De hygiënische handdroogoplossing voor de voedsel- en drankindustrie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De hygiënische handdroogoplossing voor de voedsel- en drankindustrie"

Transcriptie

1 De hygiënische handdroogoplossing voor de voedsel- en drankindustrie

2 Dankzij het HEPA filter vangt de Dyson Airblade handdroger bacteriën. Handen worden snel gedroogd en de handdroger heeft een antimicrobiële coating. Daarom is de handdroger door HACCP International gecertificeerd voor gebruik in de voedselindustrie. We bevelen deze handdroger aan als een geschikt alternatief voor papieren handdoeken. Richard Mallett. Directeur. HACCP International.

3 Het probleem met papieren handdoeken in omgevingen waar voedsel wordt bereid De hygiënische handdroger voor de voedselindustrie Duur in het gebruik Ze moeten constant worden aangevuld en weggegooid. Creëren afval Gebruikte papieren handdoeken worden zelden gerecycled en eindigen dus in de grond of in de vuilverbrander. Grote ecologische voetafdruk** Het produceren, leveren en wegwerpen van papieren handdoeken leidt tot CO2-uitstoot. Dit is een doorgaand proces. Overvolle vuilnisbakken Vuile handdoeken kunnen op de vloer van drukke toiletten terechtkomen. Verstopte toiletten Papieren handdoeken worden niet altijd snel afgebroken, ze kunnen watersystemen verstoppen als ze niet op de goede manier worden weggeworpen. Lege houders Papieren handdoeken kunnen opraken, wat een lege houder tot gevolg heeft, waardoor niemand de handen kan drogen. Snelste Werkt in slechts 10 seconden veegt water van de handen af, net zoals een ruitenwisser. De meest hygiënische handdroger Het HEPA filter vangt 99,9% van alle bacteriën uit de lucht die de handen droogt op. Lagere gebruikskosten 95% minder per jaar dan papieren handdoeken.* Geen papierafval Minder invloed op het milieu. Toiletten kunnen niet meer verstopt raken. Kleine ecologische voetafdruk 74% minder per jaar dan papieren handdoeken.** Recyclebaar Bijna elk onderdeel is recyclebaar. * 2 papieren handdoeken per droogbeurt. 0,01 per papieren handdoek (intern onderzoek van Dyson, januari 2010). Apparaat van 1600 W. 0,16 per kwh (gegevens uit Eurostat 2009 Semester 2 gepubliceerd in maart 2010). De aanschafkosten van een houder voor papieren handdoeken en een Dyson Airblade handdroger zijn niet in de vergelijking opgenomen. ** Gegevens over papieren handdoeken uit Madsen 2007 rapport Life Cycle Assessment of Tissue Products, Prepared for Kimberley Clark, Environmental Resources Management: droogbeurten per jaar, 5 jaar gebruik. 12,48 gram per droogbeurt. Gegevens over Dyson Airblade handdroger gebaseerd op hetzelfde aantal droogbeurten als in het Madsen-rapport, hetzelfde gebruik van 5 jaar, 10 seconden droogtijd. Omvat ook stand-by-energieverbruik en uitstoot door productie, transport en ontmanteling voor Nederland. Droogtijd van 10 seconden gebaseerd op NSF-protocol P335. 3,22 gram per droogbeurt.

4 Geen andere handdroger heeft deze technologie Daarom werkt geen enkele andere handdroger zoals deze 1 Dyson digitale motor + HEPA filter De motor draait keer per minuut dankzij digitale pulstechnologie. Het is de enige handdrogermotor die krachtig genoeg is om 35 liter lucht per seconde in te zuigen door een HEPA filter, en de handen binnen 10 seconden te drogen = Vuile toiletlucht wordt hier door geperst, waardoor 99,9% van alle bacteriën wordt opgevangen. Handen worden gedroogd met schonere lucht in plaats van vuile lucht. Airblade technologie De lucht wordt vervolgens door twee flinterdunne onafgebroken openingen geperst. Dit zorgt voor twee luchtstromen die binnen slechts 10 seconden met 640 km/u het water van de handen afvegen. De snelste De meest hygiënische handdroger Kost minder in het gebruik 3 Draait keer per minuut Geen koolstofborstels, geen koolstofdeeltjes Gefilterde lucht Openingen van 0,3 mm 1 Anti-vibratiesysteem Rotor met ijzeren kern en geen windingen Filter met antimicrobiële coatings Voorste laag Antimicrobiële ABS-behuizing met externe coatings 2 Toiletlucht

5 De enige handdroger die door HACCP is goedgekeurd voor gebruik in omgevingen waar voedsel wordt bereid De technologie is gericht op een aantal van de onacceptabele risico s van handdrogers in het verleden. Het is een eenvoudig schoon te maken systeem dat de gebruiker niet hoeft aan te raken. Het heeft ook een snelle droogcyclus. Dankzij deze eigenschappen in combinatie met een HEPA filter wordt het risico op microbiologische besmetting aanzienlijk verkleind en daardoor wordt aan de criteria voor voedselveiligheid van HACCP International voldaan. Clive Withinshaw Directeur, HACCP International. Goedgekeurd voor de voedselindustrie HACCP International heeft de Dyson Airblade handdroger (AB01) gecertificeerd als een geschikte oplossing voor de voedselindustrie. Het is de enige handdroger die deze accreditatie heeft gekregen. Handdrogers worden traditioneel gezien niet veel in voedselbereidende omgevingen gebruikt. Het personeel kampte met vochtige handen omdat de handdrogers te langzaam waren, ze bliezen vuile toiletlucht op de handen en de oppervlakken konden een bron van bacteriën zijn. De Dyson Airblade handdroger droogt in 10 seconden en heeft een HEPA filter en een antimicrobiële coating. Uit de uitgevoerde onderzoeken blijkt dat het gebruik van de Dyson Airblade handdroger een geringe bijdrage aan de microbiële lading van achtergrondlucht levert. De handdroger blijkt daarom geschikt, met betrekking tot microbiële aërosolvorming en -verspreiding, voor gebruik in omgevingen waarin voedsel wordt bereid. De Campden BRI Research Group. Alleen de Dyson Airblade handdroger is als hygiënisch gecertificeerd door de onafhankelijke gezondheidszorgspecialist NSF. Geen enkele andere handdroger voldoet aan alle onderdelen van het NSF Protocol P335. De Hazard Analysis and Critical Control Point is een internationaal aanbevolen systeem voor het beheer van voedselveiligheid.

6 Waarom dit de enige handdroger is die geschikt is voor gebruik in de voedselindustrie HEPA filter Alle lucht die wordt gebruikt om handen te drogen, gaat door een HEPA filter dat van gebonden glasvezels is gemaakt. De vezels zijn gebonden met acrylhars om een microwebstructuur te vormen. Als de lucht door het filter gaat, botsen deeltjes door vijf fysieke processen op de vezels. 99,9% van de bacteriën komt in het microweb terecht. Ze worden permanent door het HEPA filter opgevangen en vernietigd door bactericide die tijdens het productieproces is toegevoegd. Antimicrobiële ABS-behuizing met externe coatings Gefilterde lucht Stof en bacteriën worden via vijf verschillende fysieke processen door het HEPA filter opgevangen: Impactie Microscopisch kleine deeltjes die de luchtstroom door het vezelweb niet kunnen volgen, botsen met vezels. Elektrostatische aantrekking Door elektrostatische aantrekking tussen de microscopisch kleine deeltjes en de vezelstrengen komen de deeltjes in contact met de vezels. Browndiffusie Door botsingen met luchtmoleculen komen de deeltjes in de vezels terecht. Interceptie Microscopische deeltjes die dicht bij een vezel komen, worden eraan bevestigd. Antimicrobiële hulpstof Alle externe oppervlakken worden tijdens de fabricage van een antimicrobiële zilverioncoating voorzien. Dit zorgt voor onafgebroken antimicrobiële bescherming gedurende de hele levensduur van de Dyson Airblade handdroger. De meeste bacteriën die in contact komen met het oppervlak overleven het niet, in tegenstelling tot onbehandelde oppervlakken waarop ze zich kunnen verspreiden. Effectief tegen een groot aantal bacteriën, zoals: MRSA, MSSA, E.coli, Legionella, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella, Listeria, VRE, Campylobacter en Staph. aureus. HEPA filter, schaal 1:1000 Microscopisch kleine deeltjes worden opgevangen als de lucht door de complexe webstructuur gaat. Inzinking door zwaartekracht Door de zwaartekracht zinken microscopische deeltjes in de vezels. Filter met antimicrobiële coatings Voorste laag Impactie door traagheid Inzinking door zwaartekracht Filtervezel (+) ( ) Toiletlucht Browndiffusie Interceptie Elektrostatische aantrekking Het bacterieniveau is in twee uur met tot wel 99% verminderd. Het aantal bacteriën is na 24 uur afgenomen met 99,9%. Bron: Biomaster Antimicrobial Additives.

