Medic Special Forces: de hogere kunst van het pleisterplakken

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Medic Special Forces: de hogere kunst van het pleisterplakken"

Transcriptie

1 Medic Special Forces: de hogere kunst van het pleisterplakken tekst: sgt. Derek de Vries Lees het volledige artikel in de FALCON Grizzly, this is Mike ready to copy nine-liner This is grizzly, ready to copy Terwijl een Medic via de radio een verzoek tot medische evacuatie doet, zijn drie andere Medics druk bezig met twee zwaar gewonde collega s te stabiliseren en gereed te maken voor medische afvoer door de lucht. Enige tijd later zet een Chinook de landing in, de Medics moeten de gewonden beschermen door over de slachtoffers heen te gaan hangen in verband met de downwash van de helikopter. Medic SF In 1993 is men begonnen met het geven van de opleiding Medic Special Forces, in eerste instantie voor het Korps Commandotroepen. Binnen Defensie is de Medic tegenwoordig terug te vinden bij 11 Luchtmobiele Brigade, het Korps Commandotroepen, Brigade Verkenning Eenheden, grondgebonden verkenningseskadrons (ISTAR) en de special forces van het Korps Mariniers. De Medic heeft al vaak tijdens missies zijn nut bewezen. Door kordaat optreden en professioneel handelen van Medics in onder andere Afghanistan zijn gewonde collega s gestabiliseerd voordat zij konden worden overgedragen aan geneeskundige personeel. Medic SF is een geneeskundige neventaak, hij behoort dus niet tot het medisch personeel, zoals een Algemeen Militair Verpleegkundige (AMV). Binnen de 11e Luchtmobiele Brigade zijn er diverse eenheden waar de Medic werkzaam is. Het gaat hierbij om 11, 12 en 13 Verkenningspeloton en het Pathfinder peloton. Echter bestaat er soms nog steeds veel onduidelijkheid, zelfs bij geneeskundige personeel, over dit specialisme.

2 Pathfinder peloton Het Pathfinder peloton heeft een specifieke verkenningstaak om luchtmobiele operaties voor te bereiden en te ondersteunen. Zij gaan in kleine ploegen op zoek naar geschikte inzet- of landingsplaatsen voor de Brigade en bereiden deze voor. Zo kan de hoofdmacht met zo min mogelijk risico en op de beste manier worden gedropt of uitstijgen. De taak van het Pathfinder peloton is bijzonder, gericht op de inzet en ondersteuning van delen van 11 Air Manoeuvre Brigade of andere eenheden van Defensie welke door de lucht moeten worden ingezet en zelf daarvoor niet het juist opgeleide personeel in huis hebben. Het Pathfinder peloton bestaat uit 22 man en is een eenheid met een grote diversiteit aan specialismen. Zo zijn er drie ploegen van zes pathfinders en de commandogroep, bestaande uit vier pathfinders. Per ploeg zijn er twee Medics werkzaam en daarnaast bevindt zich er in de commandogroep nog een sergeant Medic. In totaal hebben dus zeven van de 22 pathfinders als neventaak het specialisme Medic. Eenheden zoals het Pathfinder peloton zijn in principe altijd ver van overige steun actief. Dit vraagt ook op geneeskundig gebied specialistisch opgeleid personeel. Vanwege de bijzondere aard van hun optreden, kan men niet per definitie terugvallen op de afvoergroepen of hulpposten binnen 11 Luchtmobiele Brigade en kan het zo zijn dat men voor een langere periode op zichzelf is aangewezen. Kortom een Medic moet tijdens het worst case scenario een gewonde voor 72 uur in leven kunnen houden met beperkte middelen en uitrusting. Dat betekent dat de Medic vaak zijn medische uitrusting te voet in een rugzak, of bereden in een voertuig, mee zal moeten nemen samen met alle andere (persoonlijke) uitrusting. Vanzelfsprekend zal hij dus, voordat hij aan een opdracht begint, een keuze moeten maken welke medische uitrusting en middelen hij meeneemt. Dit in tegenstelling tot andere geneeskundige functionarissen die vaak in een andere omgeving werken waarbij zij de beschikking hebben over uitgebreide medische uitrusting en middelen, zoals een compleet ingerichte luchtmobiele hulppost. Gezien het soort opdrachten dat de luchtmobiele verkenningspelotons en het Pathfinder peloton krijgen zullen deze tactisch en vaak bij nacht worden uitgevoerd. Ook de Medic zal dus vaak s nachts, zonder of met zeer weinig licht, zijn werk moeten kunnen doen. Een Medic is tevens adviseur van zijn tactisch commandant. Tijdens de zogenaamde pre-mission planning fase, voorafgaand aan een opdracht, zorgt de Medic ervoor dat de missie op medisch vlak compleet wordt voorbereidt. Onderwerpen zoals medische bijzonderheden binnen de ploeg, hygiene preventieve geneeskunde (HPG), flora en fauna, medische evacuatie, medische uitrusting, afvoer routes, afvoer tijden, vooraf geplande gewonden nesten, worden tijdens deze fase compleet uitgediept door de Medic.

