Toelichting bij de informatieverzameling over door lokale besturen verstrekte waarborgen Versie 20 mei 2014 pagina 1/8

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Toelichting bij de informatieverzameling over door lokale besturen verstrekte waarborgen Versie 20 mei 2014 pagina 1/8"

Transcriptie

1 Versie 20 mei 2014 pagina 1/8 Toelichting Er zijn drie versies van de tabellen, nl. één per type bestuur (gemeente, provincie of OCMW). De inhoud van die drie versies is quasi identiek, alleen verschillen de mogelijke categorieën van tegenpartijen. De onderstaande toelichting geldt dan ook voor alle drie de versies. In elke versie zijn er twee tabbladen opgenomen: Eén met Tabel 1 (T1) met de uitstaande waarborgen (in te vullen door alle besturen) Eén met Tabel 2 (T2) met de overgenomen schulden, het gaat daarbij zowel om uitgewonnen waarborgen (in te vullen indien het lokale bestuur moest tussenkomen ten gevolge van de uitwinning van een waarborg) als om andere overgenomen schulden (waarvoor geen waarborg bestond) U heeft via mail de voor u gepaste versie ontvangen. Indien dit niet het geval zou zijn, kan u ons contacteren op bbcgop@vlaanderen.be. Algemeen De cijfers moeten worden vermeld in euro. Waar nodig kunnen ook nullen worden ingevuld. De in vreemde valuta s luidende schuld en de betalingsstromen die daaraan verbonden zijn, moeten worden omgerekend in euro Huurwaarborgen dienen niet opgegeven te worden Waarborgen aan Service Flat Invest dienen niet opgegeven te worden Als uw bestuur geen waarborgen verstrekt heeft, gelieve ons dat dan ook te melden. Zo weten wij dat we voor uw bestuur allemaal nullen mogen rapporteren en u geen herinnering moeten sturen De cijfers hebben betrekking op de toestand per 31/12 van de jaren 2010 t/m 2013 Bovenaan tabblad 1 (T1) moet de naam van het bestuur worden ingevuld (vb Aartselaar_Gemeente). Ook de naam van de correspondent, zijn/haar telefoonnummer, mailadres en de datum van afsluiting van de tabel dient te worden vermeld. Die vermeldingen worden automatisch elders overgenomen. Indien u ons op de vorige enquete rond waarborgen een antwoord heeft bezorgd zal dit reeds vooraf ingevuld zijn. De datum steeds te worden aangepast. De gegevens die worden verzameld betreffen de waarborgen verstrekt door de overheid op leningen in de vorm van kredieten of uitgifte van effecten. Ook garanties die gegeven worden op de waarde van vaste activa (bijvoorbeeld een garantie waarbij het lokaal bestuur de verliezen dekt als die activa onder een bepaalde waarde zakken) moeten worden

2 Versie 20 mei 2014 pagina 2/8 opgenomen. Andere categorieën van voorwaardelijke verbintenissen (bijvoorbeeld nietgestort kapitaal) vallen buiten het toepassingsgebied. De begunstigden van de door de overheid verleende waarborgen kunnen ondernemingen, financiële instellingen, huishoudens en ook andere overheidsinstellingen zijn. In het vervolg van deze toelichting en in de tabellen wordt de begunstigde zonder onderscheid onderneming of entiteit genoemd. De rapportering bij Tabel 1 (T1) gebeurt per groep van begunstigden: bv. gemeenten, provincies, OCMW s, politiezones, intergemeentelijke samenwerkingsverbanden, AGB s,. Er moet dus in de tabel geen uitsplitsing gemaakt worden tussen de verschillende individuele begunstigden per groep. De types begunstigden vormen het enige punt waarop de drie versies van de tabellen (gemeenten, OCMW s of provincies) mbt Tabel 1 van elkaar verschillen. De rapportering bij Tabel 2 (T2) gebeurt per individuele begunstigde. Indien het een entiteit betreft dient het KBO-nummer vermeld te worden. U kan dit terugvinden via: Indien het een privé-persoon betreft volstaat de vermelding particulier. Bij de OCMW s wordt het onderscheid gemaakt tussen de vier types OCMW-verenigingen op basis van de indeling in titel VIII van het OCMW-decreet. In de tabel wordt gemakshalve enkel verwezen naar het nummer van het desbetreffende hoofdstuk. Er is telkens ook een categorie andere opgenomen. Gelieve bij de opmerkingen te verduidelijken om wat voor begunstigde het gaat, als u één van die lijnen gebruikt. Opmerking: De uitstaande bedragen en betalingsstromen met betrekking tot overnames van niet gewaarborgde schulden moeten ook worden vermeld in de tabellen (T2) van de vragenlijst, net zoals de gegevens die worden gerapporteerd bij een overname van gewaarborgde schuld. In wat volgt wordt nadere toelichting gegeven bij de twee tabellen.

3 Versie 20 mei 2014 pagina 3/8 Tabel 1 (T1) Waarborgen Huurwaarborgen en waarborgen aan Service Flat Invest dienen NIET opgenomen te worden. De tabel over de waarborgen bevat een beperkt aantal rubrieken per categorie van begunstigden. Hij geeft een overzicht van de voorwaardelijke verplichtingen van de lokale overheid. Als er geen beroep wordt gedaan op de waarborg, beperkt de rapportering zich tot de rubrieken van tabel 1. Uitstaande bedragen van de door de lokale overheid verstrekte waarborgen De uitstaande bedragen van de waarborgen aan het einde van de periode (kolommen 1 tot 4) omvatten zowel de waarborgen op schuld als die op activa: wanneer het om een waarborg op schuld gaat, stemmen de bedragen overeen met de daadwerkelijk door de entiteit aangegane schuld aan het einde van de periode. Wanneer de schuld een per tranche uitbetaalde lening, een kredietopening of een programma voor de uitgifte van effecten betreft, dient enkel het bedrag van het aangewende krediet of van de verrichte uitgiften aan het einde van de periode te worden ingeschreven onder de rubriek. wanneer het om een waarborg op de waarde van een portefeuille aan activa gaat, stemmen de bedragen overeen met de in de overeenkomst vastgelegde maximuminterventie van de lokale overheid in geval van een beroep op de waarborg. Deze interventie kan het volledige verschil of een deel van het verschil bedragen tussen de waarde van de verkoop van de activa en een contractueel tussen de partijen vastgelegd bedrag. Het verloop van de uitstaande bedragen van de waarborgen wordt bepaald door de nieuwe verstrekt waarborgen (kolommen 9 tot 12), de aflossing van de leningen of van de verkoop van activa waarop de waarborgen betrekking hebben (verdwijning van het voorwerp van de waarborg) en het eventuele volledige of gedeeltelijke beroep op de waarborgen (die in tabel 2 worden vermeld). Uitstaande voorzieningen in de overheidsrekeningen De rapporterende lokale overheid kan in haar rekeningen voorzieningen hebben gevormd met het oog op een beroep op de waarborg. Desgevallend moeten die voorzieningen worden gerapporteerd in de kolommen 5 tot 8. Nieuwe waarborgen verstrekt door de lokale overheid tijdens de periode De nieuwe waarborgen (kolommen 9 tot 12) stemmen overeen met de nieuwe voorwaardelijke verplichtingen van de lokale overheid tijdens de periode. Vergoedingen ontvangen voor het toekennen van waarborgen De vergoedingen ontvangen voor het toekennen van waarborgen (kolommen 13 tot 16) zijn opgenomen in de ontvangsten van de lokale overheid. In deze rubriek zijn de door de begunstigde van een waarborg uitgevoerde betalingen die overeenstemmen met de aflossing van de interventies van de lokale overheid in het kader van een beroep op de waarborg niet opgenomen (zie tabel 2).

