Je ziet dus daadwerkelijk staan wat de verbindingssnelheid is die men zou verwachten: 270Mbps.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Je ziet dus daadwerkelijk staan wat de verbindingssnelheid is die men zou verwachten: 270Mbps."

Transcriptie

1 Het lijkt erop dat er nogal wat verwarring bestaat omtrent de werking van de wireless verbindingen die verzorgd worden door de combinatie wireless router/ wireless usb. De verwarring zal er uit bestaan dat men de verbindingssnelheid verwacht te halen qua performance die ook zichtbaar als je op de taakbalk icoon klikt van de interface terwijl dat nooit het geval is. Hieronder zoals het eruit ziet; Je ziet dus daadwerkelijk staan wat de verbindingssnelheid is die men zou verwachten: 270Mbps. Nu is het zo dat deze weergave puur een schatting is die gemaakt wordt op basis van de signaalsterkte in het RF-domein. Deze signaal sterkte je ziet voor deze verbinding alle vijf de balkjes groen staan- is puur gemeten door de USB stick of de interne wireless interface op basis van het ontvangen vermogen in het wireless signaal. We praten dan over Wattjes dus. Signaalstrekte zegt helaas niets over de kwaliteit ervan.

2 Dit feit geeft aan dat het gemeten vermogen van het wireless signaal vanaf de router (Downstream dus) helemaal niets zegt over de daadwerkelijke kwaliteit van het ontvangen signaal. Mocht dat wel zo zijn dan zal dat worden uitgedrukt in MER/BER en dat kan de USB stick fysiek simpelweg niet aan. Bovendien zal dat best wat processor capaciteit vergen van de PC dus dat wordt niet gedaan. Daarom kijkt men alleen naar het ontvangen vermogen van de DS wireless signaal (carrier dus) en dat drukt men dan uit in de groene balkjes. Zie het als een verkooptruc, maar de vermelding over de verbindingssnelheid is puur een afgeleide van het ontvangen vermogen van de carrier(s). (nu snap je ook waarom de meeste vendors de USwireless standaard per default aanzetten want daarmee maak je iets meer vermogen, buiten het feit dat dát niet mag in NL) Vendors hebben simpelweg tabellen geïmplementeerd: bij 5 balkjes laat je zien dat de verbindingssnelheid tussen de 240 en 300mbps is, en bij 4 balkjes tussen de 190 en de 240 Mbps en ga zo maar door. Dan even verder: Stel je hebt vijf groene balkjes staan. Daar staat dan ook 300Mbps bij als verbindingssnelheid. 300Mbps is de theoretische snelheid voor raw data. Raw data betekend nu dat daar alles, maar dan ook alles inzit: controle data voor de wireless verbinding, je WEP/WPA versleuteling, je extra informatie die de router nodig heeft om extra functies uit te voeren voor logging/filtering/policies enz enz enz. Hier hebben we dus al 2 degeneratie-parameters voor de verbindingssnelheid te pakken die in alle gevallen invloed hebben op je performance: rauwe data kan je niet meten maar zit wel binnen die 300Mbps en de data voor je opties kan je ook niet meten maar zitten ook in die 300Mbps. De grootste parameters is en dat staat nergens- de kwaliteit van het signaal. Een derde degeneratie-parameter is de vraag of -tijdens gebruik- beide van de bonded-channels wel bruikbaar zijn. De IEEE802.11n spec laat zien dat men gebruik maakt van 2 RF channels die logisch gekoppeld zijn. De theoretische 300Mbps raw data is puur gebaseerd op maximaal gebruik van beide kanalen. Is een van de twee kanalen minder bruikbaar door RF-interferentie dan is maximaal netto nog maar 150Mbps bruikbaar voor raw data. Zijn er in een RF omgeving al meerdere wireless routers werkzaam, dan loopt men met 90% kans tegen het feit aan dat er wel 2 kanalen in de lucht zijn, maar dat er maar netto 1 kanaal bruikbaar is. Daarbij geeft de GUI (User Interface op de PC) nooit aan of er gebruik wordt gemaakt van 2 kanalen en wat de kwaliteit per kanaal is. Nogmaals; de signaal sterkte zegt niets over de kwaliteit. Vijf groene balkjes zeggen niets over de mogelijke overdrachtssnelheid en dat geeft dus een vertekend beeld die overigens wél de verwachtingen van de gebruiker sterk beïnvloed.

3 Om nu deze verwachtingen wat bij te stellen laat ik hieronder wat metingen zien uit ons eigen lab. 300Mbps wordt nóóit gemeten, haalt men iets wat in de buurt komt dan is dat al onder extreem gecontroleerde RF-omgevingen (dat noemt men dan een non-echoic room waar geen andere RF signalen aanwezig zijn buiten de signalen van de router/stick). In ons lab hebben we een gecontroleerde omgeving voor wat betreft de opstelling en het fysieke pad tussen router en stick. Deze is altijd hetzelfde qua afstand, obstakels en omgevingsruis en externe RF signalen. Ga je uit van zo n omgeving die de thuis-situatie zoveel mogelijk benaderd binnen de grenzen van reproduceerbaar en generiek testen- dan mag je verwachten dat je onder uitstekende omstandigheden 120Mbps op wireless en in downstream kunt halen. Daar is dan wel een veel groter aantal afhankelijkheden in het spel die voor tegenvallers kunnen zorgen: Status en gezondheid van de hardware van de klant Windows-versie Performance op de CPE processor vwb residente applicatie s Hoe wordt gemeten Router instellingen USB stick instellingen Bij wireless interne interface van de PC de drivers van die interface Fysieke pad tussen stick en router Tot slot: De wireless verbinding is een half-duplex verbinding. Dit houdt in dat de router en de stick niet tegelijk kunnen praten naar elkaar. De een zal moeten zwijgen en luisteren als de ander praat. Met TCP verkeer waarin elk datapakket bevestigd (ack) wordt is het dus een over en weer van data en acks. Zowel router en stick moeten dus razendsnel schakelen tussen luisteren en praten. De 300Mbps behelst dit niet, zij gaat uit van één lange praatsessie van router naar stick. Bovenstaande verwarring bestaat al jaren binnen de IEEE n spec.

4 Ik laat hieronder even zien wat we in het lab (gecontroleerde omgeving maar met omgevingsomstandigheden die de werkelijkheid benaderen) op dit moment meten op een Netgear WNR3500v2 router en een WN111v2 USB stick. Ik maak hier gebruik van FileZilla een FTP client/server applicatie, gebruik meetdata-files van 1Gb en gebruik NetMeter om te monitoren. Verificatie van FileZilla in combinatie met NetMeter is gepleegd door een validatie-meting te doen met ByteBlower (hardware traffic generator). De PC waarmee deze test is gedaan is een IBM Thinkcenter, WXPsp2 zonder residente applicaties, CPU load free running: 24%: Throughput Wireless in Downstream, 5 balkjes groen, 243Mbps verbindingssnelheid volgens de GUI. Je ziet dat er maximaal 131Mbps in DS getransporteerd kan worden. Dus ondanks de 243Mbps verslepen we maar maximaal (peak dus voor deze sessie) 131 Mbps. Je ziet aan de grafiek onderaan (de RODE grafiek) dat het verloop van het transport erg grillig is en dat het merendeel van de tijd zelfs de 100Mbps niet wordt gehaald. Dit heeft alles te maken met het spectraal gedrag van de USBstick. Immers de router zend een constant RF signaal uit en weet niets van de omgeving. De omgeving zorgt ervoor dat de USB stick zijn RF-modus constant bijstelt op basis van de signaalsterkte. De eigenlijke throughput zoals we onderaan zien is een direct gevolg van de beweeglijkheid van de RF omgeving waarin het wireless netwerk zich bevindt.

