MILITAIRE GENEESKUNDE. In het hart van de operaties

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MILITAIRE GENEESKUNDE. In het hart van de operaties"

Transcriptie

1 MILITAIRE GENEESKUNDE In het hart van de operaties

2 2 Inhoudstafel De medische component 3 Het medisch technisch korps: een uniek beroep 4 De beroepen van het medisch technisch korps: een rijke en gevarieerde loopbaan 5 Welk profiel moet ik hebben? 8 Militair arts 12 Militair tandarts 13 Militair dierenarts 14 Ours Foto s: IPR & DG Com Redactie: Bernard Bolly Lay-out: DG Com/Créa-Layout Drukwerk: Print House Defence Verantwoordelijke uitgever: Geneesheer Generaal-majoor Geert Laire Blok 1 - Kwartier Koningin Elisabeth Everestraat Brussel Tel.: Militair apotheker 15 Hoe vervoeg ik het medisch technisch korps? 16 Student en militair zijn 18 Editie februari 2011

3 3 De medische component De hoofdopdracht van de Medische Component is de medische ondersteuning tijdens de operaties van Defensie. De component is dan ook nagenoeg overal aanwezig waar er Belgische militairen actief zijn. De opdracht van het medisch personeel ter plaatse bestaat erin een zo volledig en snel mogelijke dienstverlening te bieden om zodoende de impact op de gezondheid van de zieke of gewonde militair zo beperkt mogelijk te houden. Daarnaast waken de leden van de Medische Component er ook over dat het personeel van de verschillende contingenten, vóór hun vertrek op missie, medisch geschikt is om de voorziene opdracht uit te voeren. Gezien de specificiteit van het militaire beroep, biedt de Medische Component ook een aanvulling op de civiele geneeskunde en dit zowel op het vlak van de eerstelijnsgeneeskunde als in bepaalde gespecialiseerde domeinen van de ziekenhuisgeneeskunde.

4 4 Het medisch technisch korps: een uniek beroep Het medisch technisch korps bestaat uit artsen, tandartsen, dierenartsen en apothekers. Wie de Medische Component vervoegt om één van deze beroepen uit te oefenen, moet bereid zijn om zich volledig in te zetten voor de internationale missies van Defensie. Je wordt immers twee maanden per jaar ingeschakeld in één van de inzetgebieden van Defensie waar je je medische competentie optimaal zal kunnen gebruiken. In België bestaat je taak er ook in om na te gaan of alle leden van Defensie die op missie kunnen worden uitgestuurd zowel op lichamelijk als mentaal vlak fit zijn om het welslagen van de opdracht niet in het gedrang te brengen. Je hoofdopdracht bestaat er dus in de medische en fysieke geschiktheden van de militairen in operaties op peil te houden. Als lid van het medisch technisch korps moet je je continu bijscholen. Dit zal je toelaten je competenties verder uit te breiden in diverse domeinen van je vakgebied.

5 5 De verschillende beroepen binnen het medisch technisch korps: een rijke en gevarieerde loopbaan Op missie, gedurende oefeningen, tijdens je activiteiten ter ondersteuning van de eenheden van Defensie alsook tijdens je aanvullende activiteit in een door Defensie erkende instelling of dokterskabinet, zal je permanent de mogelijkheid hebben om beroepservaring op te doen. Dit goed gevulde programma zal van jou een kostbare medewerker maken en je medische expertise zal je misschien zelfs toelaten op een dag een leidinggevende functie te vervullen aan de top van de medische component. De verschillende beroepen van het medisch technisch korps bieden je in elk geval het vooruitzicht op een gevarieerde job en een beloftevolle loopbaan vol uitdagingen.

6 6 Arts: Een eerstelijnsarts moet in staat zijn om de toestand van een gekwetste op het terrein te stabiliseren. Hij moet er alles aan doen om met de beschikbare middelen de impact van de ziekte of de verwondingen bij de patiënt te beperken in afwachting van zijn evacuatie uit het terrein. De eerstelijnsarts heeft daarom behoefte aan een brede basisvorming. Defensie stimuleert je om je, naast acute geneeskunde, ook te bekwamen in een aantal andere domeinen zoals luchtvaartgeneeskunde, sportgeneeskunde of rampengeneeskunde. In conflictzones moeten eventueel ook chirurgische ingrepen gebeuren. Chirurgen en anesthesisten passen dan de zogeheten Damage control surgery toe. Het gaat hier om levensreddende technieken die eerst en vooral bedoeld zijn om de patiënt maximale overlevingskansen te bieden en waarbij er ook naar gestreefd wordt om verdere schade voor de gezondheid maximaal te beperken. Om die reden en met het oog op een zo volledig mogelijk herstel van het inzetbare personeel, beschikt Defensie ook over andere specialisten in uiteenlopende disciplines zoals urgentiegeneeskunde, traumatologie en anesthesie. Tandarts: Tijdens een opdracht in het buitenland staat de tandarts in voor de tandheelkundige zorgen ten voordele van alle militairen van het detachement. Daarnaast heeft hij in België ook de taak tandprothesen te maken voor het Defensiepersoneel.

7 7 Dierenarts: Zowel in België als op buitenlandse missie oefent de militaire dierenarts de curatieve dierengeneeskunde uit om de dieren van Defensie (waakhonden en mascottes) in goede gezondheid te houden. Hij controleert ook de hygiëne, de kwaliteit van het drinkwater alsook de kwaliteit van de voedingswaren voor het personeel en dit zowel in België als tijdens een buitenlandse opdracht. Indien nodig staat hij in voor de ongediertebestrijding (ratten, kakkerlakken, enz.). Tot slot werkt hij ook mee aan de ziekenhuishygiëne wanneer er een medische installatie wordt ontplooid. Apotheker: De apotheker fungeert vooral als beheerder van de geneesmiddelen en het medisch materieel ter beschikking van de eenheden van Defensie. Hij bepaalt in functie van de noden welke geneesmiddelen besteld of geproduceerd moeten worden. Hij werkt nauw samen met de andere collega s van het medisch technisch korps (artsen, tandartsen en dierenartsen). Hij bezoekt ook zelf regelmatig de operatietheaters om zich ervan te vergewissen dat de eenheden over de gepaste geneesmiddelen beschikken voor de behandeling van de aandoeningen waarmee ze ter plaatse kunnen geconfronteerd worden.

8 8 Welk profiel dien ik te hebben? Om deel uit te maken van het medisch technisch korps moet je: Militair zijn Ook al is het niet ons doel om van jou een Rambo te maken, toch is het, met het oog op je deelname aan missies in risicozones, noodzakelijk om bij je inlijving of tijdens je studies, diverse opleidingen te volgen die van jou een echte militair maken. Expert zijn in je specialiteit Van bij je inlijving en gedurende je hele loopbaan, zal Defensie je aanmoedigen om je verder te bekwamen o.a. door opleidingen te volgen, congressen bij te wonen, of door een door Defensie aanvaarde aanvullende activiteit uit te oefenen in de civiele sector. Dergelijke permanente opleiding maakt van jou een onmisbare expert voor de component en voor Defensie in het algemeen.

