beschermd diersoort geworden. Het verzorgen van deze vogels is heel erg tijdrovend en wordt door speciaal opgezette asiel uitgevoerd. In ontwikkelingslanden zoals Zimbabwe zijn zulke opvangplaatsen ook hard nodig. Zieken hebben vaak geen toegang tot gezondheidszorg en kunnen de kosten vaak niet betalen. Terwijl de juiste zorg juist in deze landen, waar een groot gedeelte van de bevolking HIV/Aids geïnfecteerd is, heel hard nodig is. De Stedenband ondersteunt daarom home-based care, gratis zorg en steun aan huis, zodat deze mensen net als de Gierzwaluw opgevangen worden wanneer zij niet meer voor zichzelf kunnen zorgen.

10 PowerPoint 10: De gezonde Gierzwaluw heeft net als elk ander mens en dier een directe link met zijn leefomgeving. De natuur houdt de levenswijze van deze vogel in stand, maar dit vereist dat er in harmonie met de natuur geleefd moet worden. Net als voor deze vogel geldt dit ook voor de mensen. Daarom is het van belang dat mensen zowel in Haarlem als Mutare leren hoe ze op een duurzame manier om moeten gaan om zowel hun eigen leefomgeving, alsook de leefomgeving van onder andere de Gierzwaluw in stand te houden. Deze balans begint bij het behouden van de biodiversiteit en daarom gaat de Stedenband zich inzetten om deze bijzondere vogel, en het gene waar deze vogel voor staat, niet uit de Nederlandse samenleving te laten verdwijnen.

11 PowerPoint 11: Symboliek en jij

12 PowerPoint 12: Tot ziens in het Shona.

Opdrachten : Je moet 5 verschillende opdrachten maken. Zorg dat je daarvoor in tenminste 3 verschillende werkplekken komt.

Opdrachten : Je moet 5 verschillende opdrachten maken. Zorg dat je daarvoor in tenminste 3 verschillende werkplekken komt. Grote klus van : Opdrachten : Je moet 5 verschillende opdrachten maken. Zorg dat je daarvoor in tenminste 3 verschillende werkplekken komt. Laat de opdrachten aftekenen door een juf. Je mag natuurlijk

Nadere informatie

Verslag Docentenstage Tenerife 2011

Verslag Docentenstage Tenerife 2011 Verslag Docentenstage Tenerife 2011 Miranda van Bergen Lotte Verkoelen 27-06-2011 Helmond Docentenstage Tenerife Wij zijn Miranda van Bergen en Lotte Verkoelen, twee docenten van De Groene Campus. We zijn

Nadere informatie

Hoofdstuk 8. Vrijwilligerswerk

Hoofdstuk 8. Vrijwilligerswerk Hoofdstuk 8. Vrijwilligerswerk Samenvatting Eén op de vijf respondenten zegt op dit moment vrijwilligerswerk te doen. Ouderen, vrouwen en inwoners van de stadsdelen Zuid en West doen dit relatief iets

Nadere informatie

MANTELZORG VANAF JANUARI 2015 EEN GROTERE ZORG VOOR GEMEENTEN

MANTELZORG VANAF JANUARI 2015 EEN GROTERE ZORG VOOR GEMEENTEN MANTELZORG VANAF JANUARI 2015 EEN GROTERE ZORG VOOR GEMEENTEN Veel jongeren hebben al vroeg de zorg voor een gezinslid. Maar wie zorgt er eigenlijk voor hen? De klassieke verzorgingsstaat verandert in

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp Verantwoording subsidie sportproject Haarlem Mutare 2007

Nota van B&W. Onderwerp Verantwoording subsidie sportproject Haarlem Mutare 2007 Nota van B&W Onderwerp Verantwoording subsidie sportproject Haarlem Mutare 2007 Portefeuille M. Divendal Auteur M.R.J.M. Selten Telefoon 5113443 E-mail: seltenmr@haarlem.nl STZ/EC Reg.nr. STZ/JOS/2008/88864

Nadere informatie

IK BEN EEN GIERZWALUW IK ZOEK EEN HUIS

IK BEN EEN GIERZWALUW IK ZOEK EEN HUIS IK BEN EEN GIERZWALUW IK ZOEK EEN HUIS De gierzwaluw niet verwarren met: Boerenzwaluw Huiszwaluw 2 Bij allebei is de buik wit en ze kunnen op draden, takken en in het riet zitten. De gierzwaluw heeft een

Nadere informatie

Recht op een gelijke behandeling. Recht op een goed leven. Recht op een eigen mening en op inspraak. Recht om iemand te zijn

Recht op een gelijke behandeling. Recht op een goed leven. Recht op een eigen mening en op inspraak. Recht om iemand te zijn Recht op een goed leven Gezonde voeding, water, kleding en onderdak zijn nodig om goed te kunnen opgroeien. Alle kinderen hebben recht op drinkbaar water en eten. Kinderen mogen geen gevaar lopen door

Nadere informatie

EuropEEs InstItuut voor onderzoek over de MEdItErranE En Euro-arabIschE samenwerking www.medea.be

EuropEEs InstItuut voor onderzoek over de MEdItErranE En Euro-arabIschE samenwerking www.medea.be Europees Instituut voor Onderzoek over de Mediterrane en Euro-Arabische Samenwerking www.medea.be V O O R S T E L L I N G Voor Europa is de samenwerking met haar naaste buren de Arabische en Mediterrane