5 Throughput Wireless in Upstream, 5 balkjes groen, 300Mbps verbindingssnelheid volgens de GUI. Je ziet dat er maximaal 65Mbps in US getransporteerd kan worden. Dus ondanks de 300Mbps verslepen we maar maximaal (peak dus voor deze sessie) 65Mbps. Je ziet aan de grafiek onderaan (de Groene grafiek) dat het verloop van het transport erg grillig is en dat het merendeel van de tijd zelfs de 60Mbps niet wordt gehaald. Dit heeft alles te maken met het spectraal gedrag van de router. Immers de stick zend een constant RF signaal uit en weet niets van de omgeving. De omgeving zorgt ervoor dat de router zijn RF-modus constant bijstelt op basis van de signaalsterkte. De eigenlijke throughput zoals we onderaan zien is een direct gevolg van de beweeglijkheid van de RF omgeving waarin het wireless netwerk zich bevindt. US transport van data is overigens per definitie lager binnen de N standaard. Dit ligt in het feit dat voor de N standaard de Router gebruik maakt van meerdere tuners/antennes terwijl de USB stick deze mogelijkheid vaak niet heeft.

6 Throughput Wireless in Upstream en Downstream simultaan, 5 balkjes groen, 300Mbps verbindingssnelheid volgens de GUI. Je ziet dat er maximaal 65Mbps in US getransporteerd kan worden en in DS 87Mbps. Dus ondanks de 300Mbps verslepen we maar maximaal (peak dus voor deze sessie) 65Mbps/87Mbps. Je ziet aan de grafiek onderaan (de Groene/rood/geel grafiek) dat het verloop van het transport erg grillig is en dat het merendeel van de tijd zelfs de peak waarden niet wordt gehaald. Dit heeft alles te maken met het spectraal gedrag van de combinatie router/usb stick. Eigenlijk geeft deze meting aan wat de maximale performance van het wireless platform is daar er gebruik wordt gemaakt van een simultane meting in upstream en downstream. Deze meting zegt overigens ook iets over de maximale throughput (CPU core performance) van de router.

7 Tot slot nog even een plaatje die het RF-gedrag van de combinatie router/usb onderbouwen. Je ziet hierboven een weergave van het RF netwerk dat zich in het lab in de ether bevindt. De eerste twee blokken links in de middelste grafiek zijn de RF signalen tussen router en USBstick. De rode lijn is het eigenlijke signaal van router/usb en alle punten onder de rode lijn kunnen stoorsignalen zijn van andere bronnen. Thuis gemeten zal dit plaatje er niet zo gunstig uitzien, terwijl je rechts naast het rechterkanaal al een hele bult van RF-ingress ziet staan veroorzaakt door de router zelf en andere andere RF bronnen werkzaam in dat stuk spectrum. Leuk: rechts in het plaatje zie een stukje van de library die bekend is met daarin signaturen van andere apparaten die in hetzelfde spectrum bezig zijn. Dat gaat van draadloze telefoons tot magnetrons tot baby-foons tot Xbox360 signalen. Er zit nogal wat in de lucht dus. Dus concluderend: Nooit kijken naar de verbindingssnelheid van de netwerkadapter Mensen goed informeren over de standaard en het verschil tussen theoretische throughput en fysiek maximale haalbare throughput en wat daar de afhankelijkheden bij zijn (controleerbaar en niet-controleerbaar) Op dit moment Router Theoretisch downstream Theoretisch upstream Lab downstream Lab upstream Klant downstream Klant upstream LAN->WLAN WLAN->LAN LAN->WLAN WLAN->LAN LAN->WLAN WLAN->LAN Raw data (Mbps) Raw data (Mbps) FTP (Mbps) FTP (Mbps) FTP (Mbps) FTP (Mbps) Netgear WNR3500v unpredictable unpreditable

8 Sitecom WL-351 x unpredictable unpredictable

Inhoudsopgave. File: Project_01.doc 29 februari 2016

Inhoudsopgave. File: Project_01.doc 29 februari 2016 Inhoudsopgave File: Project_01.doc 29 februari 2016 1 PROBLEEM... 2 1.1 HUIDIGE SITUATIE... 2 1.2 GEWENSTE APPARATUUR OP 1 E VERDIEPING... 2 1.3 GEWENSTE TOEPASSINGEN... 2 1.4 GEWENSTE SNELHEDEN... 2 2

Nadere informatie

Inhoudsopgave. File: Project_01.doc 20 maart 2015

Inhoudsopgave. File: Project_01.doc 20 maart 2015 Inhoudsopgave File: Project_01.doc 20 maart 2015 1 PROBLEEM... 2 1.1 HUIDIGE SITUATIE... 2 1.2 GEWENSTE APPARATUUR... 2 1.3 GEWENSTE TOEPASSINGEN... 2 1.4 GEWENSTE SNELHEDEN... 2 2 PLANNEN... 3 2.1 PLAN

Nadere informatie

4 HELP! IK HEB GEEN LOZE LEIDINGEN... 7 4.1 KABELS?... 7 4.2 POWERLINE... 7 4.3 VERBINDINGEN... 7 5 GEBRUIK VAN EEN WIFI REPEATER...

4 HELP! IK HEB GEEN LOZE LEIDINGEN... 7 4.1 KABELS?... 7 4.2 POWERLINE... 7 4.3 VERBINDINGEN... 7 5 GEBRUIK VAN EEN WIFI REPEATER... Inhoudsopgave File: Project_09.doc 16 september 2015 1 PROBLEEM... 2 1.1 WONING BESCHRIJVING... 2 1.2 ROUTER... 3 2 WLAN EN LAN UITBREIDINGEN... 4 2.1 NIEUWE SITUATIE 1... 4 2.2 NIEUWE SITUATIE 2... 5

Nadere informatie

Hier kunt u alle schijven en mappen afscannen op audio bestanden die ondersteund worden door de MP (mp3 en wma).

