Gebruiksaanwijzing Nederlands

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gebruiksaanwijzing Nederlands"

Transcriptie

1 Gebruiksaanwijzing Nederlands

2 Teasi one - Gebruiksaanwijzing Ver. 2.1 Inhoud 1. Kennismaking met uw toestel Opstarten van het toestel Eerste keer opstarten Tweede en volgende keren opstarten Hoofdmenu Kaart Navigatie Pop-up Geheugen Mijn Reizen Favorieten Geïmport. Reizen Imp. POI Add-on Tochten Statistieken Training Bestemming Adres POI Favorieten Kaartlocatie Coördinaten Reizen Route Computer Snelheidsmeter Kompas Instellingen Kaarten... 41

3 Systeem Accounts Taal Datum & Tijd Geluid Scherm Info Sluit de Teasi aan op uw Computer / TEASI-Tool... 47

4 1. Kennismaking met uw toestel Teasi One heeft 2 hardware toetsen aan de linkerkant van het toestel. Met de onderste toets kan het toestel worden in- en uitgeschakeld en kan het scherm worden vergrendeld. Houd de aan-/uittoets lang ingedrukt Als u lang op deze toets drukt komt het menu op waarmee het toestel kan worden vergrendeld of het in/uit schakelen. Als het scherm is vergrendeld, kan er niets worden ingevoerd, voordat de aan-/uittoets wordt gedrukt om het scherm te ontgrendelen of het toestel uit te schakelen. Als het scherm is vergrendeld blijven de navigatie en alle processen draaien. De bovenste hardware toets is om terug te gaan in een menu of terug te keren naar een hoger niveau van het menusysteem. Het meeste van het verloop van de toepassing wordt direct op het scherm weergegeven. Directe keuze Sommige instellingen kunnen uit slechts enkele opties worden geselecteerd. Als de waarden grafisch of kort genoeg kunnen worden weergegeven, zijn alle waarden zichtbaar op het scherm. bijvoorbeeld een directe keuze De keuze Van GPS / Handleiding instellingen is Tik op een van de velden om de gewenste waarde te selecteren.

5 Lijstkeuze Als er meerdere opties beschikbaar zijn wordt alleen de huidige waarde weergegeven; de huidige waarde kan worden gewijzigd door erop te tikken. Als erop wordt getikt, verschijnt er een lijst met de beschikbare opties. Tik op een optie om hem te selecteren. Lijstkeuze Schuiven Als een functie waarden kan variabele waarden kan hebben, zal de software schuiven aangeven die lijken op analoge potentiometers om de gewenste waarde in te stellen. Schuif Als de waarden niet worden weergegeven, neemt de waarde van links naar rechts toe. U kunt de gewenste waarde instellen door de schuif direct naar de gewenste waarde te slepen. Keuze met aankruisvakje Als een functie alleen maar kan worden in- of uitgeschakeld, wordt er een schakelaar gebruikt. Het veld bevat de naam van de instelling, en er is aan de rechterkant een vinkje zichtbaar om aan geven of de functie al dan niet actief is. Keuze met aankruisvakje Als het vinkje niet zichtbaar is, dan is de functie uitgeschakeld. Als het vinkje wordt weergegeven, dan is de functie ingeschakeld. Tik op het veld om de status te wijzigen. Virtuele en numerieke toetsenborden Zoals eerder vermeld vindt vrijwel alle invoer plaats via het aanraakscherm. Dit betekent dat er een toetsenbord op het scherm (OSK) en een numeriek toetsenbord nodig zijn om de juiste invoer mogelijk te maken. Alfabetisch toetsenbord Het toetsenbord is voor het invoeren van letters.

6 Het alfabetische toetsenbord van de software bevat geen speciale tekens, maar ze kunnen door hun eenvoudige versies worden vervangen. Dit betekent dat als u wilt zoeken naar plaats Münster, dat u gewoon Munster in kunt voeren om hem te vinden. Op het toetsenbord kunnen alleen mogelijke tekens worden getikt Numeriek toetsenbord Het invoeren van getallen is mogelijk via het numerieke toetsenbord. Dit is ook toegankelijk vanaf het alfabetische toetsenbord via de knop 123. Numeriek toetsenbord Energiebeheer Energiebeheer is voor het besparen van energie op het toestel. Als er geen beweging wordt gedetecteerd en er is geen doorlopende opname, dan vraagt het toestel of het na de ingestelde tijd (standaard is 10 minuten) het toestel moet uitstellen of uitschakelen.

7 Pop-up uitstellen Als uitstellen wordt geselecteerd zal het toestel in de slaapstand gaan, zodat de doorlopende opnamen en processen worden gepauzeerd, maar ze kunnen worden hervat door het toestel via de aan-/uittoets te wekken. Als uitschakelen wordt geselecteerd zullen deze processen worden beëindigd; een opgenomen parcours wordt bijvoorbeeld opgeslagen met een eindpunt waar het toestel is uitgeschakeld. Veegfunctie De veegfunctie is het juiste hulpmiddel om snel en nauwkeurig door onze software te kunnen navigeren. Met deze functie kan de gebruiker gemakkelijk terugkeren naar het/de vorige scherm(en). U kunt dit doen door bovenaan het scherm te tikken en uw vinger van boven naar beneden te bewegen totdat u terugkeert naar het vorige scherm. getrokken Met de veegfunctie wordt het vorige scherm van boven naar beneden Als u beslist dat u in hetzelfde scherm wilt blijven, maak dan de beweging niet af, maar keer hem om. Opmerking: Deze functie is op het hoofdscherm uitgeschakeld.

8 2. Opstarten van het toestel 2.1. Eerste keer opstarten Als het opstarten en initialiseren van het toestel zijn voltooid verschijnt het scherm voor het kiezen van de taal. Tik op een taal om uw eigen taal te kiezen en tik dan de toets OK ( om naar het volgende scherm te gaan. ) onderaan Ondersteunde talen zijn: Tsjechisch, Deens, Nederlands, Engels, Fins, Frans, Duits, Italiaans, Hongaars, Noors, Pools, Portugees, Spaans en Zweeds. Zie voor gegevens: Instellingen Taal. Na het selecteren van een taal wordt de Licentieovereenkomst voor Eindgebruikers weergegeven. Na het lezen en accepteren van de EULA door onderaan het scherm op OK ( ) te tikken, verschijnen het datum- & tijdscherm. Het is ook essentieel om uw eigen Profiel op te zetten, zodat Teasi in staat is om te navigeren met gebruikmaking van de wegen die u het liefst gebruikt. Zie voor gegevens: Instellingen Gebruikersaccounts. In de volgende stap kunnen de opmaak voor Datum en Tijd worden ingesteld door op de verschillende velden te tikken. De tijd en datum kunnen met het GPS-signaal automatisch worden ingesteld. Selecteer de gewenste opmaak voor Datum (Dag / Maand / Jaar, Maand / Dag / Jaar of Jaar / Maand / Dag) en Tijd (AM/PM of 24 uurs) en stel, als handmatige instellingen zijn gekozen, de Datum en Tijd in. Datum- en tijdinstellingen

9 Als de procedure voor het opstarten is voltooid, wordt u verwelkomd door het hoofdmenu met bovenaan het scherm een klok, een icoon voor het GPS-signaal en een indicator voor het batterijniveau Tweede en volgende keren opstarten Na het initiële opstarten, komt het toestel direct in het hoofdmenu terecht. U kunt de waarden die u bij de eerste keer opstarten hebt ingesteld wijzigen in het submenu instellingen, wat later in deze handleiding wordt behandeld.

10 3. Hoofdmenu Hoofdmenu van BikeNav Teasi One U kunt vanuit het Hoofdmenu toegang krijgen tot alle functies van Teasi. In de volgende secties zult u leren wat u met dit toestel kunt doen om de mooiste ervaringen te hebben met uw buitenactiviteiten Kaart Kaartscherm De Kaart, waarop het wegennet en uw huidige locatie op deze kaart worden weergegeven, is het hart van Teasi. Hij geeft u alle algemene informatie over uw reis en tijdens het navigeren geeft hij alle gegevens weer over uw reisweg. Als er geen navigatie bezig is, vindt u bovenaan het scherm een kompas en twee velden die u kunt wijzigen: dit zijn standaard Snelheid en Afstand tot Bestemming (die u tijdens het navigeren om een doel te bereiken feitelijke informatie toont). Ze kunnen gemakkelijk worden gewijzigd door erop te tikken en te kiezen uit de lijst van beschikbare computers die opkomt.

11 De Kaart kan worden gedraaid door erop te tikken en met de zoomknoppen ( en ) kan worden in- en uitgezoomd. U kunt met knop voor de huidige locatie ( ) terugspringen naar de huidige locatie. Na enige tijd verdwijnen deze knoppen; ze kunnen weer worden opgeroepen door nogmaals op het scherm te tikken. Onderaan het scherm bevinden zich nog meer knoppen: uw huidige locatie kan als favoriet worden opgeslagen ( ) (deze knop zal vragen of de favoriet moet worden opgeslagen), u kunt de opname van uw reis starten ( ) (als u zich verplaatst geeft een rode lijn de opgenomen route aan) en u kunt ook vanaf het Kaartscherm het menu Zoeken openen ( ). In de stand Navigatie is het gedrag van het Kaartscherm iets anders. Kaartscherm tijdens Navigatie In de linkerbovenhoek verschijnt de aanwijzing voor de volgende afslag, gevolgd door de afstand naar die afslag. Daarnaast zijn er ook nog twee fietscomputers die informatie verschaffen over uw activiteit. Ze kunnen gemakkelijk worden gewijzigd door erop te tikken en te kiezen uit de lijst van beschikbare computers die opkomt. De kaart kan nog steeds meedraaien en inzoomen. Onderaan het scherm ziet u een grafiek die het hoogteverloop van uw route aangeeft. U kunt de grafiek zien voor uw huidige locatie en voor het deel dat u nog moet afleggen.

12 U kunt de grafiek met het hoogteverloop verbergen door hem naar de linkerkant van het scherm te slepen; hij verschijnt weer door op het scherm te tikken. Interessante Punten (Points of Interest, of POIs) kunnen op de kaart worden weergegeven en geselecteerd. De POIs worden op de map weergegeven bij gebruik van de juiste instellingen (dit wordt uitgebreider uitgelegd in het hoofdstuk Instellingen Kaarten). Kaartscherm met POIs Tik om een POI op de kaart te selecteren op een POI dat zichtbaar is in de vorm van het categorie-icoon. Gegevens van POI Hierdoor opent het scherm Gegevens van POI, dat nuttige informatie over de POI weergeeft (naam, adres, richting). Tik op het icoon Go om het navigeren te starten en tik op het icoon Kaart om het op de kaart weer te geven. Als er zich verschillende POIs dicht bij elkaar bevinden, worden ze visueel gegroepeerd met dit teken:. Het tikken op dit icoon opent het keuzescherm Meerdere POI.

13 Selectie meerder POIs Dit scherm geeft een lijst weer met de POIs die beschikbaar zijn in de omgeving van het gebied waarop werd getikt. Als u op een POI van uw keuze tikt, wordt de kaart met zijn locatie weergegeven. Als de gewenste POI is geselecteerd, wordt de routebepaling hiernaar toe gestart door op Go ( ) te tikken en door tikken op informatie ( ) wordt het scherm gegevens van POI weergegeven. Gegevens van POI Opmerking: Voor POIs zonder naam wordt de categorie gebruikt als naam (bijvoorbeeld Café/Pub ). In POIs met dezelfde naam te scheiden, kunt u hun adres of richting gebruiken. Favorieten kunnen ook op de kaart worden getoond.