3 Opleiding Aangezien er alleen Medic functies bestaan binnen de verkenningspelotons en het Pathfinder peloton is dit zodoende dus ook een vervolg functie. Om aan de Medic SF opleiding te mogen beginnen is het noodzakelijk dat hij de Combat Life Saver (CLS) cursus al heeft gevolgd. Dit is een vijf-weekse cursus die wordt gegeven op het Instituut Defensie Geneeskundige Opleidingen (IDGO) te Hilversum. Daarnaast is het gewenst dat de toekomstige Medic SF fysiek en mentaal sterk is en over een aantal persoonseigenschappen beschikt, zoals stressbestendigheid, improvisatievermogen, sociale en communicatieve vaardigheden. Ook is het van belang dat iemand gemotiveerd is om aan de pittige Medic SF opleiding te beginnen. De dertien-weekse Medic SF opleiding vindt ook plaats op het IDGO. Deze opleiding bestaat uit 3 blokken. Blok 1 bestaat voornamelijk uit theorie in anatomie en fysiologie, blok 2 traumatologie en blok 3 eerste lijns gezondheidszorg. Het eerste blok bestaat uit drie weken theorie, deze periode is erg belangrijk aangezien hier de basis wordt gelegd voor het verdere verloop van de opleiding. In de zeven weken daarna draait alles om traumatologie. In deze periode krijgt men diverse complexe medische vaardigheden aangeleerd. Dit blok is zeer praktijkgericht, daarnaast zal het de toekomstige Medic SF gedurende deze zeven weken steeds moeilijker worden gemaakt door het toevoegen van tijdsdruk, handelen tijdens en direct na fysieke en mentale Belasting, omgevingslawaai, gebrek aan daglicht, werken met volledige uitrusting en het handelen in een tactische omgeving. Tijdens de laatste drie weken van de opleiding leert men om te gaan met de uiteenlopende klachten die men tijdens Een opdracht kan tegenkomen, varierend van hoofdpijnklachten tot een blindedarm ontsteking. Samengevat is de Medic SF dus opgeleid om in een tactische, vijandelijke omgeving hulp te verlenen aan zieke of gewonde collega s. Hij is met name specialist op het gebied van het behandelen van trauma letsels (zoals schotwonden en verwondingen als gevolg van explosies) onder stress, in tactische omstandigheden en met beperkte middelen en uitrusting.

4 Na de opleiding Nadat men is geslaagd voor de opleiding, volgt er een volgende uitdaging. Namelijk het op peil houden en verder uitbouwen van medische kennis en vaardigheden. Er bestaan namelijk geen officiële herhalingsweken voor de Medic. Dit betekent dat de eenheden zelf volledig verantwoordelijk zijn voor het op peil houden van het niveau. Dit wordt onder andere gedaan door een aantal weken stage op een ambulance. Tijdens zo n stage loopt de Medic mee met een ambulance verpleegkundige en een ambulance chauffeur. Op deze manier kan men praktische ervaring opdoen en tevens een aantal van zijn vaardigheden op peil houden. Deze stage vindt echter plaats in de burgermaatschappij, er zal daarnaast dus ook getraind moeten worden in tactische omstandigheden, om kennis en vaardigheden op niveau te houden. Dit wordt bijvoorbeeld door het Pathfinder peloton gedaan door het op regelmatige basis terug laten komen van casustraining tijdens oefeningen en van lessen in het reguliere lesrooster. Maar ook door een aantal keren per jaar een herhalingsweek, of specweek te organiseren voor de Medics van het Pathfinder peloton. Naast veel casustraining worden er tijdens zo n week ook lessen gegeven door AMV ers en militair artsen over allerlei soorten medische onderwerpen. Maar ook de Medics onderling geven lessen en beoordelen elkaar tijdens die casustrainingen. Op deze manier leren de Medics van elkaar en kunnen ze elkaar op een hoger niveau brengen.

5 Belangrijk is ook om de laatste lessons learned toe te passen tijdens lessen, casustraining en herhalingsweken. Geprobeerd wordt zo om up-to-date mogelijk te blijven met de laatste ontwikkelingen op medisch en tactisch gebied. Iedere Medic is verantwoordelijk voor zijn eigen uitrusting, maar ook voor de medische uitrusting van zijn overige ploegleden. Het is voor de Medic soms moeilijk om zijn uitrusting compleet te krijgen. Er bestaat namelijk een lijst waarin staat welke uitrusting en middelen de Medic ter beschikking moet hebben. Deze lijst is echter na een aantal jaren nog steeds een concept. Hierdoor heeft men moeite om aan geschikte medische uitrusting en materiaal te komen. Op dit moment lijkt het er wel op, dat er op korte termijn een definitieve lijst komt. De Medic is en blijft, ook in de toekomst, letterlijk levensbelangrijk voor specialistische eenheden.

Geneeskundig behandelingsprotocol aangepast

Geneeskundig behandelingsprotocol aangepast van tccc via jsp 570 naar c-abcd Goede geneeskundige zorg redt levens en draagt bij aan een goed moreel van de troepen. Die zorg begint meestal onder primitieve omstandigheden op de plaats van het onheil.

Nadere informatie

persbericht 1 COVM Grote Defensie-oefening Falcon Autumn in midden-, oost- en noord-nederland 1 vib. L.auvardsn [Nr. LWI/c s3/ Koninklijke Luchtmacht

persbericht 1 COVM Grote Defensie-oefening Falcon Autumn in midden-, oost- en noord-nederland 1 vib. L.auvardsn [Nr. LWI/c s3/ Koninklijke Luchtmacht 4S Koninklijke Luchtmacht COVM vib. L.auvardsn [Nr. LWI/c s3/ Datum 26juli208 Ministerie van Defensie Defensie Helikopter Commando Vliegbasis Gilze-Rijen persbericht wwwiuchtmacht.ni Contactpersoon Sectie

Nadere informatie

Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2018

Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2018 Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2018 NOTA VAN WIJZIGING Ontvangen Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd: De begrotingsstaat van het Ministerie

Nadere informatie

Inleiding. Legitimering algemeen militair verpleegkundigen. Algemeen militair verpleegkundigen. Verpleegkundige

Inleiding. Legitimering algemeen militair verpleegkundigen. Algemeen militair verpleegkundigen. Verpleegkundige Inleiding De leden van de Beroepsvereniging Nederlands Militair Verpleegkundigen en Verzorgenden (BNMVV) hebben iets gemeenschappelijks. Zij werken namelijk allen binnen het militaire gezondheidszorgsysteem.

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 34 775 X Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2018 Nr. 25 NOTA VAN WIJZIGING Ontvangen 17 november

Nadere informatie

DE VEVA OPLEIDING. Haal je MBO-Diploma en ontdek Defensie

DE VEVA OPLEIDING. Haal je MBO-Diploma en ontdek Defensie DE VEVA OPLEIDING Haal je MBO-Diploma en ontdek Defensie DE TIEN MEEST GES INFORMATIE VOOR OUDERS EN VERZORGERS 1 2 3 4 Is er ondanks de bezuinigingen bij Defensie een toekomst voor leerlingen Veiligheid

Nadere informatie

Brieven van commandanten

Brieven van commandanten Brieven van reservisten Brieven van reservisten Hieronder staan voorbeeldbrieven die reservisten en hun militaire commandanten kunnen gebruiken als startpunt voor gesprekken met werkgevers en/of opleidingsinstituten....