7 Waarom conventionele handdrogers minder hygiënisch zijn Waarom de Dyson Airblade handdroger de meest hygiënische handdroger is Geen filter De meeste warmelucht-handdrogers gebruiken geen filters. Of Ineffectief filter Deze filters, vaak gemaakt van simpel gaas of schuim, verwijderen geen grote hoeveelheden bacteriën of virussen. Ze dienen alleen als bescherming van de motor tegen grof vuil. Er wordt dus vuile toiletlucht op de handen geblazen. HEPA filter Alleen de Dyson Airblade handdroger is van een HEPA filter voorzien. Alle lucht die wordt gebruikt voor het drogen van handen gaat door dit filter. Het filter, gemaakt van een microweb van gebonden glasvezels, vangt 99,9% van de bacteriën en virussen op. Handen worden dus gedroogd met schonere lucht in plaats van vuile lucht. Geen filter Gaasfilter, schaal 1:50 HEPA filter, schaal 1:50 Gaten in het filter zijn vele malen Microscopisch kleine deeltjes worden groter dan bacteriën. Ze gaan opgevangen als de lucht door de er dwars doorheen. complexe webstructuur gaat.

8 Microbiologie bij Dyson Er wordt voortdurend onderzoek verricht naar nieuwe methodes om microbiële populaties te verkleinen. Er wordt gebruikgemaakt van experts op het gebied van immunologie, microbiologie, chemie en voedselhygiëne. Er worden filters getest op hun vermogen deeltjes uit de luchtstroom te verwijderen, waaronder bacteriën en virussen. Er worden antimicrobiële behandelingen op effectiviteit getest.

9 De meest hygiënische handdroger Bacterie-overdracht na het wassen Uit een onafhankelijk onderzoek van de Bradford Infection Group, vermeld in het Journal of Applied Microbiology, bleek dat de Dyson Airblade handdroger de meest hygiënische handdroger was van alle geteste handdrogers, met een aanzienlijke beperking van de overdracht van bacteriën.* Aërosolisatie Uit de uitgevoerde onderzoeken blijkt dat het gebruik van de Dyson Airblade handdroger een geringe bijdrage aan de microbiële lading van achtergrondlucht levert. De handdroger blijkt daarom, met betrekking tot microbiële aërosolvorming en -verspreiding, geschikt voor gebruik in omgevingen waarin voedsel wordt bereid. De Campden BRI Research Group. Waterindringing De Dyson Airblade handdroger heeft de waardering IPX5 voor waterindringing. Een geïnstalleerde machine wordt drie minuten lang vanuit alle mogelijke hoeken met een zwakke waterstraal besproeid. Na de test wordt gedurende één minuut een elektrische krachttest van 1250 V uitgevoerd. Hierna wordt de buitenkant gecontroleerd op water om er zeker van te zijn dat het water geen negatieve invloed op het apparaat heeft gehad. De IEC-veiligheidsnorm voor handdrogers meldt een minimale vereiste waterindringing van IPX1. Wateropvang Een hoge mate van bacteriën in een wateropvangbak kan een groot besmettingsrisico met zich meedragen. In afvoertanks bevinden zich de ideale omstandigheden voor snelle vermenigvuldiging van bacteriën. Uit intern onderzoek van Dyson blijkt dat afvoertanks na 96 uur tot wel 100 miljoen microben per millimeter water bevatten. Een Dyson Airblade handdroger heeft geen afvoertank. De toiletvloer moet worden schoongemaakt in overeenstemming met standaard hygiëneprocedures. * A.M. Snelling et al (2010). Comparative evaluation of the hygiene efficacy of an ultra-rapid hand dryer vs. conventional warm air hand dryers. The Journal of Microbiology; 110(1):

10 Geen papierafval meer Slechts één handdroger heeft het Carbon Reduction Label Gebruikte papieren handdoeken kunnen zelden worden gerecycled. Als elke medewerker in de voedselindustrie in slechts vijf landen van de EU zijn of haar handen slechts eenmaal per dag met twee papieren handdoeken per keer droogt, worden er jaarlijks in totaal 772 miljoen papieren handdoeken weggegooid.* En dan rekenen we de rest van de EU niet eens mee.* U vraagt zich af waar die allemaal blijven. Geen middel is onbeproefd gelaten Alles wat wij maken of gebruiken heeft een ecologische voetafdruk. Dat staat voor de totale hoeveelheid koolstofdioxide en andere broeikasgassen die tijdens de levensduur worden uitgestoten. Dyson heeft samen met Carbon Trust de ecologische voetafdruk van de Dyson Airblade handdroger gemeten. De volgende zaken zijn in de berekening meegenomen: materiaal, fabricage, transport, gebruik en ontmanteling aan het eind van de levensduur. We spannen ons in om de ecologische voetafdruk van alles wat we maken en doen nog verder te verkleinen. Elk afzonderlijk onderdeel Materialen en productie vertegenwoordigen 8% van de totale uitstoot. De Dyson Airblade handdroger heeft 275 onderdelen en zelfs het allerkleinste onderdeel is meegewogen. Vaarwegen vs. snelwegen Het transport vertegenwoordigt minder dan 1% van de totale uitstoot door Dyson Airblade handdrogers. Het meeste transport is via energieefficiënte schepen. Minder energie = minder koolstof Een snelle droogtijd en geen energievretend verwarmingselement betekenen dat de Dyson Airblade handdroger tot 80% minder energie verbruikt dan warmelucht-handdrogers. Recyclebaar De Dyson Airblade handdroger heeft een garantie van 5 jaar. Maar áls de handdroger het uiteindelijk begeeft, zijn veel onderdelen recyclebaar en zijn de effecten daarvan een verwaarloosbaar onderdeel van de ecologische voetafdruk. * Berekeningen gebaseerd op naar schatting medewerkers in de voedselbereidingsindustrie in de EU van Frankrijk ( ; National Institute of Statistics and Economic Studies, 2011), Spanje ( ; The Spanish Federation of Food and Beverage Industries, 2011), Duitsland ( ; Statistical Yearbook 2010 For the Federal Republic of Germany, 2010), Italië (Italia_it ISTAT report, 2011) en Nederland (Statistics Netherlands, 2011). Gebruik gebaseerd op 2 handdoeken per droogbeurt (intern onderzoek van Dyson). Jaar van 365 dagen.

11 Een tot wel 74% kleinere ecologische voetafdruk* De Dyson Airblade handdroger kost u minder in het gebruik Voor de productie van papieren handdoeken is pulp en chemisch bleken nodig. En papieren handdoeken moeten constant opnieuw worden aangevuld en weggegooid. Beide processen zijn koolstofintensief. Door over te stappen op de Dyson Airblade handdroger, kunt u uw ecologische voetafdruk aanzienlijk reduceren. Als elke medewerker in de voedselindustrie in slechts vijf landen van de EU slechts eenmaal per dag een Dyson Airblade handdroger zou gebruiken in plaats van papieren handdoeken, wordt de jaarlijkse CO2-uitstoot van de voedselindustrie met wel ton verminderd.** En dan rekenen we de rest van de EU niet eens mee.* Een snellere droogtijd en geen energievretend verwarmingselement betekenen dat de Dyson Airblade handdroger tot 80% minder kost in het gebruik dan warmelucht-handdrogers en 97% minder dan papieren handdoeken. 3,22 gram CO2 per droogbeurt * 12,5 gram CO2 per droogbeurt * per jaar * per jaar * per jaar * * Gegevens over papieren handdoeken uit Madsen, 2007-rapport Life Cycle Assessment of Tissue Products, Prepared for Kimberley Clark, Environmental Resources Management: gebruikers per jaar, 5 jaar gebruik. 12,48 gram per droogbeurt. Gegevens over Dyson Airblade handdroger gebaseerd op hetzelfde aantal droogbeurten als in het Madsen-rapport, hetzelfde gebruik van 5 jaar, 10 seconden droogtijd. Omvat ook stand-by-energieverbruik en uitstoot door productie, transport en ontmanteling voor Nederland. Droogtijd van 10 seconden gebaseerd op NSF-protocol P335. 3,22 gram per droogbeurt. ** Berekeningen gebaseerd op naar schatting medewerkers in de voedselbereidingsindustrie in de EU van Frankrijk ( ; National Institute of Statistics and Economic Studies, 2011), Spanje ( ; The Spanish Federation of Food and Beverage Industries, 2011), Duitsland ( ; Statistical Yearbook 2010 For the Federal Republic of Germany, 2010), Italië (Italia_it ISTAT report, 2011) en Nederland (Statistics Netherlands, 2011). Gebruik gebaseerd op 2 handdoeken per droogbeurt. Jaar van 365 dagen. Gebaseerd op een gemiddelde CO2-uitstoot van 2,68 g per droogbeurt voor de Dyson Airblade handdroger uit Frankrijk (0,94 g), Spanje (2,75 g), Duitsland (3,37 g), Italië (3,12 g) en Nederland (3,22 g) en 12,5 g voor papieren handdoeken (zie waarschuwing hierboven). * 2 papieren handdoeken per droogbeurt. 400 droogbeurten per dag (WHO-richtlijnen voor handhygiëne in de gezondheidszorg). 0,01 per papieren handdoek (intern onderzoek van Dyson, januari 2010) W Dyson Airblade. 0,16 per kwh (gegevens uit Eurostat 2009 Semester 2, gepubliceerd in maart 2010). De aanschafkosten van een houder voor papieren handdoeken, een warmelucht-droger en een Dyson Airblade handdroger zijn niet in de vergelijking opgenomen. Droogtijd gebaseerd op NSF-protocol P335.