14 Favorieten zichtbaar op de kaart Bij gebruik van de juiste instellingen worden favorieten op de kaart weergegeven (dit wordt uitgebreider uitgelegd in het hoofdstuk Instellingen Kaarten). Als ze naast elkaar passen, kunnen de favorieten ook worden gegroepeerd. Een groep favorieten wordt aangegeven met het volgende teken: wordt er een lijst met favorieten in de buurt weergegeven. Als u hierop tikt Gegevens favoriete POI Dit scherm geeft een lijst met de beschikbare Favorieten in de nabijheid van het aangetikte gebied. Als u op een Favoriet van uw keuze tikt, wordt de kaart met zijn locatie weergegeven. Als de juiste Favoriet is geselecteerd, zal tikken op Go ( ) de routebepaling starten en door tikken op informatie ( Gegevens favoriete POI weergegeven. ) wordt het scherm Als een parcours als favoriet is opgeslagen, zal het navigeren op de kaart u naar het startpunt van het parcours navigeren. Om niet alleen naar het parcours, maar ook op het parcours te navigeren, dient u dit te selecteren in het menu Favorieten in Geheugen, zoals beschreven in

15 Navigatie Pop-up Als er nog aan het navigeren bent, maar het toestel staat niet op het kaartscherm terwijl er een afslag aankomt, zal het toestel een pop-upbericht weergegeven met de hiermee samenhangende aanwijzing. Navigatie Pop-up Als u op de aanwijzing zelf tikt, wordt het kaartscherm weergegeven om de gegevens van het navigeren te tonen. Als u buiten het pop-upvenster tikt, verdwijnt het langzaam en keert u terug naar het vorige scherm Geheugen In het menu Geheugen kunt uw eigen Reizen en favoriete plaatsen bekijken die u op de Teasi hebt opgeslagen. Door dit menu te openen hebt u de mogelijkheid om te kiezen uit de submenu's Mijn Reizen, Favorieten, Geïmport. Reizen, Imp. POI, Add-on Tochten en Statistieken. Geheugen Mijn Reizen Mijn Reizen bevat alle reizen die u met het Teasi toestel hebt opgenomen en de routes die u hebt gepland en opgeslagen.

16 Mijn Reizen Onderaan het scherm kunt u kiezen om de tochten te sorteren op afstand ( ) (hierbij staat de kortste toch bovenaan) of op tijd ( ) (hierbij staat de meest recente trip bovenaan). Alleen als de lijst tenminste 9 artikelen bevat, kunt u met de dan beschikbare pijltjestoetsen op en neer bladeren door de lijst. De reizen worden opgeslagen met een tijdstempel als naam, zodat ze later gemakkelijk herkend kunnen worden. Tik op een reis om de gegevens te zien en om ze te modificeren. Bij de eerste keer aantikken wordt hij op de kaart weergegeven. Gegevens van de Reis worden op de Kaart getoond Tik om de naam en soort te veranderen op de naam bovenaan het scherm. Tik na het wijzigen van de waarden OK ( ) om de wijzigingen door te voeren. Aan de onderkant van het gegevensscherm bevinden zich meer opties. Met de pijltjes ( en ) kunt u meer gegevens zien over het parcours en zijn de hoogte- en snelheidsgrafieken beschikbaar.

17 Met de knop Go ( het vuilnisbakicoon ( ) kunt u het navigeren naar het parcours starten en met ) kunt u het parcours van uw toestel wissen Favorieten Favorieten toont uw favoriete plaatsen die u op de Teasi hebt opgeslagen. Favoriete Reizen en POIs Dit kan op drie manieren worden bereikt: u kunt uw posities opslaan vanaf de Kaart of u kunt Interessante Punten (POIs), Adressen of coördinaten als favoriet opslaan. De derde manier is om een reis aan favorieten toe te voegen. Het parcours wordt naar favorieten gekopieerd. Onderaan het scherm kunt u kiezen uit de sorteermethoden: alfabetisch ( ), omgekeerd alfabetisch ( ) of op tijd ( ) (hierbij staat de meest recente favoriet bovenaan). Alleen als de lijst tenminste 9 artikelen bevat, kunt u met de dan beschikbare pijltjestoetsen op en neer bladeren door de lijst. Tik op een favoriet om zijn gegevens te bekijken en ze te modificeren. Bij de eerste keer aantikken wordt hij op de kaart weergegeven.

18 Gegevens van Favoriet worden op de Kaart getoond Tik om de naam en soort te veranderen op de naam bovenaan het scherm. Bewerk favoriet Door na het wijzigen van de waarden op OK ( wijzigingen doorgevoerd. ) te tikken, worden de Aan de onderkant van het gegevensscherm bevinden zich meer opties. U kunt de navigatie naar het favoriete onderdeel starten en met het vuilnisbakicoon ( ) kunt u het wissen. Opmerking: Het wissen van een parcours van favorieten wist het parcours zelf niet Geïmport. Reizen Geïmport. Reizen bevat de parcoursen die niet op dit toestel zijn opgenomen, maar die ergens anders zijn gecreëerd en via een computer zijn geïmporteerd. Als u er nog geen hebt, zal het toestel u hierover informeren.

19 U kunt GPX-parcoursen downloaden naar het toestel Om reizen te importeren: 1. Sluit het Teasi toestel aan op een computer. 2. Creëer op het toestel in de map BikeNav een map met de naam GeimportReizen, als die nog niet bestaat. 3. Alle Geïmport. Reizen dienen hier te worden opgeslagen ( BikeNav\ImportedTrips ) om ze op het Teasi toestel te kunnen zien. Als u reizen hebt geïmporteerd, worden deze binnen het gebied weergegeven. Geïmport. Reizen Onderaan het scherm kunt u kiezen uit de sorteermethoden: alfabetisch ( ), omgekeerd alfabetisch ( ) of op afstand ( ) (hierbij staat de kortste route bovenaan). Alleen als de lijst tenminste 9 artikelen bevat, kunt u met de dan beschikbare pijltjestoetsen op en neer bladeren door de lijst. De reizen worden opgeslagen met een tijdstempel als naam, zodat ze later gemakkelijk herkend kunnen worden.

20 Tik op een reis om de gegevens te zien en om ze te modificeren. Bij de eerste keer aantikken wordt hij op de kaart weergegeven. Reisgegevens Tik om de naam en soort te veranderen op de naam bovenaan het scherm. Door na het wijzigen van de waarden op OK ( doorgevoerd. ) te tikken, worden de wijzigingen Aan de onderkant van het gegevensscherm bevinden zich meer opties. Met de pijltjestoetsen ( en ) kunt u meer gegevens zien over het parcours, met de knop Go ( ) kunt u naar het parcours navigeren en met het vuilnisbakicoon ( ) kunt u het parcours wissen Imp. POI Imp. POI bevat de POI categorieën die zich nog niet op dit toestel bevonden, maar die ergens anders zijn gecreëerd en via een computer zijn geïmporteerd. Om POIs te importeren: 1. Sluit het Teasi toestel aan op een computer. 2. Creëer op het toestel in de map BikeNav een map met de naam ImpPOIs, als die nog niet bestaat. 3. Alle geïmporteerde POIs dienen hier te worden opgeslagen ( BikeNav\ImportedPOIs ) om ze op het Teasi toestel te kunnen zien. De import is met succes gestart als bij de volgende keer opstarten het volgende scherm verschijnt:

21 POI importeren Als u POIs hebt geïmporteerd, worden deze binnen het gebied weergegeven. Categorieën van geïmporteerde POI Door op te tappen kunnen de naam en het icoon van de geselecteerde categorie worden gewijzigd. Onderaan het scherm kunt u kiezen uit de sorteermethoden: alfabetisch ( ), omgekeerd alfabetisch ( ), of op afstand ( ) (hierbij staat de POI die het dichtstbij is bovenaan). Alleen als de lijst tenminste 9 artikelen bevat, kunt u met de dan beschikbare pijltjestoetsen op en neer bladeren door de lijst Add-on Tochten Met de functie Add-on Tochten kunnen parcoursen op de geheugenkaart worden verwerkt.

22 Selecteer de functie Add-on Tochten om een lijst weer te geven van de parcoursen die op de SD-kaart zijn te vinden. Als er geen parcours is, geeft het programma dit aan in een pop-upvenster Statistieken Het hulpmiddel Statistieken geeft een samenvatting van uw activiteiten. Statistiekenscherm Met Statistieken kan een samenvatting worden verkregen van alle aan de gebruiker gerelateerde gegevens, gebaseerd op profielen, tijd en alleen onderweg (opgenomen tochten), of met alle gegevens buiten het parcours (alle informatie sinds de eerste keer opstarten / laatste keer opnieuw instellen). Standaard geeft het toestel de totalen van de opgenomen parcoursen van alle profielen weer. Deze instellingen kunnen op 3 verschillende manieren worden gewijzigd: - Door op de knop Profiel ( ) te tikken kan ieder profiel worden geselecteerd om het te bekijken. Alles dekt alle verzamelde waarden van ieder profiel. - Door op Kalender ( ) te tikken kunnen verschillende different tijdsintervallen worden gekozen (Totalen / Jaar / Maand / Week / Dag). Als er een tijdsinterval is gekozen, wordt dit bovenaan het scherm weergegeven. Als u op dit veld tikt wordt er een venster voor het selecteren van de datum weergegeven, waarin de gewenste datum kan worden geselecteerd.

23 U kunt de waarde verhogen met het plusteken en verlagen met het minteken. Accepteer de wijzigingen met het vinkje, annuleer ze met X. De bovenste tekst komt overeen met de eenheid van het geselecteerde tijdsinterval (1/2013 geeft bijvoorbeeld de eerste week van 2013 aan) en de onderste geeft het exacte interval aan. - Er kunnen twee verschillende bronnen worden geselecteerd door op de gegevenskeuze ( ) te tikken: Statistieken soort gegevens - Gegevens opgenomen parcoursen geeft de verzamelde waarden weer van de op het toestel opgenomen parcoursen - Alle gegevens geeft alle gegevens weer die door het toestel zijn verzameld nadat het voor de eerste keer werd ingeschakeld / of opnieuw werd ingesteld. Selecteer deze optie door op het keuzerondje naast de gewenste optie te tikken. U kunt met de pijlen aan de linker- of rechterkant wisselen tussen verschillende schermen met verschillende velden. De waarden kunnen opnieuw worden ingesteld met de knop opnieuw instellen ( ).

24 3.3. Training Met de optie Training kunt u een route uitzetten die is gebaseerd op parameters die u wilt benadrukken. Deze parameters kunnen in twee secties worden ingedeeld. U kunt instellen hoe lang u wilt trainen of u kunt de intensiteit van uw training instellen. Er kunnen twee verschillende parameters worden gekozen, die een flexibele en aanpasbare interface bieden voor de beste gebruikservaring. De richtlijnen voor de training worden gebaseerd op de twee handmatig ingestelde parameters. Om de initiële getallen van een parameter te veranderen, kunt u hierop tikken en de gewenste waarde instellen. De andere parameters wijzigen overeenkomstig. Het instellen van bijvoorbeeld een hogere Snelheid resulteert in een lager Tempo en hogere waarden voor Afstand, en Calorieën. De training kan worden ingesteld op Afstand, Tijd, Snelheid, Tempo en Calorieën. Calorieën kunnen ook worden ingesteld door een artikel te selecteren van een lijst met levensmiddelen en dranken. De lijst verschijnt door te tikken op Calorieën. Lijst met levensmiddelen en dranken Tik op een artikel om zijn calorische waarde te selecteren als doelwaarde voor uw training.