Nadere informatie

Algemeen Militair Verpleegkundige. Veelzijdig en zeer goed opgeleid

Algemeen Militair Verpleegkundige. Veelzijdig en zeer goed opgeleid Algemeen Militair Verpleegkundige Veelzijdig en zeer goed opgeleid 18 DE ONDEROFFICIER MAART 2016 In een missiegebied raakt een Nederlandse eenheid betrokken bij een vuurgevecht. Aan eigen zijde valt een

Nadere informatie

Taskforce Viper. Periode: maart 2006-december 2007 (5 rotaties) Operatiegebied Taskforce Viper.

Taskforce Viper. Periode: maart 2006-december 2007 (5 rotaties) Operatiegebied Taskforce Viper. Taskforce Viper Een peloton van Taskforce Viper nadert het dorp Surkh Murgab in de Chora-vallei, op slechts 15 kilometer van Kamp Holland in Uruzgan. Doel: het in kaart brengen van de tegenstand in het

Nadere informatie

Het medisch zorgsysteem van de Krijgsmacht. T.F.M. Dijkgraaf Luitenant Kolonel vliegerarts

Het medisch zorgsysteem van de Krijgsmacht. T.F.M. Dijkgraaf Luitenant Kolonel vliegerarts Het medisch zorgsysteem van de Krijgsmacht T.F.M. Dijkgraaf Luitenant Kolonel vliegerarts 1 Algemeen Militair Verpleegkundige 2 Mini CV Sedert 1986 werkzaam als militair arts Tot 1996 bij de Kon Landmacht

Nadere informatie

Sport en Welzijn. Physician Assistant Masteropleiding Amsterdam

Sport en Welzijn. Physician Assistant Masteropleiding Amsterdam Gezondh Sport en Welzijn Physician Assistant Masteropleiding Amsterdam Gezondheid, Sport en Welzijn Masteropleiding Physician Assistant De Physician Assistant (PA) is een hoogopgeleide medische professional

Nadere informatie

werken bij DEFENSIE MARINE Denk je aan de Marine, dan denk je aan schepen. Logisch, want die hebben we bij de Marine in alle soorten en maten. Van mijnenjagers tot onderzeeboten. Toch is de Marine meer

Nadere informatie

WILLEM LODEWIJK V NASSAUKAZERNE, MATERIEEL LOGISTIEK PELETON (320) LOKAAL FACILITAIRE DIENST

WILLEM LODEWIJK V NASSAUKAZERNE, MATERIEEL LOGISTIEK PELETON (320) LOKAAL FACILITAIRE DIENST DE KAZERNES VAN NEDERLAND 2012. Hier vind u een lijst van landmachtkazernes in Nederland. In de lijst vind u de eenheden die er gelegerd zijn en de plaats waar de kazerne staat. JOHANNES POSTKAZERNE, HAVELTE.

Nadere informatie

DAGORDER. Iedereen weet dat aan het werk van militair zijn soms grote risico s kleven. Militairen kunnen door vijandelijk handelen sneuvelen.

DAGORDER. Iedereen weet dat aan het werk van militair zijn soms grote risico s kleven. Militairen kunnen door vijandelijk handelen sneuvelen. DAGORDER Collega s, Vrijdag was ik bij de nabestaanden van Henry Hoving en Kevin Roggeveld. Lieve mensen die een verschrikkelijk verlies hebben geleden en dat nog iedere dag voelen. Onverteerbaar en ook

Nadere informatie

HDAB Aanvulling stand van zakenbrief Afghanistan: nazorg, counter insurgency opleiding en eigen vuur incident

HDAB Aanvulling stand van zakenbrief Afghanistan: nazorg, counter insurgency opleiding en eigen vuur incident Postbus 20701 2500 ES Den Haag Telefoon (070) 318 81 88 Fax (070) 318 78 88 Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein 2 2511 CR Den Haag Afschrift aan de Voorzitter van de Eerste

Nadere informatie

Vervoer gevaarlijke stoffen

Vervoer gevaarlijke stoffen Vervoer gevaarlijke stoffen binnen Defensie Edwin van de Ven Inhoud Defensie Uitzonderingspositie Defensie Voorbereidingen (Gereedstelling) We vertrekken. We doen ons werk. We gaan weer naar huis.. 2 Defensie

Nadere informatie

DE VEVA OPLEIDING ZEKERHEID VOOR DE TOEKOMST

DE VEVA OPLEIDING ZEKERHEID VOOR DE TOEKOMST ZEKERHEID VOOR DE TOEKOMST Defensie biedt prima doorgroeimogelijkheden. We worden wel het opleidingsinstituut van Nederland genoemd. Besluit je na een aantal jaren Defensie te verlaten, dan heb je in de

Nadere informatie

Persoonlijk Opleidings Plan. POP leerjaar twee.

Persoonlijk Opleidings Plan. POP leerjaar twee. Persoonlijk Opleidings Plan. POP leerjaar twee. Patrick v/d Vlist Krimpen a/d IJssel September 2016 Inhoudsopgave 1: samenvatting 2: inleiding 3: algemeen 4: eerste studie jaar 5: tweede studie jaar 6:

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Ministeriële regeling tot tekstplaatsing van Regeling vergoedingen militairen DSI

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Ministeriële regeling tot tekstplaatsing van Regeling vergoedingen militairen DSI STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 40225 17 juli 2017 Regeling vergoedingen militairen DSI 6 juli 2017 Nr. BS2017021781 Gelet op de artikelen 60a, 60c en

Nadere informatie

ISAF III Deployment Task Force

ISAF III Deployment Task Force ISAF III Deployment Task Force C-DTF Kolonel Henk Morsink 1 Deployment Task Force Mission Statement Taken Eenheden en Middelen Planning Voorbereiding 2 Mission Statement Schep als Deployment Task Force

Nadere informatie

Spoedeisende Hulp en triage

Spoedeisende Hulp en triage Spoedeisende Hulp en triage Welkom op de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) van het Laurentius Ziekenhuis. Op de afdeling SEH komen dagelijks 40 tot 70 patiënten. Een kwart van deze personen wordt met de

Nadere informatie

Het leger. Doel: Na deze opdracht weet je meer over het leger. Je kunt vertellen wat het leger doet en waarom we een leger hebben.