Nadere informatie

Het leven in de Amazone

Het leven in de Amazone Het leven in de Amazone Opzet voor projectonderwijs (samenstelling: Emil Roes, ACT Europe) Inleiding In het noorden van Zuid-Amerika leven in het Amazone gebied (Amazonia Rainforest) verschillende inheemse

Nadere informatie

Verslag Stichting Gurmuu 2013/ 2014. Activiteiten Ethiopië 2013/2014

Verslag Stichting Gurmuu 2013/ 2014. Activiteiten Ethiopië 2013/2014 Verslag Stichting Gurmuu 2013/ 2014 Stichting Gurmuu is opgericht in 2008 door een groep Oromos van Ethiopische afkomst die zich wilden inzetten voor landgenoten in zowel Ethiopië als Nederland. De Stichting

Nadere informatie

WWW.HOPE-XXL.COM. Mede mogelijk gemaakt door de Iona Stichting en Vos/Abb

WWW.HOPE-XXL.COM. Mede mogelijk gemaakt door de Iona Stichting en Vos/Abb De meeste mensen in Nederland hebben het goed voor elkaar. We hebben genoeg eten, we hoeven niet bang te zijn voor oorlog en we zijn dan ook tevreden met ons leven. Maar dat is niet overal op de wereld

Nadere informatie

Wanneer ze op het schoolplein rond keek, dan zag ze dat sommige kinderen blij waren en andere kinderen verdrietig.

Wanneer ze op het schoolplein rond keek, dan zag ze dat sommige kinderen blij waren en andere kinderen verdrietig. Ik wil sjoelemo (Sjoelen en uiten van emoties en gevoelens met kinderen tot ± 12 jaar) Een verhaaltje om in de klas voor te lezen. Een oefening om te doen in het gezin. Dit verhaaltje gaat over gevoelens;

Nadere informatie

Ruitrek van Canadese Ganzen Branta canadensis Over veiligheid rond vliegvelden

Ruitrek van Canadese Ganzen Branta canadensis Over veiligheid rond vliegvelden Ruitrek van Canadese Ganzen Branta canadensis Over veiligheid rond vliegvelden Dirk Tanger & Berend Voslamber Een deel van de problemen met ganzen rond Schiphol wordt veroorzaakt door ruitrek van Canadese

Nadere informatie

Kritisch kijken op verschillende schaalniveaus

Kritisch kijken op verschillende schaalniveaus Kritisch kijken op verschillende schaalniveaus Inleiding In het eerste jaar van Geogenie ben je begonnen vanuit België naar de wereld te kijken. In het tweede jaar heb je veel geleerd over Europa en in

Nadere informatie

1.1. Het verhaal van Anood: Ik heb een droom, maar geen hoop

1.1. Het verhaal van Anood: Ik heb een droom, maar geen hoop Gesloten ogen voor de jongeren op het AZC Katwijk 1.1. Het verhaal van Anood: Ik heb een droom, maar geen hoop Ik mag het niet zeggen, ik weet het. Maar, sorry ik heb het gevoel dat ik onzichtbaar ben.

Nadere informatie

Samenvatting Kinderrechtenmonitor 2012 voor kinderen en jongeren

Samenvatting Kinderrechtenmonitor 2012 voor kinderen en jongeren Samenvatting Kinderrechtenmonitor 2012 voor kinderen en jongeren Het gaat goed met kinderen in Nederland. Uit onderzoeken blijkt dat Nederlandse kinderen in vergelijking met kinderen uit andere rijke landen

Nadere informatie

Lettermonster Titel. Nr. Thema Leeftijd Werkvorm Duur Materiaal Leergebied

Lettermonster Titel. Nr. Thema Leeftijd Werkvorm Duur Materiaal Leergebied x.x.x 8.1 Lettermonster Titel Nr. Thema Leeftijd Werkvorm Duur Materiaal Leergebied 8.1 Taal & Teken 5 6 j. Kringgesprek Verhaal 50 6 zakken Lichamelijke opvoeding Nederlands Het Latijnse schrift is slechts

Nadere informatie

Nieuwsbrief 11: januari/februari 2013

Nieuwsbrief 11: januari/februari 2013 Nieuwsbrief 11: januari/februari 2013 Nieuwsbrief, website en facebook Precies een jaar geleden verscheen de laatste Nieuwsbrief van de Stedenband. Door het verlies van medewerkers was het niet langer

Nadere informatie

Kerk in Actie zoekt enthousiaste theologen

Kerk in Actie zoekt enthousiaste theologen Kerk in Actie zoekt enthousiaste theologen Geloof jij in de kracht van Bijbelverhalen? Vind je het een uitdaging te ontdekken wat Bijbelverhalen betekenen voor mensen in een ander land? Heb je visie om

Nadere informatie

informatie Gierzwaluwen in Woerden De gierzwaluwpopulatie

informatie Gierzwaluwen in Woerden De gierzwaluwpopulatie Gierzwaluwen in Woerden informatie De gierzwaluwpopulatie gaat achteruit. Door kleine aanpassingen in uw (ver)bouwplannen helpt u de gierzwaluw aan nestruimte. Woerden maakt er werk van! 2 EEN BIJZONDERE

Nadere informatie

Nieuwsbrief Vogelwerkgroep IVN Oisterwijk

Nieuwsbrief Vogelwerkgroep IVN Oisterwijk 4 e jaargang 2014 editie gierzwaluw 1 Nieuwsbrief Vogelwerkgroep IVN Oisterwijk Gierzwaluwwerkgroep Oisterwijk een samenwerkingsverband tussen vogelwerkgroep IVN Oisterwijk en vogelwerkgroep Midden-Brabant.