12 Robert Wiseman Dairies Met Dyson Airblade handdrogers hoef je niet op vieze knoppen te drukken. En de antibacteriële behuizing verkleint het risico dat bacteriën of vuil het product binnendringen. Het is onze bedoeling om vóór het doeljaar 2012 helemaal geen stortplaats meer te hebben. Met de installatie van de Dyson Airblade handdroger worden er al tonnen minder afvalpapier gestort. Het gebruik ervan kost minder dan de kosten van een jaarvoorraad papieren handdoeken. We besparen meer dan 5000 op jaarbasis. Debbie Rusk, Environmental Officer. Robert Wiseman Dairies is één van de grootste zuivelproducenten in het Verenigd Koninkrijk en verwerkt en levert jaarlijks meer dan 1,75 miljard liter melk. Het bedrijf geeft op alle zeven zuivelfabrieken in het Verenigd Koninkrijk prioriteit aan hygiënenormen en vermindering van de invloed op het milieu. De fabrieken moeten ook snel en nauwkeurig werken om melk aan diverse klanten te leveren. We wilden de papieren handdoeken in onze productielocaties vervangen, legt Environmental Officer Debbie Rusk uit. Het kostte veel geld om de papieren handdoeken bij te vullen. En er ging een heleboel afval naar de stortplaats. Bovendien moeten de handdoeken worden bezorgd en ingezameld, wat nog meer CO2-uitstoot betekent. Warmelucht-drogers zijn getest, maar deze voldeden niet aan de hygiënenormen. Sterker nog: een externe controleur verwierp ons voorstel om conventionele handdrogers te installeren. Hij zei dat bacteriën en vuil in de lucht terecht zouden komen. Debbie en haar team stonden dus voor de opdracht een alternatief te vinden. De Dyson Airblade handdroger voldeed aan onze normen, zegt Debbie. Hij werkt echt snel, dus niemand staat te wachten tot hij weer aan het werk kan. Door de antibacteriële behuizing en het feit dat we geen vieze knoppen meer hoeven in te drukken, is het risico dat vuil en bacteriën in het product terechtkomen een stuk kleiner. En onze productiemanagers waren er ook erg blij mee: omdat ze geen papieren handdoeken meer hoefden te pakken of hun handen voor een hoge droger hoefden te houden, liep er geen water in hun mouwen. De organisatie heeft als doel te voldoen aan de Milk Roadmap; een overheidsplan om het energieverbruik en stortafval uit de zuivelindustrie te verminderen. Debbie verklaart: Het is onze bedoeling om vóór het doeljaar 2012 helemaal geen stortplaats meer te hebben. Met de installatie van de Dyson Airblade handdroger worden er al tonnen minder afvalpapier gestort. Het gebruik ervan kost minder dan de kosten van een jaarvoorraad papieren handdoeken. We besparen meer dan 5000 op jaarbasis. Wist u dat... Dyson Airblade handdrogers in bekende bedrijven voor voedselbereiding worden geïnstalleerd, zoals: Allied Bakeries, diverse locaties; Dairy Crest, Middlesex; Fine Lady Bakeries, Oxfordshire; Ginsters, Cornwall; Highland Spring Ltd, Perthshire; Pepsico International Ltd, Leicester; Robert Wiseman Dairies, diverse locaties; St Austell Brewery, St Austell; Walkers Snack Foods Ltd, Leicester; Warburtons, diverse locaties.

13 Bekroonde klantenservice Reiniging en onderhoud De Dyson Airblade is ontworpen om lang mee te gaan. Elk onderdeel werd op duurzaamheid getest. Alle onderdelen van de Dyson Airblade handdroger gaan gegarandeerd 5 jaar of droogbeurten mee. Ook de arbeidskosten voor reparaties worden het eerste jaar gedekt. De technici van Dyson proberen binnen gemiddeld 40 tot 72 uur op locatie te zijn om reparaties uit te voeren. Reiniging Het apparaat moet ten minste dagelijks of als onderdeel van het schoonmaakschema voor het toilet met een doek of zachte borstel worden schoongemaakt. 1 Maak de randen van de luchtsleuven schoon. 2 Let vooral op het schoonmaken van de afdichtingen. 3 Reinig de zijkanten van het apparaat. 4 Veeg alle oppervlakken met een zachte doek en niet-schurend schoonmaakmiddel schoon. 5 Maak de vloer onder en rondom het apparaat schoon. 6 Reinig de luchtinvoeropening op de basis regelmatig. Niet reinigen met hoge druk Onderhoud HEPA filter Voor omgevingen waarin het apparaat veel wordt gebruikt is een filtervervangingsset beschikbaar. Hier zit alles in wat u nodig hebt om het filter op locatie te vervangen. Neem voor meer informatie contact met ons op: NL: info@dysonairblade.nl Aanbevolen chemische schoonmaakmiddelen AB01 Alleen oppervlakte-actieve stoffen, quaternaire ammonium, zuur, peroxide, alkali/bijtend middel, chloorbleek, alkalibleekmengsel. AB03 Alleen oppervlakte-actieve stoffen, zuur, aceton-wateroplossing (30% in water), alkali. Gebruik deze chemische schoonmaakmiddelen niet: Alcohol-zuurmengsels, alcohol, middelen op basis van oplosmiddel/ olie, schuurmiddelen, schuimende ingrediënten. AB03 Quaternaire ammonium, alkalibleekmengsel (bijv.: chloroform).

14 Productassortiment Droogtijd van 10 seconden Luchtstromen vegen met meer dan 640 km/u water van de handen af, net zoals een ruitenwisser. AB01 heeft een aluminium behuizing voor drukke locaties, zoals vliegvelden en nachtclubs. AB03 is gemaakt van sterk ABSpolycarbonaat voor normale toiletten en is 50% minder koolstofintensief voor productie dan het aluminium equivalent. Kost minder in het gebruik Droogt 26 paar handen voor de prijs van één papieren handdoek. Verbruikt tot 80% minder energie dan warmelucht-handdrogers Gepatenteerde Dyson digitale motor draait keer per minuut voor een veel snellere droogtijd met minder energieverbruik. Zilver Grijs Wit Kleine ecologische voetafdruk De enige handdroger die met het Carbon Reduction Label is bekroond. De meest hygiënische handdroger Een HEPA filter verwijdert 99,9% van alle bacteriën uit de lucht die wordt gebruikt om de handen te drogen. Handenvrije bediening Start en stopt automatisch. Geen vuile knoppen om aan te raken. Gemakkelijk schoon te maken Afgedichte behuizing met antimicrobiële additieven elimineert tot 99,9% van alle oppervlakte bacteriën. Sterk en duurzaam Robuuste, vandalisme-bestendige behuizing. 5 jaar garantie Onderdelen gegarandeerd voor 5 jaar/ gebruiken. Plus 1 jaar arbeidsgarantie.