Het leger. Doel: Na deze opdracht weet je meer over het leger. Je kunt vertellen wat het leger doet en waarom we een leger hebben. Het leger Thema: Bestaat vrede? Samenleving Nederland De overheid Moeilijkheid; *** Tijd: *** Juf Yvonne Doel: Na deze opdracht weet je meer over het leger. Je kunt vertellen wat het leger doet en waarom

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelezen het verzoek van het Korps commandotroepen van 30 augustus 2011;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelezen het verzoek van het Korps commandotroepen van 30 augustus 2011; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 19943 4 november 2011 Instelling bijzondere luchtverkeersgebieden Purple Windmill 2011-5, tevens vrijstelling minimum

Nadere informatie

Invictus games. Geschreven door Team Website

Invictus games. Geschreven door Team Website 400 militairen uit 14 landen strijden in wedstrijdverband om de hoogste plaats in verschillende takken van sport. Alle deelnemers raakten psychisch of lichamelijk gewond. Ondanks hun handicap willen en

Nadere informatie

Alles over de ambulance Lesboekje voor groep 5 & 6

Alles over de ambulance Lesboekje voor groep 5 & 6 Alles over de ambulance Lesboekje voor groep 5 & 6 1 1 Colofon Dit lesboekje is uitgegeven door: Ambulancezorg Nederland Veerallee 68 Postbus 489 8000 AL Zwolle T 038 422 57 72 F 038 422 26 47 info@ambulancezorg.nl

Nadere informatie

Toespraak van de minister van Defensie ter gelegenheid van de besloten uitreiking van de Dapperheidonderscheidingen op 7 oktober 2009 te Breda.

Toespraak van de minister van Defensie ter gelegenheid van de besloten uitreiking van de Dapperheidonderscheidingen op 7 oktober 2009 te Breda. Toespraak van de minister van Defensie ter gelegenheid van de besloten uitreiking van de Dapperheidonderscheidingen op 7 oktober 2009 te Breda. Let op: Alleen gesproken woord geldt! Ridders Militaire Willems-Orde

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 33 763 Toekomst van de krijgsmacht Nr. 57 BRIEF VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag,

Nadere informatie

operationeel Majoor Maarten Veenstra, cdt Charlie compagnie 101 Cisbat - Foto s: de auteur en kpl1 van Zoonen

operationeel Majoor Maarten Veenstra, cdt Charlie compagnie 101 Cisbat - Foto s: de auteur en kpl1 van Zoonen Majoor Maarten Veenstra, cdt Charlie compagnie 101 Cisbat - Foto s: de auteur en kpl1 van Zoonen Met dit artikel wil ik u informeren over de OVG oefening van mijn compagnie, de Charlie compagnie van 101

Nadere informatie

Project Kwaliteit brandweerpersoneel. De brandweer wordt nog veiliger en beter

Project Kwaliteit brandweerpersoneel. De brandweer wordt nog veiliger en beter Project Kwaliteit brandweerpersoneel De brandweer wordt nog veiliger en beter VAKBEKWAAM WORDEN, VAKBEKWAAM BLIJVEN Wat verandert er concreet? Alle medewerkers van de brandweer worden voortaan opgeleid,

Nadere informatie

2500 inschrijvingen gepasseerd!

2500 inschrijvingen gepasseerd! REUNIE 2500 inschrijvingen gepasseerd! Met nog enkele weken te gaan is het aantal van 2500 inschrijvingen gepasseerd! Records zullen er niet meer gebroken worden, dat is duidelijk. De mannen van de grote

Nadere informatie

De brandweer wordt nog veiliger en beter

De brandweer wordt nog veiliger en beter Project Kwaliteit brandweerpersoneel De brandweer wordt nog veiliger en beter -Brochure Brandweer juni2009.indd 1 05-06-2009 10:16:37 VAKBEKWAAM WORDEN, Wat verandert er concreet? Alle medewerkers van

Nadere informatie

Cursus Bedrijfshulpverlening - Inleiding in de BHV

Cursus Bedrijfshulpverlening - Inleiding in de BHV Cursus Bedrijfshulpverlening - Inleiding in de BHV Een bedrijfshulpverlener moet snel beslissingen kunnen nemen en bepalen welke handeling, op welke manier moet worden uitgevoerd. Onder bedrijfshulpverlening

Nadere informatie

FIED 2013-2014. Het pad is het doel. (Tao Te Ching) MAATSCHAPPIJ CONDITIETRAINERS TRAJECT 2013-2014 EN S

FIED 2013-2014. Het pad is het doel. (Tao Te Ching) MAATSCHAPPIJ CONDITIETRAINERS TRAJECT 2013-2014 EN S SCHO OL SIEKE, MEN TA L E FY OR O V IN I T R CE G Maatschappij Conditietrainers Traject FIED OR EN S V E OCIAL M 2013-2014 Het pad is het doel (Tao Te Ching) In september 2013 zal het Maatschappij Conditietrainers

Nadere informatie

Doorontwikkeling Bevolkingszorg Zaanstreek- Waterland 2016

Doorontwikkeling Bevolkingszorg Zaanstreek- Waterland 2016 Doorontwikkeling Bevolkingszorg Zaanstreek- Waterland 2016 Inleiding Bevolkingszorg ten tijde van een crisis of calamiteit zet zich in voor die mensen die betrokken zijn en die niet in staat zijn zichzelf

Nadere informatie

Specialisten van de VRU. Hoogtereddingsteam: voor redden op hoogte én diepte

Specialisten van de VRU. Hoogtereddingsteam: voor redden op hoogte én diepte Specialisten van de VRU Hoogtereddingsteam: voor redden op hoogte én diepte Nederland gaat de lucht in. Figuurlijk althans. De druk op de beschikbare ruimte wordt steeds groter en dus wordt er steeds hoger

Nadere informatie

Naar een nieuw concept van Gezondheid

Naar een nieuw concept van Gezondheid Kwaliteitsinstituut 7 mei 2013 Naar een nieuw concept van Gezondheid Daniëlle Branje MSc. & Machteld Huber, arts Louis Bolk Instituut, Driebergen www.louisbolk.nl Louis Bolk Instituut Sinds 1976 Onderzoek

Nadere informatie

historie - traditie A.E. Stoppels en M.J. Vreke

historie - traditie A.E. Stoppels en M.J. Vreke A.E. Stoppels en M.J. Vreke De Verbindingsdienst is ingezet tijdens de politionele acties in Indonesië van 1946 tot 1949 en in Afghanistan van 2006 tot 2010. De politionele acties van militairen in Indonesië

Nadere informatie

DAT IS ZÉKER GOED GEREGELD!