4 Versie 20 mei 2014 pagina 4/8 Praktisch voorbeeld De gemeente X heeft 1 waarborg gegeven in 2010 voor een lening van 1000 EUR aan het AGB gegeven. Het AGB heeft gedurende de ganse looptijd wederopnamemogelijkheid tot 1000 EUR met de borg van de gemeente maar maakt hier geen gebruik van. Van deze lening wordt jaarlijks 50 EUR afgelost. De effectief gewaarborgde uitstaande schuld daalt elk jaar aldus met 50 EUR. Het AGB is solvabel, betaalt intrest én kapitaal. De gemeente heeft bijgevolg geen voorzieningen aangelegd. Voor de waarborgverlening ontvangt de gemeente wel een vergoeding van 20 EUR per jaar.

5 Versie 20 mei 2014 pagina 5/8 Tabel 2 (T2) Overgenomen schulden Opgelet: Deze tabel dient alleen ingevuld te worden ingeval van hetzij de overname van gewaarborgde schulden (uitwinning van een waarborg), hetzij de overname van nietgewaarborgde schulden (Vb een AGB komt in de problemen, de gemeente heeft geen waarborg gegeven maar komt toch tussen). De tegenpartij dient uniek geïdentificeerd te worden. Indien de tegenpartij een persoon is dient er alleen particulier vermeld te worden. Overgenomen schulden in het kader van huurwaarborgen en waarborgen aan Service Flat Invest dienen NIET opgenomen te worden. In de tabel zijn drie mogelijkheden voorzien: een schuldovername door de lokale overheid (rijnummers tussen 1 en 65) die overeenstemt met een volledig beroep op de waarborg. De schuldovernames leiden niet tot cash uitgaven op het ogenblik waarop ze worden uitgevoerd, maar wel later wanneer de borg de schuld aflost. Hierbij verdwijnt de schuld van de balans van de begunstigde van de waarborg en komt de schuld op het passief van de lokale overheid. een gedeeltelijk beroep op de waarborg (cash call) (rijnummers tussen 73 en 137) met betrekking tot een schuld, die leidt tot een uitgave in de rekeningen van de lokale overheid; Hierbij neemt de lokale overheid een aantal intrest en/of kapitaalbetalingen over maar blijft de schuld op het passief van de begunstigde staan. een beroep op de waarborg (cash call) met betrekking tot een portefeuille aan activa (rijen 169 t/m 173), die leidt tot een uitgave in de rekeningen van de lokale overheid. Hierbij blijven de (in waarde gezakte) activa op het actief van de begunstigde staan maar dient de lokale overheid cash bij te storten. Het is vaak gebruikelijk dat, ingeval een bestuur waarborgen geeft, dat, ingeval deze aangesproken worden, het bestuur een vordering heeft op de begunstigde. De situaties waarbij een begunstigde er bovenop komt en alsnog het lokale bestuur kan terugbetalen worden geregistreerd in de rijen 145 t/m 149 en in de rijen 157 t/m 161. Overgenomen schuld (Rijen 1 t/m 65) Een volledig uitwinning op een waarborg leidt, in het jaar waarin het zich voordoet, tot de verdwijning van de waarborg die voorheen in tabel 1 werd geregistreerd onder de rubriek Uitstaand bedrag van de door de lokale overheid verstrekt waarborgen. Bijgevolg moet de waarborg waarop een (volledig) beroep werd gedaan niet langer vermeld worden bij de uitstaande bedragen van gewaarborgde schulden. Een volledig uitwinning op de waarborg op schuld (een schuldovername) leidt tot registraties op het ogenblik van de schuldovername, maar ook tot de volledige aflossing van de schuld door de lokale overheid. Het betreft gegevens in stocks en in stromen met betrekking tot: overgenomen schulden: in uitstaande bedragen aan het einde van de periode (Rijen 1 tot 5) en in stromen tijdens de periode (Rijen 25 tot 29).

6 Versie 20 mei 2014 pagina 6/8 Praktisch voorbeeld Een bestuur neemt een schuld over in 2010 van 1000 EUR die jaarlijks voor 50 EUR wordt afgelost. verworven vorderingen op de gegarandeerde entiteit (Rijen 13 t/m 17) een schuldovername kan tot gevolg hebben dat de lokale overheid op het ogenblik van de schuldovername een financiële vordering (effecten of lening) verwerft op de entiteit die van de waarborg geniet. Deze vordering is een schuldbekentenis vanwege de begunstigde van de waarborg tegenover de lokale overheid die ten gunste van hem is opgetreden. Deze vordering spruit voort uit de uitwinning van de waarborg. Het gaat dus niet om zakelijke zekerheden die gevormd of onherroepelijk beloofd zijn op de activa van de entiteit op het ogenblik waarop de waarborg wordt verstrekt. Deze zakelijke zekerheden moeten niet worden vermeld in de vragenlijst betreffende de waarborgen.

7 Versie 20 mei 2014 pagina 7/8 Drie rubrieken gaan over de vorderingen die als gevolg van een uitwinning op de waarborg werden verworven: de stocks (uitstaande bedragen) van vorderingen aan het einde van de periode (rijen 13 tot 17); de verwerving van vorderingen (stromen) tijdens de periode (rijen 37 tot 41); het afschrijven van vorderingen tijdens de periode (rijen 49 tot 53). Een vordering in de rekeningen van de lokale overheid boeken doet veronderstellen dat de overheid erkent enkele activa te hebben op de begunstigde van de waarborg voor wie ze is opgetreden en dat de overheid de aan de oorspronkelijke debiteur uitgekeerde bedragen volledig of gedeeltelijk zal recupereren. Het is echter mogelijk dat de situatie van de entiteit niet verbetert en dat de lokale overheid die de vordering aanhoudt besluit om die te annuleren omdat ze van oordeel is dat die vordering geen enkele waarde meer heeft. Het afschrijven van de vordering (rijen 49 tot 53) kan gedeeltelijk zijn; in dat geval vertegenwoordigt ze de waardevermindering die in de rekeningen van de overheid wordt geregistreerd. De stocks van financiële activa moeten in de tabel worden vermeld tot de begunstigde van de waarborg ze terugbetaalt, of tot ze in de rekeningen van de lokale overheid worden afgeschreven. terugbetalingen door de lokale overheid van een overgenomen schuld (stromen) (rijen 61 tot 65): de bedragen die onder deze rubriek moeten worden vermeld betreffen de door de lokale overheid uitgevoerde betalingen (rente en kapitaal) ter aflossing van de overgenomen schuld. Gedeeltelijk uitwinning van de waarborgen op schuld (cash call) (rijen 73 t/m 137) Voorafgaand aan de schuldovername bestaat er een tussensituatie waarin het uitwinning van de waarborg gedeeltelijk is ("cash call"): de overheid treedt slechts voor één of verscheidene betalingen op. Deze betalingen (rijen 73 tot 77) zijn steeds effectieve betalingen (uitgaven) in de boekhouding van de lokale overheid. De betalingen worden opgesplitst in rente (rijen 97 tot 101) en aflossing van de hoofdsom (rijen 85 tot 89). Net als bij de schuldovernames kan de gedeeltelijke uitwinning op de waarborg leiden tot de verwerving van een financiële vordering in de rekeningen van de overheid (rijen 109 tot 113), die later kan worden afschrijven indien de lokale overheid de vordering als nietinvorderbaar beschouwd (rijen 121 tot 125). Wanneer een gedeeltelijk uitwinning van een waarborg wordt gedaan, dient het uitstaande bedrag van de overblijvende schuld die nog van een garantie geniet in de rijen 133 tot 137 te worden gerapporteerd.