15 Voor meer informatie, het bestellen of het huren van de Dyson Airblade handdroger. Telefoon NL Bereikbaar op werkdagen van tot uur en van uur tot uur. Op vrijdag bereikbaar tot uur. Of bezoek onze website De Royal Society for Public Health beschouwt de Dyson Airblade handdroger als een belangrijke stap vooruit in handdroger technologie en hygiëne. HACCP International certificeert de Dyson Airblade handdroger als geschikt voor gebruik in omgevingen waar voedsel wordt bereid die opereren in overeenstemming met een op HACCP gebaseerd voedselveiligheidsprogramma. De enige handdroger die door HACCP is goedgekeurd. JN: Het Carbon Reduction Label is een geregistreerd handelsmerk van Carbon Trust. Het NSF-logo is een geregistreerd handelsmerk van NSF International. Het logo met de handafdruk is een geregistreerd handelsmerk van British Skin Foundation. HACCP International Non-food Certification Mark is een geregistreerd handelsmerk van International HACCP Alliance. Het RSPH-logo is een geregistreerd handelsmerk van de Royal Society for Public Health. De British Skin Foundation verwelkomt Dyson s aanpak om de huidgezondheid en handhygiëne te bevorderen door zijn revolutionaire handdroger.

De handdroogoplossing voor onderwijsinstellingen

De handdroogoplossing voor onderwijsinstellingen De handdroogoplossing voor onderwijsinstellingen Waarom het belangrijk is de juiste handdroogmethode voor uw onderwijsinstelling te kiezen Warmelucht-handdrogers Warmelucht-handdrogers blazen vuile toiletlucht

Nadere informatie

De snelste, meest hygiënische handdroger.

De snelste, meest hygiënische handdroger. De snelste, meest hygiënische handdroger. Het probleem met andere handdrogers Te langzaam Bij andere handdrogers duurt het tot 43 seconden om handen te drogen.* Onhygiënisch Ze zuigen vuile toiletlucht

Nadere informatie

De snelste, meest hygiënische handdroger.

De snelste, meest hygiënische handdroger. De snelste, meest hygiënische handdroger. Het probleem met andere handdrogers Te langzaam Bij andere handdrogers duurt het tot 43 seconden om handen te drogen. Onhygiënisch Ze zuigen vuile toiletlucht

Nadere informatie

James Dyson Uitvinder

James Dyson Uitvinder Na zeven jaar ontwikkelen hebben we nu een revolutionair motorontwerp gerealiseerd een van de kleinste volledig geïntegreerde 1600W motoren. En dat was pas het beginpunt voor onze nieuwste handdroogtechnologie.

Nadere informatie

James Dyson Uitvinder

James Dyson Uitvinder Na zeven jaar ontwikkelen hebben we nu een revolutionair motorontwerp gerealiseerd een van de kleinste volledig geïntegreerde 1600W motoren. En dat was pas het beginpunt voor onze nieuwste handdroogtechnologie.

Nadere informatie

De snelste, meest hygiënische handdroger.

De snelste, meest hygiënische handdroger. De snelste, meest hygiënische handdroger. 18773_BENL_AIRBLADE_BROCHURE_benl.indd 1 10/18/07 1:23:27 PM Handdrogen opnieuw uitgevonden De Dyson Airblade is een nieuw type handdroger die TM de handen droogt

Nadere informatie

James Dyson Uitvinder

James Dyson Uitvinder Na zeven jaar ontwikkelen hebben we nu een revolutionair motorontwerp gerealiseerd een van de kleinste volledig geïntegreerde 1600W motoren. En dat was pas het beginpunt voor onze nieuwste handdroogtechnologie.

Nadere informatie

De hygiënische handdroogoplossing voor de gezondheidszorg

De hygiënische handdroogoplossing voor de gezondheidszorg De hygiënische handdroogoplossing voor de gezondheidszorg De Dyson Airblade handdroger heeft een HEPA filter dat bacteriën en virussen opvangt. Het biedt ons dus een hygiënische oplossing voor ons ziekenhuis.

Nadere informatie

James Dyson Uitvinder

James Dyson Uitvinder Na zeven jaar ontwikkelen hebben we nu een revolutionair motorontwerp gerealiseerd een van de kleinste volledig geïntegreerde 1600W motoren. En dat was pas het beginpunt voor onze nieuwste handdroogtechnologie.

Nadere informatie

De snelste om handen hygiënisch te drogen met HEPA-gefilterde lucht.

De snelste om handen hygiënisch te drogen met HEPA-gefilterde lucht. De snelste om handen hygiënisch te drogen met HEPA-gefilterde lucht. 01 02 De Dyson Airblade Tap handdroger in de toiletruimtes van een bekend Formule 1-team. Waarom nemen we genoegen met producten die

Nadere informatie

De snelste om handen hygiënisch te drogen met HEPA gefilterde lucht.

De snelste om handen hygiënisch te drogen met HEPA gefilterde lucht. De snelste om handen hygiënisch te drogen met HEPA gefilterde lucht. Dyson Airblade handdrogers 01 02 De Dyson Airblade Tap handdroger in de toiletruimtes van een bekend Formule 1-team. Waarom nemen we

Nadere informatie

allergy De meest geavanceerde Dyson Root Cyclone technologie met Core separator. Voor mensen met allergieën.

allergy De meest geavanceerde Dyson Root Cyclone technologie met Core separator. Voor mensen met allergieën. allergy De meest geavanceerde Dyson Root Cyclone technologie met Core separator. Voor mensen met allergieën. Krachtige, constante zuigkracht De nieuwste Dyson Root Cyclone technologie en Core separator.

Nadere informatie

TECHNISCHE SPECIFICATIE

TECHNISCHE SPECIFICATIE VOORAANZICHT ZIJAANZICHT 297 286 50,8 52,2 Dikte wasbak/werkblad Max. 57 Min 3,5 Afstand tussen de beluchter en het uiteinde van de kraan Max 835,5 / Min 631,5 Water invoer 266 Kabelingang achterzijde

Nadere informatie

TECHNISCHE SPECIFICATIES

TECHNISCHE SPECIFICATIES Korte hals VOORAANZICHT ZIJAANZICHT 303 286 64 50,8 52,2 159 35 372 Dikte wasbak/werkblad Max. 57, Min. 3,5 Afstand van de straalregelaar tot het uiteinde van de kraan Max. 835,5 / Min. 631,5 Watertoevoer

Nadere informatie

De snelste om handen hygiënisch te drogen met HEPA gefilterde lucht.

De snelste om handen hygiënisch te drogen met HEPA gefilterde lucht. De snelste om handen hygiënisch te drogen met HEPA gefilterde lucht. 01 02 De Dyson Airblade Tap handdroger in de toiletruimtes van een bekend Formule 1-team. Waarom nemen we genoegen met producten die

Nadere informatie

Het hele jaar door klimaatbeheersing

Het hele jaar door klimaatbeheersing Het hele jaar door klimaatbeheersing Wij begrijpen persoonlijk comfort Iemands persoonlijk comfort wordt beïnvloed door omgevingsfactoren zoals luchttemperatuur en luchtvochtigheid. Dit kan de ontspanning,

Nadere informatie

PROSAFE SCHONE LUCHT VOOR GEVOELIGE PROCESSEN NODIG? LET OP DIT LOGO

PROSAFE SCHONE LUCHT VOOR GEVOELIGE PROCESSEN NODIG? LET OP DIT LOGO PROSAFE SCHONE LUCHT VOOR GEVOELIGE PROCESSEN NODIG? LET OP DIT LOGO ProSafe PROSAFE CLEAN AIR SOLUTIONS DIE ALLE PROCESSEN BESCHERMEN, VAN MELK TOT MEDICIJNEN PROCESVEILIGHEID, HOE GARANDEREN WIJ DIE?

Nadere informatie

U kunt inkt toevoegen als de printer niet actief is of wanneer op het voorpaneel het bericht Inkt is bijna op of Inkt is op verschijnt.

U kunt inkt toevoegen als de printer niet actief is of wanneer op het voorpaneel het bericht Inkt is bijna op of Inkt is op verschijnt. Onderhoud In dit onderwerp wordt het volgende besproken: "Inkt toevoegen" op pagina 4-19 "De afvallade legen" op pagina 4-23 "De onderhoudskit vervangen" op pagina 4-25 "Het mes voor het losmaken van papier

Nadere informatie

Champignon teelt. afrekenen met bacteriën, virussen + schimmels

Champignon teelt. afrekenen met bacteriën, virussen + schimmels Champignon teelt Champignonteelt Hoewel champignons zelf schimmels zijn stimuleert het gebruik van Vires5 Food de groei en de ontwikkeling van de champignons. Vires5 Food staat garant voor een constante

Nadere informatie

Handen wassen en drogen boven de wasbak.

Handen wassen en drogen boven de wasbak. Handen wassen en drogen boven de wasbak. Dyson Airblade Tap hand dryer 02 03 In toiletruimtes met gewone kranen moet je bij de wasbak vandaan lopen om de handen te drogen, waarbij water op de vloer druppelt.