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk in het zuiden. Lau Schulpen

Vrijwilligerswerk in het zuiden. Lau Schulpen Vrijwilligerswerk in het zuiden Lau Schulpen De cruciale rol van het individu in ontwikkelingssamenwerking Belastingen Overheid Consumptie Commerciële sector Loterijen Geefgedrag Maatschappelijke organisaties

Nadere informatie

Huisvesting vergunninghouders in Nijmegen

Huisvesting vergunninghouders in Nijmegen Uitleg vergunninghouders / statushouders Huisvesting vergunninghouders in Nijmegen Het is elke dag in het nieuws, de grote vluchtelingenstroom richting Europa. Mensen uit Afrika of het Midden Oosten vragen

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Unicef Hoofdstuk 1: Geschiedenis van Unicef Unicef is de Kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties (VN). De Verenigde Naties zijn een verbond van (bijna) alle landen van de wereld. Deze landen hebben

Nadere informatie

Een non-profit organisatie met als doel het bieden van goede en kwalitatieve zorg aan de bevolking in Oeganda.

Een non-profit organisatie met als doel het bieden van goede en kwalitatieve zorg aan de bevolking in Oeganda. Een non-profit organisatie met als doel het bieden van goede en kwalitatieve zorg aan de bevolking in Oeganda. Waterweg 30 3882 RC Putten T. +31646630709 E info@carewithamission.nl W www.carewithamission.nl

Nadere informatie

Inhoud Vooraf De Organisatie Activiteiten en projecten in Nederland Projecten Somalië 9 Colofon 11

Inhoud Vooraf De Organisatie Activiteiten en projecten in Nederland Projecten Somalië 9 Colofon 11 Jaarverslag 2014 Inhoud Vooraf 4 De Organisatie 5 - Organisatie ontwikkelingen 6 Activiteiten en projecten in Nederland 7 - Spreekuren 7 - Ontmoeting 7 - Bespreking taboe onderwerpen 8 - Conferentie gemeente

Nadere informatie

Framing the Other. Opdrachtenblad

Framing the Other. Opdrachtenblad Framing the Other Ilja Kok & Willem Timmers 2013 25 minuten (film), 13 minuten (interview) http://framingtheother.wordpress.com/ 1 Kijkopdracht 1. Titel hoofdstuk Toeriste Nell maakt foto van Mursi Nadonge

Nadere informatie

Zingeving, spiritualiteit en verpleegkundige zorg

Zingeving, spiritualiteit en verpleegkundige zorg Zingeving, spiritualiteit en verpleegkundige zorg Annemieke Kuin humanistisch geestelijk verzorger Westfriesgasthuis, Hoorn Spiritualiteit / Zingeving Aandacht voor eigen spiritualiteit In gesprek gaan

Nadere informatie

Plan van aanpak participatieverklaring Tholen

Plan van aanpak participatieverklaring Tholen Plan van aanpak participatieverklaring Tholen Integratie & re-integratie nieuwkomers (2015) Auteur: S.Rook Instelling: Gemeente Tholen Plaats van uitgave: Tholen Datum: 29-03-2016 Versienummer: 1.0 Plan

Nadere informatie

Welkom bij het IFAW Animal Action lesprogramma

Welkom bij het IFAW Animal Action lesprogramma Welkom bij het IFAW Animal Action lesprogramma DEZE MAAND IN HET SPOTLICHT: OLIFANTEN Olifantenvrouwtjes en hun dochters brengen hun hele leven samen door. Als er gevaar dreigt, maken de volwassen olifanten

Nadere informatie

Wat was voor jou de belangrijkste reden om aan dit project mee te werken?

Wat was voor jou de belangrijkste reden om aan dit project mee te werken? Carpe Diem! Afgelopen december vertrokken vijf Nederlandse dames naar het prachtige Zuid-Afrika om hier mee te werken aan een summerschool in een township in Hermanus. Dit is een project van People4Change,

Nadere informatie

Waarom zijn er ongelukkige mensen?

Waarom zijn er ongelukkige mensen? Eerste Communieproject 8 Waarom zijn er ongelukkige mensen? De mensen doen niet wat God wil Je hebt gezien wat geluk is. Als mensen van jou houden, word je gelukkig. Niet iedereen is gelukkig. Als andere

Nadere informatie

De pinguïn. De geschiedenis van de pinguïn. Kenmerken van de pinguïn

De pinguïn. De geschiedenis van de pinguïn. Kenmerken van de pinguïn De pinguïn Iedereen weet wel wat een pinguïn is, maar bijna niemand weet dat er in totaal zeventien verschillende soorten zijn! Ook weet iedereen dat pinguïns in koude gebieden leven, maar niet iedereen

Nadere informatie

Een korte handleiding

Een korte handleiding Een korte handleiding Inleiding Je gaat deelnemen of bent in elk geval geïnteresseerd in deelname aan een kennisuitwisseling gefaciliteerd door E-motive. Zo n uitwisseling kan bestaan uit het bijwonen

Nadere informatie

Nieuwsbrief SHIB juni 2015

Nieuwsbrief SHIB juni 2015 Nieuwsbrief SHIB juni 2015 www.shib.nl info@shib.nl Postbus 250, 3770 AG Barneveld Bankrekening: NL35 RABO 0152 6550 18 t.n.v. SHIB Nieuws Hierbij weer een nieuwsbrief! Met o.a. een kort verslag van de

Nadere informatie

Raad van Kerken Conferentie Nieuwe Krachten met Kerk en Stage. Diaconaal leren Wanneer wijkt de duisternis voor het licht?