8 Versie 20 mei 2014 pagina 8/8 Praktisch voorbeeld Een AGB heeft 2 gewaarborgde leningen met als saldo 1000 en 850, samen EUR. Het AGB komt in 2012 in de problemen en de gemeente komt tussen voor een paar betalingen van de eerste lening. In de tabel dient in rij EUR vermeld te worden Terugbetaling van een waarborg door de oorspronkelijke debiteur (rijen 145 tot 149) Wanneer een uitwinning van een waarborg (schuldovername of gedeeltelijk uitwinning) wordt gedaan, neemt de overheid de plaats in van de entiteit voor het nakomen van de schuldveplichtingen. De entiteit die van de waarborg geniet kan echter desgevallend de tussenkomsten van de overheid deels of volledig terugbetalen. De entiteit kan eveneens zijn eigen schuld terug overnemen die eerder door de overheid was overgenomen. De bedragen die onder deze rubriek moeten worden ingeschreven (rijen 145 tot 149) stemmen overeen met deze twee mogelijkheden. Terugbetalingen van de vorderingen door de oorspronkelijke debiteur (rijen 157 tot 161) Deze rubriek is de tegenhanger van de vorige rubriek in het geval waarin de uitwinning van de waarborg leidde tot de boeking in de rekeningen van de lokale overheid van een vordering op de entiteit waarvoor die overheid is opgetreden. De entiteit die van de waarborg geniet, kan de vordering aan de overheid terugbetalen die in haar rekeningen werd geboekt (ten laste van de entiteit) ingevolge de uitwinning van de waarborgen. Uitwinning van de waarborgen op activa (rijen 169 tot 173) Het in deze rubriek te registreren uitwinning van de waarborg (cash call) betreft de tussenkomsten van de overheid voor de waarborgen op activa. Dit type van waarborg komt relatief weinig voor; het was te zien in het kader van de financiële crisis van 2008 toen de overheid de verliezen volledig of gedeeltelijk dekte indien de verkoop van de activa onder een bepaalde waarde daalde. De uitwinningen van de dergelijke waarborgen gebeurt door een effectieve betaling en vereist geen andere boekingen in de tabel. Een dergelijke waarborg komt zelden voor en desgevallend zal eenmalig informatie moeten worden verstrekt over de aard van de waarborg waarop een beroep wordt gedaan.

Toelichting: Versie 26 mei 2014 pagina 1/5

Toelichting: Versie 26 mei 2014 pagina 1/5 Versie 26 mei 2014 pagina 1/5 Algemeen Om tegemoet te komen aan de informatieverplichtingen naar Eurostat, werd er beslist om een gestandaardiseerde gegevensverzameling van de langetermijnprojecten voor

Nadere informatie

Versie 14 december 2015 pagina 1/5

Versie 14 december 2015 pagina 1/5 Versie 14 december 2015 pagina 1/5 Algemeen Om tegemoet te komen aan de informatieverplichtingen naar Eurostat, moet ABB een gestandaardiseerde gegevensverzameling van de langetermijnprojecten voor vastgoed

Nadere informatie

Voer de nodige gegevens in en laat de aflossingstabel van dit krediet aanmaken.

Voer de nodige gegevens in en laat de aflossingstabel van dit krediet aanmaken. OPLOSSINGEN OEFENINGENBLOK 6 (p. 155) 3.4 Eindejaarsverrichtingen m.b.t. de passivazijde 3.4.3 Schulden op lange termijn TOEPASSING 1 1 Surf naar http://www.aflossingstabel.be/bereken-aflossing.html Voer

Nadere informatie

Effectenleningen en cessies-retrocessies van effecten

Effectenleningen en cessies-retrocessies van effecten Circulaire _2009_29 dd. 30 september 2009 Effectenleningen en cessies-retrocessies van effecten Toepassingsveld: Verzekeringsondernemingen onderworpen aan de wet van 9 juli 1975 betreffende de controle

Nadere informatie

Financieringsstromen

Financieringsstromen Financieringsstromen Handboek p. 180 tot 199 FINANIERINGSSTROMEN e onderneming moet, om haar activiteiten te kunnen financieren, beschikken over vermogensbronnen: - eigen vermogen - vreemd vermogen: -

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR HET BANK- EN FINANCIEWEZEN Prudentieel toezicht op de beleggingsondernemingen

COMMISSIE VOOR HET BANK- EN FINANCIEWEZEN Prudentieel toezicht op de beleggingsondernemingen COMMISSIE VOOR HET BANK- EN FINANCIEWEZEN Prudentieel toezicht op de beleggingsondernemingen Brussel, 3 januari 2000. D4/EB/3 OMZENDBRIEF AAN DE BIJKANTOREN VAN BELEGGINGSONDERNEMINGEN DIE RESSORTEREN

Nadere informatie

Bronnen en overgang naar het ESR (Waalse provincies)

Bronnen en overgang naar het ESR (Waalse provincies) Bronnen en overgang naar het ESR (Waalse provincies) Databronnen Uitgaven : geboekte ontvangsten - aanrekeningen (bron : boekhoudsysteem + ecomptes) Ontvangsten : geboekte netto vastgestelde rechten (bron

Nadere informatie

Circulaire NBB_2012_12 - Bijlage 4

Circulaire NBB_2012_12 - Bijlage 4 Prudentieel beleid en financiële stabiliteit " de Berlaimontlaan 14 BE-1000 Brussel Tel. +32 2 221 35 88 Fax + 32 2 221 31 04 ondernemingsnummer: 0203.201.340 RPR Brussel www.nbb.be Circulaire NBB_2012_12

Nadere informatie

CONTROLEDIENST VOOR DE ZIEKENFONDSEN

CONTROLEDIENST VOOR DE ZIEKENFONDSEN Brussel, 3 december 2007 CONTROLEDIENST VOOR DE ZIEKENFONDSEN Omzendbrief: 07/23/D1 Rubriek: 26 Uw contactpersoon: Robert VERSCHOREN, Financieel inspecteur-directeur Tel.: 02/209.19.27 KONINKLIJK BESLUIT

Nadere informatie

Sectie A: Samenvatting van de waarderingsregels... 1 Sectie B: Boekhoudregels Toepasselijke IFRS normen... 4

Sectie A: Samenvatting van de waarderingsregels... 1 Sectie B: Boekhoudregels Toepasselijke IFRS normen... 4 Hoofdstuk 21 BOEKHOUDHANDLEIDING NMBS GROEP Inhoudstafel Sectie A: Samenvatting van de waarderingsregels... 1 Sectie B: Boekhoudregels... 3 1 Toepasselijke IFRS normen... 4 1.1 Referenties... 4 1.2 Toepassingsgebied...

Nadere informatie

EUR JAARREKENING IN EURO

EUR JAARREKENING IN EURO 40 EUR JAARREKENING IN EURO (2 decimalen)... zijn / zijn niet VERKLARING BETREFFENDE EEN AANVULLENDE OPDRACHT VOOR NAZICHT OF CORRECTIE werd XXX / werd niet * BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA

Nadere informatie

Rubriek 404 Werkgevers, L/R bijdragen en premies voor beroepsziekten.