9 9 Over een goede lichaamsconditie beschikken Elke militair moet over een méér dan gemiddelde fysieke conditie beschikken. Dit geldt des te meer voor mannen en vrouwen op het terrein. Een getraind lichaam zal zich immers veel makkelijker aanpassen aan gewijzigde werkomstandigheden of aan stresssituaties eigen aan bepaalde opdrachten. Meertalig zijn Aangezien het contact met de patiënten en je collega s enorm belangrijk van primordiaal belang is bij de uitoefening van je job, is de kennis van de andere landstalen een must. Bovendien zal je in het kader van de internationale missies van Defensie ook regelmatig Engels moeten spreken.

10

11

12 12 Militair arts Hava Mazibas is een Brusselse van 34 jaar. Ze is arts in de Koninklijke Militaire School. Na 8 jaar op de spoedafdeling van een burgerziekenhuis, koos ze in 2008 voor een loopbaan bij het leger. Wat mij overgehaald heeft om bij het leger te gaan, is de kans om te werken binnen een betrouwbare instelling met gevarieerde en heldere doelstellingen, die bovendien ook carrièremogelijkheden biedt. In een gewone burgercontext telt vooral je rendement. Bij Defensie heb ik een evenwicht gevonden tussen mijn sociaal leven en mijn professionele ambities. De militaire opleiding die ik moest volgen toen ik bij het leger ging, was niet gemakkelijk. Zowel fysisch als mentaal was het voor mij een zware opgave. Maar net dankzij deze ervaring weet ik nu dat je altijd je grenzen kunt verleggen en dat je tot meer in staat bent dan je zelf denkt. Dat ik geslaagd ben in de opleiding, is dan ook één van de zaken waar ik ontzettend fier op ben. In het leger krijg je de kans om je te perfectioneren via opleidingen maar ook door te werken in gewone ziekenhuizen. En dan zijn er ook nog de buitenlandse missies. Daar ben je verantwoordelijk voor de gezondheid van een heel detachement. Tijdens mijn eerste zending moest ik een kok verzorgen die één van zijn vingertopjes had afgesneden. Het meest dichtbijgelegen ziekenhuis bevond zich op één uur rijden. Ik heb dus zelf een reconstructie moeten uitvoeren met telefonische bijstand van de handchirurg van het militair hospitaal in Neder-Over-Hembeek. Ik heb de patiënt dag na dag opgevolgd en het resultaat was bijzonder geslaagd. Zoiets geeft enorm veel voldoening, zeker omdat militairen ontzettend dankbaar zijn.

13 13 Militair tandarts Tinne De Nys is 30 jaar en werkt in Heverlee als tandarts. In 2003 kwam ze naar Defensie. Na mijn studies wilde ik iets anders doen. Ik zag een advertentie in de Tandartsenkrant en meteen wist ik: Dit is iets voor mij!. Ik heb mijn kandidatuur gesteld, en daar heb ik tot op vandaag nog altijd geen spijt van. Ik hou van mijn beroep en haal er ontzettend veel voldoening uit. Als we op missie zijn in het buitenland, beperkt ons werk zich niet tot de Belgische militairen. De contacten met de militairen van andere legers zijn zeer verrijkend. We leren veel over hun land, hun gebruiken en gewoonten, enz. Ik heb speciale herinneringen aan een van mijn missies in Libanon, waar ik ook raadplegingen hield in een weeshuis. Dat was een zeer ontroerende menselijke ervaring. Dankzij mijn keuze om bij Defensie te gaan, heb ik mijn horizonten verbreed. Ik heb al heel veel mensen ontmoet en zal er nog veel ontmoeten. Mijn leven zal altijd vol verhalen zitten.

14 14 Militair dierenarts Ann Jacob is 31. Ze woont in Hannuit en werkt in Leopoldsburg waar ze in 2004 werd aangeworven als dierenarts. Het verschil tussen mijn job en die van een civiele dierenarts, is dat mijn dagen ontzettend gevarieerd zijn. Ik doe méér dan louter raadplegingen. Ik doe ook aan preventie, epidemiologie, controle van de voedingshygiëne, enz. Ik heb mijn competenties kunnen uitbreiden. Als dierenarts met een gewone praktijk, mag je, om je klanten niet te verliezen, niet teveel afwezig zijn. Bij Defensie heb ik echter al kunnen deelnemen aan tal van internationale congressen en opleidingen. Zo heb ik bijvoorbeeld ook de kans gekregen om mij te specialiseren in kinesitherapie voor dieren. Op missie staan wij niet alleen in voor de patrouillehonden maar ook voor de controle van het drinkwater en de kwaliteit van de voeding voor het personeel. Daarnaast zijn we belast met de PEST control, dat is de controle en bestrijding van ongedierte (ratten, kakkerlakken, enz). Of ik ook een speciale herinnering heb? Ja, op een dag heb ik een paard gehecht. Dat was in Bujumbura (Burundi). Lokale boeren hadden vernomen dat er in het Belgische kamp een dierenarts was. Ze zijn mijn hulp komen vragen voor een gewond paard. Na die interventie in het midden van de brousse onder een gloeiendhete zon, bedankten ze mij alsof ik een mirakel had verricht (lacht).

15 15 Militair apotheker Bruno Vandecasteele is 36 jaar. Hij woont in Wilsele en werkt in Nijvel als apotheker. Hij is er verantwoordelijk voor de aankoop van de nodige farmaceutische producten voor eenheden die op missie vertrekken. Ik heb eerst negen jaar in een apotheek gewerkt alvorens bij Defensie te gaan. Ik wilde meer dan alleen maar geneesmiddelen afleveren aan patiënten. Dankzij mijn huidige job heb ik uiteenlopende vooruitzichten. Momenteel ben ik verantwoordelijk voor de bevoorrading van de Belgische detachementen in het buitenland. Ik moet er voor zorgen dat het personeel ter plaatse over alle nodige geneesmiddelen beschikt. Een zware verantwoordelijkheid. Voor mijn job moet ik ook af en toe naar het buitenland. Zo kan ik zelf zien waarmee het medisch personeel in aanraking kan komen en wat hun noden zijn. Dat is niet alleen belangrijk voor mijn job maar ook zeer verrijkend op persoonlijk vlak.