Hier kunt u alle schijven en mappen afscannen op audio bestanden die ondersteund worden door de MP (mp3 en wma). Netgear MP101 Dit apparaat speelt MP3's en WMV digitale bestanden en koppelt de stereo rechtstreeks aan de PC. Het apparaat werkt alleen in combinatie met een router of een wireless acces point. Er zit

Nadere informatie

Axoft Managed Router Rapportage

Axoft Managed Router Rapportage Axoft Managed Router Rapportage Toelichting week rapportage Als onderdeel van de Axoft managed router dienst monitoren wij 24 uur per dag, 7 dagen per week uw router en uw verbindingen. Onze bevindingen

Nadere informatie

4 HELP! IK HEB GEEN LOZE LEIDINGEN KABELS? POWERLINE VERBINDINGEN GEBRUIK VAN EEN WIFI REPEATER...

4 HELP! IK HEB GEEN LOZE LEIDINGEN KABELS? POWERLINE VERBINDINGEN GEBRUIK VAN EEN WIFI REPEATER... Inhoudsopgave File: Project_09.doc 02 oktober 2016 1 PROBLEEM... 2 1.1 WONING BESCHRIJVING... 2 1.2 ROUTER... 3 2 WLAN EN LAN UITBREIDINGEN... 4 2.1 NIEUWE SITUATIE 1... 4 2.2 NIEUWE SITUATIE 2... 5 2.3

Nadere informatie

Installatiehandleiding CT-1024/1029 Extended powerful wifi Antenne voorzien van Alfa AWUS036NEH wifi-adapter

Installatiehandleiding CT-1024/1029 Extended powerful wifi Antenne voorzien van Alfa AWUS036NEH wifi-adapter Uitleg overzicht gevonden netwerken de volgorde van gevonden netwerken kan worden weergegeven op volgorde van: - naam (klik op groene bol "SSID") - kanaal (Channel) - Signal (ontvangststerkte) bij iedere

Nadere informatie

WLAN EN LAN UITBREIDINGEN...

WLAN EN LAN UITBREIDINGEN... Inhoudsopgave File: Project_09.doc 25 augustus 2015 1 PROBLEEM... 2 1.1 WONING BESCHRIJVING... 2 1.2 ROUTER... 3 2 WLAN EN LAN UITBREIDINGEN... 4 2.1 NIEUWE SITUATIE 1... 4 2.2 NIEUWE SITUATIE 2... 5 3

Nadere informatie

ENGENIUS ENS202EXT EZ HOTSPOT

ENGENIUS ENS202EXT EZ HOTSPOT ENGENIUS ENS202EXT EZ HOTSPOT Product Review Versie: 1.0 Auteur: Herwin de Rijke Datum: 17-06-2014 Alcadis Vleugelboot 8 3991 CL Houten www.alcadis.nl 030 65 85 125 Inhoud 1 Inleiding... 2 1.1 DOELSTELLING...

Nadere informatie

Generieke eisen ten aanzien van datacomnetwerken voor het transport van het PINbetalingsverkeer

Generieke eisen ten aanzien van datacomnetwerken voor het transport van het PINbetalingsverkeer PIN B.V. BIJLAGE J Rules & Regulations bepalingen Generieke eisen ten aanzien van datacomnetwerken voor het transport van het PINbetalingsverkeer Versie : 3.2 Datum : januari 2009 Inhoudsopgave 1 Inleiding...

Nadere informatie

Workware Wireless FAQ - General & Customers November 9, 2016

Workware Wireless FAQ - General & Customers November 9, 2016 Workware Wireless FAQ - General & Customers November 9, 2016 Wat is draadloos workware Base?... 3 Hoe staat dit in vergelijking tot andere Workware producten?... 3 Waarom zou ik draadloos Workware gebruiken

Nadere informatie

Thuisrouters in het Glazenkamp netwerk (een vergelijkend onderzoek) Versie 1.02. 15 december 2008

Thuisrouters in het Glazenkamp netwerk (een vergelijkend onderzoek) Versie 1.02. 15 december 2008 Thuisrouters in het Glazenkamp netwerk (een vergelijkend onderzoek) Versie 1.02 15 december 2008 Een publicatie van Stichting Glazenkamp Overname uit of herpublicatie van deze rapportage is alleen toegestaan

Nadere informatie

Axoft managed router rapportage Toelichting week rapportage

Axoft managed router rapportage Toelichting week rapportage Axoft managed router rapportage Toelichting week rapportage Als onderdeel van de Axoft managed router dienst monitoren wij 24 uur per dag, 7 dagen per week uw router en uw verbindingen. Onze bevindingen

Nadere informatie

EPG5000. Productreview. Alcadis Vleugelboot 8 3991 CL Houten www.alcadis.nl 030 65 85 125. Versie: 1.0 Auteur: Herwin de Rijke Datum: 24-3-2015

EPG5000. Productreview. Alcadis Vleugelboot 8 3991 CL Houten www.alcadis.nl 030 65 85 125. Versie: 1.0 Auteur: Herwin de Rijke Datum: 24-3-2015 EPG5000 Productreview Versie: 1.0 Auteur: Herwin de Rijke Datum: 24-3-2015 Alcadis Vleugelboot 8 3991 CL Houten www.alcadis.nl 030 65 85 125 Inhoud 1 Inleiding... 2 1.1 1.2 1.3 DOELSTELLINGEN... 2 PUBLIEK...

Nadere informatie

Beknopte handleiding SQ Vieuw software

Beknopte handleiding SQ Vieuw software Beknopte handleiding SQ Vieuw software Het startscherm met de verschillende opties: - Logger Set-up : het programmeren van de datalogger naar een gewenste configuratie - Download Data: het halen van data

Nadere informatie

Toelichting - Harddisk vervangen

Toelichting - Harddisk vervangen Toelichting - Harddisk vervangen 1) Harddisk controle Voor een aantal problemen kan het belangrijk zijn om de harddisk te controleren op defecten. Defecte harddisk gevonden - Wat is het probleem a) De

Nadere informatie

Tevens hebben wij onderzocht of het automatiseren van een dergelijk afluisterproces eenvoudig te produceren is en wat er vervolgens mogelijk is.

Tevens hebben wij onderzocht of het automatiseren van een dergelijk afluisterproces eenvoudig te produceren is en wat er vervolgens mogelijk is. Wi-Fi Sniffing De mogelijkheden van het afluisteren van Wi-Fi Abstract Wegens verontrustende berichten over winkels die continu Wi-Fi signalen opvangen om klanten te meten, hebben wij besloten te onderzoeken

Nadere informatie

Windows 8 Consumers preview

Windows 8 Consumers preview Windows 8 Consumers preview Een introductie door Ron Verschuren HCC!Hardware ondersteuning regio Midden Brabant 1 Agenda voor deze presentatie : De tijdlijn en de verdere ontwikkeling. Welke versies en

Nadere informatie

Aa n het einde van het derde blok moeten er 3 opdrachten worden ingeleverd. Inhoudsopgave

Aa n het einde van het derde blok moeten er 3 opdrachten worden ingeleverd. Inhoudsopgave Aa n het einde van het derde blok moeten er 3 opdrachten worden ingeleverd. 1 opdracht uit Pool A 1 opdracht uit Pool B 1 opdracht uit Pool C Inhoudsopgave POOL A: REACTIETIJD POOL A: SOCIAAL ONDERZOEK