Nadere informatie

Oplossingen voor de gezondheidszorg. Handhygiëne en desinfectie van oppervlakken

Oplossingen voor de gezondheidszorg. Handhygiëne en desinfectie van oppervlakken Oplossingen voor de gezondheidszorg Handhygiëne en desinfectie van oppervlakken Uw behoeften kennen Speciaal voor de gezondheidszorg KIMBERLY-CLARK PROFESSIONAL* heeft een lange historie in het helpen

Nadere informatie

Lexmark s ECO-simulator helpt consumenten en bedrijven minder te printen, minder te vervuilen en tegelijk meer te besparen

Lexmark s ECO-simulator helpt consumenten en bedrijven minder te printen, minder te vervuilen en tegelijk meer te besparen Lexmark s ECO-simulator helpt consumenten en bedrijven minder te printen, minder te vervuilen en tegelijk meer te besparen Diegem, 18 augustus 2009 Lexmark International, Inc. (NYSE: LXK) heeft een ecosimulator

Nadere informatie

Handen wassen en drogen boven de wasbak.

Handen wassen en drogen boven de wasbak. Handen wassen en drogen boven de wasbak. De Dyson Airblade Tap handdroger 02 03 In toiletruimtes met gewone kranen moet je bij de wasbak vandaan lopen om de handen te drogen, waarbij water op de vloer

Nadere informatie

SOMS MOET JE OM VOORUIT TE GAAN EVEN TERUG IN DE TIJD

SOMS MOET JE OM VOORUIT TE GAAN EVEN TERUG IN DE TIJD SOMS MOET JE OM VOORUIT TE GAAN EVEN TERUG IN DE TIJD CITY M AIR PURIFIER VAN CAMFIL Camfil Clean Air Solutions 1 FEITEN: MET ONZE LUCHTREINIGERS GAAT U DUIZENDEN JAREN TERUG IN DE TIJD. In enkele uren

Nadere informatie

SEBO airbelt K sledestofzuigers. Sebo maakt het huishouden een stuk aangenamer

SEBO airbelt K sledestofzuigers. Sebo maakt het huishouden een stuk aangenamer SEBO airbelt K sledestofzuigers Sebo maakt het huishouden een stuk aangenamer Creatief nadenken heeft geleid tot deze stofzuiger, die compact en licht van gewicht is, maar toch krachtig zuigt en waarvan

Nadere informatie

SCOTT Rolhanddoeken & AQUARIUS* Rolhanddoek Dispenser SCOTT MAX SCOTT SLIMROLL

SCOTT Rolhanddoeken & AQUARIUS* Rolhanddoek Dispenser SCOTT MAX SCOTT SLIMROLL SCOTT Rolhanddoeken & AQUARIUS* Rolhanddoek Dispenser SCOTT MAX SCOTT SLIMROLL Een tekort aan producten in de toiletruimte en wasstations Een probleem voor Facility & Hygiëne Managers Een tekort aan handdoeken

Nadere informatie

onze groene kijk op hygiene ecolabel reinigingsconcept

onze groene kijk op hygiene ecolabel reinigingsconcept onze groene kijk op hygiene ecolabel reinigingsconcept een duurzame keuze Traditioneel maar eenvoudig en efficiënter Duurzaam reinigen kan dat ook? Ja dat kan zeer zeker! als conventioneel systeem kan

Nadere informatie

enzymatisch reinigen detecteren en verwijderen van biofilms

enzymatisch reinigen detecteren en verwijderen van biofilms enzymatisch reinigen detecteren en verwijderen van biofilms Voedselveiligheid uw hygiënenormen naar een nog hoger plan Het waarborgen van de kwaliteit van uw eindproduct en de voedselveiligheid; u bent

Nadere informatie

Inleiding. Afvalwater. Afvalwaterzuivering

Inleiding. Afvalwater. Afvalwaterzuivering Inleiding Je poetst je tanden en spoelt je mond. Hup, doorspoelen! Vieze handen? Flink wat zeep en de kraan open: hup, ook maar doorspoelen! Elke dag spoel jij vele liters schoon drinkwater door de wastafel,

Nadere informatie

Less is more. Sneloplossende tissueproducten

Less is more. Sneloplossende tissueproducten Less is more Sneloplossende tissueproducten Wie wil er nu een verstopte afvoer Een verstopte afvoer is altijd vervelend. Maar bijzonder onaangenaam wordt het pas echt bij drukbezochte sanitaire voorzieningen

Nadere informatie

zonweringsdoeken gemaakt van planten THE FIRST SUNSCREEN FABRIC IN THE WORLD WITH CRADLE TO CRADLE CERTIFIED GOLD

zonweringsdoeken gemaakt van planten THE FIRST SUNSCREEN FABRIC IN THE WORLD WITH CRADLE TO CRADLE CERTIFIED GOLD zonweringsdoeken gemaakt van planten THE FIRST SUNSCREEN FABRIC IN THE WORLD WITH CRADLE TO CRADLE CERTIFIED GOLD M + N PROJECTEN ONTWIKKELDE EEN NIEUWE GENERATIE ZONWERINGSDOEKEN, DIE DE HUIDIGE MATERIALEN

Nadere informatie

Levenscyclusanalyse (LCA) van handdroogsystemen

Levenscyclusanalyse (LCA) van handdroogsystemen MANAGEMENTSAMENVATTING Levenscyclusanalyse (LCA) van handdroogsystemen Een LCA-onderzoek met een volledige gevoeligheids- en onzekerheidsanalyse, uitgevoerd in overeenstemming met ISO-normen 14040 en 14044,

Nadere informatie

VEILIG DRINKWATER, OVERAL IN DE WERELD! Ideaal voor op reis, outdoor, sport, vrije tijd en alledaags leven 99.9% VAN BACTERIEN, VIRUSSEN EN MEER*...

VEILIG DRINKWATER, OVERAL IN DE WERELD! Ideaal voor op reis, outdoor, sport, vrije tijd en alledaags leven 99.9% VAN BACTERIEN, VIRUSSEN EN MEER*... VEILIG DRINKWATER, OVERAL IN DE WERELD! Ideaal voor op reis, outdoor, sport, vrije tijd en alledaags leven 99.9% VAN BACTERIEN, VIRUSSEN EN MEER*... GEMAKKELIJK TOEGANG TOT WATER Beekjes, sloten, rivieren

Nadere informatie

Optimale prestaties. Lager energieverbruik FC9177/91

Optimale prestaties. Lager energieverbruik FC9177/91 Pre-salesfolder voor Nederland () Stofzuiger met zak 1500 W TriActive+-mondstuk Parquet+, Allergy+ Afstandsbediening FC9177/91 Optimale prestaties Lager energieverbruik De Philips Performer staat garant

Nadere informatie

HACCP in eipakstation Opfriscursus HACCP 2013

HACCP in eipakstation Opfriscursus HACCP 2013 HACCP in eipakstation Opfriscursus HACCP 2013 Thielen Consult BV Postbus 5100 5800 GC Venray 0478-579220 Agenda HACCP Waarom HACCP Wat is HACCP Welke gevaren Veilige eieren HACCP Definities (1) Hazard

Nadere informatie

TECHNISCHE HANDLEIDING

TECHNISCHE HANDLEIDING Pagina 1 van 6 Pagina 2 van 6 INHOUDSOPGAVE 1. OMSCHRIJVING... 3 2. ALGEMENE VEILIGHEIDSINSTRUCTIES... 3 3. TECHNISCHE GEGEVENS... 3 4. INSTALLATIE EN BEDIENING... 3 5. ONDERHOUD... 5 6. ALGEMENE VOORWAARDEN...

Nadere informatie

Warmteprojectie over grote afstand voor snelle kamerverwarming.

Warmteprojectie over grote afstand voor snelle kamerverwarming. Warmteprojectie over grote afstand voor snelle kamerverwarming. Bekijk het probleem en probeer het op verschillende manieren op te lossen. Anderen gebruiken meer energie de voor de hand liggende oplossing.

Nadere informatie

BIOnyx genomineerd voor. Wie is BIOnyx?