Rubriek 404 Werkgevers, L/R bijdragen en premies voor beroepsziekten. KLASSE 4 REKENINGEN VAN DERDEN De klasse 4 bevat de rekeningen van derden en neemt alle balansverrichtingen met derden, andere dan financiële (klasse 3), die zich in het verband van de betrekkingen met

Nadere informatie

HOOFDSTUK 7. Schulden op meer dan één jaar

HOOFDSTUK 7. Schulden op meer dan één jaar HOOFSTUK 7 Schulden op meer dan één jaar Blz. 149 tot 189 ATIVA BALANS per --/--/-- PASSIVA I. KAPITAAL A. Geplaatst kapitaal 10 100 B. Niet-Opgevraagd kapitaal (-) 101 II. UITGIFTEPREMIES 11 III. HERWAARERINGS-

Nadere informatie

1 toelichting jaarrekening

1 toelichting jaarrekening I. Staat van de immateriële vaste activa (post 21 van de activa) a) Aanschaffingswaarde Aanschaffingen, met inbegrip van de geproduceerde vaste activa Overdrachten en buitengebruikstellingen ( ) Overboekingen

Nadere informatie

I.P.V.-I.F.P. : Waarderingsregels

I.P.V.-I.F.P. : Waarderingsregels I.P.V.-I.F.P. : Waarderingsregels De waarderingsregels worden vastgesteld in overeenstemming met de bepalingen van het Koninklijk Besluit van 30 januari 2001 tot uitvoering van het Wetboek van vennootschappen.

Nadere informatie

Vorig boekjaar 200(X-1) - - - PASSIEF Eigen Vermogen I Kapitaal IV Reserves V Overgedragen winst (verlies) VII Voorzieningen 10/15 10 13 14 16

Vorig boekjaar 200(X-1) - - - PASSIEF Eigen Vermogen I Kapitaal IV Reserves V Overgedragen winst (verlies) VII Voorzieningen 10/15 10 13 14 16 10 Kapitaal Wat zul je leren? Hoe is ons eigen vermogen samengesteld? Wat leren we uit de rekening kapitaal? Waarom leggen we reserves aan? Waarom worden winst en/of verlies overgedragen van het ene boekjaar

Nadere informatie

Contract van maatschap/samenuitbatingscontract

Contract van maatschap/samenuitbatingscontract Contract van maatschap Tussen de ondergetekenden: (Naam invullen)...... en zijn echtgenote (naam invullen)...... samenwonende te (adres invullen)............... hierna overlaters genoemd, en (Naam invullen).......wonende

Nadere informatie

Dubieuze debiteuren en waardeverminderingen

Dubieuze debiteuren en waardeverminderingen Dubieuze debiteuren en waardeverminderingen 1 Inleiding Na herlezing van de fiches is gebleken dat de behandeling van dubieuze debiteuren verschillend was naargelang het debiteuren van bijdragen of prestaties

Nadere informatie

3 FINANCIERINGSSTROMEN

3 FINANCIERINGSSTROMEN 268 Kosten: II.D. 63 425,00 = 53 425,00 (afschrijvingen) + 10 000,00 (waardevermindering) 3 FINANCIERINGSSTROMEN De onderneming moet, om haar activiteiten te kunnen financieren, beschikken over vermogensbronnen:

Nadere informatie

Bronnen en overgang naar het ESR (Duitstalige gemeenten)

Bronnen en overgang naar het ESR (Duitstalige gemeenten) Bronnen en overgang naar het ESR (Duitstalige gemeenten) Databronnen Boekhoudprogramma s van de gemeenten. Methodes gebruikt bij het ontbreken van gegevens Belangrijkste correcties om over te gaan naar

Nadere informatie

Reglement voor de toekenning van renteloze leningen. aan erkende culturele verenigingen

Reglement voor de toekenning van renteloze leningen. aan erkende culturele verenigingen Reglement voor de toekenning van renteloze leningen aan erkende culturele verenigingen Goedgekeurd in de gemeenteraad van 28 januari 2002 Bekendgemaakt op 31 januari 2002 Artikel 1 Hoofdstuk I - Algemene

Nadere informatie

Kenmerken financiële instrumenten en risico s

Kenmerken financiële instrumenten en risico s Kenmerken financiële instrumenten en risico s Inleiding Aan alle vormen van beleggen zijn risico s verbonden. De risico s zijn afhankelijk van de belegging. Een belegging kan in meer of mindere mate speculatief

Nadere informatie

Vraag I.1: Meerkeuzevragen (slechts 1 antwoord mogelijk, -1 punt wanneer gokken!)

Vraag I.1: Meerkeuzevragen (slechts 1 antwoord mogelijk, -1 punt wanneer gokken!) Vakgroep Accountancy, Beheerscontrole en Fiscaliteit Prof. Jan Verhoeye Vraag I.1: Meerkeuzevragen (slechts 1 antwoord mogelijk, -1 punt wanneer gokken!) 1. De bedoeling van de resultatenrekening is een

Nadere informatie

TOEGANG TOT FINANCIERING

TOEGANG TOT FINANCIERING TOEGANG TOT FINANCIERING Opzet van de enquête De toegang tot financiering is essentieel voor het welslagen van een onderneming en een belangrijke factor voor economische groei in Europa na de economische

Nadere informatie

Boekhoudkundige verwerking van waardeverminderingen op handelsvorderingen, gedekt door een kredietverzekering

Boekhoudkundige verwerking van waardeverminderingen op handelsvorderingen, gedekt door een kredietverzekering Boekhoudkundige verwerking van waardeverminderingen op handelsvorderingen, gedekt door een kredietverzekering dr. Stijn Goeminne, Hogeschool Gent, Faculteit Handelswetenschappen & Bestuurskunde Het valt

Nadere informatie

Algemene bepalingen voor geldleningen NEF0408

Algemene bepalingen voor geldleningen NEF0408 NEF0408 Algemene bepalingen voor geldleningen Inhoudsopgave Begripsbepalingen.... 2 Algemeen.... 2 Het bedrag van de lening.... 2 De looptijd van de lening.... 2 Rentepercentage en rente... 3 De aflossing;

Nadere informatie

Invloed van het buitengerechtelijk minnelijk akkoord of de gerechtelijke reorganisatie op de schulden en vorderingen. Ontwerpadvies 2010/X

Invloed van het buitengerechtelijk minnelijk akkoord of de gerechtelijke reorganisatie op de schulden en vorderingen. Ontwerpadvies 2010/X Invloed van het buitengerechtelijk minnelijk akkoord of de gerechtelijke reorganisatie op de schulden en vorderingen Ontwerpadvies 2010/X De Wet betreffende de continuïteit van de ondernemingen 1 vervangt

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 27 maart 2019;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 27 maart 2019; Besluit van de Vlaamse Regering houdende wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 2 april 2004 houdende de voorwaarden waaronder kredietmaatschappijen erkend kunnen worden en ter bepaling

Nadere informatie

Obligaties Briqchain Real Estate

Obligaties Briqchain Real Estate Belangrijkste informatie over de belegging Obligaties Briqchain Real Estate van Briqchain B.V. Dit document is opgesteld op 02-okt-2018 Dit document helpt u de risico s, de kosten, en het rendement van

Nadere informatie

Activa Aanschafwaarde gebouw , ,25

Activa Aanschafwaarde gebouw , ,25 Toelichting Balans Activa 31-12-2015 31-12-2014 Materiële vaste activa 0010 Aanschafwaarde gebouw 1.132.031,25 1.132.031,25 0011 Afschrijving Gebouw Afschrijving t/m vorig boekjaar 30.014,97- Afschrijving

Nadere informatie

Brussel,... De Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding, Liesbeth Homans.