Nadere informatie

Bijen Monitor. Figure 1. De computer die de sensoren bedient

Bijen Monitor. Figure 1. De computer die de sensoren bedient Bijen Monitor Hoe hoog is de temperatuur in een bijenkast en buiten de kast? Hoe hoog is de luchtvochtigheid in een bijenkast? Hoe zwaar wordt een bijenkast als de bijen honing gaan aanmaken of juist als

Nadere informatie

Verbinding maken met een wifi-netwerk

Verbinding maken met een wifi-netwerk Verbinding maken met een wifi-netwerk Windows 10 1. Klik op het icoontje Netwerk dat eruit ziet als: of in de taakbalk, rechts onderaan. 2. Selecteer een wifi-netwerk. De naam van je wifi-netwerk staat

Nadere informatie

Troubleshooting wireless. Werkt voor vernieuwers

Troubleshooting wireless. Werkt voor vernieuwers Troubleshooting wireless Werkt voor vernieuwers Inhoud Hoe werkt een WLAN? De beschikbare banden Wat gebeurt er in het spectrum Demping Welke problemen zien wij in het veld? Welke (algemene) tools zijn

Nadere informatie

Deze instructie moet gezien worden als een toevoeging op de bijgevoegde Engelstalige Quick Guide.

Deze instructie moet gezien worden als een toevoeging op de bijgevoegde Engelstalige Quick Guide. Eerste gebruik van de ZTE MF80 Introductie: Met de MF80 mobiele wireless router kan men Wi-Fi-apparaten verbinding laten maken met het internet. De snelheden die gehaald kunnen worden zijn indrukwekkend

Nadere informatie

Managed CPE (Customer Premise Equipment)

Managed CPE (Customer Premise Equipment) Dienstbeschrijving CLOUD CONNECTED DIENSTVERLENING Managed CPE (Customer Premise Equipment) Classificatie: Extern Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Voordelen Managed CPE... 4 3 Managed CPE oplossing...

Nadere informatie

DISEqC motor instaleren. Woordje vooraf

DISEqC motor instaleren. Woordje vooraf Woordje vooraf Alle satellieten hangen om een baan rond de Aarde. Ze hangen zodanig rond de aarde dat men van een riem kan spreken. Het Engelse woord voor riem is belt. De naam van al die satellieten samen

Nadere informatie

Testrapport EnGenius ENH-200 Firmware 1.0.2

Testrapport EnGenius ENH-200 Firmware 1.0.2 Testrapport EnGenius ENH-200 Firmware 1.0.2 28-06-2011 Versie 1.0 Pagina 1 van 7 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Omschrijving van de test... 3 Gebruikte apparatuur... 3 Testomgeving / opstelling... 3

Nadere informatie

Inhoudsopgave: Whisper380-computerhulp.net

Inhoudsopgave: Whisper380-computerhulp.net Versie: 2.0 Gemaakt door: Whisper380 Eigenaar: Whisper380-computerhulp Datum: 3-9-2010 Inhoudsopgave: Inhoudsopgave:... 2 Waarom een printer delen?... 3 Printer beschikbaar (delen) maken op Windows 7:...

Nadere informatie

Remote login Rekenbeest

Remote login Rekenbeest Remote Desktop Connection Remote login Rekenbeest TOP systeembeheer Deze uitleg zal je helpen een remote verbinding op te zetten met een Rekenbeest server. Wij gebruiken Windows 7 als voorbeeld. Voordat

Nadere informatie

USB Storage Hoe werkt USB storage

USB Storage Hoe werkt USB storage USB Storage USB Storage Hoe werkt USB storage Een USB opslag medium, zoals een USB stick of een externe hardeschijf met een USB aansluiting, kan worden aangesloten op de USB poort van de 2910 en kan dan

Nadere informatie

Tornado 840 / 841 handleiding

Tornado 840 / 841 handleiding 1.1 Opstarten en inloggen Tornado 840 / 841 handleiding Activeer uw browser en de-activeer de proxy of voer het IP-adres van dit product in bij de uitzonderingen. Voer vervolgens het IP-adres van dit product

Nadere informatie

Frontend performance meting

Frontend performance meting Frontend performance meting als aanvulling op de traditionele manier van performancetesten René Meijboom rene@performancearchitecten.nl Introductie Uitdaging bij huidige klant Succesvolle performancetest

Nadere informatie

ZoneFlex 7731 802.11n Point to Point Wireless Bridge Handleiding

ZoneFlex 7731 802.11n Point to Point Wireless Bridge Handleiding ZoneFlex 7731 802.11n Point to Point Wireless Bridge Handleiding Inhoudsopgaven 1. Product uitleg 1.1. Led indicatie 1.2. Normaal mode 1.3. Richt mode 2. Installatie voorbereiding 2.1. Benodigdheden 2.2.

Nadere informatie

Handleiding voor installatie en gebruik van

Handleiding voor installatie en gebruik van Handleiding voor installatie en gebruik van Opticon OPN-2001 Data Collector Inhoud pakket: - OPN-2001 - USB Communicatie kabel - Neckstrap Voordat u kunt communiceren met de OPN-2001 dient u de volgende

Nadere informatie

5.1 Channel USB headset. USB 5.1 surround headset

5.1 Channel USB headset. USB 5.1 surround headset 5.1 Channel USB USB 5.1 surround AP-5.1 Gebruikers Handleiding Introductie Hartelijk dank voor het kopen van de Gembird USB 5.1 surround! Deze gebruiksaanwijzing zal u helpen met de installatie en het

Nadere informatie

Inhoudsopgave: Whisper380-computerhulp.net

Inhoudsopgave: Whisper380-computerhulp.net Versie: 1.1 Gemaakt door: Whisper380 Eigenaar: Whisper380-computerhulp Datum: 9-9-2010 Inhoudsopgave: Inhoudsopgave:... 2 De programma s die we nodig hebben downloaden:... 3 Installeren van het programma...

Nadere informatie

Wireless Utility. Complete handleiding

Wireless Utility. Complete handleiding Wireless Utility Complete handleiding 1. Installatie van software/hardware Installeer de software voordat u de wireless adapter op het systeem aansluit! Plaats de CD-ROM in uw computer. Het Sitecom-installatieprogramma

Nadere informatie

WiFi is een shared medium. Hogere snelheid -> meer clients

WiFi is een shared medium. Hogere snelheid -> meer clients Inhoudsopgave Algemene uitleg over de technieken van WiFi De troef van Ruckus De toekomst van WiFi Ruckus Management Ruckus Access Points Authenticatie en encryptie mogelijkheden WiFi is een shared medium

Nadere informatie

Installatie & Ondersteuning. Zyxel router

Installatie & Ondersteuning. Zyxel router Installatie & Ondersteuning Zyxel router Inhoudsopgave: 1. Welkom 2. Aansluiten 2.1 De router 2.2 In de doos 2.3 Aansluiten 2.4 Installeren 3. Vagen & Garantie 3.1 Veelgestelde vragen 3.2 Reset van de

Nadere informatie

Inleiding. Inhoud van de verpakking. Nederlandse versie. LC Sweex Wireless LAN USB Adapter

Inleiding. Inhoud van de verpakking. Nederlandse versie. LC Sweex Wireless LAN USB Adapter LC100040 Sweex Wireless LAN USB Adapter Inleiding Allereerst willen wij u bedanken voor de aanschaf van de Sweex Wireless LAN USB Adapter. Met deze USB Adapter kunt u snel en eenvoudige gebruik maken van

Nadere informatie

Installeren driver M-1023Q voor firmware update.