BIOnyx genomineerd voor. Wie is BIOnyx? 2018 Wie is BIOnyx? BIOnyx maakt hoogwaardige en biologische schoonmaakmiddelen, zonder chemicaliën. De natuurlijke bestanddelen lossen vuil snel op. Zo worden alle oppervlakken binnen- én buitenshuis

Nadere informatie

Een compleet gamma van KRACHTIGE handreinigers. Krachtige producten voor zware taken

Een compleet gamma van KRACHTIGE handreinigers. Krachtige producten voor zware taken Een compleet gamma van KRACHTIGE handreinigers Krachtige producten voor zware taken Swarfega is een gamma van krachtige handreinigers die alle aangetroffen typen vuil en smeer in de professionele omgeving

Nadere informatie

Zelfreinigend. Zelfreinigend. Pilkington Activ

Zelfreinigend. Zelfreinigend. Pilkington Activ Zelfreinigend Zelfreinigend Pilkington Activ Pilkington Activ is ook zeer geschikt voor dakbeglazing Zelfreinigend glas Pilkington Activ is duurzaam, gecoat, zelfreinigend glas met een neutrale kleur en

Nadere informatie

Dit is Chemours in Dordrecht

Dit is Chemours in Dordrecht Dit is Chemours in Dordrecht Dit is de Chemours fabriek, die sinds 1959 in Dordrecht staat. Het is de belangrijkste productielocatie in Europa voor fluorpolymeren: kunststoffen zoals Teflon en Viton. Een

Nadere informatie

transport grondstoffen verpakking water energie MANAGEMENT SUMMARY

transport grondstoffen verpakking water energie MANAGEMENT SUMMARY MANAGEMENT SUMMARY Aanleiding: De keuze voor het werken met disposable en versus de wasbare microvezel doeken in de professionele schoonmaak wordt vaak op basis van meerdere factoren gemaakt. Een van de

Nadere informatie

De ONBEKENDE KANT van PLASTIC. Waarom worden zoveel. producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt?

De ONBEKENDE KANT van PLASTIC. Waarom worden zoveel. producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt? De ONBEKENDE KANT van PLASTIC Waarom worden zoveel producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt? PLASTIC IS WAARDEVOL Tijdens de productie en gebruik EEN

Nadere informatie

Reinigingstechniek Gebouwreiniging. Scrubmaster B30 en B45 Compact en handzaam. De schrob-zuigmachine voor kleine en middelgrote oppervlakken.

Reinigingstechniek Gebouwreiniging. Scrubmaster B30 en B45 Compact en handzaam. De schrob-zuigmachine voor kleine en middelgrote oppervlakken. Reinigingstechniek Gebouwreiniging Scrubmaster B30 en B45 Compact en handzaam De schrob-zuigmachine voor kleine en middelgrote oppervlakken. Dagelijks een glanzend en onberispelijk schone vloer Scrubmaster

Nadere informatie

De antibacteriële eigenschappen van het metaal koper De toepassing van koper voor contactoppervlakken in ziekenhuizen

De antibacteriële eigenschappen van het metaal koper De toepassing van koper voor contactoppervlakken in ziekenhuizen 1) Voorgeschiedenis: Grieken, Romeinen, Azteken 2) Antimicrobial copper +: hospital trials 2.1. EPA: Environmental Protection Agency 2.2. Koper in : Hospital trials, Birmingham, Hamburg, 1) Voorgeschiedenis:

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing Mini-lichtmeter PCE-170A

Gebruiksaanwijzing Mini-lichtmeter PCE-170A PCE Brookhuis B.V. Institutenweg 15 7521 PH Enschede The Netherlands Telefoon: +31 (0)900 1200 003 Fax: +31 53 430 36 46 info@pcebenelux.nl www.pce-instruments.com/dutch Gebruiksaanwijzing Mini-lichtmeter

Nadere informatie

Reiniging en desinfectie

Reiniging en desinfectie Reiniging en desinfectie 1 Reiniging en desinfectie Als jij een frietje eet bij de snackbar, denk je waarschijnlijk niet na over de keuken. Maar stel je eens voor dat jouw friet wordt gebakken in een hele

Nadere informatie

Wereldleider op het vlak van duurzaamheid

Wereldleider op het vlak van duurzaamheid Wereldleider op het vlak van duurzaamheid Zorgdragen voor onze planeet maakt deel uit van de visie van Kimberly-Clark Professional TM om toonaangevend te zijn in essentiële aspecten voor een beter leven.

Nadere informatie

NILFISK VL SERIE STOF-/WATERZUIGERS

NILFISK VL SERIE STOF-/WATERZUIGERS NILFISK VL SERIE STOF-/WATERZUIGERS STOF-/WATERZUIGERS VOOR ELKE TOEPASSING De nieuwe serie stof-/waterzuigers bevat modellen met 20 tot 75 liter container inhoud zodat er altijd een model is dat voldoet

Nadere informatie

Profiteert uw zaak reeds van warmteterugwinning?

Profiteert uw zaak reeds van warmteterugwinning? Heat Recovery Pipes 2 Heat Recovery Pipes Profiteert uw zaak reeds van warmteterugwinning? Onze droogtrommels zijn ontworpen met het oog op een maximaal rendement. Algemeen gesproken zijn de droogtrommels

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding www.monarchpoolsystems.eu 1 Overzicht 1. Introductie 2. Installatie 3. Werking 4. Onderhoud 5. Garantie LED voor electrode test 5 LED s weergave van Chloorwaarde LED weergave van

Nadere informatie

AUTOMATISCHE KOFFIEMACHINE 1. BELANGRIJK

AUTOMATISCHE KOFFIEMACHINE 1. BELANGRIJK AUTOMATISCHE KOFFIEMACHINE 1. BELANGRIJK Let erop dat de schakelaar op 0 (uit) staat voordat u het snoer op de wandcontactdoos aansluit. Laat de stekker niet in het stopcontact wanneer de koffiemachine

Nadere informatie

HET GROENSTE PAPIER TER WERELD spaart bomen spaart energie spaart water

HET GROENSTE PAPIER TER WERELD spaart bomen spaart energie spaart water HET GROENSTE PAPIER TER WERELD spaart bomen spaart energie spaart water 100%eco & NORTH RIVER ÉCHT DUURZAAM PRODUCEREN 100%eco 100% betrouwbaar - 100% transparant Ons doel is een kleurrijk voetspoor op

Nadere informatie

WYPALL X Poetsdoeken. De universele poetsdoek die steeds opnieuw gebruikt kan worden om te poetsen en te reinigen

WYPALL X Poetsdoeken. De universele poetsdoek die steeds opnieuw gebruikt kan worden om te poetsen en te reinigen WYPALL X Poetsdoeken De universele poetsdoek die steeds opnieuw gebruikt kan worden om te poetsen en te reinigen De universele poetsdoek die steeds opnieuw gebruikt kan worden om te poetsen en te reinigen

Nadere informatie

RESIDENTIAL AIR CONDITIONERS

RESIDENTIAL AIR CONDITIONERS RESIDENTIAL AIR CONDITIONERS LG biedt het hele jaar door optimaal comfort en uitstekende luchtkwaliteit Standard Plus RESIDENTIAL AIR CONDITIONERS Betere oplossingen voor uitstekende luchtkwaliteit LG

Nadere informatie

Titel. Tekst. Orange Nano Guardon SelfClean Hygiene

Titel. Tekst. Orange Nano Guardon SelfClean Hygiene Titel Tekst Orange Nano Guardon SelfClean Hygiene Voorwerpen zijn vaak een besmettingsbron van ziekmakers Mensen komen continu in contact met bacteriën, virussen en schimmels. Besmettelijke ziekten worden

Nadere informatie

Warmteprojectie over grote afstand voor snelle kamerverwarming.

Warmteprojectie over grote afstand voor snelle kamerverwarming. Warmteprojectie over grote afstand voor snelle kamerverwarming. Bekijk het probleem en probeer het op verschillende manieren op te lossen. Anderen gebruiken meer energie de voor de hand liggende oplossing.