Brussel,... De Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding, Liesbeth Homans. Gezien om gevoegd te worden bij het ministerieel besluit van... tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van

Nadere informatie

Behoud of verlies van steun bij wijzigingen

Behoud of verlies van steun bij wijzigingen Behoud of verlies van steun bij wijzigingen 1 SITUERING 1.1 WAT? Om investeringssteun of overnamesteun te krijgen, moet worden voldaan aan verschillende voorwaarden. Deze voorwaarden moeten bij investeringssteun

Nadere informatie

BBC Boekingsfiche 7901 Verwerking overschot of tekort van het boekjaar.xlsx. Deel 1: Omschrijving van de verrichtingen

BBC Boekingsfiche 7901 Verwerking overschot of tekort van het boekjaar.xlsx. Deel 1: Omschrijving van de verrichtingen Deel 1: Omschrijving van de verrichtingen Een gemeente (G) en haar OCMW (O) hebben in een bepaald boekjaar een aantal transacties gedaan die als volgt kunnen worden samengevat: 1 Kaskosten waaronder onder

Nadere informatie

Deel 4: CM in cijfers

Deel 4: CM in cijfers Deel 4: CM in cijfers Tabel 1: Verdeling van de leden per verzekeringsinstelling voor de algemene regeling op 31 december 2016 (totaal in orde) Verzekeringsinstelling Aantal leden % leden LCM 4.081.849

Nadere informatie

Tradealot Obligatie II van Tradealot B.V.

Tradealot Obligatie II van Tradealot B.V. Tradealot Obligatie II van Tradealot B.V. Belangrijkste informatie over de belegging Dit document is opgesteld op 16-feb-2018. Dit document helpt u de risico s, de kosten, en het rendement van de belegging

Nadere informatie

de leasinggever? Ontwerpadvies CBN over leasing (IV) : hoe verwerken bij

de leasinggever? Ontwerpadvies CBN over leasing (IV) : hoe verwerken bij Ontwerpadvies CBN over leasing (IV) : hoe verwerken bij de leasinggever? Auteur(s): Stefaan Van Crombrugge Editie: 722 p. 5 Publicatiedatum: 31 juli 2014 Ontwerpadvies CBN over leasing (IV) : hoe verwerken

Nadere informatie

Brussel,... De Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding, Liesbeth Homans.

Brussel,... De Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding, Liesbeth Homans. Gezien om gevoegd te worden bij het ministerieel besluit van... tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 27 maart 2019;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 27 maart 2019; Besluit van de Vlaamse Regering houdende wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 2 april 2004 houdende de voorwaarden waaronder kredietmaatschappijen erkend kunnen worden en ter bepaling

Nadere informatie

CBN adviseert over de boekhoudkundige verwerking van de wet betreffende de continuïteit van de ondernemingen

CBN adviseert over de boekhoudkundige verwerking van de wet betreffende de continuïteit van de ondernemingen CBN adviseert over de boekhoudkundige verwerking van de wet betreffende de continuïteit van de ondernemingen dr. Stijn Goeminne, Hogeschool Gent, Departement Handelswetenschappen & Bestuurskunde Wanneer

Nadere informatie

stappenplannen Meerjarenbegroting

stappenplannen Meerjarenbegroting stappenplannen Meerjarenbegroting g e b r u i k e r s nov. 2014 Beste gebruiker, In dit document vindt u enkele handige stappenplannen voor de opmaak van de meerjarenbegroting. 1. Rapportering klaarzetten

Nadere informatie

HERWERKTE SAMENGEVATTE GECONSOLIDEERDE FINANCIËLE STATEN OVER HET EERSTE SEMESTER VAN HET BOEKJAAR 2005/2006, EINDIGEND OP 30 SEPTEMBER 2005

HERWERKTE SAMENGEVATTE GECONSOLIDEERDE FINANCIËLE STATEN OVER HET EERSTE SEMESTER VAN HET BOEKJAAR 2005/2006, EINDIGEND OP 30 SEPTEMBER 2005 Halle, 11 december 2006 HERWERKTE SAMENGEVATTE GECONSOLIDEERDE FINANCIËLE STATEN OVER HET EERSTE SEMESTER VAN HET BOEKJAAR 2005/2006, EINDIGEND OP 30 SEPTEMBER 2005 In vergelijking met voorheen (op 19

Nadere informatie

J A A R STUKKEN 2014. Pertax BV Ede

J A A R STUKKEN 2014. Pertax BV Ede J A A R STUKKEN 2014 Pertax BV Ede Opmaakdatum: 21 mei 2015 Jaarstukken 2014 - Jaarrekening - Overige gegevens Opmaakdatum: 21 mei 2015 1 Jaarrekening - Balans - Winst-en-verliesrekening - Toelichting

Nadere informatie

Verzekeringen. Schuldsaldoverzekering. Hypotheeklening. In geval van tegenspoed bent u beschermd!

Verzekeringen. Schuldsaldoverzekering. Hypotheeklening. In geval van tegenspoed bent u beschermd! Verzekeringen Schuldsaldoverzekering Hypotheeklening In geval van tegenspoed bent u beschermd! De schuldsaldoverzekering biedt u de zekerheid dat uw hypotheeklening geheel of gedeeltelijk wordt terugbetaald

Nadere informatie

RECORD PREMIUM 1 1. Levensverzekering met een eenmalige premie van het type tak 21, met een gegarandeerde rentevoet op de gestorte nettopremie².

RECORD PREMIUM 1 1. Levensverzekering met een eenmalige premie van het type tak 21, met een gegarandeerde rentevoet op de gestorte nettopremie². RECORD PREMIUM 1 1 Type levensverzekering Waarborgen Levensverzekering met een eenmalige premie van het type tak 21, met een gegarandeerde rentevoet op de gestorte nettopremie². In geval van leven van

Nadere informatie

Boekingsfiche 3420 Serviceflats Invest

Boekingsfiche 3420 Serviceflats Invest Deel 1: Omschrijving van de verrichtingen 0 Het OCMW heeft een stuk grond ter waarde van 100.000 euro waarop het aan een BEVAK een recht van opstal verleent voor de bouw van 20 serviceflats Het OCMW ontvangt

Nadere informatie

Bronnen en overgang naar het ESR (Brusselse gemeenten)

Bronnen en overgang naar het ESR (Brusselse gemeenten) Bronnen en overgang naar het ESR (Brusselse gemeenten) Databronnen Gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Uitgaven: Geboekte uitgaven - aanrekeningen (bronnen = boekhoudsystemen Phoenix, Stesud,

Nadere informatie

Krediet op creditcard

Krediet op creditcard Krediet op creditcard Met een krediet op uw creditcard kunt u de aankopen met uw RaboCard of Rabo GoldCard desgewenst gespreid terug betalen. En dan betaalt u natuurlijk alleen rente als u dat krediet

Nadere informatie

CONTROLEDIENST VOOR DE ZIEKENFONDSEN

CONTROLEDIENST VOOR DE ZIEKENFONDSEN Brussel, 22 december 2008 CONTROLEDIENST VOOR DE ZIEKENFONDSEN Omzendbrief: 08/14/D1 Rubriek: 24 Uw contactpersoon: Robert VERSCHOREN, Financieel inspecteur-directeur Tel.: 02/209.19.27 Bijzondere richtlijnen