Installeren driver M-1023Q voor firmware update. Installeren driver M-1023Q voor firmware update. 1. Zet vóór de firmware update de USB Foutopsporing mode in de Tablet aan. 2. Pak het update zip pakket uit in een aparte map en ga vanuit die map werken.

Nadere informatie

EAP900H. Testrapport. Alcadis Vleugelboot 8 3991 CL Houten www.alcadis.nl 030 65 85 125. Versie: 1.0 Auteur: Herwin de Rijke Datum: 24-02-2014

EAP900H. Testrapport. Alcadis Vleugelboot 8 3991 CL Houten www.alcadis.nl 030 65 85 125. Versie: 1.0 Auteur: Herwin de Rijke Datum: 24-02-2014 EAP900H Testrapport Versie: 1.0 Auteur: Herwin de Rijke Datum: 24-02-2014 Alcadis Vleugelboot 8 3991 CL Houten www.alcadis.nl 030 65 85 125 Inhoud Inleiding... 2 KENMERKEN...2 DUAL RADIO...2 OPERATION

Nadere informatie

Friesland College Leeuwarden

Friesland College Leeuwarden Voorwoord In dit project stel ik een hele snelle computer samen voor het bedrijf Peer B.V.. Ook laat ik zien wat het grote verschil is tussen Windows 7 en Windows 8, de voor en nadelen laat ik zien. Ook

Nadere informatie

e-qso voor de JOTA 2005

e-qso voor de JOTA 2005 e-qso voor de JOTA 2005 Inleiding e-qso maakt het mogelijk om via het internet te luisteren naar zendamateurrepeaterstations. Een repeaterstation ontvangt een zwak zendamateursignaal, bijvoorbeeld van

Nadere informatie

EnGenius/Senao ECB/SCB-8610S HANDLEIDING Firmware 1.9.8.02

EnGenius/Senao ECB/SCB-8610S HANDLEIDING Firmware 1.9.8.02 EnGenius/Senao ECB/SCB-8610S HANDLEIDING Firmware 1.9.8.02 1 Inhoudsopgave: Stap 1.1: IP-adres veranderen met Windows Vista 3 Stap 1.2: IP-adres veranderen met Windows XP 6 Stap 2: De EnGenius ECB/SCB-8610S

Nadere informatie

Nederlandse versie. Inleiding. Installatie Windows 2000, XP en Vista. LW303 Sweex Wireless LAN USB 2.0 adapter 300 Mbps

Nederlandse versie. Inleiding. Installatie Windows 2000, XP en Vista. LW303 Sweex Wireless LAN USB 2.0 adapter 300 Mbps LW303 Sweex Wireless LAN USB 2.0 adapter 300 Mbps Inleiding Stel de Sweex Wireless LAN USB 2.0 adapter 300 Mbps 802.11n niet bloot aan extreme temperaturen. Plaats het apparaat niet in direct zonlicht

Nadere informatie

Handleiding Cryptoboss

Handleiding Cryptoboss 1 Handleiding Cryptoboss Inhoudsopgave Het opstarten van de cryptoboss 3 t/m 5 De eerste stap binnen Cryptoboss 6 t/m 7 Verbinding maken met Internet 8 Het gebruik binnen Cryptoboss 9 Wickr 10 t/m 11 Claws

Nadere informatie

Hanwell temperatuur / vocht logger handleiding

Hanwell temperatuur / vocht logger handleiding Hanwell temperatuur / vocht logger handleiding De Hanwell temperatuur / vochtigheid datalogger Hanwell Hanlog32USB software (W200) USB set up communicatie kabel Y055 Verschillende mogelijkheden: -starten

Nadere informatie

Taakklasse 3 ALAa installeren en onderhouden systemen Corné Tintel G GMB13B Medewerker beheer ICT

Taakklasse 3 ALAa installeren en onderhouden systemen Corné Tintel G GMB13B Medewerker beheer ICT Taakklasse 3 ALAa installeren en onderhouden systemen Corné Tintel G GMB13B Medewerker beheer ICT 1 2 Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 2 Opdracht 1: Partities... 3 Opdracht 2: Packet Tracer... 4 Opdracht

Nadere informatie

Profielwerkstuk: stappenplan, tips en ideeën

Profielwerkstuk: stappenplan, tips en ideeën Pagina 1 Profielwerkstuk: stappenplan, tips en ideeën Je gaat een profielwerkstuk maken. Dan is euthanasie een goed onderwerp. Het is misschien niet iets waar je dagelijks over praat of aan denkt, maar

Nadere informatie

Installatiehandleiding CT-1098 HighPowerWifi Antenne

Installatiehandleiding CT-1098 HighPowerWifi Antenne BELANGRIJK: Monteer altijd eerst de bijgeleverde antennes op de WIFI adapter. Wanneer u de WIFI adapter gebruikt zonder antennes kan dit leiden tot onherstelbare schade aan de adapter! De antennes kunnen

Nadere informatie

INHOUD. KHLim dep IWT MeRa 1/22

INHOUD. KHLim dep IWT MeRa 1/22 INHOUD 1.Aanmaken van een nieuw S7 project... 2 1.1 Openen van een nieuw project.... 2 1.2 invoegen van een S7 station... 2 1.3 openen van de hardware... 3 1.4 Invoegen van een Rack... 3 1.5 Downloaden

Nadere informatie

Applicatie nclone : Partitie back-up van je PC/laptop maken

Applicatie nclone : Partitie back-up van je PC/laptop maken Applicatie nclone : Partitie back-up van je PC/laptop maken Inhoudsopgave Gebruikte hardware & versie s... 1 Installatie nclone op de Synology... 2 Aandachtspunt DSM... 3 Globaal stappenplan voor PXE boot

Nadere informatie

Netwerk Interfacing Data Logging.

Netwerk Interfacing Data Logging. Handleiding Netwerk Interfacing Data Logging. EduTechSoft.nl 2009-2010 H.O.Boorsma. Pagina - 2 - Netwerk Interfacing Data Logging Pagina - 3 - Inhoud Inleiding.... 4 Beschrijving van het programma....