16 Criteria om toe te treden tot het medisch technisch korps? Je moet: Van Belgische nationaliteit zijn of inwoner zijn van een lidstaat van de Europese Unie en voldaan hebben aan de militaire dienstplicht die geldt in je land van herkomst. Frans of Nederlands kunnen spreken. Je schoolplicht vervuld hebben. Minstens 18 en nog geen 34 jaar zijn op 31 december van het jaar van de rekrutering. Je voelt je aangesproken? Surf snel naar voor meer info. 16

17 17 Er zijn vier manieren om tot het medisch technisch korps toe te treden: Bij aanvang van je studies In het derde jaar bachelor Als gediplomeerde In combinatie met een activiteit als burger Alvorens je universiteitsopleiding geneeskunde, tandheelkunde of farmaceutische wetenschappen aan te vangen, moet je slagen voor het toelatingsexamen van de Koninklijke Militaire School. Vervolgens vat je met de steun van Defensie, je universitaire medische studie aan in een Belgische universiteit. Tijdens de schoolvakanties volg je in het kader van militaire kampen een aantal militaire en sportieve opleidingen die je zullen helpen om je toekomstige werkomgeving te leren kennen. Je moet eerst voor de toelatingsproef van de Koninklijke Militaire School slagen alvorens, met de steun van Defensie, je universitaire studies verder te zetten. Tijdens de schoolvakanties volg je in het kader van militaire kampen een aantal militaire en sportieve opleidingen die je zullen helpen om je toekomstige werkomgeving te leren kennen. In functie van de vacante betrekking moet je het overeenstemmende basisdiploma geneeskunde, tandheelkunde, dierengeneeskunde of farmaceutische wetenschappen voorleggen alvorens tot Defensie te kunnen toetreden. Je volgt als intern een militaire opleiding van enkele weken waarin je tot militair gevormd wordt, klaar om je carrière bij Defensie aan te vatten. Net als je collega s die tijdens hun studies bij Defensie kwamen, krijg je de kans om op te klimmen binnen de medische component. Misschien heb je getwijfeld op het moment van je studie- en beroepskeuze en voelde je je wel aangetrokken tot Defensie maar niet voltijds? In dat geval biedt de reserve je de kans om je beroepservaring aan te vullen met een militaire ervaring. Als reservist kan je nu en dan opgeroepen worden om je functie uit te oefenen binnen het medisch technisch korps, zowel in het kader van een binnenlandse als/of een buitenlandse opdracht.

18 18 Student en militair zijn Net het secundair onderwijs achter de rug en al een militaire carrière? Het kan! Defensie biedt je de kans om je studentenleven aan de universiteit te combineren met je leven als kandidaat-officier. Na het slagen voor de toelatingsproef van de Koninklijke Militaire School word je gevolgd en begeleid door een militair met ervaring die je niet alleen zal inwijden in het leven bij Defensie maar je ook verder zal aanmoedigen tijdens je studies. In de vakantieperiodes, en steeds binnen de limieten van je universitaire verplichtingen, neem je deel aan militaire kampen samen met andere kandidaat-officieren van de Koninklijke Militaire School. Een uitgelezen moment om te ontdekken wat van een officier verwacht wordt. De kampen zijn ook ideaal om je te laten doordringen van de binnen Defensie alomtegenwoordige teamspirit. Je maakt er ook kennis met de verschillende aspecten van de medische component.

19 19 Wouter Min, 20 jaar, afkomstig uit Berlaar, is student in het 3 de jaar geneeskunde en kandidaat militair arts. Geneeskunde trekt mij al aan van toen ik een kind was. Met het leger was het net zo. Waarom beide dus niet combineren? Mijn medestudenten zijn vaak verbaasd als ze horen dat je al als student door Defensie kan worden aangeworven en betaald. De druk is wel groter want de voorwaarde is natuurlijk dat je slaagt. Het feit echter dat we van dichtbij worden gevolgd, helpt enorm. Mij brengt dat vooral extra discipline bij tijdens het studeren (lacht). Weten dat ik op een dag zelf voor een militaire operatie zal vertrekken, motiveert me erg. Dat is wat me het meest aantrekt. Weten dat mijn carrière een combinatie zal zijn van werken op de spoedafdeling in een ziekenhuis en op buitenlandse missie gaan, dat zet mij aan het dromen. Nathalie Hock, 20 jaar, uit Molenbeek, is 3 de jaars studente geneeskunde. Zij vertegenwoordigt ook de leerling-geneesheren in de Koninklijke Militaire School. Voor mij is een militair arts iemand met meerdere pijlen op zijn boog. Het is iemand die ook met een beperkt arsenaal aan middelen kan omgaan met spoedgevallen. Ervaring opdoen op het terrein, dat is wat mij aantrekt. Ook de teamspirit bevalt me wel. Tijdens de militaire kampen waaraan we deelnemen, valt het meteen op: de solidariteit en het verantwoordelijkheidsgevoel binnen een groep worden aangemoedigd. Ik vind dat de combinatie van het studeren aan de universiteit en de kampen met mijn collega s van de KMS mij sneller volwassen hebben gemaakt. Ik heb de indruk dat ik mijn studies op een rijpere manier aanpak. Wat ik ook ontzettend waardeer, is dat sport zo belangrijk is binnen de militaire opleiding. Ik zit overigens in het schermteam van de KMS. In 2010 wonnen we het toernooi van Defensie. Een overwinning waar ik met plezier aan terugdenk want het was de prestatie van een groep en het was leuk om die groepsvreugde te delen.

20 Klaar voor je toekomstige job? Klaar voor het grote avontuur? Klaar om de wereld te ontdekken? We informeren je graag!

Proud to help! Het medisch reservekader. Defensie rekruteert. Orban Daniel

Proud to help! Het medisch reservekader. Defensie rekruteert. Orban Daniel Proud to help! Orban Daniel Het medisch reservekader Defensie rekruteert Inhoudstafel De medische pijler bij Defensie...3 Het reservekader...4 Het medisch technisch korps...6 Welk profiel moet ik hebben?

Nadere informatie

Coordinatie--erkenningscriteria--geneesheren-specialisten--Intensieve-zorg--BIJZONDERE-CRITERIA--MB doc

Coordinatie--erkenningscriteria--geneesheren-specialisten--Intensieve-zorg--BIJZONDERE-CRITERIA--MB doc 5 OKTOBER 1995. - Ministerieel besluit tot vaststelling van de bijzondere erkenningscriteria voor de geneesheren-specialisten houders van de bijzondere beroepstitel in de intensieve zorg, alsook van de

Nadere informatie

Verpleegkundige in opleiding

Verpleegkundige in opleiding Volg je hart, gebruik je hoofd Verpleegkundige in opleiding Opleiding verpleegkunde Zoek je zinvol werk en wil je graag voor mensen zorgen? Word dan verpleegkundige! Kom naar VUmc. Wij zijn je ideale partner

Nadere informatie

Jaar Werkboek 4 weken Challenge

Jaar Werkboek 4 weken Challenge Coach jezelf naar succes Jaar Werkboek 4 weken Challenge 10 Focus Sociaal zijn, jezelf kunnen wegcijferen en altijd klaar staan voor anderen zijn mooie eigenschappen, en... Jij bent ook belangrijk Hij

Nadere informatie

Medewerkerstevredenheidsonderzoek

Medewerkerstevredenheidsonderzoek Medewerkerstevredenheidsonderzoek Dit medewerkerstevredenheidsonderzoek bestaat uit een aantal standaard onderwerpen die vaak gebruikt worden in medewerkerstevredenheidsonderzoeken. Afhankelijk van de

Nadere informatie

Werken in een andere sector of branche: iets voor u?