Raad van Kerken Conferentie Nieuwe Krachten met Kerk en Stage. Diaconaal leren Wanneer wijkt de duisternis voor het licht? Raad van Kerken Conferentie Nieuwe Krachten met Kerk en Stage 14 mei 2014 Herman Noordegraaf Diaconaal leren Wanneer wijkt de duisternis voor het licht? Ter inleiding van deze conferentie wil ik enige

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel: Nijmegen ziet ze vliegen!

Initiatiefvoorstel: Nijmegen ziet ze vliegen! Initiatiefvoorstel: Nijmegen ziet ze vliegen! r«9.nr. 11 CCA^MH prooewerantw.: HIS'^O 1 7 AUG. 2011 npmfente NUMEGEN, dass.nr.-. Q\ Vy{ afgectean; A (] I [/GROENLIMCr,! 1. NIJMEGEN NIIMPC^EN '.' 'K^^A""A

Nadere informatie

Dichter bij elkaar. Strategie 2015-2019

Dichter bij elkaar. Strategie 2015-2019 Dichter bij elkaar Strategie 2015-2019 De zorg verandert. Vrijwilligers veranderen. De wensen van families veranderen. De maatschappij verandert. Ronald McDonald Huis Sophia Rotterdam wil klaar zijn voor

Nadere informatie

Lesbrief Beestjes tekenen naar verhaal

Lesbrief Beestjes tekenen naar verhaal Lesbrief Beestjes tekenen naar verhaal Doelgroep: Groep 5 t/m 8 Lesduur: ± 45 minuten Leerstofgebied: Wereldoriëntatie, Kunstzinnige oriëntatie Werkvorm: Zelfstandig Doel van de opdracht: Het leren hoe

Nadere informatie

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN Blijf kalm; Verzeker je ervan dat je de juiste persoon aan de lijn hebt; Zeg duidelijk wie je bent en wat je functie is; Leg uit waarom je belt; Geef duidelijke en nauwkeurige informatie en vertel hoe

Nadere informatie

informatiepakketje voor leerlingen van de basisschool

informatiepakketje voor leerlingen van de basisschool informatiepakketje voor leerlingen van de basisschool Spreekbeurt voor een huis Leuk dat je dit pakketje van onze website hebt gedownload! Ga je een spreekbeurt houden over het werk van Wereldfoundation?

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Thalente

Jaarverslag Stichting Thalente Jaarverslag Stichting Thalente 2013 Inhoudsopgave 1. Voorwoord 3 2. Thalente 2.1 Missie Thalente 4 2.2 Dichtbij de projecten 4 2.3 Werkwijze 4 2.4 ANBI 5 3. De Projecten 5 3.1 Afgesloten projecten 5 3.2

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Gierzwaluwbescherming Nederland 1

INHOUDSOPGAVE. Gierzwaluwbescherming Nederland 1 INHOUDSOPGAVE Inleiding blz 2 Het tellen van vliegende gierzwaluwen blz 3 Het tellen van invlieggaten blz 4 Buurtbewoners inschakelen blz 4 Het project camera monitoring blz 5 Observatie-nestkasten blz

Nadere informatie

Aardrijkskunde inhouden (PO-havo/vwo)

Aardrijkskunde inhouden (PO-havo/vwo) Aardrijkskunde inhouden (PO-havo/vwo) Sectoren kerndoelen primair onderwijs kerndoelen onderbouw havo bovenbouw exameneenheden vwo bovenbouw exameneenheden Kernen 1. Burgerschap 36: hoofdzak de Nederlandse

Nadere informatie

STEK: EEN MANIER OM SAMEN TE GROEIEN

STEK: EEN MANIER OM SAMEN TE GROEIEN Versie: mei 2016 STEK: EEN MANIER OM SAMEN TE GROEIEN Samen Toekomstgericht vanuit Eigen Kracht SAMEN TOEKOMSTGERICHT VANUIT EIGEN KRACHT! STEK 2-5-2016 2 Inhoudsopgave Tot Slot 22 Inhoud Pagina Inhoudsopgave

Nadere informatie

Tekst lezen en moeilijke woorden

Tekst lezen en moeilijke woorden Tekst lezen en moeilijke woorden 1. Lees de tekst met het stappenplan. Zet tijdens het lezen een lijn onder de woorden die jij moeilijk vindt. 2. Lees de uitleg. In een tekst staan soms woorden die je

Nadere informatie

De hoorzitting door Provinciale Staten met betrekking tot de Provinciale Structuurvisie heb ik gevolgd via de website.