Nadere informatie

1 van 5. Concrete voorbeelden. Voorbeeld 1: juffrouw Evita. Voorbeeld 2: de heer Tom Poes. Waarborgregeling Concrete voorbeelden

1 van 5. Concrete voorbeelden. Voorbeeld 1: juffrouw Evita. Voorbeeld 2: de heer Tom Poes. Waarborgregeling Concrete voorbeelden Concrete voorbeelden Voorbeeld 1: juffrouw Evita Juffrouw Evita werkte een aantal jaren als hulp in een krantenzaak maar nu wil ze eindelijk op eigen benen staan. Zij heeft een dagbladhandel op het oog

Nadere informatie

Leningen, kredieten en borgstellingen aan leiders, aandeelhouders en verbonden personen

Leningen, kredieten en borgstellingen aan leiders, aandeelhouders en verbonden personen de Berlaimontlaan 14 BE-1000 Brussel tel. +32 2 221 22 20 fax + 32 2 221 31 04 ondernemingsnummer: 0203.201.340 RPR Brussel www.nbb.be Circulaire Brussel, 7 juli 2017 Kenmerk: NBB_2017_21 uw correspondent:

Nadere informatie

Rafael gemeente De Rank T.a.v. het bestuur Ringvaartweg 123 3065 AC ROTTERDAM. Jaarrekening 2014

Rafael gemeente De Rank T.a.v. het bestuur Ringvaartweg 123 3065 AC ROTTERDAM. Jaarrekening 2014 Rafael gemeente De Rank T.a.v. het bestuur Ringvaartweg 123 3065 AC ROTTERDAM Jaarrekening 2014 Rafael gemeente De Rank T.a.v. het bestuur Ringvaartweg 123 3065 AC ROTTERDAM Jaarrekening 2014 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

SIBELGA. Intercommunale vereniging die de vorm heeft aangenomen van een coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid. Boekjaar 2016.

SIBELGA. Intercommunale vereniging die de vorm heeft aangenomen van een coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid. Boekjaar 2016. RVB 2016.10.17 Nota S-918 SIBELGA Intercommunale vereniging die de vorm heeft aangenomen van een coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Boekjaar 2016 REKENINGEN OP 30 JUNI Toelichting

Nadere informatie

I.P.V. vzw : Waarderingsregels

I.P.V. vzw : Waarderingsregels I.P.V. vzw : Waarderingsregels De waarderingsregels worden vastgesteld in overeenstemming met de bepalingen van het Koninklijk Besluit van 30 januari 2001 tot uitvoering van het Wetboek van vennootschappen.

Nadere informatie

Technische fiche De verrichtingen mbt de B.T.W.

Technische fiche De verrichtingen mbt de B.T.W. Technische fiche De verrichtingen mbt de De verrichtingen betreffende de hebben enkel betrekking op de OCMW s die, in het kader van hun opdrachten, een economische activiteit van producent, handelaar of

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT ONTWERP VAN DECREET. houdende een waarborgregeling voor de ondernemingen die zijn getroffen door de dioxinecrisis in 1999

VLAAMS PARLEMENT ONTWERP VAN DECREET. houdende een waarborgregeling voor de ondernemingen die zijn getroffen door de dioxinecrisis in 1999 Stuk 182 (1999-2000) Nr. 4 VLAAMS PARLEMENT Zitting 1999-2000 29 maart 2000 ONTWERP VAN DECREET houdende een waarborgregeling voor de ondernemingen die zijn getroffen door de dioxinecrisis in 1999 TEKST

Nadere informatie

FLEXIBEL PENSION SAVING met Home -clausule

FLEXIBEL PENSION SAVING met Home -clausule Nu voordelig sparen voor uw toekomst! Flexibel Pension Saving is een tak 21-spaarverzekering met een gegarandeerde intrestvoet, mogelijk verhoogd met een variabele, niet-gegarandeerde, winstdeelname. Doelgroep

Nadere informatie

DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING,

DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING, Ministerieel besluit tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus DE VLAAMSE MINISTER

Nadere informatie

Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992, titel III, hoofdstuk II, afdeling III, onderafdeling 4. Ondernemingen die investeren in een raamovereenkomst voor de productie van een audiovisueel werk Art. 194ter.

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 23 juni 2005 (24.06) (OR. fr) 10467/05 ECOFIN 220 FIN 223

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 23 juni 2005 (24.06) (OR. fr) 10467/05 ECOFIN 220 FIN 223 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 23 juni 2005 (24.06) (OR. fr) 10467/05 ECOFIN 220 FIN 223 INGEKOMEN DOCUMENT van: mevrouw Patricia BUGNOT, directeur, namens de secretaris-generaal van de Europese Commissie

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO 20 21/01/2015 BE 0449.054.471 11 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. D. 15019.00586 VKT 1.1 JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: ERDA KOMADA Besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Adres:

Nadere informatie

Vlaamse Adviescommissie voor Boekhoudkundige Normen. Advies 2017/5 betreffende het boeken van subsidies in natura van 08/03/2017

Vlaamse Adviescommissie voor Boekhoudkundige Normen. Advies 2017/5 betreffende het boeken van subsidies in natura van 08/03/2017 Vlaamse Adviescommissie voor Boekhoudkundige Normen Advies 2017/5 betreffende het boeken van subsidies in natura van 08/03/2017 Inhoud I. Inleiding en definities 2 1) Toepassingsgebied 2 2) Definities

Nadere informatie

Deel 4: CM in cijfers

Deel 4: CM in cijfers Deel 4: CM in cijfers Ledentallen Tabel 1: Verdeling van de leden per verzekeringsinstelling voor de algemene regeling op 31 december 217 (totaal in regel) Verzekeringsinstelling Aantal leden % leden LCM

Nadere informatie

SIBELGA. Intercommunale vereniging die de vorm heeft aangenomen van een coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid. Boekjaar 2015.

SIBELGA. Intercommunale vereniging die de vorm heeft aangenomen van een coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid. Boekjaar 2015. RvB van 19.10.2015 S-889 SIBELGA Intercommunale vereniging die de vorm heeft aangenomen van een coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Boekjaar 2015 REKENINGEN OP 30 JUNI Toelichting

Nadere informatie

Financieel verslag 2015/2016 Stichting Foundation for the Advancement of the Study of International Taxation 's-gravenhage

Financieel verslag 2015/2016 Stichting Foundation for the Advancement of the Study of International Taxation 's-gravenhage V1 Financieel verslag 2015/2016 Stichting Foundation for the Advancement of the Study of International Taxation 's-gravenhage INHOUDSOPGAVE Pagina 1. Jaarrekening 1.1 Balans per 31 augustus 2016 3 1.2

Nadere informatie

Bijzondere voorwaarden Brandpolis Package NSPV

Bijzondere voorwaarden Brandpolis Package NSPV Bijzondere voorwaarden Brandpolis Package NSPV Verzekeringsmaatschappij: Algemene voorwaarden: VIVIUM VIVIUM HOME SOLUTIONS de algemene voorwaarden zijn ter uwe beschikking op de volgende link: http://www.vivium.be/fileadmin/user_upload/ntcdocu