Werken in een andere sector of branche: iets voor u? Werken in een andere sector of branche: iets voor u? Uw hele loopbaan blijven werken in dezelfde sector of branche? Voor veel werknemers is het bijna vanzelfsprekend om te blijven werken in de sector of

Nadere informatie

inschrijving gratis onderwijs Onderwijs problemen kleuterschool schoolplicht schoolagenda buitenschoolse activiteiten ouderverenigingen

inschrijving gratis onderwijs Onderwijs problemen kleuterschool schoolplicht schoolagenda buitenschoolse activiteiten ouderverenigingen problemen schoolagenda gratis onderwijs schoolplicht inschrijving kleuterschool buitenschoolse activiteiten ouderverenigingen Onderwijs In België zijn kinderen verplicht naar school te gaan van 6 tot 18

Nadere informatie

HOOFDSTUK I. Algemene bepalingen.

HOOFDSTUK I. Algemene bepalingen. 14 FEBRUARI 2005. Ministerieel besluit tot vaststelling van de bijzondere criteria voor de erkenning van geneesheren-specialisten houders van de bijzondere beroepstitel in de urgentiegeneeskunde, van geneesherenspecialisten

Nadere informatie

Allemaal in ontwikkeling. Door: Rieke Veurink / Fotografie: Kees Winkelman

Allemaal in ontwikkeling. Door: Rieke Veurink / Fotografie: Kees Winkelman Permanente educatie in Smallingerland Allemaal in ontwikkeling Door: Rieke Veurink / Fotografie: Kees Winkelman Van cursussen professioneel Engels, kennis opdoen bij een andere afdeling tot vierjarige

Nadere informatie

BS Gewijzigd door: MB (BS ) HOOFDSTUK 1. - Algemene bepalingen

BS Gewijzigd door: MB (BS ) HOOFDSTUK 1. - Algemene bepalingen 12 NOVEMBER 1993. - Ministerieel besluit tot vaststelling van de bijzondere criteria voor de erkenning van geneesheren - specialisten houders van de bijzondere beroepstitel in de URGENTIEGENEESKUNDE, alsook

Nadere informatie

STUDIES EN BEROEPEN. Wat moet je doen?

STUDIES EN BEROEPEN. Wat moet je doen? STUDIES EN BEROEPEN Welke opleiding moet je doen om dokter te worden? Wat doet een ingenieur? Waar werkt een secretaresse? Welk beroep wil jij doen? Wat moet jij studeren? Wat moet je doen? 1. Verbind

Nadere informatie

Sport en jeugdhulp gaan heel goed samen

Sport en jeugdhulp gaan heel goed samen Jamile Zaoudi: Sport en jeugdhulp gaan heel goed samen fietsen, iets ondernemen. Tegelijkertijd werk je aan het stukje psyche: Je kunt je bijvoorbeeld niet meer verschuilen achter je vader of moeder, het

Nadere informatie

Contacten die het verschil maken

Contacten die het verschil maken n ie u w s b r ie f Spotlight on Anke Van Der Heijden, Case Manager FOCUS VAN DE MAAND: Contacten die het verschil maken de best doctors stichting: in Mei 2014 Ik hoor regelmatig van patiënten dat ze het

Nadere informatie

Hoe medewerkers bevlogen aan het werk houden?

Hoe medewerkers bevlogen aan het werk houden? Hoe medewerkers bevlogen aan het werk houden? Hoe medewerkers bevlogen aan het werk houden? Bevlogenheid en burn-out in België Uitdagend werk, positieve relaties met collega s en leidinggevenden, opleidingsmogelijkheden

Nadere informatie

Verder studer e n. Zoek de zeven verschillen: bachelor en master

Verder studer e n. Zoek de zeven verschillen: bachelor en master Verder studer e n Zoek de zeven verschillen: bachelor en master Alles over bachelors en masters Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap Beleidsdomein Onderwijs Vorming www.hogeronderwijsregister.be Awel,

Nadere informatie

Medewerkerbetrokkenheid. 1. Werk aan medewerkertevredenheid. Betrokkenheid uit jezelf. Waarom zou iemand het maximale inzetten voor een werkgever?

Medewerkerbetrokkenheid. 1. Werk aan medewerkertevredenheid. Betrokkenheid uit jezelf. Waarom zou iemand het maximale inzetten voor een werkgever? Dat is de vraag! Natuurlijk is werk nog steeds vanzelfsprekend voor mensen maar het is niet meer zo vanzelfsprekend om voor de duur van het leven die ene baas te kiezen. Mensen maken enorm veel keuzes.

Nadere informatie

AVONTURENKAART. Reflectieopdrachten

AVONTURENKAART. Reflectieopdrachten AVONTURENKAART Reflectieopdrachten Je hebt aangegeven dat je het niet weet; je hangt niet erg aan je huidige baan maar hebt ook niet de ambitie om naar een andere baan op zoek te gaan. Geef hieronder kort

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Medic Special Forces: de hogere kunst van het pleisterplakken

Medic Special Forces: de hogere kunst van het pleisterplakken Medic Special Forces: de hogere kunst van het pleisterplakken tekst: sgt. Derek de Vries Lees het volledige artikel in de FALCON Grizzly, this is Mike ready to copy nine-liner This is grizzly, ready to

Nadere informatie

Werkboek MEER KLANTEN OP JOUW MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER KLANTEN DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST

Werkboek MEER KLANTEN OP JOUW MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER KLANTEN DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST Werkboek MEER MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST MANIER! Hoofdstuk 1 Nieuwe klanten nodig? Marketing is een vakgebied waar veel om te doen is.

Nadere informatie

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach.

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Karin de Galan Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Ze heeft zich gespecialiseerd in het trainen van trainers en richtte in 2007 de galan school voor training op. Eerder werkte ze als

Nadere informatie

HC zd. 22 nr. 32. dia 1

HC zd. 22 nr. 32. dia 1 HC zd. 22 nr. 32 een spannend onderwerp als dit niet waar is, valt alles duigen of zoals Paulus het zegt in 1 Kor. 15 : 19 als wij alleen voor dit leven op Christus hopen zijn wij de beklagenswaardigste

Nadere informatie

INSCHRIJVEN VOOR DE TAALTEST

INSCHRIJVEN VOOR DE TAALTEST INSCHRIJVEN VOOR DE TAALTEST Wil je in België studeren aan een hogeschool of aan een universiteit? Als je je diploma secundair onderwijs niet in het Nederlands gehaald hebt, moet je een taaltest afleggen.

Nadere informatie

Latijn: iets voor jou?