DAT IS ZÉKER GOED GEREGELD! DAT IS ZÉKER GOED GEREGELD! VanBuuren.nl/nascholing Nieuw: Het Code 95 Zekerheidsplan Heeft u het er al op zitten of bent u op dit moment nog druk doende met het geregel van de nascholing voor uw chauffeurs?

Nadere informatie

é é n v o o r a l l e s, a l l e s i n é é n

é é n v o o r a l l e s, a l l e s i n é é n é é n v o o r a l l e s, a l l e s i n é é n Maak het ons maar moeilijk! Dan zijn wij op ons best. De Bedrijfsverzekeraar is een bijzondere aanbieder in de wereld van assurantiën en bijbehorende dienstverlening.

Nadere informatie

Meer tijd voor de patiënt

Meer tijd voor de patiënt Het Productieve Verpleegteam Meer tijd voor de patiënt CC Zorgadviseurs officieel licentiehouder van The Productive Ward 20-30% meer tijd voor patiëntenzorg hogere werknemerstevredenheid minder ziekteverzuim

Nadere informatie

Pathfinder Madju peloton

Pathfinder Madju peloton Pathfinder Madju peloton Op de website Dutch Defence Press (http://www.dutchdefencepress.com) heeft Leo van Westerhoven in drie delen een boeiend achtergrondartikel geschreven over de nieuwe ontwikkelingen

Nadere informatie

Specialisten van de VRU. Waterongevallenbestrijding en brandweerduiken

Specialisten van de VRU. Waterongevallenbestrijding en brandweerduiken Specialisten van de VRU Waterongevallenbestrijding en brandweerduiken Het grootste deel van het brandweerwerk speelt zich af op het land, maar de brandweer heeft ook een natte specialisatie: waterongevallenbestrijding.

Nadere informatie

Verpleegkundige opleiding Niveau 4

Verpleegkundige opleiding Niveau 4 Verpleegkundige opleiding Niveau 4 Verpleegkundige opleiding Welkom We willen je van harte uitnodigen om student verpleegkundige te worden in het St. Antonius Ziekenhuis, locatie Nieuwegein en Utrecht.

Nadere informatie

COMPAGNIE IN DE WEST, A-CIE 42 BLJ

COMPAGNIE IN DE WEST, A-CIE 42 BLJ COMPAGNIE IN DE WEST, A-CIE 42 BLJ In middels is de Alfa Compagnie van 42 BLJ al helemaal gesetteld op Curaçao, het Goosenest is ruimschoots betrokken. De eerste maand heeft de compagnie al een intensief

Nadere informatie

GVT-team. Gespecialiseerde Verpleging

GVT-team. Gespecialiseerde Verpleging GVT-team Gespecialiseerde Verpleging Gespecialiseerde Verpleging: liever thuis dan in het ziekenhuis Infuus inbrengen, pijnbestrijding De Gespecialiseerde Verpleging Thuiszorgtechnologie van Cordaan- Thuiszorg

Nadere informatie

brandweer Nieuwegein Zuid Jij ook? Kom bij de brandweer!

brandweer Nieuwegein Zuid Jij ook? Kom bij de brandweer! I brandweer Nieuwegein Zuid Jij ook? Kom bij de brandweer! Brandweer Veiligheidsregio Utrecht zoekt vrijwilligers Werken bij de brandweer: voor sommigen is het een droom, voor anderen een roeping. Werken

Nadere informatie

DE MINISTER VAN DEFENSIE, in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu;

DE MINISTER VAN DEFENSIE, in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu; Onderwerp: Vrijstelling minimum VFR-vlieghoogte oefengebieden Raamsdonksveer en Leusderheide ten behoeve van de oefening Lowlands 2017-01 (tijdelijke laagvlieggebieden) DE MINISTER VAN DEFENSIE, HANDELENDE:

Nadere informatie

De inzetbaarheid van oudere medewerkers

De inzetbaarheid van oudere medewerkers De inzetbaarheid van oudere medewerkers In vergrijzende samenleving is er een toenemende noodzaak om langer door te werken Sterk oplopende kosten pensioenuitkeringen. Sterk toenemende vervangingsbehoefte

Nadere informatie

Calamiteitenplan Versie 2.1

Calamiteitenplan Versie 2.1 Calamiteitenplan Versie 2.1 Reddingsbrigade Nederland Landelijk Bureau Dokweg 149 1976 CA IJmuiden Telefoon: 0255 545858 Fax: 0255-512 584 Email: info@reddingsbrigade.nl 1 Inleiding De werkzaamheden die

Nadere informatie

Licentieregeling Reddingsbrigade Nederland

Licentieregeling Reddingsbrigade Nederland Licentieregeling Reddingsbrigade Nederland Voorwoord Reddingsbrigade Nederland introduceert per 1 september 2015 de Licentieregeling. Door middel van de licentieregeling wil Reddingsbrigade Nederland een

Nadere informatie

Sterk in maatwerk. Amsterdam-Amstelland. Behulpzaam Deskundig Daadkrachtig

Sterk in maatwerk. Amsterdam-Amstelland. Behulpzaam Deskundig Daadkrachtig Sterk in maatwerk Amsterdam-Amstelland Behulpzaam Deskundig Daadkrachtig BOCAS Brandweer Amsterdam-Amstelland 2 Jaarlijks trainen honderden brandweerlieden en bedrijfshulpverleners bij BOCAS. Het opleidingscentrum

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2008 2009 30 139 Veteranenzorg Nr. 52 BRIEF VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 22 december