Nadere informatie

Stichting Vrienden van het Mauritshuis te s-gravenhage

Stichting Vrienden van het Mauritshuis te s-gravenhage BALANS PER 31 DECEMBER 2016 (na verwerking van het resultaat) ACTIEF 31.12.2016 31.12.2015 MATERIËLE VASTE ACTIVA 5.184.551 4.292.292 VOORRADEN 362.102 439.375 VORDERINGEN EN OVERLOPENDE ACTIVA 175.528

Nadere informatie

STAAT VAN HET VRIJ VERMOGEN

STAAT VAN HET VRIJ VERMOGEN STAAT VAN HET VRIJ VERMOGEN Deze staat bevat de gegevens, bestemd voor de Controledienst voor de Verzekeringen, betreffende het vrij vermogen van de herverzekeringsonderneming (1) I. ADMINISTRATIEVE GEGEVENS

Nadere informatie

Sectie A: Samenvatting van de waarderingsregels... 1 Sectie B: Boekhoudregels Toepasselijke IFRS normen... 4

Sectie A: Samenvatting van de waarderingsregels... 1 Sectie B: Boekhoudregels Toepasselijke IFRS normen... 4 Hoofdstuk 20 Inhoudstafel Sectie A: Samenvatting van de waarderingsregels... 1 Sectie B: Boekhoudregels... 3 1. Toepasselijke IFRS normen... 4 1.1 Referenties... 4 1.2 Toepassingsgebied... 4 2. Definities...

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO 20 30/11/2015 BE 0462.537.075 11 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. D. 15679.00182 VKT 1.1 JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: DE LILLE Besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Adres: Kwadenbulk

Nadere informatie

De premies die de tijdelijke handelsvennootschap (THV) DIB-Ethias Lokale Contractanten ontvangt, worden op verscheidene manieren beschermd:

De premies die de tijdelijke handelsvennootschap (THV) DIB-Ethias Lokale Contractanten ontvangt, worden op verscheidene manieren beschermd: Welke zekerheden en garanties werden er ingebouwd in de groepsverzekering van de tweede pijler voor de contractuele personeelsleden van de lokale besturen? De premies die de tijdelijke handelsvennootschap

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting Excelsior 4All

Jaarrekening Stichting Excelsior 4All Jaarrekening 2016 Stichting Excelsior 4All JAARREKENING BOEKJAAR: 1 januari 2016 tot en met 31 december 2016 STICHTING EXCELSIOR 4ALL Rotterdam INHOUDSOPGAVE JAARREKENING A - Waarderingsgrondslagen B -

Nadere informatie

Stichting Platform Bestuurlijke Informatie

Stichting Platform Bestuurlijke Informatie Stichting Platform Bestuurlijke Informatie Arnhem Jaarrekening 2012 Pagina 1 van 9 Jaarrekening Balans per 31 december 2012 Staat van baten en lasten over 2012 Toelichting op de balans en de staat van

Nadere informatie

31 december Liquide middelen Saldo 31 december Totaal reserves en fondsen

31 december Liquide middelen Saldo 31 december Totaal reserves en fondsen 8 JAARREKENING 8.1 Balans per 31 december na resultaatbestemming ACTIVA 31 december 2017 Vaste activa Materiële vaste activa Collectie 1 1 Inventaris 1.696 3.040 1.697 3.041 Vlottende activa Balievoorraad

Nadere informatie

CONCEPT ADDENDUM DEPOT

CONCEPT ADDENDUM DEPOT CONCEPT ADDENDUM DEPOT DE PARTIJEN: 1. de in Bijlage 1 bij de Overeenkomst Lening (zoals hierna gedefinieerd) genoemde Investeerders aan de hand van het Investeerdersnummer waaronder zij bekend zijn bij

Nadere informatie

Stichting Openbaar Museum Modelbouw Postbus AE DE BILT. Financieel verslag (t.b.v. website) 2015

Stichting Openbaar Museum Modelbouw Postbus AE DE BILT. Financieel verslag (t.b.v. website) 2015 Stichting Openbaar Museum Modelbouw Postbus 232 3730 AE DE BILT Financieel verslag (t.b.v. website) 2015 Stichting Openbaar Museum Modelbouw Postbus 232 3730 AE DE BILT Jaarrapport 2015 Rapportdatum: 23

Nadere informatie

2.1. De Investeerders verstrekken hierbij een Lening aan Geldnemer en Geldnemer aanvaardt deze Lening.

2.1. De Investeerders verstrekken hierbij een Lening aan Geldnemer en Geldnemer aanvaardt deze Lening. OVEREENKOMST LENING DE PARTIJEN: A. de in Bijlage 1 bij deze Overeenkomst Lening genoemde Investeerders aan de hand van het Investeerdersnummer waaronder zij bekend zijn bij de Stichting Klantengelden

Nadere informatie

Leningovereenkomst leningnummer

Leningovereenkomst leningnummer Leningovereenkomst: XXXX Pagina 1 van 7 Leningovereenkomst leningnummer Ondergetekenden, Debiteur a, een rechtsvorm opgericht naar Nederlands recht, gevestigd te adres, postcode plaats, ingeschreven onder

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN CBN-advies 2013/14 De boekhoudkundige verwerking van de uitgestelde belastingen bij gerealiseerde meerwaarden waarvoor de uitgestelde belastingregeling geldt en bij

Nadere informatie

Stichting Openbaar Museum Modelbouw Leyenseweg BC BILTHOVEN. Financieel verslag 2013

Stichting Openbaar Museum Modelbouw Leyenseweg BC BILTHOVEN. Financieel verslag 2013 Stichting Openbaar Museum Modelbouw Leyenseweg 115 3721 BC BILTHOVEN Financieel verslag 2013 Stichting Openbaar Museum Modelbouw Leyenseweg 115 3721 BC BILTHOVEN Financieel verslag 2013 Rapportdatum: 30

Nadere informatie

HOOFDSTUK 7 (vervolg) Schulden op meer dan één jaar

HOOFDSTUK 7 (vervolg) Schulden op meer dan één jaar HOOFSTUK 7 (vervolg) Schulden op meer dan één jaar Blz. 164 tot 189 OBLIGATIELENING - PUBLIEKE UITGIFTE Voorbeeld (toepassing samengestelde intrest) 1/3/N0: beslissing tot uitgifte van een niet-achtergestelde,

Nadere informatie

Thema 7 Overlopende rekeningen

Thema 7 Overlopende rekeningen Thema 7 Overlopende rekeningen Wat zul je leren? De noodzaak van het gebruik van overlopende rekeningen verantwoorden. Een eenvoudig voorbeeld van het gebruik van een overlopende rekening boekhoudkundig

Nadere informatie

tot wijziging van het Besluit financiële markten BES in verband met de invoering van het depositogarantiestelsel

tot wijziging van het Besluit financiële markten BES in verband met de invoering van het depositogarantiestelsel Besluit van tot wijziging van het Besluit financiële markten BES in verband met de invoering van het depositogarantiestelsel Op de voordracht van Onze Minister van Financiën van (...), FM/jaar/0000 M,

Nadere informatie

KWARTAALVERSLAG Q3 2017

KWARTAALVERSLAG Q3 2017 KWARTAALVERSLAG Q3 2017 DBS2 Factoring B.V. Valkenburgseweg 68 2223 KE Katwijk ZH 071 40 88 164 info@dbs2.nl 1 Geachte heer, mevrouw, Katwijk, 23 oktober 2017 Hierbij doen wij u het eerste kwartaalverslag

Nadere informatie

Vlaamse Adviescommissie voor Boekhoudkundige Normen

Vlaamse Adviescommissie voor Boekhoudkundige Normen Vlaamse Adviescommissie voor Boekhoudkundige Normen Advies 2017/7 betreffende de behandeling van Europese subsidies 6 december 2017 Inhoud I. Inleiding en definities 2 1) Toepassingsgebied 2 2) Definities

Nadere informatie

TOELICHTING BIJ DE BALANS EN DE RESULTATENREKENING

TOELICHTING BIJ DE BALANS EN DE RESULTATENREKENING RESULTAATVERWERKING (in duizenden EUR) Boekjaar Vorig A. Te bestemmen winstsaldo 8.211 12.282 Te verwerken verliessaldo (-) 1. Te bestemmen winst van het -3.578 9.842 Te verwerken verlies van het (-) 2.