Latijn: iets voor jou? : n j i t a L r o o v s iet jou? De Romeinen en wij Waar komen onze letters vandaan? Hoe komen we aan de namen van de maanden? De antwoorden op vele van deze vragen vind je vaak in het verleden bij de

Nadere informatie

novacollege.nl/zorg Assistenten gezondheidszorg Verpleging en verzorging Zorg 2016/2017

novacollege.nl/zorg Assistenten gezondheidszorg Verpleging en verzorging Zorg 2016/2017 novacollege.nl/zorg Assistenten gezondheidszorg Verpleging en verzorging Zorg 2016/2017 Ik ben altijd met kleding bezig. Een creatieve opleiding lag dus voor de hand. Maar tijdens het zoeken, merkte ik

Nadere informatie

(VIDEO) Review ZEEF Wat is ZEEF en wat kan je hiermee?

(VIDEO) Review ZEEF Wat is ZEEF en wat kan je hiermee? Inhoud Inleiding Voor Wie is ZEEF? Wat kan ik op ZEEF vinden? Hoe werkt ZEEF voor een bezoeker? Hoe werkt ZEEF voor een expert? Voordelen ZEEF Nadelen ZEEF Conclusie ZEEF Eigen ervaringen met ZEEF Bronnen

Nadere informatie

Diverse school, diverse kansen

Diverse school, diverse kansen Diverse school, diverse kansen Stel je buur de volgende 3 vragen: 1. Hoe kom jij in aanraking met diversiteit in onderwijs? 2. Wat is het eerste gevoel dat jij hebt wanneer je denkt aan diversiteit? 3.

Nadere informatie

Waarom volgen mensen avondschool?

Waarom volgen mensen avondschool? Waarom volgen mensen avondschool? Dagonderwijs is niets voor jou, want je werkt, je wil werken, je gezondheid laat het niet toe? Er kunnen veel redenen zijn waarom je wil studeren volgens een ritme dat

Nadere informatie

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële uitingen. Als startend ondernemer is alles nieuw. De boekhouding,

Nadere informatie

U schrijft ook dat wij Belgen bang zijn voor elkaar. Hoezo?

U schrijft ook dat wij Belgen bang zijn voor elkaar. Hoezo? Wablieft praat met Paul Verhaeghe De maatschappij maakt mensen ziek Materieel hebben we het nog nooit zo goed gehad. De meesten van ons hebben een inkomen, een dak boven ons hoofd Toch voelen veel mensen

Nadere informatie

DOORSTUDEREN NA HET HBO

DOORSTUDEREN NA HET HBO DOORSTUDEREN NA HET HBO Met welke financiële gevolgen moet je rekening houden? Informatie van het Avans Studentendecanaat Stand van zaken 2015-2016 Kenmerk: 14 september 2015 Studeren na het HBO: onderwerpen

Nadere informatie

??! Bij wie kun je terecht? Aan de slag. Take a break?

??! Bij wie kun je terecht? Aan de slag. Take a break? Aan de slag Als je werkt worden je rechten en plichten vastgelegd in een arbeidsovereenkomst. Deze overeenkomst kan verschillende vormen aannemen en leg je schriftelijk vast. Lees je contract steeds aandachtig

Nadere informatie

[IN 3 STAPPEN JE EX TERUG.]

[IN 3 STAPPEN JE EX TERUG.] 2011 Life Coach Désirée Snelling Berg Desirée [IN 3 STAPPEN JE EX TERUG.] Leer de technieken om met behulp van je onderbewuste en het universum je ex weer terug te krijgen. Inleiding Het is geen geheim

Nadere informatie

Aan de Schrans in Leeuwarden is één van de meest opvallende orthodontiepraktijken. van Noord-Nederland gevestigd. Daarin werkt

Aan de Schrans in Leeuwarden is één van de meest opvallende orthodontiepraktijken. van Noord-Nederland gevestigd. Daarin werkt Aan de Schrans in Leeuwarden is één van de meest opvallende orthodontiepraktijken van Noord-Nederland gevestigd. Daarin werkt orthodontist Daniël van der Meulen samen met veertien assistentes intensief

Nadere informatie

Intact. goede redenen om een zelfhulpgroep te bezoeken

Intact. goede redenen om een zelfhulpgroep te bezoeken 10 goede redenen om een zelfhulpgroep te bezoeken Intact Zelfhulp is er voor jou. Deze informatie is voor alle mensen met een verslavingsprobleem en hun naasten, ongeacht welke verslaving. De eerste stap

Nadere informatie

Studeren na het HBO. stand van zaken 2014-2015. Informatie van het Avans Studentendecanaat

Studeren na het HBO. stand van zaken 2014-2015. Informatie van het Avans Studentendecanaat Studeren na het HBO stand van zaken 2014-2015 Informatie van het Avans Studentendecanaat 1 Studeren na het HBO: onderwerpen 1. Wat moet je weten over het collegegeld als je kiest voor een nieuwe bachelor

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Opvang na uw uitzending. Dienstencentrum Bedrijfsmaatschappelijk Werk

Opvang na uw uitzending. Dienstencentrum Bedrijfsmaatschappelijk Werk Opvang na uw uitzending Dienstencentrum Bedrijfsmaatschappelijk Werk Dienstencentrum Bedrijfsmaatschappelijk werk helpt iedereen binnen of direct rondom Defensie met problemen die voortkomen uit het werk.

Nadere informatie

Hoe gaat het in z n werk daar? Wat is er anders dan een gewone poli?

Hoe gaat het in z n werk daar? Wat is er anders dan een gewone poli? INTERVIEW d.d. 28 december 2009 Coeliakiepoli Op het interview-wenslijstje van Nynke en Zara staat Dr. Luisa Mearin. Zij is kinderarts MDL in het LUMC te Leiden en heeft als eerste met haar collega s in

Nadere informatie

Studeren na het HBO. stand van zaken 2013-2014. Informatie van het Avans Studentendecanaat

Studeren na het HBO. stand van zaken 2013-2014. Informatie van het Avans Studentendecanaat Studeren na het HBO stand van zaken 2013-2014 Informatie van het Avans Studentendecanaat 1 Studeren na het HBO: onderwerpen 1. Wat moet je weten over het collegegeld als je kiest voor een nieuwe bachelor

Nadere informatie

Brieven van commandanten

Brieven van commandanten Brieven van reservisten Brieven van reservisten Hieronder staan voorbeeldbrieven die reservisten en hun militaire commandanten kunnen gebruiken als startpunt voor gesprekken met werkgevers en/of opleidingsinstituten....