De hoorzitting door Provinciale Staten met betrekking tot de Provinciale Structuurvisie heb ik gevolgd via de website. Nieuw Beijerland, 17 juni 2010. Aan de geachte Statenleden van de Commissie Ruimte en Wonen, cc. Geduputeerde drs G. Veldhuijzen. Betreft: Provinciale Structuurvisie, Korendijk/Nieuw Beijerland. Hoorzitting

Nadere informatie

Maatschappelijke vorming

Maatschappelijke vorming toelichting Hoe kan de school de leerling helpen om zich te ontwikkelen tot een actieve, verantwoordelijke en sociale burger? Een belangrijke taak van de school is om leerlingen voor te bereiden op hun

Nadere informatie

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum.

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum. 2 INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het museum. In dit werkboekje

Nadere informatie

Beleidsplan 2017 FELIDA Big Cat Centre

Beleidsplan 2017 FELIDA Big Cat Centre Beleidsplan 2017 FELIDA Big Cat Centre 29 mei 2016 Tijger Britt ontspant in haar hangmat van brandslagen bij FELIDA Inhoudsopgave 1. Projectgegevens... 2 1.1 Locatie... 2 1.2 Belang... 2 2. Organisatie...

Nadere informatie

De Meern, maart 2015. Multifunctionele bibliotheek voor Serey Damnak basisschool in Takeo

De Meern, maart 2015. Multifunctionele bibliotheek voor Serey Damnak basisschool in Takeo STICHTING HOPEFUL CHILDREN CENTER CAMBODJA Wolweverslaan 13 3454 GK De Meern (NL) +31 (0)30 662 20 35 info@hopefulchildrencenter.org www.hopefulchildrencenter.org De Meern, maart 2015 Multifunctionele

Nadere informatie

Buddy worden, buddy zijn Informatie voor nieuwe buddy's

Buddy worden, buddy zijn Informatie voor nieuwe buddy's Buddy worden, buddy zijn Informatie voor nieuwe buddy's Buddyzorg Nijmegen e.o. Panovenlaan 1 6525 DZ Nijmegen Tel: 024-3297731 Fax: 024-3245558 Email: buddyzorg@nim.nl Buddy worden, buddy zijn Deze brochure

Nadere informatie

Met enthousiaste werkpaarden naar Roemenië

Met enthousiaste werkpaarden naar Roemenië Met enthousiaste werkpaarden naar Roemenië Woorden van deze les de vrijwilliger uitzenden lokaal hulpbehoevend internationaal de omstandigheden relativeren het aanpassingsvermogen de handen uit de mouwen

Nadere informatie

HET LAND - DE NATUUR - HET LEVEN DOE WEL EN ZIE NIET OM JAN VAN SCHAIK. Montfoorts Kunstenaars Collectief

HET LAND - DE NATUUR - HET LEVEN DOE WEL EN ZIE NIET OM JAN VAN SCHAIK. Montfoorts Kunstenaars Collectief DOE WEL EN ZIE NIET OM JAN VAN SCHAIK Montfoorts Kunstenaars Collectief Jan van Schaik is een selfmade man, altijd geweest. Van jongs af aan geboeid door de natuur, alles wat het land te bieden heeft en

Nadere informatie

WERKEN MET MANDALA S Inhoud

WERKEN MET MANDALA S Inhoud WERKEN MET MANDALA S Inhoud Mandala betekent: cirkel... 2 Het getal vier... 2 Werken aan innerlijke rust... 2 Archetype... 2 Concentratie en structuur... 3 Een parabel... 3 Werkwijze... 3 Literatuur:...

Nadere informatie

Bouwen in Groesbeek & Gierzwaluwen

Bouwen in Groesbeek & Gierzwaluwen Bouwen in Groesbeek & Gierzwaluwen Voorwoord Op verschillende plaatsen in de gemeente Groesbeek wordt er gebouwd of gaat er gebouwd worden. Dit biedt een unieke kans om rekening te houden met de gierzwaluw,

Nadere informatie

Handleiding. Hoe gebruik je deze verenigingsbox?

Handleiding. Hoe gebruik je deze verenigingsbox? Handleiding Hoe gebruik je deze verenigingsbox? Waarom een verenigingsbox? 30% van de Nederlandse bevolking is lid van een sportvereniging (waarvan 70% in de leeftijdscategorie van 6-17 jaar valt). Dat

Nadere informatie

8.2 Organogram van de organisatie van stichting WerelddierenWerk

8.2 Organogram van de organisatie van stichting WerelddierenWerk 1. Inleiding Stichting WerelddierenWerk kort en bondig 2.1 Wie zijn wij? 2.2 Bestuur 2.3 Geschiedenis 2. Visie, missie en kernwaarden 3.1 Visie: Waar willen we naartoe? 3.2 Missie: Waarom doen we wat we

Nadere informatie

De Grutto; Nationale Vogel van Nederland

De Grutto; Nationale Vogel van Nederland De Grutto; Nationale Vogel van Nederland Nationale vogel Inleiden. De grutto is het afgelopen jaar de nationale vogel van Nederland geworden. Op deze presentatie hoop ik de achtergronden daarvan te laten

Nadere informatie

Rondleidingen ZOO Antwerpen

Rondleidingen ZOO Antwerpen Rondleidingen ZOO Antwerpen boeiend en speels vernieuwd! Hieronder vind je een handig overzicht van al onze rondleidingen, per doelgroep en leeftijdscategorie. Zowel en als, families en andere kunnen reserveren

Nadere informatie

Vrouwelijke genitale verminking en gendergebonden geweld

Vrouwelijke genitale verminking en gendergebonden geweld Vrouwelijke genitale verminking en gendergebonden geweld Hieronder vindt u de praatplaten die u zelf kunt afdrukken. Druk het document recto-verso af (afdrukken vanaf pagina 2 - omdraaien langs korte zijde)

Nadere informatie

Algemene weetjes over de Slechtvalk

Algemene weetjes over de Slechtvalk DE Slechtvalk Hoe ziet de slechtvalk eruit Algemene weetjes over de Slechtvalk Situatie vroeger en nu in België Broedvogels in België De Slechtvalk als overwinteraar in Gavere Algemene vaststellingen vraagstellingen

Nadere informatie

Samenleven doe je niet alleen!