Nadere informatie

MINISTERIE VAN DEFENSIE WERKGROEP STAAL EERSTE DRUK, NOVEMBER 2007 VISIE LEIDINGGEVEN

MINISTERIE VAN DEFENSIE WERKGROEP STAAL EERSTE DRUK, NOVEMBER 2007 VISIE LEIDINGGEVEN MINISTERIE VAN DEFENSIE WERKGROEP STAAL EERSTE DRUK, NOVEMBER 2007 VISIE LEIDINGGEVEN INLEIDING Voorwoord Commandant der Strijdkrachten CONTEXT De complexe omgeving waarin bij Defensie leiding wordt gegeven

Nadere informatie

Police Advisory Group (PAG) op pad

Police Advisory Group (PAG) op pad Zaterdag 15 december 2012 In de Volkskrant is vandaag een artikel gepubliceerd over onze missie in Kunduz. Goede acteurs in een slechte B-film, is de titel van het stuk dat door journaliste Nathalie Righton

Nadere informatie

Case study Radboud Universiteit. Studenten zijn veel beter voorbereid

Case study Radboud Universiteit. Studenten zijn veel beter voorbereid Case study Radboud Universiteit Studenten zijn veel beter voorbereid Beginnen bij het begin Het gat tussen het leren van de theorie en het toepassen in de praktijk was te Het is de basis, maar wel een

Nadere informatie

Taskforce juli 2009, uur: 9 commando s springen in het pikkedonker uit een Canadees

Taskforce juli 2009, uur: 9 commando s springen in het pikkedonker uit een Canadees Taskforce 55 6 juli 2009, 20.45 uur: 9 commando s springen in het pikkedonker uit een Canadees C-130 Herculestransportvliegtuig. Pas laat openen ze hun parachutes en zweven boven Kajaki (provincie Helmand)

Nadere informatie

Minister IGK SG/PSG. CZSK Bestuursstaf

Minister IGK SG/PSG. CZSK Bestuursstaf BIJLAGE: ORGANOGRAMMEN Organogrammen vraag 98 Organogram Defensie Minister IGK SG/PSG ADD BSG DBO DCo DF&C DJZ CDS HDB HDFC HDBV HDP MIVD MLA CDC DMO CLSK CLAS Operationele Commando s CZSK Bestuursstaf

Nadere informatie

OTO plan CBRN Noord-Nederland

OTO plan CBRN Noord-Nederland OTO plan CBRN Noord-Nederland Aan: Projectteam CBRN preparatie Noord-Nederland Van: Marc Ruijten, Martin Eggens Versie: 2.5, definitief Datum: 10 maart 2011 Betreft: OTO plan CBRN 1 Opbouw van het OTO

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 39438 11 november 2015 Wijziging Verkeersregeling Defensie 2015 30 oktober 2015 Nr. BS2015019366 Ministerie van Defensie;

Nadere informatie

Boerendijk AH Woerden (tijdens kantooruren)

Boerendijk AH Woerden (tijdens kantooruren) De opleidingseisen voor vrijwilligers zijn gelijk aan die voor beroepsbrandweerlieden. We verwachten van je dat je bereid bent om voor je opleiding een deel van je vrije tijd op te offeren. De basisopleiding

Nadere informatie

Academiejaar 2014/2015. bachelor. ergotherapie. ergotherapie. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2014/2015. bachelor. ergotherapie. ergotherapie. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2014/2015 bachelor ergotherapie ergotherapie Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Bachelor ergotherapie ergotherapie Je ideale opleiding kiezen uit het ruime aanbod aan onze hogeschool is

Nadere informatie

Eerste Mariniersbataljon

Eerste Mariniersbataljon Eerste Mariniersbataljon Commandant: LNTKOLMARNS F.V. van Sprang Opvolgend Commandant: MAJMARNS drs. R. Keijzer MM Chef d Equipage: AOOMARNALG H. Ju Wordt vervolgd? Het Korps Mariniers heeft voor de eerste

Nadere informatie

Presterend Vermogen. Veiligheidsregio. September 2016 Project K&V Tijs van Lieshout

Presterend Vermogen. Veiligheidsregio. September 2016 Project K&V Tijs van Lieshout Presterend Veiligheidsregio September 2016 Project K&V Tijs van Lieshout VenJ is verantwoordelijk voor systeem 1. Strategie Nationale Veiligheid 2. Interdepartementaal stelsel Crisisbesluitvorming 3. Veiligheidsregio

Nadere informatie

Beroepsmilitair. bij de. Koninklijke Landmacht

Beroepsmilitair. bij de. Koninklijke Landmacht Beroepsmilitair bij de Koninklijke Landmacht 1 Inleiding Duur van de voorlichting en inhoud Voorlichting beroepsmilitair Koninklijke Landmacht Aansluitend aan de voorlichting mogelijkheid tot: Solliciteren

Nadere informatie

De VOORGANGERS Het Para Commando Regiment

De VOORGANGERS Het Para Commando Regiment Ref :strategic-vision-belgian-defense-nl.pdf Oktober 2018 De VOORGANGERS 1952 Het Para Commando Regiment 1952 Het Para Commando Regiment Zwarte draak Rode draak Luluabourg 1970 Detmold 1970 Technische

Nadere informatie

Bedrijfshulpverlening Alle regels op een rij

Bedrijfshulpverlening Alle regels op een rij Bedrijfshulpverlening Alle regels op een rij 2 Bedrijfshulpverlening? Alle regels op een rij! INHOUD 1 Wat is BHV? 2 BHV verplicht? 3 Aantal BHV ers 4 Taken BHV ers 5 Opleidingseisen 6 Boetes en aansprakelijkheid

Nadere informatie

DAG VAN DE VERPLEGING DEFENSIE 2013

DAG VAN DE VERPLEGING DEFENSIE 2013 DAG VAN DE VERPLEGING DEFENSIE 2013 SYMPOSIUM Een nieuwe horizon, humanitaire hulpverlening door de AMV in Afrika 16 mei 2013 Generaal Spoor Kazerne te Ermelo Deze dag wordt georganiseerd door V&VN Militaire

Nadere informatie

Toetsopdracht. Communicatieve vaardigheden 2 de stage(cova 2S) Naam: Sanne Terpstra. Studentnummer: 500646500. Klas: 2B2