Nadere informatie

RESIDENTIAL AIR CONDITIONERS. LG biedt het hele jaar door optimaal comfort en uitstekende luchtkwaliteit

RESIDENTIAL AIR CONDITIONERS. LG biedt het hele jaar door optimaal comfort en uitstekende luchtkwaliteit RESIDENTIAL AIR CONDITIONERS LG biedt het hele jaar door optimaal comfort en uitstekende luchtkwaliteit RESIDENTIAL AIR CONDITIONERS Betere oplossingen voor uitstekende luchtkwaliteit LG snapt dat wanneer

Nadere informatie

Vloerbescherming op maat: LPX en PUR Eco

Vloerbescherming op maat: LPX en PUR Eco Vloerbescherming op maat: LPX en PUR Eco Vloerbescherming voor uw linoleum: LPX en PUR Eco Over heel het oppervlak van dit linoleum zit een beschermlaag die uw vloer tegen vuil beschermt. Deze beschermlaag

Nadere informatie

Maak optimaal gebruik van uw dak. lnvesteer in zonne-energie met SunPower

Maak optimaal gebruik van uw dak. lnvesteer in zonne-energie met SunPower Maak optimaal gebruik van uw dak lnvesteer in zonne-energie met SunPower Hoe werkt het? Verhoog uw inkomsten met zonne-energie 1 SunPower-zonnepanelen Tot voor enkele jaren was een investering met het

Nadere informatie

Totaalservice matten en moppen. Expert in vloerhygiëne

Totaalservice matten en moppen. Expert in vloerhygiëne Expert in vloerhygiëne Totaalservice matten en moppen Met onze totaalservice voor vloerhygiëne bespaart u tot 60% op schoonmaakkosten. Piekfijne vloerhygiëne is essentieel voor elke business. Hygiëne is

Nadere informatie

Wateropnamecapaciteit

Wateropnamecapaciteit Wateropnamecapaciteit Bob Mats is sinds 1989 actief in de verkoop, ontwikkeling en productie van binnen en buitenmatten met en zonder logo. Door het ontwikkelen van producten hebben wij veel kennis opgedaan

Nadere informatie

MUNTTELMACHINE CC-601

MUNTTELMACHINE CC-601 MUNTTELMACHINE CC-601 Gebruiksaanwijzing 1.1 Veiligheidsinstructies 1.2. Het apparaat 1.3. Opstartprocedure 2.1. Algemene instellingen 3.1. Omschrijving van foutcodes 3.2. Onderhoud 3.3. Technische specificaties

Nadere informatie

RESIDENTIAL AIR CONDITIONERS

RESIDENTIAL AIR CONDITIONERS RESIDENTIAL AIR CONDITIONERS LG biedt het hele jaar door optimaal comfort en uitstekende luchtkwaliteit Standard Plus RESIDENTIAL AIR CONDITIONERS Betere oplossingen voor uitstekende luchtkwaliteit LG

Nadere informatie

Als elke seconde telt...

Als elke seconde telt... separatiegordijnen Een revolutie in separatiegordijnen: in minder dan 5 minuten te verwisselen! Soms is snelheid van levensbelang. Zeker in de gezondheidszorg. Met de SEPAGO disposables kunt u nu snel

Nadere informatie

Onderhoud. Onderhoud

Onderhoud. Onderhoud Onderhoud In deze sectie wordt het volgende besproken: Inkt toevoegen op pagina 7-32 De afvallade legen op pagina 7-36 De onderhoudskit vervangen op pagina 7-39 Het mes voor het losmaken van papier reinigen

Nadere informatie

ECO REVOLUTION! Eco Natural Lucart: de nieuwe generatie 100% gerecycleerd papier vervaardigd uit kartonnen drank en voedsel verpakkingen.

ECO REVOLUTION! Eco Natural Lucart: de nieuwe generatie 100% gerecycleerd papier vervaardigd uit kartonnen drank en voedsel verpakkingen. = ECO REVOLUTION! Eco Natural Lucart: de nieuwe generatie 100% gerecycleerd papier vervaardigd uit kartonnen drank en voedsel verpakkingen. PROFESSIONAL HET TWEEDE LEVEN VAN DE KARTONNEN DRANK EN VOEDSELVERPAKKINGEN

Nadere informatie

het groenste papier ter wereld spaart bomen spaart energie spaart water

het groenste papier ter wereld spaart bomen spaart energie spaart water het groenste papier ter wereld spaart bomen spaart energie spaart water 100%eco & north river écht duurzaam produceren 100%eco 100% betrouwbaar - 100% transparant Ons doel is een kleurrijk voetspoor op

Nadere informatie

T8 Art. 468. Gebruiksaanwijzing

T8 Art. 468. Gebruiksaanwijzing T8 Art. 468 Gebruiksaanwijzing Krups T8 a b c d e f g h i a: Vergrendelingshendel b: Veiligheidsknop c: Filterdeksel d: Filter e: Glazen koffiekan f: Afdekplaat g: Waterreservoir h: Aan/Uit-Schakelaar

Nadere informatie

Handleiding. AirQlean H luchtfiltersysteem voor montage aan het plafond

Handleiding. AirQlean H luchtfiltersysteem voor montage aan het plafond Handleiding AirQlean H luchtfiltersysteem voor montage aan het plafond ... Copyright 2014 QleanAir Scandinavia 2 DEEL 1 Informatie over de veiligheid 1.1. Inleiding Dit hoofdstuk bevat informatie over

Nadere informatie

STAALKATFARMPACKER 40. Packing made easy

STAALKATFARMPACKER 40. Packing made easy STAALKATFARMPACKER 40 Packing made easy Uitpakken, aansluiten, inpakken STAALKAT farmpackers, wat je ziet is wat je krijgt. Een succesvol ontwerp is meer dan alleen vormen en goede lijnen. Het draait allemaal

Nadere informatie

NESCAFÉ Solution 8/60 E Beverage System. Gebruikershandleiding

NESCAFÉ Solution 8/60 E Beverage System. Gebruikershandleiding NESCAFÉ Solution 8/60 E Beverage System Gebruikershandleiding 1 INHOUD & WAARSCHUWINGEN INHOUD HOOFDSTUK: 1 INHOUD & WAARSCHUWINGEN HOOFDSTUK: 2 BASIS ONDERDELEN HOOFDSTUK: 3 VULLEN PRODUCTEN HOOFDSTUK:

Nadere informatie

* Tests uitgevoerd op droogautomaten van toonaangevende Europese merken door het onafhankelijke, Zwitserse instituut EMPA Testmaterials Ltd.

* Tests uitgevoerd op droogautomaten van toonaangevende Europese merken door het onafhankelijke, Zwitserse instituut EMPA Testmaterials Ltd. * DROOGAUTOMATEN 2013 2014 * Tests uitgevoerd op droogautomaten van toonaangevende Europese merken door het onafhankelijke, Zwitserse instituut EMPA Testmaterials Ltd. (Rapport nr. 20130293, mei 2013),

Nadere informatie

PURITII.COM. Puritii Luchtzuiveringssysteem

PURITII.COM. Puritii Luchtzuiveringssysteem PURITII.COM Puritii Luchtzuiveringssysteem Het Puritii Luchtzuiveringssysteem biedt draagbare en krachtige filtratie voor binnenshuis, van 7,4 kubieke meter per minuut. Het reinigt de lucht in uw huis

Nadere informatie

www.philips.com/welcome

www.philips.com/welcome Register your product and get support at www.philips.com/welcome HP8230 HP8232 HP8233 NL Gebruiksaanwijzing HP8230 H a (14mm) (11mm) g f e d c b ( g ) HP8230 ( f ) HP8232 HP8233 a (14mm) ( c ) (11mm) b

Nadere informatie

WHIRLPOOL AKR643GY. Gebruiksaanwijzing

WHIRLPOOL AKR643GY. Gebruiksaanwijzing WHIRLPOOL AKR643GY Gebruiksaanwijzing 3Nl33014.fm5 Page 16 Monday, August 27, 2001 4:45 PM GEBRUIKSAANWIJZING VOOR DE INGEBRUIKNEMING MILIEUTIPS ALGEMENE VOORZORGSMAATREGELEN EN ADVIEZEN BEDIENING ONDERHOUD

Nadere informatie

RSR reinigingsprotocol

RSR reinigingsprotocol RSR reinigingsprotocol Dit stuk is een samenvatting van de hygiënevoorschriften zoals die zijn opgesteld door de Landelijke Vereniging van Thuiszorg (LVT).Tevens geldend voor verpleeghuis middelen. Het

Nadere informatie

Biologie in het lab van de toekomst

Biologie in het lab van de toekomst Biologie in het lab van de toekomst Frank Schuren TNO Microbiologie Conventionele microbiologie met state of the art genomics technologie en viability assays Conventional Microbiology Genomics technologies

Nadere informatie

SanDry Drogen en UVC ontsmetting

SanDry Drogen en UVC ontsmetting SanDry Drogen en UVC ontsmetting SanDry Onderhoud en reiniging van hoortoestellen. Hoortoestellen ontsluiten de wereld van woord en geluid voor u, verscherpen uw hoorzintuig op een nieuwe manier en dragen

Nadere informatie

GASTRO BUFFET - SALADEBAR GEBRUIKSAANWIJZING EN ONDERHOUDSHANDLEIDING

GASTRO BUFFET - SALADEBAR GEBRUIKSAANWIJZING EN ONDERHOUDSHANDLEIDING GASTRO BUFFET - SALADEBAR GEBRUIKSAANWIJZING EN ONDERHOUDSHANDLEIDING SBM3 / 125.505 SBM4 / 125.510 SBM6 / 125.520 INHOUDSOPGAVE 1. DOEL en BEREIK 2. AANSPRAKELIJKHEID 3. AANWIJZINGEN 4. BASISEIGENSCHAPPEN