25 Als de waarden zijn ingesteld kan er worden gekozen uit drie verschillende methoden voor de training. Door te tikken op Go wordt de training zonder aanvullende navigatie gestart. De route van de training is uitsluitend afhankelijk van de gebruiker. U kunt ook een route plannen met gegeven parameters door de optie Route plannen te selecteren. Zie hoofdstuk 3.5 voor meer informatie over de functie Route plannen. De parameters voor de lengte van de training zijn Afstand, Tijd en Calorieën. Training op Afstand Training op Tijd Training op Calorieën Op deze schermen worden op de bovenste helft van het scherm de overgebleven onderdelen van de training weergegeven, met visuele hulpmiddelen die de geschatte voortgang van de training aangeven. De computer zijn lager op het scherm geplaatst. Tik op een computer om naar de lijst met beschikbare reiscomputers te gaan om de trainingsschermen zo informatief mogelijk te maken. De parameters voor de intensiteit van de training zijn Snelheid, en Tempo. Training op Snelheid Training op Tempo De bovenste helft van het scherm geeft de huidige intensiteit van uw training weer. De schermen Snelheid en Tempo geven op de korte wijzer ook de gemiddelde

26 snelheid/het gemiddelde tempo aan, dus dit kan gemakkelijk worden vergeleken met de huidige waarden die door de lange wijzer worden aangegeven. De computerreizen in de onderste helft van het scherm kunnen ook worden gewijzigd door erop te tikken Bestemming Het menu Bestemming wordt op een complexe, doch gemakkelijk te begrijpen manier toegepast om gemakkelijk een bepaald adres of een bepaalde locatie te kunnen vinden. Zoek Bestemming Adres Zoeken op Adres is bedoeld om een locatie op het postadres te vinden. U kunt ieder gegeven specificeren om de locatie te vinden die u zoekt. Keuze van een nieuw adres is eenvoudig: Eerst moet het Land worden geselecteerd. Tik op de knop om daarna met de pijltjes op/neer ( en ) door de beschikbare landen te bladeren en het land te wijzigen. Volgende stap: selecteer Plaats/Postcode.

27 Voer Plaats in voor Zoeken op Adres Door op het veld onder plaats/postcode te tikken, verschijnt het virtuele alfabetische toetsenbord. U kunt beginnen met het typen van de plaats waar u naar zoekt en alleen de letters die nog mogelijk zijn nog beschikbaar op het toetsenbord, vanwege de voorspellende invoermodule. toetsenbord Voer in Zoeken op Adres de Plaats in d.m.v. het In het tekstveld aan de rechterkant ziet u een nummer tussen haakjes dat het aantal plaatsen aangeeft die overeenkomen met de ingevoerde tekens. Als dit er minder dan 500 zijn verschijnt de knop voor de lijst. U kunt de lijst met beschikbare plaatsen weergeven door hierop te tikken. Als er zich meer dan 8 steden in de lijst bevinden, kunt u door de lijst op en neer bewegen met de iconen op en neer ( en ). Als er minder dan 8 artikelen over zijn, komt de lijst automatisch op. U kunt ook de stad kiezen d.m.v. de postcode. Iedere keer dat u in plaats van een letter een cijfer moet invoeren, kunt u wisselen naar het numerieke toetsenbord door te tikken op de knop 123. Tik in de lijst op de gewenste Plaats.

28 Volgende stap: selecteer Straat Voer Straat in voor Zoeken op Adres Door het veld onder Straat te tikken verschijnt het alfabetische toetsenbord. U kunt beginnen met het typen van de straat waar u naar zoekt en alleen de letters die nog mogelijk zijn nog beschikbaar op het toetsenbord, vanwege de voorspellende invoermodule. toetsenbord Voer in Zoeken op Adres de Straat in d.m.v. het In het tekstveld aan de rechterkant ziet u een nummer tussen haakjes dat het aantal straten aangeeft die overeenkomen met de ingevoerde tekens. Als dit er minder dan 500 zijn verschijnt de knop voor de lijst. U kunt de lijst met beschikbare straten weergeven door hierop te tikken. Als er zich meer dan 8 steden in de lijst bevinden, kunt u door de lijst op en neer bewegen met de iconen op en neer ( en ). Als er minder dan 8 artikelen over zijn, komt de lijst automatisch op. Tik in de lijst op de gewenste Straat. De volgende en laatste stap is het huisnr.

29 Voer het huisnr. in voor Zoeken op Adres Door te tikken op het veld Huisnr. wordt het numerieke toetsenbord geactiveerd. Met dit toetsenbord kunt u het huisnummer dat u zoekt invoeren. Als het huisnummer niet geldig is, vraagt het toestel of het zich moet richten op het midden van de straat zelf. Opmerking: U hoeft niet alle gegevens in te vullen. Zonder huisnummer wordt het midden van de straat aangegeven en zonder straatnaam wordt het centrum van de plaats aangegeven (het kan zijn dat dit laatste niet werkt bij kleinere plaatsen). Na het selecteren van het adres verschijnt het scherm Start navigatie. Gegevens Bestemming Bovenaan het scherm wordt het geselecteerde adres weergegeven en wordt de afstand berekend. De afstand in een rechte lijn wordt weergegeven totdat de afstand is berekend. Na de berekening wordt er een grafiek met het hoogteverloop weergegeven. Opmerking: De Teasi is in staat om routes te berekenen waarvan de afstand niet meer bedraagt dan 300 km (in een rechte lijn) vanaf uw huidige positie. Als de afstand via de kortste weg meer dan 300 km is, wordt u gewaarschuwd. De Teasi toepassing stelt drie alternatieve routes voor.

30 Keuze alternatieve route De Geadvis. weg geeft de beste combinatie van wegen, waarbij wordt gelet op het optimaliseren van de soorten wegen (gebaseerd op het gebruikersprofiel), hardheid en lengte van de route. De optie Gemakk. berekent de route waarbij u de minste moeilijkheden op de weg tegenkomt, waarbij bijvoorbeeld al te grote hoogteverschillen worden vermeden. Met de optie Kortste wordt de gebruiker via de kortste beschikbare route naar de bestemming geleid, ongeacht de moeilijkheid van de route. Door op een van de drie mogelijkheden te tikken geeft het apparaat de route wee die bij die optie hoort. In het scherm Gegevens wordt het profiel Hoogte getoond en in Voorvertoning kaart is de kaart van de berekende route zelf beschikbaar. Aan de onderkant van het scherm bevinden zich 3 knoppen. Door op de knop Ster ( toegevoegd. ) te tikken wordt het adres aan favorieten De navigatie start onmiddellijk door op de knop Go ( ) te tikken. Door het selecteren van het kaarticoon ( ) wordt op de kaart de voorvertoning van de berekende route weergegeven. In de stand voorvertoning kunt u een voorvertoning in kleur van de berekende route zien. Het is in dit scherm ook mogelijk om een alternatieve route te kiezen. U kunt het navigeren starten door gewoon op de knop Go ( ) te tikken. Druk op de terugtoets als u terug wilt keren naar het vorige scherm. U kunt een lijst van vorige zoekopdrachten op adres oproepen door op de knop Laatste adressen onderaan het scherm te tikken. Laatste Adressen

31 Als er meer dan 8 adressen zijn kunt u hier met de knoppen op/neer ( en ) doorheen bladeren. Een ster ( ) betekent dat het adres ook als favoriet is opgeslagen. U kunt de lijst sorteren met de knop A->Z ( ). De opties voor het sorteren zijn: Van A tot Z ( ), Van Z tot A ( ) of op tijd ( ) (de meest recente zoekopdrachten bovenaan). Met het vuilnisbakicoon kan het laatste adres worden gewist, nadat er wordt gevraagd om bevestiging POI U kunt ook naar POIs zoeken door op het POI-icoon in het menu Zoeken te tikken. U kunt zoeken op naam of op Soort, of u kunt bladeren door de laatste POI zoekopdrachten. U kunt zoeken op naam of op soort, of u kunt bladeren door de laatste POI zoekopdrachten. Bij zoeken op naam dient de naam, of een deel daarvan, te worden ingevoerd d.m.v. het alfabetische toetsenbord. De invoermethode lijkt op wat eerder is beschreven voor Zoeken op Adres.

32 Zoeken POI op Naam Bij Zoeken op soort wordt er een lijst met de beschikbare categorieën weergegeven en kan de gewenste categorie worden geselecteerd. De categorieën van geïmporteerde POIs zijn ook in de lijst opgenomen. Zoeken naar POI op soort De laatste zoekopdrachten kunnen ook worden gesorteerd op alfabet ( ), omgekeerd alfabet ( ) of op tijd ( ) (de laatste zoekopdracht staat bovenaan). Ze kunnen ook worden gewist met het vuilnisbakicoon ( ). Laatste POI zoekopdrachten

33 Er wordt altijd naar POIs gezocht in de buurt van uw huidige locatie. Als u een lijst wilt krijgen met alle passende punten, krijgt u de kortste afstand vanaf het POI. Als u het gewenste punt hebt geselecteerd, wordt het scherm Start Navigatie weergegeven, zoals al eerder beschreven bij Zoeken op Adres Favorieten U kunt ook zoeken naar uw Favorieten door het icoon Favorieten in Zoeken te selecteren. Er verschijnt een lijst met de locaties die u hebt opgeslagen. Zoeken op favorieten Favorieten kunnen worden gesorteerd op alfabet ( ), omgekeerd alfabetisch ( ) of op tijd ( ) (de laatste zoekopdracht staat bovenaan). Als u het gewenste punt hebt geselecteerd, wordt het scherm Start Navigatie weergegeven, zoals al eerder beschreven bij Zoeken op Adres Kaartlocatie U kunt ook zoeken gebaseerd op een Kaartlocatie. Bij deze optie wordt een kaart weergegeven die kan worden gedraaid en ingezoomd.

34 Zoeken op Kaartlocatie Tik op de kaart om uw beoogde bestemming te selecteren. Er wordt een geblokte vlag weergegeven. Als het punt goed is, tik dan op Go om naar het scherm Start Navigatie te gaan, zoals al eerder uitgelegd bij Zoeken op Adres Coördinaten In het menu Coördinaten kunt u handmatig de coördinaten van uw beoogde bestemming invoeren. Zoeken op Coördinaten Voor het coördinaat voor de breedtegraad in in het veld Breedte. U kunt wisselen tussen noord en zuid met de knop N/S. Voer het coördinaat voor de lengtegraad in in het veld Lengte. U kunt wisselen tussen oost en west met de knop E/W. Wanneer u de coördinaten hebt ingevoerd wordt het scherm Start Navigatie weergegeven, zoals al eerder beschreven bij Zoeken op Adres.