Nadere informatie

Alles weten over uw aandoening

Alles weten over uw aandoening n i e u w s b r i e f In de schijnwerpers: Lydia Geluk, Senior Het is erg inspirerend om te werken met ons team van internationale collega s en medisch specialisten van over de hele wereld, allemaal met

Nadere informatie

TANDARTSASSISTENTE. Lis Hendriks 11 NOVEMBER 2013. Sectorwerkstuk HET ASSINK LYCEUM

TANDARTSASSISTENTE. Lis Hendriks 11 NOVEMBER 2013. Sectorwerkstuk HET ASSINK LYCEUM TANDARTSASSISTENTE Lis Hendriks 11 NOVEMBER 2013 HET ASSINK LYCEUM Sectorwerkstuk Inhoudsopgave Inleiding... 3 Waarom heb je voor deze opleiding gekozen? Waarom zou je voor deze opleiding kiezen?... 3

Nadere informatie

Inspiratie om te dromen, angsten los te laten en doelen te bereiken Seminar Grensverleggend leven

Inspiratie om te dromen, angsten los te laten en doelen te bereiken Seminar Grensverleggend leven Inspiratie om te dromen, angsten los te laten en doelen te bereiken Seminar Grensverleggend leven Het geheim achter het succes van Alpe d'huzes Coen van Veenendaal Coen is ondernemer en initiatiefnemer

Nadere informatie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie Zaken voor mannen Verhalen van mannen met epilepsie Introductie Niet alle mannen vinden het prettig om over hun gezondheid te praten. Ieder mens is anders. Elke man met epilepsie ervaart zijn epilepsie

Nadere informatie

ADHD: je kunt t niet zien

ADHD: je kunt t niet zien ➂ ADHD: je kunt t niet zien Je ziet het niet aan de buitenkant. Je kunt niet gelijk naar iemand kijken en zeggen: die heeft ADHD. Dat kan een voordeel zijn. Als iemand niet weet dat jij het hebt, dan kunnen

Nadere informatie

Socioprofessionele reïntegratie. Conny Daens, GTB

Socioprofessionele reïntegratie. Conny Daens, GTB Socioprofessionele reïntegratie Conny Daens, GTB GTB - dienst, vzw die vanuit de werkwinkels heel nauw samenwerkt met VDAB binnen een samenwerkingsakkoord voor personen met een werkvraag. - Onderscheidt

Nadere informatie

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Haring! Verse haring! Wie maakt me los! Ik heb verse haring! Ha... ja, nou heb ik jullie aandacht, hè? Sorry, ik ben uitverkocht. Vandaag geen haring

Nadere informatie

Test: carrière-ankers

Test: carrière-ankers Test: carrière-ankers Wat is de reden dat je werkt? Wat motiveert je in je werk? Welke elementen moeten je werk bevatten om het je echt naar de zin te maken zodat je met plezier en productief kunt functioneren?

Nadere informatie

Zorg met Passie voor uw Huisdier; 'Samen Beter' Nieuwsbrief Dierenkliniek Goeree Overflakkee september 2013

Zorg met Passie voor uw Huisdier; 'Samen Beter' Nieuwsbrief Dierenkliniek Goeree Overflakkee september 2013 Nieuwsbrief Dierenkliniek Goeree Overflakkee september 2013 Verzorging en Vaccineren van uw huisdier Aandacht voor het dier...ook bij het vaccineren!! Een hond kan best heel snel ingeënt worden. U staat

Nadere informatie

Dat ze klaarstaat voor haar vrienden. Als ze samen is met haar vriendinnen, is er veel gein

Dat ze klaarstaat voor haar vrienden. Als ze samen is met haar vriendinnen, is er veel gein Oefening 5 Persoon 1: Annet Kok (moeder) Talent: Prestatiegericht Betrouwbaar Humoristisch Optimistisch Vasthoudend Concreet voorbeeld: Tijdens de hockeywedstrijden Dat ze klaarstaat voor haar vrienden

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

Academiejaar 2014/2015. bachelor. verpleegkunde. verpleegkunde. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2014/2015. bachelor. verpleegkunde. verpleegkunde. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2014/2015 bachelor verpleegkunde verpleegkunde Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Bachelor verpleegkunde verpleegkunde Je ideale opleiding kiezen uit het ruime aanbod aan onze hogeschool

Nadere informatie

BRUSSEL t. Master in het tolken. Faculteit Letteren

BRUSSEL t. Master in het tolken. Faculteit Letteren BRUSSEL t Master in het tolken Faculteit Letteren Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook als je elders een

Nadere informatie

Het bepalen van je waarden: Stap voor stap

Het bepalen van je waarden: Stap voor stap Het bepalen van je waarden: Stap voor stap Het Demartini Waardebepaling Proces TM is een multi-step proces waarin je je antwoorden blijft verfijnen tot je hiërarchie van waarden uiteindelijk glashelder

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties Preek Gemeente van Christus, Het staat er een beetje verdwaald in dit hoofdstuk De opmerking dat ook Jezus doopte en leerlingen maakte. Het is een soort zwerfkei, je leest er ook snel overheen. Want daarna

Nadere informatie

RIJSCHOOL. Wat moet je doen?

RIJSCHOOL. Wat moet je doen? RIJSCHOOL Christina, Alfonso, Tai en Linda willen leren autorijden. Ze hebben het theoretische examen al afgelegd. Nu willen ze oefenen voor het praktijkexamen. Ze zoeken een rijschool. Jij helpt hen.

Nadere informatie

Nederland heeft ons veiligheid gegeven, we willen graag iets terugdoen

Nederland heeft ons veiligheid gegeven, we willen graag iets terugdoen Nederland heeft ons veiligheid gegeven, we willen graag iets terugdoen In haar werkkamer in het Universitair Medisch Centrum in Utrecht liggen op het bureau van Shaimaa Al Janabi houten lades met tientallen

Nadere informatie

E-PAPER. Drie praktische tips om je werk als apothekersassistent(e) leuker te maken!

E-PAPER. Drie praktische tips om je werk als apothekersassistent(e) leuker te maken! Dé expert in praktische apotheektrainingen E-PAPER Drie praktische tips om je werk als apothekersassistent(e) leuker te maken! 1 Inhoudsopgave De cliënt en ik 3 Weet jij nog waarom je in de apotheek wilde

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Laat je talenten leven Helpt je het

Nadere informatie

hun familie, geachte aanwezigen,

hun familie, geachte aanwezigen, Toespraak van de minister van Defensie, J.S.J. Hillen, ter gelegenheid van de uitreiking van de eerste universitair erkende diploma s van de Nederlandse Defensie Academie op 26 maart 2012 te Den Helder.

Nadere informatie

Ik ben een trage spreker dus u zal zien dat 20 seconden per slide voor mij een hele uitdaging is.

Ik ben een trage spreker dus u zal zien dat 20 seconden per slide voor mij een hele uitdaging is. Ik ben een trage spreker dus u zal zien dat 20 seconden per slide voor mij een hele uitdaging is. 1 U moet geen professorenpraat van mij verwachten. Wel korte vaststellingen uit het onderzoek, een algemeen

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Geeft je inzicht in jouw persoonlijke

Nadere informatie

Het gaf mij veel energie om een eigen evenement te organiseren.

Het gaf mij veel energie om een eigen evenement te organiseren. Het Cruyff Foundation Community Program De Johan Cruyff Foundation wil jongeren langdurig binden aan het Cruyff Court en de wijk. Wij willen jongeren meer zelfvertrouwen geven, kansen bieden om hun talent

Nadere informatie

Visie Dimence Groep op VerpleGinG en VerzorGinG

Visie Dimence Groep op VerpleGinG en VerzorGinG Visie Dimence Groep op verpleging en verzorging Visie Dimence Groep op verpleging en verzorging De zorg verandert en vindt zoveel mogelijk thuis of dichtbij huis plaats. Er worden minder mensen opgenomen

Nadere informatie

LOOPBAAN-ANKERTEST. Wat zijn loopbaan-ankers? Welke baan past bij je?