Samenleven doe je niet alleen! Samenleven doe je niet alleen! Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal CDA Westerkwartier 2019 2023 Op 21 november 2018 mogen we weer naar de stembus om te stemmen. Deze keer voor de gemeenteraad van de

Nadere informatie

Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang Kloek

Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang Kloek Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang Kloek Op de website van KION zie je onder Zo werken wij hoe we in ons beleid vorm hebben gegeven aan de pedagogische doelen en onze pedagogische uitgangspunten.

Nadere informatie

Opdrachten bij Architectuurroute Uden

Opdrachten bij Architectuurroute Uden Op de vouwfolder staat de route aangegeven. Je loopt route A, die begint bij het Museum voor Religieuze Kunst. Bij enkele gebouwen op de route worden vragen gesteld. Deze vragen maak je in klad in dit

Nadere informatie

Leren vliegen. Graag zou ik een vogel zijn OVERDENKING. viering van 28 maart 2010

Leren vliegen. Graag zou ik een vogel zijn OVERDENKING. viering van 28 maart 2010 Leren vliegen Graag zou ik een vogel zijn Uit aarde ben ik gemaakt uit slijk en drek uit bloed en water graag zou ik een vogel zijn uit veren papier en dunne beenderen niet nat en bloederig Uit aarde zijn

Nadere informatie

Aantal asielaanvragen

Aantal asielaanvragen Wist u dat... 60 miljoen mensen wereldwijd op de vlucht zijn 95% in eigen regio blijft 4 miljoen hiervan zijn Syriërs 3,5 miljoen van deze Syriërs in Jordanië, Turkije en Libanon verblijven T/m juli 2015

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Meer zorg op maat via de digitale weg. Wij kunnen de wereld niet veranderen, maar wel inzichtelijker maken. Met het oog op het volgende:

Nieuwsbrief. Meer zorg op maat via de digitale weg. Wij kunnen de wereld niet veranderen, maar wel inzichtelijker maken. Met het oog op het volgende: Nieuwsbrief Meer zorg op maat via de digitale weg Met het oog op het volgende: Wij kunnen de wereld niet veranderen, maar wel inzichtelijker maken. Hebben we binnenkort een geheel vernieuwde website. Natuurlijk

Nadere informatie

Stichting. Stichting Surinaamse Gehandicapten Zorg - Surgezo. Beleidsplan 2014-2018. Een stichting met hart voor mensen met een lichamelijke beperking

Stichting. Stichting Surinaamse Gehandicapten Zorg - Surgezo. Beleidsplan 2014-2018. Een stichting met hart voor mensen met een lichamelijke beperking Stichting Stichting Surinaamse Gehandicapten Zorg - Surgezo Beleidsplan 2014-2018 Een stichting met hart voor mensen met een lichamelijke beperking Colofon De Stichting De naam 'Surgezo' staat voor: SURinaamse

Nadere informatie

Nieuwsbrief Benjamin. Nieuwsbrief Week 25 + 26 + 27 + 28

Nieuwsbrief Benjamin. Nieuwsbrief Week 25 + 26 + 27 + 28 Nieuwsbrief Benjamin Campaign Preview HTML Source Plain-Text Email Details Nieuwsbrief Week 25 + 26 + 27 + 28 Shan-kinderen stellen zich op voor lunch Veroordeling naar een arme zwerver Toen ik in de middag

Nadere informatie

MOVEMENT JOURNEY NAAR LESBOS

MOVEMENT JOURNEY NAAR LESBOS MOVEMENT JOURNEY NAAR LESBOS Heb jij een open heart & mind? Ben je daadkrachtig? Kom je graag in verbinding met mensen die gevlucht zijn? En bovenal: Wil jij onderzoeken wat jij en jouw organisatie kunnen

Nadere informatie

Sponsor a Granny Support the Community. Midterm-rapportage 2010

Sponsor a Granny Support the Community. Midterm-rapportage 2010 N I E U W S B R I E F Sponsor a Granny Support the Community Ethiopië Midterm-rapportage 2010 Older people in St. Michael s home engaging in income generating activities. Inleiding Ethiopië is een van

Nadere informatie

FEDERATIE VAN EDUCATIEVE EN CULTURELE CENTRA FECC. Jaarverslag 2014. Stichting Fecc

FEDERATIE VAN EDUCATIEVE EN CULTURELE CENTRA FECC. Jaarverslag 2014. Stichting Fecc FEDERATIE VAN EDUCATIEVE EN CULTURELE CENTRA FECC Jaarverslag 2014 Dit verslag geeft een beknopt beeld van de activiteiten van het jaar 2014. Stichting Fecc Januari 2015 FEDERATIE VAN EDUCATIEVE EN CULTURELE

Nadere informatie

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 9 juni. Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks ook

Nadere informatie

Xxxxx. Regie: Xx Jaar: 2007. http://www.xxx http://www.xxx. Regie: Debs Gardner-Paterson Jaar: 2010 Duur: 88 minuten Website www.africaunited.nl.