35 Reizen U kunt ook uw Reizen zoeken door in het menu Zoeken op het icoon Reizen te tikken. Er verschijnt een lijst met de reizen die u hebt opgeslagen, zowel lokaal als geïmporteerde reizen. De reizen kunnen worden gesorteerd op afstand ( ) (de kortste staat bovenaan) of op tijd ( ) (de laatste zoekopdracht staat bovenaan). Ze kunnen ook worden gewist met het vuilnisbakicoon ( ). Als u het door u gewenste artikel hebt geselecteerd, wordt het scherm Start Navigatie weergegeven, zoals al eerder uitgelegd onder Zoeken op Adres, maar met enkele ander mogelijkheden om de trip aan te passen. <gewijzigd> Start Navigatie naar een route Er zijn aanvullende opties aanwezig, gebaseerd op de gegevens van het parcours (locatie, richting) en de huidige locatie:

36 Met deze optie kunt routebepaling uitvoeren vanaf uw huidige locatie naar het beginpunt van het gewenste parcours, waarna de navigatie op het parcours wordt vervolgd tot aan het eindpunt. Deze optie keert de navigatie om, waarbij wordt begonnen aan het eindpunt van het parcours en u terug wordt geleid naar het oorspronkelijk beginpunt. Deze optie leidt het toestel vanaf de huidige locatie naar het dichtstbijzijnde punt van het geselecteerde parcours en navigeert dan naar het eindpunt. De laatste optie is om vanaf de huidige locatie naar het dichtstbijzijnde punt te komen, waarna het parcours omgekeerd wordt genavigeerd, naar het oorspronkelijke beginpunt van het parcours. Het selecteren van voorgestelde/gemakkelijkste/kortste route en de voorvertoning op de kaart werkt in alle andere gevallen van de navigatie Route Route is onze unieke functionaliteit om op uw Teasi toestel in real-time individuele parcoursen te creëren. U kunt gemakkelijk in een paar stappen parcoursen creëren: Als u deze optie selecteert vanuit het hoofdmenu, wordt er een kaart weergegeven

37 Route plannen (Trainingsstand) Tik op het scherm om een beginpunt voor het parcours te creëren (u kunt draaien en zoomen om de locatie van uw voorkeur te kiezen). Als u in de cirkel die uw huidige locatie aangeeft op het scherm tikt, dan wordt het beginpunt automatisch ingesteld op uw huidige locatie. Het beginpunt wordt op de kaart weergegeven met een blauwe vlag. Tik op de kaart om aanvullende routepunten te selecteren om uw parcours aan te passen. Als u een rondgaande route wilt plannen die eindigt bij het beginpunt, tik dan gewoon dicht bij de blauwe vlag op het scherm en Teasi berekent automatisch een rondgaande route. Aan de onderkant van het scherm bevinden zich meer opties. - Het laatst ingevoerde routepunt kan worden verwijderd met de terugtoets ( ) - Het gecreëerde parcours kan worden opgeslagen met de floppy -knop ( ) - De navigatie op de geplande route (of naar het beginpunt van de route, als het beginpunt niet op de huidige locatie is) kan worden gestart met de knop Go ( ) - Er kunnen alternatieve routes worden gegenereerd door te tikken op de knop alternatieve route ( ) Aan de bovenkant van het scherm wordt een hoogtegrafiek weergegeven die het hoogteverloop van het parcours aangeeft.

38 Aan de linkerkant kunt u de lengte van het berekende route en de totale stijging van het parcours zien. Als de route wordt gestart vanuit het menu Training, dan wijzigt dit laatste veld in Resterende afstand. Als u het Route plannen start vanuit het menu Training, dan heeft deze functie ook nog enkele andere eigenschappen: uw huidige positie is het startpunt van uw route en u ziet de blauwe vlag op uw GPS-locatie. Er wordt ook een blauwe cirkel weergegeven op het laatst ingevoerde routepunt om ongeveer aan te geven hoe ver de route kan gaan om te voldoen aan de trainingseisen die u hebt ingesteld Computer Computer is een hulpprogramma dat kan worden geconfigureerd en dat nuttige gegevens weergeeft sinds het toestel voor de eerste keer werd aangezet / opnieuw was ingesteld. Er zijn meestal twee soorten gegevens beschikbaar: de verzamelde gegevens (maximum snelheid, totaal afgelegde afstand enz.) en de tijdelijke gegevens (huidige snelheid, hoogte, enz.). De verzamelde waarden kunnen opnieuw worden ingesteld door op de knop opnieuw instellen ( ) te tikken. Fietscomputer met aanpasbare gegevensvelden Afhankelijk van de gekozen indeling zijn er drie of zes schermen voor fietscomputers in dit scherm opgenomen. U kunt hiertussen wisselen met de pijltjes in het midden van het scherm.

39 De instellingen voor de indeling kan ook worden gewijzigd door te tikken op de knop voor de indeling ( ). Deze 12 velden kunnen worden gewijzigd door erop te tikken. U kunt door de lijst bladeren met de pijltjes op en neer. Door op het nieuwe artikel te tikken wijzigt het veld overeenkomstig. Met de knoppen onderaan het scherm hebt u ook toegang tot de andere opties van deze functie: u kunt de opname starten/stoppen met het icoon opname ( ) of naar het scherm voor de Snelheidsmeter, of het Kompas gaan door de pijltjestoetsen te gebruiken Snelheidsmeter Snelheidsmeter Het scherm Snelheidsmeter toont uw huidige snelheid, afgestemd op de soort fietser/loper die voor het geselecteerde profiel is gekozen. Onder de Snelheidsmeter bevinden zich ook twee computers die gewijzigd en ingesteld kunnen worden door erop te tikken. De opname kan ook vanaf hier worden gestart. Druk gewoon op de opnameknop ( ) en selecteer Opnemen wanneer u daarom wordt gevraagd. Kies voor pauzeren of stoppen de knop ( ).

40 Kompas Ingebouwd Kompas Het Kompasscherm geeft het noorden aan door middel van het in het Teasi One toestel ingebouwde kompas. Er wordt op het kompas een icoon met een zon weergegeven zodat u zich beter kunt oriënteren waar u zich bevindt. Onder het Kompas bevinden zich ook twee computers die gewijzigd en ingesteld kunnen worden door erop te tikken. De opname kan ook vanaf hier worden gestart. Druk gewoon op de opnameknop ( ) en selecteer Opnemen wanneer u daarom wordt gevraagd. Kies voor pauzeren of stoppen de knop ( ) Instellingen In het Instellingenmenu kunt u de configuratie van uw voorkeur kiezen voor de beste ervaring met uw Teasi toestel.

41 Kaarten Kaartinstellingen In Kaarten kunnen twee pagina's met functionaliteit fijn worden afgestemd voor efficiënte optimalisatie. The Eerste pagina bevat instellingen met betrekking tot zoomen, en oriëntatie. Met Auto Zoom kan automatisch worden gezoomd en kan worden in- of uitgeschakeld. U kunt ook de oriëntatie selecteren: Met Naar route kan het toestel altijd de kaart draaien in de richting waarin u rijdt, terwijl Naar noorden de kaart met het noorden naar de bovenkant van het scherm houdt. Op de tweede pagina van Kaartinstellingen zijn de instellingen voor het weergegeven van favorieten en POIs opgenomen. De weergave van ieder artikel worden ingesteld met de afzonderlijke knop Op de kaart tonen ( ). Bij Kaart en Imp. POI kunnen de weergegeven categorieën ook te selecteren met de knop Categorieën selecteren knop ( ). Als er naast een categorie een X ( weergegeven op de kaart. ) wordt weergegeven, wordt hij niet

42 Systeem Systeeminstellingen In Systeem kunnen de eenheden worden gewijzigd. Tik op Metrisch om het metrische systeem te gebruiken en tik op Brits om Engelse maten te gebruiken. De timer voor de stand Uitstellen kan ook hier worden ingesteld: tik op de schuif en verplaats hem naar de gewenste waarde en tik dan de knop OK ( wijzigingen te accepteren. ) om de Accounts Accountinstellingen In Accounts kunt u maximaal 8 gebruikersprofielen aanmaken. Bestaande profielen kunnen ook worden bewerkt of verwijderd. Voor het aanmaken van een profiel (alleen als er minder dan 8 profielen bestaan): 1. Tik op het plus-teken ( ) 2. Tik op de gegevens die u wilt wijzigen vanaf de standaard waarden. 3. Tik als u gereed bent op OK ( ).

43 Bewerken van een profiel: 1. Tik op het profiel. 2. Selecteer de knop met de pen ( ) om het profiel te bewerken. 3. Tik op de gegevens die u wilt wijzigen. 4. Tik als u gereed bent op OK ( ). Activeren van een profiel: 1. Tik op het profiel. 2. Selecteer OK ( ) om het scherm te sluiten. Verwijderen van een profiel: 1. Tik op het profiel. 2. Selecteer de knop met de pen ( ) om het profiel te bewerken. 3. Tik op het vuilnisbakicoon om te verwijderen ( ). 4. Selecteer in de vraag om bevestiging die opkomt Ja. Voor elk profiel kunt u door op ieder veld te tikken de volgende waarden instellen: Naam, Gewicht, Gewicht fiets, Soort fietser/voetganger. U kunt d.m.v. de pijltjestoetsen andere parameters definiëren voor uw account, zoals de voorkeuren voor wegen, die u wilt gebruiken bij het berekenen van een route Taal Taalkeuze In Taal kunt u de taal voor de gebruikersinterface kiezen.

44 Blader door de talen met de pijltje op en neer ( en ) en tik op de gewenste taal om het te selecteren. Tik dan op OK ( accepteren. ) om de wijziging te Datum & Tijd Datum- & Tijdinstellingen In Datum & Tijd kan worden gekozen voor de automatische (van GPS) of handmatige (Handleiding) instelling. U kunt ook de opmaak voor Datum & Tijd wijzigen. Datum kan zijn Dag / Maand / Jaar, Maand / Dag / Jaar, or Jaar / Maand / Dag. De tijd kan AM/PM of 24 uurs zijn. Als Automatische tijd is gekozen, dient u uw eigen Tijdzone in te stellen. De datum en tijd kunnen worden ingesteld door Handmatige instelling te kiezen.

45 Geluid Geluidsinstellingen In Geluidsinstellingen kunt u bepaalde instellingen doen die gerelateerd zijn aan het geluid. Als u wilt dat de Teasi een geluid afgeeft als u op het scherm tikt, selecteer dan de optie Scherm. Als u een waarschuwingspiep wilt wanneer u een aanwijzing voor de navigatie nadert, selecteer dan de optie Navigatie Scherm Scherminstellingen De Scherminstellingen bevatten opties de met betrekking tot skin, helderheid, timer en schermkalibratie. Met het keuzevak Skin kan worden gewisseld tussen de skins Donker, Licht en Auto, voor verschillende lichtomstandigheden. De functie Auto wijzigt de skins Donker en Licht, afhankelijk van zonsondergang en zonsopkomst, gebaseerd op de huidige GPS-positie en de tijdinstellingen van het toestel.