Toetsopdracht. Communicatieve vaardigheden 2 de stage(cova 2S) Naam: Sanne Terpstra. Studentnummer: 500646500. Klas: 2B2 Toetsopdracht Communicatieve vaardigheden 2 de stage(cova 2S) Naam: Sanne Terpstra Studentnummer: 500646500 Klas: 2B2 Datum: 15 januari 2013 Reflectieverslag bijeenkomst 1,2 en 3 Zingevingsgesprekken Dit

Nadere informatie

Certificeringssysteem voor rijinstructeurs bestuurder voorrangsvoertuig

Certificeringssysteem voor rijinstructeurs bestuurder voorrangsvoertuig Certificeringssysteem voor rijinstructeurs bestuurder voorrangsvoertuig Instituut Fysieke Veiligheid Postbus 7010 6801 HA Arnhem Kemperbergerweg 783, Arnhem www.ifv.nl info@ifv.nl 026 355 24 00 Colofon

Nadere informatie

U45-3 Actualisering kennis vakbekwaamheid chauffeur e-learning CBR Registratienummer. 2. Naam opleider

U45-3 Actualisering kennis vakbekwaamheid chauffeur e-learning CBR Registratienummer. 2. Naam opleider 1. CBR Registratienummer 2. Naam opleider 3. Versienummer en datum 201845-003 / 13-03-2018 4. Cursuscode, cursusnaam en type training U45-3, Actualisering kennis vakbekwaamheid chauffeur, 1-daagse, e-learning

Nadere informatie

DE MINISTER VAN DEFENSIE, in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu;

DE MINISTER VAN DEFENSIE, in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu; Onderwerp: Instelling tijdelijke gebieden met beperkingen ten behoeve van de oefening FWIT 2017 DE MINISTER VAN DEFENSIE, HANDELENDE: in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu;

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 47343 20 augustus 2018 Ontheffing minimum vlieghoogten corridors (tijdelijke laagvliegroutes) ten behoeve van oefening

Nadere informatie

Proud to be pink! Pink Boxing is exclusief voor vrouwen en is dé perfecte. workout om in vorm te blijven, af te vallen en/of om

Proud to be pink! Pink Boxing is exclusief voor vrouwen en is dé perfecte. workout om in vorm te blijven, af te vallen en/of om BOXING COMPANY Tactisch inzicht, teambuilding, doorzettingsvermogen, durf, doelgerichtheid en het vermogen om grenzen te blijven verleggen met als doel het beste uit jezelf te halen. Dit zijn de persoonlijke

Nadere informatie

UNIT SCENARIO TRAINING

UNIT SCENARIO TRAINING UNIT SCENARIO TRAINING "Difficile est tenere quae acceperis nisi exerceas" Het is moeilijk te onthouden wat je hebt geleerd tenzij je oefent Inleiding De Unit Scenario Training (UST) is een groep ervaren

Nadere informatie

02-09-15 Opening seizoen, jaarvergadering en lezing. De Regenboogschool. 09-09-15 Les 1 Communicatie en overdracht. De Regenboogschool

02-09-15 Opening seizoen, jaarvergadering en lezing. De Regenboogschool. 09-09-15 Les 1 Communicatie en overdracht. De Regenboogschool HERHALINGSLESSEN - EHBO NOOTDORP - SEIZOEN 2015 / 2016 GROEP 1 LESTIJD: 19:30 - ± 21:30 UUR 02-09-15 Opening seizoen, jaarvergadering en lezing. De Regenboogschool 09-09-15 Les 1 Communicatie en overdracht.

Nadere informatie

Antwoorden op vragen van het lid Eijsink (PvdA) over de nazorg van militairen na terugkomst van missie

Antwoorden op vragen van het lid Eijsink (PvdA) over de nazorg van militairen na terugkomst van missie Postbus 20701 2500 ES Den Haag Telefoon (070) 318 81 88 Fax (070) 318 78 88 Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein 2 2511 CR Den Haag Datum 19 juni 2009 Ons kenmerk D/2009009694

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 52819 20 september 2017 Regeling toelage bedrijfshulpverlening en toelage eerste medische bijstand Defensiepersoneel 15

Nadere informatie

Hierna volgt een beknopt overzicht van de nieuwe regelgeving.

Hierna volgt een beknopt overzicht van de nieuwe regelgeving. Eerste hulp Met de publicatie van het KB van 15.12.10 betreffende de eerste hulp die verstrekt wordt aan de werknemers die slachtoffer worden van een ongeval of die onwel worden, in het BS van 28.12.10,

Nadere informatie

Brede Propedeuse Zorg & Welzijn. Propedeuse - Voltijd

Brede Propedeuse Zorg & Welzijn. Propedeuse - Voltijd 2018 2019 Brede Propedeuse Zorg & Welzijn Propedeuse - Voltijd In het kort Heb jij de ambitie om mensen verder te helpen? Spreekt het jou aan om in de zorg of hulpverlening te werken? Hogeschool Leiden

Nadere informatie

De rollen van het officiersschap

De rollen van het officiersschap SYMPOSIUM De rollen van het officiersschap KMA BREDA 24 SEPTEMBER 2012 2 Woord vooraf In het kader van competentie ontwikkeling in het toekomstig functioneren als subalterne officier binnen de Nederlandse

Nadere informatie

Ambulance HEMS Verpleegkundige Crewmember Roelof van Dijk

Ambulance HEMS Verpleegkundige Crewmember Roelof van Dijk Ambulance Verpleegkundige HEMS Crewmember Roelof van Dijk Even voorstellen 1982 Verpleegkundige Leeuwarden 1985 C.C.U. Haarlem 1987 Anesthesiologie Den Haag 1989 Ambulancedienst Delft 1994 Ambulancedienst

Nadere informatie

Posttraumatische stressstoornis na uitzending

Posttraumatische stressstoornis na uitzending Posttraumatische stressstoornis na uitzending Factsheet Inleiding Een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking (ongeveer 80%) krijgt ooit te maken met één of meer potentieel traumatische gebeurtenissen.