Xxxxx. Regie: Xx Jaar: 2007. http://www.xxx http://www.xxx. Regie: Debs Gardner-Paterson Jaar: 2010 Duur: 88 minuten Website www.africaunited.nl. Africa XXXXX United Opdrachtblad Opdrachtenblad Regie: Xx Jaar: 2007 Regie: Debs Gardner-Paterson Duur: xx Jaar: 2010 Duur: 88 minuten Website www.africaunited.nl Xxxxx Xxxx docentenhandleiding # Leerdoelen

Nadere informatie

Wel of niet naar het buitenland?

Wel of niet naar het buitenland? Wel of niet naar het buitenland? EEN INVENTARISATIE ANJA VAN DEN BROEK Startmonitor : een tussenjaar Tussenjaar in buitenland? Achtergrond Waarom willen scholieren naar het buitenland? Wat verwachten ze

Nadere informatie

Het is niet voor het eerst dat Europa door extreem terreurgeweld wordt geraakt.

Het is niet voor het eerst dat Europa door extreem terreurgeweld wordt geraakt. MdV, De terreur in Parijs heeft in heel Europa afschuw gewekt. Nietsontziende moslimradicalen hebben met hun aanslagen op Charlie Hebdo en op de Joodse supermarkt onze westerse samenleving in het hart

Nadere informatie

Actief ouder worden. Oma en opa. 50 kaarsjes op de taart! daarbij hulp nodig. Hoe is het bij. Gudrun Peperstraete. jullie?

Actief ouder worden. Oma en opa. 50 kaarsjes op de taart! daarbij hulp nodig. Hoe is het bij. Gudrun Peperstraete. jullie? Gudrun Peperstraete Oma en opa daarbij hulp nodig. Hoe is het bij jullie? 50 kaarsjes op de taart! Wie zijn je grootouders? Ken je misschien ook één van je overgrootouders? Weet je hoe oud ze zijn? Zoek

Nadere informatie

4 Gedrag. 4.2 Aapt een aap echt na? 4.4 Hoe leven dieren samen in een groep? 4.1 Opdrachten 1-24. 4.2 Opdrachten 1-20. 4.

4 Gedrag. 4.2 Aapt een aap echt na? 4.4 Hoe leven dieren samen in een groep? 4.1 Opdrachten 1-24. 4.2 Opdrachten 1-20. 4. 4 Gedrag DO-IT Datum 4.2 Aapt een aap echt na? 4.4 Hoe leven dieren samen in een groep? PARAGRAFEN Datum 4.1 Opdrachten 1-24 4.2 Opdrachten 1-20 4.3 Opdrachten 1-16 4.4 Opdrachten 1-16 Samenvatten Test

Nadere informatie

Natuur & Milieu Educatie

Natuur & Milieu Educatie Natuur & Milieu Educatie Groep 7 Kunstige vogelnestjes Excursie Dit is een product van Stichting Vogelpark Avifauna Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Leerdoelen, doelgroep, samenvatting 3. Lesschema 4. Inhoud

Nadere informatie

Toespraak tijdens afsluitende bijeenkomst over 400 jaar handelsbetrekkingen Turkije-Nederland, 19 april in Arnhem

Toespraak tijdens afsluitende bijeenkomst over 400 jaar handelsbetrekkingen Turkije-Nederland, 19 april in Arnhem Toespraak tijdens afsluitende bijeenkomst over 400 jaar handelsbetrekkingen Turkije-Nederland, 19 april in Arnhem Dames en heren, Er wordt tegenwoordig veel gefeest in Nederland. We vieren 100 jaar Vredespaleis,

Nadere informatie

Stages in het buitenland

Stages in het buitenland Stages in het buitenland Ben jij op zoek naar een spetterende buitenlandervaring? Of zoek je gewoon een stage? AIESEC helpt je hierbij. In dit document vind je alle informatie, die je nodig hebt om het

Nadere informatie

19 november 2015. Geachte directieleden en belanghebbenden,

19 november 2015. Geachte directieleden en belanghebbenden, 19 november 2015 Geachte directieleden en belanghebbenden, Ik schrijf u deze brief om mijn zorgen kenbaar te maken over de gang van zaken bij Dierenasiel Kennemerland in Zandvoort. Deze week (de derde

Nadere informatie

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar!

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar! Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 12 september Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks

Nadere informatie

Latijn: iets voor jou?

Latijn: iets voor jou? : n j i t a L r o o v s iet jou? De Romeinen en wij Waar komen onze letters vandaan? Hoe komen we aan de namen van de maanden? De antwoorden op vele van deze vragen vind je vaak in het verleden bij de

Nadere informatie

Keurmerk: Duurzame school

Keurmerk: Duurzame school Keurmerk: Duurzame school Doorlopende leerlijn voor duurzame ontwikkeling van basisonderwijs (PO) t/m voortgezet onderwijs (VO) PO-1 Kennis en inzicht (weten) Vaardigheden (kunnen) Houding (willen) Begrippen

Nadere informatie

SchoolConnect. Een vriendschap tussen jullie school en een school in Ethiopië!