Nadere informatie

TALIS. Basis systeemeisen. Versie 3 Approved CREATED WITH

TALIS. Basis systeemeisen. Versie 3 Approved CREATED WITH Basis systeemeisen Versie 3 Approved Aangemaakt op: 16-2-2016 9:34:43 Auteur TANS CREATED WITH Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. 4 2.1 Stand-alone 4 2.2 client-server 5 2.3 Remote 6 1. Inleiding Deze systeemeisen

Nadere informatie

AT One Touch Network Assistent. Fluke Versiv

AT One Touch Network Assistent. Fluke Versiv AT One Touch Network Assistent Fluke Versiv Het ideale netwerk Altijd beschikbaar Supersnel Onbeperkte bandbreedte Nooit problemen Groeit mee met onze behoefte... Ellende begint in periferie Meeste probleemmeldingen

Nadere informatie

Performance Scan UWV.nl en Werk.nl in opdracht van FNV

Performance Scan UWV.nl en Werk.nl in opdracht van FNV Performance Scan UWV.nl en Werk.nl in opdracht van FNV Uitgevoerd door: Inhoudsopgave 1. Werk.nl, het belang van beschikbaarheid 3 2. Performance Scan Werk.nl 4 3. Performance score card 5 4. Performance

Nadere informatie

RF TEST VIA WLAN SWITCH CLI

RF TEST VIA WLAN SWITCH CLI RF TEST VIA WLAN SWITCH CLI Technote Versie: 1.0 Auteur: Willem Fieggen Datum: 26 augustus 2016 Alcadis Vleugelboot 8 3991 CL Houten www.alcadis.nl 030 65 85 125 Inhoud 1 Inleiding... 2 1.1 1.2 1.3 DOELSTELLING...

Nadere informatie

Long Range b/g/n USB TurboWifi adapter voor het gebruik buiten. Handleiding Herziening 1.1

Long Range b/g/n USB TurboWifi adapter voor het gebruik buiten. Handleiding Herziening 1.1 Long Range 802.11b/g/n USB TurboWifi adapter voor het gebruik buiten Handleiding Herziening 1.1 Zorg ervoor dat er een antenne geïnstalleerd is op het apparaat, anders wordt de zendontvanger beschadigd

Nadere informatie

Handleiding voor verbeteren draadloos bereik Wi-Fi modem

Handleiding voor verbeteren draadloos bereik Wi-Fi modem Handleiding voor verbeteren draadloos bereik Wi-Fi modem De ZeelandNet helpdesk biedt geen telefonische ondersteuning op de in dit document beschreven handelingen. Om deze reden is dit document opgesteld.

Nadere informatie

Controleer voordat je met de installatie begint of alle benodigde onderdelen aanwezig zijn. In de verpakking dient aanwezig te zijn:

Controleer voordat je met de installatie begint of alle benodigde onderdelen aanwezig zijn. In de verpakking dient aanwezig te zijn: H A N D L E I D I N G N I - 7 0 7 5 0 3 N I - 7 0 7 5 0 7 N I - 7 0 7 5 0 8 1 I N H O U D V A N D E V E R P A K K I N G 4 T E C H N I S C H E S P E C I F I C AT I E S 5 T O E P A S S I N G M O G E L I

Nadere informatie

Performance Testing van applicaties in de cloud

Performance Testing van applicaties in de cloud Performance testen in de Cloud Zinvol? TestNet Najaarsevenement 2011 Lammert Vinke Johan Vink Agenda 1. Introductie 2. Performance kenmerken 3. Introductie loterij case 4. Aanpak performance test 5. Performance

Nadere informatie

RAPPORT PERFORMANCETEST QUESTIONMARK

RAPPORT PERFORMANCETEST QUESTIONMARK RAPPORT PERFORMANCETEST QUESTIONMARK AOC RAAD Door: Marcel Verberkt Stoas Learning Systems Uitgevoerd : 04 mei 2010 INHOUD AOC Raad... 1 Inhoud... 2 Inleiding... 3 Inleiding... 3 Doelstelling... 4 Opzet

Nadere informatie

Windows 10. 2015 Training voor 50-plussers. PC50plus trainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.

Windows 10. 2015 Training voor 50-plussers. PC50plus trainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus. 2015 Training voor 50-plussers PC50plus trainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl Windows 10 TRAINING VOOR 50- PLUSSERS Inhoud opgave. Pagina 01-0 7

Nadere informatie

Presentatie betreffende de ervaringen met WSPR door PA3EDR een vervolg op de presentatie van Dick PA4VHF

Presentatie betreffende de ervaringen met WSPR door PA3EDR een vervolg op de presentatie van Dick PA4VHF Presentatie betreffende de ervaringen met WSPR door PA3EDR een vervolg op de presentatie van Dick PA4VHF Welke punten komen er aan de orde? Wat is WSPR? Wat kunnen we ermee? Hoe werkt het? Waar is het

Nadere informatie

Er zijn diverse andere software platformen en providers die werken met SIP, maar in dit voorbeeld gaan we uit van de volgende software:

Er zijn diverse andere software platformen en providers die werken met SIP, maar in dit voorbeeld gaan we uit van de volgende software: Er zijn diverse andere software platformen en providers die werken met SIP, maar in dit voorbeeld gaan we uit van de volgende software: Counterpath Bria SIP client. Net2 Entry Configuration Utility (SIP

Nadere informatie

CMP-WNUSB10 Draadloze LAN USB 54 Mbps Gebruiksaanwijzing NEDERLANDS

CMP-WNUSB10 Draadloze LAN USB 54 Mbps Gebruiksaanwijzing NEDERLANDS CMP-WNUSB10 Draadloze LAN USB 54 Mbps Gebruiksaanwijzing NEDERLANDS Inhoud verpakking 1x USB draadloze adapter 1x USB verlengkabel 1x CD ROM 1x Gebruiksaanwijzing Hoofdstuk 1: Introductie 1.1 Overzicht

Nadere informatie

Controleer de inhoud van de verpakking. DWL-G122 draadloze USB-adapter. Cd (met de software, handleiding en een garantieformulier)

Controleer de inhoud van de verpakking. DWL-G122 draadloze USB-adapter. Cd (met de software, handleiding en een garantieformulier) Dit product kunt u gebruiken met de volgende besturingssystemen: Windows XP, Windows 2000, Windows ME, Windows 98 SE DWL-G122 AirPlus G TM High Speed 802.11g USB Wireless Adapter Voordat u begint Dit zijn

Nadere informatie

Make IT work Identify your threats Improve your systems

Make IT work Identify your threats Improve your systems Make IT work Identify your threats Improve your systems Victorem Solution PLatform 2 5 Company Profile Victorem Victorem staat garant voor het innovatief en efficiënt oplossen van de ICT-problemen die

Nadere informatie

Handleiding Lab Safety Monitor Versie 16 juli 2009

Handleiding Lab Safety Monitor Versie 16 juli 2009 Handleiding Lab Safety Monitor Versie 16 juli 2009 LegioBox C3 Wireless Module Inhoud Inloggen... 3 Openingsscherm... 4 Navigatiebalk (figuur 2)... 4 Menubalk... 4 Datascherm... 5 Navigeren... 5 Hoe doe

Nadere informatie

Long Range 802.11b/g/n USB TurboWifi adapter voor het gebruik buiten. Handleiding. Herziening 1.0

Long Range 802.11b/g/n USB TurboWifi adapter voor het gebruik buiten. Handleiding. Herziening 1.0 Long Range 802.11b/g/n USB TurboWifi adapter voor het gebruik buiten Handleiding Herziening 1.0 Zorg ervoor dat er een antenne geïnstalleerd is op het apparaat, anders wordt de zendontvanger beschadigd

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. Wi-Fi Versterker

Gebruikershandleiding. Wi-Fi Versterker Gebruikershandleiding Wi-Fi Versterker De gesprekskosten bedragen 0,18 /minuut 2 INHOUD Introductie van de Wi-Fi versterker... 5 Inhoud van de verpakking... 5 Systeemvereisten... 6 Hardware Installatie...