Nadere informatie

11 Luchtmobiele Brigade Air Assault 7 december

11 Luchtmobiele Brigade Air Assault 7 december o pi n i e 11 Luchtmobiele Brigade Air Assault 7 december Inzet per parachute boven Senegal tijdens de oefening EMERALD MOVE. Veelzijdig inzetbaar, militair en maatschappelijk relevant Brig-gen O.P. VAN

Nadere informatie

Persoonlijk Opleidings Plan. POP

Persoonlijk Opleidings Plan. POP Persoonlijk Opleidings Plan. POP Patrick v/d Vlist Krimpen a/d IJssel Oktober 2015 Inhoudsopgave 1: samenvatting 2: inleiding 3: algemeen 4: eerste studie jaar 5: tweede studie jaar 6: werken na mijn studie

Nadere informatie

vaste commissie voor Defensie

vaste commissie voor Defensie Den Haag, 9 november Voortouwcommissie: vaste commissie voor Defensie Volgcommissie(s): BuHa-OS i.v.m. agendapunt 18 BuZa i.v.m. agendapunt 12, 13, 17, 18 V&J i.v.m. agendapunt 18 Document: Besluitenlijst

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2001 2002 26 956 Beleidsnota Rampenbestrijding 2000 2004 Nr. 11 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT EN DE STAATSSECRETARIS VAN BINNENLANDSE

Nadere informatie

Ben jij klaar voor de volgende stap?

Ben jij klaar voor de volgende stap? Ben jij klaar voor de volgende stap? De juiste beslissing maken over jouw toekomst (en eventueel de toekomst van jouw paard), is een belangrijk proces. Deze richtlijnen zullen jou helpen de juiste keuze

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Nr. 19179 25 oktober 2011 Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Instelling bijzondere luchtverkeersgebieden GLV Maas en Waal (A, B en C), Deelen en Tiel (Oefening

Nadere informatie

Systems engineering voor het ontwerpen van marineschepen

Systems engineering voor het ontwerpen van marineschepen Seminar Systems Engineering, Rotterdam Systems engineering voor het ontwerpen van marineschepen Afdeling Maritieme Systemen Richard Logtmeijer Bottom Line Up Front Goed ontwerpen van een complex product

Nadere informatie

Samen duurzaam verder

Samen duurzaam verder Samen duurzaam verder Onlangs sloten we de pilot Duurzaam Severinus af met een brede evaluatie onder de pilot-woningen en locaties voor dagbesteding en thuisondersteuning met de medewerkers én de wettelijk

Nadere informatie

Beschikking. Datum: 16 mei 2019 Bestuursstaf Nummer: MLNO81/2019 Militaire Luchtvaart Autoriteit Onderwerp: Ontheffing minimum VFR-vlieghoogte

Beschikking. Datum: 16 mei 2019 Bestuursstaf Nummer: MLNO81/2019 Militaire Luchtvaart Autoriteit Onderwerp: Ontheffing minimum VFR-vlieghoogte Datum: 16 mei 2019 Bestuursstaf Nummer: MLNO81/2019 Militaire Luchtvaart Autoriteit Onderwerp: Ontheffing minimum VFR-vlieghoogte oefengebied (tijdelijk laagvlieggebied) ten behoeve van oefening Orange

Nadere informatie

Wereld T R A I N I N G. Verwacht het onverwachte

Wereld T R A I N I N G. Verwacht het onverwachte 23 T R A I N I N G Verwacht het onverwachte 24 25 Volgens de Amerikaanse psycholoog K. Anders Ericsson kunnen mensen door 10.000 uur training expert worden in een bepaalde complexe vaardigheid. Dat je

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

GOED JASJE, VERKEERDE KAPSTOK

GOED JASJE, VERKEERDE KAPSTOK GOED JASJE, VERKEERDE KAPSTOK M.Y. Molenaar Bogortuin 73 1019 PE Amsterdam Master of Crisis and Disaster Management Scriptie Amsterdam, 14 mei 2007 Pagina 1 van 41 Inhoudsopgave Samenvatting 4 1 Inleiding

Nadere informatie

College Geneeskundige Specialismen

College Geneeskundige Specialismen College Geneeskundige Specialismen Besluit van 9 november 2016 houdende de wijziging van de volgende besluiten: Besluit spoedeisende geneeskunde van 9 januari 2013; Besluit ziekenhuisgeneeskunde van 11

Nadere informatie

Nederlands uitgezonden personeel, Een bezoek aan een missiegebied is. grilliger dan pakweg een werkbezoek. aan een oefenende eenheid op de

Nederlands uitgezonden personeel, Een bezoek aan een missiegebied is. grilliger dan pakweg een werkbezoek. aan een oefenende eenheid op de Toespraak uitgesproken door de Minister van Defensie, E. van Middelkoop, bij gelegenheid van zijn Kerstbezoek aan Afghanistan, 24 december 2008 te Kaboel. Nederlands uitgezonden personeel, Een bezoek aan

Nadere informatie

Trainingen & Opleidingen

Trainingen & Opleidingen Trainingen & Opleidingen Bedrijfshulpverlening Een bedrijfshulpverlener is verantwoordelijk voor het verlenen van Eerste Hulp, het bestrijden van een beginnende brand en het begeleiden van een ontruiming.

Nadere informatie

Op het scherp van de snede

Op het scherp van de snede 80 TvC juni nr. 2 2019 INTERVIEW Vertrouwen binnen defensie Op het scherp van de snede MAATSCHAPPIJ In situaties van leven en dood moet je op elkaar kunnen vertrouwen om een missie te laten slagen. Anne

Nadere informatie

CBRN Opleidingsplan SEH afdelingen Ziekenhuizen 2012-2013

CBRN Opleidingsplan SEH afdelingen Ziekenhuizen 2012-2013 CBRN Opleidingsplan SEH afdelingen Ziekenhuizen 2012-2013 Opgesteld door Regionaal CBRN-OTO project Auteur C. de Groot Versie 1.1 Datum 19 juli 2012 INLEIDING Met het regionale CBRN-OTO project wil TraumaNet

Nadere informatie

Zelfmanagement voor iedereen haalbaar?

Zelfmanagement voor iedereen haalbaar? Zelfmanagement voor iedereen haalbaar? dr. Monique Heijmans NIVEL Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg 29 juni academische werkplaats Context Groeiende zorgvraag door toename chronische

Nadere informatie