Nadere informatie

LES 14 Leerjaar 3: HACCP en Pitaburgers

LES 14 Leerjaar 3: HACCP en Pitaburgers [1] VERWERKING van AGRARISCHE PRODUCTEN LES 14 Leerjaar 3: HACCP en Pitaburgers INLEIDING In de praktijklessen van VAP leer je dat het erg belangrijk is om hygiënisch te werken. HACCP is een voedselveiligheidssysteem

Nadere informatie

Met Tork schuimende zeep is het iedere dag genieten. handhygiëne is leuk! nieuwe schuimende zeep

Met Tork schuimende zeep is het iedere dag genieten. handhygiëne is leuk! nieuwe schuimende zeep * Met Tork schuimende zeep is het iedere dag genieten. handhygiëne is leuk! nieuwe schuimende zeep Tork biedt een complete oplossing voor handhygiëne Effectief handen wassen is erg belangrijk als het gaat

Nadere informatie

ALU PRO. Zone 2 Verwijdering van fijner vuil en vocht. Deze zone wordt binnen geplaatst. Zone 2 Alu Pro matten zijn voorzien van:

ALU PRO. Zone 2 Verwijdering van fijner vuil en vocht. Deze zone wordt binnen geplaatst. Zone 2 Alu Pro matten zijn voorzien van: Het verwijderen van vuil en vocht geeft niet alleen een grote besparing om schoonmaakkosten, nog belangrijker is dat uw entree en de rest van uw gebouw schoon zijn. Een schone uitstraling zorgt voor een

Nadere informatie

Dit product is verkrijgbaar bij Carel Lurvink B.V. This product is available at Carel Lurvink B.V. Carel Lurvink B.V.

Dit product is verkrijgbaar bij Carel Lurvink B.V. This product is available at Carel Lurvink B.V. Carel Lurvink B.V. DitproductisverkrijgbaarbijCarelLurvinkB.V. ThisproductisavailableatCarelLurvinkB.V. CarelLurvinkB.V. Marssteden40 7547TCEnschede,NL Postbus450 7500ALEnschede,NL Telefoonnummer0031(0)534344343 Faxnummer0031(0)534337105

Nadere informatie

Module 2 Reinigingstechnologie en Hygiëne in de voedselindustrie

Module 2 Reinigingstechnologie en Hygiëne in de voedselindustrie Module 2 Reinigingstechnologie en Hygiëne in de voedselindustrie Dit project werd gefinancierd met de steun van de Europese Commissie. De verantwoordelijkheid voor deze publicatie ligt uitsluitend bij

Nadere informatie

Installatie- en gebruikershandleiding handendroger

Installatie- en gebruikershandleiding handendroger Installatie- en gebruikershandleiding handendroger Gelieve de instructies samen met de afbeeldingen te lezen. Gelieve deze handleiding te bewaren. Veiligheidsinstructies Belangrijk: lees deze instructies

Nadere informatie

INDUSTRIE voor een zuiver klimaat en proces. filtratie luchtverdeling reconditionering solids handling

INDUSTRIE voor een zuiver klimaat en proces. filtratie luchtverdeling reconditionering solids handling INDUSTRIE voor een zuiver klimaat en proces filtratie luchtverdeling reconditionering solids handling 2 DE 360 -AANPAK VAN VLINT IN DE INDUSTRIE Vlint bestaat uit de divisies Filtratie, Reconditionering,

Nadere informatie

BEKO TECHNOLOGIES B.V.

BEKO TECHNOLOGIES B.V. BEKO TECHNOLOGIES B.V. Van Perslucht naar Proceslucht Het verborgen ingrediënt in het voedingsproces Verantwoordelijk Vooruitgaan Food JS/sd 18 mei 2016 Inhoud Perslucht in het voedingsproces Toepassingen

Nadere informatie

imop Lite Mobiele reiniging

imop Lite Mobiele reiniging imop Lite Mobiele reiniging Welkom bij de revolutie imop Lite De imop Lite is lichter dan de i-mop XL en is daarmee de kleinste en lichtste machine in de hele i-mop-reeks. Met deze uitbreiding op de huidige

Nadere informatie

Les Koolstofkringloop en broeikaseffect

Les Koolstofkringloop en broeikaseffect LESSENSERIE ENERGIETRANSITIE Basisles Koolstofkringloop en broeikaseffect Werkblad Les Koolstofkringloop en broeikaseffect Werkblad Zonlicht dat de aarde bereikt, zorgt ervoor dat het aardoppervlak warm

Nadere informatie

Camfil Filter Management. Camfil Filter Management. Camfil Farr clean air solutions

Camfil Filter Management. Camfil Filter Management. Camfil Farr clean air solutions Camfil Filter Management Camfil Farr Segment brochure Camfil Filter Management Camfil Farr clean air solutions Camfil Filter Farr Management Welke oplossingen biedt Camfil Filter Management Camfil Filter

Nadere informatie

Hygiëne in de praktijk

Hygiëne in de praktijk Hygiëne in de praktijk Specifieke documentatie voor bedrijfs- en persoonlijke hygiëne Ecoline hygiënesluizen Uw partner voor de gehele vlees-, bakkerij-, levensmiddelenindustrie & farmacie Project georiënteerde

Nadere informatie

Alles Over Verbranding. KARA heeft de techniek, de kennis en ervaring

Alles Over Verbranding. KARA heeft de techniek, de kennis en ervaring Alles Over Verbranding KARA heeft de techniek, de kennis en ervaring 100 JAAR ERVARING Verbranden mag dan eenvoudig lijken, maar thermische conversie van biomassa is een complex proces. Voor een optimale

Nadere informatie

onze groene kijk op hygiene ecolabel reinigingsconcept

onze groene kijk op hygiene ecolabel reinigingsconcept onze groene kijk op hygiene ecolabel reinigingsconcept een duurzame keuze Traditioneel maar eenvoudig en efficiënter Duurzaam reinigen kan dat ook? Ja dat kan zeer zeker! als conventioneel systeem kan

Nadere informatie

Sweepmaster 900 / 980 R Voor comfortabel en stofvrij vegen, binnen en buiten

Sweepmaster 900 / 980 R Voor comfortabel en stofvrij vegen, binnen en buiten Reinigingstechniek Bedrijfsreiniging Sweepmaster 900 / 980 R Voor comfortabel en stofvrij vegen, binnen en buiten Zit-veegzuigmachines met een oppervlakterendement tot m 2 /h Perfect vegen snel en schoon

Nadere informatie

Leadership in Filtration. FreciousComfort filtratie van binnenruimtes Meer comfort Betere gezondheid

Leadership in Filtration. FreciousComfort filtratie van binnenruimtes Meer comfort Betere gezondheid Leadership in Filtration filtratie van binnenruimtes Meer comfort Betere gezondheid De uitdaging Allergie in cijfers 8 % >0 % van de volwassenen in Europa lijdt aan allergieën (Robert Koch-Institut, 017)

Nadere informatie

1. Belang Hygiënecode

1. Belang Hygiënecode 1. Belang Hygiënecode 1. Waarom wordt er in de slagerij met een Hygiënecode gewerkt? Om op een structurele manier hygiënisch en veilig met voedsel te werken. Om mensen te leren om gezonder en gevarieerder

Nadere informatie

Oprijplaat voor drempels Standaard oprijplaat Aluminium oprijplaat. Omschrijving

Oprijplaat voor drempels Standaard oprijplaat Aluminium oprijplaat. Omschrijving Oprijplaat voor drempels Standaard oprijplaat Aluminium oprijplaat Omschrijving De oprijplaten verzorgen mobiliteit voor rolstoel gebonden personen Ideale hulp voor het overbruggen van dorpels, stoepen

Nadere informatie

Wanneer kan ik resultaat zien? Wanneer u simpelweg Tonific 10 minuten per dag gebruikt zult u verbaasd zijn over de snelle resultaten.

Wanneer kan ik resultaat zien? Wanneer u simpelweg Tonific 10 minuten per dag gebruikt zult u verbaasd zijn over de snelle resultaten. GEBRUIKSAANWIJZING De Tonific Body Massager heeft een uniek ergonomisch, revolutionair ontwerp en de uiterst geavanceerde technologie die doordringt tot in de diepste lagen van de huid om u zo te helpen

Nadere informatie

CO2 impact kringloopbedrijven

CO2 impact kringloopbedrijven CO2 impact kringloopbedrijven CO2 besparing gerealiseerd in 2014 door Stichting Aktief Dhr. G. Berndsen Gildenstraat 43 7005 bl Doetinchem Tel. 0314330980 g.berndsen@aktief-groep.nl Samenvatting Met 1

Nadere informatie