46 In Scherm kunnen twee verschillende helderheden worden gewijzigd door de betreffende schuif te bewegen. De door het icoon gerepresenteerde schuif: De door het icoon gerepresenteerde schuif: is de helderheid bij stand-by. is de helderheid bij gebruik. De timer voor de achterverlichting kan ook hier worden ingesteld: tik op de schuif en verplaats hem naar de gewenste waarde en tik dan de knop OK ( wijzigingen te accepteren. ) om de Kalibratie van het scherm kan ook vanaf hier worden gestart. Tik na het tikken op Begin voor de Schermkalibratie stevig op de kruislijnen. De procedure wordt herhaald totdat de kalibratie is gelukt Info In Info is het mogelijk om: Informatie over BikeNav Teasi One - Controleer de versienummers van de software. - Lees de Licentieovereenkomst eindgebruikers door EULA ( ) te selecteren - Controleer auteursrechten. - Opnieuw instellen van de standaard fabrieksinstellingen van het toestel wordt uitgevoerd door te tikken op Opnieuw instellen ( verzoek om bevestiging Ja te selecteren. ) en in het

47 4. Sluit de Teasi aan op uw Computer / TEASI-Tool TEASI Tool Het TEASI Tool is het universele online hulpprogramma voor uw TEASI. Hiermee kunt u alles wat aan uw TEASI is gerelateerd beheren, zoals de software en het besturingssysteem en extra kaarten installeren en bijwerken. U kunt ook uw routes op het toestel beheren en routes downloaden naar het toestel of ze uploaden. Registreer uw TEASI op de TEASI website en download daar TEASI Tool voor de eerste keer en installeer het op uw PC of Mac. Bij het opstarten van het TEASI Tool ziet u het volgende scherm: Source Please turn on your TEASI and connect it! Target Schakel uw TEASI in en sluit hem aan! Opmerking: Zodra er een nieuwe versie van het TEASI Tool beschikbaar is, downloadt TEASI Tool dit eerst en werkt het zichzelf automatisch bij. Schakel nu uw TEASI in en sluit hem zodra hij is opgestart d.m.v. een PC USB-kabel aan op uw PC. Tik op Maak verbinding met PC op het TEASI scherm. Als er nieuwe software beschikbaar is voor uw TEASI, ontvangt u hiervan een melding en kunt u hem gelijk downloaden om uw TEASI bijgewerkt te houden. Wij bevelen altijd aan om de meest recente software en kaarten bij uw TEASI te gebruiken, omdat we er constant naar streven om altijd zo spoedig mogelijk verbeteringen beschikbaar te hebben voor onze TEASI klanten. Op het tabblad Kaarten vindt u de beschikbare kaarten aan de linkerkant en de kaarten die op uw TEASI zijn geïnstalleerd aan de rechterkant.

48 Opmerking: Als er een Micro-SD-kaart in uw TEASI is geïnstalleerd, dan wordt hij door het TEASI Tool herkend en wort hij in het rechter paneel van het venster, naast TEASI, weergegeven om geselecteerd te kunnen worden. Ter verbetering van de prestaties bevelen wij aan om kaarten, POIs, reizen enz., altijd op te slaan in het interne geheugen van de TEASI. Het kan zijn dat het niet mogelijk is om alle kaarten en componenten op de SC-kaart op te slaan. Om intern geheugen vrij te maken kunt u kaarten verwijderen die u niet nodig hebt in TEASI Tool (rechts) of uw TEASI (tik gewoon op de X in in de rechter bovenhoek van de tegel) en ze op ieder willekeurig moment weer downloaden naar uw TEASI via TEASI Tool (gratis). Als u dit wilt doen, of als u extra kaarten op uw TEASI wilt installeren, sleep dan gewoon een tegel met een kaart van links naar rechts. Onderaan de tegel wordt een voorgangsbalk weergegeven die aangeeft hoeveel kaarten al zijn gedownload van het Internet (links) of hoeveel van de kaart als is overgedragen naar uw TEASI (rechts). De voortgangsbalk verdwijnt als de overdracht is gelukt. Ontkoppel uw TEASI weer, wanneer alle bewerkingen zijn voltooid. Niet uitschakelen a.u.b.! De TEASI herstart en voert alle benodigde wijzigingen op het toestel door. Dit kan van enkele seconden tot enkele minuten duren, afhankelijk van de aangebrachte wijzigingen. Schakel in geen enkel geval uw TEASI uit totdat u het hoofdmenu weer op het scherm van de TEASI ziet. U kunt nu de TEASI uitschakelen.

49 Uiterlijk 1. Menu-/terugknop 2. Aan/uit-knop 3. Aanraakscherm 4. Bevestiging op beugel 5. Micro-SD-kaartsleuf (onder deksel). 6. Mini-USB-poort (onder deksel) Voor geheugenuitbreiding. Geen SD-kaart meegeleverd.

50 De houder op uw fiets monteren Ga na of de plaatselijke wetgeving iets zegt over beperkingen in termen van montageplaats. Monteer de houder niet vlakbij versnellingen of andere objecten die de werking en de veiligheid van uw fiets kunnen beperken.

Gebruiksaanwijzing Nederland

Gebruiksaanwijzing Nederland Gebruiksaanwijzing Nederland Teasi one - Gebruiksaanwijzing Versie 3.0.8.1 TO2-06-14 Inhoud 1. Kennismaking met uw toestel... 1 2. Opstarten van het toestel... 5 2.1. Eerste keer opstarten... 5 Gemakkelijke

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing Nederlands

Gebruiksaanwijzing Nederlands Gebruiksaanwijzing Nederlands TP1401-2.1.1 Teasi Pro - Gebruiksaanwijzing Ver. 2.1.1 Inhoud 1. Kennismaking met uw toestel... 1 2. Opstarten van het toestel... 6 2.1. Eerste keer opstarten... 6 2.2. Tweede

Nadere informatie

Gebruikshandleiding Navigatiesoftware. Blaupunkt BikePilot. Nederlands. Hartelijk bedankt voor het aanschaffen van dit Blaupunkt navigatiesysteem.

Gebruikshandleiding Navigatiesoftware. Blaupunkt BikePilot. Nederlands. Hartelijk bedankt voor het aanschaffen van dit Blaupunkt navigatiesysteem. Gebruikshandleiding Navigatiesoftware Blaupunkt BikePilot Nederlands Hartelijk bedankt voor het aanschaffen van dit Blaupunkt navigatiesysteem. Uitstekende keuze! Wij wensen u veel plezier en talloze filevrije

Nadere informatie

GPS NAVIGATION SYSTEM QUICK START USER MANUAL

GPS NAVIGATION SYSTEM QUICK START USER MANUAL GPS NAVIGATION SYSTEM QUICK START USER MANUAL DUTCH Van start gaan Als u de navigatiesoftware de eerste keer gebruikt, wordt een automatisch proces gestart voor het instellen van de basisinstellingen.

Nadere informatie

NAVIGATIE. Quick Start Guide X-302MH. Nederlands. Rev 1.0

NAVIGATIE. Quick Start Guide X-302MH. Nederlands. Rev 1.0 NAVIGATIE Quick Start Guide X-302MH Nederlands Rev 1.0 Van start gaan Als u de navigatiesoftware de eerste keer gebruikt, wordt een automatisch proces gestart voor het instellen van de basisinstellingen.

Nadere informatie

VITAMINE. VITale AMsterdamse ouderen IN de stad. Tablet Handleiding

VITAMINE. VITale AMsterdamse ouderen IN de stad. Tablet Handleiding VITAMINE VITale AMsterdamse ouderen IN de stad Tablet Handleiding Onderdelen Gebruik tablet... 2 Welke functies gebruikt u op de tablet?... 2 MBvO oefeningen... 3 Tabbladen... 3 Vandaag... 4 Uitvoeren...

Nadere informatie

O-synce NAVI2move. Gebruikershandleiding NEDERLANDS

O-synce NAVI2move. Gebruikershandleiding NEDERLANDS O-synce NAVI2move Gebruikershandleiding NEDERLANDS Versie Juni 2011 1 OM TE BEGINNEN... 4 1.1 Download en installeer het NaviControlCenter...4 1.2 Opladen...4 1.3 Het aan- en uitzetten van de NAVI2move...4

Nadere informatie

NaviControlCenter Document versie Juni 2011

NaviControlCenter Document versie Juni 2011 Document versie Juni 2011 INHOUDSOPGAVE 0. Algemeen...3 0.1 Functie beschrijving...3 0.2 Product versie...3 0.3 Updates en informatie...3 0.4 Aansprakelijkheid...3 1. Instellingen...4 1.1 Verbinding...4

Nadere informatie

Mapsource. handleiding Mapsource vs. 6.16.3 2010 www.hansenwebsites.nl

Mapsource. handleiding Mapsource vs. 6.16.3 2010 www.hansenwebsites.nl Mapsource handleiding Mapsource vs. 6.16.3 2010 www.hansenwebsites.nl Inhoud deel 1 Schermindeling Menu s Werkbalken Statusbalk tabbladen Kaartmateriaal Kaartmateriaal selecteren Kaartmateriaal verwijderen

Nadere informatie

Gebruikershandleiding HERE Maps

Gebruikershandleiding HERE Maps Gebruikershandleiding HERE Maps Uitgave 1.0 NL HERE Maps HERE Maps toont u wat zich in de buurt bevindt en leidt u naar de plaats van bestemming. U kunt: Plaatsen, straten en diensten zoeken De weg vinden

Nadere informatie

Handleiding NarrowCasting

Handleiding NarrowCasting Handleiding NarrowCasting http://portal.vebe-narrowcasting.nl september 2013 1 Inhoud Inloggen 3 Dia overzicht 4 Nieuwe dia toevoegen 5 Dia bewerken 9 Dia exporteren naar toonbankkaart 11 Presentatie exporteren

Nadere informatie

NACSPORT TAG&GO HANDLEIDING. 3.2.1. Eigenschappen knop

NACSPORT TAG&GO HANDLEIDING. 3.2.1. Eigenschappen knop Handleiding NACSPORT TAG&GO HANDLEIDING 1. Introductie 2. Configureren en bestellen 3. Sjabloon (categorieën en descriptors) 3.1 Lijst sjablonen 3.2 Sjablonen bewerken 3.2.1. Eigenschappen knop 4. Analyseren

Nadere informatie

Downloaded from www.vandenborre.be

Downloaded from www.vandenborre.be WATCH ME Handleiding DIGITALE MEDIASPELER Overzicht functies Watch me is een Bluetooth-horloge en MP3-speler met capacitief touchscreen, u kunt uw vinger gebruiken om een icoontje aan te raken en een submenu

Nadere informatie

H A N D L E I D I N G E L V 1 5

H A N D L E I D I N G E L V 1 5 H A N D L E I D I N G E L L @ V 1 5 INHOUD Revision Data... 2 Introductie... 3 Ell@ Layout... 4 Aanzetten Ell@... 5 Unlocken van Ell@... 5 Hoofdmenu... 5 Raadplegen planning... 6 Invoeren prestatie...

Nadere informatie

In deze handleiding wordt de werking van het extranet beschreven

In deze handleiding wordt de werking van het extranet beschreven In deze handleiding wordt de werking van het extranet beschreven Eerste keer inloggen... 1 Werken in extranet... 2 Mijn gegevens... 3 Uitloggen... 4 Boek rit... 4 Ritten... 8 Home... 10 Zoeken... 10 Wachtwoord

Nadere informatie

Menu Door op de menuknop te klikken kunt u het hoofdmenu sluiten of openen. De menuknop is het icoon met drie streepjes vlak onder elkaar.