LOOPBAAN-ANKERTEST. Wat zijn loopbaan-ankers? Welke baan past bij je? LOOPBAAN-ANKERTEST Welke baan past bij je? Waarom werk je? Welke aspecten motiveren je in jouw werk? Welke inhoudelijke zaken moet je werk bevatten zodat je het naar je zin hebt en met plezier en resultaat

Nadere informatie

Ik voel me zo ziek als een hond, mompelt vader. Dan moet je naar de dierenarts gaan, zegt zijn zoontje. - 6 -

Ik voel me zo ziek als een hond, mompelt vader. Dan moet je naar de dierenarts gaan, zegt zijn zoontje. - 6 - dierenarts De spreekkamer Nee, ik blaf, miauw, piep of fluit niet tegen een ziek dier. Ik spreek in mensentaal, met het baasje van mijn patiënt. We bespreken de klachten en hoe we het dier kunnen helpen.

Nadere informatie

18 december 2013. 1 van 10. Op vakantie na een niertransplantatie; NP online enquête

18 december 2013. 1 van 10. Op vakantie na een niertransplantatie; NP online enquête Op vakantie na een niertransplantatie; NP online enquête Nierpatiënten Perspectief online is een internetpanel voor mensen met een nierziekte*, naasten van nierpatiënten en nierdonoren. Zij kunnen via

Nadere informatie

PERSMAP. Zoeken, aanbevelen en delen DOKTERS ZIEKENHUIZEN WISDOC - PERSMAP 1

PERSMAP. Zoeken, aanbevelen en delen DOKTERS ZIEKENHUIZEN WISDOC - PERSMAP 1 PERSMAP Zoeken, aanbevelen en delen... 437.084 DOKTERS 1.822 ZIEKENHUIZEN WISDOC - PERSMAP 1 WIE ZIJN WIJ?...2 CEO AAN HET WOORD...2 HOE ZIET WISDOC ER UIT...3 MOBIELE APP...5 WISDOC IN DE PERS...6 CONTACT...7

Nadere informatie

Het leven zoals het is Rechtspraktijk, van CVO naar KHLeuven Klik hier voor meer informatie over Rechtspraktijk in het CVO Leuven-Landen

Het leven zoals het is Rechtspraktijk, van CVO naar KHLeuven Klik hier voor meer informatie over Rechtspraktijk in het CVO Leuven-Landen Het leven zoals het is Rechtspraktijk, van CVO naar KHLeuven Klik hier voor meer informatie over Rechtspraktijk in het CVO Leuven-Landen Ze zien dat wij over een ruimere juridische bagage beschikken dan

Nadere informatie

AANVULLINGEN DEELNEMERS

AANVULLINGEN DEELNEMERS AANVULLINGEN DEELNEMERS VORMING Ambassadeurs Zorgsector 17 september 2013 - Diepenbeek 1 ENKELE SFEERBEELDEN 2 De juiste handvaten voor een ambassadeur zorgsector Hendrikje Huysmans, Lector Katholieke

Nadere informatie

Lieve ouder, De inhoud van wat je schrijft is persoonlijk. Probeer eerlijk te zijn in wat je schrijft en je gevoelens toe te laten.

Lieve ouder, De inhoud van wat je schrijft is persoonlijk. Probeer eerlijk te zijn in wat je schrijft en je gevoelens toe te laten. Lieve ouder, Langs de één of andere weg ben je in het bezit gekomen van dit boekje, omdat je je kindje verloor door abortus en je het daar moeilijk mee hebt. Dit boekje is een soort dagboek, een leidraad

Nadere informatie

In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen

In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen 14 In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen einde, alleen een voortdurende kringloop van materie

Nadere informatie

Gelet op de voorstellen van de Hoge Raad van geneesheren-specialisten en van huisartsen;

Gelet op de voorstellen van de Hoge Raad van geneesheren-specialisten en van huisartsen; Ministerieel besluit tot vaststelling van de bijzondere criteria voor de erkenning van geneesheren-specialisten, stagemeesters en stagediensten voor de specialiteit van kindergeneeskunde, gewijzigd bij

Nadere informatie

HOE JE IN 5 STAPPEN ECHT ZELFVERTROUWEN OPBOUWT

HOE JE IN 5 STAPPEN ECHT ZELFVERTROUWEN OPBOUWT HOE JE IN 5 STAPPEN ECHT ZELFVERTROUWEN OPBOUWT DOOR ANN VAN RIET WWW.ALTHEA-COACHING.BE Hallo! In dit e-book ga je leren hoe je echt zelfvertrouwen kan opbouwen. En daarmee bedoel ik dus niet gewoon denken

Nadere informatie

Niet veel mensen krijgen deze ziekte en sommige volwassenen hebben er vaak nog nooit van gehoord of weten er weinig vanaf.

Niet veel mensen krijgen deze ziekte en sommige volwassenen hebben er vaak nog nooit van gehoord of weten er weinig vanaf. Je leest waarschijnlijk dit boekje omdat je mama of papa of iemand anders speciaal in je familie Amyotrofische Lateraal Sclerose heeft. Het is een lang woord en het wordt vaak afgekort tot ALS. Niet veel

Nadere informatie

Logboek persoonlijk ontwikkelingsplan persoonlijk actieplan. Naam student: Maes Pieter

Logboek persoonlijk ontwikkelingsplan persoonlijk actieplan. Naam student: Maes Pieter BACHELOR NA BACHELOR ADVANCED BUSINESS MANAGEMENT Logboek persoonlijk ontwikkelingsplan persoonlijk actieplan Naam student: Maes Pieter 2011-2012 POP EERSTE GEKOZEN ALGEMENE COMPETENTIE: OPBOUWEN VAN EEN

Nadere informatie

over de perfecte match met iemand

over de perfecte match met iemand over de perfecte match met iemand De perfecte match met iemand Iemand zoekt iemand. Iemand die meteen inzetbaar is en het verschil kan maken. Iemand die de branche begrijpt en de situatie in het bedrijf

Nadere informatie

1 Ben of word jij weleens gepest?

1 Ben of word jij weleens gepest? Onderzoeksresultaten TipHorstaandeMaas.nl Pesten Pesten is van alle generaties. Het kan bijna overal plaatsvinden en is daarom dichterbij dan mensen soms denken 8 1 Ben of word jij weleens gepest? 7 6

Nadere informatie

Studiefinanciering van de Vlaamse overheid?

Studiefinanciering van de Vlaamse overheid? ??! Je hebt je diploma op zak. Wellicht heb je al nagedacht over je toekomst: waar wil je naartoe? Wil je meteen je diploma verzilveren op de arbeidsmarkt? Of wil je liever nog als student door het leven

Nadere informatie

Hoe stel ik mij kandidaat?