SchoolConnect. Een vriendschap tussen jullie school en een school in Ethiopië! SchoolConnect Een vriendschap tussen jullie school en een school in Ethiopië! SchoolConnect SchoolConnect is een programma van stichting Joni. Het is een samenwerkingsverband tussen scholen in Nederland

Nadere informatie

Velsen staat midden in de wereld Uitwisseling op gebied van ontwikkeling, cultuur en economie

Velsen staat midden in de wereld Uitwisseling op gebied van ontwikkeling, cultuur en economie Velsen staat midden in de wereld Uitwisseling op gebied van ontwikkeling, cultuur en economie 1. Inleiding In september 2011 heeft de gemeenteraad van Velsen uitgangspunten op het gebied van millenniumdoelstellingen

Nadere informatie

ENGAGEMENT. MEDMEC 04 Les 2

ENGAGEMENT. MEDMEC 04 Les 2 ENGAGEMENT MEDMEC 04 Les 2 Weekplanning Lesweek 1: Urban Studio Lesweek 2: Kick off en spelopdracht deel l Lesweek 3: hoorcollege gaming, geen lessen Lesweek 4: Inleveren: deel 1,naar aanleiding daarvan

Nadere informatie

Stichting SAN Inhoudelijke jaarverslag 2014

Stichting SAN Inhoudelijke jaarverslag 2014 Inhoudelijke jaarverslag 2014 Inhoudsopgave Voorwoord... 2 Inleiding... 3 Activiteiten... 4 SPIOR... 4 Discriminatie... 5 Thema-avonden voor ouders... 6 Sport voor jongeren en ouderen... 7 Samenwerking

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

2.4 Tekstopbouw In deze paragraaf oefen je in het schrijven van een tekst met een indeling in inleiding, kern en slot.

2.4 Tekstopbouw In deze paragraaf oefen je in het schrijven van een tekst met een indeling in inleiding, kern en slot. Fase.4 Tekstopbouw In deze paragraaf oefen je in het schrijven van een tekst met een indeling in inleiding, kern en slot. 1 In fase 1 heb je geoefend met het schrijven van teksten. Je hebt ook geleerd

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

heeft. We verwelkomen de huisruilpartner ook alsof het onze beste vrienden of familie zijn met een mooi gedekte tafel en goed gevuld menu.

heeft. We verwelkomen de huisruilpartner ook alsof het onze beste vrienden of familie zijn met een mooi gedekte tafel en goed gevuld menu. Energie om je werk goed en zinvol te doen kan je putten door een gezonde ontspannen levensstijl naast het werk. Heb je thuis geen problemen dan kan je er op het werk ook beter tegenaan gaan. In tal van

Nadere informatie

Vicarystraat 1 7581 XZ Losser T. 053 537 54 44 E. oldenhove@zorggroepsintmaarten.nl. losser in ons leven

Vicarystraat 1 7581 XZ Losser T. 053 537 54 44 E. oldenhove@zorggroepsintmaarten.nl. losser in ons leven losser in ons leven Vicarystraat 1 7581 XZ Losser T. 053 537 54 44 E. oldenhove@zorggroepsintmaarten.nl losser in ons leven Welkom Losser in ons leven 02 03 Oldenhove en Maartens-Stede zijn woonleefgemeenschappen

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

Handboek Rotary Texel, deel 2 Exchange students outbound

Handboek Rotary Texel, deel 2 Exchange students outbound Handboek Rotary Texel, deel 2 Exchange students outbound Jaaruitwisseling Voor wie Dit programma van Rotary International is bestemd voor scholieren uit het Voortgezet Onderwijs. Het is de bedoeling dat

Nadere informatie

WELKOM BIJ LUCIVER! Heeft u na het lezen van deze brochure nog vragen. Laat het ons horen. Wij staan graag voor u klaar!

WELKOM BIJ LUCIVER! Heeft u na het lezen van deze brochure nog vragen. Laat het ons horen. Wij staan graag voor u klaar! WELKOM BIJ LUCIVER! LuciVer is een kleinschalige organisatie voor welzijn, zorg en wonen. Wij zijn er voor ouderen die door verlies van lichamelijke en/of geestelijke mogelijkheden zorg of ondersteuning

Nadere informatie

Internationale jeugduitwisseling INFORMATIE JAARUITWISSELING LONG TERM YOUTH EXCHANGE

Internationale jeugduitwisseling INFORMATIE JAARUITWISSELING LONG TERM YOUTH EXCHANGE INFORMATIE JAARUITWISSELING OF LONG TERM YOUTH EXCHANGE Rotary International is een netwerkorganisatie van plaatselijke serviceclubs Samen werken aan een betere samenleving staat hoog in het vaandel. Jeugduitwisseling

Nadere informatie

Naar aanleiding van de avond met de klankbordgroep is de keuze gemaakt om te zoeken naar avontuurlijk spelen / spelen in het groen in plaats van het

Naar aanleiding van de avond met de klankbordgroep is de keuze gemaakt om te zoeken naar avontuurlijk spelen / spelen in het groen in plaats van het 1 2 Naar aanleiding van de avond met de klankbordgroep is de keuze gemaakt om te zoeken naar avontuurlijk spelen / spelen in het groen in plaats van het traditionele spelen. Ook is op die avond gesproken

Nadere informatie