Menu Door op de menuknop te klikken kunt u het hoofdmenu sluiten of openen. De menuknop is het icoon met drie streepjes vlak onder elkaar. Start de Management Drives Viewer. Voer uw gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op de button om in te loggen. Na inloggen opent het hoofdmenu automatisch. Menu Door op de menuknop te klikken kunt u

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Nokia Maps

Gebruikershandleiding Nokia Maps Gebruikershandleiding Nokia Maps Uitgave 1.0 NL Nokia Maps Nokia Maps toont u wat zich in de buurt bevindt en leidt u naar de plaats van bestemming. U kunt: Plaatsen, straten en diensten zoeken De weg

Nadere informatie

Manager. Doro Experience. voor Doro PhoneEasy 740. Nederlands

Manager. Doro Experience. voor Doro PhoneEasy 740. Nederlands Doro Experience voor Doro PhoneEasy 740 Nederlands Manager Inleiding Gebruik Doro Experience Manager om toepassingen op een Doro Experience -apparaat te installeren en te beheren met behulp van elk type

Nadere informatie

SimPhone. Handleiding Gebruik. Nederlands. Versie 3.0

SimPhone. Handleiding Gebruik. Nederlands. Versie 3.0 pc SimPhone Handleiding Gebruik Versie 3.0 Nederlands Gefeliciteerd met uw SimPhone! Wist u dat? U heeft 1 jaar lang gratis hulp en ondersteuning van een SimCoach! Bel of mail een SimCoach + 31 (0)20 422

Nadere informatie

Parkinson Thuis Probleemoplossing

Parkinson Thuis Probleemoplossing Parkinson Thuis Probleemoplossing Probleemoplossing Fox Inzicht App In sommige gevallen kan er een handeling van uw kant nodig zijn om ervoor te zorgen dat de apps altijd ingeschakeld zijn. Dit zal voornamelijk

Nadere informatie

Inleiding. - Teksten aanpassen - Afbeeldingen toevoegen en verwijderen - Pagina s toevoegen en verwijderen - Pagina s publiceren

Inleiding. - Teksten aanpassen - Afbeeldingen toevoegen en verwijderen - Pagina s toevoegen en verwijderen - Pagina s publiceren Inleiding Voor u ziet u de handleiding van TYPO3 van Wijngaarden AutomatiseringsGroep. De handleiding geeft u antwoord geeft op de meest voorkomende vragen. U krijgt inzicht in het toevoegen van pagina

Nadere informatie

Gebruikershandleiding HERE Drive

Gebruikershandleiding HERE Drive Gebruikershandleiding HERE Drive Uitgave 1.0 NL HERE Drive HERE Drive brengt u naar de plaats van bestemming via routebeschrijvingen met spraakbegeleiding. U kunt: De weg vinden in uw eigen land of regio

Nadere informatie

Start de applicatie op om naar het inlogscherm te gaan. Onthoudt mijn gegevens

Start de applicatie op om naar het inlogscherm te gaan. Onthoudt mijn gegevens iphone app - Users Users - iphone App Deze Paxton applicatie is gratis verkrijgbaar in de App Store. Deze applicatie is ontwikkeld om gebruikt te worden op elk ios apparaat versie 5.1 of hoger en is uitgevoerd

Nadere informatie

BAT BA A T VUS DIGIT A ALE FIETS VUS DIGIT A ALE FIETS TL A AS Handleiding 14301250 FietsAtlas_Manual.indd 1 26-06-2009 14:53:13

BAT BA A T VUS DIGIT A ALE FIETS VUS DIGIT A ALE FIETS TL A AS Handleiding 14301250 FietsAtlas_Manual.indd 1 26-06-2009 14:53:13 BATAVUS DIGITALE FIETSATLAS Handleiding 14301250 FietsAtlas_Manual.indd 1 26-06-2009 14:53:13 Powered by: Inhoudsopgave Welkom 1. Installeer de BATAVUS DIGITALE FIETSATLAS op uw navigatiesysteem 3. Het

Nadere informatie

F-Series Desktop Gebruikershandleiding

F-Series Desktop Gebruikershandleiding F-Series Desktop Gebruikershandleiding F20 nl Nederlands Inhoudsopgave Toets naar iconen in tekst...3 Wat is F-Series Desktop?...4 Hoe installeer ik F-Series Desktop op mijn computer?...4 Hoe abonneer

Nadere informatie

Handleiding DB Alerts app

Handleiding DB Alerts app Handleiding DB Alerts app 3 mei 2019 DB Alerts De DB Alerts app is vernieuwd en aan de nieuwe eisen en veranderingen aangepast. Je kunt de App installeren via de Google Play Store / Apple App Store op

Nadere informatie

Landelijk Indicatie Protocol (LIP)

Landelijk Indicatie Protocol (LIP) Handleiding Landelijk Indicatie Protocol programma pagina 1 of 18 Landelijk Indicatie Protocol (LIP) Welkom bij LIP Lip is ontstaan uit een toegevoegde module aan het kraamzorg administratie pakket van

Nadere informatie

CycloAgent v2 Handleiding

CycloAgent v2 Handleiding CycloAgent v2 Handleiding Inhoudsopgave Inleiding...2 De huidige MioShare-desktoptool verwijderen...2 CycloAgent installeren...4 Aanmelden...8 Uw apparaat registreren...8 De registratie van uw apparaat

Nadere informatie

Gebruikershandleiding GO app 1.8

Gebruikershandleiding GO app 1.8 Gebruikershandleiding GO app 1.8 Voor raad, staten en bestuur GemeenteOplossingen 2012 1 GO app 1.8 Nieuw in deze versie Vanaf versie 1.8 beschikt de GO app over de mogelijkheid om notities te delen met

Nadere informatie

BeoSound 4. Aanvulling

BeoSound 4. Aanvulling BeoSound 4 Aanvulling Menusysteem Deze aanvulling bevat correcties voor uw BeoSound 4-handleiding. Dankzij nieuwe software is uw muzieksysteem nu uitgerust met nieuwe functies. Het menusysteem is gewijzigd

Nadere informatie

Uw gebruiksaanwijzing. NAVMAN F-SERIES DESKTOP F20 http://nl.yourpdfguides.com/dref/1220726

Uw gebruiksaanwijzing. NAVMAN F-SERIES DESKTOP F20 http://nl.yourpdfguides.com/dref/1220726 U kunt de aanbevelingen in de handleiding, de technische gids of de installatie gids voor NAVMAN F-SERIES DESKTOP F20. U vindt de antwoorden op al uw vragen over de NAVMAN F-SERIES DESKTOP F20 in de gebruikershandleiding

Nadere informatie

Handleiding XML Leesprogramma versie 2.0

Handleiding XML Leesprogramma versie 2.0 Handleiding XML Leesprogramma versie 2.0 Een uitgave van Dedicon Postbus 24 5360 AA GRAVE Tel.: (0486) 486 486 Fax: (0486) 476 535 1 Inhoudsopgave 1. Installatie... 3 2. De-installatie... 3 3. Starten

Nadere informatie

Handleiding. CROW Kennisbank. Contentmanagement

Handleiding. CROW Kennisbank. Contentmanagement Handleiding CROW Kennisbank Contentmanagement Inhoudsopgave Inleiding... 2 Hoofdstuk 1 - Navigeren door de inhoudsopgaven... 3 1.1 Indeling inhoudsopgave wijzigen... 3 1.2 Selecteren van titels in de navigatie...

Nadere informatie

Google Drive: uw bestanden openen en ordenen

Google Drive: uw bestanden openen en ordenen Google Drive: uw bestanden openen en ordenen Gebruik Google Drive om vanaf elke gewenste locatie uw bestanden, mappen, Google-documenten, Google-spreadsheets en Google-presentaties op te slaan en te openen.

Nadere informatie

SGH-A400 WAP browser Handleiding

SGH-A400 WAP browser Handleiding * Het is mogelijk dat de informatie in deze gebruiksaanwijzing op sommige plaatsen afwijkt van uw telefoon, omdat deze soms afhangt van de geïnstalleerde software of uw internet provider. Drukfouten voorbehouden.

Nadere informatie

GO x40, GO x30, GO x20, GO x10, GO,XXL IQ Routes, XL IQ Routes, XL,ONE, ONE 2nd edition, Urban Rider, Rider Pro

GO x40, GO x30, GO x20, GO x10, GO,XXL IQ Routes, XL IQ Routes, XL,ONE, ONE 2nd edition, Urban Rider, Rider Pro Ritten rijden met de TomTom 1. Is uw TomTom geschikt om ritten te rijden? Met ritten bedoelen we routes, langs meerdere zogenaamde routepunten, uitgezet door iemand en opgeslagen als een geschikt digitaal

Nadere informatie

Snelstart BankingTools. C@shflow v4

Snelstart BankingTools. C@shflow v4 Snelstart BankingTools C@shflow v4 Bespaar geld en spaar het milieu! Lees de handleiding vanaf uw beeldscherm. Wilt u toch de handleiding afdrukken? Kiest u dan voor de speciale optie meerdere pagina s

Nadere informatie

Doe het zelf installatiehandleiding

Doe het zelf installatiehandleiding Doe het zelf installatiehandleiding Inleiding Deze handleiding helpt u bij het installeren van KSYOS TeleDermatologie. De installatie duurt maximaal 30 minuten, als u alle onderdelen van het systeem gereed

Nadere informatie

4.4 Voeg ruimtes toe Hoe ga jij te werk? 1. Over LEVIY. 4.5 Aanwezigen Zijn er aanwezigen bij de DKS-controle? 2. Algemene definities. 3.

4.4 Voeg ruimtes toe Hoe ga jij te werk? 1. Over LEVIY. 4.5 Aanwezigen Zijn er aanwezigen bij de DKS-controle? 2. Algemene definities. 3. 1. Over LEVIY Wat doet LEVIY? 02 08 4.4 Voeg ruimtes toe Hoe ga jij te werk? 2. Algemene definities Behandelen van terugkerende definities. 09 4.5 Aanwezigen Zijn er aanwezigen bij de DKS-controle? 03

Nadere informatie

Sharpdesk Mobile V1.1 Gebruikershandleiding

Sharpdesk Mobile V1.1 Gebruikershandleiding Sharpdesk Mobile V1.1 Gebruikershandleiding Voor de ipad SHARP CORPORATION 27 April, 2012 1 Inhoudsopgave 1 Overzicht... 3 2 Ondersteunde besturingssystemen... 4 3 Installatie en starten van de applicatie...

Nadere informatie

HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding

HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Opstarten en inloggen, overzicht startscherm, uitleg symbolen Hoofdstuk 2: aanmaken relaties Hoofdstuk 1: Opstarten

Nadere informatie

Handleiding XML Leesprogramma versie 2.1, juli 2006

Handleiding XML Leesprogramma versie 2.1, juli 2006 Handleiding XML Leesprogramma versie 2.1, juli 2006 Een uitgave van Dedicon Postbus 24 5360 AA GRAVE Tel.: (0486) 486 486 Fax: (0486) 476 535 E-mail: abonnee@dedicon.nl 1 Inhoudsopgave 1.1 De-installatie...