Hoe stel ik mij kandidaat? Informatiebrochure kandidaat brandweerman 1 Hou je van uitdagingen? Ben je technisch onderlegd en werk je graag in team? Dan is brandweerman de geknipte job voor jou. De brandweerzones in ons land hebben

Nadere informatie

Sterker met Stoma. door jouw ervaring te delen. Stomavereniging introduceert een nieuw motto en krijgt een nieuwe huisstijl! www.stomavereniging.

Sterker met Stoma. door jouw ervaring te delen. Stomavereniging introduceert een nieuw motto en krijgt een nieuwe huisstijl! www.stomavereniging. FC 60 C 22 M 21 Y 10K PMS 549 FC 0 C 54 M 100 Y 0 K PMS 144 Sterker met Stoma door jouw ervaring te delen Stomavereniging introduceert een nieuw motto en krijgt een nieuwe huisstijl! www.stomavereniging.nl

Nadere informatie

Voorbereiding assessment

Voorbereiding assessment Voorbereiding assessment 1. Zelfportret gemaakt door malou... 1 2. Samenvatting... 3 3. Zelfportret door een docent... 5 4. Zelfportret door Slc er... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 5. Aanvullende

Nadere informatie

Juridische medewerker

Juridische medewerker 28-11-2013 Sectorwerkstuk Juridische medewerker Temel, Elif HET ASSINK LYCEUM Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Hoeveel procent van de opleiding bestaat uit stage?... 6 o Begeleiding...

Nadere informatie

Met het Kinderrechtenverdrag

Met het Kinderrechtenverdrag Met het Kinderrechtenverdrag Met het Kinderrechtenverdrag Voor kinderen die meer willen weten over kinderrechten Wat is het Kinderrechtenverdrag? Welke rechten heb ik? Zijn Kinderrechten er voor alle kinderen?

Nadere informatie

FAQ SELECTIE STAGIAIRS BUITENLANDSE CARRIERE:

FAQ SELECTIE STAGIAIRS BUITENLANDSE CARRIERE: FAQ SELECTIE STAGIAIRS BUITENLANDSE CARRIERE: VROEGER GEKEND ALS: STAGIAIRS DIPLOMATEN, STAGIAIRS ATTACHE VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWERKING EN STAGIAIRS CONSULS Meest gestelde vragen Buitenlandse Carrière

Nadere informatie

WANNEER EEN SPECIAAL IEMAND ALS HEEFT

WANNEER EEN SPECIAAL IEMAND ALS HEEFT WANNEER EEN SPECIAAL IEMAND ALS HEEFT 1 Je leest waarschijnlijk dit boekje omdat je mama of papa of iemand anders speciaal in je familie Amyotrofische Laterale Sclerose heeft. Het is een lang woord en

Nadere informatie

Dringende Medische Hulpverlening

Dringende Medische Hulpverlening Versie nr: 1 Laatste wijziging: 30-06-2007 1. Waartoe dient deze fiche? 2. Wat is dringende medische hulp? 3. Wie heeft recht op dringende medische hulp? 4. Aan welke voorwaarden moet ik voldoen om aanspraak

Nadere informatie

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen

Nadere informatie

Academiejaar 2014/2015. bachelor. ergotherapie. ergotherapie. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2014/2015. bachelor. ergotherapie. ergotherapie. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2014/2015 bachelor ergotherapie ergotherapie Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Bachelor ergotherapie ergotherapie Je ideale opleiding kiezen uit het ruime aanbod aan onze hogeschool is

Nadere informatie

KENA ZOMERKAMPEN EN JEUGDVAKANTIES

KENA ZOMERKAMPEN EN JEUGDVAKANTIES KENA ZOMERKAMPEN EN JEUGDVAKANTIES 3 KENA organiseert kampen in hartje Limburg voor 8 tot 12-jarigen en voor 12 tot 16-jarigen tijdens de schoolvakanties. Een kamp duurt één week. De kampen worden gedragen

Nadere informatie

goede redenen voor het bezoeken van een zelfhulpgroep

goede redenen voor het bezoeken van een zelfhulpgroep 10 goede redenen voor het bezoeken van een zelfhulpgroep InTact Zelfhulp Zelfhulp is er voor jou. Deze informatie is voor alle mensen met een verslavingsprobleem, ongeacht welke verslaving en voor naasten

Nadere informatie

Zondag 4 oktober Pimp my lokaal

Zondag 4 oktober Pimp my lokaal Zondag 27 september K3 zoekt K3 Karen, Kristel en Josje zijn op zoek naar hun opvolgers. Vandaag komen we te weten wie van jullie geschikt is om in de voetsporen van deze dames te treden. Warm je stembanden

Nadere informatie

Joost Verberk, Business Consultant en oud-trainee

Joost Verberk, Business Consultant en oud-trainee verbind jezelf aan Cofely sprak me aan omdat ze behalve technisch ook qua duurzaamheid vooroploopt. En haar ambities omzet in concrete producten voor klanten. Zo heb ik tijdens mijn traineeship een Energie

Nadere informatie

BS Gewijzigd door: MB BS (blz. 2 t.e.m. 7) in voege vanaf

BS Gewijzigd door: MB BS (blz. 2 t.e.m. 7) in voege vanaf 23 MEI 2017. - Ministerieel besluit tot vaststelling van de bijzondere criteria voor de erkenning van arts-specialisten, stagemeesters en stagediensten klinische genetica BS 31-05-2017 Gewijzigd door:

Nadere informatie

Voorstelling Onafhankelijk Leven vzw

Voorstelling Onafhankelijk Leven vzw Voorstelling Onafhankelijk Leven vzw Waarvoor staat Onafhankelijk Leven vzw? 1. Visie Onafhankelijk Leven vzw gaat met volle kracht voor een samenleving waar alle personen met beperking controle hebben

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Stichting Bocas Sanas gaat naar de Dominicaanse Republiek om kinderen te helpen met gebitsproblemen.

Stichting Bocas Sanas gaat naar de Dominicaanse Republiek om kinderen te helpen met gebitsproblemen. Cristina Vasquez-Doorman is de oprichtster van Bocas Sanas, zij is op het idee gekomen om een stichting op te richten voor kinderen die last van gebitsproblemen. Cristina komt zelf uit de Dominicaanse

Nadere informatie

Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie.

Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie. Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie. De cliënt krijgt een groot vel papier en kleurkrijt. De opdracht is: Teken je gezin van herkomst rond de etenstafel. Een werkvorm

Nadere informatie

narratieve zorg Elder empowering the elderly

narratieve zorg Elder empowering the elderly narratieve zorg Elder empowering the elderly huisbezoek 1: KENNISMAKING - 2 - KENNISMAKING - huisbezoek 1- a kennismaking huisbezoek 1: KENNISMAKING a vertrouwelijkheid individueel in teamverband naar

Nadere informatie