Nadere informatie

Tips & Tricks: Tip van de maand Mei 2009. NX6 User Interface

Tips & Tricks: Tip van de maand Mei 2009. NX6 User Interface Tips & Tricks: Tip van de maand Mei 2009 NX6 User Interface Door: Bas Verschuren Deze maand gaan we binnen de NX Tips&Tricks aandacht besteden aan de User Interface. Roles Met de komst van NX4 zijn de

Nadere informatie

Verbeter je draadloze netwerk. Het wifi-signaal krachtiger en in een groter gebied beschikbaar maken.

Verbeter je draadloze netwerk. Het wifi-signaal krachtiger en in een groter gebied beschikbaar maken. Verbeter je draadloze netwerk Het wifi-signaal krachtiger en in een groter gebied beschikbaar maken. Johan Boer, 4 november 2015 Programma Wat is eigenlijk het probleem? Een paar definities Oorzaken Meten

Nadere informatie

Absoluta IP Module. Installateurshandleiding NEDERLANDS. AIS AbsolutaIP :07

Absoluta IP Module. Installateurshandleiding NEDERLANDS. AIS AbsolutaIP :07 Absoluta IP Module Installateurshandleiding NEDERLANDS AIS AbsolutaIP 20140704 09:07 RICHTLIJNEN De installatie van deze systemen moet uitgevoerd worden in overeenstemming met de lokale wetgeving. Dit

Nadere informatie

Inleiding / Aanleiding... 1. Nieuwe firmware op je Weatronic zendermodule... 2. Instellen van je DV module... 3

Inleiding / Aanleiding... 1. Nieuwe firmware op je Weatronic zendermodule... 2. Instellen van je DV module... 3 Inleiding / Aanleiding... 1 Nieuwe firmware op je Weatronic zendermodule... 2 Instellen van je DV module... 3 Nieuwe firmware op je Weatronic ontvanger... 3 Weatronic ontvanger binden aan Weatronic zendmodule...

Nadere informatie

Nederlandse versie. Inleiding. Installatie Windows 2000 en XP. LW058 Sweex Wireless LAN USB 2.0 Adapter 54 Mbps

Nederlandse versie. Inleiding. Installatie Windows 2000 en XP. LW058 Sweex Wireless LAN USB 2.0 Adapter 54 Mbps LW058 Sweex Wireless LAN USB 2.0 Adapter 54 Mbps Inleiding Stel de Sweex Wireless LAN USB 2.0 Adapter 54 Mbps niet bloot aan extreme temperaturen. Plaats het apparaat niet in direct zonlicht of in de dichte

Nadere informatie

1.1 Het downloaden van de applicatie Om de ehealth applicatie te downloaden zoekt u in ofwel de Google Play Store of de App Store naar ehealth.

1.1 Het downloaden van de applicatie Om de ehealth applicatie te downloaden zoekt u in ofwel de Google Play Store of de App Store naar ehealth. Handleiding E-Health 1.1 Het downloaden van de applicatie Om de ehealth applicatie te downloaden zoekt u in ofwel de Google Play Store of de App Store naar ehealth. 1.2 Account aanmaken of inloggen Klik

Nadere informatie

Hoofdstuk 16: Grafieken en diagrammen: hoe

Hoofdstuk 16: Grafieken en diagrammen: hoe Hoofdstuk 16: Grafieken en diagrammen: hoe 16.0 Inleiding Wanneer je de betekenis van een serie nummers in een presentatie wilt weergeven, zal je ondervinden dat een diagram de meest effectieve manier

Nadere informatie

HANDLEIDING. EM USB Bluetooth Ontvanger

HANDLEIDING. EM USB Bluetooth Ontvanger HANDLEIDING EM1083 - USB Bluetooth Ontvanger WWW.EMINENT-ONLINE.COM 2 NEDERLANDS EM1083 - USB Bluetooth Ontvanger Waarschuwingen en aandachtspunten Als gevolg van Europese regelgeving kan een draadloos

Nadere informatie

TAB10-201 XENTA 10ic 10 TABLET FIRMWARE UPGRADE INSTRUCTIES

TAB10-201 XENTA 10ic 10 TABLET FIRMWARE UPGRADE INSTRUCTIES TAB10-201 XENTA 10ic 10 TABLET FIRMWARE UPGRADE INSTRUCTIES Page 1 of 10 VOORDAT U BEGINT: BACKUP BELANGRIJKE GEGEVENS! Bij het upgraden van uw Yarvik tablet naar Android 4.1.1 zullen alle gebruikersinstellingen,

Nadere informatie

Marktscan Digikoppeling 2017

Marktscan Digikoppeling 2017 Testrapport Marktscan Digikoppeling 2017 Versie: 1.0 Datum: 18-6-2015 Auteur: egem Datum : 2 juni 2017 Versie : 1.0 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. Managementsamenvatting... 3 3. Testopzet... 4 3.1

Nadere informatie

Veelgestelde vragen voor Eee Pad TF201

Veelgestelde vragen voor Eee Pad TF201 Veelgestelde vragen voor Eee Pad TF201 DU6915 Bestanden beheren... 2 Hoe krijg ik toegang tot mijn gegevens die opgeslagen zijn op microsd, SD-kaart en USB-apparaat?... 2 Hoe verplaats ik het geselecteerde

Nadere informatie

Verslag vergadering 11-11-2003 11-11-2004 Versie 1 Projectgroep 13 D. Liauw

Verslag vergadering 11-11-2003 11-11-2004 Versie 1 Projectgroep 13 D. Liauw 11-11-2003 11-11-2004 Projectgroep 13 D. Liauw Datum: 11-11-2004 Begin: 9.00 uur Einde: 9.30 uur Locatie: zaal MM Gebouw: Zuidplantsoen 4 Voorzitter: J. Bijl Notulist: D. Liauw Aanwezigen: H. Boomsma,

Nadere informatie

Eindtestrapport. Prestatiebenchmark 802.11g Wireless MAXg Router en Wireless MAXg PC Card. Project-ID: 0408050. 23 maart 2005

Eindtestrapport. Prestatiebenchmark 802.11g Wireless MAXg Router en Wireless MAXg PC Card. Project-ID: 0408050. 23 maart 2005 Eindtestrapport Prestatiebenchmark 802.11g Wireless MAXg Router en Wireless MAXg PC Card 385 South 520 West, Lindon, UT 84042 Tel. : +1 801 852-9500 Fax:+1 801 852-9501 www.keylabs.com e-post: info@keylabs.com

Nadere informatie

Veelgestelde vragen voor Transformer TF201 DU7211

Veelgestelde vragen voor Transformer TF201 DU7211 Veelgestelde vragen voor Transformer TF201 DU7211 Bestanden beheren... 2 Hoe krijg ik toegang tot mijn gegevens die opgeslagen zijn op microsd, SD-kaart en USB-apparaat?... 2 Hoe verplaats ik het geselecteerde

Nadere informatie

Configureren van de Wireless Breedband Router.