Nadere informatie

Het installeren van Microsoft Office 2012-09-12 Versie: 2.1

Het installeren van Microsoft Office 2012-09-12 Versie: 2.1 Het installeren van Microsoft Office 2012-09-12 Versie: 2.1 INHOUDSOPGAVE Het installeren van Microsoft Office... 2 Informatie voor de installatie... 2 Het installeren van Microsoft Office... 3 Hoe te

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Het Excel Dashboard* 2010

Hoofdstuk 1: Het Excel Dashboard* 2010 Hoofdstuk 1: Het Excel Dashboard* 2010 1.0 Introductie Excel helpt om data beter te begrijpen door het in cellen (die rijen en kolommen vormen) in te delen en formules te gebruiken om relevante berekeningen

Nadere informatie

MEDIA NAV navigatiesysteem Handleiding voor het downloaden van content via internet

MEDIA NAV navigatiesysteem Handleiding voor het downloaden van content via internet MEDIA NAV navigatiesysteem Handleiding voor het downloaden van content via internet Dit document beschrijft hoe u de software of content van uw navigatiesysteem kunt bijwerken. De screenshots die in deze

Nadere informatie

Sharpdesk Mobile V1.1 Gebruikershandleiding

Sharpdesk Mobile V1.1 Gebruikershandleiding Sharpdesk Mobile V1.1 Gebruikershandleiding Voor de iphone SHARP CORPORATION April 27, 2012 1 Inhoudsopgave 1 Overzicht... 3 2 Ondersteunde besturingssystemen... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 3 Installatie

Nadere informatie

Symbol for Windows BlissEditor

Symbol for Windows BlissEditor Handicom Symbol for Windows BlissEditor ( Versie 4 ) Handicom, 2006, Nederland Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Schermopbouw van de Bliss Editor...3 2.1 Werkbalk... 3 2.2 Matrix... 4 2.3 Palet met basisvormen,

Nadere informatie

Gebruikershandleiding GO app 1.8

Gebruikershandleiding GO app 1.8 Gebruikershandleiding GO app 1.8 Voor raad, staten en bestuur GemeenteOplossingen 2012 1 GO app 1.8 Nieuw in deze versie Vanaf versie 1.8 beschikt de GO app over de mogelijkheid om notities te delen met

Nadere informatie

Pocket Earth Potpourri

Pocket Earth Potpourri Pocket Earth Potpourri Pocket Earth Potpourri + knop Zoom in/uit ZOOM IN- & UIT spreiden knijpen Zoom IN Zoom UIT Zoom IN Zoom UIT Zoom uit door op de knop te tikken. +/ knop vasthouden voor versneld zoomen!

Nadere informatie

Windows 8, Windows 8.1, deel II

Windows 8, Windows 8.1, deel II Windows 8, Windows 8.1, deel II Opstarten op bureaublad Daar we toch de gewoonte hebben om via het bureaublad te werken, is het misschien handig om de PC te laten opstarten op het bureaublad in plaats

Nadere informatie

Beknopte handleiding voor de PLEXTALK Pocket online speler

Beknopte handleiding voor de PLEXTALK Pocket online speler Beknopte handleiding voor de PLEXTALK Pocket online speler 1 Installatie van de PLEXTALK Pocket 1. Draai de PLEXTALK Pocket om. Vergewis u ervan dat de 2 gemarkeerde punten naar boven wijzen. Druk op de

Nadere informatie

HANDLEIDING Q1600 Fashion

HANDLEIDING Q1600 Fashion HANDLEIDING Q1600 Fashion Pag.: 1 Inhoudsopgave Inleiding...3 Beheer...4 Kleurlijsten beheren...4 Kleurlijst groep aanmaken...6 Kleurlijst groep verwijderen...6 Kleuren (kleurnummers) aanmaken/wijzigen...7

Nadere informatie

1 Inleiding. 3 Handmatig... invoeren zaken basis 4 Verwerken... zaken 5 Afhandelen... van zaken. 7 Uitgebreidere... zaak opties

1 Inleiding. 3 Handmatig... invoeren zaken basis 4 Verwerken... zaken 5 Afhandelen... van zaken. 7 Uitgebreidere... zaak opties 2 Supportdesk Pro Introductie Inhoudsopgave I Supportdesk Pro 3 1 Inleiding... 3 2 Werkwijze... 3 II Zaken 4 1 Introductie... 4 2 Zaken beheren... 4 3 Handmatig... invoeren zaken basis 4 4 Verwerken...

Nadere informatie

GPS Instructie MC de Kraats. Mapsource gebruik

GPS Instructie MC de Kraats. Mapsource gebruik GPS Instructie MC de Kraats Mapsource gebruik Mapsource en City Navigator Doel programma: Maken van routes op je computer Bestaat uit: Programma waar je in werkt: Mapsource Kaartmateriaal wat je gebruikt:

Nadere informatie

Handleiding. Omschrijving Handleiding RaadDigitaal Android. Datum 29-01-2015 Versienummer 2.1

Handleiding. Omschrijving Handleiding RaadDigitaal Android. Datum 29-01-2015 Versienummer 2.1 Handleiding Omschrijving Handleiding RaadDigitaal Android Auteur SIMgroep Datum 29-01-2015 Versienummer 2.1 Inhoudsopgave HANDLEIDING... 1 INHOUDSOPGAVE... 2 1. INLEIDING... 3 2. RAADDIGITAAL INSTALLEREN...

Nadere informatie

Handleiding. Measure App. Versienummer:1.4

Handleiding. Measure App. Versienummer:1.4 Handleiding Measure App Versienummer:1.4 Datum: 14-12-2015 Voorwoord Hartelijk dank voor de aanschaf van de Measure App. M App zal u en uw collega s in staat stellen om begeleid in te meten of na te meten.

Nadere informatie

1. Over LEVIY 5. Openen van de activiteit 2. Algemene definities 6. Inloggen op het LEVIY dashboard 3. Inloggen 6.1 Overzichtspagina 3.

1. Over LEVIY 5. Openen van de activiteit 2. Algemene definities 6. Inloggen op het LEVIY dashboard 3. Inloggen 6.1 Overzichtspagina 3. Versie 1.0 05.03.2015 02 1. Over LEVIY Wat doet LEVIY? 08 5. Openen van de activiteit Hoe wordt de activiteit geopend? 2. Algemene definities Behandelen van terugkerende definities. 09 6. Inloggen op het

Nadere informatie

Handleiding Management Drives

Handleiding Management Drives Handleiding Management Drives Viewer Download de Management Drives viewer op: www.managementdrives.com/md-viewer-update Start de Management Drives Viewer. Voer uw gebruikersnaam en wachtwoord in en klik

Nadere informatie

HANDLEIDING DOIT BEHEER SYSTEEM

HANDLEIDING DOIT BEHEER SYSTEEM HANDLEIDING DOIT BEHEER SYSTEEM ALGEMENE INFORMATIE Het Doit beheer systeem is een modulair opgebouwd systeem waarin modules makkelijk kunnen worden toegevoegd of aangepast, niet iedere gebruiker zal dezelfde

Nadere informatie

Web Presence Builder. Inhoud

Web Presence Builder. Inhoud Web Presence Builder Inhoud Inhoud... 1 Wat is Web Presence Builder?... 2 Het categoriescherm... 2 De eerste stappen naar een eigen website... 3 Onderwerp selecteren en website naam aanpassen... 3 Vooraf

Nadere informatie

1 van 8 22-2-2012 20:43

1 van 8 22-2-2012 20:43 1 van 8 22-2-2012 20:43 Garmin Basecamp is een gratis software programma van Garmin. Het vergelijkbaar met mapsource, echter met de nieuwe toestellen (oregon, dakota en gpsmap 62) heeft het een aantal

Nadere informatie

Bryton Bridge. Handleiding

Bryton Bridge. Handleiding Bryton Bridge Handleiding Inhoudsopgave SOFTWARE-OVERZICHT... 3 1.1 EERSTE INSTELLING... 3 1.2 EEN ACCOUNT REGISTREREN... 5 COLLECTIE BEHEREN... 6 2.1 UW COLLECTIE BEHEREN OP UW RIDER 50... 6 2.2 UW COLLECTIE

Nadere informatie

1. Installeren van de app ibooks

1. Installeren van de app ibooks Omschrijving ibooks is een ideaal programma voor het downloaden en lezen van boeken. ibooks bevat de ibookstore, waar u dag en nacht de nieuwste bestsellers en oude favorieten kunt downloaden. Uw boeken

Nadere informatie

BehervanhetnavigatiesystemviaBlue&Me

BehervanhetnavigatiesystemviaBlue&Me BehervanhetnavigatiesystemviaBlue&Me INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE...2 INLEIDING...3 BEDIENINGEN OP HET STUURWIEL...4 BLUE&ME VERBINDING...6 NAVIGATIEMENU...7 AANKOMSTINFORMATIE...7 SIMULATIE...8 ONDERBREKEN

Nadere informatie

NEDERLANDS. Snelstartgids GPS 100 GLOBAL POSITIONING SYSTEM ONTVANGER. Instructies om u op weg te helpen! Niets overtreft een Cobra

NEDERLANDS. Snelstartgids GPS 100 GLOBAL POSITIONING SYSTEM ONTVANGER. Instructies om u op weg te helpen! Niets overtreft een Cobra NEDERLANDS Snelstartgids GPS 100 GLOBAL POSITIONING SYSTEM ONTVANGER Instructies om u op weg te helpen! Niets overtreft een Cobra GPS 100 GLOBAL POSITIONING SYSTEM UITZOOMEN- KNOP UITZOOMEN- KNOP Bevestigingspunt

Nadere informatie

SELECTEER EEN PAGINA TEMPLATE EN HOOFD VOOR DE PAGINA: Selecteer, in de PAGINA ATTRIBUTEN module rechts naast

SELECTEER EEN PAGINA TEMPLATE EN HOOFD VOOR DE PAGINA: Selecteer, in de PAGINA ATTRIBUTEN module rechts naast OPMAKEN VAN BERICHTEN EN PAGINA S ONE PAGER Berichten en pagina s worden op dezelfde wijze opgemaakt. Voor het opmaken van een bericht ga je in het navigatiemenu (afbeelding rechts) naar BERICHTEN > NIEUW

Nadere informatie

1. Deze handleiding gebruiken

1. Deze handleiding gebruiken 1. Deze handleiding gebruiken Onderwerp Aan elk onderwerp zijn een nummer en titel toegewezen. Onderdeel Aan elk onderdeel is een titel toegewezen. Bedieningshandeling Aan elke bedieningshandeling is een

Nadere informatie

Waarschuwingen. Controleer dat uw positie stabiel is voordat u uw reis begint.

Waarschuwingen. Controleer dat uw positie stabiel is voordat u uw reis begint. De onderstaande symbolen worden in de handleiding en op het apparaat zelf gebruikt als waarschuwing. Hiermee wordt getoond hoe het product veilig en correct wordt gebruikt om persoonlijk letsel aan u en

Nadere informatie

Erratum bij Starten met de Samsung Galaxy Tab

Erratum bij Starten met de Samsung Galaxy Tab 1 Erratum bij Starten met de Samsung Galaxy Overzicht van de verschillen tussen het boek Starten met de Samsung Galaxy (vierde druk) en het besturingssysteem Android 8. In dit aanvullende bestand leest

Nadere informatie

Workshop Samsung Galaxy Tab 3

Workshop Samsung Galaxy Tab 3 Workshop Samsung Galaxy Tab 3 Pagina 1 van 9 Workshop Samsung Galaxy Tab 3 Deze tekst is een samenvatting van en een aanvulling op de Samsung Galaxy Tab 3 10.1 Nederlandstalige handleiding die je vindt

Nadere informatie

MEDIA NAV. Handleiding voor het online downloaden van content

MEDIA NAV. Handleiding voor het online downloaden van content MEDIA NAV Handleiding voor het online downloaden van content In deze handleiding leest u hoe u software- en contentupdates voor het navigatiesysteem kunt uitvoeren. Hoewel de schermafbeeldingen nog niet

Nadere informatie

Index. Versie: 5.0 Datum: 17-12-2011

Index. Versie: 5.0 Datum: 17-12-2011 Index Versie: 5.0 Datum: 17-12-2011 1. Inleiding... 2 2. POI Loader downloaden en starten... 2 2.1. Categorieën maken... 3 3. PoiEdit downloaden en starten... 4 3.1. Eenmalig wachtwoord per POI provider...