Nadere informatie

Elke weigering moet door de VMSW omstandig worden gemotiveerd.

Elke weigering moet door de VMSW omstandig worden gemotiveerd. ALGEMEEN REGLEMENT VAN DE LENINGEN 07/2012 Artikel 1 Definities In dit Algemeen reglement van de leningen wordt verstaan onder: 1 Commissie beheer rekening-courant : overlegorgaan ingesteld in uitvoering

Nadere informatie

Sectie H: Materiële vaste activa in aanbouw

Sectie H: Materiële vaste activa in aanbouw Hoofdstuk 10 Sectie H: in aanbouw Hoofdstuk 10 Inhoudstafel Sectie H: in aanbouw 1 1 Toepasselijke IFRS normen 1 1.1 Referenties 1 1.2 Toepassingsgebied van IAS 16 1 1.2.1 IAS 40 Vastgoedbeleggingen 1

Nadere informatie

Stichting Openbaar Museum Modelbouw Leyenseweg BC BILTHOVEN. Financieel verslag 2014

Stichting Openbaar Museum Modelbouw Leyenseweg BC BILTHOVEN. Financieel verslag 2014 Stichting Openbaar Museum Modelbouw Leyenseweg 115 3721 BC BILTHOVEN Financieel verslag 2014 Stichting Openbaar Museum Modelbouw Leyenseweg 115 3721 BC BILTHOVEN Jaarrapport 2014 Rapportdatum: 29 juni

Nadere informatie

Bronnen en overgang naar het ESR (Vlaamse provincies)

Bronnen en overgang naar het ESR (Vlaamse provincies) Bronnen en overgang naar het ESR (Vlaamse provincies) Databronnen Door de lokale besturen geboekte ontvangsten en uitgaven die via de digitale rapportering verwerkt worden in de BBC-database van het Agentschap

Nadere informatie

BIJLAGE A bij het. voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

BIJLAGE A bij het. voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD NL NL NL EUROPESE COMMISSIE Brussel, 20.12.2010 COM(2010) 774 definitief Bijlage A/Hoofdstuk 14 BIJLAGE A bij het voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD betreffende het Europees

Nadere informatie

J A A R STUKKEN Pertax BV Ede

J A A R STUKKEN Pertax BV Ede J A A R STUKKEN 2016 Pertax BV Ede Opmaakdatum: 30 maart 2017 Jaarstukken 2016 - Jaarrekening - Overige gegevens Opmaakdatum: 6 april 2017 1 Jaarrekening - Balans - Winst-en-verliesrekening - Toelichting

Nadere informatie

ACHTERGRONDINFORMATIE STAALBANKIERS HYPOTHECAIRE LENING IN ZWITSERSE FRANKEN

ACHTERGRONDINFORMATIE STAALBANKIERS HYPOTHECAIRE LENING IN ZWITSERSE FRANKEN Staalbankiers N.V. Postbus 327 2501 CH DEN HAAG ACHTERGRONDINFORMATIE STAALBANKIERS HYPOTHECAIRE LENING IN ZWITSERSE FRANKEN Deze achtergrondinformatie bij de Staalbankiers hypothecaire lening in Zwitserse

Nadere informatie

RECHTSBIJSTAND. Hoofdstuk 5. Art.21. Voorafgaandelijke bepaling

RECHTSBIJSTAND. Hoofdstuk 5. Art.21. Voorafgaandelijke bepaling Hoofdstuk 5 RECHTSBIJSTAND Voorafgaandelijke bepaling Gewaarborgd schadegeval Art.21 De bepalingen van de overige hoofdstukken van deze overeenkomst zijn van toepassing op Rechtsbijstand voor zover ze

Nadere informatie

Deceuninck Naamloze vennootschap Brugsesteenweg 374 8800 Roeselare RPR Gent, afdeling Kortrijk BTW BE 0405.548.486. (de Vennootschap )

Deceuninck Naamloze vennootschap Brugsesteenweg 374 8800 Roeselare RPR Gent, afdeling Kortrijk BTW BE 0405.548.486. (de Vennootschap ) Deceuninck Naamloze vennootschap Brugsesteenweg 374 8800 Roeselare RPR Gent, afdeling Kortrijk BTW BE 0405.548.486 (de Vennootschap ) BIJZONDER VERSLAG VAN DE RAAD VAN BESTUUR OVEREENKOMSTIG ARTIKELEN

Nadere informatie

SIBELGA. Intercommunale vereniging die de vorm heeft aangenomen van een coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid. Boekjaar 2014.

SIBELGA. Intercommunale vereniging die de vorm heeft aangenomen van een coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid. Boekjaar 2014. 13.10.2014 S 847 SIBELGA Intercommunale vereniging die de vorm heeft aangenomen van een coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Boekjaar 2014 REKENINGEN OP 30 JUNI Toelichting bij de actieve

Nadere informatie

CONSO CONCESSIES, OCTROOIEN, LICENTIES, KNOWHOW, MERKEN EN NETTOBOEKWAARDE PER EINDE VAN HET BOEKJAAR Nr. BE

CONSO CONCESSIES, OCTROOIEN, LICENTIES, KNOWHOW, MERKEN EN NETTOBOEKWAARDE PER EINDE VAN HET BOEKJAAR Nr. BE CONSO 4.8.2 CONCESSIES, OCTROOIEN, LICENTIES, KNOWHOW, MERKEN EN SOORTGELIJKE RECHTEN Aanschaffingswaarde per einde van het boekjaar... 8052P xxxxxxxxxxxxxxx 54.544 Aanschaffingen, met inbegrip van de

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord... DEEL I INLEIDING

Inhoud. Voorwoord... DEEL I INLEIDING Inhoud Voorwoord............................................ i DEEL I INLEIDING Hoofdstuk 1. Definitie en grondbeginselen............... 3 A. Definitie.......................................... 3 B. Verantwoording

Nadere informatie

TB1: Exploitatiebudget per beleidsdomein Initieel budget MJP 2014

TB1: Exploitatiebudget per beleidsdomein Initieel budget MJP 2014 TB1: Exploitatiebudget per beleidsdomein Initieel budget 2016 - MJP Totaal Algemene financiering OMGEVING VEILIGHEID VRIJE TIJD INTWERKING I. Uitgaven 23.073.151 626.883 4.886.695 4.197.419 7.862.898 5.499.256

Nadere informatie

PUBLICATIEBALANS 2017

PUBLICATIEBALANS 2017 PUBLICATIEBALANS 2017 Stichting Het Witte Kasteel Kasteellaan 20B 5175 BD Loon op Zand Bestuur: mevrouw F.M. Broos-Schelleman de heer C.C.J.M. de Bonth 1 INHOUDSOPGAVE 1. Jaarrekening 1.1 Balans per 31

Nadere informatie