Configureren van de Wireless Breedband Router. Configureren van de Wireless Breedband Router. 1.1 Opstarten en Inloggen Activeer uw browser en de-activeer de proxy of voeg het IP-adres van dit product toe aan de uitzonderingen. Voer vervolgens het

Nadere informatie

Hoe een USB schijf (stick, harde schijf) leegmaken vanuit de terminal

Hoe een USB schijf (stick, harde schijf) leegmaken vanuit de terminal Hoe een USB schijf (stick, harde schijf) leegmaken vanuit de terminal We hebben allemaal wel meerdere USB-sticks die rondslingeren op onze werkplaats. Ook behoort een externe harde schijf tot het werkmateriaal

Nadere informatie

De reden dat providers (KPN) voor Routed IPTV kiezen is vanwege het ondersteunen van bepaalde diensten zoals Netflix op de SetupBox.

De reden dat providers (KPN) voor Routed IPTV kiezen is vanwege het ondersteunen van bepaalde diensten zoals Netflix op de SetupBox. Routed IPTV Inhoudsopgave Routed IPTV... 3 Routed IPTV WAN configuratie... 4 Routed IPTV LAN configuratie... 8 IGMP Proxy & IGMP Snooping... 11 Hardware Acceleration... 12 Load Balance / Route Policy...

Nadere informatie

Windows Basics. yvan vander sanden. 22 februari 2015

Windows Basics. yvan vander sanden. 22 februari 2015 Windows Basics yvan vander sanden 22 februari 2015 Windows is nog altijd een veel gebruikt operating system. Als technicus moet je bekend zijn met het Windows operating system om gebruikers te kunnen helpen,

Nadere informatie

Models & Processes Ontwerpdocument Milledoni.nl op mobiel. Laura Mentink 500668667 V-104 30-01-2014

Models & Processes Ontwerpdocument Milledoni.nl op mobiel. Laura Mentink 500668667 V-104 30-01-2014 Models & Processes Ontwerpdocument Milledoni.nl op mobiel Laura Mentink 500668667 V-104 30-01-2014 Debriefing Aanleiding Milledoni.nl op mobiel, dat is de werktitel van dit project. Milledoni is een website,

Nadere informatie

Jurgen@juve-consulting.be +32 (491) 56.35.96

Jurgen@juve-consulting.be +32 (491) 56.35.96 Whitepaper: Cisco Meraki Title: Opzetten wireless guest access Author: Jurgen Vermeulen Jurgen@juve-consulting.be +32 (491) 56.35.96 JUVE Consulting BVBA Roosgrachtlaan 27, B-3400 Landen Tel.: +32 (491)

Nadere informatie

Websitebon.nl Documentatie Eerste zeer snelle opzet Update 05-04-2011

Websitebon.nl Documentatie Eerste zeer snelle opzet Update 05-04-2011 Websitebon.nl Documentatie Eerste zeer snelle opzet Update 05-04-2011 Wat staat u te wachten om in een paar stappen een website te maken met daarop uw belangrijkste informatie. Registreren... 2 Chek naam...

Nadere informatie

Open voor iedereen. Ook via mobiel en tablet!

Open voor iedereen. Ook via mobiel en tablet! ziekenhuis Open voor iedereen. Ook via mobiel en tablet! Het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) in Gouda is een modern, flexibel, slagvaardig en ondernemend ziekenhuis met zo n 450 bedden en ruim 125 medisch

Nadere informatie

ProjectHeatmap. Onderzoeksrapport v0.5 11-03-11 Dennis Wagenaar

ProjectHeatmap. Onderzoeksrapport v0.5 11-03-11 Dennis Wagenaar ProjectHeatmap Onderzoeksrapport v0.5 11-03-11 Dennis Wagenaar 1 Inhoudsopgave Inleiding...3 Gheat...4 Info...4 Voordelen...4 Nadelen...4 Google Fusion Tables...5 Info...5 Voordelen...5 Nadelen...5 OLHeatmap...6

Nadere informatie

Automail voor fli4l. Korte beschrijving van de Omgeving. Het Probleem. LinuxFocus article number 308 http://linuxfocus.org

Automail voor fli4l. Korte beschrijving van de Omgeving. Het Probleem. LinuxFocus article number 308 http://linuxfocus.org LinuxFocus article number 308 http://linuxfocus.org Automail voor fli4l door Stefan Blechschmidt Over de auteur: Als een getrainde electricien, vond ik mezelf in 1990 voor een CAD

Nadere informatie

AANVULLENDE VOORWAARDEN Anti-DdoS Access

AANVULLENDE VOORWAARDEN Anti-DdoS Access AANVULLENDE VOORWAARDEN Anti-DdoS Access EEN EXEMPLAAR VERSTREKKEN. ZIE OOK Dienstbeschrijving In onderstaande schematische afbeelding wordt weergegeven op welke manier het Anti- DDoS Access platform in

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing WiFi-plug JFY

Gebruiksaanwijzing WiFi-plug JFY Gebruiksaanwijzing WiFi-plug JFY Inhoudsopgave 1.Inleiding 2 2. Apparaat Layout 2 3. Sluit de WiFi Plug aan op de de Inverter 2 4.Netwerk instelling 2 5. Parameters van WiFi Plug instelling 5 6. De accountgegevens

Nadere informatie

EnGenius EMR3000 Gebruikershandleiding

EnGenius EMR3000 Gebruikershandleiding EnGenius EMR3000 Gebruikershandleiding Stap 1 : In deze handleiding wordt gebruik gemaakt van android, maar is tevens toe te passen voor Apple ios apparaten. Open de App store. (Voor android apparaten

Nadere informatie

FB000011 Sweex 3 Port FireWire PCI Card FB000010 Sweex 4 Port FireWire PCI Card

FB000011 Sweex 3 Port FireWire PCI Card FB000010 Sweex 4 Port FireWire PCI Card FB000011 Sweex 3 Port FireWire PCI Card FB000010 Sweex 4 Port FireWire PCI Card Inleiding Allereerst hartelijk bedankt voor de aanschaf van de Sweex FireWire PCI Card. Deze kaart biedt je een aantal voordelen:

Nadere informatie