Nadere informatie

Handleiding Opslag Online Client voor Windows. Versie maart 2015

Handleiding Opslag Online Client voor Windows. Versie maart 2015 Handleiding Opslag Online Client voor Windows Versie maart 2015 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Installatie 4 2.1 Systeemeisen 4 2.2 Downloaden van de software 4 2.3 Installeren van

Nadere informatie

HANDLEIDING Windows XP Deel 1

HANDLEIDING Windows XP Deel 1 HANDLEIDING Windows XP Deel 1 Bureaublad en Beeldscherm aanpassen Gemaakt door: De Spanjehelpdesk http://www.spanjehelpdesk.nl Voorwoord Windows XP is het besturingssyteem van uw PC. Het besturingssysteem

Nadere informatie

Z-EMAP50 ESSENTIAL II NAVIGATION QUICK START GUIDE

Z-EMAP50 ESSENTIAL II NAVIGATION QUICK START GUIDE Z-EMAP50 ESSENTIAL II NAVIGATION QUICK START GUIDE NL Basisinstellingen 1. Selecteer uw gewenste taal en klik vervolgens op om uw selectie te bevestigen. U kunt dit later wijzigen in Regionale instellingen.

Nadere informatie

Gebruikersinstructie nieuwe Statenleden ipad Air 2

Gebruikersinstructie nieuwe Statenleden ipad Air 2 Gebruikersinstructie nieuwe Statenleden ipad Air 2 Een drietal zaken zijn van belang om direct na in ontvangst name van uw tablet te regelen om de veiligheid van uw gegevens te waarborgen. Schakel uw tablet

Nadere informatie

Aan de slag met L2S. versie 8

Aan de slag met L2S. versie 8 Aan de slag met L2S versie 8 1 Aan de slag met L2S Deze handleiding geeft u de basisinformatie over L2S. Een uitgebreide handleiding vindt u in de werkbalk van het programma onder Help. Hieronder staat

Nadere informatie

5. Documenten Wat kan ik met Documenten? 1. Over LEVIY. 5.1 Documenten terugvinden Uitleg over vinden van documenten.

5. Documenten Wat kan ik met Documenten? 1. Over LEVIY. 5.1 Documenten terugvinden Uitleg over vinden van documenten. Versie 1.0 23.03.2015 02 1. Over LEVIY Wat doet LEVIY? 08 5. Documenten Wat kan ik met Documenten? 2. Algemene definities Behandelen van terugkerende definities. 09 5.1 Documenten terugvinden Uitleg over

Nadere informatie

www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat

www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat laatst gewijzigd 27 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek met software van Kruidvat. Deze cursus bestaat uit 5 delen. Deel 1 Foto's voor uw fotoboek

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING MAAKJETRAINING.NL 1

GEBRUIKERSHANDLEIDING MAAKJETRAINING.NL 1 GEBRUIKERSHANDLEIDING MAAKJETRAINING.NL 1 INHOUD 1 Inleiding 3 1.1 De drie categorieën 3 2 Inloggen op MaakJeTraining 4 2.1 Registreren op MaakJeTraining 4 2.2 Inloggen met account 5 2.3 Veranderingen

Nadere informatie

Gebruikershandleiding van de thermostaat

Gebruikershandleiding van de thermostaat NL Gebruikershandleiding van de thermostaat Eens uw thermostaat geïnstalleerd en verbonden is met de Box, kan u ontdekken hoe u hem moet programmeren en besturen vanuit uw Internet portaal. U kan op ieder

Nadere informatie

De Konftel 250 Korte handleiding

De Konftel 250 Korte handleiding Conference phones for every situation De Konftel 250 Korte handleiding NEDERLANDS Beschrijving De Konftel 250 is een conferentietelefoon die kan worden aangesloten op analoge telefoonaansluitingen. Zie

Nadere informatie

Voer uw gegevens in en tik 'Account maken' Tik 'Akkoord' voor het accepteren van de gebruiksvoorwaarden

Voer uw gegevens in en tik 'Account maken' Tik 'Akkoord' voor het accepteren van de gebruiksvoorwaarden Dropbox Beschrijving Dropbox is een gratis Cloudopslag-toepassing. U krijgt bij aanmelden 2GB gratis opslagruimte, waarin u foto s, documenten, kan bewaren. U kunt deze bestanden gemakkelijk benaderen

Nadere informatie

Bestanden ordenen in Windows 10

Bestanden ordenen in Windows 10 Bestanden ordenen in Windows 10 Waar heb ik dat bestand ook al weer opgeslagen? Vraagt je jezelf dat ook regelmatig af, dan is het tijd om je bestanden te ordenen. Sla bestanden op in een map met een logische

Nadere informatie

Handleiding voor de update naar TouchSpeak 10 op Windows XP

Handleiding voor de update naar TouchSpeak 10 op Windows XP Handleiding voor de update naar TouchSpeak 10 op Windows XP Inhoudsopgave Fase 1: maak een backup... 3 Fase 2: Installatie TouchSpeak 10 op PC... 5 Fase 3: Updaten TouchSpeak 10 op PC... 6 Fase 4: TouchSpeak

Nadere informatie

Aan de slag met AdminView

Aan de slag met AdminView Aan de slag met AdminView uitgebreide handleiding S for Software B.V. Gildeweg 6 3771 NB Barneveld tel 0342 820 996 fax 0342 820 997 e-mail info@sforsoftware.nl web www.sforsoftware.nl Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie

Point2Share handleiding eindgebruikers Window 8

Point2Share handleiding eindgebruikers Window 8 Point2Share handleiding eindgebruikers Window 8 Wat is Point2Share? Met Point2Share kunt u eenvoudig vergaderingen bijwonen georganiseerd door uw bedrijf waarbij u gebruik maakt van uw Windows 8 tablet

Nadere informatie

Beknopte handleiding voor de PLEXTALK Linio Pocket online speler

Beknopte handleiding voor de PLEXTALK Linio Pocket online speler Beknopte handleiding voor de PLEXTALK Linio Pocket online speler Het plaatsen van de batterij in de Linio Pocket 1. Draai de Linio Pocket om. Vergewis u ervan dat de 2 gemarkeerde punten naar boven wijzen.

Nadere informatie

Afbeelding: V1.0. Klantenservice: 0165-751308 info@saveyourself.nl. 2. Uitleg van de toetsen Gebruik de afbeelding V1.

Afbeelding: V1.0. Klantenservice: 0165-751308 info@saveyourself.nl. 2. Uitleg van de toetsen Gebruik de afbeelding V1. Afbeelding: V1.0 2. Uitleg van de toetsen Gebruik de afbeelding V1.0 voor deze tabel De groene hoorn met OK erop Enter/beantwoorden Bellen In stand-by: Toegang naar bellijst In menu: enter knop De rode

Nadere informatie

Handleiding Medewerkersagenda. PlanCare Dossier elektronisch cliënten dossier

Handleiding Medewerkersagenda. PlanCare Dossier elektronisch cliënten dossier Handleiding PlanCare Dossier elektronisch cliënten dossier De agenda in PlanCare 2 De agenda kent verschillende invalshoeken of benaderingswijzen. Centraal staat de Cliëntagenda waar alle afspraken en

Nadere informatie

IRISPen Air 7. Verkorte handleiding. (Android)

IRISPen Air 7. Verkorte handleiding. (Android) IRISPen Air 7 Verkorte handleiding (Android) Deze verkorte handleiding helpt u om aan de slag te gaan met de IRISPen Air TM 7. Lees deze handleiding aandachtig door voor u deze scanner en de bijbehorende

Nadere informatie

DB Alerts vernieuwde app voor Android gebruikers

DB Alerts vernieuwde app voor Android gebruikers DB Alerts vernieuwde app voor Android gebruikers De DB Alerts app voor Android is volledig vernieuwd. Naast de bekende functionaliteiten uit de vorige versie (bekijken van waarnemingen en het invoeren

Nadere informatie

In dit hoofdstuk leggen we stap voor stap uit hoe je XBMC op je pc of laptop installeert.

In dit hoofdstuk leggen we stap voor stap uit hoe je XBMC op je pc of laptop installeert. Handleiding Windows Gefeliciteerd! Vanaf nu kun je op elke gewenst moment je favoriete films en series bekijken vanachter je laptop of pc, helemaal gratis! Nieuwe films en series worden dagelijks toegevoegd

Nadere informatie

Welkom bij payleven. Bovenop Magneetstriplezer. Voorkant. Bluetooth-symbool. Batterij indicator. USBpoort. Aan/uit

Welkom bij payleven. Bovenop Magneetstriplezer. Voorkant. Bluetooth-symbool. Batterij indicator. USBpoort. Aan/uit Welkom bij payleven Samen met onze gratis app en uw eigen smartphone of tablet bent u nu klaar om pin- en creditcardbetalingen te accepteren. Hier volgt een uitleg van de verschillende mogelijkheden en

Nadere informatie

Handleiding. Opslag Online. voor Windows. Versie februari 2014

Handleiding. Opslag Online. voor Windows. Versie februari 2014 Handleiding Opslag Online voor Windows Versie februari 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Installatie 4 2.1 Systeemeisen 4 2.2 Downloaden van software 4 2.3 Installeren van de software

Nadere informatie

Download DIGIPRAAT in de Google playstore! Zoek naar eu.desmidt om DIGIPRAAT en DIGITAAL te vinden!

Download DIGIPRAAT in de Google playstore! Zoek naar eu.desmidt om DIGIPRAAT en DIGITAAL te vinden! Download DIGIPRAAT in de Google playstore! Zoek naar eu.desmidt om DIGIPRAAT en DIGITAAL te vinden! Inhoud Hoe werkt het:... 1 Aanmaken van een nieuwe groep met eigen afbeelding, tekst en spraak... 4 Instellingen...

Nadere informatie

SBGuidance Machine Manager. SBGuidance Machine Manager. Versie 2.0. Handleiding. 24 november 2009

SBGuidance Machine Manager. SBGuidance Machine Manager. Versie 2.0. Handleiding. 24 november 2009 SBGuidance Machine Manager Handleiding 24 november 2009 Versie 2.0 Service Handleiding - 1 - November 2009 SBGuidance Machine Manager Service Handleiding (Herziening 0) Copyright 2009 SBG Innovatie. Alle

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Afbeeldingen scannen via Intramed OnLine

Hoofdstuk 1 Afbeeldingen scannen via Intramed OnLine Hoofdstuk 1 Afbeeldingen scannen via Intramed OnLine Voortaan kunt u in Intramed OnLine gebruik maken van uw scanner U kunt van deze functionaliteit gebruik maken als u een Basic of Dynamisch account heeft,

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Zuid-Limburg inbeweging

Gebruikershandleiding Zuid-Limburg inbeweging Gebruikershandleiding Zuid-Limburg inbeweging Android toestellen Aanmelding Zuid-Limburg inbeweging Aanmeldproces (p.3) Registratie TimesUpp (p.4) Aanmelding Zuid-Limburg inbeweging (p.9) Uitleg gebruik

Nadere informatie